خطیبزاده: ۹۸ درصد متن توافق وین آماده است ولی سه موضوع اصلی حل نشده است
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، میگوید «بالای ۹۸ درصد متن پیشنویس توافق برای احیای برجام به صورت مشترک نگاشته شده» ولی درباره سه موضوع اصلی «رفع تحریمها، تضمینها و برخی ادعاهای» مرتبط با برنامه هستهای ایران، آمریکا و اروپا هنوز تصمیم نگرفتهاند.
او با تاکید بر اینکه شورای عالی امنیت ملی ایران «راهبری مذاکرات» را بر عهده دارد، گفته است این شورا «دستورالعملهای لازم» را به علی باقری، مذاکرهکننده ارشد ایران در وین، داده است و ایران «قطعا از خطوط قرمز خود» عبور نمیکند و کشورهای غربی «بیش از این کش ندهند».
سخنگوی وزارت خارجه ایران توضیح دقیقی درباره خط قرمزهای مدنظر نداده است. جواد کریمیقدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، روز گذشته خبر داده بود که « سیزده خط قرمز توسط شورای عالی امنیت ملی برای تیم مذاکره کننده مشخص شده است».
تکرار خواستههای ایران مبنی بر ضرورت انجام اقدامات اساسی از سوی غرب در شرایطی مطرح میشود که قدرتهای غربی در هفتههای اخیر به طور مرتب به ایران هشدار دادهاند که فرصت چندانی برای توافق باقی نمانده است.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانهها، ایران خواستار رفع تمامی تحریمهایی است که در دوره دونالد ترامپ اعمال شده است ولی آمریکا میگوید تحریمهایی را که با دلایل حقوق بشری یا «حمایت ایران از تروریسم» وضع شدهاند، نمیتواند لغو کند و تحریمهای هستهای مغایر با برجام را لغو میکند.
دولت ایران همچنین خواستار دریافت تضمینی از دولت آمریکا است که دوباره از برجام خارج نمیشود ولی مقامهای دولت آمریکا میگویند چنین تضمینی نمیتوانند بدهند.
ایران همچنین برخی گزارشهای آژانس انرژی اتمی مبنی بر پنهانکاری ایران در چهار منطقه درگیر با برنامه اتمی را «ادعاهای سیاسی» خوانده و میگوید باید پرونده تحقیقات آژانس در این زمینه بسته شود.
بر اساس گزارشها، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی چهار محل «مشکوک» را در ایران شناسایی کردهاند که یک مورد آن در تورقوزآباد، حومه تهران، و یک مورد دیگر در اصفهان است که هر دو آنها «در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شدهاند».
سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین وعده داده است که در صورت رسیدن به توافق در وین، متن این توافق به صورت عمومی منتشر شود.
او درباره برخی گمانهزنیها مبنی بر تعیین ضربالاجل برای پایان مذاکرات احیای برجام، گفته است این نکته یک «بازی ملالآور» است و دولتهای غربی باید «حسن نیت» داشته باشند.
مهدی سعادتی، نماینده بابل در مجلس و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، نیز گفته است آمریکا «به شدت نیاز دارد» که به برجام برگردد و «مشخص نیست مذاکرات کی به نتیجه میرسد اما به نظر میرسد که آنها بازی جدیدی را شروع کردند و ضرب الاجل تعیین میکنند تا فشار وارد کنند».
علی باقری، نماینده ارشد ایران در مذاکرات احیای برجام، امروز به وین بازگشته است. او روز ۴ اسفند برای مشورت درباره برجام به تهران رفته بود.
دور هشتم مذاکرات با هدف احیای برجام با شرکت نمایندگان ایران، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا، آلمان و اتحادیه اروپا و آمریکا در وین ادامه دارد. نمایندگان آمریکا به صورت غیرمستقیم در این مذاکرات حضور دارند و مقامهای ایران میگویند حاضر به مذاکره مستقیم با آنها نیستند.
هدف نهایی این مذاکرات بازگشت به روح توافق هستهای تیرماه سال ۱۳۹۴ بین ایران و قدرتهای جهانی یعنی لغو تحریمها علیه ایران، از جمله تحریمهای مهم صنایع و صادرات نفت در ازای محدود کردن فعالیتهای هستهای تهران و طولانی کردن زمان لازم برای تولید اورانیوم غنی شده مورد نیاز ساخت سلاح هستهای است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر