پنجشنبه، آبان ۱۲، ۱۳۹۰

مقابله با ایران: حمله نظامی یا راه‌حل دیپلماتیک؟

مقابله با ایران: حمله نظامی یا راه‌حل دیپلماتیک؟

 

در برابر گزارش‌هایی مبنی بر آمادگی اسرائیل برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، آمریکا از ضرورت ادامه فشارهای سیاسی می‌گوید. مقامات بریتانیایی گفته‌اند در صورت حمله نظامی آمریکا به ایران در کنار ایالات متحده خواهند بود.

 

جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه (۲ نوامبر/ ۱۱ آبان) در جلسه مطبوعاتی از اظهار نظر مستقیم درباره اقدام نظامی احتمالی اسرائیل علیه ایران خودداری کرد. او تنها گفت که کاخ سفید همچنان به فعالیت دیپلماتیک در برابر برنامه اتمی ایران پای‌بند است.
سخنگوی کاخ سفید تأکید کرد که تحریم‌های بین‌المللی ایران را منزوی‌تر کرده و ایالات متحده سیاست مقابله با جمهوری اسلامی را در حال حاضر بر دیپلماسی تمرکز داده است. کنگره ایالات متحده آخرین بار حدود یک سال پیش تحریم‌های یک جانبه را علیه ایران تشدید کرده است.
جی کارنی گفت: «ایران از طریق اعمال تحریم‌ها و دیگر تدابیر منزوی شده است، به حدی که به نظرم رئیس جمهوری ایران به تازگی اعتراف کرد که این تحریم‌ها به شدت به اقتصاد کشور آسیب زده است.»
در ادامه‌ی سیاست فشار اقتصادی است که روز چهارشنبه کمیته‌ی روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا پیش‌نویس دو طرح با مضمون منع معاملات نفت و گاز ایران و تحریم بانک مرکزی ایران را به تصویب رساند. به نظر کارشناسان به ویژه تحریم بانک مرکزی ایران ستون فقرات جمهوری اسلامی را فلج خواهد کرد.
گمانه‌زنی درباره حمله به تأسیسات اتمی
اظهارات سخنگوی کاخ سفید را می‌توان به مرزبندی با اهداف احتمالی اسرائیل تعبیر کرد. در روزهای گذشته رسانه‌های جمعی از احتمال حمله نظامی به تاسيسات هسته‌ای ايران گزارش داده‌اند.
چهارشنبه (دوم نوامبر) روزنامه "هاآرتص" در گزارشی خبر داد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، و ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل، می‌کوشند موافقت همه اعضای کابینه این کشور را برای حملۀ یک‌جانبه به تاسیسات اتمی ایران کسب کنند.
جی کارنی، سخنگوی کاخ سفیدجی کارنی، سخنگوی کاخ سفیدبه موازات این خبر رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که ارتش اين کشور یک موشک بالستیک را آزمایش کرده است که می‌تواند همراه با حمل کلاهک هسته‌ای، خاک ايران را هدف قرار دهد. در واکنش به این قدرت‌نمایی بود که مقامات نیروهای مسلح جمهوری اسلامی گفتند که هر حمله نظامی اسرائيل را با قدرت پاسخ خواهند داد.
"حمله قبل از اتلاف فرصت"
روزنامه بریتانیایی "گاردین" روز چهارشنبه در گزارشی افشاگرانه از برنامه‌ریزی بریتانیا برای حمله احتمالی به تاسیسات اتمی ایران خبر داد. به نوشته‌ی این روزنامه وزارت دفاع بریتانیا احتمال می‌دهد که آمریکا به طرح‌هایش برای حمله به تاسیسات اتمی ایران سرعت ببخشد.
به نوشته‌ی مفسر روزنامه "گاردین" احتمال دارد که آمریکا ظرف یک سال آینده تاسیسات هسته‌ای ایران را از هوا و دریا مورد حمله قرار دهد. به نظر این روزنامه، مقامات آمریکا از جانب دولت اسرائیل زیر فشار هستند که تا دیر نشده و ایران به اسلحه هسته‌ای دست نیافته، به اقدامی قاطع علیه جمهوری اسلامی دست بزنند و برنامه هسته‌ای آن را از کار بیندازند. به نظر کارشناسان غربی، فرصت برای درهم کوبیدن برنامه هسته‌ای ایران هر روز تنگ‌تر می‌شود.
به نوشته گاردین، دولت بریتانیا مایل است در صورت حمله به تأسیسات اتمی ایران در کنار ایالات متحده باشد. به نظر مقامات دولتی بریتانیا، با این که آمریکا می‌تواند به تنهایی علیه ایران اقدام کند، اما بریتانیا خود را برای کمک در این حمله آماده می‌کند. بنا به گزارش "گاردین" هم‌اکنون در میان جناح‌های دولت ائتلافی دیوید کامرون، نخست وزیر، نظرات متفاوتی در این رابطه وجود دارد.
به گزارش "گاردین" با وجود فشارهای همه جانبه، حکومت اسلامی ایران در مقابل فشارهای تحریمی به خوبی مقاومت کرده و حتی در ماه‌های اخیر رویکرد تهاجمی در پیش گرفته است. در این راستا، به نظر مفسر "گاردین"، ایران با شدتی بیشتر به غنی‌سازی اورانیوم ادامه می‌دهد و در منطقه نیز سیاستی تعرض‌آمیز در پیش گرفته است.
حفظ آمادگی برای حمله نظامی
به نوشته‌ی گاردین، بریتانیا در صورت حمله‌ی آمریکا به ایران در کنار ایالات متحده خواهد بودبه نوشته‌ی گاردین، بریتانیا در صورت حمله‌ی آمریکا به ایران در کنار ایالات متحده خواهد بودبه گزارش "گاردین"، مقامات بریتانیا عقیده دارند که در عین ادامه فشارهای بین‌المللی بر ایران، غرب باید برای "تمام گزینه‌ها" آماده باشد. به گفته‌ی یک مقام بلندپایه که نامش ذکر نشده است «دولت بریتانیا معتقد به رویکردی دوگانه است که استراتژی اعمال فشار و دیپلماسی را با هم داشته باشد. ما خواهان راه‌حلی مبتنی بر مذاکره هستیم، اما تمامی گزینه‌ها باید روی میز باشند.»
به نوشته "گاردین"، در وزارت دفاع بریتانیا، تیم ویژه‌ای برای بررسی حمله به ایران تشکیل شده است. گفته می‌شود که حمله به ایران اقدامی عمدتا هوایی خواهد بود که نیروی دریایی هم با استفاده از موشک‌های "تام‌هاوک" با برد ۸۰۰ مایلی تا اندازه‌ای در آن شرکت خواهد داشت.
گاردین از قول منابع خود نوشته است که در حمله احتمالی به ایران برنامه‌ای برای عملیات زمینی در نظر گرفته نشده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر