وزیر کار: در حوزه اعتیاد نوعی عادیانگاری به وجود آمده است
رئیس سازمان بهزیستی ایران میگوید تریاک، شیشه و هروئین، سه ماده مخدر
اصلی مورد مصرف نزد معتادان کشورند و ۹۰درصد کسانی که ترک میکنند دوباره
معتاد میشوند. به گفته وزیر کار الگوی طبقاتی اعتیاد در کشور تغییر کرده
است.
انوشیروان محسنی بندپی، رئیس سازمان بهزیستی ایران از نحوه پایش و نظارت بر
اعتیاد و ترک اعتیاد انتقاد کرده است. خبرگزاری ایرنا به نقل از بندپی
مینویسد حدود ۹۰درصد بهبود یافتگان اعتیاد دوباره به مواد رو میاورند:
«در حالی که آمار در سطح بینالمللی بسیار کمتر از این رقم است و این نشان
میدهد که نحوه نظارت ما نیاز به بازنگری دارد.»او در تفکیک سنی و شغلی معتادان ایران گفته است که ۵۷درصد آنها شاغلند، ۶۴درصد آنها در سطح دیپلم و ۲۱درصدشان دارای مدرک کارشناسی هستند: «بر اساس آمار سال ۱۳۹۰، در جمعیت ۱۵ تا ۶۴ ساله کشور ۵۶/ ۲درصد دچار اعتیاد هستند.»
بندپی یادآوری کرده که در سال ۱۳۸۵ شمار معتادان زن بالغ بر چهار درصد بود اما این رقم در حال حاضر به ۱۰درصد رسیده است.
رئیس بهزیستی این سخنان را در مراسم گشایش چهارمین "کنگره بینالمللی دانش اعتیاد" بیان کرده است. در این کنگره که از روز چهارشنبه ۱۸ شهریور به مدت سه روز در تهران برگزار میشود، عنوان شد که تریاک، اولین ماده مخدر مصرفی معتادان کشور است و پس از آن شیشه و هروئین قرار دارند.
مصرف "شیشه" در ایران که دو سه سال پیش حدود سه درصد بوده، اکنون به ۲۶ درصد افزایش یافته است. یک دهه پیش سهم مواد مخدر صنعتی در چرخه اعتیاد حدود نیم درصد بود.
پاییز سال ۱۳۹۳، علیرضا جزینی قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفته بود ضعف اعتماد به نفس، بیکاری و پذیرش نشدن اجتماعی و طرد فرد معتاد از سوی خانواده از مهمترین دلایل بازگشت مجدد معتادان به ورطه اعتیاد است.
ربیعی: حساسیت جامعه نسبت به اعتیاد کم شده
وزیر کار نیز در همین کنگره از تغییر الگوی طبقاتی اعتیاد در جامعه ایران سخن گفت. علی ربیعی عنوان کرد که بین هشت تا ۱۰ میلیون نفر از خانوارهای ایرانی به نوعی درگیر آسیب اعتیاد هستند: «در حال حاضر ۴۵درصد از زندانیان کشور به واسطه جرایم وابسته به مواد مخدر زندانی شدهاند و ۲۵درصد جرایم هم به اعتیاد وابسته هستند.»
ربیعی اذعان کرد که حساسیت جامعه نسبت به اعتیاد و آسیبهای ناشی از آن کم شده و نوعی عادیانگاری در این حوزه به وجود آمده است. او گفت قبلا دو طبقه در خصوص اعتیاد داشتیم و فکر میکردیم رابطه زیادی بین اعتیاد و لذتجویی وجود دارد: «اما امروز با طبقات و لایههای پیچیدهای در خصوص این آسیب مواجهیم به طوری که اعتیاد در بین شاغلان رو به افزایش است و روند ابتلاء زنان به اعتیاد رو به گسترش است.»
وزیر کار یادآوری کرد که میزان اعتیاد نزد افراد متاهل بالا رفته و متقابلا سن اعتیاد کم شده است. او در توضیح دلایل این تغییرات از جمله گفت: «مطالعات نشان میدهند احساس ناامنی و بیپناهی موجب گرایش افراد شاغل به سمت اعتیاد است، نه آن لذتجویی طبقه مرفه جامعه.»
به اعتقاد ربیعی، علل اعتیاد به دلیل تغییرات در لایههای اجتماعی، ناشناخته شدهاند و لازم است تحلیلی اجتماعی از وضعیت کشور در توضیح آمار بالای اعتیاد و تغییرات طبقاتی معتادان ارائه شود: «یک رویه اجتماعی و فرهنگی در جامعه شکل گرفته و اتفاقاتی در عرصه اجتماعی روی داده که اثرگذاری فعالیتهای دولت در حوزه اعتیاد را کاهش میدهد.» ربیعی گفت باید بپرسیم چه شده که کشور به اینجا رسیده است.
تشکلهای غیردولتی موفقتر عمل کردهاند
وزیر کار این را پذیرفت که برخی از سازمانهای مردم نهاد در موضوع اعتیاد بسیار موفقتر از دولت عمل کردهاند: «آنها به نوعی پناه در جامعه ایجاد کردهاند زیرا متادون بیکسی، بیپناهی و ناامنی را به معتادان ارائه میکنند.»
همزمان با گشایش کنگره بینالمللی دانش اعتیاد، وبسایت "فرارو" گزارشی در باره آزار مددجویان یک مرکز دولتی ترک اعتیاد در ملارد منتشر کرد.
بر مبنای این گزارش، مسئولان این كمپ ترك اعتیاد با " كتك و تهدید" مددجویانی را که به قصد ترک اعتیادشان در این مرکز نگهداری میشدند مجبور به كار میكردهاند. در واقع مددجویان به دلیل ترس از شكنجهها مجبور به کار اجباری در این کمپ شده بودند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر