جمعه، شهریور ۰۹، ۱۳۹۷

سفر معاون وزیر خارجه بریتانیا به ایران

سفر معاون وزیر خارجه بریتانیا به ایران


تصویری که سفیر ایران در لندن از دیدار آلیستر برت با عباس عراقچی منتشر کرده است
آلیستر برت معاون امور خاورمیانه وزارت خارجه بریتانیا روز جمعه ۹ شهریور در سفری از پیش اعلام نشده وارد تهران شد. خبرگزاری رویترز گزارش داده که آقای برت در این سفر با مقامات جمهوری اسلامی درباره نقش ایران در سوریه و یمن گفت‌وگو می‌کند.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز در مصاحبه با روزنامه همشهری گزارش این خبرگزاری درباره این سفر را تایید کرد.
به گفته آقای قاسمی، این سفر با هدف برگزاری دور تازه گفت‌گوهای دوره‌ای سیاسی انجام می‌شود و مسائل دوجانبه از جمله همکاری‌های کنسولی و مسائل بین‌المللی مانند برجام به گفت‌و گو گذاشته می‌شود.
حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در لندن هم در توئیتر خود خبر داد که آلیستر برت برای گفت‌وگو با عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت خارجه و دیگر مقامات ایران به تهران سفر کرده است.
این نخستین سفر یک مقام ارشد وزارت خارجه بریتانیا به تهران پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران است.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا و جرمی هانت، همتای بریتانیایی او دو هفته پیش درباره روسیه، ایران، گروه حکومت اسلامی، داعش، و یمن مذاکره کرده بودند.
اتحادیه اروپا اگرچه در زمینه خروج از برجام با آمریکا اختلاف دارد،‌ اما رهبران سه کشور دخیل در برجام بارها نسبت به برنامه موشکی ایران و فعالیت‌های جمهوری اسلامی در خاورمیانه ابراز نگرانی کرده‌اند.
موضوع بازداشت شهروندان ایرانی، بریتانیایی نیز یکی از محورهای مذاکرات مقامات دو کشور در دیدارهای قبلی بوده است.
نازنین زاغری روز پنجشنبه هفته گذشته پس از دو سال و نیم زندان، سه روز به مرخصی آمد اما روز یکشنبه به زندان منتقل شد.
مقام‌های جمهوری اسلامی درخواست‌های بریتانیا برای آزادی نازنین زاغری را بی‌پاسخ گذاشته و گزارش‌هایی نیز درباره گره خوردن سرنوشت خانم زاغری با موضوع قدیمی بدهی بریتانیا به ایران منتشر شده است.
عباس عدالت، شهروند ایرانی‌بریتانیایی و استاد ریاضی و علوم کامپیوتری دانشگاه امپریال کالج لندن، که برای شرکت در یک کارگاه آموزشی به تهران سفر کرده بود حدوداً اوایل اردیبهشت گذشته در منزل یکی از بستگانش بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.
کمال فروغی دیگر شهروند دو تابعیتی ایرانی- بریتانیایی است که ماموران امنیتی جمهوری اسلامی وی را حدود هفت سال قبل بازداشت کرده‌اند و همچنان در زندان به‌ سر می‌برد. وی به اتهام جاسوسی محاکمه و به هشت سال زندان محکوم شده است.
با این حال رضا تقی‌زاده تحلیل‌گر سیاسی روز ۲ شهریور در یادداشتی در رادیو فردا نوشته بود که مطرح شدن گزینه اعطای پوشش دیپلماتیک از سوی دولت بریتانیا به خانم نازنین زاغری -رتکلیف ۲۴ ساعت پس از مطرح شدن رسانه‌ای نام بریتانیا به عنوان جایگزین آمریکا در گروه طراحی و ساخت رآکتور اتمی آب سنگین اراک، و پس از آن مرخصی سه روزه خانم زاغری را می‌توان نشانه پیشرفت مذاکرات سیاسی تهران - لندن به منظور رفع اختلافات متقابل پس از انتصاب جرمی هانت وزیر خارجه تازه دولت بریتانیا تلقی کرد.

خانواده دراویش زندانی: آمران و عاملان حمله فشافویه را معرفی کنید

خانواده دراویش زندانی: آمران و عاملان حمله فشافویه را معرفی کنید

خانواده دراویشی که در زندان فشافویه مورد ضرب و شتم قرار گرفتند، خواستار معرفی آمران و عاملان این حادثه شدند. دیده‌بان حقوق بشر پیش‌تر با اشاره به حمله گارد زندان به این دراویش، از نقض حقوق بیش از ۲۰۰ درویش خبر داده بود.
خانواده دراویش زندانی محبوس در زندان تهران بزرگ (فشافویه) که به گفته آنان در جریان حمله گارد زندان آسیب جسمی داده و با همان وضع به سلول‌های انفرادی منتقل شده‌اند، با انتشار نامه‌ای سرگشاده به دادستان، قاضی ناظر زندان، قاضی اجرای احکام و رئیس و معاونت‌های زندان، از آنان خواسته‌اند، پیش از محو آثار ضرب و جرح بر بدن این زندانیان، آنان را به بند عمومی بازگردانده و مجوز ملاقات حضوری خانواده‌ها با دراویش آسیب‌دیده را در اسرع وقت فراهم کنند.
سازمان بین‌المللی دیده‌بان حقوق بشر پیش‌تر از حمله نیروهای گارد زندان فشافویه به دراویش متحصن در تیپ سه این زندان و ضرب و شتم آنان در روز هفتم شهریور ماه گذشته خبر داده بود.
هم‌زمان سایت مجذوبان نور، منعکس‌کننده اخبار مربوط به دراویش گنابادی، نوشته بود که این دراویش از روز ۲۳ خرداد گذشته در حمایت از دراویش زن محبوس در زندان قرچک دست به تحصن زده و‌خواستار آزادی آنان بوده‌اند.
خانواده دراویش آسیب‌دیده در نامه سرگشاده خود که روز پنجشنبه هشتم شهریور (۳۰ اوت) در صفحه تلگرامی "مجذوبان نور" منتشر شده، از جمله نوشته‌اند که روز چهارشنبه گذشته اطلاع یافته‌اند که بستگان آنها در تیپ سه زندان تهران بزرگ «به شدیدترین نحوی مورد ضرب و جرح و هتک حرمت قرار گرفته و مأموران زندان با استفاده از گاز اشک‌آور و شوکر و باتوم به آنان حمله‌ور شده‌اند».
در ادامه نامه آمده است: «فراموش نمی‌کنیم که چندی قبل (۲۳ خرداد ۹۷) زنان درویش زندانی در زندان قرچک نیز توسط مأموران آن زندان مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفته و برای پنهان ماندن میزان و شدت جراحات مصدومین تا بهبودی کامل، آنان از هرگونه تماس و ملاقاتی ممنوع شدند و اعتراضات قانونی‌شان به این نوع برخورد به‌جایی نرسید».
به گفته خانواده دراویش زندانی، خواسته دراویش آسیب‌دیده یعنی آزادی دراویش زن "قانونی و مطابق شرع و انسانیت" بوده، «اما حرکت موهن و خشونت‌آمیز مأموران گارد زندان تهران بزرگ نشان داد که تنها جوابی که برای پاسخ به خواسته‌های قانونی درویشان زندانی در جیب دارند این است: ضرب و جرح، توهین و اعمال خشونت بیشتر!».
خانواده دراویش زندانی با اشاره به نگرانی خود از "نقض مکرر" حقوق بستگان زندانی‌شان نوشته‌اند: «نگهداری زندانیان آسیب‌دیده ما در سلول‌های انفرادی و محروم کردن ایشان از حق تماس و ملاقات حضوری با خانواده تا زمان از بین رفتن آثار صدمات و بهبودی نسبی و نهایتا تکذیب هرگونه ضرب و شتم و هتک حرمت دراویش دربند توسط مسئولان در رسانه‌های خاص، ما را بر آن داشت که خود با مسئولان مربوطه اتمام حجت کرده و از حقوق قانونی عزیزانمان دفاع کنیم».
این خانواده‌ها سپس شش خواست مشخص خود را خطاب به "تمامی مقامات مسئول" متذکر شده‌اند: «۱ـ بازگرداندن درویشان آسیب‌دیده از سلول‌های انفرادی به بند عمومی. ۲- صدور فوری مجوز ملاقات حضوری خانواده‌ها با تمامی درویشان دربند. ۳- ثبت و تعیین میزان صدمات و جراحات وارده (بریدگی، پارگی، خراشیدگی، شکستگی، کبودی، کوفتگی و همچنین میزان صدمات ناشی از گاز اشک‌آور و شوکر) توسط پزشک مورد اعتماد. ۴- رسیدگی سریع به درمان درویشان آسیب‌دیده در مراکز درمانی خارج از زندان. ۵- معرفی تمامی آمرین، مسببین و مأموران این غائله. ۶- رسیدگی به شکایات مصدومین و تعقیب و مجازات مرتکبین جرائم».
انتقال ۱۸ درویش دیگر به انفرادی
همچنین سایت "مجذوبان نور" خبر داده است که در پی حمله خشونت‌آمیز گارد زندان فشافویه به دراویش متحصن در تیپ سه این زندان و انتقال زندانیان آسیب‌دیده به سلول انفرادی، ۱۸ تن از دراویش محبوس در تیپ چهار این زندان نیز به سلول‌های انفرادی منتقل شده‌اند.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر چهارشنبه گذشته اعلام کرده بود که دادگاه‌های انقلاب در ایران از ماه مه سال جاری میلادی تاکنون دست‌کم ۲۰۸ تن از دراویش را "در محاکماتی که ناقض حقوق اولیه آنها بوده"، به زندان و مجازات‌های دیگر محکوم کرده‌اند. طبق این گزارش، پس از اعتراض‌های دراویش گنابادی در اواخر بهمن‌ماه گذشته که به درگیری میان آنان و نیروهای امنیتی و انتظامی ایران انجامید، بیش از ۳۰۰ تن از اعضای این اقلیت دینی بازداشت و به زندان‌های فشافویه و قرچک منتقل شده‌اند.
سارا لی ویتسون، مسئول بخش خاورمیانه دیده‌بان حقوق بشر، ضمن "ناعادلانه" خواندن محاکمه بیش از ۲۰۰ تن از دراویش، آن را "یکی از بزرگ‌ترین سرکوب‌ها علیه اقلیتی مذهبی در ایران در طول دهه گذشته" و "جدیدترین یادآوری شیوه دستگاه امنیتی سرکوبگر نهادهای ایران در قربانی‌کردن هر روزه شهروندان خود" خوانده بود.
دراویش گنابادی در دی‌ماه و بهمن‌ماه سال گذشته (۱۳۹۶) به قصد محافظت از قطب خود، نورعلی تابنده، به شکلی مستمر دست به تجمعاتی در نزدیکی محل اقامت او در خیابان گلستان هفتم خیابان پاسداران تهران زدند. آنها نگران دستگیری رهبر معنوی خود توسط نهادهای امنیتی بودند. این تجمعات در نهایت در روز ۳۰ بهمن‌ماه گذشته به درگیری شدیدی میان دراویش و مأموران انتظامی و بسیج انجامید که به گزارش رسانه‌های ایران، با مرگ چهار مأمور انتظامی که سه تن از آنها توسط یک اتوبوس زیر گرفته شدند، انجامید. همچنین رسانه‌ها و شاهدان عینی از جراحات شدید ده‌ها درویش در جریان این درگیری خبر دادند.
محمد ثلاث، یکی از دراویش گنابادی، ۲۸ خرداد گذشته به اتهام قتل سه مأمور پلیس از طریق زیر گرفتن با اتوبوس در جریان درگیری‌های ۳۰ بهمن ۹۶ اعدام شد. سخنان و "اعترافات" ضد و نقیض محمد ثلاث و نیز ادعای اعمال شکنجه علیه او، عادلانه بودن محاکمه این درویش را با تردیدهای جدی همراه کرد. همچنین به گزارش سایت مجذوبان نور، محمد راجی، یکی دیگر از دراویش گنابادی که اول اسفندماه در تهران بازداشت شده بود، "بر اثر ضربات وارده در حین بازجویی در بازداشتگاه پلیس" جان خود را از دست داد. دیده‌بان حقوق بشر گفته است که مقام‌های جمهوری اسلامی اقدام به "تحقیقی بی‌طرفانه" درباره شرایط مرگ محمد راجی یا ادعای اعمال خشونت مأموران امنیتی ایران در جریان اعتراضات دراویش نکرده‌اند.

"در استان‌های شمالی جای تمیز و خالی از زباله نداریم"

"در استان‌های شمالی جای تمیز و خالی از زباله نداریم"

عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در برنامه "گفتگوی ویژه خبری" شبکه دو سیما هشدار داد که "شهرهای شمالی ایران در حال مدفون شدن زیر پسماندهاست". نظر یک فعال محیط زیست محلی را درباره این موضوع پرسیدیم.
عیسی کلانتری روز پنجشنبه (هشتم شهریور) ۳۰ اوت اعلام کرد: «دولت در لایحه بودجه یک میلیارد و سیصد میلیون دلار از محل صندوق ذخیره ارزی برای حل مشکل پسماندها با اولویت شهرهای شمالی اختصاص داده بود، مجلس این بودجه را به فصل دیگری انتقال داده است.»

به گفته ضیاءالدین الماسی، مدیر کل دفتر بررسی آلودگی‌های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، استان‌های ساحلی ۱۷ میلیون جمعیت دارند و نرخ تولید پسماند با احتساب گردشگران حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ تن در روز است.
الماسی همچنین تاکید کرد که دفن زباله در مناطق شمالی کشور اصولی نیست و زباله و شیرابه‌های آن به دریای خزر سرازیر می‌شود.
مشکلات زباله به ویژه با هجوم گردشگران به استان‌های ساحلی خزر گیلان، مازندران و گلستان حاد‌تر شده است.
سجاد حسینی، عضو "موسسه سبزکاران بالان"، موسسه محیط زیستی رسمی و ثبت شده وزارت کشور  که دفترش در رشت واقع شده، در تشریح وضعیت پسماند و زباله شهرهای شمالی می‌گوید که زباله‌ای که شهرداری‌ها جمع آوری می‌کنند ۲۵۰ گرم از سرانه کشور بیشتر است و زباله در استا‌ن‌های شمالی بیشتر از نقاط دیگر کشور تولید می‌شود.
به گفته این کارشناس یکی از بزرگترین مشکلات استان‌های شمالی نداشتن زمین برای مراکز دفن زباله است. او در این ارتباط تاکید کرد: «بزرگترین مرکز دفن شمال کشور در رشت واقع شده و در مجموع ۱۲ هکتار مساحت دارد. اما مساحت مرکز دفن استان همسایه ما قزوین ۴۵۰ هکتار است.»
این فعال زیست محیطی به دویچه وله گفت: «استان‌های شمالی به واسطه بالا بودن آب‌های سطحی و نداشتن تکنولوژی مناسب مراکز دفن زباله ندارند. یک سری گودال‌هایی هست که زباله را پرتاب می‌کنند. رانندگان شهرداری و بهداری هر کجا که نزدیک است زباله‌ها را رها می‌کنند. مسافرین شمال که بیشترین آن از تهران به شهرهای شمالی می‌آیند هم زباله‌های خود را پراکنده می‌کنند و دیگر دراستان‌های شمالی جای تمیز و خالی از زباله نداریم».
نوار ساحلی از آستانه تا گلستان مشکل زباله دارند
سجاد حسینی در ادامه گفت: «یک نقص ماهیتی در مدیریت پسماند وجود دارد. طبق قانون مدیریت پسماند مسئولیت جمع آوری را به شهرداری‌ها و بهداری‌ها سپردند. اما هییچکدام از این نهادها که باید در بحث و مدیریت زباله کمک بکنند، دخیل نیستند. شهرداری‌ها به تنهایی قادر نیستند از عهده این همه مشکل زباله بربیاید. نهادهایی چون صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت بهداشت وظیفه دارند بین مردم برای کاهش زباله تبلیغ کنند و کارهایی را انجام دهند ولی چون مسئولیتی در زباله ندارند، ورود نمی‌کنند.»
به گفته سجاد حسینی در ۳ استان شمالی (گیلان، مازندران و گلستان) هیچ مرکزی برای بازیافت نخاله ساختمانی هم وجود ندارد. او اضافه کرد: «نخاله ساختمانی به واسطه فلزات سنگین و سموم ۲۰ برابر خطرناک تراز زباله عادی است. اما این زباله‌ها درکنار رودخانه‌ها و در گودال‌ها رها شده‌اند.»
به عقیده این فعال زیست محیطی از موسسه سبزکاران بالان، دولت باید برنامه کلانی برای مدیریت زباله و بازیافت زباله داشته باشد. او تاکید کرد که جمع آوری مکانیزه زباله باید در سرتاسر کشور رواج پیدا کند و در میان شهروندان برای کاهش زباله تبلبغ شود.

ایران پیشنهاد فرانسه برای مذاکره درباره فعالیت‌های موشکی‌اش را رد کرد

ایران پیشنهاد فرانسه برای مذاکره درباره فعالیت‌های موشکی‌اش را رد کرد


یک روز پس از آن که وزیر خارجه فرانسه از ایران خواست که با مذاکره درباره آینده توافق هسته‌ای و همچنین فعالیت‌های موشکی و منطقه‌ایش موافقت کند، وزارت خارجه ایران مذاکره در این موارد را رد کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز جمعه، نهم شهریور، گفت که در شرایط فعلی «دلیل، ضرورت، اعتبار و اعتمادی برای مذاکره، آن هم برای موضوعات غیرقابل مذاکره، باقی نمی‌ماند».
بهرام قاسمی با اشاره به خروج آمریکا از برجام، دولتمردان اروپایی را متهم کرد که «نتوانسته‌اند اقدام چشمگیری برای حفظ یک توافق بین‌المللی به عمل آورند».
ژان-ایو لو دریان، وزیر خارجه فرانسه، روز پنج‌شنبه گفته بود ایران نمی‌تواند از مذاکره اجتناب کند و باید بر سر سه موضوع تعهدات هسته‌ای پس از سال ۲۰۲۵، فعالیت‌های موشکی‌اش و همچنین نقش‌اش در ایجاد ثبات در خاورمیانه گفت‌وگو کند.
بهرام قاسمی در واکنش، مذاکره در هر سه موضوع را رد کرد و گفت خروج آمریکا از برجام جمهوری اسلامی را به بی‌اعتمادی کشاند، سیاست منطقه‌ای ایران «در راستای صلح و امنیت است» و برنامه موشکی جمهوری اسلامی نیز «به هیچ وجه قابل مذاکره نیست».
اظهارات سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در حالی منتشر شده که خبرگزاری رویترز روز جمعه در گزارشی اختصاصی، از قول منابع خود خبر داد که ایران ده‌ها موشک بالیستیک و لانچرهای مربوط به آن را به عراق منتقل کرده و قصد دارد «عراق را به پایگاه موشکی خود تبدیل کند».
ایران هنوز واکنشی به این گزارش نشان نداده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، اردیبهشت امسال در توضیح خروج ایالات متحده از برجام گفته بود که توافق هسته‌ای به بهبود صلح جهان کمکی نکرد و جمهوری اسلامی با نقض روح برجام، به توسعه موشک‌های بالیستیک و فعالیت‌های بی‌ثبات کننده‌اش در منطقه ادامه داد.
سه کشور اروپایی امضاکننده برجام، فرانسه، بریتانیا و آلمان، نیز گفته‌اند با این که همچنان به برجام پایبند می‌مانند اما درباره دو موضوع فعالیت‌های موشکی ایران و اقداماتش در منطقه «نگرانی‌های مشترکی با آمریکا دارند».
اقدام ایران در رد پیشنهاد فرانسه برای انجام مذاکراتی جدید، دومین کشمکش بین دو کشور ظرف یک هفته اخیر به شمار می‌رود.
خبرگزاری رویترز چند روز پیش گزارش داده بود سندی را دیده که وزارت خارجه فرانسه از دیپلمات‌هایش و از مقام‌های آن کشور خواسته است از «سفر غیرضروری» به ایران خودداری کنند.
در آن سند گفته شده بود که در پی خنثی شدن طرح بمب‌گذاری در همایش سازمان مجاهدین خلق در پاریس و متهم شدن ایران به دست داشتن احتمالی در آن طرح، روابط دو کشور به سردی گراییده و «مقام‌های جمهوری اسلامی را به ابراز مواضعی تند علیه پاریس» واداشته است.
ایران پیش از این هرگونه ارتباط با طرح بمب‌گذاری در پاریس را رد کرده و گزارش رویترز درباره محدودیت سفر مقام‌های فرانسوی به تهران را نیز تکذیب کرده است.

واکنش ظخیم به سخنان ترامپ: ایران کنشگر منطقه‌ای قدرتمند خواهد بود

واکنش ظخیم به سخنان ترامپ: ایران کنشگر منطقه‌ای قدرتمند خواهد بود


وزیر خارجه ایران در واکنش به گفته رئیس جمهور آمریکا مبنی بر احتمال سقوط حکومت جمهوری اسلامی اعلام کرد که «ایران همواره یک کنشگر منطقه‌ای باثبات، قدرتمند و مسئول بوده و خواهد بود».
محمد جواد ظریف در توئیتر خود نوشت: «ایران هراسی دوسویه که ایران را همزمان در حال تسخیر خاورمیانه یا جنگ برای بقا معرفی می‌کند نشانه اختلال ادراکی آمریکا از یک سو و عوام فریبی ناشی از فرو ریختن قطب‌نمای اخلاقی آمریکا از سوی دیگر است. ایران همواره یک کنشگر منطقه‌ای باثبات، قدرتمند و مسئول بوده و خواهد بود».
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در مصاحبه با خبرگزاری بلومبرگ گفته که در ابتدای ریاست جمهوری او این سئوال مطرح بوده که جمهوری اسلامی «چه زمانی خاورمیانه را می‌گیرد. حالا سؤال این است که اصلاً دوام خواهند آورد. ظرف یک سال و نیم [چنین اتفاقی افتاده]، این تفاوت بزرگی است».
خبرگزاری بلومبرگ می‌گوید که آقای ترامپ در این باره بیش از این توضیح نداده است.
رئیس جمهور آمریکا روز ۱۵ مرداد با امضای فرمانی اعلام کرد که بخشی از تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی که پس از دستیابی به توافق هسته‌ای معلق شده بود، بار دیگر اجرایی شدند.
قرار است دور دوم این تحریم‌ها که عمدتاً صنعت نفت ایران را هدف می‌گیرد، از ۱۳ آبان آینده به اجرا گذاشته شود و مقام‌های آمریکایی می‌گویند که در تلاشند تا آن زمان، صادرات نفت ایران را به صفر برسانند.
پیش از خروج آمریکا از برجام نیز افزایش قیمت دلار آغاز شد و و بهای دلار حتی ۱۲ هزار تومان را نیز تجربه کرد.
افزایش قیمت دلار بر دیگر شاخص‌های اقتصادی در ایران اثر گذاشته و موجی از اعتراضات در چندین شهر ایران شکل گرفته‌ است.
بر اساس اعلام بانک مرکزی نرخ تورم ماهانه مرداد ماه ۵.۵ درصد بوده، رقمی کم‌سابقه که در ۲۰ سال گذشته تکرار نشده بود.
آخرین باری که نرخ تورم ماهانه رقمی بالاتر از ۵.۵ درصد ثبت شد، فروردین‌ ماه سال ۷۸ بود که نرخ تورم ماهانه به ۵.۹ درصد رسید.
همچنین مرکز پژوهش‌های مجلس ایران پیش‌بینی کرد که نرخ رشد اقتصادی در امسال به منفی نیم و منفی دو و هشت دهم درصد کاهش خواهد یافت. این رقم در سال گذشته سه و هفت دهم درصد بود.
در همین حال حمید بعیدی نژاد، سفیر ایران در لندن، در کانال تلگرامی خود با اشاره به سخنان رئیس جمهور و وزیر خارجه آمریکا نوشت: «آنها قصد دارند با ایجاد فشار و تحریم و به تبع آن ایجاد نارضایتی، مردم را علیه حکومت ایران بشورانند تا بدین وسیله نظام ایران را سرنگون نمایند».
اظهار نظر تازه رئیس جمهور آمریکا درباره احتمال «فروپاشی رژیم» جمهوری اسلامی در حالی است که دست‌کم دو مقام آمریکایی از جمله جیمز متیس، وزیر دفاع، تاکید کرده‌اند که دولت آمریکا در پی تغییر رژیم در ایران «نیست».
آقای ترامپ پیشنهاد گفت‌وگو و مذاکره مستقیم با مقامات جمهوری اسلامی را نیز چند بار مطرح کرده است، اما آیت‌الله خامنه‌ای اعلام کرده که اجازه نمی‌دهد این مذاکرات انجام شود.

یک سیاهچاله در امتداد گذشته معاصر

یک سیاهچاله در امتداد گذشته معاصر

دادگاه مرگ دیگر رازی سر به مهر نیست، اما سیاست انکار ادامه دارد زیرا کنکاش در کشتار ۶۷ با مشروعیت نظام جمهوری اسلامی گره می‌خورد. پرچم پرسش‌گری هنوز دست خانواده‌هاست. فرزندان جان‌باختگان چه می‌گویند؟
سه دهه پس از اعدام دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷، پرچم دادخواهی، پیگیری یا پرسش‌گری هنوز دست بستگان و بازماندگان فاجعه است. مدافعان جمهوری اسلامی، هم‌چنان این خشونت بی‌بدیل را اقتضای زمانه و انقلاب می‌دانند و عبور از ماوقع را توصیه می‌کنند.
دویچه‌وله پای صحبت فرزندان دو تن از اعدام شدگان نشسته است. این دو در باره انکار و سکوت دولتی یا "گفتمان‌های نیابتی حقوق بشری" می‌گویند که چه بسا دو روی یک سکه‌اند: مهجور ماندن حقیقت.
شورا مکارمی، دختر فاطمه زارعی* است و امید منتظری، پسر حمید منتظری*. آنها به دو پرسش‌ جواب داده‌اند: آیا افکار عمومی در این سی‌سال از موضوع آگاه شده و اهمیت و حساسیت چنین احکامی را دریافته است؟ آیا موضوع از دایره خانواده‌ها و بازماندگان گذشته و در وجدان عمومی رسوب کرده است؟
شورا مکارمی - مردم‌شناس و پژوهشگر
روشنگری‌ها آگاهی‌بخش بوده‌اند و به نظر من از حلقه خانواده‌ها فراتر رفته‌اند. به خصوص پس از سال ۸۸ و گزارش‌های بنیاد برومند و تلاش‌های دیگر، خانواده‌ها حس می‌کنند چیزی که قبلا یک راز بود، حالا عمومیت بیشتری یافته و جامعه و رسانه‌ها در باره‌اش حرف می‌زنند. البته نمی‌توانم بگویم مسئله به قدری وارد آگاهی جمعی شده که مردم با شنیدن واژه‌هایی چون "کشتار زندانیان" یا "تابستان ۶۷" به این معنا می‌رسند.
سال قبل من در برلین در مراسمی حرف می‌زدم. جوانی ۲۰ساله از میان جمع گفت آهان، قتل‌های زنجیره‌ای... به خاطر سن‌اش نمی‌دانست پیش‌تر چه در جامعه ایران گذشته است.
موضوع اعدام‌های ۶۷ یک خط قرمز است و با مشروعیت جمهوری اسلامی گره خورده است. خبر قتل‌های زنجیره‌ای از همان ابتدا رسانه‌ای شد اما ابعاد اعدام‌های آن سال هنوز ناگفته مانده، چون سکوت برای حفظ این نظام لازم است. اگر روزی برسد که بتوان درون ایران در این باره حرفی زد، شاید بتوان درباره مشکلات دیگر هم حرف زد. آن روز، روزی است که مشروعیت جمهوری اسلامی زیر سوال خواهد رفت.
من هشت ساله بودم که مادرم اعدام شد اما از ۲۰ سالگی به بعد آگاه شدم چون به سنی رسیدم که مسئله را از نظر سیاسی درک کردم. خاطرات منیره برادران یا ایرج مصداقی به زبان فارسی نوشته شده بود و من نمی‌توانستم آنها را بخوانم. وقتی در سال ۲۰۰۸ یا ۲۰۰۹ گزارش قاضی رابرتسون منتشر شد، تازه متوجه ابعاد قضیه شدم. برای همین معتقدم تا زمانی که فایل‌های رژیم منتشر نشود، ما خیلی چیزها را نمی‌دانیم.
سی‌سال گذشته و هنوز خانواده‌ها مراسم می‌گیرند و فعالان سیاسی هم، خودشان به نوعی مثل خانواده‌ها شده‌اند. باید امیدوار باشم که برای پنجاهمین سال یا شصتمین سال، مراسم عمومی‌تر باشد وگرنه تا زمانی‌که یادمان‌ها در دایره خانواده‌ها می‌ماند، فقط مسئولیتی فردی برای حفظ یک خاطره می‌شود. این مسئولیت برای دوش ما خیلی سنگین است.
الان دیگر قبرها را از بین می‌برند تا بیش از پیش انکار کنند. این وظیفه خانواده‌ها را بیشتر می‌کند. امیدوارم فرزندان من این بار را نکشند. کشتار ارمنی‌ها در ترکیه صد ساله شد و یادمان و بزرگداشت و مراسم آن اتفاق با پنجاه سال قبل فرق دارد. تلاش زیادی شد برای این‌که کشور عامل این نسل‌کشی رسما معرفی شود.
من امیدوارم فرزندانم این بار را نکشند و روزی باشد که سیاست انکار ناکارا شود. باید از خط قرمزهایی که مشروعیت جمهوری اسلامی را حفظ می‌کنند، عبور کنیم. کسانی که فعالیت سیاسی یا تحلیل سیاسی می‌کنند باید بدانند اگر در باره موضوع‌های گذشته نمی‌توان بحث کرد و حرفی زد، در باره موضوع امروز هم نمی‌شود حرف زد.
------------------------------
* فاطمه زارعی، دبیر فیزیک، عضو جنبش معلمان مسلمان وابسته به سازمان مجاهدین خلق، در خرداد ۱۳۶۰ در شیراز دستگیر و به ۱۰ سال حبس محکوم شد. او را در تابستان ۶۷ اعدام کردند.
------------------------------
امید منتظری- روزنامه نگار
"حافظه جمعی" مفهومی نادقیق و اسطوره‌ای است. از قضا همان عواملی که در شکل دادن به "افکار عمومی" نقش مؤثر دارد، در ساختن "حافظه جمعی" هم نقش بازی می‌کند. چرا که تصورات اجتماعی عموماً متأثر از ایدئولوژی‌های مسلط و گفتمان‌های غالب یک دوره است. یک کارکرد سرراست ایدئولوژی مسلط، عادی‌سازی و طبیعی جلوه دادن ارزش‌هایی است که آگاهی تاریخی و سیاسی ما را می‌سازد. بدین ترتیب، "حافظه جمعی" می‌تواند از طریق دم و دستگاه‌های ایدئولوژیک مانند دولت، نهادهای آموزشی و آموزش‌های مذهبی دستکاری شود.
تا آنجایی که به ماجرای اعدام‌ها و کشتار جمعی مخالفان در تابستان ۶۷ برمی‌گردد، تصور رسانه‌ایِ غالب یا بر مبنای پروپاگاندای حکومت شکل گرفته یا تحت تأثیر گفتار نهادهای حقوق بشری است.
زمانی حکومت به طور ضمنی برای هوادارانش استدلال می‌کرد که مجاهدین مبارزه مسلحانه کردند و با دولت متخاصم عهد بستند. بدین ترتیب جمهوری اسلامی کل اپوزیسیون چپ را اعم از مسلح و غیرمسلخ با فیگور مجاهدین تعریف کرد و کشتار را به زعم خودش مشروعیت داد. (کاری به این ندارم که این استدلال حتی برای مجاهدین هم درست نیست.)
بعدتر اما هرچه بیشتر جمهوری اسلامی مشروعیتش را از دست می داد، گفتار دیگری تبدیل به گفتمان غالب می‌شد: گفتمان حقوق بشری مسلط در جهان پس از ۱۹۹۱ و فروپاشی. گفتمان اصلی غرب علیه شوروی. گفتمانی که غرب به زور و ضرب "ان جی او"ها و جوایزش جا انداخت. گفتمانی که غرب به عنوانی ابزاری علیه دشمنانش استفاده می‌کرد.
برای این گفتمان حقوق بشری، ماجرای ۶۷ هم تا آنجایی اهمیت دارد که به عنوان یکی از مدارک "جنایت جمهوری اسلامی علیه بشریت" استفاده شود. اینکه اعدامیان که بودند، اهمیتی ندارد. در این گفتار، اعدامیان قربانی‌اند نه سوژه سیاسی و کنشگر چپ. این گفتمان حقوق بشری "ترند" امروز است.
تنها نقطه اتکا، تلاش خانواده‌های خاوران است که در طول این سالها با کنش خودآیین شان به یک گور دسته‌جمعی معنا دادند. خانواده اعدامیان، «کشتار مخالفان در سال ۶۷ و دهه شصت» را به سیاه‌چاله در تاریخ معاصر بدل کردند. اصطلاح سیاه‌چاله به ما نشان خواهد داد که اگرچه این موضوع هنوز ناشناخته است اما واجد انرژی‌های رها نشده بسیاری است. علاوه بر این، سیاه‌چاله هر عنصر سیاسی را در خود می‌کشد و از این رو حساسیت یا عدم حساسیت جامعه در برابر آن واجد اهمیت و معنا است. البته در این مورد هنوز می‌توانیم بگوییم عدم حساسیت. اعتراف نومیدکننده‌ای است اما این ماجرا هنوز واکنش عمومی جامعه را بر نیانگیخته و جامعه خود را در برابر این کشتار پاسخگو و گناهکار نمی‌داند. این کشتار هنوز برای همان عده‌ای مسئله است که فاجعه کشتار در آنها ادامه یافته است.
در مورد اولویت؛ مسئله علی‌الحساب به لحاظ سیاسی اولویت نیست. به ویژه در فضای فعلی که انقلابیون بهمن، خاطیان بزرگ یک اشتباه تاریخی در سال ۵۷ به شمار می‌روند. اما طنز تلخ تاریخ اینکه این عدم حساسیت دقیقا در شرایطی رخ می‌دهد که نابرابری و فلاکت بیش از هر زمانی بر غیاب یک گفتار برابری‌خواه و عدالت‌طلب صحه می‌گذارد، غیاب آن کنشگرانی که برای عدالت اجتماعی مبارزه می‌کردند. بدین معنا، کشتار آن مبارزان و زندانیان سیاسی، "گذشته معاصر" ماست، گذشته‌ای که تأثیر آن در زمان حال همچنان امتداد یافته است.
...........................
*حمید منتظری، دانش‌آموخته رشته حقوق، به دلیل فعالیت در سازمان چریک‌های فدایی (اکثریت) در مرداد ۱۳۶۵ دستگیر و در  شهریور ۶۷ به حکم "هیات مرگ" اعدام شد. او در زمان شاه نیز چهار سال زندانی سیاسی بود.

وضعیت حقوق بشر در ایران، موضوع نشستی در پایتخت آلمان

وضعیت حقوق بشر در ایران، موضوع نشستی در پایتخت آلمان

روز پنچشنبه, ۸ شهریور “کانون کرامت” و “جامعه بین‌المللی دفاع از حقوق بشر” مستقر در شهر فرانکفورت آلمان نشستی پیرامون وضعیت حقوق  بشر در ایران تشکیل دادند. میهمان ویژه این نشست شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل بود.

بخش آغازین جلسه بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران به سخنرانی‌های کوتاه و پاسخ به پرسش‌های خبرنگاران اختصاص داشت. در این بخش علاوه بر شیرین عبادی، مارتین لسنتین، سخنگوی هیات اجرایی جامعه بین‌المللی دفاع از حقوق بشر نیز حضور داشت.
به گفته هلموت گابل، سخنگوی مطبوعاتی کانون کرامت و گرداننده نشست، قرار بوده که سید مصطفی آزمایش، از فعالان دراویش گنابادی در خارج کشور نیز در نشست شرکت کند اما از آنجا که او تهدید به مرگ شده، پلیس فرانسه به او توصیه کرده است که از حضور در نشست برلین خودداری کند.
 مارتین لسنتین در سخنرانی کوتاه خود از اینکه آقای آزمایش نتوانسته در این برنامه شرکت کند ابراز تاسف کرد و گفت: «با وجود اینکه حکومت ایران حق انتخاب آزاد دین و مذهب را از شهروندان ایرانی گرفته و حقوق زنان، اقلیت‌های دینی و قومی را تحدید کرده، شمار زیادی از فعالان حقوق بشر از دفاع از حقوق مدنی دست نمی‌کشند، افرادی که قابل‌تحسین هستند.»
او در ادامه تاکید کرد که جامعه بین‌المللی دفاع از حقوق بشر نیز "بر نقض حقوق بشر در ایران چشم نپوشیده و با برنامه‌هایی مثل همین نشست برلین و از طریق تماس با سیاستمداران آلمانی" و ترغیب آنها به توجه به وضعیت حقوق بشر در ایران، سهم خود را برای احترام به حقوق شهروندی در ایران ادا می‌کند.
متن ارسالی به نشست
در ادامه نشست خبری هلموت گابل متنی را که مصطفی آزمایش برای نشست برلین ارسال کرده بود قرایت کرد. آزمایش در این متن به معرفی دراویش گنابادی، دستگیری و حصر خانگی نورعلی تابنده، قطب دراویش گنابادی، وضعیت دراویش زندانی و اعتراضات آنها در زندان پرداخته بود.
او درباره دلیل دشمنی جمهوری اسلامی با دراویش نیز توضیحاتی ارایه کرده و یادآور شده بود که سعید امامی، دراویش گنابادی را از بدترین مخالفان جمهوری اسلامی خوانده و آیت‌الله هاشمی شاهرودی در دوران ریاستش بر قوه قضاییه دستور مقابله جدی با دراویش را صادر کرده بود.
سخنرانی شیرین عبادی
برنده جایزه صلح نوبل در سخنرانی کوتاه خود ضمن تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی دهها سال است که حقوق بشر را نقض می‌کند از غیبت آزمایش ابراز تاسف کرد و گفت، خود او هم بارها به مرگ تهدید شده اما معتقد است که نباید با این گونه تهدیدها از میدان مبارزه برای حقوق بشر خارج شد. او اظهار داشت: «شرکت در این نشست هم برای من می‌تواند با خطر جانی همراه باشد، اما من نمی‌ترسم. من با وجود اینکه درویش نیستم آمده‌ام که از حقوق دراویش دفاع کنم.»
عبادی سپس به وضعیت دراویش پرداخت و گفت، آنها هم شیعه هستد اما تفسیر آنها از اسلام با تفسیر رسمی حکومت مغایر است و "به همین دلیل مورد غضب حکومتی واقع شده‌اند”.
Menschenrechtssitzung Berlin (DW/Payar) شیرین عبادی در کنار پرتره نرگس محمدی
به گفته خانم عبادی، جمهوری اسلامی نورعلی تابنده را در حصر خانگی  وادار کرده است که پنج نفر را که با نهادهای امنیتی در تماس هستند برای رسیدگی به امور پیروانش تعیین کند.
عبادی از جمهوری اسلامی خواست، به تابنده اجازه ملاقات با پیروانش را بدهد تا معلوم شود که آیا انتخاب این افراد داوطلبانه بوده یا تحت فشار حکومت صورت گرفته است.
شیرین عبادی به وضعیت ناهنجار دراویش گنابادی که به حبس‌های درازمدت محکوم شده‌اند نیز اشاره کرد و گفت: «هفت تن از آنان در زندان قرچک ورامین هستند، زندانی که حتی آب آشامیدنی سالم هم ندارد».
میهمان ویژه جلسه بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران گفت که جمهوری اسلامی از این برنامه اطلاع پیدا کرده و«امروز صبح (۸ شهریور) نیروهای امنیتی به دیدار نورعلی تابنده رفته‌اند تا با او عکس بگیرند و در صورت نیاز منتشر کنند و طوری وانمود کنند که گویا او در حصر خانگی و تحت فشار نیست».

پرسش و پاسخ
یک همکار خبرگزاری فرانسه نظر شیرین عبادی را در باره تحریم‌های جدید آمریکا، اعتراضات ماههای اخیر و چشم‌انداز جنبش دموکراسی‌خواهی در ایران پرسید.
عبادی پاسخ داد که با تحریم‌های اقتصادی مخالف است زیراهم  باعث فقیرتر شدن ملت ایران می‌شوند و هم راه‌های سوءاستفاده بیشتر را برای وابستگان حکومتی هموار می‌کنند.
او خواستار تحریم سیاسی و رسانه‌ای جمهوری اسلامی شد، به این معنا که اروپایی‌ها سران حکومتی و سپاه پاسداران را تحریم کنند و مانع ورود خودشان و سرمایه‌هاشان به کشورهای خارجی شوند.
به اعتقاد او، کشورهای اروپایی می‌توانند علاوه بر این با ممانعت از استفاده جمهوری اسلامی از ماهواره‌ها، "جلو تبلیغات و نفرت‌پراکنی حکومتی در منطقه را بگیرند".
خانم عبادی در پاسخ به دیگر پرسش همکار خبرگزاری فرانسه تاکید کرد: «جنبش دموکراسی‌خواهی در ایران سالهاست که وجود داشته اما همواره سرکوب شده است. اکنون دیگر مردم خسته شده‌اند، به خیابان می‌روند و اعتراض می‌کنند، اما دست به خشونت نمی‌زنند. من مطمئن هستم که دموکراسی به زودی در ایران حاکم خواهد شد.»
او در این راستا گفت: «در درون حکومت افرادی وجود دارند که عقل بیشتری دارند و می‌دانند که ادامه این شرایط به نفع هیچ کس نیست.»
بخش دوم برنامه
در بخش دوم جلسه بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران علاوه بر شیرین عبادی و مارتین لسنتین، سهیلا هادی‌پور نماینده عرفان حلقه، کمال سیدو از جامعه دفاع از خلق‌های تحت تهدید، یاشا نولتنیوس از جامعه بهایی آلمان، کشیش گوتفرید مارتنز از هیات پروتستان ایرانی در منطقه اشتگلیتس برلین و دو تن از نوکیشان مسیحی ایرانی که به آلمان پناهنده شده‌اند شرکت داشتند.
این بخش برنامه که به میزگرد شباهت داشت، با یک اکسیون نمادین آغاز شد. هر کدام از شرکت‌کنندگان به مدت یک دقیقه پوسترهای کوچکی را که بر هر کدام عکس یک زندانی سیاسی از جمله نرگس محمدی، نسرین ستوده و عبدالفتاح سلطانی نقش بسته بود بالا بردند و خواستار آزادی آنها و تمامی زندانیان سیاسی و عقیدتی شدند.
شرکت‌کنندگان سپس به بیان نمونه‌های مشخصی از نقض حقوق بشر در ایران، از جمله ممنوعیت تحصیل دانشگاهی برای بهاییان و جلوگیری از کسب و کار آنها در شهرهای گوناگون، شیوه محاکمه و برخورد با طاهری، بنیانگذار عرفان حلقه، تلاش خشونت‌بار جمهوری اسلامی برای جلوگیری از فعالیت نوکیشان مسیحی و دخالت ایران در منطقه به ویژه سوریه پرداختند.
در پایان برنامه فرصتی برای پرسش و پاسخ فراهم شد و شرکت‌کنندگان به پرسش‌های حاضران در رابطه با نقض حقوق بشر در ایران پاسخ دادند.
مبتکران برنامه
Menschenrechtssitzung Berlin (DW/Payar) شرکت‌کنندگان به پرسش‌های حاضران در رابطه با نقض حقوق بشر در ایران پاسخ دادند.
جلسه بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران روز هشتم شهریور در برلین تنها یکی از فعالیت‌های جامعه بین‌المللی دفاع از حقوق بشر مستقر در شهر فرانکفورت و کانون کرامت هانوفر است.
جامعه بین‌المللی دفاع از حقوق بشر در سال ۱۹۷۲ با هدف دفاع از حقوق بشر در کشورهای سوسیالیستی موسوم به "بلوک شرق" ایجاد شد. این ‌‌‌سازمان امروز به طور مشخص از آزادی‌های فردی و اجتماعی به ویژه برای اقلیت‌های دینی دفاع می‌کند.
کانون کرامت نیز برای روشنگری درباره نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی پیگیرانه تلاش می‌کند. در اساسنامه این کانون آمده است که هدف اصلی ایجاد آن، تلاش برای ایجاد یک حکومت دموکراتیک در ایران است، حکومتی که فرهنگ‌ها و ادیان و دیدگاه‌های گوناگون و ناهمساز را بپذیرد و در خدمت همزیستی مسالمت‌آمیز تمامی اقشار اجتماعی باشد.
در ماه‌های گذشته دو نهاد مزبور در رابطه با وضعیت حقوق بشر در ایران چند جلسه مشترک برگزار کردند.

ظخیم : پایبندی به برجام تنها گزینه پیش روی ایران نیست

ظخیم : پایبندی به برجام تنها گزینه پیش روی ایران نیست


محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران پنجشنبه هشتم شهریور در واکنش به گزارش تازه آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای در خصوص پایبندی ایران به توافق هسته‌ای، برجام، نوشته است، باقی ماندن در برجام تنها گزینه پیش روی ایران نیست.
وزیر امور خارجه ایران در حساب کاربری توییتر خود نوشته است: چنانچه هدف حفظ برجام باشد، دیگر چاره‌ای نیست جز آن‌ که برای اجرای تعهدات و عادی سازی روابط اقتصادی با ایران باید شهامت داشت، نه این که درخواست‌های بی‌ربط مطرح کرد.
محمد جواد ظریف اضافه کرده است: پایبند بودن به توافق (برجام) در عمل و نه در حرف،تنها گزینه پیش روی ایران نیست.
وزیر امور خارجه ایران در این پیام توییتری خود تصویری از تیتر خبر رویترز در خصوص گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره پایبندی ایران به برجام منتشر کرده است.
رویترز نوشته است، آژانس در دومین گزارش سه ماهه خود پس از خروج آمریکا از برجام و از سرگیری تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران می‌گوید، یران محدودیت‌های اعمال شده بر فعالیت‌های هسته‌ای آن کشور را طبق توافق سال ۲۰۱۵ با قدرت‌های جهانی رعایت کرده است.
به دنبال خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی در ۱۸ اردیبهشت سال جاری، واشینگتن اعلام کرد که تحریم‌ها علیه ایران را بازمی‌گرداند.در همین زمینه، دونالد ترامپ ۱۵ مرداد با امضا فرمانی اعلام کرد که بخشی از تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی که پس از دستیابی به توافق هسته‌ای معلق شده بود، بار دیگر اجرایی شدند.
قرار است دور دوم تحریم‌ها که عمدتاً صنعت نفت ایران را هدف می‌گیرد، از ۱۳ آبان به اجرا گذاشته شود، مقام‌های آمریکایی می‌گویند که در تلاشند تا آن زمان، صادرات نفت ایران را به صفر برسانند.
به دنبال خروج آمریکا از برجام، مقامهای این کشوراعلام کردند «هر کس با ایران دادوستد کند، با ایالات متحده معامله‌ای نخواهد داشت.»
شمار زیادی از شرکت‌های اروپایی فعالیت‌های خود در ایران را متوقف کرده و از ایران خارج شدند.
بریتانیا، فرانسه و آلمان گفته اعلام کردند که همچنان به این توافق پایبند خواهند ماند.
با این حال متحدان اروپایی آمریکا که به دنبال حفظ توافق هسته‌ای هستند، در ماه‌های اخیر تلاش داشته‌اند که راهی برای تبادلات بانکی ایران پیدا کنند تا ایران بتواند از طریق آن به صدور نفت خود ادامه دهد.
این در حالی است که وزیر امور خارجه ایران اقدامات این سه کشور اروپایی راکافی ندانسته و گفته بود اقدامات بیش از آن که عملیاتی باشند، اعلام موضع است.
در همین زمینه، آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هفتم شهریورماه، گفته بود دولت ن نباید در زمینه برجام و اقتصاد به اروپایی‌ها امید داشته باشد.
رهبر جمهوری اسلامی اضافه کرده بود: «ارتباط و ادامه مذاکره با اروپا ایراد ندارد اما باید ضمن ادامه این کار از آنها درباره مسائلی نظیر برجام و یا اقتصاد قطع امید کنید.»
مقامهای آمریکایی می‌گویند، ایران به‌واسطه اقدامات «بی‌ثبات‌کننده» خود در منطقه خاورمیانه از جمله فعالیت موشکی و کمک به گروه‌های شبه‌نظامی منطقه در واقع به روح برجام پایبند نبوده است.
آمریکا خواهان مذاکره مجدد درباره برجام، برنامه موشکی بالیستیک و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران است. این در حالی است که ایران هرگونه مذکره مجدد درباره برجام را رد کرده است.

مقام وزارت راه ایران: بخش خصوصی ۳۰ هزار واحد مسکونی در سوریه احداث می‌کند

مقام وزارت راه ایران: بخش خصوصی ۳۰ هزار واحد مسکونی در سوریه احداث می‌کند


یک مقام وزارت راه ایران با اشاره به جزئیات توافق‌نامه اقتصادی اخیر بین ایران و سوریه، به خبرگزاری مهر گفت که احداث ۳۰ هزار واحد مسکونی در سوریه مهم‌ترین بند توافق‌نامه اخیر بین دو کشور بوده است.
تیمور بشیرگنبدی، مدیرکل امور بین‌الملل وزارت راه و شهرسازی، در مصاحبه‌ای که روز جمعه، نهم شهریور، در خبرگزاری مهر منتشر شد گفت: بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که اواخر مرداد بین دو طرف امضا شد «ایران بازسازی سوریه را در دست می‌گیرد».
رسانه‌های ایران حدود دو هفته پیش گزارش دادند که یک هیئت اقتصادی، به ریاست معاون برنامه‌ریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی، در سفر به سوریه یک «تفاهم‌نامه راهبردی» امضا کرده است.
آقای بشیرگنبدی این تفاهم‌نامه را «موافقت‌نامه دو جانبه بلندمدت» بین دو کشور و «آغازی برای تحول جدید در مشارکت اقتصادی ایران و سوریه در دوران پس از بحران داعش» خواند.
این مقام وزارت راه ایران مهم‌ترین بندهای این توافق را «احداث ۳۰ هزار واحد مسکونی در سوریه» و «بازسازی زیرساخت‌های حمل و نقلی این کشور، به خصوص حمل و نقل ریلی» ذکر کرد.
جمهوری اسلامی ایران در طول جنگ هفت ساله سوریه، علاوه بر مداخله نظامی، میلیاردها دلار کمک اقتصادی نیز در اختیار حکومت بشار اسد قرار داده است.
میزان دقیق این کمک‌ها روشن نیست؛ نماینده سازمان ملل در امور سوریه این رقم را «به طور متوسط سالی شش میلیارد دلار» ذکر کرده، اما برخی منابع دیگر این میزان را سالانه بیش از ۱۴ میلیارد دلار برآورد کرده‌اند.
با این حال تیمور بشیرگنبدی، مدیرکل امور بین‌الملل وزارت راه، بدون اشاره به جزئیات به خبرگزاری مهر گفته است که در بازسازی سوریه و احداث ۳۰ هزار واحد مسکونی در آن کشور «بخش خصوصی ایران» نقش خواهد داشت.
در ماه‌های اخیر حکومت بشار اسد با همکاری متحدانش مناطق بیشتری را در این کشور از دست مخالفان مسلح خارج کرده و در حال تحکیم کنترل خود در مناطق مختلف سوریه است.
در حال حاضر، استان ادلب سوریه عمده‌ترین منطقه‌ای است که مخالفان مسلح حکومت بشار اسد در آن حضور دارند و بنا بر گزارش‌ها، سوریه به همراه متحدانش در تدارک حمله‌ای بزرگ برای در دست گرفتن کنترل کامل این استان است.
گزارش‌ها درباره این حمله احتمالی با ابراز نگرانی نهادهای بین‌المللی درباره تلفات غیرنظامی روبه‌رو شده و سازمان ملل نیز روز پنج‌شنبه از ایران و روسیه و ترکیه خواست که از وقوع «فاجعه» در استان ادلب جلوگیری کنند.
استفان دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، با اشاره به اینکه حدود ده هزار جنگجوی غیرسوری‌ مرتبط با جبهه النصره و القاعده در استان ادلب جمع شده‌اند گفت: استفاده از سلاح سنگین علیه این شورشیان که در مناطق مسکونی واقع شده‌اند توجیه پذیر نیست و «یک اشتباه محاسباتی می‌تواند نتایج ناخواسته‌ای، از جمله ورود سلاح شیمیایی به این نبرد را به بار بیاورد».

رویترز: انتقال موشک‌های بالیستیک ایران به عراق؛ تولید توسط گروه‌های شیعه

رویترز: انتقال موشک‌های بالیستیک ایران به عراق؛ تولید توسط گروه‌های شیعه


آزمایش موشک زلزال ۳ در ایران
خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی که روز جمعه، نهم شهریورماه، منتشر شد از انتقال موشک‌های بالیستیک جمهوری اسلامی به عراق و تلاش برای تولید این نوع موشک در خاک این کشور خبر داد.
رویترز دلیل این اقدام تهران را «دادن هشدار به دشمنان» ایران عنوان می‌کند.
این خبرگزاری از قول منابعی در «ایران و غرب و عراق» که به نام‌شان اشاره نکرد موشک‌های ایرانی زلزال، فاتح ۱۱۰ و ذوالفقار را از جمله موشک‌هایی معرفی کرد که به عراق منتقل شده‌اند.
با توجه به برد این موشک‌ها، از ۲۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر، به گفته رویترز، اگر این موشک‌ها از جنوب یا غرب عراق شلیک شوند، ریاض در عربستان سعودی و تل‌آویو در اسرائیل در تیررس سپاه قدس خواهند بود.
در گزارش رویترز اشاره می‌شود که قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران ایران، نظارت بر برنامه انتقال این موشک‌ها را بر عهده داشته است.
منابع رویترز در ایران و یک منبع در اطلاعات عراق گفته‌اند که تصمیم به بهره‌گیری از گروه‌های شبه‌نظامی شیعه در عراق برای تولید موشک «حدودا ۱۸ ماه پیش گرفته شده...، اما در چند ماه اخیر فعالیت در این زمینه بیشتر شده» است.
هیچ یک از مقامات رسمی در ایران و عراق حاضر به اظهار نظر در این باره و مصاحبه با رویترز نشده‌اند.
در اسرائیل نیز هنوز هیچ مقامی به این گزارش واکنش نشان نداده است.
گزارش اختصاصی رویترز یک روز پس از آن منتشر می‌شود که وزیر خارجه فرانسه روز پنج‌شنبه اظهار داشت ایران نمی‌تواند از مذاکره بر سر نگرانی‌هایی مانند آینده توافق هسته‌ای، برنامه موشکی بالیستیک خود و همچنین نقشش در ثبات خاورمیانه اجتناب کند.
رئیس جمهوری آمریکا که از زمان کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ همواره به توافق اتمی موسوم به برجام انتقاد می‌کرد، بارها تاکید کرده است که ایران به‌واسطه اقدامات «بی‌ثبات‌کننده» خود در منطقه خاورمیانه از جمله فعالیت موشکی و کمک به گروه‌های شبه‌نظامی منطقه در واقع به روح برجام پایبند نبوده است.
رویترز در همین زمینه می‌نویسد:‌ «هر نشانه‌ای حاکی از این که ایران در حال تدارک سیاست موشکی تهاجمی‌تری در عراق است به تنش بیشتر میان تهران و واشینگتن دامن خواهد زد.»

فرانسه خواهان مذاکره درباره برنامه موشکی و نقش ایران در منطقه شد

فرانسه خواهان مذاکره درباره برنامه موشکی و نقش ایران در منطقه شد


ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه
ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه، روز پنجشنبه هشتم شهریور اظهار داشت ایران نمی‌تواند از مذاکره بر سر نگرانی‌هایی مانند آینده توافق هسته‌ای، برنامه موشکی بالیستیک خود و همچنین نقشش در ثبات خاورمیانه اجتناب کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ژان ایو لودریان در حاشیه نشست وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در وین گفت: «ایران می‌بایست به اصول بنیانی (توافق) برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را رعایت کند و البته به نظرم این کار را تاکنون انجام داده است.»
توافق هسته‌ای بین ایران و آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان در سال ۱۳۹۴ برای پایان دادن به مناقشه بر سر برنامه اتمی ایران به امضا رسید. اما آمریکا در ۱۸ اردیبهشت از این توافق خارج شد و اعلام کرد که تحریم‌ها علیه ایران را باز می‌گرداند. مرحله اول تحریم های آمریکا ۱۳ مرداد اجرا شد و مرحله دوم نیز قرار است ۱۳ آبان به اجرا گذاشته شود.
این در حالی در است که سه کشور اروپایی فرانسه، بریتانیا و آلمان در تلاش هستند تا توافق هسته‌ای با ایران را حفظ کنند.
وزیر خارجه فرانسه در ادامه گفته است: «اما ایران نمی‌تواند از مذاکره بر سر سه مساله مهم که مایه نگرانی ما هستند، اجتناب کند.»
ژان ایو لودریان این سه مساله را تعهدات هسته‌ای ایران پس از سال ۲۰۲۵، برنامه موشکی ایران و اشاعه این موشک‌ها از جانب ایران، و همچنین نقش جمهوری اسلامی در ایجاد ثبات در منطقه خاورمیانه عنوان کرد.
وزیر خارجه فرانسه تصریح کرد: «ما می‌بایست در خصوص این سه مساله گفت‌وگو کنیم و ایران باید از این موضع آگاه شود و این پیامی است که من از وین برای آنها می‌فرستم.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، که از زمان کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ همواره به توافق اتمی موسوم به برجام انتقاد می‌کرد، بارها تاکید کرده است که ایران به‌واسطه اقدامات «بی‌ثبات‌کننده» خود در منطقه خاورمیانه از جمله فعالیت موشکی و کمک به گروه‌های شبه‌نظامی منطقه در واقع به روح برجام پایبند نبوده است.
مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز پیشتر گفته بود: «ما ازهم‌پیمانان و شرکایمان می‌خواهیم تا به کارزار فشار اقتصادی علیه حکومت ایران بپیوندند. ما باید همه منابع مالی را که رژیم برای حمایت مالی از تروریسم و جنگ‌های نیابتی استفاده می‌کند، قطع کنیم.»
این در حالی است که مقام‌های جمهوری اسلامی ایران می‌گویند، تهران به هیچ وجه درباره برجام و برنامه موشکی خود مذاکره نخواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز گفته بود، «جمهوری اسلامی ایران به هیچ کشوری اجازه دخالت در امور داخلی و سیاست‌های دفاعی به ویژه برنامه موشکی خود را نخواهد داد».
در همین زمینه، اتحادیه اروپا پیش از این اعلام کرده بود که مناقشه بر سر برنامه موشکی ایران اگرچه ارتباطی با توافق اتمی ندارد، اما باید حل‌وفصل شود.

ترامپ: احتمال سقوط حکومت ایران به دلیل سیاست‌های دولت آمریکا

ترامپ: احتمال سقوط حکومت ایران به دلیل سیاست‌های دولت آمریکا


دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در مصاحبه با خبرگزاری بلومبرگ که روز جمعه منتشر شد چنین اظهار نظر کرد که در حال حاضر حتی احتمال سقوط حکومت جمهوری اسلامی هم «به دلیل سیاست‌های دولت او» وجود دارد.
آقای ترامپ از جمله این سیاست‌ها که ممکن است به سقوط جمهوری اسلامی بینجامد به خروج دولتش از برجام، توافق اتمی با ایران،‌ اشاره کرد.
رئیس جمهور آمریکا در این مصاحبه که روز پنج‌شنبه در کاخ سفید انجام شده است درباره ایران گفت: «وقتی من آمدم اینجا، این سوال مطرح بود که [ایرانی‌ها] چه زمانی خاورمیانه را می‌گیرند. حالا سوال این است که اصلا دوام خواهند آورد. برای یک سال و نیم [دولت ترامپ]، این تفاوت بزرگی است.»
خبرگزاری بلومبرگ می‌گوید که آقای ترامپ در این باره بیش از این توضیح نداده است.
به دنبال خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی در روز ۱۸ اردیبهشت سال جاری، واشینگتن اعلام کرد که تحریم‌ها علیه ایران را بازمی‌گرداند.
دونالد ترامپ پیش از این اقدام بارها چنین نظر داد که ایران به‌واسطه اقدامات «بی‌ثبات‌کننده» خود در منطقه خاورمیانه از جمله فعالیت موشکی و کمک به گروه‌های شبه‌نظامی منطقه در واقع به روح برجام پایبند نبوده است.
در همین زمینه، آقای ترامپ روز ۱۵ مرداد با امضای فرمانی اعلام کرد که بخشی از تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی که پس از دستیابی به توافق هسته‌ای معلق شده بود، بار دیگر اجرایی شدند.
قرار است دور دوم این تحریم‌ها که عمدتاً صنعت نفت ایران را هدف می‌گیرد، از ۱۳ آبان آینده به اجرا گذاشته شود و مقام‌های آمریکایی می‌گویند که در تلاشند تا آن زمان، صادرات نفت ایران را به صفر برسانند.
اما پیش از آغاز دور دوم تحریم‌ها و حتی دور اول آنها، اقتصاد ایران دچار تلاطم‌هایی بزرگ شده و این وضع تا آنجا پیش رفت که تورم افزایش یافت،‌ ریال سقوط کرد و بهای دلار آمریکا در ایران حتی ۱۲ هزار تومان را نیز نجربه کرد.
این تلاطم در بازار در کنار اعتراض مردم به گرانی و بدی وضع معیشتی‌شان دولت حسن روحانی را به‌شدت تحت فشار گذاشته است.
اظهار نظر تازه رئیس جمهور آمریکا درباره احتمال «فروپاشی رژیم» جمهوری اسلامی در حالی است که دست‌کم دو مقام آمریکایی از جمله جیمز متیس، وزیر دفاع، تاکید کرده‌اند که دولت آمریکا در پی تغییر رژیم در ایران «نیست».
آقای ترامپ حتی پیشنهاد گفت‌وگو و مذاکره مستقیم با مقامات جمهوری اسلامی را نیز چند بار مطرح کرده است، پیشنهادی که آیت‌الله خامنه‌ای در اظهار نظرهای رسمی خود رد کرده است.

پنجشنبه، شهریور ۰۸، ۱۳۹۷

فرانسه: ایران نمی‌تواند از مذاکره در مورد سه موضوع حساس اجتناب کند

فرانسه: ایران نمی‌تواند از مذاکره در مورد سه موضوع حساس اجتناب کند

فرانسه، آلمان و بریتانیا می‌کوشند برجام را نجات دهند اما انتظاراتی از ایران دارند. آنها می‌گویند رهبری تهران نمی‌تواند از ورود به سه مسئله حساس برنامه موشکی، نقش ایران درخاورمیانه وآینده برنامه هسته‌ای ایران اجتناب ورزد.
منتقدان توافق هسته‌ای "برجام" می‌گویند که این توافق به شدت محدود به مسئله‌ی فعالیت‌های جمهوری اسلامی است و هیچ محدودیتی برای دخالت‌های ایران در مناقشه‌های خاورمیانه یا برنامه‌ی ساخت موشک‌های دوربرد این کشور قائل نشده است.
با خروج آمریکا از برجام، قرار است از ماه نوامبر (دقیقا از ۱۳ آبان) دور دوم تحریم‌های آمریکا آغاز شود که هدف آن جلوگیری از فروش نفت ایران و قطع دسترسی ایران به نظام بانکی جهانی است.
حال سه کشور فرانسه‌، آلمان و بریتانیا با تمام امکاناتی که در اختیارشان است در تلاش‌اند تا توافق برجام را از نابودی نجات دهند و مانع از تحریم همه‌جانبه ایران شوند. اما آنها در قبال این تلاش‌ها انتظاراتی از رهبری تهران دارند.

اتحادیه اروپا می‌کوشد با آغاز دور دوم تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی راه‌هایی را بیابد که ایران بتواند به فروش نفت خود ادامه دهد و معاملات بانکی برقرار بماند.
اما هشدارهایی جدی متوجه تهران است. مقامات اروپایی می‌گویند این همکاری نمی‌تواند یکجانبه صورت گیرد و جمهوری اسلامی نیز باید نرمش به خرج دهد.
ژان ایو لو دریان، وزیر خارجه فرانسه، پیش از ورود به اجلاس وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در وین در روز پنجشنبه هشتم شهریور (۳۰ اوت) به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داد: «ایران باید به اصول پایه‌ای معاهده هسته‌ای احترام بگذارد و من فکر می‌کنم این کار را انجام می‌دهد، اما با این حال ایران نمی‌تواند از بحث ‌و مذاکره در مورد سه موضوع بزرگ دیگر که موجب نگرانی ماست، اجتناب بورزد.»
وزیر خارجه فرانسه در این رابطه از آینده تعهدات هسته‌ای ایران پس از سال ۲۰۲۵، برنامه ساخت و گسترش موشک‌های دوربرد ایران، نقشی که ایران قرار است برای ایجاد ثبات در منطقه خاورمیانه ایفا کند، نام برد.
لو دریان تأکید کرد: «ما باید درباره این موضوع‌ها مذاکره کنیم؛ و ایران باید بداند که این پیامی است که من از وین برای این کشور می‌فرستم.»
با این‌که کشورهای اروپایی همچنان می‌کوشند تا ایران از منافع توافق برجام بهره ببرد، اما با تحریم‌هایی که آمریکا علیه جمهوری اسلامی آغاز کرده است، شرکت‌های اروپایی از ترس مجازات‌های ایالات متحده، خود را از معامله با ایران کنار کشیده‌اند.

شیرین عبادی خواستار تحریم حاکمان جمهوری اسلامی شد

شیرین عبادی خواستار تحریم حاکمان جمهوری اسلامی شد

شیرین عبادی می‌گوید به جای تحریم اقتصادی ایران باید تحریم‌های سیاسی علیه هیأت حاکمه جمهوری اسلامی اجرا شوند. از نظر او تحریم اقتصادی مردم را به سوی فقر بیشتر سوق می‌دهد و سوءاستفاده و ثروت‌اندوزی حکومتگران را در پی دارد.
شیرین عبادی به دعوت جامعه بین‌المللی حقوق بشر (IGFM) سخنانی را در رابطه با وضعیت حاکم بر ایران و رویارویی حکومتگران آن با جامعه بین‌الملل ایراد کرد.
برنده جایزه نوبل صلح در نطق خود در اجلاسی که روز پنجشنبه هشتم شهریور (۳۰ اوت) در برلین برگزار شد، خواستار "تحریم‌های سیاسی علیه حاکمان" تهران شد. او اما تحریم‌های اقتصادی را با قاطعیت رد کرد.
خانم عبادی گفت که "تحریم‌های اقتصادی به وخیم‌تر شدن وضعیت حقوق بشر در ایران خواهد انجامید".
از نظر او، از یک سو چنین تحریم‌هایی "به فقر بیشتر انسان‌ها می‌انجامد" و از سوی دیگر "افرادی که به رژیم ایران تعلق دارند از این تحریم‌ها در جهت ثروت‌اندوزی سوءاستفاده خواهند کرد".
این حقوقدان ایرانی هشدار داد که تحریم‌های اقتصادی بیشتر می‌تواند "ایران را به یک ونزوئلای دوم تبدیل کند".

"مانع از گسترش نفرت‌پراکنی حکومتگران ایران شوید"
خانم عبادی معتقد است به جای اعمال تحریم‌های اقتصادی، باید حاکمان جمهوری اسلامی را مورد تحریم‌های سیاسی قرار داد. او به عنوان مثال از امکان ممنوعیت تبلیغات ایدئولوژیک حکومتگران ایران به چندین زبان و به کمک ماهواره‌های اروپایی نام برد، زیرا حکومتگران ایران از این طریق دست به "نفرت‌پراکنی" می‌زنند. او تأکید کرد که اروپا باید "سدی در مقابل" این نوع تبلیغات ایجاد کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، از نظر عبادی، یکی دیگر از اهرم‌ها، "تحریم‌های فردی" است، از جمله علیه قضاتی که احکام سیاسی صادر می‌کنند، یا علیه نظامیان. او در این رابطه به ممنوعیت ورود این افراد به قلمرو اتحادیه اروپا یا مسدود کردن دارایی‌های این افراد اشاره کرد.
شیرین عبادی که در سال ۲۰۰۳ جایزه نوبل صلح به او تعلق گرفت، هم‌اکنون در تبعید زندگی می‌کند. او اندک زمانی پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۸۸ در ایران و اعلام رسمی پیروزی پرمناقشه‌ی محمود احمدی‌نژاد، از کشور خارج شد.
این قاضی پیشین دادگستری ایران در سخنان خود ابراز اطمینان کرد که مناسبات سیاسی در ایران تغییر خواهد کرد: «من اطمینان دارم که دموکراسی به زودی راه خود را به ایران خواهد گشود.»
او افزود که نارضایتی در درون کشور "روز به روز رو به گسترش" است؛ او گفت که "در درون همین حکومت هستند کسانی که از عقلانیت کافی برخوردارند".
مارتین لسنتین، سخنگوی هیأت مدیره جامعه بین‌المللی حقوق بشر، دولت آلمان را فراخواند تا برای مقامات تهران روشن کند که یک رشته "معاملات معین، دیگر نمی‌توانند صورت گیرند". از سوی دیگر فعالیت‌های اقتصادی ناقضان حقوق بشر باید با محدودیت روبرو شوند.
لسنتین افزود، قضاتی که دست‌شان به خون آلوده است، دیگر نباید اجازه درمان پزشکی در آلمان بیابند. اشاره او به سفر هاشمی شاهرودی، رئیس پیشین قوه قضائیه جمهوری اسلامی، برای درمان پزشکی به آلمان بود.
سخنگوی هیأت مدیره جامعه بین‌المللی حقوق بشر از تصمیم‌گیران دیپلماسی آلمان خواست، فعالانه‌تر برای "مردم ایران" وارد عمل شوند؛ و اینکه دیپلمات‌های آلمان باید بتوانند به بازدید زندانیان بروند.
شیرین عبادی نیز "افکار عمومی" آلمان را فراخواند تا در زمینه احقاق حقوق "زندانیان بی‌گناه" در ایران تلاش بیشتری از خود به خرج دهند.

انتقاد شدید کارگزاران از سیاست‌های "دولت سرگشته" روحانی

انتقاد شدید کارگزاران از سیاست‌های "دولت سرگشته" روحانی

بحران دولتی در ایران به صف حامیان پیشین روحانی نیز کشیده شده است. حزب کارگزاران دولت را در عرصه اقتصادی و سیاست خارجی "سرگشته" می‌داند. حزب اعتدال و توسعه هم کارگزاران را به اتخاد "ناجوانمردانه‌ترین" شیوه‌ها متهم می‌کند.
التهابات بازار ارز و "شوک اقتصادی" ناشی از قصد خروج آمریکا از برجام، سقوط ارزش پول ملی و کاهش قدرت خرید مردم، در کنار تظاهرات سراسری دی‌ماه ۹۶، دولت حسن روحانی را در بحرانی عمیق فرو برد و به‌خصوص تیم اقتصادی او را در مظان اتهام ناکارآمدی و سوءمدیریت قرار داد.
نتیجه چنین بحرانی تاکنون خود را دست‌کم در استیضاح و برکناری دو وزیر دولت دوازدهم، در نوبت قرار دادن وزیران دیگر و کشاندن شخص رئیس جمهوری به مجلس نشان داده است.
بیانیه تحلیلی اخیر حزب کارگزاران سازندگی در انتقاد از سیاست اقتصادی و خارجی دولت روحانی نیز در همین راستا از لزوم "بازسازی" دولت سخن گفته و به "نقد استراتژیک" آن پرداخته؛ بیانیه‌ای که با واکنش تند حزب اعتدال و توسعه مواجه شده است.
سازمان جوانان و دانشجویان حزب اعتدال و توسعه طی بیانیه‌ای در روز چهارشنبه هفتم شهریور (۲۹ اوت) تلویحا کارگزاران را به اتخاذ "ناجوانمردانه‌ترین شیوه" علیه دولت روحانی با استفاده از "فرافکنی و طرح ادعاهای بی‌اساس" متهم کرده است.
حزب کارگزاران سازندگی که در آذرماه ۱۳۷۴ توسط نیروهای سیاسی دولت اکبر هاشمی رفسنجانی تشکیل شد و چهره‌هایی مانند غلامحسین کرباسچی، حسین مرعشی، سعید لیلاز و محمد عطریانفر از جمله اعضای شورای مرکزی کنونی آن هستند، در بیانیه تحلیلی خود دو محور سیاست اقتصادی و سیاست خارجی دولت روحانی را به شدت مورد انتقاد قرار داده است.
این حزب در بیانیه‌ای که تاریخ ششم شهریور ۹۷ را بر خود دارد، از لزوم بازسازی دولت دوازدهم سخن گفته و تأکید کرده است که "دولت خون تازه می‌خواهد". در این بیانیه گفته شده است که از نظر حزب کارگزاران، دولت روحانی فاقد گفتمان و "استراتژی اقتصادی" روشن است و نسبتی با "اندیشه اقتصاد آزاد" ندارد. این حزب "سیاست سرکوب سیستماتیک ارز" دولت روحانی را که در ماجرای ارز ۴۲۰۰ تومانی به اوج خود رسید اشتباه دانسته و بدون نام بردن از محمدباقرنوبخت، از تغییر مدیریت سازمان برنامه و بودجه به عنوان "یک ضرورت" سخن گفته است.
دولت "بوروکرات‌های بی‌انگیزه"
در این بیانیه از جمله آمده است: «دولت روحانی نه به لوازم "اقتصاد آزاد" پای‌بند است و نه از نسخه‌های "اقتصاد ارشادی" پیروی می‌کند و در یک کلام دولتی سرگشته در میان مکاتب و اندیشه‌های اقتصادی است».
بیانیه کارگزاران همچنین ضمن اشاره به ضرورت تغییر در تیم اقتصادی کابینه، تأکید کرده که دولت روحانی تهی از اقتصاددانان و تکنوکراتها است و به "مجمعی از بوروکراتهای بی‌انگیزه" تبدیل شده است. به گفته کارگزاران "شوک ارزی" اخیر در ایران «به غیر از عوامل سیاسی (چه خارجی و چه داخلی) ریشه در عملکرد اقتصادی و اجرایی درون دولت هم دارد و روحانی نباید اهمال دولت را نادیده بگیرد».
این بیانیه می‌افزاید، به‌رغم انتظار افزایش "هماهنگی و کارآمدی ستاد اقتصادی دولت" در دولت دوم روحانی "اصرار بر حفظ رئیس سازمان برنامه و بودجه" سبب شد که اصلاحات ضروری بر پایه "نظریه اقتصاد آزاد" انجام نگیرد. حزب کارگزاران افزوده است: «ما به جدّ معتقدیم سازمان برنامه و بودجه مغز متفکر اقتصادی دولت است و به همین علت برای اصلاح عملکرد دولت نیازمند به تغییر در این مدیریت و تنظیم دو نهاد دولتی دیگر؛ بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و نیز وزارت‌خانه‌های دیگر مانند وزارت صمت با این سازمان هستیم. متاسفانه گرچه برخی می‌کوشند دولت مستقر را یک دولت تکنوکرات معرفی کنند، لکن کابینه آقای روحانی آکنده از بوروکرات‌هایی است که جز به حفظ نظام ناکارآمد اداری موجود کشور و ارائه گزارش‌های مثبت از نهادهای پایین‌دست به نهادهای بالادست نمی‌اندیشند».
بیانیه ادامه داده است: «وزارت اقتصاد نیازمند مدیریت یک اقتصاددان بود و بانک مرکزی باید فراتر از یک حسابداری یا صرافی بزرگ اداره می‌شد، اما فقدان استراتژی اقتصادی در دولت آن را به مجمعی از بوروکرات‌های بی‌انگیزه (چه از لحاظ سیاسی و چه به لحاظ نظری) بدل ساخته است که دولت را نه به عنوان "مغز متفکر توسعه ملی" که به عنوان یک "اداره‌ی کاغذبازی" تحلیل می‌کنند و تقلیل می‌دهند».

سیاست خارجی "دولت اعتدال" محور دیگر انتقادات کارگزاران را تشکیل می‌دهد. از نظر این حزب، وزارت امور خارجه دولت دوازدهم نیز پس از خروج آمریکا از برجام، "ابتکار عمل" خود در عرصه سیاست خارجی را کاملا از دست داده است. بیانیه کارگزاران "چاره کار" را در "تصمیم مستقل" دولت در عرصه سیاست خارجی می‌داند: «دولت در این زمینه نیازمند تداوم حمایت همه ارکان حاکمیت از جمله مجلس شورای اسلامی است و باید مبتکرانه راه برون‌رفت از تهدیدها و تحریم‌های پیش‌رو را در پیش بگیرد».
حزب کارگزاران در حالی از "انفعال و مجامله" در سیاست خارجی دولت روحانی انتقاد می‌کند و خواستار "ابتکار عمل" و "تصمیم مستقل" آن می‌شود که حتی صداهایی در داخل ایران از "پایان مأموریت" این وزارتخانه پس از خروج آمریکا از برجام سخن می‌گویند. به‌خصوص پس از خروج آمریکا از برجام و افزایش احتمال فروپاشی این توافق، بسیاری از کشورهای منطقه یا همسایه ایران، از جمله روسیه، سوریه و ترکیه، نه شاهد حضور مسئولان وزارت خارجه، بلکه میزبان مقام‌های نظامی ایران، مشاوران رهبر جمهوری اسلامی یا مسئولانی بوده‌اند که تنها پاسخگوی علی خامنه‌ای هستند.
لزوم تغییر "قبل از آنکه دیر شود"
در کنار انتقادات کارگزاران سازندگی، "پیشنهاد مشخص" این حزب به رئیس جمهوری ایران "نوسازی دولت در هر دو عرصه سیاستگذاری و اجراست". به نوشته بیانیه این حزب: «باید به قوای تازه‌نفس که آماده شرایط جدیدند مجال داد. مردان "بزم" را در شرایط "رزم" نمی‌توان به کار گرفت».
بیانیه سپس نتیجه گرفته است که: «فکر می‌کنیم دولت دکتر حسن روحانی به عنوان منتخب ملت موظف است به "رای مردم" و "اعتماد نظام" متعهد بماند و با رفع مشکلات داخلی خود "حجت" را بر دیگر قوا تمام کند و دست‌کم در برابر رای‌دهندگان از حیثیت سیاسی خود صیانت نماید و این کار فرجام نمی‌یابد مگر با تحول در سیاست و مدیریت».
حزب کارگزاران سازندگی در نهایت توصیه خود را چنین خلاصه کرده است: «یک دولت تازه برای شرایط تازه؛ قبل از آنکه دیر شود».
اما حزب اعتدال و توسعه که محمود واعظی، محمدباقر نوبخت، محمدرضا نعمت‌زاده و اکبر ترکان از جمله چهره‌های شاخص آن هستند، به "بیانیه تحلیلی" کارگزاران همچون نقدی "دلسوزانه" ننگریسته و "ادبیات به کار رفته" در آن را "نوعی تهاجم به اختیارات" رئیس جمهوری ایران ارزیابی کرده است.
کمیته سیاسی سازمان جوانان و دانشجویان حزب اعتدال و توسعه در بیانیه خود به شدت به کارگزاران حمله کرده و تنظیم‌کنندگان بیانیه آنان را به "منحرف کردن نگاه مخاطبان از افراد شاخص و برجسته منتسب به این گروه در دولت" متهم کرده است.
به نظر می‌رسد که اشاره به "افراد شاخص" کنایه‌ای به حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری، در دولت روحانی باشد که پیش‌تر از اعضای حزب کارگزاران سازندگی بوده است. به همین دلیل هم هست که خبرگزاری فارس با استناد به یک "منبع نزدیک به اسحاق جهانگیری"، از عدم ارتباط مواضع اخیر کارگزاران با معاون اول روحانی داده است. این "منبع" گفته است: «اسحاق جهانگیری مدت‌ها است که از عضویت در حزب کارگزاران استعفا داده و مواضع این حزب با وی ارتباطی ندارد».
بیانیه سازمان جوانان و دانشجویان حزب اعتدال و توسعه افزوده است: «با اختیارات ویژه و گسترده و در مواردی تاریخی و فرادولتی در حوزه‌های مدیریت کلان اقتصادی از جمله اقتصاد مقاومتی،‌ مقابله با تحریم و مسایل راهبردی مانند مدیریت ارز که از سوی رهبر معظّم انقلاب و رئیس جمهوری و دولت به برخی مقامات ارشد اجرایی برآمده از کارگزاران تفویض و واگذار شده، بیانیه مذکور پیش و بیش از همه، نوعی خودانتقادی و زیر سوال بردن عملکرد بزرگان خود ارزیابی می‌شود».
حمله به "نمایش تبلیغاتی" کارگزاران
این بیانیه سپس مواضع اخیر کارگزاران را "نمایش تبلیغاتی" خوانده و ضمن اشاره به "کارخانه تخریب کارگزاران علیه برخی چهره‌های خدوم در دولت"، "جاخالی دادن‌های سیاسی در شرایط و مقاطع حساس" از سوی این حزب را "مسبوق به سابقه" دانسته است.
حمله شدیداللحن حزب اعتدال و توسعه به کارگزاران در حالی است که برخی از اعضای این حزب حامی دولت، خود پیش‌تر سخنانی مشابه با کارگزاران را بر زبان رانده بودند. اکبر ترکان، مشاور روحانی، از جمله چهره‌های شاخص حزب اعتدال و توسعه بود که روز ۱۱ تیرماه گذشته از باز بودن "سه پنجره استعفا، عدم کفایت یا رفتار فعالانه و با انرژی برای مقابله با چالش‌ها" به روی دولت خبر داد.
ترکان گفته بود که برخی وزیران دولت دوازدهم "جسارت و شجاعت کافی برای ورود به مسائل جدی" را ندارند. به گفته او: «برخی وزرا بیشتر مراقب خودشان هستند تا مراقب انقلاب، درواقع آنها بیشتر سعی دارند به خودشان صدمه‌ای وارد نشود». ترکان با تأکید بر اینکه "من هم با رخداد تغییرات در دولت موافقم"، به تغییر شرایط ایران در صحنه منطقه‌ای و بین‌المللی اشاره کرده و افزوده بود: «امیدواریم تغییری در کابینه رخ بدهد و وزرای کارآمد جایگزین شوند».
اما از زمان بیان این اظهارات از سوی ترکان تاکنون تنها تغییر چشمگیر در دستگاه‌های زیرمجموعه ریاست جمهوری، کنار گذشتن ولی‌الله سیف از سمت پیشین‌اش به عنوان رئیس بانک مرکزی بوده است. البته روحانی بهای تن ندادن به تغییرات بیشتر در کابینه خود، به‌رغم توصیه‌های مکرر کارشناسان، را هم پرداخته است.
استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزیر اقتصاد و دارایی توسط مجلس و برکناری آنان، کشاندن روحانی به مجلس برای پاسخ به سؤالات پنجگانه آنها و قانع نشدن نمایندگان از پاسخ‌های رئیس جمهوری به چهار سؤال اقتصادی، از جمله هزینه‌هایی بوده که روحانی به خاطر دست نزدن به ترکیب کابینه‌اش پرداخته است.

گزارش سایت آلمانی اشپیگل از اعتصاب غذای فرهاد میثمی

گزارش سایت آلمانی اشپیگل از اعتصاب غذای فرهاد میثمی 

نشان‌های ‌سینه‌‌ با پیام "نه به حجاب اجباری" مدرک جرمی شدند برای فرهاد میثمی که اکنون در اعتصاب غذاست. سایت آلمانی‌زبان اشپیگل به این خبر و اعتصاب غذای میثمی و نسرین ستوده واکنش نشان داده است.
«به امید روزی که نوشته‌هایمان چیزهایی بیش از ریاضی، شیمی و فیزیک برای آموختن داشته باشد!» این جمله برای بسیاری از دانش‌آموزان ایران که در دهه‌ی ۷۰ و ۸۰ خورشیدی خود را برای شرکت در کنکور آماده می‌کردند، آشناست؛ جمله‌ای در مقدمه کتاب‌های کنکور موسسه فرهنگی و انتشاراتی اندیشه‌سازان از فرهاد میثمی، مدیر مسئول این موسسه.
فرهاد میثمی اما تنها برای کنکوری‌ها و جامعه‌ی دانشگاهی نامی آشنا نیست. او را بسیاری در ایران با فعالیت‌های مدنی‌ با تکیه بر اصل پرهیز از خشونت و گفت‌وگو می‌شناسند.
فرهاد میثمی را روز ۹ مرداد بازداشت کردند.
"بازداشت برای چندتایی نشان‌‌های سینه"
سایت آلمانی زبان اشپیگل در گزارشی در این باره با عنوان "بازداشت برای چندتایی نشان‌ ‌سینه" می‌نویسد: « نیروهای امنیتی در خانه میثمی کتاب‌هایی یافته‌اند که در ایران ممنوع هستند. از جمله نوشته‌های محمدجعفر پوینده و یک کتاب درباره مقاومت مدنی. آنها همچنین چندین نشان‌ ‌سینه (پیکسل سینه) پیدا کردند که روی آنها جمله‌ "من با حجاب اجباری موافق نیستم" نوشته شده بود.»
سایت اشپیگل در ادامه گزارش با اشاره به پیشینه فرهاد میثمی و فعالیت‌های حقوق بشری او، آورده است: «دوستانش تاکید می‌کنند که میثمی از نظر سیاسی مستقل است و بالاترین اصل برای او مقاومت خشونت‌پرهیز است.»
اشپیگل در ادامه به ۲۰ روز انفرادی، عدم انتخاب آزادانه وکیل و اعتصاب غذای میثمی اشاره می‌کند. فرهاد میثمی که به دلیل حمایت از اعتراض‌های زنان ایران به حجاب اجباری مورد چندین اتهام امنیتی قرار گرفته است در بند چهار زندان اوین به سر می‌برد و دست به اعتصاب غذا زده است.
"اعتصاب غذایم را نمی‌شکنم"
میثمی چند روز پیش (سه شهریور/ ۲۵ اوت) در تماس تلفنی با ژیلا بنی‌یعقوب، روزنامه‌نگار، تاکید کرده که با وجود ضعف جسمی، اعتصاب غذای خود را نخواهد شکست. او به ژیلا بنی‌یعقوب گفته است، هدفش از اعتصاب غذا "هم اعتراض به روند ناعادلانه بازجویی و دادرسی خود و هم روند ناعادلانه همه بازجویی‌ها و پرونده‌سازی‌هایی است که در سال‌های اخیر رایج شده است".
به نوشته‌ی این روزنامه‌نگار، فرهاد میثمی هدفش از اعتصاب غذا را "حفظ کرامت انسانی" عنوان کرده و از "دوستانی که تقاضای پایان اعتصاب غذا" را دارند، خواسته است: «به جایش بر دادرسی عادلانه و دسترسی به وکیل‌های مستقل و دسترسی وکیل‌ها به پرونده‌ی متهم تاکید کنند.»
"تفتیش خانه دوستان نسرین ستوده برای نشان‌های سینه"
سایت اشپیگل در ادامه گزارش خود از آشنایی و دوستی نسرین ستوده، وکیل زندانی و فرهاد میثمی می‌نویسد و به اعتصاب غذای نسرین ستوده "در اعتراض به بازداشت خود  و فشارهای قضایی متعدد بر خانواده، بستگان و دوستانش" اشاره می‌کند.
نسرین ستوده، وکیل و فعال مدنی که از ۲۳ خرداد در بازداشت به سر می‌برد، از تاریخ سوم شهریور دست به اعتصاب غذا زده است.
رضا خندان سوم شهریورماه نامه‌ای از سوی نسرین ستوده در صفحه فیسبوکش منتشر کرد. در این نامه، ستوده به رفتار ماموران وزارت اطلاعات  با خانواده٬ بستگان و دوستانش که به گفته او در تفتیش منازلشان به دنبال "نشان‌های سینه اعتراض به حجاب اجباری" هستند، اعتراض کرده است.
واکنش نماینده مجلس آلمان به اعتصاب غذای ستوده و میثمی
در واکنش به بازتاب خبراعتصاب غذای نسرین ستوده و فرهاد میثمی، اشپیگل به نقل از امید نوری‌پور، نماینده ایرانی‌تبار مجلس آلمان می‌نویسد: « دولت آلمان باید بی‌درنگ با مسئولان ایران درباره‌ وضعیت مأیوس‌کننده‌ و نقض حقوق بشر در مورد فرهاد میثمی و نسرین ستوده گفتگو و بر آزادی این دو فعال حقوق بشر اصرار کند.»
راه پیش روی فعالان در ایران؛ تنها"حذف" یا "مرگ"؟
ادامه بازداشت نسرین ستوده و اکنون اعتصاب غذای او با موج گسترده‌ای از اعتراض‌ها روبرو شده است. مهرانگیز کار، وکیل و حقوقدان در گفت‌وگو با دویچه‌وله فارسی می‌گوید هدف اصلی حملات نهادهای امنیتی و قضایی حذف نسرین ستوده است.
کاربران ایرانی شبکه‌های اجتماعی هم از فرهاد میثمی و درخواست آزادی او بسیار نوشته‌اند. برخی مانند محمدجواد اکبرین دست به تفسیر پیام او از زندان زده‌ و نوشته‌اند: «رفیق! به جای مهارِ معترض، به فشار بر حاکمِ ظالم بیندیش.»
برخی مانند عمار ملکی از رفتار حکومت و نهادهای امنیتی با فرهاد میثمی نتیجه گرفته‌اند: « آنچه با او می‌کنند، سند اصلاح‌ناپذیری نظام است!»
اما بسیاری از دوستان فرهاد میثمی، بیمناک جان او هستند. ژیلا بنی‌یعقوب می‌نویسد: «فقط آنها که از نزدیک می شناسندت می‌دانند چه می‌گویم و چرا می‌ترسم. تو عادت داری هر راهی را تا تهش بروی.»
۲۹ روز از اعتصاب غذای فرهاد میثمی می‌گذرد.

روند چهار روزه طرح شکایت ایران از آمریکا در لاهه پایان یافت

روند چهار روزه طرح شکایت ایران از آمریکا در لاهه پایان یافت


آخرین دور از جلسات استماع نمایندگان حقوقی ایران و آمریکا روز پنج‌شنبه هشتم شهریور در دیوان بین‌المللی دادگستری برگزار شد و بدین ترتیب روند چهار روزه طرح شکایت ایران از بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه تهران در این دادگاه به پایان رسید.
جمهوری اسلامی ایران اقدام آمریکا در بازگرداندن تحریم‌ها را «ناقض عهدنامه مودت» که در سال ۱۹۵۵ بین دو کشور به امضا رسید دانسته و از این موضوع به لاهه شکایت کرده است.
در چهار روز گذشته تیم‌های حقوقی دو طرف، هر تیم در دو روز، به طرح استدلال‌های خود پرداخته و به استدلال‌های طرف مقابل پاسخ داده بودند.
آخرین جلسه در این مرحله صبح پنج‌شنبه، هشتم شهریور، به استدلال‌های تیم آمریکا اختصاص داشت و در آن، وکلای آمریکا اقدام ایران در توسل به پیمان مودت را «از روی نیت صادقانه» ندانستند.
تیم آمریکا در شرح استدلال خود از جمله به گفته‌های یک روز پیش عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، استناد کرد که گفته بود روند شکایت در لاهه صرفا به «فشاری سیاسی و روانی بر آمریکا» منجر خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، عباس عراقچی روز چهارشنبه گفته بود در پروسه طولانی بررسی شکایت ایران در دیوان بین‌المللی دادگستری «هر تصمیمی گرفته شود، از منظر حقوق بین‌الملل الزام‌آور نیست» بلکه به گفته او، فشارهای ناشی از این اقدام «مؤثر خواهد بود».
تیم وکلای ایران در روزهای دوشنبه و چهارشنبه استدلال کرده بود که آمریکا با بازگرداندن تحریم‌های اقتصادی علیه تهران و «فشارهایی که هدف از آن فلج شدن اقتصاد ایران و ایجاد مشکل برای مردم ایران است» پیمان مودت بین دو کشور را نقض کرده است.
با این حال وکیلان آمریکا در پاسخ به گفته‌های آیت‌الله خامنه‌ای اشاره کردند که گفته است مشکلات اقتصادی ریشه در «سوء مدیریت دارد نه تحریم‌ها».
یکی دیگر از استدلال‌هایی که تیم وکلای آمریکا در جلسه صبح پنج‌شنبه ارائه کرد اشاره به این موضوع بود که توافق هسته‌ای موسوم به برجام «ساز و کار سیاسی خاص خود را برای حل و فصل اختلافات دارد» و ازین رو، ایران با کشاندن این موضوع به لاهه، از دیوان بین‌المللی دادگستری «سوء استفاده کرده است».
در پایان چهارمین و آخرین روز از طرح شکایت ایران علیه آمریکا، رئیس جلسه اعلام کرد که رأی دیوان درباره این شکایت به زودی و در چند هفته آینده اعلام خواهد شد.
در صورتی که دیوان دادگستری بین‌المللی به صلاحیت خود در رسیدگی به این پرونده رأی بدهد، صدور حکم قضایی درباره این شکایت ممکن است سال‌ها به طول بینجامد.
پس از خروج دولت آمریکا از برجام که ۱۸ اردیبهشت صورت گرفت، دور نخست بازگشت تحریم‌ها علیه ایران از ۱۳ مرداد به اجرا درآمد و قرار است دور بعدی آن نیز از ۱۳ آبان آغاز شود.
دیوان بین‌المللی دادگستری، مستقر در شهر لاهه هلند، دادگاه ارشد سازمان ملل محسوب می‌شود. این دادگاه با اینکه احکامی الزام‌آور صادر می‌کند با این حال قدرت اجرایی ندارد.

آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای پایبندی ایران به برجام را تایید کرد

آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای پایبندی ایران به برجام را تایید کرد


نمایی از مقر آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای در وین
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در یک گزارش محرمانه روز پنجشنبه گفت ایران محدودیت‌های اعمال شده بر فعالیت‌های هسته‌ای آن کشور را طبق توافق سال ۲۰۱۵ با قدرت‌های جهانی رعایت کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آژانس در دومین گزارش سه ماهه خود پس از خروج آمریکا از برجام و از سرگیری تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران می‌گوید ایران حد نصاب‌های تعیین شده برای میزان غنی‌سازی اورانیوم، ذخایر اورانیم غنی‌شده و سایر موارد را رعایت کرده است.
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش قبلی خود در ماه مه گفته بود ایران می‌تواند همکاری خود با بازرسان را افزایش داده و در نتیجه «اعتماد را تقویت کند». آن گزارش اما به هیچ موردی از فعالیت‌های ایران که ممکن است نگران کننده باشد، اشاره نکرده بود. گزارش آژانس که روز پنجشنبه در اختیار کشورهای عصو این نهاد قرار گرفت و رویترز متن آن را دیده است، همان لحن و زبان گزارش قبلی را دارد.
در بخشی ازاین گزارش گفته می‌شود آژانس قادر بوده تمامی بازرسی‌های به اصطلاح تکمیلی را برای نظارت بر تعهد ایران به توافق هسته‌ای انجام دهد.
این گزارش اضافه می‌کند: «همکاری به موقع و فعال ایران برای انجام این بازرسی‌ها اجرای پروتکل الحاقی را تسهیل و اعتماد را تقویت می‌کند.»
یک دیپلمات ارشد در این باره گفت:«ضریب و میزان غنی‌سازی اورانیوم ثابت بوده و هیچ تغییری نکرده است.»
خبرگزاری رویترز می‌افزاید با توجه به از سرگیری تحریم‌های هسته‌ای آمریکا علیه ایران بسیاری از دیپلمات‌ها و صاحبنظران معتقدند که حتی با وجود تلاش‌های اتحادیه اروپا برای کاستن از پیامدهای سیاست دونالد ترامپ بعيد است توافق هسته‌ای (برجام ) حفظ شود.
روز چهارشنبه آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران در مورد توانایی اتحادیه اروپا برای حفظ این توافق اطهار تردید کرد و گفت ایران ممکن است از آن خارج شود.
آیت‌الله خامنه‌ای به حسن روحانی رییس جمهور ایران که به خاطر مدیریت اقتصاد در داخل کشور به شدت تحت فشار قرار دارد، گفت بیش از حد به کمک اروپایی‌ها تکیه نکند.

نتانیاهو: به اقدامات علیه تلا‌ش‌های ایران برای حضور نظامی در سوریه ادامه می‌دهیم

نتانیاهو: به اقدامات علیه تلا‌ش‌های ایران برای حضور نظامی در سوریه ادامه می‌دهیم


بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز چهارشنبه هفتم شهریور گفته است، نیروهای دفاعی اسرائیل با قاطعیت کامل به اقدامات خود علیه تلاش‌های جمهوری اسلامی برای استقرار نیرو و تسلیحات در سوریه ادامه خواهند داد. این در حالی است که در جریان سفر وزیر دفاع ایران به سوریه در هفته جاری دو کشور توافقنامه تازه‌ای برای همکاری‌های نظامی امضا کردند.
به گزارش رویترز، بنیامین نتانیاهو که در شهر دیمونا، در جنوب اسرائیل صحبت می‌کرد، اظهار داشت: «کسانی که ما را به محو کردن از صحنه روزگار تهدید کردند باید بدانند که خود را نیز در معرض خطر مشابهی قرار می‌دهند و به هدفشان نخواهند رسید.»
هرچند نخست وزیر اسرائیل به طور مشخص نام کشوری را بر زبان نیاورده است، اما مقام‌های جمهوری اسلامی پس از انقلاب ۱۳۵۷ همواره اسرائیل را به نابودی تهدید کرده‌اند. حکومت ایران همچنین از گروهای اسلامگرای فلسطینی چون حماس و حزب الله لبنان حمایت می کند. این در حالی است که با آغاز اعتراضات در سوریه ایران یکی از متحدان اصلی حکومت بشار اسد در جنگ داخلی این کشور بوده است.
رویترز می‌گوید، از منظر بنیامین نتانیاهو مشارکت نظامی ایران در جنگ داخلی سوریه به مثابه استقرار نیروهای جمهوری اسلامی ایران در کنار مرزهای اسرائیل است.
اسرائیل طی سال‌های اخیر بارها مواضع نیروهای ایرانی و حزب الله لبنان را در سوریه مورد حمله قرار داده است.
بنیامین نتانیاهو همچنین روز چهارشنبه گفته است: «نیروهای دفاعی اسرائیل با عزم کامل به اقدامات مصمم و قاطع خود در برابر تلاش‌های ایران برای استقرار نیروها و سیستم‌های تسلیحاتی پیشرفته در سوریه ادامه خواهند داد.»
در حالی نتانیاهو در خصوص حضور نظامی ایران در سوریه هشدار داده است که وزیر دفاع ایران پس از دیدار با بشار اسد گفت، با وجود فشارهای آمریکا برای خروج از سوریه حضور نظامی ایران در آن کشور ادامه خواهد یافت.
امیر حاتمی، وزیر دفاع ایران روزهای چهارم و پنجم شهریور به سوریه سفر کرد و در دیدار با همتای سوری خود یک قرارداد همکاری‌های نظامی بین دو کشور را امضا کرد. وی گفته بود، «مهم‌ترین بندهای این توافق، نوسازی نیروهای مسلح سوریه است» و در چارچوب آن ایران به کمک‌های خود به سوریه ادامه می‌دهد.
خبرگزاری دولتی ایرانا از قول ابوالقاسم علینژاد وابسته نظامی ایران در سوریه نوشت:«ادامه حضور مستشاران (نظامی) ایران در سوریه بخشی از این قرارداد همکاریهای نظامی بین دو کشور است.»
جمهوری اسلامی ایران در طول جنگ داخلی هفت ساله سوریه با ارسال اسلحه و نیرو از حکومت بشار اسد حمایت کرده است.
این در حالی است که جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا هفته گذشته یک بار دیگر درخواست واشنگتن برای خروج کامل نیروهای ایرانی از خاک سوریه را تکرار کرد.
رییس جمهوری آمریکا می‌گوید، علاوه بر برنامه‌های هسته‌ای و موشکی ایران یکی از دلایل از سرگیری تحریم‌های واشینگتن علیه تهران، اقدامات ایران در سوریه، عراق و یمن است.
اسرائیل دولت ایران را متهم کرده که به دنبال حضور نظامی دائمی در خاک سوریه است. در مقابل دولت ایران بارها تاکید کرده که حضور نظامی آن کشور در سوریه به درخواست حکومت بشار اسد بوده و در آینده نزدیک قصد ندارد از سوریه خارج شود.
از سال ۲۰۱۲ تاکنون بیش از هزار نفر از نیروهای ایرانی از جمله چندین فرمانده ارشد سپاه پاسداران در سوریه کشته شده اند.