صنایع آلمان در انتظار نتیجه مذاکرات هستهای با ایران
کشورهای غربی، از جمله آلمان امیدوارند در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات
هستهای و کاهش تحریمها روابط تجاری خود با ایران را گسترش دهند. صنایع
ایران به شدت نیازمند تکنولوژی و دستگاههای آلمانی است.
در واپسین روز از مهلت مذاکرات هستهای در لوزان سوئیس (سهشنبه، ۳۱ مارس/ ۱۱ فروردین) امیدواری نسبت به دستیافتن به تفاهم سیاسی میان نمایندگان ایران و کشورهای ۱+۵ افزایش یافته، اما همچنان درباره برخی مسائل اختلاف نظر وجود دارد.
منابع نزدیک به مذاکرهکنندگان دو طرف میگویند یکی از این اختلافها به نحوه برداشته شدن تحریمهای بینالمللی و تحریمهای یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی مربوط میشود.
این موضوع برای ایران که سالهاست از دسترسی آزاد به بازارهای جهانی محروم بوده، از اهمیتی حیاتی برخوردار است و برای تولیدکنندگان غربی به معنای از سرگیری و عادیسازی روابط تجاری با این کشور است.
بیشتر بخوانید: «بازرگانان ایرانی و آلمانی گذشته را جبران کنند»
شریکان تجاری قدیمی
به اعتقاد ناظران برداشته شدن تحریمها برای صنایع آلمان از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ شرکتهای آلمانی فعال در صنایع پتروشیمی، ماشینسازی، انرژی و خودروسازی بهطور سنتی روابط خوبی با شریکان تجاری خود در ایران دارند.
به گزارش "اشپیگل آنلاین"، میشائیل توکوس، رئیس اتاق بازرگانی ایران و آلمان معتقد است در روابط تجاری میان دو کشور وقفهای ایجاد شده و احیای مجدد این روابط برای دو طرف کاری ساده است.
قرار است چنانچه مذاکرهکنندگان هستهای ایران و شش قدرت جهانی (آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان) امروز به یک تفاهم سیاسی برسند، توافقنامه نهایی تا پایان ماه ژوئن (۹ تیر) به امضا برسد.
ایران و آلمان پس از امضای توافقنامه موقت هستهای ژنو (۲۴ نوامبر ۲۰۱۳/ ۳ آذر ۹۲) نیز که تعلیق برخی از تحریمها را به دنبال داشت از سرگیری روابط تجاری را آغاز کردند و قراردادها و موافقتنامههای زیادی میان دو طرف به امضا رسید.
خوشبینی به آینده
به گزارش مرکز آمار اتحادیه اروپا شرکتهای آلمان در سال گذشته میلادی ۲ میلیارد و ۳۸ میلیون یورو کالا به ایران صادر کردهاند که نسبت به سال قبل از آن ۳۰ درصد افزایش داشته است.
میشائیل توکوس معتقد است، چنانچه توافق نهایی هستهای حاصل شود میزان صادرات آلمان به ایران میتواند به سادگی تا ۵ یا ۶ میلیارد یورو در سال افزایش یابد.
گرچه شرکتهای روسیه، چین و ترکیه در سالهای گذشته برای جایگزینی شرکتهای غربی تلاش فراوانی کردهاند، کارشناسان اتاق بازرگانی آلمان میگویند در صورت برداشته شدن تحریمها، حجم مبادلات بازرگانی سالانه این کشور با ایران حتا به ۱۲ میلیارد یورو خواهد رسید.
بر این اساس تجربه مثبت شرکتهای ایرانی از همکاری با شرکای آلمانی، پایبندی آلمانیها به قراردادها و قابل اطمینان بودن محصولاتشان پشتوانهی محکمی برای بازگشت صنایع آلمان به بازارهای ایران است.
زیان سقوط بهای نفت
گرچه برخی مقامهای ارشد جمهوری اسلامی تحریمها را بیاثر وانمود میکنند، در سالهای گذشته بسیاری از صنایع به علت کمبود قطعات یدکی و ماشینآلات جدید از کار بازمانده یا با کمترین ظرفیت به کار ادامه میدهند.
بسیاری از صنایع ایران در سالهای گذشته از دسترسی به جدیدترین تکنولوژیهای غربی محروم بوده و محتاج بازسازی و نوسازی هستند.
شرکتهای هواپیمایی ایران نیز برای خرید هواپیماهای نو و قطعات یدکی با مشکل روبرو بودهاند و صنایع هوایی آلمان میتوانند در بهبود وضعیت این شرکتها نقش فعالی داشته باشد.
با این همه برخی از کارشناسان اعتقاد دارند تا زمانی که ایران و کشورهای ۱+۵ به توافق نهایی نرسیدهاند و جزئیات توافقهای احتمالی روشن نشده، باید محتاط بود و از برنامهریزیهای شتابزده خودداری کرد.
افزون بر این با کاهش شدید بهای نفت مشخص نیست که با تعلیق یا لغو تحریمها نیز ایران قادر باشد در کوتاه مدت به منابع مالی لازم برای سرمایهگذاری و گسترش تجارت خارجی دست یابد. برخی ناظران معتقدند "زیان کاهش بهای نفت از تحریمها بیشتر است".
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر