پنجشنبه، آذر ۱۳، ۱۳۹۹

واکنش‌ها در اسرائیل به ترور فخری‌زاده؛ «جهان امن‌تر شده است»

 

واکنش‌ها در اسرائیل به ترور فخری‌زاده؛ «جهان امن‌تر شده است»


مراسم یادبود محسن فخری‌زاده که روز چهارشنبه در آبسرد دماوند، محل ترور این دانشمند هسته‌ای جمهوری اسلامی، برگزار شد.

وزیر دفاع پیشین اسرائیل روز پنج‌شنبه ۱۳ آذر در واکنش به کشته شدن محسن فخری‌زاده، دانشمند هسته‌ای جمهوری اسلامی، گفت که «جهان بدون محسن فخری‌زاده، امن‌تر است».

نفتالی بنت در مصاحبه با خبرگزاری بلومبرگ گفت: «نمی‌دانم ترور این دانشمند ایرانی کار چه کسی بوده است اما او یک بمب ساعتی نبود، یک بمب هسته‌ای ساعتی بود و اکنون جهان بدون او جای امن‌تری است».

آقای بنت که تا هفت ماه پیش وزیر دفاع اسرائیل بود و به عنوان رهبر حزب راستگرای «یامینا»، یکی از نامزدهای اصلی نخست‌وزیری در انتخابات احتمالی پیش‌روی اسرائیل نیز هست، ارشدترین سیاستمدار اسرائیلی است که در مورد ترور محسن فخری‌زاده، دانشمند برنامه هسته‌ای و صنایع دفاعی ایران، علنا اظهارنظر کرده است.

محسن فخری‌زاده، معاون وزیر دفاع و رئیس سازمان پژوهش و نو‌آوری‌های وزارت دفاع ایران، روز هفتم آذر در جاده آبسرد دماوند کشته شد. از آن زمان، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در این زمینه سکوت کرده و چند وزیر دولت او نیز در مصاحبه با رسانه‌ها، از هر گونه ارتباط دادن مستقیم اسرائیل به این ترور اجتناب کرده‌اند.

آقای نتانیاهو در اردیبهشت ۱۳۹۷ هنگامی که از اسناد اتمی به سرقت رفته ایران در تل‌آویو رونمایی کرد، محسن فخری‌زاده را مغز متفکر برنامه هسته‌ای ایران نامید و گفت این نام را به یاد داشته باشید.

روزنامه اسرائیلی هاآرتص روز پنجشنبه خبر داد که هماهنگی نظامی میان ارتش‌های اسرائیل و آمریکا برای رویارویی جهت اقدام انتقام‌جویانه ایران افزایش یافته است.

به گزارش هاآرتص، هماهنگی‌های نظامی از طریق سنتکام، ستاد مرکزی ارتش آمریکا، صورت گرفته است.

بر اساس این گزارش، هماهنگی افسران ارشد اسرائیلی و آمریکایی از جمله در خصوص احتمال شلیک موشک به اهداف اسرائیلی یا اهداف آمریکایی در خاورمیانه بود.

این در حالی است که دولت کنونی آمریکا و جو بایدن، رئیس‌جمهوری منتخب، در مورد ترور محسن فخری‌زاده سکوت کرده‌اند هر چند که دونالد ترامپ ساعاتی پس از این سوءقصد، توئیت یوسی ملمن، افسر پیشین موساد و روزنامه‌نگار امور جاسوسی اسرائیل، در مورد این ترور را باز نشر کرد.

در این میان، روزنامه کویتی «الجریده» روز پنج‌شنبه مدعی شد که حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله، راهی تهران شده است تا سران ایران با او در مورد تعیین واکنش احتمالی به اسرائیل مشورت کنند.

الجریده معمولا یک منبع خبری موثق و قابل اعتماد در خاورمیانه شناخته نمی‌شود اما خبرگزاری رویترز یک روز پیش از آن، نوشته بود ارزیابی اسرائیلی‌ها این است که ایران احتمالا انجام یک حمله با کیفیت بالا علیه اسرائیل، از جمله علیه حوزه‌های گازی در دریای مدیترانه را که نزدیک به اسرائیل و لبنان است، بررسی می‌کند.

این در حالی است که رسانه‌های اسرائیل یک هفته پیش از این ترور گفته بودند که اسرائیل و آمریکا با این پیش‌فرض که دست ایران در شرایط کنونی برای هر نوع پاسخ بسته است، «عملیات مخفی» برای ضربه زدن به برنامه هسته‌ای ایران طراحی کرده‌ و آن را در هفته‌های باقی‌مانده از کار دولت ترامپ اجرایی خواهند کرد.

مقامات سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی ایران گفته‌اند که شواهد موجود «به احتمال زیاد» نشان از آن دارد که اسرائیل عامل ترور این دانشمند هسته‌ای ایرانی بوده و انتقام او «در زمان مناسب» گرفته خواهد شد.

روزنامه «نیویورک تایمز» روز هشتم آذر با استناد به یک منبع آمریکایی و دو منبع دیگر، که به احتمال زیاد عوامل ارشد اسرائیلی بودند، تایید کرد که ترور محسن فخری‌زاده کار اسرائیل بوده است.

شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان نیز روز ۱۲ آذر به نقل از یک منبع آمریکایی اعلام کرد که اسرائیل این ترور را انجام داده است.

سی‌ان‌ان گفت معلوم نیست که اسرائیل انجام این ترور را پیشاپیش به آگاهی آمریکا رسانده بود یا خیر.

عاموس یادلین، رئیس پیشین سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، گفته بود که مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در سفر اخیر به اسرائیل «برای نوشیدن شراب نیامده بود».

اشاره این نظامی پیشین و تحلیلگر ارشد امور امنیتی اسرائیل به این بود که آقای پومپئو در تور خداحافظی با سران اسرائیل، عربستان و امارات چهار روز در اسرائیل اقامت کرده و در نخستین بازدید یک وزیر خارجه آمریکا از یک یهودی‌نشین در ۵۳ سال اخیر، در یک تاکستان شراب‌سازی ناظر راه‌اندازی خط تولید شرابی به نام «پومپئو» شد.

خود ژنرال یادلین در همین حال از مقامات اسرائیلی خواسته بود «دهان خود را ببندند» و سندی برای انتقام‌گیری به ایران ندهند.

روزنامه جروزالم پست روز ۱۱ آذر بعید ندانسته بود که دونالد ترامپ در آخرین روزهای عمر دولتش با حمله‌ به ایران، معضلی بزرگ برای دولت جو بایدن بر جای بگذارد.

خود آقای بایدن در مصاحبه همان روز با نیویورک تایمز گفت، اقدامات انتقام‌جویانه دولت کنونی در آخرین روزهای بودن دونالد ترامپ در کاخ سفید، به گونه‌ای که کار انتقال دولت را با مشکلاتی روبرو کند، محتمل است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر