چهارشنبه، آذر ۲۶، ۱۳۹۳

سنگ‌ نبشته‌‌های تاریخی درخطر را دریابیم

سنگ‌ نبشته‌‌های تاریخی درخطر را دریابیم

نوشتۀ شهلا رستمی
سنگ‌نبشته شاهپور ساسانی، سنگ نبشته هخامنشی خارک، سنگ‌نبشته دیوار کاخ تخت‌جمشید و ده‌ها سنگ‌نبشته‌ دیگر در ایران، یا ویران شده‌اند و یا در معرض ویرانی قرار دارند؛ در حالی که برای جلوگیری از تخریب این میراث‌های تاریخی و فرهنگی تاکنون اقدام جدی از سوی سازمان میراث فرهنگی صورت نگرفته است.

خبرگزاری "ایلنا" با انتشاراین خبر می‌نویسد که هر از چند گاهی خبر از آسیب دیدگی برخی کتیبه‌ها و سنگ‌نبشته‌های تاریخی در ایران، نه تنها به دلیل عوامل طبیعی بلکه به دلیل تخریب و یا انفجار از سوی برخی سودجویان به گوش می‌رسد، بدون این که سازمان میراث فرهنگی تاکنون اقدام جدی برای حفاظت از این آثار را در دستور کار خود قرار داده باشد.
در برابر احتمال ازبین رفتن آنها در آینده‌ای نه چندان دور و ضرورت پاسداری از این سنگ‌نبشته‌ها، سازمان میراث فرهنگی از کمبود بودجه صحبت می کند که این واقعیت دارد.
اما حکمت الله ملاصالحی، باستان‌شناس، استاد دانشگاه و پایه‌گذار دانش "فلسفه باستان‌شناسی" در ایران می‌گوید: نگهداری از آثار تاریخی در محل اصلی خود و یا در موزه، بستگی به نظر کار‌شناسی برای هر اثر به صورت خاص دارد. مشکل نگهداری و حفاظت از سنگ‌نبشته‌ها و کتیبه‌ها، ریشه‌ای‌تر از این گونه مسائل است. وی می‌گوید: ما هنگامی می‌توانیم در صیانت از میراث‌های معنوی مدنی و حفاظت از آثار باستانی و بافت‌ بناهای تاریخی و به ویژه حراست از سنگ‌نوشته‌ها و کتیبه‌ها احساس مسئولیت کنیم و برای آنها هزینه کنیم که فهم وسیع‌تری درباره آنها داشته باشیم، در حالی که اکنون احساس مسئولیت عمیق در میان نهاد‌ها و سازمان‌های متولی در این زمینه احساس نمی‌شود.
سنگ‌نبشته‌ها جدا از اهمیت‌شان به عنوان یک میراث باستانی، منبعی پربها برای مورخان به شمار می‌آیند.
در این زمینه، ٢ باور توسط مرمت‌گران آثار باستانی وکارشناسان در مورد نگهداری از سنگ‌نبشته‌ها مطرح شده است؛  پاره ای از آنها می گویند با توجه به خو گرفتن سنگ‌نبشته با محیط خود، بهتر است که آنها از این محیط جابجا نشوند و با ایجاد امکانات حفاظتی در محل از آنها پاسداری نمود و شماری دیگر بر این باورند که سنگ‌نبشته‌ها بهتر است که برای حفاظت به موزه‌ها انتقال داده شوند تا از خطر سرقت یا آسیب‌دیدگی به دلیل حفاری‌های غیرمجاز در امان بمانند.


گفتگو با محمد علی دادخواه
 
16/12/2014
by شهلا رستمی
 
 
محمد علی دادخواه، پژوهشگر در آئین‌ها، سنت‌ها و تمدن ایرانی، می گوید اگر مسئولان میراث فرهنگی توانائی پاسداری از میراث پرارزش ایران را ندارند، بهتر است جای خود را به کار آزمودگان و دلسوزان بدهند، چون اگر این آثار را از ما بگیرند چیز دیگری نداریم و درمیان ملل دیگر محو می شویم.
او همچنین به حکم جلب مدیران مسئول عبور قطار از زیر مدرسه چهار باغ، سی و سه پل، کاخ هشت بهشت و دیگر بناهای ارزشمند اصفهان، توسط دادسرای کارکنان دولت درتهران اشاره می کند و این کار را اقدامی فرخنده می‌داند.
این گفتگو را از طریق فایل صوتی گوش کنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر