شنبه، شهریور ۰۹، ۱۳۹۲

"۶۰ درصد هواپیماهای ایران زمین‌گیر هستند"

ایران


مدیر عامل شرکت هواپیمایی "ایران ایرتور" می‌گوید، ۶۰ درصد هواپیماهای موجود در ایران به دلایل کمبودهای فنی و تدارکاتی "زمین‌گیر"‌اند. سیروس باهری همچنین خواستار آزادسازی نرخ بلیت پروازهای داخلی شد.
مدیر عامل شرکت هواپیمایی "ایران ایرتور" روز شنبه (۹ شهریور/ ۳۱ اوت) در گفت‌وگو با ایسنا از زمین‌گیر بودن بیش از ۶۰ درصد هواپیماهای موجود در ایران خبر داد.

به گفته سیروس باهری، بیش از ۶۰ درصد از ۲۲۰ فروند هواپیماهای موجود در ایران که عمرشان به طور میانگین ۲۲ سال است به دلایل فنی و تدارکاتی زمین‌گیر هستند.

اظهار نظر در مورد نرخ پروازهای داخلی

سیروس باهری با تأکید بر تعدد مراکز سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری در صنعت حمل‌و نقل هوایی اظهار کرد: «باید مقدمات اجرای ماده ۱۴۹ قانون برنامه‌پنجم توسعه برای آزاد‌سازی نرخ بلیت پروازهای داخلی فراهم شود و افزایش شدید هزینه‌های شرکت‌های هواپیمایی مورد بررسی قرار گیرد.»

به گفته او، تکلیفی بودن نرخ بلیت برای شرکت‌های هواپیمایی داخلی با توجه به بهای تمام‌شده خدمات پرواز زیان قابل توجهی برای شرکت‌ها به همراه دارد.

مدیر عامل شرکت هواپیمایی "ایران ایرتور" از شرایط نابرابر و دشوار شرکت‌های هواپیمایی داخلی در مقایسه با شرکت‌های هواپیمایی خارجی و قطع ارتباط اطلاعات شرکت‌های هوایی ایرانی با کمپانی‌های سازنده و منابع تعمیراتی هواپیماها انتقاد کرد و آن را از جمله مشکلات مهم "ایرلاین‌ها" برشمرد.

پرواز مستقیم به آمریکا؛ خبری با بنیانی نامعلوم

پیروزی حسن روحانی، رئیس جمهور کنونی ایران در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ امید برقراری مجدد پرواز مستقیم میان ایران و آمریکا را در دل‌ها شعله‌ور کرد و شاید همین هم زمینه‌ساز انتشار اخباری در زمینه احتمال برقراری این پرواز شد.

این خبر مورد استقبال علی اکبر صالحی‌، وزیر امور خارجه وقت ایران قرار گرفت اما کمی بعد وزارت امور خارجه ایران آن را "بی‌اساس" خواند. با این همه امیدها به برپایی مجدد پروازهای مستقیم ایران ـ آمریکا همچنان پابرجا ماند.

وب‌سایت "ایرکونیوز" ایران در مردادماه سال جاری (۱۳۹۲) نوشت، تیرماه امسال "پرس تی وی"، تلویزیون انگلیسی‌زبان جمهوری اسلامی ایران به نقل از یک تاجر ایرانی اعلام کرد، "ایران ایر" و "دلتا ایر" می‌توانند برای نخستین بار پس از سه دهه پرواز مستقیمی را بین ایران و آمریکا انجام دهند.

اما این سئوال مطرح می‌شود که آیا با وجود تحریم "ایران ایر" از سوی آمریکا و مجازاتی که این کشور برای افراد یا شرکت‌های متهم به همکاری با این خط در نظر گرفته چنین اتفاقی امکان‌پذیر است؟

مشکلات ناوگان هوایی ایران

آمریکا از اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی شرکت هواپیمایی "ایران ایر" جمهوری اسلامی را تحریم کرده است.

به نوشته "ایرکونیوز"، "ایران ایر" که ۱۰ فروند بوئینگ ۷۴۷ و ۲۰ فروند جت ایرباس دارد در حال حاضر با مشکلاتی در خدمات‌دهی به مسیرهای بین‌المللی و داخلی مواجه است. از سوی دیگر تحریم‌های آمریکا مانع آن می‌شود که شرکت‌های غربی، قطعات یدکی مورد نیاز ناوگان هوایی ایران را تأمین کنند.

توپولوف‌های روسی‌، اولین سانحه‌سازها

۱۶ خط هوایی ایران هدف تحریم‌ها قرار دارد. از سال ۱۳۸۴ که محمود احمدی‌نژاد سکان ریاست جمهوری ایران را در دست گرفت، ناوگان هوایی کشور ۱۳ سانحه هوایی را تجربه کرد. حدود ۷۰۰ نفر بر اثر این سوانح جان باختند. در این میان توپولوف‌های روسی بیشترین هواپیماهای سانحه‌ساز ایران بوده‌اند.

تأمین سوخت؛ مشکل جدی هواپیماهای ایران

ناوگان هواپیمایی ایران به استانداردهای روز دنیا در زمینه مصرف سوخت مجهز نیست و به همین دلیل تأمین سوخت برای هواپیما‌های ایران مشکلات جدی ایجاد کرده است.

"ایرکونیوز" می‌نویسد، مشکل تأمین سوخت از مشکلات اساسی ناوگان هوایی ایران است. با تحریم‌هایی که بر ایران اعمال شده شرکت‌های انرژی غربی نمی‌توانند سوخت مورد نیاز هواپیماهای ایرانی در مسیر بازگشت از اروپا و آسیا را تأمین کنند.

همین باعث شده که هواپیماهای ایران برای سوخت‌گیری به‌ناچار در کشورهای دیگر به زمین بنشینند که خود موجب می‌شود هزینه‌ها بالا برود.

روزنامه "اکونومیست نوشته است: «هرچند تحریم‌های آمریکا علیه ناوگان هواپیمایی ایران تأثیرگذار بوده اما این مردم و مسافران هستند که هزینه تحریم‌ها را می‌پردازند.»

اما ناوگان هوایی ایران همیشه راه‌هایی برای دور زدن تحریم‌ها پیدا کرده و همچنان به خرید هواپیماهای دست دوم ادامه می‌دهد.

"ایرکونیوز" در این باره نوشته است، برای مثال در مارس ۲۰۱۲ "آبان ایر" در معامله‌ای وارد شد و سه فروند ۷۴۷ متعلق به یکی از خطوط هوایی استرالیا را خریداری کرد. "آبان ایر" برای پنهان کردن هویت خود از این شرکت استرالیایی سابقه پرواز یکی از جت‌هایش از مبدا آریزونا به امارات متحده عربی، گامبیا و سپس ایران را ارائه کرد. اما بعدها مشخص شد که دیگر هواپیماهای متعلق به این شرکت در فرودگاه تهران آشیانه دارند.

پروازهای روزانه به آمریکا؛ پیش از انقلاب ایران

در دهه ۱۹۷۰ میلادی، در سال‌های پیش از انقلاب ایران شرکت "ایران ایر" با وجود اینکه ایرانیان مقیم آمریکا بسیار کم‌شمارتر از حال حاضر بودند پروازهای روزانه‌ای از تهران به نیویورک داشت.

در حال حاضر دست کم ۵۰۰ هزار ایرانی در ایالات متحده آمریکا زندگی می کنند و شاید علت اشتیاق بسیاری به برپایی مجدد پرواز ایران ـ آمریکا نیز همین باشد.

توقف موقت طرح "مهرآفرین" لغو شد

ایران

معاون اول رییس جمهور ایران، با لغو بخشنامه قبلی خود، اجازه اجرای چند مصوبه دولت دهم را صادر کرده است. اسحاق جهانگیری پیش‌تر دستور توقف طرح استخدامی موسوم به "مهرآفرین" و چند مصوبه دارای ایراد را داده بود.
معاون اول حسن روحانی، اجرای آن دسته از مصوبات دولت دهم را که مغایر قانون تلقی نشده‌اند، بلامانع دانسته است. خبرگزاری ایسنا می‌نویسد، اسحاق جهانگیری، بخشنامه‌‌ای صادر کرده که طی آن توقف موقت طرح "مهرآفرین" و تصمیم‌نامه‌های صادره از تاریخ اول خرداد ۱۳۹۲ لغو می‌شود.
به نقل از خبرگزاری ایسنا، در این بخشنامه از دستگاه‌های اجرایی خواسته شده درصورت تشخیص بار مالی زاید براعتبار هر مصوبه، یا جهت‌گیری مغایر با مصالح کلی و مقررات دولت، پیشنهاد اصلاح یا لغو آنها را به هیات دولت ارائه کنند.
اسحاق جهانگیری، پیش از این و در ۱۵ مرداد ۱۳۹۲، تمامی مصوبات دولت دهم را که از تاریخ اول خرداد ۱۳۹۲ مورد ایراد و ابطال قرار گرفته یا مراجع قانونی در موردشان اظهارنظر نکرده بودند، غیرقابل اجرا اعلام کرده بود.
یکی از بخشنامه‌های جهانگیری به طرح "مهرآفرین" مصوبه ۳۰ آذر ۱۳۹۱ هیات دولت مربوط می‌شد که شامل استخدام و جذب نیروی انسانی، نقل و انتقال و ماموریت، انتصاب و جابجایی کارکنان دولت اعم از رسمی، پیمانی یا قراردادی بود.
مجلس با طرح مهرآفرین مخالفت کرد
این طرح جنجالی که مقرر می‌کرد دولت شرایط استخدام ۵۰۰ هزار نیرو را فراهم آورد، شش ماه مانده به پایان دولت دهم به مجلس ارائه شد و در مرکز پژوهش‌ها مورد بررسی قرار گرفت. مرکز یاد شده در ۱۴ دی‌ماه ۱۳۹۱ این طرح را از نظر قانونی، رعایت عدالت در امکانات شغلی، مدیریت کلان و زمان ارائه آن غیرقانونی و واجد ایرادهای بسیار دانست.
مرکز پژوهش‌های مجلس هم‌چنین اجازه تصمیم‌گیری و تفویض اختیارات وسیع و بی‌قید و شرط به وزیران کشور، دادگستری، معاون اجرایی رییس جمهور، استانداران و معاونان توسعه مدیریت‌آنها در آخرین ماه‌های عمر دولت دهم را در تاریخ نظام اداری کشور بی‌سابقه و بدیع توصیف کرد و گفت: «استخدام این‌ تعداد نیرو عملا دستگاه اجرایی را با افزایش بار مالی ۲۰ درصدی روبرو می‌کند که دربودجه سالانه منظور نشده، ضمن آن که تصویب آن دولت‌های بعدی را برای سال‌های متمادی متعهد کرده و سطح توقعات را بالا می‌برد.»
دیوان محاسبات کشور نیز این طرح را غیرقانونی و غیرقابل اجرا خواند و گفت: «هر کس این طرح را اجرا کند، مجرم شناخته می‌شود.» علی لاریجانی، رییس مجلس ایران هم در ۲۲ تیرماه ۱۳۹۲ با ارسال نامه‌‌ای به محمود احمدی‌نژاد، این طرح را ملغی اعلام کرد.
غلامحسین الهام، سخنگوی دولت دهم
بخشنامه جهانگیری در توقف این طرح، با واکنش اعتراضی رییس دیوان عدالت اداری و غلامحسین الهام، سخنگوی دولت دهم روبرو شد. اما صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه از آن دفاع کرد.
بسیاری تحلیلگران گفته بودند که این طرح چه متوقف شود چه ادامه یابد، دولت روحانی را با نارضایتی روبرو خواهد ساخت و در واقع دولت یازدهم را به عرصه تصمیم‌گیری در بازی باخت-باخت خواهد کشاند.
هنوز دلایل تجدیدنظر جهانگیری در لغو توقف طرح مهرآفرین روشن نیست. این در حالی است که گفته می‌شد این طرح اگر تبلیغی سیاسی برای دولت دهم بوده، تنها یک انتحار سیاسی برای دولت یازدهم است.

نرخ ارز و سکه در بازار آزاد

نرخ ارز و سکه در بازار آزاد 

 

اقتصاد > بازار مالی - ایسنا نوشت:
ارزش طلا در ایران امروز ‌شنبه نسبت به روزهای پایانی هفته گذشته کاهش یافت اما از میانگین قیمت هفته گذشته همچنان بیشتر است.
در حال حاضر ارزش طلا در ایران روند صعودی دارد که در ساعات اولیه آغاز قیمت گذاری، قیمت آن با قیمت فعلی یکسان و رند نزولی داشته است.
این در حالیست که اونس جهانی و قیمت دلار نیز در بازار آزاد کاهش یافته است.
جدول قیمت سکه و ارز

نوع سکه قیمت شنبه (تومان)
سکه‌ تمام‌ طرح‌ جدید یک میلیون و 78 هزار
سکه‌ تمام‌ طرح‌ قدیم یک میلیون و 75هزار
نیم سکه 548 هزار
ربع سکه 350 هزار
یک گرمی 230 هزار
هرگرم‌ طلای 18عیار 110 هزار و 70
هر مثقال طلا 476 هزار و 800
اونس جهانی 1397.50 دلار
نوع ارز
دلار آمریکا 3200
یورو 4300

رئیس کل بانک مرکزی: کشور در شرایط خطیری است


اقتصاد ایران

ولی‌الله سیف، رئیس کل جدید بانک مرکزی، برنامه‌های خود را برای "بازگشت آرامش به بازار ارز" اعلام کرد. به گفته وی کنترل تورم، جلوگیری از افزایش نقدینگی و ایجاد ثبات اقتصادی ضروری‌‌ترین اقدامات در شرایط کنونی است.
به گزارش خبرگزاری مهر (۹ شهریور/۳۱ اوت)، ولی‌الله سیف، رئیس کل تازه بانک مرکزی، در مراسم معارفه خود اعلام کرد که کشور در شرایط خطیری قرار گرفته است. وی تورم را "بزرگ‌ترین تهدید معیشتی مردم" خواند.

سیف از مهار تورم، ممانعت از بدهکاری دولت و شرکت‌های دولتی، چاره‌اندیشی برای بدهی مسکن مهر، اصلاح رابطه مالی بانک مرکزی و خزانه، بازگرداندن آرامش به بازار ارز و ممانعت از مداخله در این بازار، برقراری انضباط در بازار پول، رقابتی کردن سند بانکی کشور و حمایت از شکل‌گیری نهاد صنفی بانک، به عنوان اهم برنامه‌های خود در بانک مرکزی یاد کرد.

وی "منفی شدن رشد اقتصاد"، "تورم مزمن کشور و رشد شتابان این تورم" و نیز "رشد بالای نقدینگی" را جزو چالش‌های کنونی در اقتصاد جمهوری اسلامی خواند و افزود: «در چند سال اخیر بی‌تدبیری‌هایی صورت گرفته که نمی‌تواند از تحریم‌ها باشد.»

سیف همچنین بر لزوم "ممانعت از منفی شدن نرخ سود سپرده‌های بانکی" تاکید کرد و خاطر نشان ساخت که جمهوری اسلامی درگیر "رشد بالای پایه پول و حجم بالای بدهی بانک‌ها" است و این مساله "عدم تعادل‌هایی را در بازار در پی داشته است".

رئیس کل جدید بانک مرکزی همچنین بر کنترل تورم و جلوگیری از افزایش نقدینگی کشور و ایجاد ثبات اقتصادی تاکید کرد و متذکر شد که باید بر مقررات بانکی ثبات لازم وجود داشته باشد.

ولی‌الله سیف ضمن ستایش از محمود بهمنی رئیس کل پیشین بانک مرکزی و اشاره به همکاری طولانی با وی در بانک ملی، گفت بر این اعتقاد است که همچنان باید از بهمنی در مجموعه نظام بانکی بهره گرفت.

"بهمنی فقط یک هفته رئيس کل بوده"!

به گزارش خبرگزاری مهر، همچنین علی طیب‌نیا، وزیر امور اقتصاد و دارایی دولت روحانی، در مراسم تودیع و معارفه محمود بهمنی و ولی‌الله سیف، در انتقاد به سیاست‌های دولت پیشین در رابطه با بانک مرکزی گفته است: «متاسفانه در مورد استقلال بانک مرکزی تصور نادرستی در دولتمردان وجود داشت و رئیس کل سابق بانک مرکزی به من گفت که فقط یک هفته رئیس کل بانک مرکزی بوده است که آن نیز در زمان روحانی بود.»

طیب‌نیا افزود: «دکتر بهمنی به حد توان خود در جهت اعمال سیاست‌های بانک مرکزی تلاش کردند گرچه محدودیت‌ها و مقیداتی در محیط تصمیم‌گیری وجود داشت اما تلاش خود را کرد.»

وزیر اقتصاد و دارایی خاطر نشان ساخته است که در سال‌های گذشته همواره بر استقلال بانک مرکزی تاکید شده ولی "عملیاتی شدن" آن امکان‌پذیر نشده است. به گفته طیب‌نیا استقلال بانک مرکزی بدون "قطع سلطه مالی" امکان‌پذیر نیست و قطع سلطه مالی نیز مستلزم "قطع بودجه دولت از منابع نفتی" است.

 فقر و بیکاری در ایران بیداد می‌کند

"تورم ۴۴ درصدی"


وزیر اقتصاد دولت روحانی نیز تاکید کرده که جمهوری اسلامی هم اکنون از لحاظ اقتصادی "در شرایط بسیار سختی" قرار دارد و ساختار اقتصاد کشور "نامتعادل و ناسالم" است که از گذشته به ارث برده شده است و "سیاست‌های نادرست" شرایط تحریمی را تحمیل کرده است.

به گفته طیب‌نیا هم اکنون تورم نیز در وضعیت بی‌سابقه‌ای قرار گرفته و به ۴۴ درصد رسیده است: «گرچه ما نرخ تورم بالا را در سال ۷۴ نیز شاهد بودیم اما آن نرخ تورم همراه با رونق و رشد اقتصادی بود و تحمل آن برای مردم ساده‌تر بود.»

طیب‌نیا خاطر نشان کرد که شرایط کشور خطیر است و باید هماهنگی‌های لازم وجود داشته باشد. به گفته وی انتخاب ولی‌الله سیف به عنوان رئیس کل بانک مرکزی به اتفاق آراء هیئت دولت صورت گرفته است.

"گرفتاری معیشتی مردم"

اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی نیز در همین جلسه از "تورم دو رقمی"، "نرخ بالای بیکاری" و "شرایط نامناسب تولید" در کشور یاد کرد. وی نیز ضمن تاکید بر استقلال بانک مرکزی گفت: «دست دولت به سوی صاحبنظران دراز است تا با ارائه راهکارها و نقدهای برنامه‌ها ما را یاری کنند.»

وی ضمن اشاره به "گرفتاری جدی در معیشت مردم" گفت: «مردم انتظار دارند دولت جدید برای برون‌رفت از وضع موجود راهکار پیدا کند.»

معاون اول رئيس‌جمهوری هدفمندی یارانه‌ها را یکی دیگر از چالش‌های پیش روی دولت روحانی خواند و گفت: «مبالغی به صورت نقدی پرداخت می‌شود اما باید گفت که ما با کسری بودجه بسیار بالایی رو به رو هستیم.»

جهانگیری گفت، بدون اینکه بخواهد "خدمات گذشته" را نفی کند، باید تاکید کند که شرایط کشور "پیچیده" است و چالش‌های پیش رو نیازمند "ساعت‌ها کار کارشناسی" است. وی افزود که دولت در این دوره "نیازمند حاکمیت عقلانی" و "جاری شدن علم اقتصاد در تصمیم‌گیری‌ها" است.

انتقاد از بی‌اعتنایی مقامات ایرانی به ماموریت احمد شهید

ایران


سخنان مقامات ایرانی در مخالفت با ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، انتقاد فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر را برانگیخته است. این فدراسیون و جامعه دفاع از حقوق بشر ایران بیانیه‌ای در این زمینه داده‌اند.
اظهارات اخیر تنی چند از مقامات دولتی جمهوری اسلامی علیه ماموریت احمد شهید در ایران با واکنش انتقادی نهادهای حقوق بشری روبرو شده است. عباس عراقچی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در روز سه‌شنبه (۵ شهریور/۲۵ اوت) عنوان کرد که کشورش، احمد شهید را "گزارشگر منصفی" نمی‌داند. محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه نیز در همین روز عنوان کرد که درخواست احمد شهید "جدی" تلقی نخواهد شد.
این سخنان پس از دو نامه ‌ارسالی احمد شهید به حسن روحانی برای سفربه ایران ابراز شده‌اند. این در حالی است که شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل، تا چند هفته دیگر آغاز به کار می‌کند و دکتر شهید باید گزارش خود در باره وضعیت حقوق بشر در ایران را به این اجلاس ارائه کند.
احمد شهید که از بدو گزینش خود به سمت گزارشگر ویژه ایران، امکان سفر به ایران را نیافته، در گزارش‌های پیشین خود از عدم همکاری مقامات جمهوری اسلامی و موارد نقض فاحش حقوق بشر در ایران خبر داده است. او از جمله به حبس خودسرانه مخالفان و منتقدان، شکنجه یا اعدام در ملاء‌عام اشاره کرده و این نمونه‌ها را محکوم کرده است. وی در سومین گزارش خود در اسفند ۱۳۹۱ تاکید کرد که وضعیت حقوق بشر در ایران وخیم‌تر شده‌ است.
احمد شهید، وزیر خارجه پیشین مالدیو، از ۱۱ ژوئن سال ۲۰۱۱ از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل به عنوان گزارشگر ویژه در امور ایران انتخاب شده است. ماموریت او سفر به ایران و بررسی مستقیم وضعیت زندانیان سیاسی و مشاهده شرایط حقوق بشر در این کشور است اما جمهوری اسلامی تاکنون اجازه حضور او در ایران را نداده است.
احمد شهید طی مصاحبه‌با بی‌بی‌سی فارسی در ۲۴ اوت ۲۰۱۳ ابراز خوشبینی کرده بود که با روی کار آمدن حسن روحانی، وضعیت حقوق بشر در ایران بهبود یابد. وی در حال حاضر با واسطه و طی دیدار با ایرانیان و سازمان‌های حقوق بشری خارج از کشور، در جریان موارد نفض حقوق بشر در ایران قرار می‌گیرد.
فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران با ابراز تاسف از به رسمیت نشناختن ماموریت گزارشگر ویژه سازمان ملل، تاکید کرده‌اند که سفر احمد شهید به ایران، می‌تواند گام بسیار مثبتی به جلو برای مشارکت این کشور در گفتگوی سازنده با جامعه‌جهانی پیرامون مسائل حقوق بشر باشد.
 عبدالکریم لاهیجی (چپ)
عبدالکریم لاهیجی، رییس فدراسیون بین‌المللی جامعه های حقوق بشر می‌گوید: «مطلب تازه‌ای ای در اظهارات اخیر مسئولان ایران نیست. این اظهارات تنها نشان می دهد که دولت تازه جمهوری اسلامی ایران قصد ندارد بیش از دولت قبلی با سازمان ملل همکاری کند. این سیاست منجر به انزوای روزافزون ایران شده و می تواند به گسترش خشم مردم ایران بیانجامد که باید فشار اصلی ناشی از این وضعیت را تحمل کنند.»
پیش از احمد شهید، "رینالدو گالیندوپل" و "موریس کاپیتورن" دو گزارشگر دیگر سازمان ملل توانسته‌اند در دهه شصت و هفتاد شمسی به ایران آمده و گزارش هایی را از وضعیت حقوق بشر تهیه کنند.
نخستین نماینده ویژه کمیسیون حقوق بشر برای بررسی نقض حقوق بشر در ایران آندرس آگوئیلار از ونزوئلا بود که در مهر ۱۳۶۳ به این سمت برگزیده شد اما در بهار سال ۱۳۶۵ به دلیل عدم همکاری جمهوری اسلامی از پست خود استعفا کرد.

اوباما: نمی‌توان شاهد کشته شدن زنان و کودکان با گاز شیمیایی بود

تحولات سوریه


باراک اومابا می‌گوید، هنوز "تصمیم قطعی" برای حمله نظامی را اتخاذ نکرده، ولی نمی‌توان شاهد کشته شدن "زنان و کودکانی بی‌گناه در مقیاسی دهشتناک با گاز" بود. وی گفت کاربست سلاح شیمیایی تهدیدی علیه "منافع امنیت ملی" آمریکاست.
رئیس‌جمهوری آمریکا روز جمعه (۳۰ اوت/۸ شهریور) در واشنگتن گفت که دولت او اطلاعات سرویس‌های مخفی آمریکا درباره اتهام کاربست‌سلاح شیمیایی توسط بشار اسد را منتشر کرده‌اند.

باراک اوباما برای نخستین بار شخصا اعلام کرد که او حمله نظامی "محدود" علیه رژیم سوریه را در نظر دارد، ولی در این باره هنوز "تصمیم قطعی" اتخاذ نکرده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، سخنان اوباما به گونه‌ای بود که تردیدی باقی نمی‌گذارد که او به طور جدی قصد یک اقدام نظامی تنبیهی علیه بشار اسد را در دست اجرا دارد.

رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «ما نمی‌توانیم جهانی را بپذیریم که در آن زنان و کودکان و مردم بی‌گناه در مقیاسی دهشتناک با گاز کشته شوند.» وی افزود که از سوی دیگر، کاربست سلاح شیمیایی تهدیدی جدی علیه "منافع امنیت ملی" آمریکا و متحدانش، اسرائیل، ترکیه و اردن است.

پیش از اظهارات باراک اوباما، جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده روز جمعه اعلام کرد که حمله شیمیایی هفته گذشته سوریه ۱۴۲۹ قربانی داشته که ۴۲۹ نفر از آن‌ها کودک بوده‌اند. وزیر ‌خارجه آمریکا از حمله شیمیایی سوریه به‌عنوان "جنایت علیه بشریت" یاد کرد و گفت که آمریکا در برابر این جنایت واکنش نشان خواهد داد.

انتقاد اوباما از شورای امنیت سازمان ملل

باراک اوباما که روز گذشته در کاخ سفید در جمع خبرنگاران سخن می‌گفت، با "ناکارآمد" خواندن شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که این سازمان نتوانسته است در برابر نقض قوانین بین‌المللی از سوی سوریه از خود واکنش مناسبی نشان دهد.

رئیس‌جمهوری آمریکا تاکید کرد، در صورتی که کشورش در برابر کاربست سلاح شیمیایی واکنش از خود نشان ندهد، این امر می‌تواند پیامدهای منفی در پی داشته باشد. اوباما همچنین افزود: «هیچ کس به اندازه من از جنگ خسته نیست، اما آمریکا به عنوان قدرت جهانی موظف به نظارت بر رعایت موازین بین‌المللی است.»

اولاند در تماس با اوباما: باید برای اسد "پیامی قدرتمند" فرستاد

دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه در پاریس طی بیانیه‌ای اعلام کرد که فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهور فرانسه، در پی سخنان باراک اوباما در آخرین ساعات جمعه شب تماسی تلفنی با رئیس‌جمهور آمریکا داشته است.

 فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهور آمریکا
در این بیانیه آمده که سران دو کشور، جامعه بین‌الملل را فراخوانده‌اند در پی کاربست بسیار محتمل گاز شیمیایی در ۲۱ اوت، "پیامی قدرتمند" برای رهبری دمشق بفرستند.

بیانیه دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه که در آخرین ساعات جمعه شب انتشار یافت، آمده است: «جامعه بین‌الملل نمی‌تواند کاربست سلاح شیمیایی را تحمل کند، و به همین دلیل باید رژیم سوریه را مسئول آن بداند و برای تقبیح چنین عملی، پیامی قدرتمند بفرستد.»

واکنش رژیم اسد: این‌ها حرف‌هایی‌ست که تروریست‌ها قبلا گفته‌اند

دولت سوریه در واکنش به اظهارات روز گذشته‌ی رهبری ایالات متحده، اتهام به کارگیری سلاح‌های شیمیایی را رد کرد. وزارت خارجه سوریه با "دروغ" و "ساختگی" خواندن ادعاهای رهبری آمریکا مبنی بر استفاده از سلاح شیمیایی از سوی حکومت بشار اسد، اعلام کرد که این اظهارات با هدف توجیه اقدام نظامی علیه سوریه صورت می‌گیرد.

در بیانیه‌‌ای که وزارت خارجه سوریه در این رابطه انتشار داد و در شبکه تلویزیونی سوریه قرائت شد، آمده که "اسناد اثباتی" که ادعا می‌شود ثابت می‌کنند دمشق در حمله با گاز شیمیایی دست داشته است، "دروغی" بیش نیست. آنچه که واشنگتن به عنوان "اسناد اثباتی غیرقابل تردید" ارائه کرده، چیزی نیست جز داستان‌سرایی‌هایی که "تروریست‌ها" از یک هفته‌ پیش آن را پخش کرده‌اند.

از سوی دیگر کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد که باراک اوباما با دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا و فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه بر سر بحران جاری در سوریه به طور جداگانه گفت‌و‌گویی تلفنی داشته است. رهبران آمریکا، بریتانیا و فرانسه تاکید کرد‌ه‌اند که کاربست سلاح شیمیایی قابل قبول نیست و نباید مورد مسامحه قرار گیرد.

احتمال انتشار نتایج تحقیقات بازرسان سازمان ملل تا دو هفته دیگر

بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد به پنج عضو دائم شورای امنیت اعلام کرده است که نتیجه تحقیقات بازرسان این سازمان ممکن است تا دو هفته دیگر منتشر شود.

با وجود این، وزیر خارجه آمریکا روز جمعه گفت که این کشور، منتظر نتایج تحقیقات بازرسان سازمان ملل نخواهد ماند. جان کری در توضیح دلایل این تصمیم گفت: «تحقیقات بازرسان تنها نشان خواهد داد که آیا سلاح شیمیایی در سوریه به کار رفته است یا خیر. این آزمایشات اما قرار نیست مشخص کند که سلاح شیمیایی از سوی کدام یک از طرفین درگیری به کار گرفته شده است.»


کری تاکید کرد که سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا به شواهد کافی دست یافته‌اند که نشان می‌دهد، سلاح‌های شیمیایی از سوی رژیم سوریه مورد استفاده قرار گرفته است.

واکنش نخست وزیر ترکیه به اظهارات اوباما

از سوی دیگر رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه در واکنش به اظهارات رئیس‌جمهوری آمریکا، موضع‌گیری اوباما در قبال سوریه را ناکافی دانست.

به گزارش شبکه ان تی وی ترکیه، اردوغان در جمع خبرنگان تاکید کرده که اقدام نظامی محدود نمی‌تواند رضایت‌بخش باشد. نخست وزیر ترکیه گفت، باید رژیم سوریه را به رعایت تعهداتش مجبور کرد.

علاوه بر این جیمی کارتر، رئیس جمهور پیشین آمریکا نیز در مورد حمله احتمالی نظامی آمریکا به سوریه واکنش نشان داد. کارتر روز جمعه گفت که اقدام نظامی بدون حمایت و پشتیبانی از سوی سازمان ملل متحد از منظر حقوق بین‌الملل قانونی و مجاز نیست.

رئیس جمهور پیشین آمریکا تاکید کرد که اقدام نظامی تغییری در جنگ داخلی سوریه ایجاد نخواهد کرد و تنها به پیچیده‌ترشدن اوضاع موجود در این کشور دامن می‌زد.

مرکل: روسیه و چین جایگاه سازمان ملل را تضعیف می‌کنند

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، رویکرد روسیه و چین در قبال بحران سوریه را مورد انتقاد شدید قرار داد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، صدراعظم آلمان به روزنامه "آگسبورگر تسایتونگ" گفت: «باعث تأسف شدید است که روسیه و چین از اتخاذ یک موضع مشترک در قبال مناقشه سوریه طفره می‌روند و این امر در شرایط کنونی نقش سازمان ملل متحد را به‌شدت تضعیف کرده است.»

آنگلا مرکل تأکید کرد که "شکستن تابوی کاربست گاز شیمیایی با صدها کشته، نمی‌تواند بدون پیامد باقی بماند".

وی گفت ضمن رد کردن مشارکت آلمان در یک عملیات نظامی بدون مأموریت از سوی سازمان ملل، افزود: «وقتی مردان و زنان و کودکان با گاز سمی به قتل می‌رسند، جهانیان نمی‌‌توانند به راحتی آن را بپذیرند.» از نظر صدراعظم آلمان، بحران سوریه فقط می‌تواند راه حل سیاسی داشته باشد.

جمعه، شهریور ۰۸، ۱۳۹۲

آیا در دوره روحانی حبس و اعدام پیروان اهل سنت پایان می‌یابد؟


ایران


۱۶ تن از زندانیان اهل سنت پس از اتمام دوره محکومیت خود از زندان رجائی شهر کرج آزاد شدند. اما بیم اعدام ۲۵ تن از شهروندان پیروان اهل سنت کشور هم‌چنان باقی‌است. آیا با روی کار آمدن روحانی وضعیت آنها تغییر می‌کند؟
حسن امینی، حاکم شرع مردمی کردستان در توصیف وضعیت قومیت‌ها و اهل سنت کشور می‌گوید، فعلا آب از آب تکان نخورده است. به نظر او زمان برای تغییر و تحول فعلا کوتاهست و هم‌زمانی تشدید فشار به اهل سنت با روی کارآمدن روحانی ارتباطی ندارد.
عبدالله سهرابی، نماینده کرد مجلس در دوره ششم هم می‌گوید، تابحال هیچیک از مواد ۱۰ ماده‌ای بیانیه روحانی در رابطه با مطالبات قومیت‌ها و اهل سنت اجرا نشده و حتی بند نخست آن که مربوط به مشارکت در کابینه بوده نقض شده است.
روحانی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری با صدور بیانیه‌ای روی "تدریس زبان مادری ایرانیان (کردی، آذری، عربی و...) بطور رسمی در سطوح مدارس و دانشگاه‌ها دراجرای کامل اصل ۱۵ قانون اساسی" تاکید کرده بود. روحانی همچنین وعده داد قومیت‌ها در مدیریت‌های کلان کشور تا عضویت کابینه را خواهند داشت.
"۲۵نفر از ما زیر حکم اعدام قرار داریم"
خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ۷ شهریور ۱۳۹۲ از آزادی ۱۶ زندانی اهل سنت با اتمام محکومیت و حکم اعدام پنج نفر دیگر خبر داد.
یکی از زندانیان به گزارشگر هرانا گفته است: «امروز برای ۵ نفر دیگر از زندانیان اهل سنت محکومیت اعدام صادر شد و با این حساب اکنون ۲۵ نفر از ما زیر حکم اعدام قرار داریم. همچنین امروز برای دو برادر اهل سنت که از هم‌بندیان ما هستند مجموعا ۲۰ سال زندان صادر شد.»
خلع لباس و ۶ سال حبس برای یک روحانی سنی
محافل خبری اهل سنت همچنین از خلع لباس و محکومیت ۶ سال عبدالسلام گلنواز امام جمعه وجماعت "مسجد حضرت عمر سردشت" خبر دادند. وی روز دوشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۲ به دادگاه ویژه روحانیت تبریز احضار و مورد بازجویی و محاکمه قرار گرفته است.
اتهامات گلنواز از سوی دادگاه "عضویت در حرکت غیرقانونی مکتب قرآن، تبلیغ علیه نظام ، سخنرانی به نفع حزب دمکرات و ایجاد تفرقه مذهبی" عنوان می‌شود. او به خلع لباس روحانیت و۶ سال زندان محکوم شده است.
ادامه فشار بر اهل سنت پس از روی کارآمدن روحانی
حسن امینی، حاکم شرع مردمی استان کردستان
به نظر حسن امینی حاکم شرع مردمی کردستان و رئیس "مکتب قرآن کردستان"، پس از روی کارآمدن حسن روحانی تغییری در وضعیت اهل سنت بوجود نیامده است. وی در گفت‌وگو با دویچه وله خاطرنشان می‌کند حرکت مکتب قرآن یک حرکت دینی است که پیش از انقلاب در سال ۱۳۵۶ توسط علامه مفتی‌زاده تاسیس شد.
امینی می‌افزاید: « فعالیت مکتب قرآن آزاد نیست و به دوشاخه "مکتب قرآن" و "مکتب قرآن کردستان" تقسیم شده است. هر دو گروه تحت فشار هستند و این دوستمان گلنواز متعلق به "مکتب قرآن" است، نه "مکتب قرآن کردستان". اما فرقی نمی‌کند و من خود را مسئول می‌دانم که از همه کردها و مسلمانان دفاع بکنم و حتی کرد غیر مسلمان هم مورد ستم قراربگیرد، دفاع می‌کنم.»
در سال‌های گذشته بسیاری از اعضای مکتب قرآن دستگیر شدند. اخیرا هوشنگ احمدی از اعضای شورای رهبری مکتب قرآن کردستان مقیم کرمانشاه وعبدالله عباسی یکی از مدیران دفتر حسن امینی حاکم شرع مردمی کردستان هم برای بازجویی احضار شده‌اند. حسن امینی نیز در دهه‌ ۶۰ زندانی بوده و تابحال چندین بار از سوی دادگاه ویژه روحانیت احضار شده است.
آیا نگاه امنیتی حاکمیت به مسائل تغییر خواهد کرد؟
آگاهان به مسائل قومیت‌ها و اهل سنت کشور امیدوارند با روی کارآمدن روحانی نگاه امنیتی حاکمیت به مسئله اقلیت‌های قومی و دینی تغییرکند.
حسن روحانی در بیانیه خود از "تغییر نگاه امنیتی نسبت به اقوام و فرهنگ‌های ایرانی و تبدیل ساختار و روش‌های سیاسی- امنیتی به نظام مدیریت علمی و کارآمد" وعده داده بود.
گفته می‌شود، در مناطق قومی روحانی بیش از ۸۰ درصد رای آورد
امینی می‌گوید،انتظار نمی‌رود در مدت کوتاهی سیستم دست از سیاست پیشین خود بکشد. وی ادامه می‌دهد: «وضعیت تغییری نکرده و نشانی از بدتر و یا بهترشدن را نمی‌توان مشاهده کرد و به قول معروف آب از آب تکان نخورده است و من فکر نمی‌کنم به این زودی‌ها آقای روحانی بتواند کاری بکند.»
بیانیه روحانی در رابطه با مطالبات قومیت‌ها اجرا نشد
عبدالله سهرابی، نماینده کرد در دور ششم مجلس هم در مصاحبه با دویچه‌وله انتقاد می‌کند که هیچیک ازبیانیه ۱۰ ماده‌ای آقای روحانی در رابطه با مطالبات قومیت‌ها و اهل سنت، اجرا نشده‌اند.
بشنوید: مصاحبه با عبدالله سهرابی
سهرابی می‌گوید: «هنوز هیچکدام از بندهای بیانیه اجرا نشده‌اند. بند اول یعنی مشارکت در کابینه به عنوان وزیر و یا معاونت رئیس جمهور نقض شده است. البته هنوز فرصت هست و ۹ بند دیگر زمان زیادی می‌خواهد و باید در آینده شاهد و ناظر باشیم و ببینیم که چه بندهایی اجرا می‌شود و یا نمی‌شود.»
سهرابی نماینده سابق مجلس یادآور می‌شود: «کل این بیانیه را آقای روحانی در سالن آزادی سنندج مورد تاکید قرارداده بود و فعلا برای اجرای آن امید هست. آقای روحانی هنوز هم می‌توانند وزیری انتخاب کنند، از معاونانشان، روسای سازمان‌هایی که می‌توانند عضو کابینه باشند و این حق را به اقلیت‌ها که حدود ۸۰ درصد به ایشان رای دادند را ادا کنند.»
دلایل نقض بیانیه ۱۰ ماده‌ای روحانی
عبدالله سهرابی ، نماینده سابق مجلس درباره دلایل اجرا نشدن بیانیه ۱۰ ماده‌ای روحانی می‌گوید: «دلیل اول اینکه خود دولت یک فاکتور استز عوامل خارج از دولت، مراکز قدرت، گروه‌های فشار، اصول‌گرایان تندرو و برخی نهادها آقای روحانی را تحت فشار قرار می‌دهند و محدویت ایجاد می‌کنند. دوم اینکه به صورت تاریخی تاکنون چنین امکانی در نظام ایدئولوژیکی و پیش از انقلاب برای اقوام فراهم نشده است.»
سهرابی تاکید می‌کند خود دولت بر اساس لابیگری‌ها و سمت‌خواهی‌ها این پست‌ها را توزیع کرده است و چون اقوام فاقد لابی‌گری هستند و نفوذی ندارند سهمی از آن نبرده‌اند.
سهرابی اضافه می‌کند: «جای خوشبختی است که تا حالا مفاد این بیانیه ۱۰ ماده‌ای، مواضع آقای روحانی و مشاوران و معاونان او تغییری نکرده و آنها هیچوقت حرف خود را تکذیب نکردند و بخاطر همین موضوع ما امیدواریم و به آینده خوشبین هستیم.»
نشست برای پیگیری وعده‌های روحانی برای اقلیت‌ها
آگاهان به امور اقلیت‌های قومی و دینی کشور بر این باورند که قومیت‌ها امید خود را برای حضور در صحنه سیاست کشور از دست نداده‌اند و به ویژه بیانیه ۱۰ ماده‌ای رییس جمهور را راهکاری برای پیگیری مطالبات خود قلمداد می‌کنند.
سهرابی، نماینده کرد در مجلس ششم در این راستا به دویچه‌وله گفت در روز سه شنبه آینده قراراست نمایندگان قومیت‌ها و اهل سنت برای پیگیری مطالبات خود و اجرای بیانیه ۱۰ ماده‌ای آقای روحانی نشست داشته باشند. به گفته او در این نشست شخصیت‌های سیاسی، مدنی و فعال جامعه، نمایندگان ادوار و شخصیت‌های حقیقی ساکن تهران و بخشی از نمایندگان فعلی مناطق کردنشین، ایلام، کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی شرکت خواهند کرد.

مسدود شدن نزدیک به نیمی از درآمدهای صادراتی نفت ایران

مسدود شدن نزدیک به نیمی از درآمدهای صادراتی نفت ایران

یک کشتی نفت کش در نزدیکی بندرعباس
خبرگزاری فرانسه

نوشتۀ شاهرخ بهزادی
خبرگزاری آسوشیتد پرس به نقل از یک مسئول ارشد دولت آمریکا که نامش را فاش نساخت ، خبر داد که ایران در نتیجه تحریم های جهانی نمی تواند به نیمی از درآمدهای نفتی خود دسترسی داشته باشد. حدود 44 در صد درآمدهای نفتی ایران در حساب های خارجی انباشت شده و به دلیل تحریم ها قابل انتقال و استفاده در ایران نیست.

بر اساس برآوردهای دولت آمریکا، تحریم های بین المللی که از ماه فوریه گذشته علیه ایران به مرحله اجرا گذاشته شده است اقتصاد این کشور را عملاً از یک و نیم میلیارد دلار درآمد نفتی ماهانه خود محروم کرده است. میانگین ماهانه درآمد کل نفتی ایران بر اساس برآوردهای دولت آمریکا طی شش ماهه گذشته در حدود 3.4 میلیارد دلار بوده است.
دولت آمریکا با بررسی تراز پرداخت های تجاری بین ایران و کشورهای وارد کننده نفت خام ایران و بر اساس داده های آماری گمرک های این کشورها در شش ماهه گذشته به این نتیجه رسیده است که 44 در صد از درآمدهای نفتی ایران در حساب های خارجی انباشت شده و ایران نمی تواند مبالغ انباشت شده را نه به حساب ذخیره ارزی انتقال دهد و نه از آن در جهت تأمین کسری بودجه خود استفاده نماید.
کشورهای وارد کننده نفت ایران از جمله چین، هند، ژاپن و 6 کشور دیگر که با شرایطی از معافیت موقت ومشروط تحریم های یک جانبه آمریکا بهره مند هستند، ناگزیرند واردات نفت از ایران را به تدریج کاهش دهند. در همین حال، آنها نمی توانند وجوه نفت خریداری شده را به تهران بپردازند، در صورت عدم رعایت این موضوع، آنها درمعرض تحریم نظام مالی و اقتصادی آمریکا قرار گرفته وامکان بهره‌وری از نظام اقتصادی آمریکا رانخواهند داشت.

در این راستا، گاربیس ایرادیان، از مؤسسه تحقیقاتی اقتصاد بین‌المللی، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته که تاکنون و به رغم تحریم‌ها، ایران همچنان از مازاد تجاری بهره‌مند است، او گفته که روند این مازاد تجاری از سال 2011 همواره رو به کاهش بوده است. و اکنون با مسدود شدن درآمد نفتی ایران در خارج از کشور مازاد تجارت باقی مانده ، بی‌فایده شده است.

اقتصاد زمینگیر ایران به روایت وزیر کار

اقتصاد زمینگیر ایران به روایت وزیر کار

نوشتۀ ناصر اعتمادی
علی ربیعی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی، گفته است برغم درآمدهای بی سابقۀ ارزی ایران طی سال های گذشته، رشد اقتصادی کشور هم اکنون منفی است.

وزیر کار با اشاره به شعار انتخاباتی محمود احمدی نژاد در سال 1384 گفته است که رییس جمهوری قبلی ایران با واردات گسترده انواع کالاها از جمله سیب شیلی و انگور مصر پول نفت را سر سفره های مردم آورد. او همچنین گفته است که رشد منفی اقتصاد و افزایش تورم را نمی توان تنها به تحریم ها نسبت داد. زیرا بخش اعظم مشکلات کنونی اقتصاد ایران ناشی از نبود مدیریت صحیح بر درآمدها و نحوۀ هزینه کردن آنهاست.
علی ربیعی افزوده است : برغم سپری شدن نیمی از سال جاری بخش اعظم درآمدهای دولت محقق نشده است و به نظر می رسد که تا پایان سال نیز وضع به همین منوال باشد. وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی با اشاره به کسری شدید بودجۀ سال جاری افزوده است که قانون بودجۀ سال 1392 نیازمند اصلاح است و اینکه اساساً با این بودجه نمی توان در کشور کار و شغل ایجاد کرد. با این سخن علی ربیعی اعتراف کرده است که در سال جاری نیز اقتصاد کشور شاهد رشد و رونق کسب و کار و به تبع ایجاد شغل نخواهد بود.
وی در جای دیگری از سخنانش با اشاره به نبود زیرساخت های رشد و اشتغالزایی در استان سیستان و بلوچستان افزوده است که نرخ بیکاری در این استان بالای سی درصد و بیکاران جوان آن نیز بیش از هر استان دیگر کشور است.
در روزهای گذشته وزیر اقتصاد دولت یازدهم، علی طیب نیا، هشدار داد که کشور با سونامی بیکاری هشت و نیم میلیون نفری روبرو است، هر چند ناظران آگاه معتقدند که شمار بیکاران کشور هم اکنون از مرز دوازده میلیون نفر یعنی 50 درصد نیز گذشته است.
وزیر اقتصاد همچنین رقم کسری بودجۀ سال جاری را 75 هزار میلیارد تومان اعلام کرده و افزوده بود که دولت روحانی قصد دارد یارانه های دو دهک درآمدی را که شامل پانزده میلیون نفر از جمعیت کشور می شود حذف کند تا به این ترتیب به میزان هشت هزار میلیارد و ششصد میلیون تومان صرفه جویی کند. گفتنی است که دولت محمود احمدی نژاد با هشتصد میلیارد دلار درآمد نفتی بی سابقه اقتصاد ایران را به وضعیت کنونی اش دچار کرد، هر چند رهبر جمهوری اسلامی ایران، علی خامنه ای، علناً اعلام کرد که دیدگاه ها و عملکرد اقتصادی احمدی نژاد به مراتب به نظرات او نزدیکتر است.

انتشار "کیهان لندن" متوقف شد


انتشار "کیهان لندن" متوقف شد


ایران


هفته‌نامه‌ "کیهان لندن" که در ادامه سنت کیهان پیش از انقلاب، از حدود ۳۰ سال پیش در لندن انتشار می‌یافت، اطلاع داد که دیگر منتشر نخواهد شد. تارنمای این نشریه در اینترنت همچنان در دسترس خواهد بود.
با روی کار آمدن جمهوری اسلامی در ایران و مصادره روزنامه پرطرفدار "کیهان" از سوی "دولت انقلابی"، از حدود ۳۰ سال پیش برخی از مسئولان و کارکنان "کیهان"، این نشریه را به صورت هفتگی در لندن منتشر کردند. "کیهان لندن" برای مدتی طولانی یکی از مهم‌ترین رسانه‌های ارتباط میان ایرانیان مهاجر و تبعیدی بود. اکنون کارکنان نشریه خبر داده‌اند که انتشار "کیهان لندن" به دلیل مشکلات مالی متوقف شده است.
مصباح‌زاده، صاحب کيهان
روزنامه "کیهان" تا پیش از انقلاب ضدسلطنتی بهمن ۱۳۵۷ پرتيراژترين نشریه ايران بود. "کیهان" سبک و سیاقی داشت که تا امروز الگویی برجسته برای روزنامه‌نگاری حرفه‌ای باقی مانده است.
کیهان در روزهای توفانی پس از شهريور ۱۳۲۰ و اشغال ايران توسط نيروهای متفقين پدید آمد. با سقوط دیکتاتوری رضاشاه و بازگشت "آزادی بیان" به کشور، نشریات زیادی منتشر شدند که بیشتر آنها به جای کار حرفه‌ای خبررسانی و آگاه‌سازی، به ارگان سازمان‌ها و احزاب گوناگون تبديل شده بودند، با یکدیگر نزاع می‌کردند و به هیجان‌های سیاسی دامن می‌زدند.
دکتر مصطفی مصباح‌زاده حقوقدان جوانی که به تازگی از اروپا به ايران برگشته بود، در فکر تأسيس روزنامه‌ای تازه بود که کار خبرنگاری و اطلاع‌رسانی را با اصول حرفه‌ای همراه کند. او برای تأسیس نشریه و تأمین بودجه آن به محمد رضا شاه پهلوی مراجعه کرد که در جوانی به سلطنت رسيده و در میان عامه مردم هنوز از محبوبیتی نسبی برخوردار بود.
دکتر مصباح‌زاده متعهد شد در نشریه‌ای که "کیهان" نام گرفت، سخنگو و حامی "منافع ملی" باشد و در کنار آن دیدگاه‌ها و مواضع دربار را به صورت بی‌طرفانه بازتاب دهد. اما او با وجود بهره‌گيری از حمايت دربار، کوشيد که کيهان در برابر نيروهای فشار و ارباب قدرت، سلامت و استقلال خود را حفظ کند و خبررسانی را به شيوه‌ای درست و حرفه‌ای انجام دهد.
امیر طاهری، آخرین سردبیر کیهان تا آستانه انقلاب
مصباح‌زاده گاه نوشته‌ای به کیهان می‌داد اما در تحريريه روزنامه دخالت نمی‌کرد. او سرپرستی هيئت تحريريه را به عبدالرحمن فرامرزی واگذار کرده بود که از نويسندگان مورد اعتماد او بود. گفته‌اند که مصباح‌زاده در طول انتشار کيهان، همواره مقام سردبير و استقلال هيئت تحريريه را محترم می‌شمرد.
دفتر روزنامه کيهان ابتدا در محله "سرچشمه" تهران بود و سپس به ساختمانی بزرگ و مجهز در کوچه‌ای در خيابان فردوسی نقل مکان کرد. حسينقلی مستعان، مشفق همدانی، صادق بهداد و رحمت مصطفوی از نخستين سردبيران کيهان بودند.
گسترش "مؤسسه کيهان"
پيش از سال ۱۳۳۲ يعنی در سال‌های پرتلاطم نهضت ملی و دوران زمامداری محمد مصدق که درگيری ميان دربار و جنبش ملی بالا گرفته بود، کيهان می‌کوشید بی‌طرف باشد، از دعواهای رایج بپرهیزد و به درج گزارش‌های دقیق خبری اکتفا کند.
پس از کودتای ۲۸ مرداد که در ايران حکومت نظامی بر سر کار آمد و آزادی نشر و بيان محدود شد، کيهان با اتکا به درايت مصباح‌زاده توانست تا حد زيادی از استقلال خود دفاع کند. پافشاری بر سلامت حرفه‌ای، حيثيت و اعتبار نشريه را نزد لايه‌های آگاه جامعه بالا برد و آن را به پرتیراژترین روزنامه کشور بدل ساخت.
کیهان توانست عده‌ای از بهترين روزنامه‌نگاران ايران را به خدمت بگيرد و خود مکتبی در دنیای حرفه‌ای ژورنالیسم حرفه‌ای راه بیندازد. در سال‌های بعد کیهان با انتشار نشریاتی ویژه زنان و کودکان و دوستداران ورزش، به مؤسسه‌ای بزرگ بدل شد.
رقيب اصلی کيهان در عرصه مطبوعات، روزنامه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌"اطلاعات" به مديريت سناتور عباس مسعودی بود که مثل کیهان هر روز بعدازظهر منتشر می‌شد. "اطلاعات" از آغاز در خط حکومت و دربار حرکت می‌کرد، به ندرت از مشکلات و نابسامانی‌های جامعه چیزی می‌گفت و روی هم رفته نشریه‌ای وابسته و تبلیغاتی شناخته می‌شد.
یک روزنامه "انتقادی"
شاید در رقابت و مقایسه با "اطلاعات" بود، که فاصله کیهان با دیدگاه حکومتی برجسته می‌شد. کیهان گاه تا دور ترین مرز یا "سقف سانسور" پیش می‌رفت، نابسامانی‌های جامعه و ناخرسندی مردم را با لحنی ملایم بيان می‌کرد، هرچند همواره بر وفاداری خود به نظام موجود و حکومت پادشاهی تأکید داشت.
برخی از سردبيران کيهان تلاش کردند به رغم شرايط ناهموار، استقلال حرفه‌ای کيهان را پاس بدارند، در اين ميان می‌توان از عبدالرسول عظيمی و دکتر مهدی سمسار نام برد.
کيهان از پشتيبانی گروهی از نويسندگان و روزنامه‌نويسان زبردست برخوردار بود که هم در اسلوب نگارش و هم در حرفه مطبوعاتی خبره بودند. کسانی مانند هوشنگ وزیری، کاوه دهگان، جهانگير افکاری، رضا مرزبان، حسام‌الدين امامی، صدر‌الدين الهی، خسرو شاهانی و نصرت‌الله نوح در تحريريه کيهان کار می کردند.
کيهان همچنين موفق شده بود همکاری برخی از نويسندگان نامی ايران را جلب کند. کسانی مانند احمد شاملو، جلال آل‌احمد، محمود اعتمادزاده (به آذين)، اسماعيل خويی، علی اصغر حاج سيدجوادی، منوچهر آتشی، نصرت رحمانی و بسياری ديگر با صفحات ادبی کيهان يا ضميمه‌های فرهنگی آن همکاری داشتند.
حسین شریعتمداری، نماینده خامنه‌ای در کیهان
آخرين سردبير روزنامه کيهان تا آستانه انقلاب امير طاهری بود. با نزديک شدن انقلاب سال ۱۳۵۷، شورای سردبيری تازه‌ای در کيهان شکل گرفت که رحمان هاتفی در رأس آن قرار داشت.
در جريان انقلاب، کارکنان کيهان در دفاع از آزادی نشر و بیان نقش مهمی ایفا کردند و با انعکاس اعتراضات مردمی به پیروزی انقلاب یاری رساندند. رحمان هاتفی تا نيمه سال ۱۳۵۸ سردبير کيهان باقی ماند. او در سال ۱۳۶۲ به خاطر فعاليت‌های سياسی دستگير شد و در زندان جان باخت.
"غصب" کيهان
با وجود حمايت کيهان از انقلاب و رهبری آيت‌الله خمينی، اين روزنامه پس از پيروزی انقلاب زير فشار شدید نظام نوبنیاد قرار گرفت. طی سال ۱۳۵۸ جمهوری اسلامی که بر آن بود تمام صداهای مخالف را خاموش و "کيهان" را به بلندگوی بنيادها و باورهای فکری خود تبديل کند، بخش بزرگی از تحريريه روزنامه را مشمول "پاکسازی" ساخت و اخراج کرد.
گروهی از روزنامه‌نگاران اخراجی در مرداد ۱۳۵۸ روزنامه "کیهان آزاد" را بنیاد گذاشتند که کوشید رسم و راه کیهان را با دفاع از آزادی بیان و انعکاس مبارزات مردم ادامه دهد. اما این روزنامه پس از انتشار تنها ۱۰ شماره، با یورش ماموران داستانی تعطیل شد.
از سوی دیگر در خارج از کشور، گروهی از روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی در تابستان ۱۳۶۲ "کیهان لندن" را منتشر کردند. روزنامه در آغاز زیر هدایت دکتر مصطفی مصباح‌زاده منتشر می‌شد و سردبیر آن هوشنگ وزیری، مترجم نامی، بود.
در زمان انتشار آخرین شماره "کیهان لندن"، ناصر محمدی آخرین سردبیر آن بود.
کیهان، ارگان بنیادگرایان
از سال ۱۳۵۸ سرپرستی کيهان را به صورت رسمی دولت جمهوری اسلامی به عهده گرفت. مديريت اجرايی و امور تحريری روزنامه به طور عمده به افراد غيرحرفه‌ای واگذار شد که به جای خبررسانی و آگاه‌سازی، از روزنامه تریبونی برای تبلیغ مرام حکومتی ساختند.
کیهان به تدریج به ارگان بنیادگرایان مبدل شد
در نيمه دهه ۱۳۶۰ که نشريات تازه‌ای وارد صحنه مطبوعات ايران شده بودند، سيد محمد خاتمی با تيم تازه‌ای به سرپرستی ماشاءالله شمس‌الواعظين در کيهان مستقر شدند. آنها با بالا بردن کیفیت روزنامه توانستند تا حدی میراث حرفه‌ای کیهان را زنده کنند.
در اواخر دهه ۱۳۶۰ فردی به نام مهدی نصيری سردبيری کيهان را به عهده گرفت که رفته رفته اين روزنامه را به بلندگوی مواضع جناح افراطی حاکميت تبديل کرد، که بيش از خبررسانی و آگاه‌سازی جامعه، به تبليغ مواضع سياسی معين گرايش داشت.
در اوايل دهه ۱۳۷۰ ناخشنودی از فشارهای سياسی و اجتماعی به ويژه در ميان زنان و جوانان ايرانی بالا گرفت. در شرايطی که جنبش اصلاح‌طلبی نيرو می‌گرفت، یکی از پیروان خاص مقام رهبری جمهوری اسلامی به نام حسين شريعتمداری، به سرپرستی روزنامه کيهان منصوب شد. شريعتمداری وظيفه دفاع از مواضع رهبری را در برابر نيروها و محافل طرفدار تحول و اصلاحات به عهده گرفت.
سير کيهان از روزنامه‌ای کمابيش مستقل به نشریه‌ای حکومتی و مدافع افراطی "ولایت فقیه" به حيثيت آن ضربه جبران‌ناپذيری وارد کرد. امروزه تنها به ياری حمايت دولتی و يارانه‌ای است که "کیهان" همچنان به نشر خود ادامه می‌دهد.

رفسنجانی: برخی حزب‌اللهی‌های به مردم ظلم کردند

ایران


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌گوید برخی از حزب‌اللهی‌ها به خیال خدمت به مردم به آنها ظلم می‌کنند. اکبر هاشمی رفسنجانی تاکید می‌کند: ترساندن و ارعاب مردم و یا زور گفتن و امنیتی کردن فضا هیچ فایده‌ای ندارد.
اکبر هاشمی رفسنجانی در دیدار با شرکت‌کنندگان در "همایش میثاق با امام" به برخی از مسائل پیش و بعد از انتخابات ۲۴ خرداد ۹۲ پرداخت و این انتخابات را کار بزرگی خواند که "با برگزاری آن بسیاری از دشمنان غافلگیر شدند."
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) جمعه (۸ شهریور ۱۳۹۲/ ۳۰ اوت) از قول رفسنجانی نوشت: «مردم حماسه آفریدند اما کار سخت‌تر حفاظت از حماسه است. مانند انقلاب اسلامی که حفاظت از آن بسیار دشوار‌تر از به دست آوردن آن است.»
«ارعاب و زور گفتن به مردم فایده ندارد»
به گزارش ایلنا رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در این دیدار که شب جمعه برگزار شد گفت: «امروز شاهد حرکت‌هایی از جانب مردم هستیم که همگی نشان داد افرادی که به دنبال جریان مخالف با جریان و خط امام هستند ناکام ماندند.»
رفسنجانی بدون نام بردن از فرد خاصی افزود: «کسانی که بعد از مدت‌ها خواستند عصر امام را کهنه کنند و یاران مخلص امام را تار و مار کردند، ظلم کرده‌اند. به نظر می‌رسد خدا نمی‌خواهد که برخی افراد بر مردم سختی وارد کنند.»
او در بخش دیگری از سخنانش "برخی از افراد حزب‌اللهی" را از کسانی معرفی می‌کند که به مردم ظلم می‌کنند: «متاسفانه برخی مواقع آنهایی که حزب اللهی هستند به مردم ظلم می‌کنند. ولی به خیال خود در حال خدمت به مردم هستند. این شیوه امنیت نمی‌آورد بلکه با سکوت همراه خواهد بود.»
رفسنجانی تاکید می‌کند که اکنون برهمگان آشکار شده "ترساندن و ارعاب مردم و یا زور گفتن و امنیتی کردن فضا" هیچ فایده‌ای ندارد و این گونه امنیت، "امنیتی برای گورستان خواهد بود و برای زنده‌ها مناسب نیست."
انتشار آمار جعلی پیش از انتخابات
هاشمی رفسنجانی که نامزدی خود در انتخابات ۲۴ خرداد را وابسته به موافقت رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای کرده بود در واپسین دقایق مهلت ثبت‌نام با حضور در وزارت کشور ثبت نام کرد اما صلاحیت‌اش از سوی شورای نگهبان تایید نشد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت با نقل این عبارت خامنه‌ای هنگام رای دادن که "رای مردم حق‌الناس است" گفت، "اگر کسانی چند روز پیش از انتخابات مانع حضور برخی در انتخابات شدند و اگر کسانی نگذاشتند آرای داده شده خوانده شود حق‌الناس بر گردن آنهاست."
به گفته‌ی رفسنجانی کسانی که قبل از انتخابات "آمار جعلی" منتشر می‌کردند با پیروزی حسن روحانی که مورد حمایت او و محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین بود غافلگیر شدند.
او می‌گوید: «تا چند روز قبل از انتخابات آمارهایی از سوی برخی از افراد اعلام می‌شد که برای خودشان هم اغواکننده بود آنان از مردم آمار می‌گرفتند نظرسنجی می‌کردند و برای دلگرمی خود نتایج دیگری از این آمار ارائه می‌کردند ولی ما شاهد بودیم که خداوند چگونه آن‌ها را غافلگیر کرد.»
به گفته‌ی رفسنجانی بسیاری از حاضران در این همایش پیشتر از او دعوت کرده‌اند به شهرشان برود اما او دعوت‌ها را نمی‌توانسته بپذیرد "چون وضع را می‌دانستم اما نمی‌توانستم آنچه را که می‌دانم بگویم."
 در ضمن سخنرانی رفسنجانی، شعارهایی به نفع میرحسین موسوی و مهدی کروبی سر داده شد
آرای خوانده نشده انتخابات ۸۴ و ۸۸
ظاهرا منظور رفسنجانی از اشاره به کسانی که "نگذاشتند آرای داده شده خوانده شود" مربوط به انتخابات مناقشه‌برانگیز سال‌های ۸۴ و ۸۸ است، زیرا او اعتقاد دارد انتخابات سال ۹۲ " بدون هیچ آسیبی برگزار شد."
مطابق برخی گزارش‌ها هنگامی که رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از "یاران امام" یاد کرد عده‌ای از حاضران به نفع دو نامزد معترض انتخابات سال ۸۸، مهدی کروبی و میرحسین موسوی که از بهمن ۸۹ در بازداشت خانگی به سر می‌برند شعار داده‌اند.
رفسنجانی با بیان این که "ما برای حفاظت از انقلاب مشکلات بسیاری را پشت سر گذاشتیم" به بحران‌های سال‌های اخیر می‌پردازد و می‌گوید: «آخرین مصائبی که ملت ایران بعد از آن میزان حوادث و جنگ تجربه کرد این بود که در دوره‌های اخیر شاهد بودیم کسانی که بسیار به این انقلاب خدمت کردند دچار مشکلات شدند.»
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بدون نام بردن از زندانیان سیاسی، به ویژه موسوی و کروبی گفت، "این‌ها همانی هستند که امروز شما با آمدن نامشان به هیجان می‌آیید" و "باید به تدریج این مشکلات حل شود."

پنجشنبه، شهریور ۰۷، ۱۳۹۲

تهدید نمایندگان طویله ولایت وقیح به استیضاح سه وزیر کابینه حسن کلید ساز

ایران


شماری از نمایندگان مجلس لغو یکی از مصوبات دولت دهم از سوی دولت جدید را غیرقانونی دانسته و در نامه‌ای به علی لاریجانی، رئیس‌مجلس، خواستار تذکر به حسن روحانی شده‌اند. نمایندگان سه وزیر را تهدید به استیضاح کرده‌اند.
موسی‌الرضا ثروتی، نماینده بجنورد و عضو کمیسیون برنامه و بودجه، روز پنج‌شنبه (۲۹ اوت/ ۷ شهریور) در گفت‌وگویی با خبرگزاری فارس از اعتراض ۵۰ نماینده نسبت به لغو یکی از مصوبات دولت دهم از سوی دولت روحانی خبر داد. در این مصوبه دولت پیشین شماری از مجموعه‌های اقتصادی را به برخی نهادها نظیر آستان قدس رضوی واگذار کرده بود.

آقای ثروتی اقدام دولت یازدهم در مورد لغو این مصوبه را "آغاز یک انحراف در دولت" دانست و گفت: «دولت قبلی ۴۹ درصد شرکت مهاب‌ قدس را بابت مطالبات پیمانکار راه‌آهن مشهد - گرگان به آستان قدس رضوی واگذار کرد. این اقدام مورد تأیید مجلس بود و تمام مراحل قانونی آن نیز توسط دولت قبلی انجام شد اما آقای چیت‌چیان [وزیر نیرو] در نامه به دولت ابطال آن را خواستار شد.»

این نماینده اضافه کرده است که این اقدام "مغایر" شعارهای دولت در مورد "واگذاری امور به مردم" بوده است.

"مغایرت با خصوصی‌سازی"

آستان قدس رضوی یکی از بزرگترین و ثروتمندترین بنیادهای جمهوری اسلامی به شمار می‌رود که مالکیت بسیاری از زمین‌های کشاورزی، کارخانه‌ها، شرکت‌های ساختمانی و مؤسسات فرهنگی را در اختیار دارد. این بنیاد که از آن به عنوان یکی از زمین‌داران بزرگ ایران یاد می‌شود، از سوی عباس واعظ طبسی، عضو مجمع مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، اداره می‌شود.

این روحانی پرنفوذ از نزدیکان و معتمدان آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی به شمار می‌رود.

نماینده بجنورد، ابطال واگذاری ۴۹ درصد سهم شرکت مهاب قدس به آستان قدس رضوی را در مغایرت با سیاست "خصوصی‌سازی" و اصل ۴۴ قانون اساسی دانسته و گفت: «متأسفانه وزیر اقتصاد به عنوان مسئول اجرای خصوصی‌سازی و همچنین آقای آخوندی [وزیر راه و شهرسازی] به عنوان متولی مستقیم در این عرصه، مخالفتی با این اقدام نکرده‌اند.»

آیت‌الله خامنه‌ای در تیرماه سال ۱۳۸۵ در راستای تأکید بر شدت گرفتن روند خصوصی‌سازی تفسیر جدیدی بر اصل ۴۴ قانون اساسی را که توسط "مجمع تشخیص مصلحت نظام" تنظیم شده بود، تأیید کرد. او طی این اقدام دولت را به واگذاری ۸۰ درصد از سهام بخش‌های دولتی به بخش خصوصی موظف نمود.

در همین راستا بیشتر صنایع بزرگ کشور نصیب سازمان‌های شبه‌دولتی و شبه‌خصوصی شدند‌، از جمله ۵۱ درصد از سهم شرکت مخابرات که در جریان معامله‌ای جنجالی به ارزش ۸ میلیارد دلار به یکی از شرکت‌های وابسته به سپاه پاسداران تعلق گرفت.

تهدید به استیضاح

به گفته عبدالرضا ثروتی شماری از نمایندگان در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه در صحن مجلس به رئیس‌جمهور و وزرای یادشده تذکر داده‌اند و ۵۰ نماینده نیز نامه‌ای اعتراضی خطاب به علی لاریجانی، رئیس‌مجلس نوشته‌اند.

آقای ثروتی گفته است که نمایندگان در این نامه خواستار ارائه توضیح از سوی وزرای راه، نیرو و اقتصاد شده‌اند.

به گفته وی قرار است که رئیس‌مجلس در مورد ابطال این تصمیم با حسن روحانی مذاکره کند. عضو کمیسیون برنامه و بودجه تأکید کرده است: «چنانچه تصمیم وزیر نیرو لغو نشود، استیضاح او و وزرای اقتصاد و راه به‌طور جدی دنبال می‌شود.»

محسن هاشمی، گزینه نهایی اصلاح‌طلبان برای شهرداری تهران

ایران


محسن هاشمی به عنوان نامزد نهایی اصلاح طلبان برای شهرداری تهران انتخاب شد. از قالیباف، رستم قاسمی، محسن رضایی، علی نیکزاد، پرویز فتاح و حسین طلایی به عنوان کاندیداهای پیشنهادی اصول‌گرایان برای این پست نام برده می‌شود.
به گزارش خبرگزاری "ایلنا" در آخرین جلسه اعضای اصلاح‌ط‌لب شورای چهارم شهر تهران که به منظور معرفی کاندیدای نهایی برای احراز پست شهرداری تهران تشکیل شد، محسن هاشمی فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی و رییس پیشین متروی تهران به عنوان گزینه نهایی انتخاب شد.
بدین ترتیب و طبق این گزارش، روز دوازدهم شهریورماه پس از نشستن اعضای جدید بر کرسی‌های شورای اسلامی شهر تهران، محسن هاشمی به عنوان تنها گزینه اصلاح‌طلبان برای شهرداری تهران پیشنهاد می شود.
پیش از این و در جریان انتخابات شورای شهر تهران، صلاحیت محسن هاشمی برای شرکت در این اتخابات رد شده بود.
اما اصول‌گرایان با وجود توافق اصلاح‌طلبان در معرفی گزینه پیشنهادی خود برای پست شهرداری تهران، هنوز به گزینه واحدی نرسیده‌اند.
ابوالفضل قناعتی،‌ یکی از "منتخبان شورای شهر چهارم" پنجشنبه ۷ شهریور ۱۳۹۲ به سایت "خبرانلاین" گفته است: «کاندیداهای پیشنهادی اصول‌گرایان محمدباقر قالیباف، رستم قاسمی، محسن رضایی، علی نیکزاد، پرویز فتاح و حسین طلایی هستند که از بین آنان قالیباف شانس بیشتری دارد اما رای هنوز قطعی نیست.»
محمدباقر قالیباف از شهریور سال ۱۳۸۴ تاکنون شهردار تهران است. در همین زمینه حسین مظفر یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۶ شهریور ۱۳۹۲ به خبرگزاری "فارس" گفته است: «هیچ منع قانونی برای شهردار شدن محمدباقر قالیباف وجود ندارد و قانون محدودیت دوره شهرداری در مجلس اصلاح شده است. بر این اساس قالیباف و هر شهردار دیگری می تواند به مدت نامحدود در این پست ادامه حضور دهد.»
در همین زمینه رحمت‌الله حافظی عضو شورای چهارم شهر تهران ۴ شهریور ۱۳۹۲ به خبرگزاری "مهر" گفت، بیشترین شانس برای شهرداری تهران را محسن هاشمی و محمدباقر قالیباف دارند.
شهردار تهران از طریق آرای شورای شهر تهران انتخاب می‌شود. تهران تنها شهر ایران است که شهردار آن برخلاف دیگر شهرهای دیگر، توسط شورای شهر و نه با نظر وزارت کشور تعیین می شود.

دو تبعه نیجریه به جاسوسی برای جمهوری ننگین اسلامی ایران متهم شدند

ایران


دادگاهی در نیجریه دو تبعه این کشور را به ارتباط با یک هسته نظامی متعلق به ایران در جهت برنامه‌ریزی برای اجرای حمله احتمالی به اهداف اسرائیلی در خاک نیجریه متهم کرد. این افراد در ماه فوریه امسال دستگیر شده بودند.
طبق گفته دادگاه عبدالله مصطفی برند، رهبر یک گروه شیعه در جنوب غربی نیجریه که یکی از این متهمان به شمار می‌رود، با سفر به تهران و دوبی از طرف‌های ایرانی پول نقد گرفته و در مورد اهداف اسرائیلی اطلاعاتی را جمع‌آوری کرده است.

او همچنین متهم شده است که در سفر به ایران در زمینه ارائه "آموزش‌های تروریستی" همکاری داشته است.

سازمان امنیت نیجریه عبدالله مصطفی برند را به همراه دو مظنون یگر در ماه فوریه امسال بازداشت کرده بود. این افراد متهم به عضویت در یک "شبکه تروریستی حرفه‌ای" شدند که در حال برنامه‌ریزی برای اجرای حملاتی در خاک نیجریه بوده است.

در کیفرخواست ارائه شده به دادگاه به نام این شبکه تروریستی که متهمان با آن در ارتباط بوده‌اند، اشاره‌ای نشد. به گفته مسئولان سازمان امنیت نیجریه، عبدالله مصطفی برند مبلغ ۳۰ هزار دلار در ازای انتقال اطلاعات دریافت کرده است. گفته می‌شود که وی اطلاعاتی را در مورد دو مرکز اسرائیلی در شهر لاگوس، بزرگترین شهر نیجریه جمع‌آوری کرده بود.

عبدالله مصطفی برند در زمان دستگیری به جاسوسی برای شرکای ایرانی اقرار کرده و اتهام وارده به خود را پذیرفته بود.

افزایش نگرانی‌ها در نیجریه

مقام‌های نیجریه در ماه‌های اخیر از افزایش علاقه گروه‌های شبه نظامی شیعه مرتبط با ایران یا لبنان به این کشور، ابراز نگرانی کرده‌اند. اگرچه تهدیدها از جانب این گروه‌های شیعی در مقایسه با تهدیدات گروه‌های اسلامگرای سنی نظیر القاعده یا بوکو حرام محدودتر بوده است‌، اما پرونده‌های مشابه اخیر موجب شده تا نگرانی‌ها در نیجریه افزایش یابد.

به تازگی دادگاه سه شهروند لبنانی که به همکاری با حزب‌الله و تلاش برای اقدام تروریستی در خاک نیجریه متهم شدند، برگزار شد.

ایران تاکنون نسبت به اتهامات وارده از سوی نیجریه واکنشی نشان نداده است.

جمهوری اسلامی پیش از این نیز در کانون توجه نیجریه بوده است. در سال ۲۰۰۴ منابع اسرائیلی از دستگیری یک دیپلمات ایرانی به ظن جاسوسی علیه سفارت اسرائیل در شهر ابوجا، پایتخت نیجریه، خبر دادند. مقامات ایرانی در آن زمان دستگیری دیپلمات خود را تکذیب کردند.

در سال ۲۰۱۰ نیز مقامات نیجریه‌ای ۱۳ کانتینر حاوی سلاح را در بندر آپاپا در لاگوس ضبط کردند. در همین رابطه یک شهروند ایرانی به همراه سه تبعه نیجریه دستگیر شدند. عظیم آقاجانی، ایرانی دستگیر شده ماه مه امسال در دادگاه عالی نیجریه به اتهام قاچاق اسلحه به پنج سال زندان محکوم شد.

اولین سخنگوی زن در وزارت امور خارجه ایران معرفی شد

ایران


مرضیه افخم به عنوان سخنگوی تازه‌ وزارت امور خارجه معرفی شد. او که اولین زنی است که در جمهوری اسلامی به این سمت منصوب می‌شود سابقه ۳۰ سال کار در این وزارت‌‌خانه دارد و مدیرکل اداره ‌دیپلماسی عمومی است.
مرضیه افخم به عنوان سخنگوی جدید وزارت امور خارجه‌ی جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد. این اولین‌بار در تاریخ ۳۴ ساله‌ی جمهوری اسلامی است که زنی به این سمت منصوب می‌شود.

عباس عراقچی، سخنگوی فعلی وزارت امور خارجه ایران ‌پنج‌شنبه (۷ شهریور) با اعلام خبر انتصاب مرضیه افخم گفت که وی به دلیل شایستگی‌ها و سوابق طولانی خود در این وزارت‌خانه به این سمت منصوب شده است.

عراقچی در اوایل هفته‌ی جاری در نشست خود با خبرنگاران گفت که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه‌ی ایران خواهان آن است که برای اولین‌بار سخنگو و سفیر زن انتخاب کند.

از مرضیه افخم از همان ابتدا به عنوان گزینه‌ی احتمالی برای سخنگویی وزارت امور خارجه نام برده شد. رسانه‌های داخل ایران از منصوره صدر شریفی به عنوان اولین سفیر احتمالی زن نام می‌برند. صدر شریفی پیش از این در سمت دیپلمات در سفارت‌خانه‌های ایران در کشورهای شرق آسیا کار کرده و گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که احتمالا او به سمت سفیر بنگلادش یا اندونزی منصوب خواهد شد.

این تصمیم محمدجواد ظریف با مخالفت عده‌ای از سیاستمداران و گروه‌های سیاسی در کشور مواجه شده است. عراقچی در نشست روز پنج‌شنبه (۷ شهریور) با خبرنگاران در واکنش به این انتقادها گفت:«کسانی که انتقاد دارند به زودی متوجه خواهند شد که ملاک در این انتخاب تخصص افراد بوده است.»

عراقچی تاکید کرد که مرضیه افخم فردی "باتجربه" در حوزه دیپلماسی و رسانه‌ای است. مرضیه افخم پیش از این سمت مدیرکل اداره‌ی اطلاعات و مطبوعات وزارت امور خارجه را عهده‌دار بود و در حال حاضر نیز رئیس اداره‌ی دیپلماسی عمومی این وزارت‌خانه است. عراقچی گفت:« خانم افخم از نظر تناسب تجربه‌‌ی کاری با سمت، بهترین انتخاب برای حوزه‌ی سخنگویی وزارت امور خارجه است.»

"زنان از انتخاب من استقبال خواهند کرد"

مرضیه افخم در گفت‌وگویی با روزنامه "شرق" گفت، فکر می‌کند همه‌ی زنان از شنیدن خبر انتخاب او به عنوان سخنگو، فارغ از باورهای سیاسی، استقبال کنند؛ چرا که این انتخاب راهگشای مسیرهای تازه‌ی کاری برای زنان است.

افخم در این گفت‌وگو به "شرق" گفت که از ۳۰ سال قبل در وزارت امور خارجه‌ی ایران شاغل است و ۸ سال مدیر کل اداره‌ی مطبوعات و اطلاعات این وزارت‌خانه بود.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، در وعده‌های انتخاباتی قول داد که از توانایی‌های زنان به شکل "برابر" در دولت خود بهره ببرد. بسیاری انتظار داشتند که دست ‌کم یک وزیر زن در کابینه‌ی او معرفی شود و نبود زن در فهرست وزرای او انتقادهایی را متوجه روحانی کرد.

برخی رسانه‌های داخل ایران از الهه کولایی و معصومه ابتکار به عنوان گزینه‌های احتمالی برای سخنگویی وزارت امور خارجه نام بردند. ابتکار تایید کرد که با او دراین ‌باره صحبت شده است اما او این سمت را نپذیرفته است.

محمدجواد ظریف پیش از این در اولین روزهایی که وزارت امور خارجه را از علی‌اکبر صالحی تحویل گرفت گفت که به دنبال وارد کردن نیرو از خارج از وزارت‌خانه نیست. ظریف گفت به نظر او، در وزارت‌خانه نیروهای متخصص کافی وجود دارد و فقط باید از توانایی و تخصص آن‌ها در جای درست استفاده شود.