سه‌شنبه، مهر ۰۷، ۱۳۹۴

روحانی: ایران در سوریه و یمن از «حکومت اکثریت» دفاع می‌کند

روحانی: ایران در سوریه و یمن از «حکومت اکثریت» دفاع می‌کند

حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران در سخنان خود در مجمع عمومی سازمان ملل، تأکید کرد که ایران «از حکومت اکثریت» دفاع می‌کند و حاضر به کمک به برقراری صلح در سوریه و یمن است. او همچنین گفت که ایران آماده کمک به ریشه‌کن کردن تروریسم در منطقه است.
در سخنانی که شامگاه دوشنبه ششم مهر (نیم‌روز دوشنبه به وقت نیویورک)، در مجمع عمومی سازمان ملل ایراد شد، آقای روحانی گفت که به نمایندگی از ملتی سخن می‌گوید که «دو سال قبل به تعامل سازنده با جهان رأی داده» و تأکید کرد که «امروز، فصل جدیدی در روابط ایران با جهان آغاز شده است».
گزارش جواد کوروشی درباره سخنرانی رئیس جمهور ایران در سازمان ملل متحد

آقای روحانی سپس در این سخنان به موضوع توافق هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های جهانی اشاره کرد و گفت که هر هفت کشور درگیر گفت‌وگوها و نیز اتحادیه اروپایی، «باید برای حفظ و اجرای توافق نیز، تمام تلاش خود را به کار گیرند. پایبندی طرفین به انجام تعهدات‌شان را، اصلی‌ترین عامل موفقیت در روند اجرایی مذاکرات می‌دانیم».
او در عین حال گفت که ایران انتظار دارد، «به موازات اجرای برجام، کشورهای هسته‌ای گام‌های لازم را در جهت خلع سلاح کامل هسته‌ای، بردارند» و نقشی مثبت در ایجاد خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای ایفا کنند و «اجازه ندهند رژیم صهیونیستی [اسرائیل] همچنان، تنها مانع بر سر راه تحقق این مهم باشد».
رئیس‌جمهور ایران در ادامه توافق هسته‌ای را «نمونه‌ای درخشان از پیروزی بر جنگ» خواند و با اشاره به «تبدیل سازمان‌های تروریستی به حکومت‌های تروریستی»، پیشنهاد کرد که «مبارزه با تروریسم به یک سند و قاعده الزام‌آور بین‌المللی بدل شود»  تا به گفته او «هیچ دولتی حق نداشته باشد از تروریسم به عنوان یک روش مداخله‌جویانه در امور ملت‌ها حمایت کند».
آقای روحانی گفت که «ما آماده‌ایم که برای نابودی تروریسم و بسترسازی برای تحولات دموکراتیک در منطقه کمک کنیم و اجازه ندهیم اسلحه به ابزار تحول، بدل شود. ما همان‌گونه که در عراق و افغانستان به استقرار دموکراسی کمک کردیم آماده کمک به دموکراسی در سوریه و نیز یمن هستیم. ما از تداوم قدرت با رأی ملت و نه اسلحه حمایت می‌کنیم. ما از حکومت اکثریت با حفظ حقوق اقلیت دفاع می‌کنیم».
تصویری از «ایران پس از برجام»
رئیس‌جمهور ایران سخنان خود در مجمع عمومی سازمان ملل را این طور ادامه داد که جمهوری اسلامی در برنامه جامع اقدام مشترک «تنها در پی دستیابی به یک توافق هسته‌ای نبوده است». او گفت که «ما می‌خواهیم حرکتی تازه و سازنده را برای بازآفرینی نظم جهانی پیشنهاد کنیم».
آقای روحانی در ادامه افزود که «ایرانِ پس از برجام آمادگی دارد نشان دهد که راه‌عملی امنیت و ثبات،‌ توسعه در سایه تعامل اقتصادی است».
در توضیح این سخنان، رئیس‌جمهور ایران گفت که کشورش «با همه ظرفیت‌های اقتصادی و فرهنگی خود آمادگی دارد که به کانونی برای مشارکت در سرمایه‌گذاری صادرات‌گرا تبدیل شود و نشان دهد که به جای صلح ناپایدار مبتنی بر تهدید، می‌توان صلح مبتنی بر توسعه و منافع مشترک را انتخاب کرد، که حاصل آن امنیت پایدار خواهد بود».
وی ابراز امیدواری کرد که ایران با همسایگان خود در همه عرصه‌های اجتماعی و اقتصادی «همکاری‌های گسترده‌ای» داشته باشد و «از طریق همگرایی اقتصادی به تفاهم سیاسی» و حتی «همکاری‌های ساختاری امنیتی» دست یابد.
رئیس‌جمهور ایران گفت که «در نظام بین‌الملل امروز، پیوند متقابل اقتصاد کشورها به یکدیگر مهم‌ترین عامل برای تسهیل تعامل سیاسی و کاهش چالش‌های امنیتی است».
«آمریکا با خواست مردم منطقه هماهنگ شود»
در سخنان آقای روحانی البته اشاره مستقیمی به سخنان باراک اوباما در مجمع عمومی سازمان ملل نبود، اما او آمریکا را متهم کرد با «سیاست‌های خطرناک خود» خشونت را در منطقه دامن می‌زند.
او عراق، ‌سوریه و یمن را «مدل‌های یکسانِ بحران‌آفرینی از طریق ترور، افراطی‌گری، خشونت، کشتار، تجاوز، و بی‌تفاوتی جامعه جهانی» خواند و افزود که «با درماندگی جامعه جهانی برای حل معضلات پدید آمده بر اساس خواست‌های نادرست تازه‌واردان منطقه‌ای و خوش‌باوران عرصه فرامنطقه‌ای»، موج خسارت‌ها «از جهان عرب تا اروپا و آمریکا را درنوردیده و به نابودی آثار مدنیت و تمدن‌های دیرپا و ارزشمند، و در وجهی کلان‌تر به کشتار انسانیت انجامیده است».
آقای روحانی اضافه کرد که «ریشه‌های جنگ و ویرانی و ترور امروز، در اشغالگری و تجاوز و مداخلات نظامی دیروز نهفته است» و ادامه داد که «اگر تجاوز نظامی آمریکا به افغانستان و عراق نبود و اگر حمایت بی‌حساب آمریکا از اقدامات ضد انسانی رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین نبود، امروز تروریست‌ها بهانه‌ای برای توجیه جنایات خود نمی‌یافتند».
رئیس‌جمهور ایران از آمریکا خواست که «به جای تحریف واقعیت‌های منطقه و ایراد اتهامات ناروا علیه دیگران، سیاست‌های خطرناک خود و متحدان منطقه‌ای‌اش را که به افراطی‌گری، خشونت و فرقه‌گرایی در منطقه دامن می‌زند؛ پایان دهد و با خواست مردم منطقه هماهنگ شود».
ساعتی پیش از سخنان آقای روحانی، باراک اوباما، رئیس‌جمهور ایالات متحده، در سخنرانی خود تأکید کرد که در مورد بحران سوریه، «آمریکا با هر کشوری از جمله ایران و روسیه همکاری می‌کند».
آقای اوباما اضافه کرد که پس از این همه خون‌ریزی و کشتار و آواره شدن مردم در سوریه، نمی‌توان انتظار داشت که به وضعیت گذشته بازگردیم و بشار اسد بر مسند قدرت بماند.
سخنانی که به نظر می‌رسد پاسخی به روسیه و ایران است که اصرار دارند بشار اسد در آینده سوریه باز هم نقش داشته باشد.
موضع مشابه فرانسه در مورد آینده سوریه
مشابه همین سخنان را فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهور فرانسه هم بر زبان آورد و گفت که ائتلاف بین‌المللی باید بر آنچه که در سوریه در حال وقوع است، پایان دهد، اما تأکید کرد که «نمی‌توان قربانیان و کسانی که دست به کشتار آنها می‌زنند را گرد هم آورد. از این رو اسد که منشأ مشکل است نمی‌تواند بخشی از راه حل باشد».
آقای اولاند گفت که «فرانسه حاضر است که مسئولیت خود را به شانه بگیرد حتی اگر ناچار از اقدام نظامی باشد. و در این راه با هر کس، از جمله کشورهای منطقه، یعنی ایران، کشورهای خلیج فارس و نیز کشورهای اروپایی همکاری خواهد کرد».
ساعتی پیش از این سخنان هم خبرگزاری رویترز به نقل از آقای اولاند نوشت که فرانسه برای پایان دادن به بحران سوریه، حاضر به همکاری با ایران و روسیه است اما «تهران و مسکو باید بپذیرند که بشار اسد، بخشی از گذار سیاسی در سوریه نخواهد بود».
رویترز نوشت که رئیس‌جمهور فرانسه به خبرنگاران گفته است که در مقابل اعلام آمادگی ایران و روسیه برای مشارکت در راه حلی سیاسی برای بحران سوریه «ما باید با آنها همکاری کنیم اما یادآوری کنیم که بشار اسد، در گذاری که باید در سوریه اتفاق بیفتد، جایی نخواهد داشت».

فاطمه هاشمی: یکی از بازجویان مهدی عضو سابق تیم هسته‌ای بوده است

فاطمه هاشمی: یکی از بازجویان مهدی عضو سابق تیم هسته‌ای بوده است

حمید عسگری (سمت چپ) در کنار علی باقری. هر دو این افراد از اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران در دوره محمود احمدی‌نژاد بودند.
حمید عسگری (سمت چپ) در کنار علی باقری. هر دو این افراد از اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران در دوره محمود احمدی‌نژاد بودند.
فاطمه هاشمی، فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی، می‌گوید که یکی از اعضای با سابقه تیم هسته‌ای سابق ایران به نام حمید عسگری از بازجویان برادرش، مهدی هاشمی، بوده است.
خانم هاشمی در این رابطه به سایت «کلمه» نزدیک به میرحسین موسوی گفته است: «چندی پیش مهدی هاشمی از زندان اوین تماس گرفت و گفت که بازجویش، حمید عسگری را در کنار سعید جلیلی در کمیسیون ویژه بررسی برجام در تلویزیون دیده است».
خبرگزاری‌های ایران روز ۲۲ شهریورماه از برگزاری جلسه ویژه اعضای کمیسیون بررسی برجام با حضور سعید جلیلی و تعدادی از اعضای تیم سابق مذاکره کننده هسته‌ای از جمله حمید عسگری خبر دادند.
بخش‌هایی از جلسات بررسی برجام از شبکه تلویزیونی خبر ایران پخش شد.
مهدی هاشمی که از ۱۸ مردادماه در زندان به سر می‌برد، پس از تماشای این برنامه در تلویزیون در تماس تلفنی با خواهرش مدعی شده که یکی از اعضای تیم سابق، بازجوی او و افراد دیگری بوده است.
بر اساس گزارش‌های منتشره، حمید عسگری پیشتر رییس سابق کمیته هسته‌ای شورای عالی امنیت ملی بوده که با انتخاب علی لاریجانی به سمت ریاست شورای عالی امنیت ملی در سال ۱۳۸۳ از این سمت برکنار شد.
وی همچنین رییس سابق تیم کارشناسی مذاکرات با ۵+۱ بوده و در سه تیم مذاکره‌کننده حضور داشته است.
حمید عسگری در مقام متخصص مسائل هسته‌ای در هفتم خردادماه سال گذشته در کانون دانش‌پژوهان نخبه و در جلسه‌ای با عنوان جلسه بصیرت سخنرانی کرده بودحمید عسگری در مقام متخصص مسائل هسته‌ای در هفتم خردادماه سال گذشته در کانون دانش‌پژوهان نخبه و در جلسه‌ای با عنوان جلسه بصیرت سخنرانی کرده بود
این نخستن بار نیست که مسئله بازجو بودن اعضای تیم سابق هسته‌ای ایران مطرح می‌شود.
دهم شهریورماه امسال نیز حشمت‌الله طبرزدی، فعال سیاسی، در مقاله‌ای مدعی شده بود که یکی از بازجویانش به نام محمد سعیدی (که با نام مستعار سیادتی از او بازجویی می‌کرده) معاون امور مجلس سازمان انرژی اتمی است و به مدت پنج سال در تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران عضویت داشته است.

"دست دادن ظریف با اوباما نادیده‌گرفتن خط قرمز نظام است"

"دست دادن ظریف با اوباما نادیده‌گرفتن خط قرمز نظام است"

دست دادن وزیر خارجه ایران با رئیس جمهور آمریکا، با واکنش تند برخی از محافظه‌کاران در ایران مواجه شده است. یک عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفته ظریف از "خط قرمز نظام عبور کرده است و مجلس ساکت نخواهد نشست".
دست‌دادن باراک اوباما و محمدجواد ظریف روز دوشنبه (۲۸ سپتامبر / ۶ مهر) در نیویورک و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل روی داد و در ۳۶ سالی که در پی اشغال سفارت آمریکا در تهران رابطه دو کشور قطع بوده، اقدامی بی‌سابقه تلقی می‌شود. این اقدام گرچه ظاهرا برنامه‌ریزی نشده بوده، ولی باز هم نشانه دیگری از کاهش تنش میان دو کشور در پی توافق هسته‌ای وین تلقی می‌شود.
در اولین واکنش محافظه‌کاران در ایران به دست‌دادن اوباما و ظریف، منصور حقیقت‌پور نماینده مردم اردبیل و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی "ابراز امیدوای" کرد که "این خبر تائید نشود چرا که در صورتی که آقای ظریف چنین کاری کرده باشد، قطعا خطوط قرمز نظام را نادیده گرفته است".
بیشتر بخوانید: فرمانده سپاه پاسداران: گفت‌وگو با اوباما اشتباه تاکتیکی بود
منصور حقیقت‌پور: مجلس ساکت نخواهد نشست منصور حقیقت‌پور: مجلس ساکت نخواهد نشست
حقیقت‌پور که با خبرگزاری نسیم، وابسته به سپاه پاسداران گفت‌وگو کرده، علت خشم از اقدام ظریف را این گونه توجیه کرده است: « شرایط برای دست دادن با رئیس‌جمهور آمریکا فراهم نیست و آمریکایی‌ها هنوز به حقوق ملت ایران احترام نمی‌گذارند، تا وقتی آمریکا از تروریست‌ها حمایت می‌کند و به حقوق مردم ما احترام نمی‌گذارد نباید از دست دادن با مقامات آمریکا سخن گفت.»
"خط قرمزی" که از آن عبور شده است
در دو دهه گذشته نوع تعامل و رفتار مقام‌های ارشد ایرانی با مقام‌های آمریکایی همواره برای محافظه‌کاران ایران حساسیت‌برانگیز بوده و خشم آنها را برانگیخته است. از نظر بسیاری از کارشناسان، نگرانی محافظه‌کاران این است که آب‌شدن یخ‌ها در رفتار مقام‌های دو کشور فشار بیشتری را برای حرکت در جهت بهبود رابطه با آمریکا ایجاد کند و شعار و شاخصه‌ "استکبارستیزی" و "آمریکاستیزی" آنها را کم‌رنگ‌تر و بی‌معنی‌تر کند؛ شعاری که به پرچم آنها در دفاع از منافع اقتصادی و سیاسی‌‌اشان و نیز به حربه‌ای برای مقابله با مخالفان بدل شده است.
پیاده‌روی جان کری و محمدجواد ظریف هم خشم محافظه‌کاران را برانگیخت پیاده‌روی جان کری و محمدجواد ظریف هم خشم محافظه‌کاران را برانگیخت
محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران از جمله زیر فشار همین حساسیت‌ها در جریان حضورش در مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۳۷۹خود را پنهان کرد تا با بیل کلینتون، رئیس جمهور وقت آمریکا که او هم در مقر سازمان ملل بود رو در رو نشود و سلام و گفت‌وگویی با او نداشته باشد.
دو سال پیش که حسن روحانی به نیویورک رفت ابتکار اوباما برای گفت‌وگوی تلفنی را رد نکرد و ۳۵ سال پس از قطع رابطه دو کشور ۵ دقیقه با او به گفت‌وگو پرداخت. این اقدام در داخل کشور موجی از خشم در میان محافظه‌کاران برانگیخت و آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هم گفت که با "برخی اقدامات انجام شده در نیویورک" موافق نبوده است.
سال گذشته نیز پیاده‌روی محمدجواد ظریف و جان کری، وزرای خارجه ایران و آمریکا در ژنو در حاشیه مذاکرات هسته‌ای دوباره خشم و سروصدای محافظه‌کاران را برانگیخت.
بیشتر بخوانید: سئوال ۲۱ نماینده مجلس درباره پیاده‌روی ظریف و کری
بخش‌های تندروتر محافظه‌کاران همچنان در حال نقد و نفی توافق هسته‌ای و متهم‌کردن دولت به "تن‌دادن به زیاده‌خواهی‌دشمن" هستند. اظهارات نماینده مجلس می‌تواند نشانه آن باشد که آنها دیدار ظریف و اوباما را هم به حربه‌ای در مناقشات سیاسی خود و تهاجم تبلیغاتی علیه دولت بدل کنند.

سخنگوی دولت ایران: از عربستان شکایت می‌کنیم

سخنگوی دولت ایران: از عربستان شکایت می‌کنیم

موضوع مفقودین و محل دفع جانباختگان حادثه منا مناقشه لفظی و دیپلماتیک میان ایران و عربستان را شدت بخشیده است. سخنگوی دولت ایران از شکایت علیه عربستان سخن گفته و علی‌اکبر ولایتی هم ماجرا را "ظن‌برانگیز" خوانده است.
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت ایران، صبح سه‌شنبه (۷ مهر/ ۲۹ سپتامبر) در نشست خبری خود با انتقاد از "فشار منتقدان بر دولت" که ادامه ماندن حسن روحانی در نیویورک بعد از حادثه منا را "غیرمسئولانه" خوانده بودند، گفت: «ما باید نسبت به حادثه منصفانه عمل کنیم و از هر فرصتی برای فشار سیاسی به دولت استفاده نکنیم... عربستان همکاری‌های لازم را انجام نمی‌دهد. با این اوصاف آیا حضور رئیس جمهور در ایران موثرتر بود یا این که رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل که یک تریبون خوبی است این فاجعه را پیگیری کند.»
بیشتر بخوانید: "شمار جانباختگان ایرانی فاجعه منا به ۲۲۸ تن رسید"
موضوع حضور یا عدم حضور غضنفر رکن‌آبادی، سفیر سابق ایران در لینان در میان حجاج جان‌باخته نیز یکی دیگر از موضوع‌های مطرح در اظهارات نوبخت بود. او گفت که رکن‌آبادی نیز با پاسپورت عادی و روال عادی به حج رفت و "دولت عربستان همان‌گونه که در برابر همه زائران ایرانی مسئول است در مورد آقای رکن‌آبادی هم مسئول است... ما از همه ابزارها چه ابزارهای رسمی و چه غیررسمی برای استیفای حقوق حجاج خود استفاده می‌کنیم. ما همچنین حتما از دولت عربستان شکایت می‌کنیم".
بیشتر بخوانید: خبرهای ضدونقیض درباره سرنوشت یک دیپلمات ایرانی در منا
دولت عربستان تا کنون حضور رکن‌آبادی در میان حجاج را تایید نکرده است. به گفته مقام‌های ریاض، چنین نامی در مبادی ورودی عربستان ثبت نشده است.
ظاهرا رکن‌آبادی تنها چهره سیاسی و دولتی در میان حجاج نبوده است. علی‌اکبر ولایتی، مشاور عالی رهبر جمهوری اسلامی در مسائل بین‌المللی، صبح روز سه‌شنبه از مفقود و کشته‌شدن "برخی افراد رده بالای" ایران در میان کشته‌شدگان حادثه منا سخن گفت و این حادثه را "ظن‌برانگیز" خواند.
ظن‌ها و سوال‌ها
در روزهای گذشته در رسانه‌های محافظه‌کار ایران حادثه منا صرفا به "سوء مدیریت" مقام‌های سعودی نسبت داده نمی‌شود، بلکه ظن "توطئه و دخالت عمدی" این کشور در بروز حادثه هم مطرح است. اظهارات ضد و نقیض مقام‌های سعودی و امتناع آنها از صدور مجوز برای سفر وزیر ارشاد ایران جهت پیگیری مسئله نیز محملی برای این گونه تبلیغات بوده است.
علی اکبر ولایتی: برخی افراد رده بالای ایران در میان کشته‌شدگان و مفقودان مناهستند علی اکبر ولایتی: برخی افراد رده بالای ایران در میان کشته‌شدگان و مفقودان منا هستند
با این همه در رسانه‌های ایران بحث‌های منطقی‌تر هم در جریان است که خواهان تحقیق کارشناسی در این رابطه هستند.
از جمله روزنامه "اعتماد" با مقصر شمردن عربستان به عنوان عامل اصلی ماجرا و با تاکید بر لزوم تشکیل کمیسیون حقیقت‌یاب پرسش‌هایی از مقام‌های ایرانی را هم مطرح می‌کند: «چرا با وجود اينكه نسبت حجاج ايرانی حدود سه درصد كل حجاج است (۶۴۰۰۰ نفر از حدود دو ميليون حج‌گزار) ولی تعداد ايرانيانی كه در اين حادثه جان باخته‌اند حدود ١٠ درصد جان‌باختگان است؟ يعنی سه برابر بيش از نسبت جمعيتی آنان. آيا اين موضوع ناشی از اتفاق است؟ يا به حجاج ايرانی مربوط است؟ يا اين تعمد يا سهل‌انگاری‌های سعودی‌ها به معبری منحصر بوده كه حجاج ايرانی از آنجا رفت و آمد داشته‌اند؟»
بیشتر بخوانید: آیا حادثه منا بزنگاهی در روابط ایران و عربستان خواهد بود؟
"دفن در عربستان به مصحلت نیست"
موضوع دفن اجساد حجاجی که در حادثه منا قربانی شدند نیز یکی دیگر از محورهای صحبت سخن‌گوی دولت بود. محمدباقر نوبخت گفت: «دولت ایران و خانواده‌های قربانیان اجازه چنین کاری را نمی‌دهند.»
در باره وضعیت این اجساد، رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر ایران نکات بیشتری را توضیح داده است. به گزارش خبرگزاری مهر، علی مرعشی با اشاره به اینکه "در حال حاضر ۲۱ کانتینر یخچال‌دار به صورت شبانه‌روزی روشن هستند تا از فرسایش اجساد داخل کانتینرها جلوگیری شود"، او تصریح کرده است که این اجساد متعلق به زائران تمامی کشورهاست که در فاجعه منا کشته شدند.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر همچنین به "کانتینرها، سالن بزرگ سردخانه و همچنین سردخانه‌های کشویی مملو از اجساد کشته شدگان فاجعه منا" اشاره کرده و گفته است که بر خلاف بسیاری از کشورهای دیگر، ایران اجازه دفن اجساد حجاج خود در عربستان را به مقام‌های این کشور نداده است و این اجساد "حتما به داخل کشور منتقل خواهد شد".
امیر عبداللهیان، معاون عربی آفریقای وزارت امور خارجه ایران نیز با اشاره به این که در حالت عادی محل دفن حجاج درگذشته به تصمیم خانواده‌ها واگذار می‌شود، در مورد حاجی‌های جانباخته حادثه رویه دیگری را اعلام کرده است. این مقام ایرانی درباره تصمیمی که در این باره گرفته شده گفت: «نه خانواده‌ها چنین تقاضایی داشته‌اند و نه به مصلحت می‌دانیم که چنین اجازه‌ای به عربستان داده شود، زیرا تعیین سرنوشت مفقودان باقیمانده برای ما مهم است و قطعا برای خانواده‌های آنها هم مهم است که پیکرهای جان باختگان آنها به ایران منتقل شود.»
واکنش تند وزیر خارجه عربستان به اظهارات حسن روحانی
عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان: آنچه رئیس جمهور ایران گفته با اصل عدم دخالت در امور دیگر کشورها در تضاد است عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان: آنچه رئیس جمهور ایران گفته با اصل عدم دخالت در امور دیگر کشورها در تضاد است
در همین حال، وزیر امور خارجه عربستان به اظهارات حسن روحانی در باره حادثه منا واکنش تندی نشان داده است. او با متهم ‌کردن ایران به "ایجاد هرج و مرج " در مراسم حج در سال‌های گذشته گفته است: «آخرین افرادی که می‌توانند درباره مراسم حج و خانه خدا سخن بگویند ایرانی‌ها هستند، زیرا پیش از این چه با تظاهرات یا با هرج و مرج در مکه مشکلات زیادی برای حجاج و زوار بیت‌الله الحرام ایجاد کرده و سبب شهادت زائران شده‌اند.»
عادل الجبیر افزوده است: «آنچه رئیس جمهور ایران گفته با اصل عدم دخالت در امور دیگر کشورها در تضاد است و تحقیق‌هایی در این زمینه در حال انجام است که نتایج آن اعلام خواهد شد.»
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران ،روز دوشنبه (۶ مهر) در مجمع عمومی سازمان ملل بخش اول اظهارات خود را به فاجعه منا اختصاص داد و گفت: «متاسفانه حجاج قربانی بی‌کفایتی و سوء مدیریت مجریان شده و حتی به دلیل عدم پاسخگویی مسئولان، از شناسایی مفقودین و بازگرداندن سریع پیکر قربانیان به خانواده های عزادارشان دریغ شده است.»


وزیر خارجه عربستان: ایران مسبب ویرانی سوریه و شریک حوثی‌هاست


وزیر خارجه عربستان: ایران مسبب ویرانی سوریه و شریک حوثی‌هاست

عادل الجبیر در واکنش به سخنرانی حسن روحانی در سازمان ملل، ایران را متهم کرد که "شریک کودتای حوثی‌ها" و عامل اصلی "بدبختی مردم سوریه" است. جنگ لفظی میان مقامات ایران و عربستان در روزهای اخیر بالا گرفته است.
عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان، در واکنشی تند به سخنرانی حسن روحانی، رئیس ‌جمهور ایران، در مجمع عمومی سازمان ملل، ایران را متهم کرد که "مسبب ویرانی سوریه" است.
الجبیر در گفت‌وگویی با شبکه‌ی تلویزیونی "العربیه" ایران را متهم کرد که "شریک کودتای حوثی‌ها در یمن" و "عامل اصلی ویرانی سوریه" است.
وزیر امور خارجه عربستان در واکنش به سخنان حسن روحانی در صحن عمومی سازمان ملل گفت: «ایران باید آخرین کشوری باشد که درباره‌ی ثبات در سوریه سخن بگوید. همه می‌دانند که عامل ویرانی و بدبختی مردم سوریه، ایران است.»
او بار دیگر هشدار داد که ایران از "دامن زدن به جنگ و آشوب" در منطقه بپرهیزد و تاکید کرد که ایران دست از حمایت از "کودتاگران حوثی" بردارد. الجبیر در گفت‌وگوی تلویزیونی مزبور مدعی شد که اگر حمایت‌های ایران نبود، شیعیان حوثی در یمن "دست به کودتا" نمی‌زدند.
بیشتر بخوانید: وزیر خارجه عربستان ایران را متهم به "سیاسی‌کاری" کرد
الجبیر همچنین به ایران تاخت که این کشور "آخرین کشوری است که می‌تواند درباره‌ی دموکراسی صحبت کند". این در حالی است که به گفته سازمان‌های بین‌المللی مدافع حقوق بشر، عربستان سعودی خود در رعایت و تضمین حقوق بشر، یکی از سیاه‌ترین کارنامه‌ها را در میان کشورهای جهان دارد.
وزیر امور خارجه عربستان در ماه جاری (سپتامبر) در نشستی مطبوعاتی گفته بود که ایران در منطقه "سیاست‌های خراب‌کارانه" دارد و در حال گسترش "نفوذ خطرناک" خود است. او تاکید کرده بود که عربستان مصمم به مقابله با نفوذ ایران است.
این اظهارات واکنش تند ایران را در پی داشت. مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، الجبیر را خطاب قرار داده و گفته بود: «همسایگان ما به جای این‌گونه اظهارات باید به سیاست‌هایی که منطقه را به آتش کشیده، خاتمه دهند.»
جنگ لفظی میان مقامات عربستان سعودی و ایران در روزهای اخیر بر سر فاجعه‌ی منا و کشته‌شدن صدها تن از زائران در مراسم حج بالا گرفته است.
بیشتر بخوانید: واکنش جمهوری اسلامی به سخنان تند وزیر خارجه عربستان علیه ایران
حسن روحانی بخش مهمی از سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل را به این موضوع اختصاص داد و دولت عربستان را متهم کرد که مقصر اصلی در این فاجعه است. روحانی خواستار آن شد که بلافاصله شرایط برای بررسی مستقل و دقیق عوامل این فاجعه و روش‌های پیشگیری از تکرار آن در آینده بررسی شود.
او در گفت‌وگوهای خبری بعد از سخنرانی تاکید کرد که این فاجعه انسانی با "مسائل مالی و غرامت" جبران نمی‌شود.
آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز در سخنانی گفت که عربستان نه تنها باید مسئولیت خود در این فاجعه انسانی را بپذیرد، بلکه باید به شکل رسمی از "امت اسلام" عذرخواهی کند.
بیشتر بخوانید: خامنه‌ای: عربستان از امت اسلامی عذرخواهی کند
شمار کشته‌شدگان ایرانی فاجعه منا به ۲۲۸ نفر رسیده است و از سرنوشت ۲۴۶ زائر ایرانی هنوز اطلاعی در دست نیست.

مجلس پانزدهمین کارت زرد را هم به وزیران روحانی داد

مجلس پانزدهمین کارت زرد را هم به وزیران روحانی داد

مجلس نهم در کمتر از ۲۶ ماهی که از شروع کار دولت یازدهم می‌گذرد برای پانزدهمین بار به یکی از وزیران اخطار داد. این بار نوبت به وزیر ورزش و جوانان رسید. این مجلس به هیچ یک از وزیران دولت قبلی کارت زرد نداده بود.
محمود گودرزی، وزیر ورزش و جوانان محمود گودرزی، وزیر ورزش و جوانان
محمود گودرزی، وزیر ورزش و جوانان صبح سه‌شنبه (۷ مهر/ ۲۹ سپتامبر) در صحن علنی مجلس شورای اسلامی حاضر شد تا به پرسش یکی از نمایندگان درباره عمل‌کرد این وزارتخانه پاسخ دهد.
احمد شوهانی، نماینده ایلام درباره مسائلی نظیر "گسترش فساد و بداخلاقی در ورزش،‌ غفلت از مسائل اساسی جوانان، دخالت در امور فدراسیون‌ها و هیات‌های ورزشی و بی توجهی به شایسته‌سالاری در انتصابات" از گودرزی پرسش کرده بود و در نهایت توضیحات او را قانع‌کننده نیافت.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی مجلس (خانه ملت)، با قانع نشدن شوهانی سوال او در صحن علنی به رأی گذاشته شد و ۱۹۵ نمایندگان حاضر در این نشست با ۹۴ رأی موافق، ۷۶ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع، پاسخ‌های وزیر را قانع‌کننده ندانستند.
بیشتر بخوانید: هزار و ۲۱۳ تذکر مجلس به دولت روحانی در مدت سه ماه
تخلف مدیر کل حقوقی
به گفته‌ی بیژن نوباوه، نایب‌ رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، نماینده ایلام پرسیده است: «چرا مدیرکل حقوقی وزارت دستگیر شد؟ بعضی از معاونین شما شرکت‌های خصوصی دارند و بعضی باشگاه‌ها مالیات نمی‌دهند، طبق گزارش سازمان مالیاتی کشور ۶ باشگاه، ۱۳۰ میلیارد تومان بدهی مالیاتی دارند.»
وزیر ورزش در پاسخ به این پرسش گفت: «از روزی که در این مسئولیت قرار گرفتم در راس برنامه‌های ما ورزش پاک بوده به همین دلیل تمام تلاش خودم را برای پاک‌سازی فضای آلوده در بعضی از رشته‌ها به کار گرفتم.»
گودرزی همچنین تاکید کرد که تخلف‌های مدیرکل حقوقی وزارت ورزش توسط مدیران همین مجموعه کشف و به مقام‌های قضائی گزارش شده است.
عضو کابینه دولت یازدهم همچنین گفت که درباره فساد در رشته‌های مختلف ورزشی تمام اسناد و اطلاعات به دست آمده در اختیار کمیسیون اصل نود مجلس قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید: دومین اخطار به جنتی و طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش
اختیارات وزیر در عزل و نصب‌ها
گودرزی درباره انتقادی که به عدم رعایت شایسته‌سالاری در انتصاب‌ها به او شده گفت: «معاونین من تحصیلات بالای ورزشی و سابقه قهرمانی دارند. در هیچ فدراسیونی اعمال نظر نکردیم،۱۷ فدراسیون با سرپرست اداره می‌شد بدون دخالت و اعمال نفوذ انتخابات همه آن‌ها را برگزار کردیم. ظرف ۱۶ ماه، ۳۲ انتخابات انجام شد.»
او در مورد عزل و نصب‌های انجام شده خاطر نشان کرد که وزارت ورزش، براساس اساسنامه مجامع فدراسیون‌ها که به تصویب هیئت وزیران رسیده، به غیر از دو تا سه فدراسیون می‌تواند در تمامی فدراسیون‌ها برای عزل و نصب، تشکیل مجمع، نظارت و دخالت کند.
وزیر ورزش افزود مطابق قانون، چند فدراسیون از جمله فوتبال زیر نظر مستقیم فدراسیون جهانی هستند و اگر فسادی در آنجا رخ دهد، این وزارتخانه به لحاظ قانونی حق دخالت ندارد.
به گفته وزیر ورزش و جوانان، انتصاب معاونانش با رعایت اصل شایسته‌سالاری صورت گرفته است. تیم المپیک زمستانی ایران در سوچی به گفته وزیر ورزش و جوانان، انتصاب معاونانش با رعایت اصل "شایسته‌سالاری" صورت گرفته است. تیم المپیک زمستانی ایران در سوچی

وزیر ورزش همچنین به کم‌کاری و بی‌توجهی به مشکلات جوانان به ویژه در زمینه اشتغال، مسکن و ازدواج متهم شده که با اشاره به برنامه‌های این وزارتخانه این انتقاد را ناموجه خواند.
مجلس نهم پیش از این وزیر علوم را استیضاح و برکنار کرده است. تقریبا هیچ یک از وزیران دولت یازدهم از تهدید به استیضاح در امان نبوده‌اند.
بیشتر بخوانید: مجلس رضا فرجی دانا، وزیر علوم دولت روحانی را برکنار کرد
انفعال مجلس نهم در دولت احمدی‌نژاد
به گزارش "خبرآنلاین" شوهانی در پایان جلسه علنی امروز مجلس گفت که طرح استیضاح گودرزی را با ۳۰ امضاء به هیئت رئیسه تقدیم کرده است اما این طرح از سوی آنها اعلام وصول نشد.
دولت یازدهم کار خود را به طور رسمی با برگزاری نخستین نشست هیئت وزیران، ۲۷ مرداد ۹۲ آغاز کرد. از آن زمان تاکنون وزیران دولت حسن روحانی ۱۵ کارت زرد دریافت کرده‌اند که بی‌سابقه محسوب می‌شود.
یک هفته پیشتر علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای دومین بار از مجلسی که اکثریت آن در اختیار اصول‌گرایان است اخطار گرفت که چهاردهمین کارت زرد به دولت روحانی بود.
مقایسه اخطارهای مجلس نهم به دولت یازدهم با رفتار این مجلس با دومین دولت محمود احمدی‌نژاد شبهه جناحی و سیاسی بودن این کارت‌های زرد را افزایش می‌دهد.
وزیران دولت دهم طی ۴ سال تنها ۸ کارت زرد دریافت کردند که همه آنها به پیش از شروع به کار مجلس نهم (هفتم خرداد ۹۱) مربوط می‌شوند.
دولت روحانی همچنین رکورددار تعداد تذکرها و سوال‌های نمایندگان مجلس است. وزیران دولت یازدهم در سال ۹۳ با ۴۶۷۰ سوال و تذکر نمایندگان روبرو بوده‌اند.


الجبیر به روحانی: ایران شریک کودتای حوثی و مسبب ویرانی سوریه است


الجبیر به روحانی: ایران شریک کودتای حوثی و مسبب ویرانی سوریه است
 
 
دکتر عادل الجبیر وزیر خارجه سعودی، روز سه شنبه در مصاحبه با تلویزیون العربیه، در پاسخ به سخنان روحانی در سازمان ملل که گفته بود ایران برای ثبات در سوریه تلاش می کند، گفت، ایران شریک کودتای حوثی ها در یمن و مسبب اصلی ویرانی ها و بدبختی های سوریه است.
وزیر امور خارجه گفت: «ایران با ارسال کمک های تسلیحاتی و اعزام مشاوران و کارشناسان نظامی که با قطعنامه شماره 2216 شورای امنیت مغایر است، به تمرد وشورش حوثی ها علیه دولت و قانون و ادامه جنگ در یمن کمک کرده است».
الجبير با اشاره به سخنان روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل گفت:«ایران باید آخرین کشوری باشد که از ثبات برای سوریه سخن بگوید همه می دانند که عامل اصلی ویرانی وبدبختی در سوریه ایران است ».
وی افزود:«ایران از دامن زدن به جنگ و آشوب در منطقه و حمایت از کودتگران حوثی بپرهیزد».

بهربرداری سیاسی ایران از مراسم دینی

وزير خارجه سعودی در باره اشاره روحانی به حادثه منا گفت:« تهران مانند همیشه می خواهد از یک فاجعه غم انگیز انسانی كه برای زائران در مکه اتفاق افتاد بهره برداری سیاسی بکند».
الجبير افزود:« پادشاهی سعودی بارها تاکیده کرده که نباید از مراسم دینی که برای همه انسان مقدس است بهربرداری سیاسی کرد .مقامات ایران خوب می دانند که پادشاهی سعودی بهترین خدمت ها را برای زائران خانه خدا ارائه می دهد.
وی در پاسخ به سخنان روحانی در سازمان ملل که گفته بود سعودی باید به مدیریت مراسم خانه خدا اهمیت بیشتری بدهد گفت :«ایرانی ها باید آخرین کسانی باشند که از مدیریت مراسم حج انتقاد کنند زیرا که آنها بارها تلاش کردند که مراسم را به هم بزنند و از آن  بهربرداری سیاسی کنند و معروفترین  اقدامات آنها در این زمینه در دهه هشتاد بود».
الجبیر اضافه کرد :« تحقیق و بررسی برای شناخت عوامل این حادثه ادامه دارد و در آینده مشخص خواهند دقیقا چه اتفاقی افتاده است».

دوشنبه، مهر ۰۶، ۱۳۹۴

وزیر نیرو ایران از متوقف شدن ساخت برخی سد‌ها در کشور خبر داد

وزیر نیرو ایران از متوقف شدن ساخت برخی سد‌ها در کشور خبر داد

تعداد سدهای بزرگ ایران تا پایان مرداد امسال، ۱۵۳ مورد بوده است.
تعداد سدهای بزرگ ایران تا پایان مرداد امسال، ۱۵۳ مورد بوده است.
وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران با اشاره به وضعیت «بحرانی آب» در کشور می‌گوید که ساخت برخی سد‌ها متوقف شده است، چرا که «توجیهی ندارند». 
وی با تاکید بر لزوم چاره اندیشی برای جلوگیری از تبخیر آب پشت سد‌ها، گفت که ساخت برخی سد‌ها دیگر توجیهی ندارد و قطعا باید متوقف شوند.
به گزارش خبرگزاری مهر، حمید چیت چیان روز دوشنبه ششم مهر گفت که وزارت نیرو در دو سال اخیر بازنگری جدی در برنامه سدسازی داشته و تعداد سدهای بزرگ ما تا پایان مرداد ۱۵۳ مورد بوده است.
وی اظهار داشت: «شرایط آبی کشور تغییر کرده، مثلا ۱۵ سال قبل مطالعه‌ای برای احداث سد صورت گرفت که آن موقع احداث سد توجیه داشت اما با توجه به خشکسالی‌ها و افزایش مصارف آب در بالادست، ساخت سد دیگر توجیهی ندارد».
وزیر نیرو می‌گوید سدهایی داریم که قرار بود ۱۵۰ میلیون مترمکعب پشت آن آب ذخیره شود که ۳۰ میلیون مترمکعب بیشتر آب ندارد.
وضعیت آب قبلا نیز توسط مقامات مختلف ایران در برخی مناطق کشور «بحرانی» اعلام شده بود.
در همین زمینه رحیم میدانی معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا روز دوشنبه اعلام کرد در سال آبی که پشت سر گذاشتیم میزان بارندگی ما به حدود ۱۹۷ میلی‌متر رسید که نسبت به سال قبل ۱۰ درصد و در مقایسه با دراز مدت ۱۸ درصد منفی بوده‌ایم.
وی گفت که «مشاهدات ما در ایستگاه باران‌سنجی حاکی از کاهش ۵۸ درصدی روان‌آب‌ها در کشور است».
به گزارش واحد مرکزی خبر، وی با اشاره به وجود ۳۰۰ هزار چاه عمیق و غیرعمیق در کشور، گفت که تعداد این چاه‌ها در تهران به ۳۵ هزار حلقه می‌رسد.
به گفته آقای میدانی، سالانه دو میلیارد متر مکعب تبخیر در سطح دریاچه سد‌ها اتفاق می‌افتد که برای جلوگیری از این تبخیر راه‌حل‌هایی وجود دارد، اما به دلیل هزینه بالا اکنون برای ما توجیه اقتصادی ندارد.
خشکسالی و مدیریت نادرست آب، خصوصا در بخش کشاورزی ایران طی سال‌های گذشته باعث خشک شدن ده‌ها تالاب و دریاچه شده است. یکی از بحرانی‌ترین نمونه‌ها، خشک شدن دریاچه ارومیه است.
مسعود تجریشی دبیر کمیته راهبری ستاد احیای دریاچه ارومیه پنجم مهرماه با اشاره به خطرات خشکی این دریاچه و بروز طوفان‌های نمکی اعلام کرد که «ریزگرد‌ها می‌توانند تا شعاع ۱۰۰ تا ۵۰۰ کیلومتری حرکت کرده و تا تهران برسند و حدود ۱۴ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار دهند».
به گزارش سایت رسمی این کمیته، تجریشی در ادامه با اشاره به بالا رفتن میزان مصرف آب‌های تجدیدناپذیر و تجدیدپذیر، اظهار داشت: کشور ایران جزو کشورهایی است که از ۷۰ درصد منابع آبی تجدیدپذیر برداشت کرده و این در حالی است که میزان مجاز برداشت از این منابع ۴۰ درصد است.
سازمان مدیریت و بهینه سازی انرژی ایران نیز در سایت رسمی خود گزارش داده است که «میزان سرانه آب تجدیدپذیر در سال ۱۳۰۰ حدود ۱۳۰۰۰ متر مکعب بوده که درحال حاضر میزان سرانه آب در کشور به حدود ۱۹۰۰ متر مکعب تقلیل یافته و در آینده به مراتب وضع بد‌تر خواهد شد».
این گزارش می‌نویسد که نتایج ارزیابی سازمان ملل، همچنین موسسه بین‌المللی مدیریت آب، وضعیت آب ایران را «بحران شدید» عنوان کرده است.
در همین زمینه روزنامه گاردین هفته گذشته گزارش داد که «خطر بحران آب در صدر لیست ریسک‌های جهانی مجمع جهانی اقتصاد در سال جاری قرار گرفته است».

آخرین آمار قربانیان ایرانی حادثه منا؛ ۱۶۹ کشته و ۲۹۸ نفر مفقود

آخرین آمار قربانیان ایرانی حادثه منا؛ ۱۶۹ کشته و ۲۹۸ نفر مفقود

حمید محمدی معاون سازمان حج و زیارت ایران خبر داد که تا روز دوشنبه ششم مهر، ۱۶۹ کشته و ۴۶ مجروح ایرانی حادثه «رمی جمرات» در منا شناسایی شده‌اند اما ۲۹۸ نفر همچنان مفقود هستند.
در همین حال به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، پرویز اسماعیلی، معاون ارتباطات دفتر رییس جمهوری ایران روز دوشنبه خبر داد که حسن روحانی با نیمه تمام گذاشتن برنامه‌های خود در نیویورک، برای حضور در مراسم انتقال پیکر حجاج کشته شده در این حادثه به تهران باز می‌گردد.
یک روز پیش از اعلام دفتر آقای روحانی، حسین شریعتمداری، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان، ادامه سفر رییس جمهوری ایران به نیویورک را «غیرقابل توجیه»، «اهانت به مردم» و «بی‌اعتنایی به جانباختگان» این حادثه خوانده بود.
هیات دولت ایران جمعه هفته گذشته در جلسه فوق‌العاده خود برای بررسی حادثه «رمی جمرات» در منا که روز دوم مهر رخ داد، تصویب کرده بود که وزیر ارشاد به عنوان نماینده دولت به عربستان سعودی اعزام شود.
با این حال به گفته محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت ایران،  عربستان سعودی «همکاری لازم» را برای صدور ویزای وزیر ارشاد «نداشته است».
در همین حال علی جنتی وزیر ارشاد ایران روز شنبه گفته بود که عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی درخواست ملاقات محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران برای پیگیری مسائل مربوط به «حادثه» منا را نپذیرفته است.
آقای ظریف در مصاحبه‌ای با صدا و سیمای جمهوری اسلامی ضمن تایید این خبر و با بیان اینکه «متأسفانه امکان این گفت‌وگو فراهم نشد» خبر داد که در ملاقات کوتاهی از امیر کویت «خواهش» کرده است تا او «مداخله» کند و «با مداخله وی و صحبت وی با پادشاه عربستان مقداری شرایط بهتر شده است».
مقامات جمهوری اسلامی دولت عربستان سعودی را متهم می‌کنند که با سازمان حج زیارت ایران برای شناسایی کشته شدگان و پیگیری وضعیت مفقودان حادثه منا «همکاری نمی‌کند».
در همین حال به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسین امیر عبداللهیان، معاون عربی آفریقای وزارت خارجه ایران روز دوشنبه در «تماس فوری» با کاردار سفارت عربستان سعودی در تهران، از او خواست که امکان «دسترسی کنسولی» به جنازه جان باختگان ایرانی این حادثه فراهم شود.
وی اعلام کرد که «علیرغم قول مساعدت و برخی همکاری‌ها»، اقدامات فعلی عربستان سعودی برای تعیین وضعیت مفقودین «ناکافی» است.
در واکنش به اظهارات مقامات ایرانی علیه مدیریت عربستان سعودی در برگزاری مراسم حج، عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان روز شنبه در نیویورک، ایران را «به سوء استفاده سیاسی» از این حادثه متهم کرده و گفته بود که بهتر است ایرانی‌ها منتظر روشن شدن نتایج تحقیقات باشند.
در روزهای گذشته تعدادی از روحانیون اصولگرا در ایران از جمله محمد یزدی، رییس مجلس خبرگان رهبری، و تعدادی از مراجع تقلید از جمله ناصر مکارم شیرازی، عبدالله جوادی آملی وحسین نوری همدانی دولت عربستان سعودی را به «بی‌کفایتی» متهم کرده و خواستار برگزاری مراسم حج توسط سازمان‌هایی نظیر سازمان کنفرانس اسلامی شده‌اند.
در همین حال علی لاریجانی رییس مجلس ایران روز دوشنبه در پیامی به روسای مجالس کشورهای اسلامی خواستار تشکیل کمیته «حقیقت یاب» از سوی سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی برای «ریشه یابی» علت حادثه منا شد.

روحانی: آزادی سه آمریکایی در گرو آزادی شهروندان ایرانی


روحانی: آزادی سه آمریکایی در گرو آزادی شهروندان ایرانی

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در گفت‌وگویی با شبکه سی ان ان گفت که دولت او برای آزادی سه آمریکایی زندانی در ایران تلاش خواهد کرد، مشروط بر آنکه آمریکا نیز به آزادی ایرانیان زندانی در این کشور مبادرت ورزد.
حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران
حسن روحانی که برای حضور در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کرده است، در گفت‌وگویی با شبکه تلویزیونی سی ان ان به احتمال آزادی سه آمریکایی در صورت آزادی شهروندان ایرانی که در آمریکا زندانی هستند، اشاره کرد.
رئیس‌جمهور ایران روز یکشنبه (۲۷ سپتامبر / ۵ مهر) در گفت‌وگو با کریستیان امانپور، خبرنگار سی‌ان‌ان، با اشاره به زندانیان ایرانی در آمریکا تصریح کرد که اگر ایالات متحده گام‌های لازم را در راه آزادی آنان بردارد، او نیز تمامی تلاش خود را خواهد کرد تا شهروندان آمریکایی ‌زندانی در ایران فوری آزاد شوند.
بیشتر بخوانید: روحانی: مشکلات ایران و آمریکا با دست دادن حل نمی‌شود
به گزارش خبرگزاری فرانسه، روحانی در این مصاحبه همچنین گفته است که هیچ چیزی به اندازه تحقق این امر "باعث خوشحالی او نخواهد شد".
جسیون رضاییان، امیر حکمتی و سعید عابدینی سه شهروند آمریکایی ‌زندانی در ایران هستند. افزون بر این سه‌نفر شهروند دیگری از آمریکا به نام رابرت لوینسون که گفته می‌شود، جاسوس اف‌ بی ‌آی بوده، در سال ۲۰۰۷ در سفری به جزیره‌ی کیش ناپدید شد.
در حالی که آمریکا بر این باور است که مقامات جمهوری اسلامی ممکن است از سرنوشت لوینسون آگاه باشند، ایران در این باره اظهار بی‌اطلاعی کرده است.
جیسون رضاییان خبرنگار روزنامه آمریکایی "واشنگتن‌پست" در ایران تیر ماه سال ۱۳۹۳ بازداشت و حدود یک سال بعد به اتهام "جاسوسی" دادگاهی شد. آخرین جلسه دادگاه او ۱۹ مرداد ماه امسال برگزار شد. طبق آخرین گزارش‌ها حکم پرونده رضاییان صادر شده، اما هنوز به مرحله ابلاغ نرسیده است.
بیشتر بخوانید: "زمان توجه دولت روحانی به حقوق بشر فرا رسیده است"
امیر حکمتی که در آمریکا متولد شده، در ماه اوت سال ۲۰۱۱ برای دیدار با بستگانش به ایران سفر کرد. او پس از مدتی بازداشت و متهم به جاسوسی شد. ایران ادعا کرده که او در عراق و افغانستان آموزش جاسوسی دیده است. جان کری، وزیر خارجه آمریکا در ماه اوت سال جاری میلادی در آستانه چهارمین سالگرد بازداشت این زندانی آمریکایی خواستار آزادی او شده بود.
سعید عابدینی کشیش آمریکایی ایرانی‌تبار است که بیش از دو سال و نیم پیش به اتهام نقض امنیت ملی از طریق تشکیل کلیساهای خانگی در ایران دستگیر و به هشت سال حبس محکوم شد.
بحث مبادله زندانیان
این نخستین بار نیست که موضوع آزادی متقابل زندانیان آمریکایی مطرح می‌شود. سرنوشت زندانیان آمریکایی در ایران از موضوعاتی بود که در دیدار اخیر جان کری و محمدجواد ظریف، وزیران خارجه ایالات متحده و جمهوری اسلامی نیز مورد بحث قرار گرفت.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا جان کری، وزیر خارجه آمریکا
این دیدار یک روز پیش از گفت‌وگوی حسن روحانی با شبکه تلویزیونی سی ان ان انجام گرفت.
به گفته‌ی جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، کری در دیدار خود با ظریف مراتب نگرانی دولت آمریکا از ادامه بازداشت شهروندان این کشور در ایران را به همتای ایرانی خود ابراز داشته و "خواهان بازگشت آنان به کشورشان شده است".
طبق گزارش اشپیگل آنلاین جان کری نیز تایید کرده که با ایران در مورد "تبادل زندانیان" چند گفت‌وگو صورت گرفته است. به گفته‌ی وزیر خارجه آمریکا باید منتظر ماند و دید که روند تحولات چگونه خواهد بود.
تلاش متقابل ایران
جمهوری اسلامی نیز در مقابل در تلاش افزایش فشار بر آمریکا برای آزادی شهروندان ایرانی است. وزارت خارجه ایران در اوایل شهریور ماه امسال از آمریکا خواستار آزادی هر چه زودتر آنان شده بود.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز ۴ شهریور ماه در نشستی خبری از دولت و مراجع قضایی آمریکا خواسته بود که هر چه سریع‌تر به بازداشت ایرانیان زندانی در این کشور خاتمه دهند.
خبرگزاری ایرنا به نقل از او گزارش داده بود که "۱۹ ایرانی با ادعای نقض تحریم‌های آمریکا" در این کشور زندانی هستند. سخنگوی وزارت خارجه ایران وضعیت آنان را "یکی از دغدغه‌های" مقامات جمهوری اسلامی خوانده بود.
درخور توجه آنکه حسن قشقاوی یک روز پیش از سخنان مرضیه افخم موضوع مبادله زندانیان ایرانی و آمریکایی را رده کرده و در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد احتمال مبادله جیسون رضاییان گفته بود که این موضوع واقعیت ندارد.
بیشتر بخوانید: حسن قشقاوی: معاوضه زندانیان ایرانی و آمریکایی واقعیت ندارد
قشقاوی که معاونت کنسولی و پارلمانی وزارت خارجه جمهوری اسلامی را برعهده دارد، اظهار داشته بود: «بحث تبادل زندانیان مطرح نیست و چنین چیزی واقعیت ندارد. زیرا هر کدام از این موارد شرایط خاصی را دارد و ما در حال پیگیری این موارد هستیم و چنین چیزی را تا کنون نشنیده‌ام.»
این تنها رویکرد متناقض مقامات ایران در این باره نیست. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی روز ۲ سپتامبر در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان در ارتباط با زندانیان آمریکایی در ایران گفته بود که جمهوری اسلامی "علاقه‌ای به نگاه داشتن این افراد در زندان ندارد". او تلاش‌های دیپلمتاتیک در این زمینه را مناسب خواند بود.


روحانی سفر خود به نیویورک را نیمه‌کاره می‌گذارد


روحانی سفر خود به نیویورک را نیمه‌کاره می‌گذارد

رئیس جمهور ایران که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک به سر می‌برد، بلافاصله پس از سخنرانی در این مجمع برای حضور در مراسم انتقال اجساد قربانیان حادثه منا به تهران بازمی‌گردد.
معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهوری ایران اعلام کرده است که حسن روحانی با نیمه تمام گذاشتن سفر نیویورک "برای حضور در مراسم انتقال پیکر حجاج ایرانی" که در حادثه اخیر منا جان باختند، بعدازظهر دوشنبه (۶ مهر / ۲۸ سپتامبر) به تهران بازمی‌گردد. پرویز اسماعیلی افزوده است، "علیرغم کارشکنی‌ها و تعلل مقامات سعودی، در نتیجه تلاش‌های صورت گرفته"، نخستین گروه از اجساد قربانیان روز سه شنبه به ایران منتقل خواهند شد. معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهوری ایران با اعلام خبر"لغو تعدادی از برنامه و دیدارهای پیش‌بینی شده رئیس‌جمهور در سازمان ملل"، می‌گوید، حسن روحانی بعد از ظهر دوشنبه نیویورک را ترک خواهد کرد.

تازه‌ترین آمار جانباختگان و مجروحان حادثه منا

روز پنجشنبه (۲ مهر / ۲۴ سپتامبر) در جریان بخشی از مراسم حج، صدها زائر در اثر ازدحام جمعیت جان باخته یا زخمی شدند. خبرگزاری مهر روز دوشنبه (۶ مهر /۲۸ سپتامبر) به نقل از رئیس سازمان حج و زیارت در مورد جدیدترین آمار مفقودان، جانباختگان و مجروحان حادثه منا نوشت: «تا این لحظه ۲۹۸ نفر از زائران هنوز به کاروان‌های خود مراجعه نکرده‌اند، ۱۶۹ نفر فوت شده‌اند و ۵۶ نفر نیز در بیمارستان‌ها بستری هستند.»

"عربستان عذرخواهی کند"

حسن روحانی در دیدار با بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل در رابطه با حادثه مکه از عدم "همکاری لازم از سوی دولت عربستان برای رسیدگی به وضع مفقودین، انتقال اجساد و مجروحان" انتقاد کرده بود و از دبیر کل سازمان ملل خواسته بود، "به این کشور وظایف قانونی و انسانی دولت ریاض متذکر شود."

در ایران نیز در روزهای گذشته، انتقادها از عملکرد عربستان در حادثه منا شدت گرفته است.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران روز یک‌شنبه (۵ مهر) در نطق پیش از دستور مجلس، سعودی‌ها را متهم به "غفلت و سوءمدیریت" کرد.

آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز روز یک‌شنبه (پنج مهر/ ۲۷ سپتامبر) درباره حادثه منا گفت عربستان باید با " عذرخواهی از امت اسلام " مسئولیت خود را در این حادثه بپذیرد. سخنان رهبر جمهوری اسلامی تیتر نخست برخی از روزنامه‌های امروز صبح (دوشنبه ۶ مهر) ایران بود:
اطلاعات: حکام عربستان باید از امت اسلامی عذرخواهی کنند"
جوان: "فرافکنی حکام عربستان اقدامی عقیم و بی‌اثر است."
حمایت: "مسئولیت فاجعه بزرگ منا بر دوش حکام سعودی است"
رسالت: "حکام سعودی به جای فرافکنی عذرخواهی کنند"

وزیر خارجه عربستان درخواست ظریف برای دیدار با او را رد کرد

در همین حال عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر می‌برد روز گذشته ایران را متهم به " استفاده سیاسی از حادثه منا " کرد. او همچنین اتهام ایران به عربستان سعودی درباره کوتاهی در جریان این حادثه را رد کرد.

همچنین عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان درخواست ظریف برای دیدار با او را رد کرده است.

به نوشته خبرگزاری فارس، محمدجواد ظریف، در ارتباط تصویری از نیویورک با برنامه گفتگوی ویژه خبری شب گذشته در رابطه با رد این دیدار گفت: «دوستان از بنده خواستند در نیویورک با توجه به اینکه امکان تماس‌های سطح بالا مسئولان در عربستان کمتر بود، اینجا تماس گرفته شود که بدون اینکه درخواستی برای ملاقات مطرح کنم، نمایندگی ما با نمایندگی سعودی تماس گرفت و گفت خوب است مقامات ما درباره ضرورت همکاری در مکه و منا و دیگر شهرها گفتگویی داشته باشند که متأسفانه امکان این گفتگو فراهم نشد.»

آیت الله خامنه‌ای می‌گوید، عربستان باید از امت اسلام عذرخواهی کند

فارس در ادامه به نقل از وزیر امور خارجه ایران آورده است: «اقدامی که بنده انجام دادم و رئیس جمهور در دیگر ملاقات‌ها ازجمله ملاقات با دبیرکل و بنده در ملاقات با قائم مقام دبیرکل و دیروز هم که روش مذاکره مستقیم با سعودی ها پاسخ نداد از طریق امیر کویت در ملاقات کوتاه از وی خواهش کردم که مداخله کند و با مداخله وی و صحبت وی با پادشاه عربستان از امروز صبح شاهد مقداری شرایط بهتری هستیم.»

با انتشار خبر نیمه‌کاره رها کردن سفر نیویورک از سوی روحانی و نگاهی به بازتاب سخنان رهبر ایران در برخی روزنامه‌ها، به نظر می‌رسد، تمایل محافظه‌کاران تامین شده است که بیم آن داشتند، روحانی و هیئت همراه در این سفر مذاکراتی با مقامات آمریکایی داشته باشند. حادثه منا گویا فرصت مناسبی را برای تاکید و تبلیغ روی بازگشت روحانی به ایران به دست این جناح سیاسی منتقد توافق هسته‌ای داده باشد.


کمپین تحریم خرید گوشت مرغ

کمپین تحریم خرید گوشت مرغ

پس از کمپین تحریم خرید خودروهای داخلی حالا نوبت به تحریم خرید گوشت مرغ رسیده است. "مرغ هورمونی نخرید" نام کمپینی است که در شبکه‌های اجتماعی راه افتاده اما وزیر بهداشت می‌گوید مرغ‌ها سالم هستند.
"افزایش موهای زائد در زنان"، "اختلالات هورمونی" و "افزایش احتمال بروز سرطان" از جمله عواملی هستند که گروهی را لااقل در فضای مجازی به این فکر انداخته که کمپین "تحریم خرید گوشت مرغ" را راه بیندازند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران اما در گفت‌وگو با سایت خانه ملت تصریح کرده که گوشت مرغ‌ها هیچ مشکلی ندارند و گفته: «اگر مانعی برای مصرف مواد غذایی از حیث آلودگی آن وجود داشته و به سلامت مردم آسیب برساند به طورحتم بدون هیچ ملاحظه‌ای هشدارهای لازم را داده و خبررسانی می‌شود.»
حسن قاضی زاده هاشمی به هشدار دولت درباره آلوده بودن برخی آب‌های معدنی اشاره کرده و اظهار داشته همانگونه که در آن مورد اعلام شد که برخی آب‌های معدنی آلوده هستند اگر در موارد دیگر هم مشکلی مشاهده شود حتما اعلام خواهد شد.
بیشتر بخوانید: کاهش مصرف سرانه گوشت قرمز در ایران
پیشتر اعلام شده بود که ۱۰ درصد آب‌های معدنی نیترات بالایی دارند و غیر قابل شرب هستند اما نام شرکت‌های تولیدکننده این آب معدنی‌ها اعلام نشد و تنها گفته شد که این آب معدنی‌ها از بازار جمع‌آوری شده‌اند.
وزیر بهداشت با اشاره به کمپین تحریم خرید مرغ گفته مردم نباید به اینگونه "شایعات" توجه کنند و افزوده: «سازمان دامپزشکی باید در خصوص سلامت مرغ مصرفی مردم اظهارنظر کند و درصورت لزوم و برای رفع نگرانی مردم وزارت بهداشت نیز به این موضوع ورود خواهد کرد.»

تصاویر تکان دهنده از روند تولید خمیر مرغ در ایران

خبرهای ضدونقیض درباره سرنوشت یک دیپلمات ایرانی در منا

خبرهای ضدونقیض درباره سرنوشت یک دیپلمات ایرانی در منا

ایران می‌گوید غضنفر رکن‌آبادی، سفیر سابق این کشور در لبنان، در سفر حج بوده و در حادثه منا ناپدید شده اما منابع وابسته به عربستان می‌گویند این فرد اصلا به حج نیامده و نام او در هیچ‌یک از مبادی ورودی عربستان ثبت نشده است.
غضنفر رکن‌آبادی، سفیر پیشین ایران در لبنان غضنفر رکن‌آبادی، سفیر پیشین ایران در لبنان
سرنوشت غضنفر رکن‌آبادی، سفیر سابق جمهوری اسلامی در لبنان که دولت ایران ادعا می‌کند در سفر حج بوده و در حادثه منا ناپدید شده، با خبرهای ضدونقیض و شایعات و سناریوهای توطئه‌گونه همراه شده است.
رسانه‌های ایران نوشته‌اند که غضنفر رکن‌آبادی امسال همانند همه حجاج دیگر، برای زیارت خانه خدا راهی عربستان شد و همانند دیگر حجاج وارد این کشور شد. بنابر این گزارش‌ها، رکن‌آبادی در روز حادثه منا نیز در آنجا حضور داشت و محمدرحیم آقایی‌پور، دیپلمات دیگر ایرانی هم که در این حادثه کشته شد، در کنار او بوده است.
اما وبسایت شبکه خبری "العربیه" وابسته به عربستان سعودی روز دوشنبه (۲۸ سپتامبر/ ۶ مهر) در این باره نوشت، منابع سعودی گفته‌اند که "غضنفر رکن‌آبادی سفیر سابق ایران در لبنان، با نام اصلی خود وارد کشور پادشاهی سعودی نشده است و نام وی در حج امسال، در هیچ یک از معابر ورودی هوایی، زمینی یا دریایی سعودی ثبت نشده است".
العربیه هم‌چنین نوشت: «در صورت صحت خبر مشارکت رکن‌آبادی در حج امسال، وی با نام جعلی وارد این کشور شده است.»
برخی رسانه‌های ایران نیز این امکان را محتمل دانستند که دیپلمات ایرانی به دلیل اینکه در رسانه‌ها و فضای عمومی کشورهای عرب منطقه مشهور بوده، "با نام دیگری و از راه غیررسمی" وارد عربستان شده است.
اما مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه این گزارش‌ها را رد کرد و گفت: «ایشان با گذرنامه عادی خود عازم سفر حج شده‌اند و اطلاعات دقیق پاسپورت مربوط به همه حجاج و از جمله ایشان در اختیار مراجع رسمی دولت سعودی می‌باشد و هیچگونه شائبه‌ای در خصوص اطلاعات و جزئیات مربوطه و نحوه ورود ایشان به کشور عربستان وجود ندارد.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران افزود: «پاسپورت عادی آقای غضنفر اصل رکن‌آبادی، همکار ما در وزارت امور خارجه، ممهور به مهر روادید حج می‌باشد و طبق اطلاعات واصله در شرایط کنونی بدلیل لزوم ارائه مدارک هویتی همه مفقودین سوابق ایشان نیز که در فهرست اسامی مفقودین واقعه منا می‌باشند در اختیار مقامات سعودی قرار گرفته و خبرسازی‌های موجود در خصوص این موضوع نادرست و ناشی از اغراض و اهداف دیگر است.»
پیش‌تر برخی رسانه‌ها از کشته‌شدن رکن‌آبادی در حادثه منا خبر داده و نوشته بودند سفیر پیشین ایران در لبنان نیز در میان قربانیان حادثه مرگبار مراسم حج امسال در منا قرار دارد. اما بعدا سازمان حج و زیارت ایران او را از جمله مفقودشدگان حادثه ذکر کرده است.
غضنفر رکن‌آبادی در حضور عدنان منصور، وزیر خارجه وقت لبنان غضنفر رکن‌آبادی در حضور عدنان منصور، وزیر خارجه وقت لبنان
شایعه "ربوده‌شدن" رکن‌آبادی
خبرگزاری "میزان"، وابسته به قوه قضاییه ایران، به نقل از "العربیه" نوشته است که غضنفر رکن‌آبادی با "ماموریت امنیتی" به عربستان رفته بود: «غضنفر رکن‌آبادی سفیر پیشین ایران در لبنان در راس ماموریت امنیتی در عربستان قرار گرفت و برای ادای مراسم حج با وجود پر بودن برنامه‌های کاری‌اش به عربستان اعزام شد.»
خبرگزاری قوه قضاییه ایران احتمال داده که غضنفر رکن‌آبادی نیز سرنوشت مشابه احمد متوسلیان، دیپلمات دیگر ایرانی را داشته باشد که گفته می‌شود ۲۳ سال‌ پیش در لبنان ربوده شد.
خبرگزاری "میزان" نوشت: «اظهار نظر عجیب دستگاه تبلیغاتی دربار آل سعود که همکاری تنگاتنگی با دستگاه امنیتی و جاسوسی این کشور دارد، سرنوشت مبهم حاج احمد متوسلیان در سال‌های اخیر را به ذهن متبادر می‌کند.»
احمد متوسلیان و سه نفر از همراهان او چهارده تیرماه سال ۱۳۶۱ در لبنان به هنگام ورود به بیروت در یکی از پست‌های بازرسی این شهر ربوده شدند. از آن زمان تاکنون از سرنوشت این چهار نفر اطلاعی در دست نیست.
سنگ‌پرانی به سفارت عربستان
مناسبات ایران و عربستان پس از روی ‌کار آمدن "نظام جمهوری اسلامی" در ایران، سرد و تیره بوده است. این دو کشور سال‌هاست که در لبنان درگیر یک رقابت پنهان از طریق حمایت از بلوک‌های سیاسی متخاصم و رقیب هستند.
در دوره‌ی ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد سردی مناسبات دو کشور افزایش یافت و پس از حوادت بحرین و سپس یمن، به شدت تنش‌آلود و خصمانه شده است. حادثه مرگبار منا نیز در این میان به این تنش‌ها افزوده است.
روز گذشته (یکشنبه ۵ مهر) ده‌ها نفر که خبرگزاری فارس آنها را "دانشجو" معرفی کرده در برابر سفارت عربستان سعودی در تهران تجمع کردند و علیه عربستان و آمریکا شعار دادند.
تظاهرات در تهران علیه عربستان سعودی با شعار علیه آمریکا تظاهرات در تهران علیه عربستان سعودی با شعار علیه آمریکا
خبرگزاری فارس نوشت: «تعدادی از دانشجویان به صورت خودجوش در اعتراض به بی‌کفایتی سعودی‌ها در اداره حج، مقابل سفارت عربستان تجمع کردند.»
این تجمع بدون مجوز بوده و رسانه‌های ایران نوشته‌اند که وزارت کشور پیشتر درخواست این عده برای تجمع در مقابل سفارت عربیستان را رد کرده بود.
خبرگزاری فارس هم‌چنین نوشت: «معترضان که تعداد آنها در حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ نفر بود با خشم به طرف سفارت عربستان سنگ پرتاب کردند.»
"آمار کشته‌ها بیش از آمار فعلی است"
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، پیش از ظهر روز دوشنبه (۶ مهر/ ۲۸ سپتامبر) در یک نشست خبری در تهران گفت که آمار کشته‌شدگان حادثه منا بیش از آمار فعلی است.
منابع عربستان سعودی می‌گویند که در حادثه منا حدود ۸۰۰ نفر کشته و نزدیک به همین تعداد نیز زخمی شدند. اما منابع ایرانی تعداد زائران کشته‌شده در منا را بسیار بیش از اینها می‌دانند. برخی رسانه‌های ایران ادعا می‌کنند شمار کشته‌شدگان منا سر به ۲ هزار نفر می‌زند.
وزیر کشور ایران نیز تعداد کشته‌ها را بیش از آمار اعلام‌شده می‌داند. او در تهران ‌ به خبرنگاران گفت: «بر اساس اطلاعی که به ما رسیده تعداد فوتی‌ها در مکه بیش از آن چیزی است که اعلام شده است. ما اکنون منتظر اعلام آمار جدید فوتی‌های مراسم منا هستیم که البته این آمار مربوط به کل زائران است نه فقط زائران ایرانی.»
به گفته رحمانی فضلی، طبق آخرین آمار تاکنون ۱۶۹ نفر از زائران ایرانی جان خود را از دست داده‌اند، ۲۹۵ نفر مفقود و ۴۵ نفر نیز مجروح هستند که تعدادی از آنها امروز از بیمارستان‌ها مرخص می‌شوند.
وزیر کشور با اشاره به فضای تند به‌وجود آمده در ایران علیه دولت عربستان سعودی گفت: «نباید موضوع پیچیده‌تر شود. رهبری و رئیس جمهور اشاره کردند که دولت عربستان باید مسئولیت خود را قبول کرده عذرخواهی کند و با عوامل در صحنه و برنامه ریز که کوتاهی کرده‌اند برخورد کنند. از نظر ما برکناری چند مسئول کافی نیست. باید با برخورد منطقی، قانونی و مناسب دولت عربستان کوتاهی خود را جبران کند.»
رسانه‌های ایران روز یکشنبه گزارش دادند که در پی فاجعه منا پادشاه عربستان وزیر حج این کشور و پنج مسئول دیگر سعودی را برکنار کرد.
"ایسنا" نوشت: «ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان طی حکمی بندر بن حجار، وزیر حج عربستان سعودی و پنج تن از مسئولان این وزارتخانه و سازمان امنیت این کشور را از سمت‌هایشان برکنار کرد.»

کمک 58 میلیون دلاری دولت به خودروسازان ورشکسته ایران

کمک 58 میلیون دلاری دولت به خودروسازان ورشکسته ایران
 
دولت ایران تصمیم گرفت 58 میلیون دلار کمک بلاعوض در اختیار شرکتهای خودروسازی قرار دهد. 2 شرکت خودروسازی ایران به دلیل عدم خرید محصولاتشان از سوی مردم در آستانه ورشکستگی قرار دارند.

به گزارش خبرگزاریهای ایران، محمد باقر نوبخت، معاون ریاست جمهوری ایران، روز دوشنبه 28 سپتامبر اعلام کرد که 58 میلیون دلار (200 میلیارد تومان) یارانه تولید در اختیار خودروسازان قرار می گیرد.

نوبخت گفت طی توافقنامه ای که با وزارت صنایع به امضا رسیده این مبلغ در ماه جاری به این وزارتخانه اختصاص می یابد تا به خودروسازان پرداخت شود.

او همچنین گفت که 140 هزار میلیارد تومان نیز از تسهیلات بانکی اختصاص به خرید تولید صنایع خودروسازی اختصاص یافته است.

دو شرکت خودروسازی "ایران خودرو" و "سایپا"، بعلت رکود بازار خودرو در ایران و تحریم مصرف کنندگان ایرانی، با کمبود شدید نقدینگی روبرو هستند، بطوریکه قادر به پرداخت بدهی خود به قطعه سازان طرف قرارداد نیستند.

بر اساس گزارشهای رسمی در ایران، میزان فروش خودرو سازان ایرانی در سال جاری نسبت به سال قبل 15 درصد کاهش یافته است. در همین حال قطعه سازان این شرکتها تهدید کرده اند در صورتی که طلب آنها پرداخت نشود، تحویل قطعه به این شرکتها را متوقف خواهند کرد.

یکشنبه، مهر ۰۵، ۱۳۹۴

افزایش شمار قربانیان ایرانی در منا: ۱۵۵ کشته، ۳۲۱ مفقود و ۱۰۳ مجروح


افزایش شمار قربانیان ایرانی در منا: ۱۵۵ کشته، ۳۲۱ مفقود و ۱۰۳ مجروح

شمار قربانیان ایرانی حادثه مراسم حج در حال افزایش است. ایران برای دومین بار کاردار عربستان سعودی در تهران را به وزارت امور خارجه احضار کرد. علی جنتی، وزیر ارشاد قصد دارد برای بررسی حادثه همراه هیاتی به عربستان برود.
منابع عربستان سعودی می‌گویند ۷۱۷ نفر در حادثه مرگبار حج کشته و حدود ۸۵۰ نفر زخمی شدند. اما منابع ایرانی تعداد زائران کشته‌شده در منا را نزدیک به ۲ هزار نفر اعلام می‌کنند. دولت عربستان دستور داده این حادثه به‌طور دقیق بررسی شود.
سعید اوحدی، رییس سازمان حج و زیارت روز شنبه (۴ مهر/ ۲۶ سپتامبر) گفت، تعداد زائران جان‌باخته ایرانی حادثه منا به ۱۵۵ نفر افزایش یافت. پیشتر شمار زائران ایرانی کشته‌شده ۱۴۴ نفر اعلام شده بود. هنوز ۱۰۳ ایرانی در بیمارستان‌های این عربستان بستری هستند.
رییس سازمان حج و زیارت هم‌چنین تعداد زائران ایرانی را که تا کنون به کاروان‌های خود مراجعه نکرده‌اند، ۳۲۱ نفر اعلام کرد. دو خبرنگار شبکه خبر، وابسته به رادیوتلویزیون دولتی ایران، سفیر سابق ایران در لبنان و یک کارشناس مسائل خاورمیانه جزو مفقودشدگان هستند.
در میان زائران حج، ایران بیشترین تعداد کشته و زخمی در حادثه منا را دارد. از کشور مراکش نیز نزدیک ۹۰ زائر کشته شده‌اند. از کشور مالی ۳۰ نفر و از ترکیه ۱۸ نفر کشته شده‌اند.
احضار دوباره کاردار عربستان
به دنبال حادثه منا دولت ایران سه روز عزای عمومی اعلام کرد. کاردار سفارت عربستان سعودی نیز به وزارت خارجه احضار شد. به گفته حسین امیرعبداللهیان، معاون وزیر امور خارجه ایران، در این احضار از کاردار عربستان خواسته شد تا دولت عربستان در اولین فرصت همکاری‌های لازم را برای انتقال کشته‌شدگان به کشور و انتقال و درمان مجروحین در مراکز درمانی صورت دهد.
تظاهرات در تهران علیه عربستان سعودی با شعار علیه آمریکا تظاهرات در تهران علیه عربستان سعودی با شعار علیه آمریکا
کاردار عربستان در تهران روز جمعه نیز برای بار دوم به وزارت امور خارجه احضار شد. امیرعبداللهیان درباره این احضار گفت، همکاران ما در بخش کنسولی، کاردار سفارت عربستان را احضار کردند و هدف اصلی این بود که تعیین وضعیت مفقودان و انتقال پیکر جان‌باختگان و مجروحان این حادثه به کشور تسریع شود.
علاوه بر این دو احضار، به گفته امیرعبداللهیان دیداری نیز بین سرپرست حجاج ایرانی با نماینده ولیعهد عربستان در روز جمعه انجام شد و در پی این دیدار لیستی از مفقودان زائران ایرانی در اختیار مقامات سعودی قرار داده شد تا آنها در شناسایی این مفقودان همکاری کنند.
امیرعبداللهیان هم‌چنین از سفر هیات ایرانی به ریاست علی جنتی، وزیر ارشاد به عربستان سعودی خبرداد که بعد از ظهر روز شنبه انجام می‌شود. معاون وزیر امور خارجه ایران ابراز امیدورای کرد که مقام‌های عربستان حداکثر همکاری را با این هیات داشته باشند.
اتهام‌های متقابل ایران و عربستان
حادثه پرتلفات مراسم حج روز پنجشنبه (۲ مهر/ ۲۴ سپتامبر) هم‌زمان با روز عید قربان و هنگام حرکت زائران برای "رمی جمرات" در منا بر اثر ازدحام جمعیت رخ داد. گفته می‌شود ازدحام و تنش ناگهانی در یکی از چهارراه‌ها موجب ایجاد سراسیمگی در میان جمعیت انبوه شد و شمار زیادی از زائران زیر دست‌وپا ماندند.
ایران بیشترین قربانی را در مقایسه با دیگر کشورهای مسلمان داده است ایران بیشترین قربانی را در مقایسه با دیگر کشورهای مسلمان داده است
مقام‌های ایران دولت عربستان سعودی را به "بی‌کفایتی" و "سوء مدیریت" در سازماندهی مناسک حج متهم و آن‌ها را مسئول فاجعه منا معرفی می‌کنند. آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران روز پنج‌شنبه گفت، «دولت سعودی موظف است مسئولیت سنگین خود را در این حادثه‌ تلخ پذیرفته و به لوازم آن به قاعده‌ حق و انصاف عمل کند. مدیریت غلط و اقدامات ناشایسته که عامل این فاجعه بوده نباید از نظر دور بماند.»
امامی کاشانی، امام جمعه موقت تهران ادعای مقام‌های عربستان درباره نقش بی‌نظمی حجاج و گرمای هوا در این حادثه را "دروغ" خواند و گفت این فاجعه به علت "لایق نبودن مدیریت حج" رخ داده است.
اما رسانه‌های عربستان سعودی این اتهام‌ها را رد می‌کنند و رفتار حجاج ایرانی را علت اصلی بروز فاجعه و کشته‌شدن بیش از ۷۰۰ زائر می‌دانند.
وب‌سایت خبری "السبق" به نقل از شاهدان عینی که نامی از آنها نبرده، نوشته است که زائران ایرانی بر خلاف مقررات تعیین‌شده در مسیری معکوس حرکت کرده و در برخورد با جمعیت، موجب ازدحام و تنش شدند.
امام جمعه تهران عربستان را در مدیریت حج "نالایق" خواند
ویدئوی عبور خودروی شاهزاده "کذب" بود
رسانه‌های ایران در انبوه گزارش‌های خود درباره آنچه که آنها "ناتوانی سعودی‌ها در مدیریت حج" می‌نامیدند به بسته شدن یکی از مسیرهای عبور حجاج در پی عبور خودروی یکی از شاهزاد‌ه‌های سعودی نیز اشاره کرده و نوشته بودند که ازدحام ایجاد شده نتیجه عبور این شاهزاده بوده است.
اما خبرگزاری ایرانی "ابنا" روز شنبه نوشت، این فیلم مربوط به روز حادثه نبوده و کار رسانه‌های ایران اشتباه بوده است.
به نوشته این خبرگزاری، شتابزدگی برخی از رسانه‌های ایرانی منجر به نشر فیلم کذبی در رابطه با فاجعه دردناک منا شد. برخی از رسانه‌های داخلی و برون‌مرزی، ویدئویی را با عنوان "عبور کاروان پسر پادشاه عربستان از منا پیش از حادثه مرگبار مرگ حجاج" منتشر کردند.
این خبرگزاری ادامه داد: «اما این فیلم، سه سال پیش با عنوان "عبور کاروان امیر خالد فیصل امیر منطقه مکه از منا" در سایت یوتیوب نشر پیدا کرده بود.»

رد کلیات طرح اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی


رد کلیات طرح اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی

اکثریت نمایندگان مجلس ایران با کلیات طرح اعطای تابعیت ایرانی به فرزندان مادران ایرانی و پدران غیر ایرانی مخالفت کردند. مخالفان این طرح را بار مالی سنگین بر دوش دولت و باعث تشویق مهاجرت نیروهای غیرمتخصص به ایران می‌دانند.
به گزارش پایگاه خبری مجلس شورای اسلامی (خانه ملت)، نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه (۵ مهر/ ۲۷ سپتامبر) با کلیات طرح اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی و مردان غیرایرانی مخالفت کردند. از مجموع ۱۹۸ نماینده حاضر در نشست علنی امروز مجلس، ۸۴ نفر رای مخالف، ۷۴ نفر رای موافق و ۱۲ نفر رای ممتنع به کلیات طرح مزبور دادند.
مخالفان طرح مذکور، تابعیت بخشیدن به فرزندان مادران ایرانی و پدران غیر ایرانی را از جمله عاملی برای تشویق مهاجرت به ایران می‌دانند. موافقان اما معتقدند که تصویب این طرح باعث "تعیین تکلیف هویت صدها هزار نفر غیر ایرانی" و بهره‌مند شدن آنان از تحصیل و امکانات دیگر اجتماعی خواهد شد.
قاسم جعفری، نماینده مردم بجنورد، مانه و سملقان، در مخالفت با این طرح گفت که بیشتر ازدواج‌های زنان ایرانی با مردان غیرایرانی در استان‌های مرزی و از سر فقر صورت گرفته و تصویب این طرح به منزله تشویق این عملکرد و باز کردن راه برای افراد خارجی است. به نظر او، ملیت و هویت ایرانی از این طریق به خطر می‌افتد.
انتقاد این نماینده از به خطر افتادن ملیت و هویت ایرانی در صورت تابعیت ایرانی بخشیدن به فرزندان مادران ایرانی در حالی صورت می‌گیرد که در تیر ماه گذشته شماری از نمایندگان مجلس طرح اعطای تابعیت به "رزمندگان و مجاهدین غیر ایرانی" را آماده کردند.
بیشتر بخوانید: طرح اعطای تابعیت به "رزمندگان و مجاهدین غیرایرانی"
همچنین نادر قاضی‌پور، نماینده ارومیه، تاکید کرد که با تصویب این طرح "مرزها همواره خطرپذیرتر از قبل خواهند شد و با مشکلات نژادی، قومی و مذهبی روبرو خواهیم شد". او همچنین گفت که موافقت با این طرح موجب افزایش مهاجرت از افغانستان، پاکستان و بنگلادش می‌شود. او همچنین با اشاره به شرایط بحرانی بازار کار و مهاجرت نخبگان و نیروهای متخصص به ایران گفت که مهاجران به ایران بیشتر کارگران ساده خواهند بود.
محمدعلی پورمختار، نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ، نیز تصویب این طرح را برای "آینده امنیت ملی، اجتماعی و سیاسی کشور" خطرناک خواند. او افزود که این افراد "قاعدتا برخلاف قانون جمهوری اسلامی ازدواج کردند و نباید زمینه برای اقدامات بعدی این افراد مهیا شود".
او به ماده ۹۷۶ قانون مدنی اشاره کرد و گفت که در این ماده در مورد مشکلات فرزندان مادران ایرانی چاره‌اندیشی شده است.
طبق بند پنجم این ماده، کسانی که از پدر غیر ایرانی در ایران به دنیا آمده‌اند، می‌توانند چنانچه پس از ۱۸ سالگی به مدت یک سال تمام در ایران اقامت کنند، تابعیت ایرانی بگیرند.
به نظر می‌رسد که بیشتر استدلالهای مخالفان طرح مذکور متوجه فرزندان مادران ایرانی و پدران غیر ایرانی است که در خارج زندگی می‌کنند.
موافقان طرح
موافقان طرح یاد شده بیشتر به آن گروه از فرزندان مادران ایرانی و پدران غیر ایرانی نظر دارند که در خاک ایران به سر می‌برند. آنها معتقدند که اعطای تابعیت به فرزندان زنان ایرانی و مردان غیر ایرانی اقدامی انسانی است که باعث خواهد شد بسیاری از مشکلات این فرزندان حل شود.
محمد دهقان در این باره گفت که به نظر می‌رسد صدها هزار نفر حاصل ازدواج زنان ایرانی و مردان غیر ایرانی و متولد و ساکن ایران هستند. به عقیده عضو هیئت رئیسه مجلس، این عده باید هویت ایرانی داشته باشند. دهقان اشاره کرد به اینکه در طرح مذکور گفته شده که این فرزندان بایست پیش از ۱۸ سالگی هویت پیدا کنند تا به آنها خدمات ارائه شود، اما کسانی که ۱۸ سال به بالا هستند می‌توانند به صورت اختیاری تابعیت ایرانی پیدا کنند.
بیشتر بخوانید: فرزندان مادران ایرانی: تابعیت نه، اقامت آری
همچنین کمال علیپور خنکدار به "بی‌شناسنامه و بی‌هویت" بودن بسیاری از جوانان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی اشاره کرد و گفت این امر موجب می‌شود که آنها نتوانند از تحصیل و امکانات برخوردار شوند.
"بار مالی بسیار" برای دولت
سخنگوی وزارت کشور جمهوری اسلامی نیز در جریان بررسی کلیات طرح یاد شده گفت: «تصویب این طرح سبب تشویق مهاجرت به ایران خواهد شد و از آنجاییکه این طرح بار مالی برای دولت رقم می‌زند بهتر است که به کمیسیون مربوطه برگردد و مورد کارشناسی بیشتر واقع شود.»
غلامرضا کاتب، سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس نیز گفت که این طرح یک بار در شورای نگهبان رد شده، چون "حدود یک میلیون افراد بدون شناسنامه و دو تابعیتی از خدمات بهداشتی آموزشی و حتی دریافت یارانه محروم هستند که با تصویب این طرح بار مالی بسیاری بر دوش دولت گمارده می‌شود".
بحث اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی و پدران غیر ایرانی از سال ۱۳۸۵ در مجلس شورای اسلامی مطرح بوده است.


محمد هاشمی‌رفسنجانی: نمی‌توان در حادثه منا دولت سعودی را مقصر دانست

محمد هاشمی‌رفسنجانی: نمی‌توان در حادثه منا دولت سعودی را مقصر دانست

محمد هاشمی‌رفسنجانی رئیس دفتر آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس درباره حادثه دلخراش منا که منجر به جان باختن 717 زائر و زخمی شدن 863 تن دیگر گردید با بیان اینکه نمی‌توان در این حادثه دولت سعودی را مقصر دانست، گفت همین دولت هر سال دو تا پنج میلیون عمره‌گزار و حج‌گزار را میزبانی می‌کند و حوادث کمی اتفاق می‌افتد.
محمد هاشمی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری فارس، با اشاره به این حادثه در سرزمین منا در مناسک حج امسال اظهار داشت: اینکه حج‌گزاران در مسجدالحرام و سرزمین منا جان خود را از دست دادند، حادثه بسیار تلخی است.
هاشمی ادامه داد: ما نمی‌توانیم بگوییم مقصر کیست و باید مقصر را شناسایی کرد چرا که صرف وقوع این حادثه در یک کشور دلیل نمی‌شود که ما مسئولان آن کشور را مسئول وقوع این حادثه بدانیم.
رئیس دفتر آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی با اشاره به اتفاق مسجدالحرام و ازدحام امروز در سرزمین منا تصریح کرد: این موضوعات باید توسط متخصصین کارشناسان در محل بررسی شده و سپس حکم صادر شود و از این رو بنده نمی‌توانم قضاوت کنم.
«قضاوت در این مسائل مشکل است، در تهران 8 میلی‌متر باران آمد و چندین کشته داشتیم اما این دلیل نمی‌شود که قضاوت کنیم چه کسی مسئول است.»
وی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که مگر دولت سعودی به عنوان مجری برگزاری حج وظیفه تأمین امنیت جان زائران خانه خدا را بر عهده ندارد، گفت: امنیت در حوادث نیست چرا که ممکن است در اثر طوفان، جرثقیل سقوط کند و می‌دانیم که طوفان یک حادثه طبیعی است و روزانه در مکان‌های مختلف طوفان و سیل جان عده‌ای را می‌گیرد و آن دولت مقصرش نیست، فرض کنیم با دولت عربستان، آمریکا و اسرائیل مشکل داریم اما نمی‌توان بر این اساس آنها را مقصر اعلام کنیم.
وی همچنین گفت: من زمانی می‌توانم در این باره نظر بدهم که در محل باشم، ببینم و آن را بررسی کنم، نه اینکه از راه دور دست به قضاوت بزنم که منتج به قضاوت سیاسی و عجولانه شود.
وی در این مصاحبه متذکر شد: درست است این حادثه دلخراش است اما نمی‌توان گفت که آیا این دولت مقصر بوده یا خیر و از اینجا برای آنها حکم صادر کرد.

صدور حکم جلب محمدرضا پهلوی در دادگاهی ایرانی برای تعیین تکلیف یک قطعه زمین

صدور حکم جلب محمدرضا پهلوی در دادگاهی ایرانی برای تعیین تکلیف یک قطعه زمین 
 
عکس از مشرق نیوز
در اقدامی بی‌سابقه، قاضی اصل ۴۹ قانون اساسی مازندران؛ در پی درخواست «ستاد اجرایی فرمان امام خمینی» مازندران وضعیت یک قطعه زمین را که متعلق به محمدرضا پهلوی، شاه سابق ایران بوده است را تعیین کرد.
به گزارش پارسینه، در این رای دادگاه؛ «ستاد اجرایی فرمان امام» به عنوان «خواهان» و محمدرضا پهلوی شاه سابق به عنوان «خوانده» منظور شده‌اند.
ماجرا از این قرار بوده است که بر حسب گزارش اداره ثبت اسناد و املاک مازندران ۱۱ سهم مشاع از سیزده سهم شش دانگ یک قطعه زمین در چمستان هنوز در مالکیت محمدرضا پهلوی قرار داشته و ستاد اجرایی فرمان امام برای تعیین تکلیف نهایی این قطعه زمین به دادگاه مراجعه کرده و دادگاه نیز برای رعایت اصلی بی‌طرفی ضمن تایید مصادره این قطعه زمین از سوی ستاد اجرایی، این آگهی را در نشریات درج می‌کند.

اصل ۴۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

در متن اصل ۴۹ قانون اساسی ایران آمده است: «دولت موظف است ثروتهای ناشی از ربا، غصب، رشوه، اختلاس، سرقت، قمار، سو استفاده از موقوفات، سو استفاده از مقاطعه کاری‌ها و معاملات دولتی، فروش زمینهای موات و مباحات اصلی، دائر کردن اماکن فساد و سایر موارد غیر مشروع را گرفته و به صاحب حق رد کند و در صورت معلوم نبودن او به بیت المال بدهد. این حکم باید با رسیدگی و تحقیق و ثبوت شرعی به وسیله دولت اجرا شود.»

نظر بدهید

کمیته پیگیری پرونده: زنجانى 25 میلیارد یورو پس انداز در ژاپن دارد

کمیته پیگیری پرونده: زنجانى 25 میلیارد یورو پس انداز در ژاپن دارد
بابک زنجانی
منابع خبری ایران از افشاگری های تازه کمیته پیگری پرونده بابک زنجانی تاجر جوان متهم به اختلاس اموال دولتی که هم اکنون در بازداشت به سر می برد، خبر دادند.
امیرعباس سلطانی عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی گفته است، این متهم در یک نوار صوتی ضبط شده اعتراف کرده که مبلغ 25 میلیارد یورو در بانک های ژاپن پس انداز دارد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، سلطانی با اشاره به تلاش وکلای زنجانی برای آزادی وی از زندان، گفت:« شش گروه خبره از وکلا در حال پیگیری پرونده بابک زنجانی هستند و با توجه به اینکه این شخص دو سال است که در زندان به سر می‌برد تلاش وافری می‌کنند که دادگاه 11 مهر برگزار نشده و وی آزاد شود».
وی افزود: با این وجود قوه قضائیه معتقد است که حجم پرونده زیاد است و رسیدگی به آن زمان می‌برد و دادگاه باید تشکیل شود در عین حال نباید بلاتکلیف این شخص را در زندان نگه داشت.
وی افزود: با این وجود قوه قضائیه معتقد است که حجم پرونده زیاد است و رسیدگی به آن زمان می‌برد و دادگاه باید تشکیل شود در عین حال نباید بلاتکلیف این شخص را در زندان نگه داشت.
عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی در پاسخ به اینکه در صورت پرداخت بدهی‌ها پرونده وی وارد چه فازی می‌شود، اظهار داشت: «یکی از موارد جرم ایشان بدهی به وزارت نفت و بیت المال است و مورد دیگر خسارتی است که به نظام اقتصادی کشور وارد کرده که قوه قضائیه باید در مورد آن تصمیم گیری کند».
وی ادامه داد: زنجانی اگر قصد پرداخت بدهی‌هایش را داشت تاکنون پرداخت کرده بود چون بر اساس نوار ضبط شده‌ای که از این فرد در کمیسیون موجود است 25 میلیارد یورو در بانکهای ژاپن پس انداز کرده لذا موجودی دارد و پرداخت نمی‌کند ضمن اینکه 70 تا 80 درصد از اموالش نیز در کشورهای تاجیکستان، ترکیه، مالزی، هاوایی و... قرار دارد.
سلطانی خاطرنشان کرد:« البته قضیه فقط به بابک زنجانی ختم نمی‌شود زیرا یک نفر به تنهایی نمی‌تواند این میزان اختلاس داشته باشد و حتما تمامی تیمی نیز که با وی همکاری داشته‌اند باید مورد پیگرد و محاکمه قرار گیرند».
وی در خصوص ملاقات نمایندگان مجلس با بابک زنجانی نیز تصریح کرد: «نمایندگان مردم طبق آنچه قانون اساسی اجازه داده می‌توانند درخواست دیدار با وی را داشته باشند اما متاسفانه تاکنون قوه قضائیه موافقت نکرده است».
حسین دهدشتی نماینده آبادان با اشاره به پیچیده بودن پرونده بابک زنجانی گفت: طبیعتا یکسری افراد ذی نفوذ و همچنین برخی مسئولین در پرونده زنجانی دخالت داشته‌اند.
وی افزود: زنجانی بدون سوابق قبلی اقتصادی یکدفعه در دل دولت راه یافت و با بدهی 2.7 میلیاردی خود به دولت رو دست زد تا از این طریق منابع مالی بدست آورده را در بانک‌هایی که مشخص نیست، سرمایه گذاری کند.
عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی در مجلس در ادامه با بیان اینکه نحوه سرمایه گذاری زنجانی در سایر کشورها جوانب مختلفی دارد، متذکر شد: بعنوان مثال طی اطلاعاتی که در مورد سرمایه‌گذاری زنجانی در تاجیکستان از دوستان خود دریافت کرده‌ایم، گفته می‌شود زنجانی رقمی بالغ بر 500 تا 600 میلیون دلار در تاجیکستان سرمایه گذاری و همچنین با افراد پرنفوذ دولت تاجیکستان ارتباط دارد.
وی ادامه داد: همچنین در پی اطلاعات به دست آمده عنوان می شود که بسیاری از اموال بابک زنجانی در تاجیکستان به نام زنجانی نیست و شاید این اموال به نام برخی از افراد ذی نفوذ دولت تاجیکستان و اشخاص ثالث دیگر باشد .

زیبال کلام: حادثه منا بهانه‌ای برای توهین‌های نژاد پرستانه شد

زیبال کلام: حادثه منا بهانه‌ای برای توهین‌های نژاد پرستانه شد
 
صادق زیباکلام
صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی در دانشگاه‌های ایران، در مقاله‌ای در صفحه فیس‌بوک خود، به نقد رویکرد ایرانی‌ها در واکنش به حادثه منا که به کشته شدن دستکم ۷۶۹ تن و زخمی شدن ۹۳۴ تن دیگر انجامید، پرداخت.
این حادثه در اثر فشار جمعیت و ناهماهنگی‌های پیش آمده در حرکت برخی کاروان‌ها در یکی از خیابان‌های فرعی منا روی داد.

واکنش عامه مردم

زیبا کلام ابتدا به واکنش‌های عامه مردم پرداخته و نوشته است: «برخلاف سایر مسلمانان دیگر، پاسخ ما ایرانیان به این پرسش که «مسئولیت تراژدی منا بر عهده کیست؟» روشن است. پاسخ یا درست‌تر گفته باشیم «پاسخ‌های» ما در قبال این پرسش در قالب مجموعه‌ای از واکنش‌ها ظاهر شدند.»
او افزوده است: « یکی از واکنش‌ها بیرون ریختن تعصبات و احساسات نژادپرستانه بسیاری از ما ایرانیان علیه عرب‌ها بود. حادثه منا مستمسک و بهانه مناسبی شد برای بسیاری از ایرانیان تا دق‌ودلی‌شان را بر سر عرب‌ها خالی کنند.»
زیبا کلام به واکنش کسانی که علیه اسلام نیز موضع گیری کرده‌اند نیز پرداخته و نوشته است: «واکنش مشابه دیگری که بیرون آمد علیه حج و در حقیقت علیه اسلام بود. البته علیه خود اسلام مخالفت‌ها خیلی پررنگ نبود بلکه بیشتر علیه سفر حج به عربستان (سعودی) بود.»
او در توضیح رویکرد این گروه نوشته است: «متداول‌ترین اظهارنظر این بود که با رفتن به سفر حج ما پولی را که می‌توانیم و می‌بایستی در مملکت خودمان برای ساختن مدرسه، بیمارستان یا کمک به فقرا خرج کنیم به عربستان (سعردی) برده و کمک به عرب‌ها می‌کنیم.»

مسئولان و واکنش‌های مشابه در نتیجه رقابت سیاسی

این استاد علوم سیاسی، در بخش دیگری از نوشته خود، به واکنش مسئولان ایرانی در قبال حادثه منا پرداخته و آن را نتیجه‌ای از رقابت‌ها میان تهران و ریاض در پرونده‌های دیگر دانسته است.
زیبا کلام در این باره نوشته است: «از مردم عادی که بگذریم می‌رسیم به واکنش مسئولین. در یک نگاه کلی ابراز بغض و کینه آن‌ها از مردم عادی کمتر نبود.»
او افزوده است: « سایه اختلافات میان تهران و ریاض بر سر یمن، سوریه و سایر حوزه‌ها بر نگاه مسئولین به‌گونه‌ای پررنگ سنگینی می‌کرد. از همان ابتدا بروز حادثه مسئولین ما هیچ تردیدی نداشتند که مقصر سوء مدیریت و ناتوانی سعودی‌ها در برگزاری مراسم حج می‌باشد.»
راه‌حل‌های ارائه شده از سوی مسئولان ایرانی و رسانه‌های اصولگرا توجه زیباکلام را هم به خود جلب کرده و در این باره نوشته است: «برخی از رسانه‌ها و شخصیت‌های اصولگرا گفتند و نوشتند که اگر سعودی‌ها بجای ماجراجویی در سوریه و یمن توجه بیشتری به برگزاری بهتر مراسم حج می‌کردند، آن حادثه و حوادث مشابه پیش نمی‌آمد. نکته دیگری که مقامات تهران خواستار آن شدند عزل مقامات سعودی از اداره حج و مسئولیت حرمین شریفین (مکه و مدینه) بود.»

ایرانی‌ها از فاصله چند صد کیلومتری خبر دارند

صادق زیبا کلام با نقد این رویکردها در نهایت نتیجه گیری کرده اسن: «جالب است نه مردم عادی و نه مسئولین در ایران هیچ تردیدی در خصوص اسباب و علل و دلیل یا دلایل به وجود آمدن تراژدی منا نداشتند. آنان در ایران و صدها کیلومتر دورتر از منا «دقیقاً» می‌دانستند که علت آن حادثه کدام بوده. چه آنان که به‌واسطه رقابت‌های سیاسی در یمن، سوریه و لبنان با ریاض فرصت مطلوبی پیدا کردند تا امتیاز بگیرند، چه آنان که هنوز بغض و کینه‌های شکست ۱۴۰۰ سال پیش از عرب‌ها را فراموش نکرده‌اند و با هر بهانه‌ای احساسات ضد عربی‌شان را به نمایش می‌گذارند و چه آنان که تراژدی منا عذر و بهانه مناسبی برایشان فراهم آورد تا بغض و کینه‌شان علیه اسلام را بروز دهند، تنها چیزی که برایشان اهمیت نداشت آن بود که در منا چه می‌شود؟ جملگی مطمئن بودند و دقیقاً می‌دانستند که در منا چه گذشته و مسئولیت آن‌ هم با چه کسانی بوده.»