پنجشنبه، مرداد ۰۹، ۱۳۹۳

۱۶ هزار سرباز ذخیره به ارتش اسرائیل فراخوانده شدند

۱۶ هزار سرباز ذخیره به ارتش اسرائیل فراخوانده شدند

ارتش اسرائیل ۱۶ هزار سرباز ذخیره دیگر را به ارتش فراخوانده است. کابینه اسرائیل از ادامه حملات خود علیه غزه خبر داده و هرگونه عقب‌نشینی را رد کرده است. در همین حال پنتاگون با ارسال مهمات به اسرائیل موافقت کرده است.
رادیو اسرائیل صبح پنج‌شنبه (۳۱ ژوئیه/ ۹ مرداد) گزارش داد که ارتش اسرائیل ۱۶ هزار سرباز ذخیره دیگر را برای کمک و کاستن فشار از دوش نیروهای ارتش، به جبهه جنگ با فلسطینیان احضار کرده است. به این ترتیب در حال حاضر شمار سربازان ذخیره فراخوانده شده به خدمت در ارتش اسرائیل به ۸۶ هزار تن رسیده است.

کابینه امنیتی اسرائیل یک روز پیش به ارتش دستور داده بود که عملیات نظامی خود در نوار غزه را گسترش دهد. کابینه اسرائیل نیز روز پنج‌شنبه در جلسه‌ای ویژه بر سر ادامه حملات علیه گروه حماس به توافق رسید. حصول این توافق در حالی است که سازمان ملل متحد مصرانه از اسرائیل خواسته که به حملات خود پایان دهد.

بان کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، حمله اسرائیل به مدرسه سازمان ملل در غزه را به شدت محکوم کرده و آن را "خشمگین‌کننده و غیرقابل توجیه" دانست.

محمود عباس، رئیس‌تشکیلات خودگردان فلسطین، روز چهارشنبه با توجه به افزایش شمار کشته‌شدگان و ویرانی‌های فراوان در نوار غزه، مناطق فلسطینی را "فاجعه‌زده" اعلام کرد. او از سازمان ملل خواست که هر آنچه در توان دارد برای کمک به مردم نوار غزه به کار بندد.

موافقت وزارت دفاع آمریکا با ارسال مهمات به اسرائیل

در همین حال به گزارش خبرگزاری فرانسه تنها چند ساعت پس از بمباران مدرسه سازمان ملل در غزه از سوی جنگنده‌های هوایی ارتش اسرائیل، آمریکا با ارسال مهمات جدید به اسرائیل موافقت کرده است. این توافق در اصل پاسخ مثبت به درخواست روز ۲۰ ژوئیه از سوی اسرائیل بوده است.

طبق اعلان وزارت دفاع آمریکا، چاک هیگل، وزیر دفاع سه روز پس از وصول درخواست، مجوز ارسال مهمات را صادر کرده است. جان کربی، سخنگوی پنتاگون گفته است که این اقدام "صرفا یک تصمیم وزارتخانه‌ای" بوده و برای انجام آن نیازی به اجازه کاخ سفید نبوده است.

او در ادامه با تأکید بر وظیفه آمریکا در تأمین امنیت اسرائیل خاطرنشان ساخته است، کمک به اسرائیل برای تقویت توانایی‌اش در "نشان دادن واکنش و دفاع قدرتمندانه از خود"، موضوعی "حیاتی" برای منافع ملی ایالات متحده به شمار می‌رود.
بیشتر بخوانید: مجموعه مطالب در مورد بحران غزه

تأکید اسرائیل بر عدم عقب‌نشینی

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از ادامه حملات علیه غزه خبر داده است. او گفته است که پیشنهادات برای آتش‌بس زمانی قابل قبول هستند که به اسرائیل این امکان را دهند تا همچنان تونل‌های زیرزمینی حماس را منهدم کند.

وی در آغاز جلسه کابینه در روز پنج‌شنبه گفت: «تونل‌هایی که حماس ساخته، به آنها این فرصت را داده تا سربازان و غیرنظامیان در اسرائیل را در نقاط مختلف به طور همزمان مورد هدف قرار دهند.»

آزادی یکی از همراهان بازداشتی خبرنگار واشنگتن پست در تهران

آزادی یکی از همراهان بازداشتی خبرنگار واشنگتن پست در تهران

یک منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفته است که شوهر یک عکاس، خبرنگار مستقل آمریکایی که همراه با وی در تهران بازداشت شده بود، آزاد شده است. این فرد هم‌زمان با جیسون رضائیان‌، خبرنگار واشنگتن پست و همسرش دستگیر شده بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز یکی از کسانی که به همراه جیسون رضائیان، خبرنگار روزنامه واشنگتن پست در تهران دستگیر شده بود، آزاد شده است.

رویترز این خبر را به نقل از یک منبع آگاه منتشر کرده است. فرد آزاد شده شوهر یک عکاس و خبرنگار مستقل آمریکایی است. خانواده این عکاس تاکنون تمایلی به افشای نام وی نداشته‌اند. پیش‌تر روزنامه واشنگتن پست نوشته بود که شوهر این عکاس در ایران کار خبرنگاری نمی‌کرده است.

وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه خواستار آزادی فوری این افراد شده بود. یک مقام ارشد آمریکایی نیز گفته بود که ایالات متحده "از تمامی کانال‌ها" برای ‌آگاه کردن مقامات ایرانی از میزان نگرانی خود استفاده کرده است.
بخوانید: واکنش نهاد‌های حقوق بشری به بازداشت سه شهروند آمریکایی

رویترز به نقل از این منبع آگاه نوشته است که با افراد بازداشتی در ایران "محترمانه برخورد شده و آب و غذا در اختیارشان گذاشته شده است". همین منبع به رویترز گفته است که فرد آزاد شده در زمان بازداشت مورد شکنجه قرار نگرفته است.

پیام ویدئویی مری رضائیان

همه این افراد روز پنج‌شنبه گذشته بازداشت شدند. جیسون رضائیان ۳۸ ساله در سال ۲۰۱۲ فعالیت خود را به عنوان خبرنگار واشنگتن پست در تهران آغاز کرد. همسر وی یگانه صالحی، ۳۰ ساله نیز که برای روزنامه "نشنال" چاپ امارات متحده عربی کار می‌کرد، بازداشت شده است. خانم صالحی تابعیت ایرانی دارد.


جیسون رضائیان و یگانه صالحی که هم اینک در بازداشت به سر می‌برند جیسون رضائیان و یگانه صالحی که هم اینک در بازداشت به سر می‌برند
مادر یگانه صالحی در گفتگوی تلفنی با رویترز نسبت به وضعیت دختر و دامادش ابراز نگرانی کرده و گفته است که از زمان بازداشت تا کنون هیچ ‌خبری از آنها به خانواده نرسیده است.

مری رضائیان، مادر جیسون رضائیان نیز در ویدئویی که روز سه‌شنبه روی وبسایت روزنامه واشنگتن پست منتشر شد، گفت که پسرش دچار فشار خون بالاست و در حال حاضر به داروهایی که همواره باید مصرف کند، دسترسی ندارد.

ایران بازداشت این افراد را تأیید کرده اما تا کنون رسما در مورد علت دستگیری این خبرنگاران توضیحی نداده است. دادستان تهران گفته است که پرونده این افراد مرحله تحقیقاتی را می‌گذراند

قاسم سلیمانی: جام خشم‌مان را به موقع بر سر اسرائیل خالی می‌کنیم

قاسم سلیمانی: جام خشم‌مان را به موقع بر سر اسرائیل خالی می‌کنیم

سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران با انتشار پیامی خلع سلاح فلسطینیان را یک "توهم دست‌نیافتنی" خوانده است. هم‌زمان برخی نمایندگان مجلس نیز از تدوین طرحی برای "ورود مستقیم ایران به جنگ غزه" خبر داده‌اند.
سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروهای قدس، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران، پیامی را در حمایت از مبارزه نیروهای "مقاومت فلسطینی" منتشر کرده که در آن بر پشتیبانی همه جانبه نیروهای سپاه از مردم فلسطین تأکید شده است.

او در این پیام گفته است: «همه جهان باید بداند که خلع سلاح مقاومت یک تصور باطل، یک توهم دست‌نیافتنی و یک خواب آشفته است که هرگز جامه تحقق نخواهد پوشید. خلع سلاح مقاومت رویایی گزاف است که دفن خواهد شد.»

قاسم سلیمانی که از سرداران بانفوذ سپاه پاسداران به شمار می‌رود، در پیام مکتوب خود که روز پنج‌شنبه (۹ مرداد/۳۱ ژوئیه) در خبرگزاری‌های داخلی منتشر شده، ادامه حمایت سپاه از نیروهای "مقاومت" فلسطینی را یک "وظیفه دینی" خوانده و خاطرنشان کرده است: «ما لحظه‌ای از حمایت مقاومت و پشتیبانی از ملت فلسطین دست نخواهیم کشید و در این مسیر ذره‌ای تردید نداریم.»

او فلسطین را "آتشفشانی الهی" خوانده است که "تنها با بیرون راندن اشغالگران غاصب، خاموش می‌شود".

پیام فرمانده نیروهای قدس در حالی منتشر می‌شود که رهبر جمهوری اسلامی نیز دو روز پیش‌در خطبه‌های نماز عید فطر در تهران، در اظهاراتی تند خلع سلاح حماس و جهاد اسلامی فلسطین را به شدت رد کرده و گفته بود که درخواست آتش‌بس ‌در غزه، یک "اقدام تحمیلی" از سوی آمریکا و اسرائیل علیه مردم غزه است.

آیت‌الله خامنه‌ای با متهم کردن اسرائیل به "نسل‌کشی" از کشورهای دنیا به ویژه کشورهای مسلمان خواسته بود تا به تجهیز و تسلیح ملت فلسطین کمک کنند.

سردار سلیمانی نیز در پیام خود با محتوایی مشابه سخنان رهبر جمهوری اسلامی از "تمامی برادران مسلمان" خواسته است تا با اتحاد با یکدیگر "سلاح خود را، خون خود را، عزت خود را به خاطر دفاع از انسانیت و اسلام که در فلسطین خلاصه شده است، به کار گیرند".

او در بخش دیگری از این پیام با اشاره به رویدادهای غزه نوشته است: «صحنه‌های دردناکی که در فلسطین شاهد هستیم، قلب ما را به درد می‌آورد و سینه را آکنده از غم می‌کند؛ غمی که در درون خود یک خشم عمیق را نهفته دارد، خشمی که در وقت مناسب آن را بر سر صهیونیست‌های مجرم خواهیم ریخت.»
بیشتر بخوانید: مجموعه مطالب در مورد بحران غزه
نمایندگان مجلس به دنبال "کمک مستقیم به غزه"

هم‌زمان با ادامه جنگ در غزه و چشم‌انداز تیره برقراری آتش‌بس میان اسرائیل و حماس، شماری از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران به دنبال بررسی طرحی هستند که هدف از آن "کمک مستقیم به غزه" عنوان شده است.

عبدالله کوثری، نماینده تهران، گفته است که این طرح دو فوریتی با توجه به سخنان روز عید فطر آیت‌الله خامنه‌ای و تأکید وی بر ضرورت تسلیح فلسطینیان تدوین شده است.


این طرح که به معنای ورود مستقیم ایران به جنگ غزه خواهد بود، قرار است در نخستین جلسه مجلس پس از پایان تعطیلات تابستانی مورد بررسی قرار گیرد این طرح که به معنای ورود مستقیم ایران به جنگ غزه خواهد بود، قرار است در نخستین جلسه مجلس پس از پایان تعطیلات تابستانی مورد بررسی قرار گیرد
محمد صالح جوکار، نماینده یزد و یکی از اعضای این کمیسیون گفته است: «ملت فلسطین فاز تهاجم را برای رسیدن به نقطه مطلوب آغاز کرده است و لذا بر ما لازم است تا ملت فلسطین را در برابر رژیمی که از تمام امکانات مشروع و نامشروع بهره می‌برد تجهیز و تسلیح کنیم.»

این طرح که به معنای ورود مستقیم ایران به جنگ غزه خواهد بود، قرار است در نخستین جلسه مجلس پس از پایان تعطیلات تابستانی مورد بررسی قرار گیرد.

پیش‌تر جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران نیز در اظهاراتی کم‌سابقه اسرائیلی‌ها را به "جنگ خانه به خانه" تهدید کرده و گفته بود: «فلسطین دیگر آرام نخواهد نشست.»

از سوی دیگر فرمانده بسیج در سخنانی جداگانه از دولت خواسته بود تا بودجه‌ای را برای تسلیح ساکنان فلسطینی کرانه باختری اختصاص دهد و آن را در قالب لایحه‌ای به مجلس ارائه کند، تا به این ترتیب ایران رسما برای ارسال سلاح به این منطقه دست به کار شود.

آمریکا، اسرائیل و کشورهای غربی بارها جمهوری اسلامی را به حمایت مالی و تسلیحاتی گروه‌های اسلام‌گرای فلسطینی از جمله حماس متهم کرده‌اند.

در جریان آخرین تحولات در غزه، رادیو اسرائیل روز پنج‌شنبه (۳۱ ژوئیه) از اعزام ۱۶ هزار سرباز ذخیره اسرائیلی به جبهه جنگ با فلسیطینان خبر داد. کابینه امنیتی اسرائیل یک روز پیش از آن از ارتش خواسته بود تا عملیات نظامی در نوار غزه را گسترش دهد.

نارضایتی گزارشگران بدون مرز از یک سال عملکرد دولت روحانی

نارضایتی گزارشگران بدون مرز از یک سال عملکرد دولت روحانی

سازمان گزارشگزارن بدون مرز عملکرد یک ساله دولت حسن روحانی در ارتباط با آزادی رسانه‌ها را مورد بررسی قرار داده و ضمن ابراز ناخشنودی از ادامه وخامت اوضاع به‌رغم تغییر دولت سخن گفته است.
سازمان گزارشگران بدون مرز عملکرد و بیلان یک سال ریاست جمهوری حسن روحانی و دولت وی را مورد ارزیابی قرار داده است.

این سازمان روز پنجشنبه (۳۱ ژوئیه / ۹ مرداد) ضمن ابراز ناخشنودی از عملکرد دولت یازدهم در رابطه با آزادی رسانه‌ها تصریح کرد که به‌رغم وعده‌های روحانی در کارزار انتخاباتی، وضعیت رسانه‌ها و خبرنگاران و روزنامه‌نگاران مانند گذشته وخیم است و تغییری در این راستا صورت نگرفته است.

کریستیان میهر، مدیر اجرایی سازمان گزارشگران بدون مرز در برلین بیلان دولت روحانی در ارتباط با آزادی رسانه‌ها و اهل مطبوعات را "تکان‌دهنده" خواند.

وی افزود: «طی یک سال گذشته ما فقط شاهد وعده‌های لفظی بوده‌ایم. ما از دولت جمهوری اسلامی می‌خواهیم که موضع سرکوب‌گرایانه خود در قبال روزنامه‌نگاران منتقد را تغییر داده و در صدد حفظ امنیت آنان برآید. این تحمل‌ناپذیر است که یک نظام قضایی به عنوان ابزار در خدمت حکومت باشد تا رسانه‌ها مورد سرکوب قرار گیرند.»
بیشتر بخوانید: "ما روزنامه‌نگاریم، ما را اعدام نکنید!"

طبق اعلام سازمان گزارشگران بدون مرز، در حال حاضر ۶۵ روزنامه‌نگار و وب‌نگار در ایران در زندان به سر می‌برند و ایران از این لحاظ در جمع پنج کشوری است که بیشترین شمار روزنامه‌نگاران زندانی را دارد. تنها در طی یک سال گذشته ۲۵ روزنامه‌نگار بازداشت و چندین روزنامه و نشریه دست‌کم به‌طور موقت توقیف شده‌اند.

گزارشگران بدون مرز روز دوشنبه (۲۸ ژوئیه / ۶ مرداد) نیز با انتشار اطلاعیه‌ای به موج جدید بازداشت روزنامه‌نگاران و وب‌نگاران در ایران اعتراض کرده بود.


یگانه صالحی و همسرش جیسون رضائیان یگانه صالحی و همسرش جیسون رضائیان
در هفته گذشته سه روزنامه‌نگار آمریکایی و ایرانی در تهران‌ بازداشت شده بودند، از جمله جیسون رضاییان که با نشریه آمریکایی "واشنگتن‌پست" همکاری می‌کرد و همسر او، یگانه صالحی (دارای تابعیت ایرانی) که همکار نشریه انگلیسی‌زبان "نشنال" در امارات متحده عربی است.
بیشتر بخوانید: آزادی یکی از همراهان بازداشتی خبرنگار واشنگتن پست در تهران

درخور توجه آنکه علل بازداشت، نهاد بازداشت‌کننده و همچنین محل بازداشت این سه نفر از سوی مقام‌های مسئول ایرانی رسما اعلام نشده است؛ امری که به گفته گزارشگران بدون مرز ناقض صریح قانون‌های ملی و بین‌المللی از سوی دولت ایران است.

اتهامات و بازداشت‌های خودسرانه

سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین از برخورد خودسرانه حکومت با روزنامه‌نگاران و وب‌نگاران دگراندیش سخت انتقاد کرده است.

در روز ۱۸ ژوئیه سال جاری نیز ساجده عرب‌سرخی روزنامه‌نگار و وب‌نگار در پی احضار از سوی دادسرای مستقر در زندان اوین برای سپری کردن مدت محکومیت یک ساله خود روانه زندان اوین شد.

او فرزند فیض‌الله عرب‌سرخی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و از اعضای ارشد سازمان مجاهدین انقلاب است که پس از انتخابات ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ بازداشت شده بود.

این روزنامه‌نگار مدتی در فرانسه بود و پس از بازگشت به کشور در شهریور ماه ١٣٩٢ بارها از سوی اطلاعات سپاه پاسداران احضار و بازجویی شده بود. خانم عرب‌سرخی، به گفته‌ی مادرش، به هنگام اقامتش در فرانسه به شکل غیابی محاکمه و به اتهام "تبلیغ علیه نظام" به یک سال زندان محکوم شده بود.
بیشتر بخوانید: اعتراض به ادامه بازداشت روزنامه‌نگاران در ایران

پیش از ساجده عرب‌سرخی، مرضیه رسولی در تاریخ ١٧ تیر ماه برای تحمل دو سال زندان و ۵۰ ضربه شلاق به زندان اوین فرا خوانده شده بود.

در ٢٩ خرداد، ریحانه طباطبایی، روزنامه‌نگار سابق "شرق"، برای سپری کردن شش ماه حبس خود و در ١٧ خرداد نیز مهناز محمدی، خبرنگار و مستندساز، برای سپری کردن پنج سال محکومیت قطعی روانه زندان اوین شدند.

سازمان گزارشگران بدون مرز در بررسی عملکرد یکساله دولت روحانی موارد گوناگون بازداشت روزنامه‌نگاران و وب‌نگاران از جمله مرضیه رسولی و مهناز محمدی را برشمرده است.

به گفته مسئولان این سازمان در طی فعالیت یک‌ساله دولت روحانی ۱۴ روزنامه و نشریه به‌طور موقت یا دائمی توقیف شده‌اند. گزارشگران بدون مرز در این راستا به سرنوشتی که نشریاتی چون "قانون" و "آسمان" به آن دچار شدند، اشاره کرده و به جزییات این موارد نیز پرداخته است.

در رده‌بندی سازمان گزارشگران بدون مرز در مورد کشورهایی که به آزادی رسانه‌ها توجه دارند، ایران در مکان ۱۷۳ از ۱۸۰ کشور قرار دارد.

آمریکا: در صورت توافق، بر ایران نظارت می‌کنیم

آمریکا: در صورت توافق، بر ایران نظارت می‌کنیم

وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمريکا
وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمريکا

وزارت امورخارجه آمریکا اعلام کرد که در صورت توافق بین‌المللی درباره پرونده هسته‌ای ایران، این کشور از نزدیک تحت نظر و مراقبت خواهد بود تا در زمینه عدم دستیابی ایران به بمب اتمی اطمینان حاصل شود.

وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمريکا که رياست هيات مذاکره کننده آمريکا در گفت‌وگوهای اتمی گروه ۱+۵ با ايران را بر عهده دارد، روز سه شنبه در نشستی چند ساعته با کميته‌های روابط خارجی سنا و کنگره آمريکا گفت: شفافیت و نظارت از موضوعات کاملا حیاتی و اصلی هر توافقی با ایران است.
وی افزود: آنچه بسیار نگران‌کننده است قطعا فعالیت های مخفی است.
نمایندگان قدرت‌های جهانی در روز نوزدهم ژوئیه گذشته، وین را با توافق درباره تمدید مذاکرات هسته‌ای ایران ترک کردند.
به این ترتیب قرار است که این مذاکرات تا روز 24 نوامبر سال جاری ادامه یابد. اما خانم شرمن دیروز از مشخص کردن هرگونه ضرب الاجل در صورتی که مذاکرات تا این روز به نتیجه نرسد، خودداری کرد.
وی گفت: من در مذاکرات هسته‌ای ایران متوجه شدم که این مذاکرات بسیار سخت است و نمی توان مشخص کرد که چه چیزی در پایان مهلت تعیین شده اتفاق می افتد.
با این حال این مقام دولت آمریکا از اراده کشورش برای پایان دادن به مذاکرات در مهلت مقررشده، فارغ از هر نتیجه‌ای خبر داد.

چهارشنبه، مرداد ۰۸، ۱۳۹۳

خودداری وندی شرمن از تعیین ضرب‌الاجل برای پایان مذاکرات هسته‌ای با ایران

خودداری وندی شرمن از تعیین ضرب‌الاجل برای پایان مذاکرات هسته‌ای با ایران

سناتورهای آمریکایی نسبت به پیش‌رفت مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ تردیدهای جدی دارند و می‌خواهند روند تمدید مهلت متوقف شود٬ اما وندی شرمن در نشستی در سنا از تعیین ضرب‌الاجل برای حصول توافق جامع با ایران خودداری کرد.
وندی شرمن٬ مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای آمریکا سه‌شنبه (۷ مرداد٬ ۲۹ ژوئیه) در نشست کمیته روابط خارجی سنا از تعیین ضرب‌الاجل مشخص برای دست‌یابی به توافق جامع و نهایی با ایران در جریان مذاکرات هسته‌ای خودداری کرد. خانم شرمن گفت طرفین مذاکرات قصد دارند تا پایان فرصت چهار ماهه‌ای که به تازگی تمدید شده٬ این گفت‌وگوها را به نتیجه برسانند.
به گزارش خبرگزاری رویترز٬ وندی شرمن٬ معاون وزارت امور خارجه آمریکا در امور سیاسی که از طرف این کشور مسئولیت هدایت مذاکرات هسته‌ای را برعهده دارد٬ گفت: «قطعا هدف ما این است که این مذاکرات به هر نحوی شده تا ۲۴ نوامبر (۳ آذر) پایان یابد٬ اما آنچه می‌توانم به شما بگویم این است که ما تا رسیدن به آن نقطه همواره کنگره را در جریان امور قرار خواهیم داد و از مشورت با آن بهره خواهیم گرفت.»
مهلت از پیش تعیین شده ایران و ۱+۵ برای دست‌یابی به توافق جامع جهت پایان دادن به بحران ۱۰ ساله هسته‌ای ایران ۲۰ ژوئیه (۲۹ تیر) ماه بود٬.
اما با باقی ماندن اختلافات جدی و شکاف‌های اساسی٬ پیش از رسیدن به این مهلت طرفین توافق کردند که این گفت‌وگوها برای چهار ماه دیگر هم تمدید شود تا زمان کافی برای پل زدن میان این شکاف‌ها وجود داشته باشد.
بر اساس این توافق، امکان دسترسی ایران به دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار از درآمدهای نفتی مسدود شده این کشور فراهم خواهد شد.

بسیاری از نمایندگان کنگره آمریکا نسبت به پیش‌رفت گفت‌وگوهای شش قدرت جهانی با ایران تردیدهای جدی دارند و می‌گویند نگران آن‌اند که ایران از این مذاکرات هدفی جز فراهم کردن زمینه کاهش فشار تحریم‌ها نداشته باشد و هم‌زمان با آن برنامه تولید و توسعه تسلیحات هسته‌ای خود را به پیش ببرد.
رابرت منندز٬ سناتور دموکرات ایالت نیوجرسی و رئیس کمیته روابط خارجی سنا در این‌باره گفت: «من از روز اول نسبت به حسن‌نیت ایران در این مذاکرات تردیدهای جدی داشتم و امروز هم نمی‌توانم بگویم که نسبت به شش ماه قبل ذره‌ای از تردیدهایم کاسته شده است.»
وندی شرمن در این نشست علنی در کمیته روابط خارجی سنا٬ در واکنش به انتقادات و تردیدهای سناتورها پیرامون پیش‌برد مذاکرات هسته‌ای با ایران٬ از گفت‌وگو درباره این‌که توافق جامع با جمهوری اسلامی تا چه زمانی معتبر خواهد بود و تا چه زمانی امکان بازرسی‌های سرزده و موشکافانه از تاسیسات هسته‌ای ایران وجود خواهد داشت هم خودداری کرد.
خانم شرمن درباره این موضوع حساس و تعیین‌کننده تنها به گفتن این نکته بسنده کرد که «به اعتقاد ما مدت‌زمان اعتبار چنین توافقی دست‌کم باید دو رقمی باشد و ما باور داریم که توافق جامع با ایران باید برای زمانی طولانی معتبر بماند.»
همین مسائل حساس و سرنوشت‌ساز است که تا کنون بارها مذاکرات بر سر برنامه بحث‌برانگیز هسته‌ای ایران را به درازا کشانده است. برخی از نمایندگان جمهوری‌خواه کمیته روابط خارجی سنا نسبت به محتوای بحث‌ها در نشست با وندی شرمن ابراز ناخرسندی کردند.
خانم شرمن همچنین در این نشست از مقامات ایرانی خواست که جیسون رضاییان٬ خبرنگار روزنامه واشنگتن‌پست و همسرش یگانه صالحی و دو آمریکایی دیگر که هفته پیش در تهران بازداشت شدند را آزاد کند.
وندی شرمن می‌گوید مذاکرات باید تا ۲۴ نوامبر پایان یابد وندی شرمن می‌گوید مذاکرات باید تا ۲۴ نوامبر پایان یابد
احتمالا دور جدید مذاکرات از ماه سپتامبر آغاز خواهد شد٬ اما هنوز قطعی نیست که در پایان چهار ماه توافق جامع حاصل شود٬ گرچه به نظر می‌رسد امیدهای دو طرف برای دست‌یابی به توافق٬ پررنگ‌تر و چشم‌اندازشان روشن‌تر از همیشه است.
این مذاکرات که در پی توافق ژنو در نوامبر ۲۰۱۳ آغاز شد٬ قرار است تا دست‌یابی به توافقی جامع ادامه پیدا کند.
بر اساس توافق ژنو ایران با متوقف کردن بخش‌هایی از برنامه هسته‌ای خود و شفاف‌سازی پیرامون آن٬ کاهش تدریجی تحریم‌ها را به عنوان امتیاز دریافت خواهد کرد؛ تحریم‌هایی فلج‌کننده که آسیب‌های جدی به اقتصاد وابسته به نفت ایران وارد کرده است.

"جنگ" و"صلح": تفاوت بین آیت‌الله خامنه‌ای و حسن روحانی

"جنگ" و"صلح": تفاوت بین آیت‌الله خامنه‌ای و حسن روحانی

سخنرانی حسن روحانی در جلسه دیدار با مسئولان و قشرهای مختلف مردم و سفیران و کارداران کشورهای اسلامی در ایران در روز عید فطر. سه شنبه ٧ مرداد/  ٢٩ ژوئیه ٢٠١٤
سخنرانی حسن روحانی در جلسه دیدار با مسئولان و قشرهای مختلف مردم و سفیران و کارداران کشورهای اسلامی در ایران در روز عید فطر. سه شنبه ٧ مرداد/ ٢٩ ژوئیه ٢٠١٤
leader.ir

نوشتۀ شاهرخ بهزادی
جنگ اسرائیل و غزه و نحوه برخورد با آن، گفتمان اصلی سخنان آیت الله خامنه‌ای- رهبر جمهوری اسلامی و حسن روحانی- رئیس جمهوری اسلامی، در مراسم بزرگداشت عید فطر بود. در حالی که هر دوی آنان، اسرائیل را رژیمی متجاوز و به تعبیری «گرگ خونریز صهیونیست» و «غده ای چرکین» توصیف کرده و حمله به غزه را شدیداً محکوم کردند، اما در گفتمان آنان درباره نحوه برخورد با این پدیده، تفاوت‌های آشکاری مشهود بود.

گفتگ با محسن سازگارا، مدیر بنیاد مطالعات ایران معاصر در واشنگتن
 
29/07/2014 by شاهرخ بهزادی
در حالی که آیت الله خامنه ای جهان اسلام را به تأمین نیازهای « رژِم آدمکش صهیونیست» و حامیانش ( آمریکا و انگلیس) دعوت کرد، حسن روحانی در سخنان امروز خود، راهبرد جمهوری اسلامی در جهان و منطقه را به گونه دیگری ترسیم کرد.
روحانی، راهبرد جمهوری اسلامی ایران در سطح جهان را صلح و عدالت و در دنیای اسلام برادری و اتحاد و ایجاد امت واحده اسلامی خواند و تأکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران با همه توان و امکاناتش برای ایجاد ثبات و امنیت، جلوگیری از کشتار و خونریزی و ایجاد صلح عادلانه در منطقه، تلاش می‌کند.»
به رغم آیت الله خامنه ای که در سخنان خود از واژه های «مقابله»، «معارضه»، «تسلیحات» و ... سخن راند؛ گفتار روحانی در بطن خود، با واژه‌های «مجامع و سازمان‌های بین‌المللی»، «محاکم و داوری‌های بین‌المللی»، «صلح وعدالت»، «ثبات و امنیت»، «جلوگیری از کشتار و خونریزی» و «ایجاد صلح عادلانه در منطقه» و... همراه بود.
هرچند که هر دوی آنان خواستار «وحدت جهان اسلام» شدند، اما در نگاه آیت الله خامنه ای، این وحدت برای مقابله و رویارویی مستقیم با اسرائیل و با بکارگیری تسلیحات به معنا میرسد؛ در حالی که در نگرش حسن روحانی «وحدت جهان اسلام» ابزار بسیار پر قدرت حقوقی است که میتواند بر اسرائیل و حامیانش فشار آورد که از کشتار و خونریزی فاصله گرفته وبه ایجاد یک صلح عادلانه در فلسطین گردن نهند.
***
در باره این موضوع گفتگویی انجام داده‌ایم با محسن سازگارا، مدیر بنیاد مطالعات ایران معاصر در واشنگتن.
برای شنیدن این گفتگو به فایل صوتی رجوع کنید.
 

گزارشگران بدون مرز: ایران بزرگترین زندان جهان برای روزنامه‌نگاران زن

گزارشگران بدون مرز: ایران بزرگترین زندان جهان برای روزنامه‌نگاران زن

نوشتۀ شاهرخ بهزادی
گزارشگران بدون مرز با صدور بیانیه ای نگرانی خود را از موج احضار و بازداشت روزنامه‌نگاران و وب‌نگاران در ایران خصوصاً فعالان رسانه‌ای زن اعلام کرده است؛ در این بیانیه آمده است که هم‌اکنون ۱۰ روزنامه‌نگار و وب‌نگار زن در ایران زندانی هستند که ٧ تن از آنان به زندان های بین ٦ ماه تا ٢٠ سال محکوم شده‌اند. گزارشگران بدون مرز اعلام می کنند که امروز جمهوری اسلامی ایران بزرگترین زندان جهان برای روزنامه‌نگار و وب‌نگاران زن است.

گفتگو با مهرداد درویش‌پور، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه مقیم سوئد
 
29/07/2014 by شاهرخ بهزادی
در این بیانیه به بازداشت سه روزنامه‌نگار آمریکایی و ایرانی در تاریخ ۳۰ تیرماه ۱۳۹۳ اشاره شده و آمده است که هم اکنون تعداد روزنامه‌نگاران و وب‌نگاران زندانی در ایران به ٦٥ تن افزایش یافته است؛ در میان آن‌ها ۱۰ تن زن هستند که ٣ نفر از آنان نیز شهروندان خارجی هستند.
گزارش‌گران بدون مرز، به ویژه نگران وضعیت "صبا آذرپیک" است که از تاریخ ٧ خرداد ١٣٩٣ در بازداشت بسر می‌برد و تا امروز محل بازداشت و نهاد بازداشت کننده‌ وی رسماً اعلام نشده است.
در این بیانیه همچنین آمده است که بنا بر اطلاعات گردآوری شده از سوی گزارش‌گران بدون مرز، "صبا آذرپیک" در ارتباط با تهیه گزارش تحقیقی درباره رسانه‌های هدایت و حمایت شده از سوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، توسط  سپاه پاسداران و مأموران وزارت اطلاعات بازداشت شده است و به شدت تحت فشار قرار دارد. این دو نهاد امنیتی با همدستی دستگاه قضایی بیش از ۵٠ روز است که این روزنامه‌نگار جوان را با نقض همه‌ قانون‌های ملی و بین‌المللی ناظر بر حقوق بشر، در بازداشتگاهی مخفی که محل آن رسماً معرفی نشده است، در انزوای کامل نگاهداری می‌کنند.
نام دیگر روزنامه نگاران زن دربند در زندان‌ها و بازداشتگاه‌های رسمی و مخفی جمهوری اسلامی ایران، بر اساس بیانیه اخیرگزارش گران بدون مرز به شرح زیر است:
"یگانه صالحی"- همکار نشریه انگلیسی زبان "نشنال" در امارات متحده عربی و همسر جیسون رضاییان- گزارشگر روزنامه "واشنگتن پست" که از سال ٢٠١٢ در ایران کارمی کند، به همراه بک روزنامه نگار-عکاس دیگر (که خانواده‌ وی خواهان انتشار نامش نیست) در تهران‌ بازداشت شدند.
در مورد این سه تن، علل بازداشت، نهاد بازداشت کننده و همچنین محل بازداشت آن‌ها، با نقض صریح قانون‌های ملی و بین‌المللی از سوی مقامات مسئول ایرانی، رسماً اعلام نشده است.
"مرضیه رسولی"، در تاریخ ١٧ تیر ماه برای تحمل دو سال زندان و ٥٠ ضربه شلاق به زندان اوین فراخوانده شده بود.
"ساجده عرب سرخی"- روزنامه‌نگار و وب‌نگار، در پی احضار از سوی دادسرای مستقر در زندان اوین، ۲۷ تیرماه برای سپری کردن مدت محکومیت یک ساله خود روانه زندان اوین شد.
"ریحانه طباطبایی"- روزنامه‌نگار سابق شرق، برای سپری کردن شش ماه حبس خود در تاریخ ٢٩ خرداد روانه زندان اوین شد.
"مهنازمحمدی"- خبرنگار و مستندساز، در تاریخ ١٧ خرداد برای سپری کردن پنج سال محکومیت قطعی روانه زندان اوین شد.
سه تن از ده روزنامه نگار و وب‌نگار زن زندانی، دارای تابعیت کشورهای غربی هستند:
"رؤیا صابری‌نژاد نیکبخت"، دارای ملیت بریتانیایی است.
"فریده شاهگلی"، دارا ملیت آلمانی است.
"نغمه شاهی‌سوندی شیرازی" که به ۷ سال و ۹۱ روز زندان قطعی محکوم شده است.
 

وخیم تر شدن وضعيت جسمی 7 زندان سیاسی کُرد در زندان ارومیه


وخیم تر شدن وضعيت جسمی 7 زندان سیاسی کُرد در زندان ارومیه
 
منابع حقوق بشری روز چهارشنبه 30-7-2014 از وخامت وضعیت جسمی هفت زندانی سیاسی کرد در زندان ارومیه خبر دادند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، علی احمد سلیمان، مصطفی علی احمد، همن حسن زاده، علی افشاری، کیوان اسماعیلی مامدی و بهروز آلخانی، هفت زندانی کُردی هستند که در شرایط وخیم جسمی به سر می برند و نیاز به مداوا در بیمارستانی خارج از زندان دارند.

بنا‌به این گزارش مقامات زندان از اعزام این افراد به بیمارستان جلوگیری می کنند و این امر باعث وخیم تر شدن شرایط جسمانی آنها شده است.

به گفته منایع هرانا، علی احمد سلیمان که از دیسک کمر و نارسایی بینایی رنج می برد، از هرگونه درمان در زندان اورمیه محروم است. مصطفی علی احمد از دیگر زندانیان سیاسی کرد در ارومیه نیز با بیماری سنگ کلیه و عفونت کلیه مواجه است، ولی مسئولان زندان از اعزام وی برای درمان جلوگیری می کنند.

هیمن حسن زاده، دیگر زندانی سیاسی است که در زمان دستگیری به ضرب گلوله نیروهای امنیتی ایران زخمی شد و اکنون بر اثر شدت جراحات، دچار عفونت شده و دو انگشتش از کار افتاده اند، با اینحال در بین زندانیان عادی نگهداری می شود و تحت درمان قرار ندارد. علی افشاری زندانی سیاسی محکوم به اعدام هم در زندان دریای ارومیه دچار عفونت جسمانی است و از حق درمان محروم مانده است.

همچنین کیوان اسماعیلی مامدی، به دلیل عفونت دهان و چشم از ماسک استفاده می کند و گزارش شده با وجود آسیب های جدی تحت مراقب پزشکی قرار ندارد.

دستگاه قضایی ايران اين فعالان سیاسی را به اقدام علیه امنیت کشور و نظام جمهوری اسلامی و نیز ارتباط با گروه های مسلح کُرد متهم کرده است.

نعمت زاده: دولت سناریوهای افزایش قیمت نان را در دست بررسی دارد


نعمت زاده: دولت سناریوهای افزایش قیمت نان را در دست بررسی دارد 
 
محمد رضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران روز چهارشنبه 30 ژوئیه 2014 از سه سناریو در خصوص افزایش قیمت نان خبر داد. نعمت زاده در نشست هفتگی خود با خبرنگاران گفت که افزایش قیمت نان باید با تدبیر مناسب به سرانجام برسد.

به گزارش خبرگزاریهای ایران، نعمت زاده در این دیدار گفت: "یکی از این سناریوها حفظ شرایط موجود و حمایت از کارخانجات درخصوص هزینه‌های آرد بوده است."

"سناریوی بعدی تفویض اختیارات به استان‌ها و افزایش 15 تا 20 درصدی قیمت انواع نان، و سناریوی آخر افزایش قیمت نان و پرداخت یارانه به همین تناسب به مردم است."

وی افزود: "به هر حال هریک از این سناریوها که اجرا شود و هر نوع افزایش قیمتی که نان داشته باشد از طریق یارانه به مردم پرداخت خواهد شد."

نعمت زاده گفت که در باره افزایش قیمت نان در روزهای آتی در دولت تصمیم گیری خواهد شد.

در همین حال خبرگزاری رویترز روز دوشنبه 28 ژوئیه اعلام کرد که دولت ایران اخیرا به شرکتهای خصوصی اجازه داده تا نقش بیشتری در واردات غله ایفا نمایند.

ایران دومین واردکننده اصلی غله در خاورمیانه بعد از پادشاهی سعودی است، و به گزارش رویترز قرار است در سال جاری ایران 4 تا 6 میلیون تن گندم وارد نماید.

در سالهای اخیر دولت ایران بخاطر تحریمهای اقتصادی مشکلات بسیاری در پرداخت بهای غله خریداری خود داشته است. گفته می شود شرکتهای خصوصی، که میزان خرید آنها محدود بوده و بین 12 تا 25 هزار تن است، بهتر بتوانند خود را با مشکل تحریمها تطیبق دهند.

نعمت زاده در نشست خبری خود همچنین گفت که مهمترین کالاهای وارداتی کشور در حال حاضر "کالاهای مصرفی" هستند، بطوریکه واردات برنج با 2.1 میلیارد دلار در سال و روغن خام با 1.6 میلیارد دلار در سال اقلام اول و دوم وارداتی کشور هستند.

او گفت که مصرف سرانه این اقلام در ایران بیشتر از متوسط جهانی است، و باید فرهنگ صرفه جویی در مصرف از طریق صدا و سیما تبلیغ شود.

بازداشت يك فعال عرب اهوازى در روز عيد فطر

بازداشت يك فعال عرب اهوازى در روز عيد فطر
 
طبق گزارش رسيده به سازمان حقوق بشر اهواز، روز سه شنبه 29/7/2014 مصادف با روز عيد فطر در اهواز، نيروهاى امنیتی یک فعال اهوازى بنام اسد صالحى فرزند زيدان، 23 ساله، مجرد، فوق ديپلم شيمى دانشگاه چمران اهواز، ساكن كوى ملاشيه اهواز و كارگر پالايشگاه نفت آبادان را در خانه اش دستگير و به مكان نامعلومى منتقل كرده اند.

اسد صالحى قبلا هم به اتهام فعاليت هاى فرهنگى به مدت 6 ماه بازداشت شده بود اما مدتى قبل توسط دادگاه انقلاب تبرئه گردید.

شاهدان عينى به سازمان حقوق بشر اهواز گفتند كه مأموران امنیتی با لباس شخصى و ماشين پژو سفيد رنگ او را قبل از ورود به خانه اش در خيابان ربوده و به مكانى نامعلومي منتقل كردند.

شاهدان عينى افزودند كه بعد از نيم ساعت از دستگيرى اسد صالحى ماموران نيروى انتظامى به منزل خانواده اش ريختند و اقدام به تفتيش منزل كردند.

تا كنون خبرى از مكان نگهداری اين فعال عرب اهوازى و يا اتهامات وارده به او منتشر نشده است.

سه‌شنبه، مرداد ۰۷، ۱۳۹۳

قاچاق سوخت با "چهارپایان ۱۲ میلیون تومانی" در سیستان و بلوچستان

قاچاق سوخت با "چهارپایان ۱۲ میلیون تومانی" در سیستان و بلوچستان

قاچاق سوخت در سیستان و بلوچستان مدت‌هاست که به یکی از مشاغل تعریف شده در استان تبدیل شده و روزانه حدود ۳ میلیون لیتر سوخت از این استان خارج می‌شود. قاچاقچیان برای این کار از ترفندهای متفاوتی استفاده می‌کنند.
عکس از آرشیو عکس از آرشیو
قاچاق سوخت یکی از معضلات اصلی صنعت نفت و گاز در ایران به شمار می‌رود و استان‌های شرقی کشور به ویژه سیستان و بلوچستان سال‌هاست که به گذرگاه قاچاق سوخت تبدیل شده است. خبرگزاری مهر در گزارشی تفصیلی به مسئله قاچاق سوخت در این استان محروم ایران پرداخته و از آن به عنوان تنها راه امرار معاش اکثر جوانان این استان برای ادامه زندگی نام برده است.

در این میان قاچاقچیان راه‌های متفاوتی را برای حمل سوخت به آن سوی مرز به کار می‌برند که در سال‌های اخیر این راه‌ها تنوع نیز پیدا کرده‌اند. در این گزارش از مشک‌های پلاستیکی نام برده شده که سابق برای تهیه کره از شیر از آنان استفاده می‌شده، اما حالا با تغییر کاربری، به ابزاری برای قاچاق سوخت تبدیل شده‌اند.

به نوشته مهر در صورت دستگیری قاچاقچیان با گالن‌های پلاستیکی حامل سوخت، تعداد این گالن‌ها صورت‌جلسه شده و بر اساس تعداد نسبت به جریمه قاچاقچیان اقدام می‌شود. همین امر موجب شده تا قاچاقچیان به مشک‌های پلاستیکی روی آورند تا به این ترتیب با یک تیر دو نشان بزنند: آن‌ها در صورت تعقیب و گریز با نیروی پلیس این مشک‌ها را پاره کرده و محتویاتشان را روانه کف جاده می‌کنند. از یک سو پس از دستگیری مدرکی برای اثبات جرم باقی نمی‌ماند و از سوی دیگر جاده لغزنده شده و به این ترتیب منجر به واژگونی یا انحراف خودروهای انتظامی می‌شود.

محبوبیت مشک‌های پلاستیکی تا جایی است که فروشندگان مواد پلاستیکی به نوشته خبرنگار مهر به صورت علنی برای فروش آنان تبلیغ می‌کنند.

چهارپایان با ارج و قرب

بطری‌های خالی آب معدنی و نوشابه از دیگر ابزار‌های محبوب قاچاقچیان سوخت است. این شیشه‌ها در عمل به باک‌های سوختی تبدیل می‌شوند که در جداره یا جیب‌های بزرگ لباس محلی زنان جاسازی شده و به این ترتیب حمل و نقل می‌شوند.

ابتکارات قاچاقچیان به همین‌جا ختم نمی‌شود. در بخشی از این گزارش به حیوانات چهارپایی همچون الاغ اشاره شده که شگرد تازه قاچاقچیان درمنطقه برای عبور از مناطق کوهستانی است. محبوبیت این حیوانات تا حدی بالا گرفته که به نوشته مهر قیمت آنان از برخی خودروهای داخلی بالاتر باشد و تا مرز ۱۲ میلیون تومان خرید و فروش می‌شوند.


استاندار سیستان و بلوچستان: «بسیاری از این افراد قاچاق و حمل سوخت را شغل خود تعریف کرده‌اند» استاندار سیستان و بلوچستان: «بسیاری از این افراد قاچاق و حمل سوخت را شغل خود تعریف کرده‌اند»
یکی از رانندگان ادارات دولتی در سراوان در مورد ترفند دیگر قاچاقچیان در تعقیب و گریز با پلیس به خبرنگار مهر می‌گوید: «آن‌ها با تزریق سوخت گازوئیل در اگزوز خودرو ابری از دود در پشت سر خود در جاده‌ها ایجاد می‌کنند تا از هوای دود آلود برای فرار بهره بگیرند.»

به منظور پیشگیری از قاچاق سوخت دستگاه ردیاب (جی پی اس) روی خودروهای عمومی سنگین در جنوب استان سیستان و بلوچستان نصب شده است تا بتوان میزان حرکت آن‌ها را سنجید.

رئیس شرکت پخش فراورده‌های نفتی منطقه زاهدان به خبرنگار مهر گفته است که این طرح به طور کامل به اجرا درآمده و نتایج آن نشان می‌دهد که ۶۷ درصد از خودروها در استان "هیچ فعالیتی نداشته و به قاچاق سوخت مبادرت می‌ورزند."

این مقام مسئول عنوان کرده که این خودروها علیرغم عدم حرکت، سهمیه و سوخت گازوئیل خود را دریافت کرده‌اند. وی اظهار داشته است: «قرار سهمیه سوخت هر خودروی فاقد دستگاه ردیاب ۵۰ درصد کاهش پیدا کند، اما برخی فشارهای سیاسی مانع اجرای این تصمیم شده است.»


مسئولان استان سیستان و بلوچستان می‌گویند درصد بالایی از سوخت قاچاق از دیگر استان‌های کشور به سیستان و بلوچستان حمل می‌شود. در این میان برخی نیز کارت‌های سوخت خود را به این استان می‌فرستند.

یک مقام استانداری سیستان و بلوچستان به مهر گفته است که روزانه حدود ۳ میلیون لیتر فرآورده‌های سوختی از این استان خارج می‌شود، در حالی‌که کل گازوئیل توزیع شده در استان روزانه ۱ میلیون و ۳۵۰ هزار لیتر است.
سال گذشته نیز یک نماینده مجلس از قاچاق روزانه ۱۰ میلیون لیتر سوخت از مرزهای شرقی ایران خبر داده و گفته بود که افزایش قیمت دلار موجب شده تا قاچاقچیان بار دیگر دست به کار قاچاق سوخت بزنند.

بیکاری اصلی‌ترین عامل روی آوردن مرزنشینان به قاچاق سوخت است. استاندار سیستان و بلوچستان اقدامات متداول از جمله توقیف خودروهای سوخت را برای مبارزه با قاچاق ناکافی دانسته و گفته است: «بسیاری از این افراد قاچاق و حمل سوخت را شغل خود تعریف کرده‌اند و لذا هنگامی که تصمیم داریم شغل آن‌ها را با ابزارهای قانونی بگیریم، باید پیش از آن شغل دیگری ایجاد کنیم.»

سیستان و بلوچستان پهناورترین استان ایران است که جاذبه‌های گردشگری و تاریخی ارزشمندی را در خود جای داده است. این استان بنا بر اطلاعات مرکز آمار ایران، حدود ۲ میلیون و پانصد هزار نفر جمعیت دارد.

آمریکا از آزار پیروان مذاهب غیرشیعه در ایران انتقاد کرد

آمریکا از آزار پیروان مذاهب غیرشیعه در ایران انتقاد کرد

آمریکا نسبت به آزار اقلیت‌های مذهبی در جهان هشدار داد. گزارش سالانه این کشور درباره آزادی‌های مذهبی حاکی از آزار پیروان مذاهب غیرشیعه در ایران و محدودیت‌هایی است که به آنان در مورد پرداختن به آداب دینی‌شان تحمیل می‌شود.
گزارش سال ۲۰۱۳ وزارت امور خارجه آمریکا درباره آزادی‌های مذهبی روز دوشنبه (۲۸ ژوئيه / ۷ مرداد) انتشار یافت. این گزارش بیش از هر چیز نسبت به بیرون راندن فزاینده اقلیت‌های مذهبی از کشورهای مختلف جهان هشدار می‌دهد.
در این گزارش آمده است: «تقریبا در هر گوشه دنیا میلیون‌ها مسلمان، مسیحی، هندو و پیروان ادیان دیگر بخاطر ایمان و عقیده مذهبی خود مجبور به ترک وطن خود شده‌اند.»
طبق این گزارش، سال ۲۰۱۳ "بزرگترین موج بیرون راندن پیروان اقلیت‌های دینی در عصر جدید" اتفاق افتاده است.
«جو تهدیدآمیز علیه اقلیت‌ها توسط حکومت ایران»
بخشی از گزارش وزارت امور خارجه آمریکا به بررسی وضعیت اقلیت‌های مذهبی در ایران اختصاص دارد. در این گزارش آمده است که مقامات جمهوری اسلامی در ایران محدودیت‌های سختی را برای پیروان مذاهب غیر از مذهب رسمی حکومت قائل می‌شوند؛ آنان پیروان تقریبا همه مذاهب غیرشیعه را تهدید و بازداشت کرده، آزار می‌دهند.
این گزارش می‌گوید که جمهوری اسلامی به افرادی که به جامعه مسیحیان و جامعه زرتشتیان پیوسته‌اند، یا افراد دستگیرشده‌ای که به این دو گروه اقلیت مذهبی تعلق دارند، در زمینه پرداختن به آداب و مناسک مذهبی‌شان محدودیت‌هایی را تحمیل می‌کند.
بر پایه این گزارش، سخنان و عملکردهای مقامات جمهوری اسلامی فضایی ترسناک برای پیروان تقریبا همه مذاهب غیر شیعه ایجاد کرده است، بخصوص برای بهاییان، دراویش، مسیحیان پروتستان، یهودیان و شیعیانی که مواضع رسمی حکومت را نمی‌پذیرند. مسیحیان و بهاییان از بازداشت‌های خودسرانه، حبس‌های طولانی و مصادره اموال خود گزارش داده‌اند.
این گزارش همچنین از رسانه‌های تحت کنترل حکومت جمهوری اسلامی انتقاد می‌کند که به تبلیغ منفی علیه اقلیت‌های مذهبی بخصوص بهاییان ادامه می‌دهند.
طبق این گزارش، همه اقلیت‌های مذهبی به درجات مختلف از تبعیض‌هایی که به طور رسمی بخصوص در عرصه‌های اشتغال، آموزش و مسکن اعمال می‌شود، رنج می‌برند؛ بهاییان همچنان یا از دانشگاه‌ها اخراج می‌شوند یا اصلا اجازه تحصیل در دانشگاه‌ها را نمی‌یابند.
گزارش‌هایی از تبعیض و سوء استفاده‌های اجتماعی به دلیل تعلقات مذهبی وجود داشته که می‌گوید پیروان مذاهب غیرشیعه از سوی جامعه مورد تبعیض قرار می‌گیرند و عواملی از جامعه فضای تهدیدآمیزی علیه آن‌ها ایجاد می‌کنند.
در گزارش وزارت امور خارجه آمریکا آمده است که عملکردهای دولت علیه غیرشیعیان جوی را بوجود آورده که در آن عواملی در جامعه فکر می‌کنند اگر اقلیت‌های مذهبی را آزار دهند بی‌کیفر باقی می‌مانند.
نگرانی از وضعیت مسیحیان در خاورمیانه
وزارت امور خارجه آمریکا با توجه به جنگ داخلی در سوریه و قدرت گرفتن اسلام‌گرایان در عراق بخصوص در رابطه با وضعیت مسیحیان در خاورمیانه ابراز نگرانی کرده است.
در گزارش سالانه این وزارتخانه آمده است که صدها هزار مسیحی سوری از دست "خشونت نیروهای نظامی دولت و نیروهای افراطی گوناگون" از کشور گریخته‌اند؛ در شهر حمص زمانی یکصد و ۶۰ هزار مسیحی زندگی می‌کردند، اما شمار مسیحیان این شهر هم اکنون به یکهزار نفر رسیده است.
خانواده‌ای مسیحی از عراق که از شهر موصل گریخته و به روستای قرقوش در نینوا پناه آورده است
همچنین این گزارش می‌گوید که جامعه مسیحیان در عراق در سال‌های اخیر کوچک شده و شمار اعضای آن به ۳۰۰ هزار نفر رسیده است. طبق برآوردهای موجود پیش از این ۵۰۰ هزار نفر مسیحی در عراق می‌زیستند.
البته گزارش وزارت امور خارجه آمریکا پیش از آن نوشته شده که هزاران مسیحی از ترس عملیات تروریستی "دولت اسلامی" از شهر موصل واقع در شمال عراق فرار کنند.
وزارت امور خارجه آمریکا تاکید کرده که مسلمانان شیعه عراق نیز به شدت از حمله‌های شبکه تروریستی القاعده و دیگر گروه‌های افراطی آسیب می‌بینند.
اوضاع نگران‌کننده در آفریقا، آسیا و اروپا
در گزارش وزارت امور خارجه آمریکا آمده که در مصر نیز بارها به کلیساها و نیز به خانه‌ها و مغازه‌های مسیحیان حمله کرده‌اند، آن‌ها را غارت کرده و آتش زده‌اند.
افزون بر این، وزارت امور خارجه آمریکا در مورد درگیری‌های خونین بین مسیحیان و مسلمانان در آفریقای مرکزی، که باعث آوارگی بیش از یک میلیون نفر شده ابراز نگرانی عمیق کرده است.
در گزارش این وزارتخانه اشاره شده که در نیجریه گروه اسلام‌گرای بوکو حرام دست به آزار و ترور مسیحیان و مسلمانان میانه‌رو می‌زند.
این گزارش همچنین به خشونت مداوم علیه اقلیت مسلمان در میانمار (برمه) می‌پردازد که موجب شده از سال ۲۰۱۲ تا کنون ۱۴۰ هزار نفر روستاهای خود را ترک کنند. اگرچه دولت میانمار در این میان بیش از پیش به حقوق بشر توجه می‌کند، اما هنوز هم "سخنرانی‌های مملو از نفرت" و "تبعیض" در این کشور وجود دارند که در خدمت بهره‌برداری سیاسی از اختلافات میان بودایی‌ها و مسلمانان هستند.
گزارش وزارت امور خارجه آمریکا در کنار ایران از یک سری از کشورها به طور ویژه انتقاد کرده است. بخصوص از کره شمالی به دلیل "ممنوعیت مطلق سازمان‌های مذهبی و مجازات‌های سنگین برای فعالیت‌های مذهبی ممنوع" انتقاد شده است.
در یک جای گزارش نام ایران، چین، کوبا، عربستان سعودی و سودان به عنوان کشورهایی آمده که مردم آن از آزادی مذهبی برخوردار نیستند.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، دوشنبه هنگام معرفی این گزارش گفت: «وقتی ۷۵ درصد مردم دنیا در کشورهایی زندگی می‌کنند که در آن‌ها به آزادی مذهب احترام گذاشته نمی‌شود، پس ما هنوز راهی طولانی در پیش داریم.»
آمریکا همچنین از رشد یهودی‌ستیزی و اسلام‌ستیزی در اروپا انتقاد کرده است. در گزارش وزارت امور خارجه آمریکا آمده است: «این نشان می‌دهد که نبود رواداری تنها محدود به کشورهایی نمی‌شود که در آن‌ها جنگ و کشمکش‌های شدید وجود دارد.»
این گزارش پیش از تظاهرات در اروپا علیه حملات نظامی اسرائيل به نوار غزه نوشته شده است. شرکت‌کنندگان در تظاهرات علیه جنگ غزه در پاریس به کنیسه‌ها حمله برده و در برلین شعارهای ضدیهودی سر دادند.

یزیدعلی خامنه‌ای از همه دنیا خواست فلسطینی‌ها را تجهیز کنند

یزیدعلی خامنه‌ای از همه دنیا خواست فلسطینی‌ها را تجهیز کنند

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در خطبه عید فطر. ۲۹ ژوئیه ۲۰۱۴
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در خطبه عید فطر. ۲۹ ژوئیه ۲۰۱۴
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز سه‌شنبه هفتم مرداد با ذکر این‌که فلسطینی‌ها به سلاح و دیگر امکانات نیاز دارند، ضمن مخالفت با خلع سلاح حماس و جهاد اسلامی فلسطین، از همه دنیا خواست تا آنها را تجهیز کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، وی در سخنرانی خود در مصلای تهران تأکید کرد که «همه دنیا، از جمله دنیای اسلام، موظف است هر چه می‌تواند به تجهیز ملت فلسطین کمک کند.»
به گزارش خبرگزاری تسنیم، آیت‌الله خامنه‌ای در همین روز در دیدار با مسئولان نظام جمهوری اسلامی و سفرای کشورهای اسلامی گفت که «امروز فلسطینی‌ها به مایحتاج زندگی و سلاح و امکانات احتیاج دارند. ما به دولت‌های مسلمان از همین‌جا که سفرای کشورهای اسلامی هم حضور دارند می‌گوییم بیایید بر سر کمک‌رسانی به مردم غزه همدست شویم.»
به گزارش خبرگزاری ایرنا، او در این دیدار با اشاره به نوار غزه تأکید کرده‌است که «این ملت برای دفاع از خود، به سلاح نیز احتیاج دارد.»
خطبه نماز عید فطر روز سه‌شنبه در مصلای تهران به امامت علی خامنه‌ای برگزار شد و بنا بر گزارش‌ها وی در خطبه اول خود دولت اسرائیل را «گرگ درنده و خونخوار کافر»، و «دشمن پلید، خبیث، نجس و بی‌رحم»، و «رژیم کودک‌کش» نامید.
وی هم‌چنین حمله اسرائیل به نوار غزه را یک «نسل‌کشی» و «فاجعه عظیم تاریخی» دانست.
مخالفت با آتش‌بس
علی خامنه‌ای در ادامه خطبه اول روز سه‌شنبه خود گفت که دولت اسرائیل و حامیان آمریکایی و اروپایی این دولت «برای تحمیل آتش‌بس بر مردم غزه» تلاش می‌کنند.
وی افزود که «تا همین جای کار هم دشمن متجاوز مانند سگ از کاری که کرده پشیمان شده‌است و بدنبال آتش‌بس است، و این از نشانه‌های پیروزی مقاومت است.»
رهبر جمهوری اسلامی اضافه کرد: «به همین خاطر، حامیان جانیان صهیونیست نیز در تلاشند، با تحمیل آتش‌بس بر مردم غزه، این رژیم را نجات دهند.»
این اظهارات علی خامنه‌ای در حالی بیان می‌شود که رهبران اسرائیل تحت فشارهای بین‌المللی برای برقراری آتش‌بس در نوار غزه قرار دارند اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز دوشنبه گفت که عملیات نظامی در غزه به این زودی پایان نخواهد گرفت.
در روزهای اخیر، باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا، بر لزوم برقراری آتش‌بس فوری و پایدار در غزه تاکید کرده‌است و  شورای امنیت سازمان ملل نیز از «پشتیبانی قوی» خود از آتش‌بس فوری و بی‌قید و شرط در غزه خبر داده‌است.
سه هفته عملیات ارتش اسرائیل در منطقه غزه تاکنون ۱۰۵۰ فلسطینی، ۵۲ سرباز اسرائیلی و دو شهروند غیرنظامی اسرائیل و یک کارگر تایلندی در اسرائیل را به کام مرگ فرو برده است.
 سازمان ملل هفته گذشته اعلام کرد که غيرنظاميان، هفتاد درصد از کشته‌شدگان فلسطينی را شامل می‌شوند.

اظهارات علی خامنه‌ای مبنی بر «تحمیل آتش‌بس به مردم غزه» در حالی بیان می‌شود که گروه حماس روز یک‌شنبه خواستار یک آتش‌بس «بشردوستانه» ۲۴ ساعته شده‌بود اما در همین روز، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، حماس را متهم کرد که «آتش‌بسی که خود خواهان آن شده را نقض می‌کند» و اعلام کرد که اسرائیل به عملیات خود در غزه ادامه می‌دهد.
آیت‌الله خامنه‌ای در ادامه خطبه خود اضافه کرد که «هدف از خلع سلاح مقاومت این است که همین امکانات محدودی را هم که جریان مقاومت برای دفاع مختصر از مردم فلسطین در اختیار دارد، از آن بگیرند.»
علی خامنه‌ای در پایان خطبه ضمن مخالفت با خلع سلاح حماس و جهاد اسلامی فلسطین از همه دنیا خواست تا به تجهیز آنها کمک کنند.
ریشه بحران جدید میان اسرائیل و حماس به دو ماه پیش و ربودن سه نوجوان یهودی و قتل آنها بازمی گردد، که اسرائیل حماس را عامل این بحران دانست. حماس هرگونه دخالت در این مورد را رد کرده است.
حملات راکتی وسیعی که از هشتم ژوئیه از غزه به سوی اسرائیل آغاز شد، همان روز واکنش سنگین هوایی، و پس از ده روز، حملات زمینی ارتش اسرائیل را در پی داشت.

آمریکا خواستار آزادی خبرنگار روزنامه واشینگتن پست در ایران شد

آمریکا خواستار آزادی خبرنگار روزنامه واشینگتن پست در ایران شد

جیسون رضاییان و همسرش یگانه صالحی
جیسون رضاییان و همسرش یگانه صالحی
 وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه خواستار آزادی جيسون رضائيان،خبرنگار واشینگتن پست، همسرش و دو نفر بازداشتی اخير در ايران شده است.
جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمريکا گفت واشينگتن از دولت سوئيس خواسته است تا به عنوان نماينده دولت آمريکا در ايران، پرونده جيسون رضائيان را پيگيری کند.
به گزارش روزنامه واشينگتن پست، جن ساکی در اين نشست خبری گفت: ما از دولت ايران می ‌خواهيم هر چه سريعتر آقای رضائيان و سه تن ديگر را آزاد کند.
پیشتر، کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران و سازمان گزارشگران بدون مرز اقدام جمهوری اسلامی در بازداشت جیسون رضاییان، خبرنگار روزنامه واشینگتن‌پست، و همسر او، یگانه صالحی، و یک عکاس آمریکایی را «نگران‌کننده» خوانده و محکوم کردند.
وب‌سایت کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران روز جمعه، سوم مرداد، سخنان هادی قائمی، دبیر این نهاد، را منتشر کرده است که تاکید می‌کند دولت حسن روحانی باید در مورد آزار و اذیت خبرنگاران خارجی پاسخ‌گو باشد.
گزارش‌ها حاکی از آن است که نیروهای امنیتی ایران سه‌شنبه گذشته با یورش به خانه جیسون رضاییان و همسر او، یگانه صالحی به بازداشت آنها و توقیف برخی وسایل شخصی‌شان مانند لپ‌تاپ و کتاب اقدام کرده‌اند.
گزارش‌هایی نیز از بازداشت یک عکاس ایرانی – آمریکایی و یک تبعه دیگر آمریکا در ایران منتشر شده است که به ماجرا ابعاد گسترده‌تری می‌بخشد.
این بازداشت‌ها را رئیس دادگستری استان تهران تایید کرده، اما هیچ اشاره‌ای به اتهامات آنها نکرده است.
وب‌سایت کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران گفت‌وگویی نیز با مادر جیسون رضاییان منتشر کرده است که می‌گوید فرزند او سال ۱۳۸۸ و در جریان رخدادهای پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران نیز بازداشت شده بود.
 سازمان گزارشگران بدون مرز می‌گويد که ايران يکی از پنج زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانه‌ای است.

«وزارت کشور؛ پاشنه آشیل دولت روحانی»

«وزارت کشور؛ پاشنه آشیل دولت روحانی»

بحث راه‌اندازی مجدد خانه احزاب و نیز نهایی شدن قانون احزاب یکی از موارد مورد مناقشه بین دولت و مجلس است. محمد صادق جوادی حصار معتقد است نمایندگان راست افراطی بر سر راه حل مشکل خانه احزاب سنگ‌اندازی می‌کنند.
"تشکیل باشگاه احزاب به جای خانه احزاب"؛ این پیشنهادی بود که وزیر کشور روز شنبه (۴ مرداد، ۲۶ ژوئیه) در دیدار با نمایندگان احزاب مطرح کرد. چندی پیش هم حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیس جمهوری، پیشنهاد داده بود که انجمن صنفی روزنامه‌نگاران فعالیتش را از سر بگیرد اما با نامی دیگر. گویا مشکل نهادها و موسسات در جمهوری اسلامی تنها نام آنهاست.
محمد صادق جوادی حصار، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی، اما مشکل را نه در نام که در جاهای دیگری می‌بیند. او در گفت‌وگو با دویچه‌وله می‌گوید: «این طرح اخیر در مورد خانه احزاب را وزیر کشور مطرح نکرده، این را پیشتر اصولگرایان در نشستی که احزاب اصولگرایان و اصلاح​طلبان با وزیر کشور داشتند مطرح کردند و طرح‌شان هم این است که با تغییر نام و احتمالاً با تغییر محتوا یک چیزی موازی خانه احزاب درست کنند. چون احساس آن​ها این است که در خانه احزاب نمی​توانند با مکانیزمی که وجود داشته، پیروزی مطلقی به دست آورند و یا احزاب اصلاح​طلب را به حاشیه برانند. بنابراین سعی می​کنند از مکانیزم موازی​سازی استفاده کنند و با تغییر نام یک مجموعه دیگری را به عرصه بیاورند.»
این روزنامه‌نگار تاکید می‌کند که وزیر کشور اعلام کرده اگر با تغییر نام تغییر در محتوا ایجاد نشود، وزارت کشور آمادگی دارد که انتخاباتی برگزار کند و نشستی داشته باشد تا خانه احزاب فعال شود و از این بن​بست بیرون بیاید.
اما بن‌بست خانه احزاب کجاست که تا کنون راهی برای برون‌رفت از آن یافته نشده است. جوادی‌حصار یکی از مشکلات اصلی بر سر راه فعالیت مجدد خانه احزاب را حضور نمایندگان جریان راست در گروهی می‌داند که باید مشکل خانه احزاب را حل کنند. به اعتقاد او چند نماینده مجلسی که در این گروه حضور دارند متمایل به جریان راست افراطی هستند و با اعمال نظرشان سعی می‌کنند از شکل‌گیری انتخابات آزاد خانه احزاب جلوگیری کنند.
خانه احزاب در اسفند ۱۳۷۹ با تصویب اساسنامه رسما آغاز به کار کرد. در اساسنامه این نهاد که اعضای آن را فعالان سیاسی اصلاح‌طلب تشکیل می‌دهند، "تلاش در جهت ایجاد فضای سالم سیاسی و تعمیق بینش سیاسی، ارتقا و گسترش فرهنگ حزبی و اهتمام جهت تامین امنیت فعالیت سیاسی و نهادینه ‌کردن آن در کشور" به‌عنوان برخی از اهداف ذکر شده‌اند.
دبیر کمیسیون ماده ۱۰ احزاب، در سال ۱۳۹۱ خانه احزاب را به دلیل عدم تمدید پروانه و به روز نکردن اساسنامه، به خانه‌ای خالی و بدون مستاجر تشبیه و فعالیت آن را متوقف کرد.
خانه احزاب برای کدام حزب؟
کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس برای مشخص کردن نحوه فعالیت احزاب و تشکل‌های سیاسی طرحی را آماده کرده که کلیات آن با موافقت اکثریت نمایندگان حاضر در نشست علنی روز چهارشنبه، ۱۸ تیرماه (۹ ژوئيه) به تصویب رسید.
بر اساس این طرح، از جمله مهم‌ترین شرایط تاسیس حزب و عضویت در آن "اعتقاد و التزام عملی به قانون اساسی و ولایت مطلقه فقیه" است و اعضای "گروهک‌های محارب و ضد انقلاب به تشخیص مراجع ذیصلاح" حق تاسیس حزب یا عضویت در آن را ندارند.
بنا بر ماده پنج این طرح نیز "محکومان به جرایم ضد امنیتی داخلی و خارجی کشور، کسانی که به موجب احکام قطعی دادگاه‌ها از حقوق اجتماعی محروم شده‌اند و اعضای موثر احزاب منحل شده توسط دادگاه که در زمان انحلال، عضو موثر باشند از تاسیس حزب و یا عضویت در آن محرومند."
بدین ترتیب عملا راهی برای فعالیت احزاب اصلاح‌طلب باقی نمی‌ماند، چه با خانه احزاب و چه بدون آن.
محمد صادق جوادی حصار درباره این طرح می‌گوید: «در مجلس با لایحه​ها و پیشنهادهایی که تهیه می​کنند و با طرح​هایی که ارائه می​دهند، سعی می​کنند فضا را به صورت حداکثری تحت فشار بگذارند و مسدود کنند تا به حداقلی از چیزهایی که دل​شان می‌خواهد دست پیدا کنند.»
وی اما وزارت کشور را هم در این راستا مسئول دانسته، می‌گوید: «احساس می​کنم با نوع عملکردی که در حوزه وزارت کشور از وزیر کشور دیده می​شود، جریان راست افراطی خیلی به این حوزه طعم کرده و احساس می​کند که در این حوزه قدرت مانور و فعالیت بیشتری از بقیه جاها می​تواند داشته باشد. در حوزه وزارت کشور نوعی امنیت خاطر برای اصولگرایان افراطی ایجاد شده که ​آن​ها همواره از آن نقطه هجمه​های​شان را به بقیه جهات دولت آغاز کنند.»
این فعال سیاسی، وزارت کشور دولت روحانی را یکی از آسیب‌پذیرترین نقاط دولت می‌داند و می‌گوید: «به تصور من اگر از دولت آقای روحانی معدل​گیری شود، شاید در حوزه وزارت کشور کمترین نمره​ی موفقیت را در این یکسال گذشته به دست آورده باشد.»
جوادی حصار البته به امکانات محدود دولت و فشار جریان افراطی نیز اشاره کرده و تاکید می‌کند که باید همه جوانب را در نظر گرفت. به اعتقاد او جریان راست افراطی نهایت تلاشش را می‌کند تا عوامل اجرایی خودش را در بدنه دولت حفظ کند و این فشار در بخش‌های مدیریتی وزارت کشور تبلور و نمود پیدا می‌کند.
با همه اینها او چندان بدبین نیست و امیدوار است که بالاخره تا پایان دولت آقای روحانی گشایشی در فعالیت احزاب ایجاد شود.

«موسوی، کروبی و رهنورد بدون محاکمه به حبس ابد محکوم شده‌اند»

«موسوی، کروبی و رهنورد بدون محاکمه به حبس ابد محکوم شده‌اند»

علی مطهری می‌گوید اظهارات محسنی اژه‌ای درباره ادامه حصر موسوی، کروبی و رهنورد به معنای آن است که نظام سیاسی ایران این سه نفر را "بدون محاکمه و حکم قضایی و بدون دادن حق دفاع به آنها، محکوم به حبس ابد" کرده‌ است.
علی مطهری به اظهارات غلامحسین محسنی اژه‌ای، دادستان کل کشور و سخنگوی قوه قضاییه، درباره ادامه بازداشت خانگی میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی واکنش نشان داد. مطهری می‌گوید سخنان روز گذشته اژه‌ای به این معنا است که "منتقد نظام یا باید در زندان باشد و یا در حصر، نمی‌شود کسی به نظام انتقاد یا اعتراضی داشته باشد و آزاد باشد".

محسنی اژه‌ای روز یکشنبه (۵ مرداد / ۲۷ ژوئیه) به خبرگزاری "تسنیم" گفت: «سران فتنه جان مردم را به خطر انداختند و در فتنه برخی کشته شدند که اینها در این مسائل شریک هستند و تا زمانی که جبران و توبه نکنند و در مقابل ظلمی که کردند اقدامی انجام ندهند، چرا باید رفع حصر شوند؟»

اژه‌ای افزود: «سران فتنه نه تنها نباید رفع حصر شوند بلکه باید ترتیباتی شود تا آنها تاوان جرم و گناه بزرگی که مرتکب شده‌اند را پس بدهند.»

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران حوادث پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ که به جنبش سبز موسوم شد را "فتنه" و موسوی و کروبی، دو کاندیدای معترض به نتایج اعلام‌شده انتخابات را "سران فتنه" می‌نامند. صدها هزار رای‌دهنده ایرانی در این اعتراض‌ها که با شعار "رای من کو؟" آغاز شده بود، شرکت داشتند.

علی مطهری در نامه‌ای خطاب به محسنی اژه‌ای که خبرگزاری ایسنا آن را منتشر کرده اظهارات او را درباره حصر موسوی و کروبی خلاف قانون اساسی دانسته است.

مطهری نوشته است: «اصل سی و ششم قانون اساسی می‌گوید: "حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد". اصل سی و هفتم می‌گوید: "اصل، برائت است و هیچ‌کس از نظر قانون مجرم شناخته نمی‌شود مگر این که جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد". اصل سی و دوم نیز می‌گوید:‌ "هیچ‌کس را نمی‌توان دستگیر کرد مگر به حکم و ترتیبی که قانون معین می‌کند"...»

توبه به رابطه انسان و خدا مربوط است

مطهری درباره این نظر اژه‌ای که گفته موسوی و کروبی تا زمانی که "جبران و توبه نکنند و در مقابل ظلمی که کردند اقدامی انجام ندهند چرا باید رفع حصر شوند؟" می‌گوید: «توبه مربوط به رابطه انسان با خدا و جبران حق‌الله است و با توبه، حق‌الناس جبران نمی‌شود.»


علی مطهری نماینده تهران در مجلس علی مطهری نماینده تهران در مجلس
مطهری می‌افزاید: «اگر واقعاً تنها عامل خسارات مالی و جانی پدید آمده این دو نفر هستند و طرف مقابل هیچ نقشی در آن نداشته است چرا باید با توبه آنها از جرمشان گذشت؟»

این نماینده اصول‌گرای مجلس می‌گوید: «معلوم می‌شود مسأله اصلی این است که آنها [موسوی و کروبی] باید تعظیم عرض کنند تا آزاد شوند و اصولاً منتقد نظام یا باید در زندان باشد و یا در حصر، نمی‌شود کسی به نظام انتقاد یا اعتراضی داشته باشد و آزاد باشد.»

میرحسین موسوی و مهدی کروبی به همراه همسرانشان اوایل اسفند ۱۳۸۹ در حبس خانگی قرار گرفتند. در اردیبهشت ۱۳۹۰ فاطمه کروبی رفع حصر شد، اما حصر سه نفر دیگر تا به امروز ادامه دارد.

ماه گذشته درخواست علی مطهری از آیت‌الله علی خامنه‌ای برای رفع حصر موسوی و کروبی یا محاکمه آنها با واکنش منفی رهبر جمهوری اسلامی مواجه شد. علی خامنه‌ای در پاسخ به درخواست علی مطهری گفت: «جرم اینها بزرگ است و اگر امام بودند شدیدتر برخورد می‌کردند. اگر اینها محاکمه شوند حکمشان خیلی سنگین خواهد بود و قطعا شما راضی نخواهید بود. ما اکنون به اینها ملاطفت کرده‌ایم.»

اکثر ناظران امور ایران از نوع پاسخ آیت‌الله خامنه‌ای به علی مطهری به این نتیجه رسیدند که حبس خانگی رهبران جنبش سبز و اصرار بر ادامه آن، با نظر و خواست رهبر جمهوری اسلامی انجام گرفته است.

تاجزاده: رئیس قوه قضائیه به اتهامات اقتصادی برادران خود رسیدگی کند

تاجزاده: رئیس قوه قضائیه به اتهامات اقتصادی برادران خود رسیدگی کند
 

به گزارش سایت نوروز، در نامه سرگشاده ای که تاجزاده از زندان اوین برای رئیس قوه قضائیه ایران نوشته، آمده است: «از روزی که رئیس دولت دهم (محمود احمدی نژاد) در ۱۵ بهمن ماه ۹۱ فیلمی را در مجلس به نمایش گذاشت و به زعم خویش از باج خواهی آقای فاضل لاریجانی از بابک زنجانی پرده برداشت، یک سال و نیم می گذرد.»

اشاره تاجزاده به فیلمی است که احمدی نژاد در روز استیضاح وزیر سابق کار ایران به عنوان افشاگری علیه برادران لاریجانی منتشر کرده است. علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، دیگر برادر رئیس قوه قضائیه است.

در ادامه نامه تاجزاده آمده است: «باوجود این دستگاه قضائی که ادعای قاطعیت مقاماتشان در مبارزه با مفاسد اقتصادی گوش فلک را کر کرده است، از تشکیل دادگاه طفره رفته است. حال آن که قانون و عدالت حکم می کند چنان چه نوار جعلی است آقای احمدی نژاد محاکمه شود و اگر درست است و مونتاژی در کار نیست دادگاه رسیدگی به رشوه خواری آقای فاضل لاریجانی هرچه سریع تر تشکیل شود.»

این نامه می افزوده است: «هم چنین بررسی اتهام زمین خواری آقای جواد لاریجانی نیز به گونه ناموجهی چند سال طول کشیده است و از برگزاری دادگاه وی نیز خبری نیست. اگر مقابله با زمین خواری را جدی می دانید بایسته است دادگاه رسیدگی به اتهام وی نیز هرچه سریع تر برگزار شود و مشخص شود چه مقامی و با چه مجوزی چند هکتار زمین را در چه سالی و در کجا و چرا به وی بخشیده و قیمت آن هم معلوم شود.»

محمد جواد لاریجانی دیگر برادر رئیس قوه قضائیه ایران و معاون حقوق بشر این قوه، در زمینه زمین خواری، پرونده ای باز دارد که تا کنون به آن رسیدگی نشده است.

معاون سابق وزیر کشور ایران در ادامه نامه خود نوشته است: «سپری شدن زمان هرگز موجب نمی شود که دو پرونده مزبور به فراموشی سپرده شود. اگر چه نشان می دهد که برادران کوچک و بزرگ شما در زمینه اتهامات اقتصادی نیز از مصونیت آهنین برخوردارند.»

در پایان این نامه آمده است: «تأخیر در تشکیل دادگاه آنان اعتماد عمومی را نسبت به عملکرد شما و قوه قضائیه از آن چه اکنون هست، کمتر می کند. مشفقانه نصیحت تان می کنم که اجازه ندهید حیثیت نهاد قضائی کشور و استقلال آن بیش از این خرج آقازاده ها شود. پرونده های دیگری نیز باید رسیدگی شود که پس از صدور حکم آقایان فاضل و جواد لاریجانی به استحضار خواهم رسانید. چنان چه در تشکیل دادگاه در اسرع وقت تعلل ورزید، مراتب را با رهبری درمیان خواهم گذاشت تا دستور پی گیری فوری صادر کند.»

مصطفی تاجزاده، معاون وزیر کشور در دولت محمد خاتمی یک روز پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ بازداشت شد

دوشنبه، مرداد ۰۶، ۱۳۹۳

اعتراض به ادامه بازداشت روزنامه‌نگاران در ایران

اعتراض به ادامه بازداشت روزنامه‌نگاران در ایران

گزارش‌گران بدون مرز از موج جدید احضار و بازداشت روزنامه‌نگاران در ایران ابراز نگرانی کرده است. با بازداشت سه روزنامه‌نگار در دو هفته‌ی اخیر، تعداد روزنامه‌نگاران زندانی در ایران به ۶۵ تن افزایش یافته است.
گزارش‌گران بدون مرز در اطلاعیه‌ای که روز دوشنبه (۲۸ ژوئیه/ ۶ مرداد) منتشر شد، به موج جدید بازداشت روزنامه‌نگار و وب‌نگاران در ایران اعتراض کرده است. در هفته گذشته سه روزنامه‌نگار آمریکایی و ایرانی در تهران‌ بازداشت شده‌اند.

جیسون رضاییان، یکی از روزنامه‌نگاران بازداشت‌شده در ایران، با روزنامه‌‌ی آمریکایی "واشنگتن‌پست" همکاری می‌کرد. همسر او یگانه صالحی، دارای تابعیت ایرانی و همکار نشریه انگلیسی زبان نشنال در امارات متحده عربی نیز بازداشت شده است.

همراه این دو نفر، یک عکاس‌خبرنگار مستقل آمریکایی نیز در تهران بازداشت شده که با بسیاری از رسانه‌ها همکاری می‌کرد. خانواده این عکاس مایل نیست نام او انتشار علنی یابد.

علل بازداشت، نهاد بازداشت کننده و همچنین محل بازداشت این سه نفر از سوی مقام‌های مسئول ایرانی رسما اعلام نشده است. این کار به گفته گزارشگران بدون مرز نقض صریح قانون‌های ملی و بین‌المللی از سوی دولت ایران است.

چند روز پیش از بازداشت این سه خبرنگار، ساجده عرب‌سرخی روزنامه‌نگار و وب‌نگار در پی احضار از سوی دادسرای مستقر در زندان اوین، ۲۷ تیرماه برای سپری کردن مدت محکومیت یک ساله خود روانه زندان اوین شد.

ساجده فرزند فیض‌الله عرب‌سرخی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و از اعضای ارشد سازمان مجاهدین انقلاب است که پس انتخابات ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ بازداشت شده بود. این روزنامه‌نگار مدتی در فرانسه بود و پس از بازگشت به کشور در شهریورماه ١٣٩٢ بارها از سوی اطلاعات سپاه پاسداران احضار و بازجویی شده بود. به گفته‌ی مادرش، این روزنامه‌نگار به هنگام اقامتش در فرانسه به شکل غیابی محاکمه و به اتهام "تبلیغ علیه نظام" به یک سال زندان محکوم شده بود.

پیش از ساجده عرب سرخی، مرضیه رسولی در تاریخ ١٧ تیر ماه برای تحمل دو سال زندان و ۵۰ ضربه شلاق به زندان اوین فراخوانده شده بود. در تاریخ ٢٩ خرداد، ریحانه طباطبایی، روزنامه‌نگار سابق شرق، برای سپری کردن شش ماه حبس خود و در تاریخ ١٧ خرداد نیز مهنازمحمدی، خبرنگار و مستندساز، برای سپری کردن پنج سال محکومیت قطعی روانه زندان اوین شدند.

نگرانی از وضعیت صبا آذرپیک

گزارشگران بدون مرز به ویژه نگران وضعیت صبا آذرپیک است که از تاریخ ٧ خرداد ١٣٩٣ در بازداشت بسر می‌برد و تا امروز محل بازداشت و نهاد بازداشت کننده‌ی وی نیز رسما اعلام نشده است.
صبا آذرپیک در دو ماه گذشته در انفرادی بوده و به شدت تحت فشار قرار دارد صبا آذرپیک در دو ماه گذشته در انفرادی بوده و به شدت تحت فشار قرار دارد
صبا آذرپیک با روزنامه اعتماد و ماهنامه "تجارت فردا" همکاری می‌کرد. او روزهای ۲۹ و ۳۰ تیرماه در شعبه ٢٨ دادگاه انقلاب تهران بدون حضور وکیل مدافع محاکمه شد. آذرپیک پیشتر نیز برای مدتی کوتاه بازداشت و سپس آزاده شده بود.

بنا بر اطلاعات گردآوری شده از سوی گزارش‌گران بدون مرز، صبا آذرپیک در ارتباط با تهیه گزارش تحقیقی در باره رسانه‌های امنیتی ِ هدایت و حمایت شده از سوی سپاه پاسداران و ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شده است و به شدت تحت فشار قرار دارد.

به گفته گزارشگران بدون مرز، این دو نهاد امنیتی با همدستی دستگاه قضایی بیش از پنجاه روز است که این روزنامه‌نگار جوان را با نقض همه‌ی قانون‌های ملی و بین‌المللی ناظر بر حقوق بشر، در بازداشت‌گاهی مخفی که محل آن رسما معرفی نشده است و در انزوای کامل نگاهداری می‌کنند. در فرصت دیدار کوتاهی که به خانواده در روز محاکمه داده شد، وضعیت روحی و جسمی این روزنامه‌نگار تکان‌دهنده اعلام شده است.

روزنامه‌نگاران خارجی زندانی در ایران

سه تن از روزنامه‌نگاران زندانی در ایران دارای تابعیت کشورهای غربی هستند. خبرنگار- عکاسی که به همراه یگانه صالحی و جیسون رضاییان در تاریخ ۳۰ تیرماه بازداشت شده است دارای تابعیت آمریکایی هست.

رویا صابری‌نژاد نیکبخت و فریده شاهگلی دو روزنامه‌نگار دیگر با تابعیت خارجی هستند که به دلیل فعالیت در شبکه‌های اجتماعی و یادداشت‌هایشان در فیسبوک بازداشت و به زندان محکوم شده‌اند.


مرضیه رسولی به دو سال زندان و ۵۰ ضربه شلاق محکوم شده است مرضیه رسولی به دو سال زندان و ۵۰ ضربه شلاق محکوم شده است
صابری‌نژاد که تابعیت دو گانه ایرانی و بریتانیایی دارد، هنگام سفر به ایران برای دیدار با خانواده‌اش بازداشت شده است. او از مهر ۱۳۹۲ در زندان به‌سر می‌برد و در تاریخ ۶ خرداد ١٣٩٣، از سوی شعبه ٢٨ دادگاه انقلاب تهران به بیست سال زندان محکوم شد. این زن چهل و هفت ساله تنها به خاطر نوشتن جمله "همه چیز اینجا مذهبی است" در فیسبوک به "اقدام علیه امنیت ملی و توهین به مقدسات اسلامی" متهم شده است.

در همان روز (۶ خرداد ۱۳۹۳) شعبه ٢٨ دادگاه انقلاب تهران ۷ وب‌نگار دیگر را نیز به حبس‌های سنگین زندان محکوم کرد. نام این افراد؛ امیر گلستانی، مسعود قاسم‌خانی، فریبرز کاردارفر، مسعود سید طالبی، مهدی ری‌شهری و نغمه شاهی‌سوندی شیرازی اعلام شد. نغمه شاهی‌سوندی شیرازی به ۷ سال و ۹۱ روز زندان قطعی محکوم شده است.

فریده شاهگلی که تبعه آلمان است در تاریخ ٣١ اردیبهشت ماه ١٣٩٣ برای سپری کردن سه سال حبس روانه زندان اوین شد. وی با اتهاماتی چون "تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبر نظام" به دلیل انتشار برخی محتواها در فیس‌بوک از سوی شعبه شعبه ٢٨ دادگاه انقلاب تهران مجرم شناخته شد. فریده شاهگلی پس از بیست و پنج سال اقامت در آلمان، در سال ١٣٩١ برای دیدار با خانواده‌اش به ایران رفت که در همان زمان بازداشت و ممنوع‌الخروج شد.

رضا معینی مسوول بخش افغانستان و ایران و تاجیکستان گزارش‌گران بدون مرز می‌گوید: «با ۶۵ روزنامه‌نگار و شهروند وب‌نگار زندانی، ایران یکی از پنج زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانه‌ای است و بزرگترین زندان جهان برای روزنامه نگاران و وب نگاران زن است.»

به گفته رضا معینی، «دستگاه قضایی در همدستی با سپاه پاسدران و ماموران وزارت اطلاعات، حقوق روزنامه‌نگاران و وب‌نگاران را پایمال می‌کند. وعده‌های رئیس جمهور حسن روحانی برای گشایش در عرصه آزادی بیان و رسانه‌ها و آزادی زندانیان سیاسی سر و صدای بسیاری به راه انداخت. اما سکوت او در عمل تسهیل کننده‌ی سرکوب آزادی اطلاع رسانی است.»

خبر حضور "تکفیری‌ها" در اردبیل تکذیب شد

خبر حضور "تکفیری‌ها" در اردبیل تکذیب شد

روزنامه "جمهوری اسلامی" خبری مبنی بر مشاهده "افرادی با سر و وضعی شبیه تکفیری‌ها در حاشیه شهرها به ویژه در مرکز استان (اردبیل)" منتشر کرد. وزیر کشور و دادستانی اردبیل این خبر را تکذیب کردند.
یکی از شبه‌نظامیان "دولت اسلامی" در تاریخ ۲۳ ژوئن ۲۰۱۴در موصل عراق
خبرنگار روزنامه "جمهوری اسلامی" روز شنبه (۴ مرداد / ۲۶ ژوئيه)، از اردبیل گزارش داده است: «اخيرا افرادی با لباس‌ها و سرو وضعي شبيه تكفيری‌ها در حاشيه شهرها به ويژه در مركز استان اقدام به سر دادن شعارهای خاص و دعوت از مردم برای پيوستن به آنها می‌كنند كه موجب ايجاد رعب و وحشت در اهالی شده‌اند.»
در ادبیات رسانه‌های جمهوری اسلامی تروریست‌های اسلام‌گرای افراطی "دولت اسلامی" که در حال حاضر چندین استان سوریه و بخشی از عراق را در دست کنترل دارند "تکفیری" نامیده می‌شوند.
خبرنگار روزنامه "جمهوری اسلامی" در ادامه درباره آخرین مورد مشاهده یک "تکفیری" گزارش داده و نوشته است که فردی "با هیکل درشت، سر تراشیده، ریش بلند و لباس عربی" در یکی از خیابان‌های اردبیل به نام "علی سرباز" از یک "جیپ خارجی" پیاده شده است.
این خبرنگار افزوده است که "[فرد تکفیری] با يك دست شمشير و با دست ديگر خود تبر می‌چرخاند و با كلمات عربی و لهجه تركی فرياد می‌زد برای برقراری عدالت ياری می‌جويم".
در گزارش روزنامه "جمهوری اسلامی" به این اشاره شده است که شهروندان استان اردبیل از قوم‌های مختلف ترک و کرد و با مذاهب شیعه و سنی هستند.
در ادامه با ذکر دو موضوع نسبت به وضعیت این استان و "مخاطراتی که مواظبت‌ها و مراقبت‌های ویژه‌ای را می‌طلبد" هشدار داده شده است.
روزنامه "جمهوری اسلامی" می‌نویسد که اردبیل با جمهوی آذربایجان دارای مرز مشترک طولانی است و هم اکنون "رژیم صهیونیستی (اسرائيل) در این کشور "حضور گسترده" دارد. این روزنامه همچنین می‌نویسد که "سالانه صدها هزار نفر" از جمهوری آذربایجان بدون داشتن ویزا و کنترل به استان اردبیل وارد می‌شوند.
تکذیب خبر "جمهوری اسلامی"
در پی انتشار این خبر، خبرگزاری "ایسنا" روز شنبه خبر تکذیب آن را توسط وزیر کشور جمهوری اسلامی منتشر کرد. در متن خبر "ایسنا" به طور مستقیم از لفظ "داعش" استفاده شده است.
خبرگزاری "ایسنا" می‌نویسد که عبدالرضا رحمانی فضلی در حاشیه جلسه خود با استانداران و دبیران کل احزاب و تشکل‌های سیاسی "اخبار مبنی بر حضور افرادی با ظاهر نیروهای داعش در اردبیل و دعوت آنها از مردم برای پیوستن به این گروهک" را تکذیب کرد.
همچنین روز یکشنبه (۵ مرداد / ۲۷ ژوئيه) دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان اردبیل در نامه‌ای به روزنامه "جمهوری اسلامی" که متن آن را این روزنامه منتشر کرده، خبر این روزنامه را با جمله‌ای کوتاه تکذیب کرد: «این خبر به هیچ وجه صحت نداشته و قویا تکذیب می‌شود.»
در آغاز ماه ژوئيه که تروریست‌های "دولت اسلامی" هنوز "داعش" نامیده می‌شدند (دولت اسلامی عراق و شام) نقشه‌ای را در اینترنت منتشر کردند که نشان‌دهنده سرزمین‌هایی بود که این گروه اسلام‌گرا درصدد تسخیر آن‌ها در طول پنج سال آینده است. در این نقشه ایران به سه تکه تقسیم شده بود.

چراغ سبز ظریف و لاریجانی برای تصویب پروتکل الحاقی

چراغ سبز ظریف و لاریجانی برای تصویب پروتکل الحاقی

وزیر امور خارجه و رئیس مجلس ایران هم‌زمان در دو مصاحبه جداگانه با دو شبکه خبری غیرایرانی تصریح کردند که در صورت حصول توافق با جامعه جهانی بر سر برنامه اتمی، مجلس ایران پروتکل الحاقی آژانس انرژی اتمی را تصویب خواهد کرد.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در مصاحبه با شبکه خبری سی‌ان‌ان تصریح کرد که ایران در صورت رسیدن به یک توافق "خوب" پروتکل الحاقی آژانس ‌بین‌المللی انرژی اتمی را در مجلس تصویب خواهد کرد.
وی گفت: «اگر به یک توافق خوب برسیم ما تمام تلاش خود را به‌کار می‌گیریم تا پارلمان، پروتکل الحاقی را امضا کند تا جامعه بین‌الملل اطمینان حاصل کند که برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز باقی خواهد ماند.»
ظریف در توضیح "توافق خوب" اظهار داشت: «ما در مورد یک توافق خوب یا یک توافق بد صحبت نمی‌کنیم بلکه در مورد یک توافق شدنی و نهایی صحبت می‌کنیم. چیزی که ما به آن نیاز داریم دستیابی به توافق در مورد عناصر مهم این پازل بزرگ است بنابراین چنین چیزی به یک توافق منجر خواهد شد که تمام اهداف ما را تضمین خواهد کرد.»
وی حصول اطمینان جامعه جهانی از صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران را هدفی دانست که ایران آن را روی میز مذاکره قرار داده است. او تصریح کرد که رسیدن به چنین اطمینانی با ابزارهای علمی کاملا شدنی است و "نیازی به خطوط قرمز مستبدانه و اعداد و ارقام دلخواه ندارد".
در صورت تصویب پروتکل الحاقی، آژانس این اجازه را دارد که از تمامی مراکز اتمی ایران به صورت سرزده بازدید کند. محمد جواد ظریف در پاسخ به این سوال که آیا ایران با بازرسی‌های سر زده برای مدت زمان طولانی موافقت خواهد کرد یا نه، گفت: «ایران آمادگی‌اش را برای پذیرش پروتکل الحاقی، در صورت تصویب پارلمان، اعلام کرده و ما در صورت داشتن توافقی خوب، تمامی اقداماتی که اختیار آن را داریم برای متقاعد کردن پارلمان برای تصویب این پروتکل انجام خواهیم داد تا مهم‌ترین نظام نظارتی بین‌المللی در دسترس را برای اطمینان از ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای‌مان برقرار کنیم.»
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران نیز در گفت و گو با شبکه تلویزیونی العالم، گفت: «اگر تفاهم کلی در زمینه هسته‌ای انجام شود و تمامی مسائل را حل کند، موضوع پروتکل الحاقی قابل طرح در مجلس است.»
روزنامه‌های ایران این دو اظهار نظر را "چراغ سبز" ایران به غرب ارزیابی کرده‌اند. طرح این پروتکل در مذاکرات اتمی ایران با غرب جزو مسائل اصلی نبوده اما همواره از سوی غرب بر آن تاکید شده است.
اظهارات پیشین مقامات ایران درباره تصویب پروتکل الحاقی
محمدجواد ظریف، در پاییز سال گذشته (۱۳۹۲) نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری "ایرنا" آمادگی ایران برای امضای قرارداد الحاقی ان‌پی‌تی را اعلام کرده بود. وی گفته بود: «ما چیزی برای پنهان کردن نداریم و بازرسی‌های هر چه بیشتر، ماهیت غیرنظامی برنامه‌های ایران را آشکارتر می‌سازند.»
ماه گذشته نیز بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در گفت و گو با خبرگزاری خانه ملت تصریح کرده بود که ایران با شرایطی می‌تواند پروتکل الحاقی به معاهده منع گسترش سلاح‌های اتمی را بپذیرد.
کمالوندی گفته بود: «اگر تحریم ها برداشته شود، خصومت‌ها از بین برود و همه مسائل مربوط به پرونده هسته‌ای حل شود و تنها شفافیت باقی بماند تا پنج به علاوه یک، نگرانی بی‌موردی نداشته باشند، حاضریم پروتکل الحاقی را امضا کنیم، اما تصمیم گیرنده نهایی مجلس است.»
پروتکل الحاقی موافقت‌نامه‌ای است که کشورهای عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌توانند به طور داوطلبانه آن را امضا کنند.
این پروتکل امکان بازرسی‌های وسیع و سرزده از تمامی مناطق مورد نظر اعم از تاسیسات اعلام شده و نشده را برای بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی فراهم می‌کند.
لازم‌الاجرا شدن پروتکل برای کشوری که آن را امضا کرده در گرو تصویب آن در پارلمان کشور است. ایران در جریان توافق موسوم به سعدآباد که در پاییز سال ۱۳۸۲ در تهران بین وزرای امور خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان با حسن روحانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده ارشد اتمی، به دست آمد، با پذیرش این پروتکل موافقت کرد و پیش از تصویب در مجلس، آن را به اجرا گذاشت.