سه‌شنبه، بهمن ۱۲، ۱۳۹۵

افزایش قابل توجه حجم مبادلات اقتصادی ایران و روسیه

افزایش قابل توجه حجم مبادلات اقتصادی ایران و روسیه

پس از گذشت دو سال از آغاز همکاری‌های تنگاتنگ و نزدیک اقتصادی ایران و روسیه، رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور اعلام کرد که حجم مبادلات اقتصادی مسکو و تهران ۴۷ درصد افزایش یافته است.
Mahmoud Vaezie iranischer Minister für Telekomunikation und IT (gov.ir) محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران و رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و روسیه
محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران و رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و روسیه، در جمع خبرنگاران در بوشهر اعلام کرد که دو کشور با انعقاد تفاهم‌نامه‌های مختلف ظرف یک سال گذشته، حجم مبادلات اقتصادی‌شان را ۴۷ درصد افزایش داده‌اند.
واعظی ضمن اشاره به "گام‌های مهم" و "دستاوردهای خوب" در راستای توسعه مبادلات اقتصادی دو کشور، از جمله به امضای "قراردادی به ارزش یک میلیارد دلار به منظور احداث چهار واحد نیروگاهی در بندرعباس" اشاره کرد.
از دیگر مصوبات کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و روسیه، آغاز اجرای برقی کردن راه‌آهن گرمسار– اینچه‌برون با سرمایه‌گذاری ۲,۱ میلیارد دلار در پی انعقاد تفاهم‌نامه با روسیه بوده است.
باز شدن پای روس‌ها به راه‌آهن ایران
رسانه‌های ایران از مدت‌ها پیش اعلام کرده بودند که پای روس‌ها به راه‌آهن ایران باز شده است. برقی‌سازی خط راه‌آهن گرمسار به اینچه‌برون از ماه‌ها پیش مطرح شده و روسیه یکی از اصلی‌ترین مشتریان سرمایه‌گذاری در آن بوده است.
مدیرعامل سابق شرکت راه‌آهن پاییز سال گذشته (۱۳۹۴) اعلام کرده بود که روس‌ها آماده سرمایه‌گذاری یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورویی در برقی‌سازی این پروژه عظیم هستند.
پس از آن نیز در جریان سیزدهمین اجلاس مشترک اقتصادی ایران و روسیه که اواخر آذر ماه سال جاری (۱۳۹۵) برگزار شد، بحث تأمین مالی این پروژه دوباره در دستور کار قرار گرفت و پس از چند ماه اعلام شد که این پروژه‌ی ریلی با سرمایه‌گذاری مستقیم روس‌ها ساخته خواهد شد.
از پروژه راه‌آهن گرمسار– اینچه‌برون که در مسیر خود از ساری و گرگان عبور می‌کند، به عنوان پروژه‌ای یاد می‌شود که می‌تواند بخش قابل توجهی از ترافیک سفرهای ریلی به شمال شرق ایران را کم کند.
این پروژه در عین حال قرار است خط گرگان را هم نوسازی کند. مدیرعامل سابق شرکت راه‌آهن چند سال پیش درباره وضع وخیم خط گرگان گفته بود که می‌توان بعضی از پیچ‌های ریل آن را با دست باز کرد. حال قرار است با نهایی شدن این پروژه، سرعت عبور قطارها در این خط به استانداردهای جهانی نزدیک شود.
روسیه همچنین روز ۱۱ آبان ماه سال جاری اعلام کرده بود که راه‌آهن این کشور در ایران دفتر نمایندگی تأسیس خواهد کرد. استول یارف، نماینده شرکت راه‌آهن روسیه، ضمن تأکید بر اینکه "شرکت راه‌آهن روسیه توجه ویژه‌ای به بندرها و نقاط جذب جریان‌های باری دارد"، پروژه گرمسار-اینچه برون را "کلید روسیه در ایران" خوانده بود.
دسترسی ایران به سواحل طولانی خلیج فارس، دریای عمان و سواحل دریای خزر همواره مورد توجه قدرت‌های بزرگ اقتصادی جهان بوده است. به همین خاطر نیز از مدتی پیش بحث ساخت و تکمیل "کریدور ریلی روسیه – ایران" دوباره مطرح شد.
علاقه روس‌ها به ایجاد کریدور ترانزیتی از شمال به جنوب ایران، نشانگر موقعیت ویژه‌ی استراتژیک ایران از جمله در عرصه‌ی اقتصادی است. ایران می‌تواند در صورت تکمیل مسیرهای ناتمام ریلی و جاده‌ای خود، از ترانزیت کالا از طریق خطوط ریلی و جاده‌ای درآمد بالایی داشته باشد.
به گفته‌ی مقام‌های روسیه، اجرای طرح موسوم به "کریدور شمال ـ جنوب" و استفاده از راه‌آهن، از جمله "مدت زمان حمل گندم روسیه به ایران و دیگر کشورهای حاشیه خزر را تقریبا سه برابر کاهش می‌دهد و از ۱۶ روز به ۵ روز می‌رساند".
بر همین اساس نیز در شهریور ماه ۱۳۷۹ در سن پترزبورگ موافقت‌نامه کریدور حمل و نقل بین‌المللی شمال - جنوب(NOSTRAC)  به امضای وزیران حمل و نقل سه کشور ایران، هند و روسیه رسید.
"افزایش صادرات به روسیه"
محمود واعظی همچنین ضمن اشاره به اینکه "روسیه بازار خوبی برای محصولات ایرانی فراهم کرده است" گفت که صادرات ایران به روسیه افزایش یافته، اما به میزان این افزایش اشاره‌ای نکرد.
از جمله خبرهای دیگری که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران در برابر خبرنگاران عنوان کرد، "توسعه بازار لبنیات، سبزیجات و میوه‌جات ایران در روسیه" بود. واعظی اما در مورد حدود این "توسعه" نیز سخنی نگفت.
Russland Alexander Nowak Energieminister (picture-alliance/dpa/RIA Novosti/M. Blinov) الکساندر نوواک، وزیر انرژی روسیه، چندی پیش به همراه یک هیأت ۵۹۰ نفره به ایران رفته بود
کارشناسان، بخصوص با توجه به چهار فاصلی بودن جغرافیای ایران و نزدیکی دو کشور به یکدیگر، صدور محصولات کشاورزی به روسیه را فرصتی برای ایران ارزیابی می‌کنند. سالانه حدود ۴۰ میلیون دلار از واردات روسیه به محصولات کشاورزی اختصاص دارد. مجموع تولیدات کشاورزی ایران نیز سالانه ۱۲۰ میلیون تن برآورد می‌شود.
به گفته‌ی کارشناسان، ایران ظرفیت این را دارد که به نیمی از نیاز روسیه در حوزه کشاورزی پاسخ دهد، اما به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم، بخصوص در حوزه‌ی توزیع، ایران نتوانسته از این ظرفیت استفاده کند. در حال حاضر مجموع تمامی صادرات ایران به روسیه حدود ۱۷۰ میلیون دلار تخمین زده می‌شود.
سرمایه‌گذاری روسیه در ایران و مبادلات اقتصادی دو کشور تاکنون بیشتر در حوزه‌ی نفت و انرژی بوده است. یکی از آخرین نمونه‌های حضور پررنگ‌تر روسیه در اقتصاد ایران، سپرده شدن توسعه‌ی هفت میدان نفتی ایران به این کشور بود.
روز ۲۳ آذرماه سال جاری ایران و گازپروم روسیه تفاهم‌نامه‌ای را بر سر دو میدان نفتی امضا کردند. هم‌زمان با این تفاهم‌نامه که راه را برای روسیه جهت مطالعه‌ی میدان‌های نفتی چشمه‌خوش و چنگوله باز کرد، بیژن زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی، اعلام کرد که ایران در نظر دارد توسعه‌ی هفت میدان نفتی خود را به شرکت‌های روسی بسپارد.
Iran Ölminister Bijan Zangeneh (picture-alliance/AP Photo/V. Salemi) بیژن زنگنه چندی پیش اعلام کرد که ایران توسعه هفت میدان نفتی خود را به شرکت‌های روسی می‌سپارد
یک روز پیش از آن، الکساندر نوواک، وزیر انرژی روسیه، به همراه یک هیأت بزرگ اقتصادی و نفتی ۵۹۰ نفره و به منظور پیوستن به ادامه‌ی مذاکرات نفتی دو کشور به ایران رفته بود.
هم‌زمان نشست بزرگ همکاری‌های تجاری ایران و روسیه که یک هیات ۳۲۰ نفری از رؤسای شرکت‌های بزرگ، فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران روسی به همراه همتایان ایرانی خود در آن شرکت داشتند، برگزار شد.
بیژن زنگنه همچنین اعلام کرده بود که ایران برای فروش روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت به روسیه، با این کشور به تفاهم رسیده که "هزینه نیمی از آن به صورت خدمات فنی و مهندسی و نیمی از آن به صورت نقدی پرداخت می‌شود".
بهبود مناسبات روسیه و ایران ظرف دو سال گذشته که با کاهش سطح تحریم‌ها علیه ایران حاصل شده بود، می‌تواند نگرانی دولت جدید آمریکا را نیز برانگیزد.
هفته گذشته سایت بلومبرگ با انتشار مقاله‌ای مدعی شد که تیم دونالد ترامپ در حال حاضر سرگرم بررسی مناسبات ایران و روسیه است و در نظر دارد، روسیه را به دوری از جمهوری اسلامی ایران متقاعد کند. مشاوران ترامپ ارزیابی مثبتی از نقش ایران در سوریه و خاورمیانه دارند.
default

نظامیان سپاه و ارتش ایران در مسابقات نظامی روسیه

انتقاد قوای قضائیه و مجریه ایران به فرمان "غیرانسانی" ترامپ

انتقاد قوای قضائیه و مجریه ایران به فرمان "غیرانسانی" ترامپ

در پی واکنش وزارت خارجه و رئیس مجلس ایران به فرمان ترامپ در ارتباط با محدودیت سفر به آمریکا، رئیس دستگاه قضا و معاون روحانی نیز با انتقاد از "خوی آمریکایی‌ها" این اقدام "غیرانسانی و ضد حقوق بشری" را محکوم کردند.
صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی نیز پس از وزارت خارجه و رئیس مجلس ایران، به فرمان دونالد ترامپ مبنی بر جلوگیری موقت از سفر شهروندان ۷ کشور عمدتا مسلمان‌نشین به آمریکا واکنش نشان داد.
آملی لاریجانی روز دوشنبه (۱۱ دی/ ۳۰ ژانویه) در جلسه مسئولان عالی قضایی ایران گفت که اقدام ترامپ با توجه به "خوی آمریکایی‌ها" دور از انتظار نبوده، اما در عین حال از دولت ایران و دیگر کشورهای اسلامی خواست که نسبت به تصمیم رئیس جمهوری آمریکا "واکنش قاطع و متناسب" نشان دهند.
رئیس قوه قضائیه همچنین ضمن "نامتعادل، غیرانسانی و خلاف موازین حقوق بشر" خواندن اقدام ترامپ، گفت: «سردمداران آمریکا معمولا به اقدامات سلطه‌جویانه‌ خود رنگ و لعاب حقوق بشری می‌دادند، اما امروز چهره خود را آشکارتر نشان می‌دهند.»
او فرمان اخیر رئیس جمهوری آمریکا در محدودیت سفر شهروندان برخی کشورهای عمدتا مسلمان‌نشین به ایالات متحده را اقدامی خواند که "اسلام‌هراسی را توسعه می‌دهد" و "برخلاف موازین اخلاقی و انسانی" است.
"تجربه مهم و تلخ برجام"
آملی لاریجانی در ادامه ضمن نام بردن از برجام به عنوان تجربه‌ای "مهم و تلخ"، از دولت، رئیس جمهوری ایران و دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی خواست که با عبرت گرفتن از تجربیاتی نظیر "تجربه مهم و تلخ برجام"، به اقدام "نامتعادل، غیرمنطقی و غیرانسانی آمریکا واکنش قاطع، مناسب و متناسب" نشان دهند.

Iran Politik Eshagh Jahangiri (Mehr) اسحاق جهانگیری، معاون رئیس جمهوری ایران
او تصمیم اخیر ترامپ را "تجربه مهمی" خواند که جمهوری اسلامی و مردم ایران باید با توجه به آن، به امکانات و استعدادهای داخلی تکیه کنند و به گفته‌ی او "از آمریکا یا انگلیس خبیث هیچ انتظاری" نداشته باشند.
"اقدام متقابل"
هم‌زمان با رئیس قوه قضائیه، معاون اول رئیس جمهوری ایران نیز اقدام ترامپ را "غیرقانونی، غیرانسانی و ضد حقوق بشری" خواند و گفت: «واکنش رسمی دولت ایران همان بوده که وزارت خارجه اعلام کرده است. در واقع ما در ارتباط با صدور ویزا برای اتباع آمریکایی که بخواهند به ایران بیایند، عمل متقابل انجام خواهیم داد.»
اسحاق جهانگیری افزود: «حتما در جوامع بین‌المللی علیه این کار غیرقانونی، غیرانسانی و ضد حقوق بشری موضع‌گیری خواهیم کرد و بار دیگر حقوق بشری که آمریکایی ها تعریف می‌کنند را در دنیا و در جوامع بین‌المللی مورد بازشکافی و بررسی قرار خواهیم داد تا جهانیان بدانند با چه سیستمی روبرو هستند.»
احضار "حافظ منافع آمریکا"
پیش از واکنش رئیس قوه قضائیه و معاون رئیس جمهور به اقدام ترامپ، وزارت خارجه ایران سفیر سوئیس در تهران را به عنوان حافظ منافع دولت ایالات متحده احضار کرد.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز یکشنبه (۱۰ بهمن) گفت، در جریان این احضار یادداشت اعتراضی ایران در رابطه با صدور فرمان اجرایی اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، مبنی بر به گفته‌ی او "اعمال محدودیت و برخورد تبعیض‌آمیز علیه شهروندان ایرانی برای سفر به آمریکا" به سفیر سوئیس در تهران تحویل داده شده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران افزود، در جریان احضار به حافظ منافع ایالات متحده در ایران اعلام شده است که صدور فرمان اجرایی رئیس جمهوری آمریکا در جهت اعمال محدودیت برای سفر ایرانیان به آمریکا به "بهانه‌های واهی و تبعیض‌آمیز، غیر قابل قبول و مغایر با کنوانسیون‌های حقوق بشری و مفاد قرارداد ۱۵ اوت ۱۹۵۵ حقوقی و کنسولی بین دو کشور" صورت گرفته است.
"هدیه‌ای بزرگ به افراطیون"
وزارت خارجه ایران یک روز پیش از احضار سفیر سوئیس، طی بیانیه‌ای تصمیم دولت جدید ایالات متحده را "توهینی آشکار به جهان اسلام و به ویژه به ملت بزرگ ایران" نامیده و آن را "هدیه‌ای بزرگ به افراطیون و حامیان آنها" ارزیابی کرده بود که "در تاریخ ثبت خواهد شد".
در این بیانیه همچنین آمده بود که تصمیم ترامپ برای محدودسازی سفر شهروندان کشورهای اسلامی به ایالات متحده، به تقویت "زمینه‌های سوءاستفاده برای ترویج خشونت و افراط" می‌انجامد.
از نظر وزارت خارجه جمهوری اسلامی، فرمان دولت ترامپ مردم ایران را هدف قرار داده و علاوه بر اینکه از "بی‌اساس بودن ادعاهای دیرینه ایالات متحده مبنی بر دوستی با مردم علیرغم اختلاف با دولت ایران" حکایت دارد، نشانگر "کینه گروهی در حاکمیت آمریکا و محافل تأثیرگذار داخلی و خارجی آن نسبت به همه ایرانیان در سراسر جهان" است.
گرچه بیانیه تصریح کرده بود که دولت ایران میان مردم آمریکا و "سیاست‌های خصمانه" دولت آن کشور تمایز قائل است، اما در عین حال اعلام کرده بود که تا زمان بر طرف شدن "محدودیت‌های توهین‌آمیز" علیه اتباع ایرانی "اصل عمل متقابل" را اجرا خواهد کرد.
"روحیه خشن نژادپرستانه"
علاوه بر وزارت خارجه، شخص محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز به فرمان ترامپ واکنش نشان داد و بخشی از بیانیه وزارت خارجه را برجسته کرد. ظریف در پیامی توییتری نوشت: «در حالی که آمریکا با دولت ایران بر سر مسائلی دارای اختلاف است، منع ورود مسلمانان نشان‌دهنده بی‌پایه بودن ادعاهای این کشور مبنی بر دوستی با مردم ایران است.»
از میان دیگر مقام‌های حکومتی ایران نیز علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، فرمان ایجاد محدویت سفر به آمریکا را نشانه‌ی "هراس" و "روحیه خشن نژادپرستانه" دولت آمریکا دانست که به گفته‌ی او "پشت ظاهر عوام‌فریبانه دموکراسی‌خواهی و حقوق بشر پنهان شده است".
Ali Larijani (RASA) علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی
رئیس مجلس افزود: «در غیر این صورت کشوری که از قدرت امنیتی برخوردار باشد با دلهره، اضطراب و هراس چنین تصمیماتی را نمی‌گیرد، مخصوصا ذکر نام ایران در این میان آن هم به بهانه نگرانی از اقدامات تروریستی به شوخی شباهت بیشتری دارد.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه (۸ بهمن/ ۲۷ ژانویه) طی فرمانی اعطای ویزا به شهروندان هفت کشور عمدتا مسلمان‌نشین را برای مدت ۹۰ روز متوقف کرد. علاوه بر ایران، عراق، سوریه، یمن، لیبی، سومالی و سودان در فهرست کشورهایی قرار دارند که شهروندانشان در سفر به ایالات متحده دچار محدودیت خواهند شد.
به موجب فرمان ترامپ، مرزهای آمریکا به روی پناهجویان نیز برای ۱۲۰ روز بسته خواهد شد. ترامپ اعلام کرده بود که قصد دارد از این فرصت برای ایجاد ساز و کارهای کنترل دقیق‌تر جهت جلوگیری از ورود "تروریست‌های رادیکال اسلامی" به خاک آمریکا استفاده کند.
"تحریم" اسکار
اقدام رئیس جمهوری جدید آمریکا با واکنش‌های گسترده فعالان حقوق مدنی در آمریکا و جهان مواجه شد. شماری از هنرمندان نیز به تصمیم ترامپ واکنش نشان دادند. از جمله ترانه علیدوستی، بازیگر فیلم "فروشنده"، نخستین کسی بود که در اعتراض به فرمان ترامپ مراسم اسکار امسال را تحریم کرد. "فروشنده" به کارگردانی اصغر فرهادی، نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان اسکار شده است.
سپس اصغر فرهادی، کارگردان برجسته و برنده‌ی نخستین اسکار تاریخ سینمای ایران نیز اعلام کرد که حتی اگر برای سفرش به آمریکا "استثنایی قائل شوند"، در مراسم اسکار شرکت نخواهد کرد.
Negar Nemati, Designerkleidung (picture-alliance/Photoshot/Xinhua/Jin Yu) ترانه علیدوستی و اصغر فرهادی در اعتراض به فرمان ترامپ در مراسم اسکار شرکت نخواهند کرد
فرهادی طی بیانیه‌ای در توضیح عدم حضورش در مراسم اسکار، "انزجار" خود را "از شرایط تحمیل ‌شده ناعادلانه‌ای" که برای ورود قانونی بعضی از ایرانیان و همچنین "مردم شش کشور دیگر به ایالات متحده در حال اعمال است" ابراز کرد.
در پی انتشار خبر انصراف اصغر فرهادی از حضور در مراسم اسکار، انجمن‌های نویسندگان آمریکا نیز از احتمال عدم حضور او در این مراسم ابراز نگرانی کرده و فرمان ترامپ را "ضد آمریکایی"، "ناقض قانون اساسی" و "عمیقا اشتباه" خواندند.
پیش از این آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار در بیانیه‌ای از اینکه اصغر فرهادی "نمی‌تواند به دلیل مذهبی یا زادگاه خود، به همراه هنرمندان حاضر در فیلم فروشنده وارد آمریکا شود" ابراز تأسف کرده بود.
USA Tausende demonstrieren an US-Flughäfen gegen Trumps Einreisebann (picture alliance/AP Photo/C. Ruttle)

تصاویر تظاهرات علیه فرمان دونالد ترامپ در فرودگاه‌های آمریکا

انتقاد قوای قضائیه و مجریه ایران به فرمان "غیرانسانی" ترامپ

انتقاد قوای قضائیه و مجریه ایران به فرمان "غیرانسانی" ترامپ

در پی واکنش وزارت خارجه و رئیس مجلس ایران به فرمان ترامپ در ارتباط با محدودیت سفر به آمریکا، رئیس دستگاه قضا و معاون روحانی نیز با انتقاد از "خوی آمریکایی‌ها" این اقدام "غیرانسانی و ضد حقوق بشری" را محکوم کردند.
صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی نیز پس از وزارت خارجه و رئیس مجلس ایران، به فرمان دونالد ترامپ مبنی بر جلوگیری موقت از سفر شهروندان ۷ کشور عمدتا مسلمان‌نشین به آمریکا واکنش نشان داد.
آملی لاریجانی روز دوشنبه (۱۱ دی/ ۳۰ ژانویه) در جلسه مسئولان عالی قضایی ایران گفت که اقدام ترامپ با توجه به "خوی آمریکایی‌ها" دور از انتظار نبوده، اما در عین حال از دولت ایران و دیگر کشورهای اسلامی خواست که نسبت به تصمیم رئیس جمهوری آمریکا "واکنش قاطع و متناسب" نشان دهند.
رئیس قوه قضائیه همچنین ضمن "نامتعادل، غیرانسانی و خلاف موازین حقوق بشر" خواندن اقدام ترامپ، گفت: «سردمداران آمریکا معمولا به اقدامات سلطه‌جویانه‌ خود رنگ و لعاب حقوق بشری می‌دادند، اما امروز چهره خود را آشکارتر نشان می‌دهند.»
او فرمان اخیر رئیس جمهوری آمریکا در محدودیت سفر شهروندان برخی کشورهای عمدتا مسلمان‌نشین به ایالات متحده را اقدامی خواند که "اسلام‌هراسی را توسعه می‌دهد" و "برخلاف موازین اخلاقی و انسانی" است.
"تجربه مهم و تلخ برجام"
آملی لاریجانی در ادامه ضمن نام بردن از برجام به عنوان تجربه‌ای "مهم و تلخ"، از دولت، رئیس جمهوری ایران و دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی خواست که با عبرت گرفتن از تجربیاتی نظیر "تجربه مهم و تلخ برجام"، به اقدام "نامتعادل، غیرمنطقی و غیرانسانی آمریکا واکنش قاطع، مناسب و متناسب" نشان دهند.

Iran Politik Eshagh Jahangiri (Mehr) اسحاق جهانگیری، معاون رئیس جمهوری ایران
او تصمیم اخیر ترامپ را "تجربه مهمی" خواند که جمهوری اسلامی و مردم ایران باید با توجه به آن، به امکانات و استعدادهای داخلی تکیه کنند و به گفته‌ی او "از آمریکا یا انگلیس خبیث هیچ انتظاری" نداشته باشند.
"اقدام متقابل"
هم‌زمان با رئیس قوه قضائیه، معاون اول رئیس جمهوری ایران نیز اقدام ترامپ را "غیرقانونی، غیرانسانی و ضد حقوق بشری" خواند و گفت: «واکنش رسمی دولت ایران همان بوده که وزارت خارجه اعلام کرده است. در واقع ما در ارتباط با صدور ویزا برای اتباع آمریکایی که بخواهند به ایران بیایند، عمل متقابل انجام خواهیم داد.»
اسحاق جهانگیری افزود: «حتما در جوامع بین‌المللی علیه این کار غیرقانونی، غیرانسانی و ضد حقوق بشری موضع‌گیری خواهیم کرد و بار دیگر حقوق بشری که آمریکایی ها تعریف می‌کنند را در دنیا و در جوامع بین‌المللی مورد بازشکافی و بررسی قرار خواهیم داد تا جهانیان بدانند با چه سیستمی روبرو هستند.»
احضار "حافظ منافع آمریکا"
پیش از واکنش رئیس قوه قضائیه و معاون رئیس جمهور به اقدام ترامپ، وزارت خارجه ایران سفیر سوئیس در تهران را به عنوان حافظ منافع دولت ایالات متحده احضار کرد.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز یکشنبه (۱۰ بهمن) گفت، در جریان این احضار یادداشت اعتراضی ایران در رابطه با صدور فرمان اجرایی اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، مبنی بر به گفته‌ی او "اعمال محدودیت و برخورد تبعیض‌آمیز علیه شهروندان ایرانی برای سفر به آمریکا" به سفیر سوئیس در تهران تحویل داده شده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران افزود، در جریان احضار به حافظ منافع ایالات متحده در ایران اعلام شده است که صدور فرمان اجرایی رئیس جمهوری آمریکا در جهت اعمال محدودیت برای سفر ایرانیان به آمریکا به "بهانه‌های واهی و تبعیض‌آمیز، غیر قابل قبول و مغایر با کنوانسیون‌های حقوق بشری و مفاد قرارداد ۱۵ اوت ۱۹۵۵ حقوقی و کنسولی بین دو کشور" صورت گرفته است.
"هدیه‌ای بزرگ به افراطیون"
وزارت خارجه ایران یک روز پیش از احضار سفیر سوئیس، طی بیانیه‌ای تصمیم دولت جدید ایالات متحده را "توهینی آشکار به جهان اسلام و به ویژه به ملت بزرگ ایران" نامیده و آن را "هدیه‌ای بزرگ به افراطیون و حامیان آنها" ارزیابی کرده بود که "در تاریخ ثبت خواهد شد".

شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی آزمایش موشکی ایران تشکیل جلسه می‌دهد

شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی آزمایش موشکی ایران تشکیل جلسه می‌دهد
به درخواست آمریکا، شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه شنبه جلسه اضطراری خواهد داشت تا آزمایش اخیر موشک بالستیک از سوی ایران را مورد بحث قرار دهد.
هیات نمایندگی آمریکا در سازمان ملل روز دوشنبه از شوری امنیت خواست تا در باره شلیک یک فروند موشک میان برد از سوی ایران در روز یکشنبه که باعث نقض قطعنامه سازمان ملل شده به گفتگو بنشیند. قرار است نیکی هیلی، سفیر جدید آمریکا در سازمان ملل در این جلسه شرکت کند.
قرار است جلسه شورای امنیت بعد از گفتگو پیرامون اوضاع سوریه، در ساعت ۱۵ به وقت گرینویچ به موضوع آزمایش موشکی ایران بپردازد.

درخواست سفیر اسراییل

دنی دانون، سفیر اسراییل در سازمان ملل از شورای امنیت خواست « نسبت به اقدام ایران که اسراییل و تمامی خاورمیانه را به خطر می‌اندازد فورا واکنش نشان دهد».
دانون تاکید کرد اقدام ایران نقض قطعنامه شورای امنیت در منع آزمایش‌های موشکی از سوی ایران است، که می‌تواند به کلاهک‌های اتمی مجهز شود.
دانون گفت: «جامعه بین المللی نباید نسبت به سیاست تهاجمی ایران بی تفاوت بماند».

نقض قطع‌نامه شورای امنیت

شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید پیشتر گفته بود اطلاعی از «ماهیت دقیق» این آزمایش ندارد و منتظر اطلاعات بیشتر در این زمینه است.
به گزارش سایت فاکس نیوز، این اولین آزمایش موشکی ایران بعد از ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکاست، که در یک سایت موشکی در نزدیکی شهر سمنان در ۱۴۰ کیلومتری شرق تهران انجام شده است.
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل، که بعد از توافق اتمی با ایران صادر شد، از ایران می‌خواهد تا از آزمایش‌های موشکی خودداری کند. اما این دومین آزمایش موشکی ایران از ماه ژوئیه گذشته تاکنون است.
در حالیکه قدرتهای غربی آزمایش‌های موشکی ایران را که قادر به حمل کلاهک اتمی است در تعارض با توافق اتمی این کشور می‌دانند، اما ایران می‌گوید که برنامه موشکی این کشور «غیرقابل مذاکره» است.

«گوگوش در دام فرمان دونالد ترامپ مبنی بر ممنوع الورودی شهروندان 7 کشور»

«گوگوش در دام فرمان دونالد ترامپ مبنی بر ممنوع الورودی شهروندان 7 کشور»
 
طبق فرمان جدید دونالد ترامپ مبنی بر ممنوع الورودی شهروندان 7 کشور از جمله ایران به ایالات متحده آمریکا یک سایت فارسی‌زبان گزارش داد که خواننده معروف ایرانی گوگوش نیز در دام این قانون افتاده است.
به گزارش سایت «Iran Dn» که اخبار ایرانیان مقیم سوئد را به زبان فارسی پوشش می‌دهد «در پی‌ این ممنوعیت بسیاری از شهروندان ایرانی‌-آمریکایی از مرزها بیرون ماندند و در حال حاضر با وجود کار و زندگی‌ و خانواده خود در آمریکا، مقدور به بازگشت به کشور دوم خود (آمریکا) نیستند.»
در ادامه این گزارش آمده است که خواننده معروف ایرانی گوگوش که دارای کارت سبز (گیرین کارد) آمریکا است نیز در دام قانون ترامپ افتاده است اما همین گزارش می‌افزاید که گوگوش شهروند آمریکا است.
این سایت بدون اشاره به منبع خود افزوده «خانم گوگوش که برای ضبط یک آلبوم جدید از آمریکا به لندن سفر کرده بود، پس از قانون جدید، هم‌اکنون در کشور انگلیس گیر افتاده و راهی‌ برای بازگشت به آمریکا ندارد.»
به گزارش «Iran Dn»، وکیل گوگوش طی‌ یک تماس تلفنی با او، خاطر نشان کرده که سفر دوبارهٔ این خواننده به آمریکا را اصلا در شرایط فعلی‌ توصیه نمی‌کند.»
هنوز هیچ منبع مستقل و یا نزدیک به گوگوش صحت این خبر را تایید نکرده است. این خواننده برجسته ایرانی پس از انقلاب سال 1979 در ایران برای سال‌ها فعالیت هنری خود را متوقف کرد و پس از خروج از این کشور بار دیگر آوازخوانی را از سر گرفت.
بنا بر این گزارش «شرایط فعلی‌ می‌تواند در رفت و آمد و برگزاری کنسرت برای تمامی‌ هنرمندان ایرانی‌-آمریکایی تاثیر منفی‌ بگذارد.»

تمديد بازداشت روزنامه‌‌نگار ايرانى طاهره رياحى

تمديد بازداشت روزنامه‌‌نگار ايرانى طاهره رياحى
 
منابع خبرى ايران از تمديد بازداشت «طاهره ریاحی» روزنامه‌نگاری كه روز 6 دیماه 1395، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «ارتباط با شبکه‌های معاند» بازداشت شد، خبر دادند.
قرار بازداشت موقت طاهره ریاحی، روزنامه‌نگار بازداشت شده، روز گذشته تمدید شد.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از آمدنیوز، حکم بازداشت موقت طاهره ریاحی، روزنامه‌نگاری که روز 6 دی‌ماه 1395، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «ارتباط با شبکه‌های معاند» بازداشت شده، روز گذشته تمدید شده است.
رئیس شعبه دو دادسرای فرهنگ و رسانه، حکم بازداشت موقت این روزنامه‌نگار زندانی را روز گذشته تمدید کرده است.
طاهره ریاحی به بیماری آسم مبتلاست و داروی تنفسی وی در زندان انفرادی به اتمام رسیده و بازجویان از تحویل دادن داروی جدید به وی امتناع می‌کنند.
خانم ریاحی ظرف یک‌ماه گذشته به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفته، به طوری‌که چشم سمت چپ او به آسیب دیده و بینایی خود را از دست داده است.
رئیس شعبه‌ی دو دادسرای فرهنگ و رسانه که همکاری نزدیکی با نیروهای امنیتی دارد، طی تماسی با خانواده‌ی این روزنامه‌نگار زندانی درخواست تهیه 300 میلیون وثیقه برای آزادی خانم ریاحی را مطرح کرده اما روز گذشته وثیقه 300 میلیونی را توقیف و قرار بازداشت این روزنامه‌نگار زندانی را تمدید کرده است.
«بازجویان» و «قاضی» به خانواده‌ی این زندانی سیاسی گفته‌اند که به هیچ عنوان به دادسرا مراجعه نکنند تا مراجع قضایی با آنان تماس بگیرند.
مادر خانم ریاحی از فشارهای ناشی از بازداشت دخترش در بیمارستان بستری شده و وضعیت جسمی وی نامناسب توصیف شده است.

افزايش يک ميليارد و سيصد میليون دلارى بودجه نظامى ايران

افزايش يک ميليارد و سيصد میليون دلارى بودجه نظامى ايران 
 
با اضافه شدن يک مليارد و سيصد مليون دلار به بودجه نظامى ايران در بودجه کل کشور براى سال 1396 حجم بودجه نظامى اين کشور براى سال آينده شمسى به 11 مليارد و 600 مليون دلار رسيد.
کمیسیون تلفیق بودجه ۹۶، یک میلیارد و سیصد میلیون دلار از صندوق توسعه ملی برای "تقویت بنیه دفاعی" برای سال آینده تصویب کرد.
خبرگزارى " تسنيم" نزدیک به سپاه پاسداران ایران از به نقل از محمدمهدی مفتح سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 96 مجلس ايران گزارش داد که "در جلسه عصر دوشنبه، 11 بهمن، این مجوز داده شد که مبلغ یک میلیارد و سیصد میلیون دلار از محل منابع صندوق توسعه ملی برای تقویت بنیه دفاعی کشور در اختیار ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح قرار گیرد."
وی افزود: "در بخش دیگری از جلسه عصر امروز کمیسیون تلفیق بودجه 96 به دولت اجازه داده شد در جهت افزایش و همسانسازی حقوق بازنشستگان تحت پوشش صندوق بازنشستگی کشوری و سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح و وزارت اطلاعات که دریافتیشان ماهانه کمتر از بیست میلیون ریال است، براساس آییننامه اجرایی که توسط سازمان برنامه و بودجه کشور با همکاری دستگاههای ذی ربط تهیه و به تصویب دولت میرسد، اختصاص دهد."
در لايحه بودجه دولت حسن روحانى براى سال 96 که در ماه دسامبر گذشته (آذر ماه) توسط مجلس شورای ايران تصويب شد بودجه سپاه پاسداران که متهم به انجام دخالت‌هاى نظامى تهران در کشورهاى منطقه و حمايت از گروه‌هاى شبه‌نظامى وابسته به این کشور است، 100 درصدی افزايش يافته است.
اکنون با توجه به افزایش تنش در منطقه گمان مى‌رود که بخش اعظم بودجه نظامی جديد به فعاليت‌هاى نظامی سپاه در منطقه اختصاص داده شود.
بودجه سپاه پاسداران، ستاد مشترک ارتش ايران و همچنین بودجه نیروهای بسیج ظرف سال‌های گذشته از افزایش قابل ملاحظه‌ای برخوردار بود.
خبرگزاری نیمه رسمى "مهر" پيشتر با مقایسه بودجه نهادهای نظامی لایحه سال آینده و نخستین سال زمامداری دولت روحانی، از رشد 86 درصدی بودجه این نهادها گزارش می‌دهد.

آمریکا: ایران اقدام به آزمایش موشک بالستیک کرده است

آمریکا: ایران اقدام به آزمایش موشک بالستیک کرده است
 
شاین اسپایسر سخنگوی کاخ سفید آمریکا
کاخ سفید آمریکا دوشنبه 30 ژانویه اعلام کرد که ایران روز یکشنبه 29 ژانویه، اقدام به آزمایش موشک بالستیک کرد.
کاخ سفید اما جزئیاتی از این آزمایش موشکی ارائه نداد و از آن هم انتقاد نکرد.
به گزارش خبرگزاری‌ها، شان اسپایسر سخنگوی کاخ سفید گفت: «ما از شلیک این موشک توسط ایران اطلاع داریم و در بررسی مفصل ماجرا هستیم».
پیش از آن شبکه خبری فاکس نیوز به نقل از مسئولان آمریکایی که نامشان را یاد نکرد، گزارش داد که ایران یکشنبه اقدام به آزمایش یک موشک بالستیک کرد؛ اقدامی که به گفته این شبکه، ناقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
یک مقام مسئول آمریکایی هم در این باره به خبرگزاری رویترز گفت: «ایران یک موشک بالستیک میان برد را آزمایش کرد که در 630 مایلی مکان پرتاب منفجر شد».

دیدار نتانیاهو با ترامپ

از سوی دیگر، کاخ سفید آمریکا دوشنبه اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل روز 15 فوریه با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا دیدار و درباره شماری از مسائل امنیتی، گفت‌وگو خواهد کرد.
اسپایسر در این باره به خبرنگاران گفت: «این گفت‌وگوها برای امنیت کشورهایمان سرنوشت ساز است و رئیس جمهوری به دنبال بحث بر سر همکاری در زمینه‌‎های استراتژیکی، تکنولوژی، نظامی و اطلاعاتی با نخست وزیر اسرائیل است».

دولت ترامپ موقتا به ۸۷۲ پناهنده اجازه ورود به آمریکا داد

دولت ترامپ موقتا به ۸۷۲ پناهنده اجازه ورود به آمریکا داد
 
خبرگزاری رویترز به نقل از یک سند وزارت امنیت ملی آمریکا اعلام کرد، باوجود دستور دونالد ترامپ در منع ورود پناهندگان، دولت آمریکا در هفته جاری به ۸۷۲ پناهنده اجازه داده تا وارد خاک این کشور شوند.
یک مقام وزارت امنیت ملی آمریکا که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت که این پناهندگان در «مرحله انتقالی» بودند، و پرونده آنها پیش از این دستور مورد تایید قرار گرفته است.
اجازه ورود این پناهندگان بعد از آن صادر می‌شود که اعتراض‌ها علیه این دستور ترامپ بالا گرفته است. منتقدان می‌گویند که این دستور بدون مشورت و هماهنگی با سازمان‌های ذیربط گرفته شده است.
این مقام گفت هنوز معلوم نیست آیا بازهم اجازه ورود به پناهندگان داده خواهد شد یا خیر. در این سند به ملیت پناهندگانی که وارد آمریکا شدند هیچ اشاره‌ای نشده است.
بنا به دستور ترامپ، شهروندان ۷ کشور ایران، سوریه، عراق، لیبی، سودان، سومالی و یمن اجازه ورود به آمریکا را ندارند. در روزهای اخیر مسافران این کشورها که عمدتا مسلمان هستند هدف این دستور ترامپ قرار گرفته اند و به آنها اجازه سفر به آمریکا داده نشده و یا در فرودگاه‌های آمریکا بازداشت و دیپورت شده اند.
بنا بر این سند، از روز جمعه تا دوشنبه ۳۴۸ نفر دارندگان روادید آمریکا نتوانسته‌اند به این کشور سفر کنند. علاوه بر این بیش از ۲۰۰ مسافر هم بعد از ورود به فرودگاه‌های آمریکا نتوانسته‌اند وارد خاک آمریکا شوند.
در این مدت زمان، بیش از ۷۳۵ نفر مورد بازپرسی مقامات اداره مهاجرت آمریکا قرار گرفته‌اند، که ۳۹۴ نفر از آنها کارت سبز اقامت آمریکا را داشتند.
ترامپ گفت دستوری که او روز جمعه صادر کرده برای حفاظت از آمریکا در مقابل «ورود تروریست‌های خارجی» بوده است.
براساس این دستور ورود پناهندگان برای ۱۲۰ روز متوقف می‌شود تا مقامات آمریکایی بتوانند مطمئن شوند پناهندگان پذیرفته شده تهدیدی برای امنیت این کشور نخواهند بود.
مقامات آمریکایی یکشنبه شب اعلام کردند که دارندگان کارت سبز می‌توانند به آمریکا سفر کنند، اما در فرودگاه مورد بازجویی بیشتر قرار خواهند گرفت.

دوشنبه، بهمن ۱۱، ۱۳۹۵

اتفاق نظر ترامپ و ملک سلمان بر سر "اجرای قاطع" برجام

اتفاق نظر ترامپ و ملک سلمان بر سر "اجرای قاطع" برجام

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی در تماسی تلفنی در مورد مسائل خاورمیانه گفت‌وگو کردند. آنان از جمله بر سر "اجرای قاطع" توافق هسته‌ای با ایران (برجام) توافق نظر داشتند.
کاخ سفید آمریکا با انتشار بیانیه‌ای جمع‌بندی خلاصه از تماس تلفنی دونالد ترامپ با ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی ارائه داد. سران آمریکا و عربستان در گفت‌وگوی خود به مسائل گوناگون خاورمیانه از جمله توافق هسته‌ای گروه ۱+۵ با جمهوری اسلامی پرداختند.
خبرگزاری فرانسه روز دوشنبه (۳۰ ژانویه / ۱۱ بهمن) گزارش داد که ترامپ و ملک سلمان در تماس تلفنی خود بر سر اجرای "مو به موی" برجام اتفاق نظر داشتند.
آنگونه که در بیانیه کاخ سفید آمده، آنان همچنین در این مورد هم‌نظر بودند که باید با "اقدامات و فعالیت‌های جمهوری اسلامی در منطقه که باعث بی‌ثباتی می‌شوند"، مقابله کرد.
لزوم مبارزه با تروریسم افراطگرایانه اسلامی و همچنین ایجاد مناطق حفاظتی و امنیتی در کشورهایی جنگزده چون سوریه و یمن از دیگر موضوعاتی بود که ترامپ و ملک سلمان بر سر آن اتفاق نظر داشتند.
ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی
به نوشته خبرگزاری فرانسه تماس تلفنی سران آمریکا و عربستان حاکی از چرخش ترامپ در موضوع برجام است؛ مسئله‌ای که رئیس‌جمهور آمریکا تا کنون مخالفت صریح خود با آن را ابراز داشته بود.
ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی‌اش توافق هسته‌ای گروه ۱+۵ را پیوسته مورد انتقاد قرار داده بود.
باراک اوباما که توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی در دوران ریاست جمهوری‌اش به دست آمده بود، در آستانه‌ی پایان ریاستش از ترامپ خواسته بود، این توافق را زیر پا نگذارد. اوباما تأکید کرده بود که "برجام" نتایجی مهم و مشخص در راستای امن‌تر کردن آمریکا و جهان به همراه داشته است.
تماس با دیگر شخصیت‌های منطقه
به گزارش خبرگزاری فرانسه دونالد ترامپ با دیگر چهره‌های سیاسی منطقه گفت‌وگوی تلفنی داشت، از جمله با شیخ محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی.
طبق اعلام کاخ سفید آمریکا ترامپ و ولیعهد ابوظبی به توافق رسیده‌اند که همکاری‌های خود در مقابله با تروریسم افراطگرایانه اسلامی را تقویت کنند.
ولیعهد ابوظبی همچنین وعده داد که از طرح‌ها و اقدامات مربوط به ایجاد مناطق حفاظتی پشتیبانی کند. البته جزییات بیشتری در مورد کم و کیف ایجاد چنین مناطقی ذکر نشده است.
عربستان با روی کار آمدن دونالد ترامپ امیدوار است که فصل تازه‌ای در مناسبات ریاض و واشنگتن گشوده شود.
بیشتر بخوانید: عربستان در پی همکاری با ترامپ برای جلوگیری از نفوذ ایران است
عادل جبیر، وزیر خارجه عربستان سه‌شنبه گذشته (۲۴ ژانویه / ۵ بهمن) در ریاض، پایتخت عربستان در کنفرانسی مطبوعاتی گفته بود، دونالد ترامپ از "نقش مخرب جمهوری اسلامی در منطقه آگاه بوده و خطاب به مقامات عربستان سعودی گفته که او خواهان محدود کردن نفوذ ایران در منطقه است".
وزیر خارجه عربستان ضمن ابراز خوشبینی درمورد چشم‌انداز مناسبات دو کشور تصریح کرد بود: «ترامپ بازسازی اتحاد‌های سنتی آمریکا و یا همکاری با متحدان سنتی آمریکا را هدف  خود قرار داده است و این چیزی است که ما از آن استقبال می‌کنیم.»
جنگ نیابتی در سوریه و یمن یکی از عرصه‌های است که باعث افزایش تنش در مناسبات دیپلماتیک میان تهران و ریاض شده است. رویدادهای دیگری چون موضوع حج یا اعدام روحانی شیعه، نمر باقر النمر در عربستان سعودی نیز در تیرگی مناسبات دو کشور تأثیرگذار بوده‌اند.

در همین زمینه:

یکشنبه، بهمن ۱۰، ۱۳۹۵

واکنش متفاوت مقام‌های جمهوری اسلامی به فرمان ممنوعیت ورود ایرانیان به آمریکا

واکنش متفاوت مقام‌های جمهوری اسلامی به فرمان ممنوعیت ورود ایرانیان به آمریکا

mediaدونالد ترامپ فرمان تعلیق سه ماهه ورود شهروندان ایرانی و ۶ کشور دیگر مسلمان به آمریکا را پس از امضاء در مقابل دوربین رسانه‌ها به نمایش گذاشتREUTERS/Jonathan Ernst
محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران در واکنش به فرمان اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد: «اقدام آمریکا در ممنوعیت ورود اتباع کشورهای مسلمان در تاریخ به‌عنوان هدیه‌ای بزرگ به افراطیون ثبت خواهد شد». اخیراً ترامپ با صدور فرمانی ورود شهروندان ایرانی و ۶ کشور مسلمان دیگر به آمریکا را به مدت سه ماه به تعلیق درآورده است.
ظریف در صفحه توئیتر خود همچنین نوشت: «این اقدام، بی‌اساس بودن ادعاهای مقامات آمریکا در مورد دوستی با مردم ایران در عین اختلاف با دولت ایران را آشکار کرد».
در حالی که وزارت امورخارجه ایران روز شنبه ۹ بهمن/ ٢٨ ژانویه در واکنش به فرمان ترامپ با صدور بیانیه‌ای از «اقدام متقابل» سخن گفته بود، ظریف نیز در توئیتر دیگری نوشت: «ما ضمن احترام به آمریکایی‌ها و جدا کردن حساب آنها از سیاست‌های خصمانه دولت این کشور، اقدامات متقابل را برای حمایت از شهروندان‌مان به عمل می‌آوریم». با این حال وزیر امورخارجه ایران اضافه کرده که «برخلاف آمریکا، با آغوش باز از همه آنهایی که روادید معتبر دارند استقبال می‌کنیم».
علاوه بر ظریف، دیگر مقامات ایرانی نیز به فرمان ترامپ واکنش نشان دادند.
علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران در جلسه علنی روز یکشنبه ۱۰ بهمن این مجلس، با «سخیف» خواندن فرمان رئیس جمهوری آمریکا گفت: «این حادثه از طرفی هراس این دولت را ظاهر کرد و نشان داد که آنان از سایه خود هم می‌ترسند». رییس مجلس شورای اسلامی همچنین موضع برخی هنرمندان ایرانی در «تحریم حضور در جشنواره هنری آمریکا» را «نمونه‌ای از غیرت ملی ملت ایران» دانست.
ترانه علیدوستی، هنرپیشه و بازیگر فیلم "فروشنده" ساخته اصغر فرهادی، چند روز پیش اعلام کرد که در اعتراض به سیاست‌های دونالد ترامپ در زمینه مهاجرت، در مراسم اسکار شرکت نخواهد کرد.
همچنین درحالی که برخی از دانشجویان ایرانی که در دانشگاه‌های آمریکا تحصیل می‌کنند، پس از فرمان ترامپ با مشکل بازگشت به آمریکا مواجه شده‌اند، محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ایران مدعی شد که «ممانعت از ورود ایرانیان به آمریکا، کوچک‌ترین اثری در روند توسعه علمی کشور ندارد».

جمعه، بهمن ۰۸، ۱۳۹۵

نخست وزیر بریتانیا: اجرای برجام برای امنیت منطقه حیاتی است

نخست وزیر بریتانیا: اجرای برجام برای امنیت منطقه حیاتی است

سخنان ترزا می، نخست وزیر بریتانیا در برابر جمهوریخواهان آمریکا در فیلادلفیا بازتابی وسیع داشته است. ترزا می هم درباره نفوذ شرورانه ایران در منطقه هشدار داد و هم بر اهمیت اجرای برجام تاکید کرد.
دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی خود توافق هسته‌ای با ایران را بدترین معامله آمریکا خوانده بود و گفته بود که او در صورتی که رئیس جمهور آمریکا بشود، این توافق را پاره خواهد کرد. حال مشاوران او از بازبینی و بررسی مجدد نکات مندرج در برجام سخن می‌گویند. این سیاست ترامپ با سیاست کشورهای غربی به هیچ وجه همخوان نیست.
نخست وزیر بریتانیا در سخنرانی خود در برابر نمایندگان  حزب جمهوریخواه آمریکا در فیلادلفیا آشکارا از برجام دفاع کرد و گفت که توافق هسته‌ای کشورهای پنج به اضافه یک با ایران، عملا باعث آن شده است که جمهوری اسلامی حداقل برای یک دهه امکان دستیابی  به جنگ افزارهای هسته‌ای را نداشته باشد. ترزا می گفت که توافق هسته‌ای با ایران برای  حفظ امنیت منطقه از اهمیتی حیاتی  برخوردار است.
بیشتر بخوانید: نتانیاهو: ایران بزرگ‌ترین خطر برای یهودیان و دولت یهود است
ترزا می همچنین تاکید کرد که این توافق عملا باعث خنثی شدن تهدیدات ایران در منطقه شده است. او در عین حال گفت که باید بدون  سازش بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران نظارت شده و مفاد توافقنامه هسته‌ای با ایران کاملا اجرا  شود.
نخست وزیر بریتانیا عنوان کرد که پس از توافق برجام ۱۳ هزار سانتریفوژ عملا از چرخه خارج شدند و جمهوری اسلامی ایران بخش قابل ملاحظه‌ای از اورانیوم غنی‌سازی شده خود را از بین برده است.
USA Mike Pompeo - Trumps Kabinett (picture-alliance/AP Photo/M. B. Ceneta) مایک پمپئو، رئیس جدید سازمان سیا و از مخالفان جدی برجام
این در حالی است که برخی از مشاوران ترامپ، کماکان برجام را برای صلح و امنیت منطقه و جهان خطرناک ارزیابی می‌کنند. به عنوان نمونه، مایک پمپئو، رئیس جدید  سازمان سیا در توییتی که اخیرا منتشر کرده گفته است که او برای پاره کردن برجام لحظه شماری می‌کند و آن را توافقی با بزرگترین دولت حامی تروریسم می‌داند.
نفوذ ایران در منطقه
نخست وزیر بریتانیا در سخنرانی خود در برابر نمایندگان جمهوری‌خواه آمریکا در  فیلادلفیا درباره نقش شرورانه ایران در خاورمیانه هشدار داد.  ترزا  می مدعی شد  که مقابله با نفوذ و تلاش‌های خصمانه ایران در منطقه در شمار اولویت‌های بریتانیاست و از این رو، این کشور در گفت‌وگوهای خود با مقامات جمهوری اسلامی بر سر عادی‌سازی مناسبات دیپلماتیک دو کشور به طور روشن و  صریح به این اولویت بریتانیا در منطقه اشاره کرده است.
بیشتر بخوانید: تأکید اتحادیه اروپا بر ضرورت تداوم برجام
او خطاب به نمایندگان جمهوریخواه آمریکا گفت که باید مانع از گسترش نفوذ ایران در منطقه شد و از منافع کشورهای منطقه در برابر سیاست‌های ایران دفاع کرد.
Der Präsident dirigiert eine Menschengruppe (Illustration: Klaus Aßmann)

میزان قدرت و اختیارات رئيس‌جمهور ایالات متحده آمریکا

خبرهایی از احتمال انتصاب موحدی کرمانی به ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام

خبرهایی از احتمال انتصاب موحدی کرمانی به ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام
 
محمد علی موحدی کرمانی
برخی از منابع خبری از احتمال انتصاب محمد علی موحدی کرمانی به ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران از سوی علی خامنه‌ای رهبر این کشور حکایت می‌کند.
سایت «شفقنا» از جمله منابعی است که این خبر را منتشر کرده است. علاوه بر آن در برخی شبکه‌های اجتماعی ایران هم این خبر منتشر شده که تا کنون هیچ منبع رسمی صحت آن را تایید نکرده است.
اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس قبلی تشخیص مصلحت نظام، هشتم ژانویه در سن 82 سالگی درگذشت.
با توجه به شخصیت موحدی کرمانی، در صورت ریاست او بر مجمع تشخیص مصلحت نظام در ایران، به نظر می‌رسد علی خامنه‌ای رهبر این کشور در صدد کاستن از اهمیت این نهاد باشد. حل اختلاف‌ها میان مجلس شورا و شورای نگهبان و همچنین تدوین پیش‌نویس سیاست‌های کلی نظام و ارائه آن به رهبری، از جمله وظایف مجمع است.
محمدعلی موحدی‌کرمانی نایب رئیس اول مجلس خبرگان رهبری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیرکل جامعه روحانیت مبارز است. او پیشتر سمت نمایندگی خامنه‌ای در سپاه پاسداران را بر عهده داشت. او همچنین از حدود ۴ سال پیش از امامان جمعه موقت تهران است.

گرد و غبار بار دیگر نفس اهوازی‌ها را برید؛ آلودگی هوا 66 برابر حد مجاز

گرد و غبار بار دیگر نفس اهوازی‌ها را برید؛ آلودگی هوا 66 برابر حد مجاز
 
در پی وقوع طوفان گرد و غبار، میزان آلودگی هوا در اهواز به بیش از 66 برابر حد مجاز رسید و تعدادی از شهروندان اهوازی را راهی بیمارستان کرد. وزارت بهداشت از مردم خواسته از خانه‌هایشان خارج نشوند.
خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از علی رضا آذریان، کار‌شناس مسئول آزمایشگاه هوای اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان گزارش کرد: میزان گرد و غبار در ساعت 13 روز جمعه در اهواز به 10 هزار میکروگرم بر مترمکعب رسیده است.
آذریان افزود: در ساعت 11 میزان گرد و غبار در شهرهای هندیجان هفت هزار و 609 میکروگرم بر مترمکعب، سوسنگرد یک هزار و 236 میکروگرم بر مترمکعب، در ماهشهر 709 میکروگرم بر مترمکعب و خرمشهر 789 میکروگرم بر مترمکعب بوده است.
او همچنین گفت: دستگاه های سنجش آلودگی هوا امکان اندازه گیری گرد و غبار بیش از 10 هزار میکروگرم بر مترمکعب را ندارند بنابراین ممکن میزان آلودگی هوا بیش از آماری باشد که دستگاه ها نشان می دهند.

به گزارش خبرگزاری مهر در اتفاقی کم‌نظیر مردم اهواز بر اثر شدت گرد وغبار امکان برگزاری نماز جمعه را نداشتند و این هفته نماز جمعه در اهواز برگزار نشد.

کوروش بهادری، مدیرکل هواشناسی خوزستان از ادامه این وضعیت تا پایان امشب خبر داد و گفت: فعال شدن چشمه‌های گرد و غبار داخلی در اطراف اهواز در پی وزش باد، موجب وقوع گرد و خاک از صبح امروز در اهواز و بخشی از شهرستان دشت‌آزادگان شد. سرعت باد در شدیدترین حالت به ۶۰ کیلومتر در ساعت رسید که میزان دید افقی در اهواز را به ۵۰ کیلومتر رساند.

در نتیجه گرد و غبار و کاهش میدان دید، همه پروازهای فرودگاه اهواز تا اطلاع ثانوی به تعویق افتاد. خبرگزاری فارس نیز گزارش کرد "شدت باد و گرد و غبار امروز به حدی بود که برق برخی مناطق استان قطع شد و همچنین تعدادی از درختان و … نیز بر اساس سرعت بالای باد از جا کنده شدند."

دکتر شکرالله سلمان‌زاده معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نسبت به اثرات سوء گرد و غبار بر سلامت افراد به ویژه گروه‌های آسیب‌پذیر، هشدار داد و از نوزادان، کودکان، نوجوانان، سالخوردگان، افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و تنفسی درخواست کرد از خانه‌هایشان خارج نشوند.

پنجشنبه، بهمن ۰۷، ۱۳۹۵

برگزاری جشنواره فیلم فجر در غیاب اغلب بزرگان سینمای ایران

برگزاری جشنواره فیلم فجر در غیاب اغلب بزرگان سینمای ایران

در سی و پنجمین دوره از جشنواره فیلم فجر بسیاری از سینماگران مشهور و معتبر ایران حضور ندارند. نزدیک به یک سوم فیلم‌هایی که در بخش مسابقه در این دوره اکران می‌شوند، به آثار نخست فیلم‌سازان تعلق دارد.
مهم‌ترین رویداد سینمایی جمهوری اسلامی در سال ۹۵ یک روز زودتر از دوره‌های گذشته و روز نهم بهمن ماه کار خود را در برج میلاد آغاز می‌کند.
از آنجا که سالر‌روز وفات دختر پیامبر اسلام امسال با ۲۳ بهمن مصادف است، مسئولان تصمیم گرفتند از برگزاری مراسم پایانی جشنواره در شب این واقعه صرف‌نظر و آن را به شامگاه ۲۱ بهمن موکول کنند.
برای بخش مسابقه سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر ۲۸ فیلم سینمایی انتخاب شده‌اند. به گفته‌ی محمد حیدری، دبیر جشنواره، چند فیلم نیز در حالت رزرو هستند و ممکن است تعداد فیلم‌های بخش مسابقه به ۳۳ فیلم برسد.
"تردید درباره شعور و سلیقه" انتخاب‌کنندگان
هیئت انتخاب این دوره از هفت نفر تشکیل شده که برخی از آنها مانند عماد افروغ، نماینده اصول‌گرای مجلس هفتم گرچه عضو شورای پروانه نمایش وزارت ارشاد هستند، اما چهره‌ای سینمایی محسوب نمی‌شوند.
مطابق معمول سال‌های گذشته انتخاب‌های این هیئت، به ویژه از سوی کسانی که آثارشان برای بخش مسابقه برگزیده نشده، به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است.
احمد مهران‌فر، بازیگر فیلم "راه رفتن روی سیم" که به جشنواره امسال راه نیافته، سوم بهمن در یادداشتی که در فضای مجازی منتشر شد، خطاب به کارگردان این فیلم نوشت: «شاید اگر افراد بیشتری با شعور و سلایق متفاوت هنری در هیئت انتخاب بودند فیلم شما هم پذیرفته می‌شد. من این آقایان را زیر سؤال نمی‌برم حتماً در کارشان خبره هستند، حالا بماند که کار بعضی از آنها چیست؟!»
بیشتر بخوانید: اعتراض مشترک چهار هنرمند زندانی به "سکوت هنرمندان داخلی"
یکی از انتقادها به نحوه انتخاب فیلم‌های بخش مسابقه جشنواره فجر، که در سال‌های گذشته بیشتر به گوش می‌خورد به شائبه دخالت گرایش‌ها و سلیقه‌های سیاسی و جناحی در رد و قبول فیلم‌های متقاضی شرکت در این بخش مربوط می‌شود.
خشنودی روزنامه کیهان از انتخاب فیلم‌ها
تمجید روزنامه کیهان، به عنوان بلندگوی اصول‌گرایان افراطی و اقتدارگرایان، از کار هیئت انتخاب سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر شائبه دخالت ملاحظات سیاسی را دست‌کم در مورد برخی از فیلم‌ها تقویت می‌کند.
این روزنامه یک روز پس از اعلام اسامی فیلم‌های بخش مسابقه جشنواره، با تمجید از هیئت انتخاب ابراز خشنودی کرد که فیلم "ماه گرفتگی" به کارگردانی مسعود اطیابی و "با موضوع فتنه سال ۸۸" به این بخش راه یافته است.
در ادبیات رسمی حکومت جنبش اعتراضی سال ۸۸ "فتنه" خوانده می‌شود. روزنامه کیهان همچنین از این که فیلم "لرد"، ساخته "کارگردان حامی فتنه"، محمد رسول‌اف برای بخش مسابقه پذیرفته نشده ابراز خوشحالی کرد.
بیشتر بخوانید: سینمای ایران در سالی که گذشت؛ سالی بهتر اما نه موفق
"کاناپه" تازه‌ترین ساخته کیانوش عیاری، کارگردان نام‌آشنای سینمای ایران، از دیگر آثاری است که به گفته‌ی دبیر جشنواره "به دلیل مسائل ممیزی مورد بررسی قرار نگرفت" و از شرکت در بخش مسابقه جشنواره امسال بازماند.
خداحافظی کیانوش عیاری با روسری
شش بازیگر زن فیلم "کاناپه" برای پرهیز از استفاده از حجاب اجباری موهای خود را از ته تراشیده و در تمام صحنه‌ها با کلاه‌گیس جلوی دوربین قرار گرفته‌اند.
ظاهرا مسئولان ممیزی سینمای ایران هنوز در مورد این ترفند که در عمل ضرورت شرعی پوشیده بودن موی زن را دور می‌زند، به نظر و نتیجه‌ی مشخصی نرسیده‌اند.
کیانوش عیاری کیانوش عیاری
به گزارش "سینما، سینما" عیاری با تاکید بر این که نپذیرفته شدن فیلم کاناپه برای بخش مسابقه غیرمنتظره نبوده، گفته است: «دیگر هیچ فیلم سینمایی نمی‌سازم که خانم‌ها در آن روسری به سر داشته باشند؛ چه در خلوت خودشان چه در مقابل محارم این کار را نخواهم کرد.»
تهمینه میلانی، فیلمسازی که به خاطر توجه‌اش به آسیب‌های اجتماعی جایگاه ویژه‌ای در سینمای معاصر ایران دارد، از دیگر چهره‌های شاخصی است که تازه‌ترین ساخته‌ی سینمایی او، "ملی و راه‌های نرفته‌اش" برای شرکت در بخش مسابقه جشنواره پذیرفته نشد.
میلانی در یادداشتی که در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد، در این باره نوشت: «واقعيت اين است كه فيلم به‌دليل موضوع آن (خشونت خانگی) كه از نظر من و همسرم اولويت فرهنگی است و می‌تواند راهگشای زوج‌های جوان به زندگی بهتر شود، مورد پذيرش هيئت انتخاب قرار نگرفته است و فقط همين. اميدوارم در اكران عمومی تاثير خود را در كاهش خشونت خانگی بگذارد. به نظر ما عوامل فيلم شايستگی تشويق داشتند كه ممكن نشد.»
پوست‌اندازی سینمای ایران
با این همه غیبت بسیاری از بزرگان سینمای ایران در جشنواره سال ۹۵ فقط به خاطر سانسور و خط‌کشی‌های سیاسی و ایدئولوژیک نیست.
کار فیلم‌برداری فیلم‌های تازه‌ی برخی از این سینماگران مانند بهمن فرمان‌ارا تا زمان آغاز بررسی‌های هیئت انتخاب هنوز به پایان نرسیده بود و برخی دیگر مانند داریوش مهرجویی و ناصر تقوایی فیلم تازه‌ای نساخته‌اند.
ابراهیم حاتمی‌کیا، کمال تبریزی، احمدرضا درویش و اصغر فرهادی از دیگر فیلم‌سازان مطرحی هستند که اثر تازه‌ای برای ارائه به جشنواره سی و پنجم فیلم فجر نداشته‌اند. مسعود کیمیایی، به عنوان یکی از معدود کارگردانان نسل اول سینمای ایران با فیلم "قاتل اهلی" در بخش مسابقه امسال جشنواره حضور دارد.
در کنار ساخته جدید کیمیایی، آثار شمار اندکی از فیلم‌سازان باتجربه و مطرح از جمله پوران درخشنده، مسعود جعفری جوزانی و فریدون جیرانی نیز در میان فیلم‌های بخش مسابقه به چشم می‌خورد؛ اما تقریبا یک سوم فیلم‌های این بخش به "فیلم‌اولی‌ها" تعلق دارد.
دبیر سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر این ترکیب را مثبت ارزیابی کرده و در برنامه تلویزیونی "هفت" گفته است: «سینما در حال پوست‌اندازی است و باید جوانان را جدی‌تر گرفت. رشد کیفیت آثار فیلم اولی‌ها و وجود آثار شاخص در میان این آثار، سبب شد تا مجموعا ۹ فیلم اولی به بخش مسابقه جشنواره یعنی سودای سیمرغ راه یابند.»
سال حساس و حذف فیلم‌های نامناسب
دبیر جشنواره فیلم فجر پنجم بهمن ماه در آخرین نشست خبری پیش از افتتاح جشنواره اعلام کرد که تعداد فیلم‌های پذیرفته‌شده برای بخش مسابقه به ۳۳ فیلم افزایش یافته است.
محمد حیدری همچنین خبرهای منتشر شده به نقل از وزیر ارشاد، رضا صالحی امیری درباره حذف شماری از فیلم‌ها را تکذیب کرد و گفت: «فیلم‌هایی که در جشنواره حضور دارد براساس قوانین و با داشتن پروانه ساخت ساخته شده‌اند. هیچ فردی و ارگانی و اداره‌ای در کار هیئت انتخاب فیلم‌ها دخالت نکرده است.»
بنابر گزارش‌ها وزیر ارشاد که سی‌ام دی ماه برای دیدار با برخی مراجع تقلید به قم سفر کرده بود در ملاقات با آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی گفته است که ۱۰ فیلم با "مضامین فمینیستی و نامناسب" از جشنواره امسال حذف شده‌اند.
حجت‌الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی، چند روز بعد اعلام کرد که در اغلب دیدارهای وزیر ارشاد در قم حضور داشته و او چنین چیزی نگفته است. با این همه سیاست‌های ناشفاف جشنواره سینمایی فیلم فجر همواره با انتقاد سینماگران و کارشناسان روبروست.
به گزارش خبرگزاری ایلنا محمد حیدری در نشست خبری پنجم بهمن ماه اعتراف کرده است: «اینکه جشنواره فیلم فجر سیاست خاصی ندارد، یک ایراد درست است و باید این جشنواره یک ساختار و دبیرخانه و حتی یک چشم‌انداز ثابت داشته باشد و امیدوارم با پیگیری اهالی سینما و خانه سینما این مسئله درست شود.»
دبیر جشنواره سی و پنجم فیلم فجر در عین حال با اشاره به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر، سال ۹۶ را "سال حساسی" خوانده و تاکید کرده است، "نبابد اجازه بدهیم از فضاها و برنامه‌های هنری سوءاستفاده سیاسی شود".

هشتمین روز فاجعه پلاسکو؛ ۱۴ پیکر کشف شده است

هشتمین روز فاجعه پلاسکو؛ ۱۴ پیکر کشف شده است

آخرین اخبار مربوط به فاجعه ساختمان پلاسکوی تهران حاکی از آن است که آواربرداری تا طبقه منفی یک پیش رفته و پیکرهای جدیدی پیدا شده است. کار تشخیص هویت جانباختگان آغاز شده است.
سانحه آتش‌سوزی در ساختمان پلاسکوی تهران در روز پنج‌شنبه ۷ بهمن (۲۶ ژانویه) به هشتمین روز خود رسید. خبرهای رسانه‌های ایران حاکی از آن است که تا کنون ۱۴ پیکر از دل آوار بیرون کشیده شده است. هنوز یکی از آتش‌نشانان زیر آوار است.
جلال ملکی، سخنگوی ستاد بحران پلاسکو، اعلام کرد که با احتساب یک آتش‌نشان که در بیمارستان جان خود را از دست داد تعداد کشته‌شدگان آتش‌نشان به ۱۵ تن رسیده است. او گفت، پیش‌بینی می‌شود که حداکثر ۱۰ تن از افراد غیر آتش‌نشان زیر آوار باشند که تا کنون پیکر چهار تن از این افراد کشف شده است.
سخنگوی اورژانس تهران اعلام کرده که سانحه پلاسکو در مجموع ۲۲۲ مصدوم و کشته داشته است.
مأموران با کمک سگ‌های جست‌وجوگر مشغول عملیات برای پیدا کردن سایر اجساد‌ند. گزارش‌ها حاکی از آن است که هنوز در برخی نقاط بعد از آواربرداری ‌آتش و دود به بیرون زده می‌شود. بیش از ۹۰ درصد آواربرداری به اتمام رسیده است.
بنیاد مستضعفان عذرخواهی به خاطر فاجعه پلاسکو را تکذیب کرد
رئيس پزشکی قانونی اعلام کرد که برای تشخیص هویت افراد به یک تا سه روز کار و آزمایش نیاز است.
ایسنا گزارش داده که احتمال دارد با توجه به حجم آواربرداری و پیشرفت در کشف اجساد شامگاه پنج‌شنبه عملیات آواربرداری و انتقال پیکرها به پایان برسد.
گفته می‌شود که نیروهای امدادی و آتش‌نشان در طول عملیات خود در روز پنج‌شنبه به طبقه منفی یک رسیدند.
Iran Tehran (picture alliance/abaca/F.Bahrami)

تصاویری از فروریزی ساختمان پلاسکو

مذاکره جمهوری ننگین اسلامی ایران و ترکیه برای حذف دلار و یورو از تجارت دوجانبه

مذاکره  جمهوری ننگین اسلامی ایران و ترکیه برای حذف دلار و یورو از تجارت دوجانبه
 
مقامام‌های بانکی ایران و ترکیه برسر حذف دلار و یورو از تجارت دوجانبه و تجارت با ارز محلی با یکدیگر مذاکره کردند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم نزدیک به نهادهای امنیتی ایران، اولین نشست کمیته مشترک بانکی جمهوری اسلامی ایران و ترکیه روز چهارشنبه 26 ژانویه با حضور حسن یعقوبی مدیرکل بین‌الملل بانک مرکزی، و ممت تاشکین، قائم مقام معاونت اجرایی بانک مرکزی ترکیه برگزار شد.
در این نشست روسای هیئت‌های مذاکره کننده در خصوص رفع مسایل بین بانکی ایران و ترکیه، تجارت با ارز محلی، اتصال سوئیچ کارت‌های بانکی دو کشور و برگزاری مستمر کمیته مشترک بانکی در بازه‌ سه ماهه مذاکره به بحث وگفت‌وگو پرداختند که در نهایت منجر به امضای سند تفاهم‌نامه همکاری بانکی میان دو طرف شد.
بنا بر این گزارش، تفاهم‌نامه گسترش همکاری بانکی ایران و ترکیه در راستای تسهیل شرایط دستیابی به هدف مورد توافق روسای جمهوری دو کشور مبنی بر حصول تجارت 30 میلیارد دلاری میان ایران و ترکیه تا پایان سال میلادی جاری به امضا رسیده است و به موجب آن نشست آتی این کمیته با حضور نمایندگان بانک‌های تجاری و سازمان‌های اقتصادی دو کشور، در اسفند ماه امسال به میزبانی کشور ترکیه برگزار خواهد شد.

ترانه علیدوستی: در اعتراض به توقف ويزای آمریکا برای ایرانیان در مراسم اسکار شرکت نمی‌کنم

ترانه علیدوستی: در اعتراض به توقف ويزای آمریکا برای ایرانیان در مراسم اسکار شرکت نمی‌کنم
به درک 
ترانه علیدوستی و شهاب حسینی در فیلم «فروشنده»
ترانه علیدوستی، بازیگر سینمای ایران که در فیلم «فروشنده» نیز به ایفای نقش پرداخته، در توییتر خود اعلام کرد که در مراسم اسکار شرکت نخواهد.
فیلم «فروشنده» نامزد جایزه اسکار برای فیلم‌های خارجی شده است.
علیدوستی نوشت: «طرح ممنوعیت سفر ایرانیان به آمریکا توسط ترامپ نژادپرستانه است، چه این ممنوعیت شامل یک رخداد فرهنگی شود یا نه، من در اعتراض به این موضوع در اسکار شرکت نخواهم کرد».
فیلم فروشنده به کارگردانی اصغر فرهای، به عنوان یکی از پنج نامزد نهایی بهترین فیلم خارجی زبان اسکار شناخته شده است.
علیدوستی پیش از این همراه با شهاب حسینی و اصغر فرهادی برای فیلم فروشنده در جشنواره کن شرکت کرده بود.
شماری از دستیاران در کنگره آمریکا و کارشناسان مهاجرت در این کشور گفتند که انتظار می‌رود دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، دستورالعملی اجرایی امضا کند که در آن مهاجرت به ایالات متحده از ایران و سوریه و شماری دیگر از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا، محدود شود.
این خبر واکنش‌های گسترده‌ای میان کابرارن ایرانی شبکه‌های اجتماعی در پی داشته است. همچنین شورای ملی ایرانیان آمریکایی و جامعه ایرانیان ساکن آمریکا، با صدور بیانیه‌هایی، ترامپ را به «نژاد پرستی» متهم کردند.

چهارشنبه، بهمن ۰۶، ۱۳۹۵

وزیر خارجه کویت حامل چه پیامی برای ایران است؟

وزیر خارجه کویت حامل چه پیامی برای ایران است؟

وزیر خارجه کویت که حامل پیامی از سوی "شورای همکاری خلیج فارس" برای حسن روحانی، رئیس‌جمهوری است، روز چهارشنبه ۶ بهمن وارد تهران شد. کویت نقش میانجی میان ایران و عربستان برای حل اختلافات این دو کشور را به عهده گرفته است.
شیخ صباح الخالد الصباح وزیر امور خارجه کویت شیخ صباح الخالد الصباح وزیر امور خارجه کویت
شیخ صباح الخالد الصباح، وزیر خارجه کویت روز چهارشنبه ۶ بهمن (۲۵ ژانویه) وارد تهران شد. به گزارش رسانه‌های ایران، خالد الصباح در این سفر چند ساعته با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه و برخی از دیگر مقامات ایران دیدار می‌کند.
تبادل نظر در مورد مسائل دوجانبه، تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی موضوعاتی هستند که در ارتباط با این سفر عنوان شده‌اند.
خبرگزاری "ایسنا" به نقل از برخی رسانه‌ها از جمله "النهار" کویت نوشته است که وزیر خارجه کویت پیامی را از سوی "شورای همکاری خلیج" فارس (GCC) برای آغاز رایزنی‌های استراتژیک میان ایران و این شورا به تهران منتقل می‌کند.
سفیر ایران در کویت درباره محتوای این پیام و اهمیت این سفر به خبرگزاری دانشجویان ایران، "ایسنا" می‌گوید: «باید منتظر بود تا سفر انجام شود. این سفر فی نفسه مهم است و موجب گسترش و تحکیم مناسبات شده و راه را برای همکاری‌های فیمابین باز می‌کند.»
سفری کم سابقه برای کمک
خبرگزاری رویترز سفر وزیر خارجه کویت به تهران را "کم‌سابقه" خوانده و به نقل از خبرگزاری دولتی کویت می‌نویسد، پیام "شورای همکاری خلیج" فارس بر پایه آغاز گفت‌وگو میان کشورهای شورا و ایران استوار خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
ایران و عربستان در سال ۲۰۱۶: خصومت شدید، همگرایی محدود
این دیدار چند روز پس از سخنان روحانی، رئیس جمهور ایران درباره تلاش برای حل اختلافات میان این کشور و عربستان صورت می‌گیرد.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران گفته بود برخی کشورها از جمله کویت مایل به میانجیگری برای کاهش تنش بین ایران و عربستان هستند.
روابط تنش‌آلود ایران و عربستان
روابط ایران و عربستان در سال‌های گذشته همواره پرتنش بوده است. پس از واقعه‌ای در مراسم حج سال ۲۰۱۵ در مکه که شمار زیادی از زائران ایرانی کشته شدند، ایران عربستان سعودی را واجد شرایط برگزاری این مراسم ندانست و از اعزام زائران ایرانی به عربستان خودداری کرد.
امیر کویت و حسن روحانی نخستین بار پس از انقلاب اسلامی در ایران امیر کویت در سال ۲۰۱۴ به ایران سفر کرد
در آغاز سال ۲۰۱۶، روابط بین دو کشور با اعدام نمر النمر، روحانی شیعه عربستان رو به وخامت نهاد. در پی حمله معترضان در ایران به سفارت عربستان، عربستان سعودی و بحرین در ژانویه سال ۲۰۱۶ روابط دیپلماتیک خود با تهران را قطع کردند و برخی دیگر کشورهای عرب سفیرانشان را به نشانه همبستگی با عربستان سعودی از تهران فراخواندند.
نقش ایران و عربستان در جنگ‌های داخلی سوریه و یمن از دیگر مواردی است که رابطه این دو کشور را دستخوش تنش‌های بسیاری کرده است.
ریاض و برخی دیگر از اعضای "کشورهای عضو شورای همکاری خلیج" فارس تهران را به دخالت در امور دیگر کشورهای عرب به منظور گسترش دامنه نفوذ خود در خاور میانه متهم می‌کنند. ایران این اتهام‌ها را همواره رد کرده است.
گفت‌گوهای "سودمند" برای هر دو طرف
خبرگزاری رویترز با نگاهی به پیشینه تنش‌های میان ایران و عربستان می‌نویسد: «اما قدمت روابط تجاری و موضوع میدان‌های مشترک نفت و گاز مانع از آن می‌شود که بسیاری از کشورهای حوزه خلیج فارس درِ [روابط] را برای همیشه بر روی ایران ببندند.»
سفیر ایران در کویت در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اهمیت این سفر، صرف نظر از پیام شورا برای ایران، گفته است: «بعد از دو سال این برای اولین بار است که وزیر خارجه کویت به تهران سفر می‌کند.»
سفر وزیر امور خارجه کویت به تهران در حالی صورت می‌گیرد که آخرین دیدار امیر کویت از ایران به سال ۲۰۱۴ بازمی‌گردد. این نخستین بار از زمان وقوع انقلاب اسلامی در ایران بود که یکی از رهبران کشورهای هم‌پیمان آمریکا در حوزه خلیج فارس به ایران سفر می‌کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز وزیر امور خارجه کویت با تاکید بر «منافع و فرصت‌های مشترک ایران و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس»، گفته است: «این گفت‌وگوها برای هر دو طرف سودمند خواهد بود. »

واکنش تندجمهوری ننگین ایران به انتقادهای حقوق بشری بریتانیا

واکنش تندجمهوری ننگین ایران به انتقادهای حقوق بشری بریتانیا

سخنگوی وزارت خارجه گزارش ارائه شده به مجلس اعیان بریتانیا درباره وضعیت حقوق بشر در ایران را مغرضانه و بی‌اساس خواند. او می‌گوید مطالب مطرح شده درباره ایران "تحریک‌آمیز و مداخله‌جویانه" است.
شب گذشته (سه‌شنبه، ۲۴ ژانویه/ ۵ بهمن) جویس انلی، معاون وزارت خارجه بریتانیا  گزارشی درباره وضعیت حقوق بشر در برخی از کشورها، از جمله ایران در مجلس اعیان این کشور ارائه کرد که با واکنش شدید دستگاه دپیلماسی جمهوری اسلامی روبرو شده است.
سخنگوی وزارت خارجه در این باره گفت: «اظهارات نادرست، ناسنجیده، تحریک‌آمیز، مداخله‌جویانه و چون همیشه برگرفته از منابع غیرموثق معاون وزارت خارجه انگلیس در مجلس اعیان این کشور در قبال موضوعات به زعم خود، حقوق بشری کشورمان ، مردود، مغرصانه و بی‌اساس است و ما آن را محکوم می‌کنیم.»
به گزارش صبح چهارشنبه روابط عمومی وزارت خارجه ایران، بهرام قاسمی مقامات بریتانیا را به "استفاده ابزاری، سیاسی و تبلیغاتی" از موضوع حقوق بشر متهم کرده و انگیزه‌ی آنها را اعمال فشار بر "کشورهای مستقل" عنوان می‌کند.
بیشتر بخوانید:  حکم ۵ سال زندان نازنین زاغری قطعی شد
نقش اطلاعات سپاه پاسداران
یکی از تازه‌ترین موارد مورد اختلاف میان تهران و لندن که در گزارش جویس انلی به مجلس اعیان به آن اشاره شده بازداشت و محاکمه شهروند ایرانی بریتانیایی "نازنین زاغری رتکلیف" است.
زاغری برای بنیاد تامسون رویترز (بنیاد خیریه وابسته به خبرگزاری رویترز) کار می‌کند و میانه‌ی فروردین ماه امسال هنگام خروج از کشور بازداشت شد.
او مدتی در کرمان زندانی بود و خرداد ماه برای محاکمه در دادگاه انقلاب تهران به زندان اوین منتقل شد. غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه سوم بهمنا ماه در جمع خبرنگارات گفته که حکم پنج سال زندان این شهروند ایرانی بریتانیایی قطعی شده است.
USA Treffen Theresa May und Hassan Rohani (Getty Images/C. Furlong) دیدار حسن روحانی و ترزا می در سپتامبر ۲۰۱۶ در نیویورک
همزمان با انتقال زاغری به تهران، سازمان اطلاعات سپاه ثارالله کرمان در اعلامیه‌ای مدعی شد او در"پروژه‌های براندازی نرم نظام جمهوری اسلامی" مشارکت داشته و یکی از "سرشبکه‌های اصلی وابسته به بیگانگان" است.
ریچارد رتکلیف، همسر زاغری همان زمان به کمپین بین‌المللی حقوق بشر گفته بود: «این اتهام یک فانتزی ساخته شده توسط مقامات سپاه پاسداران ایران است که همسرم را بیش از دو ماه حبس کرده‌اند.»
بیشتر بخوانید: سپاه پاسداران نازنین زاغری را به "جاسوسی و براندازی" متهم کرد
تنش‌های تازه در روابط تهران و لندن
روابط ایران و بریتانیا در دولت محمود احمدی‌نژاد بسیار پرتنش‌تر از پیش بود و آذر ماه ۱۳۹۰ پس از حمله اصول‌گرایان افراطی به سفارت بریتانیا در تهران روابط دیپلماتیک دو کشور به کلی قطع شد.
پس از روی کار آمدن دولت یازدهم روند عادی‌سازی روابط تهران و لندن کلید خورد و مهرماه ۹۳ برای نخستین بار پس از انقلاب ۵۷ حسن روحانی به عنوان بالاترین مقام اجرایی جمهوری اسلامی با نخست‌وزیر وقت بریتانیا دیوید کامرون دیدار و گفت‌وگو کرد.
در ادامه این روند و اندکی پس از امضای توافق هسته‌ای میان ایران و کشورهای ۱+۵ دو طرف در شهریور ۹۴ روابط خود را به سطح سفیر ارتقاء دادند.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اقدام‌هایی که برای حل اختلاف‌های میان دو کشور در سال‌های اخیر انجام شده هشدار داد: «مواضع اخیر مقامات عالی انگلیس سبب تخریب فضای لازم برای ارتقای مناسبات دو کشور می‌شود.»
او بدون نام بردن از نازنین زاغری گفته است: «در خصوص دستگیری برخی افراد، همانطور که در مذاکرات با مقامات انگلیسی اعلام شده است، طرح ادعاهای بی‌پایه و اساس حقوق بشری علیه شهروندان ایرانی را دخالت در امور داخلی خود و غیرقابل قبول می‌دانیم.»
در ماه‌های اخیر اظهارات برخی مقام‌های بریتانیایی درباره آنچه نقض حقوق بشر و بی‌ثبات کردن منطقه از سوی ایران خوانده می‌شود با انتقاد شدید تهران روبرو شده است.
رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای ۲۷ آذر سخنان ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا که به شورای همکاری خلیج فارس وعده کمک در برابر اقدام‌های تهدیدآمیز ایران در منطقه را داده بود "بی‌شرمانه" توصیف کرد.

رابطه روسیه و ایران زیر ذره‌بین دولت ترامپ


رابطه روسیه و ایران زیر ذره‌بین دولت ترامپ

آشکارا سیاست اعلام شده دولت ترامپ در قبال روسیه با سیاست اوباما یکی نیست. حال تیم ترامپ مایل است با بررسی مناسبات بین روسیه و ایران، روسیه را به فاصله گرفتن از جمهوری اسلامی تشویق کند.
مناسبات روسیه و جمهوری اسلامی ایران و مناسبات دولت ترامپ با دولت اسرائیل بر رابطه و مناسبات احتمالی میان آمریکا و روسیه سایه افکنده است. بدیهی است که جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل و نیز دیگر قدرت‌های منطقه نظیر عربستان سعودی و ترکیه اهداف بسیار متفاوتی را در منطقه دنبال می‌کنند. از این رو، نزدیکی احتمالی و همکاری سیاسی روسیه و آمریکا نمی‌تواند تاثیری بر مناسبات آنها با متحدانشان در منطقه نداشته باشد.
گسترش مناسبات روسیه و ایران
اینکه مناسبات میان روسیه و جمهوری اسلامی ایران ظرف دو سال گذشته بهبود جدی یافته، موضوعی است روشن و غیر قابل تردید. در واقعیت امر، با کاهش سطح تحریم‌ها علیه ایران که در سایه توافق هسته‌ای کشورهای ۵ به اضافه ۱ با ایران حاصل شده بود، روسیه مناسبات خود را با ایران افزایش داد.
بیشتر بخوانید: "آمادگی" ترامپ برای عملیات مشترک نظامی با روسیه در سوریه
روسیه همواره تلاش داشته است تا سطح مناسبات خود را با جمهوری اسلامی افزایش دهد. در سال ۲۰۱۵ و پس از دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران، زمینه‌های همکاری روسیه با جمهوری اسلامی ایران افزایش یافت. بر این اساس همکاری دو کشور در ارتباط با بحران سوریه و اینکه هر دو کشور سیاست مشابهی در قبال دولت بشار اسد دنبال می‌کردند، عمیق‌تر شد.
روسیه سامانه دفاع ضدموشکی را به ایران فروخت و ایران نیز پایگاه هوایی نوژه همدان را در اختیار روسیه گذارد. روسیه از این پایگاه هوایی برای حملات خود علیه داعش بهره گرفت. حال این همکاری سیاسی و نظامی با برگزاری مشترک نشست صلح آستانه که با همراهی ترکیه ممکن شده بود، ابعاد جدیدی یافته است.
حال سایت بلومبرگ با انتشار مقاله‌ای مدعی شده است که تیم دونالد ترامپ در حال حاضر سرگرم بررسی مناسبات دو کشور ایران و روسیه است و مایل است روسیه را به دوری از جمهوری اسلامی ایران  متقاعد کند. مشاوران ترامپ ارزیابی بسیار منفی نسبت به نقش جمهوری اسلامی ایران در سوریه و خاورمیانه دارند.
بیشتر بخوانید: روسیه: فروش تسلیحات تهاجمی به ایران ممکن نیست
مایکل لیدن به همراه مایکل فلین، که حال به عنوان مشاور امنیت ملی ترامپ فعالیت می‌کند، کتابی را در سال گذشته منتشر کردند به نام "میدان مبارزه". در این کتاب، غلبه بر ایران به عنوان شرط  پیروزی در جنگ علیه اسلام‌گرایی افراطی ارزیابی شده است. نویسندگان این کتاب البته روسیه را نیز به عنوان متحدی غیر قابل اعتماد در جنگ علیه داعش معرفی کرده‌اند.
معامله بر سر ایران
خبرنگار بلومبرگ به نقل از سفیر سابق آمریکا در روسیه می‌گوید معلوم نیست که دولت ترامپ برای جلب نظر مساعد پوتین به دوری از ایران حاضر به پرداخت چه هزینه‌ای است.
آیا ترامپ برای آنکه روسیه را متقاعد به فاصله گرفتن از دولت ایران بکند، مناسبات تجاری میان دو کشور را گسترش خواهد  داد یا اینکه در مسائل مورد مناقشه و از آن جمله در مورد تحریم‌های روسیه تجدید نظر می‌کند و یا حتی در مورد بحران اوکراین امتیازاتی به روسیه می‌دهد؟
ترامپ در مصاحبه‌های خود اعلام کرده است که مایل به لغو تحریم‌های روسیه در شرایط مناسب است و خواهان توافق میان دو کشور بر سر کنترل مسابقه تسلیحاتی است. اما مشکل آمریکا با ایران از این طریق حل نمی‌شود. مشاوران ترامپ به این نتیجه رسیده‌اند که حذف کامل نقش ایران در سوریه ممکن نیست، اما آنها می‌توانند روسیه را متقاعد کنند تا با کمک به بازسازی ارتش سوریه، از گستره نفوذ ایران و شبه‌نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی در سوریه بکاهد.
بیشتر بخوانید: ستایش ترامپ از پوتین: کیفیت رهبری او بیشتر از اوباماست
بر اساس ارزیابی خبرنگار بلومبرگ، موضوع گسترش مناسبات و سطح همکاری‌های دو کشور روسیه و آمریکا با دشواری‌های متعددی روبه‌روست. از یکسو نمایندگان کنگره آمریکا نسبت به سیاست نزدیکی با روسیه با دیده تردید می‌نگرند؛ به ویژه در شرایطی که هم‌اکنون تحقیقات پیرامون نقش روسیه و پوتین در کارزار انتخاباتی آمریکا در جریان است و روسیه نیز باید متقاعد شود که گسترش مناسبات این کشور با آمریکا سود و فایده بیشتری نصیب آن خواهد کرد تا از طریق مناسباتی که با جمهوری اسلامی ایران دارد.
Der Präsident dirigiert eine Menschengruppe (Illustration: Klaus Aßmann)

میزان قدرت و اختیارات رئيس‌جمهور ایالات متحده آمریکا

سه سناتور آمریکا خواهان تشدید تحریم‌های غیرهسته‌ای علیه ایران شدند

سه سناتور آمریکا خواهان تشدید تحریم‌های غیرهسته‌ای علیه ایران شدند

مارکو روبیو، تاد یانگ و جان کورنین خواهان برقراری مجدد تحریم‌های غیرهسته‌ای علیه ایران شدند. این تحریم‌های مالی و اقتصادی شامل فعالیت‌های غیراتمی، برنامه موشکی، نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم از سوی ایران می‌شود.
USA Senat verhindert erstmals Veto von Obama (picture-allaince/dpa/S. Thew) جان کورنین یکی از سه سناتوری که طرح تشدید تحریم‌ها علیه ایران را ارائه داده‌اند
مارکو روبیو، تاد یانگ و جان کورنین سه سناتور آمریکایی خواهان برقراری دوباره تحریم‌های مالی و اقتصادی علیه ایران شده‌اند. این سه تن گفته‌اند در زمینه‌های فعالیت‌های غیرهسته‌ای، تولید موشک‌های بالستیک، نقض حقوق بشر و نیز حمایت از تروریسم بین‌المللی ایران باید مورد تحریم قرار بگیرد.
مارکو روبیو در این باره گفته است: «پس از سا‌ل‌ها اعطای امتیاز یک‌طرفه به ایران و داشتن انعطاف بیش از حد در زمان دولت قبلی آمریکا، حالا زمان آن رسیده که دوباره آمریکا ایران را به دلیل حمایتش از تروریسم تحت فشار بگذارد.»
روبیو ادامه داد: «من در پی همکاری با دولت جدید هستم تا ایران در زمینه تهدیدهای هسته‌ای و غیرهسته‌ای وادار به پاسخگویی شود.»
تاد یانگ نیز ایران را "همچنان تهدیدی  برجسته" دانسته  که با حمایت از تروریسم و نیز "برنامه پرخاشگرانه موشک‌های بالستیک" به گفته او "تهدیدی علیه متحدان و در نهایت "سرزمین آمریکا"ست.
Republikanischer US-Senator Marco Rubio (D. Angerer/Getty Images) مارکو روبیو
این سناتور جمهوری‌خواه گفته طرح پیشنهادی باید نتایجی ملموس و واقعی بر ایران تحمیل ‌کند و این موضوع را روشن کند که دیگر آن زمان که فعالیت‌های تروریستی و موشکی ایران از سوی واشنگتن نادیده گرفته می‌شدند، گذشته است.
جان کورنین ایران را "اولین دولت حامی تروریسم در جهان و "بزرگترین نیروی بی‌ثبات‌کننده منطقه خاورمیانه" معرفی کرده است.
او گفته است، زمان آن فرا رسیده که دولت جدید آمریکا به همراه کنگره این کشور محدودیت‌های اقتصادی واقعی علیه ایران اعمال کنند تا نشان دهند که ایالات متحده مخالف جدی نقض حقوق بشر در ایران، فعالیت‌های تروریستی در دنیا و گسترش موشک‌های بالستیک توسط ایران است.
بیشتر بخوانید: روحانی: فعالیت‌های موشکی ایران صرفا دفاعی است
این سه سناتور به همراه دو سناتور جمهوری‌خواه دیگر مارک کِرک و کِلی آیوت طرح اولیه برقراری دوباره تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را در ماه دسامبر تهیه کرده و به مجلس سنا تسلیم کرده بودند. در این طرح بخشی از تحریم‌هایی که باید علیه ایران اعمال شوند به این ترتیب عنوان شده‌اند:
-   اعمال تحریم‌های جدید علیه سپاه پاسداران و شرکت هواپیمایی ماهان و یک خط هوایی دیگر ایران که به سپاه پاسداران برای گسترش تروریسم و نظامی‌گری کمک می‌کند.
-   ایجاد یک پایگاه دیده‌بانی در وزارت خزانه‌داری آمریکا به منظور کنترل موسسات و شرکت‌هایی که تا ۲۵ درصد از سهام‌شان متعلق به سپاه پاسداران است
-   گسترش تحریم‌های فعلی و نیز اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران برای اقداماتی که در نقض حقوق بشر انجام می‌دهد. این بند به‌ویژه کنگره را ملزم می‌کند که به طور شفاف برای آزادی تمامی شهروندان آمریکایی که دستگیر یا ربوده شده‌اند اقدامات لازم را انجام دهد.
-   تحریم اشخاص حقیقی که به طور آگاهانه به برنامه موشکی ایران کمک می‌کنند.
-   اعمال تحریم‌های جدید علیه نهادهایی که حداقل ۲۵ درصد سهام‌شان در اختیار سازمان‌هایی است که به برنامه موشکی ایران کمک می‌کنند؛ شامل نهادهای مربوط به صنایع هوا فضا، گروه صنعتی شهید همت و یا گروه صنعتی شهید باکری.
-    تمدید ممنوعیت‌های جاری علیه دسترسی مستقیم و غیرمستقیم ایران به نظام مالی آمریکا و کارآمدکردن و فراهم آوردن الزامات برای تصمیم‌گیری رئیس جمهور آمریکا درمورد حذف نام ایران یا هر کشور دیگری از فهرست کشورهای حامی تروریسم.

عربستان در پی همکاری با ترامپ برای جلوگیری از نفوذ ایران است

عربستان در پی همکاری با ترامپ برای جلوگیری از نفوذ ایران است

عادل جبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرده که این کشور خواهان گسترش همکاری‌های خود با دولت ترامپ است و از این طریق میل دارد تا جلوی نفوذ بیشتر ایران در منطقه را بگیرد. 
عادل جبیر در کنفرانس مطبوعاتی‌ای که روز سه‌شنبه (۲۴ ژانویه / ۵ بهمن) در ریاض، پایتخت عربستان برگزار شده، گفت، دونالد ترامپ از "نقش مخرب جمهوری اسلامی در منطقه آگاه بوده و خطاب به مقامات عربستان سعودی گفته که او خواهان محدود کردن نفوذ ایران در منطقه است".
دونالد ترامپ در  کارزار انتخاباتی خود بارها گفته بود که توافق هسته‌ای با ایران و لغو تحریم‌ها را به صورت کنونی آن نمی‌پذیرد و خواهان بازنگری و تجدید نظر در مفاد این توافقنامه است. بدیهی است که عرسبتان سعودی از اجرایی شدن چنین سیاستی استقبال می‌کند.
بیشتر  بخوانید: رابطه روسیه و ایران زیر ذره‌بین دولت ترامپ
جنگ نیابتی در سوریه و یمن یکی از عرصه‌های است که باعث افزایش تنش در مناسبات دیپلماتیک بین  عربستان سعودی و جمهوری  اسلامی ایران شده است. رویدادهای دیگری مثل موضوع حج یا اعدام روحانی شیعه، نمر باقر النمر در عربستان سعودی نیز در تیرگی مناسبات دو کشور تأثیرگذار بوده است.
USA Saudi Arabien Aussenminister John Kerry und Adel al-Jubeir (Reuters/C. Barria) عادل جبیر و جان کری، وزیر امورخارجه دولت اوباما
دعوت به همکاری
در همایش جهانی اقتصاد که در داووس واقع در سوئیس برگزار شده بود، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با اشاره به بحران‌های منطقه و با لحنی آشتی طلبانه گفته بود که دو کشور عربستان سعودی و ایران می‌توانند در زمینه ایجاد ثبات سیاسی در منطقه با یکدیگر همکاری کنند.
این در حالی است که طبق خبر منتشر شده از سوی سایت بلومبرگ، وزیر امورخارجه عربستان سعودی نسبت به پیشنهاد همکاری از سوی ایران هیچ واکنشی نشان نداده و بار دیگر بر مواضع عربستان سعودی در قبال جمهوری اسلامی و اینکه به باور عربستان سعودی، ایران سیاست حمایت از تروریسم را دنبال می‌کند، تاکید ورزیده است.
بیشتر  بخوانید: وزیر خارجه کویت حامل چه پیامی برای ایران است؟
سیاست اوباما در قبال عربستان سعودی سیاستی دوگانه بود. از یکسو آمریکا و عربستان سعودی ظرف سال‌های زمامداری اوباما با یکدیگر همکاری‌های گسترد‌ه‌ای داشتند و از سوی دیگر اوباما از سیاست تحریک آمیز عربستان در منطقه انتقاد می‌کرد. حال با آمدن  ترامپ عربستان سعودی بدان امید بسته است که دولت آمریکا از سیاست‌های ریاض در منطقه حمایت کند.

عادل جبیر، وزیر امورخارجه عربستان، گفته است: «ترامپ بازسازی اتحاد‌های سنتی آمریکا و یا همکاری با متحدان سنتی آمریکا را هدف  خود قرار داده است و این چیزی است که ما از آن استقبال می‌کنیم.» جبیر گفته است  که نسبت به بهبود و گسترش سطح همکاری‌های عربستان سعودی با ایالات متحده آمریکا در دوران زمامداری دونالد ترامپ  بسیار  خوش‌بین است.
او در کنفرانس مطبوعاتی خود مایکل فلین، مشاور امنیت ملی دولت ترامپ را فردی میهن‌پرست نامید که به شدت نگران امنیت آمریکا است. این در حالی است که خبرنگار بلومبرگ می‌نویسد، مایکل فلین "کسی است که اسلام را یک غده سرطانی می‌داند".

«احمدی نژاد شارلاتان تمام توافقات هاشمی رفسنجانی با سعودی را کنار گذاشت»

«احمدی نژاد  شارلاتان تمام توافقات هاشمی رفسنجانی با سعودی را کنار گذاشت»
رئیس جمهوری سابق ایران مانع از دیدار هیئت‌های خارجی با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌شد
غلامعلی رجایی و هاشمی رفسنجانی
غلامعلی رجایی مشاور اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران، در مصاحبه‌ای با سایت «جماران» به سیاست‌های خارجی محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری این کشور به ویژه در قبال کشورهای عربی و سعودی اشاره کرده است.
رجایی در مصاحبه با سایت جماران، گفت که تمام توافقاتی که هاشمی رفسنجانی با ملک عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود پادشاه سابق سعودی کرده بود را احمدی نژاد کنار گذاشت.
هاشمی رفسنجانی که از شخصیت‌های میانه‌روی ایران به شمار می‌آید، روزهای نخست سال 2017 میلادی درگذشت. او از شخصیت‌های ایرانی بود که با کشورهای عربی و پادشاهی سعودی رابطه خوبی داشت و در دوره ریاست‌جمهوری محمد خاتمی در ایران، سفر مفصلی به سعودی داشت و به توافقاتی مهم با مسئولان این کشور رسیده بود.
اما با روی کار آمدن محمود احمدی نژاد، روابط میان ایران و سعودی پر تنش شد؛ مساله‌ای که هاشمی رفسنجانی بارها نسبت به آن هشدار داد.
غلامعلی رجایی در مصاحبه با سایت جماران درباره هاشمی رفسنجانی گفت: «واقع‌گرا بود، بر اساس همین واقع‌نگری بود که دعوت ایشان مورد اجابت پادشاه عربستان قرار گرفت. خودشان بارها می‌گفتند با ملک عبدالله توافقاتی کردیم و کمیته‌هایی در رابطه با کل مشکلات منطقه و جهان اسلام نظیر قدس، لبنان، عراق و جاهای دیگر تشکیل دادیم که احمدی‌نژاد همه این توافقات مهم را کنار گذاشت».
او ادامه داد: «قبل از اینکه با ایشان افتخار همکاری داشته باشم در ملاقاتی خصوصی گفتم شما با توجه به مقبولیتی که نزد سعودی‌ها دارید چرا به عربستان نمی‌روید تا مشکلات را حل کنید؟ گفت من در سفری که چند سال قبل رفتم توافقاتی با ملک عبدالله کردم و با دست پر به ایران بازگشتم ولی احمدی‌نژاد همه این توافقات را بایگانی کرد؛ بعد دردمندانه گفت شما راضی هستی دوباره این مسیر طی بشود و نزد سعودی‌ها این امر آشکار شود که من در ایران کاره‌ای نیستم؟ به یاد دارم از شدت ناراحتی به صندلی تکیه دادم وگفتم، نه. من مثل خیلی‌ها این مسائل را نمی‌دانستم».
این در حالی است که احمدی نژاد مورد حمایت علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران بود. احمدی نژاد در دو دوره انتخابات ریاست جمهوری، در مناظره‌ها و سخنرانی‌هایش، سعی در تخریب هاشمی رفسنجانی و خانواده‌اش کرد.
در انتخابات سال 2005، احمدی نژاد بر هاشمی رفسنجانی پیروز شد. در انتخابات 2009، احمدی نژاد در مناظره با نامزدهای اصلاح طلب یعنی میرحسین موسوی و مهدی کروبی، به شدت به هاشمی رفسنجانی و خانواده‌اش تاخت.
پس از اعلام نتایج انتخابات و به راه افتادن اعتراض‌های خیابانی اصلاح طلبان که معتقد به روی دادن تقلب گسترده و سازماندهی شده بودند، علی خامنه‌ای در سخنرانی نماز جمعه، گفت که نظر احمدی نژاد به نظر او نزدیک‌تر است.
غلامعلی رجایی در ادامه مصاحبه خود افزود: «احمدی‌نژاد در این قضایا لجاجت خاصی داشت و به جای اینکه از این ظرفیت و ذخیره سرشار استفاده کند به آن اعتنایی نداشت. آقای احمدی‌نژاد که خودش برآمده از دولت هاشمی بود نه تنها به نظرات ارزشمند هاشمی در جهت برون‌رفت از بحران کشور و منطقه اهمیتی نمی‌داد بلکه طبق اطلاعی که دارم به تشریفات نهاد ریاست‌جمهوری دستور داده بود که شخصیت‌های سیاسی خارجی که به تهران می‌آیند و تقاضای ملاقات با آقای هاشمی را دارند را به دیدار ایشان نبرند. در سال 91 از مدیرکل تشریفات مجمع که نزدیک به سه دهه افتخار همکاری با هاشمی را دارد، این مطلب را شنیدم».