منابع نزدیک به حزب‌الله لبنان می‌گویند که «نیروهای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران از بسیاری از جبهه‌های نبرد در سوریه عقب نشینی کرده و به مراکز خود در دمشق و اطراف آن پناه برده اند.»

این منابع افزودند که «ایران هم‌اکنون تلاش‌هایش را بر جبهه‌های اصلی در اطراف پایتخت سوریه متمرکز کرده است.»

به گزارش خبرگزاری «آکی» ایتالیا، این منابع تاکید کرده‌اند: «نیروهای ایرانی در بسیاری از جبهه‌های سوریه شکست خوردند. از این رو فرماندهان آن‌ها با توجه به نبود سودی استراتژی برای حضورشان، تصمیم گرفتند آن‌ها را از بسیاری از مناطق خارج کنند. نیروهای سپاه پاسداران و متحدانشان تلفات قابل توجهی در بعضی مناطق داده‌اند.»

این منابع افزودند: «سپاه پاسداران هم‌اکنون در دمشق پایتخت سوریه متمرکز شده و در آن‌جا پایگاه گرفته است. همچنین در جنوب غرب پایتخت در جولان در نزدیکی مرز اسرائیل نیز موضع گرفته است. در قلمون و مناطق شمال غرب دمشق در نزدیکی مرزهای لبنان هم حضور دارد. در مرکز جنوب سوریه به ویژه پایگاه‌های نظامی اطراف اِزرِع و صنمین هم حضور دارد.»

این منابع خبر عقب نشینی نیروهای سپاه پاسداران از سوریه و بازگشتشان به ایران را رد کرده و می‌گویند: «معتقدیم آن‌ها در همه سوریه حدود شش هزار نفر باشند. همه آن‌ها از سپاه پاسداران هستند. هیچ نیرویی از بسیج حضور ندارد. افسران ایرانی بر آن‌ها نظارت می‌کنند و سوری‌ها در کارشان دخالت نمی‌کنند. ارتباط به هماهنگی با نیروهای نظامی سوریه به ویژه نیروی هوایی و توپخانه‌ای برای پشتیبانی از عملیات و تحرکات این نیروهای ایرانی محدود است.»

این منابع دلیل عقب نشینی نیروهای سپاه پاسداران از بسیاری از مناطق را «تجمیع نیروی» می‌دانند چرا که به گفته آن‌ها «بسیاری از جبهه‌هایی که این نیروها در آن حضور داشتند، ارزشمند نبوده و هیچ سود استراتژیکی در آن‌ها کسب نکردند. همچنین آن‌ها می‌خواستند جلوی تلفات انسانی این نیروها را بگیرند.»

برخی رسانه‌های ایران اواخر ماه مارس گذشته اعلام کرده بودند که شمار نیروهای «سپاه پاسداران» که از نیروهای نظام اسد پشتیبانی می‌کنند، به ۱۸۵ تن می‌رسد.

این رسانه‌ها همچنین شمار تابعیت نیروهای وابسته به سپاه پاسداران را که در جنگ ۵ ساله با نیروهای مخالفان کشته شده‌اند این‌گونه اعلام کرده‌اند: «۱۹ فرمانده در رتبه‌های مختلف و ۱۶۷ نیرو از جمله ۱۴تن از افغانستان و ۵ تن از پاکستان.»

تحلیلگران و ناظران معتقدند که شمار کشته شدگان ایرانی در سوریه بیشتر از آمار اعلام شده باشد چرا که تهران سیاست سکوت خبری در برابر کشته شدگانش را در پیش گرفته است. ایران همچنین پیشتر تاکید داشت نیروی نظامی جنگجو در سوریه ندارد و حضورش به مستشاران نظامی محدود می‌شود.

شایان ذکر است که با آغاز پنجمین سال انقلاب سوریه و گسترش جبهه درگیری‌ها، نظام اسد با دشواری‌هایی در جذب نیروهای سوری جدید روبرو است. هزاران تن از جوانان به خارج از کشور یا مناطق تحت کنترل مخالفان گریخته‌اند تا از خدمت در ارتش نظام در امان باشند. این مساله باعث شد که دولت سوریه بیش از پیش به کمک شبه‌نظامیان وابسته به ایران به ویژه نیروهای حزب‌الله لبنان نیازمند باشد.