ظریف خواستار رسیدگی کمیسیون برجام به تمدید تحریمها شد
وزیر خارجه ایران با ارسال نامهای به فدریکا موگرینی،
هماهنگکننده کمیسیون برجام، از عدم پایبندی آمریکا به تعهداتش انتقاد کرد.
ظریف از موگرینی خواست که با برگزاری نشستی به تمدید تحریمهای آمریکا
علیه ایران رسیدگی کند.
سایت وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران نامهای از محمدجواد ظریف به
فدریکا موگرینی را در روز شنبه (۱۷ دسامبر/۲۷ آذر)منتشر کرد. وزیر
امورخارجه ایران از موگرینی، هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام خواسته است
که کمیسیونی تشکیل شود تا به تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران رسیدگی کند.بیشتر بخوانید: قانونی شدن تحریمهای ایران، بدون امضای اوباما
در این نامه ظریف تصریح کرده که ایران به تمامی تعهدات خود در یک سال و نیم گذشته پایبند بوده است. ظریف بر "چندجانبه بودن" قرارداد اتمی نیز تاکید کرده است.
در این نامه آمده است: «حفظ تمامیت و انسجام برجام و پایداری آن مستلزم توجه همه طرفهای برجام نسبت به تداوم اجرای مفاد آن از سوی همه اعضا می باشد.»
ظریف در این نامهی رسمی به "بدعهدی و اهمال آمریکا" در اجرای تعهدات این کشور اشاره کرده است. درخواست مشخص ظریف از موگرینی برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام و تشکیل کارگروهی برای رسیدگی به اقدام اخیر کنگره آمریکاست.
مجلس سنای آمریکا در اوایل ماه دسامبر طرحی را با ۹۹ رای موافق و بدون رای مخالف به تصویب رساند که مضمون آن تمدید تحریمهای ایران به مدت ۱۰ سال است. این تحریمها پیشتر در مجلس نمایندگان آمریکا نیز با ۴۱۹ رای موافق و تنها یک رای مخالف به تصویب رسیده بود.
بیشتر بخوانید:"تمدید قانون تحریمی آمریکا به معنای بازگشت تحریمها علیه ایران نیست"
قانون تحریم ایران، موسوم به Iran Sanktionen Act که سال ۱۹۹۶ تصویب شد هر ۱۰ سال یک بار نیازمند تمدید است. به موجب این قانون محدودیتهایی برای سرمایهگذاری در صنایع نفت و گاز ایران و فعالیتهای موشکی این کشور پیشبینی شده است. قانون تحریم ایران به عنوان "قانون داماتو" نیز شناخته میشود، زیرا که برای نخستین بار از سوی آلفونسو داماتو، سناتور جمهوریخواه به مجلس سنای آمریکا پیشنهاد شده بود.
کاخ سفید در روز پنجشنبه (۱۵ دسامبر/۲۵ آذر) اعلام کرد که باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا مصوبه کنگره را وتو نمیکند، اما آن را امضا هم نمیکند. بر طبق قوانین آمریکا در صورت عدم وتوی رئیس جمهور، مصوبهی کنگره بدون امضای رئیس جمهور نیز شکل قانونی مییابد و لازماجراست.
در حالیکه مقامات جمهوری اسلامی تحریمهای جدید را نقض برجام میدانند، جان کری، وزیر امورخارجه آمریکا در واکنش به اعتراضهای ایران گفت که تمدید این قانون به مثابه نقض تعهدات مندرج در برجام از سوی آمریکا نیست.
یوکیا آمانو در تهران
در حالی که فعالیتهای دیپلماتیک ایران برای جلوگیری از ادامه تحریمها فزونی گرفته، یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالملی انرژی اتمی نیز به ایران سفر کرده تا با مقامات جمهوری اسلامی درباره "بر پا نگاه داشتن برجام" گفتوگو کند.
بنا به گزارش خبرگزاری ایسنا علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در روز یکشنبه (۱۸ دسامبر/۲۸ آذر) گفت که با آمانو پیرامون پیشرانهای (محرکهای) اتمی نیز گفتوگو شده، اما موضوع اصلی رایزنیها و هدف سفر آمانو درباره پیشرانهای اتمی نیست.
بیشتر بخوانید: ارزیابی متفاوت آمریکا و روسیه از دستور حسن روحانی
به گفته صالحی پیشرانهای اتمی میتوانند مقاصد تجاری و نظامی داشته باشند و به همین دلیل "تعهد پادمانی"شان متفاوت است.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در روز سهشنبه (۲۳ آذر/۱۳ دسامبر) طی دو نامه جداگانه به وزیر امورخارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی، تمدید ۱۰ ساله تحریمهای داماتو را نقض برجام خواند. روحانی از ظریف خواسته که پیگیریهای حقوقی و بینالمللی لازم را انجام دهد و گزارش اقدامات خود را ظرف یک ماه به او ارائه کند.
روحانی به علیاکبر صالحی نیز دستور داده که برنامهریزی برای طراحی و ساخت پیشرانهای هستهای جهت بهرهگیری در حوزه حملو نقل دریایی را با همکاری مراکز علمی و تحقیقاتی به جریان بیندازد و بیلان کارها را پس از ۳ ماه گزارش دهد.
صالحی در جمع خبرنگاران تاکید کرد که ایران مایل است آمانو مشکلات اجرایی برجام را مستقیماً از "زبان مسئولان ایرانی" بشنود. رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تصریح کرد که اگر "غرض سیاسی در رویکرد آژانس نباشد" ایران مشکلی با جامعه بینالمللی ندارد.
آمانو با حضور صالحی دیداری نیز در روز یکشنبه (۲۸ آذر/۱۸ دسامبر) با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران داشت.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر