چهارشنبه، اسفند ۱۳، ۱۳۹۳

جنتی: هیچ مقام قضایی و گروهی حق ندارد مقابل مجوزهای ارشاد بایستد

جنتی: هیچ مقام قضایی و گروهی حق ندارد مقابل مجوزهای ارشاد بایستد

علی جنتی به روند لغو کنسرت‌هایی که دارای مجوز رسمی از وزارت ارشاد هستند انتقاد کرد. او انگیزه برخی مخالفان اجرای کنسرت موسیقی را مذهبی و برخی دیگر را سیاسی خواند و گفت ملاک عمل وزارت ارشاد رأی رهبر جمهوری اسلامی است.
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ عکس از آرشیو علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ عکس از آرشیو
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارشنبه (۱۳ اسفند / ۴ مارس) در همایش "توسعه پایدار و متوازن منطقه‌ای" نسبت به لغو کنسرت‌هایی که دارای مجوز وزارت ارشاد بوده‌اند موضع گرفت. او در موضع‌گیری‌ خود بر این تاکید کرد که وزارت ارشاد "دستگاهی رسمی و حاکمیتی" است که مجوز آن پس از صدور از رسمیت برخوردار است و "هیچ مقام قضایی و گروهی حق ندارد مقابل مجوزهای ارشاد بایستد".
علی جنتی گفت تلاش وزارت ارشاد این است که به افرادی که می‌پندارند کنسرت‌های موسیقی با ارزش‌های دینی در تعارض هستند بگوید که وزارت ارشاد هم به این ارزش‌ها حساسیت دارد. او گفت که وزارت ارشاد با توجه به "حفظ و دفاع از ارزش‌های اسلامی" در حوزه سینما، تئاتر یا موسیقی مجوز صادر می‌کند. جنتی تاکید کرد که در حوزه موسیقی سنتی و کلاسیک، شعرها، ترانه‌ها و آهنگ‌ها پیش از اجرای کنسرت بررسی می‌شود و سپس مجوز صادر می‌گردد.
در روزهای گذشته چند کنسرت موسیقی در شهرهای مختلف ایران لغو شده‌اند به گونه‌ای که از "لغو سریالی کنسرت‌ها" سخن می‌رود. در تازه‌ترین موارد کنسرت سیروان خسروی در بوشهر و کنسرت علیرضا قربانی در تهران لغو شدند.
علی جنتی در باره بی‌توجهی به مجوز صادر شده برای کنسرت‌ها گفت: «وقتی مجوزی صادر می‌شود باید همه تن به قانون بدهند و این گونه نباشد که دستگاهی رسمی مجوز صادر کند و افراد دیگر به صورت قانونی و غیرقانونی با این قضیه برخورد کنند.»
او ضمن انتقاد از کسانی که جلوی اجرای برگزاری موسیقی سنتی یا موسیقی مجوزدار را می‌گیرند از استانداران خواست از مجوزهای صادر شده دفاع کنند و اجازه ندهند این مجوزها بی‌ارزش شود. او همچنین تاکید کرد که باید جلوی سیاست "یک بام و دو هوا" گرفته شود، نه اینکه "یک مسئله در جایی شرعی باشد و در جایی دیگر شرعی نباشد".
«ملاک عمل، نظر رهبر جمهوری اسلامی است»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت که برخی علما موسیقی را حرام می‌دانند و برخی خیر، اما ملاک وزارت فرهنگ و ارشاد، با وجود احترام به نظر همه علما، فتواهای رهبر جمهوری اسلامی است. او افزود که رهبر حکومت اسلامی در ایران "هم مرجع تقلید، هم ولی فقیه و هم هنرشناس" است و "هیچ کس به اندازه او موسیقی را نمی‌شناسد".
از جمله روحانیونی که به تازگی نسبت به برگزاری کنسرت‌ها موضع گرفته‌ بود، احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد است که پس از اعتراضاتی به لغو کنسرت علیرضا قربانی در مشهد گفته بود: «کنسرت موسیقی، مطرب‌بازی است و چون تمام شهر مشهد حرم امام رضا است، برگزاری کنسرت در مشهد، مطرب‌بازی در حرم آن حضرت است.»
به گفته جنتی همچنین مخالفت با برگزاری کنسرت‌ها بیشتر در برخی شهرستان‌ها دیده می‌شود.
بازداشت چند ساعته معاون دانشگاه فردوسی
از آخرین مواردی که در زمینه برگزاری کنسرت خبرساز شد، مورد بازداشت معاون دانشگاه فردوسی بود.
انصاف نیوز ۶ اسفند (۲۵ فوریه) از بازداشت چند ساعته علی یوسفی، معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد، خبر داد. در این دانشگاه دو روز کنسرت موسیقی برگزار شده بود. مشهد نیوز نیز در این باره به نقل از خبرگزاری نسیم نوشته بود که معاون یکی از دانشگاه‌های مشهد در پی "برگزاری غیرقانونی کنسرت موسیقی و هنجارشکنی" در این دانشگاه به دستور دادستانی بازداشت شده است. به گزارش انصاف نیوز، پیش از برگزاری کنسرت در این دانشگاه‌پیامک‌هایی در مخالفت با آن منتشر شده بود.
در پی این رویداد، ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی وزیر علوم، بازداشت معاون دانشگاه فردوسی را تعرض به ساحت دانشگاه، دانشگاهیان و اساتید دانست و به شدت از آن انتقاد کرد. او همچنین گفت که این حق را برای دانشگاه قائل است که اقامه دعوا کند و "رفتارهای سبک را به چالش بگیرد". او خواستار پاسخگویی مسئولان بازداشت معاون دانشگاه فردوسی شد.
مخالفان چه کسانی هستند؟
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص مخالفت‌ها با برگزاری کنسرت‌ها در ایران گفت که برخی حتی صدای قلمی که به میز بخورد یا مدح امام اول شیعیان علی را دارای "شبهه شرعی" می‌دانند، برخی به طور کلی موسیقی را حرام می‌دانند.
علی جنتی مخالفت با کنسرت‌های موسیقی را نتیجه عملکرد "بعضی عناصر خودسر" دانست. او همچنین روز یکشنبه (۱۰ اسفند) در همایش "اقتصاد هنر ایران" در شیراز گفته بود که احتمالا برخی ائمه جمعه بیشتر از روی انگیزه‌های دینی و احساسات مذهبی در باره برگزاری کنسرت‌ها اظهار نظر می‌کنند، اما افراد دیگری هستند که با انگیزه‌های سیاسی از راه فضای مجازی و حتی نشریات دست به تحریک می‌زنند.
خانه موسیقی ایران روز دوشنبه (۱۱ اسفند) با انتشار بیانیه‌ای در اعتراض به لغو شماری از کنسرت‌ها در برخی شهرستان‌ها پرسیده است که "چرا هنرمندان باید هزینه هیاهویی مشکوک، تسویه حساب‌های جناحی و جدال بی‌رحمانه جریان‌های سیاسی را بپردازند".

خاموشی صدای خوانندگان در هیاهوی "نهادهای موازی"

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر