دوشنبه، آذر ۱۷، ۱۳۹۹

خطیب‌زاده: آلمان نمی‌تواند فشار حداکثری ترامپ را به اسم مذاکرات جدید دنبال کند

 

خطیب‌زاده: آلمان نمی‌تواند فشار حداکثری ترامپ را به اسم مذاکرات جدید دنبال کند


سعید خطیب‌زاده بحث مشارکت عربستان و بحرین در مذاکرات احتمالی آمریکا با ایران را نیز رد کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به پیشنهاد وزیر خارجه آلمان برای مذاکره درباره توافقی فراتر از برجام، گفته است برخی در اروپا نمی‌توانند به اسم «مذکرات جدید»، مسیر «سیاست سبعانه فشار حداکثری» دولت ترامپ را دنبال کنند.

‌ سعید خطیب زاده روز دوشنبه ۱۷ آذر در یک نشست خبری، قدرت‌های اروپایی را به عمل نکردن به تعهدات‌شان در قبال برجام متهم کرد و گفت آلمان و دیگران بدانند «آنچه با فشار حداکثری آمریکا به دست نیامد، از طرق دیگر به دست نخواهد آمد».

او گفته که «ایران درباره مصالح ملی خود مذاکره نمی‌کند» و «نیازی به چانه‌زنی دوباره» در برجام هم نمی‌بیند.

هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان و رئیس دوره‌ای شورای اتحادیه اروپا، روز ۱۵ آذر در مصاحبه با مجله «اشپیگل»، ضمن تاکید بر اینکه به ایران اعتماد نداریم، گفت بازگشت به شکل کنونی توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام «کافی نیست».

او با اشاره به این‌که یک توافق فراتر از برجام با منافع آلمان همخوانی دارد، گفت: «ما انتظارات واضحی از ایران داریم: هیچ سلاح هسته‌ای و برنامه موشک بالستیکی که کل منطقه را تهدید کند، نداشته باشد و نقش دیگری در منطقه ایفا کند».

پیش از این محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران، هم در واکنش به سخنان همتای آلمانی‌اش از او خواسته بود که «نقض برجام» را متوقف کند و به «رفتارهای خصمانه» در منطقه پایان دهد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست خبری امروز خود همچنین در واکنش به بحث مشارکت عربستان و بحرین در مذاکرات احتمالی آمریکا با ایران، گفته است: «این کشورها باید بدانند جایگاه‌شان چیست و در روابط بین‌الملل و ترتیبات منطقه‌ای روشن است و در حد ظرفیت خود صحبت کنند».

آقای خطیب‌زاده همچنین عربستان را «مسئول بسیاری از گرفتاری‌ها» از جمله جنگ در یمن دانسته و گفته است که آن‌ها با «فرافکنی‌ها راه به جایی نخواهند برد».

فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان، روز ۱۵ آذرماه گفته بود که تنها راه دستیابی به یک توافق پایدار با ایران این است که آمریکا قبل از بازگشت به توافق هسته‌ای موسوم به برجام با کشورهای حوزه خلیج فارس مشورت کند.

او تاکید کرده بود که برجام بدون مشورت کشورهای منطقه به دست آمد و پیامد آن «بی‌اعتمادی مضاعف و غفلت از مسائل جدی منطقه» خاورمیانه بود.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا در روزهای اخیر در گفت‌وگوهای جداگانه با نیویورک‌تایمز و سی‌ان‌ان با تاکید بر «دشوار» بودن مذاکرات با ایران گفته است که می‌خواهد در این مسیر اروپا را نیز همراه خود داشته باشد.

او در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان تاکید کرد که «نباید اجازه دهیم ایران به بمب هسته‌ای برسد» و «مسئله موشک‌ها هم هست».

آقای بایدن در گفت‌وگو با نشریه نیویورک تایمز هم از «کنترل برنامه هسته‌ای» ایران به عنوان «بهترین وسیله برای رسیدن به ثبات منطقه‌ای» نام برد و از تلاش برای گفت‌وگو درباره برنامه موشکی و سیاست‌های منطقه‌ای ایران سخن گفت.

توماس فریدمن، خبرنگار نشریه نیویورک‌تایمز که با آقای بایدن گفت‌وگو کرد، در گزارش این مصاحبه نوشته است که تیم بایدن ترجیح می‌دهد علاوه بر طرف‌های اصلی توافق هسته‌ای، کشورهایی چون عربستان و امارات نیز در گفت‌وگوهای جدید شرکت داشته باشند.

دولت دونالد ترامپ در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ با خروج از برجام تحریم‌های شدیدی علیه ایران وضع کرد و خواستار توافق گسترده‌تری شد که شامل برنامه هسته‌ای، برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی است.

مقام‌های حکومت جمهوری اسلامی در طول دو سال گذشته با تاکید بر اینکه برنامه موشکی ایران با مصالح و «امنیت ملی» کشور گره خورده است، هرگونه مذاکره در این زمینه را رد کرده‌اند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر