تقدیم بودجه ۱۴۰۰ به طویله ولایت قاتل و دزد وقیح مجلس قدیم ایران ؛ انتقاد قالیباف از اتکای بودجه به نفت
پس از تقدیم لایجه بودجه سال ۱۴۰۰ به مجلس توسط حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رئیس جمهوری ایران، محمدباقر قالیباف اعلام کرد این نهاد بر اصلاح ساختار بودجه «مُصّر» و مخالف اتکای بودجه به نفت است.
به گزارش خبرگزاری رسمی مجلس شورای اسلامی، خانه ملت، رئیس مجلس در نطق پیش از دستور جلسه علنی روز چهارشنبه، ۱۲ آذرماه، از جمله بر کاهش وابستگی بودجه به نفت و قوی شدن اقتصاد در پی آن اشاره کرده و گفت: «نفت خیر و برکت است، ولی اتکای به آن شر مطلق و تکیه بر باد است.»
محمدباقر قالیباف تاکید کرد که مجلس بر اصلاح ساختار بودجه اصرار دارد و حرکت نمایندگان بر اساس «اصلاح ساختار بودجهنویسی با محوریت مردمسالاری، اقتصاد، عدالت، کوچک کردن دولت، کاهش وابستگی به نفت و توجه ویژه به طبقات پایین و متوسط جامعه و رفع تبعیض و برداشتن بار مشکلات معیشتی از روی دوش مردم» خواهد بود.
رئیس مجلس ابراز امیدواری کرد که «دولت برای پیش بردن این هدف مهم و سرنوشت ساز اراده لازم و کافی را در مدت پیش رو به خرج دهد.»
اظهارات وی در حالی بیان شد که، به گزارش ایرنا، حسن روحانی در جلسه روز چهارشنبه هئیت دولت گفت که فروش نفت را به بیش از دو میلیون بشکه افزایش میدهیم.
وی افزود: «برای سال آینده، بیش از دو میلیون بشکه نفت و میعانات پیش بینی کردیم؛ این دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در بازار بینالمللی و یا بازار داخلی قابل فروش است.»
آقای روحانی در عین حال گفت که این اتفاق به معنای بیشتر کردن اتکای بودجه به نفت نیست.
به گفته وی، «ما معتقدیم فاصله گرفتن بودجه جاری از نفت روز به روز باید بیشتر شود، اما خلط مبحث نشود، اتکای بودجه عمرانی به نفت خوب است، ما تا جایی که بتوانیم بودجه عمرانی را دو یا سه برابر کنیم خوب است، این اشکالی ندارد.»
حسن روحانی بدون اشاره به مخالفتها و کنایههای مخالفان دولت درباره اتکا به نفت اضافه کرد که دولت قصد دارد با افزایش فروش نفت، «درآمد حاصل از آن را یا برای توسعه مصرف میکنیم و یا برای توانمندسازی اقشار محروم.»
بالا گرفتن انتقادها از اتکای بودجه به نفت در شرایطی مطرح شده که سازمان برنامه و بودجه نیز اعلام کرده انتظار میرود تا پایان سال خورشیدی، تنها یک سوم درآمدهای نفتی بودجه دولتی محقق شود.
این در حالی است که دولت ایران در بودجه سال جاری خورشیدی، به رغم تحریمهای آمریکا، صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت را گنجانده و در نیمه اول سال تنها ۱۷.۵ درصد رقم مقرر برای شش ماهه اول سال ۹۹ محقق شده است.
بر اساس آمارهای شرکتهای ردیابی نفتکشها، ایران پارسال روزانه حدود ۷۰۰ هزار بشکه صادرات نفت خام داشت و در سال جاری این رقم به ۳۰۰ هزار بشکه افت کرده است.
دولت ایران پارسال به رغم افت چشمگیر صادرات نفت، فروش روزانه یک میلیون بشکه نفت خام با قیمت بشکهای ۵۰ دلار را در بودجه گنجاند. این در حالی است که شیوع کرونا قیمت نفت را طی ۹ ماه ابتدایی سال جاری میلادی به حدود چهل دلار کاهش داد.
به رغم عدم تحقق درآمدهای نفتی در سال جاری، محمدباقر نوبخت، رئيس سازمان برنامه و بودجه، روز چهارشنبه هفته گذشته اعلام کرد برای بودجه سال آینده نیز صادرات روزانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه نفت در نظر گرفته خواهد شد.
اما حتی مرکز پژوهشهای مجلس نیز هشدار داده بود که درج ارقام غیرواقعی در بودجه، منجر به کسری شدید بودجه دولت خواهد شد.
پس از دریافت لایحه بودجه ۱۴۰۰ از سوی احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیئت رئیسه مجلس، متن کامل آن نیز منتشر شد و در اختیار نمایندگان قرار گرفت.
نمایندگان مجلس ۱۰ روز فرصت دارند تا پیشنهادات خود را به کمیسیونهای تخصصی ارائه دهند. بعد از آن هم کمیسیونهای تخصصی دو هفته فرصت خواهند داشت تا طبق آئیننامه بودجه را بررسی کنند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر