سه‌شنبه، فروردین ۱۱، ۱۳۹۴

صنایع آلمان در انتظار نتیجه مذاکرات هسته‌ای با ایران


صنایع آلمان در انتظار نتیجه مذاکرات هسته‌ای با ایران

کشورهای غربی، از جمله آلمان امیدوارند در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای و کاهش تحریم‌ها روابط تجاری خود با ایران را گسترش دهند. صنایع ایران به شدت نیازمند تکنولوژی و دستگاه‌های آلمانی است.
تحریم‌ها باعث شد که چینی‌ها در بازار ایران از آلمان به‌شدت پیشی بگیرند تحریم‌ها باعث شد که چینی‌ها در بازار ایران از آلمان به‌شدت پیشی بگیرند

در واپسین روز از مهلت مذاکرات هسته‌ای در لوزان سوئیس (سه‌شنبه، ۳۱ مارس/ ۱۱ فروردین) امیدواری نسبت به دست‌یافتن به تفاهم سیاسی میان نمایندگان ایران و کشورهای ۱+۵ افزایش یافته، اما همچنان درباره برخی مسائل اختلاف نظر وجود دارد.
منابع نزدیک به مذاکره‌کنندگان دو طرف می‌گویند یکی از این اختلاف‌ها به نحوه برداشته شدن تحریم‌های بین‌المللی و تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی مربوط می‌شود.
این موضوع برای ایران که سال‌هاست از دسترسی آزاد به بازارهای جهانی محروم بوده، از اهمیتی حیاتی برخوردار است و برای تولیدکنندگان غربی به معنای از سرگیری و عادی‌سازی روابط تجاری با این کشور است.
بیشتر بخوانید: «بازرگانان ایرانی و آلمانی گذشته را جبران کنند»
شریکان تجاری قدیمی
به اعتقاد ناظران برداشته شدن تحریم‌ها برای صنایع آلمان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ شرکت‌های آلمانی فعال در صنایع پتروشیمی، ماشین‌سازی، انرژی و خودروسازی به‌طور سنتی روابط خوبی با شریکان تجاری خود در ایران دارند.
به گزارش "اشپیگل آنلاین"، میشائیل توکوس، رئیس اتاق بازرگانی ایران و آلمان معتقد است در روابط تجاری میان دو کشور وقفه‌ای ایجاد شده و احیای مجدد این روابط برای دو طرف کاری ساده است.
قرار است چنانچه مذاکره‌کنندگان هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی (آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان) امروز به یک تفاهم سیاسی برسند، توافق‌نامه نهایی تا پایان ماه ژوئن (۹ تیر) به امضا برسد.
ایران و آلمان پس از امضای توافق‌نامه موقت هسته‌ای ژنو (۲۴ نوامبر ۲۰۱۳/ ۳ آذر ۹۲) نیز که تعلیق برخی از تحریم‌ها را به دنبال داشت از سرگیری روابط تجاری را آغاز کردند و قراردادها و موافقت‌نامه‌های زیادی میان دو طرف به امضا رسید.
خوش‌بینی به آینده
به گزارش مرکز آمار اتحادیه اروپا شرکت‌های آلمان در سال گذشته میلادی ۲ میلیارد و ۳۸ میلیون یورو کالا به ایران صادر کرده‌اند که نسبت به سال قبل از آن ۳۰ درصد افزایش داشته است.
میشائیل توکوس معتقد است، چنانچه توافق نهایی هسته‌ای حاصل شود میزان صادرات آلمان به ایران می‌تواند به سادگی تا ۵ یا ۶ میلیارد یورو در سال افزایش یابد.
صنایع ماشین‌سازی، خودروسازی و شیمیائی آلمان به‌ویژه در بازار ایران از محبوبیت زیادی برخوردارند صنایع ماشین‌سازی، خودروسازی و شیمیائی آلمان به‌ویژه در بازار ایران از محبوبیت زیادی برخوردارند
گرچه شرکت‌های روسیه، چین و ترکیه در سال‌های گذشته برای جایگزینی شرکت‌های غربی تلاش فراوانی کرده‌اند، کارشناسان اتاق بازرگانی آلمان می‌گویند در صورت برداشته شدن تحریم‌ها، حجم مبادلات بازرگانی سالانه این کشور با ایران حتا به ۱۲ میلیارد یورو خواهد رسید.
بر این اساس تجربه مثبت شرکت‌های ایرانی از همکاری با شرکای آلمانی، پای‌بندی آلمانی‌ها به قراردادها و قابل اطمینان بودن محصولاتشان پشتوانه‌ی محکمی برای بازگشت صنایع آلمان به بازارهای ایران است.
زیان سقوط بهای نفت
گرچه برخی مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی تحریم‌ها را بی‌اثر وانمود می‌کنند، در سال‌های گذشته بسیاری از صنایع به علت کمبود قطعات یدکی و ماشین‌آلات جدید از کار بازمانده یا با کمترین ظرفیت به کار ادامه می‌دهند.
بسیاری از صنایع ایران در سال‌های گذشته از دسترسی به جدیدترین تکنولوژی‌های غربی محروم بوده و محتاج بازسازی و نوسازی هستند.
شرکت‌های هواپیمایی ایران نیز برای خرید هواپیماهای نو و قطعات یدکی با مشکل روبرو بوده‌اند و صنایع هوایی آلمان می‌توانند در بهبود وضعیت این شرکت‌ها نقش فعالی داشته باشد.
با این همه برخی از کارشناسان اعتقاد دارند تا زمانی که ایران و کشورهای ۱+۵ به توافق نهایی نرسیده‌اند و جزئیات توافق‌های احتمالی روشن نشده، باید محتاط بود و از برنامه‌ریزی‌های شتابزده خودداری کرد.
افزون بر این با کاهش شدید بهای نفت مشخص نیست که با تعلیق یا لغو تحریم‌ها نیز ایران قادر باشد در کوتاه مدت به منابع مالی لازم برای سرمایه‌گذاری و گسترش تجارت خارجی دست یابد. برخی ناظران معتقدند "زیان کاهش بهای نفت از تحریم‌ها بیشتر است".

گزارش لحظه به لحظه؛ احتمال ادامه مذاکرات تا روز چهارشنبه

گزارش لحظه به لحظه؛ احتمال ادامه مذاکرات تا روز چهارشنبه

مذاکرات اتمی نمایندگان قدرت‌های بزرگ با ایران در لوزان سوئيس ادامه دارد. دیپلمات‌های آمریکایی می‌گویند که اگر دستیابی به توافق نزدیک باشد، مذاکرات تا روز چهارشنبه نیز ادامه خواهد یافت.
• خبرگزاری رویترز گزارش داد که وانگ یی، وزیر امورخارجه چین، لوزان را به سوی پکن ترک کرده است. بر اساس این گزارش معاون وزیر امور خارجه چین به جای او در مذاکرات باقی مانده است.

• حمید بعیدی نژاد، عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای می‌گوید در مرحله پایانی مذاکرات هستیم. او افزود: «مسائلی همچون تحریم‌ها، تحقیق و توسعه و مسائل مربوط به غنی سازی مطرح است و امیدواریم در مراحل پایانی راه حل‌ها را پیدا کنیم.»
به گفته بعیدی‌نژاد مذاکرات ممکن است امشب تا ساعات طولانی ادامه یابد تا موضوعاتی که هنوز راه حل‌هایی برای آن پیدا نشده بررسی شود.
او با بیان اینکه تا زمانی‌ که لازم باشد مذاکره می‌کنیم، تصریح کرد: «زمانی توافق حاصل می‌شود که همه موضوعات حل شود.»
• خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌های غربی گزارش داد که این نگرانی وجود دارد که پیشرفت‌های به دست آمده در صورت عدم دستیابی به توافق، از دست برود.
دیپلمات‌های آمریکایی می‌گویند اگر دستیابی به توافق نزدیک باشد، ضرب‌الاجل نیمه شب سه‌شنبه تمدید خواهد شد و مذاکرات تا چهارشنبه ادامه خواهد یافت.
این گزارش تصریح می‌کند که موضوع لغو تحریم‌های بین‌المللی و همچنین میزان تحقیق و توسعه هسته‌ای در یک بازه زمانی ده ساله و پس از آن حل نشده‌اند.
• بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران می‌گوید روند پیشرفت مذاکرات فنی ایران و آمریکا کند است اما گفت‌وگوها رو به جلو است. او در مذاکرات فنی میان علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و ارنست مونیز که لوزان سوئیس در جریان است، شرکت داشته است.
کمالوندی تصریح کرد موضوعاتی که در حال بررسی است برای بلندمدت تصمیم گیری می‌شوند از این رو دو طرف حساسیت های خود را دارند. او افزود هنوز در مورد اینکه در صورت نرسیدن به توافق (تا امشب) چه اقدامی باید صورت بگیرد، صحبت نشده است.
• بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل می‌گوید که توافق با ایران به معنی اجازه دادن به تهران برای نگه‌داشتن تاسیسات زیرزمینی فردو، راکتور اراک و سانترفیوژهای پیشرفته است. او افزود که اسرائیل آماده است تا هر کاری برای حفظ امنیت خود انجام دهد.
به گفته نخست وزیر اسرائیل مهمترین تهدیدی علیه اسرائیل مسلح شدن ایران به سلاح هسته‌ای است و توافق لوزان این راه را برای ایران هموار خواهد کرد.
• سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه که دیروز محل مذاکرات را ترک کرده بود، بار دیگر به لوزان بازگشت.
• دور تازه‌ای از مذاکرات میان نمایندگان ایران و ۵+۱ پس از یک وقفه یک ساعته آغاز شده است.

• کاربران ایرانی در توییتر به مقایسه تیم مذاکره کننده قبلی و فعلی ایران پرداخته‌اند:
تیم مذاکره کننده قبلی شامل سعید جلیلی (دکترای معارف اسلامی از دانشگاه امام صادق)، علی باقری (دکترای اقتصاد از دانشگاه امام صادق) و محمد هادی زاهدی وفا (دکترای اقتصاد و رئيس دانشکده معارف اسلامی دانشگاه امام صادق) بودند.
تیمی مذاکره کننده فعلی ایران شامل محمد جواد ظریف (دکترای مطالعات بین‌الملل از دانشگاه دنور آمریکا)، عباس عراقچی (دکترای مطالعات بین‌الملل از دانشگاه کنت بریتانیا) و مجید تخت روانچی (دکترای علوم سیاسی از دانشگاه برن سوئیس) هستند. همچنین جمشید ممتاز (دکترای حقوق بین‌الملل و عمومی از دانشگاه پاریس) و امیرحسین زمانی‌نیا (دکترای عدالت جزایی از دانشگاه نیویورک) به عنوان کارشناس حضور دارند.
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز دارای دکترای مهندسی هسته‌ای از دانشگاه ام‌آی‌تی آمریکاست که در مذاکرات اخیر حضور دارد.
• مجله تایم در گزارشی از ایران نوشته که شهروندان این کشور به شکل گسترده مذاکرات هسته‌ای در لوزان را دنبال می‌کنند. یک شهروند ایرانی ۳۰ ساله که یک شرکت ساختمانی را اداره می‌کند به خبرنگار این مجله گفته که امیدوار است با انجام توافق وضعیت کسب و کار بهتر شود.
• خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) از پایان سومین نشست وزیران خارجه ایران و شش کشور قدرتمند جهان خبر داد. جلسه بعدی قرار است پس از یک ساعت استراحت دوباره از سر گفته شود.
• بر اساس گزارش‌ها ریاست هیات روس به جای سرگئی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه که هنوز به لوزان نیامده، بر عهده معاون او سرگئی ریباکوف بود.
• اخباری از موارد مورد مذاکره در این نشست در اختیار خبرنگاران قرار نگرفته است.
• امید نوری‌پور، سخنگوی سیاست خارجی حزب سبزهای آلمان در گفت‌وگو با فرستنده رادیویی "دویچلندفونک" گفت، در مذاکرات هسته‌ای با ایران توافق بد بهتر از به توافق نرسیدن است. او تصریح کرد، به توافق نرسیدن به این معناست که دیگر بازرسی وجود نخواهد داشت، اما در عین حال در ایران همچنان سانتریفوژها [برای غنی‌سازی اورانیوم] به چرخش خود ادامه می‌دهند.
• خبرگزاری فارس گزارش داده که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که قرار بود امروز (سه‌شنبه) به تونس برود سفر خود را به دلیل حضورش در مذاکرات هسته‌ای ایران در لوزان لغو کرد.
• به موازات مذاکرات اتمی ایران در لوزان سوئیس، بانک مرکزی ایران اعلام کرد: «با واریز قسط پنجم از دور سوم آزادسازی دارایی‌های مسدود شده ایران، مجموعا معادل ۲میلیارد و ۴۵۰ میلیون دلار از مرحله سوم توافقات، در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت.» مبلغ ۴۹۰ میلیون دلار براساس توافق ایران و گروه ۱+۵ از منابع بانک مرکزی در ژاپن در قالب قسط پنجم به حساب این بانک در کشور عمان واریز شد. مبلغ کل این دور از توافقات ۴ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار بوده که طی ده قسط ۴۹۰ میلیون دلاری واریز می‌شود.
• آسوشیتدپرس به نقل از مقام‌های حاضر در لوزان می‌نویسد، ایران و شش مذاکره‌کننده دیگر قرار است بیانیه‌ای کلی صادر کنند که مبنای آن توافق بر سر ادامه مذاکرات تا رسیدن به توافقی فراگیر در پایان ماه ژوئن است.
• به گزارش ایرنا، مجید تخت روانچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران اخبار مربوط به تمدید مهلت مذاکرات را رد کرد و گفت: «چنین بحثی مطرح نشده است.» برخی از خبرگزاری‌ها احتمال تمدید چندساعته یا چند روزه مذاکرات را مطرح کرد‌ه‌اند.
• فرانک‌والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان در توییترش نوشت، مذاکرات اتمی وارد "مرحله حساسی" شده است.

• سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه می‌گوید: «مذاکرات به پایان خود نزدیک شده است.» دیپلمات‌ها در لوزان نیز می‌گویند، ایران و شش قدرت جهان به پایان آخرین مرحله گفت‌وگوهای هسته‌ای نزدیک شده‌اند.

• خبرگزاری فرانسه گزارش داد، همزمان با آغاز روز سرنوشت‌ساز مذاکرات اتمی با ایران بهای نفت در معاملات امروز آسیا کاهش یافت. به موجب این گزارش، قیمت نفت پایه "وست تگزاس اینترمدیئیت" با ۶۹ سنت کاهش به ۴۷ دلار و ۹۹ سنت و بهای نفت برنت نیز با کاهشی ۵۵ سنتی به ۵۵ دلار و ۷۴ سنت در هر بشکه رسید. برخی تحلیل‌گران علت کاهش بهای نفت را افزایش امیدها به رسیدن به توافق هسته‌ای با ایران خوانده‌اند.

• به گزارش ایسنا، یک عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با تأکید بر این که هنوز هیچ توافقی نهایی نشده گفت: «همه بر این نظرند که [تا شامگاه سه‌شنبه] به راه حل برسیم.» او افزود: «همه فکر می‌کنند و همه خلاقیت‌های ذهنی و فکری خود را به‌کار گرفته‌اند که چطور برای موضوعات باقیمانده راه حل‌های جدید پیدا کنند.»
• سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه که روز دوشنبه (۱۰ فروردین/ ۳۰ مارس) لوزان را به مقصد مسکو ترک کرده بود و در مذاکرات اتمی با ایران حضور نداشت می‌گوید، به لوزان برمی‌گردد. به گزارش خبرگزاری فرانسه لاوروف از پیوستن به مذاکرات خبر داده و گفته است، گفت‌وگوها شانس خوبی برای موفقیت دارد. برخی عدم حضور او در مذاکرات را نشانه‌ای از به بن‌بست رسیدن گفت‌وگوها تعبیر کرده بودند. خبرگزاری ایتارتاس پیش از این نوشته بود، اگر پیشرفت‌هایی در زمینه توافقی جامع در مذاکرات هسته‌ای حاصل شود ممکن است لاوروف به لوزان بازگردد.
• به گزارش ایلنا، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئيس‌جمهور ایران در مراسمی در دانشگاه آزاد واحد دماوند گفت: «از فضای مذاکرات بر می‌آید که می‌توانیم به توافق برسیم.» او اضافه کرد: «برای شرایطی که به توافق نرسیم هم برنا‌مه‌ریزی کرده‌ایم و خود را برای آن شرایط آماده ساخته‌ایم که چگونه کشور را اداره کنیم.»
• خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته است، معلوم نیست در صورت عدم رسیدن به توافقی سیاسی در نشست لوزان چه اتفاقی خواهد افتاد. بیشتر کشورهای شرکت‌کننده در مذاکرات علاقه‌ای به تمدید مجدد گفت‌وگوها ندارند. در عین حال آنها تأکید کرده‌اند که توافق موقت تا اول ژوئیه (۱۰ تیر) به قوت خود باقی خواهد ماند.
• سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با توجه به اختلاف‌های موجود بین مذاکره‌کنندگان هسته‌ای با ایران در آغاز گفت‌وگوها در روز سه‌شنبه (۱۱ فروردین/ ۳۱ مارس) نوشت: «روز درازی در پیش است.»
• روزنامه واشنگتن‌پست بر اساس آخرین نظرسنجی‌‌ای که انجام داده نوشته است که ۵۹ درصد از آمریکایی‌ها از توافق با جمهوری اسلامی و برداشته شدن تحریم‌های اقتصادی ایران در ازای محدود کردن برنامه هسته‌ای این کشور حمایت می‌کنند. ۳۱ درصد نیز مخالف چنین توافقی‌اند. طبق این نظرسنجی که ساعاتی پیش از شروع مذاکرات اتمی لوزان در ۳۱ مارس منتشر شده برخی از آمریکایی‌ها ابراز امیدواری کرده‌اند که چنین توافقی مؤثر واقع شود، ولی از هر ۱۰ آمریکایی ۶ نفر اطمینان ندارند که توافق یادشده مانع دست‌یابی ایران به بمب اتمی شود.
• نشست وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵ برای حل اختلاف‌های باقیمانده و دست‌یابی به راه حل برای برنامه اتمی ایران در هتل بوریواژ لوزان سوئيس برگزار شد. ایرنا به نقل از یک منبع در هیأت ایرانی نوشت: «هیأت‌ها مصر هستند امروز به نتیجه برسند، ولو آن که جلسات تا پاسی از شب به طول بینجامد.»
• ایرنا می‌نویسد، در نشست روز سه‌شنبه (۱۱ فروردین/ ۳۱ مارس) علاوه بر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه و جان کری، همتای آمریکایی او، فرانک‌والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان، فیلیپ هاموند، وزیر خارجه بریتانیا و لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، وانگ یی، وزیر خارجه چین و فدریکا موگرینی، هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور دارند.
با توجه به عدم حضور سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه ریاست هیأت روسی را سرگئی ریابکوف به عهده دارد.
علی اکبر صالحی، رئيس سازمان انرژی اتمی و کارشناسان تیم ایرانی پس از دقایقی به این جلسه ملحق شدند.
• گزارش‌های رسیده از لوزان سوئيس خبر از آغاز مذاکرات هسته‌ای در روز سرنوشت‌ساز برای برنامه اتمی ایران می‌دهد.
وزرای خارجه آمریکا، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان در این نشست حضور دارند. اما سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در نشست حضور ندارد. خبرگزاری ایتارتاس نوشته است که لاوروف باید برای انجام گفت‌وگوهایی که از قبل برنامه‌ریزی شده بود به مسکو بازمی‌گشت.
همین خبرگزاری به نقل از سخنگوی وزیر خارجه روسیه نوشته است که اگر پیشرفت‌هایی در زمینه توافقی جامع در مذاکرات هسته‌ای حاصل شود ممکن است لاوروف به لوزان بازگردد.
مهلت رسیدن به چارچوب توافق سیاسی با ایران در پایان امروز سه‌شنبه (۱۱ فروردین/ ۳۱ مارس) به پایان خواهد رسید. دو طرف تا پایان ماه ژوئن (۱۰ تیر) وقت دارند تا به توافقی همه‌جانبه در مورد برنامه اتمی ایران برسند.

«تحولات یمن نباید ایران را رویاروی کشورهای عربی قرار دهد»

«تحولات یمن نباید ایران را رویاروی کشورهای عربی قرار دهد»

دیپلمات پیشین وزارت خارجه با انتقاد از نقش ایران در یمن می‌گوید، "بر کسی پوشیده نیست که ایران دست نیرومندی در تحولات این کشور دارد". او هشدار داد که این تحولات ایران را درگیر معضل دیگری در منطقه می‌کند.
کارشناس ارشد وزارت خارجه و سفیر پیشین ایران در آفریقای جنوبی حمله عربستان سعودی و هم‌پیمانش به یمن را پیامد اشتباه محاسباتی شبه‌نظامیان "انصارالله" و حامیان خارجی آنها ارزیابی می‌کند.

جاوید قربان‌اوغلی روز دوشنبه، دهم فروردین به سایت "جماران" گفت: «تهاجم عربستان به یمن، در قالب امنیت آن کشور و رقابت‌های هژمونیک منطقه‌ای است که به دلیل نپختگی بازیگران داخل یمن و حامیانش و نداشتن درک درستی از تحولات منطقه، متاسفانه به یک جنگ تمام عیار تبدیل شده که سرانجام آن نیز مشخص نیست.»

شورشیان "انصار‌الله" به رهبری سران طایفه حوثی سپتامبر گذشته پایتخت یمن، صنعا را اشغال کردند و پس از فرار رئیس جمهور، عبدربه منصور هادی به عدن به سوی این شهر هجوم آوردند.

بیشتر بخوانید: حمله عربستان به یمن، اعتراض ایران، پشتیبانی فلسطین، ترکیه و غرب

«دست ایران در تحولات یمن»

جمهوری اسلامی مهمترین حامی گروه انصارالله به‌شمار می‌رود و از سوی کشورهای عربی، آمریکا و ترکیه متهم به دخالت مستقیم در ناآرامی‌های یمن شده است.

ایران پشتیبانی از اقلیت شیعه یمن را انکار نمی‌کند، با این همه مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه سه‌شنبه (۳۱ مارس/ ۱۱ فروردین) برخی ادعاها مبنی بر ارسال اسلحه توسط ایران به یمن را "ساختگی و کذب محض" خواند.

قربان‌اوغلی با نادرست خواندن تبلیغات جمهوری اسلامی علیه مداخله عربستان در یمن و سکوت جامعه جهانی گفت: «متاسفاته عملکرد تبلیغاتی ما در تحولات یمن به گونه‌ای است که گویی ما بخشی از این منازعه هستیم و ما را در عمل درگیر جنگ نشان می‌دهد.»

سفیر پیشین ایران در آفریقای جنوبی به "جماران" گفته است: «بر کسی پوشیده نیست که ایران دست نیرومندی در تحولات این کشور دارد و علاوه بر آن، ایران از زمان تسلط انصار بر صنعا بی‌هیچ پرده‌پوشی خود را وارد مناقشه یمن کرد.»

بیشتر بخوانید: بازیگران اصلی جنگ خونین قدرت در یمن

حوثی‌ها در دام عربستان

قربان‌اوغلی معتقد است که با توجه به حمایت ایران از شبه‌نظامیان انصارالله باید دخالت عربستان در این کشور را "نوعی جنگ عربستان علیه توسعه نفوذ ایران در منطقه جزیره‌العرب" ارزیابی کرد.

حوثی‌های یمن پیروان مذهب زیدی، از فرقه‌های شیعه هستند و تا پیش از کودتای ۱۹۶۲ بر شمال این کشور سلطنت می‌کردند.

دیپلمات پیشین وزارت خارجه می‌گوید، حوثی‌ها و دیگر گروه‌های شیعه متمایل به ایران با تصرف صنعا می‌توانستند پس از شش دهه بار دیگر به یکی از بازیگران تاثیرگذار یمن تبدیل شوند، اما "اشتباه محاسباتی آنها را وارد دامی کرد که عربستان برای آنان گسترده بود".

سایت "جماران" از قول قربان‌اوغلی نوشت: «نمی‌توان از این نکته غافل شد که ایران می‌توانست به جای جار و جنجال و حمایت علنی که حساسیت‌های بسیاری را برانگیخت با تدبیر به متحدان حوثی خود در راستای تثبیت و نهادینه کردن و مشروعیت دادن به دستاوردهای نظامی و تبدیل آن به اهرم قدرت و فشار سیاسی، مشاوره بدهد.»

بیشتر بخوانید: ۳۵ سالگی سپاه؛ پاسداران "ولایت مطلقه فقیه"

نقش سپاهیان در سیاست خارجی

کارشناس ارشد وزارت خارجه در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی علت اصلی این ناتوانی را "کاهش نقش وزارت امورخارجه در موضوعات سیاست خارجی در دولت قبل، سپرده شدن پرونده‌های مهم روابط خارجی به نهادهای دیگر" عنوان کرد.

جاوید قربان‌اوغلی در ادامه گفت‌وگوی خود با وبسایت "جماران" می‌افزاید: «انتظار می‌رفت که در این شرایط که دکتر ظریف به طور تمام وقت درگیر این پرونده است، مسولان مربوطه در بخش منطقه‌ای وزارت خارجه و همچنین دیگر نهادهای سیاستگذار، حساسیت لازم را برای مدیریت تحولاتی که در یمن رخ می‌دهد، لحاظ می‌کردند و تحولات این کشور را فقط از منظر نظامی – امنیتی و دریچه دستاوردهای زودگذر داخلی آن کشور ارزیابی نکنند و به متحدان حوثی توصیه کنند از دست زدن به اقداماتی که فرصت مداخله نظامی عربستان به عنوان ائتلافی متشکل از کشورهای منطقه را فراهم می‌کند، اجتناب کنند.»

به گفته قربان‌اوغلی، «متاسفانه مسولین پرونده مربوطه [پرونده یمن و حوثی‌ها] به توصیه‌ها و هشدارهای کارشناسان وزارت خارجه وقعی ننهادند.»

مهم‌ترین نهاد تاثیرگذار در سیاست خارجی جمهوری اسلامی سپاه پاسداران محسوب می‌شود که از طریق واحد برون‌مرزی خود، سپاه قدس به نقش‌آفرینی در کشورهای منطقه می‌پردازد.

مسئولان ارشد جمهوری اسلامی بارها به طور آشکار اعلام کرده‌اند که خطوط کلی سیاست خارجی ایران را رهبر این کشور علی خامنه‌ای ترسیم می‌کند که فرماندهی کل نیروهای مسلح را بر عهده دارد.

مطابق اسناد افشا شده توسط "ویکی‌لیکس"، قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس در سال ۲۰۰۸ به دیوید پترائوس، فرمانده وقت نظامیان ایالات متحده در عراق پیام داده که هدایت سیاست‌های ایران تا جایی که به افغانستان، لبنان، عراق و باریکه غزه مربوط می‌شود بر عهده‌ی او قرار دارد.

این "هدایت" شامل شمار دیگری از کشورها از جمله سوریه و یمن نیز می‌شود که درباره ابعاد آن اسناد و گزارش‌های فراوانی منتشر شده است.

قربان‌اوغلی هشدار می‌دهد که تحولات یمن نباید ایران را "درگیر معضل دیگری در منطقه کند و همه کشورهای عربی را رو در روی ما قرار دهد".

رئیس مجلس آمریکا: شکست مذاکرات به تحریم‌های جدید علیه ایران منجر می‌شود



رئیس مجلس آمریکا: شکست مذاکرات به تحریم‌های جدید علیه ایران منجر می‌شود
جان بینر، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تلویزیون سی. ان. ان گفت: در صورت به نتیجه نرسیدن گفتگوهای هسته‌‌ای با حکومت ایران، کنگره آمریکا فوراً تحریمهای جدیدی علیه این کشور تصویب می‌کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز کاخ سفید اعلام کرد مذاکرات هسته‌‌ای با ایران تا لحظات آخر ضرب‌الاجل تعیین شده در ۳۱مارس ادامه می‌یابد.
وزیران خارجه ایران و ۱+۵ به جز سرگی لاوروف برای دومین بار در ساعات اولیه روز سه شنبه ۱۱ فروردین دیدار و گفت‌و‌گو کردند.
به گفته مقامات نزدیک به مذاکرات، وزیر خارجه روسیه عصر روز دوشنبه به مسکو برگشت. با این حال او قبل از ترک لوزان گفت که «اگر نتیجه ملموسی به دست آید امروز به لوزان باز می‌گردد.»
امروز سه شنبه ۳۱ مارس، آخرین روزی است که ایران و ۱+۵ بر اساس اعلام قبلی تلاش می‌کنند تا از مرحله مذاکرات عبور کرده و بر سر راه حل‌ها به تفاهم برسند تا در فرصت باقی مانده تا ۱۰ تیر نگارش متن توافق نهایی شروع شود.
برغم اینکه، طرفین مذاکره روز سه شنبه ۳۱ مارس برای خود آخرین مهلت رسیدن به توافقنامه تعیین کرده‌اند ولی خبرهای ضد و نقیضی از لوزان سویس حول این مذاکرات گزارش می‌شود.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، از قول یک منبع خبری در هیئت مذاکره‌کننده ایران، می‌گوید «هیئت‌ها اصرار دارند که امروز به نتیجه برسند، ولو آنکه جلسات تا پاسی از شب به طول بینجامد».

نظر بدهید

اردوغان: سفرم به تهران را به خاطر نمایندگان مجلس ایران لغو نمی‌کنم

اردوغان: سفرم به تهران را به خاطر نمایندگان مجلس ایران لغو نمی‌کنم
اینکه به ایران بروم یا نروم به ما مربوط می‌شود
رئیس جمهور ترکیه طی اظهاراتی اعلام کرد سفر خود به ایران را به سبب انتقادات نمایندگان مجلس ایران لغو نمی‌کند.
رئیس جمهور ترکیه طی اظهاراتی در واکنش به اظهارات برخی از نمایندگان مجلس ایران، اعلام کرد سفر خود به ایران را به سبب انتقادات آن‌ها لغو نمی‌کند.
به گزارش سایت ایرانی «انتخاب»، رجب طیب اردوغان تاکید کرد آن‌ها (نمایندگان مجلس ایران) در سطح من نیستند.
اردوغان، در کنفرانس خبری در استانبول تاکید کرد اظهارات وی مبنی بر ضرورت عدم دخالت در امور یمن ناشی از احترام به وحدت ارضی یمن است.
وی گفت: «ما اصرار داریم نیروهایی که در امور یمن دخالت می‌کنند از آنجا خارج شوند. برخی از ایرانی‌ها به سبب این اظهارات از من انتقاد کردند. یکی از آن‌ها نایب رئیس یکی از کمیسیون‌های مجلس شورای اسلامی ایران و دیگری شخصی است که او را نمی‌شناسم. آن‌ها در سطح من نیستند.»
اردوغان افزود: «این افراد تعیین نمی‌کنند که من به ایران سفر کنم یا نه. اینکه بروم یا نروم به ما مربوط می‌شود. ما هستیم که در این باره تصمیم می‌گیریم. برنامه سفر من به ایران به قوت خود باقیست ولی امور یمن را نیز دنبال می‌کنیم. تحولات یمن برای ما بسیار مهم است. تصمیمات ما متناسب با تحولاتی خواهد بود که در آنجا روی می‌دهد».
برخی از رسانه های ایرانی و نمایندگان مجلس ایران اظهارات اردوغان را توهین آمیز تلقی کرده اند.

نظرات

محکومیت یک کارمند دبی برای تحویل اطلاعات به ایران



محکومیت یک کارمند دبی برای تحویل اطلاعات به ایران 
 
یک مرد که اطلاعات یک سازمان دولتی را به ماموران ایران در دبی می‌داد، توسط دادگاه فدرال امارات به ۳ سال زندان محکوم شد.

عبدالسلام البلوچی، ۴۳ ساله، اماراتی، اطلاعات در باره یک سازمان دولتی و کارکنان آن را در اختیار ماموران امنیتی کنسولگری ایران در دبی قرار می‌داد. 

به گزارش روزنامه اماراتی دنشنال، این اماراتی در مقابل این اطلاعات، از خدمات درمانی زیر قیمت بیمارستان ایرانی در شهر دبی استفاده می‌کرده است.

تهران از احزاب یمنی خواست به گفتمان ملی بازگردند

تهران از احزاب یمنی خواست به گفتمان ملی بازگردند
 
امیر عبداللهیان، معاون وزیر خارجه ایران در امور خاورمیانه، روز سه شنبه ۳۱ مارس در کویت گفت که ادامه درگیری‌ها در یمن باعث تقویت تروریسم در منطقه می‌شود.

به گزارش تلویزیون العربیه، عبداللهیان ضمن دعوت از تمام طرفهای درگیر در بحران یمن برای بازگشت به میز مذاکره، گفت: «گفتگوی سیاسی تنها راه حل بحران یمن است.»

او افزود که ایران بدنبال همکاری با پادشاهی سعودی برای پایان دادن به بحران یمن است، و «طرحی» برای این بحران دارد.

عبداللهیان گفت که از طرح سلطان قابوس، پادشاه عمان، برای گفتگوی یمنی-یمنی پشتیبانی می‌کند، و از امیر کویت خواست تا برای یک راه حل سیاسی در یمن تلاش کند.

دوشنبه، فروردین ۱۰، ۱۳۹۴

بنزین‌های آلوده؛ «پرونده شکایت از وزیر نفت سابق در تعلیق است»

بنزین‌های آلوده؛ «پرونده شکایت از وزیر نفت سابق در تعلیق است»

مسعود میرکاظمی، وزیر نفت دولت محمود احمدی‌نژاد متهم است که در جریان تولید و توزیع بنزین‌های پتروشیمی در ایران به بهداشت عمومی و سلامت مردم آسیب وارد آورده است.
مسعود میرکاظمی، وزیر نفت دولت محمود احمدی‌نژاد متهم است که در جریان تولید و توزیع بنزین‌های پتروشیمی در ایران به بهداشت عمومی و سلامت مردم آسیب وارد آورده است.
یک وکیل دادگستری ایران که از وزیر نفت دولت محمود احمدی‌نژاد در رابطه با بنزین‌های پتروشیمی و تاثیر آن بر آلودگی هوا شکایت کرده بود، نسبت به سرانجام این پرونده قضایی و نحوه رسیدگی به آن ابراز بدبینی کرد.
پیمان حاج محمود عطار روز یکشنبه، ۹ فروردین به خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گفت که پرونده شکایت از مسعود میرکاظمی، وزیر نفت سابق ایران، روند خوبی را طی می‌کرد، اما با تغییر بازپرس همه چیز در شرایط تعلیق مانده است.
وی هشدار داد: «پرونده قضایی که به زمان بخورد عملا لوث می‌شود و بر فرض این که منجر به صدور حکم شود تاثیر لازم و اصلی را نخواهد داشت.»
پرونده شکایت پیمان حاج محمود عطار و دو وکیل دیگر دادگستری به نام‌های مصطفی ترک همدانی و علیرضا دقیقی از مسعود میرکاظمی بهار سال گذشته گشوده شد.
این سه وکیل دادگستری آقای میرکاظمی را متهم ساخته‌اند که در جریان تولید و توزیع بنزین‌های پتروشیمی در ایران به بهداشت عمومی و سلامت مردم آسیب وارد آورده است.
تولید و توزیع بنزین‌های پتروشیمی از راهکارهای دولت محمود احمدی‌نژاد برای مقابله با تحریم‌های بین‌المللی و جبران کمبود ظرفیت پالایشگاهی کشور برای تولید بنزین بود که همان زمان نیز منجر به بحث‌های دامنه‌داری درباره تاثیر آن بر آلودگی هوا شد. اما مقامات دولت احمدی‌نژاد همواره تاکید داشتند که این بنزین خطرناک نیست.
با این حال مقامات دولت کنونی ایران از جمله بیژن زنگنه، وزیر نفت، اعلام کرده‌اند که بنزین پتروشیمی‌ «آلاینده و خارج از استاندارد» بوده است، امری که باعث شد سه وکیل دادگستری ایران از وزیر نفت دولت محمود احمدی‌نژاد شکایت کنند، اگرچه این پرونده با گذشت ماه‌ها هنوز به جایی نرسیده است.
پیمان حاج محمود عطار اظهار داشت: «بعد از گذشت یک سال از شکایت، قاضی نسبت به پرونده اشراف پیدا کرده بود و پرونده هم مراحل پایانی اتخاذ تصمیم را می‌پیمود اما در حال حاضر با تغییر قاضی، این پرونده بلا اقدام مانده است. تا قاضی جدید بخواهد این پرونده قطور را بخواند و در جریان مکاتباتی که بین مرجع قضایی و مراجع ذیربط شده، قرار گیرد ماه‌ها طول می‌کشد و مشخص نیست به چه نتیجه‌ای می‌انجامد.»
وی افزود: «قطعا میرکاظمی به تنهایی در تولید و توزیع بنزین پتروشیمی دست نداشته بلکه معاونین و کارخانجاتی که این بنزین را تولید می‌کردند نیز همگی مسئولیت دارند و باید پاسخگو باشند.»
پیش از این معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران اعلام کرده بود که این سازمان اسناد و مدارک لازم در مورد پرونده «بنزین‌های آلوده» را به مراجع قضایی ارایه کرده است.

آلن ایر: طرفین مذاکرات هسته‌ای برای تفاهم سیاسی مصمم هستند

آلن ایر: طرفین مذاکرات هسته‌ای برای تفاهم سیاسی مصمم هستند

آلن ایر، سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا
آلن ایر، سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا
در آستانه مهلت تعیین‌شده برای دستیابی به تفاهم سیاسی میان ایران و قدرت‌های جهانی برای حل مناقشه هسته‌ای، یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا تاکید کرد که طرفین مذاکرات هسته‌ای مصمم هستند به این تفاهم دست یابند.
آلن ایر، سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا که در لوزان سوئیس، محل مذاکرات هسته‌ای به سر می‌برد روز دوشنبه، ۱۰ فروردین در گفت‌وگو با هانا کاویانی، خبرنگار رادیو فردا تاکید کرد که این دوره مذاکرات نیز با پیشرفت‌هایی همراه بوده است.
گفت‌وگو با آلن ایر درباره مذاکرات هسته‌‎ای
وی اظهار داشت: «در این یک سال و نیم که از زمان مذاکرات می‌گذرد، پیشرفت‌های بسیاری کرده‌ایم. روند پیشرفت در این دوره مذاکرات هم ادامه داشته است، اما ناگفته نماند که هنوز بر سر چند مورد حساس اختلافاتی باقی مانده است که باید بیشتر روی آن کار کنیم.»
آقای ایر سپس با اشاره به حضور فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه کشورهای گروه ۱+۵ در لوزان سوئیس گفت که اکنون «مذاکرات فشرده‌تر شده و ما همه مصمم هستیم که اگر راهی وجود داشته باشد به این تفاهم سیاسی دست یابیم».
ایران و گروه ۱+۵، متشکل از ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان تا روز سه‌شنبه، ۱۱ فروردین مهلت دارند که برای حل مناقشه هسته‌ای تهران و دستیابی به یک توافق جامع نخست به تفاهمی سیاسی دست یابند.
در این حال گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال این تفاهم و ابعاد آن افزایش پیدا کرده است. یکی از آخرین اظهار نظرات در این باره مربوط به سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه است که گفته روند مذاکرات به گونه‌ای است که جای خوشبینی وجود دارد.
سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا نیز تاکید می‌کند که امکان دسترسی به یک تفاهم سیاسی صد درصد وجود دارد، اما دستیابی به چنین تفاهمی قطعی نیست.
آلن ایر در ادامه مصاحبه خود با رادیو فردا گفت: «رئیس‌جمهور اوباما صراحتا اعلام کرده که قصد دارد این بحران هسته‌ای را به صورت مسالمت‌آمیز و از طریق دیپلماسی و مذاکره با ایران حل و فصل کند. آقای روحانی هم به نظر می‌رسد راه تعامل سازنده را به جای تقابل انتخاب کرده که این امر امکان حل مسالمت‌آمیز مسئله هسته‌ای را بیشتر می‌کند.»
وی همچنین در پاسخ به سئوالی درباره تاثیر توافق احتمالی هسته‌ای میان ایران و آمریکا بر آینده روابط این دو کشور گفت که نمی‌توان این مسئله را پیش‌بینی کرد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا اظهار داشت: «حل مسئله هسته‌ای فی نفسه مطلوب ماست، یعنی ما این مذاکرات را برای از سرگیری روابط دو کشور انجام نمی‌دهیم، بلکه قصد ما احیای اطمینان جامعه جهانی نسبت به ماهیت برنامه هسته‌ای ایران است. ما سخت نگران عدم پایبندی ایران به تعهدات خود و عدم شفافیت برنامه هسته‌ای آن هستیم و این مذاکرات برای همین مسئله انجام می‌شود.»
آلن ایر در نهایت اظهار داشت: «رئیس‌جمهور اوباما یک بار گفت که توافق جامع احتمالی ممکن است باعث برداشته شدن گام‌های دیگری هم بشود، اما شما خوب می‌دانید که ما صرف‌نظر از مذاکرات هسته‌ای اختلافات زیادی با ایران داریم از جمله درباره عملیات ایران در منطقه و مسئله حقوق بشر. این مذاکرات هم اگرچه فقط بر مسئله هسته‌ای متمرکز است، اما به این معنا نیست که ما سایر موضوعات را فراموش کرده‌ایم.»
پیش از این نیز مقامات ایران از جمله آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی تاکید کرده بودند که این مذاکرات فقط درباره مسئله هسته‌ای است.

آمریکا کشته شدن دو فرمانده سپاه در حملات هوایی عراق را رد کرد


آمریکا کشته شدن دو فرمانده سپاه در حملات هوایی عراق را رد کرد

سپاه پاسداران جمهوری اسلامی اعلام کرد که دو مستشار نظامی خود را در اثر حملات هوایی آمریکا در عراق از دست داده است. ارتش آمریکا با رد این ادعا می‌گوید که در روز کشته شدن این دو تن، نیروهای ائتلافی حمله هوایی نداشته‌اند.
هادی جعفری هادی جعفری
سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ادعا کرد که دو مستشار نظامی خود را در حملات هوایی آمریکا در عراق از دست داده است. در پی آن فرماندهی نظامی آمریکا اعلام کرد که در روز کشته شدن این فرماندهان سپاه پاسداران نیروهای ائتلاف نظامی به رهبری آمریکا حمله هوایی نداشته‌اند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا اعلام کرد که نیروهای ائتلافی در روزهای ۲۲ تا ۲۴ مارس حمله هوایی به منطقه تکریت نداشته‌اند.

سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در پایگاه اینترنتی "سپاه نیوز" گفته است که حمله هوایی نیروهای ائتلافی به رهبری آمریکا در ۲۳ مارس به هنگام بازپس‌گیری تکریت از دست نیروهای "دولت اسلامی" رخ داده است.
کشته شدن و سپاهی در تکریت
خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، ایرنا گزارش داده است که علی یزدانی از مستشاران سپاه پاسداران، روز سوم فروردین (۲۳ مارس) به همراه هادی جعفری در تکریت عراق توسط پهپادهای آمریکایی مورد هدف قرار گرفته و کشته شده است.
هادی جعفری ۳۰ ساله و اهل آمل است و به تازگی در مقطع کارشناسی ارشد پذیرفته شده بود. علی یزدانی نیز اهل تهران بوده و روز یکشنبه (۲۹ مارس/۹ فروردین) در نزدیکی محل سکونتش در جنوب تهران به خاک سپرده شده است.
پیش از این نیز دو تن از فرماندهان سپاه پاسداران در عراق توسط نیروهای دولت اسلامی کشته شده بودند. چند نفر از اعضای بسیج نیز تا کنون در جنگ با داعش کشته شده‌اند.
محمد علی جعفری فرمانده کل سپاه پاسدران پیشتر اعلام کرده بود که بخش‌هایی از عراق توسط نیروهای سپاه پاسداران ایران از دست "دولت اسلامی" آزاد شده است.

تاثیر نتایج مذاکرات اتمی بر بازار نفت چیست؟

تاثیر نتایج مذاکرات اتمی بر بازار نفت چیست؟

بازار نفت خام بر این باور است که در مذاکرات قدرت‌های بزرگ جهان با جمهوری اسلامی بر سر برنامه اتمی ایران توافقی به دست خواهد آمد. پیش‌بینی می‌شود که این امر به افزایش عرضه نفت و کاهش بهای آن منجر شود.
در حال حاضر مذاکرات بر سر برنامه اتمی ایران در شهر لوزان سوئیس در جریان است. خبرهایی که در روزهای گذشته از "پیشرفت‌ها" در جریان این مذاکرات به بیرون درز کرد، باعث شد که بهای نفت در بازارهای جهانی آشکارا کاهش یابد.

بامداد دوشنبه (۳۰ مارس/۱۰ فروردین) بهای هر بشکه نفت برنت دریای شمال ۵۵ دلار و ۹۹ سنت بود. این رقم روز پنجشنبه هفته گذشته اندکی بالاتر از ۶۰ دلار برای هر بشکه بود. در روز دوشنبه همچنین بهای نفت آمریکایی نوع "تگزاس غربی" حدود ۷۹ سنت کاهش یافت و به بشکه‌ای ۴۸ دلار و ۸ سنت رسید.

شبکه تلویزیونی n-tv آلمان در تحلیلی درباره مذاکرات اتمی و احتمال پایان تحریم‌ها علیه ایران می‌نویسد، در مذاکرات اتمی هدف جامعه جهانی حصول یقین از این مساله است که ایران در پی دستیابی به بمب اتمی نیست. بدین‌منظور ایران باید برنامه اتمی خود را محدود کند و آن را تحت کنترل گسترده نهادهای بین‌المللی قرار دهد. ایران تا کنون همواره موضوع تلاش برای دستیابی به جنگ‌افزار اتمی را تکذیب کرده است و در وهله نخست در پی آن است که پس از توافق در مذاکرات یادشده، بلافاصله تحریم‌ها علیه این کشور برداشته شوند.

این تحلیل می‌افزاید، ناظران معتقدند که نتایج حاصل از مذاکرات اتمی می‌تواند تاثیر تعیین‌کننده‌ای بر بازار نفت داشته باشد. در صورت پایان یافتن تحریم‌های کشورهای غربی علیه ایران، این کشور قادر خواهد شد نفت خام خود را بدون مانع صادر کند و این امر به افزایش عرضه نفت خام در بازارهای جهانی منجر خواهد گردید.

ایران در حال حاضر روزانه حدود ۸ /۲ میلیون بشکه نفت تولید می‌کند. ولی از این میزان روزانه تنها یک میلیون بشکه را می‌تواند صادر کند. خریداران اصلی نفت ایران چین، ژاپن، کره جنوبی و هند هستند که ایالات متحده آمریکا در معاملات نفتی آن‌ها با ایران استثناهایی قائل شده است. بنابراین میزان تولید نفت ایران از رقم ۴/۴ میلیون بشکه در روز که به گفته "بریتیش پترولیوم" در سال ۲۰۱۱ تولید می‌کرد، هنوز فاصله زیادی دارد.

ایران آماده افزایش تولید نفت خود

در حاشیه مذاکرات اتمی در لوزان، بیژن زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی اعلام کرد که ایران می‌تواند به آسانی تولید نفت خود را در عرض چند ماه تا یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد. ولی ناظران این اظهارات را با تردید می‌نگرند. برای نمونه ناظرانی چون Energy Aspects یا JBC Energy معتقدند که ایران در حال حاضر قادر است تولید خود را تنها ۲۵۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد.

با این همه کارشناسان معتقدند که با پایان یافتن تحریم‌ها علیه ایران، این کشور می‌تواند بازار نفت را اندکی غافلگیر کند. به گزارش آژانس خبری "بلومبرگ"، ایران در حال حاضر از ذخایری میان ۷ تا ۳۵ میلیون بشکه نفت خام برخوردار است.

همین آژانس خبری می‌افزاید که ۱۳ تانکر عظیم انباشته از طلای سیاه در خلیج فارس پهلو گرفته‌اند و گمان می‌رود که حتی میزان بیشتری نفت در تانکرهای داخل کشور موجود باشد. در بازار نفت گمانه‌زنی می‌شود که با پایان یافتن تحریم‌ها ایران در وهله نخست تلاش خواهد کرد این نفت انبار شده را بفروشد. البته این کار مستلزم آن است که تحریم‌ها علیه کشتیرانی و بیمه‌ها نیز لغو شوند.

افزون بر آن ورود گسترده نفت ایران به بازار نیازمند مدت زمان معینی هم هست. اگر در لوزان تا روز سه‌شنبه چارچوب توافق اولیه‌ای به دست آید، تا ماه ژوئن یعنی زمان توافق نهایی در مذاکرات اتمی هنوز مدت زمانی باید سپری شود.

خبرگزاری "بلومبرگ" از قول برخی مقامات دولت آمریکا نقل می‌کند که تازه پس از آن نیز باید سه تا شش ماه سپری شود تا نفت ایران وارد بازارهای جهانی گردد. بزرگ‌ترین عامل نااطمینانی اما در حال حاضر این است که آیا واقعا در مذاکرات اتمی توافقی به دست می‌آید یا نه؟

"کاهش بهای نفت تا بشکه‌ای ۲۰ دلار"؟

به گزارش پایگاه خبری "فرارو"، روزنامه بریتانیایی "دیلی تلگراف" نیز از نتایج توافق هسته‌ای پیامدهای مشابهی را برای بازار نفت جهان برداشت می‌کند. این روزنامه پیش‌بینی می‌کند که برداشته شدن تحریم‌ها "غول نفتی خفته ایران را بیدار می‌کند".

این گزارش می‌افزاید که تهران به دلیل تحریم‌ها از بازارهای بین‌المللی محروم و از دستیابی به فن‌آوری و سرمایه‌گذاری لازم برای افزایش حجم تولید نفت خود منع شده است. ولی این کشور ۹ درصد ذخایر نفتی اثبات شده جهان را در اختیار دارد و انعقاد یک توافق هسته‌ای می‌تواند میادین نفت این کشور را به روی سرمایه‌گذاری‌های خارجی بگشاید.

این گزارش خاطر نشان می‌سازد که هرگونه افزایش صادرات نفت ایران می‌تواند موجب کاهش بیشتر قیمت‌ها شود و ممکن است امضای توافق هسته‌ای حتی قیمت‌ها را به هر بشکه ۲۰ دلار کاهش دهد.

۵ مرزبان ایرانی در مرز عراق کشته شدند



۵ مرزبان ایرانی در مرز عراق کشته شدند 
 
۵ مرزبان ایرانی صبح روز دوشنبه ۳۰ مارس، در منطقه سومار در مرز ایران با عراق در اثر انفجار مین کشته شدند.

به گزارش خبرگزاریهای ایرانی، این مرزبانان، جمعی هنگ مرزی ناجا در منطقه سومار در جنوب شهرستان قصرشیرین در استان کرمانشاه بودند.

بر اساس این گزارش‌ها، مین‌های منفجر شده بجامانده از جنگ ایران و عراق بودند که در این محل کار گذاشته شده و در اثر بارندگی‌های اخیر وارد جاده شده بودند.

جلال ستاره، معاونت عملیات مرزبانی ناجا گفت که دوشنبه، صبح زود هنگامی که ۵ نفر از مرزبانان در حال عبور از این جاده بودند این مین‌ها منفجر شدند و ۵ مرزبان در اثر انفجار کشته شدند.

مذاکرات اتمی و خوشبینی وزیر خارجه چین

مذاکرات اتمی و خوشبینی وزیر خارجه چین 
 
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، روز دوشنبه ۳۰ مارس گفت که ایران و قدرتهای جهانی از اختلافات خود بر سر برنامه مناقشه برانگیز اتمی این کشور کاسته‌اند.

ایران و گروه ۵+۱ -آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان- هم اکنون در شهر لوزان در کشور سویس مرحله‌ای حساس از مذاکرات اتمی را دنبال می‌کنند. این در حالی است که فقط یک روز به پایان مهلت مقرر برای رسیدن به یک چارچوب سیاسی برای توافق اتمی باقی مانده است.

وزیر خارجه چین در شهر لوزان سویس به خبرنگاران گفت: «از اختلافات بین دو طرف کاسته شده» و اضافه کرد «خوشبینی محتاطانه»‌ای نسبت به این دور از مذاکرات دارد.

در همین حال، یک مقام ایرانی نزدیک به آیت الله خامنه‌ای، رهبر ایران، به خبرگزاری رویترز گفت که در صورت عقد قرارداد بین ایران و قدرتهای جهانی، رابطه دیپلماتیک با آمریکا برقرار نخواهد شد.

این مقام ایرانی که نخواسته نامش فاش شود، به بدبین‌ها بین ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت: «با یک قرارداد، سالهای بی‌اعتمادی به آمریکا برطرف نمی‌شود.»

یکشنبه، فروردین ۰۹، ۱۳۹۴

سفر هاشمی رفسنجانی به عربستان «لغو می‌شود»

سفر هاشمی رفسنجانی به عربستان «لغو می‌شود»

گزارش‌ها حاکی است که سفر اکبر هاشمی‌رفسنجانی، ‌رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران، به کشور عربستان در پی حمله نظامی این کشور به یمن،‌ لغو می‌شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، قدرت‌الله علیخانی، مشاور رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، روز یکشنبه ۹ فروردین با اشاره به محکومیت حمله نظامی عربستان به یمن ‌از سوی اکبر هاشمی‌رفسنجانی، اعلام کرد: «سفر آینده آیت‌الله هاشمی به عربستان لغو می‌شود.»
پیشتر گفته می شد که آقای هاشمی به هدف «حل روابط فی ما بین»، قصد سفر به کشور عربستان را دارد.
جنگنده‌های عربستان و متحدین عربش از روز پنجشنبه ۶ فروردین،‌ اقدام به بمباران مواضع نیروهای شیعه حوثی در یمن کرده‌اند. این گروهع مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است.
حوثی‌ها سپتامبر پارسال وارد صنعا، پایتخت یمن، شدند و عبدربه منصور هادی رییس جمهوری یمن را حبس خانگی کردند.
منصور هادی ماه گذشته موفق شد که از صنعا بگریزد و به شهر عدن در جنوب کشور پناهنده شود، اما اخیرا نیروهای حوثی اقدام به پیشروی به سوی مناطق جنوبی کرده و چندین منطقه جدید را به اشغال خود در آوردند.
در همین رابطه،‌ مقامات ایران روز پنج شنبه خواهان توقف سریع عملیات نظامی عربستان در یمن شدند.
وزیر خارجه ایران روز پنج‌شنبه از عربستان سعودی خواست که «فوری» به عملیات نظامی خود در یمن پایان دهد.
محمدجواد ظریف همچنین وعده داد که جمهوری اسلامی که ماه‌هاست در مقام حامی گروه شیعه‌مذهب حوثی‌ها ظاهر شده است «برای مهار بحران در یمن همه تلاش خود را به کار خواهد بست».
این در حالی است که خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه به نقل از یک «منبع سعودی» گزارش داد که احتمالا برای برقراری دوباره نظم در کشور یمن «نیاز به حمله زمینی هست».
در همین حال سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز در همین روز حملات هوایی عربستان به یمن در بامداد پنج‌شنبه را «گامی خطرناک و مغایر با مسئولیت‌های بین‌المللی در احترام به حاکمیت ملی کشور‌ها» دانست.
به گزارش  ایرنا، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران، خواستار تحقق، به گفته او، «توافقات ملی صورت گرفته میان احزاب و گروه‌های یمنی» در اولین زمان و همچنین توقف فوری حملات هوایی و همه اقدامات جنگی «علیه کشور و مردم» یمن شد.

سپاه نیوز: کشته شدن دو پاسدار توسط «پهپاد آمريکايی» در تکریت

سپاه نیوز: کشته شدن دو پاسدار توسط «پهپاد آمريکايی» در تکریت

هادی جعفری که در تکریت کشته شده است.
هادی جعفری که در تکریت کشته شده است.
 گزارش  وب سايت وابسته به سپاه پاسداران دو نیروی سپاه پاسداران در تکریت عراق «توسط پهپاد نيروهای آمريکايی» کشته شده اند.
به گفته وب سايت سپاه نيوز، وب سايت روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی،«علی يزدانی» و «هادی جعفری» که اين وب سايت و برخی وب سايتهای ديگر آنان را «مستشاران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در عراق» معرفی کرده اند، روز سوم فروردين کشته شده اند.
سپاه نیوز نوشته است: علی يزدانی «به همراه هادی جعفری طی عملياتی در تکريت عراق برای مبارزه با عوامل تکفيری، توسط پهپاد نيروهای آمريکايی در عراق» کشته شده اند.
وب سايت سپاه پاسداران اشاره بيشتری به جزئيات کشته شدن اين دو نفر نکرده است.
اين درحالی است که پيش از اين وب سايت« دانا» نوشته بود که جنازه هادی جعفری «بر اثر انفجار» سوخته بوده است.
در پی آغاز عمليات عليه گروه «حکومت اسلامی»، در تکريت، گزارشهايی در مورد حضور نيروهای ايرانی در کنار نيروهای عراقی منتشر شده است.
با اين حال روز پنجشنبه ششم فروردين، ژنرال «لويد آستی» فرمانده مرکزی نيروهای ايالات متحده در خاورميانه، از خروج نيروهای شيعه از تکريت خبر داد و گفت: «نيروهای شيعه در خط مقدم جبهه عليه داعش در تکريت حضور ندارند و جای خود را به ارتش عراق سپرده اند.»
براساس گزارشها يک روز پيش از اين سخنان، حملات هوايی آمريکا برای حمايت از نيروهای عراقی و بازپس گيری کنترل تکريت از گروه «حکومت اسلامی» آغاز شده بود.
درسال گذشته نيز تعدادی از نيروهای ايرانی در عراق و به خصوص در شهر سامرا کشته شده اند.
درآخرين مورد به گزارش خبرگزاری ايرنا، فرهاد خوشه ،از نيروهای سپاه پاسداران، دهم اسفندماه ۹۳در شهر سامرای عراق کشته شده بود.
پيش از آن نيز خبرگزاريهای تسنيم و فارس، وابسته به سپاه پاسداران، روز ۲۸ بهمن ۹۳ از کشته شدن يک «طلبه» جوان ايرانی به نام محمدهادی ذوالفقاری در شهر سامراء عراق خبر داده بودند.
رسانه های ايران روز ۱۸ بهمن ۹۳ نيز خبر داده بودند که سيدرضا حسيني مقدم، معاون اطلاعات عمليات لشگر پنج نصر، در جنگ با نيروهای گروه حکومت اسلامی در نزديکی سامرا کشته شده است.
در همين حال بر اساس گزارشهايی که خبرگزاری دولتی ايرنا منتشر کرده، جنازه حداقل پنج نفر از نيروهای ايرانی که در جنگ سوريه کشته شده اند نيز در اسفندماه ۹۳ تشييع شده است.
اخبار کشته شدن سربازان ايرانی در عراق و سوريه در حالی منتشر ميشود که فرماندهان سپاه پاسداران ميگويند که برای کمک به دولت سوريه در مقابل گروههای مسلح مخالف بشار اسد و همچنين کمک به دولت عراق در نبردها با شبه نظاميان اسلامگرای «حکومت اسلامی»، تنها «مستشار نظامی» به اين کشورها فرستاده اند.

ظریف: فکر می‌کنم می‌توانیم نوشتن توافق نهایی را آغاز کنیم


ظریف: فکر می‌کنم می‌توانیم نوشتن توافق نهایی را آغاز کنیم

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفته احتمالا می‌توان نوشتن توافق نهایی اتمی را آغاز کرد. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفته ما هرگز اینقدر به توافق اتمی با ایران نزدیک نبوده‌ایم.
تنها سه روز دیگر تا پایان مهلت مقرر برای رسیدن به توافق کلی در مذاکرات اتمی ایران باقی مانده است. در این چارچوب روز یک‌شنبه (۲۹ مارس/ ۹ فروردین) وزرای امور خارجه چین و روسیه به لوزان می‌روند تا در کنار همتایان غربی خود با محمد جواد ظریف دیدار ‌کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران پس از پایان مذاکراتی که از روز پنج‌شنبه با همتای آمریکایی‌اش جان کری در لوزان داشت، گفت: «ما پیشرفت کرده‌ایم و من فکر می‌کنم قادریم که تمامی مسائل را حل و فصل کرده و نوشتن توافق نهایی را آغاز کنیم.»
دیپلمات‌های مستقر در لوزان روز شنبه امیدوارانه اظهار داشته بودند که پس از ۱۸ ماه مذاکرات سخت و فشرده و دوبار تمدید مهلت مذاکرات، رسیدن به توافق اتمی با ایران پس از ۱۲ سال مناقشه نزدیک است.
فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر امور خارجه آلمان نیز روز شنبه گفته بود "به آخر بازی رسیده‌ایم". وی البته تاکید کرده بود که "آخرین گام‌ها بسیار دشوار و به همین جهت تعیین‌کننده" هستند. وزیر خارجه آلمان در عین حال اظهار امیدواری کرد که تلاش‌های درازمدت برای حل مناقشه هسته‌ای با ایران سرانجام به نتیجه نهایی منجر شود.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز به نشریه ریا نووستی گفته که شانس رسیدن به توافق با ایران پنجاه پنجاه است. لاوروف اظهار داشته که حمله هوایی عربستان به یمن که در حقیقت مقابله با نیروهایی است که از سوی ایران تقویت می‌شوند، بر فضای مذاکرات در لوزان سوئیس تاثیر گذاشته ولی در عین حال اظهار امیدواری کرده که این مسئله موقعیت شرکت‌کنندگان در این مذاکرات را تغییر ندهد.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز که در ساعات پایانی روز شنبه به لوزان رفته، گفته است: «ما هرگز اینقدر به توافق نزدیک نبوده‌ایم اما هنوز مواردی از اختلافات باید حل و فصل شود».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اظهار امیدواری کرده که حضور وزرای خارجه طرف‌های مذاکره در لوزان، سرعت این مذاکرات را شدت ببخشد.
بر اساس مهلت تعیین‌شده، ایران و کشورهای پنج به علاوه یک تا پایان ماه مارس (دو روز دیگر) باید به توافق کلی دست یابند. توافق بر سر جزئیات نیز باید تا پایان ماه ژوئن (۱۱ تیر) حاصل شود.

چهارمین روز مذاکرات کری و ظریف در لوزان آغاز شد


چهارمین روز مذاکرات کری و ظریف در لوزان آغاز شد

روز یک‌شنبه (۲۹ مارس/۹ فروردین) مذاکرات وزرای امور خارجه ایران و آمریکا برای چهارمین روز متوالی آغاز شد. بعدازظهر یک‌شنبه قرار است وزرای خارجه چین و روسیه نیز با ظریف دیدار کنند.
مذاکرات محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران با جان کری همتای آمریکایی‌اش در لوزان سوئیس آغاز شد. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در این دور از مذاکرات، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا و معاونان آنها هم حضور دارند.
روز شنبه (۲۸ مارس/ ۸ فروردین) وزرای خارجه فرانسه و آلمان و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به لوزان رفتند تا به مذاکرات کری و ظریف بپیوندند. روز یک‌شنبه نیز وزیر خارجه چین به آنها می‌پیوندد. وزرای خارجه بریتانیا و روسیه نیز تا بعد ازظهر یک‌شنبه خود را به محل مذاکرات خواهند رساند.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا که از روز پنج‌شنبه با همتای ایرانی‌اش در لوزان مشغول مذاکره بود، قرار بود روز یک‌شنبه برای شرکت در مراسم بزرگداشت سناتور ادوارد کندی، دوست صمیمی و کسی که ۲۵ سال است با او همکار است، به آمریکا برگردد اما بازگشت خود را لغو کرد و در سوئیس ماند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، شامگاه شنبه اعلام کرد که کاری سخت و جدی باقی مانده و تاکید کرد "اگر ما تشخیص دهیم که تفاهم ممکن است، مذاکرات را تمدید می‌کنیم".
خبرهایی که از لوزان می‌رسد حاکی از آن است که لغو تحریم‌ها و برنامه تحقیقات و توسعه اتمی ایران، کماکان اصلی‌ترین موضوعات محل اختلاف دو طرف هستند.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، گفته احتمال دارد باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، پس از حصول توافق کلی و اولیه، تا رسیدن به مهلت بعدی برای توافق بر سر جزئیات یعنی پایان ماه ژوئن از اختیارات خود برای لغو موقت برخی از تحریم‌ها استفاده کند.
وی البته تاکید کرده که چنانچه در جریان راستی‌آزمایی خطایی مشاهده شود، آمریکا خواهد توانست به سرعت و دوباره تحریم‌ها را به اجرا بگذارد.

نتانیاهو: توافق احتمالی با ایران بدتر از آن است که فکر می‌کردیم


نتانیاهو: توافق احتمالی با ایران بدتر از آن است که فکر می‌کردیم

نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید توافقی که انتظار می‌رود بین ایران و قدرت‌های جهانی بر سر پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی حاصل شود، بدتر از آن است که اسرائیل بیم آن را داشت. به نظر می‌رسد طرف‌های گفت‌وگو به توافق نزدیک شده‌اند.
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز یکشنبه (۲۹ مارس/ ۹ فروردین) در جلسه کابینه بار دیگر توافق احتمالی کشورهای ۱+۵ با ایران بر سر پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی را محکوم کرد. نتانیاهو چارچوب این توافق را بدتر از آنچه اسرائیل انتظار داشت، ارزیابی کرد: «توافق خطرناکی که در لوزان [سوئیس] در مورد آن مذاکره می‌شود، نگرانی‌های ما را تأیید می‌کند و حتی بدتر از آن است».

همزمان با سخنان نتانیاهو، نمایندگان ایران و قدرت‌های جهانی (به ویژه آمریکا) در تلاش‌اند تا فرارسیدن ضرب‌الاجل تعیین‌شده (۳۱ مارس/ ۱۱ فروردین) چارچوب توافق نهایی را آماده کنند.

دولت اسرائیل از منتقدان سرسخت روند کنونی مذاکرات با ایران است و تمام توان خود را به کار می‌بندد تا از آنچه "توافق بد" می‌نامد، جلوگیری کند. هفته گذشته یک هیئت دولتی از اسرائیل به سرپرستی یووال اشتاینیتس، وزیر امور استراتژیک این کشور، به پاریس سفر کرد. اشتاینیتس به خبرگزاری رویتزر گفته بود، احتمال دارد که قدرت‌های جهان و جمهوری اسلامی بر سر "توافقی بد" به تفاهم برسند و باید جلوی توافقی که "راه‌های دررو" در آن وجود دارد، گرفته شود. اشتاینیتس مدعی شده بود، توافقی که در حال حاضر بر سر آن مذاکره صورت می‌گیرد، ایران را به آستانه دستیابی به جنگ‌افزار هسته‌ای می‌رساند.

در نخستین روزهای ماه میلادی جاری (مارس) هم بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در کنگره آمریکا سخنانی علیه توافق هسته‌ای احتمالی با ایران در چارچوب مذاکرات جاری ایراد کرد.

گزارش "آسوشیتدپرس" از اختلافات باقی‌مانده

هنوز چارچوب توافق احتمالی ایران و قدرت‌های جهانی مشخص نیست. نتانیاهو نیز در سخنان روز یکشنبه در جمع وزیران خود به جزئیات این "توافق خطرناک" اشاره‌ای نکرد.

از سوی دیگر خبرگزاری "آسوشیتدپرس" روز یکشنبه به نقل از "مقامات غربی" نوشت که ایران ممکن است محدودیت‌های بیشتری را علیه برنامه‌ی هسته‌ای خود بپذیرد، هرچند تلاش می‌کند مدت‌زمان اعمال محدودیت‌ها را تغییر دهد. به ادعای این "مقامات"، نمایندگان ایران در هفته‌های اخیر از موضع پیشین خود عقب نشسته و اعلام آمادگی کرده‌اند کاهش شمار سانتریفوژهای فعال به ۶ هزار دستگاه یا حتی کمتر را بپذیرند. منابع آسوشیتدپرس که نخواستند هویت‌شان فاش شود، همچنین ادعا کرده‌اند که ایران آماده است تمام ذخیره اورانیوم غنی‌‌شده خود را به روسیه منتقل کند. البته یکی از منابع تصریح کرده که ایران پیشتر این مورد را پذیرفته بود اما در ادامه نظر خود را تغییر داد.


وزیران خارجه ایران و آمریکا روز یکشنبه چهارمین روز مذاکره در لوزان را آغاز کردند (تصویری از مذاکرات روز شنبه، ۲۸ مارس) وزیران خارجه ایران و آمریکا روز یکشنبه چهارمین روز مذاکره در لوزان را آغاز کردند (تصویری از مذاکرات روز شنبه، ۲۸ مارس)
مدت‌زمان اعمال محدودیت بر برنامه هسته‌ای ایران نیز از موارد اختلاف دو طرف است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از "مقامات"، ایران می‌خواهد پس از یک دهه، محدودیت‌ها علیه برنامه هسته‌ای این کشور به صورت کامل برداشته شوند؛ قدرت‌های جهانی اما معتقدند که محدودیت‌ها پس از یک دهه هم باید به صورت تدریجی برطرف شوند.

آسوشیتدپرس افزون بر این گزارش کرده که پژوهش بر روی مدل‌های جدید سانتریفوژ در ایران، همچنان مشکلی حل نشده باقی مانده است. به ادعای منابع این خبرگزاری، ایران سانتریفوژی طراحی کرده که می‌گوید ۱۶ بار سریع‌تر از مدل‌های کنونی اورانیوم را غنی می‌کند. قدرت‌های جهانی در پی اعمال محدودیت بر ساخت این مدل و مدل‌های پیشرفته‌تر هستند، زیرا این دستگاه‌ها مدت‌زمان تولید اورانیوم مورد نیاز تسلیحات هسته‌ای را به شدت کاهش می‌دهند.

نشانه‌های کاهش اختلافات؟

با توجه به موضع‌گیری مقامات اسرائیلی و مجموعه اخباری که در روزهای اخیر از روند مذاکرات منتشر شده، ناظران حصول توافق کلی در روزهای پیش رو را محتمل می‌دانند. البته دو طرف هنوز به قطعیت از این موضوع سخن نمی‌گویند. ظریف روز یکشنبه (۲۹ مارس) گفت فکر می‌کنم می‌توانیم نوشتن توافق نهایی را آغاز کنیم. دیگر مقامات حاضر در مذاکرات هم در روزهای اخیر از در دسترس بودن توافق سخن رانده‌اند.

به نوشته‌ی رسانه‌های اسرائیلی، جان کری برای ادامه مذاکرات، سفر خود به بوستون (آمریکا) را لغو کرده است. او ظاهرا قرار بود در مراسم گرامیداشت یکی از دوستان دیرین خود شرکت کند. این رسانه‌ها به نقل از "مقامات نزدیک به مذاکرات" هم نوشته‌اند که وزیران خارجه آلمان و فرانسه سفر از پیش برنامه‌ریزی شده‌ی خود به قزاقستان را به تعویق انداخته‌اند و در محل برگزاری مذاکرات می‌مانند.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا، و محمد جواد ظریف، همتای ایرانی او، روز یکشنبه چهارمین روز مذاکرات خود را در لوزان سوئیس آغاز کردند. روز یکشنبه همچنین وزیران خارجه روسیه و چین در لوزان با همتای ایرانی خود دیدار خواهند کرد.

نشست سرنوشت‌ساز وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵

نشست سرنوشت‌ساز وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵

پس از دیدارهای دو جانبه روز یکشنبه، وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵ آماده برگزاری نشستی می‌شوند که ناظران آن را سرنوشت‌ساز می‌خوانند. وزیران خارجه آمریکا، آلمان و فرانسه برای این نشست برنامه‌های خود را تغییر دادند.
در چهارمین روز از دور تازه مذاکرات هسته‌ای در لوزان سوئیس، محمد جواد ظریف به طور جداگانه با همتایان چینی، فرانسوی، آلمانی و آمریکایی خود مذاکره کرد.

خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلمات‌های آمریکایی گزارش داد که وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵ همراه با فدریکو موگرینی، هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا آماده برگزاری یک نشست مشترک شده‌اند.

این نخستین نشست در این سطح در ماه‌های گذشته است و تحلیل‌گران آن را نشانه نزدیک شدن دو طرف به امضای یک تفاهم‌نامه سیاسی یا انتشار یک بیانیه مشترک ارزیابی می‌کنند.
بیشتر بخوانید: صفحه ویژه برنامه هسته‌ای ایران

گردآمدن شش وزیر در سوئیس

روز یک‌شنبه (۲۹ مارس/۹ فروردین) وزیران خارجه فرانسه، چین و آلمان در لوزان حضور یافتند و مطابق گزارش‌ها قرار است وزیران خارجه بریتانیا و روسیه نیز به آنها بپیوندند.

فیلیپ هاموند پیشتر گفته بود در صورتی به سوئیس سفر می‌کند که زمینه‌های دست یافتن به تفاهم فراهم شده باشد. برخی شواهد احتمال نهایی شدن گفت‌وگوها بر سر فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی را تقویت می‌کنند.
بیشتر بخوانید: نتانیاهو: توافق احتمالی با ایران بدتر از آن است که فکر می‌کردیم


فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان تمام ملاقات‌های خود را لغو کرد و راهی لوزان شد فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان تمام ملاقات‌های خود را لغو کرد و راهی لوزان شد
مطابق برنامه‌ای که سال گذشته بر سر آن توافق شد، قرار است دو طرف تا پایان ماه مارس (سه‌شنبه ۱۱ فروردین) به یک تفاهم سیاسی دست پیدا کنند و پس از آن فرصت خواهند داشت تا پایان ماه ژوئن (۹ تیر) درباره جزئیات فنی یک توافق نهایی مذاکره کنند.

منابع دیپلماتیک روز یکشنبه گزارش دادند که وزیران خارجه آمریکا، فرانسه و آلمان برنامه‌های خود برای روز دوشنبه را لغو کرده‌اند و در سوئیس می‌مانند.

فرانک والتر‌اشتاین‌مایر و همتای فرانسوی‌اش لوران فابیوس قرار بود به قزاقستان سفر کنند. جان کری نیز که از روز پنج‌شنبه در لوزان به سر می‌برد بازگشت خود به آمریکا را به تعویق انداخته است.

دیدار حساس وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵


دیدار حساس وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵

در آستانه نشست وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵ خبرهای ضد و نقیضی درباره توافق احتمالی هسته‌ای منتشر شده است. با این همه ناظران حضور تمام وزیران کشورهای ۱+۵ در سوئیس را بسیار با اهمیت ارزیابی می‌کنند.
عصر یک‌شنبه (۲۹ مارس/ ۹ فروردین) با پیوستن سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و همتای بریتانیایی او فیلیپ هاموند به مذاکره‌کنندگان کشورهای ۱+۵ امکان موفقیت‌آمیز بودن گفت‌وگوهای لوزان افزایش یافت.

خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلمات‌های آمریکایی گزارش داد که وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵ همراه با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آماده برگزاری یک نشست مشترک شده‌اند.

این نخستین نشست در این سطح در ماه‌های گذشته است و تحلیلگران آن را نشانه نزدیک شدن دو طرف به امضای یک تفاهم‌نامه سیاسی یا انتشار یک بیانیه مشترک ارزیابی می‌کنند.

بیشتر بخوانید: «ایران و غرب به توافق سیاسی نزدیک شده‌اند»

گردآمدن شش وزیر در سوئیس

در سومین و چهارمین روز از دور تازه مذاکرات هسته‌ای در لوزان سوئیس، محمد جواد ظریف به طور جداگانه با همتایان چینی، فرانسوی، آلمانی و آمریکایی خود مذاکره کرد.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا یکی از اعضای ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران خبرهای منتشر شده در رسانه‌های غربی درباره دست یافتن به یک توافق اولیه را تکذیب کرد و گفت که هنوز موضوعاتی برای مذاکره باقی‌مانده است.

با این همه برخی شواهد احتمال نهایی شدن گفت‌وگوها بر سر فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی را تقویت می‌کنند. فیلیپ هاموند پیشتر گفته بود در صورتی به سوئیس سفر می‌کند که زمینه‌های دست یافتن به تفاهم فراهم شده باشد.

منابع دیپلماتیک روز یک‌شنبه گزارش دادند که وزیران خارجه آمریکا، فرانسه و آلمان برنامه‌های خود برای روز دوشنبه را لغو کرده‌اند و در سوئیس می‌مانند.
بیشتر بخوانید: صفحه ویژه برنامه هسته‌ای ایران

فرانک والتر‌اشتاین‌مایر و همتای فرانسوی‌اش لوران فابیوس قرار بود به قزاقستان سفر کنند. جان کری نیز که از روز پنج‌شنبه در لوزان به سر می‌برد بازگشت خود به آمریکا را به تعویق انداخته است.

مطابق برنامه‌ای که سال گذشته بر سر آن توافق شد، قرار است دو طرف تا پایان ماه مارس (سه‌شنبه ۱۱ فروردین) به یک تفاهم سیاسی دست پیدا کنند و پس از آن فرصت خواهند داشت تا پایان ماه ژوئن (۹ تیر) درباره جزئیات فنی یک توافق نهایی مذاکره کنند.

هیأت مذاکره‌کننده ایران هیأت مذاکره‌کننده ایران

افزایش نگرانی اسرائیل

در همین حال نخست‌وزیر اسرائیل بار دیگر با انتقاد از روند مذاکرات هسته‌ای شش قدرت جهانی با ایران، نسبت به توافق‌های احتمالی دو طرف ابراز ناخشنودی کرد.

به گزارش رویترز بننیامین نتانیاهو گفت: «توافق‌نامه‌ای که به نظر در حال امضا شدن است، تمام نگرانی‌های ما را تائید می‌کند و حتا فراتر از آن است.» او ایران را متهم کرد که قصد دارد به یک قدرت اتمی تبدیل شود و تمام منطقه خاورمیانه را در اختیار بگیرد.

منابع خبری به نقل از دیپلمات‌های غربی گزارش می‌دهند که در مذاکرات هسته‌ای در لوزان دو طرف به یک توافق مقدماتی دست پیدا کرده‌اند.

یکی از این دیپلمات‌ها به خبرگزاری فرانسه گفت که ایران "کمابیش" پذیرفته که تعداد سانتریفیوژهای فعال خود را به دوسوم تعداد فعلی و احتمالا کمتر کاهش دهد. این تعداد اکنون حدود ۹ هزار دستگاه است.

بنابر این گزارش دیپلمات‌های ایرانی این ادعا را به صراحت تکذیب نکرده‌اند اما آن را یک "گمانه‌زنی" خوانده‌اند. خبرگزاری‌های ایرنا و مهر از قول برخی مقام‌های ایرانی این گزارش‌ها را نادرست و فضاسازی توصیف کرده‌اند.

احتمال توقف غنی‌سازی در فردو

برخی دیگر از منابع غربی توقف غنی‌سازی اورانیوم در تاسیسات زیرزمینی فردو و انتقال بخشی از اورانیوم غنی‌شده ایران به خارج را از دیگر موضوع‌های مورد توافق عنوان کرده‌اند.

مقام‌های ایرانی پیش از این گفته‌اند که فعالیت در هیچ یک از تاسیسات هسته‌ای متوقف نمی‌شود. احتمال می‌رود جمهوری اسلامی برای حفظ وجهه خود تاسیسات فردو را به عنوان مرکز تحقیقاتی حفظ کند و از غنی‌سازی در آنجا چشم بپوشد.

از زمان به اجرا درآمدن توافق موقت ژنو که آذر ماه ۹۲ به امضا رسید غنی‌سازی اورانیوم در فردو متوقف بوده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز این موضوع را تائید کرده است.

وزیر خارجه ایران رسانه‌های غربی را متهم می‌کند که انتشار خبرهای غیرموثق درباره محتوای مذاکرات را با هدف فضاسازی و تاثیرگذاشتن بر روند گفت‌وگوها دنبال می‌کنند.

تحریم‌ها و زمان گریز هسته‌ای

مجید تخت‌روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه، چهارشنبه، پنجم فروردین در آستانه سفر به لوزان پیش‌بینی نتیجه مذاکرات را سخت توصیف کرد و گفت: «اختلافات خیلی کم شده، اما یکی دو مورد اساسی وجود دارد که امیدواریم آن‌ها هم حل شوند.»

تخت‌روانچی درباره این موارد توضیح بیشتری نداد، اما از اظهارات او و دیگر اعضای ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران پیداست که مسئله تحریم‌ها یکی از مهم‌ترین اختلاف‌هایی است که برای رسیدن به توافق نهایی باید حل شود.

جمهوری اسلامی بر لغو فوری تمام تحریم‌ها، به ویژه تحریم‌های اعمال شده از سوی شورای امنیت سازمان ملل پافشاری می‌کند و کشورهای غربی معتقدند این کار در یک دوره زمانی و هنگامی ممکن است که آژانس قادر به تضمین صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران باشد.

وزیر خارجه آلمان روز یک‌شنبه تاکید کرد که تحریم‌های مرتبط با فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی را نمی‌توان یک‌باره لغو کرد. اشتاین‌مایر به خبرنگاران گفته که انعطاف بیشتر ایران راه رسیدن به تفاهم را هموارتر خواهد کرد.

یکی از خواسته‌های غرب محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران به گونه‌ای است که زمان "گریز هسته‌ای" (دست‌یابی به امکانات فنی ساخت سلام اتمی) این کشور دست‌کم یک‌سال باشد. ظاهرا درباره این موضوع توافق‌هایی به دست آمده است.

شنبه، فروردین ۰۸، ۱۳۹۴

توکلی: وزارت خارجه سفر اردوغان به ایران را به تعويق بيندازد

توکلی: وزارت خارجه سفر اردوغان به ایران را به تعويق بيندازد

احمد توکلی، از نمايندگان اصولگرای مجلس، از وزارت خارجه ايران خواست که سفر رجب طيب اردوغان، رئيس جمهور ترکيه به ايران را در واکنش به سخنان روز پنج شنبه او به «تعويق» بيندازد.
آقای اردوغان روز پنج شنبه، ۶ فروردين، با متهم کردن ايران به تلاش برای تسلط بر خاورميانه، گفته بود که اين کار جمهوری اسلامی، ترکيه، عربستان و کشورهای عرب حاشيه خليج فارس را «به ستوه» آورده است.
به گزارش خبرگزاری تسنيم، آقای توکلی روزجمعه، هفتم بهمن، اين سخنان آقای اردوغان را «بی پايه و اساس» خواند.
وی اضافه کرد:«وقتی رئيس‌جمهور يک کشور آن ‌قدر برای کشور همسايه خود احترام قائل نيست که در آغاز سفرش ... اقدام به دخالت می‌کند، لازم نيست ما نسبت به ايجاد روابط با اين کشور اشتياق نشان دهيم.»
ساعاتی پيش از اين سخنان ، محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران، در واکنش به سخنان آقای اردوغان گفته بود:«کسانی که با اشتباهات استراتژيک و سياست‌های بلند پروازانه خود، خسارات جبران‌ناپذيری به بار آورده‌اند، بهتر است با اتخاذ سياست‌های مسئولانه از ظرفيت‌های موجود جهت ايجاد آرامش و همگرايی در منطقه استفاده کنند».
آقای توکلی اما اين موضع گيری وزير خارجه ايران را «کافی » ندانست و گفت که اين وزارتخانه بايد «قاطع ‌تر از اين موضع بگيرد.»
پيش از اين محمود واعظی، وزير ارتباطات ايران، خبر داده بود که رئيس جمهوری ترکيه نيمه دوم فرودين ماه سال ۹۴ به ايران سفر خواهد کرد.
در همين حال خبرگزاری دولتی ايرنا روز جمعه به نقل از رسانه‌های ترکيه خبر داد که برنامه سفر آقای اردوغان با وجود سخنان روز پنج شنبه او درباره ايران تغيير نکرده است.
به گزارش اين خبرگزاری، ابراهيم کالين، سخنگوی رياست جمهوری ترکيه، اعلام کرد که « تحولات اخير در يمن اهميت سفر اردوغان به ايران را نشان می‌دهد.»
آنکارا و تهران بر سر بحران‌های حال حاضر منطقه،از جمله جنگ داخلی سوريه، با يکديگر اختلاف نظری فاحش دارند.
ترکيه از مهم ‌ترين مخالفان بشار اسد به شمار می ‌رود در حالی که ايران از مهم‌ ترين هم ‌پيمانان حکومت آن کشور است.
مولود چاووش‌اغلو، وزير خارجه ترکيه در آذر ماه سال ۹۳ به ايران سفر کرده بود.
حسن روحانی، رئيس جمهوری ايران، در ديدار با آقای چاووش‌ اغلو خواستار پيش گرفتن «اهدافی مشترک» ميان تهران و آنکارا در «زمينه مسائل منطقه‌ای» شده بود.
وزير خارجه ترکيه نيز به سفر پيش‌روی آقای اردوغان به ايران اشاره کرده و ابراز اميدواری کرده بود که دومين نشست شورای عالی راهبردی دو کشور در اين سفر برگزار شود تا زمينه‌های لازم برای اجرايی و عملياتی شدن «اهداف تعيين شده» را فراهم کند.

بازداشت یک تهیه کننده سابق صداوسیما در ایران

بازداشت یک تهیه کننده سابق صداوسیما در ایران

مصطفی عزیزی
مصطفی عزیزی
مصطفی عزيزی، نويسنده و تهيه کننده‌ پيشين صداوسيمای جمهوری اسلامی، نزديک به دو ماه است که در ايران در بازداشت به سر می‌برد.
آقای عزيزی که در سال ۲۰۱۰ از ايران خارج و مقيم کانادا شده بود، سال گذشته برای ديدار با اعضای خانواده به کشور باز می‌گردد اما مدتی بعد در روز۱۲ بهمن بازداشت و به زندان اوين منتقل می‌شود.
يک منبع نزديک به او به راديو فردا گفت که اين نويسنده و برنامه‌ساز تلويزيونی حدود يک ماه از دوران بازداشت خود را در سلول انفرادی گذراند.
«توهين به رهبری، توهين به بنيانگذار جمهوری اسلامی و تبليغ عليه نظام»، از جمله اتهامات آقای عزيزی عنوان شده است.
مصطفی عزيزی، سابقه سال‌ها تهيه کنندگی در صداوسيما را دارد. مسابقه تلاش از جمله برنامه‌های تهيه شده توسط او در تلويزيون بود.
آرش عزيزی، پسر آقای عزيزی، در فيسبوک نوشته که پدرش وضع جسمی و روحی «خوبی» دارد، «اذيت فيزيکی» نشده و «تماس تلفنی و حضوری مرتب با اقوام» دارد.
پيش از اين، محمدحسن قشقاوی، معاون کنسولی وزارت امور خارجه ايران، گفته بود که در ميان ايرانيان خارج از کشور، «حداکثر سه درصد فعال اپوزيسيون» هستند که «مشکلاتی برای ورودشان به داخل وجود دارد» و «به محض ورود پرونده قضايی برايشان تشکيل می‌شود.»
مسئولان قوه قضائيه هم پيش از اين گفته‌اند ايرانيان خارج از کشور که در داخل ايران به شکل غيابی محکوم شوند، پس از بازگشت به کشور، بازداشت خواهند شد.

معاون وزير نيرو: امسال آب در هيچ شهری نوبت‌بندی نمی‌شود

معاون وزير نيرو: امسال آب در هيچ شهری نوبت‌بندی نمی‌شود

 معاون وزير نيروی ايران در امور آب از انجام «برنامه ريزيها برای مواجهه با شرايط کم آبی» خبر داده و گفته است که «متعهد شده ايم» در سال ۹۴ درهيچ شهری آب «نوبت بندی» نشود.
به گزارش خبرگزاری دولتی ايرنا،رحيم ميدانی، روز شنبه، ۸ فروردين، درعين حال گفت:«البته اين به اين مفهوم نيست که نياز به همراهی مردم نداريم بلکه بايد اقدامهای فنی و مهندسی ... انجام شود و در کنار آن از مردم هم بخواهيم با ما همراهی کنند.»
به گفته آقای ميدانی «برنامه های لازم برای عبور از تابستان سال ۹۴ » در اختيار رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزی قرار گرفته تا اعتبار لازم برای اجرای طرحهای «کوتاه مدت و اضطراری» تامين شود.
براساس گزارشها درتير ماه سال ۹۳ آب برخی از شهرهای ايران از جمله کرج برای مدتی جيره بندی شد.
پيش از جيره بندی آب در اين شهرها، مقامات وزارت نيروی ايران از دستور حسن روحانی، رئيس جمهوری ايران، برای جيره بندی نشدن آب خبر داده بودند.
آقای روحانی دراسفند ماه ۹۳ تاکيد کرده است که با صرفه جويی ده درصدی هر خانوار ايرانی، مشکل تأمين آب آشاميدنی حل خواهد شد.
آقای ميدانی درسخنان روز شنبه خود همچنين از کاهش ۲۳ درصدی بارندگی در شش ماهه نخست سال آبی جاری (از مهر ماه تا پايان اسفند ۹۳) درمقايسه با زمان مشابه «متوسط درازمدت» خبر داد.
وی اضافه کرد: «برای نمونه در حوضه آبريز بزرگی مانند خليج فارس و دريای عمان ۴۷ درصد، در حوضه فلات مرکزی ۲۴ درصد و در حوضه مرزی شرق و هامون نيز ۱۵ درصد کاهش بارندگی داشته ايم.»
معاون وزير نيروی ايران در عين حال تصريح کرد:« خوشبختانه در روزهای پايانی اسفندماه جبهه های بارشی مناسبی در کشور شاهد بوديم که کمبود بيش از حد بارش در برخی استانها را کاهش داد.»
به گفته آقای ميدانی، بارش باران در بندرعباس نزديک به ۱۹ ميليون مترمکعب آب را وارد سد ميناب کرده است.
پيش از اين نيز يعقوب همتی، مديرکل دفتر برنامه ريزی شرکت مديريت منابع آب ايران، روز شنبه، ۱۸ بهمن، خبر داده بود که از مهر ۹۳ تا نيمه بهمن ماه بارندگی در ايران نسبت به سال آبی گذشته ۲۷ درصد و نسبت به «متوسط درازمدت» ۲۶ درصد کاهش داشته است.
در همين حال وزارت نيروی ايران روز شنبه، ۱۶ اسفند، از کاهش ۱۶ درصدی ورود آب به مخازن سدهای کشور از ابتدای مهرماه سال جاری تا آنزمان خبر داده و اعلام کرده بود که ۵۹ درصد مخازن سدهای بزرگ کشور خالی از آب است.
آقای ميدانی در ادامه سخنان خود گفت:« در برخی شهرها مانند کرمان کمبود جدی منابع آب داريم که نميتوان در کوتاه مدت آن را رفع کرد.»
در همين حال حميدرضا جانباز، مديرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب ايران، روز جمعه، ۸ اسفند، خبر داده بود که سه شهر بندرعباس، سنندج و کرمان از نظر تامين آب آشاميدنی در «وضعيت قرمز» قرار دارند و در ۵۴۷ شهر ديگر نيز «در بدبينانه ترين حالت تنش آبی» پيشبينی شده است.
تنش آبی به اين معنی است که ميزان توليد و مصرف آب در اين شهرها برابر ا

برخی دیپلمات‌ها: ایران و غرب به توافق سیاسی نزدیک شده‌اند

برخی دیپلمات‌ها: ایران و غرب به توافق سیاسی نزدیک شده‌اند

خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات ایرانی و غربی حاضر در مذاکرات هسته‌ای اعلام کرد که ایران و قدرت‌های جهانی به امضای توافقی دو سه صفحه‌ای نزدیک شده‌اند؛ توافقی که راه را برای دست‌یابی به توافق نهایی هموار می‌کند.
خبرهایی که از پشت پرده مذاکرات حساس هسته‌ای میان ایران و شش قدرت جهانی می‌رسد نشان می‌دهد که تدوین توافق‌نامه‌ای دو سه صفحه‌ای در دستور کار طرفین گفت‌وگوها قرار گرفته؛ توافق‌نامه‌ای که می‌تواند زمینه‌ساز توافق جامع و نهایی شود و سرانجام به ۱۲ سال کشمکش بر سر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی پایان دهد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی که روز جمعه (۷ فروردین٬ ۲۷ مارس) از گفت‌وگوهای جاری در سوئیس منتشر کرده٬ می‌گوید هم مقامات ایرانی و هم مقامات غربی تاکید کرده‌اند که هنوز بر سر چارچوب توافق به توافق نرسیده‌اند و بحث داغی بر سر جزئیات کلیدی هم‌چنان در جریان است.
یکی از مقام‌های ارشد ایرانی به شرط افشا نشدن هویت‌اش در گفت‌وگو با رویترز گفته که «طرفین به مرحله نهایی بسیار نزدیک شده‌اند و ممکن است توافق صورت گرفته یا به امضای دو طرف برسد یا صرفا به صورت شفاهی اعلام شود.» برخی دیگر از مقامات و دیپلمات‌های نزدیک به مذاکرات نیز گزاره‌های مشابهی را مطرح کرده‌اند٬ اما در عین حال هشدار داده‌اند که مذاکرات ممکن است در روزهای آینده با شکست مواجه شود.
جان کری و محمدجواد ظریف٬ وزیران امور خارجه ایران و آمریکا٬ چندین روز در لوزان مشغول بحث بر سر چارچوب توافق سیاسی بوده‌اند. قرار است بقیه وزیران خارجه شش قدرت جهانی هم در طول روزهای شنبه و یک‌شنبه به مذاکرات بپیوندند.
گفته می‌شود بحث‌هایی میان طرفین مذاکرات در جریان بوده که آیا سندی دو سه صفحه‌ای به صورت عمومی منتشر شود یا نه٬ اما دو تن از مقامات نزدیک به مذاکرات به رویترز گفته‌اند که متنی به عنوان توافق‌نامه به زودی منتشر خواهد شد. به گفته آنها بخش‌هایی از جزئیات مرتبط با توافق هم محرمانه باقی خواهد ماند.
پیش از اعلام این خبر٬ یکی از مقامات ارشد آمریکایی گفته بود که «حالا نوبت به ایران رسیده تا تصمیمات مهمی اتخاذ کند؛ تصمیماتی که دست‌یابی به توافق را میسر می‌سازد.»
اختلاف بر سر موضوعات کلیدی در توافق
در صورتی که توافق حاصل شود٬ اعداد مهمی در آن ذکر خواهد شد؛ از جمله شمار نهایی سانتریفوژهایی که ایران می‌تواند از آنها بهره بگیرد٬ میزان ذخایر اورانیومی‌ای که ایران می‌تواند در آینده در اختیار داشته باشد٬ نوع پژوهش و توسعه اتمی که ایران می‌تواند پی بگیرد و جزئیات مرتبط با تحریم‌ها که آسیب‌های جدی به اقتصاد ایران وارد کرده است.
یکی از مهم‌ترین مسائلی که در این توافق‌نامه ذکر خواهد شد مربوط به مدت زمان اعتبار توافق است. آن‌طور که از سخنان دو طرف برمی‌آید آنها می‌خواهند که توافق بر سر حل‌وفصل بحران هسته‌ای ایران بیش از ۱۰ سال اعتبار داشته باشد. زمانی هم که این توافق منقضی شود٬ احتمالا دوره‌ای از بازدیدهای ویژه سازمان ملل از برنامه هسته‌ای ایران آغاز خواهد شد.
قرار است دو طرف مذاکرات تا پایان ماه مارس بر سر چارچوب توافق اولیه به تفاهم برسند و سپس تا پایان ماه ژوئن٬ توافق جامع را نهایی کنند. در توافق جامع٬ همه جزئیات فنی و محدودیت‌هایی که تهران باید در برابر لغو تحریم‌ها بر وجوه حساس برنامه هسته‌ای خود اعمال کند٬ ذکر خواهد شد.
تعداد سانتریفوژها هنوز یکی از موضوعات مورد اختلاف است تعداد سانتریفوژها هنوز یکی از موضوعات مورد اختلاف است
فرمت توافق در هاله‌ای از ابهام
هنوز مشخص نیست که فرمت توافق اولیه چه خواهد بود؛ مکتوب یا شفاهی؟ رویترز می‌گوید طرف ایرانی همواره با ایده "توافق مکتوب" مخالفت کرده٬ چون به اعتقاد مقامات ایرانی متعهد شدن به متنی مکتوب٬ توان ایران در فضای مذاکره را که در ماه‌های آینده برای تشریح جزئیات فنی ادامه خواهد یافت٬ محدود خواهد کرد.
حتی اگر چنین توافقی در جریان گفت‌وگوهای روزهای آینده صورت گیرد٬ برخی از مقامات دو طرف می‌گویند هیچ تضمینی وجود ندارد که دو طرف بر سر بسیاری از جزئیات فنی دیگر هم تا پایان ماه ژوئن به توافق برسند. نکته مورد نظر آنها این است که مذاکرات در هر مقطعی ممکن است با بن‌بست مواجه شود.
به گفته این مقامات مهم‌ترین نکته اختلاف دو طرف میزان سانتریفوژهای باقی‌مانده در بخش پژوهش و توسعه خواهد بود. به گفته آنها ایران می‌خواهد در تاسیسات زیرزمینی فردو هم پژوهش‌های سانتریفوژ پیشرفته داشته باشد٬ اما قدرت‌های غربی با این ایده مخالف‌اند. گذشته از این٬ اتحادیه اروپا و آمریکا می‌خواهند تحریم‌ها تدریجی و بر اساس یک جدول زمانی مشخص لغو شوند٬ گرچه لغو برخی تحریم‌ها می‌تواند به سرعت صورت گیرد.


سخنگوی خانه موسیقی: عده‌ای قانون‌شکن بر ارشاد فشار می‌آورند


سخنگوی خانه موسیقی: عده‌ای قانون‌شکن بر ارشاد فشار می‌آورند

سخنگوی خانه موسیقی ایران از لغو غیر قانونی کنسرت‌ها انتقاد کرد و با بیان اینکه عده‌ای قانون‌شکن به وزارت ارشاد فشار می‌آورند گفت: «امام جمعه چگونه به خودش اجازه می‌دهد که یک عده را مطرب بخواند؟»
داریوش پیرنیاکان، سخنگوی "خانه موسیقی" ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت که این نهاد غیر دولتی در سال ۱۳۹۳ در اعتراض به لغو غیر قانونی کنسرت‌ها و تعطیلی کلاس‌های موسیقی در فرهنگسراها تلاش زیادی کرده است.
او با بیان اینکه در مخالفت با تعطیلی کلاس‌های موسیقی در فرهنگسراها با محمدباقر قالیباف، شهردار تهران نامه‌نگاری صورت گرفته، اضافه کرد: «چنین کلاس‌هایی مانع آسیب‌های بزرگ اجتماعی خواهد بود و قطعا اولویت ما، بازگرداندن کلاس‌ موسیقی به فرهنگسراهاست.»
اکثریت فرهنگسراهای تهران زیر نظر شهرداری این شهر اداره می‌شود. تیرماه سال گذشته (۱۳۹۳) سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران دستور تعطیلی کلاس‌های موسیقی را صادر کرد.
مسئولان فرهنگی شهرداری در آن زمان اعلام کردند که این تعطیلی با هدف ساماندهی مجدد کلاس‌های موسیقی و تنها برای چند هفته صورت گرفته است.
انتقاد از قوه قضائیه و امام جمعه مشهد
داریوش پیرنیاکان همچنین با بیان اینکه شرایط ناامیدکننده در میان اهالی موسیقی ربطی به ارشاد ندارد، افزود: «ما می‌دانیم که عده‌ای قانون‌شکن بر ارشاد فشار می‌آورند. ما دیدیم که آقای روحانی نسبت به شجریان ارادت دارد و نظرات آقای جنتی هم مشخص است اما متاسفانه مشکل از نهادهای دیگری‌ست.»
به گفته این نوازنده تار و سه تار، وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی وظیفه دارد از مجوزهایی که برای کنسرت‌های موسیقی صادر می‌کند دفاع کند.
او همچنین با انتقاد از دستگاه قضایی گفت: «دادستانی که خود مجری قانون است حالا مرتکب جرم شده و این توهین‌ها نسبت به جامعه موسیقی ایران پذیرفتنی نیست.»
پیرنیاکان همچنین با اشاره به حمله نیروهای لباس شخصی به علی مطهری، نماینده مجلس، در شیراز گفت: «حقیقتا سر این جریان‌ها جای دیگریست. این روزها می‌بینیم که به نماینده مجلس هم حمله می‌کنند و جلوی سخنرانی او را می‌گیرند؛ در این شرایط خانه موسیقی می‌تواند ثبات داشته باشد؟»
سخنگوی خانه موسیقی افزود: «آقای امام جمعه چگونه به خودش اجازه می‌دهد که یک عده را مطرب بخواند؟ این خودش جرم است که یک مسئول که جایگاه قانونی دارد، عده‌ای را به تقوا توصیه کند اما خودش تقوا در کلام نداشته باشد و به راحتی به ما توهین کند.»
پیش از این احمد علم‌الهدی، امام‌جمعه مشهد در پی اعتراض‌ها به لغو کنسرت‌های موسیقی در استان خراسان رضوی، گفته بود که کنسرت موسیقی "مطرب بازی" است و اجازه برگزاری این کنسرت داده نخواهد شد.
سال نامناسب موسیقی و سهم دولت
داریوش پیرنیاکان در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه ممکن است یک روز به خانه موسیقی بیایند و همه ما را بزنند و در این خانه را ببندند، گفت: «این مسئله که خانه موسیقی در طول ۱۵ سال گذشته با سیاست دقیقی پیش رفته تا تعطیل نشود و کارهای هنرمندان موسیقی را پیگیری کند، اتفاق مثبتی است.»
سخنگوی خانه موسیقی همچنین به خوانندگی زنان اشاره و تصریح کرد: «وقتی من در سخنرانی خودم درباره شرایط موسیقی بانوان صحبت کردم، آقای جنتی با شهامت پشت این مسئله ایستاد و گفت: «از نظر بعضی فقها تک‌خوانی زن ایراد ندارد.»
او با این حال با اشاره به لغو تعداد زیادی از کنسرت‌های موسیقی و توهین به موسیقی‌دانان شرایط موسیقی در سال ۱۳۹۳ را نامناسب ارزیابی کرد.
اما به گفته پیرنیاکان، این مسائل ازسوی دولت روحانی نبوده و کنترل اوضاع به دست دولت نیست. او اضافه کرد: «اگر با دقت نگاه کنیم و متوجه شویم که دولت آقای روحانی نه تنها درباره موسیقی بلکه در تمام ابعاد تحت فشار قرار گرفته است.»


وزیر خارجه آلمان: در مذاکرات هسته‌ای به آخر بازی رسیده‌ایم


وزیر خارجه آلمان: در مذاکرات هسته‌ای به آخر بازی رسیده‌ایم

گفت‌وگوهای هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی به مرحله نهایی نزدیک شده است. وزیر خارجه آلمان می‌گوید که "آخر بازی" مرحله‌ای دشوار و در عین حال بسیار دشوار است.
گفت‌وگوهای هسته‌ای در لوزان گفت‌وگوهای هسته‌ای در لوزان
فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان، روز شنبه (۲۸ مارس) در آستانه دیدار وزیران خارجه ایران و گروه ۵+۱ در لوزان گفت که "به آخر بازی رسیده‌ایم".
وزیر خارجه آلمان افزود "آخرین گام‌ها بسیار دشوار و به همین جهت تعیین‌کننده" هستند. او اظهار امیدواری کرد که تلاش‌های درازمدت برای حل مناقشه هسته‌ای با ایران سرانجام به نتیجه نهایی منجر شود.
اشتاین مایر: رسیدیم به آخر بازی اشتاین مایر: رسیدیم به آخر بازی
نیمروز شنبه اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان، با جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده و لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه دیدار و گفت‌وگو کرد. در لوزان هم‌اکنون گفت‌وگوهای دوجانبه و چندجانبه ادامه دارد.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و هیئت همراه او مشغول رایزنی درباره راهی هستند که بتواند به مناقشه اتمی ۱۲ ساله پایان دهد. به‌گفته هر دوطرف نزدیکی‌ها و پیشرفت‌هایی در مذاکرات حاصل شده، اما درباره توافق بر سر یک کارپایه اصولی تا ۳۱ مارس اطمینان ندارند.
بیشتر بخوانید: صفحه ویژه پرونده هسته‌ای ایران
وزیر خارجه فرانسه در آستانه دیدار با وزیر خارجه ایران به خبرنگاران گفت: «هدف دست یافتن به یک پیمان محکم است.» به گفته او هیچکس حق ایران را برای استفاده مسالمت‌آمیز از انرژی هسته‌ای انکار نمی‌کند، اما جمهوری اسلامی حق ندارد با چنین دستاویزی سلاح هسته‌ای تولید کند.
لوران فابیوس گفت: «ضرورت دارد که تمام مکانیسم‌ها شفاف باشند و توافق‌های حاصل‌شده با نظارت کامل و دقیق به مرحله اجرا گذاشته شود.»
"تلاش تا آخرین لحظه"
ظریف در برابر تصمیم‌های دشوار هیئت ایرانی در برابر تصمیم‌های دشوار
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، در جمع خبرنگاران گفت: «موضوعاتی هست که هنوز اختلافات درباره آنها باقی مانده است و ما تلاش می‌کنیم که دیدگاه‌ها را به یکدیگر نزدیک کنیم.»
به گزارش خبرگزاری‌های ایران، عراقچی درباره محتوای مذاکرات اظهارنظر روشنی نکرد و تنها گفت: «مذاکرات سختی در جریان است، نفس‌گیر است و گاهی اوقات پرتنش می‌شود... ولی ما امیدوار هستیم.»
معاون وزیر خارجه ایران تصریح کرد: «تا آخرین لحظه مهلت در لوزان خواهیم بود و تلاش خود را خواهیم کرد.»
انتظار می‌رود که وزیران خارجه روسیه و چین نیز روز یکشنبه به لوزان وارد شوند. به همین خاطر این گمانه‌زنی رواج یافته که توافق‌های نهایی میان ایران و جامعه بین‌المللی نزدیک است.
ضرب‌الاجل تعیین شده برای دستیابی به توافق سیاسی روز سه‌شنبه (۳۱ مارس/ ۱۱ فروردین) تعیین شده است. در صورت دستیابی به این توافق، طرفین تا پایان ماه ژوئن امسال برای رسیدن به توافقنامه‌ای جامع خواهند کوشید که به موجب آن حق ایران برای دستیابی به انرژی‌هسته‌ای صلح‌آمیز مورد تایید قرار می‌گیرد و همزمان راه دستیابی این کشور به سلاح هسته‌ای مسدود می‌شود.
در برابر، جهان غرب می‌پذیرد که تحریم‌های اعمال‌شده از سوی شورای امنیت و آمریکا و اتحادیه اروپا را به حال تعلیق درآورد. اما مراحل تعلیق تحریم‌ها هنوز روشن نشده است. بسیاری از کارشناسان ایرانی و غربی تصریح می‌کنند که لغو تحریم‌ها ساده نخواهد بود، روندی تدریجی است و می‌تواند تا بیش از ۱۵ سال طول بکشد.