دوشنبه، خرداد ۱۰، ۱۴۰۰

عباس عراقچی در وین: به مسائل مورد اختلاف اصلی رسیده‌ایم

 

عباس عراقچی در وین: به مسائل مورد اختلاف اصلی رسیده‌ایم

سرپرست مذاکره‌کنندگان ایران در وین می‌گوید اطمینان ندارد که مذاکرات احیای برجام در دور پنجم به نتیجه نهایی برسد. عراقچی از رسیدن به موارد اصلی اختلاف خبر داد و نماینده روسیه گفته به نظر نمی‌رسد مذاکرات به دور ششم بکشد.

عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه و سرپرست هیئت مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی در وین

عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه و سرپرست هیئت مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی در وین

دور پنجم مذاکرات کمیسیون مشترک برجام با مشارکت غیرمستقیم آمریکا از یک هفته پیش در وین آغاز شده، اما مشخص نیست که رایزنی‌های این دور مطابق برآوردهای قبلی به نتیجه نهایی برسد.

عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی عصر دوشنبه، دهم خرداد (۳۱ مه) گفت هنوز "اختلاف‌های بارزی" وجود دارد که به آنها پرداخته می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، سرپرست مذاکره‌کنندگان ایرانی گفت: «یک هفته است که در وین مذاکرات را دنبال می‌کنیم. مذاکرات پیچیدگی‌های زیادی دارد و به موضوعات اصلی مورد اختلاف رسیدیم. فکر می‌کنیم تاکنون پیشرفت‌های خوبی داشتیم و مسیر خوبی را طی کردیم.»

مذاکره رئیسان هیئت‌های نمایندگی جمهوری اسلامی و پنج کشور باقیمانده در توافق هسته‌ای و مذاکرات فنی و کارشناسی در روزهای گذشته به صورت فشرده‌ای ادامه داشته و گاهی تا دیرهنگام طول کشیده است.

بی‌اطمینانی به پایان مذاکرات در دور پنجم

به گفته عراقچی مقدار زیادی از متن‌های توافق احتمالی نهایی آماده شده اما هنوز موارد مورد اختلاف مهمی وجود دارد که هیئت‌ها در حال بررسی و رایزنی درباره آنها هستند.

پیش از ظهر دوشنبه نمایندگان هیئت‌های ایران، چین و روسیه یک دیدار سه جانبه داشتند و هر سه طرف در پایان آن بر اهمیت تداوم کار به صورت جدی و بدون شتابزدگی یا تعلل تاکید کردند.

معاون وزیر خارجه ایران با بیان این که مذاکرات ظرف دو، سه روز آینده ادامه خواهد داشت تاکید کرده که شخصا مطمئن نیست مذاکرات در این دور پایان یابد.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین در یک پیام توئیتری می‌گوید رویکرد همه شرکت‌کنندگان در مذاکرات وین حکایت از آن دارد که به دور پنجم مذاکرات همچون دور نهایی نگاه می‌کنند و به نظر نمی‌رسد دور ششم هم در کار باشد.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به این اظهارات گفته است: «هر دوری از این مذاکرات می‌توانسته دور آخر باشد، ولی به دلیل اینکه برخی از موضوعات باقی مانده به دور بعدی کشیده شده است و اگر موضوعات کلیدی باقی مانده حل شود این دور می‌تواند دور آخر باشد ولی اگر چنین نشود [مذاکرات] ادامه می‌یابد.»

احتمال بازگشت مذاکره‌کنندگان به پایتخت‌ها

عباس عراقچی با تاکید بر این که مذاکره‌کنندگان به تلاش‌های خود ادامه می‌دهند می‌گوید: «ممکن است لازم باشد هیئت‌ها یک بار دیگر برای مشورت‌های بیشتر به کشورهایشان مراجعه کنند. هنوز در این باره تصمیم قطعی گرفته نشده است.»

در چنین حالتی مذاکرات به دور ششم خواهد رسید. در عین حال ضرورت انجام "مشورت‌های بیشتر" به خصوص در ارتباط با تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی می‌تواند به معنای رسیدن به توافق‌های حساسی است که باید به تائید مقام‌های ارشد برسد.

رئیس جمهوری، حسن روحانی و بسیاری دیگر از اعضای ارشد دولت بارها ابراز اطمینان کرده‌اند که مذاکرات وین پیش از پایان عمر دولت دوازدهم به نتیجه نهایی می‌رسد.

هشدار درباره "توافق بد" در وین

خبرگزاری تسنیم، از رسانه‌های نزدیک به سپاه پاسداران با اشاره به این خوش‌بینی‌ها به نقل از "منابع آگاه" نوشت: «آنچه فعلاً در وین در جریان است اساساً با یک توافق خوب و مناسب برای مردم ایران فاصله جدی دارد.»

این منابع که هویت آنها مشخص نشده گفته‌اند: «اگر دولت بخواهد در وضعیت و فضای فعلی مذاکرات، آن را جمع‌بندی و به عنوان توافق نهایی معرفی کند، قطعاً با یک توافق خوب روبرو نیستیم.»

به نوشته تسنیم به نظر می‌رسد، "یک جریان سیاسی متخصص توافق بد" قصد دارد به هر نحوی که شده، و به خصوص با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری، "یک توافق بد دیگر را روی میز نزاع‌های سیاسی در ایران" قرار دهد.

دولت روحانی می‌گوید مذاکرات وین به زودی به نتیجه نهایی می‌رسد و خواست جمهوری اسلامی برای برداشته شدن تحریم‌های آمریکا تحقق می‌یابد.

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده بارها تاکید کرده آمریکا زمانی به توافق هسته‌ای بازمی‌گردد و تحریم‌ها مرتبط با آن برداشته می‌شود که ایران دوباره تمام تعهدات خود مطابق برجام را به طور کامل اجرا کند.

default

تصاویر دیدنی از مذاکرات اتمی در هتل کوبورگ

هر روز ۱۳ ایرانی بر اثر مصرف مواد مخدر می‌میرند

 

هر روز ۱۳ ایرانی بر اثر مصرف مواد مخدر می‌میرند

مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدرگفته است در کشور حدود دو میلیون و ۸۰۰ هزار نفر معتاد وجود دارد. علاوه بر آن یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر نیز به صورت غیرمستمر و تفننی مواد مخدر مصرف می‌کنند.

رضا تویسرکان‌منش، مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر روز دوشنبه ۱۰ خرداد (۳۱ مه) در مراسم افتتاح کارخانه جدید تولید داروهای درمان اعتیاد با فن‌آوری نوین از افزایش اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان‌ها در کشور خبر داد.

او گفت حدود دو میلیون و ۸۰۰ هزار نفر مصرف‌کننده مستمر مواد مخدر وجود دارد. این رقم معادل ۴ /۵ درصد جمعیت فعال کشور است. یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر نیز در کشور به صورت غیرمستمر و تفننی مواد مخدر مصرف می‌کنند. در مجموع

این مقام ایرانی در ادامه افزود مواد مخدر مورد استفاده به طور عمده در ایران، مواد افیونی شامل تریاک، هروئین، انواع و اقسام موادی است که از تریاک گرفته می‌شود و در سهم کم‌تر نیز شامل مواد محرک و روان‌گردان از جمله حشیش، شیشه یا ترکیبی از مواد محرک جدید است.

به گفته این مقام ایرانی سالانه حدود چهار تا پنج هزار نفر در کشور به دلیل مصرف مواد مخدر جان خود را از دست می‌دهند یعنی حدود ۱۲ تا ۱۳ نفر در هر شبانه‌روز بر اثر مصرف مواد مخدر می‌میرند.

تویسرکان‌منش خاطرنشان کرد مصرف عمومی مواد مخدر  ۴ /۵ است اما در جمعیت کارگری بیش از ۲۲ درصد، در جمعیت دانش‌آموزی حدود دو درصد، جمعیت دانشجویی کم‌تر از پنج درصد و در میان زنان ۶ /۰ درصد است.

مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر گفت در کشور هفت هزار و ۴۶۲ مرکز سرپایی برای درمان اعتیاد وجود دارد که سال گذشته به حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر خدمت‌ ارائه کردند. یک هزار و ۱۴۶ مرکز اقامتی میان‌مدت نیز برای درمان معتادان در کشور وجود دارد که سال گذشته بیش از ۲۱۴ هزار نفر در این مراکز پذیرش شدند.

از سخنان این مقام ایرانی می‌توان این نتیجه را گرفت که اعتیاد اکنون به یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های اجتماعی کشور تبدیل شده است. 

تویسرکان‌منش آمار تکان‌دهنده‌ای ارائه کرده و گفته روند گسترش اعتیاد در ایران روندی رو به رشد است اما او اشاره‌ای به علت گسترش اعتیاد نکرده است. 

برخی از کارشناسان علت گسترش اعتیاد در ایران را از جمله نبود آزادی‌های اجتماعی، فشارهای سیاسی، کمبود امکانات تفریحی و نیز مشکلات اقتصادی و نبود چشم‌انداز برای آینده عنوان می‌کنند.

Iran Drogensucht (Isna)

دو میلیون و ۸۰۸ هزار معتاد، کارنامه رقت‌آور ستاد مبارزه با مواد مخدر

احتمال برگزاری دور دیگری از مذاکرات برای احیای برجام؛ تسنیم از یک «توافق بد» خبر داد

 

احتمال برگزاری دور دیگری از مذاکرات برای احیای برجام؛ تسنیم از یک «توافق بد» خبر داد


نمایی از محل برگزاری مذاکرات گروه برجام در وین

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد ایران در وین، از احتمال به نتیجه نرسیدن دور پنجم مذاکرات مربوط به احیای برجام خبر داده است و همزمان خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران به نقل از «منابع مطلع درباره مذاکرات هسته‌ای» نوشته که در وین «توافق بد» صورت گرفته است.

آقای عراقچی روز دوشنبه ۱۰ خرداد به تلویزیون حکومتی ایران گفته که «مسیر خوبی در مذاکرات طی شده» ولی «ممکن است که لازم شود هیئت‌های مذاکره‌کننده بار دیگر برای مشورت‌های بیشتر به کشورهای خود مراجعه کنند».

خبرگزاری تسنیم اما این اظهارات آقای عراقچی را همسو با گفته‌های سایر مقام‌های دولت روحانی و «خوش‌بینی قابل توجه» درباره مذاکرات وین دانسته و گفته است: «هرگونه توافق بدی در وین باید در همان وین رد شود و الّا آوردن آن به تهران و قراردادن آن روی میز منازعات، هیچ نسبتی با منافع ملی ندارد».

این خبرگزاری نوشته که دولت روحانی «با توجه به در پیش بودن انتخابات» می‌خواهد به هر نحوی شده است به یک توافق دست پیدا کند و به عراقچی هشدار داده که «کارگزار یک جناح سیاسی» نشود.

پیش از این اظهارنظرهای متعددی درباره احتمال رسیدن به یک توافق یا نقشه راه برای احیای برجام در روزهای پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری ایران مطرح شده بود.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز امروز از پیشرفت در مذاکرات خبر داد و گفت «هر دور از مذاکرات وین می‌تواند دور نهایی باشد و نباید عجله کرد».

گفت‌وگوهای وین ادامه مذاکراتی است که ایران و کشورهای حاضر در برجام شامل آلمان، فرانسه،‌ بریتانیا، چین و روسیه انجام می‌دهند. نماینده آمریکا نیز در وین حضور دارد ولی به صورت غیرمستقیم با نمایندگان ایران مذاکره می‌کند.

طرفین در جریان این مذاکرات در تلاش برای دستیابی به یک توافق برای برداشته شدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران و بازگشت تهران به تعهدات هسته‌ای خود طبق برجام هستند.

غنی‌سازی اورانیوم با استفاده از سانتریفوژهای پیشرفته و تولید اورانیوم فلزی و وضعیت برخی تحریم‌های اعمال شده علیه ایران که برچسب هسته‌ای ندارند، از جمله موضوعاتی بوده که در هفته‌های اخیر به عنوان موضوعات کلیدی مذاکرات به آن اشاره شده‌اند.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، پیش از این اعلام کرده است که ایالات متحده فقط در صورتی به برجام بازخواهد گشت که ایران تمامی تعهدات خود در قبال این توافق از جمله محدودیت‌های وضع شده در مورد حجم و غلظت اورانیوم را اجرا کند.

مقام‌های حکومت ایران اما ابتدا بر برداشته‌شدن تمامی تحریم‌ها و راستی آزمایی آن اصرار دارند.

خبرگزاری رویترز در گزارشی با اشاره به این مشکلات، نوشته است که دولت بایدن برای بازگشت به توافق برجام باید در میدان مینی که دولت ترامپ بوجود آورده است با احتیاط قدم بردارد.

طی حدود سه سال گذشته وزارت خزانه‌داری آمریکا بیش از ۷۰۰ فرد حقیقی و حقوقی را تحریم کرده و ایران خواستار آن است که تمامی تحریم‌های دوران ترامپ، چه مواردی که مربوط به برنامه هسته‌ای هستند و چه مواردی که بدون ارتباط با برنامه هسته‌ای و در مورد فعالیت‌های موشکی و یا حقوق بشر وضع شده‌اند، لغو شوند.

یک مقام ایرانی به خبرگزاری رویترز گفته است اختلاف‌نظر درباره این موضوع «یکی از مسائل مهمی است که مذاکرات وین را کند کرده است».

او تاکید کرده است که «تمامی تحریم‌های آمریکا، چه هسته‌ای و چه غیر هسته‌ای باید لغو شوند».

دولت ترامپ با استناد به قانون مجازات عوامل خارجی حامی تروریسم بیش از ۲۰ نهاد اقتصادی مهم ایران از جمله بانک مرکزی و شرکت ملی نفت را در فهرست تحریم ها قرار داده است. قراردادن سپاه پاسداران و نیروی قدس سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی حکومت آمریکا نیز یکی ديگر از موضوعات پیچیده مذاکرات برجام است.

روابط عمومی صدا و سیما می‌گوید زمان پخش مناظره‌های انتخاباتی تغییر نکرده است

 

روابط عمومی صدا و سیما می‌گوید زمان پخش مناظره‌های انتخاباتی تغییر نکرده است

با آنکه پیشتر اعلام شده بود زمان برگزاری مناظره‌های انتخاباتی ایران تغییر کرده اما مدیرکل روابط عمومی صداوسیما این خبر را تکذیب کرد.

محمدحسین رنجبران، گفت که مناظره‌های انتخاباتی بر اساس برنامه‌ریزی قبلی و در روزهای تعیین شده دوشنبه ۱۷، جمعه ۲۱ و سه‌شنبه ۲۵ خرداد انجام می‌شود.
پیشتر در همین روز اسماعیل موسوی سخنگوی ستاد انتخابات کشور اعلام کرده بود که زمان برگزاری مناظره‌های انتخاباتی به دلیل آنچه همزمانی با بازی‌های تیم‌ملی فوتبال ایران خوانده شد تغییر کرد.

او گفته بود به دلیل همین همزمانی، کمیسیون تصمیم گرفت زمان برگزاری مناظره‌ها به روزهای ۱۶، ۲۰ و ۲۴ یا ۱۸، ۲۲ و ۲۶ خرداد منتقل شود.

سخنگوی ستاد انتخابات کشور توضیح داده بود که در برنامه تبلیغاتی سه مناظره زنده و پخش دو مستند نیم‌ساعته برای هر یک از نامزدها در شبکه سراسری پیش‌بینی شده‌ است.

روابط عمومی وزارت بهداشت ایران روز دوشنبه اعلام کرد که «براساس پروتکل بهداشتی برگزاری انتخابات سال ۱۴۰۰، اخذ اثر انگشت در روزی رای‌گیری ممنوع است. همچنین تأکید شده‌است رای‌دهندگان حتی الامکان از خودکار شخصی استفاده نمایند.»

دعوت به تحریم «فعال و هدفمند» انتخابات در این دوره به شکل بی‌سابقه‌ای گسترش یافته است.

انتخابات ریاست‌جمهوری ایران قرار است ۲۸ خرداد امسال برگزار شود اما مقامات مختلف جمهوری اسلامی در مورد پایین بودن مشارکت مردم در این دوره هشدار داده‌اند.

اگرچه این‌بار حلقه تأیید صلاحیت برای اصلاح‌طلبان نیز در انتخابات تنگ‌تر شده است اما ایجاد محدودیت برای فعالان سیاسی غیر حکومتی پدیده تازه‌ای در جمهوری اسلامی نیست. طی دهه‌های گذشته، هیچ کاندیدایی غیر از چهره‌های سیاسی درون‌حکومتی وابسته به اصولگرایان یا اصلاح‌طلبان مجال ورود به انتخابات را نیافته است.

این دوره از انتخابات در شرایطی برگزار می‌شود که رشته اعتراضات اخیر سراسری در ایران، از جمله در دی‌ماه ۹۶، مردادماه ۹۷ و آبان‌ماه ۹۸ کلیت نظام جمهوری اسلامی را هدف گرفته و در آن‌ها شعارهایی علیه هر دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا سر داده شده است.

نیروی انتظامی خواستار جمع‌آوری نسخه‌های اینترنتی سریال «می‌خواهم زنده بمانم» شد

 

نیروی انتظامی خواستار جمع‌آوری نسخه‌های اینترنتی سریال «می‌خواهم زنده بمانم» شد

شرکت «فیلمیو» روز دوشنبه ۱۰ خرداد اعلام کرد که با درخواست نیروی انتظامی پخش سریال «می‌خواهم زنده بمانم» تا اطلاع ثانوی متوقف شده است.

به گفته مسئولان این شرکت، معاونت اجتماعی نیروی انتظامی نقطه‌نظراتی درباره «سرنوشت برخی از شخصیت‌های منفی سریال» داشته و به همین دلیل پخش سریال متوقف شده است.

تاکنون ۱۴ قسمت از این سریال پخش شده بود و معاونت اجتماعی ناجا خواستار جمع‌آوری بخش‌های اول تا یازدهم این سریال از «پلتفرم شبکه نمایش خانگی و تمامی سایت‌های اینترنتی» و همچنین لحاظ کردن «کلیه ملاحظات سازمانی» از قسمت دوازدهم به بعد شده است.

به گفته مسئولان ناجا در این سریال عملکرد کمیته انقلاب اسلامی و شهربانی جمهوری اسلامی ایران «به سخره کشیده» شده است.

در دهه اول پس از پیروزی انقلاب ۵۷ در ایران، سه نهاد کمیته‌ انقلاب اسلامی، شهربانی و ژاندارمری در حوزه امنیت داخلی فعالیت می‌کردند که از سال ۶۹ و با تصویب «قانون نیروی انتظامی» در مجلس، این سه نهاد با یکدیگر ادغام شدند.

فرماندهان نیروی انتظامی ایران از این‌که در سریال «می‌خواهم زنده بمانم» به فساد در تشکیلات کمیته‌های انقلاب اسلامی و شهربانی در دهه ۶۰ پرداخته شده است، انتقاد دارند و خواستار جمع‌آوری و اعمال اصلاحات و «تغییر داستان» سریال شده‌اند.

آژانس: ایران ۱۶ برابر سقف مجاز در برجام اورانیوم غنی کرده است

 

آژانس: ایران ۱۶ برابر سقف مجاز در برجام اورانیوم غنی کرده است


مقر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه ۱۰ خرداد در گزارش تازه‌ای اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران به ۱۶ برابر سقف مجاز در توافق بین تهران و قدرت‌های جهانی، موسوم به برجام، رسیده است.

آژانس تخمین زده که این ذخایر بالغ بر سه هزار و ۲۴۱ کیلوگرم است ولی هشدار داده که نمی‌تواند رقم دقیق را اعلام کند.

سقف تعیین شده برای اورانیوم غنی شده ایران ۲۰۲ کیلوگرم است.

آژانس در گزارش خود گفته که از زمان متوقف شدن پروتکل الحاقی توسط ایران در اسفند پارسال، به داده‌هایی که برای نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران ضروری است دسترسی ندارد.

گزارش آژانس در اختیار اعضای شورای حکام قرار گرفته و خبرگزاری‌های بین‌المللی نیز به نسخه‌ای از آن دست یافته‌اند. این گزارش می‌گوید که این نهاد به «داده‌های مانیتورهای آنلاین غنی‌سازی و دستگاه‌های مهر و موم الکترونیکی خود یا به اطلاعاتی که توسط دستگاه‌های اندازه‌گیری ثبت می‌شود دسترسی ندارد».

تهران و آژانس اسفند پارسال خبر دادند که به توافقی سه ماهه برای ثبت داده‌های مربوط به رصد تاسیسات غنی‌سازی ایران دست یافته‌اند ولی این داده‌ها در اختیار آژانس قرار نمی‌گیرد تا توافقی در مورد برجام صورت گیرد. طرفین اخیرا این توافق را که مهلت آن منقضی شده بود برای یک ماه دیگر تمدید کردند.

بر اساس این توافق، آژانس حدود دو هزار مهر و موم روی مواد و دستگاه‌ها قرار داده است که بازرسان به صورت الکترونیکی به آن‌ها دسترسی دارند.

گزارش روز دوشنبه آژانس نشان می‌دهد که محدودیت‌های اعمال شده برای بازرسی این نهاد فراتر از توافق صورت گرفته است و آژانس فقط می‌تواند ذخایر اورانیوم ایران را تخمین بزند نه این‌که رقم دقیق آن را اعلام کند.

ایران در حال حاضر در سه سطح ۴.۷ درصد، ۲۰ و ۶۰ درصد اقدام به غنی‌سازی اورانیوم می‌کند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، در مصاحبه روز پنجم خرداد خود با فایننشنال تایمز، با اشاره به غنی‌سازی ۶۰ درصدی ایران گفته که تهران «در حال غنی‌سازی اورانیوم در سطحی از خلوص است که فقط کشورهای سازنده بمب [اتمی] به آن می‌رسند».

ایران یک‌سال پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۹۷، به تدریج از تعهدات خود در برجام عدول کرده و از زمان ریاست‌جمهوری جو بایدن در کاخ سفید در ژانویه امسال، فعالیت‌های خود در زمینه غنی‌سازی را تشدید کرده است.

تهران امیدوار است با اعمال فشار بر دولت جدید آمریکا بتواند واشینگتن را به برجام بازگرداند و تحریم‌های فلج‌کننده ایالات متحده را علیه ایران لغو کند.

اما دولت بایدن اعلام کرده که ابتدا ایران باید به تعهدات خود در برجام بازگردد تا تحریم‌ها لغو شود. جمهوری اسلامی می‌گوید ابتدا آمریکا باید به این توافق برگردد و ۱۵۰۰ تحریم وضع شده در دوره دولت ترامپ لغو شود.

تاکنون پنج دور مذاکره بین طرفین در وین برگزار شده است تا در مورد بازگشت ایران و آمریکا به برجام توافق صورت گیرد. به رغم این‌که گفته می‌شود پیشرفت‌هایی در این مذاکرات صورت گرفته است ولی طرفین هنوز اعلام نکرده‌اند که به توافق رسیده‌اند.

موضع ایران نسبت به پیش‌بینی نماینده روسیه درباره فرجام برجام

 

موضع ایران نسبت به پیش‌بینی نماینده روسیه درباره فرجام برجام

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته است، در شرایط کنونی نمی‌توان با صراحت گفت مذاکرات برجام در این دور به پایان می‌رسد. این در حالی است که میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در این مذاکرات گفته بود دور ششمی در کار نیست.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران

مذاکرات هسته‌ای در وین ادامه دارد؛ مذاکراتی که هدف آن بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای و "احیای برجام" اعلام شده است. در همین ارتباط سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی پیرامون نتایج این گفت‌وگوها اعلام نظر کرده است.

خبرگزاری دانشجویی ایران "ایسنا" روز دوشنبه ۱۰ خرداد (۳۱ مه) به کنفرانس خبری هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران پرداخته است.

خطیب‌زاده ضمن ابراز رضایت از پیشرفت‌ گفت‌وگوها در وین با پیش‌بینی میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در کمیسیون مشترک برجام با احتیاط برخورد کرد.

اولیانوف در یک پست توییتری از پیشرفت گفت‌وگوها در دور پنجم مذاکرات سخن گفته و تصریح کرده بود، رویکرد همه شرکت‌کنندگان در این دور از گفت‌وگوها حکایت از آن دارد که به دور پنجم مذاکرات همچون دور نهایی و پایانی این مذاکرات نگریسته می‌شود.

او گفته بود به نظر نمی‌رسد دور ششمی هم در کار باشد. خطیب‌زاده در واکنش به این سخن گفت: «هر دوری از این مذاکرات می‌توانسته دور آخر باشد، ولی به دلیل اینکه برخی از موضوعات باقی مانده به دور بعدی کشیده شده است و اگر موضوعات کلیدی باقی مانده حل شود این دور می تواند دور آخر باشد ولی اگر چنین نشود ادامه می یابد.»

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی بار دیگر بر رفع همه تحریم‌ها از سوی آمریکا تاکید کرده است. این در حالی است که ایالات متحده گفته است تحریم‌های مربوط به فعالیت‌های موشکی و همچنین تحریم‌های برخاسته از نقض حقوق بشر در ایران شامل تحریم‌های هسته‌ای ایران نمی‌شود.

ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در مصاحبه‌ای با خبرگزاری برنا با استناد به "گزارش هایی که هیات مذاکره‌کننده به کمیسیون امنیت ملی ارائه داده"، گفته است: «بخش زیادی از تحریم‌های افراد، نهادها و شخصیت‌های لیست تحریمی باقی مانده و طرف آمریکایی به حفظ آن اصرار دارد که این مطلوب ایران نیست. هنوز تا به نتیجه رسیدن مذاکرات باید گام‌های مهم دیگری هم برداشته شود.»

او با بیان این که در مورد رفع تحریم‌های بخشی که "شامل بانک، بیمه، کشتیرانی، انرژی و موضوعاتی از این قبیل است" اختلافات رفع شده، افزوده است: «اما در مورد تحریم‌های افراد، نهادها و اشخاص تحریم ها باقی مانده است، این تحریم‌ها لیستی بیش از ۱۵۰۰عنوان است که بخش زیادی از این‌ها از لیست خارج شده‌اند اما بخش دیگری باقی مانده است.»

پیشرفت در مذاکرات با عربستان

سعید خطیب‌زاده در بخش دیگری از اظهارات خود از پیشبرد مذاکرات ایران و عربستان گزارش داده و از فضای مثبت حاکم بر گفت‌وگوهای بین دو کشور گفته است. گفته می‌شود دو کشور بر سر حضور شهروندان ایرانی در مراسم حج سال جاری نیز به توافق‌هایی دست یافته‌اند.

از سوی دیگر، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوی اسلامی نسبت به اخبار مربوط به دستگیری یک گردشگر فرانسوی در ایران و همچنین درباره پرسش خرید نفت ایران از سوی آمریکا ابراز بی‌اطلاعی کرد. او گفت: «من جزئیات موضوع مورد اشاره را ندارم و باید بپرسم.»

انتخابات ۱۴۰۰؛ واکنش‌ها به "خط‌ قرمز" دادستان تهران


انتخابات ۱۴۰۰؛ واکنش‌ها به "خط‌ قرمز" دادستان تهران

دادستان تهران به نامزدها در انتخابات ۱۴۰۰ هشدار داده که در کارزار تبلیغاتی خود از "خطوط قرمز نظام" عبور نکنند. فرمانده ناجا نیز از "برخورد" با کسانی سخن گفته بود که دیگران را به عدم شرکت در انتخابات تشویق می‌کنند.

علی القاصی، دادستان تهران

علی القاصی، دادستان تهران

تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ کمتر از سه هفته فرصت باقی است؛ انتخاباتی که پس از حذف شماری از چهره‌های سیاسی و شناخته شده جنجال‌برانگیز شده است.

حال دادستان تهران به نامزدها هشدار داده و فرمانده ناجا به تحریم‌کنندگان انتخابات. هر دو هم گفته‌اند که در صورت لزوم با آنها "برخورد" می‌شود.

علی القاصی مهر، دادستان تهران در "جلسه هماهنگی ارتقای سطح عملکرد دستگاه‌های قضایی و امنیتی در انتخابات پیش‌رو" به کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری هشدار داده است.

او گفته است: «نامزدها در تبلیغات و سخنرانی‌ها از خطوط قرمز نظام عبور نکنند.» دادستان تهران از کاندیداها خواسته است "منافع ملی را در کارزار تبلیغاتی و سخنرانی‌ها خود بر مصالح شخصی و حزبی ارجح بشمارند".

القاصی مهر در ادامه تاکید کرده است: «در صورت عبور از خطوط قرمز نظام، وفق موازین قانونی قاطعانه و بدون در نظر گرفتن موقعیت و جایگاه با آن‌ها برخورد می‌شود.»

در همین ارتباط محسن مهرعلیزاده، یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری با انتشار یک پست توییتری به هشدار دادستان تهران واکنش نشان داده و نوشته است: «چگونه به خود اجازه می‌دهند برای نامزدهای ریاست‌جمهوری خط و نشان کشیده و خط قرمز تعریف کنند؟»

این نامزد انتخابات ۱۴۰۰ خطاب به ابراهیم رئیسی نیز در این پست توییتری گفته است: «جناب ‎قاضی‌القضات اگر نگرانند در این ‎رقابت نابرابر، نقد ایشان تعرض به قوه‌قضاییه تعبیر شود، بهتر است یا از ریاست قوه ‎استعفا دهند یا از نامزدی ریاست‌جمهوری.»

واکنش به اظهارات فرمانده ناجا

از سوی دیگر، اظهارات حسین اشتری، فرمانده ناجا نیز با واکنش‌هایی روبه‌رو شده است. فرمانده نیروهای انتظامی جمهوری اسلامی افرادی را که دیگران را به عدم شرکت در انتخابات تشویق کرده‌اند، تهدید کرده بود. اشتری گفته بود با آنان "برخورد خواهد شد".

کامبیز نوروزی، حقوق‌دان در همین رابطه یادداشتی تحت عنوان "انتخابات و برخورد از نوع چندم" برای روزنامه شرق نوشته است.

نوروزی این گفته فرمانده نیروی انتظامی را که "با کسانی که مردم را به عدم شرکت در انتخابات دعوت کنند، برخورد می‌شود، پرسش‌برانگیز دانسته است.

او گفته است: «اولین سؤال این است که کلمه "برخورد خواهد شد" یعنی چه؟ این برخورد چیست؟ دوم اینکه چه فرد یا سازمانی این برخورد را خواهد کرد؟ سوم اینکه مستند قانونی این برخورد چیست؟»

نوروزی تاکید کرده است که در قوانین جمهوری اسلامی ایران نیز برای دعوت به شرکت یا عدم شرکت در انتخابات هیچ جرمی پیش‌بینی نشده و چنین اظهاراتی از منظر قانونی غیرقابل دفاع هستند.

ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه و قاضی احکام اعدام در دادگاه‌های تابستان ۶۷ دومین خیز برای رفتن به پاستور را برداشته است. او در انتخابات دوره قبل رقیب روحانی بود و ۱۷ میلیون رای آورد. خبرگزاری فارس پیشاپیش با انتشار تصویری ترکیبی از هفت نامزد، به استقبال ریاست جمهوری رئیسی رفت؛ پوستری که عکس رئیسی متمایزتر و بزرگتر از سایرین است.

استصواب جنجالی؛ هفت کاندیدای مورد تایید کیستند؟

وزیر بهداشت ایران: تزریق واکسن ایرانی از هفتهٔ دیگر آغاز می‌شود، اما داوطلبانه

 

وزیر بهداشت ایران: تزریق واکسن ایرانی از هفتهٔ دیگر آغاز می‌شود، اما داوطلبانه

وزارت بهداشت ایران روز دوشنبه، ۱۰ خرداد، اعلام کرد در شبانه‌روز گذشته ۲۱۷ بیمار دیگرِ مبتلا به ویروس کرونا در ایران جان‌ باختند. وزیر بهداشت نیز از آغاز واکسیناسیون کرونا با واکسن داخلی از هفته آینده خبر داد.

به گزارش ایرنا و بر اساس آمار رسمی که وزارت بهداشت روزانه اعلام می‌کند، با درگذشت ۲۱۷ بیمار دیگر مبتلا به کووید ۱۹، آمار رسمی کل جان‌باختگان این ویروس در ایران از ۸۰ هزار و ۱۵۰ نفر فراتر رفت.

در همین حال در ۲۴ ساعت گذشته ۱۱ هزار و ۴۲ بیمار جدید مبتلا به کرونا نیز در ایران شناسایی شده‌اند.

آمارهای روزانه که وزارت بهداشت اعلام می‌کند، مورد تردید جدی منابع مستقل است و برخی کارشناسان و نیز برخی نهادهای دولتی دیگر آمارهای واقعی را چند برابر آمارهای رسمی ارزیابی می‌کنند.

با ادامه وضعیت بحرانی در ایران و با وجود تبلیغات گسترده برای واکسیناسیون در کشور تا امروز نزدیک به ۵۲۳ هزار نفر هر دو دوز واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند.

در این باره وزیر بهداشت جمهوری اسلامی از آغاز واکسیناسیون علیه کرونا با واکسن ایرانی از هفته آینده خبر داد.

به گزارش ایسنا، سعید نمکی، وزیر بهداشت، گفت که در مرحله اول «به‌دلیل رعایت برخی پروتکل‌ها، واکسیناسیون به صورت داوطلبانه خواهد بود».

آقای نمکی دربارهٔ این پروتکل‌ها توضیح بیشتری نداد، اما به‌گفته‌ برخی کارشناسان، داوطلبانه بودن تزریق واکسن ایرانی در مرحلهٔ اول می‌تواند با منتشر نشدن گزارش کارایی آن در منابع علمی معتبر بین‌المللی مرتبط باشد.

هنوز گزارشی دربارهٔ کارایی واکسن‌های ایرانی در منابع علمی معتبر بین‌المللی منتشر نشده‌، اما مقام‌های وزارت بهداشت ایران می‌گویند مرحله‌های اولیهٔ راستی‌آزمایی این واکسن‌ها «با دقت طی شده‌ است».

این در حالی است که به‌گفتهٔ رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، به‌دلیل کمبود واکسن برنامهٔ واکسیناسیون ایرانی‌ها در سال ۱۴۰۰ به پایان نمی‌رسد.

واکسیناسیون کرونا در ایران با تأخیر نسبت به بسیاری کشورهای دیگر آغاز شد که یک دلیل آن عملی نشدن وعده‌های مقامات ایرانی در مورد تولید واکسن ایرانی بود.

در چند ماه گذشته برخی مقامات جمهوری اسلامی به‌خصوص وزیر بهداشت بارها از «خبرهای خوب و امیدبخش در زمینه تولید واکسن داخلی» سخن گفته‌اند اما جزئیاتی دربارهٔ آن اعلام نکرده‌اند.

آمریکا دو میلیون بشکه نفت خام توقیف‌شده ایران را «فروخته است»

 

آمریکا دو میلیون بشکه نفت خام توقیف‌شده ایران را «فروخته است»


عکس از بایگانی

اسناد دادگاه و آمارهای دولتی آمریکا نشان می‌دهد که این کشور دو میلیون بشکه نفت خام توقیف‌شده ایران در سواحل امارات متحده عربی را پس از انتقال به آمریکا فروخته است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس در روز دوشنبه ۱۰ خرداد، بررسی ارقام منتشرشده در آژانس اطلاعات انرژی ایالات متحده در آخر هفته گذشته از فروش بیش از یک میلیون بشکه نفت خام متعلق به ایران از سوی آمریکا در ماه مارس خبر می‌دهد.

این گزارش با توجه به این که ایران سال‌ها است تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارد، موجب تعجب معامله‌گران بازار نفت شده است.

اوایل بهمن سال گذشته، خبرگزاری بلومبرگ به نقل از منابع مطلع گزارش داد که دولت ایالات متحده درصدد توقیف نفت‌کش «آشیلاس» با محموله حدود دو میلیون بشکه‌ نفت در بندر فجیره امارات متحده عربی است که با پرچم لیبریا حرکت می‌کند اما احتمال می‌رود متعلق ایران باشد.

به گزارش اسناد دادگاه‌های آمریکا ایران قصد فروش این محموله را به چین داشته و قرار بوده که این محموله با برچسب «نفت خام سبک بصره» از عراق انتقال یابد.

اسناد این دادگاه‌ها هم‌چنین نشان می‌‌هد که دولت آمریكا این محموله نفتی را ابتدا به هیوستون تگزاس برده و بیش از دو میلیون بشكه نفت خام آن را به قیمت ۱۱۰ میلیون دلار و هر بشكه حدود ۵۵ دلار فروخته است.

بنا بر اعلام این دادگاه، پول فروش این محموله در ارتباط با پرونده‌های قضایی مربوط به ایران در گرو آمریکا قرار گرفته است.

وزارت دادگستری آمریکا پیش از این اعلام کرده بود که«پول فروش این محموله به صندوق حمایت از قربانیان تروریسم دولتی در آمریکا واریز خواهد شد».

دولت آمریکا در سال ۲۰۱۵ و با هدف پرداخت غرامت به افرادی که قربانی گروه‌های تروریستی و یا تروریسم دولتی شده‌اند، این صندوق را تاسیس کرد.

بر اساس گزارش‌هایی که پیشتر منتشر شده بود، حکم توقیف این نفت‌کش در دولت دونالد ترامپ و پیش از روی کار آمدن دولت جو بایدن صادر شده است.

در همین حال سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه در یک نشست خبری در واکنش به این خبر گفت که از این موضوع اطلاع ندارد، اما می‌داند که آمریکا از زمان رئیس‌جمهور اسبق خود به دلیل برخی قوانین نفتی از ایران خریداری نکرده است.

فروش نفت ایران به آمریکا پس از پیروزی انقلاب ۵۷ متوقف شد.

در پی خروج دولت ترامپ از برجام و از سرگیری تحریم‌های آمریکا در سال ۹۷ میزان صادرات نفت ایران به سایر کشورها نیز به شدت کاهش یافت.

تابستان سال گذشته مقامات دولت ترامپ اعلام کردند که چهار نفتکش حامل بنزین ایران به ونزوئلا را به اتهام نقض تحریم‌های آمریکا توقیف کرده و محموله آنها را فروخته‌اند.

مقامات دادگستری دولت ترامپ همچنین گفته بودند، پول از حاصل فروش این محموله‌ها به «قربانیان تروریسم دولتی» اختصاص داده شود.

خطیب‌زاده: گفت‌وگوهای ایران و عربستان در فضای سازنده‌ای در حال پیشرفت است

 

خطیب‌زاده: گفت‌وگوهای ایران و عربستان در فضای سازنده‌ای در حال پیشرفت است


سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه ۱۰ خرداد گفت که گفت‌وگوهای ایران و عربستان سعودی «در فضای سازنده‌ای در حال پیشرفت است.»

به گزارش خبرگزاری ایرنا، سعید خطیب‌زاده در نشست خبری خود دربارهٔ آخرین تحولات مربوط به گفت‌وگوهای ایران و عربستان گفت: «هیچ‌گاه مرسوم نیست جزئیات مذاکرات پیش از حصول توافق در رسانه‌ها مطرح شود. گفت‌وگوها در فضای سازنده‌ای در حال پیشرفت است و امیدواریم که بتوانیم به نتیجه سازنده‌ای برسیم.»

وی در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه‌ای برای اعزام زائران به حج امسال وجود دارد، گفت: «بله در حال رایزنی هستیم و باید ببینیم نتیجه چه خواهد بود.»

این سخنان سعید خطیب‌زاده درحالی بیان می‌شود که همزمان خبر رسید که گروه حوثی‌های همسو با ایران روز دوشنبه با هواپیمای بدون سرنشین به پایگاه هوایی ملک خالد در خمیس مُشَیط، در جنوب عربستان سعودی حمله کرده‌اند.

خبرگزاری رویترز با درج این خبر می‌نویسد که مقامات سعودی هنوز در این باره واکنشی نداشته‌اند.

جنگ یمن که از آن به عنوان جنگ نیابتی ایران و عربستان سعودی یاد می‌شود، در طول شش سال گذشته به یکی از پیچیده‌ترین بحران‌ها در منطقه و در عرصه بین‌المللی تبدیل شده است.

روز چهارم خرداد نیز تلویزیون دولتی عربستان سعودی اعلام کرد که نیروهای ائتلاف بین‌المللی به رهبری این کشور یک مین دریایی ساخت ایران در دریای سرخ کشف و منهدم کرده‌اند. ایران همواره اتهام کمک‌ تسلیحاتی به حوثی‌های یمن را رد کرده است.

مناسبات دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی دو کشور در سال ۱۳۹۵ در پی حمله گروهی از معترضان به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در ایران قطع شد.

نخستین‌بار روزنامه «فایننشال تایمز» روز ۲۹ فروردین امسال گزارش داد که مقامات ارشد جمهوری اسلامی و عربستان سعودی، شش سال پس از قطع روابط دیپلماتیک بین دو کشور، اوایل ماه آوریل در بغداد مذاکرات «مستقیم» انجام دادند.

در حالی که مذاکرات میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی برای رفع تنش‌ها میان دو کشور در جریان است، سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز سوم خرداد، سخنان مقام‌های عربستان مبنی لزوم مذاکره درباره برنامه موشکی و «دخالت‌های منطقه‌ای» ایران را تکرار «ادبیات و کلام ملال‌آور گذشته» توصیف کرده بود.

شاهزاده رضا پهلوی، در گفت‌وگویی مشروح با سایت «عرب‌نیوز» که روز یکشنبه ۹ خرداد منتشر شد، استدلال کرده است که در صورت تغییر رفتار غرب در قبال ایران، رژیم حاکم بر تهران اصولا «نمی‌تواند رفتار خود را تغییر دهد؛ چرا که تمامی موجودیت آن به صدور ایدئولوژی‌اش وابسته است و از طریق آن و ضمن فعال کردن گروه‌های نیابتی، سودای تسلط بر منطقه را در سر می‌پروراند».

او مناسبات بحرانی ایران و عربستان را نتیجه مستقیم بی‌کفایتی سران حاکم بر تهران خوانده است.

در مورد احیای برجام: «مباحث کلیدی باقی مانده است»

ایران همزمان مذاکراتی را نیز برای احیای برجام با طرف‌های این توافق ادامه می‌دهد و آقای خطیب‌زاده روز دوشنبه در این باره گفت که «با وسواس گفت‌وگوهای وین را ادامه می‌دهیم. هر دور قابلیت دور پایانی بودن را دارد و اساساً نباید تعجیل کنیم. پیشرفت‌های قابل توجهی داشتیم اما مباحث کلیدی باقی مانده است.»‌

او در ادامه نیز گفت که «هیچ بن‌بستی در مذاکرات وین وجود ندارد و به بررسی مسائل کلیدی رسیده‌ایم. نه عجله‌ای برای توافق داریم و نه اجازه می‌دهیم مذاکرات دچار فرسایش شود. اگر گفت‌وگوها نیاز به تصمیماتی در تهران باشد، قطعاً این موارد در پایتخت مطرح خواهد شد.»

این در حالی است که نماینده روسیه در کمیسیون مشترک برجام اظهار داشته است که برنامه‌ای برای دور ششم مذاکرات وجود ندارد و سیر مذاکرات جهت احیای توافق هسته‌ای احتمالا در این دور خاتمه می یابد.

میخائیل اولیانوف روز یکشنبه در توئیتر با اشاره به جریان دور پنجم مذاکرات در وین، نوشته که مذاکره‌کنندگان با این استنباط پیش می‌روند که دور فعلی باید دور آخر مذاکرات باشد.

قطع برق در ایران؛ دانش‌آموزان هم گرفتار شدند

 

قطع برق در ایران؛ دانش‌آموزان هم گرفتار شدند


قطع برق در ایران که دلایل متفاوتی برای آن ازجمله «فشار به شبکه بر اثر استخراج رمزارز» عنوان شده، اکنون به بروز مشکل در برگزاری امتحانات دانش‌آموزان و دانشجویان منجر شده است، همزمان اورژانس تهران نیز از افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی مأموریت‌ها به دلیل قطعی برق در هفته گذشته خبر داده است.

همزمانی شروع فصل امتحانات مدارس با شروع قطعی برق هم برای دانش‌آموزانی مشکل ایجاد کرده که بر اساس مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش و ستاد کرونا باید حضوری امتحان بدهند.

این امر، همچنین دانش‌آموزانی را با مشکل مواجه کرده است که به‌صورت آنلاین در آزمون‌ها شرکت می‌کنند و قطع برق باعث قطع اینترنت آن‌ها نیز می‌شود.

بنابر گزارش خبرگزاری‌های ایرانی، عدم امکان تکثیر برگه‌های سؤالات امتحانات، خاموشی کولرها و پنکه‌ها و دستگاه‌های تهویه و کافی نبودن نور برخی فضاهای آموزشی هنگام قطع برق برخی از مواردی است که دانش‌آموزان با آن مواجه شده‌اند.

همزمان دانش‌آموزانِ در خانه نیز با مشکلاتی از این دست به‌اضافه قطع اینترنت بر اثر قطع برق روبه‌رو شده‌اند که بر اساس گزارش‌ها بر نتیجه امتحانات تأثیر منفی گذاشته است.

همزمان، اورژانس تهران نیز گفته است که «قطعی برق مأموریت‌های ما را ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش داده است».

پیمان صابریان، رئیس اورژانس تهران، توضیح داده است که بزرگ‌ترین مشکل مربوط به بیمارانی می‌شود که در خانه بستری هستند و از دستگاه تنفس مصنوعی و اکسیژن‌ساز استفاده می‌کنند و هنگام قطع برق تجهیزات آن‌ها از کار می‌افتد و دست‌به‌دامن اورژانس می‌شوند.

دامنه پیامدهای قطع برق به همین موارد محدود نمانده و منجر به تصمیم‌گیری برای تغییر اجباری ساعت کار در بازارهای برخی استان‌ها از جمله هرمزگان شده است.

در همین زمینه، استاندار هرمزگان اعلام کرده است که نیروگاه‌های این استان «به دلیل عمر بالا توانایی تولید قدرت اسمی برق را ندارند» و تعطیلی بازارها از ساعت ۱۳ تا ۱۸ که ساعات اوج مصرف برق بر اثر گرماست، به‌زودی اعمال می‌شود.

فریدون همتی، استاندار هرمزگان، در این باره افزوده است: «به‌دلیل محدودیت‌های بودجه‌ای در سال‌های قبل امکان نوسازی، بهسازی و ترمیم شبکه برق وجود نداشت و به همین علت در صورت اعمال فشار بالا به شبکه برق، احتمال خسارت به تجهیزات نیز وجود دارد.»

به‌گفته آقای همتی، «ظرفیت اسمی» تولید برق نیروگاه‌های استان هرمزگان که از گرم‌ترین استان‌های ایران است، سه هزار و ۹۱۷ مگاوات است، اما به علت شرایط آب و هوایی ۳ هزار و ۲۶۷ مگاوات در حالت عادی برق تولید می‌شود.

اغلب مسئولان از مردم می‌خواهند که از مصرف برق در ساعات اوج مصرف بکاهند و وزارت نیرو نیز از سازمان‌های دولتی خواسته است که مصرف برق خود را در ساعت‌های اداری در مقایسه با مدت مشابه سال پیش ۵۰ درصد و در ساعت‌های غیراداری ۹۰ درصد کاهش دهند تا دامنه قطعی‌های برق محدودتر شود.

این در حالی است که پیشتر وزیر نیرو یکی از دلایل اصلی فشار به شبکه برق کشور را استخراج رمزارز عنوان کرده بود و در همین راستا نیز حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، ۵ خرداد، چند روز پس از ارسال نامه به رئیس بانک مرکزی مبنی بر جلوگیری از مسدود‌سازی درگاه‌های پرداخت اینترنتی اعلام کرد که تا پایان شهریور هر نوع استخراج رمزارز ممنوع و غیرقانونی است.

به‌گفته سعید زرندی، معاون وزیر صنعت و معدن و تجارت، استخراج ارزهای دیجیتال در ایران «ابزاری برای دور زدن تحریم‌ها»ست و بر اساس برآوردهای اتاق بازرگانی ایران، حجم مبادلهٔ روزانهٔ رمزارزها در پایان اسفند ۱۳۹۹ بین ۵ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده است.

در تازه‌ترین گزارش در این زمینه، گمرک ایران به‌تازگی اعلام کرد که تا کنون «واردات حدود ۱۰.۲ میلیون دلار دستگاه استخراج رمزارز (ماینر) با ردیف تعرفه مشخص در گمرک ایران» ثبت شده است.

مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی گمرک ایران، در همین باره گفته است که از سال گذشته تا کنون حدود ۲۰ هزار بسته دستگاه استخراج رمزارز با مجموع وزن بیش از ۱۵ تُن وارد ایران شده است.

به‌گفته این مقام مسئول، «مبدأ این تجهیزات عمدتاً کشور چین بوده و با ارز نیمایی از طریق حوالهٔ ارزی و بعضاً برات تأمین ارز شده و دارای ثبت سفارش و کد تأیید منشأ ارز است».

البته این اعداد و ارقام به معنای آمار تمامی دستگاه‌های وارداتی استخراج حتی از مبادی رسمی در چند سال اخیر نیست چرا که تعیین ردیف تعرفهٔ خاص برای دستگاه‌های استخراخ رمزارزها عمر زیادی ندارد و محدود به یک سال اخیر است.

پیش از این گزارش‌های زیادی از فعالیت زیاد چینی‌ها در بخش استخراج رمزارز در ایران منتشر شده است و به‌گفته محمدحسن متولی‌زاده، مدیرعامل شرکت توانیر، میزان مصرف انرژی برای استخراج رمزارزها «دو هزار مگاوات، معادل بیش از مصرف هفت استان کشور و یا معادل ۳۰ درصد مصرف تهران» است.

رشد ۲۰ درصدی مصرف برق ناشی از تولید رمزارزها در ایران، گرمای شدید زودرس و کم‌سابقه در کنار کاهش ۵۰ درصدی ذخیره آب نیروگاه‌های برق‌آبی از دلایل وضعیت بحرانیِ فعلی تولید و توزیع برق در ایران است که پیش‌بینی می‌شود دست‌کم تا یک ماه دیگر ادامه داشته باشد.

کشته شدن شش محافظ خط آهن ایران-افغانستان بر اثر انفجار

کشته شدن شش محافظ خط آهن ایران-افغانستان بر اثر انفجار

عکس، آرشیوی و مربوط به افتتاح بخشی از خط آهن ایران و افغانستان است

در جریان چند حمله جداگانه در افغانستان از جمله انفجار در خط آهن هرات-خواف در روز یک‌شنبه، ۹ خرداد، ده‌ها تن کشته شدند.

در یکی از این حملات بر اثر انفجار بمب در نزدیکی خط راه‌آهنی که شرق ایران و غرب افغانستان را به هم متصل می‌کند، شش نفر کشته شدند.

به گفته وحید قتالی، والی هرات، کشته‌شدگان، نگهبانانی بودند که از بخشی از این خط راه‌آهن در غوریان محافظت می‌کردند.

این خط راه‌آهن درحال ساخت به طول ۲۲۵ کیلومتر، شهر خواف در استان خراسان رضوی در ایران را به شهر هرات در افغانستان متصل می‌کند.

پیشتر ۱۴۰ کیلومتر از این خط آهن که خواف در ایران را به روزانک در افغانستان متصل می‌کند، در پاییز سال گذشته افتتاح شد و قرار بود که ۴۳ کیلومتر آخرین آن، واقع در افغانستان، تا اواسط سال ۲۰۲۲ افتتاح شود.

ایران در نظر دارد که با گسترش این خط آهن در ایران و اتصال آن به بندر چابهار، به افغانستان اجازه دهد تا تجارت خود را از طریق اتصال به آسیای میانه، روسیه، ترکیه و اروپا بهبود بخشد.

هم‌چنین در حمله دیگری که روز یک‌شنبه صورت گرفت در پی اصابت خمپاره به یک مراسم عروسی در ولایت کاپیسا در شمال شرق افغانستان، ۱۰ نفر کشته شدند.

بنا بر گزارش‌ها این خمپاره در جریان درگیری‌های بین شبه‌نظامیان طالبان و نیروهای دولت افغانستان به این منطقه اصابت کرده و هر دو طرف یکدیگر را مقصر می‌دانند.

روز یک‌شنبه هم‌چنین، عارف الله عارف، وزیر عمران و شهرسازی افغانستان در حمله‌ای دیگر در کابل کشته شد.

پیشتر در روز شنبه هم بر اثر انفجار یک بمب کنار جاده‌ای در حین عبور یک مینی بوس حامل دانشجویان و استادان‌شان، چهار تن کشته و ۱۱ نفر زخمی شدند.

 

حکم حبس مازیار سیدنژاد، فعال کارگری تأیید شد

 

حکم حبس مازیار سیدنژاد، فعال کارگری تأیید شد

مازیار سیدنژاد، فعال کارگری

اتحادیه آزاد کارگران ایران، روز دوشنبه، ۱۰ خرداد گزارش داد که حکم سه سال حبس آقای سیدنژاد، فعال کارگری در دادگاه تجدید نظر اهواز عیناً تایید شده است.

آقای سیدنژاد، آذر ۹۷ پس از برگزاری تجمعات کارگران معترض گروه ملی فولاد در اهواز بازداشت و اسفند همان سال با سپردن وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.

کارگران معترض فولاد خوزستان در همراهی با کارگران معترض نیشکر هفت‌تپه و برای رسیدن به مطالباتی در زمینه پرداخت حقوق معوق و برخورداری از بیمه مناسب تجمع کرده بودند.

این فعال کارگری در دوران بازداشت خود، تحت فشار نیروهای امنیتی وادار به اعترافات اجباری شد و در فیلمی به نام طراحی سوخته که ۲۹ دی ۹۷ از تلویزیون دولتی ایران پخش شد، درباره ارتباط با گروه‌های چپ و برانداز سخنانی را مطرح کرد.

حکومت ایران در این فیلم، اعتراض‌های کارگران و فعالان کارگری به وضعیت معیشتی را «توطئه خارجی» توصیف کرده بود.

حکم حبس آقای سیدنژاد مربوط به اتهام «عضویت در گروه‌ مخالف نظام» است.

پیشتر خبرگزاری هرانا گزارش داده بود که در پرونده آقای سید‌نژاد اتهاماتی چون «اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام» نیز مطرح بود، ولی در حکم محکومیت او که ۲۹ آذر ۹۹ صادر شد، صرفا به اتهام «عضویت در گروه مخالف نظام» اشاره شده بود.

اتحادیه آزاد کارگران ایران روز دوشنبه نوشت: «ما برخوردهای امنیتی و قضایی علیه کارگران و فعالین جنبش کارگری را محکوم می‌کنیم و خواهان لغو حکم صادره علیه مازیار سیدنژاد و دیگر کارگران هستیم.»

زمان برگزاری مناظره‌های انتصابی جمهوری ننگین و پلید و خبیث اسلامی ایران تغییر کرد

 

زمان برگزاری مناظره‌های انتصابی جمهوری ننگین و پلید و خبیث اسلامی ایران تغییر کرد

زمان برگزاری مناظره‌های انتخاباتی به دلیل آنچه همزمانی با بازی‌های تیم‌ملی فوتبال ایران خوانده شد تغییر کرد.

پیشتر روزهای ۱۷، ۲۱ و ۲۵ خرداد در برنامه تلویزیون به عنوان روزهای مناظره در نظر گرفته شده بود اما اسماعیل موسوی سخنگوی ستاد انتخابات کشور از همزمانی مناظرات با پخش مسابقات فوتبال خبر داد.

او گفت به دلیل همین همزمانی، کمیسیون تصمیم گرفت زمان برگزاری مناظره‌ها به روزهای ۱۶، ۲۰ و ۲۴ یا ۱۸، ۲۲ و ۲۶ خرداد منتقل شود.

سخنگوی ستاد انتخابات کشور توضیح داد که در برنامه تبلیغاتی سه مناظره زنده و پخش دو مستند نیم‌ساعته برای هر یک از نامزدها در شبکه سراسری پیش‌بینی شده‌ است.

روابط عمومی وزارت بهداشت ایران روز دوشنبه اعلام کرد که «براساس پروتکل بهداشتی برگزاری انتخابات سال ۱۴۰۰، اخذ اثر انگشت در روزی رای‌گیری ممنوع است. همچنین تأکید شده‌است رای‌دهندگان حتی الامکان از خودکار شخصی استفاده نمایند.»

دعوت به تحریم «فعال و هدفمند» انتخابات در این دوره به شکل بی‌سابقه‌ای گسترش یافته است.

انتخابات ریاست‌جمهوری ایران قرار است ۲۸ خرداد امسال برگزار شود اما مقامات مختلف جمهوری اسلامی در مورد پایین بودن مشارکت مردم در این دوره هشدار داده‌اند.

اگرچه این‌بار حلقه تأیید صلاحیت برای اصلاح‌طلبان نیز در انتخابات تنگ‌تر شده است اما ایجاد محدودیت برای فعالان سیاسی غیر حکومتی پدیده تازه‌ای در جمهوری اسلامی نیست. طی دهه‌های گذشته، هیچ کاندیدایی غیر از چهره‌های سیاسی درون‌حکومتی وابسته به اصولگرایان یا اصلاح‌طلبان مجال ورود به انتخابات را نیافته است.

این دوره از انتخابات در شرایطی برگزار می‌شود که رشته اعتراضات اخیر سراسری در ایران، از جمله در دی‌ماه ۹۶، مردادماه ۹۷ و آبان‌ماه ۹۸ کلیت نظام جمهوری اسلامی را هدف گرفته و در آن‌ها شعارهایی علیه هر دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا سر داده شده است.

پاریس اتهام جاسوسی علیه شهروند فرانسوی در ایران را «غیرقابل درک» دانست

 

پاریس اتهام جاسوسی علیه شهروند فرانسوی در ایران را «غیرقابل درک» دانست


بنجامین بریر اردیبهشت ماه سال گذشته پس از آنکه «یک پهپاد» را در دشت‌های نزدیک به مرز ایران و ترکمنستان به پرواز درآورد، بازداشت شد

وزارت خارجه فرانسه اقدام دستگاه قضایی ایران در صدور قرار مجرمیت برای بنجامین بریر، شهروند فرانسوی را «غیرقابل درک» دانست.

بنجامین بریر که که با یک وانت به ایران سفر کرده بود، اردیبهشت ماه سال گذشته پس از آنکه «یک پهپاد» را در دشت‌های نزدیک به مرز ایران و ترکمنستان به پرواز درآورد، بازداشت شد. دستگاه قضایی ایران وی را به جاسوسی متهم کرده و گفته است که او از مناطق ممنوعه عکس‌برداری کرده است.

وزارت خارجه فرانسه روز یکشنبه ۹ خرداد در بیانیه خود ضمن رد این اتهام تاکید کرد که آقای بریر جهت گذراندن تعطیلات به ایران سفر کرده بود و هیچ چیزی درباره این موارد اتهامی نمی‌دانست.

این وزارتخانه پیش از این بازداشت یکی از شهروندان خود را در ایران تایید کرده و گفته بود که کارمندان سفارت فرانسه با او در تماس بوده و او از خدمات کنسولی برخوردار است.

سعید دهقان، یکی از وکلای بنجامین بریر، اتهامات علیه او را «بی‌اساس» خوانده است. آقای دهقان می‌گوید که این فرد به عنوان یک توریست یک هِلی‌کَم معمولی جهت عکاسی به همراه داشته و اتهامات طرح شده علیه او «متناقض و بی‌ اساس» هستند.

شاهزاده رضا پهلوی: لغو تحریم‌ها بی‌فایده است؛ جمهوری اسلامی به دنبال «باج‌خواهی» است

 

شاهزاده رضا پهلوی: لغو تحریم‌ها بی‌فایده است؛ جمهوری اسلامی به دنبال «باج‌خواهی» است


شاهزاده رضا پهلوی

شاهزاده رضا پهلوی می‌گوید مذاکرات هسته‌ای جاری میان ایران و آمریکا که به صورت غیرمستقیم در وین جریان دارد، «بی‌حاصل» است زیرا رژیم حاکم بر ایران «تنها به فشار پاسخ می‌دهد».

به گفته فرزند آخرین پادشاه ایران، در صورت لغو تحریم‌های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی، تهران از پولی که به‌دست خواهد آورد، «فقط برای تامین مالی بیشتر تروریسم استفاده خواهد کرد و بی‌ثباتی بیشتری دامنگیر منطقه خواهد شد».

شاهزاده رضا پهلوی در گفت‌وگویی مشروح با سایت «عرب‌نیوز» که روز یکشنبه ۹ خرداد منتشر شد، درباره مذاکرات جاری ایران و غرب، مناسبات کنونی میان تهران و کشورهای منطقه و جهان سخن گفته است.

سایت «عرب نیوز» این مصاحبه را در چارچوب دور جدیدی از سلسله گفت‌وگوهای «صریح و صادقانه» با سیاستمداران و رهبران بانفوذ بر منطقه انجام داده است.

شاهزاده رضا پهلوی در این مصاحبه تاکید کرده که حاصل کاهش فشار بر رژیم حاکم بر ایران، افزایش گستاخی بیشتر حاکمان تهران خواهد بود.

او با یادآوری «سیاست نرم‌» دولت باراک اوباما در قبال تهران افزود در مقطع فعلی اگر فشار تحریم‌های اقتصادی از دوش رژیم برداشته شود، حکومت تهران به‌دنبال بهبود وضعیت اقتصادی مردم خود ایران نخواهد بود بلکه با فعال‌تر کردن شبه‌نظامیان متحدش در یمن، عراق، سوریه، لبنان، حملات در این بخش از منطقه، از جمله تعرض به عربستان را تشدید خواهد کرد.

این مصاحبه در حالی منتشر شده که دور دیگری از مذاکرات هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی، با هدف بازگشت آمریکا به برجام، کماکان در پایتخت اتریش در جریان است اما وزیر خارجه آمریکا بارها گفته که نشانه‌ای از عزم یا جدیت ایران برای بازگشت به تعهدات هسته‌ای خود دیده نمی‌شود.

از سوی دیگر حسن روحانی در هفته‌های پایانی دوران ریاست‌جمهوری خود ادعا می‌کند که آمریکا رفع همه تحریم‌های غیربرجامی را پذیرفته است.

شاهزاده پهلوی استدلال کرده است که در صورت تغییر رفتار غرب در قبال ایران، رژیم حاکم بر تهران اصولا «نمی‌تواند رفتار خود را تغییر دهد؛ چرا که تمامی موجودیت آن به صدور ایدئولوژی‌اش وابسته است و از طریق آن و ضمن فعال کردن گروه‌های نیابتی، سودای تسلط بر منطقه را در سر می‌پروراند».

او مناسبات بحرانی ایران و عربستان را نتیجه مستقیم بی‌کفایتی سران حاکم بر تهران خوانده است.

شاهزاده رضا پهلوی گفت در دوران حکومت پیشین ایران، روزگاری مردم دوبی در حسرت سفر به ایران و خرید از اماکن مدرن ایرانی بودند اما اکنون ایرانیان بسیاری با حسرت، به نظاره پیشرفت کشورهای همسایه و دیگران و پس‌رفت نگران‌کننده زادگاه خود نشسته‌اند.

او ابراز «اطمینان» کرده که در ایران امروز، «حتی مردم دین‌مدار و با تقوا» از جمهوری اسلامی ناخشنود هستند زیرا به‌وضوح می‌بینند لطماتی که به ایمان و نهاد روحانیت وارد شده، بابت وجود نظامی تحت نام جمهوری اسلامی است.

شاهزاده رضا پهلوی درز سخنان محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در یک فایل صوتی محرمانه‌ را مایه خوشحالی دانسته است. به باور او، شنیده شدن این اظهارات به غرب ثابت کرد که حکومت فعلی، یک نهاد خودکامه است که در آن همه امور به تصمیمات رهبر بستگی دارد و افرادی که تاکنون به عنوان «میانه‌رو» معرفی می‌شدند، نقشی در پیشبرد امور کشور ندارند.

آقای پهلوی به صراحت گفته است که او سودای پادشاهی در سر ندارد و گزینش نوع حکومت آتی ایران، در صورت سقوط حکومت فعلی، تنها بر عهده ملت ایران است. وی خاطرنشان کرد که ماموریت سیاسی او با پایان عمر رژیم کنونی ایران، به نقطه پایان خواهد رسید و آن نقطه، آزادی ایران و ایجاد فرصتی برای تشکیل یک نظام جدید، غیرمذهبی و مردم‌سالار است.

هشدار دادستان تهران به نامزدهای انتخابات درباره «خطوط قرمز نظام»

 

هشدار دادستان تهران به نامزدهای انتخابات درباره «خطوط قرمز نظام»


دادستان تهران به نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران هشدار داد که از «خطوط قرمز» نظام جمهوری اسلامی عبور نکنند و در غیراین صورت با آنها برخورد خواهد شد.

علی القاصی مهر روز یکشنبه ۹ خرداد در جلسه‌ای برای هماهنگی دستگاه‌های قضایی و امنیتی در انتخابات ریاست جمهوری ایران به دادسراهای تهران دستور داد که با تخلفات احتمالی برخورد کنند.

وی در این نشست گفت که ضرورت دارد «نامزد‌های انتخاباتی در تبلیغات و سخنرانی‌ها از خطوط قرمز نظام عبور نکنند و در صورت عبور از خطوط قرمز نظام، طبق موازین قانونی قاطعانه و بدون در نظر گرفتن موقعیت و جایگاه، با آنها برخورد خواهد شد».

این مقام قضایی ایران اما توضیحی درباره «خطوط قرمز» نداد.

این دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران با ردصلاحیت گسترده داوطلبان همراه بوده به طوری که بسیاری از گروه‌های سیاسی اصلاح‌طلب و منتقد جمهوری اسلامی می‌گویند که دیگر امکانی برای رقابت وجود ندارد.

دوره‌های پیشین نیز به جز چهره‌های اصلاح‌طلب و اصول‌گرا دیگر گروه‌ها هیچ گاه نتوانسته بودند از سد شورای نگهبان بگذرند، اما این دوره معاون رئیس جمهور کنونی، اسحاق جهانگیری، و رئیس سابق مجلس شورای اسلامی و سازمان صدا و سیما، علی لاریجانی، نیز ردصلاحیت شدند که شگفتی بسیاری از تحلیل‌گران را به دنبال داشته است.

در این حال حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی ایران تهدید کرده که با تحریم‌کنندگان انتخابات برخورد خواهد شد. آقای اشتری که در جلسه‌ای با مداحان سخن می‌گفت، از آنها خواست که «همه را پای صندوق رأی» بیاورند و به نامزدی رای دهند که رهبر جمهوری اسلامی معیارهای آن را توضیح داده است.

ابراهیم رئیسی، سعید جلیلی، محسن رضایی، امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، علیرضا زاکانی، محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی نامزدهای این دوره انتخابات ریاست جمهوری هستند. از این میان آقای مهرعلیزاده به سخنان دادستان تهران واکنش نشان داد و در توییتر نوشت: «‏چگونه به خود اجازه می‌دهند برای نامزدهای ریاست‌جمهوری خط و نشان کشیده و ‎خط قرمز تعریف کنند؟»

رئیس پیشین سازمان تربیت بدنی در ادامه این توییت عنوان کرد: «جناب ‎قاضی‌القضات اگر نگرانند در این ‎رقابت نابرابر، نقد ایشان تعرض به قوه‌قضاییه تعبیر شود، بهتر است یا از ریاست قوه ‎استعفا دهند یا از نامزدی ریاست‌جمهوری.»

اشاره آقای مهرعلیزاده به نامزدی ابراهیم رئیسی در انتخابات است در حالی که او همچنان سمت ریاست قوه قضاییه را هم بر عهده دارد.

تاریخ‌سازی دختر ایرانی در وزنه‌برداری جوانان جهان

 

تاریخ‌سازی دختر ایرانی در وزنه‌برداری جوانان جهان


یکتا جمالی با مهار مجموع ۲۰۸ کیلوگرم در وزنه برداری، موفق شد نام خود را به عنوان اولین مدال آور جهانی این رشته ورزشی برای زنان ایران به ثبت برساند.

این مسابقات در تاشکند برگزار می‌شود و خانم جمالی در دسته ۸۷ کیلوگرم به هر سه مدال برنز حرکات یکضرب، دوضرب و مجموع دست یافت.

تورسونوی جبارووا (ازبکستان) با مجموع ۲۴۴ کیلوگرم به مدال طلا رسید. الیزابت اوونس از آمریکا هم با ۲۱۱ کیلوگرم در رده دوم ایستاد.

نماینده ایران با ثبت وزنه ۹۲ کیلوگرم در یکضرب، ۱۱۶ کیلوگرم در دوضرب و مجموع ۲۰۸ کیلوگرم، از سکوی سوم جوانان جهان بالا رفت.

این مدال‌های دور از انتظار در شرایطی به دست آمده است که از آغاز فعالیت و نخستین رکوردگیری وزنه برداری زنان در ایران فقط سه سال می‌گذرد.

پس از یکتا جمالی، اگنیشکا راک از لهستان، سارا ینی‌گون (ترکیه) آماندا روبلس (آمریکا) فاطماگول چه‌ویک (ترکیه) و سالومه اوتاوینی از تونگا در رده‌های چهارم تا نهم قرار گرفتند.

مدال‌آوری یکتا جمالی در شبکه‌های اجتماعی هم بازتاب یافته و بسیاری از کاربران، اظهارات اخیر داریوش ارجمند بازیگر سینما را یادآور شده‌اند.

آقای ارجمند در مصاحبه‌ای تصویری با انتقاد از وزنه‌برداری زنان، تاکید کرد که «خدا زن را برای وزنه‌برداری نیافریده و زنی که وزنه می‌زند دیگر زن نیست».

ساز مخالفت‌ با وزنه‌برداری زنان، از آغاز فعالیت این رشته در ایران شنیده می‌شود. در جام فجر به میزبانی اهواز، فدراسیون از آیسن ادیب ۸ ساله دعوت کرده بود تا در مراسم افتتاحیه،به طور نمایشی وزنه بزند.

آیسن از اردبیل با مربی‌اش راهی اهواز شد اما مسئولین حراست در سالن مسابقات، اجازه حضور بر روی تخته را به او ندادند.

تصاویر اشک‌های آیسن بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها یافت و حتی واکنش خانم اورسولا پاپاندرئا نایب رئیس آمریکایی فدراسیون جهانی را نیز برانگیخت.

در رقابت‌های جوانان جهان و پیش از یکتا جمالی، در دسته ۹۶ کیلوگرم پسران ۹ وزنه‌بردار از جمله نماینده ایران در جدول مسابقه حضور داشتند.

رکوردهای نمایندگان لهستان و لتونی در نتیجه نهایی محاسبه نشد. این دو وزنه‌بردار صرفاً برای اینکه در این مسابقه گزینشی المپیک وزنه زده باشند، شرکت کردند و جزو رقابت قهرمانی جوانان جهان نبودند.

در این دسته حسین بیرانوند از ایران با مجموع ۳۴۳ کیلوگرم، در رده چهارم قرار گرفت. او در یکضرب موفق به کسب مدال برنز شد.

یکشنبه، خرداد ۰۹، ۱۴۰۰

قیمت دلار پس از کنار گذاشته شدن همتی افزایش یافت

 

قیمت دلار پس از کنار گذاشته شدن همتی افزایش یافت

قیمت دلار در روز یکشنبه ۹ خرداد نسبت به روز شنبه با رشدی ۲.۵ درصدی به ۲۴ هزار و ۷۰۰ تومان رسیده است.

در این میان رسانه‌های ایران، عزل عبد الناصر همتی از ریاست بانک مرکزی را در افزایش نرخ دلار اثرگذار دانسته‌اند.

نرخ دلار از نیمه اردیبهشت امسال همواره رو به افزایش بوده و از زیر ۲۱ هزار تومان به حدود ۲۵ هزار تومان رسیده است.

نرخ دلار از ۱۶ هزار تومان در ابتدای سال ۹۹ به ۳۲ هزار تومان در اواسط پاییز همان سال رسید، اما دوباره شروع به کاهش کرد و اوایل امسال حدود ۲۶ هزار تومان بود.

مقامات ایران هنوز توضیح قانع‌کننده‌ای درباره علت رشد دوباره نرخ دلار نداده‌اند، این در حالی است که آمارهای گمرک نشان از رشد ۴۸ درصدی صادرات غیرنفتی کشور در دو ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ دارد و سازمان توسعه تجارت ایران نیز اخیرا با انتشار گزارشی از دو برابر شدن میزان بازگشت ارز به کشور در ماه فروردین امسال خبر داده بود.

از طرفی آمارهای شرکت‌های ردیابی نفتکش‌ها نیز نشان می‌دهد که در چهار ماهه ابتدایی سال جاری میلادی، میزان صادرات روزانه نفت ایران نسبت به سال ۲۰۲۰ تقریبا دو برابر شده و به ۶۵۰ هزار بشکه رسیده است.

در همین حال، قیمت سکه امامی در روز شنبه با ۵.۵ درصد رشد به حدود ۱۰ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان رسید. این رقم در روز یکشنبه دوباره حدود پنج درصد رشد کرد و به نزدیکی ۱۱ میلیون تومان رسید. نیم سکه و ربع سکه نیز هر کدام بین دو تا پنج درصد رشد قیمت داشته‌اند.

سه تشکل سیاسی انتخابات ریاست‌جمهوری را تحریم کردند؛ نهضت آزادی هم شرکت نمی‌کند

 

سه تشکل سیاسی انتخابات ریاست‌جمهوری را تحریم کردند؛ نهضت آزادی هم شرکت نمی‌کند


سه تشکل سیاسی خارج از کشور شامل اتحاد جمهوری‌خواهان ایران، حزب چپ ایران (فدائیان خلق) و همبستگی جمهوری‌خواهان ایران با انتشار بیانیه‌ای مشترک، انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ را تحریم کردند.

نهضت آزادی هم اعلام کرده که در انتخابات ۲۸ خرداد شرکت نمی‌کند.

در بیانیه مشترک سه گروه سیاسی خارج از کشور، بر «غیر آزاد» بودن انتخابات در جمهوری اسلامی ایران در همه ادوار و همچنین عزم شورای نگهبان برای «یکدست کردن حکومت» و «انتصابات مستقیم» در این دوره تاکید شده است.

شورای نگهبان فقط صلاحیت آن دسته از چهره‌های درون‌حکومتی سیاسی و مذهبی را تایید می‌کند که علاوه بر مرد بودن و اعتقاد به مذهب شیعه جعفری، به نظام جمهوری اسلامی و ولایت مطلقه فقیه هم اعتقاد و التزام عملی داشته باشند.

این بیانیه می‌افزاید سیزدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری به‌گونه‌ای «مهندسی» و «تک‌قطبی» شده است که حتی بسیاری از «خودی‌های نظام» هم از راه یافتن به فهرست داوطلبان آن محروم ماندند.

سه تشکل یاد شده همچنین با اشاره به نامزدی ابراهیم رئیسی یادآور شدند کاندیدای اصلی نظام فردی است که «از اعضای هیئت مرگ در سال ۶۷ بود و در صدور حکم کشتار هزاران زندانی مسئولیت حقوقی و کیفری دارد».

این سه گروه با اعلام پشتیبانی خود از کارزار «رای نمی‌دهم»، از مردم داخل و خارج از ایران خواسته‌اند به هر شکل ممکن این «انتخابات فرمایشی» را تحریم کنند و مانع مشروعیت‌بخشی به حکومت شوند.

در پایان این بیانیه آمده است: «ما خواهان رعایت موازین انتخابات آزاد و منصفانه در چارچوب گذار به دمکراسی و استقرار جمهوری سکولار دمکرات به جای جمهوری اسلامی ایران و سپردن کشور به دست منتخبان واقعی مردم هستیم».

پیشتر نیز محمود احمدی‌نژاد رئیس جمهوری سابق ایران انتخابات را تحریم کرده بود. آقای احمدی‌نژاد که برای نامزدی در این انتخابات ثبت‌نام کرده بود از سوی شورای نگهبان ردصلاحیت شد.

شورای نگهبان همچنین علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری از مقامات دیگر جمهوری اسلامی را رد کرده است. از دیگر چهره‌های ردصلاحیت شده سرشناس نزدیک به جمهوری اسلامی می‌توان به مصطفی تاجزاده و مسعود پزشکیان، نماینده مجلس، اشاره کرد.

در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ۵۹۲ نفر ثبت‌نام کرده بودند که شورای نگهبان در نهایت صلاحیت هفت نفر را تایید کرد.

نهضت آزادی ایران: امکان شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری را نداریم

نهضت آزادی ایران نیز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرده که نهاد انتخابات در ایران به «مفهومی انتصابی و نمایشی» تبدیل شده و «امکان مشارکت در چنین انتخاباتی را نخواهد داشت».

در این بیانیه شرایط کنونی انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران «نگران‌‌کننده» توصیف و تاکید شده است که «چشم‌اندازی برای مشارکت گسترده مردم در انتخابات» وجود ندارد.

انتخابات ریاست‌جمهوری ایران قرار است ۲۸ خرداد امسال برگزار شود و بر اساس آخرین نظرسنجی‌های صورت گرفته، از جمله نظرسنجی ایسپا وابسته به خبرگزاری ایسنا، تنها ۳۷ درصد از مردم قصد شرکت در انتخابات را دارند که این رقم از زمان روی کار آمدن جمهوری اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ پایین‌ترین میزان مشارکت محسوب می‌شود.

در بخش دیگری از بیانیه نهضت آزادی هشدار داده شده که سیاست حذفی و عزم «مخاطره‌آمیز بر نفی جمهوریت»، میل به «یک‌دست‌سازی» ساختار سیاسی می‌تواند به «ناامیدی اکثریت مردم از هرگونه روند اصلاحی» شود و «کیان کشور و بقای نظام را هدف قرار» دهد.

دعوت به تحریم «فعال و هدفمند» انتخابات در این دوره به شکل بی‌سابقه‌ای گسترش یافته است.

در طول ماه‌های گذشته برخی از نهادها و چهره‌های مخالف و منتقد جمهوری اسلامی در داخل و خارج ایران در بیانیه‌های مختلف بر تحریم انتخابات تاکید کرده‌اند.

کاهش بی‌اعتمادی به صندوق‌های رای و حکومت جمهوری اسلامی، گسترش فقر و نارضایتی گسترده مردم از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، تداوم برخوردهای امنیتی، سرکوب گسترده و خونین اعتراضات مردمی به ویژه در آبان ۹۸، پنهان‌کاری درباره سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی به دست سپاه، سوءمدیریت همه‌گیری کرونا و رد صلاحیت گسترده نامزدها از جمله دلایلی است که برای کاهش اقبال مردم و دفاع از تحریم انتخابات مطرح شده است.

وزارت بهداشت ایران: هیچ شرکت خصوصی نتوانست واکسن کرونا وارد کند

 

وزارت بهداشت ایران: هیچ شرکت خصوصی نتوانست واکسن کرونا وارد کند

رئیس سازمان غذا و دارو وابسته به وزارت بهداشت می‌گوید پیرو مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، سعی کردیم زمینه را برای واردات واکسن کرونا توسط بخش خصوصی هموارتر کنیم اما هیچ شرکتی موفق به واردات واکسن نشد.

محمدرضا شانه‌ساز روز یکشنبه ۹ خرداد گفت شرکت‌های بزرگ واکسن‌سازی در دنیا، حتی فایزر، اعلام کرده‌اند که ما با دولت‌ها کار می‌کنیم و تا حالا به هیچ عنوان واکسن به بخش خصوصی ارائه و فروخته نشده است و این مسئله برای سایر واکسن‌سازهای دنیا هم مطرح است.

پس از آن‌که آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی با واردات واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی به کشور مخالفت کرد و همزمان با تشدید شیوع ویروس کرونا، حسن روحانی رئیس‌جمهوری اعلام کرد که شرکت‌های خصوصی می‌توانند واکسن وارد کنند.

ولی به نظر می‌رسد این وعده در حالی داده شد که دولت ایران می‌دانست امکان خرید واکسن از سوی شرکت‌های خصوصی وجود ندارد.

آقای شانه‌ساز روز یکشنبه گفت تا امروز هیچ‌کدام از معرفی نامه‌ها و رایزنی‌های بخش خصوصی منجر به نتیجه و واردات واکسن نشده است.

دولت ایران در میانه مخالفت رهبر ایران و تبلیغات گسترده نهادها و رسانه‌های وابسته به نهاد رهبری و سپاه پاسداران برای واکسن ساخت داخل کشور، در نهایت با تعلل و تاخیر زیاد اقدام به واردات واکسن از چین و روسیه کرد.

وزارت بهداشت ایران می‌گوید که تاکنون حدود چهار میلیون دز واکسن تزریق شده است. این در حالی است که با توجه به جمعیت کشور بیش از ۱۵۰ میلیون دز واکسن مورد نیاز است.

محرز خواهان صدور مجوز اضطراری برای واکسن "کوو ایران برکت" شد

نهضت آزادی: در انتخابات تنزل‌یافته به انتصابات شرکت نمی‌کنیم

 

نهضت آزادی: در انتخابات تنزل‌یافته به انتصابات شرکت نمی‌کنیم

با وجود تهدیدها و فشارها، نهضت آزادی در بیانیه‌ای اعلام کرد در "مناسک انتخاباتی به شدت برنامه‌ریزی‌شده" شرکت نمی‌کند. این تشکل می‌گوید "تصمیم‌سازی تنگ‌نظرانه شورای نگهبان" انتخابات ریاست جمهوری را از معنا تهی کرده است.

نهضت آزادی ایران با انتقاد شدید از "رد صلاحیت گسترده و بی‌سابقه عموم داوطلبان طیف‌های گوناگون اصلاح‌طلبان و حتی محافظه‌کاران" برای حضور در انتخابات دوره سیزدهم ریاست جمهوری این اقدام را زمینه‌ساز نفی جمهوریت توصیف کرد.

در این بیانیه که نهم خرداد، از جمله در وب‌سایت کلمه منتشر شد، تاکید شده در شرایط کنونی و وضعیتی که "تمامیت‌خواهان و دموکراسی‌ستیزان بر کشور و ملت ایران تحمیل کرده‌" انتخابات "به مفهومی انتصابی و نمایشی" تنزل داده شده و امکان مشارکت در آن وجود ندارد.

نهضت آزادی می‌گوید تکرار تجربه حاکمیت یکپارچه در دولت‌های نهم و دهم که "موجب نهادینه شدن اقتصاد رانتی و فساد سیستماتیک شد" ناامیدی فزاینده اکثریت مردم از کلیت فرایندهای اصلاحی و نهاد انتخابات" را در پی خواهد داشت.

در مجموع ۵۹۲ نفر برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ثبت‌نام کردند و شورای نگهبان فقط هفت نفر آنها را دارای صلاحیت اعلام کرد.

پنج نفر از این افراد از گروه‌های مختلف جناح موسوم به اصولگرایان هستند و برخی از آنها نامزد پوششی ابراهیم رئیسی، منصوب رهبر جمهوری اسلامی در ریاست قوه قضائیه به شمار می‌روند و احتمالا در روزهای پایانی به نفع او کنار می‌روند.

رئیسی و دو انتصاب قبلی توسط خامنه‌ای

تمام تشکل‌های اصلی اصولگرایان رئیسی را نامزد اصلی خود می‌دانند و مطابق شواهد علی خامنه‌ای هم او را مصداق رئیس یک دولت انقلابی می‌داند. رئیسی اسفند ۹۴ هم به وسیله خامنه‌ای به ریاست تولیت آستان قدس رضوی منصوب شده بود.

با توجه به بیانیه نهضت ‌آزادی درباره "انتصابی و نمایشی" شدن انتخابات، نشستن ابراهیم رئیسی بر کرسی ریاست دولت سومین انتصاب او در شش سال اخیر خواهد بود.

دو نامزد دیگر تائید صلاحیت شده عبدالناصر همتی و محسن مهرعلیزاده هستند که خود را متعلق به جریان‌های موسوم به اعتدالگرا و اصلاح‌طلب می‌دانند اما تشکل‌های اصلی این گرایش‌ها از آنها حمایت نمی‌کنند.

اعتراف تلویحی رئیسی به غیررقابتی بودن انتخابات

غیررقابتی بودن و احتمال کاهش مشارکت در این دوره از رقابت‌ها آنقدر آشکار و محتمل است که خود ابراهیم رئیسی هم پس از اعلام اسامی نامزدان تائید صلاحیت شده از سوی شورای نگهبان در یک پیام توئیتری به طور تلویحی آن را تائید کرد.

 

از دیروز عصر که از نتایج تعیین صلاحیت‌ها مطلع شدم، شاید شماها و خود آقایان هم خبر نداشته باشند، من تماس‌هایی گرفتم و در حال انجام رایزنی‌هایی هستم که صحنه انتخابات، رقابتی‌تر و مشارکتی‌تر شود.
انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی نیز وضعیت رد صلاحیت‌ها کمابیش به همین شکل بود و میزان مشارکت در آن حدود ۴۳ درصد و کمترین میزان در تمام انتخابات مجلس بوده است.

بر این اساس پیش‌بینی می‌شود که در انتخابات ریاست جمهوری هم میزان مشارکت حداکثر به همان اندازه باشد. مطابق یکی از نظرسنجی‌های جدید موسسه نظرسنجی خبرگزاری ایسنا تنها ۳۷ درصد پرسش‌شوندگان گفته‌اند که در انتخابات ۲۸ خرداد شرکت می‌کنند. این کمترین میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ جمهوری اسلامی خواهد بود.

برخی سایت‌های خبری با انتشار بیانیه نهضت آزادی ایران درباره انتخابات ریاست جمهوری، از تحریم انتخابات توسط این تشکل خبر داده‌اند.

تکذیب تحریم انتخابات

این در حالی است که این تشکل که فعالیت آن ممنوع اعلام شده در بیانیه خود نوشته است: «نهضت آزادی ایران در راستای سنت سیاسی خویش با تحریم نهاد انتخابات و کنار نهادن سازوکارهای دموکراتیک موافق نیست و کماکان با تمام قوا در جهت رشد شاخص‌های انتخابات آزاد، سالم و عادلانه و برای دستیابی به دموکراسی و آزادی تلاش خواهد کرد.»

حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی هفتم خرداد در جمع مسئولان هیئت‌های مذهبی و مداحان "هنجارشکنان انتخاباتی و کسانی که مردم را به عدم شرکت در انتخابات دعوت می‌کنند" را به برخورد پلیس و دستگاه قضائی تهدید کرد.

فرمانده ناجا شرکت در انتخابات دوره سیزدهم ریاست جمهوری را "یک تکلیف شرعی و الهی و ملی" خواند و تاکید کرد که همه باید به پای صندوق‌های رای بیایند.

احمد علم‌الهدی، نماینده خامنه‌ای در خراسان رضوی، امام جمعه مشهد و پدر همسر رئیسی به تازگی شرکت در انتخابات ریاست جمهوری را واجب شرعی خوانده و با استناد به روایتی از پیامبر اسلام گفته است: «کسی که در انتخابات شرکت نکند مسلمان نیست.»

ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه و قاضی احکام اعدام در دادگاه‌های تابستان ۶۷ دومین خیز برای رفتن به پاستور را برداشته است. او در انتخابات دوره قبل رقیب روحانی بود و ۱۷ میلیون رای آورد. خبرگزاری فارس پیشاپیش با انتشار تصویری ترکیبی از هفت نامزد، به استقبال ریاست جمهوری رئیسی رفت؛ پوستری که عکس رئیسی متمایزتر و بزرگتر از سایرین است.

استصواب جنجالی؛ هفت کاندیدای مورد تایید کیستند؟