سه‌شنبه، اردیبهشت ۰۲، ۱۴۰۴

رشد جمعیت ایران به شش‌دهم درصد افت کرد؛ هشدار درباره شتاب پیری جمعی

 

رشد جمعیت ایران به شش‌دهم درصد افت کرد؛ هشدار درباره شتاب پیری جمعی


مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت، اعلام کرد که نرخ رشد جمعیت در ایران در حال حاضر شش‌دهم (۰٫۶) درصد است.

او روز دوشنبه یکم اردیبهشت با اعلام این خبر گفت در حال حاضر نزدیک به ۱۰٫۵ درصد از جمعیت کشور سالمند هستند و به گفته او، «با حرکت شتابان به سمت پیری و کاهش نفوس پیش می‌رویم».

نرخ رشد جمعیت ایران که در سال ۱۳۶۵ تا ۳٫۹ درصد بالا رفته بود در سال‌های اخیر به شدت کاهش یافته است.

حکومت ایران پس از پایان جنگ و آغاز دهه ۱۳۷۰ برنامه‌ای برای کنترل جمعیت آغاز کرد و رشد جمعیت تا حد قابل توجهی پایین آمد. در این دوران تبلیغات وسیعی در تشویق خانواده‌های کم‌جمعیت آغاز شد که تا چرخش سیاست‌های حکومت در پایان دهه ۱۳۸۰ ادامه داشت.

رهبر جمهوری اسلامی بارها سیاست‌های کنترل جمعیت را اشتباه خوانده و با توصیه‌های متعدد او، قانون موسوم به «جوانی جمعیت» از آبان ۱۴۰۱ در حال اجراست.

این قانون در صددمقابله با سقط جنین، اِعمال محدودیت در غربالگری جنین و محدود کردن دسترسی به وسایل پیشگیری است.

طبق آخرین آمار منتشرشده در ۲۲ اسفند ۱۴۰۳ در وب‌سایت مرکز آمار، «ساعت جمعیتی» مرکز آمار ایران نشان می‌دهد جمعیت کشور در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳ از مرز ۸۶ میلیون نفر گذشت.

قیمت جهانی طلا رکوردی تاریخی زد

 

قیمت جهانی طلا رکوردی تاریخی زد


در ادامه تلاطم در بازارهای مالی دنیا و نگرانی از وقوع رکود اقتصادی، قیمت جهانی طلا در صبح روز سه‌شنبه با رسیدن به مرز ۳۵۰۰ دلار رکورد تازه‌ای در تاریخ ثبت کرد.

بهای طلا روز سه‌شنبه دوم اردیبهشت برای نخستین‌بار به ۳۵۰۰ دلار در هر اونس رسید، چرا که تعرفه‌های اعلام‌شده از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، و حملهٔ لفظی او به بانک مرکزی این کشور، سرمایه‌گذاران را به خرید این دارایی امن‌تر سوق داد.

این فلز گران‌بها به بالاترین رکورد خود یعنی ۳۵۰۰٫۱۰ دلار در هر اونس رسید، اما سپس تا ۳۴۶۷٫۸۷ دلار عقب‌نشینی کرد.

روند افزایش قیمت جهانی هر اونس طلا در سه هفته اخیر به دنبال شدت گرفتن نگرانی‌ها از آغاز جنگ تعرفه‌ای در دنیا شدت گرفته و بیش از ۱۵ درصد افزایش یافته است.

افزایش قیمت طلا همزمان با کاهش ارزش بازارهای بورس در نقاط مختلف دنیا و کاهش ارزش دلار آمریکا در برابر رقبای دیگرش ازجمله یوروی اروپا و ین ژاپن رخ می‌دهد.

در پی حملات تازهٔ دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به جروم پاول، رئیس فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا)، بازارهای جهانی در روز سه‌شنبه با نوسان روبه‌رو شدند، دلار تضعیف شد و بهای طلا رکورد زد.

ترامپ در روزهای اخیر بار دیگر به پاول تاخته و او را «بازندهٔ تمام‌عیار» و «آقای همیشه دیر» خوانده است. وی در شبکهٔ اجتماعی‌اش، تروث سوشیال، گفته است که در ایالات متحده «عملاً» تورمی وجود ندارد و هزینه‌های انرژی و مواد غذایی کاهش یافته‌اند و خواستار کاهش پیش‌گیرانهٔ نرخ بهره شده است.

ترامپ پیشتر هم به پاول تاخته و گفته بود «اخراجش نباید زیاد طول بکشد». مشاور ارشد اقتصادی او، کوین هَسِت، نیز روز جمعه اعلام کرد که ترامپ در حال بررسی امکان قانونی برای برکناری پاول است.

این تنش‌ها باعث نگرانی شدید دربارهٔ «استقلال» فدرال رزرو و افزایش ریسک‌های سیاسی برای سرمایه‌گذاران شده است. به‌دنبال این تحولات، وال‌استریت روز دوشنبه سقوطی نزدیک به ۲٫۵ درصدی را تجربه کرد.

وضعیت دلار

در پی انتقادهای دونالد ترامپ از بانک مرکزی ایالات متحده و افزایش نگرانی‌ها دربارهٔ استقلال این نهاد، دلار آمریکا روز سه‌شنبه در برابر ین به پایین‌ترین سطح جدیدی رسید و در برابر یورو و فرانک سوئیس نیز در نزدیکی کف‌های چندساله نوسان کرد.

تحلیل‌گران، تعرفه‌های تجاری آمریکا و احتمال وقوع جنگ تجاری جهانی را عامل شکنندگی بیشتر دلار دانسته‌اند. همچنین، اعلام تعویق مذاکرات تجاری میان تایلند و واشینگتن به افت بیشتر ارزش دلار انجامید.

«کمپین معلولان» ایران به‌دلیل بی‌توجهی‌ها و نومیدی اعضا پس از حدود ۹سال تعطیل شد

 

«کمپین معلولان» ایران به‌دلیل بی‌توجهی‌ها و نومیدی اعضا پس از حدود ۹سال تعطیل شد


تجمع اعتراضی افراد دارای معلولیت مقابل سازمان برنامه و بودجه در تهران، ۲۴ دی ۱۴۰۲
تجمع اعتراضی افراد دارای معلولیت مقابل سازمان برنامه و بودجه در تهران، ۲۴ دی ۱۴۰۲

«کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت» که از آبان ۱۳۹۵ به‌عنوان یک جنبش مدنی مستقل برای احقاق حقوق قانونی افراد دارای معلولیت فعالیت می‌کرد، به‌اجبار به فعالیت خود پایان داد.

بهروز مروتی، مدیر این کارزار که به‌عنوان «کمپین معلولان» هم معروف شده، می‌گوید بی‌توجهی‌های دولت به مطالبات جامعۀ افراد دارای معلولیت و ناامیدی این جامعه از دلایل اصلی این تعطیلی بوده است.

آقای مروتی در گفت‌وگویی که روز یکشنبه ۳۱ فروردین در روزنامه «شرق» منتشر شد، گفت در نزدیک به ۹ سال فعالیت این کارزار، «هیچ‌یک از دولت‌ها توجه جدی به مطالبات این قشر نکردند و در سه دولت گذشته نتوانستیم حتی یک گام به جلو برداریم».

یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این کمپین، تأثیرگذاری بر تصویب قانون حمایت از حقوق معلولان در سال ۱۳۹۶ است، با این حال، اجرای این قانون همچنان با چالش‌های جدی از سوی دولت‌ها مواجه است.

براساس ماده ۲۷ این قانون، «دولت مکلف است کمک‌هزینۀ معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید یا شدیدِ فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجۀ سنواتی کشور مدنظر قرار دهد».

این کمپین در بیانیۀ اعلام تعطیلی خطاب به اعضای خود نوشته است: «اگر امروز اجرای ماده ۲۷ از یک "مطالبۀ غیرممکن" به یک "واقعیت" تبدیل شده، اگر فریاد حق‌خواهی معلولان بلند است و به‌سرعت سرتیتر رسانه‌ها قرار می‌گیرد، همۀ این‌ها ثمره تلاش‌های بی‌وقفه شما است».

«کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت» در پایان این بیانیه تأکید کرده که «در این سال‌ها اثبات شد که مطالبه‌گری و ایستادگی همیشه جواب می‌دهد».

با این حال، مدیر کمپین پس از تعطیلی آن گفته است «ممکن است از این به بعد روی مشکلات سرپوش گذاشته شود یا اطلاع‌رسانی نشود و جامعۀ هدف ما از این بابت نگران است.»

بر اساس جدیدترین پیمایش ملی شیوع‌شناسی معلولیت که در سال ۱۴۰۳ منتشر شده است، حدود ۱۱.۵ درصد از جمعیت ایران، معادل تقریباً ۱۱ میلیون نفر، دارای نوعی از معلولیت هستند.

این آمار شامل طیف وسیعی از معلولیت‌ها، از خفیف تا شدید، می‌شود. براساس آمار رسمی، از حدود ۱۱ میلیون نفر که دارای نوعی معلولیت هستند، حدود ۵۳۰ هزار نفر «معلولیت‌های شدید و خیلی شدید بدون شغل و درآمد» دارند.

سخنرانی عراقچی در کنفرانس هسته‌ای بنیاد کارنگی لغو شد

 

سخنرانی عراقچی در کنفرانس هسته‌ای بنیاد کارنگی لغو شد


بنیاد کارنگی برای صلح بین‌المللی اعلام کرد که حضور آنلاین عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در کنفرانس بین‌المللی سیاست هسته‌ای را لغو کرده است.

بر اساس برنامه قبلی، قرار بود که عباس عراقچی به صورت آنلاین در این کنفرانس که روز دوشنبه در واشینگتن آغاز شد سخنرانی کند اما به نوشته بیانیه این بنیاد، طرف ایرانی در آخرین لحظات درخواست کرد که بخش پرسش و پاسخ از برنامه حذف شود.

بر اساس این بیانیه، برنامه سخنرانی و سپس پرسش و پاسخ با عباس عراقچی از روز شنبه اعلام شده بود اما تغییراتی که تیم ایرانی در آخرین لحظات درخواست کرد امکان پرسش‌های مجری و حضار از وزیر خارجه ایران را به شدت محدود می‌کرد و از این رو، کارنگی تصمیم گرفت که جلسه را برگزار نکند.

 Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi will not be speaking at the Carnegie International Nuclear Policy Conference:


 

با این حال نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد مدعی شده که بنیاد کارنگی «تلاش کرد قالب سخنرانی اصلی را به مناظره تغییر بدهد».

این نمایندگی همچنین متن سخنرانی آقای عراقچی را که قرار بود در این کنفرانس ارائه شود منتشر کرده است.

عباس عراقچی نیز ضمن بازنشر این متن در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که به «سوالات سخت» عادت دارد اما پرسش و پاسخ آزاد باعث تبدیل این رویداد به «مذاکره در ملأ عام» می‌شد «که من تمایلی به آن ندارم».

او همچنین گفته است که دعوت بنیاد کارنگی برای سخنرانی را زمانی پذیرفته بود که «ایران و آمریکا هنوز تاریخی برای دور بعدی مذاکرات… تعیین نکرده بودند».

در متن سخنرانی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران که خود او بازنشر کرده، تاکید شده است که تمرکز مذاکرات با ایالات متحده باید تنها بر «لغو تحریم‌ها» و «موضوع هسته‌ای» و ایران درباره امنیت خود هرگز مذاکره نخواهد کرد.

او در عین حال با اشاره به اینکه ایران قصد دارد در بلندمدت دست‌کم ۱۹ راکتور دیگر بسازد، پیشنهاد مشارکت شرکت‌های آمریکایی در «قراردادهایی به ارزش ده‌ها میلیارد دلار» را مطرح کرده است.

در روزهای اخیر شماری از فعالان سیاسی و همچنین سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» از بنیاد کارنگی به دلیل دعوت از وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به شدت انتقاد کرده و خواستار لغو این دعوت شده بودند.



مراسم تشییع پاپ فرانسیس شنبه برگزار می‌شود؛ دونالد ترامپ و همسرش به رم می‌روند

 

مراسم تشییع پاپ فرانسیس شنبه برگزار می‌شود؛ دونالد ترامپ و همسرش به رم می‌روند


پیکر پاپ فرانسیس در هنگام مراسم اعلام مرگ در اقامتگاه سانتا مارتا در واتیکان در تابوت باز
پیکر پاپ فرانسیس در هنگام مراسم اعلام مرگ در اقامتگاه سانتا مارتا در واتیکان در تابوت باز

واتیکان اعلام کرد مراسم تشییع پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، روز شنبۀ پیش رو، ساعت ۱۰ صبح به وقت محلی در میدان سن‌پیترو واتیکان برگزار خواهد شد. به گزارش خبرگزاری رویترز، کاردینال جووانی باتیستا ره، رئیس انجمن کاردینال‌ها، آیین نیایش را رهبری خواهد کرد.

پس از پایان مراسم، تابوت پاپ ابتدا به داخل کلیسای سن‌پیترو و سپس، طبق وصیت او، برای خاک‌سپاری به کلیسای سانتا ماریا ماجوره منتقل خواهد شد.

واتیکان نخستین تصاویر از پیکر پاپ فرانسیس در تابوت باز را منتشر کرده است. این تصاویر مربوط به آیین تأیید رسمی درگذشت او است که شب گذشته در نمازخانهٔ کازا سانتا مارتا در واتیکان برگزار شد.

پاپ فرانسیس صبح دوشنبه اول اردیبهشت در ۸۸ سالگی درگذشت. او چندی پیش حدود پنج هفته ابتلا به ذات‌الریه شدید در بیمارستان بستری بود اما پس از ترخیص، به کارهای معمول می‌پرداخت و یک روز پیش از مرگ نیز مراسم عید پاک را به جا آورد و با جی‌دی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا، دیدار کرد.

واتیکان اعلام کرده که پاپ فرانسیس بر اثر سکته مغزی که به اغما و نارسایی برگشت‌ناپذیر قلبی انجامید، درگذشته است. در وصیت‌نامهٔ او که از سوی واتیکان منتشر شده، پاپ خواسته که «در خاک، بدون تزئینات خاص» به خاک سپرده شود و تنها واژهٔ «Franciscus» بر سنگ قبرش نوشته شود.

شمار دیگری از رهبران کشورها و شخصیت‌های بین‌المللی درگذشت پاپ فرانسیس، رهبر کلیسای کاتولیک، را تسلیت گفتند و رئیس جمهور ایالات متحده هم گفت برای شرکت در مراسم تشییع او به رم خواهد رفت.

در همین حال دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، در شبکه اجتماعی خود اعلام کرد که به همراه همسرش، ملانیا ترامپ، برای شرکت در مراسم تشییع پاپ به رم خواهند رفت.

این نخستین سفر بین‌المللی آقای ترامپ در دومین دوره ریاست جمهوری او خواهد بود.

روز دوشنبه همچنین به دستور دونالد ترامپ، پرچم‌های آمریکا در کاخ سفید و ساختمان‌های دولتی به حالت نیمه‌افراشته در آمدند.

 Melania and I will be going to the funeral of Pope Francis, in Rome. We look forward to being there! From Donald Trump Truth Social 04/21/25 03:58 PM

 

شمار دیگری از رهبران جهان، از جمله خاویر میلی، رئیس جمهور آرژانتین زادگاه پاپ فرانسیس، هم گفته‌اند که برای شرکت در مراسم تشییع رهبر کاتولیک‌ها به رم خواهند رفت.

بنابر اعلام واتیکان، مراسم تشییع در یکی از روزهای بین جمعه تا یکشنبه برگزار خواهد شد.

تاکنون دبیر کل سازمان ملل، رهبران کشورهای اروپایی، رهبران جهان عرب، روسای جمهور ایران و کشورهای منطقه، مقام‌های ارشد کشورهای دیگر، دالایی لاما رهبر بوداییان تبت، آیت‌الله علی سیستانی مرجع تقلید شیعه، و ده‌ها چهره دیگر با صدور پیام‌هایی، از نقش پاپ فرانسیس در پیشبرد صلح جهانی و ارزش‌های انسانی تجلیل کرده‌اند.


برنامه‌های واتیکان

بر خلاف اکثر پاپ‌ها که در کلیسای سنت پیتر در واتیکان دفن شده‌اند، پاپ فرانسیس در آخرین وصیتنامه خود که روز دوشنبه منتشر شد خواسته است که در کلیسای سانتا ماریا ماجوره در رم (بیرون از واتیکان) به خاک سپرده شود.

به گفته سخنگوی واتیکان، پیکر پاپ فرانسیس روز چهارشنبه به کلیسای سنت پیتر منتقل خواهد شد تا مردم به او ادای احترام کنند.

با مرگ پاپ فرانسیس، آیین‌های قدیمی، پیچیده و بعضاً محرمانه واتیکان در روند تشییع پاپ درگذشته و انتخاب پاپ جدید به جریان افتاده است.

مهر و موم کردن اسناد شخصی و محل سکونت پاپ، انتقال پیکر او به تابوت چوبی، خاکسپاری او در ردای سرخ همراه با تاج و نشان کلیسایی، و شکستن مُهر رسمی پاپ که «حلقه ماهیگیر» نام دارد برخی از این آیین‌ها هستند.

از کاردینال‌هایی که در حال حاضر در رم هستند خواسته شده است تا صبح سه‌شنبه در واتیکان گرد هم بیایند؛ انتظار می‌رود که در این نشست از جمله درباره جزئیات مراسم تشییع برنامه‌ریزی شود.

با این حال گردهمایی اصلی کاردینال‌های واجد حق رای برای انتخاب پاپ جدید از بین خود، که اکنون ۱۳۵ نفر هستند، معمولا ۱۵ تا ۲۰ روز پس از مرگ پاپ برگزار می‌شود.

رای‌گیری برای انتخاب پاپ جدید پشت درهای بسته برگزار می‌شود و ممکن است چند روز به طول بینجامد.

در حال حاضر از هیچ یک از کاردینال‌ها به عنوان گزینه پیشتاز برای جانشینی پاپ فرانسیس یاد نمی‌شود.

شمار مسیحیان کاتولیک در جهان ۱.۴ میلیارد نفر برآورد می‌شود.

دوشنبه، اردیبهشت ۰۱، ۱۴۰۴

«کمپین معلولان» ایران به‌دلیل بی‌توجهی‌ها و نومیدی اعضا پس از حدود ۹سال تعطیل شد

 

«کمپین معلولان» ایران به‌دلیل بی‌توجهی‌ها و نومیدی اعضا پس از حدود ۹سال تعطیل شد


تجمع اعتراضی افراد دارای معلولیت مقابل سازمان برنامه و بودجه در تهران، ۲۴ دی ۱۴۰۲
تجمع اعتراضی افراد دارای معلولیت مقابل سازمان برنامه و بودجه در تهران، ۲۴ دی ۱۴۰۲

«کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت» که از آبان ۱۳۹۵ به‌عنوان یک جنبش مدنی مستقل برای احقاق حقوق قانونی افراد دارای معلولیت فعالیت می‌کرد، به‌اجبار به فعالیت خود پایان داد.

بهروز مروتی، مدیر این کارزار که به‌عنوان «کمپین معلولان» هم معروف شده، می‌گوید بی‌توجهی‌های دولت به مطالبات جامعۀ افراد دارای معلولیت و ناامیدی این جامعه از دلایل اصلی این تعطیلی بوده است.

آقای مروتی در گفت‌وگویی که روز یکشنبه ۳۱ فروردین در روزنامه «شرق» منتشر شد، گفت در نزدیک به ۹ سال فعالیت این کارزار، «هیچ‌یک از دولت‌ها توجه جدی به مطالبات این قشر نکردند و در سه دولت گذشته نتوانستیم حتی یک گام به جلو برداریم».

یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این کمپین، تأثیرگذاری بر تصویب قانون حمایت از حقوق معلولان در سال ۱۳۹۶ است، با این حال، اجرای این قانون همچنان با چالش‌های جدی از سوی دولت‌ها مواجه است.

براساس ماده ۲۷ این قانون، «دولت مکلف است کمک‌هزینۀ معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید یا شدیدِ فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجۀ سنواتی کشور مدنظر قرار دهد».

این کمپین در بیانیۀ اعلام تعطیلی خطاب به اعضای خود نوشته است: «اگر امروز اجرای ماده ۲۷ از یک "مطالبۀ غیرممکن" به یک "واقعیت" تبدیل شده، اگر فریاد حق‌خواهی معلولان بلند است و به‌سرعت سرتیتر رسانه‌ها قرار می‌گیرد، همۀ این‌ها ثمره تلاش‌های بی‌وقفه شما است».

«کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت» در پایان این بیانیه تأکید کرده که «در این سال‌ها اثبات شد که مطالبه‌گری و ایستادگی همیشه جواب می‌دهد».

با این حال، مدیر کمپین پس از تعطیلی آن گفته است «ممکن است از این به بعد روی مشکلات سرپوش گذاشته شود یا اطلاع‌رسانی نشود و جامعۀ هدف ما از این بابت نگران است.»

بر اساس جدیدترین پیمایش ملی شیوع‌شناسی معلولیت که در سال ۱۴۰۳ منتشر شده است، حدود ۱۱.۵ درصد از جمعیت ایران، معادل تقریباً ۱۱ میلیون نفر، دارای نوعی از معلولیت هستند.

این آمار شامل طیف وسیعی از معلولیت‌ها، از خفیف تا شدید، می‌شود. براساس آمار رسمی، از حدود ۱۱ میلیون نفر که دارای نوعی معلولیت هستند، حدود ۵۳۰ هزار نفر «معلولیت‌های شدید و خیلی شدید بدون شغل و درآمد» دارند.

دونالد ترامپ هم جازدمی‌گوید «گفت‌وگوهای خوبی با ایران داشته‌ایم»

 

دونالد ترامپ هم جازدمی‌گوید «گفت‌وگوهای خوبی با ایران داشته‌ایم»


دونالد ترامپ، دو روز پس از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا، به خبرنگاران گفت ایالات متحده گفت‌وگوهای بسیار خوبی با ایران داشته است.

وب‌سایت خبری اکسیوس نیز به‌نقل از دو منبع آگاه خبر داد که رئیس‌جمهور ایالات متحده قصد دارد روز دوشنبه یکم اردیبهشت با نخست‌وزیر اسرائیل دربارۀ آتش‌بس در غزه و همچنین مذاکرات هسته‌ای با ایران گفت‌وگو کند.

این اولین اظهارنظر آقای ترامپ دربارۀ دور دوم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا است که روز شنبه در رم برگزار شد.

پس از این مذاکرات، مقامات ایرانی آن را «سازنده و روبه‌جلو» توصیف کردند و یک مقام ارشد آمریکایی هم به رویترز گفت مذاکرات رم با «پیشرفت بسیار خوبی» همراه بود.

براساس گزارش اکسیوس، رهبران آمریکا و اسرائیل قرار است در تماس تلفنی روز دوشنبه، علاوه بر موضوع آتش‌بس در غزه، دربارۀ مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا نیز گفت‌وگو کنند.

ترامپ و نتانیاهو دو هفته پیش در کاخ سفید دیدار کرده بودند.

نخست‌وزیر اسرائیل در یک پیام ویدئویی که در پایان سفرش به آمریکا ضبط شده بود، گفت که او و رئیس‌جمهور آمریکا، هر دو، بر سر این‌که ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد توافق دارند.

او در عین حال افزوده بود که «این را می‌توان با یک توافق انجام داد، اما تنها در صورتی که آن توافق مشابه "مدل لیبی" باشد که همۀ تاسیسات هسته‌ای را منفجر کنند و همۀ تجهیزات را با نظارت و اجرای آمریکا از بین ببرند».

چند روز پس از این دیدار، مذاکرات ایران و آمریکا به‌طور رسمی از ۲۳ فروردین آغاز شد و پس از دو دوره گفت‌وگوهای هیئت‌های ایرانی و آمریکایی در مسقط و رم، قرار است دور سوم مذاکرات هفتۀ آینده در عمان برگزار شود.

در این فاصله دونالد ترامپ بارها عنوان کرده که تنها خواسته‌اش جلوگیری از دسترسی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای است و مقامات تهران نیز بارها اعلام کرده‌اند که برچیده شدن برنامۀ هسته‌ای «خط قرمز» آن‌ها است.

روزنامۀ گاردین روز یکشنبه ۳۱ فروردین نوشت در مذاکرات اخیر دربارهٔ برنامه هسته‌ای ایران، دو مسئله اصلی مطرح بوده است: تعیین سرنوشت ذخایر اورانیوم با غنای بالا و دریافت تضمین‌هایی برای جلوگیری از تکرار خروج آمریکا از توافق.

کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر خارجه ایران و عضو هیئت ایرانی مذاکره‌کننده، نیز روز یکشنبه با بیان این‌که دو طرف «در حال استخراج اصول کلی مذاکرات» هستند، افزود: «مبانی تحریم یعنی قوانین تحریمی کنگره و دستورات اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا باید حتماً لغو شود».

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، که همواره منتقد توافق برجام بوده است، اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از این توافق را اعلام و فرمان اجرایی بازگشت تحریم‌ها را صادر کرد.

پس از آن، تهران از تعهدات برجامی خود عدول کرد و فعالیت‌های حساس هسته‌ای را افزایش داد و غنی‌سازی اورانیوم را به سطح ۶۰ درصد رساند.

دونلاد ترامپ بارها هشدار داده است که اگر جمهوری اسلامی ایران حاضر به توافق با آمریکا بر سر برنامۀ هسته‌ای‌اش نشود، ایران بمباران خواهد شد.

از سوی دیگر، بر اساس قطعنامۀ ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، کشورهای طرف برجام می‌توانند تا پیش از ۲۶ مهر امسال فرایند موسوم به مکانیسم ماشه را برای بازگرداندن فوری تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران فعال کنند.

واتیکان از درگذشت پاپ فرانسیس خبر داد


 

واتیکان از درگذشت پاپ فرانسیس خبر داد


پاپ فرانسیس
پاپ فرانسیس

پاپ فرانسیس، نخستین رهبر اهل آمریکای لاتین در رأس کلیسای کاتولیک رم، درگذشت.

واتیکان روز دوشنبه در یک بیانیه ویدئویی این خبر را اعلام کرد. او ۸۸ سال داشت و به‌تازگی از یک ذات‌الریهٔ شدید دوطرفه نجات یافته بود.

کاردینال کوین فارل در شبکه تلویزیونی واتیکان گفت: «برادران و خواهران عزیز، با اندوهی عمیق باید درگذشت پدر مقدس‌مان فرانسیس را اعلام کنم.» او افزود که پاپ فرانسیس امروز، دوشنبه، صبح ساعت ۷:۳۵ درگذشته است.

پاپ فرانسیس، نخستین پاپ تاریخ از آمریکای لاتین، کلیسای کاتولیک را در دهه‌های مملو از اصلاحات و جنجال‌ها رهبری کرد.

او که با نام خورخه ماریو برگولیو در سال ۱۹۳۶ و در بوینس آیرس آرژانتین به دنیا آمده بود به رفتار فروتنانه و دفاع پرشورش از عدالت اجتماعی و تلاش برای گسترش مدارا در کلیسا مشهور بود و صدایش فراتر از کلیسای کاتولیک نیز شنیده می‌شد.

 


فرانسیس که در سال ۲۰۱۳ به‌عنوان پاپ انتخاب شده بود، دوران پرفرازونشیبی را پشت سر گذاشت و تلاش داشت ساختار سنتی کلیسا را اصلاح کند؛ تلاشی که با مخالفت هم‌زمان محافظه‌کاران و اصلاح‌طلبان روبه‌رو شد.

او که به دلیل سادگی و توجه به اقشار محروم شناخته می‌شد، از سکونت در کاخ پاپی خودداری کرد و در اقامتگاهی ساده زندگی می‌کرد.

پاپ فرانسیس وارث کلیسایی گرفتار رسوایی سوءاستفاده جنسی از کودکان و درگیری‌های داخلی بود و با هدف بازسازی اعتبار کلیسا برگزیده شد.

با وجود انتقادها، او به چهره‌ای جهانی بدل شد و در سفرهای متعدد خود، گفت‌وگوی بین‌ادیانی، صلح و حمایت از اقلیت‌ها، از جمله مهاجران، را ترویج داد.

او ۸۰ درصد کاردینال‌های واجد شرایط برای انتخاب پاپ بعدی را منصوب کرده و احتمال ادامه مسیر اصلاح‌طلبانه‌اش از سوی جانشینش را افزایش داده است.

رهبران اروپا و جهان در پی درگذشت پاپ فرانسیس، از جایگاه انسانی و معنوی او تجلیل کردند. اورسولا فون‌درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، پاپ را «الهام‌بخش میلیون‌ها انسان در سراسر جهان» دانست و گفت میراث او راهنمایی برای «جهانی عادلانه‌تر و مهربان‌تر» خواهد بود.

روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا، پاپ را «پاپ مردم» خواند و از مهربانی، امید به صلح و عدالت اجتماعی او یاد کرد. رئیس‌جمهوری اسرائیل، اسحاق هرتزوگ، نیز او را مردی با ایمانی ژرف و دلسوزی بی‌پایان دانست که به گفت‌وگوی بین‌ادیانی اهمیت می‌داد.

فریدریش مرتس، صدراعظم آینده آلمان، از تعهد بی‌وقفه پاپ به ضعیف‌ترین اقشار جامعه و ایمان او به رحمت الهی سخن گفت. امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه نیز پاپ فرانسیس را حامی همیشگی آسیب‌پذیرترین‌ها در جهانی پر از جنگ و خشونت توصیف کرد.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز گفت که «در گذشت پاپ را به همه مسیحیان جهان» تسلیت می‌گوید.

پنتاگون «درز دوباره اطلاعات محرمانه» توسط وزیر دفاع آمریکا را رد کرد

 

پنتاگون «درز دوباره اطلاعات محرمانه» توسط وزیر دفاع آمریکا را رد کرد


شان پارنل، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا
شان پارنل، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا

سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گزارش‌ها مبنی بر این‌که پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، طرح‌های حساس نظامی مربوط به حمله ماه مارس به شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران در یمن را در یک گروه پیام‌رسانی که همسرش نیز در آن عضو بود به اشتراک گذاشته، رد کرد.

این دومین مورد از این‌گونه اتهامات علیه هگست است؛ او در پایان ماه مارس نیز به‌دلیل استفاده از اپلیکیشن سیگنال برای بحث دربارهٔ همین حمله در یک گروه دیگر، مورد انتقاد قرار گرفته بود.

در ارتباط با این اتهام جدید، روزنامه نیویورک‌تایمز، روز یک‌شنبه ۳۱ فروردین نوشت که پیش از حمله نظامی آمریکا به یمن در ماه مارس، پیت هگست، وزیر دفاع، اطلاعات محرمانه‌ای از جمله برنامه پرواز جنگنده‌ها را در یک گروه خصوصی به اشتراک گذاشت.

به نوشته این روزنامه، این گروه خصوصی که آقای هگست در اپلیکیشن سیگنال ایجاد کرده بود، شامل همسر، برادر و حدود دوازده نفر دیگر از نزدیکان پیت هگست می‌شد.

نیویورک تایمز همچنین گزارش داد که هگست به‌جای استفاده از دستگاه دولتی، از تلفن همراه شخصی خود برای دسترسی به این گروه سیگنال استفاده کرده است.

به گزارش شبکه خبری سی‌ان‌ان، این گروه در زمان بررسی صلاحیت هگست در سنا ایجاد شده بود تا متحدان او برای پیشبرد برنامه‌هایش هماهنگی داشته باشند. علاوه بر همسر او، که ظاهراً نقشی در وزارت دفاع ندارد، برادر و وکیلش نیز در گروه حضور داشتند که هر دو در پنتاگون شاغل‌اند.

شان پارنل، سخنگوی پنتاگون، بامداد دوشنبه این گزارش‌ها را رد کرد و آن‌ها را ناشی از «دلخوری کارکنان سابق ناراضی» دانست.

او در بیانیه‌ای گفت: «رسانه‌های مخالف ترامپ همچنان وسواس دارند که هر کسی را که به برنامه‌های رئیس‌جمهور ترامپ پایبند است، تخریب کنند. هیچ اطلاعات طبقه‌بندی‌شده‌ای در هیچ‌کدام از چت‌های سیگنال وجود نداشته، صرف‌نظر از این‌که چند بار داستان را بازنویسی کنند. آنچه درست است این است که دفتر وزیر دفاع به‌طور پیوسته قوی‌تر و کارآمدتر در اجرای برنامه‌های ترامپ عمل می‌کند.»

در مقابل، چاک شومر، سناتور ارشد حزب دموکرات، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «هگست با این اقدام جان انسان‌ها را به خطر انداخته است. او باید اخراج شود.»

در پایان ماه مارس، مجله آمریکایی آتلانتیک جزئیاتی از حمله به یمن را منتشر کرد؛ سردبیر این مجله گفته بود که به‌طور تصادفی به یک گروه سیگنال افزوده شده بود. آن گروه شامل وزیر دفاع پیت هگست، معاون رئیس‌جمهوری جی‌دی ونس، وزیر خارجه مارکو روبیو و شماری دیگر از مقام‌های ارشد دولت بود.

به گفته جفری گلدبرگ، سردبیر آتلانتیک، آن چت هم تاکتیک‌های نظامی و هم پیام‌رسانی سیاسی در خصوص حمله برنامه‌ریزی‌شده علیه حوثی‌ها را در بر می‌گرفت.

هم‌اکنون دستگاه نظارتی داخلی پنتاگون در حال بررسی نحوه استفاده هگست از اپلیکیشن سیگنال در آن ماجرا است.

عراقچی به چین می‌رود؛ «احتمال نقش کلیدی روسیه در توافق هسته‌ای»

 

عراقچی به چین می‌رود؛ «احتمال نقش کلیدی روسیه در توافق هسته‌ای»


محل برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم ایتالیا
محل برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم ایتالیا

وزارت خارجه ایران اعلام کرد که عباس عراقچی، وزیر خارجه، قرار است روز سه‌شنبه، دوم اردیبهشت، به چین سفر کند؛ این سفر در آستانه دور سوم گفت‌وگوهای هسته‌ای میان ایران و ایالات متحده انجام می‌شود.

این مطلب را اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه اعلام کرد. چین یکی از امضاکنندگان برنامه جامع اقدام مشترک، برجام، در سال ۱۳۹۴ بود.

او دربارهٔ اهداف سفر عراقچی به چین گفت: «چین به عنوان عضو دائم شورای امنیت و اثرگذار در روندهای قبلی و به عنوان کشوری که با ما دارای روابط نزدیک و راهبردی است در هر روندی می‌تواند نقش سازنده ایفا کند. سفر وزیر خارجه به چین از قبل برنامه‌ریزی شده بود و طبیعی است در خصوص مذاکرات هم با آنان گفت‌وگو کنیم. هدف این سفر پیگیری توافقنامه‌های بین دو کشور است.»

وزارت خارجه چین روز دوشنبه در پاسخ به پرسش خبرنگاران دربارهٔ سفر وزیر خارجه ایران اعلام کرد: «اطلاعاتی برای ارائه دربارهٔ این سفر در دست نیست.»

آقای بقایی در مورد مذاکرات هسته‌ای نیز گفت که ایران آماده است برای رفع ابهام‌ها دربارهٔ فعالیت‌های هسته‌ای «صلح‌آمیز» خود، اقدامات داوطلبانه انجام دهد.

دور دوم مذاکرات روز شنبه در رم به‌میزبانی وزیر خارجه عمان و طی حدود ساعت برگزار شد. پس از آن ایران این دور از مذاکرات را سازنده و رو به جلو خواند، وزیر خارجه عمان هم گفت مذاکرات شتاب گرفته است و یک مقام ارشد آمریکایی هم از پیشرفت بسیار خوب در مذاکرات سخن گفت.

این مذاکرات که با میانجی‌گری عمان انجام می‌شود، قرار است شنبه آینده در پایتخت عمان ادامه پیدا کند و پیش از آن از روز چهارشنبه کارشناسان دو طرف قرار است وارد جزئیات طرح توافق شوند.

او در ادامه نیز گفت که «در نشست کارشناسی آتی در مورد جزئیات مربوط به چارچوب گفت‌وگوها صحبت می‌کنیم همان‌طور که در دو جلسه قبلی در سطح ارشد در همین ارتباط صحبت کردیم و اگر شرایط اقتضا کند، وارد جزئیات دیگر می‌شویم.»

نقش روسیه

روزنامه بریتانیایی گاردین روز یک‌شنبه ۳۱ فروردین نوشت که روسیه ممکن است نقشی کلیدی در توافق آینده دربارهٔ برنامه هسته‌ای ایران ایفا کند.

به نوشته این روزنامه، مسکو نه‌تنها به‌عنوان مقصد احتمالی ذخایر اورانیوم با غنای بالا از سوی ایران مطرح شده، بلکه احتمال دارد نقش داور در صورت نقض مفاد توافق را نیز بر عهده بگیرد.

استیو ویتکوف، فرستاده ویژه ترامپ که در کانون مذاکرات رم قرار داشت، خواهان نهایی شدن توافق طی ۶۰ روز است، اما به گفته گاردین، احتمال دارد با مخالفت عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران روبه‌رو شود، چرا که عراقچی معتقد است سطح بی‌اعتمادی و ماهیت فنی مذاکرات، دستیابی سریع به توافق را نامحتمل می‌سازد.

در مذاکرات اخیر دربارهٔ برنامه هسته‌ای ایران، دو مسئله اصلی مطرح بود: تعیین سرنوشت ذخایر اورانیوم با غنای بالا و دریافت تضمین‌هایی از سوی ایران برای جلوگیری از تکرار خروج آمریکا از توافق.

ایران خواهان حفظ اورانیوم با غنای بالا در داخل کشور است، اما آمریکا بر نابودی یا انتقال آن به کشوری ثالث مانند روسیه تأکید دارد.

ایران همچنین خواهان ضمانتی عملی در صورت نقض توافق از سوی آمریکاست، از جمله بازگرداندن ذخایر از روسیه. این شرایط می‌تواند به نقش‌آفرینی محوری روسیه در آینده روابط ایران و آمریکا بینجامد، در حالی‌که نقش قدرت‌های اروپایی و سازمان ملل کمرنگ‌تر می‌شود.

خوش‌بینی گروسی نسبت به مذاکرات

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با ابراز خوش‌بینی به روند مذاکرات ایران و آمریکا گفته است این احتمال وجود داشت که مذاکرات در دور دوم فرو بپاشد و همه چیز متوقف شود.

رافائل گروسی که در روز مذاکرات در رم حضور داشت، در مصاحبۀ روز یکشنبه گفت: «هر دو طرف آماده بودند که دربارۀ جنبه‌های مشخص با یکدیگر گفت‌وگو کنند.»

رافائل گروسی در گفت‌وگو با روزنامۀ «لا رپوبلیکا» که یکشنبه ۳۱ فروردین منتشر شد، به جزئیات احتمال شکست مذاکرات اشاره نکرد، اما افزود: «چنین خطری وجود داشت، اما روح حاکم بر مذاکرات رم نشان داد که امکان پیشرفت وجود دارد».

گزارش معاون عراقچی در مجلس شورای اسلامی

هنوز جزئیات مذاکرات منتشر نشده اما روز یکشنبه سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به‌نقل از معاون وزیر خارجه که در مذاکرات حضور داشت، گفت «مبانی تحریم یعنی قوانین تحریمی کنگره و دستورات اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا باید حتماً لغو شود».

به گزارش ایسنا، کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی وزیر خارجه ایران، روز یکشنبه به مجلس رفت تا جزئیات مذاکرات رم را برای کمیسیون امنیت ملی مجلس توضیح دهد.

ابراهیم رضایی، سخنگوی این کمیسیون، در گزارش این نشست به رسانه‌ها از ذکر جزئیات جلسه خودداری کرد و فقط به‌نقل چند جمله از معاون وزیر خارجه ایران پرداخت.

براساس این گزارش، کاظم غریب‌آبادی در کمیسیون مجلس با بیان این‌که «فعلاً در حال استخراج اصول کلی مذاکرات هستیم»، افزود: «مبانی تحریم یعنی قوانین تحریمی کنگره و دستورات اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا باید حتماً لغو شود».

روز گذشته عباس عراقچی نیز اعلام کرد در مذاکرات رم «تصریح کردیم که بسیاری در ایران بر این باورند که برجام دیگر برای ما کافی نیست و تنها چیزی که از آن باقی مانده "درس‌های فراگرفته‌شده" است. شخصاً با این دیدگاه موافق‌ام.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، که همواره منتقد توافق برجام بوده است، اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از این توافق را اعلام و فرمان اجرایی بازگشت تحریم‌ها را صادر کرد.

پس از آن، تهران از تعهدات برجامی خود عدول کرد و فعالیت‌های حساس هسته‌ای را افزایش داد.

مقامات جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده‌اند که برچیده شدن برنامۀ هسته‌ای «خط قرمز» آن‌ها است و دونالد ترامپ نیز تأکید کرده است که تنها خواسته‌اش جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای است.

بر اساس قطعنامۀ ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که بر برجام صحه می‌گذارد، کشورهای طرف برجام می‌توانند تا پیش از ۲۶ مهر امسال فرایند موسوم به مکانیسم ماشه را برای بازگرداندن فوری تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران فعال کنند.

آتش‌بس عید پاک پایان یافت؛ امیدواری ترامپ به توافق اوکراین و روسیه «در این هفته»

 

آتش‌بس عید پاک پایان یافت؛ امیدواری ترامپ به توافق اوکراین و روسیه «در این هفته»


خانواده اوکراینی همزمان با عید پاک در حال دعا در برابر قبر یک سرباز کشته شده در جنگ؛ گورستان نظامی در شهر لویو
خانواده اوکراینی همزمان با عید پاک در حال دعا در برابر قبر یک سرباز کشته شده در جنگ؛ گورستان نظامی در شهر لویو

آتش‌بس عید پاک در جنگ روسیه و اوکراین به پایان رسید و کرملین درخواست‌ها برای تمدید آن را نادیده گرفت.

طی این آتش‌بس ۳۰ ساعته ظاهرا برخی از حملات هوایی به شهرهای اوکراین کاهش یافت؛ در عین حال کی‌یف می‌گوید حدود سه هزار مورد نقض آتش‌بس از سوی نیروهای روسیه رخ داد.

در همین حال دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، اواخر شامگاه یکشنبه ۳۱ فروردین در شبکه اجتماعی خود نوشت: «امید که روسیه و اوکراین در این هفته توافقی انجام دهند.»

آقای ترامپ بدون توضیج بیشتر در این باره، در ادامه افزود: «پس از آن هر دو شروع به تجارت‌های بزرگ با ایالات متحده آمریکا، که در حال رونق است، خواهند کرد و ثروتمند خواهند شد!»

آتش‌بس عید پاک از سوی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، اعلام شد و بازه زمانی آن از ساعت ۱۸ شنبه تا ساعت ۲۴ یکشنبه بود.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، به خبرگزاری دولتی تاس گفت که ولادیمیر پوتین هیچ دستوری برای تمدید این آتش‌بس پس از نیمه‌شب را نداده است؛ آتش‌بسی که مقامات اوکراین می‌گویند رعایت نشد.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، پیشنهاد داده بود که با توجه به امتناع روسیه از پذیرش آتش‌بس طولانی و کامل، دست‌کم حملات هوایی دو طرف به زیرساخت‌های غیرنظامی یکدیگر به مدت ۳۰ روز متوقف شود.

به نوشته او، مخالفت روسیه با چنین اقدامی «دلیلی بر این خواهد بود که قصد دارد تنها به کارهایی ادامه دهد که موجب جان باختن انسان‌ها و طولانی کردن جنگ است».

آندری سیبیها، وزیر خارجه اوکراین، عصر یکشنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که اقدامات مسکو پس از پایان آتش‌بس نیمه‌شب «نشان دهنده نگرش واقعی کرملین در قبال هرگونه ابتکار عمل برای پایان دادن به جنگ است».

او افزود: «در مورد به اصطلاح "آتش‌بس عید پاک"، ما هنوز پاسخی از مسکو به پیشنهادمان درباره گسترش آن به ۳۰ روز نشنیده‌ایم.»

وزارت خارجه آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که از تمدید آتش‌بس عید پاک استقبال می‌کند.

تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در بیانیه‌ای که به رسانه‌های خبری ایمیل شد به اعلام آتش‌بس موقت از سوی ولادیمیر پوتین اشاره کرد و نوشت: «ما همچنان متعهد به دستیابی به یک آتش‌بس کامل و فراگیر هستیم.»

خانم بروس افزود: «از آنجا که ما جدیت آنها در این مورد را ارزیابی می‌کنیم، از تداوم این آتش‌بس پس از یکشنبه استقبال می‌کنیم.»

ولودیمیر زلنسکی بامداد دوشنبه روسیه را متهم کرد که در مدت آتش‌بس ۲۹۳۵ مورد تخلف از آتش‌بس داشته است. او در عین حال گفت که در این مدت «هیچ هشدار حمله هوایی» صادر نشد.

او شامگاه یکشنبه هم در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «یا پوتین کنترل کاملی بر ارتش خود ندارد یا این وضعیت ثابت می‌کند که آنها در روسیه قصد ندارند اقدامی واقعی به سمت پایان دادن به جنگ انجام دهند.»

تایید ادعاهای مطرح شده درباره رویدادهای مربوط به جبهه‌های جنگ به طور مستقل ممکن نیست.

ولودیمیر زلنسکی همچنین تصریح کرد که نیروهای اوکراین در برابر روسیه به شیوه‌ای کاملا متقارن و هم‌ارز عمل می کنند.

در تحولی دیگر، وزارت دفاع بریتانیا اعلام کرد که سه‌شنبه و پنجشنبه گذشته جت‌های این کشور هواپیماهای جنگی روسیه بر فراز دریای بالتیک را رهگیری کردند.

لوک پولارد، معاون پارلمانی وزارت دفاع بریتانیا، روز یکشنبه گفت که «تجاوزهای روسیه» در حال افزایش است و جت‌های بریتانیا با نیروی هوایی سوئد برای دفاع از حریم هوایی ناتو همکاری می‌کنند.

اعلام آتش‌بس از سوی ولادیمیر پوتین پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ و برخی از مقام‌های آمریکایی آشکارا از پیشرفت کند در مذاکرات پایان دادن به جنگ اوکراین انتقاد کردند.

آقای ترامپ روز جمعه گفت که مذاکرات اوکراین و روسیه در حال «به سرانجام رسیدن» است و به گفته او؛ هیچ یک از دو طرف در حال «بازی دادن» او نیست.

ساعاتی پیش از این اظهارات، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، هشدار داده بود که اگر در روزهای آینده پیشرفتی حاصل نشود، ایالات متحده ممکن است از تلاش برای تضمین یک توافق صلح «کنار بکشد».

هشدار چین به کشورها: معامله با آمریکا به زیان پکن، بی‌پاسخ نمی‌ماند

 

هشدار چین به کشورها: معامله با آمریکا به زیان پکن، بی‌پاسخ نمی‌ماند


چین هشدار داد که در صورت امضای توافق‌های تجاری کشورها با آمریکا به زیان منافع پکن، علیه کشورهای طرف مذاکره با واشینگتن اقدامات متقابل «قاطع و متناسب» انجام خواهد داد.

وزارت بازرگانی چین در بیانیه‌ای، کشورهایی را که به گفتۀ پکن با «مصالحه‌جویی به دنبال منافع زودگذر خود هستند»، «خودخواه» خواند و تأکید کرد چنین رویکردی در نهایت شکست خواهد خورد.

این هشدار در واکنش به گزارش‌هایی منتشر شد که از فشار دولت ترامپ بر برخی کشورها برای کاهش روابط تجاری با چین در ازای معافیت از تعرفه‌ها حکایت داشتند.

در حالی‌که تعرفه‌های تلافی‌جویانه میان آمریکا و چین به ۱۴۵ درصد بر صادرات چین به آمریکا و ۱۲۵ درصد بر صادرات آمریکا به چین رسیده، پکن اعلام کرد چنین فشارهایی را نخواهد پذیرفت.

در همین حال، ریچل ریوز، وزیر خزانه‌داری بریتانیا اعلام کرد که کشورش قصدی برای قطع روابط اقتصادی با چین ندارد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز دوم آوریل تعرفه‌های گسترده‌ای بر ده‌ها کشور اعلام کرد اما اجرای این تعرفه‌ها را به‌جز برای چین متوقف کرد و این کشور را به‌طور خاص هدف بالاترین تعرفه‌ها قرار داد.

در ادامه اتخاذ مواضع سخت‌گیرانه، چین این هفته نشستی غیررسمی در شورای امنیت سازمان ملل برگزار خواهد کرد تا در آن، آمریکا را به «زورگویی» و «افکندن سایه‌ای بر تلاش‌های جهانی برای صلح و توسعه» از طریق تبدیل تعرفه‌ها به ابزار سیاسی متهم کند.

در اوایل ماه جاری، جیمیسان گرِیر، نماینده تجاری آمریکا، اعلام کرد که نزدیک به ۵۰ کشور با او تماس گرفته‌اند تا دربارهٔ تعرفه‌های سنگینی که ترامپ وضع کرده، گفت‌وگو کنند.

از آن زمان، چندین مذاکره دوجانبه دربارهٔ تعرفه‌ها برگزار شده است. به‌عنوان مثال، ژاپن در حال بررسی افزایش واردات سویا و برنج از آمریکا به‌عنوان بخشی از مذاکرات دوجانبه است و اندونزی نیز برنامه دارد واردات مواد غذایی و کالاهای اساسی از آمریکا را افزایش داده و سفارش‌های خود از سایر کشورها را کاهش دهد.

یکشنبه، فروردین ۳۱، ۱۴۰۴

ارتش اسرائیل: کشته‌شدن ۱۵ امدادگر در غزه به‌خاطر «اشتباه عملیاتی» بود

 

ارتش اسرائیل: کشته‌شدن ۱۵ امدادگر در غزه به‌خاطر «اشتباه عملیاتی» بود


نمایی از ویدئوی منتشرشده از یکی از امدادگران
نمایی از ویدئوی منتشرشده از یکی از امدادگران

اسرائیل اعلام کرد کشته شدن ۱۵ امدادگری که یک ماه پیش در حمله به خودروهایشان در نوار غزه کشته شدند، نتیجۀ «اشتباهات حرفه‌ای» نیروهایش و «نقض دستورات» بوده است.

نیروهای ارتش اسرائیل بامداد دوم فروردین در عملیاتی در تل‌السلطان واقع در شهر رفح به سوی کاروان امدادی هلال احمر آتش گشودند که منجر به کشته شدن ۱۵ امدادگر ازجمله یک کارمند سازمان ملل شد و یک هفته بعد مأموران سازمان ملل اجساد آنان را در یگ گور دسته‌جمعی پیدا کردند.

ارتش اسرائیل روز یکشنبه ۳۱ فروردین با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد بررسی این موضوع «چندین خطای حرفه‌ای، نقض دستورها و کوتاهی در گزارش کامل حادثه را مشخص کرد».

براساس اعلام ارتش، یک افسر فرمانده توبیخ خواهد شد و معاون فرمانده از سمتش برکنار می‌شود.

اسرائیل ابتدا گفته بود به‌دلیل «پیشروی مشکوک» خودروهای امدادگران به سمت نیروهایش و نداشتن چراغ جلو و علائم اضطراری به سوی آن‌ها تیراندازی کرده است.

ویدئویی که بعداً از موبایل یکی از امدادگران به‌دست آمد، نشان می‌داد خودروهای امدادی با چراغ‌های اضطراری روشن به سمت آمبولانسی که پیش‌تر هدف قرار گرفته، حرکت می‌کنند.

ارتش اسرائیل در بیانیۀ جدیدش می‌گوید در حمله به آمبولانس اول و یک ساعت بعد حمله به خودروهای امدادی «نیروهای نظامی، به‌دلیل تصور وجود تهدید از سوی نیروهای دشمن، اشتباه عملیاتی کردند و آتش گشودند».

بر پایۀ گزارش ارتش، معاون فرمانده به‌دلیل «دید ضعیف در شب» نتوانسته بود خودروها را به‌عنوان آمبولانس شناسایی کند.

در این حادثه ۱۵ فلسطینی کشته شدند و ارتش اسرائیل ادعا می‌کند که شش نفر از آن‌ها «تروریست‌های حماس» بوده‌اند.

اسرائیل گروه افراطی حماس را که به‌تعریف آمریکا و اتحادیه اروپا نیز یک سازمان تروریستی است، بارها متهم کرده نیروهای خود را در خودروهای امدادی، بیمارستان‌ها و زیرساخت‌های غیرنظامی مخفی می‌کند.

این حادثه که یکی از مرگبارترین حملات علیه نیروهای امدادی در جریان جنگ اخیر در غزه به شمار می‌رود، بازتاب گسترده‌ای در سطح جهانی داشت.

طبق بیانیه ارتش، یک فرمانده به‌خاطر «مسئولیت کلی در این حادثه» توبیخ خواهد شد و معاون فرمانده، که فرمانده میدانی بوده و گزارشی «ناقص و نادرست» ارائه داده، از سمتش برکنار می‌شود.

جنگ در غزه پس از حملۀ ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲ گروه حماس به اسرائیل و کشتن ۱۲۰۰ نفر و گروگان گرفتن ۲۵۱ نفر آغاز شد.

اسرائیل از ۲۸ اسفند پارسال حملات سنگین به نوار غزه را پس از حدود دو ماه آتش‌بس از سر گرفته و می‌گوید هدفش فشار آوردن به گروه حماس برای خلع‌سلاح و آزاد کردن گروگان‌های باقی‌مانده در غزه است.

در تازه‌ترین حملات در بامداد یکشنبه ۳۱ فروردین، دست‌کم ۲۵ نفر کشته و ده‌ها نفر مجروح شدند.

روز شنبه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، بار دیگر تأکید کرد که تا آزادی تمام گروگان‌ها به عملیات نظامی در نوار غزه ادامه خواهد داد.

عملیات زمینی و هوایی اسرائیل در غزه تاکنون بیش از ۵۱ هزار کشته ازجمله قربانیان زن و کودک بر جا گذاشته است.

ابراز خوشبینی گروسی از روند مذاکرات ایران و آمریکا که «ممکن بود در رم فرو بپاشد»

 

ابراز خوشبینی گروسی از روند مذاکرات ایران و آمریکا که «ممکن بود در رم فرو بپاشد»


رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با ابراز خوش‌بینی به روند مذاکرات ایران و آمریکا گفته است این احتمال وجود داشت که مذاکرات در دور دوم فرو بپاشد و همه چیز متوقف شود.

همزمان یکی از اعضای هیئت ایرانی مذاکرات گفته است «مبانی تحریم یعنی قوانین تحریمی کنگره و دستورات اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا باید حتماً لغو شود».

رافائل گروسی در گفت‌وگو با روزنامۀ «لا رپوبلیکا» که یکشنبه ۳۱ فروردین منتشر شد، به جزئیات احتمال شکست مذاکرات اشاره نکرد، اما افزود: «چنین خطری وجود داشت، اما روح حاکم بر مذاکرات رم نشان داد که امکان پیشرفت وجود دارد».

دور دوم مذاکرات روز شنبه در رم به‌میزبانی وزیر خارجه عمان و طی حدود ساعت برگزار شد. پس از آن ایران این دور از مذاکرات را سازنده و رو به جلو خواند، وزیر خارجه عمان هم گفت مذاکرات شتاب گرفته است و یک مقام ارشد آمریکایی هم از پیشرفت بسیار خوب در مذاکرات سخن گفت.

رافائل گروسی که در روز مذاکرات در رم حضور داشت، در مصاحبۀ روز یکشنبه گفت: «هر دو طرف آماده بودند که دربارۀ جنبه‌های مشخص با یکدیگر گفت‌وگو کنند.»

این مذاکرات که با میانجی‌گری عمان انجام می‌شود، قرار است شنبه آینده در پایتخت عمان ادامه پیدا کند و پیش از آن از روز چهارشنبه کارشناسان دو طرف قرار است وارد جزئیات طرح توافق شوند.

گزارش معاون عراقچی در مجلس شورای اسلامی

هنوز جزئیات مذاکرات منتشر نشده اما روز یکشنبه سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به‌نقل از معاون وزیر خارجه که در مذاکرات حضور داشت، گفت «مبانی تحریم یعنی قوانین تحریمی کنگره و دستورات اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا باید حتماً لغو شود».

به گزارش ایسنا، کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی وزیر خارجه ایران، روز یکشنبه به مجلس رفت تا جزئیات مذاکرات رم را برای کمیسیون امنیت ملی مجلس توضیح دهد.

ابراهیم رضایی، سخنگوی این کمیسیون، در گزارش این نشست به رسانه‌ها از ذکر جزئیات جلسه خودداری کرد و فقط به‌نقل چند جمله از معاون وزیر خارجه ایران پرداخت.

براساس این گزارش، کاظم غریب‌آبادی در کمیسیون مجلس با بیان این‌که «فعلاً در حال استخراج اصول کلی مذاکرات هستیم»، افزود: «مبانی تحریم یعنی قوانین تحریمی کنگره و دستورات اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا باید حتماً لغو شود».

روز گذشته عباس عراقچی نیز اعلام کرد در مذاکرات رم «تصریح کردیم که بسیاری در ایران بر این باورند که برجام دیگر برای ما کافی نیست و تنها چیزی که از آن باقی مانده "درس‌های فراگرفته‌شده" است. شخصاً با این دیدگاه موافق‌ام.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، که همواره منتقد توافق برجام بوده است، اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از این توافق را اعلام و فرمان اجرایی بازگشت تحریم‌ها را صادر کرد.

پس از آن، تهران از تعهدات برجامی خود عدول کرد و فعالیت‌های حساس هسته‌ای را افزایش داد.

مقامات جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده‌اند که برچیده شدن برنامۀ هسته‌ای «خط قرمز» آن‌ها است و دونالد ترامپ نیز تأکید کرده است که تنها خواسته‌اش جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای است.

بر اساس قطعنامۀ ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که بر برجام صحه می‌گذارد، کشورهای طرف برجام می‌توانند تا پیش از ۲۶ مهر امسال فرایند موسوم به مکانیسم ماشه را برای بازگرداندن فوری تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران فعال کنند.

حملات اسرائیل به غزه طی ۴۸ ساعت گذشته «بیش از ۹۰ کشته» بر جا گذاشت

 

حملات اسرائیل به غزه طی ۴۸ ساعت گذشته «بیش از ۹۰ کشته» بر جا گذاشت


خان‌یونس، ۳۰ فروردین
خان‌یونس، ۳۰ فروردین

مقامات بهداشتی در نوار غزه می‌گویند بیش از ۹۰ نفر طی ۴۸ ساعت گذشته در نتیجۀ حملات هوایی اسرائیل به غزه کشته شده‌اند.

آسوشیتدپرس با اعلام این خبر در روز شنبه ۳۰ فروردین به‌نقل از کارکنان مراکز درمانی غزه افزود برخی از کشته‌شدگان زنان و کودکانی بوده‌اند که در مناطق موسوم به «منطقه انسانی» پناه گرفته بودند.

ارتش اسرائیل پس از حدود دو ماه آتش‌بس بار دیگر حملات خود به این باریکه شد بخشیده تا گروه افراطی حماس را برای خلع‌سلاح و همچنین آزاد کردن گروگان‌های باقی‌مانده در غزه تحت فشار بگذارد.

گروه حماس را آمریکا و اتحادیۀ اروپا نیز یک سازمان تروریستی می‌دانند.

بر اساس گزارش‌ها، در ۴۸ ساعت گذشته دست‌کم ۱۱ نفر در خان‌یونس کشته شدند که چند نفر از آن‌ها در چادری در منطقه المواسی بوده‌اند؛ جایی که صدها هزار نفر از آوارگان زندگی می‌کنند و اسرائیل این منطقه را به‌عنوان «منطقۀ انسانی» مشخص کرده است.

اسرائیل پیشتر اعلام کرده که حملات خود در سراسر غزه را شدت می‌بخشد و مناطق بزرگی از این باریکه را به‌عنوان «مناطق امنیتی» اشغال می‌کند. اسرائیل همچنین برای شش هفته غزه را محاصره کرده و مانع ورود غذا و سایر کالاها شده است.

این در حالی است که این هفته سازمان‌های امدادی هشدار دادند که هزاران کودک دچار سوءتغذیه شده‌اند و بیشتر مردم روزانه تنها یک وعده غذا دریافت می‌کنند. سازمان ملل هم اعلام کرده که ذخایر غذایی در غزه به‌شدت کاهش یافته است.

توزیع غذا در یک اردوگاه پناهندگان در مرکز نوار غزه، ۳۰ فروردین
توزیع غذا در یک اردوگاه پناهندگان در مرکز نوار غزه، ۳۰ فروردین

روز جمعه، دکتر حنان بلخی، رئیس دفتر مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت، از سفیر جدید آمریکا در اسرائیل، مایک هاکبی، خواست تا اسرائیل را به رفع محاصره غزه ترغیب کند تا دارو و کمک‌های دیگر وارد منطقه شود.

جنگ در غزه از فردای ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲ آغاز شد؛ روزی که گروه افراطی حماس به جنوب اسرائیل حمله کرد، حدود ۱۲۰۰ نفر را که بیشترشان غیرنظامی بودند، کشت و ۲۵۱ نفر را گروگان گرفت. بیشتر این گروگان‌ها بعدها در توافق‌های آتش‌بس یا مبادلات دیگر آزاد شدند.

در واکنش به این حمله، اسرائیل عملیات نظامی در غزه آغاز کرد که تا کنون بیش از ۵۱ هزار کشته ازجمله قربانیان زن و کودک بر جا گذاشته است. این جنگ بخش‌های گسترده‌ای از غزه را ویران کرده و بیشتر زیرساخت‌های تولید غذا را نابود کرده است. حدود ۹۰ درصد جمعیت نوارز غزه نیز آواره شده‌اند و صدها هزار نفر در چادرها و ساختمان‌های ویران‌شده زندگی می‌کنند.

زلنسکی از موافقت اوکراین با آتش‌بس عید پاک خبر داد و روسیه را به نقض آن متهم کرد

 

زلنسکی از موافقت اوکراین با آتش‌بس عید پاک خبر داد و روسیه را به نقض آن متهم کرد


سربازان آزادشدۀ اوکراینی پس از تبادل اسرا با روسیه در سی‌ام فروردین
سربازان آزادشدۀ اوکراینی پس از تبادل اسرا با روسیه در سی‌ام فروردین

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، از موافقت کشورش با پیشنهاد وقفه ۳۰ ساعته که مسکو به مناسبت عید پاک اعلام کرده خبر داد و در عین حال روسیه را متهم کرد که با حملات مختلف پهپادی و توپخانه‌ای این آتش‌بس را نقض کرده است.

به‌صورت جداگانه، کی‌یف و مسکو روز سی‌ام فروردین از یک مبادله بزرگ اسیران جنگی خبر دادند که طی آن بیش از ۲۰۰ نفر از هر طرف مبادله شدند.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، پیشنهاد وقفه در درگیری‌ها به مناسبت عید پاک را روز شنبه ۳۰ فروردین در دیدار با فرمانده ارشد نظامی این کشور که از تلویزیون پخش می‌شد اعلام کرد.

او بازه زمانی این آتش‌بس موقت را از ساعت شش عصر شنبه تا ساعت ۲۴ یکشنبه به وقت مسکو اعلام کرد و به والری گراسیموف، فرمانده ستاد مشترک نیروهای مسلح روسیه، گفت: «فرض می‌کنیم که طرف اوکراینی این الگوی ما را رعایت خواهد کرد.»

ولودیمیر زلنسکی بلافاصله این اقدام همتای روس خود را «تلاش دیگری از سوی پوتین برای بازی با جان انسان‌ها» خواند و شامگاه شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: حمله پهپادها در آسمان ما رویکرد واقعی پوتین به عید پاک و زندگی انسان‌ها را نشان می‌دهد.

او همچنین با تأکید بر اینکه بازههٔ کوتاهی مانند ۳۰ ساعت نشانگر عدم جدیت ولادیمیر پوتین در برقراری آتش‌بس است، پیشنهاد کرد که این مدت به ۳۰ روز افزایش یابد.

آقای زلنسکی افزود: «این چیزی است که نیت واقعی روسیه را آشکار می‌کند؛ زیرا ۳۰ ساعت برای تیتر خبری درست کردن کافی است، اما به درد اقدامات مربوط به اعتمادسازی واقعی نمی‌خورد.»

به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، «آنیتا هیپر»، سخنگوی اصلی کمیسیون اروپا در امور خارجی و امنیتی، گفت: «کارنامۀ روسیه کارنامۀ یک کشور متجاوز است؛ بنابراین ابتدا باید توقف واقعی حملات و اقدامات روشن در جهت برقراری آتش‌بس پایدار را ببینیم.»

او افزود: «روسیه در هر لحظه‌ای که بخواهد می‌تواند این جنگ را متوقف کند… ما همچنان از اوکراین برای صلحی طولانی‌مدت، عادلانه و فراگیر حمایت می‌کنیم.»

پیشنهاد اخیر پوتین در حالی مطرح شده که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، و شماری دیگر از مقام‌های آمریکایی نسبت به کندی پیشرفت در مذاکرات صلح برای پایان دادن به جنگ اوکراین، که اکنون وارد چهارمین سال خود شده، ابراز نارضایتی کرده‌اند.

ترامپ روز ۱۸ آوریل گفت که مذاکرات بین اوکراین و روسیه «به نقطه حساس» رسیده و تأکید کرد که هیچ‌یک از طرفین در تلاش برای پایان دادن به این درگیری، او را «دور نمی‌زنند».

در همین حال، «مارکو روبیو»، وزیر خارجه ایالات متحده، هشدار داد که آمریکا ممکن است در صورت نبود پیشرفت در روزهای آینده، از تلاش برای دستیابی به توافق صلح صرف‌نظر کند.

پوتین در گذشته نیز پیشنهاد آتش‌بس در ایام تعطیلات را داده بود. در ژانویه ۲۰۲۳، او به مناسبت کریسمس ارتدکس، دستور برقراری آتش‌بسی ۳۶ ساعته را صادر کرد. با این حال، «زلنسکی» این فراخوان روسیه را تلاشی برای وقت‌کشی جهت تجدیدقوای نظامی آن کشور توصیف کرد.

وضعیت کورسک

در میدان نبرد، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهایش توانسته‌اند سربازان اوکراینی را از یکی از آخرین روستاهای باقی‌مانده تحت کنترلشان در منطقه کورسک عقب برانند؛ منطقه‌ای که اوکراین بیش از هشت ماه پیش به آن حمله کرده بود.

کی‌یف هنوز دربارهٔ ادعای بازپس‌گیری روستای «اولشنیا» در منطقه مرزی کورسک اظهارنظری نکرده است.

با این حال، در صورت تأیید، این پیشروی می‌تواند نیروهای روسیه را به بیرون راندن کامل نظامیان اوکراینی از منطقه کورسک، که مایهٔ شرمندگی مستمر برای کرملین بوده، نزدیک‌تر کند.

دیدار دو مقام ارشد اسرائیل با ویتکاف؛ ایران می‌گوید امکان توافق با آمریکا وجود دارد

 

دیدار دو مقام ارشد اسرائیل با ویتکاف؛ ایران می‌گوید امکان توافق با آمریکا وجود دارد


استیو ویتکاف (وسط) در کاخ الیزه فرانسه برای مذاکرات صلح اوکراین و روسیه
استیو ویتکاف (وسط) در کاخ الیزه فرانسه برای مذاکرات صلح اوکراین و روسیه

سایت «اکسیوس» گزارش داد که دو مقام ارشد اسرائیلی با استیو ویتکاف، نمایندهٔ ویژهٔ دونالد ترامپ در امور خاورمیانه، دیدار کردند تا دربارهٔ مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا گفت‌وگو کنند.

اکسیوس به نقل از سه منبع اسرائیلی نوشته که این دیدار روز جمعه ۲۹ فروردین انجام شد.

ران دارمر، وزیر امور استراتژیک اسرائیل، و دیوید بارنع، رئیس موساد، دو مقامی بودند که در پاریس با آقای ویتکاف دیدار کردند تا قبل از دور دوم مذاکرات، «بر موضع ایالات متحده تأثیر بگذارند».

نمایندهٔ ویژهٔ ترامپ در امور خاورمیانه که برای مذاکرات مربوط به اوکراین و روسیه به پایتخت فرانسه سفر کرده است، گفته که دولت جدید آمریکا به دنبال حل بحران هسته‌ای ایران از راه‌ دیپلماتیک است و این‌که اطمینان پیدا کند ایران دیگر امکان غنی‌سازی اورانیوم نخواهد داشت.

آقای ویتکاف که پیشتر بر غنی‌سازی اورانیوم ۳.۶۷ درصدی ایران صحه گذاشته بود، هفتهٔ گذشته نظر خود را تغییر داد و تأکید کرد که ایران باید تمام برنامه غنی‌سازیش را متوقف و نابود کند.

عباس عراقچی که ریاست هیئت نمایندگی ایران را در مذاکرات ۲۲ فروردین در مسقط به عهده داشت، روز جمعه وارد رم شد تا در دور دوم مذاکرات با ویتکاف شرکت کند.

او گفته که «در دور اول میزانی از جدیت را در طرف مقابل مشاهده کردیم. اگر درخواست‌هایی که عملی نباشند صورت نگیرد امکان توافق وجود دارد».

وزیر خارجهٔ ایران با بیان این‌که «ما فقط مذاکرات غیرمستقیم خواهیم داشت»، افزود: «ما در دور اول در خصوص هسته‌ای و رفع تحریم‌ها صحبت کردیم».

دور دوم گفت‌وگوها بین دو کشور قرار است روز شنبه ۳۰ فروردین در پایتخت ایتالیا برگزار شود و احتمالا از ساعت ۱۱ صبح به وقت اروپا آغاز می‌شود و به نوشته اکسیوس، «دست‌کم پنج ساعت طول خواهد کشید».

آمریکا خواهان آن است که این دور با تعیین چارچوبی برای گام‌های بعدی مذاکرات پایان یابد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نگران است که ایران به مانند توافق سال ۱۳۹۴ موسوم به «برجام» توان غنی‌سازی خود را حفظ کند، و خواستار برچیده شدن آن است.

جمهوری اسلامی ایران که می‌گوید برنامه هسته‌ایش اهداف «صلح‌آمیز» دارد، هرگونه تلاش برای ساخت بمب اتمی را رد کرده و یادآور شده که «حق غنی‌سازی آن قابل مذاکره نیست».

در همین حال، خبرگزاری رویترز روز جمعه در گزارشی به نقل از یک «مقام ارشد ایرانی» که نام او فاش نشده است، نوشته که «ایران در مذاکرات هفتهٔ گذشته به ایالات متحده گفت آماده پذیرش برخی محدودیت‌ها در مورد غنی‌سازی اورانیوم است اما به تضمین‌های محکمی نیاز دارد که رئیس‌جمهور آمریکا دوباره از توافق هسته‌ای خارج نخواهد شد».

آقای ترامپ که در دولت اول خود بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ از منتقدان سرسخت «برجام» بود و آن را «وحشتناک‌ترین توافق» خوانده بود، اردیبهشت سال ۱۳۹۷ از آن خارج شد و تحریم‌ها علیه تهران را بازگرداند.

او در هفته‌های اخیر بارها گفته که به دنبال دستیابی به توافقی تازه با ایران است و تنها چیزی که می‌خواهد این‌ است که تهران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت.

گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد که میزان ذخایر اورانیوم ایران به سطحی رسیده است که در صورت غنی‌سازی ۹۰ درصدی، برای ساخت شش بمب اتمی کفایت می‌کند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، نیز به شماره روز ۲۷ فروردین روزنامه «لوموند» گفت: «هرچند ایران مواد لازم برای ساخت نه فقط یک، بلکه چند بمب را در اختیار دارد، اما هنوز سلاح هسته‌ای ندارد».

«پیشرفت» در مذاکرات؛ نیویورک‌تایمز: پیشنهاد ایران برای نظارت مشترک بر غنی‌سازی

 

«پیشرفت» در مذاکرات؛ نیویورک‌تایمز: پیشنهاد ایران برای نظارت مشترک بر غنی‌سازی


ترک محل مذاکرات رم از سوی مذاکره‌کنندگان ایران و آمریکا در روز شنبه
ترک محل مذاکرات رم از سوی مذاکره‌کنندگان ایران و آمریکا در روز شنبه

ایران دور دوم مذاکرات هسته‌ای با آمریکا را سازنده و رو به جلو خواند و وزیر خارجه عمان هم گفت که مذاکرات شتاب گرفته است؛ یک مقام ارشد آمریکایی هم از پیشرفت بسیار خوب در مذاکرات سخن گفت.

دور دوم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا روز شنبه ۳۰ فروردین در رم، پایتخت ایتالیا، برگزار شد و به گفته دو طرف، حدود چهار ساعت ادامه داشت.

در این دور از مذاکرات نیز، مانند دور قبلی، استیو ویتکاف و عباس عراقچی مذاکره‌کنندگان اصلی از طرف آمریکا و ایران بودند.

مذاکرات در یکی از اماکن دیپلماتیک متعلق به عمان در شهر رم برگزار شد و در نزدیکی این ساختمان، نیروهای پلیس و همچنین خبرنگاران حضور داشتند.

ایران بار دیگر مذاکرات را «غیرمستقیم» و تبادل پیام بین دو سالن جدا توسط وزیر خارجه عمان اعلام کرده است؛ یک مقام ارشد آمریکا هم از «گفت‌وگوهای مستقیم و غیرمستقیم» سخن گفته است.

نیویورک‌تایمز: مشارکت احتمالی با کشورهای عربی

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، پس از دیدار با استیو ویتکاف، نماینده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، گفت که یک گروه کارشناسی طی روزهای آینده تشکیل جلسه خواهد داد تا جزئیات فنی را بررسی کند؛ از جمله تعیین سقف مجاز برای غنی‌سازی اورانیوم، میزان ذخایر هسته‌ای قابل نگهداری توسط ایران، و چگونگی نظارت و راستی‌آزمایی بر اجرای هرگونه توافق احتمالی.

روزنامه نیویورک‌تایمز روز شنبه در گزارشی در این مورد نوشت که «مقام‌های ایرانی گفته‌اند که زیرساخت هسته‌ای‌ای را که میلیاردها دلار برای آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند، برنمی‌چینند و نابود نخواهند کرد. آقای ویتکاف نیز به‌صورت خصوصی به مقام‌های دولت آمریکا گفته که اگر بر برچیدن کامل این زیرساخت‌ها اصرار شود، بعید است بتواند به توافقی در این مذاکرات دست یابد.»

علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بین‌المللی بحران، به نیویورک‌تایمز گفت: آغاز مرحله فنی مذاکرات نشانه‌ای از عمل‌گرایی است و نشان می‌دهد که بحث دربارهٔ برچیدن برنامه هسته‌ای ایران بیشتر جنبهٔ تبلیغات عمومی داشته است.»

بنا بر گزارش نیویورک‌تایمز، «ایران پیشنهاد راه‌اندازی یک پروژهٔ مشترک برای ادارهٔ تأسیسات غنی‌سازی هسته‌ای خود را مطرح کرده است؛ گزینه‌ای که می‌تواند به دولت ترامپ این امکان را بدهد که اعلام کند توافقی متفاوت از آنچه در دوران اوباما بسته شد، به‌دست آورده است.»

نیویورک‌تایمز می‌نویسد که به گفتهٔ آقای واعظ و یکی از مقام‌های ارشد ایرانی آشنا با این مذاکرات، هنوز روشن نیست که ایالات متحده یا کشور ثالثی، ترجیحاً یکی از همسایگان عرب ایران در خلیج فارس، طرف این مشارکت باشد، اما چنین گزینه‌ای می‌تواند یک لایهٔ اضافی از تضمین را برای صلح‌آمیز بودن برنامهٔ هسته‌ای ایران فراهم کند. این مقام ایرانی به دلیل حساسیت مذاکرات نخواست نامش فاش شود.

آقای واعظ گفت: «مفهوم برنامه هسته‌ای ایران به‌صورت یک مشارکت مشترک با کشورهای عربی یا ایالات متحده، لایهٔ مضاعفی از نظارت در محل ایجاد می‌کند که ماهیت صلح‌آمیز این برنامه را تضمین خواهد کرد.»

این مقام ارشد ایرانی همچنین به نیویورک‌تایمز گفت که ایران آمادگی دارد ذخایر اورانیوم غنی‌شدهٔ خود را به روسیه یا کشور دیگری منتقل کند، مشابه کاری که در آغاز اجرای توافق سال ۲۰۱۵ (برجام) انجام داد. ایران از آن زمان به بعد به‌طور چشم‌گیری میزان این ذخایر را افزایش داده است، و اکنون به اندازه‌ای اورانیوم با غنای ۶۰ درصد در اختیار دارد که اگر تصمیم به تسلیحاتی‌کردن آن بگیرد، می‌تواند برای ساخت بیش از شش بمب هسته‌ای کافی باشد.»

نیویورک‌تایمز در پایان گزارش خود می‌نویسد که: رسانه‌های ایرانی و برخی از مفسران محافظه‌کار تصویری از پرچم‌های کوچک ایران و آمریکا را که کنار یکدیگر روی میز مذاکرات قرار گرفته بودند، منتشر کردند؛ تصویری متفاوت با سوزاندن یا لگدمال‌کردن پرچم آمریکا که معمولاً در راهپیمایی‌های طرفداران دولت دیده می‌شود.


مقام ارشد آمریکا: پیشرفت بسیار خوبی داشتیم

یک مقام ارشد آمریکایی گفت که مذاکرات رم با «پیشرفت بسیار خوبی» همراه بود.

به گزارش رویترز، این مقام ارشد آمریکایی که خواست نامش فاش نشود شامگاه شنبه به گروهی از خبرنگاران گفت: «امروز در رم بیش از چهار ساعت در دور دوم مذاکرات خود پیشرفت بسیار خوبی در گفت‌وگوهای مستقیم و غیرمستقیم داشتیم.»

به نوشته وبسایت اکسیوس، این مقام آمریکایی همچنین با اشاره به توافق دو طرف برای دیدار دوباره در هفته آینده، از عمان برای تسهیل مذاکرات و از ایتالیا برای میزبانی مذاکرات شنبه قدردانی کرد.

مقام‌های ایالات متحده هنوز به طور رسمی درباره دور دوم مذاکرات هسته‌ای با ایران اظهار نظر نکرده‌اند.

گفت‌وگو با جان لیمبرت دربارۀ مذاکرات ایران و آمریکا
 

اظهار خوش‌بینی محتاطانه ایران و «ناکافی» خواندن برجام

در همین حال عباس عراقچی اواخر شامگاه شنبه در توییتی به زبان انگلیسی نوشت که «جو نسبتا مثبت در رم» باعث پیشرفت در مسیر دستیابی به توافق احتمالی شده است.

او افزود: «در حال حاضر شاید خوش‌بینی موجه باشد اما تنها با احتیاط زیاد.»

عباس عراقچی ساعاتی پیش از این نوشته، دیدگاه رهبر جمهوری اسلامی را تکرار کرده و به تلویزیون ایران گفته بود: «دلیلی برای خوش‌بینی زیاد و بدبینی زیاد وجود ندارد.»

او در پست خود در شبکه اجتماعی ایکس افزود: در مذاکرات رم «تصریح کردیم که بسیاری در ایران بر این باورند که برجام دیگر برای ما کافی نیست و تنها چیزی که از آن باقی مانده "درس‌های فراگرفته شده" است. شخصا با این دیدگاه موافق‌ام.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، که همواره منتقد توافق برجام بوده است اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از این توافق را اعلام کرد و پس از آن، ایران از تعهدات برجامی خود عدول کرد و فعالیت‌های حساس هسته‌ای را افزایش داد.

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که بر برجام صحه می‌گذارد، کشورهای طرف برجام می‌توانند تا پیش از ۲۶ مهر امسال فرایند موسوم به مکانیسم ماشه را برای بازگرداندن فوری تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران فعال کنند.

 Relatively positive atmosphere in Rome has enabled progress on principles and objectives of a possible deal. We made clear how many in Iran believe that the JCPOA is no longer good enough for us. To them, what is left from that deal are "lessons learned". Personally, I tend to

عمان: مذاکرات شتاب گرفته است

در همین حال وزیر خارجه پادشاهی عمان با تشکر از «رویکرد بسیار سازنده» نمایندگان آمریکا و ایران در مذاکرات رم، شامگاه شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این گفت‌وگوها در حال شتاب گرفتن است و در حال حاضر حتی امر بعید هم ممکن شده است.»

بدر البوسعیدی که میانجی مذاکرات هسته‌ای ایران و ایالات متحده است همچنین بیانیه وزارت خارجه عمان را بازنشر کرده که در آن آمده است مذاکره کنندگان دو طرف موافقت کردند که وارد مرحله‌ بعدی مذاکرات شوند.

بر اساس این بیانیه، این مذاکرات «با هدف دستیابی به توافقی عادلانه، پایدار و الزام‌آور انجام می‌شود» و این توافق «اطمینان خواهد داد که ایران کاملا عاری از سلاح‌های هسته‌ای باقی بماند، تحریم‌ها [علیه این کشور] لغو شوند و در همین حال، توانایی توسعه انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز خود را حفظ کند.‌»


دیدارها با وزیر خارجه ایتالیا

آنتونیو تایانی، وزیر خارجه ایتالیا، با انتشار تصویری از ملاقات خود با عباس عراقچی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «رم پایتخت صلح و گفت‌وگو می‌شود.»

او با اشاره به اینکه وزیر خارجه ایران را به ادامه مسیر مذاکرات علیه سلاح‌های هسته‌ای تشویق کرده نوشت: «دولت ایتالیا امیدوار است که با هم بتوانیم به یک راه حل مثبت برای خاورمیانه برسیم.»

آقای تایانی یک روز پیشتر هم با همتای عمانی خود دیدار کرده بود و روز شنبه نیز با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، دیدار و گفت‌وگو کرد.

مدیرکل آژانس با انتشار تصاویری از این دیدار نوشت که از نقش سازنده ایتالیا در حمایت از صلح «در برهه‌ای حساس که دیپلماسی بسیار مورد نیاز است» استقبال می‌کند.

آقای گروسی روز پنجشنبه در تهران گفت‌وگوهای فشرده‌ای با مقام‌های ایران داشت.

 

Met @ItalyMFA_int’s @Antonio_Tajani today in Rome. I welcome Italy’s constructive and 
increasingly relevant role in support of peace at a critical moment when diplomacy is much needed
 


دور بعدی مذاکرات «در مسقط»

وزارت خارجه ایران شامگاه شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که دور بعدی گفت‌وگوها قرار است شنبه ششم اردیبهشت با میانجیگری عمان در مسقط، پایتخت این کشور، برگزار شود.

به نوشته این بیانیه، با توجه به ضرورت بحث و بررسی دقیق در هر دو موضوع «اعتمادسازی هسته‌ای» و «رفع موثر تحریم‌ها» مقرر شد که هیئت‌های فنی ایران و آمریکا روز چهارشنبه در مسقط جلسه‌ای را با تسهیل‌گری وزارت خارجه عمان برگزار کنند.

همچنین به نوشته این بیانیه، در گفت‌وگوهای روز شنبه در رم طرف‌ها درباره «برخی از موضوعات مهم در حوزه رفع تحریم‌ها و موضوع هسته‌ای» تبادل نظر کردند.

واکنش‌ها در ایران

بازار بورس سرمایه صبح شنبه و پیش از مذاکرات روی خوشی به دور دوم مذاکرات نشان داد و با بیش از ۴۱ هزار واحد افزایش، برای اولین بار از کانال سه میلیون واحد عبور کرد.

در بازار ارز نیز پول ملی ایران اندکی تقویت شد و بهای هر دلار آمریکا که صبح شنبه بیش از ۸۵ هزار تومان بود، شامگاه شنبه به حدود ۸۳ هزار تومان کاهش یافت.

قیمت یورو هم شامگاه شنبه به ۹۴ هزار تومان، و پوند انگلیس به کمتر از ۱۱۰ هزار تومان رسید.

در هفته‌های اخیر افزایش تنش بین ایران و آمریکا باعث افزایش بهای ارز شده و از جمله قیمت هر دلار به بیش از ۱۰۵ هزار تومان رسیده بود.

قیمت طلا هم روز شنبه در ایران کاهش یافت و هر سکه طلای موسوم به «طرح امامی» ۷۵ میلیون تومان معامله شد.

صفحه اول اکثر روزنامه‌های چاپ تهران نیز صبح یکشنبه به مذاکرات رم اختصاص یافته است.