برنامه هستهای ایران در نشست آمریکا و اروپا
نشست سالانهی اتحادیهی اروپا و آمریکا روز دوشنبه (۲۸ نوامبر / ۷ آذر) در واشنگتن آغاز شد. در این نشست خوزه مانوئل باروسو، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا و هرمان فان رومپوی، رئیس شورای اتحادیه با باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا مذاکره میکنند. این نخستین بار است که از طرف اتحادیهی اروپا نمایندگان اتحادیه در این نشست شرکت میکنند. در گذشته، رهبر سیاسی یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به عنوان نماینده این اتحادیه در نشست شرکت میکرد.
روابط اقتصادی ترانسآتلانتیک
مهمترین موضوع نشست "ترانس آتلانتیک" بحران اقتصادی و مالی خواهد بود که برای هر دو طرف به چالشی جدی تبدیل شده است. قرار است یک کارگروه برای بهبود روابط اقتصادی تشکیل شود. مهمترین وظیفه این کارگروه، یافتن راهکارهای گوناگون برای کاهش بیکاری و رشد اقتصادی اتحادیهی اروپا و آمریکاست.
روابط بینظیر اقتصادی اتحادیه اروپا و آمریکا، بهویژه در زمینهی تجارت و سرمایهگذاری، ۴۹ درصد از درآمد ناخالص ملی در جهان را تشکیل میدهد. تبادل کالا و خدمات میان دو طرف، روزانه به بیش از ۸/ ۱ میلیارد یورو میرسد که معادل یک سوم تجارت جهانی است.
شرکت کنندگان در نشست ترانس آتلانتیک علاوه بر اقتصاد به موضوعات داغ روز، از جمله برنامهی هستهای ایران، "بهار عربی"، صلح خاورمیانه، تروریسم جهانی، تامین انرژی و تعییرات آب وهوایی نیز میپردازند.
اروپا بیمناک روابط آمریکا با آسیا
رئیس جمهور آمریکا در سفر اخیر خود به آسیا گفته بود که فصل تازهای از روابط کشورش با آسیا آغاز شده است. به همین دلیل کشورهای اروپایی نگران آن هستند که ایالات متحده بیش از پیش به گسترش روابط اقتصادی خود با کشورهای آسیایی روی آورد.
برخی از ناظران سیاسی با توجه به نیازهای متقابل آمریکا و اروپا به یکدیگر این نگرانی را بیاساس میدانند. دانیل هامیلتون، کارشناس اقتصادی آمریکایی میگوید: «در دهههای گذشته پیوند آمریکا و اروپا هستهی اصلی اتئلافاتی بوده که برای حل مشکلات بینالمللی شکل گرفته است». به اعقتاد او اگر این همکاری وجود نداشته باشد، هیچ ائتلاف بزرگ دیگری برای حل معضلات جهانی تشکیل نخواهد شد.
برخی دیگر از کارشناسان بر این نظرند که آمریکا از یک طرف اتحادیهی اروپا را نمایندهی کل اروپا نمیداند و ازطرف دیگر معتقد است که اتحادیه اروپا قادر نیست مشکلات خود راحل کند. به گفتهی استفان سابو، رئیس موسسهی ترانسآتلانتیک در واشنگتن، دولت آمریکا به این نتیجه رسیده است که مرکز اصلی قدرت اتحادیه اروپا نه در مقر اتحادیه در بروکسل بلکه در برلین است. او میگوید، آمریکا به اتحادیهی اروپا به عنوان یک مشکل مینگرد نه یک شریک.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر