جمعه، شهریور ۱۰، ۱۳۹۱

جمهوری ننگین ومنفورودروغکوی اسلامی ایران گزارش آژانس سیاسی وفاقد معنای فنی است


جمهوری ننگین ومنفورودروغکوی اسلامی ایران گزارش آژانس سیاسی وفاقد معنای فنی است


علی اکبر صالحی،‌ وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی
به دنبال تأکید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر «پاکسازی سایت نظامی پارچین» در گزارش جدید خود، وزیر خارجه جمهوری اسلامی این اظهارات را فاقد «معنای فنی» دانست و یک عضو مجلس نیز این گزارش را «سیاسی» خواند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران، روز جمعه، ۱۰ شهریور، در خصوص اظهارات آژانس مبنی بر «پاکسازی» پارچین گفت: «هر کس در این زمینه متخصص باشد، متوجه می‌شود که این صحبت‌ها بهانه‌تراشی است و مسائلی از این دست، با پاکسازی و پاک کردن زدوده نمی‌شود.»

وی افزود: «صحبت‌های این‌چنینی، معنای فنی ندارد.»

آژانس بين‌المللی انرژی اتمی روز پنج‌شنبه، نهم شهريورماه، در تازه‌ترین گزارش خود درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت که جمهوری اسلامی فعالیت‌های «گسترده‌ای» برای پاکسازی منطقه نظامی پارچین انجام داده است و افزود این اقدامات ایران، مانعی برای تحقیقات آینده بازرسان آژانس بر روی پارچین خواهد بود.

آژانس در این گزارش همچنین آورده است که ایران تعداد سانتریفیوژهای تأسیسات فردو در نزدیکی قم را دو برابر کرده است.

در کنار وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز گزارش آژانس را «حاوی مطالب تکراری گذشته» دانست که به گفته وی با انگیزه «سیاسی» و به قصد «تحت‌‌الشعاع قرار دادن اجلاس (عدم تعهد) و برجسته کردن موضوع هسته‌ای ایران» صورت گرفته است.

کاظم جلالی، ۱۰ شهریورماه، گفت: «به نظر می‌رسد این گزارش سناریویی است برای یک جنگ روانی و دلیلش این است که اساس جمهوری اسلامی با برگزاری اجلاس جنبش عدم تعهد توانست اقتدار و منزلت بین‌المللی خود را به نمایش بگذارد.»

وی با تأکید بر این‌که جمهوری اسلامی ایران همواره اظهار می‌کرد که آژانس به جای انجام کار تخصصی و فنی خود «در گردباد سیاست‌ قدرت‌های بین‌المللی آمریکایی و صهیونیستی» گرفتار شده است، گزارش اخیر آژانس را مدرکی برای این مدعا دانست.

آمریکا نهم شهریورماه در واکنش به گزارش آژانس به جمهوری اسلامی هشدار داد که فرصت تهران برای حل مسئله هسته‌ای از طریق مذاکره محدود است.

غرب و اسرائیل معتقدند که برنامه هسته‌ای ایران دارای بعد نظامی است و خواستار شفاف‌سازی ایران در این زمینه شده‌اند.

جمهوری اسلامی در مقابل همواره تأکید کرده است که فعالیت‌های هسته‌ای‌ ایران دارای اهداف صلح‌آمیز است و بر ادامه غنی‌سازی اورانیوم تأکید دارد. 

استقبال آمریکا از اظهارات رییس جمهوری مصر در ایران



استقبال آمریکا از اظهارات رییس جمهوری مصر در ایران

محمد مرسی، رییس جمهوری مصر در ایران
یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه از موضع رییس جمهوری مصر که در جریان اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد در تهران گرفته بود تقدیر کرد و آن را محکم و مثبت خواند. آمریکا همچنین موضع دبیرکل سازمان ملل در دیدار با رهبری جمهوری اسلامی را هم خوب خوانده است.

به نوشته صفحه فیس بوک وزارت خارجه آمریکا به زبان فارسی، پاتریک ونترل گفته است: «اظهارات محمد مرسی در تهران بسیار سازنده، محکم و مثبت بود. ما فکر می کنیم این که دبیرکل سازمان ملل نه فقط درمورد برنامه هسته ای ایران، که در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران و درمورد سوریه هم صحبت کرد، خوب بود.»

اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد در ایران روز پنجشنبه شاهد انتقاد رییس جمهوری مصر از سرکوب ها در سوریه بود و گزارش ها حاکی است ترجمه گفته های آقای مرسی در مورد سوریه، با تحریف و به شکلی دیگر انجام شده است.

اجلاس سران روز پنجشنبه با سخنان رهبری جمهوری اسلامی ایران آغاز شد که در آن به اسرائیل انتقاد و حمله کرد و از شورای امنیت سازمان ملل هم انتقاد کرد و گفت ایران به دنبال سلاح اتمی نیست.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل که از گفته های آیت الله خامنه ای ناراضی به نظر می رسید، در سخنرانی خود گفت: «ایران باید برای اعتماد سازی به طور کامل با قوانین بین المللی همراهی کرده و همچنین با آژانس بین المللی انرژی اتمی همراهی کند.»

دبیرکل سازمان ملل همچنین از جنگ لفظی میان ایران و اسرائیل انتقاد کرده و گفت: «جنگ واژه ها میان دو طرف می تواند به راحتی از کنترل خارج شده و به جنگ خشونت بار تبدیل شود.»

محمد مرسی، که نخستین مقام عالی رسمی مصر بود که از زمان وقوع انقلاب به بعد به ایران سفر کرده، دولت سوریه را در سخنرانی خود سرکوبگر دانست و گفت باید از مخالفان دولت بشار اسد حمایت کرد. سخنان او باعث شد هیات سوری و ولید المعلم وزیر خارجه سوریه محل اجلاس را ترک کنند و خبرنگاران در محل می گویند ترجمه سخنان آقای مرسی به صورت دیگری پخش شد.

رییس جمهوری مصر در تهران گفت: «انقلاب مصر، سنگ بنای بهار عربی است که از تونس شروع شده و تا لیبی و یمن رسید و حتی رژیم سرکوبگر سوریه را هم در خود گرفتار کرده است.»

حاکمیت سوریه و دولت جمهوری اسلامی ایران اما می گویند این ها همه نقشه تروریست ها برای پایان دادن به حاکمیت سوریه است و کشورهای غربی را مسئول این ناآرامی ها دانسته اند.

خبرگزاری فرانسه می گوید رسانه های رسمی ایران، سخنان بان گی مون و آقای مرسی را پخش نکرده و ترجمه دیگری از آن ارائه کرده اند. این گزارش می گوید آقای مرسی دیداری کوتاه با محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران داشته و پس از آن و بدون دیدار با رهبر جمهوری اسلامی، تهران را ترک کرده است.

تهران و قاهره بر سر موضوعات مختلف منطقه ای از جمله مسئله سوريه دچار اختلافات عميقی هستند. ايران از حاميان اصلی حکومت بشار اسد است که از ۱۸ ماه پيش تاکنون با ناآرامی های گسترده ضد حکومتی دست به گريبان است. محمد مرسی پيش از اين خواستار تشکيل گروه تماس درباره سوريه با حضور ايران، عربستان سعودی، ترکيه و مصر شده بود.

وی در مصاحبه ای با خبرگزاری رويترز گفت که زمان کناره گيری بشار اسد از قدرت فرا رسيده است. اين موضع رييس جمهوری مصر در حالی بيان می شود که مقام های ايران بارها تاکيد کرده اند با هيچ برنامه ای که قرار باشد در آن بشار اسد کنار گذاشته شود، موافقت نخواهند کرد.

آيت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ايران، روز چهارشنبه در ديدار با، بان گی مون، دبيرکل سازمان ملل گفت که «مجموعه‌ای از دولت ها، گروه های مخالف دولت سوريه را به جنگی نيابتی از طرف خودشان با دولت سوريه وادار کرده‌اند و اين جنگ نيابتی، واقعيت امروز بحران سوريه است.»

به گفته وی، «حل بحران سوريه يک شرط طبيعی دارد که عبارت است از جلوگيری از ارسال سلاح به گروههای بی مسئوليت داخل سوريه.» مخالفان حکومت دمشق می گويند که در جريان ناآرامی های سوريه و سرکوب های شديد نيروهای نظامی وابسته به بشار اسد، تاکنون ۲۵ هزار نفر جان خود را از دست داده‌ اند.  

غلامرضا خسروی؛ زندانی‌ای که دوبار محاکمه شد



هواداری از سازمان مجاهدین و تحمل شش سال زندان در دهه ۱۳۶۰، سپس کمک مالی به این سازمان و ارسال عکس و ایمیل برای آن‌ها در دهه ۱۳۸۰، اتهاماتی هستند که غلامرضا خسروی را پای چوبه دار برده‌اند.
بیستم شهریورماه تاریخی است که برای اجرای حکم غلامرضا خسروی، زندانی سیاسی اعلام شده است؛ جوشکار ۴۷ ساله‌ای که اولین بار در سن ۱۶ سالگی و در سال ۱۳۶۰ به اتهام هواداری از سازمان مجاهدین خلق دستگیر و مدت ۶ سال را در زندان گذراند.
سال ۱۳۸۶ بار دیگر در رفسنجان دستگیر و به اتهام جاسوسی برای سازمان مجاهدین به سه سال حبس قطعی و سه سال حبس تعلیقی محکوم شد. دادگاه تجدیدنظر اما در اقدامی کم‌سابقه محکومیت وی را تشدید و شش سال حبس قطعی را برای این زندانی تایید کرد.
اسنادی که بازپرس پرونده برای اثبات جرم جاسوسی به دادگاه ارائه کرده بود، شامل چند عکس از دیوارنوشته‌هایی در حمایت از سازمان مجاهدین بود که وی از طریق ایمیل برای این سازمان ارسال کرده بود. همچنین کمک‌های مالی‌ای که آقای خسروی برای این گروه فرستاده بود.
به گفته‌ی مهناز پراکند، وکیل، این‌ها هیچیک مصداق جرم جاسوسی نیستند.

صفحه فیس‌بوکی برای لغو حکم اعدام غلامرضا خسروی صفحه فیس‌بوکی برای لغو حکم اعدام غلامرضا خسروی


محاکمه برای بار دوم؛ این‌بار به جرم محاربه
غلامرضا خسروی در حین گذراندن محکومیت شش ساله خود با مشکل دیگری روبرو می‌شود. حیدری‌فرد دادیار دادسرای امنیتی وقت تهران که هم‌اکنون به دلیل تیراندازی در یک پمپ بنزین از سمت خود تعلیق شده، در نامه‌ای به دادستان رفسنجان از او می‌خواهد که پرونده خسروی را به تهران بفرستد.

مهناز پراکند، که در زمان وکالت عبدالفتاح سلطانی در این پرونده، همکار او بوده، می‌گوید این درخواست کاملا غیرقانونی بود. او توضیح می‌دهد: «برای احاله‌ی این پرونده به تهران، علتی که در پرونده منعکس شده این است که گفته‌اند با توجه به این که تهران احاطه بیشتری به موضوع دارد، پرونده باید به تهران احاله ‌شود. یعنی به این صورت دیوان‌عالی کشور برای احاله پرونده به تهران موافقت کرده که اصلاً قانوناً چنین موجبی پیش‌بینی نشده است. یعنی در قانون به این عنوان و به این سبب اجازه نداده‌اند که دیوان‌عالی کشور بخواهد با احاله‌ی پرونده‌ای از یک استان به استان دیگر، یا از شهری به شهر دیگر موافقت کند».

از طرف دیگر اصلا رسیدگی مجدد به یک پرونده مختومه نیز جنبه قانونی ندارد. خانم پراکند در این باره چنین می‌گوید: «پرونده در رفسنجان رسیدگی شده بود، حکم قطعی صادر شده بود و در نتیجه اعتبار امر مختوم کیفری را پیدا کرده بود. وقتی پرونده‌ای اعتبار امر مختوم کیفری را پیدا می‌کند، دیگر به‌هیچ عنوان نمی‌شود با همان موضوع نسبت به همان شخص دوباره پرونده را به جریان انداخت و با یک اتهام یا عنوان مجرمانه‌ی دیگری مورد رسیدگی قرار داد. متأسفانه در این مورد تمامی این مراحلی که طی شده، همه خلاف قانون بوده است».

حکمی که حتی قاضی پیرعباسی نیز آن را رد کرد
علی‌رغم تمامی این موارد خلاف قانون، پرونده غلامرضا خسروی به تهران می‌آید. به گزارش خبرگزاری هرانا این زندانی پس از بازجویی‌های طولانی و تحمل ۲۰ ماه انفرادی دربازداشتگاه اداره اطلاعات و زندان ۶۴ وزارت دفاع در هشتم آذر ماه سال ۱۳۸۸ در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی پیرعباسی، به اتهام محاربه محاکمه می‌شود.
قاضی اما به این دلیل که در مورد این زندانی قبلا حکم در شهرستان صادر شده، رای به عدم صلاحیت دادگاه می‌دهد اما با دخالت دیوان عالی‌کشور دادگاه مجددا تشکیل و در نهایت علیرضا خسروی در سال ۸۹ به اتهام محاربه به اعدام محکوم می‌شود.
این حکم از سوی دیوان‌عالی کشور تایید شده و حتی زمان اجرای آن نیز ۲۰ شهریور ماه اعلام شده است.
سازمان عفو بین‌الملل طی بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن این حکم از همگان درخواست کرده تا با نوشتن نامه به مقامات قضایی جمهوری اسلامی و نیز علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، جلوی اجرای این حکم را بگیرند.
مهناز پراکند می‌گوید اکنون تنها راه نجات‌ این زندانی این است که محسنی اژ‌ه‌ای دادستان کل کشور براساس ماده ۱۸ آیین دادرسی کیفری تقاضای اعاده دادرسی کند.

واکنش اسرائیل به سخنان «ضد اسرائیلی» رهبر ایران در اجلاس غیرمتعهدها


Der israelische Ministerpraesident Benjamin Netanjahu spricht am Donnerstag, 27. August 2009, waehrend einer Pressekonferenz im Bundeskanzleramt in Berlin. Netanjahu ist zu einem zweitaegigen Besuch in der deutschen Hauptstadt. (ddp images/AP Photo/Eckehard Schulz)  --- Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses press during a news canference at the Federal Chancellery in Berlin, Thursday, Aug. 27, 2009. Netanyahu is in Germany for a two-day visit. (ddp images/AP Photo/Eckehard Schulz)



اسرائیل در واکنش به سخنان رهبر جمهوری اسلامی در مراسم گشایش شانزدهمین اجلاس کشورهای عضو جنبش عدم تعهد (نم) اظهارات  خامنه‌ای را به شدت محکوم کرد و آن را «ناسزاهای یهودستیزانه» خواند.
به گزارش خبرگزاری رویترز٬ مارک رگو٬ سخنگوی نخست‌وزیر اسرائیل٬ روز پنج‌شنبه (۹ شهریور٬ /۳۰ اوت) گفت: «امروز در تهران بار دیگر شاهد سخنان نفرت‌انگیزی بودیم که در آن از نابودی اسرائیل گفته شد.»
به اعتقاد آقای رگو، «رژیم ایران از یک سو از نابودی اسرائیل سخن می‌گوید و از سوی دیگر شهروندان ایرانی را سرکوب می‌کند و نقش پررنگی در کشتار و سرکوب مردم سوریه دارد و برنامه توسعه تسلیحات هسته‌ای خود را به پیش می‌برد».
آویگدور لیبرمن٬ وزیر امور خارجه اسرائیل، نیز با انتقاد شدید از «لفاظی‌های ضداسرائیلی» رهبر ایران در کنفرانس تهران٬ گفت این سخنان «نمایش بزرگی از حماقت بود که از دهه ۱۹۳۰ دیگر شاهدش نبودیم».
 خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنان خود در افتتاحیه اجلاس سران غیرمتعهدها که گفته می‌شود بزرگ‌ترین کنفرانس بین‌المللی برگزار شده در ایران از زمان انقلاب اسلامی است٬ گفت: «پس از شصت و پنج سال، هنوز جنایت‌های گرگ‌های درنده‌ى صهیونیست با باقى ماندگان در سرزمین‌هاى اشغالى ادامه دارد.»
محکومیت سخنان ضداسرائیلی رهبران ایران در قلب تهران
بان کی‌مون٬ دبیرکل سازمان ملل، نیز در سخنان خود در مراسم گشایش اجلاس «نم» در تهران٬ از سخنان ضداسرائیلی مقام‌های ایرانی به شدت انتقاد کرد. او با محکوم کردن انکار هولوکاست و درخواست نابودی اسرائیل توسط رهبران جمهوری اسلامی که به اعتقاد او اقدامی «نفرت‌انگیز و تهدیدآمیز» است٬ از مقام‌های ایران و اسرائیل خواست که به تهدیدهای متقابل پایان دهند.
بان کی‌مون گفت: «این ادعا که اسرائیل حق موجودیت ندارد و بیان اظهاراتی نژادپرستانه در این زمینه نه تنها اشتباه است بلکه اصلی اساسی را که همه ما متعهد به حمایت از آن هستیم تضعیف می‌کند.» دبیر کل سازمان ملل پیش‌تر هشدار داده بود که ادامه جدال لفظی مقام‌های ایران و اسرائیل «می‌تواند به جنگ بی‌انجامد».
بیشتر بخوانید: انتقاد شدید بان کی‌مون از مواضع ضداسرائیلی تهران
در هفته‌های اخیر٬ جدال لفظی میان مقام‌های ایران و اسرائیل به‌طور محسوسی بالا گرفته و بازار خط و نشان کشیدن‌ها بار دیگر داغ شده است.  خامنه ای که پیش‌تر بارها از «محو شدن» اسرائیل از صحنه جهان سخن گفته بود٬ در سخنان خود در روز عید فطر نیز گفت: «اسرائیل غده سرطانی صهیونیستی در قلب جهان اسلام٬ و مشکل بزرگ جهان اسلام است.»
محمود احمدی‌نژاد٬ رئیس‌جمهور ایران، هم در سخنرانی خود در روز قدس که با موج گسترده‌ای از واکنش‌های منفی از سوی رهبران و نهادهای بین‌المللی مواجه شد٬ اسرائیل را بار دیگر به «غده سرطانی» تشبیه کرد. در واکنش به این سخنان٬ یکی از فرماندهان نظامی اسرائیل هم تهدید کرده بود که «کسانی که در پی محو کردن اسرائیل‌اند٬ با ضربات مهلک و قدرت واقعی اسرائیل مواجه خواهند شد».
سخنرانی نتانیاهو درباره «خطر ایران» در مجمع عمومی سازمان ملل
بنیامین نتانیاهو٬ نخست‌وزیر اسرائیل٬ روز پنج‌شنبه (۹ شهریور / ۳۰ اوت) اعلام کرد که ماه آینده درباره خطرات برنامه هسته‌ای ایران در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک سخنرانی خواهد کرد. هنوز مشخص نیست که آقای نتانیاهو در این سفر که از ۲۷ تا ۳۰ سپتامبر انجام می‌شود٬ با باراک اوباما٬ رئیس‌جمهور آمریکا، هم دیدار خواهد کرد یا نه. آخرین دیدار رهبران آمریکا و اسرائیل٬ در ماه مارس انجام شده بود.
آقای نتانیاهو گفت قصد دارد در سخنرانی ماه آینده خود در مجمع عمومی «واقعیت‌ها درباره رژیم تروریست ایران را به صراحت به کشورهای جهان بگوید» و تاکید کند که «ایران بزرگ‌ترین تهدید برای صلح جهانی است».
دولت راست‌گرای بنیامین نتانیاهو٬ از مدافعان سرسخت حمله نظامی به ایران در ساختار سیاسی اسرائیل است و در هفته‌های اخیر تاکید کرده که تلاش‌های دیپلماتیک برای حل‌وفصل بحران هسته‌ای ایران به بن‌بست رسیده و زمان «اقدام قاطع» و پیش‌گیری نظامی از پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران فرارسیده است.

واکنش ‌رسانه‌های جمهوری ننگین و منفوراسلامی ایران به صحبت‌های محمد مرسی در تهران




برخی رسانه‌های داخلی به اظهارات متفاوت محمد مرسی واکنش‌های منفی نشان داده و اظهارات رئیس‌جمهور مصر را "ناپخته" و "عجیب" توصیف کردند. این درحالی است که مترجمان رسمی کنفرانس، صحبت‌های مرسی را تحریف کردند.
محمد مرسی، رئیس‌جمهور مصر اولین مقام سیاسی بلندپایه‌ی مصری است که بعد از ۳۳ سال که از انقلاب اسلامی می‌گذرد، به ایران سفر و در نشست سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد شرکت کرد. مرسی در این نشست با اظهارات خود که کاملا برخلاف سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران است، حیرت بسیاری از ناظران را برانگیخت.
در شرایطی که چندی پیش مقامات جمهوری اسلامی ایران بار دیگر از برگزاری نماز جماعت مسلمانان اهل تسنن در تهران ممانعت به عمل آوردند، مرسی صحبت‌های خود را با درود به خلفای راشدین (ابوبکر، عمر، عثمان و علی) آغاز کرد.
مرسی رژیم سوریه را "سرکوبگر" و "فاقد مشروعیت مردمی" خواند و گفت چنین نظامی باید از بین برود. هیات شرکت‌کننده
مترجم‌های رسمی حاضر در کنفرانس و صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در اقدامی خلاف مقررات و اصول روزنامه‌نگاری و عرف بین‌المللی، صحبت‌های محمد مرسی را تحریف و وانمود کردند این اظهارات مرسی درباره‌ی بحرین مطرح شده است و نه سوریه. مترجمان رسمی همچنین وانمود کردند که مرسی با موضع "اصلاح" درباره‌ی سوریه صحبت کرده است و خواهان سرنگونی رژیم بشار اسد نیست.
اظهارات متفاوت رئیس‌جمهور مصر در این نشست، واکنش‌های متعددی را میان مقامات و رسانه‌های داخل ایران به دنبال داشت.
خبرگزاری نیمه دولتی "فارس" در یادداشتی تلاش کرد بر مشابهت‌های موضع‌گیری مرسی با مقامات ایران بر سر "اصلاح ساختار شورای امنیت" تاکید کند و بخش مهم صحبت‌های او درباره سوریه را کم‌اهمیت جلوه دهد. این خبرگزاری می‌نویسد که "اصل" موضع مشابه مرسی درباره نقد به هژمونی کشورهای غربی در شورای امنیت و اهمیت مساله فلسطین است.
این خبرگزاری در این یادداشت همچنین می‌نویسد:«بقیه مواضع محمد مرسی در اجلاس عدم تعهد، چه در حمایت تلویحی از برنامه‌ی هسته‌ای ایران و چه در انتقاد از نظام سوریه، هرچند خالی از اهمیت نیستند، اما نقش تعیین کننده‌ای برای جایگاه قاهره جدید در معادلات جهانی ندارند. طبعا نباید انتظار داشت همه‌ی کشورهای همسو در تمام مسايل نظرات یکسان داشته باشند.»
« محمد مرسی "ناپخته" عمل کرد»
خبرگزاری "مهر" نیز با نقل‌قول از حسن شیخ‌الاسلام، مشاور امور بین‌الملل رئیس مجلس شورای اسلامی صحبت‌های رئیس‌جمهور مصر را "ناپخته" توصیف کرد.
شیخ‌الاسلام به این خبرگزاری می‌گوید:« محمد مرسی اشتباه بزرگی مرتکب شد و از اصول اصلی جنبش عدم تعهد خارج شد و تنها موضع کشور مصر را بیان کرد، در حالی که به عنوان رئیس پیشین "نم" باید موضع همه کشورها را در سخنرانی خود پوشش می‌داد.»
این مقام مسئول دولتی در ادامه تاکید کرد که این مرسی است که "باید" مواضع خود را با مواضع سایر کشورهای عضو جنبش عدم تعهد مطابقت دهد و تاکید کرد که اعضا نباید با نظر رئيس‌جمهور مصر هماهنگ شوند. این در حالی است که موضع بسیاری دیگر از کشورهای عضو این جنبش درباره‌ی بحران سوریه به موضع رسمی مصر نزدیک‌تر است تا موضع جمهوری اسلامی ایران.
شیخ‌الاسلام همچنین مدعی شد اعلام چندباره‌ی مواضع برخلاف قوانین اجلاس است و گفت:«با وجودی که وی می‌توانست موضعی را یک‌بار اعلام کند، اما شاهد بودیم برخی مواضع را چندین‌بار تکرار می‌کرد و این برخلاف اصول است.»
سایت محافظه‌کار "جهان نیوز" نیز اظهارات محمد مرسی را "عجیب" و "ناپخته" توصیف کرد و نوشت:«مواضع تند و غیرمنطقی مرسی علیه نظام سوریه حاکی از ناپختگی سیاسی رئیس‌جمهور مصر است.»

مصر در سه سال گذشته ریاست دوره‌ای کشورهای جنبش عدم تعهد را برعهده داشت. مصر در سه سال گذشته ریاست دوره‌ای کشورهای جنبش عدم تعهد را برعهده داشت.
سایت "بازتاب امروز" نیز با انتقاد از صحبت‌های محمد مرسی، صحبت‌های او را "تند" و "منفی" توصیف کرد و نوشت:«اعلام موضع رئیس‌جمهور مصر علیه سوریه تند و برخلاف اصل احترام به استقلال کشورها که از اصول جنبش عدم تعهد است بود.»
لاریجانی:« بیان نظر مخالف، نشانه‌ی سعه صدر ایران است»
سایت "خبرآنلاین" نیز گزارش می‌دهد که محمد جواد لاریجانی با حضور در برنامه‌ی "دیروز، امروز، فردا" در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، برگزاری اجلاس در تهران را "پیروزی بزرگ" برای جمهوری اسلامی ایران توصیف کرد.
لاریجانی درباره‌ی اظهارات متفاوت محمد مرسی مدعی شد:«جمهوری اسلامی ایران از نظرات مخالف ابایی ندارد. ما اعتقاد نداریم که باید نظر دیگران را حذف کرد. ما اعتقاد داریم کسی نباید نظر خود را به دیگران تحمیل کند. این‌که بان کی مون و محمد مرسی اظهارات متفاوتی را بیان کردند نشان از سعه‌ی صدر نظام ما دارد.»
از سوی دیگر بسیج دانشجویی ۸ دانشگاه تهران بلافاصله بیانیه‌ای را خطاب به رئیس‌جمهور مصر صادر و اظهارات وی را همسو با "استکبار جهانی" توصیف کرد و "بهت" خود را از سخنان وی اعلام نمود.
در عین‌حال سایت "بازتاب امروز" با انتقاد تلویحی از تحریف سخنان مرسی به دست صداوسیما می‌پرسد:«صداوسیما واکنش تند سوریه و ترک هیات سوری در اعتراض به سخنان مرسی را چطور ترجمه خواهد کرد؟»
تقدیر از رسانه‌ها بابت پوشش خبری "خوب"
سایت فارسی "العربیه" نیز با انتقاد از تحریف سخنان رئيس‌جمهور مصر در پوشش صداوسیمای ایران نوشت:«محمد مرسی هیچ صحبت و اشاره‌ای به بحرین نکرد؛ اما مترجم تلویزیون دولتی ایران با تحریف سخنان وی وانمود کرد که اظهارات مرسی درباره بحرین است و نه سوریه.»
صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در حالی قوانین حرفه‌ای را زیرپا گذاشته و در ترجمه سخنان مرسی را تحریف کرد که رامین مهمان‌پرست، سخنگوی شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد با تقدیر از پوشش رسانه‌ای "خوب" رسانه‌های داخلی گفت:«شانتاژ رسانه‌های غربی جواب نداد و ما توانستیم این اجلاس را در سطح بالایی برگزار کنیم. اگر رسانه‌های داخلی ما وظایف خود را به نحو احسن انجام نمی‌دادند، اخبار این اجلاس بین‌المللی که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به گوش مردم جهان نمی‌رسید. حقیقتا رسانه‌ها بهترین خدمت را انجام دادند.»
مهمان‌پرست در شرایطی از رسانه‌ها تقدیر می‌کند که شورای عالی امنیت ملی در بخشنامه‌ای به همه‌ی روزنامه‌های ایران با تعیین شروط و خطوط قرمز برای آن‌ها خط مشی تعیین کرد که چگونه اخبار این اجلاس را پوشش دهند.
خبرنگاران معدود رسانه‌های اصلاح‌طلب نیز گزارش دادند که مدیران مسئول این روزنامه‌ها احضار و تهدید شدند که اگر در پوشش اخبار اجلاس برخلاف بخشنامه عمل کنند، با این رسانه‌ها و خبرنگاران برخورد خواهد شد.

بان کی‌مون خواستار آزادی زندانیان سیاسی ایران شد


United Nations Secretary-General Ban Ki-moon speaks with the media after Security Council consultations at U.N. headquarters in New York June 7, 2012. There is a growing threat of full-scale civil war erupting in Syria, where more than a year of violence between government forces and opposition fighters shows no signs of abating, Ban said on Thursday. REUTERS/Allison Joyce (UNITED STATES - Tags: POLITICS)


دبیرکل سازمان ملل، بان کی‌مون، در سخنرانی خود در دانشکده روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه گفت در دیدار با رهبر جمهوری اسلامی از او خواسته ضمن آزادی زندانیان سیاسی، به حقوق شهروندی مخالفان احترام بگذارد.
پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان ملل روز جمعه (۱۰ شهریور / ۳۱ اوت) متن کامل سخنان بان کی‌مون در دانشکده روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی را منتشر کرد. این سخنرانی عصر پنج‌شنبه انجام شده اما رسانه‌های رسمی و نیمه‌رسمی ایران از انتشار مهم‌ترین بخش‌های اظهارات بان کی‌مون خودداری کرده‌اند.
گفتگوی صریح بان کی‌مون با خامنه‌ای
دبیرکل سازمان ملل روز چهارشنبه (۸ شهریور / ۲۹ اوت) برای شرکت در شانزدهمین اجلاس رهبران کشورهای جنبش عدم تعهد ("نم") و گفتگو با مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی وارد تهران شد. او ابراز امیدواری کرد که برگزاری اجلاس نم به ایران فرصت دهد وجهه بین‌المللی خود را بهبود بخشد.
یکی از سخنگویان سازمان ملل پیشتر اطمینان داده بود بان کی‌مون از فرصت سفر به ایران استفاده می‌کند و نگرانی جامعه جهانی در مورد وضعیت حقوق بشر در این کشور و فعالیت‌های مناقشه‌برانگیز هسته‌ای را به آگاهی بالاترین مقام‌های جمهوری اسلامی خواهد رساند.
مطابق گزارش‌هایی که در پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان ملل منتشر شده بان کی‌مون در دیدار با رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای، این نگرانی‌ها را با صراحت به اطلاع او رسانده است. دبیرکل سازمان ملل در دیدار با استادان و دانشجویان دانشکده روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه نیز گفت، از خامنه‌ای خواسته است رهبران مخالفان و دیگر زندانیان سیاسی را آزاد کند.
دعوت ایران به همکاری با جامعه جهانی
سفر بان کی‌مون به تهران با انتقادهای فراوانی، به ویژه از سوی آمریکا و اسرائیل، همراه بود. او می‌گوید در جریان این انتقادها بوده است اما به عنوان دبیرکل سازمان ملل دیدار از تمام کشورهای عضو این نهاد را وظیفه‌ی خود می‌داند. بان همچنین تاکید می‌کند: «من به آرمان‌های سازمان ملل اعتقاد دارم و معتقدم از طریق گفتگوهای مستقیم و مسالمت‌آمیز می‌توان بر معضلات و بحران‌ها غلبه کرد.»
دبیرکل سازمان ملل در دانشکده وزارت امور خارجه با اشاره به بحران‌های اقتصادی، زیست محیطی و مناقشه‌هایی که کشورهای مختلف جهان با آن روبرو هستند راه حل این معضلات را همکاری‌های موثر بین‌المللی عنوان ‌کرد: «اگر رهبران و مردم هر کشوری تنها به منافع ملی خود بیندیشند نباید انتظار داشته باشند که در تحولی هماهنگ با جامعه جهانی به رفاه و پیشرفت برسند.»
پذیرش تنوع و تکثر، شرط پیشرفت و ثبات
بان کی‌مون می‌گوید، شرط شکوفایی قابلیت‌های بالفعل یک جامعه شهروندی پذیرش تنوع و تکثر دیدگاه‌هاست، هر چند با دیدگاه‌های مقام‌های رسمی همخوان نباشند. او می‌افزاید فعالیت‌های اجتماعی و منتقدان نباید هرگز به معنای خطری برای امنیت ملی، جامعه و حکومت تلقی شوند.
دبیرکل سازمان ملل با این مقدمه به بررسی وضعیت ایران می‌پردازد و کاستی‌های فراوان در زمینه‌های گوناگون را به حاضران گوشزد می‌کند. او می‌گوید به مشکلات اقتصادی که به مهمترین دغدغه حکومت تبدیل شده و به فشار گرانی، بیکاری و نداشتن چشم‌انداز روشنی برای آینده به ویژه برای نسل جوان آگاه است.
به اعتقاد دبیرکل سازمان ملل، ایران که ۶۰ درصد شهروندانش زیر سی سال سن دارند جامعه‌ای بسیار جوان است و این جوانان در صورتی که از آزادی و فضای لازم برخوردار باشند می‌توانند کشور را به ثبات و پیشرفت برسانند.


حمایت از جنبش دموکراسی‌خواهی در ایران
بان کی‌مون رعایت حقوق به رسمیت شناخته‌ی بین‌المللی برای تمام مردم ایران را پیش‌شرط استفاده از موقعیت‌ها و ساختن آینده‌ای بهتر و شاداب‌تر برای این کشور عنوان کرده است. او با بیان این که " من احساس می‌کنم مردم ایران آگاهند که چگونه جامعه‌ای را می‌خواهند بنا کنند" اطمینان می‌دهد که "سازمان ملل و جامعه جهانی از تمام ایرانیان در مبارزات دراز مدت آنها برای دموکراسی و حقوق بشر پشتیبانی می‌کنند".
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان ملل، دبیرکل در بخشی دیگر از اظهاراتش رهبران ایران را تشویق می‌کند فضای لازم برای وارد شدن به مباحث مهم اجتماعی را در اختیار کسانی که دیدگاه‌های مختلف و مخالف دارند قرار دهند.
به گفته‌ی بان کی‌مون عدم رعایت حقوق اجتماعی و سیاسی شهروندان، محاکمه‌های ناعادلانه و تبعیض در مورد زنان و اقلیت‌ها از چالش‌‌های دیگر حقوق بشری در ایران هستند که باید به آنها توجه شود.
درخواست آزادی رهبران مخالفان
در سخنرانی روز پنج‌شنبه، بان کی‌مون محدود کردن آزادی بیان و تحت فشار قرار دادن فعالان اجتماعی را مانع پیشرفت کشور و زمینه‌ساز بی‌ثباتی می‌خواند و می‌گوید: اهمیت فراوانی دارد که صدای مردم ایران در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده شنیده شود.
منابع رسمی در ایران از سخنانی که بان در دیدار با خامنه‌ای مطرح کرده گزارش‌های تحریف شده و ناقصی منتشر کرده‌اند. ظاهرا با توجه به همین واقعیت است که او در دانشکده روابط بین‌الملل گفته است: من در دیدار با رهبر جمهوری اسلامی خواستار آزادی رهبران مخالفان، روزنامه‌نگاران و فعالان حقوق بشری و سیاسی و فراهم کردن شرایطی شده‌ام که همه بتوانند آزادانه نظرات خود را بیان کنند.
انتقاد از یهودی‌ستیزی و انکار هولوکاست
دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی روز پنج‌شنبه همچون اظهاراتش در مراسم گشایش اجلاس نم، بخشی از سخنانش را به مناقشه هسته‌ای ایران با غرب و اظهارات ضد اسرائیلی و انکار هولوکاست توسط رهبران جمهوری اسلامی اختصاص داد: «یهودی‌ستیزی در قرن بیست و یکم جایی ندارد.»
بان کی‌مون اعتقاد دارد این به نفع ایران است که گام‌های لازم را برای جلب اعتماد جهانی نسبت به صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای خود بردارد. او قاطعانه از ایران می‌خواهد "به تعهدهای خود به عنوان یکی از اعضای سازمان ملل عمل کند و به درخواست‌های مطرح شده در قطعنامه‌های شورای امنیت گردن بگذارد."
دبیرکل سازمان ملل هشدار می‌دهد: هر کشوری که در تقابل با جامعه جهانی قرار بگیرد خود را از همکاری‌ها و سرمایه‌گذاری‌های بین‌المللی محروم می‌کند و در مسیر رو به پیشرفت عمومی منزوی می‌شود.
درخواست لغو اعدام
بان کی‌مون از ایران می‌خواهد با الگو قرار دادن برخی از کشورهای اسلامی قوانین اجرایی خود را اصلاح کند: «بسیاری از کشورها با اعتقادات شدید اسلامی موفق شده‌اند ضمن وفاداری به هویت مذهبی و اعتقاداتشان معیارهای جهانی در مورد منع آزار جسمی و اعدام را رعایت کنند.»
او در ادامه می‌گوید: من ضمن تقدیر از دستگاه قضایی ایران که اعدام نوجوانان را منع کرده از مسئولان می‌خواهم گام‌های بلندتری در جهت محدود کردن و حتا ممنوعیت مجازات اعدام در قوانین و در عمل بردارند.
مطابق برخی گزارش‌ها، بان کی‌مون در دیدار با خامنه‌ای او را به همکاری همه‌جانبه با نهادهای حقوق بشری سازمان ملل و گزارشگر ویژه‌ی این سازمان در امور حقوق بشر ایران فراخوانده است. خبرهایی نیز در مورد درخواست بان کی‌مون برای دیدار با محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین، و میرحسین موسوی، نامزد معترض انتخابات سال ۸۸ که در بازداشت خانگی است، منتشر شده که جزییات آن هنوز روشن نیست.

خشم جمهوری ننگین منفور اسلامی ایران از گزارش آژانس؛ هشدار فرانسه و آمریکا




جمهوری اسلامی ایران گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را سیاسی خواند. در همین حال فرانسه خواستار اعمال فشار بیشتر به ایران شد. ایالات متحده آمریکا نیز می‌گوید زمان برای دیپلماسی رو به پایان است.
روز جمعه (۳۱ اوت / ۱۰ شهریور) علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران، در واکنش به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که روز پنجشنبه (۳۰ اوت / ۹ شهریور) منتشر شد، گفت: «پاکسازی پارچین بهانه تراشی است.»

آقای صالحی که در حاشیه اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم متعهد سخن می‌گفت، افزود: «پاکسازی پارچین معنای فنی ندارد و هر کس متخصص باشد می‌داند که طرح این موضوع بهانه‌تراشی‌ای بیش نیست چون این مسائل با پاک‌سازی زدوده نمی‌شود.»
بیشتر بخوانید: آژانس انرژی اتمی: تحقیق درباره پارچین غیرممکن است

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش فصلی خود که به شورای امنیت ارائه شد، اعلام کرد که مقامات جمهوری اسلامی ایران به اندازه‌ای تاسیسات اتمی "پارچین" را دستکاری کرده‌اند که آژانس دیگر نمی‌تواند تحقیق کند که در این تاسیسات فعالیت‌های تحقیقاتی برای تولید سلاح اتمی انجام شده است یا نه.

پیش از این تصاویر ماهواره‌ای ارسالی از "پارچین" نشان داده بود که جمهوری اسلامی ایران برخی ساختمان‌های پارچین را تخریب و برخی دستگاه‌ها را خاموش یا جابجا کرده‌است. آژانس گفته بود این تصاویر می‌تواند حاکی از آن باشد که در این تاسیسات آزمایش‌های تحقیقاتی برای تولید سلاح هسته‌ای صورت می‌گیرد.

ارتباط گزارش آژانس و نشست "نم"

در واکنشی دیگر کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ایران، آژانس را به انجام "یک کار سیاسی برای تحت قرار دادن اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد (نم) و برجسته کردن موضوع پرونده هسته‌ای ایران" متهم کرد.

وزیرخارجه ایران می‌گوید پاکسازی پارچین معنای فنی ندارد علی اکبر صالحی، وزیرامور خارجه ایران می‌گوید پاکسازی پارچین معنای فنی ندارد
وی روز جمعه در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) افزود: «گزارش آژانس دارای هیچ مطلب جدیدی نيست و مطالب تكراری گذشته در آن در كنار هم جمع شده است.»

حسین نقوی حسینی، ‌سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، نیز در واکنش به گزارش آژانس ادعاهای مشابهی را تکرار کرد. وی به خبرگزاری ایسنا گفت: «این گزارش، خوراک تبلیغاتی برای رسانه‌های مخالف جمهوری اسلامی خواهد بود تا آن‌ها با بزرگ‌نمایی گزارش، اجلاس و پیامد‌هایش را تحت‌الشعاع قرار دهند.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بخشی دیگری از گزارش خود تصریح کرد ایران از ماه مه میلادی تاکنون صدها سانتریفوژ تازه را در تاسیسات اتمی خود و به‌ویژه در "فردو" نصب کرده است.

آژانس می‌گوید با این‌که سانتریفوژهای نصب شده در فردو هنوز فعال نیستند، افزایش تعداد سانتریفوژها حاکی از آن است که ایران قصد توقف غنی‌سازی اورانیوم را ندارد.

واکنش تند فرانسه و هشدار آمریکا

روز جمعه (۳۱ اوت / ۱۰ شهریور)، یک روز پس از انتشار گزارش آژانس انرژی هسته‌ای در مورد فعالیت‌های اتمی ایران، لورن فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه، تصریح کرد که باید تحریم‌های سخت‌گیرانه‌تری علیه ایران به تصویب برسد. وی به رادیو اروپا گفت: «موضع ایران تغییر نکرده است. ما به تحریم‌های سخت‌گیرانه‌تری نیاز داریم. ایران باید رفتارش را تغییر دهد.»
بیشتر بخوانید: سلطانیه: غنی‌سازی را یک ثانیه متوقف نمی‌کنیم
جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، نیز روز پنجشنبه (۳۰ اوت / ۹ شهریور) گفت که ایالات متحده آمریکا به دقت در حال مطالعه جزئیات گزارش آژانس است که نشان می‌دهد ایران توان غنی‌سازی خود را گسترش داده و همچنین مواد اتمی بیشتری را ذخیره کرده است.

آقای کارنی تصریح کرد که این گزارش غیرمنتظره نبود، ایران همچنان به نقض تعهدات خود ادامه می‌دهد. به گفته سخنگوی کاخ سفید گرچه همچنان زمان برای یافتن راه حل دیپلماتیک وجود دارد اما این "فرصت همیشگی" نیست.

پنجشنبه، شهریور ۰۹، ۱۳۹۱

بان گی‌مون: ادامه تنش لفظی بر سر برنامه اتمی ایران می‌تواند به جنگ بیانجامد


بان گی‌مون: ادامه تنش لفظی بر سر برنامه اتمی ایران می‌تواند به جنگ بیانجامد

بان کی مون (نفر وسط) دبیرکل سازمان ملل در حال صحبت با علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران
دبیرکل سازمان ملل روز پنجشنبه از ایران خواست تا با درخواست سازمان ملل مبنی بر شفاف‌سازی برنامه هسته‌ای‌اش همراهی کند و هشدار داد که ادامه تنش لفظی بین‌المللی در این خصوص می‌تواند به «جنگ» منجر شود.

بان‌ کی مون، روز نهم شهریورماه، با سخنرانی در مراسم افتتاحیه نشست سران عدم تعهد در تهران گفت که تهران باید از طریق همراهی با قطعنامه‌های شورای امنیت در خصوص برنامه هسته‌ای خود و همچنین همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نسبت به ماهیت برنامه هسته‌ایش اعتمادسازی کند.

وی تأکید کرد که در غیر این صورت، «جنگ کلمات می‌تواند به سرعت به جنگی واقعی و خشونت بار تبدیل شود».

دبیر کل سازمان ملل همچنین ایران را به دلیل اظهارات «اهانت‌بار» در خصوص انکار هولوکاست مورد سرزنش قرار داد و از ایران و اسرائیل خواست تا به تهدید یکدیگر خاتمه دهند.

وی گفت: «من قویا هر گونه تهدید به نابودی را که از سوی یکی اعضای سازمان ملل علیه عضو دیگری مطرح بشود و همچنین اظهارات اهانت بار در خصوص وقایع تاریخی‌ نظیر هولوکاست را رد می‌کنم.»

بان کی‌مون افزود: «مطرح کردن این ادعا که یکی از اعضای سازمان ملل حق وجودی ندارد یا به کار بردن عبارات نژاد پرستانه، نه تنها کاملا اشتباه است، بلکه تمامی اصول مورد حمایت و ستاش ما را نیز تضعیف می‌کند.»

به گزارش روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، بان گی‌مون که در مقام دبیرکل سازمان ملل، برای نخستین بار به ایران سفر کرده است، روز چهارشنبه،‌ هشتم شهریورماه، با چهار مقام جمهوری اسلامی، از جمله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی دیدار کرد.

مارتین نسیرکی، سخنگوی بان کی‌مون این دیدار‌ها را «بسیار جدی» خوانده و تأکید کرده است که دبیرکل سازمان ملل در این دیدارها به مسائلی چون وضعیت حقوق بشر در ایران، بحران سوریه و اظهارات ایران در مورد اسرائیل اشاره کرده است.

خبرگزاری‌های خارجی و ایرانی گزارش کرده‌اند که دبیرکل سازمان ملل روز چهارشنبه با علی خامنه‌ای، محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهوری، علی لاریجانی، رییس مجلس، و سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار کرده است.

به گفته مارتین نسیرکی، بان کی‌مون در دیدار با محمود احمدی‌نژاد از وضعیت حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی و بر لزوم احترام به حقوق اساسی مدنی و سیاسی مردم تأکید کرد.

روزنامه وال استریت ژورنال نیز گزارش داده که بان‌ کی‌مون، روز چهارشنبه، پس از این دیدار‌ها، همراه با علی لاریجانی در کنفرانسی خبری شرکت کرد و گفت: «در این گفت‌و‌گو‌ها مطرح کردیم که سازمان ملل چگونه می‌تواند به بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران کمک کند... ما نگرانی‌های عمیقی در خصوص نقض حقوق بشر در ایران داریم.»

همچنین به گزارش نیویورک تایمز، مارتین نسیرکی گفته است که ‌بان کی‌مون در دیدار با مقام‌های ایرانی از پیشرفت «کند» مذاکرات هسته‌ای ابراز ناخشنودی کرده و گفته است که ایران باید با برداشتن گام‌های مشخص، صلح آمیز بودن برنامه هسته‌آی خود را ثابت کند.

در خصوص سوریه نیز به گفته آقای نسیرکی، دبیرکل سازمان ملل مخالفت خود با نظامی شدن بحران سوریه را اعلام کرد و از مقام‌های ایران خواست تا از نفوذ خود برای پایان دادن به خشونت‌ها در سوریه استفاده کنند.

به گزارش خبرگزاری فارس، آیت‌الله خامنه‌ای نیز در این دیدار تأکید کرد که ایران آماده هرگونه تلاش برای حل بحران سوریه است.

آقای خامنه‌ای با این‌حال افزود: «حقیقت تلخ در مورد سوریه این است که مجموعه ای از دولت‌ها، گروههای مخالف دولت سوریه را به جنگی نیابتی از طرف خودشان با دولت سوریه وادار کرده اند و این جنگ نیابتی، واقعیت امروز بحران سوریه است. تا زمانی که این نقشه بسیار خطرناک از طرف برخی دولت ها، ‌در سوریه ادامه داشته باشد، وضعیت سوریه تغییری نخواهد کرد.»

به گفته سخنگوی دبیرکل سازمان ملل،‌ این دیدارها «بسیار جدی» بوده و طرفین نظرات خود را «با جزئیات» مطرح کردند و «به سخنان یکدیگر گوش فرا دادند.»

مارتین نسیرکی تأکید کرد که در خلال این دیدارها، بان کی‌مون به روشنی و بدون هیچ ابهامی انتظارات جامعه بین‌المللی از ایران را مطرح کرد.  

شانزدهمين اجلاس سران غيرمتعهدها در تهران آغاز به کار کرد


شانزدهمين اجلاس سران غيرمتعهدها در تهران آغاز به کار کرد


شانزدهمين اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد روز پنجشنبه در تهران آغاز به کار کرد و در آن  علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، سخنرانی افتتاحيه را انجام داد. محمد مرسی، رييس جمهوری مصر، نيز رياست اين سازمان را به ايران تحويل خواهد داد.

در حالی که قرار بود اجلاس دو روزه سران غيرمتعهدها ساعت ۹ بامداد به وقت تهران نشست ياد شده کار خود را آغاز کند ولی تا ساعت ده بامداد هيات های خارجی همچنان در حال وارد شدن به فرودگاه مهرآباد بودند. این مراسم سرانجام با یک ساعت و نیم تاخیر کار خود را آغاز کرد و در ابتدا یکی از قاریان ایرانی آیاتی از کتاب قرآن را تلاوت کرد.

گزارش شبکه خبر راديو و تلويزيون دولتی ايران حاکی است که شيخ حمد بن جاسم آل ثانی، امير قطر در ساعت ۹ و ۳۰ دقيقه بامداد وارد فرودگاه تهران شد و مورد استقبال محمد زاده، معاون رياست جمهوری در امور محيط زيست قرار گرفت.

سه محور سخنرانی خامنه ای

 علی خامنه ای در سخنرانی افتتاحیه این نشست سه موضوع «ساختار شورای امنیت سازمان ملل»، «برنامه هسته ای ایران» و «موضوع فلسطین» را محور سخنان خود قرار داد و به انتقاد از وضع موجود در نظام بین الملل پرداخت.

رهبر ایران که در حضور دبیرکل سازمان ملل سخن می گفت اظهار داشت: «شورای امنیت سازمان ملل دارای ساختار و ساز و کاری غیر منطقی، ناعادلانه و کاملا غیر دمکراتیک است. این یک دیکتاتوری آشکار و یک وضعیت کهنه و منسوخ و تاریخ مصرف گذشته است.»
وی وضعیت فعلی در جهان  را «معیوب و غیر قابل ادامه» دانست و اظهار داشت که «همه از این هندسه غلط بین المللی خسته شده اند.»

آیت الله خامنه ای در بخش دیگری از نطق طولانی خود به پرونده هسته ای ایران پرداخت و گفت که «جمهوری اسلامی ایران استفاده از سلاح هسته ای و شیمیایی و نظایر آن را گناهی بزرگ و نابشخودنی می داند.»

رهبر ایران بار دیگر تاکید کرد که تهران دست از فعالیت های هسته ای خود نخواهد کشید و کشورهای غربی را به «دروغگویی» درباره فعالیت های اتمی ایران متهم کرد و اظهار داشت: «من تاکید می کنم که جمهوری اسلامی ایران هرگز در پی تسلیحات هسته ای نیست و نیز هرگز از حق ملت خود در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای چشم پوشی نخواهد کرد.»

وی درباره مسئله فلسطین نیز بار دیگر پیشنهاد سابق خود مبنی بر انجام یک همه پرسی عمومی از ساکنان سرزمین های فلسطینی و اسرائیلی «با نظارت دقیق و اطمینان بخش» را مطرح کرد تا به گفته وی، «ساختار نظام سیاسی این کشور را انتخاب نمایند و همه فلسطینی ها به کشور خود بازگردند.»

آیت الله خامنه ای در سخنان خود به موضوع سوریه اشاره نکرد.

میهمانان نشست تهران

در نشست تهران، ميهمانان برجسته ای شامل دبيرکل سازمان ملل متحد، نخست وزيران هند، بنگلادش و عراق، معاون رييس جمهور تانزانيا، روسای جمهوری پاکستان و سریلانکا، رييس تشکیلات خودگران فلسطينی، روسای جمهوری لبنان، زیمبابوه، تاجيکستان، سودان و افغانستان می توان اشاره کرد.

رسانه های ايران در روزهای اخير اعلام کرده بودند که قرار است در نشست روزهای پنجشنبه و جمعه سران، ۲۴ رييس‌ جمهوری، سه پادشاه، هشت نخست ‌وزير، ۹ معاون رييس ‌جمهوری، دو رييس مجلس و ۹ فرستاده ويژه روسای کشورها حضور پيدا کنند.

يکی از پر سر و صداترين ميهمانان اين اجلاس، محمد مرسی، رييس جمهوری مصر، است که بامداد پنجشنبه وارد تهران شد و نخستين مقام بلندپايه اين کشور است که از زمان انقلاب بهمن ۱۳۵۷ به ايران سفر می کند.

محمد مرسی، رییس جمهوری مصر، بامداد پنجشنبه وارد تهران شد.
x
محمد مرسی، رییس جمهوری مصر، بامداد پنجشنبه وارد تهران شد.
​​تلويزيون دولتی ايران به طور مستقيم ورود اين رييس جمهور اسلامگرا به فرودگاه مهرآباد و قدم زدن وی بر روی فرش قرمز را پخش کرد.

آقای مرسی قرار است نخستين سخنرانی اين نشست را انجام دهد و رياست دوره ای جنبش غيرمتعهدها را به جمهوری اسلامی ايران واگذار کند.

مقام های ايرانی اميدوارند که سفر رييس جمهوری مصر موجب شود تا روابط دو کشور پس از سه دهه از سر گرفته شود. ولی پيشتر يک سخنگوی رييس جمهوری مصر گفته بود که مسئله از سرگيری روابط ديپلماتيک مصر و ايران در حال حاضر مطرح نيست.

گزارش ها حاکی است که اقامت محمد مرسی در تهران بيش از چند ساعت به طول نخواهد کشيد.

۱۲۰ کشور جهان که بيشتر آنها کشورهای در حال توسعه هستند عضو جنبش غيرمتعهدها هستند که در دوران جنگ سرد و در سال ۱۹۶۱ به عنوان تشکيلاتی بين دو ابرقدرت آمريکا و شوروی سابق قدعلم کرد.

نشست تهران محورهای کاری خود را موضوع تشکيل دولت مستقل فلسطينی، اصلاحات در ساختار شورای امنيت سازمان ملل و انتقاد از تحريم های اعمال شده بر برخی کشورهای از جمله ايران اعلام کرده است.

رسانه ها و مقام های جمهوری اسلامی در روزهای اخير جنگ تبليغاتی گسترده ای را آغاز کرده اند تا نشان دهند که با برگزاری نشست سران عدم تعهدا، ايران یک کشور منزوی نيست و تحريم ها بين المللی عليه تهران به شکست انجاميده است.

* این خبر به روز می شود 

چهارشنبه، شهریور ۰۸، ۱۳۹۱

آمریکا: حکومت ایران، امیر حکمتی را آزاد کند



آمریکا: حکومت ایران، امیر حکمتی را آزاد کند

ویکتوریا نولند، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه و با گذشت یک سال از دستگیری امیرحکمتی در ایران، درخواست کرد او آزاد شده و به خانواده اش ملحق شود.

به نوشته بیانیه ای از سوی سخنگوی وزارت خارجه در سایت سفارت مجازی آمریکا در ایران، خانم نولند گفته است: « اکنون يک سال است که آقای حکمتی بر اساس اتهاماتی که مطلقا غلط هستند در زندان به سر می برد و يک محاکمه غير علنی را با کمترين احترام به عدالت و شفافيت تحمل کرده است.»

ویکتوریا نولند گفته است: «ما همچنان نگران گزارش ها در مورد وضعيت سلامت آقای حکمتی در زندان هستيم و از حکومت ايران می خواهيم او را آزاد کند تا او به خانواده اش ملحق شود.»

خانم نولند گفته است: « ما از اين که ديوان عالی کشور ايران حکم اعدام او را نقض کرده است خرسنديم، اما از محروميت آقای حکمتی از حقوق قانونی و ادامه خودداری ايران از اعطای جواز دسترسی کنسولی مقامات سوئيسی، حافظ منافع آمريکا در ايران، به وی متاسفيم.»

امير ميرزا حکمتی متولد سال ۱۹۸۳ در ايالت آريزونای آمريکا و مقيم ايالت ميشيگان است و در گذشته در نيروی دريايی ايالات متحده مترجم بوده‌ است.

خانم نولند پیشتر هم گفته بود دیپلمات های بخش حافظ منافع آمریکا در سفارت سوییس در تهران، هنوز نتوانسته اند با آقای حکمتی دیدار کنند چرا که ایرانی ها (مقامات قضایی) وی را یک شهروند ایران، و نه یک شهروند آمریکا می شناسند.

ویکتوریا نولند گفت: «اگر قرار باشد ما هم در جریان این پرونده قرار بگیریم، بهترین راه تماس با ما همان دفتر حفاظت منافع در سفارت سوییس است اما (امیر میرزا حکمتی) از سوی ایران شهروند آمریکایی تشخیص داده نمی شود و آن ها او را ایرانی می دانند.»

وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی گفته است که آقای حکمتی را در پايگاه آمريکايی بگرام در افغانستان شناسايی کرده و او را زير نظر داشته‌ است.

مقام‌های جمهوری اسلامی اواخر آذرماه سال پیش اعلام کردند که وی با «دولت متخاصم آمريکا و سرويس جاسوسی سيا عليه نظام جمهوری اسلامی ايران» همکاری کرده ‌است و به همين دليل او را بازداشت کرده ‌اند.

خانواده اين تبعه آمريکايی اتهام جاسوسی علیه او را رد کرده و گفته اند که دادگاه فرزندشان در ايران دادگاهی «عادلانه» نبوده و وی از حق دادرسی عادلانه برخوردار نبوده است.

دادگاهی در ایران آقای حکمتی را به اعدام محکوم کرد.صدور حکم اعدام برای امير ميرزا حکمتی با واکنش تند آمريکا و سازمان عفو بين الملل روبرو شد و آنها از ايران خواستند تا اين حکم را لغو و وی را آزاد کند.

غلامحسین محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضاییه چندی بعد اعلام کرد با توجه به اعتراض متهم، حکم اعدام در دیوان عالی کشور نقض شده است. از آن زمان وی هنوز در بازداشت است و خبر یا جزییات دیگری در مورد پرونده او منتشر نشده است.  

دبیرکل سازمان ملل از وضعیت حقوق بشر در ایران انتقاد کرد


دبیرکل سازمان ملل از وضعیت حقوق بشر در ایران انتقاد کرد

بان گی مون به همراه محمود احمدی نژاد
بان گی مون، دبير کل سازمان ملل که به رغم انتقاد کشورهای غربی، برای شرکت در اجلاس کشورهای غير متعهد به تهران سفر کرده است روز چهارشنبه در ديدار با مقامات عاليرتبه جمهوری اسلامی،  «شديدا»  از وضعيت حقوق بشر در ايران انتقاد کرده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشتيدپرس،  دبير کل سازمان ملل با اشاره به «نگرانی های جدی» از وضعيت حقوق بشر در ايران، از اين کشور خواسته است که برای گسترش آزادی در ايران با اين نهاد بين المللی همکاری کنند.

اين گزارش می افزايد، بان  گی مون بعد از ضيافت نهار با  علی لاريجانی، رئيس مجلس ايران و گفتگو با وی، با حضور در کنفرانس خبری، در حالی که علی لاريجانی «اخم کرده در کنار وی ايستاده بود» اظهار داشت که مذاکره ما روی اين موضوع بود که چگونه سازمان ملل و ايران می توانند همکاريهای حقوق بشری خود را بهبود بخشند. «ما نگرانيهای جدی از موارد نقض حقوق بشر در ايران داريم».

اخيرا مخالفان دولت در ايران در آستانه سفر دبيرکل سازمان ملل متحد به تهران از وی درخواست کرده بودند که از برخورد خشن دولت ايران با مخالفان، از جمله حبس خانگی رهبران اوپوزيسيون مهدی کروبی و ميرحسين موسوی انتقاد کند.

خبرگزاری رويترز نيز گزارش داده است که دبير کل سازمان ملل در ديدار با محمود احمدی نژاد و آيت الله خامنه ای نيز از آنها خواسته است که برای اثبات صلح آميز بودن برنامه هسته ای خود گامهای مشخصی بردارند.

اين در حالی است که خبرگزاريهای داخلی ايران تنها درباره «تمجيد»  بان گی مون از فعاليتها و توانايی های ايران گزارش هایی را منتشر کرده اند.

خبرگزاری مهر در رابطه با ديدار بان گی مون و محمود احمدی نژاد گزارش کرده است که دبير کل سازمان ملل در خصوص موضوع هسته‌ای ايران و گفت وگوهای مسئولان اين کشور با ۱+۵ و همچنين چگونگی همکاری جمهوری اسلامی با آژانس بين المللی انرژی اتمی گفته است :«جمهوری اسلامی ايران حق دارد تا از انرژی هسته‌ای برای اهداف صلح‌آميز استفاده کند و بايد تلاش کنيم تا هر چه زودتر اعتماد ميان دو طرف ايجاد شده و مسايل موجود حل شود».

خبرگزاری مهر می گويد، دبير کل سازمان ملل با بيان اينکه امروز در سطح جهان با چالش‌های گوناگونی مواجه هستيم، بر نقش مهم ايران در مسايل منطقه بويژه در موضوع سوريه تأکيد کرده است.

طبق اين گزارش دبيرکل سازمان ملل متحد گفته است:« جمهوری اسلامی ايران به عنوان يک قدرت منطقه‌ای می‌تواند حداکثر تلاش خود را برای حل مسالمت‌آميز مسايل در سوريه بکار گيرد».

این در حالی است که رويترز  با استناد به گفته های مارتين نسيرکی، سخنگوی بان گی مون، که همراه وی به تهران سفر کرده است گزارش کرده است که دبير کل سازمان ملل در ديدارهای جداگانه با آقای احمدی نژاد و ايت الله خامنه ای گفته است که «حملات لفظی اخير آنها عليه اسرائيل را اهانت آميز، فتنه انگيز و غيرمسئولانه قلمداد می کند».

اخيرا آيت الله خامنه ای و احمدی نژاد در روز قدس با حمله لفظی به اسرائيل آن را «غده سرطانی» و رژيمی که بايد نابود شود، خوانده بودند.

خبرگزاری ايرنا نيز با استناد به گزارش پايگاه اطلاع رسانی دفتر رهبر ايران گزارش کرده است، آيت الله خامنه ای عصر چهارشنبه در ديدار بان گی مون دبيرکل سازمان ملل و هیأت همراه، با اشاره به نگرانی های مشترک بشريت از جمله موضوع خلع سلاح اتمی، گفته است:« جمهوری اسلامی ايران بر موضع خاورميانه عاری از سلاح اتمی اصرار دارد و سازمان ملل متحد بايد درخصوص رفع نگرانی های موجود در زمينه سلاح اتمی، تلاش جدی انجام دهد»

اين درحالی است  که سخنگوی بان کی مون در گفت وگو با رويترز از اظهار تاسف بان گی مون از «عدم پيشرفت در حل مساله هسته ای ايران» در ديدار با رهبران ايران خبر داده است.

به گزارش خبرگزاری ايرنا  خامنه ای در ديدار با دبير کل سازمان ملل با اشاره به همکاريهای وسيع ايران با آژانس بين المللی انرژی اتمی گفته است:« آژانس براساس مقررات خود، موظف است از لحاظ علمی و فنی به جمهوری اسلامی ايران کمک کند، اما آژانس بين المللی انرژی اتمی، نه تنها اين کار را نکرده بلکه دائماً کارشکنی می کند».

بنا بر گزارش رويترز به استناد به گفته های سخنگوی بان کی مون، در رابطه با بحران سوريه نيز بان گی مون از رهبران ايران خواسته است که از نفوذ خود بر دولت سوريه استفاده کنند و بشار اسد را قانع کنند که به کشتارها در اين کشور خاتمه دهد و به گفتگوهای معتبر و روند صلح حقيقی در راستای احقاق خواسته های ملت سوريه اقدام کند.

اين در حالی است که به گزارش خبرگزاری ايرنا، رهبر ايران« وضعيت کنونی سوريه را نتيجه ارسال سيل گونه سلاح از بيشتر مرزهای سوريه به داخل اين کشور و برای گروههای مخالف» دانسته و  گفته است: «وجود سلاح در دست دولت سوريه طبيعی است زيرا دولت سوريه مانند هر دولتی، ارتش دارد».

 بان گی مون به مدت سه روز برای شرکت در شانزدهمين اجلاس کشورهای عضو جنبش غيرمتعهد در ايران خواهد بود.  

پایان اجلاس وزیران خارجه کشورهای عضو جنبش غيرمتعهدها


پایان اجلاس وزیران خارجه کشورهای عضو جنبش غيرمتعهدها

اجلاس وزیران  امور خارجه کشورهای عضو جنبش غير متعهدها روز چهارشنبه هشتم شهريور ماه پس از تدوين پيش نويس سند نهايی نشست سران اين جنبش به کار خود پايان داده است. فردا نشست سران این جنبش کار خود را آغاز خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ، ايرنا، نشست وزيران خارجه جنبش غير متعهدها   از روئز چهارشنبه  در مرکز همايش های بين المللی صدا و سيما کار خود را آغاز کرده بود.

طبق اين گزارش،  در نشست دو روزه وزرای امور خارجه و نمايندگان سياسی کشورها پيش نويس سند اجلاس را که روزهای پنجم و ششم شهريورماه جاری در نشست کارشناسان ارشد مورد بررسی و تصويب قرار گرفته بود، مورد بازنگری قرار دادند.

در همين زمينه، عباس عراقچی، معاون آسيا و اقيانوسيه وزير امور خارجه ايران، گفته است که در نشست دو روزه وزاری خارجه عضو جنبش غير متعهدها، انها  تعداد بندهای اين پيش نويس را  از ۶۸۸ بند به ۷۰۱ بند افزايش دادند

شانزدهمين نشست کشور عضو جنبش غير متعهد ها در تهران پنجشنبه فردا با نشست سران اين جنبش ادامه خواهد یافت. قرار است نشست سران جنبش غيرمتعهدها  با «حضور مقامات عالی رتبه ۱۲۰ کشور عضو اين جنبش» با سخنرانی رهبر ايران کار خود را  آغاز کند.

ديدار بان گی مون و رهبر  ايران

در همين حال، گزارش ها حاکی است که بان گی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه با  علی خامنه ای، رهبر ايران، ديدار کرده است.

گزارش بيشتری از جزييات ديدار  و مذاکرات دبير کل سازمان ملل متحد و رهبر ايران منتشر نشده است.

سخنگوی بان گی مون  روز سه شنبه گفته بود که وی در جريان سفر به تهران و ديدار با مقامات ايران نگرانی های  جامعه بين المللی در خصوص وضعيت بحرانی حقوق بشر در ايران،  مناقشه هسته ای و بحران سوريه  با آنها در ميان خواهد گذاشت.

فرحان حق، سخنگوی بان گی مون ، همچنين گفته است:«وقتی او (بان گی مون) به آنجا می رود بارديگر نگرانی خود را درباره وضعيت کلی حقوق بشر در ايران که همچنان در وضعيت بحرانی است، مطرح خواهد کرد.»

اين در حالی است که شماری  از فعالان حقوق بشر و سياسی ايرانی در خارج از کشور در نامه ای به بان گی مون، از وی خواسته اند  تا با ميرحسين موسوی و مهدی کروبی، رهبران معترض در حصر در ايران، ديدار کند. 

مقام عراقی: ایران مانع از سرازیر شدن ۴۹ رودخانه به عراق شده است


مقام عراقی: ایران مانع از سرازیر شدن ۴۹ رودخانه به عراق شده است

خیرالله حسن بابکر، وزیر بازرگانی عراق
وزیر بازرگانی عراق می‌گوید ایران مانع از سرازیر شدن آب «۴۹ رودخانه کوچک» به عراق شده و تأکید کرده است که این وزارتخانه تصمیم گرفته است که تا زمان حل این مسئله، هیچ قراردادی با جمهوری اسلامی به امضا نرساند.

خیرالله حسن بابکر، روز سه‌شنبه، هفتم شهریور‌ماه، به بخش عراقی رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی، گفت: «ما با کمبود آب مواجهیم. بسیاری از مناطقی که ما در آن می‌توانستیم کشاورزی کنیم، به دلیل تصمیم‌های ایران و ترکیه دچار خشکسالی شده‌‌اند. آیا در این شرایط که از کمبود آب رنج می‌بریم باید بازارهای عراق را برای این دو کشور باز نگه داریم؟»

به گفته وزیر بازرگانی عراق، آب رودخانه‌هایی که ایران مانع از سرازیر شدن آنها به عراق شده، به استان‌های سلیمانیه در کردستان عراق دیاله، میسان و بصره روان می‌شوند.

آقای بابکر اضافه کرده است که وزارت بازرگانی عراق تصمیم گرفته است تا زمانی که مشکل آب این مناطق حل نشود، هیچ قراردادی را با ایران و ترکیه امضا نکند.

وزیر بازرگانی عراق همچنین افزوده است که اقدام‌های عراق تنها به این تصمیم محدود نخواهد بود و در صورت ادامه این روند، دیگر وزارتخانه‌های عراق نیز از امضای توافق‌نامه با جمهوری اسلامی و ترکیه خودداری خواهند کرد.

این تصمیم در حالی اتخاذ شده است که، به گفته وزیر بازرگانی عراق، وزارت بازرگانی جمهوری اسلامی تأکید کرده است که حل مسائل آبی در حوزه مسئولیت این وزارتخانه نیست.

به گفته خیرالله حسن بابکر، در سال ۲۰۱۱ حجم مبادلات ایران و ترکیه به عراق «بین ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلار» بوده و در این سال «بین ۱۱ تا ۱۲ میلیارد دلار» کالا نیز از ترکیه به عراق وارد شده است.

وزیر بازرگانی عراق با اشاره به این که تجارت با این دو کشور «بیشتر یک‌طرفه» بوده و «۹۰ درصد مبادلات، واردات از سوی عراق بوده»، افزوده است که قطع این روابط برای هر دو کشور ایران و ترکیه دارای تبعات منفی خواهد بود.

وی همچنین تأکید کرد که عراق می‌تواند نیازهای وارداتی خود را از طریق تجارت با کشورهای دیگری نظیر مصر، عربستان سعودی، فنلاند، جمهوری چک و ایتالیا برآورده کند.

به گفته آقای بابکر، عراق در سالیان گذشته در چندین مورد با کشورهای همسایه بر سر مسئله آب دچار اختلاف نظر شده است.

وی در این زمینه به اختلاف آبی با ایران در سال‌های ۱۹۱۳، ۱۹۳۷، ۱۹۴۸ و ۱۹۷۵ اشاره کرده است.

سال ۲۰۰۹ نیز مقام‌های عراقی ایران را متهم کردند که با سدبندی مقابل رود کارون، مسیر آن را از سرازیر شدن به شط العرب منحرف کرده‌اند.

مسئله ممانعت ایران از ورود آب «۴۹ رودخانه» به عراق در حالی مطرح شده است که دولت عراق در سال‌های اخیر روابط بسیار نزدیکی با تهران داشته است. 

اعتراض زندانیان سیاسی به جمع‌آوری بی‌خانمان‌ها در آستانه اجلاس



اعتراض زندانیان سیاسی به جمع‌آوری بی‌خانمان‌ها در آستانه اجلاس

چند زندانی سیاسی محبوس در بند ۳۵۰ زندان اوین در نامه‌ای در اعتراض به جمع‌آوری گداها و معتادان و کارتن‌خواب‌های پایتخت پیش از آغاز اجلاس غیرمتعهدها این اقدام را «بدترین و وهن‌آورترین» اقدام دولت محمود احمدی‌نژاد توصیف کرده‌اند.

پیش از آغاز اجلاس عدم تعهد که پنجم شهریور در تهران آغاز به کار کرد، شهرداری تهران از «طرحی ویژه» برای جمع‌آوری «متکدیان، کارتن‌خواب‌ها و بی‌خانمان‌ها» از سطح پایتخت خبر داد.

اما در هیچ یک از گزارش‌هایی که در رسانه‌های داخلی کشور از این طرح ویژه منتشر شد اشاره نشده بود که پس از پایان اجلاس تهران در روز جمعه، دهم شهریور، به سر افرادی که توسط شهرداری تهران جمع شده‌اند چه خواهد آمد.

۱۲ زندانی سیاسی بند ۳۵۰ زندان اوین در اعتراض به همین رویکرد و «طرح ویژه» این اقدام دولت جمهوری اسلامی را «ظاهرسازانه» و «بزک کردن خیابان‌ها» توصیف کرده‌ و تاکید کرده‌اند که «پاک‌سازی هیچ کمکی به آسیب‌دیدگان جامعه ما نمی‌کند».

به گزارش وب‌سایت خبری کلمه که روز چهارشنبه،‌هشتم شهریور، منتشر شد، این نامه اعتراضی به امضای افرادی چون عبدالفتاح سلطانی، فریبرز رئیس دانا، سیامک قادری، محمد داوری، و محمد سیف‌زاده رسیده است.

امضاکنندگان این نامه انتقادی در مقابل «سیاست‌ها و سمت‌گیری‌های دولت» در ایران را «پدیدآورنده مسائل، محرومیت‌ها و آسیب‌های اجتماعی» دانسته‌اند.

در این نامه آمده است: «این بزک کردن خیابان، آن هم به قیمت فشار بیشتر بر قربانیان فقر و جهل و خودکامگی و نامعلوم بودن سرنوشت بعدی آنان پس از پایان اجلاس و میهمانی، دل همه ما را به درد آورده است.»

رضا شهابی، رضا انصاری راد، فریدون صیدی راد، سعید متین‌پور، مصطفی نیلی، مهدی خدایی و سعید جلالی‌فر دیگر امضاکنندگان این نامه هستند.

دستور «خیلی محرمانه» ارشاد در مورد برگزاری اجلاس تهران

اما آن چه نویسندگان نامه «بزک کردن» توصیف کرده‌اند به همین جا ختم نمی‌شود و دامنه آن از همین فراتر رفته و به رسانه های داخلی کشور نیز رسیده است.
تصویر نامه ارشاد به رسانه‌های کشور
x
تصویر نامه ارشاد به رسانه‌های کشور
​​
وب‌سایت کلمه روز سه‌شنبه گذشته تصویر نامه «خیلی محرمانه»ای را منتشر کرد  که وزارت ارشاد جمهوری اسلامی در آستانه اجلاس غیرمتعهدها به رسانه‌های داخلی کشور ارسال کرده است.

در این نامه که به امضای مدیرکل امور مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی وزارت ارشاد رسیده، رسانه‌های ایران حتی از پوشش خبر «نشست زمین در معابر، قطعی برق، و قتل و ضرب و جرح و سرقت» در مدت برگزاری اجلاس هم منع شده‌اند.

مدیرکل مربوطه رسانه‌ها را با این توضیح حتی از چاپ اخبار یا گزارش‌های مربوط به زلزله در پایتخت هم منع کرده است: «انتشار هر گونه اظهار نظر یا گزارشی که موجب نگرانی پیرامون امنیت تهران شود».  

«۱۱ جاسوس ایران» در ترکیه بازداشت شدند


«۱۱ جاسوس ایران» در ترکیه بازداشت شدند

روزنامه حریت ترکیه در گزارشی از بازداشت «۹ جاسوس» طی چند عملیات همزمان که صبح روز چهارشنبه،‌ هشتم شهریور، در چند شهر ترکیه انجام شد خبر داده و اعلام کرده است که یکی از این بازداشت‌شدگان تابعیت ایرانی داشته است.

به گزارش این روزنامه، یکی از «جاسوسان ایرانی‌تبار» به نام «یعقوب آهن‌خوش» نیز توانسته است قبل از بازداشت از مرز ترکیه به ایران فرار کند.

این گزارش می‌افزاید که همگی بازداشت‌شدگان برای وزارت اطلاعات ایران کار می‌کرده‌اند. درباره تابعیت دیگر افراد بازداشت شده و نام این ۹ نفر اطلاعاتی داده نشده است.

علاوه بر این افراد، وزارت امنیت ملی ترکیه اخیرا دو فرد دیگر به نام‌های شهرام ضرغام کوهی و محمدرضا اسماعیلی‌پور را در عملیاتی جداگانه به اتهام جاسوسی در شهر ایغدیر بازداشت کرده است که هم اکنون تفهیم اتهام شده‌اند.

بنا بر این گزارش، ضرغام کوهی و اسماعیلی که به اتهام عکس‌برداری از محل‌ها و ساختمان‌های استراتژیک در ترکیه بازداشت شده‌اند، ادعا کرده‌اند که این عکس‌ها را که عمدتا از ساختمان‌های عظیم استان ایغدیر برداشته شده، برای یک شرکت آسانسورسازی تهیه می‌کرده‌اند.

با این حال، آن طور که در این گزارش آمده است، بعد از بازرسی محل زندگی این افراد، «اسناد رمزدار ارتباطی با ایران، نوشته‌های تحلیلی و گزارش‌ها از تحقیق و تفحص آنها در منطقه و دیدار با برخی اعضای حزب «پ ک ک» کشف و ضبط شده» است.

هم اکنون این دو فرد با استناد به ماده ۳۲۷ قانون جزایی ترکیه، به اتهام «تهیه اسناد مربوط به امنیت ملی و فرستادن این اسناد به خارج» در بازداشت هستند.

درباره عملیات وزارت امنیت ملی ترکیه که صبح چهارشنبه انجام شده است، روزنامه حریت نوشته است که دو ایرانی دیگر همزمان با بازداشت ضرغام کوهی و اسماعیلی وارد ترکیه شده و مشغول بررسی وضعیت و حوادث در ترکیه در رابطه با جنگ داخلی سوریه شده‌اند. این افراد چندین بار به مناطق غربی و جنوب غربی ترکیه سفر داشته و با برخی اعضای «پ ک ک» نیز دیدار کرده‌اند.

یکی از این افراد در پی عملیاتی همزمان صبح روز چهارشنبه دستگیر شد، اما فرد دوم با نام یعقوب آهن‌خوش موفق به فرار از مرز ترکیه به ایران شده است.

در عملیات یاد شده شش نفر در استان ایغدیر، مرز نخجوان با ترکیه، یک نفر در استان آغری، یک نفر در کوجاعلی گبزه و یک نفر دیگر نیز در استان وان بازداشت شده است.

در عملیات بازرسی از محل زندگی این افراد، مقدار زیادی اسناد، گفت‌وگو‌ و گزارش محرمانه با ایران، فایل صوتی گفت‌وگوی تلفنی با چند عضو «پ ک ک»، عکس و اطلاعاتی از کمپ‌های پذیرش پناهجویان سوری در ترکیه، و همچنین اطلاعاتی درباره نظامیان، تعداد پرسنل پایگاه‌های نظامی و ادارات دولتی ترکیه کشف شده است.

محاکمه ۲۲ تن در جمهوری آذربایجان

از سوی دیگر خبرگزاری اینترفکس روسیه نیز گزارش داده است که روز سه‌شنبه،‌هفتم شهریور،  ۲۲ تن از اتباع جمهوری آذربايجان به اتهام طراحی حملات تروريستی و همکاری با ايران در دادگاهی در باکو محاکمه شده‌اند .

به گزارش این خبرگزاری، اتهام اين افراد «برنامه‌ريزی برای حمله تروريستی به سفارتخانه‌های آمريکا و اسرائيل در باکو، پایتخت آذربایجان، عنوان شده است.

متهمان اين پرونده اسفندماه سال گذشته به اتهام ارتباط با سپاه پاسداران ايران بازداشت شده بودند. 

سه‌شنبه، شهریور ۰۷، ۱۳۹۱

ايران: گام‌های ما در مذاکرات با آژانس منوط به گام‌های ۱+۵ خواهد بود





ايران: گام‌های ما در مذاکرات با آژانس منوط به گام‌های ۱+۵ خواهد بود


علی‌اصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس بين‌المللی انرژی،
علی‌اصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس بين‌المللی انرژی، روز سه شنبه، گفته است که گام‌های جمهوری اسلامی در مذاکرات با آژانس منوط به گام‌هايی است که  گروه ۱+۵ در مذاکرات با ايران برخواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران ، ايسنا،  علی اصغر سلطانيه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اين که گزارش هایی می گوید ايران مذاکراتش را با آژانس منوط به نتايج مذاکرات با ۱+۵ کرده است، گفت: «در مذاکرات با ۱+۵ گفته‌ايم که اجرای چنين گام‌هايی (مورد درخواست آژانس از ايران ) منوط به اين است که ۱+۵ چه گام‌هايی بر می‌دارد.»

علی اصغر سلطانيه با اشاره به مذاکرات اخير ايران با آژانس گفت: اين مذاکرات در مسير درست رو به جلو است و پيشرفت دارد. برخی اختلاف نظرها رفع شده و برخی هنوز وجود دارد که بايد درباره آنها هم مذاکره شود.

آژانس بین المللی انرژی اتمی و گروه پنج به علاوه یک  و ایران طی سال جاری مذاکرات متعددی را برگزار کرده اند، ولی این مذاکرات نتیجه ای برای حل مناقشه هسته ای ایران در بر نداشته است.

کشورهای آمريکا، روسيه، بريتانيا، چين و فرانسه به همراه آلمان، کشورهای موسوم به گروه ۱+۵  در تلاشند تا از طريق ديپلماتيک به راه حلی برای مناقشه هسته ای ايران دست يابند.

در دور جديد مذاکرات هسته ايران و گروه ۱+۵ در سال جاری سه دور مذاکرات دراستانبول، بغداد و مسکو برگزار شده است. به دنبال به بن بست رسيدن مذاکرات در مسکو در ماه ژوئن دو طرف توافق کردند تا گفت وگو ها در سطحی پايين تر ادامه يابد.

درهمين زمينه تاکنون معاون سعيد جليلی، مذاکرات کننده ارشد هسته ای ایران،  و معاون کاترين اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه یک به علاوه پنج با ایران،  گفت گو هايی را در استانبول برگزار کرده اند

آژانس بين المللی انرژی اتمی نیز  طی مذاکرات خود در سال های اخير نتوانسته است به توافقی برای حل مسايل باقی مانده و رفع نگرانی ها در خصوص ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای  ايران دست يابد. تازه ترين دور مذاکرات در روز سوم شهريورماه سال جاری  نيز بدون دستيابی به توافقی پايان يافت.

هرمان ناکارتس، رئيس هيات مذاکره‌کننده آژانس، پس از پايان اين مذاکرات گفته بود که  اختلافات بين ايران و آژانس همچنان پابرجاست.

هرمان ناکارتس اضافه کرده بود: «مذاکرات بسيار فشرده بود، اما اختلافات اساسی بين ايران و سازمان ملل متحد همچنان باقی است و همين مساله مانع دستيابی به توافقی شد.»

آژانس بين‌المللی انرژی اتمی خواهان بازرسی از سايت نظامی پارچين در ايران است و اعلام کرده است که تصاوير ماهواره‌ای احتمال عمليات پاکسازی و خاک‌برداری در اين منطقه را نشان می‌دهند و به همين دليل بايد در اين زمينه تحقيق شود.

ايران در مقابل می‌گويد پارچين نه سايت هسته‌ای، که سايت نظامی است، و هيچ کار پاکسازی‌ای نيز در آن صورت نگرفته است.  

فاروق الشرع: کنار گذاشتن ایران از مذاکرات درباره سوریه خطاست



فاروق الشرع: کنار گذاشتن ایران از مذاکرات درباره سوریه خطاست

مخالفان دولت بشار اسد در شمال این کشور در آلپو
فاروق الشرع، معاون رییس جمهوری سوریه روز سه شنبه گفته که هرگونه کنار گذاشتن ایران از گفت وگوها یا تلاش های بین المللی برای پایان دادن به بحران سوریه، «خطا» و «اشتباه» است و نمی توان بدون ایران به راه حل باثبات وطولانی مدت رسید.

به گزارش خبرگزای فرانسه، آقای الشرع در گفت وگو با رزونامه عربی زبان الوطن گفته است: «برخی کشورها (بدون اشاره به نام آمریکا) فکر می کنند بدون ایران می توان مسئله و بحران سیاسی فعلی را حل کرد در حالی که ایران بخشی از این مسئله است و هرگونه تفکر به رسیدن به راهی بدون ایران، خطا و اشتباهی سیاسی خواهد بود.»

وی مقایسه ای در این امر با اشاره به مسئله اعراب و اسرائیل داشته و گفته: «راه حل حذفی (ایران) مثل این می ماند که بدون آمریکا نمی توانیم به هیچ راه حل صلح آمیزی در مسئله صلح میان اعراب و اسرائیل داشته باشیم.»

حضور فاروق الشرع در انظار عمومی، پایانی بود بر شایعه هایی که گفته می شود او از دولت بشار اسد جدا شده است. در روزها و هفته های اخیر، شماری از چهره های رسمی و عالی رتبه نظامی و سیاسی حاکمیت سوریه، از دولت جدا شده و به مخالفان پیوسته اند.

ریاض حجاب، وزیر کشور سابق و مناف طلاس، از ژنرال های نظامی ارشد و دوست دوران کودکی بشار اسد، ازجمله چهره هایی هستند که از نظام خارج شده و در صف مخالفان قرار گرفته اند.

فاروق الشرع که از مسلمانان سنی مذهب قدرتمند در سوریه است، از تمامی طرف های درگیر در سوریه خواسته دست از خشونت بردارند.

فاروق الشرع از دولت های غربی حاضر در شورای امنیت سازمان ملل، خواسته که روی طرح هایی کار کنند که بتوان بر اساس آن میان دولت و مخالفان سوریه، ارتباط زد و گفت وگویی ملی داشت.

ایالات متحده آمریکا از مخالفان حضور ایران در مذاکرات منتهی به راه حلی برای سوریه است. روسیه از سوی دیگر بر حضور ایران پافشاری دارد. روسیه و چین تاکنون اجازه نداده اند شورای امنیت سازمان ملل در مورد سوریه قطعنامه ای صادر کند و حرکت های انجام شده را وتو کرده و بدون اثر گذاشته اند.

در هفته جاری علاء‌الدین بروجردی، عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس ایران، نیز سفری به سوریه داشت و تقریبا با تمامی مقام‌های عالی‌رتبه در حکومت بشار اسد، از جمله خود او، دیدار و گفت‌وگو کرد و امنیت سوریه را امنیت ایران دانست.

در همین هفته خبرگزاری دانشجو نیز به نقل از سالار آبنوش، فرمانده سپاه قزوین، گزارش داد که جمهوری اسلامی «در بعد نظامی» در سوریه در حال جنگ است.

به این گفته این فرمانده سپاه پاسداران، «ما امروز همه‌جانبه در حال جنگ هستیم، در بعد نظامی در سوریه و در بعد فرهنگی هم در حال مبارزه‌ایم.»

روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال روز سه‌شنبه، هفتم شهریورماه، در گزارشی از اعزام
«چند فرمانده سپاه پاسداران ایران»، فرماندهان سپاه قدس که شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران است و همین طور «صدها سرباز ساده» به سوریه خبر داد. 

مهمان‌پرست: برنامه‌ای برای بازدید خارجی‌ها از تاسیسات اتمی نداریم


مهمان‌پرست: برنامه‌ای برای بازدید خارجی‌ها از تاسیسات اتمی نداریم


رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران
به دنبال اظهار نظر یک مقام وزارت خارجه جمهوری اسلامی در مورد احتمال بازدید مهمانان اجلاس غیرمتعهدها از سایت‌های اتمی ایران، سخنگوی این وزارتخانه روز سه‌شنبه، هفتم شهریورماه، وجود هر گونه برنامه‌ای برای بازدید مهمانان خارجی از این سایت‌ها را تکذیب کرد.

به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران، اعلام کرد که در برنامه خارجی‌های حاضر در اجلاس غیرمتعهدها «بازدید از تاسیسات هسته‌ای» وجود ندارد.

روز دوشنبه مقامی از همین وزارتخانه این احتمال را مطرح کرد که دیپلمات‌های حاضر در ایران بتوانند از سایت نظامی پارچین که ماه‌هاست بین جمهوری اسلامی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی محل مناقشه است بازدید کنند.

محمدمهدی آحوندزاده، معاون بین‌الملل وزارت خارجه ایران، روز دوشنبه گفت که «در صورت صلاح‌ديد مسئولان ایران، ایران آمادگی دارد تا زمينه بازديد ديپلمات‌های کشورهای عضو جنبش عدم تعهد از سايت نظامی پارچين را فراهم کند».

اما آن طور که خبرگزاری رویترز می‌گوید دیپلمات‌های غربی بلافاصله این خبر را رد کرده و گفتند که در صورت انجام این بازدید، اقدام جمهوری اسلامی چیزی نخواهد بود جز «نوعی ترفند روابط عمومی بسیار بسیار بد».

آژانس بين‌المللی انرژی اتمی خواهان بازرسی از سايت نظامی پارچين در ايران است و اعلام کرده است که تصاوير ماهواره‌ای احتمال عمليات پاکسازی و خاک‌برداری در اين منطقه را نشان می‌دهند و به همين دليل بايد در اين زمينه تحقيق شود.

ايران در مقابل می‌گويد که پارچين نه سايت هسته‌ای، که سايتی نظامی است، و هيچ کار پاکسازی‌ای نيز در آن صورت نگرفته است.

آقای آخوندزاده همچنین در گفت‌وگوی خود با رسانه‌های داخل کشور گفته بود که امکان بازدید دبیرکل سازمان ملل از «مراکز هسته‌ای ایران» نیز وجود دارد.

این گفته مقام وزارت خارجه ایران نیز بلافاصله از سوی دفتر دبیرکل سازمان ملل رد شد.

سازمان ملل متحد روز دوشنبه گزارش‌ها از احتمال حضور بان گی مون، دبیرکل این سازمان، در تاسیسات اتمی نطنز ایران را رد کرد و گفت که وی فقط برای حضور در اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد از چهارشنبه تا جمعه به ایران سفر می‌کند. 

وال استریت جورنال: اعزام صدها نیروی نظامی ایران به سوریه


وال استریت جورنال: اعزام صدها نیروی نظامی ایران به سوریه


دیدار علاء‌الدین بروجردی، نماینده مجلس ایران، با بشار اسد در سوریه
روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال روز سه‌شنبه، هفتم شهریورماه، در گزارشی از اعزام «چند فرمانده سپاه پاسداران ایران»، فرماندهان سپاه قدس که شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران است و همین طور «صدها سرباز ساده» به سوریه خبر داد.

در گزارش این روزنامه به نقل از دو عضو سپاه پاسداران جمهوری اسلامی که «آشنا به اعزام این نیروها» توصیف شده‌اند آمده است که ایران در حال اعزام «صدها نیروی سپاهی و بسیجی» ایران به دمشق است.

وال استریت جورنال در این گزارش به نام منابع خود در سپاه و در داخل کشور اشاره نکرده است.

از همان ماه‌های آغازین ناآرامی و درگیری در سوریه، کشورهای غربی و به‌ویژه آمریکا جمهوری اسلامی را متهم کردند که در سرکوب اعتراضات مردمی این کشور به بشار اسد کمک کرده و برای این منظور نیروهایی از سپاه را به سوریه اعزام کرده است.

با این حال تاکنون تنها یک مقام عالی‌رتبه نظامی در جمهوری اسلامی این اقدام حکومت ایران برای حمایت از حکومت بشار اسد را تایید کرده است.

جانشين فرمانده نيروی قدس سپاه پاسداران در خردادماه سال جاری در گفت‌وگو با يک خبرگزاری ايرانی تاييد کرد که نيروهای نظامی جمهوری اسلامی در حوادث سوريه دخالت کرده‌اند، ولی گفت که اين دخالت برای «جلوگيری از کشتار مردم» بوده است.

اسماعيل قاآنی در همان زمان با اشاره به «حضور موثر نيروی قدس سپاه پاسداران در سوريه» گفت: «تا وقتی که در سوريه نبوديم کشتارهای مردم آن توسط معارضين زياد بود، اما با حضور جمهوری اسلامی به طور فيزيکی و غيرفيزيکی جلو کشتارهای بزرگ در سوريه گرفته شد.»

حال روزنامه وال استریت جورنال در گزارش روز سه‌شنبه خود می‌گوید که «صدها» نیروی نظامی ایرانی که به سوریه اعزام می‌شوند بیشتر از واحدهای سپاه در خارج از تهران هستند.

این روزنامه به طور خاص به واحدهای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی «به‌ویژه از استان‌های آذربایجان و کردستان» اشاره می‌کند و می‌گوید که نیروهای اعزامی ایران قرار است جایگزین سربازهای سوری باشند که در چند ماه اخیر از ارتش سوریه جدا شده و به اپوزیسیون پیوسته‌اند.

وال استریت جورنال با این حال به نقل از منابع ناشناس خود اضافه کرده است که نیروهای اعزامی ایران «عمدتا» در نبرد فیزیکی دخالتی ندارند و کارهایی چون «حفاظت از انبار اسلحه و مهمات و کمک در اداره پایگاه‌های نظامی» را بر عهده می‌گیرند.

این روزنامه همچنین به نقل از منابع خود که عضو سپاه معرفی شده‌اند می‌گوید که فرماندهان سپاه برای کمک به نیروهای سوری در زمینه استراتژی نبرد و اطلاعات نظامی به این کشور اعزام می‌شوند.

در هفته جاری علاء‌الدین بروجردی، عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس ایران، نیز سفری به سوریه داشت و تقریبا با تمامی مقام‌های عالی‌رتبه در حکومت بشار اسد، از جمله خود او، دیدار و گفت‌وگو کرد و امنیت سوریه را امنیت ایران دانست.

در همین هفته خبرگزاری دانشجو نیز به نقل از سالار آبنوش، فرمانده سپاه قزوین، گزارش داد که جمهوری اسلامی «در بعد نظامی» در سوریه در حال جنگ است.

به این گفته این فرمانده سپاه پاسداران، «ما امروز همه‌جانبه در حال جنگ هستیم، در بعد نظامی در سوریه و در بعد فرهنگی هم در حال مبارزه‌ایم». 

دوشنبه، شهریور ۰۶، ۱۳۹۱

چرا عبدالله گل و پوتین به اجلاس غیرمتعهدها نرفتند؟



عبدالله گل، رئیس جمهور ترکیه و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد به عنوان مهمان‌ویژه دعوت شدند. اما چرا هر دو رئیس‌جمهور بر خلاف انتظار، در نشست تهران شرکت نکردند؟
علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه‌ی ایران اعلام کرد که در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در روزهای ۵ تا ۱۰ مرداد ۱۳۹۱ نمایندگان ۱۲۰ کشور جهان از جمله بیش از 40 مقام عالی رتبه دنیا شامل رئیس جمهور، نخست وزیر و معاون رئیس جمهور شرکت می‌کنند. وی اشاره‌ای به عدم حضور برخی از مهمانان ویژه این نشست نکرد.

ایران از رئیس‌جمهور ترکیه به عنوان مهمان ویژه دعوت کرده بود. عبدالله گل اعلام کرد که وی به دلیل بیماری و مصادف بودن این اجلاس با روز ارتش در ترکیه به تهران سفر نکرده است، اما روزنامه‌های ترکیه از نقش و تاثیر منفی ایران در رویدادهای منطقه می‌نویسند و کارشناسان این کشور در این رابطه از انگیزه‌های سیاسی و نارضایتی مقام‌های ترک از سیاست‌های ایران صحبت می‌کنند.

مهمان دیگر اجلاسیه‌ی تهران، ولادمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه بود که وی نیز فقط به فرستادن پیام از طریق سفیر سابق روسیه در تهران اکتفا کرد. گرچه او با رهبران ایران به‌ویژه بر سر مسئله‌ی سوریه اشتراک‌نظر دارد، اما وی نیز از حضور در این نشست سرباز زد.

به عقیده‌ی کارشناسانی که با دویچه وله صحبت کردند هم پوتین و هم عبدالله گل به دلایل و انگیزه‌های سیاسی در اجلاسیه سران جنبش عدم تعهد شرکت نکرده‌اند.

شکست سکوت مقام‌های ترکیه

محمد صالح خاتم، تحلیل‌گر مسائل ترکیه در استانبول به دویچه وله می‌گوید: «ترکیه شاهد هست که مقام‌های ایرانی به سخنان تهدیدآمیز خود ادامه می‌دهند. پیش‌تر، سخنان تهدیدآمیز مقام‌های ایرانی برای ایران مصرف داخلی داشت و رسانه‌های ترکیه این‌گونه سخنان را بازتاب نمی‌دادند. اما حالا این تهدیدها و اظهارات، به‌ویژه تهدیدهای مقام‌های نظامی ایران در روزنامه‌های این کشور بازتاب گسترده‌ای پیدا می‌کند و دولتمردان ترکیه را وادار به عکس‌العمل کرده و مقامات به این نتیجه رسیده‌اند که سکوت آن‌ها دیگر به سود منافع ملی ترکیه نیست.»

عبدالله گل رئیس‌جمهور ترکیه بیماری را بهانه‌ کرد، اما روزنامه‌ها نوشتند به دلایل دیگری به تهران نرفت عبدالله گل رئیس‌جمهور ترکیه بیماری را بهانه‌ کرد، اما روزنامه‌ها نوشتند به دلایل دیگری به تهران نرفت
این کارشناس در ادامه صحبت‌های خود به آخرین مصاحبه‌ی عبدالله گل با روزنامه‌ی ترکی "صباح" اشاره می‌کند که گفته بود به احمدی نژاد گوشزد کرده است ترکیه در سوریه به دنبال سیاستی مبتنی برمحورکردن سنی‌ها نیست و آنکارا با صدام سنی هم مخالف بوده است.

عدم شرکت عبدالله گل با انگیزه سیاسی

محمد صالح خاتم، تحلیل‌گر مقیم استانبول در ادامه‌ی صحبت‌های خود نتیجه می‌گیرد، ترکیه نمی‌خواهد وجهه‌ای برای کشوری که تهدید می‌کند، ایجاد بکند. به نظر این کارشناس، عدم حضور عبدالله گل در ایران، باعث نارضایتی رهبران ایران شده است، زیرا آن‌ها نیاز شدیدی به کسب وجهه‌ی سیاسی در عرصه‌ی بین‌الملل دارند. وی در این رابطه به ارسال پیام و تماس تلفنی محمود احمدی نژاد با عبدالله گل اشاره می‌کند که آرزوی شفای عبدالله گل را هم کرده بود.

این کارشناس همچنین به دویچه وله می‌گوید، عبدالله گل قرار است روز چهارشنبه به قرقیزستان سفر کند و عدم سفر او به تهران انگیزه‌ی سیاسی دارد نه پزشکی، دلیل عدم انجام این سفر را باید در اختلافات کنونی دو کشور بر سر سوریه و حزب کارگران کردستان پ ک ک جست‌وجو کرد. در عین حال عبدالله گل خواسته است پیامی را به مقام‌های ایرانی بدهد که ترکیه بدون قید و شرط به دنبال حمایت از مواضع ایران نیست و اگر ایران به تهدیدهای خود علیه ترکیه ادامه بدهد ترکیه هم می‌تواند مخالفت‌های خود را به این شیوه نشان دهد.

روزنامه زمان: "اثر انگشت کثیف ایران"

روزنامه‌ی "زمان"، یکی از پرتیراژ‌ترین روزنامه‌های ترکیه هم در مقاله‌ای تحت عنوان"اثر انگشت کثیف ایران" که در ۲۶ اوت ۲۰۱۲ منشتر شد، ایران را در دست داشتن در انفجار ۲۰ اوت این کشور متهم می‌کند. زمان می‌نویسد:«علی خامنه‌ای، رهبر دینی ایران به سپاه پاسداران فرمان داده است تا کشوهایی را که از مخالفان اسد حمایت می‌کنند از جمله ترکیه را مجازات کند.» زمان بازتاب‌دهند‌ه غیرمستقیم افکار حزب حاکم ترکیه (حزب عدالت و توسعه) ورهبران آن است.

به عقیده‌ی محمد صالح خاتم انتشار چنین مقالاتی در رسانه‌های ترکیه نشان دهنده‌ی عمق اختلافات ترکیه و ایران برسر سوریه و حزب کارگران کردستان و نبرد تمام عیار در رسانه ‌های این کشورعلیه سیاست‌های ایران است که در مناسبات دو کشور به‌ویژه ظرف ۱۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده است. این اختلافات است که سبب شده نه‌تنها رئیس‌جمهور، بلکه حتی وزیر امور خارجه ترکیه هم در نشست تهران شرکت نکند.

روسیه فقط پیام می‌فرستد

سفارت روسیه در تهران نیز در آستانه‌ی برگزاری اجلاسیه‌ی سران جنبش عدم تعهد رسما اعلام کرد ولادیمیرپوتین، رئیس جمهور این کشور در اجلاسیه‌ی سران غیرمتعهدها شرکت نخواهد کرد.

ولادیمیر پوتین میهمان ویژه‌ای که کنار کشید ولادیمیر پوتین، میهمان ویژه‌ای که کنار کشید
äخبرگزاری فارس، بر اساس اعلام سفارت روسیه در تهران، گزارش داده است کنستانتین شووالف، سفیر سیار وزارت خارجه این کشور در راس هیاتی در این اجلاس حضور خواهد یافت.

روزنامه‌ی"کمرسانت" چاپ مسکو می‌نویسد که محمود احمدی‌نژاد قصد دارد از اجلاسیه‌ی سران غیرمتعهد در تهران علیه غرب و آمریکا استقاده کند. کمرسانت تاکید دارد، ایران تلاش دارد از شانس بوجود آمده در پایتخت این کشور برای برون رفت از انزوای سیاسی و اقتصادی که پیرامون مناقشه اتمی این کشور پدید آمده، بهره‌برداری کند.

این روزنامه همچنین اشاره می‌کند پوتین به این اجلاس فقط سفیر می‌فرستد، اما فقط پوتین نیست که شرکت نمی‌کند، بلکه محمود عباس نیز در آن شرکت نخواهد کرد. این روزنامه شرکت محمد مرسی، رئیس جمهور مصر را اما موفقیت این کنفرانس تلقی می‌کند.

روسیه ملاحظه آمریکا را کرد

روزنامه های روسیه گرچه برگزاری اجلاس جنبش عدم تعهد در تهران را به عنوان یک واقعه مهم سیاسی تحلیل می‌کنند، اما به عدم حضور ولادیمر پوتین در این نشست اشاراتی کوتاه دارند.

به اعتقاد ایوان ولادیمیرویچ دانیلین، از "مرکز مطالعات سیاسی در مسکو" پوتین به این دلیل در نشست تهران شرکت نکرده که معتقد است تهران از حضور وی استفاده ابزاری خواهد کرد. از سوی دیگر بین پوتین و اوباما هم نوعی توافق غیررسمی در قبال ایران وجود دارد که بطور کلی پیرامون مسائل ایران از سیاست خشنی استفاده نکنند. با توجه به این مسائل حضور پوتین در کنفرانس سران کشورهای غیر متعهد با این سیاست رهبر روسیه تطابق پیدا نمی‌کرد و او به ارسال پیام اکتفا کرد.»

دانیلین کارشناس مرکز مطالعات سیاسی در مسکو اضافه می‌کند:«گرچه ایران تلاش دارد نشان دهد که بازيگر جدی در عرصه‌ی سياست منطقه‌ای و بين‌المللی است، اما انتظار نمی‌رود که اجلاس تهران تاثیر چندانی بر حل و فصل بحران سوریه و مناقشه‌ی اتمی جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.»