چهارشنبه، فروردین ۰۵، ۱۳۹۴

تخت‌روانچی: اختلاف در مذاکرات هسته‌ای خیلی کم شده است

تخت‌روانچی: اختلاف در مذاکرات هسته‌ای خیلی کم شده است

عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده‌ایران می‌گوید اختلاف با کشورهای ۱+۵ به "یکی دو مورد اساسی" کاهش یافته است. مشاور امور بین‌الملل خامنه‌ای نیز تاکید کرد که مذاکرات در چارچوب ترسیم شده توسط رهبر جمهوری اسلامی پیش می‌رود.
مجید تخت‌روانچی در آستانه سفر تیم مذاکره‌کننده‌ی هسته‌ای ایران به لوزان سوئیس گفت، مذاکرات اکنون به مرحله‌ای رسیده که نیاز به تصمیم‌گیری‌های جدی دارد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه صبح چهارشنبه (۵ فروردین/ ۲۵ مارس) پیش‌بینی نتیجه مذاکرات را سخت توصیف کرد و افزود: «اختلافات خیلی کم شده، اما یکی دو مورد اساسی وجود دارد که امیدواریم آن‌ها هم حل شوند.»
تخت‌روانچی درباره این موارد توضیح بیشتری نداد، اما از اظهارات او و دیگر اعضای ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران پیداست که مسئله تحریم‌ها یکی از مهم‌ترین اختلاف‌هایی است که برای رسیدن به توافق نهایی باید حل شود.
خوش‌بینی نسبت به مذاکرات
عضو ارشد تیم ایران گفت، رسیدن به توافق به طرف مقابل بستگی دارد "که واقعیات را بپذیرد و بداند که اگر بخواهد به نتیجه برسد باید سیاست‌های تحریم خود را کنار بگذارد".
حمید بعیدی‌نژاد، عضو دیگر این تیم نیز پیش از سفر به لوزان با تاکید بر این که مذاکرات تا کنون به خوبی پیش رفته ابراز امیدواری کرد که مسائل باقی‌مانده در گفت‌وگوهای چند روز آینده حل شوند.
بعیدی‌نژاد درباره امکان دست‌یافتن به یک توافق نهایی تا ۱۱ فروردین گفت: «احتمال همه چیز وجود دارد اما همه این مسایل به هم مرتبط است، تحریم، غنی سازی، توسعه تحقیقات مشکلاتی است که باید با هم و در یک مجموعه حل شود.»
مذاکره‌کنندگان هسته‌ای ایران که سرپرستی آن‌ها را وزیر خارجه محمد جواد ظریف بر عهده دارد عصر چهارشنبه تهران را به مقصد لوزان ترک کردند.
مطابق برخی گزارش‌ها انتظار می‌رود وزیران خارجه کشورهای ۱+۵ (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) نیز در این دور از مذاکرات حضور داشته باشند.
بیشتر بخوانید: جان کری: بدون همکاری کامل ایران توافقی در کار نخواهد بود
نشانه‌های توافق احتمالی
گفت‌وگوهای لوزان از صبح پنج‌شنبه آغاز می‌شود و قرار است دست‌کم تا شنبه ادامه یابد. چنانچه وزیران خارجه شش قدرت جهانی به جمع مذاکره‌کنندگان بپیوندند احتمال دست یافتن به یک تفاهم سیاسی افزایش می‌یابد.
مطابق لیستی که وزارت خارجه آمریکا منتشر کرده، در این دوره از مذاکرات، جوشوا بلک مسئول تحریم‌ها در هیئت نمایندگی ایالات متحده در سازمان ملل تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای این کشور را همراهی می‌کند.
عکس ماهواره‌ای از مرکز اتمی فردو در نزدیکی قم عکس ماهواره‌ای از مرکز اتمی فردو در نزدیکی قم
جمهوری اسلامی خواستار رفع کامل تحریم‌های شورای امنیت و تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا شده است. کشورهای غربی با این درخواست موافق نیستند و برای آن یک دوره زمانی پیشنهاد کرده‌اند که ظاهرا ده سال طول می‌کشد.
از سوی دیگر لغو تحریم‌های شورای امنیت می‌تواند به تضمین صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وابسته شود.
ناظران با توجه به موارد مشابه در ارتباط با کشورهایی چون ژاپن احتمال می‌دهند آژانس برای این کار به چند سال زمان نیاز داشته باشد. مدیرکل آژانس، یوکیا آمانو سوم فروردین ایران را متهم کرد در ماه‌های اخیر برای شفاف‌سازی ابعاد احتمالا نظامی فعالیت‌های هسته‌ای خود همکاری لازم را نکرده است.
بیشتر بخوانید: "بدون توافق اتمی، اقتصاد ایران به ورشکستگی کامل می‌رسد"
امیدواری مشاور خامنه‌ای
در همین حال علی اکبر ولایتی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام روز چهارشنبه تصریح کرد، خطوط مشخص شده از سوی رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای "همان چارچوب‌های اصولی است که مذاکرات باید مطابق با آن پیش برود".
مشاور خامنه‌ای در امور بین‌الملل با تاکید بر این که مذاکره‌کنندگان در مسیر ترسیم شده از سوی رهبر جمهوری اسلامی حرکت کرده‌اند، گفت: «امید بسیاری است که مذاکره‌کنندگان ما بتوانند در همین مسیر با پایمردی در حفظ حقوق جمهوری اسلامی ایران راه را ادامه دهند.»
خامنه‌ای ۱۹ بهمن در دیدار با فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش لغو تحریم‌ها را یکی از مهمترین خواسته‌های ایران عنوان کرد و گفت: «با توافقی که بتواند انجام شود موافقم.»
رهبر جمهوری اسلامی در این مراسم گفته بود: «مذاکره‌کنندگان ما تلاش می‌کنند که حربه تحریم را از دست دشمن بگیرند، اگر توانستند که چه بهتر؛ اگر نتوانستند همه بدانند راه‌های فراوانی در کشور هست که این حربه را کُند می‌کند.»
ولایتی ماه گذشته گفته بود ، در مذاکرات هسته‌ای امیدواری‌هایی به وجود آمده و ایران چون به دنبال یک راه ‌حل مثبت است، وارد این مذاکرات شده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر