صدیقه وسمقی: بررسی اعدامهای ۶۷ یک مسئله ملی است
شش اندیشمند دینی در بیانیهای اعتراضشان را نسبت به حکم
۲۱ سال زندان احمد منتظری ابراز کردهاند. آنها همچنین اعدامهای سال ۶۷ را
از سیاهترین اوراق کارنامه جمهوری اسلامی دانستهاند.
«اعدام های زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ از سیاه ترین اوراق کارنامه
جمهوری اسلامی است.» این اولین جمله بیانیهای است که شش تن از نواندیشان
دینی در اعتراض به حکم ۲۱ سال حبس احمد منتظری صادر کردهاند.نویسندگان این بیانیه انتشار فایل صوتی آیتالله منتظری در دیدارش با اعضای هیأت تصمیمگیرنده درباره اعدامهای سال ۶۷ را "تاکید مجددی بر خلاف قانون و خلاف شرع بودن آن اعدامها" دانسته و نوشتهاند: «کسانی که معتقدند آن اعدامها مایه افتخار آنان بوده است و انجام وظیفه کردهاند، نه تنها نمیبایست از بازگویی کارنامه افتخارات خویش نگران شوند بلکه خود باید به انتشار این سند افتخار اقدام میکردند.»
صدیقه وسمقی، پژوهشگر دینی یکی از امضاکنندگان این بیانیه است. او در این باره به دویچهوله میگوید: «وقتی آنها مدعی هستند که تمام اقداماتشان دارای دلایل شرعی و قانونی بوده، واقعا این پرسش برای همه مطرح میشود که چرا واهمه دارند، چرا این قدر از افشا شدن این واقعیتها میترسند. خب بیآیند افکار عمومی را مجاب بکنند. بیآیند بگویند چه تعداد افراد را اعدام کردهاند. بیآیند بگویند براساس کدام موازین قانونی و شرعی این کارها را انجام دادهاند و ابهامات را مرتفع بکنند.»
بیشتر بخوانید: حکم احمد منتظری؛ "دفاع شخصی مافیای قدرت و ثروت"
خانم وسمقی این بیانیه را تنها اعتراض نمیداند بلکه آن را نوعی "اعلام موضع" نسبت به کشتارهای صورت گرفته میداند. او در پاسخ به این پرسش که چرا این "اعلام موضع" همان زمان و یا کمی بعدتر انجام نگرفت، میگوید: «این اعدامها پنهانی صورت گرفته. در آن زمان رسانههای گسترده وجود نداشت و کیفیت و تعداد اینها اعلام نشد. ما هنوزهم نمیدانیم چه تعداد افراد اعدام شدهاند. یک دلیل مهماش این است. اما باید افکارعمومی را دو بخش کرد؛ به نظر من اکثریت مردم بی اطلاع بودند. اما آنهایی که اطلاع داشتند و سکوت کردند، آنها خیلیهاشان الان هستند. باید ازشان سئوال کرد که چرا سکوت کردید. یا قبول داشتند این عملکرد را و یا دلایل دیگری برای سکوت داشتند که خودشان باید عنوان کنند. شاید هم یک بخش بزرگی از آن ترس بود، شاید هم ابهام بوده. ببینید، خیلیها شاید فکر میکردند که واقعا اگر اعدامهایی دارد صورت میگیرد، براساس موازین شرعی و قانونی ست. چون به نام اسلام این کارها انجام شده است.»
"دادگاه ویژه روحانیت قانونی نیست"
در بیانیهای که علاوه بر خانم وسمقی، حسن یوسفی اشکوری، محسن کدیور، عبدالعلی بازرگان، حسن فرشتیان و محمد برقعی نیز آن را امضا کردهاند، حکم صادرشده برای احمد منتظری از سوی دادگاه ویژه روحانیت حکمی ناسازگار با "موازین حقوق بشر، اصول حقوقی و قوانین مصوبه کشوری" ذکر شده است.
نویسندگان این بیانیه همچنین قانونی بودن دادگاه ویژه روحانیت را زیر سوال بردهاند. صدیقه وسمقی درباره دادگاه ویژه روحانیت و غیرقانونی بودن آن میگوید: «قانون اساسی تصویب شده و در این قانون اساسی مرجع همه تظلمات و شکایات دادگستری دانسته شده که براین اساس دادگاههای عمومی که در دادگستری تشکیل میشوند مرجع شکایات هستند. به همین جهت دادگاههایی که یک زمانی تشکیل شده، مثل دادگاه انقلاب و دادگاه ویژه روحانیت دیگر موضوعیت ندارد. همان طور که باز در قانون اساسی ذکر شده، همه باید از روند یکسان در دادرسی برخوردار باشند و همه حقوق برابر داشته باشند.»
برخورداری از حق آگاهی و دادخواهی
صدیقه وسمقی رسیدگی به مسئله اعدامهای سال ۶۷ را یک مسئله ملی میداند که فراتر از منافع یک گروه خاص است. او میگوید باید همه تلاشها صورت بگیرد تا اینگونه فجایع دوباره تکرار نشوند.
بیشتر بخوانید: اعدامهای ۶۷؛ یک فایل صوتی، چندین صدا و یک نام ماندگار
او همچنین بر حق آگاهی مردم از چند و چون این اعدامها و نیز حق دادخواهی خانوادههای بازماندگان تاکید کرده و میگوید: «این حق مردم بوده که در آن زمان آگاه میشدند که دارد چه بر سر فرزندانشان میآید. امروز هم حق مردم است و همیشه این حق باقی خواهد ماند برای اینکه ملت ایران آگاه بشوند که چه اتفاقی افتاده، مسئولیت این اتفاقها با چه کسانی بوده و چه دلایل و توجیهاتی داشتند. برای خانوادههای قربانیان هم این حق همیشه محفوظ است که دادخواهی بکنند. برای کسانی هم که مرتکب این فجایع شدند همیشه این مسئولیت وجود دارد که بیایند و توضیح بدهند و ضمنا از کرده خودشان هم دفاع بکنند اگر دفاعی دارند.»
در پایان بیانیه شش نواندیش دینی، ضمن حمایت قاطع از احمد منتظری از دادگاه تجدیدنظر خواسته شده تا حکم او را نقض و این "خطای بزرگ" را جبران کند. نویسندگان بیانیه نوشتهاند: «اصرار بر اجرای این حکم نتیجهای جز بلندتر کردن طنین اعتراض مرحوم منتظری به آن اعدامهای خلاف شرع و قانون ندارد. طنینی که از مرزهای ایران گذشته و جهانگیر شده است.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر