دوشنبه، مهر ۰۸، ۱۳۹۲

تجمع خانواده‌ها برای جلوگیری از اعدام زندانیان اهل سنت

تجمع خانواده‌ها برای جلوگیری از اعدام زندانیان اهل سنت 

 

در حالی که هاشمی رفسنجانی و تاج‌زاده درباره واگذاری پست‌های دولتی به اهل سنت صحبت می‌کنند، ۲۶ زندانی اهل سنت کرد به‌رغم اعتراض علما و رهبران سنی کشور در آستانه اعدام قرار گرفته‌اند. خانواده زندانیان در تهران تجمع کردند.
به دنبال تائید حکم اعدام ۲۶ تن از زندانیان "عقیدتی" اهل سنت در زندان رجائی شهر کرج خانواده این زندانیان در روز یکشنبه ۷ مهر ۱۳۹۲ در مقابل قوه قضائیه تجمع کردند. اجرای حکم اعدام بنابه گفته فعالین حقوق بشر پس از تجمع خانواده زندانیان به تعویق افتاده است.

رهبران دینی اهل سنت با نوشتن نامه به رهبر جمهوری اسلامی و رئیس جمهور و دیگر مقامات ارشد کشور خواستار لغو اعدام پیروانشان شدند. سازمان‌های حقوق بشری جهان از جمله عفو بین‌الملل نیز به اعدام سنی‌ها در ایران اعتراض کردند.

تجمع خانواده زندانیان محکوم به اعدام

گروه "فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران" از تجمع خانواده‌های زندانیان در مقابل ساختمان قوه قضائیه در تهران خبر می‌دهد. صادق نقاش‌کار سخنگوی این گروه حقوق بشری در اروپا و آمریکا دراین رابطه به دویچه وله می‌گوید: «ده‌ها نفر از خانواده‌های زندانیان عقیدتی اهل تسنن که فرزندان آنها از روز چهارشنبه در سلول‌های انفرادی در انتظار اجرای حکم اعدام بسر می‌برند در مقابل قوه قضائیه تجمع اعتراضی برپا کردند و خواستار لغو حکم اعدام و بازگرداندن عزیزانشان و آزادی بدون قید و شرط آنها شدند.

روز یکشنبه ۷ مهر حوالی ظهر به خانواده‌ها اطلاع داده شد که ۲ نماینده از طرف خانواده‌ها تعیین شود تا با آوایی، یکی از مسئولان قوه قضائیه، در مورد وضعیت زندانیان صحبت کنند.

در بخشی از گزارش "فعالین حقوق بشر و دمکراسی برای ایران" آمده است که آوایی مقام قوه قضائیه در تهران موافقت کرده است اجرای حکم اعدام به مدت یک ماه به تعویق بیافتد و احکام آنها در شعبه دیگری از دادگاه انقلاب به غیر از شعبه ۲۸ که رئیس آن فردی به نام محمد مقیسه است، بازبینی شود.

بشنوید: مصاحبه با صادق نقاش‌کار

صادق نقاش‌کار به دویچه وله می‌گوید، خانواده‌های زندانیان عقیدتی اهل سنت نسبت به قول‌های آوایی اعتماد ندارند و نگران سرنوشت زندانیان هستند.

حمله گارد ضد شورش به زندانیان

حبیب‌الله سربازی، فعال مدنی که در ارتباط با اهل سنت ایران فعالیت می‌کند نیز به دویچه وله می‌گوید، وکیل زندانیان اعدامی اهل سنت در زندان رجایی شهر کرج که حکم اعدام آنها صادر شده است تا کنون اجازه ملاقات با موکلین خود را نداشته است. سربازی تاکید می‌کند که این زندانیان بی‌گناه‌اند و بدون ارتکاب جرمی دستگیر شده‌اند.

وی درباره وضعیت این زندانیان پس از تجمع خانواده آنها چنین توضیح می‌دهد: «روز یکشنبه برای زندانیان اهل سنت رجایی شهر سخت‌ترین روز بود. در این روز پس از درخواست خانواده‌های زندانیان برای آزادی فرزندانشان و تجمع و تحصن در برابر دادگستری بجای کاهش فشارها و بازنگری احکام صادره به زندانیان یورش بردند.»

 هاشمی رفسنجانی در دیدار با نمایندگان اهل سنت

به گفته آقای سربازی ماموران زندان سعی داشته‌اند عده‌ای از این زندانیان را به زندان‌های دیگری که بیشتر برای تنفیذ حکم هستند، منتقل کنند، اما زندانیان در مقابل درخواست ماموران استقامت کرده و حاضر به انتقال به زندان‌های دیگر نشده‌اند. به همین خاطر گارد ضد شورش برای بردن این زندانیان که به نام‌های ماموستا کاوه ویسی و کاک مختار رحیمی هستند حمله کردند. اما زندانیان اهل سنت در مقابل درب زندان مقاومت کردند و اجازه ندادند که این افراد را منتقل کنند.

سربازی که با خانواده‌های زندانیان هم صحبت کرده است، تاکید می‌کند که مقامات قضایی کشور بر خلاف آنچه به خانواده‌ها وعده داده شده بود تصمیم گرفته‌اند و قصد دارند کلیه زندانیان اهل سنت را از زندان رجایی شهر به دیگر زندان‌های کشور منتقل کنند و با متفرق کردن این زندانیان در سطح کشور تجمع خانواده‌ها را نیز متفرق و احکام را تنفیذ کنند.

سربازی درباره آخرین وضعیت خانواده‌های زندانیان می‌گوید: «شب گذشته این خانواده‌ها در مقابل پارک روبروی دادستانی کل صبح کردند و امروز صبح (دوشنبه ۸ مهر) در مقابل دفتر رئیس جمهور به تحصن خود ادامه دادند تا شاید با نتیجه نگرفتن از دادستانی بتوانند با درخواست از رئیس جمهور به نتیجه‌ای برسند. آنها قصد دارند در مقابل بیت رهبری نیز تجمع کنند که هنوز اخبار دقیقی به دست ما نرسیده است. خانواده‌ها از مسئولین خواستند که حکم اعدام لغو و بررسی پرونده آنها در دادگاهی عادلانه و علنی انجام گیرد.»

به باور آقای سربازی در وضعیت کنونی تنها "امید خانواده‌های زندانیان به مقامات ارشدی چون رهبری و رئیس جمهور است تا دستور توقف اعدام این زندانیان را صادر کنند.»

دیدار نمایندگان ادوار اهل سنت با رفسنجانی

از سوی دیگر به گزارش خبرگزاری ایسنا نمایندگان ادوار اهل سنت مجلس شورای اسلامی از استان‌های آذربایجان غربی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه و گلستان روز یکشنبه ۷ مهر ۱۳۹۲ با آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، رئیس تشخیص مصلحت نظام دیدار کردند.

نمایندگان اهل سنت خواستار بکارگیری بیشتر مدیران اقوام و مذاهب در کشور شدند. هاشمی رفسنجانی در پاسخ به مطالبات آنان گفت که این یادآوری بجایی است تا روحیه امیدواری در جامعه تقویت یابد.

"به‌کارگیری اهل سنت یک بازی برد- برد"

به گزارش وبسایت نوروز، وابسته به "جبهه مشاركت ایران اسلامی" مصطفی تاج‌زاده، زندانی سیاسی و عضو ارشد جبهه مشارکت ایران اسلامی نیز در یادداشتی در نوروز از عدم بکارگیری مدیران اهل سنت در کشور انتقاد کرد.
 تاجزاده از عدم به‌کارگیری مدیران اهل سنت در کشور انتقاد کرد

تاج زاده با یاد آوری شعارهای انتخاباتی حسن روحانی مبنی بر استفاده از توان و تجربیات همه ایرانی‌ها به ویژه اهل سنت در مدیریت کشور از وی خواست تا در انتصابات آتی این مسئله را به طور جدی در دستور کار دولت و وزرا قرار دهد.

دربخشی از این یادداشت آمده است: «اکنون حدود دو ماه از تشکیل کابینه می‌گذرد اما متأسفانه هیچ خبری از انتصاب خواهران و برادران اهل تسنن در پست‌های اجرایی از معاونت رئیس جمهور و وزرا گرفته تا استانداران و سفرا شنیده نشده است. امیدوارم در انتصاب‌های آتی این مسئله به طور جدی در دستور کار دولت و وزرا قرار داشته باشد.»

تاج زاده در یاداشت خود تاکید می‌کند: «به کارگیری اهل سنت در سطوح مختلف مدیریتی در ایران یک بازی برد- برد را به سود همه مسلمانان به پیش خواهد برد. آن هم در دوره‌ای که یکی از جدی‌ترین استراتژی‌های بدخواهان ایجاد نزاع های خونین بین گروه‌های مختلف مسلمانان و دامن زدن به آن است.»

آگاهان به امورهشدار می‌دهند که در شرایط کنونی اجرای حکم اعدام

کانادا خواستار ادامه اعمال تحریم‌های "سخت" علیه ایران است

کانادا خواستار ادامه اعمال تحریم‌های "سخت" علیه ایران است

 

وزیر امور خارجه کانادا می‌گوید تا زمانی که ایران نشانه‌های روشنی در مورد تغییر در برنامه هسته‌ای نشان نداده، تحریم‌های "سخت" علیه این کشور بایستی حفظ شوند. جان برد خواستار رویکردی محتاطانه نسبت به سخنان حسن روحانی شد.
وزیر امور خارجه کانادا روز دوشنبه (۳۰ سپتامبر/۸ مهر) در جریان سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل گفت که جامعه جهانی بایستی در برابر اظهارات حسن‌روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، در مورد توافق هسته‌ای محتاط بماند. به گفته جان برد "کلمات محبت‌آمیز، یک لبخند و رفتار فریبنده جایگزینی برای عملکرد واقعی به شمار نمی‌روند."

آقای برد اضافه کرد: «هیچ چیز به اندازه مشاهده تغییر در برنامه‌های جاه‌طلبانه هسته‌ای ایران، تغییر در سوابق وحشتناک در زمینه حقوق بشر و پایان دادن به حمایت‌های مادی ایران از تروریسم موجب خوشحالی کانادا نخواهد شد.»

وزیر امور خارجه کانادا تأکید کرد که هم اکنون زمان آن است تا جامعه جهانی تحریم‌های "سخت" علیه ایران را به منظور وادار کردن این کشور برای گزینش راهی دیگر در برنامه هسته‌ای خود حفظ کند.

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، در جریان سفر خود به نیویورک و حضور در مجمع عمومی سازمان ملل در مصاحبه‌ها و سخنرانی‌های خود بر آمادگی ایران برای پایان دادن به مناقشه هسته‌ای تأکید کرد. روحانی در گفت‌وگوی تلفنی خود با باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا، که در آستانه بازگشت به تهران انجام گرفت، اظهار داشته بود که با عزم سیاسی می‌توان به سرعت به اختلافات بر سر برنامه اتمی ایران پایان داد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در واکنش به این سخنان، اظهارات رئیس‌جمهوری ایران را "رفتاری فریبنده" برای تحت تأثیر قرار دادن دیگران دانست و گفت که در دیدار با باراک اوباما، در واشنگتن قصد دارد تا "حقیقت" را در مورد برنامه هسته‌ای ایران بگوید.

نتانیاهو پیش از پرواز به مقصد آمریکا در گفت‌وگو با یک شبکه رادیویی در اسرائیل عنوان کرده بود: «گفتن حقیقت در این شرایط امری حیاتی برای صلح و امنیت جهانی و البته برای امنیت اسرائیل است.»

اسرائیل در نظر دارد تا همچنان به تلاش‌ها برای عملی ساختن تحریم‌های شدیدتر علیه ایران ادامه دهد.

دولت کانادا خردادماه امسال تمامی روابط تجاری خود را به دلیل "نگرانی جدی" در مورد برنامه‌های هسته‌ای، با ایران قطع کرد. قطع مراودات تجاری کانادا با ایران ۹ ماه پس از قطع روابط دیپلماتیک اتاوا و تهران صورت گرفت.

دولت هم به لایحه ازدواج پدرخوانده با فرزند اعتراض کرد

دولت هم به لایحه ازدواج پدرخوانده با فرزند اعتراض کرد

 

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با اعتراض به تبصره ماده ۲۷ لایحه حمایت از کودکان بی‌سرپرست در خصوص اعطای مجوز ازدواج فرزندخوانده با سرپرست، از نمایندگان مجلس خواست در این مصوبه تجدیدنظر کنند.
خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) از قول مریم مجتهدزاده، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، نوشت: «اگر قانونگذاران محترم به مصلحت کودک می‌اندیشند باید در خصوص اعطای مجوز ازدواج فرزندخوانده با سرپرست از سوی دادگاه، تجدید نظر کنند تا هرگونه نگاه غیر عاطفی از بنیان مقدس خانواده دور شود.»

اشاره خانم مجتهدزاده به تبصره ماده ۲۷ لایحه حمایت از کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست است که تصریح می‌کند ازدواج فرزندخوانده با سرپرستش به تقاضای سازمان بهزیستی و در صورت صلاحدید دادگاه امکان‌پذیر است.

معاون رئیس جمهور این تبصره را مغایر با روح فرزندخواندگی دانسته و پرسیده است: «چگونه ممکن است در یک قانون فردی بتواند در مقطعی نقش والد و در مقطعی دیگر نقش همسر را نسبت به یک کودک ایفا کند.»

نداشتن منع شرعی مجوز تصویب این قانون نیست

این لایحه قبلا به صورت دیگری از سوی نمایندگان مجلس تصویب شده بود و در آن ازدواج بین فرزندخوانده و سرپرست به کلی ممنوع شده بود اما شورای نگهبان این ماده را مغایر با شرع تشخیص داد و لایحه را به مجلس برگرداند.

اینک مجلس برای تامین نظر شورای نگهبان این تبصره را به صورت کنونی تصویب کرده است. استدلال نمایندگان مجلس نیز این است که از نظر شرعی چنین ازدواجی بلامانع است بنابراین نمی‌توان آن را ممنوع بلکه تنها باید آن را محدود کرد.

مریم مجتهدزاده در این باره گفته است: «هرچند از نگاه حقوقی و شرعی این امر بلااشکال است اما با توجه به فلسفه فرزندخواندگی وقتی ماهیت قانونی رابطه سرپرستی عاری از شائبه ارتباط جنسی است و هدف آن قداست بخشیدن به رابطه مادر و پدر و فرزندی است، این تبصره از نظر اخلاقی صحیح نیست و برای فرزندخوانده‌ای که سالها سرپرست خود را پدر و مادر واقعی تلقی می‌کند مجب بروز مشکلات روحی و روانی می‌شود و ممکن است موجب سواستفاده نیز بشود.»

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده همچنین به تاثیری که تصویب این قانون بر فرهنگ فرزندخواندگی می‌گذارد اشاره کرده و متذکر شده که از این پس خانواده‌ها رغبت کمتری برای پذیرش کودکان بی‌سرپرست خواهند داشت چرا که از آینده آن وحشت دارند.

جمع‌آوری امضا علیه ماده ۲۷ لایحه حمایت از کودکان بی‌سرپرست

از زمان اعلام خبر تصویب این لایحه در مجلس شورای اسلامی در روز یکشنبه ۳۱ شهریور (۲۲ سپتامبر)، اعتراضات گسترده‌ای علیه آن آغاز شده است. گروهی از فعالان حقوق کودک و کنشگران سازمان‌های مدنی نیز با انتشار یک بیانیه خواستار اصلاح تبصره ۲۷ لایحه حمایت از کودکان بی‌سرپرست شده‌اند.

در بخشی از این بیانیه آمده است: «ما جمعی از فعالان اجتماعی و اعضای گروه‌های مردم نهاد در زمینه حقوق کودک، با توجه به تجربه‌ای که در زمینه مقابله با معضلات اجتماعی داریم، گمان می‌کنیم این قانون زمینه‌ساز مشکلات و معضلات بسیاری است و سرپوشی قانونی برای کسانی است که تا دیروز با اعمال خلاف قانون خود، امنیت کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست این سرزمین را در قالب خرید و فروش کودک و سوءاستفاده جنسی از آنها برهم می‌زدند.»

نویسندگان این بیانیه با توجه به آسیبی که این لایحه به ارزش‌های اخلاقی و سلامت جامعه می‌زند، از شورای نگهبان خواسته‌اند درباره این ماده قانونی تجدید نظر کند.

این بیانیه برای پشتیبانی و امضاء در سایت AVAAZ.ORG COMMUNITY petitions منتشر شده است

امید جان کری به توافق با ایران ظرف سه ماه آینده

ایران

امید جان کری به توافق با ایران ظرف سه ماه آینده

 

وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا گفت که توافق با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور ممکن است ظرف سه ماه آینده حاصل شود. جان کری همچنین تصریح کرد که این توافق می‌تواند رابطه ایران و آمریکا را بهبود بخشد.
جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا، در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌بی‌اس آمریکا اظهار داشت که توافق بر سر برنامه اتمی ایران ممکن است بین سه تا شش ماه دیگر حاصل شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، وزیر امور خارجه آمریکا همچنین تصریح کرد که حصول توافق با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور می‌تواند به بهبود روابط ایران و آمریکا بینجامد.

پیشتر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، گفته بود که قصد دارد پرونده اتمی این کشور را ظرف شش ماه به سرانجام برساند. جان کری گفته است که حتی امکان دارد زودتر از این مدت نیز با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور توافق حاصل شود.

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، و حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز جمعه (۵ مهر / ۲۷ سپتامبر) در اولین تماس تلفنی ایران و آمریکا پس از ۳۵ سال، بر سر حل و فصل دیپلماتیک مناقشه اتمی ایران توافق کردند.

وزیر امور خارجه ایالات متحده به شبکه تلویزیونی سی‌بی‌اس گفته است که ایران باید حسن نیت خود را با باز کردن فوری تاسیسات اتمی بر روی بازرسان ثابت کند و نیز غنی‌سازی اورانیوم را در حدی که قابل استفاده برای تسلیحات اتمی نباشد تقلیل دهد.

جان کری همچنین اضافه کرده است: «ایران باید قدم‌های سریعی بردارد؛ قدم‌هایی روشن و متقاعد کننده برای برطرف کردن نگرانی‌های بین‌المللی درباره برنامه اتمی‌اش؛ قدم‌هایی که ثابت کند این برنامه صلح‌آمیز است.»

وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرده که تنها حرف کافی نیست و آن چیزی که امریکا بدان نیاز دارد اقداماتی عملی است که ثابت کند برنامه اتمی ایران تهدیدی برای آمریکا و دوستان و متحدانش نیست.

رفع تحریم‌ها؛ مهمترین خواست ایران

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روز یکشنبه (۷ مهر / ۲۹ سپتامبر) در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ای‌بی‌سی آمریکا گفت که حق ایران برای غنی‌سازی قابل مذاکره نیست. وی افزود: «ما نیازی به غنی‌سازی اورانیوم در حدی که برای سلاح اتمی کاربرد داشته باشد نداریم. این یک امر مسلم است و ما در آن جهت حرکت نخواهیم کرد.»

وزیر امور خارجه ایران در ادامه سخنانش گفت: «اگر ایالات متحده برای به رسمیت شناختن حق ایران، احترام به این حق و حرکت در این جهت آماده است، آن زمان ما یک شانس واقعی خواهیم داشت.»

آقای ظریف همچنین تاکید کرد که رفع "تحریم‌های غیرقانونی" یکی از مهمترین اقداماتی است که آمریکا باید انجام دهد.

جان کری در پاسخ به این درخواست ایران گفته است: «ایالات متحده حرکتی در جهت رفع تحریم‌ها نخواهد کرد مگر زمانی که پیشرفتی شفاف، درخور و قابل لمس حاصل شود و ما دقیقا بدانیم برنامه اتمی ایران به چه سمتی می‌رود.»

دور بعدی مذاکرات ایران با گروه پنج به علاوه یک درباره برنامه اتمی این کشور در روزهای ۱۵ و ۱۶ اکتبر (۲۳ و ۲۴ مهرماه) در ژنو برگزار خواهد شد. این اولین دور مذاکرات اتمی ایران پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی است. سرپرستی تیم ایران را در این مذاکرات، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه، بر عهده خواهد داشت.

دستور روحانی به بررسی برقراری پرواز مستقیم ایران – آمریکا

دستور روحانی به بررسی برقراری پرواز مستقیم ایران – آمریکا

 

به گفته مشاور رئیس جمهوری اسلامی، حسن روحانی خواستار بررسی چگونگی برقراری خط پرواز مستقیم از ایران به آمریکا شده است. حسن روحانی در جمع ایرانیان نیویورک نیز بر لزوم رفت‌وآمد ایرانیان خارج به ایران تأکید کرده بود.
اکبر ترکان "دستاوردهای دیدار رئیس‌جمهور [ایران] با ایرانیان مقیم آمریکا" را تشریح کرده است. بر این اساس، برقراری پرواز مستقیم از ایران به آمریکا یکی از مواردی است که حسن روحانی "در راستای رفع مشکلات رفت‌وآمد" ایرانیان مقیم آمریکا خواستار بررسی امکان آن شده است.

مشاور ارشد روحانی به مدیران دبیرخانه شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور گفته که روحانی "ایرانی بودن" را «مهمترین نقطه مشترک برای تمام ایرانیان می‌داند و بر ضرورت و افزایش خدمت‌رسانی به تمامی ایرانیان در سراسر جهان از سوی شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور تاکید کرده است».

حسن روحانی شامگاه پنجشنبه (۲۷ سپتامبر/ ۵ مهر) در حاشیه شصت‌وهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل، با ایرانیان مقیم آمریکا دیدار کرد. این ملاقات "مفید و صمیمی" توصیف شد. روحانی در این دیدار با اشاره به این‌که "مالک ایران، ایرانیان هستند و ایران به همه آنان تعلق دارد" از عزم دولت خود برای تسهیل رفت‌وآمد ایران مقیم خارج به کشور خبر داد.

خبری که یک بار تکذیب شد

 تصویری از جلسه دیدار هیئت ایرانی با ایرانیان مقیم خارج در نیویورک
در اوایل تابستان سال جاری (۱۳۹۲) هم اخباری مبنی بر بررسی مقدمات برقراری پرواز مستقیم بین ایران و آمریکا منتشر شد. در آن زمان فردی که خود را نماینده "وینابل، تنظیم‌کننده قوانین و مقررات دولتی آمریکا"، معرفی کرده بود، مدعی شد که "با توجه به رایزنی‌های صورت گرفته در واشنگتن" در صورت موافقت ایران می‌تواند مقدمات امضای یادداشت تفاهم را فراهم کند. خطوط هوایی دلتا ایالات متحده و هواپیمایی جمهوری اسلامی (هما) نیز طرف تفاهم‌نامه احتمالی اعلام شدند.

در ادامه اما روابط عمومی هما و سازمان هواپیمایی کشوری از وجود "وینابل" اظهار بی‌اطلاعی کردند و ادعای فرد مذکور را تکذیب کردند.

تبادل استاد و دانشجو بین ایران و آمریکا

محمد علی نجفی، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران یکی از افرادی بود که حسن روحانی را در سفر به نیویورک همراهی کرد. واحد مرکزی خبر پیش از این گزارش داده بود که نجفی در مورد تبادل استاد و دانشجو بین ایران و آمریکا با مقامات فرهنگی ایالات متحده رایزنی کرده است.

بر این اساس، نجفی پس از بازگشت از نیویورک در فرودگاه مهرآباد به دیدار با اعضای هیئت امنای "انجمن آمریکایی مطالعات ایران" اشاره کرد: «اعضای این انجمن خواستار اعزام دانشجو به ایران برای یادگیری زبان فارسی شدند زیرا اکنون بسیاری از دانشجویان آمریکایی برای فراگیری زبان فارسی به شهر دوشنبه [پایتخت تاجیکستان] می‌روند».

 محمد علی نجفی، معاون حسن روحانی و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
او "دیپلماسی فرهنگی" را یکی از موارد مورد تأکید دولت یازدهم برشمرده بود.

به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، همچنین «در بازدید از بخش گردشگری دانشگاه نیویورک، جمعی از استادان این دانشگاه که در زمینه گردشگری فرهنگی و اجتماعی فعالیت می‌کردند، پیشنهادهایی برای همکاری‌های گردشگری داشتند».

هیئت ایرانی پس از بازگشت از نیویورک جام ۲۷۰۰ ساله شیردال را نیز به همراه آورد. وزارت امور خارجه آمریکا گفت‌، این جام باستانی ایرانی را به نشانه حسن نیت و احترام به فرهنگ ایران بازمی‌گرداند.

نجفی همچنین گفته بود که در کمیته‌ای سه‌جانبه متشکل از نمایندگان سازمان میراث فرهنگی و دو دستگاه دیگر متولی صدور روادید، برداشتن محدودیت صدور ویزا برای اتباع آمریکایی بررسی خواهد شد.

تأکید حسن روحانی بر ادامه تحول در سیاست خارجی ایران

تأکید حسن روحانی بر ادامه تحول در سیاست خارجی ایران

 

حسن روحانی بر پایبندی دولت به "تحول در مناسبات خارجی که یک خواست ملی است" تاکید کرده است. همزمان تندروها کل سفر روحانی را به سود آمریکا ارزیابی می‌‌کنند و بهبود مناسبات ایران و آمریکا را نامحتمل می‌دانند.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در جلسه شامگاه یکشنبه‌ (۷ مهر/ ۲۹ سپتامبر) هیأت دولت، ضمن ارائه گزارشی در مورد برنامه‌ها و اهداف سفر خود به نیویورک گفت که دولت او "مجری خواست مردم است و بر تعهداتش نسبت به مردم و تحول در مناسبات خارجی که یک خواست و مطالبه ملی است، پایبند است". او اشاره کرد به اینکه این رویکرد در "در چارچوب" سیاست‌های آیت‌الله خامنه‌ای است و افزود که سفر نیویورک نیز "با حفظ مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران، پرهیز از تندروی‌ها و با رعایت اخلاق و ادب در مناسبات، همین اهداف را تعقیب می‌کرد".
این سخنان روحانی ظاهرا پاسخی تلویحی به انتقادها و اعتراض‌های تندروهاست که به تدریج حملات بیشتری را علیه رویکردهای دولت روحانی شروع کرده‌اند.
حسین شریعتمداری، نماینده ولی فقیه در روزنامه "کیهان"،‌ در سرمقاله روز یکشنبه این روزنامه با عنوان "چه دادیم و چه گرفتیم" دستاورد سفر روحانی را منفی و به سود آمریکا ارزیابی می‌کند: «لحن ملایم رئیس‌جمهور محترم کشورمان و نشانه‌ها و پیام‌هایی که از خواست جدی ایشان برای فرو ریختن دیوار بلند بی‌اعتمادی میان ایران و آمریکا حکایت می‌کرد نه فقط غیر از "وعده‌های نسیه" و لفاظی‌های بی‌پشتوانه مقامات آمریکایی هیچ دستاورد دیگری به دنبال نداشت بلکه کفه مواضع ‌طلبکارانه و خواسته‌های باج‌خواهانه حریف را نیز سنگین‌تر کرد.»
روحانی در تمامی سخنرانی‌ها و ابراز نظرهایش در نیویورک یا از اسرائیل نام نبرد یا از این کشور بدون اوصاف و القابی که در رسانه‌ها و محافل رسمی ایران (رژیم صهیونیستی و ...) رایج است یاد کرد. او در یکی از سخنرانی‌های خود از اسرائیل خواست که به قرارداد منع تولید، گسترش و استفاده از سلاح‌های هسته‌ای (NPT) بپیوندد. شریعتمداری این خواست روحانی را نوعی به رسمیت شناختن این کشور و مغایر با سیاست‌های جمهوری اسلامی توصیف کرده و روحانی را از بابت آن به باد انتقاد گرفته است: «پیشنهاد آقای روحانی، "امتیاز" بزرگی بود که رژیم صهیونیستی به عنوان یک آرزو دنبال می‌کند و آن، به رسمیت شناختن موجودیت اسرائیل است.»
 حسین شریعتمداری، نماینده ولی فقیه در روزنامه کیهان: تاسف‌بارترین پرده سفر روحانی به نیویورک و بزرگترین امتیاز او به آمریکا گفت‌وگوی تلفنی با اوباما بود
"موش آمریکا در دیگ روحانی"
به نوشته شریعتمداری، "تاسف‌بارترین پرده" سفر روحانی به نیویورک و بزرگترین امتیاز او به آمریکا گفت‌وگوی تلفنی با اوباما بوده است. مدیر مسئول "کیهان" این گفت‌وگو را مایه از بین ‌رفتن اعتبار جمهوری اسلامی در میان" انقلاب‌های اسلامی منطقه و نهضت‌های مقاومت" توصیف کرده و در نهایت نتیجه گرفته است که "انتظار گشایش اقتصادی از مذاکره و رابطه با آمریکا نهایت ساده‌لوحی است".
"کیهان" همین خط فکری را در یادداشت روز شماره دوشنبه (۸ مهر / ۳۰ سپتامبر) خود نیز پی گرفته است. محمد ایمانی در این یادداشت از جمله نوشته است: «کاری که شیطان بزرگ در آخرین دقایق سفر دکتر روحانی به نیویورک و حضور در نشست سازمان ملل کرد، شبیه انداختن موش در ظرف دستاوردهای خوب رئیس‌ جمهور اسلامی ایران بود. ابزار نفوذ شیطان وسوسه‌گری و وسوسه‌پذیری است و در واقع می‌توان گفت هیئت ایرانی به خاطر همین وسوسه‌پذیری، در آخرین دقایق به خود گل زد و بازی‌ای را که می‌توانست برنده باشد، واگذار کرد.»
"اختلافات ماهوی"
خبرگزاری فارس نیز که به سپاه پاسداران نزدیک است در مجموعه گزارش‌ها و مصاحبه‌هایی که در روزهای اخیر منتشر کرده کوشیده است با تمرکز بر اختلافات ایران و آمریکا و "ماهوی" معرفی‌کردن آنها چشم‌اندازی برای بهبود مناسبات دو کشور نبیند.
محسن محمدی در مقاله‌ای در "فارس" نوشته است: «مخالفت ملت ایران با آمریکا، شکلی هویتی به خود گرفته که ریشه در ۶۰ سال رفتار آمریکا نسبت به ایران دارد بنابراین بسیار خوش‌بینانه خواهد بود که اگر ما سطح اختلاف را در مسائلی چون انرژی هسته ای و. . . بدانیم . بلکه این‌ها فرعیات دخیل در این اختلاف است و با حل این فروع تغییر راهبردی در روابط دو کشور روی نخواهد داد.»
"معترضانی که ساکت بودند"
با این همه به نظر نمی‌رسد که مخالفان رویکرد دولت روحانی در سیاست خارجی هنوز چندان قوی باشند، به ویژه که آنها در دولت احمدی‌نژاد درباره بسیاری از رویکردها و تلاش‌های بی‌نتیجه این دولت برای گفت‌وگو با آمریکا و غرب ساکت بودند.
روزنامه "جمهوری اسلامی" در همین رابطه در یادداشت سیاسی روز دوشنبه خود نوشته است: «جالب اینست که معترضان همان کسانی هستند که از ۸ سال قبل تاکنون شاهد رفتارهای غیرمتعارف رئیس ‌دولت سابق بودند که به رئیس ‌جمهور آمریکا نامه نوشت ولی جوابی دریافت نکرد. در سفر آخر خود به نیویورک بارها به بیان‌ها و زبان‌های مختلف برای ملاقات و مواجهه و مذاکره با دولتمردان آمریکائی اعلام آمادگی کرد ولی با بی‌اعتنایی مواجه شد و در یکی از سفرهایش به آمریکا در سیاسی‌ترین شورای متعلق به دولت آمریکا شرکت کرد و هیچ سخن مؤثری نگفت و نشنید، این حضرات اینها را دیدند ولی هیچ عکس العملی نشان ندادند و اعتراضی نکردند و حتی به تحسین او نیز پرداختند!»

بدهی 94 هزار میلیارد تومانی دولت به نظام بانکی

بدهی 94 هزار میلیارد تومانی دولت به نظام بانکی 

 



اقتصاد > بازار مالی - براساس تازه ترین گزارش بانک مرکزی حجم بدهی دولت وشرکتهای دولتی به نظام بانکی به رقمی معادل 94 هزار میلیارد تومان رسیده است.
علی پاکزاد: گزارش بانک مرکزی نشان میدهد در نه ماهه منتهی به آذر سال 91 بدهی دولت و شرکتهای دولتی به نظام بانکی به رقمی معادل 94.4 هزار میلیارد تومان رسیده که در مقایسه با سال 84 از رشدی 300 درصدی برخوردار بوده است، بنابر گزارش های پیشین بانک مرکزی سرجمع این بدهی در سال 84 یعنی سال آغاز به کار دولت نهم رقمی معادل 23 هزار میلیارد تومان بوده است.
در حال حاضر با احتساب میزان نقدینگی 430 هزار میلیارد تومانی کشور آذرماه گذشته میزان بدهی دولتیها به نظام بانکی معادل 21.6 درصد کل نقدینگی کشور را شامل می شود.
نکته قابل تعامل در ترکیب بدهی دولت و شرکتهای دولتی به نظام بانکی این است که طی سالهای 84 تا 91 میزان بدهی دولت به بانک مرکزی به نسبه ثابت مانده بوده است در حالی که طی همین دوره میزان بدهی دولت به بانکها از 3.4 هزار میلیارد تومان به رقمی نزدیک به 51 هزار میلیارد تومان رسیده است.
بدهی دولتهای نهم و دهم به نظام بانکی
اما در مورد شرکتهای دولتی روندی معکوس را شاهد هستیم به این ترتیب که در سالهای 84 تا 91 بدهی شرکتهای دولتی به نظام بانکی از 7.7 هزار میلیارد تومان به 2.3 هزار میلیارد تومان در سال 91 کاهش یافته است، در مقابل میزان بدهی شرکتهای دولتی به بانک مرکزی 10 برابر شده و طی دوره مورد اشاره از 2.2 هزار میلیارد تومان به 23.5 هزار میلیارد تومان رسیده است

افزایش امیدها به رفع حصر ''رهبران جنبش سبز'' در ایران

افزایش امیدها به رفع حصر ''رهبران جنبش سبز'' در ایران

 

همزمان با افزایش امیدواری‌ها در مورد حل بحران هسته‌ای ایران، امیدها به گشایش بیشتر در سیاست داخلی این کشور نیز افزایش یافته است. در پی آزادی برخی از زندانیان سیاسی آزادی سایر زندانیان نیز به مطالبه روز بدل شده است.
نرمش در سیاست خارجی ایران در هفته‌های اخیر این گمانه‌زنی را تقویت کرده که امکان دستیابی به یک تفاهم میان غرب و ایران فراهم شده است.

البته سیاست داخلی حکومت ایران نیز از این تحولات بی‌بهره نبوده و همزمان با آزادی تعدادی از زندانیان سیاسی، درخواست برای رفع حصر رهبران ''جنبش سبز'' و سایر زندانیان سیاسی نیز افزایش یافته است.

وب‌سایت کلمه که دیدگاه‌های هواداران میرحسین موسوی را پوشش می‌دهد در گزارش‌های جداگانه‌ای به درخواست برخی روحانیون بلندپایه برای رفع حصر میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی و همچنین آزادی زندانیان سیاسی پرداخته است.

در یکی از این گزارش‌ها از آیت‌الله موسوی اردبیلی نقل شده که او با ابراز نگرانی از ''تداوم حصر رهبران جنبش سبز" گفته است: «استمرار حتی یک روز حصر خانگی ایشان و حبس زندانیان سیاسی خلاف شرع است.»

این مرجع تقلید شیعه که این سخنان را در دیدار با اعضای تشکل اصلاح‌طلب ''مجمع نیروهای خط امام'' بیان کرده، همچنین به ملاقات‌اش با حسن روحانی رییس‌جمهور ایران اشاره کرده است.

این روحانی بلندپایه تصریح می‌کند: «این نگرانی‌ها و دغدغه‌ها را بیان کردم و از ایشان (حسن روحانی) خواستم رفع حصر و آزادی زندانیان سیاسی را به عنوان مطالبه مراجع تقلید از مقام معظم رهبری، به ایشان منتقل نمایند.»

سید هادی خامنه‌ای، برادر رهبر جمهوری اسلامی و دبیرکل مجمع نیروهای خط امام به همراه علی اکبر محتشمی‌پور و اعضای سازمان جوانان این تشکل روز پنج‌شنبه چهارم مهر ماه با برخی روحانیون سرشناس قم از جمله آیت‌الله موسوی اردبیلی، آیت‌الله صانعی و آیت‌الله زنجانی دیدار کرده‌اند.

درخواست از روحانی برای کمک به آزادی زندانیان

وب‌سایت کلمه در بخشی دیگر از گزارش خود به نقل از آیت‌الله بیات می‌نویسد: «رفع حصر رهبران جنبش سبز و آزادی تمام زندانیان سیاسی مطالبه بحق مردم و مراجع تقلید است و از آقای روحانی خواسته‌ام تا به قولی که در این زمینه به مردم پیش از انتخابات داده جامه عمل بپوشاند.»

آیت‌الله یونسی نیز در دیدار با اعضای ''مجمع نیروهای خط امام'' گفته است: «حصر و حبس‌ها را خلاف شرع می‌دانم و آنگاه که وجدان عمومی جامعه خواستار رفع حصر و آزادی زندانیان سیاسی است یعنی عرف عامه با این اقدامات مخالف است و طبعا خلاف عرف، خلاف شرع هم هست.»

بنا به یک گزارش دیگر این روحانی بلندپایه در تماس تلفنی با برخی زندانیان سیاسی که به تازگی آزاد شده‌اند تصریح کرده است: «فضای بوجود آمده، حاصل رنج‌ها و صدماتی است که امثال شماها متحمل شده و می‌شوید و امیدوارم هرچه سریعتر رفع حصر آقایان موسوی، کروبی و خانم رهنورد و دیگر زندانیان سیاسی و عقیدتی با افتخار و عزت فراهم گردد.»

همزمان با افزایش امیدواری به آزادی تعداد بیشتری از زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران، سایت ''مسجد قبا'' نیز گزارش داده است که آیت‌الله دستغیب از اعضای مجلس خبرگان رهبری و روحانیون حامی میرحسین موسوی در انتخابات سال ۱۳۸۸، هفته گذشته در پایان یکی از کلاس‌های درس خود در مسجد قبای شیراز گفته است: «از برکت دعاهاى شما احتمال زیادى مى‌رود که به زودى آقاى موسوى و کروبى و خانم رهنورد و دیگر زندانیان سیاسى آزاد شوند.»

بیش از ۹۵۰ روز است که میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی در حصر خانگی به سر می‌برند. هواداران و نزدیکان آن‌ها با ''غیرقانونی'' خواندن حصرشان، از مسوولان خواسته‌اند که نسبت به محاکمه عادلانه و یا فراهم کردن شرایط آزادی‌شان اقدام کنند.

یکشنبه، مهر ۰۷، ۱۳۹۲

پاسخ ظریف وزیرخارجه ایران به سوال شبکه تلویزیونی آمریکا درباره اعتراض‌های صورت گرفته به رییس جمهور

پاسخ ظریف وزیرخارجه ایران به سوال شبکه تلویزیونی آمریکا درباره اعتراض‌های صورت گرفته به رییس جمهور


سیاست > دیپلماسی - وزیر خارجه ایران، صبح امروز در برنامه زنده شبکه تلویزیونی ای.بی.سی نیوز که پربیننده ترین برنامه خبری صبح یکشنبه آمریکا را دارد حاضر شد و در مقابل سؤالات چالشی مجری این برنامه از مواضع اصولی جمهوری اسلامی دفاع کرد.
به گزارش خبرآنلاین سوال اول مجری برنامه این هفته با استفانوپولوس به تحولات هفته قبل بعنوان واقعه ای مهم که قواعد بازی بین دو کشور را تغییر می دهد، اختصاص داشت و این که آیا این اتفاقات تغییری بنیادی در روابط ایران و آمریکاست؟
ظریف در پاسخ گفت: آن چه شاهد آن بودیم در واقع قدم های اولیه ای بود که ایران، آمریکا و سایر کشورها برای حل و فصل مسائل فی ما بین برداشتند. متاسفانه موضوع هسته ای که می توانست زمینه ای برای همکاری باشد، به موضوعی برای مناقشه تبدیل شده است. به هر حال برای طی این مسیر به تلاش های بیشتری نیاز است، ولی قدم های أولیه دو طرف مثبت بوده اند.
ظریف در پاسخ به سوال مجری در مورد برخی أعتراضات به  دکتر روحانی پس از بازگشت از نیویورک گفت: یکی از تشابهات ایران و آمریکا اینست که هر دو جوامع و نظام هایی چند صدایی و تکثر گرا هستند و این بسیار خوب و نکته قوت است. با این حال اگر ایران مطمئن شود که آمریکا آماده است حقوق هسته ای ایران را به رسمیت بشناسد و به آن احترام بگذارد، شانسی واقعی برای رسیدن به توافق وجود دارد و ما پشتیبانی و تایید کامل مقام معظم رهبری را برای این کارداریم. نقاط مشترک زیادی برای حصول به توافق وجود دارد. ما می دانیم که ایران برای حصول به توافق با حفظ حق غنی سازی که قابل مذاکره نیست مصمم است. ما می دانیم که ایران به دنبال ساخت بمب نیست و این زمینه ای مناسب برای توافق بین طرفین است. من در ملاقات با وزرای خارجه ١+٥ و بعد با آقای کری، به آن ها گفتم که عدم ساخت سلاح هسته ای فقط هدف آنها نیست، بلک. هدف ایران هم هست، چرا که آن را بر جهت منافع و امنیت ایران نمی دانیم.
وی همچون به اقدامات اعتماد ساز ایران از جمله پذیرش داوطلبانه پروتکلی إلحاقی در أوائل سال های ٢٠٠٠ اشاره کرد.
رییس تیم مذاکرات هسته ای ایران همچنین با اشاره به تجربه سرنوشت دانشمندان هسته ای پس از پایان جنگ سرد و اشاعه قاچاق هسته ای در نتیجه بیکار شدن آنها، تداوم فعالیت های هسته ای صلح آمیز و قانونی ایران زیر نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی، موضوعی دانست که همه از آن نفع خواهند برد.
ظریف در پاسخ به مجری آمریکایی که با قرائت بخش هایی از سایت مقام معظم رهبری درباره کشتار یهودیان در خلال جنگ جهانی دوم نظر وی را جویا شده بود گفت: من شخصا با ایشان صحبت کرده ام و ایشان به صراحت کشتار إنسان های بی گناه را محکوم می دانند. رهبری ایران و مقامات ایرانی هر گونه کشتار بی گناهان در هر گوشه دنیا را محکوم می کنند و فرقی نمی کند این جنایت در آلمان نازیها یا فلسطین و در چه زمانی اتفاق افتاده باشد. در واقع این بخش راجع به کشتار أفراد بی گناه نبود، بلکه اشاره به برخوردهایی داشت که با محققان مسائل تاریخی می گردد. نکته اصلی این است که نمی تواند و نباید این جنایت بهانه برای ظلم و فجایع به مردم فلسطین برای بیش از شصت سال گردد. باید این مسالت روشن شود که بدون احترام و توجه واقعی به حقوق مردم فلسطین، امکان إیجاد صلح و امنیت در خاورمیانه وجود ندارد.
در انتهای مصاحبه هم ظریف در مورد ملاقات امروز نتانیاهو با رییس جمهور آمریکا و سخنان وی در رابطه با ایران، گفت: نتانیاهو از أوایل دهه ٩٠ میلادی هر روز أعلام می کند که ایران شش ماه تا ساخت سلاح هسته ای فاصله دارد. با مراجعه به سوابق، می توان دید که این شش ماه برای وی همواره ثابت است. ایران شش ماه یا شش سال یا هر زمان دیگری سلاح هسته ای نخواهد ساخت، چون قصد چنین کاری را ندا

پاسخ ظریف وزیرخارجه ایران به سوال شبکه تلویزیونی آمریکا درباره اعتراض‌های صورت گرفته به رییس جمهور

:

پاسخ ظریف وزیرخارجه ایران به سوال شبکه تلویزیونی آمریکا درباره اعتراض‌های صورت گرفته به رییس جمهور



سیاست > دیپلماسی - وزیر خارجه ایران، صبح امروز در برنامه زنده شبکه تلویزیونی ای.بی.سی نیوز که پربیننده ترین برنامه خبری صبح یکشنبه آمریکا را دارد حاضر شد و در مقابل سؤالات چالشی مجری این برنامه از مواضع اصولی جمهوری اسلامی دفاع کرد.
به گزارش خبرآنلاین سوال اول مجری برنامه این هفته با استفانوپولوس به تحولات هفته قبل بعنوان واقعه ای مهم که قواعد بازی بین دو کشور را تغییر می دهد، اختصاص داشت و این که آیا این اتفاقات تغییری بنیادی در روابط ایران و آمریکاست؟
ظریف در پاسخ گفت: آن چه شاهد آن بودیم در واقع قدم های اولیه ای بود که ایران، آمریکا و سایر کشورها برای حل و فصل مسائل فی ما بین برداشتند. متاسفانه موضوع هسته ای که می توانست زمینه ای برای همکاری باشد، به موضوعی برای مناقشه تبدیل شده است. به هر حال برای طی این مسیر به تلاش های بیشتری نیاز است، ولی قدم های أولیه دو طرف مثبت بوده اند.
ظریف در پاسخ به سوال مجری در مورد برخی أعتراضات به  دکتر روحانی پس از بازگشت از نیویورک گفت: یکی از تشابهات ایران و آمریکا اینست که هر دو جوامع و نظام هایی چند صدایی و تکثر گرا هستند و این بسیار خوب و نکته قوت است. با این حال اگر ایران مطمئن شود که آمریکا آماده است حقوق هسته ای ایران را به رسمیت بشناسد و به آن احترام بگذارد، شانسی واقعی برای رسیدن به توافق وجود دارد و ما پشتیبانی و تایید کامل مقام معظم رهبری را برای این کارداریم. نقاط مشترک زیادی برای حصول به توافق وجود دارد. ما می دانیم که ایران برای حصول به توافق با حفظ حق غنی سازی که قابل مذاکره نیست مصمم است. ما می دانیم که ایران به دنبال ساخت بمب نیست و این زمینه ای مناسب برای توافق بین طرفین است. من در ملاقات با وزرای خارجه ١+٥ و بعد با آقای کری، به آن ها گفتم که عدم ساخت سلاح هسته ای فقط هدف آنها نیست، بلک. هدف ایران هم هست، چرا که آن را بر جهت منافع و امنیت ایران نمی دانیم.
وی همچون به اقدامات اعتماد ساز ایران از جمله پذیرش داوطلبانه پروتکلی إلحاقی در أوائل سال های ٢٠٠٠ اشاره کرد.
رییس تیم مذاکرات هسته ای ایران همچنین با اشاره به تجربه سرنوشت دانشمندان هسته ای پس از پایان جنگ سرد و اشاعه قاچاق هسته ای در نتیجه بیکار شدن آنها، تداوم فعالیت های هسته ای صلح آمیز و قانونی ایران زیر نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی، موضوعی دانست که همه از آن نفع خواهند برد.
ظریف در پاسخ به مجری آمریکایی که با قرائت بخش هایی از سایت مقام معظم رهبری درباره کشتار یهودیان در خلال جنگ جهانی دوم نظر وی را جویا شده بود گفت: من شخصا با ایشان صحبت کرده ام و ایشان به صراحت کشتار إنسان های بی گناه را محکوم می دانند. رهبری ایران و مقامات ایرانی هر گونه کشتار بی گناهان در هر گوشه دنیا را محکوم می کنند و فرقی نمی کند این جنایت در آلمان نازیها یا فلسطین و در چه زمانی اتفاق افتاده باشد. در واقع این بخش راجع به کشتار أفراد بی گناه نبود، بلکه اشاره به برخوردهایی داشت که با محققان مسائل تاریخی می گردد. نکته اصلی این است که نمی تواند و نباید این جنایت بهانه برای ظلم و فجایع به مردم فلسطین برای بیش از شصت سال گردد. باید این مسالت روشن شود که بدون احترام و توجه واقعی به حقوق مردم فلسطین، امکان إیجاد صلح و امنیت در خاورمیانه وجود ندارد.
در انتهای مصاحبه هم ظریف در مورد ملاقات امروز نتانیاهو با رییس جمهور آمریکا و سخنان وی در رابطه با ایران، گفت: نتانیاهو از أوایل دهه ٩٠ میلادی هر روز أعلام می کند که ایران شش ماه تا ساخت سلاح هسته ای فاصله دارد. با مراجعه به سوابق، می توان دید که این شش ماه برای وی همواره ثابت است. ایران شش ماه یا شش سال یا هر زمان دیگری سلاح هسته ای نخواهد ساخت، چون قصد چنین کاری را ندا

آرژانتین: ایران موافق تحقیق درباره بمب‌گذاری در مرکز یهودیان است

آرژانتین: ایران موافق تحقیق درباره بمب‌گذاری در مرکز یهودیان است


  به گزارش رسانه‌ها، دولت ایران اعلام کرده به توافق‌نامه میان ایران و آرژانتین برای انجام تحقیق در مورد بمب‌گذاری ۱۹۹۴ در مرکز یهودیان بوئنوس آیرس پایبند است و این توافق‌نامه تنها در انتظار امضاء رهبر جمهور اسلامی است.

هکتور تیمرمن، وزیر امور خارجه آرژانتین
ه گزارش خبرگزاری رسمی آرژانتینی "تلام"، وزرای امور خارجه ایران و آرژانتین، محمد جواد ظریف و هکتور تیمرمن، روز شنبه (۲۸ سپتامبر / ۶ مهر) در نیویورک دیدار داشته‌اند. به گفته این خبرگزاری، محمد جواد ظریف در این دیدار اطمینان داده است که "همه مفاد توافق‌نامه میان دو کشور را می‌پذیرد" تا موضوع بمب‌‌گذاری سال ۱۹۹۴ در بوئنوس آیرس روشن شود.
همچنین خبرگزاری فرانسه از قول یک دیپلمات آرژانتینی می‌نویسد: «مقامات جمهوری اسلامی ایران تایید کرده‌اند که مقامات مسئول در ایران موافقت‌نامه میان دو کشور را پذیرفته‌اند.»
قرار است ایران و آرژانتین گروه‌هایی تحقیقاتی تشکیل دهند که در ماه نوامبر امسال (۲۰۱۳) در ژنو با هم دیدار و کار خود را آغاز کنند.
 مرکز جامعه یهودیان در بوئنوس آیرس پس از انفجار بمب در ۱۸ ژوئيه ۱۹۹۴
بمب‌گذاری در مرکز جامعه یهودیان در بوئنوس آیرس که ۸۵ قربانی برجای گذاشت، در سال ۱۹۹۴ رخ داد و از آن زمان تا کنون مقامات آرژانتینی بارها ایران را به طراحی و اجرای این عملیات تروریستی متهم کرده‌اند.
آرژانتین از سال ۲۰۰۶ تلاش بسیاری کرد تا زمینه استرداد هشت ایرانی متهم این پرونده، از جمله احمد وحیدی، وزیر دفاع دولت احمدی‌نژاد، اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس‌جمهور وقت، و علی‌اکبر ولایتی، وزیر امور خارجه وقت را فراهم کند، اما این تلاش‌ها تا کنون بی‌نتیجه مانده است.
توافق‌نامه در مورد "کمیسیون حقیقت‌یاب"
ایران همواره هرگونه دخالت یا مشارکت در این عملیات بمب‌گذاری را تکذیب و از استرداد متهمان خودداری کرده است. اما در ماه ژانویه سال جاری میلادی، سرانجام پس از ماه‌ها مذاکره میان مقامات ایران و آرژانتین، کریستینا کیرشنر، رئیس‌جمهور آرژانتین، اعلام کرد که دو کشور بر سر ایجاد یک "کمیسیون حقیقت‌یاب" متشکل از پنج قاضی مستقل به توافق رسیده‌اند.
در ماه فوریه ۲۰۱۳ پارلمان آرژانتین به توافق‌نامه با ایران برای تشکیل "کمیسیون حقیقت‌یاب" رأی مثبت داد. اما این توافق‌نامه باید از سوی جمهوری اسلامی هم امضا شود.
وزیر امور خارجه آرژانتین به خبرگزاری "تلام" گفته است که محمد جواد ظریف در دیدار با او در نیویورک به او اطمینان داده که امضای توافق‌نامه در مراحل آخر خود به سر می‌برد، بدین صورت که شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی آن را تصویب کرده و در انتظار امضای رهبر جمهوری اسلامی، آیت‌الله خامنه‌ای است.
تردید جامعه یهودیان در مورد عزم جدی ایران
پس از انجام توافق میان ایران و آرژانتین برای تشکیل "کمیسیون حقیقت‌یاب" اسرائیل و دو سازمان بزرگ یهودی در بوئنوس آیرس به آن اعتراض کردند. به عقیده معاون وزیر امور خارجه اسرائیل، دانی آیالون، "این توافق شبیه آن است که از قاتل بخواهند درباره جنایتی که انجام داده تحقیق کند".
رهبران جامعه یهودیان نیز می‌گویند شک دارند که ایران کمکی به روشن شدن ابهامات مربوط به پرونده بمب‌گذاری در بوئنوس آیرس بکند. "دایا"، اتحادیه سازمان‌های یهودی در آرژانتین، در روز شنبه عدم اعتماد خود به پیگیری جدی ایران را اعلام کرد و گفت که این کمیته تحقیق "هیچ نفعی" به بار نخواهد آورد. همچنین مرکز "سیمون ویزنتال" در بیانیه‌ای نوشت که "کمیسیون حقیقت‌یابی که می‌‌خواهد تشکیل شود دروغین است و جلوی تحقیق قضایی در مورد این پرونده را می‌گیرد".
با این همه تحلیلگران چشم‌انداز انجام تحقیقات در مورد این واقعه را در این روزها نزدیک می‌بینند و آن را از تاثیرات شکست یخ روابط میان ایران وآمریکا می‌دانند. روز جمعه (۲۷ سپتامبر / ۵ مهر) حسن روحانی و باراک اوباما (رؤسای جمهور ایران و آمریکا) با هم تلفنی گفت‌وگو کردند. گفت‌وگو در چنین سطحی میان ایران و آمریکا در سی سال اخیر بی‌سابقه بوده و به عنوان نشانه عزم دو طرف برای حل مناقشه هسته‌ای ایران ارزیابی می‌شود.

آمار جدید وبا در ایران: ۱۷۴ مورد ابتلا و ۶ مورد مرگ

اجتماعی

آمار جدید وبا در ایران: ۱۷۴ مورد ابتلا و ۶ مورد مرگ 

 

آمار اعلام‌شده درمورد وبا در ایران: ۱۷۴ مبتلا و ۶ درگذشته. مسئولان "ورود اتباع خارجی از مسیرهای بدون بهداشت" را عامل شیوع وبا می‌خوانند. پیشتر در مورد استفاده از فاضلاب برای آبیاری زمین‌های کشاورزی هم هشدار داده شده است.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، محمد حسین باقری، در گفتگو با خبرگزاری ایلنا از ابتلای حدود ۱۷۴ نفر به بیماری وبا و فوت ۶ نفر بر اثر این بیماری در ایران خبر داد.
محمد حسین باقری گفت که پراکندگی بیماری وبا "محدود" به ۱۰ استان کشور است. در گزارش روز یکشنبه (۷ مهر / ۲۹ سپتامبر) خبرگزاری ایلنا نام این ۱۰ استان برده نشده، اما اشاره شده که شیوع وبا "به علت ورود اتباع خارجی به ویژه از مرزهای شرقی کشور" است. همچنین به گزارش روزنامه "رسالت"، حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت، گفته است که وبا از کشور افغانستان به چند شهر ایران وارد شده است.
از زمان انتشار اخبار در میانه ماه شهریور ۱۳۹۲ در مورد شیوع وبا در مناطقی از ایران، از استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان و فارس به عنوان مناطقی نام برده شده بود که در آنها موارد ابتلا به این بیماری مشاهده شده است. رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر در وزارت بهداشت، محمدمهدی گویا، گفته بود که استان کرمان محل اصلی شیوع این بیماری است. یک مقام مسئول دانشگاه علوم پزشکی کرمان در آن زمان آمار مبتلایان به وبا در استان کرمان را ۳۰ نفر اعلام کرد. همچنین هفته گذشته اخبار حاکی از رسیدن وبا به تهران و کرج بود.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس همچنین به ایلنا گفت هیچ یک از کسانی که بر اثر وبا در ایران جان خود را از دست داده‌اند ایرانی نیستند. او در مورد ملیت افراد مبتلا به این بیماری گفت که هنوز آماری گرفته نشده که مشخص کند چه تعداد از مبتلایان ایرانی و چه تعداد غیرایرانی هستند.
محمدحسین باقری در توضیح علت شیوع وبا در مناطقی از ایران گفت که ورود "اتباع خارجی از مبادی غیر رسمی" به ایران این مشکل‌ها را به وجود آورده، چون مسیرهایی که این افراد از آن عبور یا در آن اقامت می‌کنند بی‌بهره از امکانات بهداشتی هستند.
از "اتباع خارجی" تا "فاضلاب داخلی"

سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت که این وظیفه وزارت بهداشت و وزارت کشور است که برای مقابله با شیوع وبا در ایران هم ورود اتباع خارجی از مرزهای شرقی را کنترل کنند و هم پایگاه‌های بهداشتی جهت کنترل این بیماری ایجاد کنند.
به گفته قربانی، "ایران در ریشه کن کردن بیماری‌های واگیردار همواره به خوبی عمل کرده و اینکه ۱۷۴ نفر در این کشور مبتلا به وبا شده‌اند ناخوشایند است".
پیش از این محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر در وزارت بهداشت، ۱۳ شهریور (۴ سپتامبر) در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اشاره کرده بود به اینکه وبا از "بیماری‌های بومی" ایران است و اوج شیوع آن هم در ماه‌های شهریور و و مهر است.
مسئولان جمهوری اسلامی به طور معمول مایل نبوده‌اند که آمار مبتلایان به وبا و مرگ و میر بر اثر این بیماری منتشر شود. در سال ۱۳۹۰ رئیس اداره مبارزه با بیماری‌های منتقله از غذا و آب در وزارت بهداشت، حسین معصومی، گفته بود که وزارت بهداشت اعلام آمار مبتلایان به وبا را ممنوع کرده است. او تنها گفته بود که مردم مطمئن باشند که آمار مرگ و میر در مقایسه با سال ۱۳۸۴ کمتر است. در سال ۱۳۸۴ بر اساس آمار رسمی ۱۱۳۳ نفر به وبا مبتلا شدند. شمار بیمارانی که بر اثر این بیماری در آن سال درگذشتند اعلام نشد. در آن سال این بیماری در استان‌های البرز و تهران هم شیوع یافته بود. در مورد سال‌های ۱۳۶۰ و ۱۳۷۷حتی از "اپیدمی وبا" در ایران سخن در میان است.

به گفته گویا، به همه بیمارستان‌های ایران ابلاغ شده در حال آماده‌باش برای پذیرش بیماران وبایی باشند. وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی از مردم خواسته است که اگر دچار اسهال آبکی شدید شدند به جای خوددرمانی به پزشک و بیمارستان مراجعه کنند.
وبا بیماری بسیار سخت عفونی است که توسط باکتری "ویبریو کلرا" ایجاد می‌شود. این باکتری با نوشیدن آب آلوده، خوردن ماهی نپخته یا خوردن صدف وارد بدن می‌شود. در ایران بیشترین راه انتقال وبا، سبزی‌های آلوده است، سبزی‌هایی که هنگام کاشته‌شدن با کود انسانی تغذیه می‌شوند دارای بیشترین آلودگی هستند.
از این رو مسئولان برای جلوگیری از ابتلا به وبا شستن مدام دست‌ها، ضدعفونی کردن میوه و سبزی و پرهیز از مصرف آب آلوده را توصیه می‌کنند.
مهمترین روش پیشگیری از ابتلا به وبا، دفع مناسب فاضلاب و جلوگیری از ورود آن به منابع آب آشامیدنی است.
رئیس مرکز سلامت وزارت بهداشت، محمد کاظم ندافی، ۱۶ تیر (۷ ژوئيه) در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا ابراز تاسف کرد از اینکه هنوز هم با وجود تلاش‌های وزارت بهداشت آبیاری زمین‌های کشاورزی در ۱۱ استان ایران با فاضلاب صورت می‌گیرد. او در این مصاحبه نسبت به خطرآفرینی استفاده از فاضلاب برای آبیاری محصولاتی که خام مصرف می‌شوند هشدار داد.

"ایده گفت‌وگوی تلفنی از سوی هر دو طرف‌ ایرانی و آمریکایی بود"

ایران

"ایده گفت‌وگوی تلفنی از سوی هر دو طرف‌ ایرانی و آمریکایی بود"






 

این‌که ابتکار تماس تلفنی میان روحانی و اوباما ازسوی کدام‌یک از طرفین بوده به معضل محافل سیاسی محافظه‌کار بدل شده و دیپلمات‌های معتدل دولت زیر فشار قرار گرفته‌اند. آن‌ها می‌خواهند بدانند کدام طرف این تابو را شکسته است.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران قرار است عصر سه‌شنبه (اول اکتبر/۹ مهر) در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حاضر شود و ارزیابی سفر رئیس‌جمهور ایران به نیویورک را به اطلاع مجلسیان برساند. ظریف از جمله توضیح خواهد داد که ابتکار تماس تلفنی از سوی کدام‌یک از طرفین بوده است.

از زمانی که هیأت ایرانی از نیویورک به تهران بازگشته است، درگیر این موضوع فرسایشی شده‌که کدام طرف باعث و بانی گفت‌وگوی تلفنی میان اوباما و روحانی بوده و تابوی ۳۵ ساله را شکسته است.

اگرچه اوباما و روحانی در این تماس بر اراده سیاسی برای حل سریع مسئله هسته‌ای و همکاری در مسائل منطقه‌ای تأکید داشته‌اند و هر دو طرف و نیز بسیاری ناظران سیاسی این موضوع را مثبت و سازنده ارزیابی کرده‌اند، ولی مسئولان دولت روحانی از قرار معلوم باید حساب پس بدهند که خواست تماس از سوی ایرانی‌ها بوده است یا از طرف آمریکایی‌ها.

در واقع این اظهارات سوزان رایس، مشاور امنیت ملی آمریکا بود که تخم نفاق و ناآرامی را به دورن محافل محافظه‌کار و میانه‌رو حاکمیت ایران انداخت.


خانم رایس پس از بازگشت هیأت نمایندگی ایران به تهران در گفت‌وگو با شبکه سی‌ان‌ان، ضمن "صمیمانه" و "سازنده" خواندن نخستین تماس روسای جمهور ایران و آمریکا، اظهار داشت که روحانی از اوباما خواسته بود با او تماس بگیرد.

این اظهارات خانم رایس، توضیح پیرامون تماس تلفنی غیرمنتظره میان دو رئیس دولت ایران و آمریکا پس از ۳۵ سال را برای هیأت ایرانی پیچیده کرد. هیأت ایرانی می‌‌گوید که این اصرار آمریکایی‌ها بود که خواستار گفت‌وگوی تلفنی هرچند کوتاه با میان اوباما و روحانی شده بودند.

هر دو طرف مایل به گفت‌وگوی تلفنی بوده‌اند

وزیر امور خارجه ایران در صفحه فیسبوک خود به شرح دیدارهای خود در نیویورک پرداخته است. وی می‌نویسد: «از آغاز هفته که مقامات آمریکایی درخواست ملاقات بین دو رئیس جمهور را مطرح کرده بودند و به دلایل مختلف عملی نشده بود، کم و بیش تماس‌های غیررسمی بین دو هیئت ادامه داشت. در این میان ملاقات بنده و آقای کری در حاشیه جلسه ۵+۱ صورت گرفت و بعد هم در ادامه تماس‌های غیررسمی [با مقام‌های آمریکایی] مشخص شده بود که ممکن است دو رئیس‌[‌جمهور] بتوانند تلفنی صحبت کنند.»

ولی با این حال ظریف تأکید می‌کند که تماس نهایی برای گفت‌وگوی تلفنی را طرف آمریکایی گرفته است.

 عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران
آقای ظریف ضمن "محترمانه و مثبت" خواندن این مکالمه ۱۵ دقیقه‌ی تلفنی می‌گوید: «نمی‌دانم چرا برخی در تهران این سفر و این مکالمه را که خاری در چشم بدخواهان ایران و اسلام و انقلاب است، با این حرکات نسنجیده زیر سؤال می‌برند.»

عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه و عضو هیأت اعزامی به نیوریوک نیز با تأکید بر این‌که آمریکایی‌ها در آخرین لحظات برای گفت‌وگوی تلفنی تماس گرفته‌اند، درباره مقدمات این تماس گفت: «تماس‌ها بین طرفین صورت گرفت و ایده‌های دیگری مطرح شد که در نهایت ایده گفت‌وگوی تلفنی مطرح و اوباما تلفنی با روحانی تماس گرفت و صحبت کردند.»

به گزارش فارس، عراقچی که در شبکه اول سیما سخن می‌گفت، معتقد است که روحانی "فصل جدیدی در سیاست خارجی کشور گشوده است... و تاریخ پرتنش [ایران و آمریکا] با یک گفت‌وگوی تلفنی به روابط معمول برنمی‌گردد.»

از نظر معاون وزیر خارجه ایران، "فضایی وجود دارد که باید گفت‌وگوها صورت گیرد" و رهبر جمهوری اسلامی نیز مخالفتی با آن ندارد.

شنبه، مهر ۰۶، ۱۳۹۲

برخی جزئیات گفت‌وگوی تلفنی باراک اوباما و حسن روحانی

برخی جزئیات گفت‌وگوی تلفنی باراک اوباما و حسن روحانی

 

در پی بیش از سه دهه قطع روابط دو کشور، خبر اولین گفت‌وگوی تلفنی میان روسای جمهور ایران و آمریکا را ابتدا باراک اوباما اعلام کرد. اکانت توییتر حسن روحانی نیز بعدتر جزئیات بیشتری از این گفت‌وگوی ۱۵ دقیقه‌ای را انتشار داد.
روز جمعه ۲۷ سپتامبر (پنجم مهر) باراک اوباما، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا در یک کنفرانس خبری در کاخ سفید اعلام کرد که با حسن روحانی، همتای ایرانی خود مکالمه تلفنی داشته است.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی نوشته است که طرف ایرانی پیش از ترک نیویورک به یک گفت‌وگوی تلفنی میان روحانی و اوباما ابراز علاقه کرده بود. بر اساس این گزارش این مکالمه حداقل ۱۵ دقیقه طول کشیده است.

به گفته آقای اوباما، دو رئیس‌جمهور از تیم‌های خود خواسته‌اند که برای رسیدن به یک توافق فوری بر سر پرونده هسته‌ای ایران با یکدیگر همکاری داشته باشند. وی افزود: «با اینکه رسیدن به توافق دشوار است اما با روی کار آمدن دولت جدید (در ایران) یک فرصت منحصر به فرد برای رسیدن به تفاهم با تهران به‌دست آمده است.»

 حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران
رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا با بیان اینکه موانع مهمی برای حرکت رو به جلو و دستیابی به توافق وجود دارد تصریح کرد: «موفقیت به هیچ وجه تضمین شده نیست اما من معتقدم که ما می‌توانیم به یک راه حل جامع برسیم.»

در همین حال یک مقام آمریکایی تصریح کرد که ایالات متحده دولت اسرائیل را در جریان تماس تلفنی باراک اوباما و حسن روحانی قرار داده بود. اسرائیل می‌گوید نگران دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.

از سوی دیگر ایران و برخی کشورهای منطقه خاورمیانه نیز اسرائیل را متهم می‌کنند به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه نظارت بر زرادخانه سلاح‌های هسته‌ای خود را نمی‌دهد.

پوشش گفت‌گوی تلفنی در توییتر روحانی

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در حساب کاربری توییتر خود بخش‌هایی از این گفت‌وگو را منتشر کرد. البته برخی نقل قول‌های منتشر شده بعدتر حذف شد.

توییتر حسن روحانی که در طول حضور وی در نیویورک فعالیت‌ها و سخنان وی را پوشش می‌داد نوشته است که در گفت‌وگوی تلفنی روحانی و اوباما، به اراده قوی سیاسی دو طرف برای یافتن راه حلی سریع برای مناقشه هسته‌ای ایران وغرب تأکید شده است.

در پیامی دیگر اشاره شده است که روحانی و اوباما در مورد چهار موضوع از جمله مسایل مربوط به منطقه گفت‌گو کرده‌اند. به گزارش رویترز، در پیامی دیگر که ظاهراً بعداً از توییتر روحانی حذف شد اوباما در پاسخ به جمله انگلیسی "روز خوبی داشته باشید" حسن روحانی به فارسی به وی پاسخ داده است: "خداحافظ".

اکانت توییتر روحانی (@HassanRouhani) همچنین نوشت که آقای اوباما برای رئیس‌جمهور ایران آرزوی سفر خوشی کرده است و از ترافیک سنگین شهر نیویورک عذر خواسته است.


این اولین تماس رسمی میان روسای جمهور ایالات متحده آمریکا و ایران پس از انقلاب ۱۳۵۷ خورشیدی است. توییتر حسن روحانی همچون بسیاری دیگر از رسانه‌ها این تماس تلفنی را "تاریخی" خوانده است.

امیدواری به بهبود روابط

در شرایطی که عدم دیدار باراک اوباما و حسن روحانی برای برخی از تحلیل‌گران سیاسی علامتی منفی در عادی‌سازی روابط میان ایران و آمریکا قلمداد می‌شد، اتفاقات دو روز پایانی حضور روحانی در نیویورک امیدواری‌ها را افزایش داده است.

علی واعظ، تحلیل‌گر ارشد در "گروه بین‌المللی بحران" به خبرگزاری رویترز گفته است که "بزرگترین تابو" در سیاست ایران شکسته شده است و این آغاز یک دوره جدید است.

روز پنج‌شنبه نیز محمد جواد ظریف و جان کری وزیران خارجه ایران و آمریکا در حاشیه نشست وزیران خارجه ۵+۱ و ایران که با حضور کاترین اشتون برگزار شد، با یکدیگر دیداری دوجانبه داشتند که دو طرف آن را مثبت و سازنده ارزیابی کرده‌اند.

خبرگزاری‌های رسمی در ایران، خبر گفت‌وگوی تلفنی روحانی و اوباما را به سرعت پوشش دادند. خبرگزاری فارس و مهر که به جریان‌های اصول‌گرا وابسته هستند این خبر را در صدر گزارش‌های خود منتشر کردند.

جمعه، مهر ۰۵، ۱۳۹۲

آغاز دور تازه مذاکرات ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

آغاز دور تازه مذاکرات ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

 

یک روز بعد از دیدار وزرای امور خارجه ایران و کشورهای ۵+۱، یازدهمین دور مذاکرات ایران و آژانس در وین آغاز خواهد شد.نشست در حالی برگزار می‌شود که ایران در بیانیه‌ای آژانس را متهم به سیاسی‌کاری و رفتار غیرحرفه‌ای کرده است.
جمعه (۵ مهرماه/۲۷ سپتامبر) ساعاتی بعد از دیدار وزرای امور خارجه‌ی کشورهای گروه ۵+۱ و ایران در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، مذاکرات ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین آغاز ‌شد.

رضا نجفی، سفیرو نماینده‌ی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ریاست تیم مذاکره‌کننده در دور جدید مذاکرات در وین را برعهده دارد.

پیش از آغاز مذاکرات نجفی در گفت‌وگویی با خبرنگاران اعلام کرد که انتظار ندارد جلسه‌ی روز جمعه به نتیجه‌ی مشخص و ملموسی برسد.

خبرگزاری فرانسه به نقل از نجفی گزارش داد: «این اولین دیدار در دور تازه‌ی مذاکرات است و گمان نمی‌کنم هیچ‌کس انتظار داشته باشد یک دیدار مسایل را حل و فصل کند.»
نماینده‌ی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد که تهران در دور تازه‌ی مذاکرات به دنبال گفت‌وگوهایی "سازنده" است. او اضافه کرد: «انتظار داریم سیاست‌ها و مسایل فعلی را مورد بررسی قرار داده و درباره‌ی راه‌های همکاری برای حل بحران تبادل نظر داشته باشیم.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهان آن است که ایران به آن‌ها اجازه‌ی دسترسی به همه‌ی اسناد، تاسیسات و افرادی را دهد که در برنامه‌ی اتمی این کشور به‌ویژه پیش از سال ۲۰۰۳ نقش دارند. ایران می‌گوید که تردیدهای آژانس درباره برنامه‌ی اتمی این کشور بی‌پایه و اساس و برمبنای گزارش‌های گروه‌های مخالف است که دشمن جمهوری اسلامی ایران‌اند.

این یازدهمین دور مذاکرات ایران و آژانس بر سر برنامه‌ی اتمی مناقشه‌‌برانگیز ایران است. ده دور قبلی مذاکرات نتایجی در پی نداشته‌اند.

بیانیه "تند" ایران علیه آژانس

در آستانه نشست نوبتی شورای حکام آژانس، وب‌سایت سازمان بین‌المللی انرژی اتمی بیانیه‌ی نماینده جمهوری اسلامی ایران که مکاتبه ایران با سازمان به تاریخ ۱۲ سپتامبر سال جاری است را منتشر کرد.

رسانه‌ها لحن این بیانیه‌ی ۲۰ صفحه‌ای ایران را "تند" و در تضاد با تلاش این کشور برای تغییر سیاست‌اش در قبال آژانس و غرب ارزیابی کردند.

ایران در این بیانیه به آخرین گزارش یوکیو آمانو، رئیس سازمان انرژی اتمی به شورای حکام اعتراض کرد. آمانو در این گزارش که در ماه اکتبر منتشر شد همچنان تاکید کرده که ایران در پاسخگویی غیرشفاف است و و اطلاع‌رسانی کاملی درباره‌ی فعالیت‌های اتمی خود ندارد.

بیانیه‌ی ایران گزارش آمانو را "بی‌پایه و اساس" دانسته و نحوه‌ی برخورد مدیرکل آژانس با برنامه‌ی اتمی ایران را "غیر حرفه‌ای، غیرمنصفانه و سیاسی" ارزیابی کرده است. این بیانیه آژانس را متهم می‌کند که همچنان برای گزارش‌های خود به اخبار و اطلاعات "مجعول و دروغین" سازمان‌های مخالف نظام جمهوری اسلامی اتکا می‌کند.

در نشست پنج‌شنبه(۴ مهرماه) کشورهای ۵+۱ با ایران در نیویورک برای اولین‌بار بعد از ۳۳ سال وزرای امور خارجه‌ی جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در کنار یکدیگر در نشست مشترکی حاضر شده و نشستند. کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این نشست را مثبت و امیدوارکننده توصیف کرد.