جمعه، بهمن ۰۱، ۱۳۸۹

سعید جلیلی: مذاکره با اشتون بسیار مثبت بود

سعید جلیلی: مذاکره با اشتون بسیار مثبت بود

 

امروز مذاکرات اتمی ایران پس از یک ماه توقف آغاز شد. در آغاز مذاکرات کاترین اشتون و سعید جلیلی با یکدیگر دیدار کردند. نمایندگان اتحادیه اروپا از ابراز نظر در باره فضا و محتوای مذاکرات جلیلی و اشتون خودداری کردند.

 
سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، از فضای حاکم بر مذاکرات استانبول ابراز رضایت کرده است. او به تلویزیون "پرس تی‌وی"، شبکه انگلیسی‌ سیمای جمهوری اسلامی ایران گفت که «فضا بسیار مثبت بود.» نمایندگان اتحادیه اروپا از ابراز نظر در این باره خودداری کردند.

صبح روز جمعه جلیلی دو ساعت با کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و رئیس گروه ۵+۱ در مذاکرات با ایران،  در هتل چراغ استانبول به مذاکره نشست.

جلیلی گفته است که بعدازظهر نیز به طور جداگانه با  نمایندگان عضو گروه ۵+۱ دیدار و مذاکره خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری آلمان به نقل از محافل نزدیک به جلیلی، لغو تحریم‌ها علیه ایران یکی از خواست‌های این کشور در مذاکرات است.

امیدهای محدود به مذاکرات

 مذاکرات درباره برنامه اتمی ایران در استانبول و در روزهای جمعه و شنبه (۲۱ تا ۲۲ ژانویه / ۱ول تا دوم بهمن) انجام می‌گیرد.
محل اصلی مذاکرات کاخی بجای‌مانده از دوره عثمانی در تنگه بسفر است. ریاست این دور مذاکرات بر عهده کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپاست.
آلمان، آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین (گروه پنج باضافه یک) می‌خواهند ایران را به متوقف کردن برنامه اتمی‌اش برانگیزند. ایران مظنون به آن است که در خفا تلاش می‌ورزد به سلاح اتمی دست پیدا کند. دولت ایران این ظن را نادرست خوانده، رد می‌کند.
به نوشته "لس آنجلس تایمز" برخی دیپلمات‌ها امیدوارند که گفت‌وگوها در استانبول از گفت‌وگوهای مشابه در ماه گذشته، دسامبر ۲۰۱۰، در ژنو پربارتر باشد و ایران دست کم موافقت کند برنامه اتمی خود را محدود سازد.
مقامات رسمی کشورهای شرکت‌کننده در مذاکره امیدوارند بتوانند به «پیشرفتی سازنده» در گفت‌وگو با ایران دست یابند، هرچند انتظار دستیابی به موفقیت مهمی در موضوع‌های اصلی را ندارند.
ایران در روز پنجشنبه گزارشی تلویزیونی را مبنی بر اینکه حامل پیشنهادی جدید در مورد مبادله اورانیوم است تکذیب کرد.
روسیه از موضع دیگر اعضای گروه پنج باضافه یک فاصله گرفت و خواستار کاهش تحریم‌ها علیه ایران شد.
مارک تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، گفت که آمریکا انتظار موفقیت بزرگی را ندارد. وی افزود: «اما ما می‌خواهیم شاهد  پیشرفت سازنده‌ای باشیم در این مورد که ایران با جامعه بین‌الملل در روندی قابل‌اعتماد همکاری کند.»
روزنامه اتریشی "وینرتسایتونگ" در گزارشی نوشته است که احمد دواتوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه سعی خواهد کرد با اتکا به مناسبات تنگاتنگ اقتصادی‌ کشورش با ایران، هیئت ایرانی را در مذاکرات به سوی انعطاف و سازش سوق دهد. به نوشته این روزنامه، ترکیه نه می‌خواهد که در همسایگی‌اش یک قدرت اتمی برآمد کند و نه از بروز یک جنگ جدید میان ایران و غرب سود می‌برد. از همین رو دواتوغلو سفر عبدالله گل، رئيس جمهور ترکیه، در ماه فوریه به ایران را به پیشرفت در مذاکرات استانبول مشروط کرده است.
بحث در باره‌ی نقش منطقه‌ای ترکیه
مذاکرات در ترکیه در شهر استانبول برگزار می‌شود. روزنامه آلمانی "پرسه" درباره تلاش‌های ترکیه به عنوان میزبان و در عین حال میانجی مذاکرات اتمی ایران می‌نویسد: «اسرائيل-سوریه، لبنان، ایران، بندرت کشمکشی در خاورمیانه وجود داشته که ترکیه در آن نقش واسطه را ایفا نکرده باشد. البته ترکیه در این نقش تاکنون چندان موفق نبوده است. اما برای اردوغان رساندن این پیام مهم است که ما دوباره آمده‌ایم، باید روی ترکیه حساب کنید. وقتی نخست‌وزیربه سبک دوره عثمانی می‌گوید که به دنبال اتحادی با کشورهای عربی است که بتواند "به تمام دنبا شکل بدهد"، می‌شودحدس زد که واقعا منظورش این هست.»
"پرسه" در ادامه می‌نویسد: «ترکیه می‌گوید: "ما می‌توانیم با همه صحبت کنیم" و با این حرف بر توانایی‌اش به عنوان واسطه تاکید می‌کند.  اما هر چه بیشتر اردوغان هویت خود را در نزد اعراب با ابراز کلام خشن  در برابر اسرائيل تعیین کند و رفتارش با رژیم ایران چاپلوسانه باشد، کمتر می‌توان ادعایش را باور کرد.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر