سفیر سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع دولت آمریکا در ایران امروز سه‌شنبه برای ابلاغ اعتراض رسمی جمهوری اسلامی ایران به رای دادگاه‌های آمریکا علیه ایران توسط مدیرکل آمریکا به وزارت امور خارجه فراخوانده شد.

دیوان عالی آمریکا چهارشنبه ۲۰ آوریل، به ضرورت پرداخت بیش از دو میلیارد دلار به خانواده‌های قربانیان انفجار پایگاه تفنگداران نیروی دریایی آمریکا در بیروت در سال ۱۹۸۳ و حملاتی دیگر که ایران مسئول آن است، رای داد.

شاکیان ایران را متهم به کمک مالی که گروه حزب‌الله لبنان کردند که در سال ۱۹۸۳ با انفجار کامیونی بمب‌گذاری شده در پایگاه تفنگداران آمریکایی در بیروت، دستکم ۲۴۱ نظامی آمریکایی را کشتند.

آن‌ها هم چنین غرامت‌هایی برای حملات دیگری درخواست کردند از جمله انفجار برج‌های الخبر در سعودی در سال ۱۹۹۶ که به کشته شدن ۱۹ سرباز آمریکایی انجامید.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، در ملاقات محمد کشاورززاده مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه ایران، با سفیر سوئیس، دو یادداشت رسمی ارائه شد که در آن اعتراض رسمی تهران را به رای صادره دیوان عالی آمریکا درخصوص پرداخت غرامت به اتباع آمریکایی از محل دارائی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام و آن را «نقض صریح و آشکار تعهدات قراردادی دوجانبه از جمله عهدنامه ۱۹۵۵ دوکشور و نیز تعهدات حقوقی بین المللی آمریکا و مصونیت قضائی و مصونیت اموال و دارائی‌های دولت جمهوری اسلامی ایران» اعلام کرده است.

آقای کشاورز زاده همچنین با اشاره به رای دادگاه محلی نیویورک مبنی بر اتهام مشارکت ایران در حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر با اعتراض شدید نسبت به انتساب این اتهامات گفت که «هیچگونه مدارک و شواهد و قرائنی مبنی بر مشارکت جمهوری اسلامی ایران و یا اتباع ایرانی در این حادثه وجود ندارد».

سفیر سوئیس که حافظ منافع آمریکا در ایران است نیز گفت که مراتب را سریعاً به وزارت خارجه آمریکا منعکس ونتیجه را اعلام خواهد کرد.

پیشتر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفته بود که تهران، دولت آمریکا را رسما مسئول حفظ دارایی‌های ایران می‌دادند.

ظریف دوشنبه ۲۵ آوریل در نشست خبری مشترک با وزیر امور خارجه مقدونیه، در واکنش به حکم دیوان عالی آمریکا در توقیف دو میلیارد دلار از دارایی‌های ایران افزود: «اگر به اموال ایران دست اندازی شود، به طور حتم در زمان لازم در برابر دولت آمریکا ادعای خسارت خواهیم کرد».

وی تصریح کرد: «ما اعلام کردیم از ابتدا رای محاکم آمریکایی را به رسمیت نمی‌شناخته‌ایم و تصمیم دست اندازی به اموال ایران را غیرقانونی می‌دانیم چرا که خلاف مقررات حقوق بین الملل است».