شنبه، آبان ۲۷، ۱۳۹۱

خودداری سوئیس از محدودکردن مقررات تجارت نفتی با ایران


خودداری سوئیس از محدودکردن مقررات تجارت نفتی با ایران

یک سکوی نفتی ایران در خلیج فارس
دولت سوییس حاضر نشده است مقررات مربوط به مبادلات مالی نفتی با ایران را سخت‌تر کند. این کشور از سوی اتحادیه اروپا زیر فشار است که با تحریم‌ها علیه ایران همراه باشد.

دولت سوییس در پاسخ به پیشنهادهای گروهی از نمایندگان پارلمان این کشور اعلام کرده است که قصد ندارد مقررات گزارش‌دادن تبادلات مالی با ایران را برای شعبه‌های شرکت‌های تجارت نفتی سخت‌تر کند.

در سپتامبر گذشته پس از آن که خبرگزاری رویترز گزارش داد شعبه بحرینی شرکت نفتی عمده ویتال که در ژنو سوییس مستقر است نفت ایران را خرید و فروش می‌کند، هفت نماینده پارلمان سوییس از حزب سوسیال دموکرات این کشور پیشنهاد سخت‌تر کردن مقررات  همکاری نفتی با ایران را مطرح کردند.

این شرکت نفتی بعدتر این گزارش را تایید کرد و توضیح داد که از آن زمان، این تبادلات مالی را متوقف کرده است.

سوییس از پیش اعلام کرده است که تحریم نفتی اتحادیه اروپا علیه ایران را اجرا نمی‌کند. این تحریم‌ها از اول ماه ژوژیه، ۱۶ تیرماه امسال اجرایی شده‌اند. دولت سوییس گفته است که علت این تصمیم، به دلیل سیاست خارجی این کشور اتخاذ شده است و نه منافع مالی.

پی‌رو این تحریم‌ها، شرکت‌های بيمه اروپايی از بيمه کردن تجهيزات حمل و نقل نفت و فرآورده‌های پتروشيمی ايران نيز منع شده‌اند.
 
تحريم جديد ۲۷ کشور عضو اتحاديه اروپا نه تنها صادرات نفت ايران را هدف قرار می‌دهد بلکه استفاده نفت‌کش‌های ايرانی از بيمه‌های اروپايی را ناممکن می‌کند.

شرکت‌های مستقر در سوییس اجازه دارند تا تجارت نفت با ایران را ادامه دهند ولی به تبعیت از تحریم‌های سازمان ملل، در عین حال دولت سوییس این شرکت‌ها را ملزم کرده است که همه مبادلاتشان را در این زمینه به دولت این کشور گزارش دهند.
 
وزارت اقتصاد سوییس در عين حال گفته تحريم‌ها ۷۸ شخصيت حقيقی ايرانی که در نقض حقوق بشر گسترده در ايران دست داشته اند را به طور جدی اجرا می‌کند.

اکنون کابینه سوییس در واکنشی رسمی به نمایندگان پارلمان این کشور، اعلام کرد: شعبه‌های خارجی شرکت‌های سوییسی که از نظر قانونی مستقل هستند، شامل تحریم‌هایی که در کشور مادر اجرا می‌شوند نیستند.

این بیانیه اضافه می‌کند که پیش‌تر تلاش کرده تحریم‌ها را برای شعبه‌های خارجی نیز اجرا کند ولی این تلاشش نتوانسته چندان حمایتی جلب کند.

تصمیم سوییس برای این‌که در تحریم نفتی ایران بی‌طرفی‌اش را حفظ کند، منجر به فشارهایی از جانب بروکسل، مقر فعلی اتحادیه اروپا، و واشنگتن، پایتخت ایالات متحده، شده است. آنان از سوییس خواسته‌اند تحریم‌های مضاعف علیه ایران را اجرا کند که برای مسدود کردن مسیر درآمدهای نفتی جمهوری اسلامی وضع شده‌اند.

سوییس که اغلب در مناقشات بین‌المللی به عنوان کشور بی‌طرف شناخته می‌شود، همچنین پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ در ایران، به عنوان حافظ منافع آمریکا در این کشور حضور داشته است. این کشور یکی از مراکز اصلی تجارت نفتی در جهان است و یک‌سوم حجم تبادلات نفتی جهان فقط  در شهر ژنو جریان دارند.

دولت سوییس همچنین حاضر نشده است فهرست مبادلات نفتی بین شرکت‌های سوییسی و ایران را منتشر کند. این کشور اعلام کرده که چنین اقدامی می‌تواند تلاش‌های بعدی را در این باره برای دولتش دشوار کند.

خبرگزاری رویترز پیش‌تر از سوییس خواسته بود طبق قانون شفافیت مستندات، یک کپی از فهرست مبادلات نفتی شرکت‌های سوییسی و ایران را در اختیار آن قرار دهد ولی وزیر امور اقتصادی سوییس در ماه سپتامبر این درخواست را رد کرد. رویترز اعلام کرده است که در این باره درخواست تجدیدنظر کرده است.

روز ۴ آبان نزدیک به دو هفته پس از وضع تحریم‌های جدید از سوی اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی، وزیر خارجه سوییس مخالفت خود با تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران را اعلام و بر گزینه مذاکره تأکید کرد.
 
دیدیه بورکهالتر، وزیر خارجه سوییس پس از دیدار با همتای روس خود، سرگئی لاوروف، در مسکو در جمع خبرنگاران گفت: «اعمال تحریم‌های یکجانبه‌ (علیه ایران) از سوی هر اتحادی به جز سازمان ملل، بهترین گزینه نیست. ما از این تحریم‌ها حمایت نمی‌کنیم.»
 
دولت‌های غربی ایران را متهم می‌کنند برنامه هسته‌ای‌اش، ابعاد و انگیزه‌های نظامی دارد و برای مقابله با آن، تحریم‌های سختی را علیه ایران به اجرا گذاشته است.
 
در آخرین اقدام، اتحادیه اروپا ۲۴ آبان‌ماه، بسته تحریمی جدیدی را علیه ایران تصویب کرد. بر این مبنا، یک فرد مرتبط با برنامه اتمی ایران و ۳۴ موسسه ایرانی در فهرست تحریم‌های تازه این اتحادیه قرار گرفته‌اند.
 
به دنبال تصویب این تحریم‌ها، روسیه ۲۶ مهرماه از تشدید تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه ایران به شدت انتقاد کرد و خواستار برگزاری دور تازه‌ای از گفت‌و‌گوی هسته‌ای بین ایران و گروه پنج به علاوه یک شد.
 
جمهوری اسلامی که همواره بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود تأکید کرده است، می‌گوید تحریم‌های جدیدی اتحادیه اروپا «غیرقانونی و غیرانسانی» است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر