پنجشنبه، آبان ۰۹، ۱۳۹۲

مذاکرات کارشناسان ایران و گروه ۱+۵ در وین

مذاکرات کارشناسان ایران و گروه ۱+۵ در وین

 

مذاکرات کار‌شناسان ایران و گروه ۱+۵ در وین درباره برنامه هسته‌ای ایران که از روز چهارشنبه آغاز شده روز پنجشنبه نیز ادامه یافت. مذاکرات روز گذشته درباره مسائل هسته‌ای بود و گفت‌وگوهای پنجشنبه شامل موضوع تحریم‌ها می‌شود.
هنوز درباره جزئیات مذاکرات دو روزه کار‌شناسان ایران و گروه ۱+۵ در وین که از روز چهارشنبه (۸ آبان/۲۹ اکتبر) آغاز شد گزارشی منتشر نشده است. رسانه‌ها نوشته‌اند نتایج این مذاکرات به اطلاع مقام‌های دو طرف خواهد رسید و در دور بعدی مذاکرات که در روزهای ۱۶ و ۱۷ آبان (۷ و ۸ نوامبر) در ژنو انجام می‌شود مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

مذاکرات کار‌شناسی بر اساس توافق ایران و ۱+۵ در ژنو برگزار می‌شود. در نخستین دور مذاکرات ژنو که در روزهای ۲۳ و ۲۴ مهر ماه (۱۵ و ۱۶ اکتبر) در این شهر برگزار شد، قرار شد پیش از نشست بعدی، کار‌شناسان هسته‌ای، علمی و امور تحریم گروه ۱+۵ و ایران برای بررسی اختلاف نظرها و تهیه و تدوین قدم‌های عملی تشکیل جلسه دهند.

حمید بعیدی‌نژاد، مدیرکل سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه، ریاست تیم کار‌شناسی ایران را برعهده دارد. وی عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با گروه ۱+۵ نیز است. براساس گزارش رسانه‌های ایران، کارشناسانی از وزارت‌خانه‌های نفت، صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازی، بانک مرکزی و سازمان انرژی اتمی هیأت ایرانی را در این مذاکرات همراهی می‌کنند.

استفان کلمنت، یکی از دستیاران کا‌ترین اشتون و کار‌شناس مسائل هسته‌ای، ریاست هیأت ۱+۵ را در این مذاکرات بر عهده دارد. در تیم آمریکا علاوه بر دیپلمات‌هایی از وزارت امور خارجه این کشور، نمایندگانی از وزارت خزانه‌داری نیز حضور دارند.

پیشنهاد عراقچی، انتقاد کیهان

پیش از مذاکرات کار‌شناسان ایران و گروه ۱+۵، عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه و یکی از اعضای ارشد تیم ایران در مذاکرات هسته‌ای، با یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در وین دیدار و گفت‌وگو کرد. عراقچی مذاکرات خود با آمانو را "بسیار مفید" ارزیابی کرد.

جزئیات این گفت‌وگوها نیز منتشر نشده است، اما گزارش شده که ایران در این دیدار پیشنهادهای مشخصی را به رئیس آژانس ارائه داده است. روزنامه کیهان روز چهارشنبه (۸ آبان/۲۹ اکتبر) نوشت: «خبرهای تأیید نشده، از پیشنهاد هیئت ایرانی به آژانس برای صدور مجوز برخی بازرسی‌ها از جمله از سایت نظامی پارچین حکایت می‌کند.»

 عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه و یکی از اعضای ارشد تیم ایران در مذاکرات هسته‌ای، با یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در مذاکرات وین
کیهان بخشی از سخنان ترو واریورانتا، معاون یوکیا آمانو مدیرکل آژانس را درباره گفت‌وگو‌ها با ایران نقل کرده که گفته است: «گفت‌وگوهای ما تمام مسائلی که تا به حال باقی‌مانده بود را دربر می‌گیرد. این گفت‌وگو‌ها سر آغاز دور جدیدی از روابط میان ایران و آژانس است و چون داریم بر روی جزئیات مطالعه و کار می‌کنیم چیز بیشتری را نمی‌توانم بگویم، اما بعد از حصول نتیجه اطلاع‌رسانی خواهد شد.»

معاون آمانو درباره بازدید از سایت پارچین نیز گفت: «مذاکرات جامع و شامل همه موارد از جمله پارچین بود.»

روزنامه کیهان در انتقاد از این رویکرد پرسیده است که توافق ایران و آژانس چه نسبتی با مذاکرات ۵+۱ دارد. این روزنامه تندرو که زیر نظر نماینده آیت‌الله خامنه‌ای فعالیت می‌کند در ادامه انتقاد خود آورده است: «بار‌ها پیش آمده که با وجود هماهنگی آژانس با ۵+۱ و به رغم اذعان آژانس به فقدان سندی دال بر نظامی بودن یا انحراف برنامه هسته‌ای ایران، طرف غربی قواعد بین‌المللی و آژانس را دور زده و بر فشارهای خود افزوده است.»

کیهان از مذاکره‌کنندگان ایرانی پرسیده است: «از کجا معلوم که بازرسی از پارچین آخرین توقع غرب و آژانس باشد.»

عباس عراقچی در دفاع از گفت‌وگوهای خود با مدیرکل آژانس روز پنجشنبه به خبرگزاری ایسنا گفت که پیشنهاد ایران به آژانس درباره "شکل" همکاری‌هاست. او افزود که: این پیشنهاد "تصحیح رویکرد‌ها" را شامل می‌شود و می‌تواند بن‌بست موجود میان ایران و آژانس برای حل و فصل مسائل باقی‌مانده را از بین ببرد.

غرب و اسرائیل ایران را متهم می‌کنند که زیر پوشش برنامه ظاهرا صلح‌آمیز هسته‌ای، اهداف نظامی و دستیابی به بمب اتمی را دنبال می‌کند. سال‌ها مذاکرات ایران با طرف‌های غربی در قالب گروه ۱+۵ نتیجه‌ای در پی نداشت و ایران با تحریم‌های شدید اقتصادی و مالی مجازات شده است.

حسن روحانی در پی انتخابش به ریاست جمهوری رویکرد تازه‌ای را در سیاست خارجی ایران در پیش گرفته و اعلام آمادگی کرده که مناقشه‌ی هسته‌ای ایران با غرب را در کوتاه‌ترین زمان ممکن حل و فصل کند. رویکرد جدید روحانی با استقبال غرب مواجه شده و تحرک تازه‌ای به مذاکره درباره برنامه هسته‌ای ایران داده است. دو طرف مناقشه انتظار دارند مذاکرات فشرده‌ای که از ماه سپتامبر ۲۰۱۳ آغاز شده دستکم تا بهار آینده به نتایج ملموسی برسد.

اصرار اسلام‌‌آباد به تکمیل پروژه خط لوله گاز ایران ـ پاکستان

ایران

اصرار اسلام‌‌آباد به تکمیل پروژه خط لوله گاز ایران ـ پاکستان 



 

به دنبال سخنان وزیر نفت ایران مبنی بر عدم امیدواری به صادرات نفت به پاکستان، اسلام‌آباد تأکید کرد که خواستار تکمیل پروژه خط لوله گاز ایران ـ پاکستان است. این پروژه به دلیل تحریم‌های آمریکا بارها با مشکل مواجه شده است.
پاکستان روز پنج‌شنبه (۳۱ اکتبر/ ۹ آبان) تأکید کرد که این کشور همچنان خواستار اجرای پروژه خط لوله گاز ایران ـ پاکستان به منظور واردات گاز از ایران است. پاکستان این موضوع را در حالی اعلام کرده که وزیر نفت ایران گفته است، نسبت به صادرات نفت به پاکستان اصلا امیدوار نیست.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از اسلام‌آباد، پروژه ۷ و نیم میلیارد دلاری خط لوله ایران ـ پاکستان که هدف آن کمک به تأمین نیاز پاکستان به گاز و انرژی است در خطر تحریم‌های احتمالی آمریکا قرار گرفته و اجرای آن به کرات‌ به همین خاطر با مشکل مواجه شده است. (بیشتر بخوانید: تلاش تهران و اسلام‌آباد برای پیشبرد خط لوله صلح)
بخش ایرانی پروژه تقریبا به پایان رسیده اما پاکستان هنوز در پی تأمین مالی هزینه‌های احداث بخش پاکستانی این پروژه است که ۷۸۰۰ کیلومتر را در بر می‌گیرد.
درخواست ۲ میلیارد دلار کمک
پاکستان در مهرماه امسال (۱۳۹۲) از ایران خواست، برای تأمین هزینه‌های تکمیل بخش پاکستانی این خط لوله دو میلیارد دلار به این کشور بدهد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران چهارشنبه (۸ آبان) در این باره گفت: «به صادرات گاز به پاکستان اصلا امیدوار نیستم و با این شرایط که پاکستانی‌ها می‌گویند، فکر می‌کنم برای صادرات گاز به پاکستان اتفاقی نیافتد.»
زنگنه اضافه کرد: «برای پاکستانی‌ها هم فرقی نمی‌کند جریمه شوند یا گاز ایران را وارد کنند، در دو حالت پولی ندارند که به ایران بدهند.»
وزیر نفت ایران گلایه کرد: «پاکستانی‌ها به تکالیف قراردادی‌خود عمل نکرده‌اند.»
اما شاهد خاقان عباسی، وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان خواستار کامل شدن پروژه خط لوله صلح شده و می‌گوید، این کشور با جدیت این پروژه را دنبال خواهد کرد.
او در گفت‌وگویی تلویزیونی تصریح کرد: «به طور قطعی هیچ موقعیتی برای توقف پروژه وجود ندارد؛ به این دلیل که ما به آن نیاز داریم.»
پاکستان بارها اعلام کرده که این کشور در زمستان امسال با کمبود شدید گاز مواجه خواهد شد. سخنگوی وزارت خارجه پاکستان در همین رابطه گفته است که پاکستان برای مقابله با کمبود انرژی از همه گزینه‌‌ها استفاده خواهد کرد.
ایران روزانه حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز تولید می‌کند که تقریبا تمامی آن در داخل خاک ایران به مصرف می‌رسد. تنها مشتری خارجی گاز ایران ترکیه است که از این کشور روزانه حدود ۳۰ میلیون متر مکعب گاز می‌خرد.
اگر ایران پول درخواستی پاکستان برای تکمیل این پروژه را پرداخت نکند مشخص نیست که دولت به لحاظ مالی و اقتصادی کم‌بنیه پاکستان از کجا خواهد توانست پول تهیه کند.
سرمایه‌گذاران و دولت‌ها تمایلی به دخالت در این پروژه ندارند؛ چون بیم دارند که این اقدام ناقض تحریم‌های بین‌المللی اعمال شده علیه ایران باشد.

کاخ سفید با مقاومت سنا در مقابل عدم تشدید تحریم‌ایران روبرو شد

پرونده‌ی هسته‌ای ایران

کاخ سفید با مقاومت سنا در مقابل عدم تشدید تحریم‌ایران روبرو شد

 

مقام‌های ارشد دولت اوباما تلاش می‌کنند جلوی تشدید تحریم‌ها علیه ایران را در سنای این کشور بگیرند. اما برخی نمایندگان سنای آمریکا که نقشی کلیدی در این زمینه دارند، گفته‌اند که این تلاش‌ها آن‌ها را متقاعد نکرده است.
سناتور باب کورکر، نماینده جمهوری‌خواهان در کمیته روابط خارجی سنا و عضو کمیته بانکداری سنای آمریکا
خبرگزاری رویترز از واشنگتن گزارش می‌دهد که سناتور باب کورکر، نماینده جمهوری‌خواهان در کمیته روابط خارجی سنا و عضو کمیته بانکداری سنا که کار بر روی بسته تحریمی جدید علیه ایران را برعهده دارد، گفته است که قانونگذاران آمریکا نسبت به این مسئله بدبین‌اند و احساس می‌کنند که باید به کاخ سفید برای تحریم‌‌های شدیدتر فشار بیاورند.

باب کورکر به خبرگزاری رویترز گفته است که این وظیفه دولت اوباماست که ظرف ۲۴ یا ۴۸ ساعت آینده افرادی مانند او را نسبت به درستی راهکاری که می‌خواهند دنبال کنند، متقاعد سازد.

او که روز گذشته (چهارشنبه ۳۰ نوامبر) با جان کری، وزیر خارجه آمریکا دیدار کرده هم‌چنین گفته است که مقا‌م‌های دولت آمریکا نسبت به تاثیر تشدید تحریم‌ها خوشبین نیستند و معتقدند بالا بردن فشار تحریم در جریان مذاکرات «اثری غیرسازنده» دارد.

روز گذشته خبرگزاری رویترز از تدارک طرح جدیدی در سنای آمریکا خبر داد که حاوی تحریم‌های شدیدتری علیه ایران است. هدف این تحریم‌ها کاهش مجدد صادارات نفت ایران به نصف یعنی ۵۰۰ هزار بشکه، در روز در بازه زمانی یک ساله است.

خبرگزاری رویترز به نقل از روبرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا نوشت که این تصمیم روز دوشنبه این هفته (۲۸ نوامبر/ششم آبان) در جلسه‌ای با اعضای (AIPAC) ، کمیته روابط عمومی اسرائیل و آمریکا در نیویورک مطرح شد.

به گفته روبرت منندز«الان زمان کم کردن تحریم‌ها نیست. اگر طرح جدید به تصویب برسد، از کشورهای چین، هند، کره جنوبی، ترکیه و ژاپن خواسته خواهد شد که از میزان خرید نفت خود از ایران بازهم بکاهند.

کم شدن درآمد نفتی ایران در شرایطی که خزانه دولت به گفته مقا‌م‌های مسئول ایران خالی است و دولت با بدهی‌های سنگین روبروست، فشار فزاینده‌ای بر دولت جدید وارد خواهد آورد.

مقام‌های مذاکره کننده ایران در مناقشه هسته‌ای هشدار داده‌اند که افزایش تحریم‌ها در شرایط فعلی مطلقا «توجیهی ندارد».
قرار است امروز جان کری و جک لیو از خزانه داری آمریکا نشستی محرمانه با سناتورها داشته باشند و آن‌ها را قانع کنند که تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران را به تعویق بیاندازند.

آسیا به کاهش خرید نفت ایران ادامه می‌دهد

آسیا به کاهش خرید نفت ایران ادامه می‌دهد

 

مشتریان اصلی نفت ایران در آسیا ۱۱ و نیم درصد خرید نفت خود از این کشور را در سال جاری کاهش داده‌اند و این روند نزولی حتی پس از بروز نشانه‌های بهبود مناسبات ایران و آمریکا نیز ادامه داشته است.
رویترز در گزارش روز پنج‌شنبه (۳۱ اکتبر/۹ آبان) خود در این باره می‌نویسد، به رغم تمایل ظاهری ایران برای مصالحه بر سر برنامه هسته‌ای کشور، ایالات متحده آمریکا فشار خود بر واردکنندگان نفت ایران در آسیا را همچنان برقرار نگه داشته است.
تحریم‌های شدید آمریکا و اتحادیه اروپا، روزانه بیش از یک میلیون بشکه از صادرات نفت ایران کاسته و ماهانه میلیاردها دلار ضرر برای این کشور به همراه آورده است. آمریکا اعتقاد دارد که فشار بر ایران این کشور را به میز مذاکره کشانده و منابع آگاه می‌گویند، آمریکا تا رسیدن به توافقی اتمی با ایران مایل نیست اجازه افزایش واردات نفت از این کشور را بدهد.
خریداران آسیایی نفت ایران باید تا رسیدن به توافق اتمی به ایالات متحده شواهدی نشان دهند که نشانگر تداوم کاهش خرید نفت از این عضو اوپک (ایران) باشد تا بتوانند هر شش ماه مشمول معاف‌سازی‌های آمریکا از تحریم نفت ایران شوند.
یک منبع آگاه از خریداران نفت ایران در شمال آسیا گفته است: «ما تا زمانی‌ که ایالات متحده اقدامی در جهت تسهیل تحریم‌های خود [علیه ایران] انجام دهد به وضع موجود ادامه خواهیم دارد.»
او ادامه داد: «امیدهایی مبنی بر این وجود دارد که آمریکا تحریم‌های خود بر واردات نفت از ایران را کاهش دهد، اما ما نمی‌توانیم سیاست تجاری خود را تنها بر اساس امیدواری‌ها تغییر دهیم.»
رویترز با استناد به اظهارات منابع آگاه می‌نویسد، چین، هند و کره جنوبی، سه مشتری از ۴ مشتری اصلی نفت ایران، پیشنهاد جمهوری اسلامی برای خرید نفت بیشتر را رد کرده‌اند. به گفته او، ایالات متحده به زودی عملکرد این کشورها در رابطه با تحریم ایران را بررسی خواهد کرد و با توجه به منابع جایگزین نفتی آنها نیازی به افزایش خرید نفت از ایران ندارند.
یک خریدار دیگر آسیایی نفت ایران گفت: «ما کلمه‌ای از آمریکا در این باره نشنیده‌ایم که مجازیم واردات نفت از ایران را افزایش دهیم.»
او اضافه کرد: «به نظر می‌رسد که فضا در حال بهتر شدن است، اما به اعتقاد من، هر گونه افزایشی در خرید نفت ایران زمانی اتفاق خواهد افتاد که تحریم‌ها برداشته شده باشد.»
۱۱ و نیم ‌درصد کاهش خرید نفت از ایران
طبق آمارهای دولتی و جدول محموله‌های نفتی تانکرها، چهار خریدار اصلی نفت ایران در آسیا در فاصله ماه‌های ژانویه تا سپتامبر سال جاری (۲۰۱۳) روزانه ۹۵۳۵۶۷ بشکه نفت از جمهوری اسلامی خریده‌اند که این میزان در قیاس با همین بازه زمانی در سال ۲۰۱۲ یازده و نیم‌ درصد کاهش نشان می‌دهد.
به نوشته رویترز، پیش‌‌بینی می‌شود که فروش نفت ایران در ماه اکتبر به حدود ۷۱۹۰۰۰ بشکه نفت در روز برسد که نسبت به ماه‌های گذشته کاهشی بی‌‌سابقه محسوب می‌شود.
این کاهش بعد از افزایش خرید نفت از ایران در ماه سپتامبر توسط ۴ مشتری اصلی آسیایی صورت می‌گیرد که نسبت به سال گذشته در همین بازه زمانی ۳۰ و دودهم درصد بوده است. دلیل اصلی افزایش جهشی فروش نفت ایران در ماه سپتامبر کشور هند بوده است.
بنا بر گزارشی در ایسنا، پالایشگاه "مانگلور" هند که چهار ماه به دلیل مشکلات بیمه‌ای، واردات نفت از ایران را قطع کرده بود در ماه سپتامبر بعد از رفع مشکل بیمه بزرگ‌ترین واردکننده نفت ایران شد. اما در عین حال پالایشگاه "پترولیوم" هندوستان تصمیم گرفت که در سال مالی جاری از ایران نفت نخرد. (بیشتر بخوانید: بیمه تانکرهای نفتی، معضل خریداران نفت ایران در آسیا)
اتحادیه اروپا و آمریکا فعالیت‌های هسته‌ای ایران را ابهام‌آمیز می‌دانند و امکان می‌دهند که هدف غایی این برنامه تولید بمب اتمی باشد. ایران این اتهام را رد می‌کند و می‌گوید، برنامه اتمی کشور اهدافی صلح‌آمیز برای تأمین نیاز به انرژی را دنبال می‌کند.

دوشنبه، آبان ۰۶، ۱۳۹۲

صدور حکم ۱۸ ماه حبس تعزیری برای پگاه آهنگرانی

ایران

صدور حکم ۱۸ ماه حبس تعزیری برای پگاه آهنگرانی

 

دادگاه بدوی پگاه آهنگرانی را به ۱۸ ماه حبس تعزیری محکوم کرد. منیژه حکمت، کارگردان و مادر این بازیگر، در گفت‌وگو با خبرگزاری‌های داخلی این خبر را اعلام کرد و افزود آن‌ها به این حکم اعتراض کرده‌اند.
پگاه آهنگرانی، بازیگر و مستندساز سینمای ایران، در دادگاه بدوی به ۱۸ ماه حبس تعزیری محکوم شد. منیژه حکمت، کارگردان و تهیه‌‌کننده سینما و مادر آهنگرانی، با اعلام این خبر به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت: «پگاه آهنگرانی قریب به سه سال است که از طرف دادسرای امنیت تهران ممنوع‌الخروج است.»
به گفته منیژه حکمت، ممنوع الخروج بودن آهنگرانی در سه سال گذشته وی را از حضور در جشنواره‌های سینمایی بازداشته است: «هم‌اینک فیلم "دربند" که این بازیگر برای بازی در آن موفق به دریافت سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر شده، بدون وی در جشنواره شیکاگو حضور دارد.»
حکمت در گفت‌وگو با خبرگزاری‌ها گفت که به حکم صادر شده علیه دخترش اعتراض کرده‌ است. وی از وجود "جو همدلی" بین مردم و هنرمندان سخن گفت و اظهار امیدواری کرد که در رای صادر شده در دادگاه بدوی تجدیدنظر شود.
پگاه آهنگرانی یک‌بار در ۱۹ تیرماه ۱۳۹۰ ناپدید شد که دو روز پس از آن مشخص شد که توسط حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی بازداشت شده است. پگاه آهنگرانی قرار بود به دعوت دویچه‌وله به آلمان سفر کند تا در مورد بازی‌های جام جهانی فوتبال زنان وبلاگ‌ بنویسد. وی سرانجام پنجم مرداد همان سال به قید وثیقه آزاد شد.
آهنگرانی بازیگر و مستندساز، پیش از این مستندی درباره مسعود ده‌نمکی٬ کارگردان اصول‌گرای ایران و از اعضای فعال گروه موسوم به «انصار حزب‌الله» ساخته است. روزنامه کیهان که توسط حسین شریعتمداری، نماینده ولی‌فقیه اداره می‌شود در یکی از شماره‌های خود در زمان بازداشت آهنگرانی بدون آن که توضیح روشنی دهد، دستگیری او را بی‌ارتباط با فیلم انتقادی درباره ده‌نمکی توصیف کرد و نوشت که اتهام آهنگرانی مربوط به "امنیت ملی" است.
 پگاه آهنگرانی امسال در مقابل حسن روحانی، رئیس‌ جمهور ایران، سخنرانی کرد
دستگیری پگاه آهنگرانی با اعتراض بسیاری نهادها و محافل در ایران و خارج از مرزهای ایران همراه بود. جامعه بین‌المللی حقوق بشر بازداشت و زندانی شدن هنرمندان در ایران را در بیانیه‌ای محکوم کرد. کلاودیا روت، رهبر حزب سبزهای آلمان با انتشار بیانیه‌ای خواستار آزادی فوری آهنگرانی شد. بازداشت این هنرمند سینما هم‌چنین اعتراض شدید سوسیال دمکرات‌های آلمان را به دنبال داشت. اعضای این حزب در پارلمان فدرال آلمان خواستار توضیح دولت ایران در این زمینه شدند.
مهناز محمدی٬ مستندساز دیگری بود که هم‌زمان با آهنگرانی در زندان بود. او نیز اخیرا در صفحه شخصی خود در فیس‌بوک خبر داد که به پنج سال حبس تعزیری محکوم شده است.
"پگاه دستگیر نشده است"
منیژه حکمت روز یک‌شنبه (۲۷ اکتبر/ ۵ آبان) در صفحه فیس‌بوک خود درباره حکم دخترش نوشت: «نجابت زياد كثافت به همراه دارد، به علت شرايط سعى كردم آروم باشم ولى سكوت ما را حمل بر مجرم دانستن كردن، فردا به دوستانم در فيس‌بوک خواهم گفت كه چه اتفاقى براى پگاه دارن رقم ميزنند، برادران نجابت ما را ديديد و شرم نكرديد و ما را مجبور به اطلاع رسانى با مردم عزيز ميهنم مي‌كنيد، مردم قضاوت خواهند كرد. اميدوارم جواب قانع كننده‌اى راجع به دستگيرى دو سال ونيم گذشته و ادامه ماجرا داشته باشيد.»
وی پس از نشر این پست فیس‌بوکی، آن را ویرایش کرد و این جمله را به ابتدای آن افزود: «پگاه بازداشت نشده است». ظاهرا این اقدام خانم حکمت از آن‌جا صورت گرفت که هم‌زمان با انتشار خبر صدور حکم پگاه آهنگرانی برخی از خبرگزاری‌های داخلی از جمله خبرگزاری نیمه رسمی فارس از دستگیری پگاه آهنگرانی خبر دادند و البته نام او را به اختصار "پ.آ" نوشتند. خبرگزاری فارس در خبر خود نوشت که "هنوز از علت دستگیری این بازیگر اطلاعی در دست نیست."
منیژه حکمت در گفت‌وگو با خبرگزاری‌ها بازداشت دخترش را تکذیب کرد. او در این باره به تسنیم گفت: «نمی‌دانم رسانه‌ها چنین اخبار کذبی را از کجا آورده و منتشر کرده‌اند.»
پگاه آهنگرانی سال ۲۰۰۹ جشنواره فیلم برلین را در قالب وبلاگ‌نویسی برای دویچه‌وله پوشش داده بود .او در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ در ستاد میرحسین موسوی فعال بود و به همین خاطر نیز احضار و بازجویی شد.

هیأت نظارت بر مطبوعات روزنامه بهار را توقیف کرد

ایران

هیأت نظارت بر مطبوعات روزنامه بهار را توقیف کرد

 

دبیر هیأت نظارت بر مطبوعات خبر از توقیف روزنامه "بهار" و فرستادن پرونده این روزنامه برای رسیدگی قضایی به دادگاه داد. این اقدام در پی انتشار مقاله‌ای با عنوان «امام؛ پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی» صورت گرفته است.
روزنامه‌های ایران که بخواهند مقاله سیاسی یا ایدئولوژیک انتقادی منتشر کنند با خطر توقیف روبرو هستند
علاءالدین ظهوری، دبیر هیأت نظارت بر مطبوعات ایران، امروز دوشنبه (۶ آبان / ۲۸ اکتبر) به خبرگزاری مهر گفت که این هیأت به توقیف روزنامه "بهار" رأی داده است. روزنامه "بهار" در مقاله چهارشنبه هفته گذشته خود (۱ آبان) به مناسبت عید قدیر خم مقاله‌ای را منتشر کرده بود با عنوان «امام؛ پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی».

مسئولان این روزنامه بلافاصله اعلام کردند که چاپ این مقاله به دلیل یک "خطای فنی" بوده و در چند رسانه نسبت به انتشار آن عذرخواهی کردند. مقاله به قلم علی‌اصغر غروی نوشته شده بود. او در این مقاله به نقش امام اول شیعیان پرداخته بود که به نظر نویسنده به دنبال کسب قدرت نبوده و حکومت سه خلیفه قبل از خود را ناحق نمی‌دانسته است. او در مقاله خود در چند جا به نکاتی اشاره کرده که مورد انتقاد شدید محافظه‌کاران در ایران قرار گرفته است.

علی‌اصغر غروی از جمله نوشته است: «علی (ع) خود در جای‌جای نهج‌البلاغه بر این نکته تاکید می‌نهد که حکومت سیاسی از طریق بیعت و رای در اختیار قرار می‌گیرد.»

یا در جای دیگر می‌خوانیم: «مروری بر مجموعه دغدغه‌های علی(ع) در باب "حکومت" در آن دوران... نشان می‌دهد که تمام اعتراض وی معطوف به نگرش حذفی بوده است. یعنی این‌که خلیفه یا هرکس دیگری دامنه اختیار مردم را تنگ کند... اعتراض علی معطوف به چنین فرآیندی است. همان چیزی که ما امروز انتخاب مدیریت شده یا هدایت یافته می‌نامیم.»

در اعتراض به انتشار این مقاله ۲۶ نماینده مجلس به وزیر ارشاد "تذکر" دادند و مقاله را "موهن" خواندند.

انتقادهای شدیداللحنی هم در سایت‌های اصولگرایان تندرو به نویسنده و محتوای نوشته او شد. از جمله "پایگاه خبری تحلیلی صراط" به نقل از شهاب مرادی، عضو هیأت منصفه مطبوعات، نوشت: «هدف این مقاله تخریب خیمه‌گاه ولایت فقیه است.» شهاب مرادی درخواست کرد که مجوز روزنامه "بهار" لغو شود.

خبرگزاری فارس هم با لحنی متفاوت و با آوردن آیات و تفسیرهای مختلف سعی در اثبات نادرستی نظر نویسنده روزنامه "بهار" کرد و نوشت: «نویسنده مقاله "امام؛ پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی؟"، درباره دو آیه مهم روز غدیر خم، دچار اشتباه شده است و آیه اکمال دین را بدون ادله موجه و معتبر، تفسیر به رای کرده است.»

روزنامه "بهار" برای "تلطیف" فضای به وجود آمده انتشار خود را به طور موقت متوقف کرد و به قصد عذرخواهی نوشت: «در راستای تلطیف فضای جامعه و به‌دست آوردن دل مؤمنین راستین و واقعی اقدام به عدم انتشار موقت و چند روزه کرده و از همه‌خوانندگانش... پوزش می‌خواهد.»

ولی این پوزش مانع از توقیف روزنامه و گشودن پرونده‌ای در دادگاه برای آن نشد. حتی چهره‌هایی مانند محمدرضا عارف، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و نامزد اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست جمهوری گذشته، تلاش کردند فاصله خود را با این مقاله اعلام کنند. خبرگزاری "ایسنا" از قول محمدرضا عارف نوشته است: «انتشار این مقاله آن هم در آستانه عید غدیرخم به دلیل سهل‌انگاری متولیان این رسانه موجب ناراحتی جامعه متدینین و شیفتگان امام علی (ع) شده است و اینجانب هم بعد از خواندن این مقاله بسیار متأثر شدم.»

عارف هم‌چنین به "سوءاستفاده"‌هایی اشاره کرد که به زعم وی ممکن است از انتشار چنین مقالاتی بشود. او گفت که جریان رقیب در پی "بهره‌برداری از برخی سوژ‌ه‌هاست" و رسانه‌های اصلاح‌طلب باید "هوشمندانه عمل کنند و بهانه به دست جریاناتی ندهند که بدنبال هجمه علیه جریان اصلاحات هستند".

نتانیاهو: ایران قادر است ظرف چند هفته اورانیوم ۹۰ درصد تولید کند

پرونده‌ی هسته‌ای ایران

نتانیاهو: ایران قادر است ظرف چند هفته اورانیوم ۹۰ درصد تولید کند

 

نخست‌وزیر اسرائيل گفت که ایران قادر است در طول چند هفته اورانیوم با غنای پایین خود را تا ۹۰ درصد، یعنی حدی که برای تولید بمب کافی است، غنی سازد. او تأکید کرد که فشار بر ایران باید همچنان ادامه یابد.
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز یکشنبه (۲۷ اکتبر/ ۵ آبان) در جلسه هفتگی اعضای دولت خود در بیت‌المقدس دست کشیدن ایران از غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم را "بی‌اهمیت" خواند و گفت‌، ایران می‌تواند تنها در عرض چند هفته اورانیوم با غنای پایین خود را در حد بالا غنی ‌سازد.
به عقیده نخست‌وزیر اسرائيل، آنچه که در این مقوله شایان اهمیت است "پیشرفت‌های فنی" ایران است که این کشور را قادر می‌سازد بتواند "طی چند هفته اورانیوم ۳ و نیم درصدی خود را به اورانیوم ۹۰ درصدی تبدیل سازد".
نتانیاهو ادامه داد: «فشار بر ایران که به غنی کردن اورانیوم در طول مذاکرات همچنان ادامه می‌دهد باید شدت گیرد.»
جدیدترین دور مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه "پنج به علاوه یک"، شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان در روزهای ۱۵ و ۱۶ اکتبر (۲۳ و ۲۴ مهر) در ژنو سوئیس برپا شد. قرار است دور بعدی در روزهای ۷ و ۸ نوامبر (۱۶ و ۱۷ آبان) در ژنو برگزار شود.
اسرائیل بارها علیه سیاست هسته‌ای دولت حسن روحانی، ‌رئیس جمهور جدید ایران، هشدار داده و او را "گرگی در لباس میش" خوانده است. اسرائیل همچنین تأکید کرده که اگر ایران به برنامه هسته‌ای خود ادامه دهد نمی‌تواند از چنگ تحریم‌های اقتصادی‌ای که این کشور را تا پای میز مذاکره کشانده خلاصی یابد.
به گفته اسرائيل‌، ایران برای رفع تحریم‌ها باید به چهار خواسته پاسخ گوید: این کشور باید غنی‌سازی اورانیوم را متوقف سازد، ذخایر اورانیوم غنی‌شده را از کشور خارج سازد، تأسیسات اتمی زیرزمینی فردو را تعطیل کند و کار راکتور پلوتونیوم را متوقف سازد.
اسرائیل همچنین تأکید کرده است که حق حمله یک‌جانبه به ایران را اگر ضرورت ایجاب کند برای خود محفوظ می‌دارد تا جلوی دست‌یابی این کشور به بمب هسته‌ای را بگیرد.
"غنی‌سازی ۲۰ درصدی متوقف نشده است"
سخنان نخست‌وزیر اسرائیل پس از انتشار اظهارات علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، بیان می‌شود. به گزارش ایرنا، بروجردی روز شنبه (۴ آبان / ۲۶ اکتبر) گفت، ایران غنی کردن اورانیوم تا سطح ۲۰ درصد را متوقف نساخته است.
او این سخنان را در رد اظهارات حسین نقوی حسینی، از دیگر نمایندگان مجلس، ایراد کرده بود. نقوی پیش از آن گفته بود که غنی‌سازی اورانیوم تا غنای ۲۰ درصد متوقف شده است. نقوی در توضیح گفته خود آورده بود: «صنعت اتمی کشور به اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد برای تأمین سوخت راکتور پژوهشی تهران نیاز دارد، اما این مرکز اینک سوخت به اندازه کافی دارد و دیگر نیازی به تولید آن نیست.»
هر دوی این نمایندگان از اعضای کمیسیون سیاست خارجی مجلس هستند. این کمیسیون به صورت منظم در جریان فعالیت‌های اتمی ایران قرار می‌گیرد اما به طور مستقیم در تصمیم‌گیری‌ها شرکت ندارد.
علاء‌الدین بروجردی همچنین تأکید کرده است که "در هیچ شرایطی امکان ندارد غنی‌سازی در ایران متوقف شود".
به نوشته خبرگزاری مهر، بروجردی روز شنبه (۴ آبان) تصریح کرد که "فردو هرگز بسته نخواهد شد". او همچنین با اشاره به نزدیک شدن ۱۳ آبان، سالروز اشغال سفارت آمریکا در تهران، گفت که شعار مرگ بر آمریکا امسال پررنگ‌تر از سال‌های پیش خواهد بود.
او اضافه کرد: «این شعار با چهارتا مذاکره تغییر نمی‌کند چرا که هنوز آمریکا سیاست‌های خصمانه خود را بر علیه ایران دارد و کنگره بودجه‌ای را برای توطئه در ایران تصویب می‌کند و مرگ بر آمریکا حداقل کاری است که ما می‌توانیم در مقابل دشمنی‌های آمریکا انجام دهیم.»

دستغیب: آقای روحانی به شرط آزادی زندانیان سیاسی به شما رای دادیم

دستغیب: آقای روحانی به شرط آزادی زندانیان سیاسی به شما رای دادیم

 

آیت‌الله دستغیب خطاب حسن روحانی گفت که رای‌به او به عنوان رئیس جمهور مشروط بوده و اولین شرط کسانی که به روحانی رای داده‌اند، آزاد کردن کردن زندانیان سیاسی، به‌ویژه برداشتن حصر میرحسین موسوى و مهدی کروبى بوده است.
آیت‌الله دستغیب روزیکشنبه ۵ آبان در دیدار با اصلاح‌طلبان استان فارس از حسن روحانی، رئیس جمهور ایران خواسته است که زندانیان سیاسی را آزاد کند. به گزارش سایت "کلمه"، او گفته است کسانی که مخالف این عقیده‌اند، نه به روحانی که به نامزدهای دیگر رای داده‌اند.

آیت‌الله دستغیب هم‌چنین گفته است که اگر رفراندم آزادی برگزار شود و آرای مردم پاس داشته شود، «چهل میلیون» رای خواهند داد که «ایشان (موسوی) خلاف شرعی و قانون عمل نکرده است.»

آیت‌الله دستغیب هم‌چنین پرسیده است که «آقاى میر حسین موسوى و همسرشان و آقاى کروبى متهم به محاربه و فتنه شده‌اند. ایشان در کدام محکمه، نزد کدام قاضى عادل محاکمه شدند تا بتوانند پاسخ دهند؟»

انتقاد به سکوت آیات عظام

این روحانی هم‌چنین به ‌آیات عظام انتقاد کرده که چرا سکوت کرده‌اند و جز چند نفر چیزی نمی‌گویند. آیت‌الله دستغیب در بخش دیگری از سخنان‌اش درباره حسن روحانی گفته است: «جناب آقاى روحانى! مردم که به شما رأى دادند و با شعار «یا حسین میر حسین» پاى صندوق آمدند؛ یعنى ما به خاطر او به شما رأى مى‌دهیم ولى متأسفانه شما حرفى نمى‌زنید.»

به گفته آیت‌‌الله دستغیب، حسن روحانی هم «به نوعى در حصر است. اگر آقاى روحانى محصور نبود چرا در هشت سال گذشته به این همه تخلفات اعتراضى نکرد؟ حالا آیا این حصر برایش عذر مى‌شود یا نه، خدا داند.»

هم‌زمان علی مطهری، نماینده اصولگرای مجلس نیز درمصاحبه‌‌ای با روزنامه "قانون" گفت که بار‌ها تاکید کرده‌است که روش برخورد با میرحسین موسوی و مهدی کروبی درست نیست. او در این مصاحبه تاکید کرد که «اساسا حصر بدون محاکمه، غیر قانونی است. باید این مسئله یک بار برای همیشه حل شود. راه حل این موضوع محاکمه علنی طرفین بحران است. یعنی آقایان موسوی و کروبی به همراه آقای احمدی‌نژاد به صورت هم‌زمان و علنی محاکمه شوند تا مردم در جریان حقایق قرار بگیرند.»

«برای برداشتن حصر نباید شرط گذاشت»

او هم‌چنین گفته است که برای برداشتن حصر این دو نباید هیچ شرطی گذاشته شود: «این مطلب هم که گفته می‌شود آن‌ها باید عذرخواهی و توبه کنند تا از حصر خارج شوند منطقی نیست چون ممکن است آن‌ها اتهامات خود را قبول نداشته باشند و حرف‌هایی برای گفتن داشته باشند.»

علی مطهری به روزنامه "قانون" گفته است که به نظر او «آقایان به دنبال محاکمه علنی نیستند چرا که در آن صورت حقایق روشن خواهد شد و همگان متوجه می‌شوند که بسیاری از تبلیغات و اتهامات وارده به افراد در ۴ سال اخیر پایه و اساس درستی نداشته است و خود آن‌ها زیر سوال می‌روند.»

حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی و از حامیان حسن روحانی نیز به سایت "روز" گفته است دولت هنوز «در همه بخش ها موفق به اعمال تغییرات لازم نشده و این کندی مورد انتقاد ما است».

او اضافه کرده است «امروز نیروهایی هستند که باید با حوصله و تدبیر آموزش های شان تغییر کند و سیاست های جدیدرا درک کنند. اصل ماجرا این حادثه نیست، اصل ماجرا این است که حصر غیرضرور و ناعادلانه ادامه پیدا میکند. اصل موضوع ادامه این وضعیت است که طبیعتا دولت را هم در معرض تهدیدها و خطرات قرار میدهد.»

احضار وزیر اطلاعات به مجلس

یکی دیگر از موارد اعتراض منتقدان نیز بدرفتاری با دختران میرحسین موسوی و زهرا رهنورد در روز عید غیر خم است. نرگس موسوی به سایت کلمه گفته است که یک مامور خواسته آن‌ها را بازرسی بدنی کند و به ‌آن‌ها سیلی زده است.

علی مطهری گفته است که باید روشن شود آیا «ادعاهای مطرح شده از سوی دختران آقای موسوی درست است یا خیر» و اگر سخنان آن‌ها درست باشد باید وزیر اطلاعات از آن‌ها عذرخواهی کند. او تاکید کرده که اگر لازم باشد وزیر اطلاعات را برای توضیح در این باره به مجلس احضار خواهد کرد.

یکشنبه، آبان ۰۵، ۱۳۹۲

"جیش العدل" مسئولیت حمله به مرزبانان سراوان را بر عهده گرفت

ایران

"جیش العدل" مسئولیت حمله به مرزبانان سراوان را بر عهده گرفت

 

گروه موسوم به "جیش العدل" اعلام کرده که اعضای یکی از گردان‌های نظامی وابسته به این گروه در عملیاتی "ده‌ها تن از پاسداران" جمهوری اسلامی را کشته‌اند. ایران تلفات حمله به مرزداری سراوان را ۲۰ کشته و زخمی اعلام کرده است.
تصویر وبلاگ گروه موسوم به "جیش العدل"
یک گروه مسلح با انتشار بیانیه‌ای مسئولیت حمله شامگاه جمعه (۲۵ اکتبر/ ۳ آبان) به مرزبانان منطقه کوهک سراوان در استان سیستان و بلوچستان را برعهده گرفت. این گروه موسوم به "جیش العدل" خود را "ارتش عدالت و برابری" معرفی کرده و مدعی شده که "فرزندان برومند اهل سنت ایران" جمعه شب "با اجرای یک عملیات موفق و پیروزمندانه" در سراوان "دهها تن از پاسداران نظام [جمهوری اسلامی]" را از پای درآورده و "تعدادی دیگر را زخمی نمودند".
بیانیه یادشده "جنایت‌های وحشیانه سپاه پاسداران در سرزمین اسلامی سوریه" و "ظلم و جنایت‌ها در حق مردم مظلوم اهل سنت ایران" را انگیزه عملیات خود دانسته است.
بیانیه مزبور که از قرار معلوم "به دلائل امنیتی" با تأخیر صادر شده، همچنین ادعا می‌کند که در عملیات شامگاه شنبه "تعدادی اسلحه و مهمات" نیز به غنیمت گرفته شده است.
واکنش‌ها به حادثه سراوان
مقام‌های امنیتی استان سیستان و بلوچستان در تازه‌ترین موضع‌گیری‌ها اخبار اولیه مبنی بر گروگان گرفتن سه تن از مأموران مرزبانی را نادرست دانستند. رجبعلی شیخ‌زاده، معاون سیاسی و امنیتی این استان، روز یکشنبه (۲۷ اکتبر/ ۵ آبان) به خبرگزاری تسنیم گفت که در این حادثه ۱۴ تن کشته و ۶ تن دیگر مجروح شده‌اند.
پیش از این حسن روحانی، رئیس دولت یازدهم، از تشکیل کمیته ویژه‌ای برای بررسی حادثه شامگاه جمعه خبر داده بود. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در جلسه علنی روز یکشنبه از وزارت کشور و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خواست، به این حادثه رسیدگی کنند.
از سوی دیگر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) روز یکشنبه بیانیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مورد حمله به مرزبانان سراوان را منتشر کرده است. در این موضع‌گیری، حمله شامگاه جمعه در زمره "اقدامات تروریستی تحت فرماندهی و پشتیبانی سازمان‌های جاسوسی قدرت‌های سلطه‌گر و مستکبر" خوانده شده است.
مقامات جمهوری اسلامی در روزهای پس از حمله از "عدم پایبندی پاکستان به توافق‌نامه‌های امنیتی" نیز انتقاد کرده‌اند. نماینده زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی، نیز روز یکشنبه بار دیگر به این موضوع اشاره کرد. باقر حسینی همچنین عاملان این حمله را "وابسته و مزدور ایادی استکبار" از جمله آمریکا و اسرائیل خواند.
اعلام اسامی اعدام‌شدگان
در بخش دیگری از بیانیه گروه "جیش العدل" تصریح شده که اعدام‌های اخیر خدشه‌ای در اراده این گروه در پیمودن راهی که در پیش گرفته، وارد نخواهد کرد.
این بخش از بیانیه به واکنش دادستان عمومی و انقلاب زاهدان اشاره می‌کند. محمد مرزیه دقایقی ظهر شنبه (۴ آبان/ ۲۶ اکتبر) در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس گفت: «صبح امروز در پاسخ به شهادت مرزبانان شهرستان سراوان، ۱۶ نفر از اشرار متصل به گروهک‌های معاند نظام را اعدام کردیم
مرزیه دقایقی توضیح بیشتری در باره "گروهک‌های معاند" و نام آن‌ها نداد. وی گفت که دادستانی انقلاب زاهدان از قبل به عوامل مخالف جمهوری اسلامی در این منطقه هشدار داده بود. خبرگزاری مهر اما روز یکشنبه به نقل از رئیس کل دادگستری استان سیستان و بلوچستان اسامی اعدام‌شدگان را منتشر کرد. ابراهیم حمیدی ۸ تن از اعدام‌شدگان را عضو گروه "جندالله" به رهبری عبدالمالک ریگی معرفی کرد که "در حوادث تروریستی اخیر سیستان و بلوچستان شرکت داشتند".
"جندالله" در منطقه سیستان و بلوچستان به مبارزه مسلحانه با حکومت جمهوری اسلامی دست می‌زند. این گروه از جمله خود را مسئول انفجار انتحاری مسجد جامع شهر چابهار در ۲۴ آذر ۱۳۸۹ معرفی کرده بود. این حادثه دست‌کم ۳۳ کشته بر جای گذاشت. عبدالمالک ریگی، رهبر پیشین این گروه، در اسفند ۱۳۸۸ دستگیر و سپس اعدام شد.
حدود یک سال پیش هم گروه موسوم به "حرکت انصار ایران" مسئولیت عملیات ۲۸ مهر ۱۳۹۱ (۱۹ اکتبر ۲۰۱۲) در "مسجد امام حسین" چابهار را بر عهده گرفت. در این انفجار دو عضو بسیج کشته شدند. پس از این عملیات انتحاری وبلاگ گروه "حرکت انصار ایران" با انتشار تصاویری از "حمزه سراوانی" او را همان کسی معرفی کرد که با جلیقه انفجاری دو نفر را در چابهار کشته و نام این عملیات را "استون -۱ (رعد)" نامید.

لغو صدور آنی ویزای مالزی برای ایرانی‌ها

زندگی

لغو صدور آنی ویزای مالزی برای ایرانی‌ها 

 

رسانه‌های ایران از لغو صدور آنی ویزای مالزی برای ایرانی‌ها خبر می‌دهند. مالزی اخیرا مدت ویزای توریستی برای ایرانی‌ها را از ۹۰ به ۱۴ روز کاهش داده بود. "قاچاق و مهاجرت غیرقانونی" دلایل اصلی این اقدام عنوان شده‌اند.
دولت مالزی از روز اول اکتبر (۹ مهر) سال جاری قانونی را به اجرا گذاشت که طی آن ایرانیانی که به این کشور سفر می‌کردند، به جای ویزای توریستی ۹۰ روزه به هنگام ورود، ویزای ۱۴ روزه دریافت می‌کردند.

احمد زاهد حمیدی، وزیر کشور مالزی، در آن زمان کاهش مدت اعتبار ویزای توریستی برای اتباع برخی کشورها را به دلیل "استفاده شهروندان این کشورها از خاک مالزی به عنوان گذرگاهی برای ورود غیرقانونی به استرالیا" خوانده بود. آقای حمیدی بدون اشاره به نام این کشورها گفته بود که این اقدام دولت مالزی به خواست استرالیا صورت گرفته است.

نزدیک به سه هفته پس از اجرایی شدن این تصمیم خبرگزاری ایسنا روز یکشنبه (۵ آبان) از حذف ویزای ۱۴ روزه مالزی برای ایرانیان خبر داد. ایسنا می‌نویسد مقامات دولت مالزی "قاچاق، مهاجرت غیرقانونی و تخلف ایرانی‌ها" را دلیل اصلی لغو ویزای مالزی برای اتباع ایرانی به هنگام ورود به خاک این کشور عنوان کرده‌اند.

حسن قشقاوی، معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه، پیش‌تر به هنگام کاهش اعتبار ویزای توریستی مالزی برای ایرانیان گفته بود که مذاکره با مالزی پیرامون این اقدام در حال انجام است. او به مالزی توصیه کرده بود که "یک موضوع بسیار ناچیز را نباید به اکثریت ایرانیان شرافتمندی که سفرهای پرباری به مالزی دارد و حنی منابع درآمدی برای مالزی هستند، تعمیم دهیم."

در حال حاضر دست‌کم ۱۶۵ ایرانی در زندان‌های مالزی به سر می‌برند و اتهام تمامی این افراد قاچاق مواد مخدر اعلام شده است. به تازگی دادگاهی در مالزی دو زن ایرانی را که از سه سال پیش به جرم قاچاق مواد مخدر به این کشور در زندان به سر می‌برده‌اند، به اعدام محکوم کرد که اعلام این خبر واکنش مقامات ایرانی را به همراه داشت.

حسن قشقاوی اعدام اتباع خارجی را "یک علامت بد برای روابط دو جانبه" خوانده و از مقامات مالزیایی خواسته بود تا با جلوگیری از این اقدام به "تداوم دوستی و برادری میان مالزی و ایران" کمک کنند.

برآورد می‌شود که حدود ۷۰ هزار ایرانی در مالزی ساکن هستند.

دشوار‌تر شدن دریافت ویزا

حذف ویزای مالزی برای ایرانیان به هنگام ورود به این کشور در حالی صورت می‌گیرد که اخیرا گرجستان، عمان، اندونزی و مصر نیز شرایط دریافت ویزا برای ایرانیان را سخت‌تر کرد‌ه‌اند.

گرجستان از اول ژوئیه امسال و در روزهای پایانی دولت محمود احمدی‌نژاد قرارداد عدم صدور ویزا با ایران را به صورت یکجانبه لغو کرده و اعلام کرد که ایرانیان برای ورود به این کشور از این پس بایستی از سفارت گرجستان در تهران یا مبادی ورودی‌های زمینی و هوایی اقدام به اخذ ویزا کنند.

عمان و اندونزی نیز به ترتیب در مرداد و شهریور سال جاری صدور ویزا برای اتباع ایرانی را متوقف کردند.

دریافت ویزای کشورهای نامبرده برای ایرانیان در شرایطی با دشواری روبرو شده که محمد علی نجفی، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از تسهیل مراحل دریافت ویزای ایران برای گردشگران خارجی خبر داده و گفته است که صنعت گردشگری در ایران از حمایت‌های دولت حسن روحانی برخوردار است.

در حال حاضر اتباع مالزی می‌توانند به هنگام ورود به خاک ایران، در فرودگاه ویزای گردشگری دریافت کنند.

انتقاد از جمع‌آوری بنرهای ضدآمریکایی در سطح تهران


انتقاد از جمع‌آوری بنرهای ضدآمریکایی در سطح تهران

 

جمع‌آوری بیلبوردهای ضد مذاکره با آمریکا در سطح تهران، انتقادهایی را از سوی برخی سیاستمداران اصولگرا به دنبال داشته است. بنرهای جدیدی در تهران نصب شده که تنها گویای مخالفت با ظلم به طور کلی است.
بحث درباره این تابلو داغ است. دقیقا معلوم نیست کدام نهاد اقدام به نصب این بیلبوردها در سطح شهر تهران کرده است.
در چند روز گذشته نصب و سپس جمع‌آوری بیلبوردهایی (بنرهایی، تابلوهایی) با عنوان "صداقت آمریکایی" در تهران موضوع بحث و کشمکش میان جریان‌های گوناگون سیاسی درون قدرت حاکم در ایران شد.
در این بیلبوردها نماینده آمریکا با لباسی که در بخش بالاتنه غیرنظامی اما در زیر میز نظامی و با اسلحه است، بر سر میزی با نماینده ایران نشسته که هر دو دستش به نشانه باز و چیزی را پنهان نکردن روی میز قرار دارد. مضمون این بیلبوردها (بنرها) این بود که آمریکا، طرف قابل اعتمادی در مذاکره با ایران نیست.
در حالی‌که برخی مقامات مسئول از بانی این پدیده اظهار بی‌اطلاعی می‌کردند، سایت شبکه ایران، ارگان رسانه‌ای دولت، در گزارشی که روز دوم آبان منتشر کرد، نوشت که مؤسسه سفارش‌دهنده بیلبوردهای "صداقت آمریکایی" موسسه رسانه‌ای – هنری "اوج" بوده که به نوشته این سایت قرار است شبکه ۲۲ صدا و سیما را با موضوع "دفاع مقدس" مدیریت کند. شبکه ایران هدف این حمله‌های تبلیغاتی را "بیش از هر چیز سیاست‌های دولت جدید" خوانده بود.
اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، در گفتگو با "نسیم" روز ۴ آبان تایید کرد که نصب این بیلبوردها در سطح شهر باید با هماهنگی شهرداری صورت گرفته باشد.
اما مدیر روابط عمومی سازمان زیباسازی فضای شهری تهران در گفتگو با "شرق" از متولی نصب این بیلبوردها اظهار بی‌اطلاعی کرد و در عین حال اعلام کرد که "این پوسترها جمع خواهند شد".
حسین شریعتمداری سرمقاله روز یکشنبه (۵ آبان/۲۷ اکتبر) "کیهان" را به این موضوع اختصاص داد و نوشت که به شهردار تهران فشار آورده‌اند تا این بنرها را از سطح شهر جمع کند.
اسماعیل کوثری، نماینده اصولگرای مجلس، در مصاحبه با "نسیم" جمع‌آوری بیلبوردهای ضدمذاکره با آمریکا از سطح تهران را "اشتباهی در روند سیاست خارجی" ایران دانست. او مردم را موافق با نظر بیلبوردها خواند و اشاره کرد که "اصلاح‌طلبان یا دولت برای جمع کردن این بیلبوردها" فشار آورده‌اند و این فشار را اشتباه ارزیابی کرد.
 پس از برچیدن بنرهای ضدآمریکایی، شهرداری این بنر را جایگزین آن کرده است.
کیهان: دست جماعت فتنه در کار است
حسین شریعتمداری در سرمقاله خود در "کیهان" موضوع مخالفت‌ها با نصب بیلبوردهای "صداقت آمریکا" را به "جماعتی" مربوط دانست که در فتنه ۸۸ دست داشتند. در ادبیات جمهوری اسلامی "فتنه" اشاره به حرکت اعتراضی علیه نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ است.
کیهان می‌نویسد که این "جماعت" از نصب بیلبوردهایی که "صداقت آمریکا" را به سؤال و چالش کشیده بود عصبانی و برافروخته شد و چنان به خشم آمد که انگار به عزیزترین باور آن اهانت شده است.
شریعتمداری در سرمقاله خود می‌افزاید که "این عده" برای برچیدن بیلبوردها از خیابان‌های تهران دست به فشار هماهنگ و همه جانبه زدند.
کیهان از شهردار تهران انتقاد می‌کند که "در اقدامی که از او به عنون سردار سپاه بعید بود دستور جمع‌آوری بیلبوردها را داد". از شهردار می‌پرسد که چرا در این شرایط "تسلیم شده" است؟
کیهان معتقد است جرم اصلی را صاحبان قدرت یعنی دارندگان "امانت" مردم مرتکب شده‌اند که به‌زعم وی به آمریکا قول داده‌اند دیگر توهینی صورت نگیرد. در سرمقاله کیهان می‌خوانیم: «برای توجیه این اقدام سوال‌برانگیز بهانه تراشیده‌اند که اشاره به بی‌صداقتی آمریکا در آستانه مذاکرات ژنو می‌تواند به روند مذاکرات آسیب جدی برساند.»
کیهان: برچیدن بنرها نشانه تسلیم است
حسین شریعتمداری نیز بنرهای جمع‌آوری شده را بی‌آزار می‌داند و می‌گوید که این بیلبوردها "فقط نسبت به بی‌صداقتی حریف هشدار می‌دادند". و این هشدار تضعیف تیم هسته‌ای نبوده، بلکه مقامات آمریکایی نرمش‌های دولت کنونی را به حساب ضعف و نیاز ایران و فشار تحریم‌ها می‌گذارند و به این نتیجه می‌رسند که با ایران باید با زبان فشار و تحریم سخن گفت.
کیهان در نهایت اقدام به جمع‌آوری بیلبوردها را نشانه تسلیم در برابر آمریکا می‌داند و معتقد است که "جماعت فتنه ۸۸" که در اطراف روحانی هستند بر شهردار برای برچیدن بنرها فشار آورده‌اند.
همچنین اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران، روز ۴ آبان در مصاحبه با "تسنیم" گفت که موضوع بنرهای "صداقت آمریکایی" ارتباط مستقیم به مذاکرات کنونی ایران با غرب ندارد، بلکه یک نوع ابراز نظر عمومی است و به منظور بیان "هشدار، انزجار و یادآوری و عدم اعتماد به دولتی است که ۳۰ سال روش مشخصی علیه ایران داشته است".
نصب و جمع‌آوری بیلبوردها در آستانه ۱۳ آبان، سالگرد اشغال سفارت آمریکا در تهران، صورت می‌گیرد. در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۵۸ گروهی از دانشجویان موسوم به "خط امام" دیپلمات‌های آمریکایی در سفارت را گروگان گرفتند. این گروگان‌گیری به مدت ۴۴۴ روز طول کشید و موجب تیرگی روابط ایران و آمریکا از آن دوره شد.
از زمان آغاز ریاست جمهوری حسن روحانی، دولت جدید در ایران تلاش کرده که روابط جمهوری اسلامی با آمریکا بهبود یابد. یکی از موضوع‌های مطرح شده در این میان بحث از دور خارج کردن شعارهای ضدآمریکایی بوده و از جمله اینکه آیا آیت‌الله روح‌الله خمینی موافق بوده این شعار دیگر استفاده نشود یا نه.
بسیاری از تحلیل‌گران تلاش دولت ایران را در جهت رفع تحریم‌ها و مشکل‌ها در عرصه‌های اقتصادی و سیاست خارجی ارزیابی می‌کنند که حل مناقشه هسته‌ای با غرب شرط نخستین آن به شمار می‌رود.
دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه ۵+۱ قرار است در روزهای ۶ و ۷ نوامبر (۱۵ و ۱۶ آبان) در ژنو برگزار شود.

معمای میزان موجودی واقعی صندوق توسعه ملی

معمای میزان موجودی واقعی صندوق توسعه ملی 

 

به گفته رئیس کمیسیون برنامه و بودجه موجودی صندوق توسعه ملی بیش از ۳۰ میلیارد دلار است. معاون اول رئیس جمهور این موجودی را ۳۲ میلیارد دلار اعلام کرد و مسئولان این صندوق می‌گویند رقم واقعی ۱۸/۱ میلیارد دلار بیشتر نیست.
غلامرضا مصباحی‌مقدم، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه، غلامرضا مصباحی‌مقدم روز شنبه (۵ آبان/ ۲۶ اکتبر) اعلام کرد: «کشور بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر خارجی و طلای نگهداری شده دارد و این علاوه بر منابع صندوق توسعه ملی است که بالای ۳۰ میلیارد دلار است.»
این سومین رقمی است که ظرف شش روز گذشته برای موجودی صندوق توسعه ملی اعلام شده است. رئیس دولت دهم نیز در یکی از آخرین نشست‌های خبری خود میزان ذخایر ارزی و طلا را ۱۰۰ میلیارد دلار اعلام کرده بود.
موجودی واقعی، یک سوم ادعای رئیس قبلی
کمتر از یک هفته پیش (۲۸ مهر) اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در هفدهمین سالروز ملی صادرات در تهران گفت: «موجودی اعلام شده برای صندوق توسعه ملی که قبلا بیش از ۵۰ میلیارد دلار اعلام شده بود، صحیح نیست و در این دولت موجودی صندوق توسعه ملی ۳۲ میلیارد دلار بوده است.»
به گزارش واحد مرکزی خبر، محمدرضا فرزین، رئیس پیشین هیئت عامل صندوق توسعه ملی، دو هفته پیش از سخنان جهانگیری در مراسم تودیع‌اش گفته بود، میزان واریزی‌ها از محل منابع ارزی حاصل از فروش نفت، گاز و منابع گازی تا پایان مرداد ماه امسال ۵۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار است.
ظاهرا صفدر حسینی، جانشین فرزین طی دو هفته گذشته با بررسی حساب و کتاب‌های صندوق توسعه ملی به این نتیجه باورنکردنی رسیده که موجودی واقعی کمتر از یک سوم میزانی است که او مدعی شده.
احمد توکلی، رئیس پیشین مرکز پژوهش‌های مجلس دولت محمود احمدی‌نژاد را متهم می‌کند که "حساب ذخیره ارزی را جارو کرده است."
۱۲ میلیارد دلار اختلاف در دو روز
روابط عمومی صندوق توسعه چهارم آبان ماه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که "موجودی واقعی این صندوق در شروع به کار دولت یازدهم ۱۸/۱ میلیارد دلار" بیشتر نبوده است.
بر خلاف صحبت‌های فرزین در این اطلاعیه تاکید شده که کل منابع واریزی به حساب صندوق تا تاریخ ۳۱ تیرماه امسال ۵۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار بوده که ۳۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار آن بابت تعهدات دولت دهم مصرف شده است.
مشخص نیست که چگونه موجودی صندوق که تا پایان تیرماه نزدیک ۵۳ میلیارد دلار بوده پس از پرداخت نزدیک به ۳۵ میلیارد دلار تعهدات دولت دهم در پایان ماه بعد، چنانچه برزین مدعی است یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بیشتر شده است.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه نیز که یک روز پس از انتشار اطلاعیه رسمی صندوق توسعه ملی موجودی این صندوق را حدود ۱۲ میلیارد دلار بیشتر اعلام کرده توضیحی در مورد علت این اختلاف نداده است.
از سوی دیگر بعید است که با توجه به مشکلات جمهوری اسلامی در فروش نفت و انتقال منابع ارزی حاصل از صادرات به کشور در سه ماه چنین مبلغی به موجودی صندوق اضافه شده باشد.
دارایی‌های بلوکه شده در خارج
در مورد میزان دارایی‌های بلوکه شده جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف نیز آمار و ارقام کاملا متفاوتی اعلام می‌شود. بخشی از این دارایی‌ها با آغاز تحریم‌ها بلوکه شده و بخشی از آنها پس از تحریم‌های یک‌جانبه بانکی آمریکا و اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی.
 اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ایران
به گزارش خبرگزاری مهر، غلامرضا مصباحی‌مقدم با اشاره به کمبود منابع ارزی در داخل و بلوکه بودن دارایی‌های خارجی ایران گفت: «در صورتی‌که منابع ارزی که در خارج از کشور داریم و بخاطر تحریم‌ها مسدود شده است با دیپلماسی آزاد شود نه تنها مشکلی نداریم، بلکه بسیاری از مشکلات نیز قابل حل است.»
چنانچه ۱۰۰ میلیارد دلاری که مصباحی مقدم به آن اشاره می‌کنند شامل ذخایر طلای داخلی نباشد، این بالاترین رقمی است که مسئولان برای ارزهای بلوکه شده ایران در خارج اعلام کرده‌اند.
کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی دهم مرداد ۹۲ گفت: «هم اکنون بیش از ۶۰ میلیارد دلار سرمایه ایران در بانک‌های خارجی بلوکه شده و دسترسی به آنها وجود ندارد.»
کالای گران‌تر چینی در ازای نفت
داوود هرمیداس‌باوند، استاد حقوق و روابط بین‌الملل، اول آبان ماه در گفتگو با سایت خبری "الف" میزان دارایی‌های ایران در آمریکا را که پس از اشغال سفارت این کشور در تهران، ۱۳ آبان ۵۸، بلوکه شده حدود ۱۲ میلیارد دلار برآورد کرد.
او می‌افزاید علاوه بر این جمهوری اسلامی به دلیل تحریم‌های مالی و بانکی به حدود ۳۵ میلیارد دلار از دارایی‌های خود در بانک‌های اروپایی دسترسی ندارد.
از تابستان سال گذشته که نقل و انتقالات بانکی ایران مشمول تحریم‌های شدید شده، این کشور پول نفت صادراتی خود را، به ویژه در تجارت با دو شریک اصلی خود، چین و هند، با پول ملی این کشورها و عمدتا به صورت معامله پایاپای با کالا دریافت می‌کند.
اسحاق جهانگیری بدون اشاره به رقم دقیق دارایی‌های مسدود شده ایران در کشورهای آسیایی ۲۹ مهر ماه ابراز امیدواری کرد با لغو تحریم‌ها "به پشتوانه منابع مسدود شده ارزی ایران نزد کشورهایی نظیر چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و برخی کشورهای دیگر میلیاردها دلار اعتبار ارزی برای تامین مالی طرح‌های صنعتی به بخش خصوصی پرداخت می‌شود."
امیر جعفرپور، معاون توسعه حمل‌ونقل ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و سوخت ششم مرداد ۹۲ به سایت خبری تسنیم گفت: «واقعیت این است که پول خیلی زیادی از فروش نفت به چینی‌ها داشتیم و چینی‌ها واگذاری این پول به صورت نقدی را ممکن نمی‌دانستند. آنها پرداخت این پول را به خرید تجهیزات حتی به قیمت‌های بیش از قیمت‌های منطقه‌ای منوط کرده بودند.»

اسرائیل: برنامه هسته‌ای ایران باید برچیده شود

پرونده‌ی هسته‌ای ایران

اسرائیل: برنامه هسته‌ای ایران باید برچیده شود

 

اسرائیل با "بی‌ربط" خواندن خبر توقف بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران تصریح کرد که برنامه‌ای هسته‌ای این کشور باید برچیده شود. پیش‌تر یک نماینده مجلس شورای اسلامی گفته بود که ایران غنی‌سازی ۲۰ درصدی را متوقف کرده است.
روز شنبه (۲۶ اکتبر/ چهارم آبان) یک مقام اسرائیلی گفت که بحث بر سر توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی توسط ایران «بی‌ربط» است.
اسرائیل می‌گوید نگران است که ایران در پی دستیابی به سلاح اتمی در پوشش برنامه‌ی هسته‌ای خود است و می‌تواند با حمله نظامی به این کشور برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کند. ایران اما با رد این اتهامات تصریح می‌کند که برنامه هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز است.
یک عضو ارشد کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی پیش‌تر گفته بود که غنی‌سازی اورانیوم در ایران در حد ۵درصد انجام می‌شود. به گفته این عضو مجلس، ایران اورانیوم تا ۲۰ درصد غنی‌شده مورد نیاز خود را تهیه کرده است. بر اساس این گزارش، این اورانیوم برای مصارف پزشکی و تحقیقات در راکتور تهران تهیه شده است.
بیشتر بخوانید: «صلح‌آمیز بودن برنامه اتمی ایران باید در عمل ثابت شود»
علاالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران نیز روز شنبه در یک کنفرانس خبری بدون اشاره به خبر توقف غنی‌سازی ۲۰درصدی اورانیوم گفت: «غنی‌سازی ۵/ ۳ یا ۵ درصدی در داخل کشور غیرقابل تغییر است.»
تردیدها در مورد توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی
با این حال یک دیپلمات سازمان ملل به خبرگزاری رویترز گفته است که تاکنون موضوع توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی تأیید نشده است. این موضوع از آن نظر اهمیت دارد که به گفته کارشناسان تبدیل اورانیوم ۲۰ درصدی به اورانیومی با غنای ۹۰درصد فرایند دشواری نیست. اورانیوم با غلظت ۹۰ درصد قابل استفاده در سلاح اتمی است.
 علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی
مقامات رسمی می‌گویند حتی ایران اگر غنی‌سازی ۲۰ درصدی را متوقف کرده باشد همچنان مجهز به سانتریفوژهای پیشرفته‌ای است که اجازه می‌دهد ذخیره اورانیوم غنی‌شده در سطح ۵/ ۳ درصد را در مدت کوتاهی تا ۹۰ درصد غنی کند.
قدرت‌های جهانی به دنبال راه‌حلی صلح‌آمیز برای مناقشه هسته‌ای ایران هستند. دولت جدید ایران به رهبری حسنی روحانی نیز می‌گوید که آماده است در ازای امتیازاتی به جامعه جهانی تضمین‌های لازم را ارائه کند که نشان بدهد برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است.
اسرائیل که تصور می‌شود تنها قدرت اتمی خاورمیانه است می‌گوید جامعه جهانی باید مطمئن شود که همه برنامه هسته‌ای ایران برچیده خواهد شد و تا آن زمان تحریم‌های اقتصادی باید تشدید شوند.
بیشتر خوانید: وزیر اطلاعات اسرائیل اختلاف با آمریکا درباره ایران را تایید کرد
مقامات غربی اما موضع آرامتری در قابل ایران دارند. آن‌ها از این کشور می‌خواهند در گام اول غنی‌سازی ۲۰ درصدی را متوقف کند، ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را کاهش دهد و گام‌های اطمینان بخش دیگری در جهت شفاف‌سازی بیشتر بر دارد تا جامعه جهانی مطمئن شود ایران در پی دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست.
بدبینی‌ها و خوشبینی‌ها به تغییر لحن ایران
ایران و شش کشور جهانی (۵ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به همراه آلمان) قرار است دور دیگری از مذاکرات اتمی را در روزهای ۷و ۸نوامبر انجام دهند. پیش‌تر دو طرف اولین دور مذاکرات در ژنو – پس از روی کار آمدن دولت یازدهم – را سازنده و مثبت خوانده بودند.
جزئیات مذاکرات پیشین با توافق دو طرف محرمانه مانده است. حسن روحانی پس از به دست گرفتن هدایت دولت ایران قول داده است که تلاش خواهد کرد مناقشه هسته‌ای میان ایران و غرب را حل و فصل کند.
با توجه به آن‌که در سیاست‌های کلان جمهوری اسلامی از جمله مسائل مهم بین‌المللی و همچنین برنامه هسته‌ای تصمیم‌گیر نهایی آیت‌الله علی خامنه‌ای است، به اعتقاد ناظران، حسن روحانی بدون حمایت و جلب رضایت وی نمی‌تواند سیاست هسته‌ای ایران را تغییر دهد.
به نظر می‌رسد شرایط وخیم اقتصادی حاکمان ایران را مجاب کرده است که برای کاهش فشار تحریم‌های جهانی، همکاری خود با طرف‌های غربی را افزایش دهند. گرچه همچنان اسرائیل و برخی کشورهای عربی منطقه از جمله عربستان سعودی می‌گویند این تغییر سیاست ایران موقتی و تنها برای کاهش فشارها است.

پرسش زندانیان سیاسی از حسن روحانی: امروز نقش دولت چیست؟

وق بشر

پرسش زندانیان سیاسی از حسن روحانی: امروز نقش دولت چیست؟

 

جمعی از زندانیان سیاسی و عقیدتی ایران در دو نامه جداگانه از دولت حسن روحانی درخواست کردند به وعده‌های انتخاباتی و مسئولیت حقوقی خود در قبال نقض گسترده و سازمان‌یافته حقوق زندانیان و خانواده‌های آن‌ها واکنش نشان دهد.
روز شنبه (۴ آبان/ ۲۶ اکتبر) ۵۰ زندانی سیاسی بند ۱۲ زندان رجایی‌شهر کرج در نامه‌ای خطاب به حسن روحانی از وی خواستند که "با فوریت هر چه تمام‌تر" به مشکلات زندانیان این بند رسیدگی و نسبت به بهبود وضعیت آن‌ها اقدام کند.
در بخشی از این نامه با اشاره به نقش وزارت اطلاعات دولت محمود احمدی‌نژاد در افزایش فشار و نقض حقوق زندانیان آمده است: «با وجود تغییر دولت و وعده‌های انتخاباتی جنابعالی، لازم است که مشخص شود که وزارت اطلاعات دولت یازدهم [دولت حسن روحانی] چه نقش و مسوولیتی در قبال این امور دارد؟»
امضا کنندگان این نامه می‌گویند که نزدیک به سه سال است در شرایط نامناسب به سر می‌برند و طی دو سال گذشته در اثر شرایط زندان دست‌کم ۵نفر از زندانیان بند ۱۲ زندان رجایی‌شهر جان خود را از دست داده‌اند.
علاوه بر محرومیت زندانیان از حقوق قانونی خود از جمله تماس با بستگان‌شان، طبخ سویای دامی، عدم دسترسی به آب گرم کافی جهت استحمام، بوی تعفن و گرفتگی فاضلاب‌ها از جمله مشکلات دیگر بند ۱۲ زندان رجایی‌شهر عنوان شده است.
در همین حال این زندانیان تصریح می‌کنند که نصب دکل‌های "غیرقانونی و فاقد استاندارد مجهز به آنتن‌های پارازیت‌انداز که به بیش از ده دستگاه موج‌افکن نصب‌شده پیشین افزوده شده، نوعی به مخاطره افکندن عمدی حیات زندانیان و مصداق بارز شکنجه تدریجی و نقض کرامت انسانی و حق سلامت زندانیان" محسوب می‌شود.
بیشتر بخوانید: سومین گزارش احمد شهید درباره ایران و واکنش‌ها به آن
زندانیان سیاسی زندان رجایی‌شهر با هشدار جدی نسبت به تکرار فجایع انسانی "قابل پیش‌بینی و غیرقابل جبران"، از دولت حسن روحانی خواسته‌اند با فوریت هر چه تمام‌تر به مشکلات زندانیان این بند رسیدگی و از "تشدید فشارها و وقوع کشتار سفید و تکنولوژیک زندانیان سیاسی و عقیدتی" جلوگیری کند.
امضاکنندگان این نامه از شهروندان ایران نیز خواسته‌اند که "با پیگیری وضعیت نامناسب و غیر انسانی زندانیان سیاسی" پیش از آنکه دیر بشود از "فرزندان خود" حمایت کنند.
درخواست از دولت برای موضع‌گیری شفاف
از سوی دیگر ۳۷ زندانی سیاسی با انتشار بیانیه‌ای از دولت حسن روحانی خواسته‌اند که مشخص کند در رابطه با فشار به زندانیان سیاسی و ادامه حصر رهبران معترضان به نتیجه انتخابات ۱۳۸۸ چه موضعی دارد.
در این بیانیه که توسط وب‌سایت "کلمه" منتشر شده، با محکوم کردن برخورد صورت گرفته با دختران میرحسین موسوی و زهرا رهنورد در دیدار هفته گذشته آنان با پدر و مادرشان که در حصر خانگی به سر می‌برند، تصریح شده است: «در عید غدیر بجای رفع حصر، سیلی به صورت دختران میرحسین نواخته شد و در همین ایام از درمان ضروری بیماری خطیر آقای کروبی ممانعت به عمل آمد؛ اقداماتی که امروزه بدنام‌ترین حکومت‌ها نیز از آن اجتناب می‌کنند.»
زندانیان سیاسی امضاکننده این بیانیه می‌گویند که نتیجه انتخابات ریاست جمهوری اخیر و "رای ۹درصدی مردم به نامزد نماینده ظلم‌ها و ظلمت‌های سال‌های گذشته نه ملت ایران به حبس‌ها و حصرهای ظالمانه و سرکوب‌های آن سال‌ها" بوده است.
این بیانیه با اشاره به اینکه "درک این نکته نیز دشوار نیست که برخوردهای عصبی آن‌ها انتقام‌گیری از مردم به دلیل رایشان در انتخابات اخیر است"، می‌افزاید: «ولی انتظار از دولتی که در میتینگ‌های انتخاباتی خود اعلام کرده است در دولت آن‌ها دیگر حصری نخواهیم داشت متفاوت است.»
امضاکنندگان این بیانیه تصریح می‌کنند: «قصد بالا بردن انتظارات از دولت نوپایی را نداریم که در معرض انواع فشارها است اما از دولتمردان می‌خواهیم روشن کنند در این وقایع در چه جایگاهی قرار دارند؟»
این زندانیان سیاسی با اشاره به اینکه در "دولت قبل وزارت اطلاعات آن دولت عهده‌دار حصر و محدودسازی آقایان موسوی و کروبی بود، و برخوردهای سخیف آن‌ها نیز مطابق شأن همان دولت بود"، می‌پرسند: «امروز نقش دولت چیست؟»
انتظارها از دولت روحانی و نقش خامنه‌ای
پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر فعالان سیاسی اصلاح‌طلب و منتقدان حکومت ایران خواستار تغییر فضای سیاسی و رفع محدودیت‌های امنیتی شدند. آن‌ها از آزادی زندانیان سیاسی و رفع حصر رهبران جنبش اعتراضی به نتایج انتخابات ۱۳۸۸ به عنوان اولین خواسته‌های خود نام می‌برند.
بیشتر بخوانید: عفو‌ بین‌الملل: اعدام در ملا عام در دوره روحانی ادامه دارد
با وجود این به نظر می‌رسد که علیرغم رویکرد به ظاهر جدید حکومت ایران در سیاست خارجی و پرونده هسته‌ای این کشور، وضعیت امنیتی و محدودیت‌های اعمال‌شده پس از انتخابات جنجالی سال ۱۳۸۸همچنان ادامه دارد. در روزهای اخیر مصطفی تاجزاده، معاون سیاسی وزیر کشور در کابینه محمد خاتمی که در زندان به سر می‌برد، در یادداشتی مدعی شده بود که خفقان و حبس منتقدان در ایران ادامه خواهد یافت.
منتقدان حکومت ایران با اذعان به نقش اصلی آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در ادامه وضعیت موجود و مشکلاتی که دولت نوپای ایران با آن‌ها روبرو است، انتظار دارند که حسن روحانی برای کاهش فشارها اقداماتی عملی را در دستور کار خود قرار دهد.