اشغال "لانه جاسوسی" از نگاه امروز: یک "حرکت داعشی"
در سالگرد تسخیر سفارت آمریکا برخی از چهرههای اصلاحطلب
در حاکمیت یا پیرامون آن، آن اقدام را عملی ماجراجویانه دانستهاند که
حیثیت جمهوری اسلامی را در جهان لکهدار کرد.
علی مطهری، نایب رییس مجلس شورای اسلامی، گفته است که طولانی شدن اشغال
سفارت آمریکا باعث شد که "چهرهای مانند داعش" از ایران در سطح جهان به
نمایش گذاشته شود.به گزارش تارنمای انصافنیوز، علی مطهری در یادداشتی اینستاگرامی درباره تسخیر سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ نوشته است: «اصل تسخیر سفارت آمریکا را میتوان به حساب شور و هیجان اوایل انقلاب و عکسالعمل طبیعی مردم ایران در مقابل اقدامات آمریکا بر ضد انقلاب اسلامی پس از پیروزی گذاشت ولی طولانی شدن اشغال این سفارتخانه به نفع انقلاب و مردم ایران نبود».
علی مطهری توضیح میدهد که با تسخیر سفارت آمریکا "چهره نامناسبی از انقلاب اسلامی در تمام دنیا به نمایش گذاشته شد و ما نتوانستیم چهره واقعی این انقلاب را به دنیا نشان بدهیم و پیام آن را ابلاغ کنیم."
او تصریح میکند که با ادامه اشغال سفارت آمریکا از ایران "چهرهای مانند داعش" در سطح جهان به نمایش گذاشته شد.
مطهری جنگ هشت ساله با عراق را از پیامدهای مستقیم تسخیر سفارت دانسته و میگوید: «در یک انزوای غیرضروری واقع شدیم و صدام حسین هم از این انزوا استفاده کرد و به کشورمان حمله کرد و دیدیم که هیچ کشوری از ما که مورد اشغال واقع شده بودیم، حمایت نکرد».
نایب رئیس مجلس ایران نتیجه میگیرد: «بهتر بود اشغال سفارت آمریکا در مدت کوتاهی پایان میپذیرفت».
بازنگری در رویدادی تاریخی
در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ گروهی از دانشجویان انقلابی که خود را "پیرو خط امام" مینامیدند، احتمالا با هدایت مخالفان دولت مهندس مهدی بازرگان، به ساختمان سفارت آمریکا در تهران حمله کردند، آن را "لانه جاسوسی" خواندند و ۵۲ نفر از کارکنان آن را به گروگان گرفتند.
انگیزه اقدام آنها این بود که آمریکا حاضر نشد شاه سابق را که به آمریکا یا کشورهای دوست آن گریخته بود، به ایران تحویل دهد.
کارکنان سفارت آمریکا به مدت ۴۴۴ روز در اسارت بودند و از آن زمان تاکنون مناسبات دیپلماتیک بین ایران و آمریکا قطع شده است. از این بابت غیر از آسیب دیدن سیمای ایران در عرصه بینالمللی زیانهای مالی جبرانناپذیری به ایران وارد شد.
بیشتر سازمانهای سیاسی ایران، به ویژه آنها که به چپ گرایش داشتند، از "اقدام انقلابی" دانشجویان حمایت کردند.
مهندس بازرگان که اقدام دانشجویان را نافی عهدنامههای بینالمللی میدید، در پی آن بود که در مذاکره پنهان و آشکار با آمریکا، مشکل را حل و گروگانها را هرچه زودتر آزاد کند، اما "دانشجویان پیرو خط امام" و هواداران آنها در تبلیغات خود اقدامات دولت را "سازشکاری" میدانستند.
بیشتر بخوانید: جاسوسی و "جاسوسسازی" در جمهوری اسلامی
امروزه بسیاری از فعالان انقلابی به عمل تسخیر سفارت نگاهی انتقادی دارند. برخی مانند ابراهیم اصغرزاده آن را از ریشه غلط میدانند و گروهی آن را تنها در "مقطع انقلاب" درست ارزیابی میکنند.
عباس عبدی، یکی از افراد فعال در میان "دانشجویان خط امام" روز چهارشنبه (۱۲ آبان) در یک سخنرانی گفته است: «فضا طوری بود كه اشغال سفارت را میطلبید».
عباس عبدی در این سخنرانی که در شماره روز پنجشنبه "اعتماد" منتشر شده، تأکید کرده است: «من آدم نادانی نیستم كه از كنش ٢٠ سالگی در ۶۰ سالگیام دفاع كنم. از آن اتفاق با معیار امروزم دفاع نمیكنم، آن اتفاق در شرایط خودش رخ داد»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر