چادرهای نامناسب، "سرپناه" ۶۰ درصد زلزلهزدگان کرمانشاه
با گذشت ۸۰ روز از زلزله کرمانشاه و سرمای شدید در منطقه
هنوز بخش بزرگی از زلزلهزدگان در چادرهای نامناسب به سر میبرند. تا کنون
دهها چادر زلزلهزدگان دچار آبگرفتگی شده و تعدادی از آنها را باد برده
است.
درباره تعداد کسانی که در مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه، همچنان از
کمترین امکانات رفاهی بیبهره ماندهاند و در سرمای شدید و برف و بوران، شب
و روز خود را در چادر میگذرانند آمار دقیقی وجود ندارد.روزنامه شرق روز چهارشنبه (۱۱ بهمن/ ۳۱ ژانویه) از قول فرهاد تجری، نماینده قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی، نوشت که دستکم ۳۵ تا ۴۰ درصد زلزلهزدگان این منطقه هنوز کانکس ندارند.
در همین روز حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده اسلامآباد غرب و دالاهو در مجلس، درباره وضعیت کنونی زلزلهزدگان غرب ایران به خبرگزاری ایلنا گفت: «با توجه به وضعیت برف و بوران، نیاز فوری زلزلهزدگان، کانکس است که متاسفانه ۶۰ درصد مردم هنوز در چادر زندگی میکنند.»
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
پس از وقوع زمین لرزهای که شامگاه ۲۱ آبان ۹۶ بخشهای بزرگی از استان کرمانشاه را لرزاند مسئولان جمهوری اسلامی وعده دادند که در کمترین زمان ممکن کار اسکان موقت زلزلهزدگان را به انجام برسانند و تا پیش از شروع فصل زمستان دستکم کانکسهایی با حداقل امکانات رفاهی در اختیار آنها قرار دهند.
زندگی در چادر در فصل سرما و یخبندان
در حالی که بیش از چهل روز از آغاز زمستان میگذرد، چنان که دو عضو مجمع نمایندگان استان کرمانشاه گفتهاند در برخی مناطق تا ۴۰ درصد و در برخی دیگر تا ۶۰ درصد مردم هنوز در چادرهایی زندگی میکنند که به گفتهی فرهاد تجری "اصلا مناسب نیستند".
نامناسب بودن این چادرها حدود ده روز پیش و پس از بارش باران و وزش باد شدید بیش از پیش آشکار شد. فرهاد تجری اول بهمن ماه به خبرگزاری مجلس گفت: «متاسفانه روز گذشته بر اثر بارندگی پیش آمده به دلیل کوتاهی و کم لطفی دستگاههایی مانند بنیاد مسکن و هلال احمر مردم دچار مشکلاتی شده و علاوه بر اینکه بخشی از چادرها را باد برد، حدود ۶۰ چادر داخل شهر در سرپل ذهاب نیز دچار آب گرفتگی شد.»
بیشتر بخوانید: نماینده مجلس: چادر برخی زلزلهزدگان را آب گرفته است
اکبر سنجابی، فرماندار سرپل ذهاب، میگوید که در بخشهایی از این شهرستان تعداد چادرها از کانکسها بیشتر است و در جریان طوفان اخیر دستکم ۳۵ چادر زلزلهزدگان از بین رفته است.
یکی از انتقادهای نمایندگان کرمانشاه در مجلس به مسئولان، به خصوص در بنیاد مسکن متوجه نحوه واگذاری کانکس به زلزلهزدگان است.
وضعیت نابسامان زلزلهزدگان کرمانشاه
واحدهای مسکونی در مناطق زلزلهزده به شش گروه "سالم"، "تعمیری نوع ۱، ۲، ۳" و "تخریبی نوع ۱ و ۲" تقسیم شدهاند. فرهاد تجری به روزنامه "شرق" گفت: «کانکسها فقط به "تخریبی نوع ١" داده شده و بقیه گروهها از داشتن کانکس محروم هستند و باعث شده عده زیادی الان در زیر چادرها مستقر باشند.»سه هزار خانوار محروم از کانکس
نماینده اسلامآباد غرب و دالاهو در مجلس به خبرگزاری ایلنا گفته است که مستاجران نیز از افرادی هستند که مطابق این تقسیمبندی کانکس به آنها تعلق نمیگیرد. او افزود که حدود ۳ هزار خانوار مستاجر در میان زلزلهزدگان وجود دارند که اغلب به اجبار در چادر زندگی میکنند.
نماینده قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس "بنیاد مسکن" را متهم کرده که در اختصاص کانکس به زلزلهزدگان، به خانوادههایی که افراد سالمند و بیمار دارند بیتوجهی کرده و این کار را "سلیقهای" انجام داده است.
بیشتر بخوانید: بی سرپناهی زلزلهزدگان؛ مرگ در سرما
فلاحتپیشه نیز با انتقاد از آنچه عملکرد سلیقهای مسئولان در مناطق زلزلهزده خوانده به ایلنا گفته است: «این نوع اقدامات باعث بالا گرفتن اعتراضات در نقاط مختلف زلزلهزده و آشفتگی شده است؛ این نارضایتیها با توجه به سرمای روزافزون مردم را دچار مشکلات کرده است.»
در پی تظاهرات و حرکتهای اعتراضی اخیر که هفتم دی ماه از مشهد و برخی شهرهای استان خراسان رضوی آغاز شد، ساکنان برخی شهرهای کرمانشاه بلافاصله به جمع معترضان پیوستند و علیه دولت و کل حکومت شعار دادند.
«سوریه را رها کن، ...»
ظاهرا کمتوجهی به وضعیت زلزلهزدگان در شعلهور شدن آتش تظاهرات و اعتراضها در استان کرمانشاه بیتاثیر نبوده است. در این استان، مانند اغلب شهرهای دیگر، مردم از جمله شعار میدادند: «سوریه را رها کن، فکری به حال ما کن.»
اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران، پیش از ظهر چهارشنبه (۱۱ بهمن) در یک نشست خبری در وزارت کشور به انتقادهای روزافزون از وضعیت نابسامان زلزلهزدگان در غرب ایران واکنش نشان داد و از جمله مدعی شد که به ازای هر زلزلهزده ۳ چادر در میان آنها توزیع شده است.
بیشتر بخوانید: جان باختن چند تن دیگر از زلزلهزدگان کرمانشاه در اثر سرمازدگی
به گزارش خبرگزاری ایسنا، نجار با طرح این ادعا که تا کنون ۱۴۸۰۰ کانکس در مناطق زلزلهزده مستقر شده گفت: «از این تعداد بین ۸۳۰۰ تا ۸۴۰۰ کانکس توسط قرارگاه خاتم، ۲۰۰۰ کانکس توسط ارتش و ۱۰۰۰ کانکس توسط بنیاد مسکن تامین شده که هزینههای این کانکسها را دولت تامین کرده و این دستگاهها آن را اجرایی کردهاند، این در حالی است که ۳۵۰۰ کانکس نیز توسط مردم ساخته شده است.»
رئیس سازمان مدیریت بحران میگوید که در مجموع ۲۶۳۴ مستاجر و ۱۳۴۸ مالک که اقامتگاهشان در زلزله کرمانشاه آسیب دیده بود نیز به جای کانکس اجاره بها دریافت کردهاند.
کانکس بیش از خانههای تخریب شده؟
اگر این آمار درست باشد تعداد خانوادههایی که کانکس یا اجاره بها دریافت کردهاند به بیش از ۱۸ هزار و ۷۰۰ مورد میرسد. مسئولان بنیاد مسکن استان کرمانشاه در برآوردهای اولیه خود تعداد واحدهای مسکونی تخریب شده را ۱۲ هزار واحد اعلام کردهاند.
برخی منابع تعداد واحدهای "تخریبی نوع ۱" که مشمول دریافت کانکس میشوند را تا ۱۵ هزار واحد گزارش کردهاند. اگر این ارقام نیز درست باشند، باز هم با آمار ارائه شده از سوی رئیس سازمان مدیریت بحران و اظهارات نمایندگان مجلس نمیخواند.
بیشتر بخوانید: فرماندار سرپل ذهاب: معلوم نیست کمکهای مردم کجا رفته است
رئیس سازمان مدیریت بحران به رغم ارائه آماری که با سخنان و مشاهدات شاهدان عینی و نمایندگان شهرهای منطقه در مجلس در تناقض قرار دارد، اعتراف میکند که شرایط زلزلهزدگان کرمانشاه "بسیار سخت" است و ۸۰ روز پس از وقوع زلزله هنوز بسیاری از مردم با مشکلاتی نظیر کمبود سرویس بهداشتی، آب گرم و وسائل گرمایشی دست و پنجه نرم میکنند.
در روزهای گذشته خبرهایی درباره مرگ چند نفر در مناطق زلزلهزده بر اثر سرمازدگی، از جمله دو نوزاد منتشر شد که اسماعیل نجار میگوید یکی از این نوزادان "مشکل ژنتیکی" داشته و دیگری دیر به بیمارستان رسانده شده است.
به گزارش ایسنا رئیس سازمان مدیریت بحران در عین حال گفته است: «حقیقتا باید از صبر مردم زلزلهزده کرمانشاه تشکر کرد.»
تظاهرات و حرکتهای اعتراضی دی ماه در کرمانشاه نشان داد که کاسه صبر مردم مدتهاست لبریز شده است. قاسم جاسمی، نماینده کرمانشاه در مجلس، اوضاع این منطقه را "حاد" توصیف کرده و با اشاره به سرمای شدید و برف و باران روزهای اخیر به ایسنا میگوید: «وضعیت زلزلهزدگان از نگرانکننده به شکننده رسیده است.»