یکشنبه، شهریور ۲۸، ۱۳۹۵

صالحی: تهدیداتی برای توافق اتمی وجود دارد

صالحی: تهدیداتی برای توافق اتمی وجود دارد

رئيس سازمان انرژی اتمی ایران غرب را به عمل نکردن به تعهدات خود در توافق اتمی متهم کرد. معاون او نیز خبر درخواست اتحادیه اروپا از ایران برای ارائه جزئیات تولید لوله‌های روتور سانتریفوژها را رد کرد.
علی‌اکبر صالحی، رئيس سازمان انرژی اتمی ایران علی‌اکبر صالحی، رئيس سازمان انرژی اتمی ایران
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران می‌گوید که با وجود گذشت ۸ ماه از لغو تحریم‌ها، غرب به تعهدات خود در توافق هسته‌ای عمل نکرده است.
به گزارش ایسنا، علی‌اکبر صالحی در گفت‌وگو با روزنامه گاردین گفت که اگر قرار باشد این توافق برقرار بماند، دو طرف باید به تعهداتشان پایبند باشند.
او گفت، این ‌که تحریم‌ها رفع شود و تعاملات بانکی به حالت عادی بازگردد، تجارت به سرعت رشد کند و روابط اقتصادی افزایش یابد در حدی که انتظار آن می‌رفت محقق نشده و این‌ها تعهداتی است که غرب به آن‌ها در چارچوب توافق هسته‌ای با ایران عمل نکرده است.
صالحی که برای یک سخنرانی در نشست انجمن جهانی هسته‌ای به لندن سفر کرده گفت: «توافق هسته‌ای به نفع ایران و طرف غربی است و در صورت نابود شدن تأسف‌برانگیز خواهد بود.»
او در ادامه گفت: «گاه و بی‌گاه شاهد این هستیم که طرف دیگر درخواست‌هایی مطرح می‌کند که فراتر از برجام‌اند و در عین حال، می‌بینیم که طرف دیگر خودش به طور کامل به تعهداتی که داده، از جمله درخصوص تعامل بانک‌های بزرگ با ایران، عمل نکرده است. طرح درخواست‌های زیاده‌خواهانه اوضاع را پیچیده‌تر می‌کند.»
روزنامه گاردین نوشت، صالحی در نشستی با خبرنگاران و دانشگاهیان بریتانیایی در شورای اروپایی روابط خارجی در لندن گفته بود که ممکن است تغییر دولت در آمریکا اوضاع را برای اجرای برجام دشوارتر کند، اما اگر آنها (آمریکایی‌ها) دست به اقداماتی بزنند که توافق را نابود کند، اعتبار سیاسی آمریکا زیر سؤال خواهد رفت.
رئيس سازمان انرژی اتمی ایران تشریح کرد: «اشاره‌هایی می‌شود مبنی بر این‌که ممکن است توافق را ترک کنند یا آن را بازنویسی کنند یا از طرفی دیگر، نظارت‌های بیش‌تر یا زیاده‌خواهی‌هایی را مطرح کنند تا جایی که ایران دلسرد شود و در نهایت از توافق کناره‌گیری کند.»
صالحی با اشاره به سخنان علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران مبنی بر این که "ایران یک‌جانبه توافق را نقض نخواهد کرد" هشدار داد: «تهدیداتی وجود دارد که توافق را در معرض خطر قرار می‌دهد.»
تکذیب خبر آسوشیتدپرس
در همین حال معاون سازمان انرژی اتمی نیز در گفت‌وگو با شبکه خبر ایران، خبر منتشره در خبرگزاری آسوشیتدپرس مبنی بر درخواست اتحادیه اروپا از ایران برای ارائه جزئیات کامل تولید لوله‌های روتور سانتریفوژها را رد کرد.
لوله‌های روتور بخشی از سانتریفوژها هستند که می‌توان از آن برای ساخت قسمت درونی سلاح اتمی استفاده کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه ۱۶ سپتامبر (۲۶ شهریور) گزارش داد که اتحادیه اروپا از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواسته تا هر گونه اطلاعات تازه در این باره را در اختیار اعضای شورای حکام قرار دهد. مطابق این گزارش، اتحادیه اروپا قرار است بیانیه خود درباره ساخت قطعاتی از سانتریفوژها از سوی ایران را هفته آینده در نشست حکام ارائه کند.
بهروز کمالوندی، معاون سازمان انرژی اتمی ایران بهروز کمالوندی، معاون سازمان انرژی اتمی ایران
آسوشیتدپرس نوشت، اتحادیه اروپا طی بیانیه‌ای خواستار "همکاری کامل ایران" در این موضوع در گفت‌وگو با آژانس شده است.
واکنش معاون سازمان انرژی اتمی
به گزارش باشگاه خبرنگاران، بهروز کمالوندی، سخنگو و معاون سازمان انرژی اتمی ایران این گزارش را نوعی "فرافکنی" و "جوسازی" خواند و گفت: «ما تا کنون از منبع رسمی پیرامون چنین درخواستی از سوی اتحادیه اروپا مطلبی دریافت نکردیم. روتور بخشی از سانتریفوژ است و فعلا معلوم نیست که چرا این رسانه‌ها روی این موضوع مبهم تمرکز کرده‌اند.»
کمالوندی گفت: «آن چه که در گزارش جدید یوکیا آمانو، دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای مطرح شده موضوعاتی است که قبلا درباره آنها توافق شده است و ما اطلاعات مربوط به قطعات مورد نظر را به آنها ارائه کرده‌ایم.»
به گفته او، این اطلاعات شامل میزان و تعداد قطعات موجود نیز می‌شود.
او در گفت‌وگو با شبکه خبر نیز با بیان اینکه برخی از کشورها اطلاعات بیشتری را در رابطه با روتورها و الیاف کربن از ایران می‌خواهند گفت: «ما به آنها گفته‌ایم اگر شما مواد ساخت روتورها را به ما بدهید خودبه‌خود به این اطلاعات هم دسترسی پیدا می‌کنید چراکه براساس توافقی که در روز اجرا صورت گرفت اگر آنها به ما مواد لازم را بدهند هم اطلاعات را می‌توانند در اختیار بگیرند و هم می‌توانند نمونه‌ای از آن داشته باشند. ولی اگر ما با مواد خودمان روتورها را بسازیم براساس چارچوب مشخص شده در برجام عمل خواهیم کرد.»
سخنگوی سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: «آن زمان هم برخی از کشورها از ما اطلاعات بیشتری می‌خواستند که ما مخالفت کردیم.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر