شنبه، تیر ۰۹، ۱۳۹۷

فاطمه هاشمی: مرگ پدرم پازل‌های مبهمی دارد

فاطمه هاشمی: مرگ پدرم پازل‌های مبهمی دارد

دختر هاشمی رفسنجانی می‌گوید پرونده درگذشت پدرش در شورای امنیت ملی باز است، علت وجود چند برابری رادیو اکتیو در بدن او روشن نیست و وصیتنامه‌ای را هم که برده‌اند به خانواده تحویل نداده‌اند.
فاطمه هاشمی رفسنجانی در گفت‌وگو با روزنامه "جهان صنعت" از پازل‌های مبهم زیادی در خصوص درگذشت پدرش یاد می‌کند و می‌گوید: «وقتی این پازل‌ها را کنار هم بگذارید ابهامات بیشتر می‌شوند.»
رفسنجانی ۱۹ دی ماه ۹۵ درگذشت و علت مرگ "ایست قلبی" اعلام شد. برادر او محمد هاشمی قبلا عنوان کرده که دلیل این ایست قلبی را برای آنها روشن نکرده‌اند.
حالا فاطمه هاشمی نیز با گذشت یک‌سال و نیم از مرگ رفسنجانی، علت درگذشت پدرش را ناروشن می‌داند و می‌گوید: «تا زمانی که دلیل یا دلایل فوت آیت‌الله مشخص نشود دست از پیگیری برنمی‌دارم زیرا شورایعالی امنیت ملی درباره چرایی وجود چند برابری رادیواکتیو در بدن پدرم پاسخی نداده است.»
فاطمه هاشمی به صورتی سربسته نقل کرده که چند روز قبل از مرگ پدرش، دو نفر در دانشگاه نزد او رفته و ضمن صحبت درباره مسائلی که قرار است برای هاشمی رفسنجانی رخ دهد، پیغام‌هایی نیز برای او داشته‌اند: «فعلا نمی‌توانم درباره پازل‌های مبهم درگذشت پدرم آن هم در این شرایط آشفته کشور صحبت بیشتری کنم، اما در آینده‌ای نزدیک درباره جزییات آن با «جهان صنعت» گفت‌وگوی مفصلی خواهم کرد.»
فاطمه هاشمی، اخباری چون فشار سیاسی به خانواده برای ترک خانه جماران و تبدیل آن به موزه، یا قرائت گزارشی محرمانه درباره درگذشت پدرش در جلسه با خامنه‌ای را تایید نکرده است.
او که رئیس "بنیاد امور بیماری‌های خاص" و عضو شورای مرکزی حزب "عدالت و توسعه" است، پیرامون ناپدید شدن وصیتنامه پدرش می‌گوید: «پس از درگذشت پدرم همه آنچه او در گاو صندوق و کشوهای دفتر کارش نگه می‌داشت به محل نامعلومی برده شده و هنوز آقایان وصیتنامه و آن چیزهایی که برداشتند و بردند را به ما تحویل نداده‌اند.»

پس از مرگ رفسنجانی، چهار عضو خانواده او از جمله فائزه هاشمی و پسرش ممنوع الخروج شده‌اند. فائزه در این باره گفته است: «شاید تصور می‌شود که ما اسنادی از اسرار نظام را در اختیار داریم که می‌خواهیم منتشرش کنیم در حالی که چنین چیزی نیست و به نظر می‌رسد با شایعات و گزارش‌ها و پرونده‌هایی که برای من درست کرده‌اند، به دنبال این هستند که عامل بیگانه، جاسوس و در این مایه‌ها چیزی در بیاورند.»
فاطمه هاشمی چند ماه قبل نیز به "اعتماد آنلاین" گفته بود که در آخرین جلسه شورای امنیت ملی به آنها گفته‌اند حوله‌ای هم  که هنگام انتقال پدرش به بیمارستان دور بدن او بود، آلودگی رادیواکتیویته داشته است.

اکبر ترکان: ارزان نگاه‌داشتن ارز یعنی گران شدن تولید

اکبر ترکان: ارزان نگاه‌داشتن ارز یعنی گران شدن تولید

مشاور روحانی می‌گوید ارزان ‌نگاه‌داشتن ارز در شرایطی که سطح عمومی قیمت‌ها افزایش یافته، به شکست تولید داخلی می‌انجامد و با فشار سیاسی ممکن نیست. دولت هنوز تصمیمی برای انتشار اسامی گیرندگان دلار ۴۲۰۰ تومانی نگرفته‌ است.
اکبر ترکان از نابسامانی ارزی و کلاهبرداری با دلار دولتی انتقاد کرده و می‌گوید ارز نیز یک کالاست و وقتی قیمت کالاهای دیگر بالا می‌رود، نرخ ارز هم باید با شیبی ملایم افزایش یابد وگرنه انفجار قیمت رخ می‌دهد: «این موضوع در مقاطع مختلفی اتفاق افتاده که یک بار آن در دولت کنونی بوده است. در دولت قبلی هم اتفاق افتاد و نرخ ارز ــ دلار ــ از ۹۵۰ تومان به ۱۲۰۰ تومان، بعد به ۲۴۰۰ تومان و ۳۷۰۰ تومان افزایش یافت. دوباره بانک مرکزی کوشش کرد با سرکوب قیمت ارز،‌ نرخ‌ها را پایین نگه دارد. این فشار متراکم شد و متراکم شد تا در نهایت نتوانستند آن را نگه دارند، از ضامن در رفت و قیمت‌ها پَرید.»
اکبر ترکان، تاخیر بانک مرکزی در تک‌نرخی کردن ارز را موجب بروز وضعیت کنونی دانسته و می‌‌گوید سال ۹۳ زمان چنین اقدامی بود.
ترکان یکی از دلایل تراکم متقاضی در بازار ارز را  عرصه‌های جدید از جمله تقاضا برای انتقال سرمایه دانسته است. اشاره او به گرجستان، ترکیه یا جمهوری آذربایجان است که مردم با فروش خانه‌ها یا املاک خودشان، در آنجا مستغلات می‌خرند.
اکبر ترکان اذعان می‌کند که تقاضا برای پس‌انداز ارزی هم به خاطر ترس مردم از وضعیت تورمی بالا رفته است. او می‌گوید دولت حریف چنین تقاضاهایی نیست و ارز ۴۲۰۰ تومانی را به متقاضی انتقال سرمایه یا پس‌انداز نمی‌دهد، بلکه آن را برای واردات کالا و نیازهای کشور تعریف کرده است.
نوبخت این را نیز پذیرفته که تلاش دولت برای دادن ارز به واردکنندگان کالا یا ارائه دهندگان خدمات موفق نبوده است: «در این هم هزار جور کلک و حقه‌بازی وجود دارد چون ارز را می‌گیرند و کالا را به نرخ ارز ۸۰۰۰ تومانی می‌فروشند.»
راهکار پیشنهادی ترکان، نظارت قاطع دولت بر دلارهای مرجع با کمک سازمان حمایت ‌مصرف‌کننده و تولیدکننده است: «باید کالای دلارهایی که دولت به نرخ ارزان داده با قیمت ارزان به دست مردم برسد و باید با کلاهبرداران و سودجویان بدون گذشت برخورد شود.»
دارایی موهوم بانک‌ها
مشاور حسن روحانی پرداخت سود ۲۰ درصدی به سپرده‌های مردم در بانک‌ها را نیز مایه تشدید روند "افزایش نقدینگی" دانسته و گفته است: «بانک‌ها بیش از ۷ درصد سود خلق نمی‌کنند و باقیمانده سود موهوم است.»
او می‌گوید مابه‌التفاوت این دو رقم از ترازنامه بانک‌ها و فروش دارایی‌ها کم می‌شود: «وقتی این دارایی‌ها کم می‌شود افزایش نقدینگی پیدا می‌شود که یک نقدینگی مهارنشده است.»

راه حل بانک مرکزی برای جمع آوری نقدینگی، عرضه سکه و ارز بوده اما ترکان می‌گوید افزایش سود بانکی امری است ضد تولید: «وقتی سود بانکی مثلا ۲۸درصد می‌شود هیچ تولیدی به جز کارهای نامشروع مثل مواد مخدر سود ندارد. کدام صنعت را سراغ دارید که ۲۸درصد سود داشته باشد. پس چه چیزی سود دارد جز کلاه‌برداری و دلالی...»
بحث سیاست‌های بانک مرکزی و دریافت کنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی در حالی بالا گرفته که وزیر ارتباطات خواهان افشای اسامی گیرندگان ارز مرجع است اما وزیر اقتصاد می‌گوید چنین اقدامی به منزله جنگ با بخش خصوصی است. محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات در توئیتی در پاسخ به محمد شریعتمداری، وزیر صنعت و معدن نوشت که فساد، موریانه و عامل بی‌ثباتی اقتصاد کشور است و باید به جنگ اقتصاد رانتی رفت.
این بحث در حالی داغ شده که حسن روحانی برای تغییر تیم اقتصادی کابینه زیر فشار افکار عمومی و نمایندگان مجلس قرار دارد. این که روحانی پیام توئیتری جهرمی را لایک کرده، در رسانه‌ها چنین تعبیر شده که او با انتشار اسامی دریافت کنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی موافق است.
روحانی روز چهارشنبه ششم تیر به رئیس بانک مرکزی و وزیر صنعت دستور داده بود که این اسامی را فاش کنند.

دریچه؛ عدم دسترسی زندانیان محیط زیستی به وکیل و ادامه بازداشت نسرین ستوده و زینب طاهری

دریچه؛ عدم دسترسی زندانیان محیط زیستی به وکیل و ادامه بازداشت نسرین ستوده و زینب طاهری


با گذشت حدود پنج ماه از بازداشت فعالان محیط زیست، هنوز برای این افراد دادگاهی تشکیل نشده و از وضعیت پرونده‌شان هم اطلاعات چندانی در دست نیست.
قوه قضائیه اتهام‌های این افراد را امنیتی اعلام کرده اما وزارت اطلاعات و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست می‌گویند در پرونده این افراد مدرکی دال بر جاسوسی نیست.
با این حال چند تن از این فعالان محیط زیست هنوز بدون دسترسی به وکیل مدافع در بازداشت به‌سر می‌برند.
محمدحسین آقاسی، وکیل دادگستری در تهران می‌گوید برای پذیرش وکالت سام رجبی یکی از این فعالان اعلام آمادگی کرد اما بازپرس پرونده با بیان اینکه نام او در میان فهرست ۲۰ نفره «وکلای مورد اعتماد» قوه قضائیه نیست، گفته است که نمی‌تواند وکالت او را بپذیرد.
نسرین ستوده، وکیل سرشناس دادگستری نیز که ۲۳ خردادماه در منزلش بازداشت شد، با وجود انتقادهای جهانی همچنان در زندان اوین به‌سر می‌برد. همسر نسرین ستوده هفته پیش خبر داد که برای این وکیل دادگستری وثیقه ۶۵۰ میلیون تومانی صادر شده اما او این وثیقه را «نامتناسب» با اتهاماتش دانسته و آن را قبول نکرده است.
محمد مصطفایی وکیل ساکن نروژ هم این میزان وثیقه را «نامتناسب و غیرقانونی» می‌داند.
و در ادامه برنامه دریچه این هفته:
  • ادامه بازداشت زینب طاهری، وکیل دادگستری در تهران
  • انتقادها از اعدام یک «مجرم نوجوان» در زندان مرکزی قم
  • بازداشت چند تن از شهروندان تهران در جریان اعتراض‌های بازاریان در روزهای اخیر
  • و خبرهایی از برخی دیگر از زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران

نرگس محمدی از زندان "به بیمارستان منتقل شد"

نرگس محمدی از زندان "به بیمارستان منتقل شد"

وکیل نرگس محمدی، زندانی سیاسی، از انتقال موکلش از زندان به بیمارستان به دلیل ناراحتی‌های متعدد جسمانی خبر داد. تقی رحمانی، همسر خانم محمدی نیز خبر بیماری و نیاز همسرش به مراقبت‌های پزشکی را تأیید کرده است.
نرگس محمدی، فعال زندانی حقوق بشر
محمد بهزادی‌راد، وکیل نرگس محمدی زندانی سیاسی و فعال حقوق بشر از بالا گرفتن بیماری موکلش خبر داده است. او که با خبرنگار سیاسی ایلنا صبحت می‌کرد روز شنبه ۹ تیر (۳۰ ژوئن) گفت: «گفته می‌شود که موکلم امروز به بیمارستان منتقل شده و من نیز در حال عزیمت به سمت بیمارستان هستم.»
بهزادی‌راد گفت: «متأسفانه خانم محمدی ناراحتی‌های مختلفی داشتند که این اواخر مثانه و کیسه صفرای ایشان با مشکل مواجه شده بود که شب گذشته حالشان بد می‌شود و به بهداری منتقل می‌شوند.»
به گزارش ایلنا، او ابراز امیدواری کرد که نرگس محمدی بتواند از آزادی مشروط استفاده کند.

"زندانی حق سلامت داشتن نیز دارد"
همزمان تقی رحمانی، همسر نرگس محمدی نیز در حساب کاربری خود در توییتر از نیاز همسرش به مداوا خبر داده است.
او شنبه ۹ تیر در توییتر نوشت: «از دیشب او با درد شدید کلیه و مشکل کیسه صفرا مواجه است. پزشک قبلا به این مشکل هشدار داده و خواستار بستری شدن وی شده بود.»
تقی رحمانی افزود که "زندانی حق زنده ماندن و سلامت داشتن هم دارد."
کانون مدافعان حقوق بشر نیز در خبری در این باره نوشت، تقی رحمانی با انتقاد از بی‌توجهی مسئولان امر در این خصوص اعلام کرد: «نرگس محمدی زندانی است اما زندانی همراه با انواع محرومیت‌ها.»
او گفت: «از سال ۱۳۹۵ با وجود این که بارها پزشک به مراقبت از وی و بستری شدن توصیه کرده بود با بی‌توجهی مسئولان مواجه شده است.»
نرگس محمدی، نایب‌‌رئیس کانون مدافعان حقوق بشر به دلیل فعالیت‌های حقوق بشری‌اش به ۱۶ سال زندان محکوم شده است. با وجود اعتراض‌های نهادهای حقوق بشری بین‌المللی درخواست اعاده دادرسی او در اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۶ از سوی دیوان عالی کشور رد شد.
نرگس محمدی که به این حکم معترض است در بهمن‌‌ماه ۱۳۹۶ در نامه‌ای به صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه به نفوذ و دخالت نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در پرونده‌های قضایی اعتراض کرده و دستگاه قضایی ایران را "ابزاری در دست نهادهای حکومت" و "بخشی از ساختار استبداد" خوانده است.
او به دلیل فعالیت‌های حقوق بشری‌اش در سال جاری برنده جایزه ساخارف انجمن فیزیک ایالات متحده آمریکا برای فعالان حقوق بشر شد.

وزیر صنعت: نمی‌خواهیم اقتصاد را به هم بریزیم

وزیر صنعت: نمی‌خواهیم اقتصاد را به هم بریزیم

اختلاف‌نظر در دولت: وزیر صنعت، معدن و تجارت، افشای فهرست کسانی را که ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفته‌اند، جنگ با بخش خصوصی می‌داند. وزیر ارتباطات می‌گوید بخش خصوصی پاکدست از انتشار لیست حمایت می‌کند و باید به جنگ اقتصاد رانتی رفت.
محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران می‌گوید فهرست اسامی کسانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفته‌اند در اختیار بانک مرکزی است؛ اما افشای نام ثبت سفارش‌کنندگان، به معنای جنگ با بخش خصوصی خواهد بود.
او افزوده که لیست اعلامی وزیر ارتباطات، به کسانی مربوط می‌شد که تخصیص ارز داشتند و تامین ارز آنها صورت نگرفته بود: «ما نمی‌خواهیم به جنگ اقتصاد کشور برویم و اقتصاد را به هم بریزیم بلکه تصمیماتی بر پایه عقل خدادادی خواهیم گرفت که به صلاح اقتصاد باشد.»
سخنان شریعتمداری، روز شنبه ۹ تیر در نشستی به مناسبت روز صنعت و معدن بیان شده‌اند.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات در واکنش به اظهارات وزیر صنعت در توئیتر نوشت: «با ایمان قلبی که بر پایه عقل خدادادی است می‌گویم فساد، موریانه و عامل بی‌ثباتی کشور است.»
او افزوده که باید به جنگ اقتصاد رانتی رفت: «بخش خصوصی پاکدست از انتشار لیست ارزبگیران حمایت کرده و خواهد کرد.»
وزارت ارتباطات یک هفته قبل فهرست شرکت‌هایی را که با دلار ۴۲۰۰تومانی، موبایل و لوازم جانبی وارد کرده بودند، منتشر کرد.
محسن کوهکن، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم اعلام لیست دریافت کنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی را ضروری می‌داند و می‌گوید: «این مطالبه کمیسیون است و صراحتا می‌گویم اگر کسی مخالف با اعلام لیست دریافت‌کنندگان ارز دولتی باشد، نام خودش زیر یک علامت سوال بزرگ است.»
او اقدام وزیر ارتباطات در اعلام اسامی افراد را کار بسیار درستی در عرصه "خودکنترلی بین واردکننده و فروشنده" خوانده است: «وقتی اسم من در یک لیستی ارائه شود که ارز دولتی گرفته ‌و بعد کالا را با افزایش ۸۰ درصدی قیمت عرضه می‌کنم، آن وقت شما شاکی و معترض می‌شوید.»
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس می‌گوید انصاف نیست در ماجرای تلفن همراه، کسی ارز دولتی بگیرد و سپس روی هر گوشی دو میلیون تومان سود ببرد: «عده قلیلی که اگر بررسی کنیم ارزی را جابجا نکرده‌اند و با تلفن به صورت صوری به دوستانشان صبح ارز فروختند و عصر ارز خریدند و همین‌ها با ایادی‌شان قیمت را همین طور بالا برده‌اند.»
محسن کوهکن این اقدام‌ها را مصداق اخلال در نظم اقتصادی خوانده و گفته که اعلام اسامی کافی نیست بلکه باید عوامل این اخلال را طبق قانون، به اشد مجازات رساند.

سیاست دولت روحانی در تک نرخی اعلام کردن ارز، به رشد معنادار تقاضا برای واردات کالا منجر شد؛ چیزی که نهایتا التهاب بازار را دامن زد. این سیاست از نگاه بسیاری تحلیلگران اقتصادی، امری شکست خورده تلقی می‌شود و تقاضا برای شناسایی و معرفی گیرندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی را بالا برده است.
‌تشنج در بازار ارز و سیاست‌های بانکی ایران در حالی بالا گرفته که رسانه‌های داخلی از جمع‌بندی دولت برای تغییر رئیس بانک مرکزی خبر می‌دهند. پنج سال قبل وقتی ولی‌الله سیف به این مقام رسید، نرخ برابری دلار سه هزار تومان بود. دلار هم اینک در بازار آزاد بالاتر از هشت هزار تومان معامله می‌شود.

دادستان سخیف و جنایتکار و مزدورتهران : ۵ دانشجو به یک تا پنج سال حبس محکوم شدند

دادستان سخیف و جنایتکار و مزدورتهران : ۵ دانشجو به یک تا پنج سال حبس محکوم شدند

به گفته دادستان تهران، ناآرامی‌های ۹۶ نه تظاهرات بلکه اغتشاش بوده و "شرکت در آشوب و اغتشاش" جرم است. دادستان همچنین گفت وزارت علوم تاکنون اسامی دانشجویان بازداشتی را اعلام نکرده و پنج دانشجو حکم یک تا ۵ ساله گرفته‌اند.
دادستان دادستان عمومی و انقلاب تهران اعلام کرد که ناآرامی‌های ۹۶ در تهران و حدود ۱۰۰ شهر ایران تظاهرات نبوده، بلکه "اغتشاش" و "آشوب" بوده است. او همچنین در ارتباط با دانشجویان دستگیر شده گفت که پنج تن از این دانشجویان به حبس محکوم شده‌اند. او گفت که «شرکت در آشوب و اغتشاش جرم است و این به قشر خاصی هم ربط ندارد».

عباس جعفری دولت آبادی روز شنبه ۹ تیر در مصاحبه با خبرنگاران افزود: «تاکنون پنج نفرشان (دانشجویان) را شناسایی کردیم که برایشان حکم صادر شده است که اینها فرصت اعتراض دارند. بجای اینکه بروند و اعتراض کنند، فضاسازی می‌کنند.»
اخیرا جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به احکام سنگین زندان از حضور در امتحانات امتناع کردند. برخی از استادان دانشگاه هم به دانشجویان پیوستند.
اعتراض به احکام سنگین علیه دانشجویان
منصورغلامی، وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری پیش از این در ارتباط با اتهامات دانشجویان گفته بود که حتی اگر "قضائی" هم باشد٬ باید در دانشگاه مورد بررسی قرار گیرد. اما مقامات قضائی به این موضوع هم توجهی نکرده‌اند.
محمدرضا تابش، نایب رئیس فراکسیون امید در مجلس از وزیر علوم خواست که شخصا درباره پرونده دانشجویان زندانی به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نامه بنویسد. اما این اقدام انجام نگرفت.
شهیندخت مولاوردی، دستیار امور حقوق شهروندی رئیس جمهور اخیرا تائید کرد که اقدام خاصی هم پیش از صدور احکام برای دانشجویان بازداشتی انجام نشده است.
دستیار رئیس جمهوری اما تاکید کرد: «بعد از این که متوجه شدیم احکام سنگینی صادر شده پیگیری‌هایی را آغاز کرده‌ایم.»
شهیندخت مولاوردی ابراز امیدواری کرده که در مرحله تجدید نظر با مجموع عوامل و شرایطی که در نظر گرفته می‌شود، به "احکام مناسب و تبرئه" برسیم.
حال دادستان تهران در پاسخ به اعتراض احکام صادره علیه دانشجویان می‌گوید: «اخیراً برخی از طرفداران اینها هم گفته‌اند که اصلاً شرکت در این تظاهرات جرم نیست. چه کسی این حرف را زده؟ قانون می‌گوید شرکت در آشوب و اغتشاش و دعوت به آشوب و اغتشاش جرم است و مجازات بسیار سنگینی هم دارد.»
این مقام قضائی تاکید کرد: «اولاً حوادث دی ماه سال ۹۶ تظاهرات نبود، بلکه آشوب و اغتشاش بود. پس اینکه کسی بیاید و بگوید من دانشجو هستم و در تظاهرات شرکت می‌کنم، نمی‌شود. تظاهرات قانونی نیاز به مجوز دارد. اینها مجوز نداشتند، بلکه ریخته‌اند در خیابان و آتش زده‌اند و شعارهای ساختارشکنانه داده‌اند و پلیس آنها را دستگیر کرده است.»
دادستان تهران: وزیر علوم اسامی دانشجویان را نداد
دادستان عمومی و انقلاب تهران درباره درخواست وزارت علوم هم گفت: «وزارت علوم تا این لحظه به ما رسماً اسامی را نداده است و بعد از پیگیری‌های تلفنی، نام چند نفر را دادند. این تعدادی که ما شناسایی کردیم، احکام شان صادر شده و توصیه می‌کنیم به احکام خود اعتراض کنند و دادگاه‌های تجدیدنظر به این نکات توجه خواهند کرد.»
دادستان همچنین گفته است که برخی از این دانشجویان مربوط به "جریان‌های سیاسی هستند؛ نه جریان های سیاسی داخل نظام، بلکه ممکن است از گروه های خاصی باشند".
دادستان تهران درباره ادامه روند پرونده دانشجویان زندانی نیز گفت: «پیشنهاد ما این است که ابتدا وزارت علوم اسامی اینها را به ما بدهد تا پرونده‌شان را ببینیم. اگر واقعاً نهادهای امنیتی و پلیس به ما گزارش بدهند که اینها آن طور که در گزارشات اولیه آمده، نبوده‌اند حتما محاکم به آنها توجه می‌کنند.»

یزیدعلی خامنه‌ای دزد و جنایتکار و فاسد و سخیف حرامزاده : برنامه دشمن ایجاد شکاف میان نظام و مردم است

یزیدعلی خامنه‌ای دزد و جنایتکار و فاسد و سخیف حرامزاده : برنامه دشمن ایجاد شکاف میان نظام و مردم است

آیت‌ شیطان  خامنه‌ای دزد جنایتکار و فاسد ، رهبر جمهوری ننگین اسلامی ایران در سخنانی در تهران هدف از تحریم‌های آمریکا و فشارهای اقتصادی را "به‌ستوه آوردن مردم" خواند و گفت، آمریکا برای رسیدن به اهداف خود با برخی کشورهای منطقه ائتلاف کرده است.
آیت‌ شیطان علی خامنه‌ای دزد و جنایتکار و فاسد حرامزاده ، رهبر جمهوری ننگین  اسلامی ایران در سخنانی در روز شنبه ۹ تیر (۳۰ ژوئن) همگان و به‌ویژه مسئولان را به هشیاری و دوری از "سستی و تسلیم در مقابل دشمن" فرا خواند. او گفت، با تقویت "مؤتلفه‌های اقتدار ملی... بدخواهان بار دیگر در رسیدن به اهداف خود ناکام خواهند ماند".
خامنه‌ای هدف دشمن را "ایجاد اغتشاش و ناآرامی" در ایران قلمداد کرد و سپاه پاسداران را از "مؤتلفه‌های قدرت" دانست " که باید از نظر کیفی‌، ‌روز به روز اعتلاء یابد و از ظرفیت‌های فراوان آن استفاده شود".

رهبر جمهوری ننگین اسلامی که در مراسم دانش‌آموختگی دانشجویان افسری و تربیت پاسداری در تهران سخن می‌گفت تأکید کرد که آمریکا برای ایجاد این "اغتشاش، ناآرامی و ناامنی" در ایران با "کشورهای روسیاه و مرتجع منطقه" ائتلاف کرده است.
آیت‌ شیطان  خامنه‌ای دزدو فاسد و جنایتکار "برنامه دشمن" را "ایجاد شکاف و جدایی میان نظام و مردم" خواند و افزود: «فشار اقتصادی وارد می‌کنند تا ملت را از نظام جدا کنند.»
خامنه‌ای اعتراضات دی‌ماه ۱۳۹۶ که سپاه پاسداران نقش عمده‌ای در سرکوب آن ایفا کرد و عمدتا بر پایه اوضاع بد معیشتی شکل گرفته بود را نیز "شیطنت‌کاری‌ها"یی خوانده بود که با کمک یک دولت "خرپول" منطقه ایجاد شده است.
یزیدعلی خامنه‌ای دزد و جنایتکاروفاسد  گفت، آمریکا چون به تنهایی نمی‌تواند به هدف خود برسد با کشورهای منطقه دست به ائتلاف زده و این کشور به دلیل "قدرت و پیشرفت‌های نظام جمهوری اسلامی" دشمنی‌اش روز به روز بیشتر شده است.
رهبر جمهوری اسلامی که پس از اعتصاب در بازار تهران و چند شهر دیگر سخن می‌گفت، هدف از تحریم‌های آمریکا و فشارهای اقتصادی را "به ستوه آوردن مردم" خواند و گفت، اما مردم و جوانان با "انسجام" خود آن‌ها را شکست خواهند داد.
انتساب نا‌آرامی‌ها به "کشورهای بیگانه و دشمن" در حالی از سوی مقامات جمهوری اسلامی صورت می‌گیرد که یکی از شعارهای اصلی معترضان در تجمع‌های دی‌ماه سال گذشته و همچنین اعتراضات هفته‌های اخیر در شهرهای مختلف ایران، "دشمن ما همین‌جاست، دروغ می‌گن آمریکاست" بوده است.
اعتصاب و تظاهرات بازارایان پس از بالا رفتن پرشتاب ارزش برابری دلار در برابر ریال ایران صورت گرفت که بسیاری از ناظران عوامل آن را "داخلی" می‌دانند.
"سه جریان معارض در داخل"
علی خامنه‌ای دشمنان داخلی را سه جریان خواند که شامل "لیبرال‌های دلبسته به غرب"، "کمونیست‌های اسلحه‌‌به‌دست" و سازمان مجاهدین خلق می‌شود.
او همچنین مسئولان را به انجام وظایف خود و دوری از اشرافی‌گری فرا خواند. خامنه‌ای با اشاره به توصیه برخی برای تسلیم در برابر آمریکا افزود: «هزینه تسلیم شدن به‌مراتب بیشتر از هزینه مقاومت و ایستادگی است و فایده و دستاوردهای ایستادگی صدها برابر بیشتر از هزینه‌های تسلیم شدن است.»

«مدیران شرکت‌های ایرانی برای دورزدن تحریم‌ها از گذرنامه‌های فروشی استفاده می‌کنند»

«مدیران شرکت‌های ایرانی برای دورزدن تحریم‌ها از گذرنامه‌های فروشی استفاده می‌کنند»

بر اساس گزارش رویترز، رئیس‌جمهوری کومور که در حوزه علمیه قم درس خوانده بود و او را "آیت‌اللهِ کومور" می‌خواندند، در دوره احمدی‌نژاد ۳۰۰ گذرنامه برای مدیران شرکت‌هایی ایرانی صادر کرد تا تحریم‌های بین‌المللی را دور بزنند.
دیدار محمد سامبی، رئیس‌جمهوری پیشین کومور با مقامات جمهوری اسلامی در سال ۱۳۸۹
کشور آفریقایی قمر (کومور) در ماه ژانویه ۲۰۱۸ شمار زیادی گذرنامه‌هایی که اتباع خارجی خریده بودند را باطل کرد. این مجمع‌الجزایر واقع در حاشیه جنوب شرقی قاره آفریقا بدون اشاره به دلیل ابطال این گذرنامه‌ها، تنها اعلام کرده است که آنها بدون رعایت ضوابط صادر شده بودند.
با این حال فهرست موثقی از کل دریافت‌کنندگان گذرنامه‌های کومور به دست خبرگزاری رویترز رسیده است. رویترز اما مشخص کرده که ابعاد این مسئله بیش از آن چیزی است که مقامات این کشور کوچک آفریقایی اعلام می‌کنند.
بر اساس اطلاعات رویترز، بیش از ۱۰۰ گذرنامه از ۱۵۵ گذرنامه‌ای که در ماه ژانویه باطل شده‌اند، متعلق به اتباع ایرانی بوده است.

در میان این افراد، مدیران شرکت‌هایی را می‌توان یافت که در حوزه‌ها‌ی کشتیرانی، نفت و گاز، معاملات ارز و فلزات گران‌بها فعال هستند. تمام این حوزه‌ها هدف تحریم‌های بین‌المللی بوده‌اند. برخی از این افراد بیش از یک گذرنامه کومور (قمر) را خریده بودند.
دیپلمات‌ها و مقامات امنیتی کومور و کشورهای غربی نگران از این هستند که برخی از این ایرانیان از گذرنامه‌ها برای دورزدن تحریم‌های بین‌المللی استفاده کرده باشند.
این گزارش می‌افزاید، اگرچه هیچ‌یک از این افراد یا شرکت‌ها هدف تحریم نبوده‌اند، اما در شرایطی که محدودیت‌هایی برای ایران وضع شده است، گذرنامه دوم می‌توانسته کمک بزرگی باشد.
دارندگان گذرنامه کشور کومور می‌توانند بدون روادید به شماری از کشورهای خاورمیانه و آسیای دور سفر کنند. این گذرنامه‌ها می‌توانسته برای ایرانیان امکان گشایش حساب‌های بانکی و ثبت شرکت‌ها در کشورهای خارجی را فراهم آورد.
دولت ایران صدور گذرنامه کشورهای بیگانه برای اتباع خود را مجاز نمی‌داند. اما یک منبع ایرانی مطلع از فروش این گذرنامه‌ها به رویترز گفته است که وزارت اطلاعات و امنیت جمهوری اسلامی برای شماری از مدیران ارشد ایران چراغ سبز داده بود تا بتوانند با تهیه یک گذرنامه خارجی امکان سفر و تسهیلات تجاری و تراکنش‌های پولی برای خود فراهم آورند.
کنت کاتسمن، کارشناس امور خاورمیانه در مؤسسه پژوهش‌های کنگره آمریکا، در این رابطه گفته است که کشور کومور تنها یکی از کشورهای آفریقایی است که ایران تلاش کرده از طریق نفوذ دیپلماتیک، تجارت‌های جهانی خود را ادامه دهد.
کاتسمن می‌افزاید، با گذرنامه‌ی کومور می‌توان کارهایی انجام داد که مشخص نمی‌شود عامل آن یک ایرانی است.
در فهرست محرمانه کل دریافت‌کنندگان گذرنامه کومور، که در اختیار رویترز قرار گرفته است، محل تولد بیش از ۱۰۰۰ نفر از آنهایی که میان سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۱۷ گذرنامه خریده‌اند، ایران بوده است.
اکثر این گذرنامه‌ها میان سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ خریداری شده‌اند؛ و این دقیقا زمانی است که تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، به ویژه در حوزه نفت و گاز و فعالیت‌های بانکی، تشدید شده بود.
دیگر افرادی که گذرنامه کومور را خریده‌اند ازجمله از اتباع کشورهای سوریه، افغانستان، عراق، چین و شماری کشورهای غربی بوده‌اند.
ایرانیان در میان محافظان شخصی رئیس‌جمهوری کومور
کشور کومور (قمر) با ۸۰۰ هزار جمعیت، برنامه فروش گذرنامه‌ی خود را از سال ۲۰۰۸ آغاز کرد، زیرا این کشور به پول نقد نیاز داشت.
در آن زمان کومور با امارات متحده عربی و کویت به توافق رسید که بادیه‌نشینان این دو کشور عربی که عاری از ملیت و حقوق شهروندی محلی بودند، از سند هویت برخوردار شوند. قرار بود دولت‌های این دو کشور گذرنامه‌های کومور را بخرند و میان بادیه‌نشینان تقسیم کند.
احمد عبدالله محمد سامبی، رئیس‌جمهوری پیشین کومور، مشهور به آیت‌اللهِ کومور احمد عبدالله محمد سامبی، رئیس‌جمهوری پیشین کومور، مشهور به "آیت‌اللهِ کومور"
در عوض دولت کومور قرار بود در قبال صدور گذرنامه چند صد میلیون دلار به منظور تقویت نظام اقتصادی کشور خود دریافت کند. این رقم به ۶۰۰ میلیون دلار در سال می‌رسید.
در همین زمان دولت کومور روابط نزدیک‌تری با جمهوری اسلامی ایران برقرار کرد. احمد عبدالله محمد سامبی از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ ریاست جمهوری کومور را برعهده داشت. محمد سامبی سال‌ها در حوزه علمیه قم ایران درس خوانده بود.
بر اساس گفت‌وگوهایی که رویترز با افراد محلی کومور داشته است، شماری از محافظان شخصی محمد سامبی ایرانی بودند. تحقیقات اندیشکده "چتم هاوس" نشان می‌دهد که در کومور محمد سامبی را "آیت‌اللهِ کومور" می‌نامیدند.
سامبی در سال ۲۰۰۸ (۱۳۸۹) به ایران سفر کرد؛ و این زمانی بود که محمود احمدی‌نژاد می‌کوشید مناسبات جمهوری اسلامی را با کشورهای آفریقایی و آمریکا لاتین گسترش دهد. سال بعد نیز احمدی‌نژاد راهی کومور شد.
در این زمان بود که به دستور سامبی بیش از ۳۰۰ گذرنامه کوموری به ایرانیان فروخته شد.
محمد سامبی تاکنون به پرسش‌های هیأت تحقیق قضایی کومور در مورد گذرنامه‌های صادرشده پاسخ نداده است.

وزارت خارجه جمهوری ننگین اسلامی ایران به انتقاد پومپئو ازیزیدعلی خامنه‌ای دزد و جنایتکار پاسخ داد

وزارت خارجه جمهوری ننگین اسلامی ایران به انتقاد پومپئو ازیزیدعلی خامنه‌ای دزد و جنایتکار پاسخ داد


بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران
یک روز پس از آن‌ که وزیر خارجه آمریکا جمهوری اسلامی را متهم کرد که با حمایت از شورشیان حوثی در یمن به بحران انسانی در این کشور دامن می‌زند و آیت‌ شیطان خامنه‌ای را مسئول این بحران دانست، سخنگوی وزارت امور خارجه به این اتهام پاسخ داد.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز جمعه، هشتم تیر، گفت که «آمریکا خود باید پاسخگوی سیاست‌های مخرب و غلط» خود باشد.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در پیامی توئیتری نوشت: «حمایت ایران از حوثی‌ها در یمن نه تنها این امکان را برایشان فراهم می‌آورد که به عربستان سعودی و امارات متحده عربی حمله کنند، بلکه شرایط انسانی در یمن را که هم‌اکنون نیز به شدت بحرانی است، بحرانی‌تر می‌کند.»
آقای پومپئو در ادامه توئیت خود با اشاره به رهبر جمهوری اسلامی نوشت: «آیت‌الله خامنه‌ای باید به خاطر بی‌ثبات ساختن امنیت خلیج [فارس] و به درازا انجامیدن رنج مردم یمن جوابگو باشد.»
به گزارش خبرگزاری مهر، بهرام قاسمی در واکنش به این پیام، سخنان وزیر خارجه آمریکا را «اظهارات دروغ، بی‌پایه و فرافکنی‌های تکراری و ملال‌آور وزیر امور خارجه آمریکا دربارهٔ نقش ایران در منطقه» توصیف کرد.
بهرام قاسمی، ائتلاف عربی را که با شورشیان حوثی در یمن مبارزه می‌کنند «متجاوزین زیاده‌خواه» نامید و گفت که بمباران‌های آنها در یمن با «مجوز» آمریکا صورت می‌گیرد.
تهران در جنگ داخلی یمن از شورشیان شیعه حوثی حمایت می‌کند که صنعا، پایتخت این کشور، را در اختیار گرفته‌اند، اگرچه جمهوری اسلامی همواره اتهام تأمین اسلحه برای حوثی‌ها را رد کرده‌ است.
از سویی عربستان سعودی نیز با تشکیل ائتلافی نظامی علیه حوثی‌ها از مارس ۲۰۱۵ تاکنون دست به نبردی درازمدت در یمن زده‌ است.
ریاض دولت عبدربه منصور هادی را به رسمیت می‌شناسد و از استقرار دولت او در یمن حمایت می‌کند.
حوثی‌ها و آقای صالح می‌گویند که منصور هادی حکومتی «فاسد» تشکیل داده بود و مشروعیت خود را از دست داده، اما قطعنامه ماه آوریل شورای امنیت سازمان ملل متحد حکومت او را قانونی می‌داند.
بهرام قاسمی روز جمعه در واکنش خود «نقش» آمریکا در «مجوز» دادن به عملیات بازگرداندن رئیس جمهوری یمن به قدرت را «مخرب» دانسته و گفت: «آن چه موجب ناامنی و بحران در منطقه ماست دست‌اندازی‌ها و دخالت‌های غلط و نامشروع آمریکاست.»

دادستان تهران جنایتکاروفاسددولت‌آبادی دانشجویان بازداشتی دی‌ماه را با «جریان‌های خارج» مرتبط دانست

دادستان تهران جنایتکاروفاسددولت‌آبادی دانشجویان بازداشتی دی‌ماه را با «جریان‌های خارج» مرتبط دانست


در واکنش به اعتراض به حکم سنگین دانشجویان بازداشتی دی‌ماه، دادستان تهران روز شنبه، ۹ تیرماه، ضمن اشاره به این که وزارت علوم هنوز اسامی آنها را اعلام نکرده، این دانشجویان را به «جریان‌های سیاسی خارج» از کشور مرتبط معرفی کرد.
این مقام قوه قضاییه همچنین تاکید کرد که اعتراضات دی‌ماه سال ۹۶ «تظاهرات نبود، بلکه آشوب و اغتشاش بود»، که «مجازات بسیار سنگینی هم دارد».
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، به نقل از دادستان تهران، دلیل صدور حکم سنگین برای بعضی از این دانشجویان ارتباط آنها با «گروه‌های خاص» خارج از کشور است.
این مقام قضایی به نام و نشان این گروه ها و نوع ارتباط احتمالی دانشجویان با آنها اشاره نکرد.
این نخستین بار است که چنین اتهامی برای دانشجویانی مطرح می‌شود که در جریان اعتراضات گسترده دی‌ماه سال ۹۶ بازداشت شده و در دادگاه به احکام «سنگین» تا هشت سال زندان هم محکوم شدند.
در دی‌ماه گذشته همزمان با اعتراض‌های سراسری در ایران، بیش از یکصد دانشجو عمدتا در تهران بازداشت شدند و کمتر از دو ماه بعد محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس، خبر داد که برای پنجاه تن از این دانشجویان پرونده قضایی تشکیل شده است.
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی اتهام بازداشت‌شدگان را اعلام نکرد، اما فرید موسوی، دیگر نماینده مجلس، این بازداشت‌ها را «پیشگیرانه» خواند.
پس از انتشار گزارش‌هایی از صدور احکام سنگین برای عده‌ای از این دانشجویان، از جمله هشت سال حبس برای علی مظفری، دانشجوی دانشگاه تهران، دانشجویان چند دانشگاه در این شهر دست به اعتراض زده و حتی از شرکت در امتحانات آخر سال نیز سر باز زدند.
در پی این اعتراضات بود که شهیندخت مولاوردی، دستیار ویژه رئیس جمهور در امور شهروندی، در آغاز تیرماه ضمن انتقاد از احکام «سنگین» از «پیگیری‌های دولت» در این زمینه خبر داد.
خانم مولاوردی تعداد این دانشجویان را ۱۱ تن اعلام کرد.
در همین زمینه منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فن‌آوری، نیز روز ششم تیر با اشاره به این که «احکام صادر شده برای دانشجویان به نظر ما هم سقف بالایی دارد» گفت که با مسئولان قوه قضائیه در این باره صحبت کرده است.
با این حال اکنون عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران، می‌گوید که «وزارت علوم تاکنون درخواست رسمی در رابطه با دانشجویان نداشته و اسامی آنها را نیز اعلام نکرده است.»
آقای دولت‌آبادی حتی درباره آمار ۱۱ دانشجو نیز ابراز شک و تردید کرده و گفت که «ما تاکنون پنج نفرشان را شناسایی کردیم که برایشان حکم صادر شده است».
به گفته دادستان تهران، حکمی که برای این دانشجویان صادر شده «از یک تا پنج سال حبس است»، با این حال «برخی از اینها چند فقره اتهام دارند و تا هشت سال حبس هم گرفته‌اند».
او در ادامه توضیح داد: «برخی از این دانشجویان مربوط به جریان‌های سیاسی هستند؛ نه جریان‌های سیاسی داخل نظام، بلکه ممکن است از گروه‌های خاصی باشند و اگر احکام‌شان شدید بوده به همین لحاظ است.»
علنی شدن احکام دانشجویان از چند ماه پیش آغاز شد و پیش از این گزارش شده بود که لیلا حسن‌زاده، محسن حق‌شناس و سینا ربیعی، از دانشجویان دانشگاه تهران، به ترتیب به شش، دو و یک سال حبس و همچنین ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده‌اند.
محمود صادقی، نماینده مجلس، روز پنج‌شنبه، هفتم تیر، در پیامی توئیتری خبر داد که احکام این دانشجویان با استناد به گزارش‌ها و بازجویی‌های وزارت اطلاعات دولت حسن روحانی صادر شده است.
دانشجویان معترض هم پیشتر وزارت اطلاعات دولت روحانی را مسئول بازداشت دانشجویان معرفی کرده و در گفت‌وگو با مقام‌های وزارت علوم، از عملکرد دولت روحانی در این زمینه به شدت انتقاد کرده بودند.

سوءقصد به مسئول حراست اداره کل ارشاد سیستان و بلوچستان

سوءقصد به مسئول حراست اداره کل ارشاد سیستان و بلوچستان

مسئول حراست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان توسط افراد ناشناس در زاهدان ترور شد. این مقام محلی پس از سوءقصد به بیمارستان انتقال یافته و گفته می‌شود وضعیت عمومی او رو به بهبودی است.
عکس تژئینی از آرشیو
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان جمعه شب ۸ تیر (۲۹ ژوئن) گفته است: «ساعتی پیش افراد ناشناس در پی تعقیب اسماعیل سعیدی نسب مسئول حراست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مقابل منزل یکی از آشنایان وی، او را مورد هدف گلوله قرار دادند.»
حسین مسگرانی در مصاحبه با خبرگزاری دولتی ایرنا می‌گوید که مهاجمان مسلح از یک دستگاه خودروی پراید به این مقام محلی شلیک کردند.
مسگری در باره جزئیات این سوءقصد افزود: «در این حادثه سه گلوله به بدن مسئول حراست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان اصابت کرده است. سعیدی بلافاصله به بیمارستان منتقل شده و هم اینک وضعیت عمومی وی در حال بهبودی است.»

ایرنا در پایان گزارش خود همچنین آورده است که "نهادهای امنیتی سیستان و بلوچستان سرنخ هایی از مسببان این حادثه به دست آورده‌اند.
اما هنوز هیچ گروهی مسئولیت این ترور را برعهده نگرفته است.
مرزهای جنوب شرقی ایران یکی از ناامن‌ترین مرزهای ایران است و بارها در این نواحی درگیری‌های مسلحانه رخ داده است.
کمپین فعالین بلوچ گزارش داده است که مسئولیت تامین امنیت استان سیستان و بلوچستان با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است و سپاه برای تامین امنیت منطقه بین "عشایر بلوچ" سلاح تقسیم کرده است.
کمپین فعالین بلوچ از "ناامنی‌های سیستماتیک" گزارش داده و نوشته است: «موضوع "ناامنی‌های سیستماتیک" اکنون تبدیل به حرف اول در بلوچستان شده و مردم بر سر سفره‌های خود پیوسته از آن صحبت می‌کنند و ائمه جمعه بارها به درخواست مردم در این باره سخنرانی کرده و از سپاه خواسته‌اند سیاست مسلح کردن عشایر بلوچ را ملغی کرده و سلاح فقط به دست ارگان‌های نظامی باشد.»

گروه ویژه اقدام مالی به ایران برای اصلاح قوانین خود سه ماه وقت داد

گروه ویژه اقدام مالی به ایران برای اصلاح قوانین خود سه ماه وقت داد


گروه ویژه اقدام مالی که با پولشویی در گستره جهانی مبارزه می‌کند روز جمعه ۸ تیر اعلام کرد، ایران تا پاییز سال جاری مهلت دارد دست به اصلاحاتی بزند که با هنجارها و قواعد جهانی در این زمینه مطابق باشد و در غیر این صورت باید تبعات آن را بپذیرد، از جمله انصراف سرمایه‌گذاران از سرمایه‌گذاری در این کشور.
تهران به دنبال توافق هسته‌ای با قدرت‌های جهانی در سال ۲۰۱۵ که تحریم‌ها علیه برنامه هسته‌ای این کشور را ملغی می‌ساخت، تلاش کرده که سرمایه‌گذاران خارجی را جذب کند.
دولت حسن روحانی در این راستا خواسته است که ضوابط گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) را که با پولشویی دولت‌ها و تامین مالی تروریسم مبارزه می‌کند به اجرا درآورد تا ایران از فهرست سیاهی که سرمایه‌گذاران خارجی را از همکاری با آن روی‌گردان می‌کند، خارج شود.
گروه ویژه اقدام مالی در بیانیه خود که خبرگزاری رویترز روز شنبه آن را بازتاب داده عنوان کرده است: «اف‌ای‌تی‌اف از ناکامی ایران در اجرای این برنامه که ضعف‌های ایران در زمینه مبارزه با پولشویی دولت‌ها و تامین مالی تروریسم را برطرف می‌کرد، ناامید است.»
این بیانیه اضافه می‌کند: «اف‌ای‌تی‌اف انتظار دارد که ایران بلافاصله مسیر اصلاحات را به سرعت دنبال کند تا اطمینان دهد که همه موارد باقی‌مانده در این برنامه برطرف شده‌اند... ما انتظار داریم که اصلاحیه‌های مربوط به مبارزه با پولشویی دولت‌ها و تامین مالی تروریسم در قوانین خود را تا اکتبر ۲۰۱۸ تصویب کند به نحوی که به طور کامل با ضوابط اف‌ای‌تی‌اف همخوانی داشته باشد. در غیر این صورت، اف‌ای‌تی‌اف تصمیمات مقتضی خواهد گرفت و دست به اقدامات لازم خواهد زد.»
دولت حسن روحانی در لوایح چهارگانه‌ای به دنبال «پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌یافته»، «پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم»، «اصلاح قانون مبارزه با پولشویی» و «اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» است تا ایران در لیست سیاه گروه اقدام ویژه مالی قرار نگیرد، اما موضع‌گیری اخیر علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، علیه پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تامین منابع مالی تروریسم، شرایط را پیچیده ساخته است.
آیت‌الله خامنه‌ای در آخرین روز خرداد خواستار کنار گذاشته شدن این لوایح شد و از مجلس ایران خواست که به طور مستقل قانون‌های خود را در زمینه پول‌شویی و مقابله با تأمین مالی تروریسم وضع کند.
یکی از اعضای هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی اما خبر داده که حسن روحانی و علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، قرار است در این باره با آقای خامنه‌ای دیداری داشته باشند.
گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) از سال ۱۹۸۹ تأسیس شده است و استانداردهای بین‌المللی ضد پول‌شویی و ضد تأمین مالی تروریسم را کنترل می‌کند. این نهاد بین‌المللی در تیر ماه سال ۱۳۹۵ به دلیل تعهد ایران به اجرای این اقدامات و برداشتن گام‌های ضروری، تصمیم گرفت ضمن حفظ ایران در فهرست سیاه، کماکان اقدامات تنبیهی علیه ایران را در حالت تعلیق نگاه دارد.
یکی از دلایل مخالفان پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم در ایران، مسدود شدن راه برای اعطای کمک مالی به «حماس» و «حزب‌الله لبنان» است، دو گروهی که آمریکا و شماری از کشورهای دیگر آنها را «تروریستی» می‌دانند.

جمعه، تیر ۰۸، ۱۳۹۷

امام جمعه سخیف تهران: دولت هرچه‌ سریع‌تر کابینه خود را ترمیم کند

امام جمعه سخیف تهران: دولت هرچه‌ سریع‌تر کابینه خود را ترمیم کند


کاظم صدیقی٬ امام جمعه موقت تهران
به دنبال چندین روز اعتراض به وضعیت اقتصادی در بازار و مراکز خرید تهران٬ خطیب جمعه تهران از دولت خواست تا هرچه سریعتر کابینه خود را ترمیم کند. دو نماینده اصولگرای مجلس نیز خواستار تغییر در تیم اقتصادی دولت شده‌اند.
به گزارش رسانه‌های ایران٬ کاظم صدیقی هشتم تیرماه در خطبه‌های نماز جمعه تهران، «مسئولان» را متهم کرد که «جهادی عمل نکردند و انگیزه‌ای نداشتند» و «تنها اتلاف فرصت‌ها کردند تا اینکه کار به اینجا رسید».
این روحانی منتقد دولت با اشاره به اینکه «مسأله فشار یک واقعیت است و مردم بابصیرت هم می‌دانند فشار از کجاست» گفت: «نیاز به ترمیم کابینه دولت وجود دارد؛ وقت کم است و باید سریع‌ترین اتفاق بیفتد؛ زود کابینه خودتان را ترمیم کنید».
«نوسانات نرخ ارز» که ازجمله دلایل آن خروج آمریکا از برجام است، وضعیت بازار را در ایران آشفته کرده است و به اعتراض و اعتصاب گسترده در بازارهای ایران رسیده است٬ به طوری که تجمعات اعتراضی‌ای که سوم تیرماه در مجتمع‌های تجاری تهران آغاز شده بود٬ چهار تیرماه به بسته شدن بازار تهران کشیده شد و تا روز پنج تیرماه نیز ادامه پیدا کرد.
حسن روحانی٬ رئيس جمهور ایران٬ شش تیرماه شرایط اقتصادی کنونی را از جمله تبعات خروج آمریکا از برجام دانست و اعلام کرد که اکنون سه راه پیش رو است: تغییر برجام مقابل میل دولت آمریکا٬ ادامه اختلافات داخلی و ایستادگی مقابل آمریکا و نهایتا راه «کم‌هزینه‌تر» کنار گذاشتن اختلافات داخلی و مقاومت در برابر فشارهای آمریکا.
همزمان چند تن از محافظه‌کاران، از جمله دو نماینده اصولگرای مجلس، نیز خواستار تغییرات در تیم اقتصادی دولت شده‌اند.
احمد امیرآبادی فراهانی٬ عضو اصولگرای هیأت رئیسه مجلس٬ روز جمعه در گفت‌وگو با خبرگزاری «خانه ملت»٬ وابسته به مجلس٬ گفت: «آقای روحانی با ترمیم بخش اقتصادی کابینه باید نسبت به عملیاتی کردن راهکارهای پیشنهادی مجلس برای بهبود وضعیت اقتصادی اقدام کند.»
حمیدرضا حاج‌بابایی٬ دیگر نماینده اصولگرای مجلس٬ نیز با اشاره به اینکه «مردم تیم اقتصادی دولت را کارآمد نمی‌دانند» پیشنهاد کرده است که دولت «برای تقویت تیم اقتصادی‌اش» دست به تغییراتی بزند.
با این حال خبرگزاری فارس با انتشار گزارشی مفصل، حمایت چهره‌های مختلف محافظه‌کاران از سخنان اخیر حسن روحانی را بازتاب داده است.
بر اساس این گزارش، غلامعی حداد عادل و محمدباقر قالیباف، دو عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، سعید جلیلی، عضو شورای عالی امنیت ملی، و همچنین چند تن از تمایندگان فعلی و سابق مجلس، سخنان اخیر حسن روحانی را «درست و مثبت» خوانده اما خواستار «عملی شدن این سخنان»، «ترمیم کابینه» یا «تشکیل ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی» شده‌اند.
یک روز پیش‌تر نیز شمار دیگری از اصولگرایان واکنشی مشابه ابراز کرده بودند.
اظهارات جدید محافظه‌کاران در حمایت از دولت حشن روحانی در حالی ایراد شده است که در هفته‌های اخیر انتقادهای شدیدی از سوی این جناح علیه دولت صورت گرفت، شماری از آنها «رئیس جمهور نظامی» پیشنهاد کردند و حتی یحیی رحیم‌صفوی، دستیار آیت‌الله خامنه‌ای، گفت: «گاهی به نظر می‌رسد اگر دولت نباشد کشور بهتر اداره می‌شود».
با این حال شماری از فعالان و تحلیلگران با اشاره به نقش مرکزی و اختیارات گسترده آیت‌الله خامنه‌ای، او را مسئول وضعیت فعلی معرفی کرده‌اند.
از جمله علی شکوری‌راد٬ فعال سیاسی اصلاح‌طلب، روز پنج‌شنبه در همایشی حزبی گفت: در این شرایط بعید است کاری از دست رئیس‌جمهوری بربیاید و مسئولیت ارائه راه حل بر عهده آیت‌الله خامنه‌ای است.
وضعیت نابسامان اقتصادی، که با خروج آمریکا از برجام وخیم‌تر شده، و همچنین گسترده شدن اعتراض‌های اجتماعی در ماه‌های اخیر، دولت حسن روحانی به طور اخص و نظام جمهوری اسلامی را به طور اعم با چالشی جدی روبه‌رو کرده است.
رهبر جمهوری اسلامی واکنشی صریح به اعتراض‌های اخیر ابراز نکرده اما روز پنج‌شنبه از قوه قضائیه خواست با «مختل‌کنندگان امنیت اقتصادی برخورد کند».

سردار آزمون و آزمون فضای مجازی

سردار آزمون و آزمون فضای مجازی

بازنکردن دروازه حریفان، ملامت هواداران و خشونت کلامی در شبکه‌های اجتماعی. صاحب پیراهن شماره ۲۰ می‌گوید به خاطر توهین و فشار، دوراهی فوتبال و خانواده و رنجوری مادرش، تیم ملی را ترک می‌کند.
"ستاره نوک حمله" یک روز پس از بازگشت از جام جهانی روسیه، از تیم ملی کناره‌گیری کرد. تماشاچیان و هواداران فوتبال از سردار آزمون که در هر سه مسابقه ایران بازیکن ثابت بود، گله داشتند که چرا گل نزد. او در توضیح ‌ترک تیم ملی گفت، بیماری مادرش به خاطر فحاشی‌ها در فضای مجازی تشدید شده و بین فوتبال و خانواده، دومی را انتخاب می‌کند.
سردار آزمون ۲۳ ساله، متولد گنبدکاووس و سنی است. در اینستاگرام و توئیتر او را "ترکمن احمق" خطاب کرده و نوشته‌اند: «کاری که سردار آزمون با تیم ملی کرد مغول با ایران نکرد.»
ملی‌پوش ایران می‌گوید برای رسانه‌ای کردن دشنام‌ها در فضای مجازی، باید از خانواده‌‌اش اجازه بگیرد. این در حالی است که واکنش به تصمیم کناره‌گیری او در شبکه‌های اجتماعی نیز، از ادبیات غیربهداشتی و خشونت کلامی مصون نیست.
کسی نمی‌داند فحاشی به مادر یا خانواده آزمون در چه سطحی بوده اما بازخوردهای ترک تیم در اینستاگرام و توئیتر عمدتا تمسخرآمیز و تحقیرکننده‌اند؛ با توصیف‌هایی چون "بچه‌ننه" و "ننر".
سردار آزمون هم‌زمان با رضا قوچان‌نژاد از تیم ملی کناره گرفت و اعلام تصمیم‌اش سر و صدای بیشتری در رسانه‌ها داشت. شاید به خاطر سن کم او یا حاشیه‌هایی که همیشه همراهش بوده‌اند. کاربران توئیتر، گوچی را "شانزده دوست داشتنی، با اخلاق، نجیب و متین" خوانده‌اند و آزمون را "بیست ننر، بی‌جنبه، بچه‌ننه و نابلد".
در فضای مجازی کاریکاتورش را کشیده‌اند که قهر کرده و دارد با چشم گریان از زمین چمن به دامن مادرش می‌رود:
● «حالا خوبه مثل خداداد عزیزی و قوچان‌نژاد گل صعود به جام جهانی رو نزده وگرنه متن‌اش رو تریلی هم نمی‌توونست بکشه.»
● «تیم ملی که نیست، مهد کودک لاله است.»
● «لوس نشو بچه‌بازی در نیار. بزرگتر از تو هم خیلی توهین و تحقیر دیدن اما قهر نکردن.»
برخی عصبانی شده‌اند که او با کناره‌گیری، رفتن قوچان‌نژاد و پیام او به کی‌روش را کمرنگ کرد:
●«اصلا تو غلط کردی خودتو با گوچی یکی می‌کنی. اون یک دقیقه هم بازی نکرد تو همه‌اش در زمین بودی.»
● «خدا رو شکر. به سلامت. ولی قوچان‌نژاد خیلی حیف بود.»
●«داری میری اون درو هم پشت سرت ببند. لباس تیم ملی خیلی برات گشاد بود. در بهترین حالت، حدت همون استوری گذاشتن با چشمای شهلاست...»
●«مگه سردار آزمون فوتبال بازی می‌کرد که حالا خداحافظی کرده...»
آزمون و حواشی
سردار آزمون، بازیکنی است پرحاشیه که شاید رفتارهای خودش هم به این حاشیه‌ها دامن می‌زنند. جواب منتقدان ورزشی را با تندخویی و درشتی می‌‌دهد، زود رنج است، تحمل طنز و شوخی ندارد و در هر زمینه‌ای اظهارنظر می‌کند.
صفحه اینستاگرام او مدام به روز می‌شود. عکس‌هایی با پدرش که قهرمان والیبال بوده، با اسب‌هایش، با امام جمعه گنبد، با نوازندگان دو تار، با وزیر ورزش، با حسن روحانی، با دختر شایسته روسیه، با یورگن کلوپ، مربی لیورپول... و در کنار این‌ها تصاویری با خاله‌ها، با خواهرش، خواهرزاده خردسال و مادرش. متن‌های زیادی در ستایش و ابراز عشق به مادرش منتشر می‌کند. پیام کناره‌گیری خودش را هم اینطور پایان داده است: «عشق فقط مادر.»
آزمون در باشگاه روبین کازان هم درخشش چندانی نداشته است. سرمربی این تیم می‌گوید سطح توجهات به سردار و شهرت او دیوانه کننده بود و او نتوانست این موضوع را مدیریت کند. «ضعف بزرگ او این است که شرایط و فشارها را کنترل نمی‌کند. پیشنهادهای دیوانه‌ کننده‌ای داشت. همه باشگاه‌های بزرگ با من و پدرش صحبت کردند که در این بین باشگاه‌هایی از لیگ برتر همچون آرسنال و اورتون و حتی سلتیک از اسکاتلند هم حضور داشتند. رئیس ایرانی اورتون با خود من تماس گرفت و سعی کرد با انتقالی میلیونی او را به خدمت بگیرد.  او پس از یک فصل خوب به عنوان یک ستاره به روبین آمد و سرش در ابرها بود.»
در کنار واکنش‌های تحریک آمیز، برخی نیز در فضای مجازی، با موقعیت آزمون همدردی کرده‌اند:
● «بهترین فوتبالیست‌های دنیا هم با انتقاد هواداران روبرو می‌شن اما انتقاد کردن با فحش ناموسی دادن فرق داره.»
● «از مردمی که بخاطر گل آرژانتین به مسی اون توهین‌ها را کردن و شب قبل مسابقه رفتند زیر اتاق رونالدو شلوغ کردن بیش از این انتظار نداشته باش.»
● «مسئله هوادارها با آزمون و حتی کیروش فنی نیست. یعنی مسئله اصلی فنی نیست.بیشتر واکنش‌ها بخاطر رفتارها و نوع رابطه با مخاطبه وگرنه جهانبخش ضعیف‌تر از آزمون بود ولی یک دهم این انتقادها رو ندید.»
فوتبال و فحاشی
"فحش ناموسی" در فینال جام جهانی ۲۰۰۶، نقطه پایانی بود بر زندگی ورزشی زین‌الدین زیدان، کاپیتان تیم فرانسه. وقتی زیدان فحش رکیک ماتراتزی ایتالیایی به مادرش را شنید، با کله به سینه او زد و اخراج شد. تیم ایتالیا به قهرمانی رسید و زیدان پس از آن ماجرا از فوتبال ملی کنار کشید.
تعصب و احساسات خانوادگی زیدان تا مدت‌ها سوژه رسانه‌ها و گمانه‌زنی‌ها بود. ماتراتزی چند سال بعد اقرار کرد که در اصل به خواهر زیدان فحش ناموسی داده بود. او در توجیه کارش گفت: «فحشی دادم که در همه محله‌های رم، میلان یا پاریس شنیده می‌شود و مستحق چنان برخوردی نبود.»
آن زمان هنوز فضای مجازی جان نگرفته بود و تراژدی زیدان و ماتراتزی به رسانه‌ها محدود ماند.
تخریب و تحریک
شبکه‌های اجتماعی با کارکردها و کاربردهای مثبت و منفی، به تیغی دولبه می‌مانند. در فضای مجازی پتانسیل بالایی برای تهاجم، تخریب و تهدید وجود دارد. اینترنت بستر مناسبی است برای دست انداختن و شوخی جمعی با افراد معروف، فحاشی، نفرت پراکنی یا صحنه‌سازی.
وندالیزم در فضای مجازی به مراتب ساده‌تر و کم هزینه‌تر است؛ می‌توان از دور حریف کسی شد و برایش پشت‌پا گرفت.
در قرعه‌کشی جام جهانی ۲۰۱۴، وقتی ایران با آرژانتین هم‌گروه شد، خانم مجری و کاپیتان آرژانتین آماج متلک و مزه‌پرانی‌هایی به زبان فارسی شدند. مسی به خاطر دشنام‌های هرزه، صفحه اصلی خودش در اینستاگرام را بست.
غیر از شوخی‌ها و حواله‌های رکیک، کاربران ایرانی با واژه مسی بازی‌هایی کرده بودند که فقط برای خودشان معنا داشت: «آهن آلات و ضایعات مسی خریداریم» / «مسی تو که مسی، اگه طلا هم بودی هیچ کاری نمی‌توونستی جلوی ایران بکنی داداش»
آن زمان، فحاشی به مسی یا مجری قرعه‌کشی تیم‌های حریف به احساسات ملی و ترس از رقیب نسبت داده شد و بحث‌ پیرامون اخلاق اجتماعی و دلایل جامعه‌شناسانه چنین رویکردهایی در حاشیه ماند. طرفه آن که این کاربران وقتی از دست انداختن مسی خسته شدند، قرار گذاشتند ادین ژکو، مهاجم تیم ملی بوسنی را هدف بگیرند.
حشر و نشر با گولاخ‌ها
سردار آزمون روز جمعه ۸ تیر به زادگاهش گنبدکاووس رفته و در استادیوم شهر حرف زده‌ است. او در  واکنش به تجدیدنظر در تصمیم به کناره‌گیری، گفته است: «فعلا قولی نمی‌دهم؛ باید فکر کنم.» او را به خاطر همین حرف هم ریشخند کرده‌ و از جمله در توئیتر نوشته‌اند: «به خدا کریس رونالدو هم جرات نمی‌کنه همچین منتی سر مردم و تیم ملی‌اش بذاره...»
محمد تنگستانی، روزنامه‌نگار و شاعر در توئیتی دوپهلو می‌نویسد: «فرهنگی که غیرت رو به جای عقلانیت در خودش نهادینه کرده باشه. رئیس جمهورش به جای راه‌کار از ملت انتظار داشته باشه با غیرت در برابر وضعیت بد‌اقتصادی مقاومت کنند ‌‌ملتش یک بازی باغیرت رو بیشتر از برد در یک بازی دوست داشته باشند باید بچه ‌لوسی هم مثل سردار آزمون فوتبالیست‌اش باشه.»

انتقادهای اصولی‌تر از آزمون، به این باز می‌گردد که او اسیر شهرت و پول شده و اصل خودش را فراموش کرده است. کیومرث مرزبان، روزنامه‌نگار در اینستاگرام می‌نویسد: «...اوایل مثل علی دایی در زمین بوی گل می‌داد. مهاجم تمیزی بود. اخباری که در موردش منتشر می‌شد جذاب بود. یک روز آرسنال، یک روز لیورپول، یک روز لاتزیو... به بایرن مونیخ گل زد. جلوی تیم‌های بزرگ درخشید و از همان‌جا بود که به سمت سراشیبی رفت و متمرکز شد  روی اسب‌ها و سیاست و کل کل مجازی... مدام با گولاخ‌ها عکس می‌انداخت و روز به روز از شمایل یک مهاجم دوست داشتنی به یک اینفلوئنسر فضای مجازی تبدیل شد...»
مرزبان نتیجه گرفته که آزمون بین فوتبال و فضای مجازی، تسلیم دومی شد.
کاربر دیگری در توئیتر به آزمون توصیه کرده است: «جای تیم ملی از اینستاگرام خداحافظی کن، چون برای فوتبالت ضرر دارد.»

انتقاد ایران و روسیه از اختیارات تازه سازمان منع سلاح‌های شیمیایی

انتقاد ایران و روسیه از اختیارات تازه سازمان منع سلاح‌های شیمیایی


علیرضا جهانگیری، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان منع سلاح‌های شیمیایی
در حالی که با رأی‌گیری روز چهارشنبهٔ اعضای سازمان منع سلاح‌های شیمیایی مقرر شد که «مقصریابی» نیز در حوزه اختیارات این سازمان باشد، ایران و روسیه از نتیجه این رأی‌گیری انتقاد کرده و روسیه حتی گفت که اختیار جدید این سازمان را به رسمیت نمی‌شناسد.
سازمان منع سلاح‌های شیمیایی، اوپی‌سی‌دبلیو، به عنوان یک نهاد دیدبان تاکنون تنها می‌توانست در مورد تأیید استفاده از سلاح شیمیایی اظهار نظر کند اما با این اختیار جدید که روز چهارشنبه، ششم تیرماه، به تصویب رسید، این سازمان می‌تواند عامل حمله را نیز مشخص و اعلام کند.
پیشنهاد این اختیار جدید از سوی بریتانیا ارائه شد و هدف از آن شناسایی مقصران حملات شیمیایی و سمی مکرر در سوریه اعلام شده‌ است.
این پیشنهاد با وجود مخالفت روسیه و ایران، با ۸۲ رای مثبت و ۲۴ رای منفی، از حد نصاب دو سوم آرا نیز گذشت و تصویب شد.
با وجود این رأی‌گیری، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، روز پنج‌شنبه گفت که «چشم‌انداز آینده خود سازمان با ابهام زیاد روبه‌رو شده» و افزود که مسکو مشروعیت این سازوکار جدید را در اوپی‌سی‌دبلیو به رسمیت نمی‌شناسد.
مقام‌های روسی در روزهای اخیر نیز گفته بودند که این تغییر، «فراتر از مسئولیت» این نهاد است.
روز پنج‌شنبه ایران نیز به این امر واکنش نشان داده و علیرضا جهانگیری، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان منع سلاح‌های شیمیایی، در این زمینه گفت که «غرب با سیاسی کردن وظایف اوپی‌سی‌دبلیو زمینه انحراف در این سازمان را فراهم می‌کند.»
وی افزود: «متأسفانه کشورهای بانی ایجاد سازوکار، موضوع انتساب کاربرد سلاح‌های شیمیایی را در روند تهیه این پیشنهاد با اکثریت کشورهای عضو سازمان رایزنی نکرده و به پنج مورد درخواست اصلاحیه به طرح پیشنهادی‌شان پاسخ منفی دادند.»
علیرضا جهانگیری این‌ گونه اظهار نظر کرد که «متأسفانه این کنفرانس با تصویب این سازوکار سازمان منع سلاح‌های شیمیایی را در معرض خطر جدی قرار داد.»
مخالفان حکومت بشار اسد در سوریه حکومت وی را به استفاده از جنگ‌افزار شیمیایی علیه مخالفان متهم می‌کنند، اما وی و کشورهای هم‌پیمان او نظیر ایران و روسیه این اتهام را رد می‌کنند.
سازمان منع سلاح‌های شیمیایی قرار است به‌زودی گزارش خود را دربارهٔ ادعای حمله با گاز سارین و کلر در فروردین امسال به شهر دومای سوریه ارائه کند. پزشکان و امدادگران با مقصر شناختن دولت بشار اسد در این حمله، می‌گویند ۴۰ تن کشته شدند.
بریتانیا و روسیه بر سر موضوع استفاده از عامل شیمیایی در یک سوءقصد در خاک بریتانیا نیز دچار تنش در روابط هستند.
سرگئی اسکریپال، سرهنگ سابق در سرویس اطلاعاتی ارتش روسیه، که در پی جاسوسی برای آمریکا و حبس چند ساله در روسیه به بریتانیا پناهنده شده بود، اواسط اسفندماه ۹۶ همراه با دخترش یولیا با ماده‌ای ناشناخته مسموم شد.
بریتانیا روسیه را در این امر مقصر می‌داند اما روسیه این اتهام را رد می‌کند.
در واکنش به این رویداد بریتانیا همراه با آمریکا، کانادا و متحدان اروپایی‌شان شماری از دیپلمات‌ها و مأموران اطلاعاتی روسیه را از خاک خود اخراج کردند. روسیه هم این کار را تلافی کرد.
سازمان ممنوعیت سلاح‌های شیمیایی تأیید کرده ماده‌ای که باعث مسمومیت سرگئی اسکریپال و دخترش شد، ساخت روسیه است.
اما مسکو با تکذیب این اتهام، مدعی است که ماده به کار رفته در مسمومیت این دو، در کشوری دیگر ساخته شده است.

آیا قطع کامل صادرات نفتی ایران ممکن است؟


آیا قطع کامل صادرات نفتی ایران ممکن است؟

ترامپ برای اعمال فشار بر ایران سیاست مشخصی پیش‌بینی کرده است: قطع صادرات نفتی ایران تا روز ۱۳ آبان. خریداران نفت ایران باید تا آن زمان جایگزینی برای نفت ایران بیابند. آیا حدف کامل نفت ایران از بازارهای جهانی ممکن است؟
روز ۴ نوامبر (۱۳ آبان) روزی حساس در سرنوشت جمهوری اسلامی ایران است. روزی که مهلت دولت آمریکا به خریداران نفت ایران خاتمه می‌یابد. به واردکنندگان بزرگ نفت ایران به‌ویژه در آسیا تا آن روز فرصت داده شده که جایگزینی برای واردات نفت خود از ایران بیابند.
هدف آمریکا از اجرای این سیاست چنین اعلام شده است: قطع کامل صادرات نفتی ایران. موضوعی که در کنفرانس مطبوعاتی تلفنی وزارت امور خارجه آمریکا که روز چهارشنبه ۲۷ ژوئن برگزار شد، مجددا مورد تاکید قرار گرفت.

آمریکا کشورهای وارد کننده نفت از ایران را به مجازات تهدید کرده است. هدف آمریکا از تجدید و تشدید تحریم‌های اقتصادی ایران وادار ساختن این کشور به قطع کامل فعالیت‌های هسته‌ای بوده و در عین حال خواستار آن است که ایران به نقش و عملکرد خود در منطقه پایان دهد. نقش و عملکردی که به باور دولت آمریکا و بسیاری از کشورهای منطقه، نقشی مخرب است.
تلاش‌های دیپلماتیک
آمریکا به منظور اجرای برنامه خود مبنی بر قطع کامل صادرات نفت ایران ظرف هفته‌های گذشته به یک تلاش دیپلماتیک گسترده دست زده است. گروهی از کارشناسان آمریکا ظرف روزهای گذشته راهی اروپا شدند و با مسئولان کشورهای اروپایی بر سر واردات نفت از ایران گفت‌وگو و مشورت کردند.
این گروه قرار است در ادامه فعالیت‌های خود راهی خاورمیانه و کشورهای آسیایی شود. تماس با مقامات قطر، ترکیه و عراق را نیز باید در این چارچوب توضیح داد.
افزون بر آن، تلاش‌های دیگری نیز به شکل موازی صورت گرفته است. از آن جمله است سفر نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل به هند.
مهم‌ترین چالش آمریکا در زمینه قطع کامل صادرات نفتی ایران در آسیا قرار دارد. چهار کشور چین، کره جنوبی، ژاپن و هند در شمار خریداران اصلی نفت ایران در آسیا به شمار می‌آیند.
این کشورها نمی‌توانند هیچگونه اختلالی در تامین انرژی مورد نیاز خود را بپذیرند. حذف نفت ایران، می‌بایست از طریق تضمین دریافت نفت از سوی کشور یا کشورهای دیگر جبران شود. و چنین کاری به سادگی ممکن نیست.
آغاز ماجرا
یک هفته پیش از اعلام خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در ماه مه سال جاری، مقامات آمریکایی با محمد بن سلمان، شاهزاده عربستان سعودی تماس گرفتند. موضوع بر سر نگرانی آمریکا از افزایش بهای نفت خام بر اثر تحریم‌های نفتی ایران بود.
تماس تلفنی وزارت امور خارجه آمریکا با مقامات عربستان، از سوی دولت این کشور نیز رسما تکذیب نشد. عربستان تنها به گفتن این موضوع بسنده کرد که تماس با مقامات آمریکایی بر سر مسائل مربوط به بازارهای انرژی، امری عادی است.
در همان ماه مه، ترامپ توییتی را منتشر کرد که از نگرانی دولت آمریکا از افزایش احتمالی بهای نفت خام حکایت داشت. ترامپ در پست توییتری خود از بالا بودن بهای نفت خام انتقاد کرده و گفته بود که افزایش بهای نفت «پدیده بدی است که آمریکا حاضر به پذیرش آن نیست.»
در همین رابطه، تلاش عربستان برای افزایش تولید نفت  خود و تشویق سایر کشورهای عضو اوپک در این راستا آغاز شد. سفر محمد بن سلمان به روسیه و گفت‌وگوهای بین مقامات روسیه و عربستان بر سر افزایش تولید نفت را نیز در این رابطه باید توضیح داد.
حاصل مذاکرات دو جانبه عربستان سعودی و روسیه بر سر افزایش میزان تولید نفت را می‌شود در نشست روز ۲۱ ژوئن اوپک مشاهده کرد.
دیدار پوتین و محمد بن سلمان، ۳۰ ماه مه ۲۰۱۸، مسکو
آلکساندر نوواک، وزیر انرژی روسیه در کنار خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان مشترکا از افزایش تولید روزانه نفت خبر دادند. در چارچوب این اقدامات قرار شد تولید نفت کشورهای عضو اوپک و روسیه به میزان یک میلیون بشکه در روز افزایش یابد.
دشواری‌های آمریکا
حذف نفت ایران از چرخه بازار انرژی جهان بنا بر سیاست آمریکا می‌بایست بدون تاثیر بر بهای این فرآورده صورت گیرد. کارشناسان تحقق چنین موضوعی را بسیار بعید ارزیابی می‌کنند. دلایل تردید کارشناسان را می‌توان چنین جمع بندی کرد:
·    حجم صادرات نفت ایران: بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی سایت بلومبرگ، جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی تولید نفتی معادل ۳ و نیم میلیون بشکه در روز دارد. با احتساب یک میلیون بشکه مصرف داخلی، میزان صادرات نفت ایران در شرایط کنونی ۲ و نیم میلیون بشکه در روز است. افزایش تولید پیش‌بینی شده از سوی عربستان و روسیه نمی‌تواند حذف این میزان نفت از بازار را جبران کند.
·    بی ثباتی بازار نفت: مشکل جبران کمبود عرضه نفت تنها به نفت صادراتی ایران محدود نمی‌شود. شرایط جنگی حاکم بر لیبی و اوضاع سیاسی آشفته ونزوئلا نیز منجر به کاهش میزان صدور نفت از سوی این کشورها شده است. مشکلات دیگری نیز بر میزان تولید نفت کشورهای آنگولا، نیجریه و همچنین کانادا موثر واقع شده است.
·    عربستان: تلاش عربستان سعودی بر افزایش تولید نفت خود نیز به سادگی ممکن نیست. عربستان اعلام کرده است که از ظرفیت افزایش دو میلیون بشکه نفت در روز برخوردار است. حتی اگر این ارزیابی درست باشد، عربستان برای اجرای این سیاست نیازمند همراهی سایر کشورهای عضو اوپک است. افزون بر آن، کاهش بهای نفت موضوعی نیست که عربستان از بابت آن خرسند باشد. پیش از این اعلام شده بود که شرکت نفت عربستان (آرامکو) بر آن است پا به بازار سهام بگذارد. کاهش بهای نفت در تعیین بهای سهام این شرکت موثر خواهد بود.
·    تضمین تامین نیازها: کشورهای بزرگ آسیایی که در شمار وارد کنندگان اصلی نفت جمهوری اسلامی ایران به حساب می‌آیند، تنها زمانی حاضر به قطع واردات نفت خود از ایران خواهند شد که تضمین لازمه برای تامین نیازهای انرژی خود را در اختیار داشته باشند. به باور کارشناسان دادن چنین تضمینی به این کشورها در شرایط کنونی ممکن نیست.
کارشناسان بر همین اساس پیش بینی کرده‌اند که بهای نفت ظرف هفته‌ها و ماه‌های آینده می‌تواند سیری صعودی داشته باشد. بنا بر ارزیابی برخی از کارشناسان، در صورت آنکه آمریکا نتواند حذف نفت جمهوری اسلامی از چرخه بازارهای انرژی را جبران کند، بهای نفت می‌تواند به بشکه‌ای معادل ۹۰ دلار برسد.
موضوعی که به هر روی، بر آهنگ رشد اقتصادی جهان تاثیر می‌نهد و کشورهای صنعتی حاضر به پذیرش آن نیستند.
بررسی مورد به مورد
نگرانی‌های ناشی از بروز نارسایی در تامین نیازهای نفتی، باعث آن شده است که کشورهای آسیایی وارد کننده نفت ایران با آمریکا بر سر معافیت از تحریم‌ها گفت‌وگو کنند.
در همین رابطه، خبرگزاری رویترز، روز جمعه ۲۹ ژوئن (۸ تیر) به نقل از یکی از دیپلمات‌های ارشد آمریکا گفته است که این کشور، موضوع صدور نفت ایران به کشورها را مورد به مورد بررسی خواهد کرد.
بررسی مورد به مورد واردات نفت از سوی کشورهای آسیایی با مواضع تصریح شده کاخ سفید مبنی بر قطع کامل صادرات نفتی ایران سازگار نیست.
به نظر می‌رسد که آمریکا نیز با توجه به دشواری‌های یاد شده در سیاست اعلام شده خود ناگزیر به تجدید نظر است و احتمالا سیاست کاهش حداکثری صادرات نفتی ایران را به جای سیاست قطع کامل صادرات نفتی ایران به اجرا خواهد گذاشت. این سیاست نمونه شدیدتر همان سیاستی است که آمریکا سال ۲۰۱۲ در ارتباط با تحریم‌های نفتی ایران به مورد اجرا گذاشت.

کاهش امید ایران به اجرای پروژه پارس جنوبی توسط توتال

کاهش امید ایران به اجرای پروژه پارس جنوبی توسط توتال

مسئولان شرکت فرانسوی توتال هنوز رسما خروج خود را از پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی اعلام نکرده‌اند. به‌رغم آن، وزیر نفت جمهوری اسلامی ادامه کار توتال در این پروژه را بعید ارزیابی کرده است.
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران
سایت "عصر ایران" روز جمعه ۸ تیر (۲۹ ژوئن) به اظهارات بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی پرداخته است. مسائل مطرح شده توسط وزیر نفت ایران دو محور را شامل می‌شود. موضوع نخست، خروج احتمالی شرکت فرانسوی توتال از پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی و موضوع دوم، زمینه‌های اجرای تحریم‌های نفتی ایران از سوی ایالات متحده آمریکا است.
زنگنه نازل بودن سطح صادرات نفتی ایران را زمینه‌ساز سیاست اعمال فشار از سوی آمریکا می‌داند. وزیر نفت جمهوری اسلامی، صادرات نفت ایران و روسیه را با یکدیگر مقایسه کرده و بالا بودن میزان صادرات نفت و گاز روسیه را مانعی برای تحریم‌های نفتی آن کشور می‌داند. زنگنه گفته است:
«اگر صادرات نفت کشور ۴ میلیون بشکه در روز بود، دیگر آمریکا نمی‌توانست نفت ایران را تحریم کند.»

باید یادآور شد که تولید کل نفت جمهوری اسلامی در شرایط کنونی ۳ و نیم میلیون بشکه در روز است و صادرات نفتی این کشور حدود ۲ و نیم میلیون بشکه در روز اعلام شده است.
خروج توتال
به دنبال تهدیدهای آمریکا پس از خروج این کشور از توافق هسته‌ای، مسئولان شرکت توتال نیز اقدام به بررسی عملکرد خود در پروژه پارس جنوبی نمودند.
مسئولان شرکت توتال گرچه هنوز تصمیم قطعی خود درباره ادامه مشارکت در پروژه پارس جنوبی را اعلام نکرده‌اند، اما به نظر نمی‌رسد که تمایلی به ادامه فعالیت خود داشته باشند.
وزیر نفت جمهوری اسلامی در این باره گفته است: «در حال حاضر توتال هنوز از قرارداد خارج نشده است و ۲۵ روز از مهلت ۶۰ روزه این شرکت تمام شده و ۳۵ روز دیگر زمان دارد. بعید است که توتال بتواند برای حضور در ایران از آمریکا معافیت بگیرد.»
زنگنه حتی در ادامه همکاری شرکت چینی حاضر در پروژه پارس جنوبی نیز ابراز تردید کرده است.
وزیر نفت جمهوری اسلامی بدون اشاره مشخص، از کسانی سخن گفته که در کار وزارت نفت ایران اختلال ایجاد کرده‌اند. او افزوده که هرگاه ایران ۵ قرارداد مشابه با توتال منعقد کرده بود، امکان تحریم نفتی ایران از سوی آمریکا وجود نمی‌داشت.
زنگنه در عین حال گفته است که شرکت توتال بر اساس قرارداد امضا شده، از منظر حقوقی امکان خروج از قرارداد مربوط به پارس جنوبی را دارد.

کانادا و گنجاندن سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی

کانادا و گنجاندن سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی


پارلمان کانادا طی مصوبه‌ای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد. به نظر می‌رسد با موافقت قریب الوقوع دولت چپ‌گرای کانادا، این مصوبه رسمی شده و کل هیئت حاکمه کانادا از آن حمایت کنند.
با این حال این اتفاق طبق ساختار قانونی کانادا فرایندی زمان‌بر و طولانی است. ابتدا باید در کابینه و توسط وزرا مورد بحث و بررسی قرار بگیرد که ممکن است مشمول تغییراتی نیز بشود.
بدین ترتیب اگر این مصوبه نهایی و اجرایی شود، کانادا اولین کشوری در جهان است که به صورت رسمی و حقوقی سپاه را گروه تروریستی تلقی می‌کند.
این تصمیم فقط گنجاندن یک نام در فهرست گروه‌های تروریستی نیست، بلکه پیامدهای قابل اعتنایی در سیاست ایران، جهان و خاورمیانه خواهد داشت.
پیش از دولت کانادا، دولت آمریکا در دو مقطع اقدام مشابه را مورد بررسی قرار داد. نخست در زمان ریاست جمهوری اوباما و سپس در دوره ترامپ. اما در هر دو مورد، کاخ سفید بعد از ارزیابی‌های کارشناسی سازمان های امنیتی و وزارت دفاع آمریکا آن را کنار گذاشت و سیاست‌های تنبیهی‌اش را متوجه سپاه قدس، ابزار منطقه‌ای سپاه، کرد.
تفاوت موقعیت کانادا و آمریکا در این خصوص نیازمند توجه است. کانادا حضور نظامی در نزدیکی مرزهای ایران ندارد و از این رو نمی‌تواند مستقیما هدف فعالیت‌های تلافی‌جویانه سپاه و به‌ویژه سپاه قدس قرار بگیرد. اگرچه جزو ائتلاف ضد داعش است، همکاری گسترده ای با عملیات نظامی آمریکا ندارد.
تهدید عزیز جعفری فرمانده سپاه که هشدار داد در صورتی که سپاه در فهرست تروریستی آمریکا قرار بگیرد، این کشور باید مراکز نظامی خود را از مرزهای ایران تا فاصله مشخصی دور کند، در تصمیم‌گیری دولت آمریکا بی تاثیر نبود. اما کانادا این وضعیت را ندارد و جمهوری اسلامی نیز تهدید بزرگی را از ناحیه این کشور آن سوی اقیانوس اطلس متوجه خود نمی‌بیند.
ولی در عین حال نسبت به آن بی‌تفاوت نیست و موضعگیری وزارت خارجه در محکومیت اقدام پارلمان کانادا که دریچه بهبود روابط بین ایران و کانادا در دوره نخست وزیری جاستین ترودو را می‌بندد، ریشه در ناخشنودی مقامات تهران دارد.
قرار گرفتن سپاه در فهرست تروریسم از سوی یک دولت باعث می شود تا فرماندهان و مسئولان سپاه و حتی مقامات گذشته اهداف مشروعی برای برخوردهای امنیتی و قضایی کشور هدف باشند. همچنین اموال آنها مصادره شده و همکاری های امنیتی و نظامی با سپاه ممنوع می شود. با توجه به درهم تنیدگی سیستم نظامی و دفاعی ایران با سپاه، عملا دامنه شمول تصمیمات دولت کانادا کل نیروهای نظامی ایران را تحت الشعاع قرار می‌دهد.
این اقدام همچنین می تواند مشوق دیگر کشورها برای گنجاندن سپاه پاسداران در فهرست تروریسم شود که با توجه به حساسیت‌ها و مخالفت‌های منطقه ای و جهانی با سپاه تمایل در این خصوص کم نیست.
البته نبود معیارهای مورد توافق همگانی در تعریف تروریسم و برخوردهای دوگانه ای که از سوی قدرت‌های جهانی می‌شود، می تواند ضربه‌گیری برای سپاه باشد تا متهم کردن دولت کانادا به برخورد سیاسی و مغرضانه تاثیرات آن را خنثی نماید.
اگر کانادا در نهایت سپاه را به صورت رسمی تروریست قلمداد کند و به همین دلیل روابطش با جمهوری اسلامی را به تیرگی سابق بازگرداند، ممکن است دولت ترامپ نیز طرح مشابهی را که متوقف کرده بود دوباره فعال سازد. در این صورت کانادا با هموار کردن مسیر برای آمریکا عملا فشار سنگینی را بر جمهوری اسلامی وارد می کند.
اما بزرگ‌ترین مانع آمریکا بر سر این اقدام تاثیر آن در شکل‌گیری رویارویی نظامی بین ایران و آمریکا در مناطقی چون سوریه است که ایران و آمریکا هر دو حضور نظامی دارند. در این صورت مبارزه با تروریسم در سوریه شامل برخورد با سپاه خواهد شد. البته حضور حزب‌الله لبنان در سوریه و عدم تقابل آمریکا در شرایطی که این گروه را تروریست می داند، این واقعیت را گوشزد می سازد که نفس وجود گروهی در فهریت تروریستی آمریکا مجوز برخورد نظامی با آن نمی شود. ولی حتی با فرض قبول این نگرش و تعمیم آن به تنظیم رابطه با سپاه در شرایط قرار داشتن آن در فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا، باز نمی توان منکر افزایش ریسک برخوردهای نظامی شد. به‌ویژه آن که دولت های اسرائیل و عربستان در این صورت تلاش خود برای کاهش نفوذ سپاه در خاورمیانه را افزایش داده و از این حربه به‌مثابه اهرم فشار استفاده خواهند کرد.
اما اگر تلاش دولت کانادا از سطح نمادین فراتر نرود و آن چنان که در برخی از گزارش های تایید نشده آمده است، دلیل اصلی ناخرسندی دولت کانادا اعمال محدودیت بر شهروندان کانادایی مقیم تهران و به‌خصوص ممانعت از خروج خانم دکتر کاووس سیدامامی فعال زیست محیطی باشد که به نحوی مشکوک در زندان اوین جان باخت، آن گاه دامنه طرحیادشده محدود بوده و تاثیر بزرگی در مناسبات جهانی با سپاه نخواهد داشت.
در مجموع به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی به دلایل راهبردی و سیاسی به مسئله قرار دادن سپاه در فهرست گروه‌های تروریست واکنش جدی نشان دهد. به لحاظ اعتباری و حیثیتی نیز هزینه های قرار گرفتن سپاه در فهرست گروه های تروریستی سنگین است و هر دو جناح اصلی حکومت به راحتی پذیرای آن نخواهند بود.

اعتراض در محل نماز جمعه خرمشهر: «به نام دین، ما را غارت کردند»

اعتراض در محل نماز جمعه خرمشهر: «به نام دین، ما را غارت کردند»


گروهی از ساکنان خرمشهر روز جمعه، هشتم تیرماه، در اعتراض به شوری و جیره‌بندی آب در مقابل محل برگزاری نماز جمعه تجمع کرده و علیه برخی از مسئولان این شهر شعار سر دادند.
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، گروهی از ساکنان خرمشهر روز جمعه در مقابل محل برگزاری نماز جمعه این شهر تجمع کرده و خواستار بهبود کیفیت آب این شهر شدند.
به گفته این خبرگزاری، این تجمع حدود ساعت ۱۱ صبح جمعه آغاز شد و با حضور و سخنان عبدالنبی موسوی‌فر، امام جمعه این شهرستان، پیش از نماز به پایان رسید.
بر اساس فیلم‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، معترضان در حالی که ظرف‌های پلاستیکی خالی حمل آب در دست داشتند، شعارهایی را به فارسی و عربی سر می‌دادند.
«مسئول بی‌لیاقت، نمی‌خواهیم، نمی‌خواهیم»، «به نام دین، ما را غارت کردند» و «فرماندار، برو گم شو» از جمله شعارهای معترضان است.
در روزهای اخیر فراخوانی در فضای مجازی برای این تجمع منتشر شده بود.
ساکنان آبادان و خرمشهر می‌گویند که مشکل آب برای آشامیدن و بهداشت در این شهرها همچنان ادامه دارد، به طوری که مردم مقابل تانکرهای آب‌رسانی صف‌های طولانی تشکیل می‌دهند.
یکی از ساکنان آبادان روز پنج‌شنبه به رادیوفردا گفت: «آب علاوه بر این که شور است، ‌دارای بوی نامطبوعی هم است و قابل شرب نیست. مردم مجبورند آب خریداری کنند که آن هم تا اندازه‌ای شور شده است.»
در حالی که گزارش‌هایی از فروش آب منتشر شده، علیرضا خلیلی‌نیا، رئیس امور آب و فاضلاب شهرستان آبادان از توزیع آب بسته‌بندی شده رایگان در آبادان و خرمشهر خبر داده است.
داوود حسینی، مدیر آبفای روستایی آبادان، کاهش آب رودخانه بهمنشیر به دلیل خشکسالی‌ها را دلیل شور شدن آب این دو شهر اعلام کرده است.
پیشتر اداره آب و فاضلاب آبادان در روز ۲۹ خرداد خبر داده بود که به دلیل «شوری آب رودخانه بهمنشیر در حد آب دریا، متوقف شدن برداشت آب از این رودخانه و نیز افت فشار» تا نیمه تیرماه آب در این شهر سهمیه‌بندی می‌شود.
پس از آن، غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان، و دیگر مقامات این استان وعده دادند که با بهره‌برداری کامل از خط دوم آب‌رسانی غدیر، مشکل آب در آبادان و خرمشهر تا پایان تیرماه حل خواهد شد.
طرح آب‌رسانی غدیر سال ۸۹ برای «برخی شهرهای اولویت‌دار نظیر آبادان، خرمشهر، مسجدسلیمان، اندیمشک، دزفول و شوشتر و ۱۲۰۰ روستا در استان خوزستان»‌ آغاز شد.
تجمع در محل برگزاری نماز جمعه برای اعتراضات به موضوعات صنفی مدتی است که در ایران مرسوم شده و پیش از این نیز تعدادی از کارگران، کشاورزان اصفهانی و گروهی از مردم کازرون با حضور در نماز جمعه در اعتراض شعار سر داده بودند.
واکنش امامان جمعه به اعتصاب بازاریان
در همین حال چند امام جمعه در خطبه‌های نماز جمعه امروز با اشاره به اعتراض‌های بازاریان اعلام کردند که حساب بازاریان از «معترضانی که نفوذی هستند جدا است».
کاظم صدیقی، امام جمعه تهران، نیز مدعی شد که ریشه مشکلات اقتصادی کشور«تحریم نیست»، بلکه «بی توجهی» به دستورات رهبر جمهوری اسلامی و اجرا نکردن طرح‌های «جهادی» و «اقتصاد مقاومتی» است.
وی اضافه کرد: «مسئله ارز به دست کی بالا و پایین می شود اینها را مردم می دانند باید به دردها برسند اگر نرسند فردا دیر است.»
احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد، نیز ضمن انتقاد از عملکرد مقامات دولت گفت که «ما مشکل اقتصادی داریم، اما بحران اقتصادی نداریم. جریانات پیش آمده اما مشکلات اقتصادی را به‌ سمت بحران می‌برند».
تاثیرات خروج آمریکا از برجام که باعث افزایش شدید قیمت دلار و سکه طلا شده موجی از اعتراض‌ خیابانی بازاریان تهران و چند شهر دیگر را به دنبال داشت.
دادستان تهران از بازداشت تعدادی از معترضان خبر داده و صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، نیز تهدید کرده که برای «اخلال درنظام اقتصادی» حکم‌های اعدام و ۲۰ سال زندان صادر خواهد شد.

انتقاد زنگنه از مخالفت‌ها در داخل کشور و تاخیر در عقد قراردادهای نفتی

انتقاد زنگنه از مخالفت‌ها در داخل کشور و تاخیر در عقد قراردادهای نفتی


وزیر نفت ایران می‌گوید که اگر مخالفت‌ها در داخل کشور با قراردادهای نفتی جدید باعث تاخیر در انعقاد این قراردادها نشده و صادرات نفت ایران به چهار میلیون بشکه می‌رسید، «دیگر آمریکا نمی‌توانست نفت ایران را تحریم کند».
این مقام بلندپایه نفتی همچنین احتمال معافیت کمپانی توتال از تحریم‌های آمریکا و ماندنش در ایران را بعید دانست.
بیژن زنگنه، وزیر نفت، روز جمعه، هشتم تیرماه، در مصاحبه با وب‌سایت خانه ملت، وابسته به مجلس، گفت: «اگر در کار وزارت نفت تاخیر نینداخته بودند و پنج قرارداد دیگر مانند توتال منعقد شده بود، دیگر وضعیت کشور مثل امروز نبود.»
به گفته آقای زنگنه، اگر صادرات نفت ایران به چهار میلیون بشکه در روز رسیده بود، «آمریکا نمی‌توانست نفت ایران را تحریم کند، همان گونه که نتوانست روسیه را تحریم نفت و گاز کند، چون مقدار تولید نفت و گاز روسیه به مقداری بود که بازار تحمل خروج آن را نداشت».
در دور قبلی تحریم‌ها که از سال ۲۰۱۲ تا آخر ۲۰۱۵ میلادی به اجرا گذاشته شد، صادرات نفت ایران روزانه ۱.۲ میلیون بشکه کاهش یافت و به حدود یک میلیون بشکه رسید.
بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا، صادرات نفت ایران پس از برجام در ماه‌های اخیر به دو میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه رسیده بود.
آمریکا از مشتریان تهران خواسته است که خرید نفت از ایران را تا ماه نوامبر، آبان‌ماه آینده، متوقف کنند و آن را «به صفر» برسانند.
به گفته هلیما کرافت، کارشناس بازار کالا در رویال بانک کانادا، در گفت‌وگو با شبکه سی‌ان‌بی‌سی، انتظار می‌رود تا پایان سال صادرات نفت ایران روزانه ۷۰۰ هزار بشکه کاهش یابد.
ایران در پاییز سال ۹۴ قراردادهای جدید نفت و گاز را به شرکت‌های خارجی معرفی کرد که هدف از آن افزایش تولید به شش میلیون بشکه در روز بود.
اما مخالفت‌ شدید اصولگرایان و رهبر جمهوری اسلامی باعث شد که اجرایی شدن «آی‌پی‌سی» تا سال ۹۶ به تعویق بیفتد.
از جمله توتال و ایران روز دوشنبه ۱۲ تیر ۹۶، قرارداد ۲۰ ساله توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را امضا کردند.
امضای این قرارداد نیز واکنش شدید اعضای جبهه پایداری در مجلس و تعدادی از نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی را به دنبال داشت.
پس از خروج آمریکا از برجام اما این شرکت بزرگ نفت و گاز اعلام کرد که اگر مشمول معافیت آمریکا نشود اجرای فاز ۱۱ پروژه پارس جنوبی را متوقف می‌کند.
در حالی که ۳۵ روز از مهلت ۶۰ روزه این شرکت برای کسب معافیت از آمریکا باقی مانده، آقای زنگنه پیش‌بینی کرد که بعید است توتال بتواند برای حضور در ایران از آمریکا معافیت بگیرد.
وی همچنین گفت که شرکت توتال تاکنون ۶۰ میلیون دلار در این پروژه هزینه کرده است.
به گفته آقای زنگنه، اگر شرکت چینی که در این قرارداد شرکت دوم است، به جایگزینی با توتال تمایل نداشته باشد، شرکت ایرانی پتروپارس جایگزین آن می‌شود.
خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه گزارش داده بود که آمریکا می‌خواهد عربستان و دیگر کشورهای خلیج فارس را تحت فشار قرار دهد تا تضمین دهند که هنگام اجرای تحریم‌های ایران، نفت کافی به بازار تزریق خواهند کرد.
در همین حال خبرگزاری‌های بلومبرگ و رویترز روز چهارشنبه از قول منابع آگاه خبر دادند که عربستان برای ماه آینده در نظر دارد که تولید روزانه‌اش را به ده میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه برساند که بالاترین رقم از نوامبر سال ۲۰۱۶ است.
تولید این کشور در ماه گذشته میلادی تنها ده میلیون و ۳۰ هزار بشکه بود. به عبارتی، عربستان می‌خواهد تولید روزانه خود را ۷۷۰ هزار بشکه افزایش دهد.