افزایش تلاشهای اوکراین برای دریافت جتهای جنگنده از کشورهای غربی
اولکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین، روز سهشنبه در دیدار با رهبران فرانسه در پاریس بار دیگر خواستار دریافت جتهای جنگنده برای مقابله با تهاجم روسیه شد.
کییف از متحدان غربی خود خواسته است برای این که بتواند به تهاجم روسیه بهتر واکنش نشان دهد جتهای جنگنده در اختیار اوکراین قرار دهد. اما این درخواست تاکنون با واکنشهای احتیاطآمیز مواجه شده است.
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، روز دوشنبه درباره احتمال تحویل جنگندههای فرانسوی به اوکراین گفت که «هیچ چیز منتفی نیست.» اما تاکید کرد که پیش از آن باید شرایط متعددی فراهم شود، از جمله اطمینان از این که این تجهیزات به خاک روسیه برخورد نمیکند، منجر به تشدید تنش نمیشود، و «ظرفیتهای ارتش فرانسه را تضعیف نمیکند.»
در همین حال، خبرگزاری فرانس-۲۴ گزارش داده که پس از دیدار امروز امانوئل مکرون با رئیس جمهوری اوکراین، وزیر دفاع فرانسه، از موافقت کشورش با اعزام ۱۲ تانک قدرتمند سزار هوویتزر دیگر به کییف خبر داد. اما هنوز بر سر اعزام جت جنگنده توافقی به دست نیامده است.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه در کاخ سفید به خبرنگارانی که پرسیدند آیا او جتهای جنگنده اف-۱۶ را در اختیار اوکراین قرار میدهد، پاسخ داد «نه.»
هفته گذشته، آلمان پس از هفتهها تردید در ارسال تانکهای پیشرفته لئوپارد-۲، همراه با ایالات متحده و بریتانیا وعده ارسال تانک به اوکراین را داد. هر دو کشور اما اعلام کردند که جت جنگی به آن کشور نخواهند فرستاد.
ماتئوش موراویسکی، نخست وزیر لهستان، روز دوشنبه به چشمانداز وعدههای بیشتر در زمینه حمایت نظامی از اوکراین اشاره کرد و گفت «هر گونه فعالیتی با هدف تقویت قدرت دفاعی اوکراین در مشورت با شرکای ما در ناتو انجام میشود.»
در همین حال ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، روز سهشنبه در سفر به ژاپن با تاکید بر تأثیرات گستردهتر حمله روسیه به اوکراین، گفت: «آن چه امروز در اروپا اتفاق میافتد، ممکن است فردا در شرق آسیا رخ دهد.»
استولتنبرگ در کنفرانس خبری مشترک با فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن، به خبرنگاران گفت: «اگر پوتین در اوکراین پیروز شود، پیامش به جهان این خواهد بود که رژیمهای خودکامه میتوانند با استفاده از زور به اهدافشان دست یابند.»
پکن از نزدیک جنگ اوکراین را دنبال میکند و درسهایی میآموزد که ممکن است بر تصمیمهای آیندهاش تاثیر بگذارد.»
آقای استولتنبرگ همچنین از تحریم های ژاپن علیه روسیه و «حمایت قابل توجه از اوکراین» استقبال کرد. او یک روز قبل از سفر به ژاپن از کره جنوبی خواسته بود مستقیما به اوکراین تجهیزات نظامی بفرستد.