مانور موشک های روسی در خزر حاوی چه پیامی است؟
دریای خزر به محل پرتاب موشکهای روسی به خاک سوریه تبدیل شده است. اخیرا
ارتش این کشور مانور نظامی هم در خزر برگزار کرد. روسیه چه اهدافی را دنبال
میکند و این اقدام روسیه چه پیامدهایی دارد؟
روزنامه "ایزوستیا" چاپ مسکو در اواخر ماه اوت از رزمایش مشترک ایران و
روسیه در خزر خبر داده بود. این مانور انجام شد، ولی ایران در آن مشارکتی
نداشت. روزنامههای روسیه اما از قول بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه
ایران نوشتند که طی چند روز آینده کشتیهای نظامی روسیه وارد بندر انزلی
خواهند شد. هدف این ماموریت "دیدار دوستانه" و "گردش دریایی" اعلام شده
است. بر اساس منابع روسی دو رزمناو "تاتارستان" و ناوچه موشکی
"گرادسوژیاسک" روسیه قرار است اوایل اکتبر در بندر انزلی لنگر بیاندازند.بیشتر بخوانید: روسیه از دریای خزر مواضع مخالفان اسد را بمباران کرد
دریای خزر علاوه بر روسیه به چهار کشور دیگر ایران، آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان هم تعلق دارد. وضعیت رژیم حقوقی آن با گذشت دو دهه از سقوط شوروی هنوز لاینحل مانده است. خزر از آلودگیهای نفتی، خانگی و میکربی رنج میبرد. ماهیان خاویاری آن در معرض انقراض قرار دارند و نیمی از فکهای آن نابود شدهاند. اکنون مانور نظامی ارتش روسیه و پرتاب موشک از این دریا به خاک سوریه نیز به مشکلات این دریا افزده است.
هدف مانور: نمایش قدرت روسیه در خزر
آرزو نقی یف، کارشناس سیاسی آذربایجانی که در امور دریای خزر هم تحقیق میکند، به دویچه وله میگوید: «مانورهای روسیه در آبهای تحت کنترل خود این کشور انجام میشود، چرا که هنوز رژیم حقوقی دریای خزر تعیین نشده است. البته این مانورها میتواند در آبهای ساحلی ایران نیز انجام شود، چرا که هر دو کشور به نظر میرسد که میخواهند اتحاد خود را به رخ کشورهای منطقه و غرب بکشند. اما ناگفته پیداست که هدف روسیه نمایش قدرت خود در خزر و ارسال این پیام به کشورهای ساحلی و غرب است که این منطقه زیر نفوذ روسیه است.»
بیشتر بخوانید: ورود فاضلاب بیمارستانی به آبهای خزر
این کارشناس مقیم باکو معتقد است روسیه به رغم اینکه به دفعات از لزوم غیرنظامی کردن دریای خزر صحبت کرده، خود به نظامی سازی خزر دست میزند. وی تاکید میکند: «هم کشورهای ساحلی خزر تحرکات روسیه را در زیر نظر دارند و هم برخی کشورهای عضو ناتو که پروژههای بزرگ انرژی در خزر یا کشورهای ساحلی دارند، این موضوع را زیر ذرهبین دارند و البته در مذاکرات دوجانبه با روسیه هم این موضوعات مطرح میشود.»
خطر کاهش سرمایه گذاری با مانور نظامی روسیه
اما انجام مانور نظامی روسیه در تولید نفت و گاز دریای خزر تا چه حد تاثیر گذاشته است؟
آذربایجان در حال حاضر ۶۵۰ هزار بشکه در روز نفت تولید میکند. تولیدات ترکمنستان به ۱۰۰ هزار بشکه و استخراج نفت قزاقستان حتی قرار است به ۳۵۰ هزار بشکه در روز برسد. روسیه فقط ۲۰ هزار بشکه در روز نفت تولید میکند و ایران فعلا از خزر نفت استخراج نمیکند، اما قصد دارد توسعه ۳ بلوک دریای خزر به همراه میدان نفتی "سردار جنگل" را به مناقصه بگذارد.
به گفته کارشناسان، نظامیگری روسیه در دریا، آینده این پروژهها را با مشکل مواجه میکند، چون توسعه این پروژهها در گرو سرمایه، تکنولوژی و همکاری شرکتهای غربی هست.
دالغا خاتین اوغلو تحلیلگر حوزه انرژی و مدیر اخبار ایران بخش انگلیسی خبرگزاری "ترند" به دویچه وله میگوید، به غیر از مسائل سیاسی و "قدرتنمایی روسیه"، هم اکنون پروژههای دهها میلیارد دلاری انرژی در دریای خزر و کشورهای ساحلی توسعه مییابد که نیاز حیاتی به امنیت و فضای آرام دارد.
این کارشناس تاکید میکند: «برخی از پروژهها چشم به راه سرمایهگذاریهای خارجی هستند. برخی از این پروژهها به شدت انحصار روسیه در صادرات گاز به اروپا را تحت تاثیر قرار داده است. برای نمونه پروژه ۴۰ میلیارد دلاری "کریدور گاز جنوبی" که با توسعه میدان "شاه دنیز" آذربایجان و احداث خط لوله ۳۵۰۰ کیلومتری میخواهد تا سال ۲۰۲۱ حدود ۱۶ میلیارد مترمکعب گاز به ترکیه و اروپا بفرستد، عملا انحصار روسیه را خواهد شکست. اخیرا روابط ترکمنستان و روسیه نیز به شدت آسیب دید. روسیه که تا چند سال قبل سالانه ۱۵ میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان را می خرید الآن نه تنها واردات گاز از این کشور را متوقف کرده، بلکه با اتهام گران فروشی گاز، یک پرونده ۵ میلیارد دلاری نیز علیه عشق آباد باز کرده است.»
به گفته خاتین اوغلو ترکمنستان گزینههای انتقال گاز به آذربایجان و از آنجا به اروپا را بصورت دائمی با باکو مذاکره میکند. از طرفی قزاقستان هم قرارداد توسعه میدان "تنگیز" به ارزش ۳۷ میلیارد دلار را با کنسرسیومی به رهبری شرکت آمریکایی "شورون" را امضا کرد و ماه آینده "کاشاغان"، اولین میدان عظیم نفتی خود در دریای خزر را راهاندازی خواهد کرد. همه این پروژهها مستلزم جذب سرمایههای غربی و امنیت است که به گفته خاتین اوغلو "با شاخ و شانه کشیدن نظامی روسیه" در معرض تهدید قرار میگیرد.
انفجارهر بمبی خزر را تهدید میکند
مانور نظامی روسیه و اقدامات نظامی این کشور در دریای خزر سبب "دغدغه" فعالین زیست محیطی ایران هم شده است. حامد مشیری، مدیر عامل انجمن زیست محیطی "طرح سرزمین" که یک تشکل غیردولتی است به دویچه وله میگوید: «تحقیقات زیست محیطی نشان میدهند که مانور نظامی گونههای آبی و جانداران دریا را تهدید میکند. حالا فرقی نمیکند این مانور در خزر باشد، خلیج فارس یا دریای عمان. هر بمبی که منفجر میشود تاثیر بدی روی تنوع زیستی آن منطقه از دریا دارد.»
مدیر عامل انجمن طرح سرزمین تاکید میکند: «به دلیل انفجارها و تولید امواج جانداران بیشتر صدمه میبینند. مواد منفجره ماهیان و گونههای آن منطقه را نابود میکند. آسیبهای زیست محیطی بستگی مثلا به آن دارد که انفجار در دریا انجام میگیرد و یا در خشکی. مثلا وقتی از خزر شلیک میکنند و در خاک سوریه منفجر میشود میزان تاثیرش متفاوت هست با انفجار در مانورهایی که انفجارها در محیط آبی انجام میگیرد.»
بهروز عبدالوند، هماهنگکننده "مرکز تحقیقات حوزهخزر در برلین"
به نظر بهروز عبدالوند، از دانشگاه برلین که درباره دریای خزر و
حوزه انرژی آن تحقیق میکند، جنبه سیاسی رزمایش ارتش روسیه در خزر بیشتر از
پیامدهای زیست محیطی آن هست. وی بر این باور هست که تغییر هژمونی در
خاورمیانه اتفاق میافتد و خزر بخشی از سیستم سیاسی جدید خاورمیانه است که
از یمن شروع میشود و در شمال از خزر، از افغانستان تا دریای مدیترانه
ادامه دارد.عبدالوند اضافه میکند: «هژمونی این منطقه را آمریکا عملا به ایران و روسیه سپرده است، بنابراین مانور در خزر را به عنوان بخشی از تبدیل سیستم تک قطبی به سیستم چند قطبی دید. به زودی هم شاهد حضور کشتیهای جنگی روسی در بنادر شمال کشور خواهیم بود. ما در آینده شاهد مانور ایران، روسیه و چین در خلیج فارس هم خواهیم بود که نشان میدهد ساختار قدرت در منطقه در حال تغییر است.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر