صالحی رجاله : غنیسازی را متوقف نخواهیم کرد
علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران در حاشیه هجدهمین اجلاس سران اتحادیه آفریقا در آدیسآبابا اعلام کرد صفحه سوخت هستهای ساخت ایران ظرف یک ماه آینده در راکتور تهران قرار خواهد گرفت.
اتحادیه آفریقا شامل ۵۴ کشور قاره آفریقاست و هدف آن حفظ صلح و ثبات در آفریقا و افزایش سهم این قاره در معادلات بینالمللیست. این سازمان از ۲۰۰۲ آغاز به کار کرد و مقر اصلی این سازمان در آدیسبابا پایتخت کشور اتیوپی است.
به گزارش خبرگزاریهای داخلی ایران، صالحی در آدیسبابا درباره «صفحه سوخت هستهای ۲۰ درصدی» به خبرنگاران گفت: «بعد از آنكه طرفهای مقابل ما از تعهدات خود برای تامین سوخت راكتور تحقیقاتی تهران سرباز زدند، خودمان طبق حقوقی كه داریم به سمت غنیسازی ۲۰ درصد رفتیم.»
او گفت: «اگر چه طرفهای مقابل تصور نمیكردند كه بتوانیم به غنی سازی ۲۰ درصد و تبدیل آن به صفحه سوخت دست یابیم اما آنها خواهند دید كه ظرف یك ماه آینده صفحههای سوخت تولید كشورمان را در راكتور تحقیقاتی تهران قرار خواهیم داد.»
صالحی در حالی این سخنان را اظهار کرد که غرب همواره نگران برنامه هستهای ایران بوده و به آن با سوءظن نگریسته است. در یکی از آخرین اقدامات غرب علیه برنامه هستهای ایران که غرب آن را ماجراجویی نظامی میداند، نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا تحریم شد.
مقامات جمهوری اسلامی همواره تاکید کردهاند که در پرونده هستهای خود «شفاف» هستند. صالحی نیز در بدو ورود به آدیسبابا در جمع خبرنگاران بر این موضع بار دیگر پای فشرده بود. وی گفته بود که جمهوری اسلامی ایران در زمینهی برنامهی اتمیاش چیزی برای مخفی کردن ندارد. از نظر وی، جمهوری اسلامی همواره همکاری تنگاتنگ و همهجانبهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است.
شب گذشته (یکشنبه ۹ بهمن ۱۳۹۰/ ۳۰ ژانویه ۲۰۱۲) هیات بلندپایهای از کارشناسان آژانس انرژی اتمی وارد تهران شدند. این ملاقات قرار است زمینهساز گفتوگوی ایران و گروه ۵+۱ شود. گفته میشود این هیات احتمالا درخلال سه روز حضور خود در ایران، از تأسیسات هستهای فردو در نزدیكی قم بازدید خواهد كرد. جمهوری اسلامی ابتدا با ورود دو کارشناس تسلیحات اتمی در میان اعضای گروه مخالفت کرده بود.
صالحی در کنفرانس خبری دیروز در اتیوپی درباره سفر بازرسان آژانس به تهران گفت: «ما در مورد انجام این ملاقاتها موافقتهایی کلی داشتیم و این اولین باری نیست که بازرسان آژانس به تهران سفر میکنند.» با اینهمه وی پذیرش اعطای هرگونه مشوق برای تعلیق غنیسازی اورانیوم را رد کرد و تاکید کرد: «غنیسازی حق قانونی ماست و طبق انپیتی آن را انجام میدهیم. هیچکس حق ندارد از ما بخواهد که غنیسازی را متوقف کنیم.»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: تاسیاست غنیسازی اورانیوم در نطنزمجلس قانونگذاری ایران در پاسخ به تحریم نفت از سوی اتحادیه اروپا طرحی دو فوریتی برای قطع صادرات نفت ایران به اروپا پیش از فرا رسیدن موعد تعیین شده در اول ژوییه ۲۰۱۲ را صادر کرد. صالحی در کنفرانس خبری درباره طرح مجلس ایران به خبرنگاران گفت: «مجلس حق دارد تصمیم بگیرد ما هم موظف به اجرای تصمیمات پارلمان هستیم.» وی تأکید کرد: «ما به تعهدات و قراردادهایی که با برخی کشورها در بخش صادرات نفت داریم به طور کامل عمل میکنیم و اجازه نمیدهیم تحریمها در فعالیتهای ایران خللی ایجاد کند.»
«تامین امنیت تنگه هرمز دستهجمعی است»
ایران اخیراً در پاسخ به چالشهای رو به افزایش غرب بر سر راه پرونده اتمی آن خصوصاً از طریق ایجاد محدودیت برای صنعت نفت ایران تهدید کرده که تنگه هرمز را میبندد. در اینباره از صالحی در کنفرانس خبری آدیس آبابا سوال شد. وی گفت: «امنیت تنگه هرمز برای ما بسیار مهم است این موضوع نه فقط برای ایران بلکه برای سایر کشورها نیز باید اهمیت داشته باشد.»
صالحی تاکید کرد که ایران در مورد امنیت منطقه تنگه هرمز بسیار حساس است، و گفت: «ما برای تأمین امنیت این منطقه مهم تلاش میکنیم.» وی با این همه افزود: «اهمیت تأمین امنیت تنگه هرمز دسته جمعی است و همه کشورها باید نسبت به آن حساس باشند، ولی ما موافق نیستیم که کشورهای خارج از این منطقه بخواهند در امور آن دخالت کنند.»
دیگر مسئولان ایران نیز تا کنون مواضع متفاوتی در قبال بستن تنگه هرمز اتخاذ کردهاند. در یکی از آخرین اظهارنظرها محمدرضا نقدی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین، با اشاره به تحریم نفتی جمهوری اسلامی ایران از طرف اتحادیه اروپا ادعا کرد «حدود ۶۰ درصد از ذخایر نفت و گاز جهان در کنترل ایران است.» وی گفت: «نه فقط تنگه هرمز، که بیشتر تنگههای مهم جهان در کنترل ایران است.»
وزیر نفت ایران نیز روز شنبه در پایان جلسه هیات دولت خبر داد: «صادرات نفت را به زودی به برخی کشورها قطع میکنیم.»
تاکید بر حمایت از رژیم سوریه
صالحی در بخشی دیگر از اظهارات خود در جمع خبرنگاران به وضعیت سوریه اشاره کرد. او در این نشست بار دیگر به جانبداری از رژیم بشار اسد پرداخت و به طور شفاف درباره کمکهای احتمالی خارجی به معترضان داخلی سوریه هشدار داد: «اگر اتفاق غیر منتظرهای در سوریه بیفتد هیچکس نمیتواند پیامدهای آن را پیشبینی کند.» او به وعده بشار اسد برای برگزاری رفراندم درباره قانون اساسی این کشور اشاره کرد و گفت: «چرا برخی کشورها سعی دارند مانع از انجام این اصلاحات شوند؟»
صالحی با محکوم کردن دخالتهای خارجی در امور داخلی سوریه گفت: «باید به سوریه این فرصت را داد که اصلاحات را در درون خود انجام دهد.»
به گزارش سازمان ملل در سوریه در ۱۰ ماه گذشته بیش از ۵۴۰۰ نفر کشته شدهاند. ایران متهم به همکاری و حمایت از رژیم اسد در سرکوب معترضان است. وزیر امور خارجه ایران در بدو ورود به اتیوپی نیز گفته بود: «دولت سوریه به مطالبات و خواستههای مردمش لبیک گفته، بنابراین دلیل و توجیه قانعکنندهای بر فشارهای رسانهای و تبلیغاتی غربیها و برخی اعراب به سوریه وجود ندارد.»
MZ/SI
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر