پنجشنبه، اسفند ۰۹، ۱۳۹۷

صادرات نفت ایران در ماه فوریه «دو برابر» ژانویه خواهد بود

صادرات نفت ایران در ماه فوریه «دو برابر» ژانویه خواهد بود


میدان نفتی سروش در خلیج فارس (عکس از آرشیو)
خبرگزاری رویترز با استناد به آمارهای رسمی و ردیابی کشتی‌ها گزارش داده است، صادرات نفت ایران به آسیا در ماه ژانویه به زیر ۷۱۱ هزار بشکه در روز رسید که ۴۹ درصد کمتر از ژانویه سال ۲۰۱۸ است. اما، احتمالا این رقم در ماه جاری، فوریه، به یک میلیون و ۳۸۰ هزار بشکه بالغ خواهد شد.
همزمان، اداره کنترل بازار انرژی ترکیه نیز پنج شنبه ۹ اسفندماه گزارش سالانه منتشر کرده است که نشان از افت چشمگیر واردات نفت و گاز این کشور از ایران طی سال ۲۰۱۸ دارد.
رویترز می نویسد، ژاپن اگرچه خرید نفت ایران را در ماه ژانویه از سر گرفت، اما محموله‌های نفتی در ماه فوریه به این کشور رسید. کره جنوبی نیز بعد از ۴ ماه وقفه، طی ماه ژانویه میعانات گازی از ایران وارد کرد، اما نسبت به ژانویه سال ۲۰۱۸ حدود ۷۵ درصد کاهش داشت.
چین که دسامبر ۲۰۱۸، روزانه نیم میلیون بشکه نفت از ایران خریده بود، ماه گذشته تنها ۳۶۰ هزار بشکه نفت خریده و هند نیز ۲۷۰ هزار و ۵۰۰ بشکه واردات نفت از جمهوری اسلامی داشته است.
اما در ماه فوریه ژاپن و کره جنوبی که مشکلات حمل نفت و پرداخت پول آن را حل کرده اند، تا حد ممکن تلاش داشته اند نفت و میعانات گازی بیشتری از ایران بخرند.
رویترز با استناد به ارزیابی شرکت مشاوره انرژی «رفینیتو» گزارش داده است که در ماه فوریه احتمالا صادرات نفت ایران به آسیا حدود ۱ میلیون و ۳۸۰ هزار بشکه خواهد بود که تقریبا دو برابر ماه ژانویه است.
آمریکا به هشت کشور چین، هند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، ترکیه، ایتالیا و یونان شش ماه معافیت داده تا خرید نفت از ایران را بصورت محدود ادامه دهند. این معافیت اردیبهشت ماه سال آینده تمام خواهد شد و معلوم نیست آیا تمدید بشود یا نه.
تایوان، ایتالیا و یونان از این معافیت استفاده نکرده و فعلا نفتی از ایران نمی خرند.
همچنین معلوم نیست ترکیه در سال جاری میلادی چه میزان نفت از ایران خریده، اما اداره تنظیم بازار انرژی این کشور پنجشنبه گزارش داد که این کشور در سال گذشته کلا ۷ میلیون و ۱۰۹ هزار تن نفت از ایران خریده است که معادل روزانه ۱۴۲ هزار بشکه نفت خام است. این رقم نسبت به سال ۲۰۱۷ کاهشی ۳۵ درصدی نشان می دهد.
خرید نفت ایران توسط ترکیه در نیمه دوم سال گذشته به شدت افت داشته است. ترکیه نوامبر ۲۰۱۸ نفتی از ایران نخرید و ماه دسامبر نیز تنها ۲۵ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده است.
ترکیه خرید گاز ایران را نیز ۱۵ درصد کاهش داده و سال گذشته تنها ۷ میلیارد و ۸۶۳ میلیارد متر مکعب گاز از ایران دریافت کرده است.

قاسم سلیمانی: پیروزی حضور اسد در ایران باید برای مردم تبیین شود

قاسم سلیمانی: پیروزی حضور اسد در ایران باید برای مردم تبیین شود

قاسم سلیمانی گفت، در صورت آسیب دیدن "نظام" دیگر "اجازه برگشت مجدد" به جمهوری اسلامی داده نخواهد شد. او همچنین خواستار "تبیین" اهمیت حضور بشار اسد در تهران برای مردم ایران شد. استعفای ظریف هم‌زمان بود با سفر اسد به ایران.
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس بازوی برون‌مرزی سپاه پاسداران ایران، امروز پنجشنبه در جریان دو سخنرانی به موضوعات متعددی از جمله در رابطه با نقش جمهوری اسلامی در منطقه پرداخت و از جمله هشدار داد که «اگر نظام آسیب ببیند، چیزی از اسلام باقی نمی‌ماند و اجازه برگشت مجدد نخواهند داد».
فرمانده نیروی قدس همچنین با اشاره به اینکه بدون "اتکا به نظام اسلامی"، امکان تبدیل شدن بشار اسد به "قهرمان جهان عرب" وجود نمی‌داشت، افزود که اهمیت "پیروزی" حضور رئیس جمهوری سوریه در تهران باید برای مردم ایران تبیین شود.
طرح "برجام دو و سه" از سوی "دشمنان"
قاسم سلیمانی در جریان سخنرانی خود در کرمان در روز پنجشنبه نهم اسفند (۲۸ فوریه) گفت: «طرح برجام ۲ و ۳ از سوی دشمنان برای خشکاندن جریان‌های ناب اسلامی است.»
به گزارش خبرگزاری فارس، سلیمانی با بیان اینکه "چرا اینقدر در برجام دو اصرار دارد"، گفت: «برای دشمن این برجام سه ضلعی است نه یک ضلعی، اما اوباما فکر می‌کرد به مرور زمان به دو اضلاع دیگر می‌رسد، اما آدم عجولی که آمده اصرار دارد به سرعت برسد و تصورش این بود که می‌رسد.»
قاسم سلیمانی افزود: «اینکه اصرار می‌کنند بر برجام دو در منطقه، برای این است که قدرت اصیل و نابی که در مقابل اسلام وهابی یهودی شکل گرفته است، با توافق با ایران این ریشه را بخشکانند و جریان‌های اسلامی در برجام دو خشکانده شوند، و به اینجا منتهی نخواهد شد و برجام سه خواهد شد، چون این چشمه باید خشکانده شود و این چشمه ایران است.»
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نیز پیش‌تر به "برجام دو و سه" حمله کرده و گفته بود که «معنای برجام دو و سه این است که جمهوری اسلامی از مسائل اساسی که به حکم اسلام و برجستگی‌های نظام جمهوری اسلامی به آن پایبند است صرف نظر کند.»
یزیدعلی خامنه‌ای اول فروردین‌ماه ۹۵ گفته بود: «در قضیه هسته‌ای توافق شد و اسم این را گذاشتیم برجام. برجام دیگری در قضایای منطقه [می‌خواهند]، برجام دیگری در قضایای قانون اساسی کشور؛ برجام ۲ و ۳ و ۴ و الی غیر ذلک بایستی به‌وجود بیاید.» رهبر جمهوری اسلامی افزوده بود: «این منطقی است که سعی می‌کنند در میان نخبگان جامعه و از سوی نخبگان جامعه به افکار عمومی جامعه منتقل کنند.»
این سخنان علی خامنه‌ای اندک‌زمانی پس از انتشار پیام نوروزی سال ۹۵ رئیس جمهوری ایران بیان شد. حسن روحانی گفته بود که مردم ایران "برجام دو" را در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در هفتم اسفندماه ۹۴ "کلید زده‌اند" که به گفته او "همان اقدام مشترک ملی در داخل کشور است".
مواضع نیروهای موسوم به اعتدال‌گرا، اصلاح‌طلب و اصول‌گرا در ایران در رابطه با "برجام دو و سه" همواره انباشته از رمز و رازهای ناروشن بوده است. یک چیز اما در این اظهارات مبهم واضح است. حامیان داخلی توافق هسته‌ای خواستار تداوم برجام در داخل کشور برای خارج کردن ایران از وضعیت دشوار اقتصادی هستند و هموار شدن راه تعامل با جهان را از الزامات رسیدن به چنین هدفی می‌دانند.
"اگر نظام آسیب ببیند اجازه برگشت مجدد نخواهند داد"
قاسم سلیمانی اما طرح چنین مباحثی را در راستای "خشکاندن جریان‌های ناب اسلامی" ارزیابی کرده است. به گزارش ایسنا، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران روز چهارشنبه نیز در جریان یک سخنرانی در "مدرسه عالی دارالشفاء" قم گفت: «اگر این نظام آسیب ببیند هیچ چیز از اسلام باقی نمی‌ماند و اجازه برگشت مجدد نخواهند داد و به عبارت دیگر ایرانی باقی نمی‌ماند چرا که انقلاب یک خیزش اسلامی ایجاد کرد.»
Treffen Bashar Assad mit Ali Khamenei (tasnim) با وجود حضور افرادی مانند قاسم سلیمانی در دیدار بشار اسد با رهبر و رئیس جمهوری اسلامی ایران، محمدجواد ظریف در این دیدارها حضور نداشت
فرمانده نیروی قدس در بخش دیگری از سخنان روز گذشته خود با اشاره به سفر ناگهانی رئیس جمهوری سوریه و دیدار او با رهبر و رئیس جمهوری اسلامی، گفت: «اینکه دنیای عرب حضور بشار اسد در کشورمان را جشن پیروزی نامگذاری کردند و این حضور همانند بمب در منطقه صدا کرد، باید برای مردم ما در ایران تبیین شود.»
قاسم سلیمانی در حالی از ضرورت "تبیین" حضور اسد در تهران برای مردم ایران سخن می‌گوید که خبر استعفای شبانه وزیر خارجه ایران این سفر را تحت‌الشعاع خود قرار داد. محمدجواد ظریف شبانگاه دوشنبه گذشته به شکلی غیرمنتظره خبر استعفای خود را در اینستاگرام منتشر کرد. استعفای او هم‌زمان بود با دیدارهای بشار اسد با علی خامنه‌ای و حسن روحانی که در هر دوی آنها قاسم سلیمانی هم حضور داشت. وزیر خارجه ایران اما در این دیدارها حضور نداشت. بسیاری از تحلیلگران عدم حضور ظریف در این دیدارها را عامل اصلی تصمیم او در کناره‌گیری از ریاست دستگاه دیپلماسی ایران دانسته بودند.
حسن روحانی اما حدود ۳۰ ساعت بعد استعفای وزیر خارجه‌اش را "برخلاف مصالح کشور" دانست و آن را رد کرد. قاسم سلیمانی هم که در دیدارهای اسد با خامنه‌ای و روحانی حضور داشت، اعلام کرد که عدم حضور ظریف "تعمدی" نبوده است. سپس ظریف با انتشار پیام کوتاهی، ضمن ابراز امیدواری از اینکه وزارت خارجه بتواند "کلیه مسئولیت‌های خود را در چارچوب قانون اساسی و قوانین کشور و سیاست‌های کلی با اقتدار و صلابت به انجام برساند"، به سر کار خود بازگشت. برخی رسانه‌ها از قول ظریف نقل کرده بودند که پس از انتشار تصاویر دیدار اسد با مقام‌های جمهوری اسلامی که بدون حضور وزیر خارجه ایران صورت گرفته بود، دیگر او "به عنوان وزیر خارجه در جهان اعتباری ندارد".

کشورهای غربی: شبه‌جزیره کریمه را فراموش یا رها نمی‌کنیم

کشورهای غربی: شبه‌جزیره کریمه را فراموش یا رها نمی‌کنیم


شبه‌جزیره کریمه، در چپ تصویر
با نزدیک شدن به پنج‌سالگی ضمیمه شدن شبه‌جزیره کریمه توسط روسیه، وزیران خارجه ده کشور اروپایی به اضافه کانادا با انتشار نامه‌ای مشترک بر سیاست خود مبنی بر به‌ رسمیت نشناختن این اقدام روسیه تأکید کرده و نوشتند که همچنان تعرض روسیه به اوکراین را «به شدیدترین لحن» محکوم می‌کنند.
در پی گرایش سیاسی اوکراین به غرب و خروج این کشور از حوزه نفوذ روسیه، یکی از اقدامات مسکو الحاق شبه‌جزیره کریمه به خاک خود بود، شبه‌جزیره‌ای که قانوناً متعلق به اوکراین است.
وزیران امور خارجه بریتانیا، دانمارک، سوئد، لهستان، جمهوری چک، رومانی، لتونی، استونی، لیتوانی و اوکراین به اضافه کانادا روز چهارشنبه، هشتم اسفند، با انتشار نامه‌ای در این باره نوشتند که یاری رساندن به اوکراین برای امنیت آن کشور و امنیت کل اروپا حائز اهمیت است.
این یازده دیپلمات ارشد در ادامه نوشتند: «تحریم‌ها و سیاست به‌ رسمیت نشناختن که اتحادیه اروپا، سازمان ناتو و اعضای گروه ۷ در پیش گرفته‌اند نمایانگر تلاش جمعی ما و نشانه امتناع ما از پذیرش تبدیل شدن اشغال غیرقانونی خاک کشورهای مستقل به امری عادی در قرن بیست‌ و یکم است.»
به نوشته این ۱۱ وزیر، «اوکراین امروز کاملاً با اوکراین پیش از ۲۰۱۴ متفاوت است و هرگز بیش از این به اروپا و ارزش‌های اروپایی نزدیک نبوده‌ است. در مقابل، کریمه تحت اشغال روسیه به سمت عقب حرکت می‌کند و ساکنان آنجا روزبه‌روز منزوی‌تر می‌شوند.»
متن این نامه ادامه می‌دهد که وضعیت حقوق بشر و شرایط اقتصادی و اجتماعی نیز در کریمه «همچنان رو به وخامت است».
این نامه تأکید می‌کند که هیئت نظارت بر حقوق بشر سازمان ملل متحد و دیگر سازمان‌های بین‌المللی از نقض فاحش حقوق بشر در کریمه علیه اقلیت قومی تاتار، اقلیت اوکراینی، و اقلیت‌های مذهبی ارتدوکس غیر روس و فعالان جامعه مدنی خبر می‌دهند.
در پایان این نامه نیز آمده‌ است که «سیاست تحریم‌های هماهنگ بین‌المللی پیامی واضح برای روسیه است که بی‌توجهی به قوانین بین‌المللی پیامد دارد. ما کریمه را نه فراموش و نه رها می‌کنیم.»
در همین روز، مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز گفت که اشغال کریمه از سوی روسیه که پنج سال پیش رخ داد «باعث تشدید ستیزه‌جویی روسیه» شده است.
او تأکید کرد که کشورش تحریم‌ها علیه روسیه را «تا بازگشت کنترل کریمه به اوکراین» ادامه خواهد داد.
روسیه با تحریم‌های بین‌المللی به‌ خاطر الحاق شبه‌جزیره کریمه اوکراین به خاک خود و اتهام‌ها در رابطه با حمایت از شبه‌نظامیان جدایی‌طلب در شرق اوکراین روبه‌رو است. تنش‌ها و درگیری‌های اوکراین از سال ۲۰۱۴ تاکنون به کشته شدن بیش از ۱۰ هزار نفر انجامیده‌ است.

خامنه‌ای در مورد پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرایم «نظر نداده است»

خامنه‌ای در مورد پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرایم «نظر نداده است»


غلامعلی حداد عادل، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام (وسط)
غلامعلی حداد عادل، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران، روز پنج‌شنبه، ۹ اسفند، گفت که رهبر جمهوری اسلامی در خصوص لایحه پالرمو نظری نداده و این تصمیم را به مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار کرده است.
آقای حداد عادل همچنین تاکید کرده است که آیت‌الله خامنه‌ای «حرف‌های موافقان پالرمو را تایید نکردند». این به نوعی خلاف گفته چند روز پیش حسن روحانی،‌ رئیس جمهور، است.
به گزارش خبرگزاری فارس، آقای حداد عادل افزود که آیت‌الله خامنه‌ای در عین حال به این مجمع گفته «که در این اشکالاتی که گرفته‌اند و مطالبی که می‌گویند اِمعان نظر [دوراندیشی] کنید.»
در روزهای اخیر و همزمان با اعلام به تعویق افتادن تصویب لایحه پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام، قیمت انواع ارزها در بازار آزاد افزایش یافت.
لایحه «پالرمو» نام یکی از دو لایحه مربوط به موضوع پول‌شویی است که به دلیل مخالفت‌های جدی اصول‌گرایان، هم‌چنان در مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی در انتظار تصویب است.
مخالفان تصویب این لایحه که عمدتاً از مخالفان دولت حسن روحانی هستند، می‌گویند با این کار، راه برای اعطای کمک مالی به «حماس» و «حزب‌الله لبنان» مسدود شده و راه جاسوسی علیه جمهوری اسلامی باز می‌شود.
موافقان تصویب این لایحه نیز می‌گویند که مخالفان آن، از شفافیت اقتصادی و جلوگیری از فساد بانکی می‌ترسند.
از چهار لایحه‌ای که دولت حسن روحانی برای برآورده کردن درخواست‌های نهاد بین‌المللی مبارزه با پول‌شویی به مجلس ارائه کرده دو لایحه «پالرمو» و «سی‌اف‌تی» هنوز به تصویب نرسیده‌ است.
گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) که در مبادلات بانکی و جلوگیری از پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم ناظر بین‌المللی شفافیت مالی است تاکنون چهار بار به جمهوری اسلامی ایران فرصت داده‌ است تا با تصویب قوانینی، سازوکارهای ضد پول‌شویی تهران را در حد معیارهای جهانی بالا برده و از فهرست سیاه این گروه درآید.
دو لایحه پالرمو (لایحه پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌یافته فراملی) و سی‌اف‌تی (لایحه مقابله با تأمین مالی تروریسم) اگرچه به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده، اما با سد شورای نگهبان مواجه شده‌ است، امری که پای مجمع تشخیص مصلحت نظام را به میان کشیده تا در این‌ باره تصمیم‌گیری نهایی را انجام دهد.
دولت حسن روحانی برای بیرون آمدن از فهرست سیاه گروه یادشده بر تصویب این لوایح تأکید دارد.
رئیس‌ جمهور ایران روز ۱۹ آذر با تأکید بر این که در صورت تصویب نشدن این لوایح مبادلات مالی برای ایران ۲۰ درصد گران‌تر تمام می‌شود، گفت که باید هزینه تصویب نشدن این لوایح و نبود برجام برای مردم بیان و از آنان نظر خواسته شود.
وی تأکید کرد کرد که اگر مردم «گفتند زندگی گران می‌خواهیم ما همه این شعارها را قبول داریم».
کنوانسیون پالرمو از پیمان‌نامه‌های چندجانبه مورد حمایت سازمان ملل متحد است که در ۱۵ نوامبر ۲۰۰۰ با قطعنامه مجمع عمومی این سازمان به تصویب رسید.
طرح کنوانسیونی این معاهده در دسامبر ۲۰۰۰ در پالرموی ایتالیا برای امضای دولت‌ها مفتوح شد و به امضای ۱۴۷ دولت از جمله ایران رسید به همین دلیل به این کنوانسیون، کنوانسیون پالرمو نیز گفته می‌شود.
کنوانسیون پالرمو دارای سه پروتکل تکمیلی از جمله پروتکل پیشگیری، سرکوب و مجازات قاچاق اشخاص، به‌ویژه زنان و کودکان، پروتکل مبارزه با قاچاق مهاجران از طریق زمین، دریا و هوا و پروتکل مقابله با تولید غیرقانونی و قاچاق مهمات است که دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد به عنوان عهده‌دار این کنوانسیون و پروتکل‌های آن عمل می‌کند.
حسن روحانی سه‌شنبه این هفته نیز در جمع مدیران بانکی کشور با تأکید بر این‌ که «اگر رابطه کشورمان با گروه اقدام مالی قطع شود، فعالیت بانکی‌مان در سطح دنیا با مشکل مواجه می‌شود» گفت: «باید ذره‌ای هم برای دنیا عقل و تدبیر را بپذیریم. همه کشورهای دنیا در یک نهاد و گروهی شرکت دارند.»
او افزود: «یعنی اگر همه کشورهای دنیا در یک گروه و نهادی شرکت دارند، هیچ‌ کدام تدبیر و عقل ندارند؟ و اگر چنان چه دولت در این زمینه لایحه داده و مجلس آن را تصویب کرده و شورای نگهبان آن را امضا کرده‌ است، هیچ‌ کدام تدبیر نداشته‌اند؟»
رئیس جمهوری ایران تصریح کرد: «نمی‌شود کشور را به ۱۰، ۲۰ نفر داده و بگوییم که هر تصمیمی آنها بگیرند، ما نیز تابع هستیم؛ چنین نیست و صاحب این کشور، ملت بزرگ ایران هستند و حتماً مردم و بانک مرکزی و بانک‌ها نیز در این زمینه حرف خواهند زد.»
حسن روحانی تأکید کرد: «تصمیم‌گیری در کشورمان یا با دولت، یا با مجلس یا با رهبری است و رهبری چندین بار به من گفته‌اند که با لوایح چهارگانه مخالفتی ندارند. دولت و مجلس هم که مشکلی با آن ندارد، پس چه کسی مخالف است؟!»
در واکنش به این سخنان اخیر رئیس جمهور، غلامعلی حداد عادل، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، روز پنج‌شنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس گفت: «اگر رهبر انقلاب قبول می‌کردند ما حرفی نداشتیم ولی ایشان نظر ندادند بلکه به مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار کردند و گفتند در این اشکالاتی که گرفته‌اند و مطالبی که می‌گویند امعان نظر کنید.»
وی با تأکید بر این‌ که «رهبر انقلاب حرف‌های موافقان پیوستن به پالرمو را تأیید نکردند» تصریح کرد: «نوعاً این‌ طور است که کسانی که مدافع پیوستن هستند، کلیات می‌گویند و وارد اشکالات دقیقی که مخالفان در جزئیات وارد می‌دانند، نمی‌شوند.... آنها که موافق پیوستن هستند، می‌گویند اگر این کار را نکنید چنین و چنان می‌شود ولی نمی‌گویند اگر بکنید چنین‌تر و چنان‌تر می‌شود.»
حداد عادل افزود: «در مجمع نگران این هستند که تجربه برجام دوباره تکرار نشود و من این را گفته‌ام که آدم مارگزیده از ریسمان سیاه و سفید می‌ترسد.»
وی در همین زمینه افزود: «مرحله اول برجام عمل شد ولی طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد، پس چه تضمینی وجود دارد که ما به وظیفه خود عمل کنیم و طرف مقابل دو مرتبه همین بازی را تکرار نکند. با توجه به این که رئیس اف‌ای‌تی‌اف قبلاً دستیار وزیر خزانه‌داری آمریکا بوده و این یعنی الان ریاست این جریان در دست آمریکا است.»
وی با طرح این پرسش که «چه تضمینی وجود دارد که کاری که آمریکا در برجام کرد، الان تکرار نکند؟» اضافه کرد: «چه ضمانتی وجود دارد بعد از این که ما قدمی برداشتیم، طرف مقابل به تعهداتش عمل کند و بخواهد ما را یک قدم دیگر به سمت خودش ببرد؟ اینها مسائلی است که در صحن مجمع مطرح است.»
تعدادی از نمایندگان مجلس از جمله پروانه سلحشوری، نماینده تهران، پیش از این خبر داده بودند که به دلیل رای مثبت به لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم «به مرگ تهدید» شده‌اند.

احضار ضخیم به طویله ولایت وقیح مجلس قدیم ایران به خاطر "به حاشیه راندن" سفر اسد به تهران

احضار ضخیم به طویله ولایت وقیح مجلس قدیم ایران به خاطر "به حاشیه راندن" سفر اسد به تهران

۱۵ نماینده طویله ولایت وقیح مجلس قدیم ایران سؤالی از وزیر خارجه ایران را درباره استعفای جنجالی‌اش تقدیم هیأت رئیسه مجلس کردند. به گفته آنان استعفای ضخیم "دستاورد" سفر اسد به ایران را زیر سوال برده است. روحانی استعفای ضخیم  را پس از ۳۰ ساعت رد کرد.
رسانه‌های ایران از قصد شماری از نمایندگان طویله ولایت وقیح مجلس قدیم ایران برای کشیدن محمدجواد ضخیم ، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، به پارلمان این کشور به خاطر استعفای جنجالی‌اش خبر داده‌اند. این نمایندگان ضخیم  را متهم کرده‌اند که "دستاورد بزرگ" سفر بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه به ایران را "به حاشیه رانده" و "ضربه‌ای سنگین به منافع ملی" زده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، ۱۵ نماینده سؤالی از ظریف در مورد همزمانی استعفایش با سفر رئیس جمهوری سوریه به ایران را تقدیم هیأت رئیسه مجلس کرده‌اند. برخی خبرگزاری‌های داخلی طراحان این سؤال را "نمایندگان جبهه پایداری" معرفی کرده‌اند.
این ۱۵ نماینده از هیأت رئیسه مجلس خواسته‌اند تا "تذکرات" آنها "ابلاغ" و خلاصه آن در جلسه علنی مجلس قرائت شود. در "سؤال" این نمایندگان خطاب به وزیر خارجه ایران آمده است: «حداقل تدبیر و توجه به منافع ملی اقتضا می‌کرد اینگونه دستاورد مربوط به دیدار بشار اسد با رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهور را تحت‌الشعاع حاشیه‌سازی مربوط به استعفا قرار نمی‌دادید.»
در متن این سوال ادعا شده است که در حالی که دیدار بشار اسد "به عنوان محور مقاومت" با علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی "به عنوان رهبر مقاومت" و نیز دیدار او با رئیس جمهوری ایران، "پیام پیروزی جبهه مقاومت و تشکر از ایران را به جهان مخابره" کرده، محمدجواد ظریف "با بی‌تدبیری و رفتاری عجیب اختلافات خود را با رئیس جمهور، در بدترین زمان ممکن برملا کرده و این دستاورد بزرگ را به حاشیه رانده است".
استعفای شبانه "ضربه‌ای سنگین به منافع ملی"
۱۵ نماینده مجلس در پایان سؤال خود خطاب به وزیر خارجه ایران نوشته‌اند: «توجه به دستاوردهای مربوط به پیروزی بزرگ جبهه مقاومت می‌توانست علاوه بر پیامدهای مثبت امنیتی و دفاعی، رونق اقتصادی کشور و شکست تحریم‌ها را بدنبال داشته باشد که جنابعالی به عنوان رئیس دستگاه دیپلماسی نه تنها از آن استفاده نکردید بلکه ضربه‌ای سنگین به منافع ملی زدید.»
محمدجواد ظریف شبانگاه دوشنبه گذشته به شکلی غیرمنتظره خبر استعفای خود را در اینستاگرام منتشر کرد. استعفای او هم‌زمان بود با دیدارهای بشار اسد با علی خامنه‌ای و حسن روحانی که در هر دوی آنها قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران هم حضور داشت. وزیر خارجه ایران اما در این دیدارها حضور نداشت. بسیاری از تحلیلگران عدم حضور ظریف در این دیدارها را عامل اصلی تصمیم او در کناره‌گیری از ریاست دستگاه دیپلماسی ایران دانسته بودند.
حسن روحانی اما حدود ۳۰ ساعت بعد استعفای وزیر خارجه‌اش را "برخلاف مصالح کشور" دانست و آن را رد کرد. قاسم سلیمانی هم که در دیدارهای اسد با رهبر و رئیس جمهوری ایران حضور داشت اعلام کرد که عدم حضور ظریف "تعمدی" نبوده است. سپس ظریف با انتشار پیام کوتاهی، ضمن ابراز امیدواری از اینکه وزارت خارجه بتواند "کلیه مسئولیت‌های خود را در چارچوب قانون اساسی و قوانین کشور و سیاست‌های کلی با اقتدار و صلابت به انجام برساند"، به سر کار خود بازگشت.
محمدجواد ظریف پیش‌تر در واکنش به خبر استعفای اعتراض‌آمیز جمعی از دیپلمات‌ها و مدیران وزارت خارجه، از یک‌سو از آنها خواسته بود که دست به چنین کاری نزنند و از سوی دیگر ابراز امیدواری کرده بود که استعفایش "تلنگری برای بازگشت وزارت امور خارجه به جایگاه قانونی‌اش در روابط خارجی باشد."
دعوت رسمی اسد از ظریف برای سفر به سوریه
پس از بازگشت ظریف به وزارت خارجه نیز اعلام شد که بشار اسد به شکل رسمی از او برای سفر به سوریه دعوت کرده است.
رسانه‌های ایران روز گذشته خبر دادند که پس از گفت‌وگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و سوریه، سفیر سوریه در تهران نیز در تماسی تلفنی با محمدجواد ظریف، دعوت رئیس جمهوری سوریه از وزیر خارجه جمهوری اسلامی را برای سفر به سوریه به او اعلام کرده است.
استعفای وزیر خارجه ایران خبر سفر ناگهانی بشار اسد به تهران را تحت‌الشعاع قرار داد و خود به سرعت به صدر خبرهای رسانه‌های جهان راه یافت. روحانی در نامه خود ضمن رد استعفای وزیر خارجه‌اش نوشته بود که ظریف کماکان "مورد اعتماد" او، "مجموعه" نظام جمهوری اسلامی و "به‌خصوص" رهبر جمهوری اسلامی است و باید "به مسیر خود" ادامه دهد. رئیس جمهوری ایران افزوده بود: «همان طور که بارها دستور داده‌ام، تمامی دستگاه‌ها، اعم از دولتی و یا حاکمیتی، باید در هماهنگی کامل با این وزارت، در زمینه روابط خارجی باشند.»
سایت "انتخاب" سه‌شنبه گذشته نوشته بود که در پیامکی دلیل استعفای وزیر خارجه ایران را از او جویا شده و ظریف در پاسخ خود نوشته است: «بعد از عکس‌های ملاقات‌های امروز دیگر جواد ظریف به عنوان وزیر خارجه در جهان اعتباری ندارد.» برخی منابع حتی مدعی شده بودند که ظریف اساسا از حضور اسد در تهران مطلع نبوده است.

ویلای دختر وزیر سابق در لواسان هفته آینده «تخریب می‌شود»

ویلای دختر وزیر سابق در لواسان هفته آینده «تخریب می‌شود»

چندی پیش این ویلا در اوشان با حکم رسمی تخریب شد.
خبرگزاری مهر روز پنج‌شنبه به نقل از شهردار لواسان در نزدیکی تهران از تخریب قریب‌الوقوع ویلای دختر یکی از وزرای حسن روحانی خبر داد.
این خبر تنها چند روز پس از آن منتشر می‌شود که سعید لواسانی، امام جمعه لواسان، اعلام کرد سه مسئول سازمان اوقاف در شمیرانات و تهران به اتهام زمین‌خواری و سوءاستفاده از موقعیت شغلی خود بازداشت شدند.
موضوع زمین‌خواری و ساخت‌وساز بی‌رویه و خلاف در زمین‌های لواسان چندی است که در رسانه‌های داخلی ایران مورد توجه قرار گرفته است.
شبنم نعمت‌زاده، دختر محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر سابق صنعت در دولت پیشین حسن روحانی، نیز متهم است که از راه تصرف زمین و غیرقانونی ویلایی بزرگ در لواسان ساخته است.
حال علی حیدریان، شهردار لواسان، گفته است که «روز گذشته نامه به دادگستری زده‌ایم که به ما پیمانکار و نیروی انتظامی بدهد و امیدوارم شنبه یا یک‌شنبه حکم [تخریب] را اجرا کنیم».
در صورت تخریب، ویلای دختر و داماد وزیر سابق دومین بنایی خواهد بود که به دلیل تخلف تخریب می‌شود.
اواخر آبان‌ماه سال جاری نیز ویلایی که در اوشان در دامنه کوه ساخته شده بود با حکم رسمی تخریب شد.
اواخر دی‌ماه گذشته نیز پس از انتشار گزارش‌هایی از «تخلف» در ساخت دو ویلای منتسب به فاطمه حسینی، نماینده تهران در مجلس، و همسر و برادر همسرش، شهرداری لواسان، در شمال استان تهران، خبر داد در حال بررسی پرونده این ملک‌ها است.

بانک جهانی: حقوق کار برای زنان ایرانی تنها یک‌سوم مردان است

بانک جهانی: حقوق کار برای زنان ایرانی تنها یک‌سوم مردان است


بانک جهانی می‌گوید که حق و حقوق کار برای زنان ایرانی کمتر از یک‌سوم حقوق مردان است، رقمی که باعث می‌شود ایران تنها از عربستان و سودان وضع بهتری داشته باشد.
این نهاد بین‌المللی طی گزارشی درباره وضعیت قوانین و حقوق برابری زنان و مردان در محیط کسب و کار می‌نویسد، ایران بعد از عربستان، امارات و سودان بدترین جایگاه را در میان ۱۸۷ کشور دارد.
این گزارش با عنوان «زنان،‌ کسب و کار و قانون،‌ ۲۰۱۹» روز چهارشنبه، هشتم اسفندماه، منتشر شد.
امتیاز ایران در این زمینه ۳۱.۲۵ است، در حالی که متوسط امتیاز جهانی حدود ۷۴.۷۱ است. به عبارتی، زنان در جهان به‌ طور متوسط سه چهارم از حقوق مردان در زمینه کسب و کار را دارا هستند.
بهبود برابری جنسیتی در محیط کسب و کار
بهبود برابری جنسیتی در محیط کسب و کار
حتی کشورهایی چون جمهوری دموکراتیک کنگو در آفریقا و ازبکستان در آسیا با امتیازی معادل بالای ۷۰ وضعی بهتر از ایران دارند.
شاخص برابری حقوق کار زنان نسبت به مردان بر اساس چندین مولفه تعیین شده است:
- آیا زنان به اندازه مردان حق نقل مکان و انتخاب محل زندگی، ترک خانه، دریافت پاسپورت و سفر به خارج به‌خاطر شغل خود دارند؟
- آیا زنان به اندازه مردان شرایط آغاز شغل، تجارت، محافظت از آزار جنسی یا برخورداری از قوانین برای محافظت خود از آزار جنسی را دارند؟
- آیا زنان به اندازه مردان دستمزد برای کار یکسان دریافت می‌کنند و آیا برابری جنسیتی برای اشتغال در بخش‌های مختلف صنعتی و شیفت کاری شب وجود دارد؟
- آیا زنان به اندازه مردان شرایط تصمیم مستقل، حق طلاق، ازدواج دوباره و سرپرستی خانواده دارند؟
- آیا زنان به‌ خاطر بارداری و نگهداری کودکان تازه متولد شده، حداقل به مدت ۱۴ هفته از مزایای ترک کار با شرط ادامه دریافت دستمزد و کمک مالی دولت برخوردار هستند؟
- آیا زنان به اندازه مردان حق تملک دارایی‌های غیرمنقول (خانه، ملک و غیره) و مدیریت آن را دارند؟ آیا سهم دختران و پسران از ارث یکسان است؟
- آیا زنان به اندازه مردان مزایای بازنشستگی دارند؟
آرشیو آمارهای بانک جهانی نشان می‌دهد که در ایران طی یک دهه گذشته، تنها در مورد حق زنان برای ترک محل کار به شرط ادامه دریافت دستمزد و کمک‌های مالی دولت بهبود یافته و امتیاز ایران از ۲۸.۷۵ طی سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴ به ۳۱.۲۵ طی سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ رسیده است.
غیر از این مورد، تمامی موارد ذکر شده در راستای برابری حقوق زنان و مردان در محیط کسب و کار در جمهوری اسلامی بدون تغییر باقی مانده و پیشرفتی نداشته است.
این در حالی است که بانک جهانی می‌گوید وضعیت برابری حقوق کار مردان و زنان جهان در ۱۳۱ کشور طی یک دهه گذشته به شکل «چشمگیری» بهبود یافته است.
آرشیو آمارهای بانک جهانی نشان می‌دهد که وضعیت کنونی برابری حقوق کار مردان و زنان ایرانی حتی خیلی بدتر از متوسط وضعیت جهانی در سال ۲۰۰۹ است.
بانک جهانی در گزارش جدید خود نیز اشاره دارد که ده سال قبل، متوسط امتیاز جهانی برای برابری حقوق زنان و مردان در محیط کسب و کار ۷۰ بود.
در کل خاورمیانه نیز بیشترین پیشرفت‌ها در سه زمینه آغار کار، ازدواج و استفاده از مزایای ترک شغل به شرط ادامه دریافت دستمزد به‌ خاطر بارداری و وضع حمل حاصل شده است.
کشورهای بلژیک، دانمارک، فرانسه، لیتوانی، لوکزامبورگ و سوئد با صد امتیاز در صدر لیست ۱۸۷ کشور از لحاظ وضعیت برابری حقوق کاری زنان و مردان قرار گرفته‌اند.

دو قطعنامه در مورد ونزوئلا در شورای امنیت: «احتمالا هیچ‌یک تصویب نمی‌شود»

دو قطعنامه در مورد ونزوئلا در شورای امنیت: «احتمالا هیچ‌یک تصویب نمی‌شود»


اعتراضات در ونزوئلا و اطراف مرزهای آن با کلمبیا و برزیل ادامه دارد
روسیه و ایالات متحده هر یک پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در مورد ونزوئلا به شورای امنیت ارائه کرده‌اند که قرار است روز نهم اسفند ماه به رای گذاشته شوند، اما انتظار نمی‌رود هیچ‌یک از آن‌ها در نهایت تصویب شود.
قطعنامه‌هایی که به شورای امنیت ارائه می‌شوند به ۹ رای برای آن‌که تصویب شوند نیاز دارند؛ اگر هیچ‌یک از پنج کشوری که صاحب حق وتو است، آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه، آن را وتو نکند.
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌ها می‌گوید پیش‌نویس قطعنامه آمریکا احتمال از ۹ رای لازم برخوردار خواهد شد، اما بعید است که روسیه آن را وتو نکند.
بنا بر گزارش‌ها پیش‌نویس روسیه احتمالا به ۹ رای لازم نخواهد رسید؛ در آن صورت حتی اگر آمریکا هم آن را وتو نکند، تصویب آن شدنی نخواهد بود.
پیش‌نویس‌های ایالات متحده و روسیه، اواخر بهمن ماه ارائه شده بودند. آمریکا در پیش‌نویس قطعنامه خود خواستار گذاری فوری به‌سوی برگزاری انتخابات شده؛ روسیه در مورد «دخالت نظامی» هشدار داده‌است.
خبرگزاری اسوشیتدپرس گزارش داده بود در نسخه‌ای از پیش‌نویس قطعنامه ایالات متحده که به رویت این خبرگزاری رسیده از انتخابات ریاست‌جمهوری سال گذشته در ونزوئلا «عمیقا ابراز نگرانی» شده و تاکید شده که «آزاد و عادلانه نبود».
مخالفان دولت ونزوئلا، به رهبری خوان گوایدو، نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهوری که مشروعیتش به چالش کشیده شده، را متهم کرده‌اند جلوی حضور رقبای اصلی خود در انتخابات سال پیش را گرفته است. آن‌ها می‌گویند مادورو در حال سوق دادن کشور به سوی نظامی تمامیت‌خواه است. مخالفان خواستار برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری هستند و گوایدو را به‌عنوان رئیس‌جمهوری موقت می‌شناسند.
آمریکا و بیش از ۵۰ کشور دیگر، از جمله متحدان اروپایی ایالات متحده، گوایدو را به‌عنوان رئیس‌جمهوری موقت پذیرفته‌اند و خواستار برگزاری انتخابات هستند.
کاخ سفید استفاده از گزینه نظامی در ونزوئلا را رد نکرده‌است. اتحادیه اروپا و گروه کشورهای قاره آمریکا موسوم به «گروه لیما»، با مداخله نظامی مخالفت کرده‌اند.
نیکلاس مادورو که از حمایت روسیه، ایران، ترکیه و چند کشور دیگر برخوردار است، اتهام‌ها در مورد انتخابات سال پیش را رد کرده و خود را «رئیس‌جمهوری قانونی» کشورش می‌داند. او در عین حال ایالات متحده را متهم به دخالت در امور داخلی ونزوئلا کرده و می‌گوید دنبال بهانه‌ای برای استفاده از گزینه نظامی‌ست.
آمریکا در پیش‌نویس قطعنامه خود خواستار «آغاز فوری روند گذار سیاسی به سوی انتخابات ریاست‌جمهوری آزاد، عادلانه و قابل اعتماد، با حضور ناظران بین‌المللی» شده‌ و از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، خواسته به این روند یاری برساند.
سفیر روسیه از سوی دیگر دولت آمریکا را متهم کرده به دنبال «تغییر رژیم» در ونزوئلا است. واسیلی نابنزیا تلاش مخالفان مادورو برای انتقال کمک‌های خارجی ارسالی به مرزهای ونزوئلا را «یک شوی انسان‌دوستانه» توصیف کرده‌است.
پیش‌نویس ارائه شده از سوی روسیه، با انتقاد از آن‌چه «تلاش برای دخالت» در مسائل داخلی ونزوئلا عنوان کرده، در مورد «تهدیدها به استفاده از زور» برای پایان دادن به بحران در آن کشور هشدار داده‌است.
نیکلاس مادورو، معاون هوگو چاوز، رئیس‌جمهوری پیشین ونزوئلا بود. آقای مادورو از سال ۲۰۱۳ قدرت را در درست دارد؛ تقریبا در تمامی این سال‌ها اعتراضات علیه او در این کشور آمریکای لاتین ادامه داشته‌است.

جرد کوشنر با اردوغان دیدار کرد

جرد کوشنر با اردوغان دیدار کرد


اردوغان و کوشنر
جرد کوشنر، مشاور ارشد کاخ سفید، یک روز پس از دیدار با پادشاه و ولیعهد عربستان سعودی، در پیوند با طرح صلح خاورمیانه، راهی آنکارا شد تا با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، گفت‌وگو کند.
دفتر آقای اردوغان روز هشتم اسفند ماه گفته است کوشنر، با برات آلبایراک، وزیر اقتصاد ترکیه، نیز دیدار کرده‌است.
خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه گزارش داده‌است که گفت‌وگوها مجموعا دو ساعت طول کشیده‌است. با این حال آناتولی جزئیاتی از این دیدار منتشر نکرده‌است.
به گفته کاخ سفید آمریکا سفر جرد کوشنر، بخشی از تلاش‌های دولت ترامپ برای پیشبرد طرح صلح خاورمیانه است؛ طرحی که جزئیات آن هنوز ارائه نشده است.
آقای کوشنر پیشتر به شبکه تلویزیونی اسکای‌نیوز گفته بود این طرح به منازعه اسرائیل و فلسطین پایان می‌دهد و مرزهای میان آن دو را مشخص می‌سازد.
با این حال او به طور مشخص از یک کشور مستقل فلسطینی نام نبرده‌است. پیشتر به مدت نزدیک به دو دهه در دولت‌های قبلی ایالات متحده، تشکیل کشور فلسطینی بخشی از برنامه‌های واشینگتن برای برقراری صلح در خاورمیانه به‌شمار می‌رفت.
مشاور ارشد کاخ سفید اظهار کرده‌است قصد دارد طرح خود را پس از انتخابات اسرائیل در ۹ آوریل (اواخر فروردین) رونمایی کند.
کوشنر پیش از سفر به ترکیه با پادشاه و ولیعهد عربستان سعودی، ملک سلمان و محمد بن سلمان، دیدار کرده بود.
کاخ سفید آمریکا گفته جیسون گرینبلت، نماینده آمریکا در امور خاورمیانه، و برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، جرد کوشنر را همراهی می‌کنند.
دیدار کوشنر و محمد بن سلمان در ریاض، نخستین دیدار رو در رو، از زمان قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد ولیعهد عربستان بود. آقای خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول توسط تیم ارسالی از عربستان به قتل رسید.
بسیاری از متحدان غربی عربستان، از جمله شماری از قانون‌گذاران جمهوری‌خواه آمریکا، محمد بن سلمان را متهم به آمریت این قتل کرده‌اند. ریاض دست داشتن ولیعهد عربستان در این قتل را رد کرده‌ و «عاملان خودسر» در دستگاه امنیتی و اطلاعاتی کشور را مسئول دانسته است.
جرد کوشنر علاوه بر سران سعودی، با رهبران امارات متحده عربی، بحرین و عمان نیز دیدار و گفت‌وگو کرده‌است.

پایان بی‌نتیجه مذاکرات آمریکا و کره شمالی در هانوی

پایان بی‌نتیجه مذاکرات آمریکا و کره شمالی در هانوی

خبرگزاری‌ها از پایان بدون نتیجه گفت‌وگوهای دونالد ترامپ و کیم جونگ اون در هانوی خبر داده‌اند. ترامپ درخواست کیم برای رفع کامل تحریم‌ها علیه کره شمالی را علت اصلی شکست مذاکرات دانست. 
بر اساس اخباری که از سوی خبرگزاری‌های بین‌المللی منتشر شده است، نشست دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، روز پنجشنبه نهم اسفند (۲۸ فوریه) بدون کسب نتیجه به پایان رسیده است.
افزون بر آن گفته شده است که اختلافات موجود بین رهبران دو کشور آمریکا و کره شمالی به حدی بوده است که ادامه برنامه این مذاکرات نیز تغییر کرده و گفت‌وگوها دو ساعت پیش از زمان مقرر به پایان رسیده است.
قرار بر این بود که رهبران دو کشور پس از گفت‌وگوهای روز پنجشنبه بیانیه مشترکی را امضا کرده و دو ساعت پس از آن، دونالد ترامپ در یک کنفرانس مطبوعاتی درباره دستاوردهای این مذاکرات اطلاع رسانی کند.
موضوع بر سر خلع سلاح اتمی کره شمالی، خروج نیروهای نظامی آمریکا از خاک کره جنوبی و رفع تحریم‌ها و همکاری‌های اقتصادی آمریکا با کره شمالی بود. پیش از آن، در گزارش‌های منتشر شده از پیشرفت گفت‌وگوها سخن رفته بود. خبرگزاری‌های بین‌المللی حتی به نقل از کیم جونگ اون، از یک "دیالوگ عالی" بین رهبران دو کشور خبر داده بودند.
اظهارات ترامپ در کنفرانس خبری
ترامپ در یک کنفرانس خبری کوتاه که پس از  پایان زودهنگام مذاکرات او با کیم جونگ اون برگزار شد، درخواست کیم برای رفع کامل تحریم‌ها علیه کره شمالی را علت اصلی شکست مذاکرات دانست.
ترامپ گفت ما خواستار تخریب کامل تاسیسات اتمی "یونگ بیون" بودیم و کیم برای این کار اعلام آمادگی کرد اما در ازای آن او خواهان رفع کامل تحریم‌های کره شمالی بود.
رئیس جمهور آمریکا اضافه کرد: «تخریب تاسیسات اتمی "یونگ بیون" برای لغو همه تحریم‌های کره شمالی کافی نبود. آنها می‌خواستند که همه تحریم‌ها برداشته شود، اما ما نمی‌توانستیم این کار را انجام دهیم. ما ناگزیر بودیم که مذاکرات را ترک کنیم.»
ترامپ درباره احتمال دیدار بعدی با کیم گفت، قراری برای دیدار بعدی گذاشته نشده اما کیم قول داده است از آزمایش‌های هسته‌ای و موشکی چشم‌پوشی کند.
اظهارات  سخنگوی کاخ سفید
خبر پایان مذاکرات اتمی دو کشور از سوی سارا ساندرز، سخنگوی کاخ سفید منتشر شده است. کاخ سفید اعلام کرده است: «تا لحظه حاضر هیچ توافقی کسب نشده است.»
کاروان دونالد ترامپ به هنگام ترک محل دیدار با کیم جونگ اون
در اظهارات سخنگوی کاخ سفید، به سازنده بودن دیدار رهبران دو کشور اشاره شده و تصریح شده است که دو کشور گفت‌وگوهای خود را ادامه خواهند داد.
این در حالی است که کاخ سفید پیش از آن خبر از پیشرفت مذاکرات و از احتمال امضای بیانیه مشترک داده بود. سخنگوی کاخ سفید پس از پایان نشست رهبران دو کشور اعلام کرده که دیدار ترامپ و کیم دو ساعت پیش از زمان مقرر به پایان رسیده است.
قرار است ترامپ روز پنجشنبه هانوی، پایتخت ویتنام را به سوی آمریکا ترک کند. خبرگزاری‌های بین‌المللی از ترک کاروان دونالد ترامپ از محل برگزاری این دیدار در هانوی در ساعت یک و ۲۵ دقیقه بعد از ظهر به وقت محلی (هفت و ۲۵ دقیقه صبح به وقت اروپای مرکزی) خبر داده‌اند.
محل برگزاری دیدار رهبران دو کشور در هتل "ملیا" هانوی بود. قرار بود که پس از آن، ترامپ در هتل محل اقامت خود، هتل ماریوت، کنفرانس مطبوعاتی داشته باشد.

دومین گزارش جاوید رحمان: تداوم اعدام نوجوانان و نقض حقوق بشر در ایران

دومین گزارش جاوید رحمان: تداوم اعدام نوجوانان و نقض حقوق بشر در ایران


جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران، دومین گزارش خود در مورد وضعیت حقوق بشر ایران را به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه کرد.
این گزارش که ۳۰ ژانویه (۱۰ بهمن) تهیه شده روز چهارشنبه ۸ اسفند در چهلمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه شد.
جاوید رحمان در خلاصه این گزارش تأکید می‌کند که تداوم اعتراضات در جمهوری اسلامی ایران از جمله نشان‌دهنده نارضایتی‌های طولانی‌مدت مردم از وضعیت حقوق بشر در این کشوراست.
به نوشته این گزارش، چالش‌های فزاینده اقتصادی پس از بازگشت تحریم‌های آمریکا نیز وضعیت نارضایتی را وخیم‌تر کرده است.
رحمان جاوید تصریح کرده است: «دولت اقداماتی در راستای مقابله با چالش‌های اقتصادی ارائه کرده است، اما بازداشت حقوقدان‌ها، مدافعان حقوق بشر و فعالان کارگری نشان‌دهنده رویکرد خشن حکومت به این اعتراضات است.»
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران در بخش دوم گزارش خود از تداوم اجرای حکم اعدام مجرمان زیر ۱۸ سال ابراز نگرانی کرده و این اعدام‌ها را نقض تعهدات قوانین بین المللی جمهوری اسلامی ایران دانسته است.
رحمان جاوید با اشاره به این که به لحاظ قانونی امکان اعدام دختران ۹ ساله و پسران ۱۵ ساله وجود دارد، نوشته است: «دست‌کم از سال ۲۰۱۳ تاکنون ۳۳ مجرم زیر ۱۸ سال اعدام شده‌اند.»
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران سپس از مجلس و قوه قضاییه خواسته است اعدام نوجوانان زیر ۱۸ سال متوقف شود.
رحمان جاوید در گزارش خود به اصلاح قانون مجازات اعدام برای قاچاقچیان در ایران اشاره کرده است، امری که باعث کاهش تعداد اعدام‌های مرتبط با چنین جرایمی می‌شود.
در این گزارش همچنین تصریح شده است که از ژانویه تا اکتبر سال ۲۰۱۸ دست‌کم ۲۰۷ نفر در ایران اعدام شده‌اند. این در حالی است که در دوره زمانی مشابه در سال ۲۰۱۷، دستکم ۴۳۷ نفر در ایران اعدام شده‌ بودند.
جاوید رحمان در گزارش خود از استفاده گسترده از مجازات اعدام در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرده است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران در این گزارش به بازداشت اقلیت‌های مذهبی و قومی از جمله دراویش گنابادی، بهایی‌ها و نوکیشان مسیحی و بازداشت‌ها در استان‌های آذربایجان و کردستان و سیستان بلوچستان نیز اشاره کرده است.
در این گزارش به بازداشت شهروندان دو تابعیتی نیز اشاره شده است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران سپس به اعتراضات گروهای اجتماعی در ایران از جمله اعتراضات کارگران و معلمان پرداخته است.
در این گزارش آمده است به دنبال اعتراضات کارگران هفت تپه، ۱۸ نفر از آنان بازداشت شدند و به رغم آزادی تعدادی از این کارگران، همچنان برخی از آنها زندانی هستند.
رحمان جاوید همچنین به بازداشت کارگران فولاد ملی اهواز اشاره کرده است.

چهارشنبه، اسفند ۰۸، ۱۳۹۷

نتانیاهو به پوتین: به عملیات علیه حضور نظامی ایران در سوریه ادامه می‌دهیم‌

نتانیاهو به پوتین: به عملیات علیه حضور نظامی ایران در سوریه ادامه می‌دهیم‌


نتانیاهو روز چهارشنبه با پوتین در کاخ کرملین دیدار کرد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، چهارشنبه هشتم اسفند با ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، در کرملین دیدار کرد تا بر ادامه «هماهنگی میان ارتش‌های دو کشور» در ارتباط با «حضور نظامی ایران در سوریه» تاکید کند.
سفر نتانیاهو در شرایطی که موقعیت وی در اسرائیل در تهدید یک رشته مسائل داخلی قرار گرفته، انجام شد.
به گزارش وای.نت، نتانیاهو در آغاز دیدار با رییس جمهوری روسیه گفت «ارتباط مستقیم ما مانع از برخورد ارتش‌های‌مان شد و به امنیت و ثبات منطقه کمک کرد».
نخست وزیر اسرائیل افزود «بزرگ‌ترین تهدید برای ثبات و امنیت منطقه، ایران و اذناب آن است؛ و ما مصمم به ادامه عملیات خود علیه تلاش‌های ایران برای تثبیت در سوریه هستیم».
ولادیمیر پوتین، مانند اکثر این دیدارها، از نشان دادن واکنش علنی به اظهارات نخست وزیر اسرائیل در ارتباط با ایران برابر دوربین‌ها خودداری کرد و ترجیح داد نقش شوروی در تشکیل اسرائیل در ۷۰ سال پیش را یادآوری کند.
مئیر بن شبات، مشاور امنیت ملی و تامیر هیمن، افسر ارشد بخش اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، نتانیاهو را در این مذاکره همراهی کردند.
این نخستین بار در شش ماه اخیر، پس از سقوط هواپیمای نظامی روسی در سوریه و کشته شدن ۱۵ نظامی این کشور بود که ولادیمیر پوتین حاضر به دیدار دیگری با بنیامین نتانیاهو، در پی اصرارهای دولت اسرائیل برای مذاکره در خصوص حضور نظامی ایران شد.
وزارت دفاع روسیه در شهریور (سپتامبر) عملکرد جنگنده‌های اسرائیلی دخیل در بمباران اهدافی علیه ایران در سوریه را عامل سقوط هواپیمای نظامی ارتش روسیه دانست اما اسرائیل نتیجه تحقیقات روسیه را رد کرد.
اسرائیل که از سه سال پیش حملات به نیروهای ایران و متحدین آن را در سوریه آغاز کرده، به تازگی با صراحت بیشتری می‌گوید که «با ایران در سوریه در جنگ مستقیم است».
سفر نتانیاهو به مسکو این بار در حالی انجام شد که بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، دوشنبه ششم اسفند در اولین سفر خود به ایران در هشت سال جنگ سوریه، بر ادامه هم‌پیمانی مستحکم دمشق- تهران تاکید کرد.
ایران و سوریه هم‌پیمانان قوی یکدیگر در ۴۰ سال اخیر بوده و اتحاد آنها با حزب‌الله نیز، که اسرائیل آن را «اذناب ایران» می‌نامد، در جنگ سوریه تقویت و عملا به بقای حکومت بشار اسد منجر شد.
تهران و دمشق حضور نظامی ایران در سوریه را در راستای پیمان‌های قانونی نظامی دو کشور و امری «مستشاری» می‌دانند؛ سوریه نیز تنها حامی ایران در جنگ هشت ساله عراق علیه ایران بود.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنتی ملی ایران، هفته گذشته تاکید کرد که واکنش «محور مقاومت» در صورت ادامه حملات اسرائیل در سوریه «در سال ۲۰۱۹ متفاوت از گذشته خواهد بود»، اما توضیح بیشتری نداد.
روسیه نیز از شهریور ۱۳۹۴ در راستای حمایت عملی از تداوم موجودیت دولت سوریه در برابر گروههای متعدد معارضین وارد جنگ این کشور شد اما ضمن برخی همکاری‌ها با ایران در سوریه، عملا از حملات نظامی اسرائیل در سوریه جلوگیری نکرده است.
حشمت‌الله فلاحت پیشه، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، ماه گذشته پس از سفر به سوریه، گفت سامانه‌های دفاع هوایی اس‌۳۰۰، که روسیه به سوریه داده است، در زمان حملات اسرائیل فعال نمی‌شود.
سفر نتانیاهو به روسیه و «پرونده‌های فساد»
خبرنگاران اسرائیلی همراه نتانیاهو گزارش دادند در حالی که او برای بازگشت به اسرائیل شتاب داشت و آماده انجام زودتر دیدار با پوتین بود، کرملین دیدار را ساعاتی به تعویق انداخت که ظاهرا حضور رییس جمهوری روسیه در یک نشست خبری همراه با دولت مسکو عامل آن بود.
نتانیاهو نیز که قرار بود هفته گذشته با پوتین دیدار کند، سفر را بخاطر مسائل داخلی انتخاباتی اسرائیل به هشتم اسفند موکول کرده بود.
اما دیدار این بار نتانیاهو از مسکو نیز همچنان تحت تاثیر مسائل متعدد داخلی که برای او در انتخابات یک ماه و نیم آینده کشورش اهمیت دارد، انجام شد.
از یک سو یک فیلم تبلیغاتی تلویزیونی اینترنتی حزب لیکود از قبرستان کشته‌های نظامی اسرائیلی و از سوی دیگر، قصد قریب‌الوقوع دادستان اسرائیل برای اعلام تصمیم گیری در خصوص پرونده‌های بازجویی پلیس اسرائیل از نتانیاهو، سفر وی به مسکو را کوتاه‌تر از جدول زمانی پیشین کرد.
او که سحرگاه چهارشنبه به مسکو رسیده بود، قرار بود تا پنجشنبه شب در روسیه بماند، اما از آنجا که آویخای مندلبلیت، دادستان کل چهارشنبه گفت «بسیار زود» در خصوص سه پرونده ظن به فساد و ارتشا علیه نتانیاهو اعلام نظر می‌کند، او بازگشت به اورشلیم را جلو انداخت.
رسانه‌های اسرائیل می‌گویند که نتانیاهو و تیم وکلایش احتمال می‌دهند که او دست‌کم در پرونده موسوم به «چهارهزار»، معامله فروش کمپانی مخابرات اسرائیل به مالک پایگاه خبری «والانیوز»، به فساد متهم شود.
هاآرتص نیز احتمال داده که نتانیاهو در پرونده «یک‌هزار»، دریافت هدایا از میلیاردرهای خارجی، متهم شود.
نتانیاهو در ساعات پیش از سفر به روسیه مشغول تهیه فیلم و توضیح در دفاع از عملکرد خود بود و از جمله «نامه سرگشاده» آلن دِرشوویتز، یک حقوقدان غربی به دادستان کل اسرائیل را در انتقاد از احتمال ارائه کیفرخواست علیه نتانیاهو، در شبکه‌های اجتماعی‌‌اش منتشر کرد.
نتانیاهو همچنین آغاز پرواز به مسکو را ساعتی به تعویق انداخت تا شخصا از مردم اسرائیل بخاطر جریحه‌دار شدن احساسات‌شان نسبت به فیلم تبلیغی حزب لیکود، با تاکید بر اینکه برادر خودش کشته نظامی است، پوزش بخواهد و دستور دهد که این فیلم از رسانه‌های حزبش حذف شود و در خصوص این ماجرا در لیکود تحقیق و علیه عاملان آن اقدام شود.
تلویزیون لیکود که در آستانه انتخابات این کشور برپا شده، چهارشنبه در فیلمی از یک قبرستان نظامیان، چنین القا کرد که اگر بنی گانتز، رقیب اصلی نتانیاهو در انتخابات این بار، برنده شود، قبرستان‌ها آبادتر می‌شود.
ائتلاف «آبی- سفید» که ژنرال ذخیره بنی گانتز، رییس پیشین ستاد ارتش اسرائیل یکی از دو رهبر آن است، در واکنش به انتشار این فیلم لیکود گفت، کسی تا پیش از این نمی‌توانست باور کند که نخست وزیر از اندوه خانواده‌های کشته‌های نظامی برای کارزار سیاسی خود بهره‌ برداری کند.
ائتلاف «آبی- سفید» در بیانیه خود خطاب به نتانیاهو نوشت، «سریع پوزش بخواه، و گرنه این لکه ننگ همه زندگی‌ات تو را همراهی می‌کند؛ شرم کن نتانیاهو».
بسیاری از احزاب و افکار عمومی اسرائیل این فیلم را قویا نکوهش کردند و رییس بنیادی معادل بنیاد شهید در اسرائیل پرسید، «کدام سایکوپات اندیشه این فیلم را داده بود؟».

"حال بد مردم" و احتمال تکرار اعتراضاتی "از جنس دی‌ماه ۹۶"

"حال بد مردم" و احتمال تکرار اعتراضاتی "از جنس دی‌ماه ۹۶"

رسانه‌های ایران به نقل از مسئولان به آمارهایی اشاره می‌کنند که "نشان‌دهنده حال بد مردم است". آمار نشانگر افزایش ۳۶ درصدی نیازمندان کمک‌های اجتماعی است. برخی درباره "اعتراضاتی از جنس دی‌ماه ۹۶" هشدار می‌دهند.
روزنامه جمهوری اسلامی در شماره روز چهارشنبه هشتم اسفند (۲۷ فوریه) خود به نقل از پیمان ترکمانه، مدیرکل "کمیته امداد امام" استان همدان، نوشته است که در سال جاری (۱۳۹۷) افراد تحت پوشش این نهاد حمایتی "از نظر خانوار بیش از ۲۴ درصد و از نظر نفرات ۳۶ درصد" افزایش داشته‌اند.
به گفته آقای ترکمانه، این در حالی است که آمار سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ "از نظر خانوار ۶ درصد و از نظر افراد ۱۱ درصد" کاهش داشته است.
رئیس نهاد حمایتی "کمیته امداد امام" با اشاره به اینکه آمار مطرح‌شده از سوی او "با توجه به مشکلات اقتصادی موجود در کشور" در حال افزایش است، یادآور شد که «آمارهای فوق مشخص‌کننده خوب یا بد بودن حال مردم است.»
نهاد موسوم به "کمیته امداد امام خمینی" اندک زمانی پس از پیروزی انقلاب بهمن ۵۷ به فرمان روح‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی و با هدف "پشتیبانی از محرومان و مستضعفان و خودکفا کردن آنها" تأسیس شد.
سرپرست کمیته امداد آذرماه سال ۱۳۹۲، تعداد افراد تحت پوشش این نهاد حمایتی را حدود ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر و افرادی که از خدمات موردی این نهاد بهره‌مند می‌شوند را نزدیک به ۳ میلیون نفر اعلام کرده بود. پرویز فتاح، رئیس این نهاد نیز سه ماه پیش "با توجه به شرایط کنونی" از افزوده شدن "۶۰۰ هزار خانواده جدید" به جمع افراد تحت پوشش "کمیته امداد امام" خبر داده بود.
بازار ارز ایران از اواخر سال گذشته به‌خصوص در پی "شوک اقتصادی" قصد آمریکا برای خروج از برجام، با التهابات و نوسانات شدیدی مواجه شد. هیچ‌یک از اقدامات دولت نیز، از تک‌نرخی کردن دستوری قیمت ارز گرفته تا وعده‌های مقام‌های دولتی و رئیس پیشین بانک مرکزی برای کنترل اوضاع و حتی دستگیری‌های گسترده کسانی که "اخلالگران بازار ارز" خوانده می‌شوند، نتوانست این نوسانات را به طور کامل مهار کرده و تأثیری چشمگیر بر کاهش نرخ ارز بگذارد. در پی نوسانات ارزی ناشی از بازگشت تحریم‌ها ارزش ریال ایران تقریبا نصف و قیمت کالاها بعضا تا حدود دو برابر افزایش یافت.
در ماه‌های اخیر نیز مردم ایران با مشکلات جدی معیشتی دست به گریبان بوده‌اند. این مشکلات، به‌خصوص گران شدن گوشت در هفته‌های گذشته، چنان جدی بود که "یک‌چهارم" رستوران‌های تهران به دلیل افزایش بهای این کالا و دیگر کالاهای مورد نیاز آنها به تعطیلی کشیده شدند.
برخی مسئولان "قاچاق دام زنده" به کشورهای همسایه ایران را یکی از دلایل اصلی گران شدن جهشی آن عنوان کرده‌اند. سقوط ارزش پول ملی باعث قاچاق بسیاری از کالاها مانند گوشت و دارو از ایران به کشورهای همسایه شده است.
"اسکورت" گوشت وارداتی تا فروشگاه‌ها
هوشیار فقیهی، معاون اقتصادی اتاق بازرگانی ایران، امروز چهارشنبه با اشاره به "تشدید نظارت‌ها" بر کالاهای اساسی گفت: «محموله گوشت‌های وارداتی بعد از باز شدن پلمب در خودرو‌های حامل، تا محل فروشگاه‌های محل توزیع به‌نوعی اسکورت می‌شود تا از رسیدن آن به دست مصرف‌کننده واقعی و هدف اطمینان حاصل شود.»
اما برخی رسانه‌ها از "انحصار توزیع" و "واردات و توزیع شبکه‌ا‌ی" گوشت به عنوان یکی از عوامل اصلی این گرانی خبر می‌دهند. مسئولان دولتی اما در این میان وجود هر گونه انحصار در زمینه واردات گوشت را تکذیب کرده‌اند. "غائله گوشت" چنان بالا گرفت که حتی دادستان تهران از تشکیل اولین پرونده آن و بازداشت چهار نفر در این رابطه خبر داد.
طبق گزارش مرکز آمار ایران، بهمن‌ماه گذشته رکورد گرانی در سه سال اخیر در کشور را شکسته است. بر اساس این گزارش که هفته گذشته منتشر شد، شاخص کل قیمت کالاها و خدمات مصرفی در این ماه در ایران، نسبت به بهمن‌ماه سال گذشته ۳ / ۴۲ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که تنها ۲۰ درصد برای افزایش حداقل دستمزد کارگران ایران در سال ۹۸ پیش‌بینی شده است.
علیرضا فتحی، عضو هیأت مدیره کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران، ۲۸ بهمن‌ماه گذشته در همین رابطه گفته بود که «وضعیت معیشتی کارگران را باید از سفره‌های خالی‌شان رصد کرد.». فتحی افزوده بود: «این در حالی است که دولت و کارفرمایان تنها با استناد به آمارهای رسمی به تحلیل شرایط می‌پردازند؛ تحلیلی که مبتنی بر واقعیت نیست.»
مقام‌های دولتی ایران نیز به این وضعیت وخیم اذعان دارند. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، آبان‌ماه گذشته درباره وضعیت معیشتی مردم و بحران گرانی در کشور گفته بود: «کاملا درک می‌کنم که مردم احساس خوبی نداشته باشند و ما نیز همچون مردم احساس خوبی از این موضوع نداریم». ظریف افزوده بود: «شرایط خوبی نیست.»
احتمال تکرار اعتراضاتی "از جنس دی‌ماه ۹۶"
در این میان حتی برخی از چهره‌های نزدیک به حکومت ایران نیز نسبت به احتمال سر بر آوردن اعتراضات مردمی هشدار داده‌اند و تکرار حوادثی مانند تظاهرات خیابانی دی‌ماه ۹۶ را منتفی ندانسته‌اند. حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس جمهوری ایران، ۲۱ دی‌ماه گذشته هشدار داده بود که "پتانسیل اعتراض‌های شهری" کماکان وجود دارد، چون علل آن برطرف نشده است.
Deutsche Welle Global Media Forum 2018 / Deutsche Welle Freedom of Speech Award Laureate 2018 Sadegh Zibakalam (Tehran University, Professor of Political Science, Iran) / © DW/U. Wagner (DW/U. Wagner) صادق زیباکلام: اگر چاره‌ای اندیشه نشود در سال آینده هم بعید نیست شاهد اعتراضاتی از جنس اعتراضات دی ماه سال ۹۶ باشیم
صادق زیباکلام نیز روز گذشته در گفت‌وگویی با پایگاه خبری تحلیلی "سلام نو" یادآور شد: «رویدادهای پس از انتخابات ۸۸ نشان داد نارضایتی عمیقی از عملکرد محافظه‌کاران در سطح جامعه وجود دارد. حوادث سال ۹۶ هم نشان داد که اگر در ۸۸ قشر مرفه‌تر علیه اصولگرایان به میدان آمدند، در ۹۶ اقشار دیگر هم نشان دادند که نارضایتی اقتصادی گسترده‌ای دارند و مثل آتش زیر خاکستر هستند.»
این تحلیلگر سیاسی اصلاح‌طلب سپس هشدار داد: «تحریم‌ها سال آینده را دشوار خواهد کرد و واقعا اکنون نمی‌توان گفت سال بعد چه خواهد شد. ما در سال ۹۶ فهمیدیم به جز مطالبات سال ۸۸، دهه هفتادی‌ها هم مطالباتی ناشی از سرخوردگی‌های اقتصادی دارند که مثل آتش زیر خاکستر است و اگر چاره‌ای اندیشه نشود در سال آینده هم بعید نیست شاهد اعتراضاتی از جنس اعتراضات دی ماه سال ۹۶ باشیم.»
ده‌ها هزار نفر از مردم ایران در دی‌ماه سال ۹۶، به گفته وزیر سابق کار جمهوری اسلامی در "۱۶۰ شهر" کشور، دست به حرکت‌های اعتراضی زدند. در جریان این اعتراض‌های خیابانی ده‌ها تن کشته و هزاران نفر بازداشت شدند. چند نفر از بازداشت‌شدگان این ناآرامی‌ها نیز سپس به شکل مشکوکی در زندان درگذشتند. تابستان گذشته نیز حرکت‌های اعتراضی مشابهی در ایران به وقوع پیوست. تظاهرات سراسری دی‌ماه و مردادماه گذشته در ایران با طرح مطالبات معیشتی و در اعتراض به وضعیت وخیم اقتصادی آغاز شده بود. شعارهای مردم اما در جریان اعتراضات به سرعت رنگی سیاسی به خود  گرفت و مقام‌های بلندپایه ایران همچون رهبر جمهوری اسلامی و مجموعه ساختار نظام را هدف قرار داد.

رفع دردسر؛ تیم فوتبال زنان ایران به قطر می‌رود

رفع دردسر؛ تیم فوتبال زنان ایران به قطر می‌رود

رایزنی‌‌ها با کنفدراسیون فوتبال آسیا نتیجه داد. قطر میزبان مرحله دوم رقابت‌های المپیک ۲۰۲۰ فوتبال زنان خواهد بود. اگر مسابقات در اسرائیل برگزار می‌شد، تیم ایران مجبور بود "خط قرمز" را رعایت کند و از مسابقات چشم بپوشد.
پس از مکاتبات مسئولان فدراسیون فوتبال ایران با کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا، محل برگزاری مسابقات مرحله دوم المپیک ۲۰۲۰ فوتبال زنان از فلسطین به قطر تغییر کرد. تیم زنان ایران در قرعه کشی ۲۴ بهمن، در گروه C قرار گرفته و باید با چین، تاپیه، فیلیپین و فلسطین مسابقه بدهد. میزبان رقابت‌ها فلسطین بود اما ممنوعیتی که در پاسپورت شهروندان ایرانی درج شده، سدی برای حضور زنان ایران در این مسابقات بود. پشت جلد گذرنامه‌های ایرانی نوشته شده که "دارنده پاسپورت حق سفر به فلسطین اشغالی را ندارد".
تیم زنان ایران باید در شهرک "الرام" در شمال شرقی اورشلیم (بیت‌المقدس) به میدان می‌رفت. بر این اساس و برای رعایت ممنوعیت مربوطه یا باید انصراف می‌داد یا در محل دیگری بازی می‌کرد. فدراسیون فوتبال ایران در نخستین واکنش خواهان تغییر گروه و بازی در گروه‌هایی شد که میزبان‌های آن میانمار یا ازبکستان هستند. سپس اعلام شد که در صورت عدم تغییر میزبان، تیم زنان ایران در مسابقات شرکت نمی‌کند.
 باشگاه خبرنگاران جوان یک روز پیش‌تر نوشته بود که  سعود المهندی، رئیس قطری کمیته مسابقات کنفدراسیون فوتبال اسیا توانسته که مسئولان فلسطینی را به تغییر میزبانی راضی کند. رسانه‌های ایران خبر داده‌اند که مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران شخصا با المهندی در این زمینه مذاکره کرده است.
دو هفته پس از قرعه‌کشی یاد شده، دردسر مربوطه حل شد. کنفدراسیون فوتبال آسیا رسما موافقت خود با تغییر میزبانی را اعلام کرد.
لیلا صوفی‌زاده، نایب رئیس بانوان فدراسیون فوتبال ایران پیش‌تر گفته بود که فدراسیون فوتبال آسیا و فیفا معمولا تعامل لازم را در این زمینه‌ها انجام می‌دهند چون به دنبال گسترش فوتبال زنان در جهان هستند: «پس از مکاتبات لازم با کنفدراسیون آسیا، از آنها خواسته شد فیفا را در جریان قرار دهند؛ زیرا آنها ناظر اصلی مسابقات انتخابی فوتبال المپیک هستند.»
تیم ملی فوتبال زنان ایران در نوامبر ۲۰۱۸  توانست با پیروزی مقابل لبنان و تساوی با هنگ کنگ به مرحله دوم رقابت‌های انتخابی صعود کند. زنان ایران در صورت صدرنشینی در مرحله دوم، به همراه تیم‌های استرالیا، چین، کره‌جنوبی، کره‌شمالی، تایلند و دو تیم دیگر صعود کننده به مرحله سوم خواهند رفت.
مرحله سوم انتخابی در دو گروه برگزار خواهد شد و تنها تیم صدرنشین هر گروه می‌تواند به المپیک راه پیدا کند.

کشف و شناسایی پنج تن از نیروهای کشته‌شده سپاه پاسداران در سوریه

کشف و شناسایی پنج تن از نیروهای کشته‌شده سپاه پاسداران در سوریه

سپاه پاسداران ایران اعلام کرد که پنج تن از نیروهای کشته‌شده‌اش در سوریه "کشف" و هویت آنان پس از انجام آزمایش‌های دی‌ان‌ای شناسایی شده است. طبق همین گزارش، این افراد "حین ماموریت مستشاری" در سوریه کشته شده‌اند.
مراسم تشییع کشته‌شدگان سپاه پاسداران در حمله هوایی اسرائیل به پایگاه هوایی تیاس در روز ۲۰ فروردین ۹۷
روابط عمومی کل سپاه پاسداران امروز چهارشنبه هشتم اسفند (۲۷ فوریه) در اطلاعیه‌ای از "کشف و شناسایی" پیکر پنج تن از نیروهای کشته شده این نیروی نظامی ایران در سوریه خبر داد.
در این اطلاعیه آمده است: «با تلاش‌های شبانه‌روزی و مستمر گروه تفحص نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، پیکرهای پاک و مطهر پنج تن از شهدای ایرانی که حین ماموریت مستشاری در سوریه به شهادت رسیده بودند، کشف و پس از انجام آزمایش‌های DNA هویت آنان شناسایی شد.»
سپاه پاسداران ایران در اطلاعیه خود به جزئیات این "مأموریت مستشاری" که منجر به کشته شدن نیروهایش در سوریه شده، اشاره‌ای نکرده است.
بر اساس همین گزارش، این کشته‌شدگان شامل سه پاسدار از استان‌های قزوین، سمنان و مازندران و دو بسیجی از استان تهران هستند که قرار است "هفته آینده" در استان‌های خود تشییع و خاکسپاری شوند.
آمار دقیقی از شمار مجموع نیروهای کشته‌شده جمهوری اسلامی در سوریه وجود ندارد. جمهوری اسلامی از نیروهای نظامی مستقر خود در سوریه و عراق به عنوان "مدافعان حرم" نام می‌برد. در میان این افراد شمار زیادی از شیعیان افغان و پاکستانی نیز حضور دارند که در قالب "لشکر فاطمیون" و "لشکر زینبیون" به سوریه اعزام شده‌اند.
محمدعلی شهیدی، معاون رئیس جمهوری و رئیس بنیاد شهید ایران، اسفندماه سال ۹۵ شمار کشته‌شدگان موسوم به "مدافعان حرم" تا آن زمان را ۲۱۰۰ نفر اعلام کرده بود. در میان کشته‌شدگان ایرانی جنگ سوریه تعداد زیادی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران نیز دیده می‌شوند.
Getötete Soldaten der iranischen Revolutionsgarden in Syrien (Mizan) شمار اعضای کشته شده سپاه پاسداران در حمله هوایی اسرائیل به پایگاه هوایی تیاس در روز ۲۰ فروردین گذشته هفت نفر اعلام شده بود
مقام‌های جمهوری اسلامی از حضور "مستشاری" نیروهای خود در سوریه و عراق سخن می‌گویند و اعزام نیرو به این کشور را به درخواست دولت سوریه نسبت می‌دهند.
ناظران اما با توجه با شمار بالای کشته‌شدگان بسیجی و نیروهای رده‌های پایین سپاه پاسداران در سوریه به "مستشاری" بودن حضور نظامی ایران در این کشور با دیده تردید می‌نگرند. از سوی دیگر، اعزام نیرو و صدور سلاح و تجهیزات به سوریه با "مشاوره" نخبگان نظامی همخوانی چندانی ندارد.
حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران ایران، بیش از سه سال پیش "حضور مستشاری" ایران در سوریه را به "چهار سطح"" تقسیم کرده بود.
این چهار سطح به گفته سردار سلامی، به حوزه‌های "راهبردی مباحث سیاسی و معنوی و تقویت دولت"، "انتقال تجربیات" جنگ هشت ساله ایران و عراق به فرماندهان عالی‌رتبه ارتش سوریه، "نوسازی و بازسازی ساختار ارتش" آن کشور و نیز "تلاش برای سازماندهی، آموزش، طراحی و جذب نیروی انسانی جدید در ارتش سوریه" مربوط می‌شد.
مقام‌های نظامی و حکومتی ایران بارها تأکید کرده‌اند که "امنیت ملی" ایران و سوریه به هم گره خورده است. حضور نیروهای نظامی جمهوری اسلامی در سوریه اما با حساسیت شدید اسرائیل روبه‌رو است. مقام‌های اسرائیلی بارها تأکید کرده‌اند که حضور ایران در سوریه به‌خصوص در نزدیکی مرزهای خود را تحمل نخواهند کرد.
ارتش اسرائیل در همین راستا بارها مواضع و پایگاه‌های ایران و متحدان منطقه‌ای جمهوری اسلامی همچون حزب‌الله لبنان را در خاک سوریه هدف جنگنده‌های خود قرار داده که در جریان آن ده‌ها نفر از نیروهای سپاه پاسداران کشته شده‌اند.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، شنبه گذشته با اشاره به حملات اسرائیل به "خاک سوریه" و نیروهای ایرانی مستقر در این کشور جنگ‌زده، ضمن تأیید مورد هدف واقع شدن "تجهیزات و نیروهای جمهوری اسلامی ایران و مجموعه مقاومت" از سوی اسرائیل، از "تحول مهم" قریب‌الوقوعی برای مقابله با حملات این کشور به سوریه خبر داده بود.
نماینده رهبر جمهوری اسلامی در شورای عالی امنیت ملی ایران گفته بود که جمهوری اسلامی "تدابیری" اندیشیده است تا "از خط قرمز خود در حوزه تلفات انسانی" ناشی از چنین حملاتی "محافظت" کند. شمخانی افزوده بود که "شیوه برخورد" با حملات اسرائیل به سوریه در سال ۲۰۱۹ "بسیار متفاوت از شیوه برخورد در گذشته" خواهد بود.

گزارش سالانه عفو بین‌الملل: وضعیت حقوق بشر در ایران وخیم‌تر شده است

گزارش سالانه عفو بین‌الملل: وضعیت حقوق بشر در ایران وخیم‌تر شده است


لوگوی عفو بین‌الملل
سازمان عفو بین‌الملل گزارش سالانه خود از وضعیت حقوق بشر در ایران را تحت عنوان «مرور سال میلادی ۲۰۱۸» منتشر کرده و نوشت که در سال گذشته میلادی «وضعیت حقوق بشر در ایران به‌شدت رو به وخامت رفت».
این گزارش نقض «رو به وخامت» حقوق بشر در ایران را در یازده فصل توضیح داده است که عبارتند از: «آزادی بیان، انجمن‌ها و اجتماعات؛ استفاده بیش از حد از نیروی قهری؛ بازداشت و حبس‌های خودسرانه؛ سرکوب رسانه‌ها؛ ادامه بازداشت خانگی سران معترض به انتخابات سال؛ شکنجه و سایر رفتارهای بی‌رحمانه؛ آزادی مذهب و عقیده؛ تبعیض علیه زنان و دختران؛ تبعیض علیه اقلیت‌های اتنیکی؛ حقوق کارگران؛ و مجازات اعدام».
گزارش عفو بین‌الملل در مورد «وخیم‌تر شدن» وضعیت حقوق بشر در ایران در حالی منتشر می‌شود که حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در زمان آغاز کار خود در ۴۶ وعده‌ای که داد موضوعات حقوق بشری هم دیده می‌شد.
رفع تبعیض‌های جنسیتی، تشکیل وزارت زنان، تهیه لوایح حمایت از زنان، رفع تبعیض‌های قومیتی، ایجاد امکان اجرای آداب و فرایض دینی مذهبی اقلیت‌های مذهبی، تأسیس فرهنگستان زبان و ادب آذری، و به حداقل رساندن کنترل‌ها در حوزه سینما از جمله این وعده‌ها بود.
نمونه‌های مورد اشاره در گزارش عفو بین‌الملل
این سازمان در گزارش خود، در بخش‌های مربوط به این سرفصل‌ها به نمونه‌ها و موارد خاصی نیز اشاره کرده که شماری از آنها از این قرارند:
این گزارش یادآور می‌شود که «در ماه تیر، اعترافات اجباری مائده هژبری دختر ۱۷ ساله‌ای که به دلیل انتشار کلیپ‌هایی از رقص خود در اینستاگرام برای مدتی کوتاه بازداشت شده بود، از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد.
نسرین ستوده، وکیل برجسته حقوق بشر و همسر وی رضا خندان، به دلیل حمایت‌شان از زنانی که بر علیه حجاب اجباری به اعتراض برخاسته بودند، بازداشت شدند. امیر سالار داوودی، آرش کیخسروی، قاسم شعله سعدی، فرخ فروزان، محمد نجفی، مصطفی دانشجو، مصطفی ترک همدانی، پیام درفشان و
زینب طاهری از وکلای دیگری هستند که بازداشت یا محاکمه شدند. مقامات دست‌کم ۱۱۲ نفر از زنان مدافع حقوق بشر را مورد بازداشت قرار دادند، محاکمه کردند یا همچنان در زندان نگاه داشتند.
در ماه ژوئیه (تیر ۱۳۹۷) مردی که با نام م. ر معرفی شد در استان خراسان رضوی به درخت بسته شد و ۸۰ ضربه شلاق خورد. این فرد یک دهه قبل به خاطر مصرف مشروبات الکلی در زمانی که ۱۴ یا ۱۵ سال سن داشته محکوم شده بود.
در جریان اعتراضات دی‌ماه سال ۹۶، حداقل ۹ نفر به نحوی مشکوک حین بازداشت درگذشتند.
ده‌ها تن از فعالان محیط زیست بازداشت شدند. چهار نفر از این فعالان به «افساد فی الارض» متهم شدند، اتهامی که مجازات اعدام را در پی دارد. در ماه فوریه (بهمن ۱۳۹۶) کاووس سید امامی، استاد دانشگاه و فعال محیط زیست ایرانی-کانادایی، دو هفته پس از آن که به طرز خودسرانه بازداشت شده بود، در زندان اوین درگذشت.
دیوان عالی کشور به تأیید احکام قطع عضو ادامه داد. در ماه ژانویه (دی ۱۳۹۶) در شهر مشهد، مسئولان حکم به قطع دست مردی موسوم به الف. خ را دادند که گفته می‌شد اقدام به دزدی احشام و اشیا قیمتی کرده‌ است. مقامات به صدور حکم قصاص چشم و استفاده از مجازات کور کردن ادامه دادند.
در ماه فوریه (بهمن ۱۳۹۶) رهبر معنوی ۹۲ ساله دراویش گنابادی، نورعلی تابنده، تحت بازداشت خانگی قرار گرفت.
مسیحیان، از جمله نوکیشان، کماکان مورد آزار و اذیت و دستگیری‌ها و بازداشت‌های خودسرانه قرار گرفتند و با مجازا‌ت‌های طولانی‌مدت زندان روبه‌رو شدند. ویکتور بت تمرز و شمیرام عیسوی از اقلیت آسوری و نوکیشان مسیحی، امین افشارنادری و هادی عسگری، تنها به خاطر عمل به اعتقادات خود به پنج تا ۱۵ سال زندان محکوم شدند.
در ماه ژانویه (بهمن ۱۳۹۶) خواننده پرطرفدار، بنیامین بهادری، به دلیل ممانعت وزارت ارشاد از همراهی اعضای زن گروهش بر روی صحنه، حاضر به اجرای برنامه در کرمان نشد.
در ماه اوت (مرداد ۱۳۹۷) معلمی به نام محمد حبیبی به دلیل فعالیت‌های صنفی مسالمت‌آمیز خود به ۱۰ سال و نیم حبس، ۷۴ ضربه شلاق، دو سال ممنوعیت از فعالیت در احزاب، گروه‌ها و دسته‌های سیاسی و اجتماعی و همچنین دو سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.
در ماه سپتامبر (شهریور ۱۳۹۷) شش معلم دیگر به دلیل شرکت در اعتراضات مسالمت‌آمیز برای درخواست افزایش حقوق به شلاق و زندان محکوم شدند. بیش از دوازده معلم دیگر در جریان اعتصابات سراسری اکتبر و نوامبر (مهر و آبان ۱۳۹۷) بازداشت شدند. متهمان از حق داشتن وکیل انتخابی خود محروم شدند و حق فرجام خواهی علیه مجازات زندان را نداشتند.
در ماه خرداد، محمد ثالث، یکی از دراویش گنابادی، پس از یک محاکمه غیرمنصفانه به جرم قتل سه افسر پلیس در جریان اعتراضات فوریه (بهمن ۱۳۹۶) اعدام گردید. تنها ادله ارائه شده علیه محمد ثالث اعترافاتی بود که به گفته وی تحت شکنجه از او گرفته شده بود.
در ماه سپتامبر (شهریور ۱۳۹۷) سه زندانی کرد به اسامی زانیار مرادی، لقمان مرادی و رامین حسین پناهی در زندان رجایی‌شهر کرج پس از یک محاکمه غیرمنصفانه اعدام شدند. هر سه نفر از حق دسترسی به وکیل انتخابی خود در دوران پس از دستگیری محروم شده و گفته بودند که برای دادن اعتراف شکنجه شده بودند.
عفو بین‌الملل جنبشی جهانی با بیش از هفت میلیون عضو است. این سازمان در گزارش خود نوشته که تلاشش «رسیدن به جهانی است که در آن همه انسان‌ها از حقوق بشر برخوردار باشند.»

دولت آلمان: ایران در سال گذشته ۲۲۳ نفر را اعدام کرده است

دولت آلمان: ایران در سال گذشته ۲۲۳ نفر را اعدام کرده است

فراکسیون حزب سبزهای در بوندس‌تاگ (پارلمان آلمان) در ارتباط با تعداد اعدام‌ها در ایران کسب اطلاع کرده بود. گزارش دولت آلمان در پاسخ به درخواست این حزب از اعدام ۲۲۳ نفر در ایران در سال ۲۰۱۸ حکایت می‌کند.
اجرای حکم اعدام در ایران در سال گذشته، گرچه نسبت به سال پیش از آن کاهش یافته، اما همچنان یکی از بالاترین آمارهای اعدام در سطح جهان است.
ایران قوانین مربوط به اجرای حکم اعدام در مورد قاچاقچیان مواد مخدر را تعدیل کرده است. همین موضوع انتظار کاهش شمار احکام اعدام را در پی داشت. این در حالی است که این کشور در سال گذشته میلادی نیز بیش از ۲۲۰ نفر را اعدام کرده است.
خبرگزاری آلمان dpa روز چهارشنبه هشتم اسفند (۲۷ فوریه) با انتشار گزارشی خبر از پاسخ دولت آلمان به پرسش فراکسیون حزب سبزهای این کشور در بوندس‌تاگ (پارلمان آلمان) درباره تعداد موارد اجرای حکم اعدام در ایران داده است.
قاچاقچیان مواد مخدر
جمهوری اسلامی ایران قوانین مربوط به مجازات قاچاق مواد مخدر را تغییر داده است. از این رو، تعداد موارد اجرای حکم اعدام در ایران در سال گذشته نسبت به دو سال پیش از آن کاهش یافته است.
در سال ۲۰۱۷ موارد ثبت شده اجرای حکم اعدام در ایران ۴۲۹ مورد و در سال ۲۰۱۶ شمار اجرای حکم اعدام ۴۷۷ مورد بوده است.
به‌رغم تغییر قوانین یاد شده، موارد اجرای حکم اعدام در ایران هنوز در سطح جهانی نگران‌کننده است.
افزون بر آن در گزارش دولت آلمان از موارد اجرای حکم اعدام در ایران در سال گذشته، به ادامه اجرای حکم اعدام در مورد افرادی که در هنگام ارتکاب جرم به سن قانونی نرسیده‌اند نیز اشاره شده است. تعداد این موارد در سال ۲۰۱۸ دست‌کم چهار مورد اعلام شده است.
اختلاف در آمار
هم‌زمان با انتشار گزارش دولت آلمان درباره تعداد اجرای احکام اعدام در ایران، سازمان حقوق بشر ایران نیز گزارش سالانه خود را درباره مجازات اعدام منتشر کرده است.
در این گزارش ۶۴ صفحه‌ای تعداد موارد اجرای حکم اعدام در سال ۲۰۱۸ در ایران ۲۷۷ مورد اعلام شده است. شمار اعدام‌های سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ ایران نیز از آمار اعلام شده از سوی گزارش دولت آلمان بیشتر بوده است.
بیشترین تعداد کسانی که در سال ۲۰۱۸ اعدام  شده‌اند، متهم به قتل بوده‌اند. در گزارش سازمان حقوق بشر ایران، حدود ۷۰ درصد کسانی که در این سال اعدام شده‌اند، پرونده ارتکاب به قتل داشته‌اند. هشت درصد به اتهام تجاوز و حدود نه درصد به اتهام قاچاق مواد مخدر اعدام شده‌اند.
در این گزارش سهم کسانی که به  اتهام "مفسد فی‌الارض" و فساد مالی اعدام شده‌اند در حدود ۱۴ درصد اعلام شده است.
مجازات اعدام در جهان
بر اساس گزارش خبرگزاری آلمان، اجرای حکم اعدام در دو سوم کشورهای جهان لغو شده است. به‌رغم آن هزاران نفر در سراسر جهان همه ساله اعدام می‌شوند.
لازم به یادآوری است که تهیه آمار دقیق اعدام در سطح جهانی به علت غیرشفاف بودن آمار مربوط به اعدام در کشور چین ممکن نیست.
سازمان عفو بین‌الملل در گزارش‌های خود شمار اعدام‌های سالانه در چین را هزاران نفر اعلام می‌کند.

سلیمانی: تعمدی برای غیبت دکتر ظریف در ملاقات با اسد نبود

سلیمانی: تعمدی برای غیبت دکتر ظریف در ملاقات با اسد نبود


حضور سلیمانی، غیبت ظریف
در ادامه واکنش‌ها به استعفای محمدجواد ظریف، صبح چهارشنبه، هشتم اسفندماه، فرمانده سپاه قدس هم با هدف دلجویی از وزیر خارجه ایران به میدان آمد. به گفته قاسم سلیمانی، برای غیبت آقای ظریف در دیدار با بشار اسد «تعمدی» در کار نبوده است.
روز چهارشنبه سپاه‌نیوز، خبرگزاری رسمی سپاه پاسداران ایران، به نقل از قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی برون‌مرزی سپاه، نوشت که «هیچ گونه تعمدی برای عدم حضور آقای دکتر ظریف در این ملاقات نبوده است».
آقای سلیمانی گفته خود را با عبارت «قرائن نشان می‌دهد» آغاز می‌کند.
او گفت: «قرائن نشان می‌دهد هیچ گونه تعمدی برای عدم حضور آقای دکتر ظریف در این ملاقات نبوده است و باید تاکید کنم ایشان به عنوان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران مسئول اصلی در حوزه سیاست خارجی کشور هستند.»
گفته فرمانده سپاه و ورود او به این مسئله نشان می‌‌دهد که غیبت یا بی‌خبری محمدجواد ظریف از دیدارهای بشار اسد در تهران دست‌کم یکی از دلایل استعفای غیرمنتظره او بوده است.
این نکته‌ای است که پیشتر غلامعلی جعفرزاده، نایب رئیس فراکسیون مستقلین مجلس، در مصاحبه با وب‌سایت اعتماد آن‌لاین گفته بود: «شاید بی‌اطلاعی از سفر بشار اسد به تهران در استعفای آقای ظریف موثر بوده، اما [این] تنها دلیل نیست.»
در دیدار رئیس جمهور سوریه با رهبر جمهوری اسلامی در تهران که روز دوشنبه گذشته انجام شد، حسن روحانی، رئیس جمهور، حضور نداشت.
همچنین نه محمدجواد ظریف و نه هیچ مقام‌ دیگری از وزارت خارجه ایران در عکس‌های منتشر شده از دیدار بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، و حسن روحانی در روز دوشنبه حضور نداشت.
عدم حضور مقامی از وزارت خارجه در جلسه‌ای این‌چنینی خلاف تمامی اصول دیپلماتیک پذیرفته در دنیاست.
اما در این دیدارها، فقط غیبت ظریف قابل توجه نبود؛ حضور قاسم سلیمانی نیز برجسته و چشمگیر بود؛ این نکته به‌ویژه با طرز نشستن او در جلسه روحانی و اسد بیشتر خود را به رخ می‌کشد.
حال این حاضر بزرگ به دفاع از غایب بزرگ آمده است.
به گفته قاسم سلیمانی، محمدجواد ظریف «مسئول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است و... همواره مورد حمایت و تائید مقامات عالی‌رتبه نظام، به‌ویژه مقام معظم رهبری... بوده و هستند.»
او در ادامه توضیح داد: «در جریان سفر اخیر آقای بشار اسد به تهران و ملاقات وی با آقای دکتر روحانی...، برخی ناهماهنگی‌ها در نهاد ریاست جمهوری... منجر به عدم حضور وزیر امور خارجه کشورمان در این ملاقات و متعاقبا گلایه‌مندی ایشان شده است.»
آقای سلیمانی در ادامه «سهل‌انگاری اداری» را هم به «ناهماهنگی» در ریاست جمهوری ایران اضافه می‌کند، نکته‌ای که پیشتر حسام‌الدین آشنا، مشاور روحانی، هم به آن در توییتی اشاره کرده بود.
این فرمانده سپاه بحث را به گلایه وزیر خارجه مربوط به سفر اسد محدود کرده، اما به گفته غلامعلی جعفرزاده و یکی دو نماینده و مقام دیگر در این دو روز مسئله به همین جا ختم نمی‌شود.
آقای جعفرزاده گفته است: «اقدامات موازی از جمله ده‌ها سفر و مذاکره بدون هماهنگی دلیل این استعفا است.»
محمدجواد ظریف خود در مصاحبه‌ای که هفته پیش با روزنامه جمهوری اسلامی انجام داده ولی متن آن یک روز پس از خبر استعفای او،‌ سه‌شنبه، منتشر شده توضیحاتی در مورد نارضایتی‌های خود داده است.
او در این مصاحبه می‌گوید: «ما اولاً باید سیاست خارجی را از موضوع دعوای حزبی و جناحی خارج کنیم. سم مهلک برای سیاست خارجی این است که سیاست خارجی بشود موضوع دعوای حزبی و جناحی. باید اعتماد به کارگزاران سیاست خارجی در سطح ملی وجود داشته باشد. بدون اعتماد به کارگزار سیاست خارجی، همه چیز برباد می‌رود.»
رئیس دفتر رئیس جمهور و سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرده‌اند که حسن روحانی با استعفای محمدجواد ظریف موافقت نکرده است.

پاسخ مثبت ضخیم به دعوت روحانی شیاد و کلاش و دروغگوی حرامزاده برای ادامه وزارت

پاسخ مثبت ضخیم به دعوت روحانی شیاد و کلاش و دروغگوی حرامزاده برای ادامه وزارت


استعفای ظریف نزدیک به دو روز عرصه سیاست و رسانه در ایران را به خود مشغول کرد.
ساعتی پس از رد استعفایش به دست رئیس جمهور در روز چهارشنبه، هشتم اسفندماه، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، در یادداشتی کوتاه نوشت که به عنوان «مسئول پیشبرد سیاست خارجی» در این مقام خواهد ماند.
آقای ظریف در یادداشتی ناخوانا که در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد تاکید کرده است که «هیچ دغدغه‌ای جز اعتلای سیاست خارجی ندارم».
متن کامل این پیام را خبرگزاری رسمی ایرنا منتشر کرده است.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی در پیام خود از «محبت‌های» همه «به‌ویژه در (۰)۳ ساعت گذشته» تشکر کرده، اما توضیحی نداده است که در این ساعات چه اتفاقی افتاده است.
اما آن چه در اخبار این ساعات پایانی انعکاس یافت این بود که رئیس جمهور در نامه‌ای رسمی استعفای ظریف را رد کرد؛ و البته نامه رئیس جمهور پس از تاکید فرمانده سپاه قدس بر اعتماد رهبران نظام به محمدجواد ظریف منتشر شد.
پس از ساعت‌ها سخنان و اشارات مستقیم و غیرمستقیم، حسن روحانی روز چهارشنبه در نامه‌ای رسما استعفای محمدجواد ظریف از مقام وزارت خارجه را رد کرد.
پیشتر رئیس دفتر آقای روحانی و همچنین سخنگوی وزارت خارجه خبر داده بودند که با استعفای ظریف موافقت نشده است.
صبح چهارشنبه خبرگزاری ایرنا از پاسخ رسمی رئیس جمهور به وزیر خارجه و رد استعفای او خبر داد.
ایرنا به نقل از نامه رئیس جمهور نوشت که «پذیرش استعفای شما را بر خلاف مصالح کشور می‌دانم و با آن موافقت نمی‌کنم».
به گفته حسن روحانی، محمدجواد ظریف هم‌چنان «مورد اعتماد اینجانب و مجموعه نظام جمهوری اسلامی و به خصوص مقام معظم رهبری» است.
وزیر خارجه در پاسخ به این نامه رسمی ابراز امیدواری کرد که «وزارت امور خارجه با همکاری و همدلی همگان و درایت و نظارت رهبر معظم انقلاب اسلامی و رئیس جمهوری بتواند کلیه مسئولیت‌های خود را در چارچوب قانون اساسی، قوانین کشور و سیاست‌های کلی نظام با اقتدار و صلابت به انجام رساند.»

سه‌شنبه، اسفند ۰۷، ۱۳۹۷

عفو بین‌الملل گسترش بی‌رحمی در خاورمیانه را محکوم کرد

عفو بین‌الملل گسترش بی‌رحمی در خاورمیانه را محکوم کرد

عفو بین‌الملل در گزارش سالانه‌اش درباره خاورمیانه پدیده معافیت مجرمان از مجازات را محکوم می‌کند. این سازمان از ایران نیز به دلیل سرکوب خشونت‌بار تظاهرات مردمی در اعتراض به اوضاع بد اقتصادی و اجتماعی کشور انتقاد کرد.
سازمان عفو بین‌الملل در گزارش سالانه‌اش درباره منطقه خاورمیانه که در روز سه‌شنبه ۲۶ فوریه منتشر کرده بیش از هر چیز از موارد فزاینده معافیت جانیان و مجرمان از مجازات انتقاد کرده است.
این سازمان حقوق بشری هشدار داده است که "بی‌تفاوتی جهانی در آتش بی‌رحمی‌ها در خاورمیانه می‌دمد"‌‌.
عفو بین‌الملل در گزارش خود می‌نویسد: «سرکوب فعالان جامعه مدنی و مخالفان سیاسی در مصر، ایران و عربستان سعودی به شدت افزایش یافته است.»
عفو بین‌الملل می‌گوید: «در سراسر منطقه مقامات حکومتی با توسل به بازداشت‌های خودسرانه، خشونت مفرط علیه معترضان و اقدامات اداری جامعه مدنی را محدود می‌کنند.»
این سازمان مدافع حقوق بشر می‌گوید که "بی‌تفاوتی جهانی نسبت به پایمالی حقوق بشر" در سال ۲۰۱۸ بر آتش "بی‌رحمی و پدیده بی‌کیفری" در منطقه دمیده است.
در گزارش عفو بین‌الملل از قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی، در کنسولگری عربستان در استانبول در تاریخ دوم اکتبر ۲۰۱۸ یاد و گفته شده که "این مورد را با هیچ اقدام مشخصی پیگیری نکردند تا برقراری عدالت را در رابطه با افراد مسئول قتل تضمین کنند".
عفو بین‌الملل از "اقدامات نادر" کشورهایی چون دانمارک و آلمان استقبال می‌کند که صدور اسلحه به عربستان را متوقف کردند و در عین حال اشاره می‌کند به اینکه "متحدان مهم عربستان، از جمله آمریکا، بریتانیا و فرانسه، چنین اقداماتی را به عمل نیاورده‌اند".
این سازمان حقوق بشری همچنین تهاجم نظامی عربستان سعودی به یمن را محکوم می‌کند و می‌گوید که ائتلاف نظامی به رهبری عربستان "مسئول جنایت‌های جنگی است" و سهم بزرگی در ایجاد "فاجعه انسانی" در این کشور جنگ‌زده دارد.
عفو بین‌الملل همچنین سرکوب شرکت‌کنندگان در تظاهرات در غزه و کرانه باختری رود اردن را محکوم می‌کند که گفته می‌شود به کشته شدن "دست‌کم ۱۹۵ فلسطینی که ۴۱ تن از آنان کودک بودند" انجامید.
عفو بین‌الملل همچنین از ایران انتقاد می‌کند، از جمله به دلیل سرکوب تظاهرات مردمی در اعتراض به اوضاع بد اقتصادی و اجتماعی در این کشور. در گزارش عفو بین‌الملل در این رابطه آمده است: «نیروهای امنیتی با خشونت معترضان را که سلاحی همراه نداشتند، مورد ضرب و شتم قرار دادند و متفرق کردند. آنها بدین منظور از فشنگ، گاز اشک‌آور و ماشین آب‌پاش استفاده کرده، موجب کشته و زخمی شدن عده‌ای از مردم شدند.»
عفو بین‌الملل از "جنایات جنگی" سخن می‌گوید که سوریه، لیبی و یمن را همراه با کشمکش‌های مرگ‌بار و فاجعه‌های انسانی به ویرانی کشانده‌اند. در گزارش این سازمان حقوق بشری می‌خوانیم که در این سه کشور "نیروهای نظامی خانه‌های غیرنظامیان، بیمارستان‌ها و تاسیسات پزشکی را هدف حملات هوایی قرار دادند و گاه حتی بمب خوشه‌ای را که در سطح جهانی ممنوع شده به کار بردند".
سازمان عفو بین‌الملل به چند مورد پیشرفت در عرصه حقوق بشر در خاورمیانه نیز اشاره کرده که آن را "نور امید" نامیده است.
برای نمونه در کشورهای مغرب (تونس، الجزایر و مراکش) قوانین مربوط به مبارزه با خشونت علیه زنان اجرایی شدند و در عربستان سعودی ممنوعیت رانندگی برای زنان برداشته شد.