دوشنبه، فروردین ۱۱، ۱۳۹۳

جزئیات شلیک به یک کشتی تجاری در تنگه هرمز

جزئیات شلیک به یک کشتی تجاری در تنگه هرمز

صبح یکشنبه سرنشینان قایقی تندرو به یک کشتی تجاری در تنگه هرمز شلیک کرده‌اند. اندکی پیش از آن هم دو قایق تندرو با سرنشینانی دارای لباس نظامی به یک کشتی تجاری دیگر نزدیک شده‌اند. ارتباط احتمالی دو رخداد در دست بررسی است.
(عکس تزیینی است) (عکس تزیینی است)
بنا بر اعلام "دفتر کشتیرانی بین‌المللی" (IMB) صبح یکشنبه (۳۰ مارس/ ۱۰ فروردین) به یک تانکر حامل نفت خام که در حال گذر از تنگه هرمز بوده، شلیک شده است. به گفته سرنشینان این تانکر ناشناس، شش مهاجم مسلح سوار بر قایقی تندرو به سوی این نفتکش که بین ایران و عمان در حرکت بوده، از فاصله نزدیک دو بار آتش گشوده‌اند. تانکر با بازکردن شیر فشار قوی آب مهاجمان را دفع کرده است؛ به نفتکش و سرنشینان آن هم آسیبی نرسیده است.

از سوی دیگر دفتر کشتیرانی ناتو (NSC) خبر داده که حدود ۹۰ دقیقه پیش از حمله یادشده دو قایق تندرو که سرنشینان مسلح آن لباس نظامی به تن داشته‌اند، به یک کشتی بازرگانی ناشناس نزدیک شده‌اند. بر این اساس "دو قایق تندرو سبزرنگ که هر کدام سه-چهار سرنشین مسلح به مسلسل و دارای لباس نظامی حمل می‌کرده‌اند، تا ۱۵۰ متری یک شناور تجاری آمده‌اند، اما پس از مدتی به سمت سواحل ایران بازگشته‌اند". سرنشینان این دو قایق به سمت کشتی تجاری شلیک نکرده‌اند.

این دو واقعه در فاصله ۳۰ مایل دریایی از یکدیگر رخ داده‌اند.

یک سخنگوی مرکز کشتیرانی پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اعلام کرده که هر دو مورد یادشده در دست بررسی است. وی افزود هویت شش مهاجمی که به سمت تانکر شلیک کرده‌اند مشخص نیست و برای قضاوت در مورد ارتباط احتمالی دو حادثه هم هنوز خیلی زود است.

دزدان دریایی سومالیایی که عموما در خلیج عدن و سواحل سومالی به کشتی‌های گذری حمله می‌کنند، به مسلسل مسلح‌اند و با قایق‌های تندرو تردد می‌کنند. آنان اما به ندرت علیه کشتی‌های حاضر در تنگه هرمز وارد عمل می‌شوند.

کنترل سواحل جنوبی ایران عموما در دست سپاه پاسداران است. در سال ۲۰۱۲ مقام‌های جمهوری اسلامی در مورد "بستن تنگه هرمز" اظهار نظرهایی کردند. از سوی دیگر سردار محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، "برای مقابله با تهدیدها و تحریم‌ها" موضوع "کنترل هوشمند تنگه هرمز" را مطرح کرد.

فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی ارتش آمریکا مستقر در منطقه در آن زمان از احتمال "عملیات انتحاری ایران در تنگه هرمز" خبر داد. دلیل وی برای این ادعا افزایش شمار قایق‌های تندروی ایران در این منطقه بود.

افزایش فروش نفت ایران به مشتری‌های اصلی آسیایی

افزایش فروش نفت ایران به مشتری‌های اصلی آسیایی

آمار نشان می‌دهد که صادرات نفت خام ایران به چین، ژاپن، هند و کره جنوبی در مه فوریه سال جاری رشد محسوسی داشته است. توافق هسته‌ای ژنو امکان واردات بیشتر از ایران را ممکن کرده است.
دوشنبه (۳۱ مارس) خبرگزاری رویترز گزارش داد که چهار خریدار اصلی نفت خام ایران میزان خرید خود از ایران را در ماه فوریه امسال افزایش داده‌اند.

بنا به این گزارش میزان خرید چهار کشور چین، ژاپن، هند و کره جنوبی در ماه فوریه‌ در مقایسه با سال گذشته در مجموع ۱۷ درصد افزایش داشته است.

رویترز می‌گوید توافق هسته‌ای ژنو این امکان را برای ایران فراهم آورده تا صادرات خود را تا دست‌کم ۲۰ ژوئیه به بیش از یک میلیون بشکه در روز برساند. کارشناسان نفت می‌گویند نگرانی‌های سیاسی از واردات نفت ایران کاهش یافته است و خریداران نفت "اپک" حالا با خیال راحت‌تری از ایران خرید می‌کنند.
بیشتر بخوانید: ایران بیشتر از سقف توافق ژنو نفت صادرات کرده است

با این‌حال رویترز می‌گوید ایالات متحده آمریکا به هند که یکی از خریداران اصلی نفت ایران است فشار آورده تا خرید خود از ایران را به همان حد سال ۲۰۱۳ برساند. اگر هند به فشار آمریکا تن دهد، باید خرید خود از ایران را تا دو سوم کاهش دهد.

هنوز ترکیه که دیگر مشتری اصلی نفت خام ایران محسوب می‌شود آمار رسمی واردات نفتی خود در ماه فوریه را ارائه نکرده است. اما آخرین ارزیابی آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید ایران در مجموع در ماه فوریه‌ی گذشته روزانه یک میلیون و ۴۱۰ هزار بشکه نفت صادر کرده است.
بشنوید: چشم‌انداز تاثیرات توافق هسته‌ای ژنو بر اقتصاد ایران

واردات ژاپن نیز در ماه فوریه بیش از ۲۱ درصد افزایش نشان می‌دهد. صادرات نفت ایران به کره جنوبی نیز در ماه فوریه دوبرابر شده است. آمار رسمی چین نیز نشان می‌دهد که واردات نفتی آن‌ها از ایران دست‌کم ۶ درصد رشد داشته است.

ویکتور شام معاون شرکت مشاوره انرژی "آی اچ اس" به رویترز گفته‌ است که احتمالا ایران قیمت بسیار خوبی برای معامله پیشنهاد می‌کند که قابل چشم‌پوشی نیست. او اضافه کرد:«ایرانی‌ها به تبحر در معامله‌های خوب شهره‌اند.»

سیصد کیلومتر از مرزهای سیستان و بلوچستان نه جاده دارد و نه پاسگاه


سیصد کیلومتر از مرزهای سیستان و بلوچستان نه جاده دارد و نه پاسگاه

جانشین فرمانده نیروی انتظامی گفته که در سال ۱۳۹۲ هر روز به طور متوسط یک درگیری مسلحانه در مرزهای ایران رخ داده است. وی مسئولیت پنج مرزبان ایرانی را بر عهده کشور پاکستان دانسته است.
جانشین فرماندهی مرزبانی ناجا در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر اظهار داشته که نمی‌تواند به طور صد در صد خبر کشته شدن یک مرزبان ایرانی توسط گروه جیش‌العدل را تایید یا تکذیب کند.

سردار احمد گراوند که به منظور بازدید از مرزهای ایران هنگام انجام این مصاحبه در بوشهر بوده، همچنین اظهار داشته که در سال ۱۳۹۲ به طور متوسط هر روز یک درگیری مسلحانه در مرزهای ایران رخ داده است. ایران ۸ هزار و ۷۵۵ کیلومتر مرز خاکی دارد. ۱۶۰۰ کیلومتر از این مرز در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد.

به گفته جانشین فرماندهی مرزبانی نیروی انتظامی، ۳۰۰ کیلومتر از مرزهای استان سیستان و بلوچستان هیچگونه کنترلی ندارد؛ نه جاده، نه پاسگاه و نه انسداد مرزی.

گراوند تاکید کرده که برای انسداد مرزها دراین منطقه نیاز به اعتبار ویژه است که این اعتبار در سال ۱۳۹۲ از سوی مجلس تامین نشده است. وی البته اذعان کرده که مسئله تحریم‌ها بودجه کشور را در سال ۹۲ با بحران روبرو کرده اما در عین حال گفته اگر بخواهیم مرزهای کشور به خوبی کنترل شوند، نیاز است تا اعتباراتی ویژه برای انسداد مرزها اختصاص یابد.
جمشید دانایی‌فر گروگانی که توسط جیش‌العدل کشته شد. سمت چپ نوزاد بیست روزه او جمشید دانایی‌فر گروگانی که توسط جیش‌العدل کشته شد. سمت چپ نوزاد بیست روزه او
جانشین فرماندهی مرزبانی ناجا اظهار داشته که نیروهای تحت امرش برای مرزبانی از فناوری‌های روز شامل انواع رادارها، دوربین‌های حرارتی و دید در شب و پهپاد استفاده می‌کنند. این در حالی است که فیلم منتشر شده از زمان به گروگان گرفته شدن پنج مرزبان ایرانی، آنها را در چادر و بدون هرگونه امکانات فنی و نظامی نشان می‌دهد.

گراوند مشکل عمده مرزبانان ایران در منطقه سیستان و بلوچستان را عدم کنترل مرز از داخل خاک افغانستان و پاکستان دانسته و اظهار داشته که این دو کشور هیچ اشرافی بر مرزهای خود ندارند و مدام از داخل خاک آنها به مرزبانان ایرانی تیراندازی می‌شود.

سردار گراوند درباره مرزبانان به گروگان گرفته شده ایرانی گفته: «به نظر من مسئولیت این پنج نفر به عهده کشور پاکستان است و هر کشوری برابر قوانین بین‌المللی باید امنیت مرزهای خود را برقرار کند که کشور پاکستان قادر نیست این امنیت را برقرار کند و در ملاقات‌های مرزی نیز به آنها اعتراض کرده‌ایم.»

در بهمن ماه گذشته، پنج مرزبان ایرانی در مرز پاکستان توسط گروه "جیش العدل" گروگان گرفته شدند. جیش‌العدل از حکومت ایران خواسته برای آزادی این سربازان ۵۰ عضو زندانی این گروه، ٢٠٠ نفر از شهروندان سنی مذهب زندانی در ایران و همچنین ۵۰ نفر از زنان سنی را که به گفته جیش العدل در سوریه در بازداشت سپاه پاسداران هستند، آزاد کند.
روز چهارم فروردین (۲۴ مارس) جیش العدل اعلام کرد که یکی از این مرزبانان به نام جمشید دانایی‌فر را کشته است. هنوز هیچ فیلم یا عکس تایید‌شده‌ای از جسد این مرزبان ایرانی منتشر نشده است.

یکشنبه، فروردین ۱۰، ۱۳۹۳

جنتی: می‌خواهند با تصرف خبرگان، قدرت رهبر را محدود کنند

جنتی: می‌خواهند با تصرف خبرگان، قدرت رهبر را محدود کنند

احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان ایران می‌گوید کسانی که "سنگر اول" را فتح کرده‌اند‌، برای تصرف مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی برنامه دارند تا از این طریق "مقاصد فاسد" خود را دنبال کنند.
دبیر شورای نگهبان ایران روز یکشنبه ۱۰ فروردین (۳۰ مارس) در جمع مسئولان نظارتی شورای نگهبان در مشهد تصریح کرد که این نهاد با نظر رهبر جمهوری اسلامی، کار و قانون را رعایت می‌کند.
احمد جنتی، با بیان اینکه امروز عده‌ای که "سنگر اول را فتح کرده‌اندِ" در پی تصرف مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی هستند، افزود: «آنها مقاصد فاسد خود را از این طریق دنبال می‌کنند.»
به نظر می‌رسد اشاره دبیر شورای نگهبان به "فتح سنگر اول"، پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری خرداد ماه سال گذشته است.
این عضو مجلس خبرگان همچنین تصریح کرد: «اینها پول دارند و برخی از آنان هم در مراکز قدرت هستند، اما این قدرت را مردم به آنان دادند و پولشان هم مال مردم است.»
به گفته احمد جنتی این افراد "نقشه‌های خطرناکی" می‌کشند: «الان آنان می‌خواهند مجلس خبرگان رهبری را تصرف کنند زیرا تنها نهادی است که می‌تواند درباره رهبری تصمیم بگیرد.»
او افزود: «این مجموعه می‌تواند قدرت رهبری را هم محدود کند و امروز اینان قصدشان از در اختیار گرفتن این مجلس همین است.»
انتقاد از عملکرد شورای نگهبان در دوره‌های قبل
مجلس خبرگان رهبری ۸۶ عضو دارد که با رای مستقیم شهروندان برای مدت هشت سال انتخاب می‌شوند. از جمله اختیارات این مجلس نظارت بر عملکرد رهبر جمهوری اسلامی و همچنین عزل و نصب وی است.
تنها روحانیون واجد شرایط می‌توانند کاندیدای مجلس خبرگان شوند. منتقدان می‌گویند باوجود این محدودیت، شورای نگهبان نیز با رد صلاحیت روحانیون منتقد، در ترکیب این مجلس تاثیر گذاشته است.
احمد جنتی می‌گوید که برندگان انتخابات ریاست جمهوری اخیر به ذنبال پیروزی در انتخابات مجلس و خبرگان رهبری هستند.
در آخرین انتخابات این مجلس در آذر ماه ۱۳۸۵، با رد صلاحیت ۳۲۷ نفر، تنها صلاحیت ۱۶۶ کاندیدا تایید شد که کمتر از دو برابر تعداد اعضای این مجلس بود.
انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری قرار است در اسفند ماه سال ۱۳۹۴ همزمان با انتخابات دهمین دوره‌ی مجلس شورای اسلامی برگزار شود.
"اعتراضات ۸۸، بدترین دوران جمهوری اسلامی"
احمد جنتی دربخش دیگری از سخنان خود به اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ اشاره و از عملکرد شورای نگهبان دفاع کرد.
به گفته دبیر شورای نگهبان "معترضان آبروی خود را بردند، عده‌ای هم کارشان به زندان کشیده و با عده‌ای هم مسامحه شد."
او با بیان اینکه این افراد اگرچه مستحق اعدام بودند اما با آنان مدارا شده گفت: «اعدام به مصلحت تشخیص داده نشد و با آنان ملاحظه گردید.»
دبیر شورای نگهبان اضافه کرد: «ادعای تقلب از سوی برخی افراد که انتظار نبود مطرح شد و بعد از آن هم عده ای که جوان بودند و دلم به حال آنان می سوزد فریب خوردند و به خیابانها ریخته و وضع مملکت را در بدترین شرایط دوران انقلاب، حتی بدتر از دوران جنگ قرار دادند.»
جنتی به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری اخیر که به پیروزی حسن روحانی منجر شد اشاره کرد و افزود: «در واقع این انتخابات به نفع آقایان تمام شد و کلی تعریف و تمجید کردند حال آنکه این انتخابات به همان شیوه قبلی برگزار شد.»
در جریان تبلیغات انتخاباتی برخی از اعضای این شورای نگهبان در کمپین‌های تبلیغاتی محمود احمدی‌نژاد حضور فعالی داشتند. منتقدان نیز این شورا را به جانبداری از احمدی‌نژاد متهم کردند.
با اعلام نتیجه انتخابات صد‌ها هزار نفر با برگزاری تظاهرات اعتراضی، نتیجه انتخابات را نپذیرفتند. نیروهای نظامی و شبه نظامی در جریان سرکوب معترضان ده‌ها نفر را کشتند و صدها نفر روانه زندان شدند.
همچنان برخی از معترضان دوران محکومیت دراز مدت خود را می‌گذرانند و میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد نیز در حصر خانگی به سر می‌برند.

افخم: قطع‌نامه شورای حقوق بشر به دنبال منافع سیاسی است

افخم: قطع‌نامه شورای حقوق بشر به دنبال منافع سیاسی است

مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران، قطع‌نامه تصویب شده در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در مورد وضعیت ایران را در پی «اهدافی سیاسی» و «مبتنی بر معیارهای دوگانه» معرفی کرد.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو روز جمعه هشتم فروردين ماه با تصويب قطعنامه‌ای مأموريت احمد شهيد، گزارشگر ويژه حقوق بشر ايران را تمديد کرد.

این قطع‌نامه با ۲۹ رای موافق، ۹ رای مخالف و ۱۶ رای ممتنع تصویب شد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دهم فروردین ماه در واکنش به آن گفت این موضوع و «تداوم» آن «غیر سازنده» است.

تازه‌ترین گزارش احمد شهید در اواخر اسفند ماه گذشته با وجود استقبال از «برخی پیش‌درآمدهای مثبت از سوی دولت جدید» در ایران، در باره حقوق بشر در این کشور ابراز نگرانی کرده و در مورد مواردی مانند اعدام‌ها، نقض حقوق اولیه شهروندان، مستقل نبودن سازوکار قضایی هشدار داده است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا مرضیه افخم دهم فروردین ماه گفته است «اقدام بانیان این قطعنامه، عملی درجهت شکاف میان کشورها وتحمیل معیارهای خاص به دیگران و اختلال در سازوکارهای بین‌المللی حقوق بشری است.»

خانم افخم در عین حال با اشاره به مواردی مانند وضعیت فلسطین گفته است «بانیان» قطع‌نامه آن را «نادیده» گرفته‌اند.

او در عین حال بدون اشاره به نام کشوری گفت «سرنوشت شهروندان کشورهای مختلف که هر روزه به بهانه مبارزه علیه تروریسم جان خود را از دست می‌دهند» نیز نادیده گرفته شده است.

مقام‌های ایران چه در دولت و چه در سازوکار قضایی و دیگر ارگان‌های این کشور قطع‌نامه‌های سازمان ملل و برخی دیگر نهادهای بین‌المللی در مورد وضعیت حقوق بشر را در ایران رد می‌کنند.

برخی مقام‌های عالی‌رتبه حکومت ایران مانند برادران لاریجانی حملات لفظی تندی نیز علیه احمد شهید کرده‌اند.

با این همه جمعه گذشته، هشتم فروردین ماه، «کمپين حقوق بشر ايران» گفته بود «لحن پاسخ قوه قضايیه ايران» به پیش‌نویس تهیه شده تازه «برخلاف سال های قبل متعصبانه و تند تنظيم نشده بود».

احمد شهيد از سه سال پيش به عنوان گزارشگر ويژه ايران در امور حقوق بشر انتخاب شده و ماموريت او تا کنون هر ساله تمديد شده است.

ایران، خود، در کنار کشورهایی مانند هند، پاکستان، روسیه یا اندونزی، از مخالفان تمدید ماموریت دوباره آقای شهید بودند، آنچه در رای‌گیری نهایی به شکست انجامید.

هشدار درباره کمبود آب در تهران

هشدار درباره کمبود آب در تهران

خسرو ارتقایی، منبع: خبرگزاری تنسیم
خسرو ارتقایی، منبع: خبرگزاری تنسیم
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران، نسبت به «افت شدید ذخیره آب در سدهای لار و لتیان» هشدار داده و گفته که اگر مردم استان‌های تهران و البرز در مصرف آب صرفه جویی نکنند، «با مشکل مواجه خواهیم شد.»

به گزارش یکشنبه ۱۰ فروردین خبرگزاری مهر، خسرو ارتقایی گفته که ذخایر آب «قابل برداشت» سدهای لار و لتیان در شرق تهران، تنها ۳۵ میلیون متر مکعب و ذخایر مشابه سدهای امیرکبیر و طالقان، ۱۲۰ میلیون متر مکعب است در حالی که مصرف آب فقط در شهر تهران روزانه سه میلیون متر مکعب است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران از کاهش بارش برف و باران در استان‌های تهران و البرز خبر و هشدار داده است: «اگر مردم در مصرف آب صرفه جویی جدی نکنند مجبور خواهیم بود فشار آب را کاهش دهیم. همچنین قطع آب مشترکان پرمصرف در دستور کار قرار دارد.»

ایران در منطقه‌ای خشک از جهان قرار دارد و بسیاری از مساحت آن را بیابان فرا گرفته است.
با وجود این، بحران خشکسالی، کاهش بارش و آنچه مدیریت و استفاده نادرست از منابع آبی موجود عنوان شده، به خشک شدن بسیاری از دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و تالاب‌های حیاتی ایران در سال‌های اخیر منجر شده است.

حمیدرضا تشیعی، معاون بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب، در آخرین روزهای سال ۱۳۹۲ گفته بود که «به دلیل تداوم خشکسالی، ۵۰۰ شهر در کشور دچار بحران کم‌آبی» شده است.

در ششم بهمن سال گذشته نیز حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو، با هشدار نسبت به اینکه «روز به روز به سمت بحران آبی در حرکت هستیم»، گفت: «هم‌اکنون ایران در مرحله تنش آبی قرار دارد و سطح آبخوان‌های کشور نیز حدود ۲۰ متر افت کرده است.»

او تاکید کرد: «چنانچه هرچه سریع‌تر در زمینه مدیریت بهینه منابع آب مبتنی بر اصول مدیریت یکپارچه منابع آب، استفاده از پساب‌ها و زهاب‌ها، فناوری‌های نوین و استفاده از منابع نامتعارف آب در استحصال و مصرف آب و بسیاری موارد دیگر اقدام نکنیم، به طور یقین هم در مبحث توسعه دچار عقب‌ماندگی خواهیم شد و هم در بخش توسعه آب و تامین آب شرب، این حیاتی‌ترین ماده برای زندگی بشر، دچار مشکلات عدیده خواهیم شد.»

دادگاه فدرال مصادره کتیبه‌های باستانی ایران در شیکاگو را مجاز ندانست

دادگاه فدرال مصادره کتیبه‌های باستانی ایران در شیکاگو را مجاز ندانست

عکس تزئینی است.
عکس تزئینی است.
بر پایه حکم جدید دادگاه فدرال در شیکاگوی آمریکا به شاکیان پرونده بمب‌گذاری تروریستی ۱۹۹۷ در اسرائیل اجازه داده نمی‌شود تا اشیای باستانی ایران در موزه‌های شیکاگو را به عنوان غرامت تحویل بگیرند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، «رابرت گِتِلمن»، قاضی این پرونده روز جمعه هشتم فروردین با صدور این حکم از تحویل اشیای باستانی ایران به شاکیان این پرونده جهت پرداخت غرامت ۴۱۲ میلیون دلاری جلوگیری کرده‌است.

این پرونده که حدود ده سال است در جریان است مربوط می‌شود که یک حمله انتحاری در یک مرکز خرید در بیت‌المقدس که در جریان آن ۵ تن جان باخته و حدود ۲۰۰ نفر دیگر نیز زخمی شدند.

گروه فلسطینی حماس مسئولیت این حمله را برعهده گرفته‌است و دادگاهی در واشینگتن بعدها حکم کرد که ایران به این خاطر که تأمین‌کننده مالی حماس است و به این گروه آموزش می‌دهد باید مبلغ ۴۱۲ میلیون دلار به بازماندگان بپردازد.

در دهه ۱۹۹۰ کنگره آمریکا قانونی را تصویب کرد که بر طبق آن بازماندگان قربانیان حملات تروریستی می‌توانند از طریق دادگاه‌های آمریکا از دولت‌هایی که در این حملات تروریستی دست داشته‌اند غرامت طلب کنند.

«رابرت گتلمن»، قاضی دادگاه فدرال شیکاگو در مورد تصمیم خود گفت که «شرایط غم‌انگیز» بازماندگان حمله تروریستی را درک می‌کند اما شاکیان این پرونده نتوانسته‌اند نشان دهند که اشیای این موزه‌ها متعلق به دولت ایران است.

«مت استالپر» که نظارت بر مجموعه ایرانی در مؤسسه شرقی شیکاگو را برعهده دارد نیز گفت که: «خوشحالم که این اشیا قرار نیست از دست رفته و تبدیل به پول شود.»

پیش از این در فروردین‌ماه سال ۹۰ نیز دادگاه تجدیدنظر در شیکاگو در پرونده استفاده از این اشیا به عنوان غرامت، به نفع ایران رأی صادر کرده‌بود.

هزاران لوح باستانی ایران در شیکاگو

اشیای یادشده شامل هزاران لوح و کتیبه ایرانی است که به خطوط باستانی نوشته شده و قدمتی بیش از دو هزار سال دارند.

این اشیا در موزه تاریخ طبیعی فیلد در شیکاگو و هم‌چنین در مؤسسه شرقی دانشگاه شیکاگو نگهداری می‌شوند.

دانشگاه شیکاگو طی سالیان گذشته به مرور بیش از ۳۰ هزار شیء باستانی را به ایران بازگردانده‌است.

«مت استالپر»، که نگهداری از این اشیا در شیکاگو را برعهده دارد به آسوشیتدپرس گفت زمانی که ثبت بقیه این اشیا نیز به انجام برسد تمامی این اشیای باستانی به ایران بازگردانده خواهد شد.

بخش اعظم این کتیبه‌ها از دهه ۱۹۳۰ طبق قراردادی درازمدت که با حکومت وقت ایران امضا شد به صورت عاریه‌ای در مؤسسه شرقی شیکاگو قرار گرفت.

«رابرت گتلمن»، قاضی پرونده یادشده با اشاره به قرارداد حکومت وقت ایران گفت که این اشیا برای مقاصد دانشگاهی و پژوهشی از سوی ایران قرض داده شده و از آنجا که به عاریه دادن آن برای مقاصد تجاری نبوده نمی‌توان آنها را مصادره کرد.

شاکیان این پرونده اما می‌گویند که حدود ۲۰ هزار شیء از اشیای موزه دانشگاه شیکاگو را می‌توان به عنوان دارایی‌های تجاری ایران درنظر گرفت اما قاضی یادشده این امر را رد کرده‌است.

موزه فیلد نیز می‌گوید که قطعات عتیقه خود را که شامل کاشی‌هایی پنج‌هزارساله مربوط به نخستین جوامع کشاورزی در جهان می‌شود در دهه ۴۰ به صورت قانونی خریداری کرده است.

شاکیان این پرونده می‌گویند که این خریداری‌ها قانونی نبوده و بنابر این دولت ایران صاحب این اشیا است؛ ادعایی که دادگاه شیکاگو آن را نپذیرفته است.

به نوشته آسوشیتدپرس، مقامات موزه‌های مختلف آمریکا به دقت پرونده اشیای باستانی ایران در موزه تاریخ طبیعی فیلد و مؤسسه شرقی دانشگاه شیکاگو را دنبال می‌کنند زیرا این مقامات نگران بودند که اگر حکمی خلاف منافع این دو موزه صادر شود کلکسیون‌های تمامی موزه‌ها در آینده با چنین خطری روبه‌رو شود.

آن‌گونه که قاضی گتلمن نیز اشاره کرده‌است مقامات دولتی آمریکا نیز به این پرونده وارد شده و با استفاده از اشیای موزه برای پرداخت این غرامت مخالفت کرده‌اند.

رضا خندان: نسرین ستوده به وزارت اطلاعات احضار شد

رضا خندان: نسرین ستوده به وزارت اطلاعات احضار شد

رضا خندان و نسرین ستوده
رضا خندان و نسرین ستوده
دو روز پس از انتشار گسترده فیلمی در شبکه‌های اجتماعی، حاوی انتقادات نسرین ستوده،  وکيل دادگستری، از شرایط سیاسی و اجتماعی ایران، رضا خندان، همسر این وکیل مدافع حقوق بشر، از احضار خانم ستوده به وزارت اطلاعات خبر داده است.

آقای خندان، ظهر یکشنبه ۱۰ فروردین، در صفحه فیسبوک خود نوشته در حالی که برای سفری دو روزه به استان خوزستان سفر کرده‌اند، از وزارت اطلاعات با آن‌ها تماس گرفته شده و نسرین ستوده و میزبان آن‌ها را به این وزارتخانه احضار کرده‌اند.

به نوشته آقای خندان، به آن‌ها گفته شده که تا یک ساعت دیگر باید خود را به وزارت اطلاعات معرفی کنند.

همسر نسرین ستوده مشخص نکرده که منظور از وزارت اطلاعات، مقر مرکزی این وزارتخانه در تهران است یا در خوزستان. 
گفت‌وگوی حسین قویمی با رضا خندان درباره احضار همسرش نسرین ستوده به وزارت اطلاعات

احضار نسرین ستوده به وزارت اطلاعات، دو روز پس از انتشار فیلم سخنرانی کوتاه او در «محفل ادبی و بی‌ادبی هالو» صورت می‌گیرد.

 «هالو» نام مستعار محمدرضا عالی‌پیام، شاعر طنز‌پرداز منتقد حکومت ایران است که خود پیش از این، برای مدتی بازداشت و زندانی بود.

خانم ستوده در این سخنرانی که تاریخ دقیق آن مشخص نیست، از فضای بیرون از زندان به عنوان «زندان بزرگ» نام می‌برد و می‌گوید که «هنر قانون بازی با استبداد را تغییر می‌دهد و حرف جدی استبداد را شوخی می‌گیرد.»

این وکیل مدافع حقوق بشر در میان تشویق حاضران می‌گوید که «ما ظاهرا آزادیم» و با نام بردن از زهرا رهنورد، میرحسین موسوی و مهدی کروبی، آن‌ها را «زندانیان وجدان» می‌نامد.

نسرین ستوده همچنین با اشاره به کسانی که آن‌ها را «زندانیان وجدان در زندان‌های شهرهای مختلف ایران» نام می‌برد، می‌گوید که «فعالان سیاسی، زندانیان عقیدتی، قومی و مذهبی» از جمله این افراد هستند.

به گفته این وکیل مدافع حقوق بشر، «دادرسی زندانیان وجدان بدون رعایت قانون و در دادگاه‌های سری و با روش‌های امنیتی بوده» و «حصر خانگی از مصادیق بارز بازداشت خودسرانه است.»

او همچنین با نام بردن از عبدالفتاح سلطانی و محمد سیف‌زاده، دو وکیل مدافع حقوق بشر که هم‌اکنون زندانی‌اند، به تلاش حکومت ایران برای لغو پروانه وکالت خود و آن‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: «وکالت و احیای عدالت، امانتی بود که از دیگران به ما رسیده بود. با پروانه یا بی‌پروانه ما این امانت را به آیندگان خواهیم سپرد.»

نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال اجتماعی مدافع حقوق بشر است. او عضو کانون مدافعان حقوق بشر، کمپین یک میلیون امضا برای تغییر قوانین تبعیض‌آمیز علیه زنان و انجمن حمایت از کودکان بوده و وکالت پرونده‌های تعداد زیادی از فعالان سیاسی، فعالان حقوق بشر، فعالان حقوق زنان، کودکان قربانی کودک آزاری و کودکان در معرض اعدام را برعهده داشته است.

خانم ستوده در سال ۱۳۸۸ برنده جایزه حقوق بشر سازمان حقوق بشر بین‌الملل شد.

او ۱۳ شهریور ماه ۱۳۸۹ بازداشت شد و در دادگاه بدوی به ۱۱ سال حبس، ۲۰ سال محرومیت از وکالت و ۲۰ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد اما دادگاه تجدید نظر حکم او را به شش سال حبس و ۱۰ سال محرومیت از وکالت کاهش داد.

حمید ابوطالبی نماینده دائم ایران در سازمان ملل شد

حمید ابوطالبی نماینده دائم ایران در سازمان ملل شد

حسن روحانی‌، رئیس‌جمهوری ایران، نماینده دائم این کشور در سازمان ملل را تعیین کرد. حمید ابوطالبی، دیپلمات پرسابقه جایگزین محمد خزاعی می‌شود. ابوطالبی در دولت روحانی معاون سیاسی دفتر ریاست‌جمهوری بوده است.
حمید ابوطالبی حمید ابوطالبی
حسن روحانی‌، رئیس‌جمهور ایران دیپلمات پرسابقه حمید ابوطالبی را به عنوان نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد تعیین کرد. وی جایگزین سفیر تاکنونی ایران محمد خزاعی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ابوطالبی ۵۶ ساله که در دولت حسن روحانی به سمت معاونت سیاسی دفتر ریاست‌جمهوری برگزیده شده بود، فعالیت دیپلماتیک خود را در سال‌های آغازین انقلاب شروع کرده است.

وی دارای دکترای جامعه‌شناسی تاریخی از دانشگاه لرون فرانسه است و پیش از این سفیر ایران در کشورهای ایتالیا، بلژیک، استرالیا بوده و در پست مدیرکل سیاسی وزارت امور خارجه، مشاور وزیر امور خارجه و عضو شورای استراتژیک وزارت امور خارجه خدمت کرده است.

خبرگزاری ایسنا می‌افزاید که ابوطالبی علاوه بر عضویت در هیات علمی دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی، عضو شورای راهبردی سیاست خارجی و هیات علمی سیاست خارجی و رئیس گروه مطالعات آسیای مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و از اعضای هیات علمی و تحریریه نشریه بین‌المللی "ایرفا" (Iranian Review of Foreign Affairs) نیز است. وی تألیفات متعددی نیز در حوزه دیپلماسی دارد.

نظر یک دیپلمات غربی درباره ابوطالبی

ابوطالبی چند سال پس از انقلاب ۱۳۵۷ کار خود را در وزارت امور خارجه ایران آغاز کرد.

یک دیپلمات غربی در سازمان ملل که نمی‌خواست نامش فاش شود، به خبرگزاری رویترز گفته است که ابوطالبی به جناح روحانی و هاشمی رفسنجانی نزدیک است؛ دو سیاستمداری که گفته می‌شود چهره‌های میانه‌رو و عمل‌گرایی هستند و مناسبات خوبی با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی دارند.
بیشتر بخوانید: ظریف: تغییرات گسترده‌ای در وزارت خارجه در راه است

اگرچه ابوطالبی در دولت‌های نهم و دهم (محمود احمدی‌نژاد) دیپلمات بود، ولی به نظر نمی‌آید به جناح احمدی‌نژاد نزدیک بوده باشد.

دیپلمات غربی می‌‌افزاید که ابوطالبی تاکنون نقشی در گفت‌وگوهای محرمانه هسته‌ای میان واشنگتن و تهران نداشته است؛ گفت‌وگوهایی که به توافق موقت میان ایران و شش کشور آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین انجامید.


محمد خزاعی محمد خزاعی
در صورتی که ایالات متحده آمریکا به درخواست ویزای ابوطالبی پاسخ مثبت دهد، وی راهی نیویورک و جایگزین محمد خزاعی خواهد شد.

دیپلمات‌های ایران نیز همانند نمایندگان کشورهای کره شمالی و سوریه اجازه خروج از محدوده‌ی ۲۵ کیلومتری از منطقه "منهتن" در در مرکز شهر نیویورک را ندارند.

هیأت‌های نمایندگی کشورهای غربی محمد خزاعی را نیز دیپلماتی نسبتا میانه‌رو ارزیابی کرده بودند.
بیشتر بخوانید: تغییر مسیر سیاست خارجی ایران در سال ۱۳۹۲

یک منبع ایرانی که نمی‌خواست نامش فاش شود، به رویترز گفته است که ابوطالبی ماه‌ها پیش قرار بوده جایگزین خزاعی شود. خزاعی اقتصاددان است و از سال ۲۰۰۷ نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل را بر عهده دارد.

شرکت ابوطالبی در اشغال سفارت آمریکا؟

روزنامه "جروزالم پست" به نقل از یک گزارش بلومبرگ می‌نویسد که ابوطالبی با دانشجویانی افراطی موسوم به "دانشجویان پیرو خط امام" در ارتباط بوده است؛ دانشجویانی که اندکی پس از انقلاب ۵۷ با اشغال سفارت آمریکا در تهران ۵۲ شهروند آمریکایی را به گروگان گرفتند. این گروگانگیری ۴۴۴ روز ادامه داشت.

به گزارش بلومبرگ، ابوطالبی این ادعا را رد کرده و گفته است که او فقط نقش مترجم را برای این دانشجویان ایفا کرده است.

انتقاد معاون فرهنگی سپاه از تلاش برای رفع فیلتر فیس‌بوک

انتقاد معاون فرهنگی سپاه از تلاش برای رفع فیلتر فیس‌بوک

معاون فرهنگی سپاه با انتقاد از تلاش مسئولان دولتی برای رفع فیلتر فیس‌بوک‌‌، می‌گوید "سبک زندگی ایرانی اسلامی" و "مراقب از نفوذ فرهنگ زندگی غربی" از مهم‌ترین موضوعات فرهنگی ایران هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
صفحه‌ای منسوب به رهبر جمهوری اسلامی در فیس‌بوک فعال است
حمیدرضا مقدم‌فر، معاون فرهنگی و اجتماعی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، روز یکشنبه ۱۰ فروردین (۳۰ مارس) در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: «مهم‌ترین اولویت اجرایی شدن شعار "اقتصاد و فرهنگ عزم ملی و مدیریت جهادی" در سال ۹۳ دوری جستن مسئولان فرهنگی کشور از غفلت‌های دوره گذشته است.»
مقدم‌فر با بیان اینکه ابزارهای فرهنگی مانند سینما، کتاب، انواع رسانه‌ها و ادبیات یکی از بهترین و موثرترین محل‌ها برای "رخنه‌ دشمنان" هستند، افزود: «شاید یکی از دلایل این رخنه و نفوذ غفلتی باشد که تاکنون مرتکب آن شده‌ایم.»
به گفته مدیرعامل سابق خبرگزاری فارس، رهبر جمهوری اسلامی همواره در مورد موضوعات و دغدغه‌هایی که در حوزه فرهنگ وجود دارد، تذکر داده است؛ تذکراتی که با "غفلت" مسوولان فرهنگی روبه‌رو شده و به باور وی همچنان ادامه دارد.
معاون فرهنگی سپاه همچنین تصریح کرد: «به جای حل موضوعات و دغدغه‌های اصلی‌مان مانند سبک زندگی ایرانی اسلامی که اتفاقا باید به شدت مراقب نفوذ فرهنگ زندگی غربی در این جریان باشیم، دغدغه‌ای نداریم. اما رفع فلیتر فیس‌بوک می‌شود دغدغه اصلی مسئولان ما.»
به نظر می‌رسد، اشاره‌ای این عضو ارشد سپاه پاسداران به اظهارات برخی مسئولان دولتی، از جمله علی جنتی‌، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران، چهار میلیون ایرانی عضو فیس‌بوک هستند که حکومت با استفاده از فیلترینگ آنها را محصور کرده‌ است.
جنتی با اشاره به اینکه در دولت حسن روحانی چنین تفکری وجود ندارد که شبکه‌های اجتماعی فیلتر شوند، می‌گوید: «البته این موضوع جزو مواردی است که حل آن به زمان نیاز دارد و با گذشت زمان برطرف می‌شود.»
او همچنین با بیان اینکه فیس‌بوک یک شبکه اجتماعی است و از مصادیق مجرمانه به شمار نمی‌رود، از عضویت خود در این شبکه‌ی اجتماعی خبر داده است.
مقدم‌فر: باید جلوی نفوذی‌ها را بگیریم
حمیدرضا مقدم‌فر، در بخش دیگری از سخنانش گفت: «کاری که باید انجام دهیم تکان اساسی به مسئولانی است که هم اکنون در غفلت هستند و ما باید آنها را از بسیاری موضوعات هوشیار کنیم.»
معاون فرهنگی سپاه ‌پاسداران افزود: «البته برخی از اینها هستند که غفلت ندارند و عامدانه موجب نفوذ یک جریان انحرافی در عرصه فرهنگی می‌شوند که اینجا باید با آنها مقابله کرد.»
او با بیان اینکه "باید جلوی نفوذها را بگیریم"، تصریح کرد: «در راس همه غفلت‌ها این مسئولان هستند که باید با مدیریت جهادی خود به تحقق شعار سال ۹۳ کمک کنند.»
آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، سال ۱۳۹۳ خورشیدی را به نام "اقتصاد و فرهنگ عزم ملی و مدیریت جهادی" نام‌گذاری کرده است.
نام‌گذاری سال‌ها در ایران به طور رسمی اولین بار در نوروز ۱۳۷۸ آغاز شد. برخی منتقدان معتقدند که طرح این شعارها جنبه اجرایی ندارد و بیشتر تبلیغات سیاسی برای رهبر جمهوری اسلامی است.

نماینده مجلس: عربستان ربایش مرزبانان را مدیریت می‌کند

نماینده مجلس: عربستان ربایش مرزبانان را مدیریت می‌کند

منصور حقیقت‌پور، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس عربستان را به مدیریت ربایش و نگهداری مرزبانان ایرانی متهم کرده است. این نماینده مجلس هشدار داده است که "ایران دلیلی برای حفظ احترام یک طرفه برای عربستان نمی‌بیند."
وضعیت مرزبانان ایرانی ربوده شده توسط گروه "جیش‌ العدل" هنوز ناروشن است. درحالیکه مقامات پاکستانی می‌گویند که این گروه و مرزبانان ربوده شده، در خاک پاکستان نیستند، مقامات ایرانی پاکستان را به عدم همکاری در این زمینه متهم می‌کنند.
منصور حقیقت‌پور، نماینده مردم اردبیل در مجلس به طور روشن عربستان را به حمایت از جیش العدل متهم کرده است.
به گزارش خبرگزاری مجلس شورای اسلامی (خانه ملت)، منصور حقیقت‌پور که نایب‌ رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس است، تأکید کرده که "برخی کشورهای فرومایه منطقه" مدیریت کننده اقدامات تروریستی علیه جمهوری اسلامی ایران هستند.
این نماینده مجلس گفته است: «شک نکنید که عربستان هم چون دو اتفاق قبلی، سناریوی ربایش مرزبانان ایرانی را مدیریت می‌کند.»
منصور حقیقت‌پور، نماینده اردبیل در مجلس منصور حقیقت‌پور، نماینده اردبیل در مجلس
او با اشاره ضمنی به انفجار مقابل سفارت ایران در بیروت، گفته است که مکالمات بی‌سیم ماجد الماجد (متهم به برنامه‌ریزی برای حمله به سفارت ایران) با بندر بن سلطان، مسئول وقت سازمان اطلاعات عربستان "ثابت کننده آن است که او از عربستان دستور گرفته" است.
منصور حقیقت‌پور البته روشن نکرده که ایران چطور به این مکالمات دست پیدا کرده است.
او مدعی شده است: «تمام فتنه ها زیر سر عربستان است و عملیات جنایتکارانه‌ای که در چابهار در مرز قرار بود انجام شود که بچه‌های بسیج با شهادت خود جلوی آن را گرفتند، نیز زیر سر عربستان بود و اسناد آن مشخص است.»
انگشت اتهام مقامات ایرانی به سوی عربستان
پیشتر محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز در نامه‌‌ی سرگشاده به دبیرکل سازمان ملل جیش العدل را "یک گروه تروریستی مورد حمایت‌ دولتی" خوانده بود.
اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز گفته بود: «این گروهک تروریستی از طرف عربستان و کشور‌های این‌چنینی حمایت می‌شود و پاکستان در مرز خودش در این منطقه کنترلی ندارد.»
منصور حقیقت‌پور، نایب رئیس‌کمیسیون امنیت ملی مجلس در واکنش به سخنان مقامات پاکستانی مبنی براینکه هیچ نشانی از مرزبانان در خاک این کشور پیدا نکردند، گفته است: «بیایند ما به آن ها آدرس بدهیم که این تروریست‌ها و اشرار در کجای خاک پاکستان پنهان شده‌اند.»
منصور حقیقت‌پور ضمن آنکه پاکستانی‌ها را در یافتن تروریست‌ها در خاک این کشور "بی‌عرضه" خوانده گفته است: «به نظر می رسد از اساس پاکستانی ها در یافتن مسائلی که در داخل خاک آن ها رخ می دهد ناتوانند و دنبال خیلی چیزهای دیگر را نیز گشتند، اما پیدا نکردند.»
این نماینده مجلس به اختفای بن‌ لادن در پاکستان اشاره کرد که به گفته او "دست‌ساز پاکستان و عربستان" بوده است.
نایب رئیس‌ کمیسیون امنیت ملی مجلس همچنین در ادامه تأکید کرده که ایران دلیلی برای "احترام یکطرفه" به عربستان ندارد و گفته است: «ایران عربستان را به عنوان عامل اصلی تمامی مسائل اخیر و پاکستان را به عنوان مقصر در این موضوع می‌داند.»

بیکاری زنان در ایران دو و نیم برابر مردان است

بیکاری زنان در ایران دو و نیم برابر مردان است

بر اساس اطلاعات جدید مرکز آمار ایران، مشارکت اقتصادی زنان ایران در حال کاهش است. میزان بیکاری زنان نیز دو و نیم برابر مردان برآورد شده است. به نظر می‌رسد مشکلات اقتصادی ایران به فعالیت اقتصادی زنان ضربه زده است.
مرکز آمار ایران، نتایج آمارگیری نیروی کار ایران در پاییز سال ۱۳۹۲ را منتشر کرد.
بر اساس این آمار نرخ مشارکت اقتصادی برای تمامی افراد بالای ۱۵ سال، ۴۰/۱ درصد است. این شاخص به تفکیک جنسیت برای مردان ۶۸/۱ درصد و برای زنان ۱۲/۳ درصد برآورد شده است.
نرخ مشارکت اقتصادی از نسبت افراد فعال (شاغل یا بیکار) به جمعیت در سن کار (در این آمار افراد ۱۵ ساله و بیشتر) به دست می‌آید.
این ارقام نشان می‌دهند که نرخ مشارکت اقتصادی زنان در اقتصاد ایران، حتی در مقایسه با برخی کشورهای همسایه این کشور، پایین است.
نرخ مشارکت اقتصادی زنان (بر اساس آمار سال ۲۰۱۳ بانک جهانی) در افغانستان و پاکستان به ترتیب ۱۶ و ۲۴ درصد است. این رقم برای قطر، ترکیه و عراق به ترتیب ۵۰، ۲۹ و ۱۵ درصد برآورد شده است.
نرخ مشارکت اقتصادی زنان در کشورهای آلمان، هلند و آمریکا نیز به ترتیب ۵۴، ۸۰ و ۵۷ درصد است.
اطلاعات جدید مرکز آمار ایران همچنین مشخص می‌کند که نرخ مشارکت اقتصادی زنان در سال ۲۰۱۳ به نسبت سال ۲۰۰۹ کاهش یافته است از ۱۶ درصد به کمی بیشتر از ۱۲ درصد رسیده است.
سهم بیشتر زنان ایران در نرخ بیکاری
نرخ بیکاری افراد بالای ۱۵ سال در ایران در پاییز ۱۳۹۲ به عدد ۱۰/۳ درصد رسیده و تعداد بيکاران بيش از ۲ ميليون و ۴۰۱ هزارنفر بوده است. نرخ بیکاری برای مردان ۸/۵ درصد و برای زنان ۲۰/۳ درصد است.
گرچه نرخ بیکاری مردان در پاییز سال ۹۲ نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۸ درهم درصدی را نشان می‌دهد اما بر اساس همین آمار، نرخ بیکاری زنان ۲/۸ درصد رشد داشته است. به عبارت دیگر تعداد میزان بیکار در میان زنان ایران افزایش یافته است.
بر اساس آمار بانک جهانی نرخ بیکار زنان در کشورهای قطر و ترکیه به ترتیب ۲/۸ و ۱۰/۸ درصد است. این شاخص اقتصادی برای کشورهای آلمان، هلند و ایالات متحده آمریکا به ترتیب ۵/۲، ۵/۲ و ۷/۹ درصد است.
نرخ بیکاری مردان در کشورهای آلمان، هلند و آمریکا نیز به ترتیب ۵/۶، ۵/۳ و ۸/۲ درصد است. در این کشورها نرخ بیکار مردان بیش از زنان است.
در کشورهای قطر و ترکیه نیز، نرخ بیکاری مردان به ترتیب یک دهم درصد و ۸/۵ درصد است.
بر اساس تعریف مرکز آمار ایران، فرد شاغل به کسی گفته می‌شود که در طول هفته یک ساعت کار کند. در همین حال کارآموزان و افرادی که بدون دریافت مزد برای یکی از اعضای خانواده‌شان کار می‌کنند نیز شاغل محسوب می‌شوند.
افراد بیکار نیز به کسانی گفته می‌شود که برای کار آماده باشند و همچنین اقدامات مشخصی را برای یافتن کار انجام داده باشند.

شنبه، فروردین ۰۹، ۱۳۹۳

اسحاق جهانگیری: چشم‌انداز تامین برق کشور نگران‌ کننده است

اسحاق جهانگیری: چشم‌انداز تامین برق کشور نگران‌ کننده است

به گفته معاون اول رئیس‌جمهور ایران برای تامین برق لازم در کشور باید سالانه ایجاد تاسیسات برای تولید ۱۵ هزار مگاوات برق در دست اجرا باشد، اما در حال حاضر این رقم تنها به ۳۸۰۰ مگاوات می‌رسد.
معاون اول رئیس جمهور می‌گوید که به دلیل تورم ۴۰ درصدی، اقتصاد کشور تحمل افزایش قیمت‌های حامل‌های انرژی را ندارد و "همه قیمت‌ها در حد ۲۰ تا ۲۵ درصد تغییر می‌کنند و یکی دو مورد نیز تغییر بیشتری دارند."

مطابق قانون هدفمندی یارانه‌ها که از سه سال پیش در دست اجراست باید در مدت پنج سال یارانه کالاهایی چون بنزین، گازوئیل، گاز، نفت، برق، آب، گندم، شکر، برنج، روغن و شیر حذف شده و آنها با قیمت بازارهای منطقه خلیج فارس عرضه ‌شوند.

در لایحه بودجه سال ۱۳۹۳ ارائه شده از طرف دولت یازدهم ایران به مجلس شورای اسلامی، دولت تصمیم به اجرای مرحله دوم طرح هدفمندی یارانه ها از ابتدای سال ۱۳۹۳ را داشت که عمدتا ناظر بر افزایش صددرصدی بهای مواد سوختی است. اما این موضوع با مخالفت نمایندگان مجلس روبرو شد و نهایتاَ قرار شد که دولت موظف به اجرای این مرحله از ابتدای تیر ۱۳۹۳ باشد.

طبق قانون هدفمندی باید ۵۰ درصد درآمدهای ناشی از لغو یارانه به مردم تعلق گیرد و بخشی از آن نیز به تولیدکنندگان داده شود تا از افزایش بهای انرژی آسیب چندانی نبینند و بتوانند به سرعت در جهت تغییر تاسیسات انرژی‌بر خود گام بردارند. اما در دولت احمدی‌نژاد همه درآمدهای ناشی از افزایش نسبی مواد سوختی به دادن یارانه به مردم اختصاص یافت و هیچ بخشی از قشرهای مردم نیز از فهرست دریافت‌کنندگان یارانه نقدی حذف نشدند.

مقام‌های دولت روحانی در ماه‌های اخیر بارها تاکید کرده‌اند که شمار دریافت‌کنندگان یارانه نقدی بیشتر از جمعیت واقعی کشور است و این دولت که از نیمه سال ۱۳۹۲ متصدی امور شده مجبور بوده تا پایان این سال به همین رویه ادامه دهد.

"اختصاص درآمدهای آب و برق برای یارانه نقدی"

جهانگیری که روز شنبه (۲۹ مارس/ ۹ فروردین) در مازندران با خبرنگاران سخن می‌گفت، با بیان این که تا آخر سال ۹۲ کل منابعی که از افزایش قیمت ها حاصل شد، ۹۰ هزار میلیارد تومان بود، افزود: «ولی ۱۳۰ هزار میلیارد تومان یارانه بین مردم توزیع شد و این یعنی آنکه ۱۰۰ درصد منابع حاصل شده توزیع و ۴۰ هزار میلیارد تومان نیز اضافه از بودجه دولت پرداخت شده است.»

وی به آسیب دیگر مرحله اول اجرای هدفمندی یارانه‌ها اشاره کرد و از جمله گفت: «وضعیت برخی شرکت‌ها از جمله برق و آب به گونه‌ای است که در هر شرایط ۳۰۰ میلیارد تومان سالانه از شرکت‌های آب و سه هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان از شرکت‌های برق گرفته می‌شد تا به عنوان یارانه توزیع کنند.»

دولت جدید برای صرفه‌جویی و کاهش شمار دریافت‌کنندگان یارانه نقدی از مردم خواسته است که از ۲۰ فروردین با پرکردن فرم‌هایی به خوداظهاری مالی بپردازند و آنهایی که نیازی به این یارانه ندارند داوطلبانه از دریافت آن صرفنظر کنند.

قبلا اعلام شده بود که شماری از نمایندگان مجلس هم یارانه دریافت کرده‌اند و ده‌ها هزار نفر از شهروندان ایرانی مقیم خارج از کشور نیز نامشان در فهرست دریافت‌کنندگان یارانه است. این که امیدواری دولت تحقق پیدا کند و بخش بزرگی از اقشار غیرنیازمند جامعه از دریافت یارانه صرفنظر کنند با ابهام بزرگی روبرو است. جهانگیری در همین رابطه افزوده است: «با این حال قانونگذار گفته دولت می‌تواند (راسا") نیازمندان را مشخص کند و سقف نیازمندی را مشخص کند و بر این اساس اگر کسی نیازمند نیست را از دریافت یارانه حذف کند.»

"در زمینه درمان در عرصه بین‌المللی در رده‌های آخر هستیم"


اسحاق جهانگیری: در بازدیدهایی که از بیمارستان‌ها داشتم وضعیت نابسامانی است که از این وضعیت جزو کشورهای رده آخر دنیا هستیم اسحاق جهانگیری: در بازدیدهایی که از بیمارستان‌ها داشتم وضعیت نابسامانی است که از این وضعیت جزو کشورهای رده آخر دنیا هستیم
بار بزرگ مالی‌‌ای که نحوه پرداخت یارانه‌های نقدی برای دولت ایجاد کرده به خصوص در شرایط اعمال تحریم‌ها و کاهش فاحش درآمدهای نفتی ایران، پیامدهای سنگینی برای عرصه‌های مختلف اجتماعی و اقتصادی کشور داشته است. جهانگیری در اظهارات خود از جمله به وضعیت وخیم بهداشت و درمان کشور اشاره کرده است: «بخش درمان کشور یکی از بخش‌هایی است که وضعیت مردم در این بخش نگران کننده است و در بازدیدهایی که از بیمارستانها داشتم وضعیت نابسامانی است که از این وضعیت جزو کشورهای رده آخر دنیا هستیم».

ظاهرا دولت امیدوار است که در شرایط تحریم با درآمدی که از قبل حذف یارانه‌های غیرمستقیم و افزایش درآمدهای خود از این رهگذر به دست می‌آورد نه تنها یارانه نقدی قشرهای نیازمند را بپردازد بلکه بخشی از آن را نیز به مسائلی مانند درمان و بهداشت مردم اختصاص دهد: «مردم بزرگوار ایران تصمیم بگیرند که بخاطر توجه به مسائل کشور، توجه به بخش‌هایی که نیاز به توجه جدی دارند مانند آب، درمان و ... از دریافت یارانه انصراف دهند.»


ولی صرفا درمان و بهداشت نیست که از توجه و بودجه‌رسانی کافی محروم مانده است. بخش‌های آب و برق کشور نیز نه تنها تامینات مالی لازم برای گسترش و ایجاد ظرفیت‌های لازم را دریافت نکرده‌اند، بلکه بخشی از درآمدهای خودشان نیز همانگونه که به آن اشاره شد صرف پرداخت یارانه نقدی به مردم شده است. از این رهگذر به خصوص تامین برق در کشور در سال‌های آینده در معرض مخاطرات جدی قرار گرفته است.

بنا به داده‌های اسحاق جهانگیری باید حداقل سالانه پنج هزار مگاوات نیروگاه جدید به کشور وارد شود و همزمان ۱۵هزار مگاوات در کشور در دست اجرا باشد که در سه سال، هر سال پنج هزار مگاوات نیروگاه به بهره برداری رسد: «ولی متاسفانه اکنون کل نیروگاه‌هایی که در دست اجراست، ۳۸۰۰ مگاوات بوده و این بدان معناست که آینده نگران کننده‌ای برای کشور خواهیم داشت.»

نماینده مجلس: امکان دسترسی به درآمدهای نفتی آزادشده را نداریم

نماینده مجلس: امکان دسترسی به درآمدهای نفتی آزادشده را نداریم

یک نماینده مجلس با اشاره به این که پول آزادشده ایران هنوز وصول نشده، بانک مرکزی را مقصر می‌داند. اما یک نماینده دیگر می‌گوید که تحریم‌های بانکی همچنان پابرجاست و آمریکا در رفع تحریم‌ها هم "هوشمندانه" عمل می‌کند.
مهدی دواتگری،عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران روز شنبه (۲۹ مارس/ ۹ فروردین) در مصاحبه با خبرگزاری مهر نهادهای مختلفی را مسئول احتمالی عدم دسترسی ایران به یک و نیم میلیارد دلار از پول‌های آزادشده طبق توافق ژنو، معرفی کرد.
او گفت: «وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی باید در خصوص علل عدم امکان انتقال این وجوه به ایران شفاف سازی کنند. اگر مشکل از توافقنامه ژنو است وزارت امور خارجه باید پاسخگو باشد و اگر مشکل از افتتاح حساب وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در کشورهای خارجی است باید رئیس کل بانک مرکزی و آقای طیب‌نیا (وزیر اقتصاد) پاسخگو باشند.»
بر اساس توافقنامه ژنو که در بهمن‌ماه میان ایران و گروه ۱+۵ امضا شد باید در طول ۶ ماه (از ابتدای ژانویه تا انتهای ژوئن ۲۰۱۴) ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار از پول‌های بلوکه شده ایران در بانک‌های خارجی آزاد شده و به این کشور باز گردد. مقام‌های ایرانی می‌گویند که که تا کنون یک و نیم میلیارد دلار از این مبلغ به حساب‌های ایران در عمان و سوئیس واریز شده، "ولی امکان انتقال این وجوه به کشور وجود ندارد زیرا بانک های خارجی از استرداد یا انتقال این وجوه به کشور جلوگیری می‌کنند".
توافق ژنو در مورد پول‌های بلوکه‌شده ایران عمدتا به طلب‌های ایران از هند (سه میلیارد دلار) و کره جنوبی برمی‌گردد که از خریداران عمده نفت ایران هستند.
چین و ژاپن نیز از دیگر خریداران عمده نفت ایران در آسیا هستند که در چارچوب تحریم‌های غرب علیه ایران خرید نفت از این کشور را سال گذشته ۱۵ درصد کاهش دادند و در عین حال ایران از دریافت وجوه خود از این کشورها هم با مشکلات بانکی روبرو بوده است.
دواتگری در اسفند ماه گذشته اعلام کرده بود که یک و نیم میلیارد یادشده از طرف کره جنوبی و ژاپن به حساب بانک مرکزی در کشورهای سوئیس و عمان واریز شده است اما امکان برداشت توسط بانک مرکزی تاکنون فراهم نشده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در ادامه مصاحبه امروز خود کشورهای عمان و سوئیس را به ترسیدن از آمریکا متهم کرده و گفته است: «متاسفانه برخی کشورها هیچ استقلالی از خود نداشته و نقش یک ایالت آمریکا را بازی می‌کنند و برای انتقال پول‌های ایران به کشور نیز باید از آمریکا اجازه بگیرند.»
او در مصاحبه‌ اسفندماه خود این احتمال را هم مطرح کرده بود که هدف از این "کارشکنی‌های آمریکا" سوق ایران به خرید صرفا مواد غذایی و دارو در قبال پول‌های آزادشده باشد.
"لغو تحریم‌ها هم هوشمندانه است"
اواسط اسفندماه ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی ایران تاخیر در پرداخت قسط اول و دوم پول ایران از سوی ۱+۵ را تایید کرد اواسط اسفندماه ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی ایران تاخیر در پرداخت قسط اول و دوم پول ایران از سوی ۱+۵ را تایید کرد
اواسط اسفندماه ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی ایران تاخیر در پرداخت قسط اول و دوم پول ایران از سوی ۱+۵ را تایید کرد، اما گفت: «اطمینان دارم این پول تا چند روز آینده واریز می‌شود.» با این همه به نظر می‌رسد که دسترسی ایران به پول‌های آزادشده‌اش با توجه به تداوم برخی از تحریم‌های بانکی با مشکلاتی روبروست.
ایرج ندیمی، نماینده مجلس ایران روز ۲۰اسفند در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ایلنا با اشاره به مکانیزم پیچیده دسترسی ایران به پول‌های یادشده می‌گوید: «تحریم‌های بانکی کماکان پابرجاست... شرط توافق ژنو برای نحوه هزینه کردن پول‌های آزاد شده و خرید کالای اساسی از این طریق نوعی کنترل مدیریت وجوه (ایران) است. همانطور که تحریم را هوشمندانه وضع کرده‌اند لغو آنرا هم هوشمندانه در نظر گرفته و با برنامه با ما رو به رو شده‌اند.»
با توجه به انتقادها و ناخشنودی‌های بخش‌هایی ازمحافظه‌کاران ایران از توافق ژنو، بعید نیست که دشواری ایران در دسترسی به پول‌های آزادشده‌اش به حربه‌ای در دست این نیروها بدل شود و سمتگیری دولت حسن روحانی در حل مناقشه اتمی بیش از پیش آماج حمله نیروهای یادشده قرار گیرد.

حسن روحانی: در حال آواربرداری خرابه‌های ۸ سال گذشته هستیم

حسن روحانی: در حال آواربرداری خرابه‌های ۸ سال گذشته هستیم

به گفته رئیس جمهور ایران راه دولت در سیاست خارجی همچنان دشوار است.او با بیان این که ۸ سال گذشته شرایط نامساعدی به اقتصاد کشور تحمیل شده، قول داد که در اجرای هدفمندی یارانه و کاهش تورم در سال ۱۳۹۳ با جدیت عمل ‌کند.
روحانی که روز شنبه (۹ فروردین/ ۲۹ مارس) در دیدار نوروزی با جمعی از وزیران، معاونان و مدیران کل سخن می‌گفت، با اشاره به سمت‌گیری دولتش در عرصه سیاست خارجی، آن را "آغازی خوب" توصیف کرد، ولی گفت که "برای بازسازی شرایط نامناسبی که در سال‌های گذشته ایجاد شده بود نیاز به زمان، تلاش، هماهنگی و انسجام داریم و باید خیلی کار کنیم."
روحانی تلویحاَ سیاست خارجی در دوران محمود احمدی‌نژاد را به ساختمانی تشبیه کرد که "در ۸ سال گذشته خراب شده و در چند ماه درست نمی‌شود". او گفت که دولتش همچنان مشغول "برداشتن آوارهای ۸ سال گذشته است."
تشدید مناقشه هسته‌ای و اعمال تحریم‌های بی‌سابقه علیه ایران در کنار تنش بیشتر با کشورهای منطقه از جمله مولفه‌های سیاست خارجی ایران در ۸ سال گذشته تلقی می‌شوند. حسن روحانی در کارزار انتخاباتی‌اش قول داد که این روند را متوقف کند. در ۹ ماه گذشته بر سر مناقشه هسته‌ای ایران میان این کشور و گروه ۵+۱ توافقی موقت ایجاد شده، اما به برآورد ناظران دستیابی به یک توافق جامع ظرف ۶ ماه یا یک سال آینده کار آسانی نخواهد بود. توافق موقت گرچه ثبات معینی را به اقتصاد ایران برگردانده، اما اثرات تحریم‌ها و کمبودها همچنان بر این اقتصاد سنگینی می‌کند.
روحانی در سخنان روز شنبه خود در اشاره‌ای به وضعیت اقتصادی کشور گفت که دولتش در شرایطی بسیار نامساعد کار خود را آغاز کرده است. او با اظهار این که "یک دوستی دیرینه و نزدیک را می‌شود با یک سخنرانی یا بیانیه خراب کرد، اما بازسازی این روابط و اعتماد از دست رفته بسیار زمان‌بر و سخت است" تصریح کرد که "در عرصه اقتصاد نیز وضع به همین منوال است و مردم و سرمایه‌گذاران اگر به شرایط و دولت اطمینان نکنند کار درست نخواهد شد."
روحانی با اشاره‌ای تلویحی به نقش و موضع گروه‌های تندرو گفت که اقدامات و حرف‌های این گروه‌ها نیز می‌تواند هر لحظه دوباره اوضاع را خراب کند: «از سویی هم ممکن است دولت ماه‌ها تلاش کند اما یک مرتبه عده‌ای از جایی سر و صدایی راه انداخته و کار را خراب کنند.»
رئیس جمهور ایران به طور غیرمستقیم دولت قبل را به "تصمیم‌گیری‌های ناگهانی و کارهای خلاف منطق و انتظار" متهم کرد و گفت که دولتش سعی کرده در مردم این اطمینان را ایجاد کند که در چنین مسیری قدم نخواهد زد.
روحانی حل مشکل تورم را نیز در گرو تعامل بهتر با جهان دانست. او با بیان این که تورم در سال گذشته از ۴۰ درصد به ۳۵ درصد کاهش یافته، ابراز امیدواری کرد که تا پایان سال ۱۳۹۳ این رقم به ۲۵ درصد تنزل یابد.
"حل تورم در تعامل با جهان"
روحانی: مردم باید بدانند راهی جز اجرای مرحله دوم این قانون نداریم ... این دولت تصمیم دارد اجرای قانون را گام به گام به پیش برده و به نتیجه برساند روحانی: مردم باید بدانند راهی جز اجرای مرحله دوم این قانون نداریم ... این دولت تصمیم دارد اجرای قانون را گام به گام به پیش برده و به نتیجه برساند
به گفته رئیس جمهور ایران مهار تورم و منفی‌کردن روند آن از جمله به دلیل عدم استقراض دولت از بانک مرکزی تحقق پیدا کرده است: « تا آن‌جا که بنده خبر دارم پس از پیروزی انقلاب اسلامی سابقه نداشته است که دولتی با مشکل مالی مواجه شود اما از بانک مرکزی استقراض نکند و از خود مسوولان این بانک برای ارتقای پایه پولی کشور دلسوزتر باشد... اگر اندکی مسامحه می‌کردیم تورم قابل کنترل نبود».
روحانی در ادامه بحث اقتصادی خود به یکی از دشوارترین اقدامات دولت در سال جدید یعنی اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها اشاره کرد و گفت که دولت با "قاطعیت" این کار را انجام خواهد داد. او با بیان این که در انجام این مرحله هیچ ملاحظه‌ای نخواهد کرد، افزود: « مردم باید بدانند راهی جز اجرای مرحله دوم این قانون نداریم ... این دولت تصمیم دارد اجرای قانون را گام به گام به پیش برده و به نتیجه برساند و هیچ ملاحظه و رویدادی از قبیل برگزاری انتخابات و غیره در تداوم اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها تاثیر نخواهد داشت و بنده شخصاً همه مسوولیت‌های اجرای این قانون را بر عهده گرفته‌ام.»
در لایحه‌ بودجه سال ۱۳۹۳ دولت پیشنهاد کرده بود که در چارچوب فاز دوم بهای مواد سوختی به سمت واقعی‌شدن سیر کند و به دوبرابر افزایش یابد. مجلس اما این درخواست را رد کرد و قرار است دولت از اوایل تیرماه به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها بپردازد. معاون اول رئیس جمهور ایران گفته است که وضعیت اقتصادی کشور توان شوک جدیدی ندارد و افزایش قیمت‌ها حول و حوش ۲۵ درصد بیشتر نخواهد بود.
کم‌رنگی مباحث فرهنگی و سیاسی در سخنرانی روحانی
بحث مسائل فرهنگی و گشایش‌های سیاسی در سخنرانی روحانی جای چندانی را به خود اختصاص نداد. او تنها گفت: «علیرغم این که در عرصه فرهنگ بخش اعظم کار خارج از حیطه اختیار دولت است، در عرصه سیاست داخلی و فرهنگ، عزم دولت جدی است و همکاران بنده کارها را با اهتمام جدی انجام می‌دهند.»
منتقدان می‌گویند که در ماه‌ها و هفته‌های اخیر دولت روحانی به رغم تاکیداتش در زمینه پایبندی به شعارهای انتخابی‌اش در عرصه‌های فرهنگی و اجتماعی و سیاسی، در عمل در برابر تندروها مقاومت لازم را به خرج نداده و سیاست یک گام به پیش یک گام به پس را دنبال کرده است. به گفته این منتقدان، به رغم انتشار برخی از کتاب‌های ممنوع شده در دوره احمدی‌نژاد ادامه توقیف مطبوعات، عدم آزادی زندانیان سیاسی و عدم رفع حصر از چهره‌های اصلی اعتراض به نتایج اعلام‌شده سال ۱۳۸۸، و نیز فقدان جدیت در به‌کارگیری نیروها و چهره‌هایی از میان اقلیت‌های قومی و مذهبی دست‌کم در تصدی امور مناطق و مسائل مربوط به خودشان باعث شده که کارنامه دولت روحانی در این زمینه‌ها چندان موفق نباشد.

تشکیل کميته ويژه پيگيری آزادی مرزبانان در وزارت خارجه ایران

تشکیل کميته ويژه پيگيری آزادی مرزبانان در وزارت خارجه ایران

ابراهيم رحيم پور، معاون آسيا و اقيانوسيه وزير امور خارجه ايران روز جمعه هشتم فروردين ماه  از تشکيل کميته ويژه پيگيری مساله ربوده شدن مرزبانان ايرانی خبر داده است.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ، ايرنا، ابراهيم رحيم پور گفته است: «وزارت خارجه کميته ای را برای پيگيری و اقدام فوری در خصوص روشن شدن موضوع و رهايی اين سربازان ايرانی اسير در دست گروهک تروريستی جيش العدل شکيل داده است.»

وی اضافه کرده است: «با تشکيل اين کميته تلاش ها برای آزادی مرزبانان ايرانی ربوده شده شدت بيشتری گرفته است.»

گروه جيش العدل در ۱۷ بهمن ماه گذشته پنج مرزبان ايرانی را در منطقه جکيگور شهرستان سرباز در جنوب سيستان و بلوچستان ربود.

معاون آسيا و اقيانوسيه وزارت امور خارجه ايران با اشاره به  اين که تا به «نتيجه رسيدن آزادی گروگان های ايرانی در مرز پاکستان اقدامات ديگری نيز در دستورکار وزارت خارجه و اين کميته ويژه قرار دارد،» گفته است: «ما با دولت پاکستان به صورت دائم در تماس هستيم و مقامات پاکستانی همکاری های اطلاعاتی فشرده ای را با مقامات جمهوری اسلامی ايران انجام می دهند و درعين حال قبول کرده اند که اقدامات ديگری نيز برای حل اين موضوع انجام دهند.»

ابراهيم رحيم پور توضيح بيشتری در خصوص «اقدامات ديگری» که قرار است که پاکستان برای آزادی اين مرزبانان ايرانی انجام دهد،‌ارائه نکرده است.

معاون وزيرامور خارجه ايران همچنين گفته است: جيش العدل از طريق يکی از منابع مستقل خود خبر  کشتن يکی از مرزبانان را اعلام کرده و «هنوز دولت پاکستان اين موضوع را تاييد نکرده که اين اتفاق چگونه و در چه مکانی رخ داده است و لذا ما هم هنوز نمی توانيم اين امر را تاييد کنيم.»

گروه جيش‌العدل روز سوم فروردين اعلام کرد که  گروهبان يکم جمشيد دانايی‌فر٬ يکی از پنج مرزبان ربوده شده را به دار آويخته است.

مقام‌های ايرانی نخست اين خبر را تاييد نکردند اما يک روز بعد استانداری سيستان و بلوچستان اظهار داشت که بر اساس تحقيقات به عمل آمده اين خبر صحت دارد.

به دنبال اعلام خبر اعدام يکی از پنج مرزبان ايرانی به گروگان گرفته شده توسط گروه جيش‌العدل٬ رييس جمهوری ايران روز چهارشنبه در تماس با نخست وزير پاکستان خواهان اقدام فوری برای آزادی اين افراد شد.

واکنش ظریف به انتقاد از عملکرد دستگاه دیپلماسی

همزمان با انتشار خبر تشکیل کمیته پیگیری وضعیت مرزبانان ایرانی، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در  صفحه فیس بوک خود به برخی از انتقادها از نحوه پیگیری مساله مرزبانان و کشته شدن یکی از آنها توسط گروه جیش العدل پاسخ داده است.

محمد جواد ظریف  با اشاره به نقدها در خصوص عملکرد دستگاه ديپلماسی در قبال گروگان‌گيری مرزبانان ايرانی نوشته است: «می‌دانم نقدهای تند و حتی توهين‌ها به دليل احساست پاکی است که جريحه‌دار شده است.»

وی اضافه کرده است:«تلاش شبانه‌روزی ما برای بازگرداندن صحيح و سالم اين عزيزان به آغوش خانواده‌هايشان است و نه تبليغات و شعارهايی که دل خوشی ايجاد می‌کند. ولی نه تنها کمکی به آزادی اين عزيزان نمی‌کند بلکه چه بسا موضوع را پيچيده‌تر نيز خواهد کرد.»

وزیر امور خارجه ایران می گوید، به دلیل ملاحظات «جدی و حساس» برخی از تلاش ها و اقدامات به صورت علنی مطرح نمی شود.

محمد جواد ظریف گفته است:«البته برخی اوقات احساسات باعث می‌شود که واقعيات تاريخی ناديده گرفته شوند. بدون هيچ‌گونه مستندی ادعا می‌شود که مثلا فلان قدرت در شرايط مشابه چنين و چنان می‌کرد و فراموش می‌شود که ده‌ها شهروند کشورهای بزرگ غربی توسط گروه‌های مشابه افراطی در افغانستان و سوريه و پاکستان به قتل رسيده‌اند و بسياری نيز گروگان بوده و هستند. ساير دولت‌ها هم همچون ما ناگزيرند با صبر و تحمل و بدون سروصدا و تبليغات برای آزادی شهروندان‌شان تلاش کنند، چون بهترين راهکار همين است. »

وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه در نامه ای به دبیرکل سازمان ملل متحد از وی خواست برای آزادی مرزبانان ایرانی تلاش کند.

با مرگ ریچارد فرای ایران یکی از دوستان واقعی خود را از دست داد

با مرگ ریچارد فرای ایران یکی از دوستان واقعی خود را از دست داد

ریچارد فرای، ایران‌شناس برجسته آمریکایی در سن ۹۴ سالگی درگذشت. او دارای خانه‌ای در اصفهان بود و وصیت کرده که در کنار زاینده‌رود دفن شود. فرای پیش از انقلاب در دانشگاه شیراز تدریس می‌کرد و عضو هیات امنای این دانشگاه بود.
ریچارد نلسون فرای (Richard Nelson Frye) در خانواده ای سوئدی‌تبار در ایالت آلابامای ایالات متحده آمریکا زاده شد. او در دوران نوجوانی به شرق و تاریخ آن علاقه‌ پیدا کرد و همین باعث شد که در دانشگاه ایلینوی آمریکا در کنار تحصیل در رشته‌ی تاریخ، به آموزش زبان‌های عربی و ترکی بپردازد.
فرای بعدها به زبان‌های گوناگون، از جلمه آلمانی، ازبک، پشتو، روسی، فارسی و فرانسوی مسلط شد و با زبان‌های اوستایی، پهلوی و سغدی نیز آشنایی کامل داشت. او فارسی را از محمد سمسار که کارشناس فرش در گمرک آمریکا بود آموخت و به کمک او کتاب "تاریخ بخارا"، اثر ابوبکر محمدبن جعفر نرشخی را ترجمه کرد که به رساله‌ی دکترای وی تبدیل شد. "تاریخ بخارا" مهم‌ترین و قدیمی‌ترین کتاب فارسی‌زبان در باره‌ی بخارا به به‌شمار می‌رود.
عشق به ایران
فرای به مرور به ایران و فرهنگ و تاریخ این کشور علاقه‌ی شدیدی پیدا کرد. علاقه‌ی او به سفرهای متمادی به ایران و دیگر کشورهای فارسی‌زبان محدود نشد، بلکه به شناسایی ایران وایرانی در جهان کمک فراوانی نمود.
دانشمند آمریکایی به رشته‌ی ایران‌شناسی در دانشگاه هاروارد اهمیت ویژه‌ای داد و مرکز ایران‌شناسی دانشگاه کلمبیا در نیویورک را بنیان گذاشت.
او همچنین از بنیان‌گذاران مرکز مطالعات ایرانی در تهران بود و درسازمان‌دهی مدرسه مطالعات ایرانی در شیراز نقش فعالی داشت.
این ایران شناس برجسته پیش از انقلاب در دانشگاه پهلوی شیراز تدریس می‌کرد و عضو هیات امنای این دانشگاه بود.
دیدار ریچارد فرای با محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران در سال ۱۹۸۵ (۲۰۰۶) دیدار ریچارد فرای با محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران در سال ۱۹۸۵ (۲۰۰۶)
محبوبیت فرای در میان ایرانیان مرزی نمی‌شناخت. او پس از انقلاب نیز مورد احترام مقامات ایران بود، تا حدی که در سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۰) دولت محمود احمدی نژاد به ریچارد فرای یک واحد مسکونی در اصفهان اهدا کرد.
محمدجواد ظریف٬ وزیر خارجه ایران روز جمعه (۸ فروردین / ۲۸ مارس)، یک روز پس از مرگ فرای، در صفحه توئیتر خود نوشت: «از درگذشت پروفسور ریچارد فرای٬ یک دوست واقعی و دانشمند ایران‌شناس٬ به شدت غمگین شدم. میراث غنی او همواره زنده خواهد ماند. خداوند روحش را قرین رحمت کند.»
از فرای آثار فراوانی درباره‌ی ایران و ایرانیان به جا مانده است؛ از جمله کتاب‌های "ایران بزرگ: ادیسه قرن بیستم"، "تاریخ ایران باستان"، "دوران طلایی ایران" و "میراث باستانی ایران".
همسر دوم ریچارد فرای٬ ایدن نبی نام دارد و از آشوریان ایران و از کارشناسان فرهنگی آسیای مرکزی و خاورمیانه است.
ایران‌شناس آمریکایی به احتمال زیاد در اصفهان و در کنار رودخانه زاینده رود، نزدیک آرامگاه پروفسور آرتور پوپ، شرق شناس نامدار به خاک سپرده خواهد شد.

مشکل آب در ایران: آلودگی آب علاوه بر خشکسالی

مشکل آب در ایران: آلودگی آب علاوه بر خشکسالی

به گفته‌ی مدیرعامل آب و فاضلاب کشور در تمام مناطق شهری و روستایی کیفیت آب جزو خط قرمزهاست. این مقام مسئول از آلودگی منابع آب محلی و ضرورت انتقال آب از نقاط دور سخن گفته است.
ایران بیش از یک دهه است که وارد یک دوره‌ی خشکسالی شده که کارشناسان آن را نزدیک به ۳۰ درصد ارزیابی کرده‌اند. بحران آب در ایران ظرف چند سال گذشته به صورت هشداردهنده در آمده است.

ناتوانی در تامین آب مورد نیاز مردم، تنها به کمبود آب خلاصه نمی‌شود. حمید جانباز، مدیرعامل آب و فاضلاب ایران، به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) درباره مشکلات آبرسانی به موارد متعددی اشاره کرده است: "موانع اجرای خدمات‌رسانی مطلوب به مشترکین، عدم تکمیل طرح‌های آبرسانی در سراسر کشور به دلیل مشکلات مالی، مشکل انتقال آب به دلیل رشد فزاینده جمعیت در شهرها و مهاجرت از شهرهای کوچک به کلانشهرها را از جمله مشکلات بخش آب" در سال گذشته بوده است.

هفته گذشته نیز حمیدرضا تشیعی، معاون بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب، گفته است که ۵۰۰ شهر در ایران دچار "تنش آبی" هستند. به گفته‌ی او مشکل کم‌آبی در ۴ شهر ایران به حدی است که آب شرب این شهرها جیره‌بندی می‌شود.
تهران و چند کلان‌شهر نیز با این تنش روبرو شده‌اند. چهار شهر نیز دچار کم آبی شدید هستند و مشکل اساسی تامین آب دارند که آب آشامیدنی آن‌ها جیره‌بندی می‌شود.

البته مدیرعامل آب و فاضلاب به ایلنا گفته است که تلاش می‌شود "آب جیره‌بندی نشود". اما روشن نیست با وضعیتی که سدهای ایران در حال حاضر دارند، این وعده چقدر عملی است.

سایت وزارت نیرو در اسفندماه گذشته گزارش داد که در زمان حاضر تنها ۲۱ درصد از حجم مخازن سدهای استان تهران از آب پر شده است. این تنها شامل حال سدهایی نیست که آب تهران از آن‌ها تامین می‌شود. بسیاری از شهرهای دیگر نیز در مرحله هشدار قرار گرفته‌اند.

شهریورماه گذشته حمید چیت‌چیان در یک برنامه تلویزیونی خبر داد: «در شرایط فعلی ایران با کمبود شدید منابع آبی روبروست و با توجه به قرار گرفتن کشور در اقلیمی خشک و نیمه‌خشک، سرانه آب تجدید شونده هم به زیر ۱۵۰۰ مترمکعب کاهش یافته است».

بنا بر این گزارش کلان‌شهرهای تهران، مشهد، اصفهان، اراک، همدان و کرمان نیز با تنش آبی روبرو شده‌اند.

ماموریت امنیت مرزهای منطقه سراوان به سپاه پاسداران واگذار شد

ماموریت امنیت مرزهای منطقه سراوان به سپاه پاسداران واگذار شد

در پی گروگان‌گیری ۵ مرزبان ایرانی در مرز ایران و پاکستان تامین امنیت بخشی از این مرز به نیروی زمینی سپاه واگذار شد. قرارگاه قدس سپاه در جنوب شرق ایران مستقر است و قبلا هم در منطقه سیسان و بلوچستان حضوری فعال داشته است.
به گزارش خبرگزاری مهر، در پی واگذاری مأموریت مرزبانی و تأمین امنیت ۳۰۰ کیلومتر از منطقه مرزی سراوان در استان سیستان و بلوچستان به نیروی زمینی سپاه پاسداران، محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه از میزان آمادگی نیروهای قرارگاه قدس برای اجرای این مأموریت بازدید کرد.
حوزه عمل قرارگاه سپاه قدس نیروی زمینی سپاه جنوب شرقی ایران است و تا کنون نیز در انسداد مرزسراوان مشارکت داشته است. آبان ماه گذشته سه مهندس این نیرو در جریان فعالیت برای انسداد مرز یادشده مورد حمله گروه‌های افراطی قرار گرفتند و کشته شدند. به این ترتیب ماموریت جدید ظاهرا محوری‌تر کردن نقش سپاه در امنیت مرز یادشده است.
در آبان‌ماه گذشته در درگیری جندالله، یک گروه مسلح تندرو سنی که خود را مدافع حقوق مردم سنی بلوچ می‌داند با مرزبانان ایرانی در منطقه سراوان ۱۴ مرزبان کشته شدند. قوه قضائیه ایران بلافاصله در واکنش به این کشتار ۱۶ زندانی را که به "همکاری با گروه‌های معاند" در منطقه متهم یا محکوم بودند اعدام کرد.
در هفته‌های اخیر نیز ۵ مرزبان ایرانی توسط گروهی مشابه به نام جیش‌العدل گروگان گرفته شده‌اند. یکی از این گروگان‌ها به تلافی مرگ یکی از افراد وابسته به جیش‌العدل در زندان جمهوری اسلامی به قتل رسید. برای آزادی ۴ مرزبان دیگر مذاکرات و اقدامات فشرده‌ای در جریان است. مقام‌های ایران مسقیما پاکستان و به طور غیرمستقیم عربستان سعودی را مسئول اقداماتی از این دست می‌دانند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سپاه پاسداران بازدید فرمانده کل سپاه از میزان آمادگی‌های مرزبانی "بیانگر ایجاد وضعیتی است که شرایط را برای اقدامات و فعالیت‌های تروریستی و خرابکارانه معاندین و گروهک های تروریستی سخت و ضریب امنیتی منطقه را با مشارکت و همکاری طوائف و مردم بومی ارتقا خواهد بخشید."
با توجه به امنیتی بودن فضای استان سیستان و بلوچستان سپاه پاسداران در این منطقه نقشی فعال دارد. مهر ۱۳۸۸ در پی یک حمله انتحاری به جلسه‌ای در منطقه‌ای در حد فاصل شهرستان‌های سرباز و چابهار در جنوب سيستان و بلوچستان عده‌ای کشته شدند که دو نفر از فرماندهان سپاه نیز در میان آنها بودند.
گرچه سپاه در همه این سال‌ها قول برقراری امنیت در منطقه را داده است اما اقدامات مسلحانه و گروگان‌گیری گروه‌های افراطی همچنان ادامه دارد. کارشناسان دلیل عدم موفقیت راهکارهای تا کنونی را به عوامل مختلفی ربط می‌دهند. فقر و عقب‌ماندگی شدید در منطقه، تبعیض حکومتی نسبت به اقلیت‌های مذهبی و از جمله سنی‌ها در مناطق مرزی، اتکای شدید به راهکارهای نظامی و امنیتی و عدم میدان‌دادن به نیروهای میانه‌رو در میان سنی‌های منطقه از جمله این عوامل معرفی می‌شوند.
با توجه به این دلایل، موفقیت واگذاری امنیت مرز سراوان به نیروی زمینی سپاه و امید به این که صرفا از این راه امنیت در منطقه تامین شود جای شک و تردید دارد.

جمعه، فروردین ۰۸، ۱۳۹۳

ماموریت احمد شهید برای ایران یک‌سال تمدید شد

ماموریت احمد شهید برای ایران یک‌سال تمدید شد

"شورای حقوق بشر" سازمان ملل متحد در آخرین نشست خود با اکثریت آرا، ماموریت احمد شهید، گزارشگر ‌ویژه‌ی این سازمان برای ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد. نهادهای مدافع حقوق بشر در ایران از این تصمیم استقبال کردند.
روز جمعه (۲۸ مارس، ۸ فروردین) شورای حقوق‌بشر سازمان ملل متحد در نشست ژنو با ۲۱ رای موافق، ۱۶ رای ممتنع و ۹ رأی مخالف به قطعنامه‌ای رای داد که بر پایه‌ی آن ماموریت احمد شهید، گزارشگر ویژه این شورا در امور ایران، تا ماه مارس سال ۲۰۱۵ میلادی تمدید می‌شود.
احمد شهید به‌این ترتیب ماموریت دارد به بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران و تهیه گزارش‌های تازه در این مورد ادامه دهد. نماینده اقلیت مذهبی بهائی و نهادهای بین‌المللی مدافع حقوق‌بشر در ایران از تمدید ماموریت احمد شهید استقبال کردند. اقلیت‌های مذهبی ایران بارها شکایت کرده‌اند که اجازه انجام آزادنه‌ی فرایض دینی خود را ندارند.
موافقان و مخالفان ماموریت احمد شهید
آمریکا، بریتانیا، آلمان، فرانسه، رومانی، کره‌، پرو، هلند، مکزیک، ژاپن، ایتالیا، استوانی، جمهوری چک، کاستاریکا، شیلی‌، برزیل، اتریش و آرژانتین در شمار کشورهایی بودند که به تمدید ماموریت آقای شهید رای مثبت دادند. رأی هند، اندونزی، پاکستان، روسیه، ویتنام، چین و کوبا منفی بود.
احمد شهید از زمان انتخاب خود به‌عنوان گزارشگر ویژه، بارها از نقض شدید حقوق بشر در ایران گزارش داده و هر بار با حمله رهبران سیاسی ایران روبرو شده است. او پیش‌تر وزیرخارجه کشور مولداوی بوده است. خبرگزاری آلمان در گزارش مربوط به تمدید ماموریت احمد شهید نوشته است: «رژیم تهران در کنار نقض آزادی دین، سایر آزادی‌ها، از جمله آزادی بیان را نیز زیر پا می‌گذارد، مخالفان سیاسی خود را سرکوب و انسا‌ن‌ها را به‌خاطر جرایم کوچک اعدام می‌کند.»
احمد شهید در گزارشی که چند روز پیش در مراسم گشایش نشست فعلی شورای حقوق‌بشر در ژنو قرائت کرد، ایران را بار دیگر به نقض شدید حقوق بشر متهم کرد. روز پنجشنبه (۲۷ مارس، ۷ فروردین) نیز سازمان عفو بین‌الملل در گزارش سالانه مربوط به مجازات اعدام، اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران در سال گذشته دست‌کم ۳۶۹ نفر را اعدام کرده است، اما به دلیل فاش نشدن همه موارد اعدام، ممکن است تعداد افرادی که در این سال اعدام شده‌اند به ۷۰۰ نفر برسد.
در گزارش سازمان "عفو بین‌الملل" همچنین اعلام شد که ایران جزو ۴ کشوری است که در سال ۲۰۱۳ میلادی بیشترین اعدام‌ها را داشته‌اند.
"تحول مثبت برای حقوق بشر در ایران"
کمپین بین‌المللی حقوق‌بشر در ایران تمدید ماموریت گزارشگر ویژه شورای حقوق‌بشر را "تحولی مثبت برای حقوق بشر در ایران" دانست و رای‌گیری شورای حقوق بشر را بیانگر نگرانی جامعه بین‌المللی نسبت به ادامه نقض حقوق بشر در دوران ریاست جمهوری روحانی ارزیابی کرد.
هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر در ایران، به‌خبرگزاری‌ها گفت: «شورای حقوق بشر با تمدید این حکم این پیام قوی را به دولت ایران می‌فرستد که تنها حرف کافی نیست. جهان نیازمند مشاهده تغییرات واقعی در وضعیت حقوق بشر ایران است.»
دکتر هادی قائمی هماهنگ‌کننده کمپین بین‌المللی حقوق‌بشر در ایران دکتر هادی قائمی هماهنگ‌کننده کمپین بین‌المللی حقوق‌بشر در ایران
در جلسات نشست اخیر شورای حقوق بشر، علاوه بر احمد شهید، بان‌کی‌مون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز گزارشی پیرامون نقض شدید حقوق بشر در ایران ارائه داد که با واکنش تند رهبران سیاسی جمهوری اسلامی ایران روبرو شد. از جمله علی‌اکبر ولایتی، مشاور بین‌المللی رهبر جمهوری اسلامی، دبیرکل سازمان ملل را دست‌نشانده‌ی آمریکا معرفی کرد.
هیئت ایرانی حاضر در نشست ژنو، پاسخ خود را به گزارش‌‌های احمد شهید و بان‌کی‌مون که توسط قوه قضائيه ایران تهیه شده بود قرائت کرد. لحن این پاسخ برخلاف لحن رهبران سیاسی در داخل ایران، و برخلاف سال‌های پیش، متعصبانه و تند نبود.
به‌گفته‌ی سخنگوی کمپین‌ بین‌المللی حقوق‌بشر در ایران، دو منبع جداگانه نزدیک به هیئت ایرانی حاضر در ژنو گفتند که در ایران تقاضای فزاینده‌ای برای به‌کارگیری نگرشی متفاوت توسط دولت ایران در برابر گزارش احمد شهید وجود دارد.
یکی از این منابع افزود: «دولت ایران باید از حملات شخصی به احمد شهید در پاسخ به گزارش‌هایش دست بردارد. ما در مجموعه نهادهای حقوق‌بشری سازمان ملل متحد به حاشیه رانده شده‌ایم و نگرش ایران به بهبود وضع کمکی نکرده است.»

«نمایندگان مجلس نه مطالعه کافی دارند، نه اطلاع دقیقی از اخبار»

«نمایندگان مجلس نه مطالعه کافی دارند، نه اطلاع دقیقی از اخبار»

یکی از نمایندگان مجلس ایران به نطق‌های وقتٰ‌گیر و عوامانه در صحن مجلس اشاره کرده و گفته است که میزان مطالعه نمایندگان کم است و برای این که در جریان اخبار باشند باید برخی برنامه‌های خود را تغییر دهند.
زمانی که حسن روحانی در جمع روسای دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، منقتدان توافق ژنو (توافق هسته‌ای ایران با گروه ۵+۱) را کم‌سواد خواند، با موجی از اعتراض روبرو شد. شدیدترین اعتراض‌ها از سوی برخی از اصولگرایان تندرو مجلس صورت گرفت که خود را مخاطب اصلی رئيس جمهور یافته بودند.
اما میزان کم‌سوادی یا بی‌سوادی نمایندگان مجلس به واقع چقدر است و وقت این نمایندگان در ساعات کاریشان به چه می‌گذرد؟
غلام‌علی جعفرزاده، نماینده‌ی مجلس نهم در مورد میزان مطالعه نمایندگان در مورد طرح‌ها و لوایحی که در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد، به سایت "تابناک" گفته است: «برخی نمایندگان بر اساس علایق شخصی مطالعاتی انجام می‌دهند اما در مجموع نمایندگان فرصتی برای مطالعه ندارند».
او به "کاستی‌ها و کمبودهای زیاد" و بحث‌های وقت‌گیر در صحن علنی مجلس اشاره کرده که موجب بازدهی کم "خانه ملت" هستند. به گفته‌ی او مطالعه عمومی و تخصصی نمایندگان کم است و «برخی نمایندگان مجلس بر این عقیده هستند که باید بافت مجلس را ازحالت سنتی خارج کرد».
خبرگزاری دانشجویی "ایسنا" در بهمن گذشته با اشاره به نطق حسن روحانی در میان روسای دانشگاه‌ها، دست به انتشار فهرستی زد از "سواد دیپلماتیک" ۲۴ نماینده مجلس. از این عده ۸ نفر تحصیلات حوزوی دارند. از میزان تحصیلات برخی از آنها هیچ اطلاعی در دست نیست.
MPT
خبرگزاری ایسنا درباره‌ی دو نفر از این لیست نوشت: «در این فهرست البته افراد شناخته‌شده‌ای چون مهرداد بذرپاش که توسط محمود احمدی‌نژاد به عنوان الگوی جوانان به جامعه رونمایی شد و موضوع دکترای پر حرف و حدیث و ماجرای فوق لیسانس‌اش به ضرب‌المثل تبدیل شد یا جواد کریمی قدوسی نماینده فرهیخته مشهد که طرح علیه تیم مذاکره‌کننده نوشت و NPT را با اعتماد به نفس فراوان MPT خواند».
انتقاد از کم‌سوادی یا بی‌سوادی البته تنها به نمایندگان مجلس ختم نمی‌شود. گاه با بالا گرفتن اختلاف‌ها، جناح‌های رقیب درباره مدارک تحصیلی یکدیگر دست به افشاگری می‌زنند. جنجال بر سر تقلبی بودن مدرک دکترای هادی مقدسی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، یا تقلبی بودن مدرک تحصیلی ارسلان فتحی‌پور، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، از این نمونه‌اند. یکی از جنجال‌برانگیزترین موارد نیز بر سر جعلی بودن مدرک تحصیلی علی کردان، وزیر کشور محمود احمدی‌نژاد بود که حتی به رسانه‌های خارجی نیز راه یافت.