سه‌شنبه، آبان ۰۹، ۱۳۹۶

واکنش فرزندان محصوران به سخنان شمخانی: صورت مسئله را پاک نکنید

واکنش فرزندان محصوران به سخنان شمخانی: صورت مسئله را پاک نکنید

فرزندان کروبی، موسوی و رهنورد اظهارات اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران را رد کرده و اعلام کردند که حصر کماکان ادامه دارد. شمخانی گفته بود که واژه حصر تعبیر درستی نیست و محصوران "می‌توانند هر کس را اراده کنند ببینند".
Mehdi Karrubi, Mir Hossein Mussawi, Zahra Rahnavard und Fatemeh Karrubi (kaleme) از چپ به راست: مهدی کروبی، میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و فاطمه کروبی
اندک زمانی پس از اظهارات علی شمخانی مبنی بر نادرست بودن واژه "حصر" برای نشان دادن موقعیت رهبران معترض به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، فرزندان مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد با رد سخنان دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، اعلام کردند که حصر خانگی نامبردگان کماکان ادامه دارد.
علی شمخانی روز سه‌شنبه (۹ آبان/ ۳۱ اکتبر) در نمایشگاه مطبوعات، با تأکید بر اینکه کروبی، موسوی و رهنورد "هر کسی را که اراده کنند می‌توانند ببینند"، گفته بود: «واژه حصر واژه درستی نیست». شمخانی افزوده بود: «اخیرا آقای کروبی درخواست کرد که آقای دوستی را ببیند و انجام شد».
حسین کروبی، فرزند مهدی کروبی، در واکنش به اظهارات علی شمخانی به سایت "امتداد" گفته است: «برای آقای روحانی متأسف هستم که دبیر شورای امنیت ایشان این چنین در مورد حصر توضیح می‌دهد. آقای شمخانی در این اظهارات منکر حصر شده است. این سخن ایشان هم به استناد ملاقات یکی از اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با آقای کروبی است».
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
فرزند مهدی کروبی افزوده است: «برای آقای شمخانی نیز متاسف هستم که به جای آنکه بگوید در این ۵ سال برای رفع حصر چه کاری کرده، صورت مساله را پاک می‌کند. بهتر است ایشان توضیح دهد که در این ۵ سال شورای امنیت چه اقدام مثبتی برای رفع حصر انجام داده است».
Iran Karubi Grüne Bewegung (Iran-Emrooz) حسین کروبی در کنار پدرش مهدی کروبی
حسین کروبی در مورد ملاقات اسماعیل دوستی، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، با پدرش نیز گفته است که «نیروهای امنیتی فرد ملاقات‌کننده را انتخاب کردند که پیش حاج آقا برود و همچنین در مورد اشخاص دیگر نیز به همین ترتیب است و خود آقای کروبی نگفته‌اند چه کسی به ملاقاتشان برود».
فرزند مهدی کروبی افزوده است: «این که پس از هفت سال گفته شود حصری وجود ندارد کار مناسب، اخلاقی و خوبی نیست، خصوصا آنکه سخنگوی قوه قضائیه نیز بارها در مورد حصر صحبت کرده است».
سایت کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، نوشته است: «شمخانی در گفت‌وگوهای قبلی خود یا سکوت کرده بود و یا از دادن پاسخ مستقیم طفره رفته و نهایتا گفته بود عمل خواهد کرد، اما او این بار اصل ماجرا را انکار کرده و پاسخی متفاوت داده است».
حسین کروبی حدود دو هفته پیش گفته بود که به تصویب شورای عالی امنیت ملی، قرار شده افرادی با پدرش دیدار کنند. به گفته او، بر اساس همین مصوبه بوده که اسماعیل دوستی با مهدی کروبی دیدار کرده است. همچنین به گفته فرزند مهدی کروبی، علی شمخانی به شماری از اعضای "کمیته پیگیری حصر" در فراکسیون امید مجلس گفته بوده است که «می‌خواهیم بعضی از دوستان را نزد آقای کروبی و موسوی ببریم».
"توجیهی" برای "قبح" حصر
نرگس موسوی، یکی از دختران میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، در واکنش به اظهارات شمخانی درباره "حصر" در توییتر نوشته است:  «زهرا رهنورد و ميرحسین موسوی همچنان در حصر خانگی هستند و از ديدن اقوام و دوستان خود کمافی‌السابق محروم هستند». او در توییت دیگری، همچون حسین کروبی، اعلام کرده است: «ظاهرا مسئولين به نتيجه رسيده‌اند كه به جای حل مساله، صورت مساله را پاک كنند».
زهرا موسوی، دختر دیگر موسوی و رهنورد نیز در توییتر نوشته است: «راست گفتند كه سه عزيز حصر نيستند. از حصر بدتر شرايطی است كه قريب ٧ سال ادامه دادند تا هر كس برای دور كردن خود از قبح آن ناچار به توجيهی برايش باشد».
به نوشته سایت کلمه، «حتی اگر مهدی کروبی شیخ محصور با اعمال سلیقه‌ی نیروهای امنیتی می‌تواند افرادی را به غیر از خانواده ببیند، چنین امکانی هنوز برای میرحسین موسوى و زهرا رهنورد بوجود نیامده است و فرزندان این دو محصور شکایت نزد مراجع بردند».
دختران موسوی و رهنورد روز ۲۳ مهرماه در نامه‌ای به مراجع تقلید، خواستار اعتراض آنان به وضعیت حصر شده و از "آرزو و برنامه عده‌ای" برای "مرگ تدریجی محصوران" سخن گفته بودند.
تاکنون هیچ نهادی در جمهوری اسلامی رسما مسئولیت تصمیم‌گیری درباره "حصر" را نپذیرفته است. اما غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه، روز ۱۲ شهریور با اشاره به اینکه تصمیم حصر مصوبه‌ی جلسه اسفندماه ۱۳۸۹ است، از اظهار بی‌اطلاعی "بعضی از این آقایان" ابراز شگفتی کرده بود.
حسن روحانی در کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری ۹۶ و نیز در انتخابات سال ۹۲، بارها وعده رفع حصر موسوی، کروبی و رهنورد را مطرح کرده بود؛ وعده‌ای که تاکنون عملی نشده است.
انتشار گزارش‌هایی مبنی بر نامساعد بودن وضعیت سلامتی موسوی و رهنورد، انتقال مکرر کروبی به بیمارستان، اعتصاب غذای او در اعتراض به حضور مأموران امنیتی در خانه‌اش و عمل جراحی او، موضوع رفع حصر "محصوران" را در ماه‌های گذشته هر چه بیشتر در کانون توجه افکار عمومی قرار داد.
میرحسین موسوی، همسرش زهرا رهنورد و مهدی کروبی، رهبران اعتراض‌ها به نتایج اعلام‌شده انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، از بهمن ماه سال ۸۹ در حصر خانگی و زیر نظر مأموران وزارت اطلاعات به سر می‌برند.

کاخ سفید خبر درخواست ترامپ برای دیدار با روحانی را تکذیب کرد

کاخ سفید خبر درخواست ترامپ برای دیدار با روحانی را تکذیب کرد

کاخ سفید آمریکا خبر تلاش رئیس‌جمهور این کشور برای دیدار با حسن روحانی را تکذیب کرده و آن را "نادرست" خوانده است. پیش از این سخنگوی وزارت خارجه ایران گزارش خبرگزاری فارس در این مورد را تأیید کرده بود.
USA PK Präsident Trump über Atomabkommen mit Iran (Reuters/K. Lamarque) دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور آمریکا در کاخ سفید
ایران می‌گوید، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در جریان نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر درخواست ملاقات با حسن روحانی، همتای ایرانی خود را مطرح کرده است. اما کاخ سفید هر گونه درخواستی در این زمینه را رد کرده است.
سارا هاکبی سندرز، سخنگوی کاخ سفید بامداد دوشنبه ۳۰ اکتبر (۸ آبان) در ایمیلی به "ان‌بی‌سی‌نیوز" این خبر را رد کرده و "نادرست" خواند.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
سخنگوی وزارت خارجه ایران روز یکشنبه ۷ آبان (۲۹ اکتبر) در نشستی خبری گزارش منتشرشده در خبرگزاری فارس مبنی بر تلاش دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای ملاقات با حسن روحانی، همتای ایرانی خود را تأیید کرده بود.
بهرام قاسمی گفته بود: «چنین تمایلی توسط طرف آمریکایی مطرح شد که مورد موافقت رئیس‌جمهور ایران قرار نگرفت.»
رسانه‌های ایرانی گزارش داده بودند که در زمان حضور روحانی در نیویورک در ماه سپتامبر دفتر ترامپ "به دنبال دیدار او با روحانی بوده است."
بیشتر بخوانید: روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل: به نقض برجام پاسخی قاطع می‌دهیم
آخرین تماس میان ایران و آمریکا در سطح رؤسای جمهور در سال ۲۰۱۳ (۱۳۹۲) در گفت‌وگویی تلفنی بین باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده و حسن روحانی انجام شد که واکنش شدید تندروها در ایران را در پی داشت.
دونالد ترامپ در اوایل ماه اکتبر نسبت به توافق اتمی با ایران  واکنش شدید نشان داد و تصمیم بر سر اعمال مجدد تحریم‌های لغوشده علیه ایران را به کنگره آمریکا واگذار کرد.
 Iran,Total, Ölabkommen (Irib)

این شرکت‌ها می‌توانند از سیاست ترامپ در قبال ایران آسیب ببینند

هشدار سران قوا درباره شیادودزدو کلاش"ایجاد اضطراب" در اقتصاد ایران

هشدار سران قوا درباره شیادودزدو کلاش"ایجاد اضطراب" در اقتصاد ایران

سران سه قوه ایران در جلسه‌ای مشترک نسبت به "توطئه جدید آمریکا" هشدار دادند. به گفته رئیس مجلس، قصد ترامپ "ایجاد اضطراب" در اقتصاد و سرمایه‌گذاری ایران است. روحانی از آمادگی ایران در برابر "سناریوهای مختلف" خبر داده است.
Rohani Larijani Amoli Iran (Mostafa Haghgo/Jame Jam) از راست: صادق آملی لاریجانی، حسن روحانی و علی لاریجانی، رؤسای قوای قضائیه، مجریه و مقننه ایران (عکس از آرشیو)
حسن روحانی، علی لاریجانی و صادق آملی لاریجانی، سران سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه ایران، روز دوشنبه (۸ آبان/ ۳۰ اکتبر) در جلسه‌ای مشترک درباره مهم‌ترین مسایل ملی و منطقه‌ای گفت‌وگو و تبادل نظر کردند.
حسن روحانی پس از این جلسه در جمع خبرنگاران از جمله گفت: «در مورد برجام، آمریکایی‌ها دنبال توطئه هستند، توطئه اصلی آنها هم این است که مردم ما را نسبت به آینده اقتصاد و پیشرفت کشور دچار تردید کنند».
رئیس جمهوری ایران با اشاره به بحث سران قوا در این جلسه درباره "سناریوهای مختلف" احتمالی، اعلام کرد که "هماهنگی‌های لازم برای تصمیمات آینده" وجود دارد.
"تصمیمات خوب" برای جذب سرمایه‌گذاری
به گفته روحانی، بحث درباره "رفع برخی معضلات اقتصاد به گونه‌ای که مردم کاملا احساس امنیت بکنند" یکی دیگر از محورهای گفت‌وگوی سران قوا بوده است.
حسن روحانی در ادامه گفت: «برای جذب بهتر سرمایه‌گذاری بویژه از سوی کارآفرینان ایرانی خارج از کشور تصمیمات خوبی اتخاذ کردیم به گونه‌ای که همه سرمایه‌گذاران و کارآفرینان بتوانند در چارچوب قانون و مقررات کشور، از فضای اقتصادی کشور بهره‌برداری بکنند».
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
روحانی همچنین از مسایل مختلفی از جمله "معضل تروریسم" در منطقه، "تلاش استکبار جهانی برای تغییر در مرزهای جغرافیایی" منطقه و جست‌وجوی "راه حل" برای اختلافات منطقه‌ای، به عنوان دیگر محورهای گفت‌وگو در نشست سران قوای ایران خبر داد.
به گفته روحانی، سران قوا همچنین درباره جلسه‌های مشترک آتی‌شان "در فاصله زمانی کوتاه‌تر و به‌طور منظم‌تر" تصمیم گرفته‌اند.
 Iran,Total, Ölabkommen (Irib)

این شرکت‌ها می‌توانند از سیاست ترامپ در قبال ایران آسیب ببینند

درخواست فراکسیون اصولگرای مجلس برای اخراج احمدی‌نژاد از مجمع تشخیص مصلحت نظام

درخواست فراکسیون اصولگرای مجلس برای اخراج احمدی‌نژاد از مجمع تشخیص مصلحت نظام


یکی از نشست‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام. تصویر،‌ آرشیوی است.
حدود دو هفته پس از آن‌که دیوان محاسبات اعلام کرد که محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت نهم و دهم ایران، «بیش از ۴۶۰۰ میلیارد تومان» تخلف مالی داشته است، نایب رئیس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس خواستار اخراج او از مجمع تشخیص مصلحت نظام به خاطر این تخلفات شد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، نایب رئیس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس، روز سه‌شنبه نهم آبان گفت: «باتوجه به اثبات این تخلفات لازم است احمدی‌نژاد از مجمع تشخیص مصلحت نظام اخراج شود.»
دیوان محاسبات در ۲۶ مهر ماه اعلام کرد که محمود احمدی‌نژاد از سال ۸۷ به بعد، بیش از ۴۶۰۰ میلیارد تومان از پول فروش نفت را به صورت «غیرقانونی» هزینه کرده که این رقم باید به خزانه بازگردانده شود.
در حکم‌های دیوان محاسبات اما بابت این موارد «تخلف» محکومیتی برای آقای احمدی‌نژاد تعیین نشده است.
جعفرزاده ایمن‌آبادی در پاسخ به این پرسش که «باتوجه به عدم امکان بازگرداندن هزینه‌های ناشی از تخلفات توسط احمدی‌نژاد، آیا برخورد قضایی با این تخلفات صورت می‌گیرد؟»، گفت: «معمولاً برخوردی که با این تخلفات می‌شود همان انفصال از خدمات دولتی است و با این حساب احمدی‌نژاد باید از مجمع تشخیص مصلحت نظام اخراج شود.»
مجمع تشخیص مصلحت نظام نخستین بار با حکم آیت‌الله خمینی در ۱۷ بهمن ۱۳۶۶ برای حل اختلاف مجلس و شورای نگهبان تشکیل شد و با بازنگری قانون اساسی در سال ۱۳۶۸، به عنوان «اصل مجمع تشخیص مصلحت نظام» تصویب شد.
محمود احمدی‌نژاد در دوران ریاست‌جمهوری‌اش، مجمع تشخیص مصلحت نظام را به «نقض قانون اساسی» و «مخدوش کردن روند مدیریت کشور» متهم کرده بود و به ندرت در جلسات آن حضور می‌یافت.
آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، که روز سیزدهم مرداد سال ۹۲ در حکمی، محمود احمدی‌نژاد را به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب کرده بود در مرداد ۹۶ نیز طی حکمی عضویت وی را در این نهاد تمدید کرد.
خبرگزاری ایلنا روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، نماینده رشت در مجلس، این پرسش را مطرح کرد که «هیچگونه ایرادی به حکم اخیر مقام معظم رهبری برای عضویت احمدی‌نژاد در مجمع تشخیص مصلحت نظام وجود ندارد؟»
آقای جعفرزاده ایمن‌آبادی در این باره در پاسخ گفت که «به هر حال زمانی که مقام معظم رهبری این حکم را صادر کردند، تخلفات احمدی‌نژاد کشف نشده بود اما در حال حاضر لازم است از مجمع تشخیص مصلحت نظام اخراج شود.»
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس یادآور شد: «این‌طور هم نیست که فردی هر چه خواست، بکند و بعد هم بگوییم چون رئیس‌جمهور بوده، نمی‌تواند مورد برخورد قضایی قرار گیرد.»
محمود احمدی‌نژاد در واکنش به اتهامات مالی علیه خود، پیش از این با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرده بود تصمیم گرفته است سکوت را کنار بگذارد و به زودی اطلاعات بیشتری را از آنچه وی یک «توطئه شوم» خواند، منتشر خواهد کرد.
محمود احمدی‌نژاد در انتخابات ریاست‌جمهوری دوره دوازدهم بر خلاف نظر رهبر جمهوری اسلامی نامزد شد و به دنبال رد صلاحیتش از سوی شورای نگهبان موفق به حضور در رقابت‌های انتخاباتی نشد.
در روزهای اخیر اعلام شد که گزارش تخلفات شخص محمود احمدی‌نژاد پس از ارائه به صحن علنی مجلس، قرار است توسط دیوان محاسبات و قوه قضائیه مورد رسیدگی قرار گیرد.

«تحصن» بازنشستگان کشوری در مقابل سازمان برنامه و بودجه

«تحصن» بازنشستگان کشوری در مقابل سازمان برنامه و بودجه


بر روی پلاکاردهای روز دوشنبه از جمله نوشته شده بود: «ظلم و ستم کافیه سفره ما خالیه» و «خط فقر ۴میلیون حقوق ما ۱میلیون».
خبرگزاری ایلنا از تجمع شماری از بازنشستگان در مقابل سازمان برنامه و بودجه در تهران در روز دوشنبه هشتم آبان، خبر داد. در این ارتباط، اتحادیه آزاد کارگران ایران نیز اعلام کرد که این تجمع «با تحصنی سه روزه ادامه پیدا می‌کند».
این در حالیست که کانون صنفی معلمان در کنال تلگرامی خود اعلام کرد که این تحصن را تا روز پنجشنبه ادامه خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، در این تجمع که از قبل در فضای مجازی سازماندهی شده بود، بازنشستگان مختلف کشوری ازجمله معلمان و فرهنگیان بازنشسته شرکت کردند.
بازنشستگان در این تجمع خواسته‌های خود را «اجرای دقیق همسان‌سازی مستمری‌ها، اجرای قانون خدمات مدیریت کشوری و گسترش خدمات بیمه‌ای» اعلام کردند.
ایلنا اشاره ای به تعداد تجمع کنندگان نکرد.
در همین حال، کانال تلگرامی اتحادیه آزاد کارگران ایران، نوشت که بازنشستگان در آغاز «تحصن سه روزه» خود پلاکاردهایی در دست داشتند که بر روی آن نوشته شده بود: «ظلم و ستم کافیه سفره ما خالیه»، «معیشت منزلت سلامت حق مسلم ماست»، «خط فقر ۴میلیون حقوق ما ۱میلیون» و «این همه بی‌عدالتی هرگز ندیده ملتی».
هم‌زمان با برگزاری تجمع روز دوشنبه، رئیس کانون عالی بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تأمین اجتماعی به استناد به نتایج یک تحقیق اعلام کرد: ۴۸ درصد بازنشستگان تامین اجتماعی هیچ‌گونه بیمه و مزایایی ندارند، ۵۲ درصد از درآمد و حقوق کافی برخوردار نیستند و ۳۴ درصد از خدمات بهداشت و درمان مناسب بی‌بهره هستند.
علی‌اصغر بیات روز دوشنبه به خبرگزاری مهر گفت: «خدماتی که بازنشستگان از صندوق‌های بازنشستگی دریافت می‌کنند، برابر نیست و به علت کمبود منابع مالی صندوق‌ها، کیفیت خدمات‌رسانی به این افراد در حال کاهش است».
پیش از این، سه‌شنبه ۳۱ مرداد ماه نیز صدها تن از بازنشستگان فرهنگی و دیگر ارگان‌های دولتی روز سه شنبه،‌ در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کرده بودند.
خبرگزاری دولتی ایرنا گزارش داده بود که این تجمع را بازنشستگان لشگری در اعتراض به اجرا نشدن مصوبه مجلس در زمینه همسان سازی حقوق بازنشستگان لشگری با شاغلین برگزار کردند.
یکی از تجمع کنندگان به ایرنا گفت: «مجلس مصوبه ای برای همسان سازی حقوق بازنشستگان لشگری با شاغلین داشته ولی هنوز این مصوبه اجرایی نشده و حقوق بازنشستگان بسیار کمتر از حقوق شاغلین است».
این تجمع با فراخوان گروه اتحاد بازنشستگان برگزار شده بود.
گزارش رسانه‌ها در ایران حاکی از نارضایتی بازنشستگان از وضعیت رفاهی و معیشتی‌شان است. این در حالیست که مقام‌های دولتی همواره قول‌هایی در مورد بهبود وضعیت آنها داده و در عین حال،‌ از افزایش مستمری بازنشستگان سخن گفته‌اند.
با این همه، ‌منتقدان دولت نسبت به تحقق این قول ها ابراز تردید کرده‌اند.

گرد و غبار در خوزستان و غرب ایران؛ ۳۰ برابر حد مجاز در آبادان

گرد و غبار در خوزستان و غرب ایران؛ ۳۰ برابر حد مجاز در آبادان


تصویر آرشیوی از میزان گرد و غبار در اهواز.
میزان غلظت گرد و غبار در برخی شهرستان‌های خوزستان و مناطق غربی ایران به اندازه‌ای افزایش یافته است که در آبادان به بیش از ۳۰ برابر حد مجاز رسید. در این ارتباط، شماری از مدارس و مراکز آموزشی در خوزستان٬ ایلام و کردستان نیز در روز سه‌شنبه نهم آبان، تعطیل شدند.
خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان٬ میزان گرد و غبار در ساعت هفت صبح روز سه‌شنبه در برخی شهرهای این استان را «بالاتر از میزان هشدار» گزارش کرد.
بر اساس این گزارش٬ میزان ذرات معلق گرد و غبار در آبادان در این ساعت، «۴۲۰۰ میکروگرم» بر مترمکعب، در شادگان «۱۷۸۵ میکروگرم» و در سوسنگرد، مرکز شهرستان دشت آزادگان٬ «۱۲۴۵ میکروگرم بر مترمکعب» گزارش شده است.
آلودگی هوا در اهواز نیز در ساعات اولیه صبح٬ سه‌شنبه «۲۳۹ میکروگرم بر مترمکعب» بوده است.
این در حالی است که به نوشته ایرنا٬ میزان «نرمال» ذرات معلق در هوا ۱۵۰ میکروگرم بر متر مکعب است.
مرکز ملی پایش و هشدار گرد و غبار هواشناسی خوزستان، کاهش شدید دید افقی در برخی مناطق این استان را به دلیل تاثیر «گرد و خاک ورودی از عراق» اعلام کرده است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا به نقل از روابط عمومی اداره کل مدیریت بحران استانداری خوزستان، به دلیل آلودگی بیش از حد هوا٬ مدارس ۹ شهرستان خوزستان در نوبت های صبح و عصر سه شنبه تعطیل شدند.
بر اساس این گزارش، پایان زمان کار اداره‌ها و دستگاه‌های دولتی در اهواز و شش شهرستان دیگر خوزستان (حمیدیه، کارون، باوی، دشت آزادگان، هویزه و شادگان) در روز سه‌شنبه ساعت ۱۲ اعلام شد.
بر اساس این گزارش٬ اداره‌های آبادان و خرمشهر نیز روز سه‌شنبه به دلیل شدت گردو غبار تعطیل بودند و مدیرکل بحران استانداری خوزستان نیز زمان کار اداره‌ها در روز چهارشنبه دهم آبان را تابع وضعیت هوا و اعلام میزان گرد و غبار از سوی هواشناسی اعلام کرد.
ایسنا در گزارش دیگری همچنین از تاخیر چهار پرواز ورودی و خروجی فرودگاه اهواز به‌دلیل وقوع پدیده گرد و غبار در این شهرستان خبر داد و نوشت که این تاخیرها به‌دلیل کاهش دید افقی در شهر اهواز که حدود ۵۰۰ متر بود٬ صورت گرفته است.
افزایش پدیده گرد و غبار در نقاط غربی ایران
افزایش پدیده گرد و غبار٬ علاوه بر خوزستان٬ نقاط غربی ایران را نیز درگیر کرده است.
کژال حبیب‌زاده، رئیس اداره امور آزمایشگاه‌های محیط زیست کردستان، روز سه‌شنبهاز قرار گرفتن وضعیت هوای سنندج در «شرایط خطرناک» خبر داد و گفت:‌ میزان این آلودگی در سنندج به «۹ برابر حد استاندارد رسیده است».
علیرضا منتشلو، مدیر روابط عمومی آموزش و پرورش کردستان، نیز از تعطیلی مدارس سنندج، سقز، مریوان، سروآباد، کامیاران، دهگلان و بانه «به علت وقوع پدیده گرد و غبار و بالا بودن غلظت آلایندگی هوا و براساس تصمیم مدیریت بحران»٬ خبر داده است.
ثریا قربانی٬ رئیس اداره نظارت و پایش محیط زیست استان کرمانشاه،‌ نیز گفت: هوای کرمانشاه امروز در وضعیت «بحران» قرار گرفت.
خانم قربانی با بیان اینکه «این اولین روز در سال جاری است که هوای کرمانشاه در وضعیت بحران قرار می‌گیرد»٬ وضعیت هوا در قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب را نیز «بحرانی» اعلام کرد.
گزارش دیگری نیز حاکی است به‌دلیل شدت ریزگردها، کمیته‌ اضطرار آلودگی هوای استان ایلام اعلام کرد که مدارس ایوان و مهران نیز در دو نوبت روز سه‌شنبه تعطیل است.
وقوع پدیده گرد و غبار و آلودگی هوا در حداقل ۱۰ استان در غرب، مرکز و جنوب ایران طی سال‌های اخیر٬ بارها باعث تعطیلی مدارس و اداره‌ها، لغو پروازها و ایجاد مشکلات تنفسی برای شماری از شهروندان شده است.
مقام‌های سازمان حفاظت محیط زیست ایران می‌گویند مسئولیت اصلی برای مهار کانون‌های گردوغبار در عراق برعهده دولت عراق است و ایران در بخش آموزش و توان‌افزایی با این کشور همکاری می‌کند.
وب‌سایت انتخاب٬ شهریورماه سال جاری به نقل از یک مقام سازمان حفاظت محیط زیست نوشته بود سالانه ۳۵ هزار تن در ایران بر اثر آلودگی هوا قربانی می‌شوند.
در این میان، محمد درویش، مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی این سازمان٬ مهم‌ترین علت افزایش آلودگی هوا را «استفاده بی‌مورد مردم از خودروهای شخصی» عنوان کرده و گفته است که «پرخاشگری، کندذهنی کودکان، چاقی مفرط و ناراحتی‌های گوارشی و سرطان» بخشی از عوارض آلودگی هوا است.

حسین فدایی، جایگزین ناطق نوری در دفتر بازرسی یزیدعلی خامنه ای رهبردزداد و جانی و فاسد ان ایران شد

حسین فدایی، جایگزین ناطق نوری در دفتر بازرسی یزیدعلی خامنه ای رهبردزداد و جانی و فاسد ان ایران شد


علی اکبر ناطق نوری و حسین فدایی

گزارش ها حاکی است که علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی در حکمی حسین فدایی، از چهره های اصولگرا را به عنوان رییس دفتر بازرسی خود منصوب کرده است.
به گزارش روز دوشنبه هشتم آبان خبرگزاری ایسنا، در این حکم علی خامنه ای از«زحمات»‌ علی اکبر ناطق نوری تشکر کرده است.
رهبر جمهوری اسلامی در ۱۷ دیماه سال ۱۳۶۸ علی اکبر ناطق نوری را به عنون رییس دفتر خود منصوب کرد.
دفتر بازرسی رهبر جمهوری آن گونه که خود به هنگام انتصاب علی اکبر ناطق نوری نوشته است کار «رسیدگی‌ و تفحص‌ در امور کارگزاران‌ و مجریان‌» را به عهده دارد.وی همچنین از این‌ دفتر به‌ «عنوان‌ آخرین‌ مرجع ‌شکوه‌ و دادخواهی‌» یاد کرده است.
خبر استعفای ناطق نوری از ریاست دفتر بازرسی رهبر را خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، روز ۲۸ اردیبهشت سال جاری به نقل از یک منبع آگاه منتشر کرد و نوشت که ناطق نوری مدتی پیش و پس از آن که «تصمیم گرفت در دفاع از حسن روحانی سخنرانی کند» از این سمت استعفا کرده است.
علی اکبر ناطق نوری از اعضای ارشد جامعه روحانیت مبارز و رقیب محمد خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۷۶ بود.
در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ اما خبرهایی درباره حمایت او از میرحسین موسوی، نامزد اصلاح‌طلبان منتشر شد.
حسین فدایی سابقه حضور در مجلس هفتم و هشتم مجلس از حوزه انتخابیه تهران را دارد. وی در دهه ۱۳۶۰ در جناح راست گروه مجاهدین انقلاب اسلامی حضور داشت.
حسین فدایی در دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی و دوران اصلاحات از اعضای اصلی «شورای هماهنگی نیروهای انقلاب» بود.
وی در گفت وگویی با خبرگزاری تسنیم گفته است بعداز اعترضات دانشجویی در ۱۸ تیرماه سال ۱۳۷۷ پس از دیدار با علی خامنه ای و ابراز نگرانی وی از روند امور،تصمیم به تشکیل «شورای هماهنگی نیروهای انقلاب» گرفته شد.
حسین فدایی اضافه کرده است که وی به همراه علی اکبر ناطق نوری،احمد توکلی، محمدرضا باهنر و حبیب الله عسگراولادی اعضای شورای مرکزی« شورای هماهنگی نیروهای انقلاب» را تشکیل می دادند.
حسین فدایی از سال ۱۳۷۵ تا سال جاری دبیر کل جمعیت ایثارگران بود. وی شهریورماه سال جاری از دبیرکلی این جمعیت کناره گیری کرد.

دوشنبه، آبان ۰۸، ۱۳۹۶

نقض حکم اعدام محمدعلی طاهری از سوی دیوان عالی کشور

نقض حکم اعدام محمدعلی طاهری از سوی دیوان عالی کشور

وکیل محمدعلی طاهری اعلام کرد که حکم اعدام موکلش از سوی دیوان عالی کشور "نقض" شده است. پرونده طاهری برای بررسی مجدد به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب ارجاع داده شده است. بسیاری از فعالان حقوق بشر خواهان آزادی طاهری هستند.
محمود علیزاده طباطبایی ، وکیل محمدعلی طاهری، بنیان‌گذار عرفان حلقه اعلام کرد که حکم اعدام موکلش از سوی شعبه ۲۳ دیوان عالی کشور نقض شده است.
خبرگزاری تسنیم در روز دوشنبه (۸ آبان/ ۳۰ اکتبر) در گفت‌وگویی با علیزاده نوشت که حکم پیشین دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه "نقض" شده و پرونده محمدعلی طاهری مجدداً به "دادگاه هم‌عرض" فرستاده شده است.
بیشتر بخوانید: «حکم اعدام محمدعلی طاهری صادر شده است»
شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب، طاهری را "مفسد فی‌الارض" شناخته و رای به اعدام او داده بود. به گفته علیزاده حال پرونده طاهری به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی احمدزاده ارجاع داده شده است.
طاهری در ۱۴ اردیبهشت سال ۱۹۹۰ بازداشت شد و دادگاه انقلاب او را به اتهام "توهین به مقدسات، مداخله غیرقانونی در امور پزشکی و درمان بیماران" به ۵ سال حبس ، پرداخت ۹۰۰ میلیون تومان جریمه نقدی و ۷۴ ضربه شلاق محکوم کرد.
Proteste zur Unterstützung des Mohammad Taheri in Frankfurt (DW/R. Pourhaji) تظاهرات حامیان محمدعلی طاهری در فرانکفورت آلمان
اما اتهام سنگین‌تری که دادگاه علیه طاهری عنوان کرد "افساد فی‌الارض از طریق منحرف کردن افراد" بود. حکم اعدام طاهری نیز با استناد به این اتهام و "اثبات جرم" صادر شد. حال این حکم از سوی دیوان عالی کشور نقض شده است و بررسی مجدد پرونده در دستور کار قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید: فعالان حقوق بشر ایران خواستار لغو حکم اعدام محمدعلی طاهری شدند
پیشتر شمار زیادی از شخصیت‌ها و نهادهای حقوق بشری، از جمله سازمان عفو بین‌الملل، خواستار آزادی طاهری شده‌ و نسبت به صدور حکم اعدام او ابراز نگرانی شدید کرده‌ بودند.
در مهر ماه امسال نیز ۱۸ فعال حقوق بشر و سیاسی در داخل ایران طی نامه‌ای خواستار لغو حکم اعدام محمدعلی طاهری شدند. به گفته آنان پرونده محمد‌علی طاهری "یکی از ناعادلانه‌ترین پرونده‌های قضایی و عقیدتی در ایران" است.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

باقری: با بازگشت تحریم‌ها خروج ایران از برجام قطعی است

باقری: با بازگشت تحریم‌ها خروج ایران از برجام قطعی است

به گفته بلندپایه‌ترین مقام نظامی ایران، در صورت بازگشت تحریم‌ها "با نام‌های دیگر" خروج ایران از برجام قطعی خواهد بود. وزیر خارجه ایران پیشتر برجام را سندی "محکم" خوانده و خروج از آن را تنها "یکی از گزینه‌ها" دانسته بود.
Iran Mohammad Bagheri, neuer Stabchef der iranischen Streitkräfte (gfun.ir) سرلشکر محمدحسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران
سرلشکر محمدحسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، روز دوشنبه (۸ آبان/ ۳۰ اکتبر) در جریان همایش ملی سازمان پدافند غیرعامل، از جمله با اشاره به جنگ ۸ ساله ایران و عراق گفت، ایران باید برخلاف آن دوران "از قبل برای همه تهدیدات برنامه" داشته باشد.
باقری افزود: «ما نباید مانند دوران هشت سال دفاع مقدس غافلگیر شویم، بلکه باید با توجه به عملکرد و آگاهی موجود در کشور به موقع در برابر تهدیدات تصمیم درست بگیریم».
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران در ادامه با اشاره به اینکه "هیچ‌یک از تصمیمات در مورد جنوب غرب آسیا بدون در نظر گرفتن نقش جمهوری اسلامی میسر نیست"، تشکیل گروه‌های تروریستی مانند داعش و النصره را کار "دشمنان" ایران خواند که به گفته او: «می‌خواهند محور مقاومت را نابود کنند و مرزهای ام‌القرای ما را به نابودی بکشانند».
"دشمن مفیدتر" برای جمهوری اسلامی
سرلشکر باقری پس از اشاره به همه‌پرسی استقلال کردستان عراق به عنوان "توطئه"‌ای برای "تجزیه کشورهای اسلامی" که "در نطفه خفه شد"، به راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران نیز پرداخت. او با اشاره تلویحی به دونالد ترامپ، "این دشمن" را به دلیل "صراحت لهجه"‌اش در قبال ایران، برای جمهوری اسلامی "بهتر و مفیدتر" دانست.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
بلندپایه‌ترین مقام نظامی جمهوری اسلامی همچنین ضمن اشاره به اینکه در فهرست تحریم‌های پیش‌بینی‌شده‌ی آمریکا علیه ایران "طیفی از عملیات و قوانین و تهدیدها" وجود دارد، گفت: «اگر تحریم ها برگردد خروج ایران از برجام قطعی است».
 Iran,Total, Ölabkommen (Irib)

این شرکت‌ها می‌توانند از سیاست ترامپ در قبال ایران آسیب ببینند

یک مقام سازمان پدافند غیرعامل: هکرها روزانه ۱۰ هزار حمله به ایران می‌کنند

یک مقام سازمان پدافند غیرعامل: هکرها روزانه ۱۰ هزار حمله به ایران می‌کنند


رئیس مرکز مطالعات راهبردی سازمان پدافند غیرعامل می‌گوید ایران روزانه با «۱۰ هزار» حمله از سوی هکر‌ها مواجه است.
به گزارش روز یک‌شنبه (هفتم آبان) خبرگزاری فارس٬ هوشنگ حاتمی در همایش استانی پدافند غیرعامل که در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری برگزار شد٬ این آمار را اعلام کرده است.
آقای حاتمی گفته با توجه به حجم این حملات٬ توجه به «پدافند پرتوی در بخش مسائل هسته‌ای کشور و پدافند زیستی در بخش سلامت و پژوهش کشاورزی» امری ضروری است.
او در سخنان خود اشاره‌ای به جزئیات این حملات نکرده و نگفته که هکر‌ها چه نهاد‌ها و حوزه‌هایی را هدف قرار می‌دهند.
با این وجود از سازمان انرژی اتمی ایران و نهاد‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای این کشور به عنوان یکی از مهم‌ترین اهداف هکر‌های بین‌المللی در سال‌های اخیر نام برده می‌شود.
در همین رابطه روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در خردادماه سال ۱۳۹۱ گزارش داده بود که تأخیر به وجود آمده در برنامه هسته‌ای ایران، نتیجه حمله سایبری مشترک اسرائیلی- آمریکایی است و بد افزار «استاکس نت» به روند غنی سازی اورانیوم در ایران ضربه زده است.
طبق این گزارش «استاکس نت» ابتدا در کوره هسته‌ای دیمونای اسرائیل آزمایش و کوره هسته‌ای دیمونا به مدت دو سال به «آزمایشگاهی» برای اطمینان از کار کردن بد افزار استاکس نت تبدیل شده بود.
مهر ماه سال ۱۳۹۵ هم خبرگزاری آسوشیتدپرس با اشاره به آتش‌سوزی‌های پیاپی در پتروشیمی‌های ایران گزارش داده بود تداوم این حوادث احتمال سوء‌ظن به هک شدن سیستم‌های پتروشیمی و خرابکاری‌های نرم‌افزاری در ایران را افزایش داده است.
مقام‌های جمهوری اسلامی برای مقابله با آنچه که «حملات بیولوژیک» و «حملات سایبری» می‌نامند از سال‌ها پیش اقدام به راه‌اندازی سازمانی به نام «پدافند غیرعامل» کرده‌اند.
آنها می‌گویند که ایران سال‌هاست که آماج انواع حملات بیولوژیک٬ سایبری٬ اقتصادی و محیط زیستی قرار دارد و باید سیستم دفاعی اهداف مدنظر مهاجمان در این کشور تقویت شود.
اول آبان ماه امسال نیز غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافندغیرعامل در همین رابطه اعلام کرده که سرور هیچ یک از شبکه‌های اجتماعی که ۳۰ میلیون کاربر دارند٬ نباید درخارج از کشور باشد و این موضوع «یک باید ملی است».
آقای جلالی تیر ماه سال ۱۳۹۴ هم گفته بود که «باید در کنار بهره‌گیری از فرصت‌های بیوتکنولوژی در حوزه کشاورزی مثل تراریختگی، به شدت مراقب تهدیداتش هم باشیم».
او افزوده بود که «در فضای پدافند غیرعامل، با مسئله‌ای به نام تهدیدات زیستی در فضای کشاورزی مواجه هستیم. معمولاً این مفهوم را با اصطلاح "اگروتروریسم" مطرح می‌کنند».
دوم شهریور ماه سال ۱۳۹۳ نیز محمود خسروی٬ معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت اعلام کرده بود که «روزانه ۵ تا ۸ میلیون حمله، اقدام به حمله و موارد مشکوک به حمله سایبری به سمت ایران وارد می‌شود».
رئیس سازمان پدافند غیرعامل ایران در هم اول تیر ماه همان سال از کشف حدود «۵۰ هزار حمله آگاهانه سایبری» در سال ۱۳۹۲ خبر داده و آمریکا و اسرائیل را به «تلاش برای تهدید سایبری ایران» متهم کرده بود.

یک مقام بهزیستی: هر ساعت ۴۹ نفر در ایران به زندان می‌افتند

یک مقام بهزیستی: هر ساعت ۴۹ نفر در ایران به زندان می‌افتند


ورودی بازداشتگاه اوین در تهران
یک مقام سازمان بهزیستی ایران می‌گوید در حالی که در سال ۵۸ در هر ساعت٬ «۱۰ نفر» در ایران به زندان می‌افتادند٬ این رقم در حال حاضر٬ به «۴۹ نفر در ساعت» رسیده است.
به گزارش روز یکشنبه (هفتم آبان) خبرگزاری ایسنا٬ مدیرکل بازرسی و ارزیابی عملکرد سازمان بهزیستی این موضوع را در همایش «سلامت اجتماعی با محوریت بهداشت روان خانواده» بیان کرد.
حسن موسوی چلک در اظهارات خود میزان جمعیتی که طی سال‌های اخیر در ایران٬ گرفتار «آسیب‌های اجتماعی» شده‌اند را «چندبرابر» گذشته اعلام کرد.
او این موضوع را «بسیار نگران‌کننده» خواند و گفت: «طبق آمارهای رسیده ، امروز در هر ساعت٬ ۴۹ نفر روانه زندان‌های‌ کشور می‌شوند٬ این در حالی است که در سال ۵۸ این آمار٬ ۱۰ نفر به ازای هر ساعت بود.»
آقای موسوی، میزان پرونده‌هایی قضایی در حال رسیدگی در ایران را «بیش از ۱۵ میلیون و ۲۰۰ پرونده» عنوان کرد و نسبت به افزایش خشونت در کشور هشدار داد.
او افزود که «متأسفانه امروز خشونت در جامعه به حدی شده که شاهد سالمند آزاری هستیم».
این مقام سازمان بهزیستی در ادامه اظهارات خود با «نامناسب» خواندن وضعیت طلاق در ایران٬ شمار مصرف‌کنندگان دائمی مواد مخدر در کشور را «دو میلیون و ۸۰۰ هزار نفر» اعلام کرد.
به گفته او، «۲۳ تا ۲۵ درصد مردم حداقل یک اختلال روانی دارند٬ یعنی به ازای هر چهار نفر حداقل یک فرد دچار اختلالات روانی است».
مدیرکل بازرسی و ارزیابی عملکرد سازمان بهزیستی همچنین به زندگی «بیش از ۱۹ میلیون نفر در یک‌هزار و ۱۰۰ محله ناکارآمد» در کشور اشاره کرد.
او بدون اینکه به فرد یا نهاد خاصی اشاره کند٬ افزود که «باید در حوزه اجتماعی با مردم صادق و شفاف باشیم و پرداختن به آسیب‌های اجتماعی را سیاه‌نمایی حساب نکنیم».
اظهارات این مقام سازمان بهزیستی در حالی بیان شده که پیش‌تر نیز شمار دیگری از مقام‌های رسمی از جمله علی لاریجانی٬ رئیس مجلس شورای اسلامی گفته بودند که میلیون‌ها نفر در ایران درگیر اسیب‌های اجتماعی هستند.
در ایران از اعتیاد٬ طلاق٬ فقر٬ بیکاری٬ کودک‌آزاری٬ خودکشی٬ سرقت٬ ترک تحصیل٬ بی‌خانمانی٬ تمایلات جنسی غیرمتعارف و... به عنوان مصادیق آسیب‌های اجتماعی نام برده می‌شود.
به تازگی اخبار متعددی از این نوع آسیب‌ها به ویژه جرایمی در ارتباط با کودکان و جرایم خشن در نقاط مختلف ایران در رسانه‌ها و یا شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.
آقای لاریجانی مردادماه سال ۹۵ گفته بود که ۱۸ میلیون نفر در ایران درگیر آسیب‌های اجتماعی هستند.
پیش از او نیز علیرضا حمیدی‌فر، مدیرکل مشاوره و مددکاری معاونت اجتماعی ناجا، اعلام کرده بود که «آسیب‌های اجتماعی در ایران به شدت رو به افزایش است و باید برای کنترل و حل آن اقداماتی صورت گیرد.»
عبدالرضا رحمانی فضلی٬ وزیر کشور نیز در خردادماه سال گذشته در صحن علنی مجلس گفته بود که آیت‌الله علی خامنه‌ای در جلسه‌ای به وی گفته که جمهوری اسلامی در زمینه کاهش آسیب‌های اجتماعی و رفع آنها «۲۰ سال» عقب است.
به گفته وی٬ سالانه ۶۰۰ هزار ایرانی زندانی می‌شوند و ایران با مشکلاتی چون حاشیه‌نشینی ۱۱ میلیون نفر، بیکاری سه و نیم میلیون شهروند و اعتیاد یک و نیم میلیون نفر دست و پنجه نرم می‌کند.
به گفته علی مطهری، نایب رئیس مجلس نیز رهبر جمهوری اسلامی پس از شنیدن گزارش مربوط به آسیب‌شناسی اجتماعی در ایران به گریه افتاده است.
آقای مطهری افزوده بود که «شنیدم رهبری خودشان شش ساعت وقت گذاشته‌اند و گزارش را شنیدند و در آخر گفتند که خودشان مسئولند و در برخی حوزه‌ها نیز اشک ریخته و گریه کرده‌اند».
از فقر به عنوان مهم‌ترین علت آسیب‌های اجتماعی در ایران نام برده می‌شود. سال گذشته علی‌اکبر سیاری٬ نماینده وزارت بهداشت در جلسه ستاد ملی ساماندهی امور جوانان اعلام کرده بود که ۳۰ درصد از مردم ایران «گرسنه» هستند.

سخنگوی دستگاه قضایی: ممکن است محدودیت‌های خاتمی افزایش یابد

سخنگوی دستگاه قضایی: ممکن است محدودیت‌های خاتمی افزایش یابد


محمد خاتمی از زمان انتخابات مناقشه‌برانگیز سال ۸۸، تحت محدودیت‌های شدید از جمله محدودیت‌های رسانه‌ای قرار دارد.
غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی دستگاه قضایی ایران، روز یکشنبه تأکید کرد محدودیت‌های جدید اعمال شده بر محمد خاتمی، مربوط به دادسرای ویژه روحانیت است و به نقل از دادستان ویژه روحانیت گفت که این محدودیت‌ها ممکن است تشدید شود.
در نشست خبری روز یکشنبه هفتم آبان، آقای اژه‌ای از جمله در برابر سؤالی در مورد محدودیت‌های جدید رئیس‌جمهور پیشین ایران، محمد خاتمی، و عدم اجازه برای حضور او در نشست بنیاد باران قرار گرفت.
بنیاد باران نهادی است که محمد خاتمی پس از پایان گرفتن دوره ریاست‌جمهوری‌اش تأسیس کرد و اخیراً گزارش شده که مأموران امنیتی به دلیل محدودیت سه ماهه اعمال شده بر رئیس‌جمهور پیشین ایران، از حضور او در نشست این بینیاد جلوگیری کرده‌اند.
اما روز یکشنبه سخنگوی دستگاه قضایی گفت که این محدودیت‌ها مربوط به دادسرای ویژه روحانیت است و به نقل از دادستان ویژه روحانیت گفت که این محدودیت‌ها ممکن است «بعد از سه ماه ادامه پیدا کند یا نکند و اینکه شاید هم محدودیت زیاد شود».
دادسرای ویژه روحانیت نهادی خارج از قانون اساسی جمهوری اسلامی است که دادستان و رئیس آن با حکم مستقیم رهبر جمهوری اسلامی تعیین می‌شود و به اتهام‌های روحانیان رسیدگی می‌کند.
در حال حاضر دادستان ویژه این دادسرا ابراهیم رئیسی، از مقام‌های پیشین قضایی و رقیب اصلی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری گذشته است.
پیشتر هم دادستان تهران در مورد برخی از محدودیت‌های اعمال شده بر محمد خاتمی اعلام کرده بود که چنین محدودیت‌هایی توسط دادسرای ویژه تعیین شده است.
محمد خاتمی رئیس‌جمهور پیشین ایران، از زمان انتخابات مناقشه‌برانگیز ریاست‌جمهوری در سال ۱۳۸۸، تحت محدودیت‌های شدید از جمله محدودیت‌های رسانه‌ای قرار دارد و این محدودیت‌ها عملاً با به قدرت رسیدن حسن روحانی در سال ۹۲ تشدید شده است.
رئیس‌جمهور پیشین ایران در هر دو انتخابات اخیر در سال‌های ۹۲ و ۹۶ از حامیان اصلی حسن روحانی بود، اما در حالی که مقام‌های قضایی بخشی از محدودیت‌های رسانه‌ای آقای خاتمی را ناشی از تصمیم شورای عالی امنیت ملی می‌دانند، حسن روحانی به عنولن رئیس این شورا قادر نبوده در این زمینه تغییری ایجاد کند.
اخیراً و پس از آنکه گفته شد مأموران امنیتی محدودیت‌هایی سه ماهه را برای حضور آقای خاتمی در نشست‌ها و مجامع مختلف ابلاغ کرده‌اند، برخی نمایندگان مجلس ابراز عقیده کرده‌اند که نظر به این شرایط، رئیس‌جمهور پیشین ایران عملاً در شرایط حصر قرار دارد.
سخنگوی قوه قضائیه ایران در نشست خبری روز یکشنبه خود به موضوع دیگری در ارتباط با محمد خاتمی هم اشاره کرد؛ سرنوشت شکایت او از محمدرضا نقدی، معاون فرهنگی-اجتماعی سپاه پاسداران.
وکیل محمد خاتمی در دی ماه سال گذشته خبر داده بود که رئیس‌جمهور پیشین ایران از محمدرضا نقدی به دلیل اتهام «دریافت پول از پادشاه عربستان برای فعالیت سیاسی» شکایت کرده است.
این اتهام در سال‌های اخیر بارها از زبان محمدرضا نقدی، رئیس پیشین سازمان بسیج ایران، تکرار شده و تأکید دوباره بر آن در گفت‌وگویی با روزنامه شرق زمینه‌ساز شکایت محمد خاتمی شد.
در این گفت‌وگو خبرنگار شرق پس از تکرار این اتهام از سوی آقای نقدی، یادآور می‌شود که چنین ادعایی تکذیب شده است و آقای نقدی در پاسخ می‌گوید که اگر تکذیب شده «از من شکایت کنند و مرا محاکمه کنند».
در این زمینه در اسفند ماه سال گذشته محمد انجام، وکیل آقای خاتمی، خبر داد که شعبه رسیدگی‌کننده به شکایت او، این شکایت را از طریق دفتر ویژه ستاد کل نیروهای مسلح مستقر در دفتر رهبر جمهوری اسلامی به محمدرضا نقدی ابلاغ کرده است.
اکنون غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه ایران، گفته است که این پرونده هنوز در مرحله رسیدگی در دادسراست و کیفرخواستی در این زمینه صادر نشده است.

وزارت خارجه ایران: روحانی درخواست ترامپ را برای دیدار رد کرد


ادعا شده که «ابراز تمایل طرف آمریکایی» برای دیدار دونالد ترامپ و حسن روحانی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل صورت گرفته است.
وزارت خارجه ایران مدعی است که حسن روحانی در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، درخواست دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا را برای دیدار و گفت‌وگو رد کرده است.
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران، شامگاه یکشنبه در واکنش به یادداشتی در خبرگزاری فارس در مورد رد درخواست دیدار دونالد ترامپ از سوی حسن روحانی، ادعا کرد که «چنین تمایلی از سوی طرف آمریکایی مطرح شد اما مورد تأیید رئیس‌جمهور ایران قرار نگرفت».
در سخنان آقای قاسمی در این زمینه اشاره‌ای به جزئیات بیشتر و زمان دقیق این موضوع نشده و مقام‌های آمریکایی تا کنون واکنشی به این ادعا نشان نداده‌اند.
هر دو رئیس‌جمهور امسال در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی داشتند، اما سخنرانی آنها در دو روز متفاوت برنامه‌ریزی شده بود.
علاوه بر آن هیچ یک از دو رئیس‌جمهور در زمان سخنرانی دیگری در مجمع عمومی سازمان ملل حاضر نبودند.
در عین حال سخنرانی امسال دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل، سرشار از انتقادهایی از رفتار حکومت ایران بود، آنجا که آقای ترامپ تأکید کرد «نباید اجازه داد رژیم جنایتکار ایران به اقدامات بی‌ثبات کننده‌اش ادامه دهد».
او در این زمینه تصریح کرد که «حکومت ایران، یک دیکتاتوری فاسد را در پشت نقاب دمکراسی دروغین پنهان کرده و یک کشورِ به لحاظ تاریخی غنی و ثروتمند را به کشوری یاغی با اقتصادی تهی بدل کرده است که اکنون صادرات اصلی آن خشونت، خونریزی و هرج و مرج شده است».
او علاوه بر این تصریح کرد که «مردم ایران دیر زمانی است که بیش از همه قربانی رهبران این کشور هستند».
از زمان قطع روابط ایران و آمریکا در سال ۱۳۵۸، دو کشور هیچ گاه در سطح سران دیداری برگزار نکرده‌اند، گرچه تماس‌های رودررو و مستقیم وزیران خارجه دو کشور در زمان گفت‌وگوهای هسته‌ای از عوامل اصلی دستیابی به توافق هسته‌ای وین بود.
در عین حال در سال ۹۲ در اولین حضور حسن روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل، در رویدادی بی‌سابقه او و رئیس‌جمهور وقت آمریکا، باراک اوباما، تلفنی گفت‌وگو کردند. رویدادی بی‌سابقه در روابط ایران و آمریکا در چند دهه اخیر که البته مورد نکوهش منتقدان داخلی حسن روحانی قرار گرفت.
دولت کنونی آمریکا، ایران را حکومتی غیر قابل اعتماد می‌داند که «رفتارهای مخرب و بی‌ثبات‌کننده‌اش» در منطقه، ناقض اهداف توافق هسته‌ای است. از این رو دولت آقای ترامپ که اخیراً در چارچوب راهبردی جدید در قبال ایران، حاضر به تأیید پایبندی تهران به توافق هسته‌ای نشده، خواهان اصلاحاتی در توافق هسته‌ای است که جنبه‌های دیگر رفتار ایران را نیز در بر بگیرد.
ایران نیز برای سال‌ها آمریکا را دشمن شماره یک خود معرفی کرده و حتی در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما که آمریکا رویکرد میانه‌روتری به ایران داشت، رهبر ایران این رویکرد را پنهان کردن دست چدنی در دستکش مخملی توصیف کرد.
آیت‌الله خامنه‌ای در خرداد ماه امسال هم تنها چند هفته پس از انتخاب مجدد حسن روحانی به ریاست جمهوری به دولت توصیه کرد که در اداره کشور از تجربیاتی چون اعتماد نکردن به آمریکا استفاده شود.

عربستان: ایران مانع اصلی صلح در یمن است؛ ایران: این ادعا بی‌اساس است

عربستان: ایران مانع اصلی صلح در یمن است؛ ایران: این ادعا بی‌اساس است


کودک یمنی در بیمارستانی در صنعا؛ نبردهای یمن این کشور را در مرز یکی از بدترین همه‌گیری‌های وبا قرار داده‌است
وزیر خارجه عربستان، ایران را متهم کرده‌است که «مانع اصلی» در تلاش‌ها برای بازگرداندن صلح به کشور بحران‌زده یمن است. وزارت خارجه ایران این اظهارات را رد کرده و آن را «مضحک» توصیف کرده‌است.
عادل جبیر، وزیر خارجه عربستان، هفتم آبان ماه در آغاز نشست اعضای ائتلاف به رهبری ریاض، که مشغول نبرد با حوثی‌ها در یمن است، گفته «ایران به حوثی‌ها و [هواداران رئیس‌جمهوری پیشین یمن علی عبدالله] صالح، جنگ‌افزار می‌دهد».
این مقام سعودی افزوده است که تهران «در عین حال تلاش‌ها برای پایان دادن به بحران در یمن را، با عقیم‌گذاشتن مذاکرات میان دولت مشروع [یمن] و شبه‌نظامیان [مخالف]، نابود کرده‌است».
عبدربه منصور هادی، رئیس‌جمهوری یمن، که همچنان از منظر سازمان ملل رئیس دولت مشروع یمن به شمار می‌رود، در پی شورش حوثی‌ها و هواداران صالح، از صنعا به عدن و سپس به عربستان رفت. پس از آن بود که عربستان ائتلافی تشکیل داد و در حمایت از نیروهای حامی هادی، وارد نبردهای یمن شد. مقام‌های ایران، با وجود آن‌که ارسال سلاح برای یمن را -در مواردی که محموله‌ای کشف شده- رد کرده‌اند، اما حمایت خود را حوثی‌های شیعه‌مذهب در یمن پنهان نمی‌کنند.
در ماه‌های گذشته نبردها همچنان ادامه داشته؛ در حالی‌که حوثی‌ها و متحدان آن صنعا را در کنترل دارند و متحدان هادی و دولت او در جنوب مستقر شده‌اند، کشور یمن در مرز یکی از بدترین بحران‌های معاصر قرار گرفته‌است، بیماری وبا فراگیر و بسیاری از شهروندان آواره شده‌اند.
وزیر خارجه عربستان، حوثی‌ها را متهم کرد که کشور خود را به گرسنگی و فقر کشانده و جلوی دسترسی بیش از چهار میلیون کودک به آموزش و تحصیلات را گرفته‌اند.
از سوی دیگر ایران می‌گوید اظهارات وزیر خارجه عربستان «بی‌اساس» و «مضحک» است.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، هشتم آبان ماه گفته حل مشکلات یمن «در گرو توقف جنگ و ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه و گفت‌وگوی فراگیر بین همه گروه‌های یمنی» است. آقای قاسمی با اشاره به ورود ائتلاف به رهبری عربستان به نبردها، افزوده که جمهوری اسلامی «از نخستین ساعات این تجاوز آن را محکوم کرده و خواستار توقف جنگ شده بود».
سخنگوی وزارت خارجه ایران می‌گوید این عربستان و ائتلاف به رهبری آن کشور است که «مدارس و بیمارستان‌ها را تخریب کرده» و «مردم را محاصره کرده و به آن‌ها گرسنگی می‌دهد».
سازمان‌های مدافع حقوق بشر، از جمله سازمان عفو بین‌الملل می‌گویند مرگ غیرنظامیان در نبردهای یمن طی حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی و نیز حملات متقابل حوثی‌ها و متحدان آنها از یک سو و مخالفان آنها از سوی دیگر، شواهدی از «وقوع جنایت جنگی» به دست می‌دهد. این سازمان‌ها در عین حال خواستار فشار بر طرف‌های نبرد، پایان دادن به نیروگیری حوثی‌ها از میان کودکان، و یا محدودیت‌های تسلیحاتی علیه عربستان، برای پایان دادن به حملات شده‌اند.
سازمان ملل گزارش داده‌است که بیش از ده هزار نفر در جریان نبردهای زمینی و حملات هوایی در یمن کشته شده‌اند که بسیاری از آن‌ها غیرنظامی هستند. یک گزارش تازه از سوی این سازمان شورشیان حوثی و نیز ائتلاف به رهبری عربستان را مسئول قربانی‌شدن غیرنظامیان از جمله صدها کودک، تخریب بیمارستان‌ها و مدرسه‌ها، معرفی کرده‌است.
سازمان ملل متحد می‌گوید در تلاش برای یافتن «راه‌حلی فراگیر» برای بحران است. مذاکرات گذشته برای پایان‌دادن به نبردها بی‌نتیجه ماندند.

یکشنبه، آبان ۰۷، ۱۳۹۶

نمایندگان طویله ولایت وقیح به وزیران پیشنهادی نیرو و علوم رای اعتماددادند

نمایندگان طویله ولایت وقیح به وزیران پیشنهادی نیرو و علوم رای اعتماددادند

رضا اردکانیان با ۲۲۵ رای موافق، وزیر نیروی دولت دوازدهم شد. منصور غلامی که معرفی‌اش به عنوان وزیر علوم اعتراضاتی را برانگیخته بود ۱۸۰ رای موافق کسب کرد. آرای مخالف: غلامی ۸۲، اردکانیان ۳۸.
نمایندگان مجلس در جلسه یکشنبه هفتم آبان به دو وزیر پیشنهادی حسن روحانی رای اعتماد دادند. منصور غلامی با ۱۸۰رای موافق، ۸۲ رای مخالف و ۱۴ رای ممتنع، به مقام وزارت علوم رسید. رضا اردکانیان ۲۲۵ رای موافق، ۳۸ رای مخالف و ۱۳ رای ممتنع، وزیر نیرو شد.
رضا اردکانیان وعده کرد که سند جامع آب را تدوین و اجرا کند. منصور غلامی نیز خود را فرزند اصلاحات خواند و گفت که نگاه امنیتی به دانشگاه‌ها را حذف می‌کند.
اصولگرایان مجلس بر سر انتخاب غلامی توافق کرده بودند. طبق اعلام امیر خجسته، عضو فراکسیون نمایندگان ولایی، آنها با وزارت منصور غلامی ۱۰۰درصد  و با وزارت رضا اردکانیان صورت ۷۰ درصد موافق بوده‌اند.
اما فراکسیون امید که حامی وزارت رضا اردکانیان بود، رای به غلامی را به تشخیص فردی واگذار کرد. پروانه مافی، عضو این فراکسیون به خبرگزاری خانه ملت گفت: «به جهت اظهارات متفاوت موافق و مخالف اعضای فراکسیون درباره آقای غلامی، قرار شد رای فراکسیون در اختیار افراد باشد به این صورت که هر عضو فراکسیون به تشخیص خود به وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری رای دهد.»
 فاطمه ذوالقدر، عضو این فراکسیون گفته که ۹ نفر از اعضای فراکسیون به غلامی رای مثبت دادند. محمود صادقی، نماینده اصلاح‌طلب تهران پیش‌تر گفته بود که همه گزینه‌های پیشنهادی این فراکسیون برای وزارت علوم رد شده‌اند.
منصور غلامی در حالی رای اعتماد گرفت که ۱۴۲ تشکل دانشجویی، ۵۲۵ فعال نشریات دانشجویی، بیش از سه هزار فعال ستاد انتخاباتی روحانی و ۵۰ استاد دانشگاه صنعتی شریف، نسبت به معرفی او معترض بودند.
در بیانیه ۱۴۲ تشکل دانشجویی با اشاره به روش‌های قهری منصور غلامی در مقام رئیس دانشگاه بوعلی همدان آمده بود: «در کادر مدیریتی دانشگاه و به طور اخص معاونت فرهنگی، افرادی را به کار گماشته‌اند که رویه‌های سرکوب‌گرانه علیه دانشجویان منتقد دارند و با سیاست‌های کلان دولت هم‌چون رویه‌های دیپلماتیک نیز ضدیت آشکار داشته‌اند.»
منصور غلامی خود را فرزند انقلاب، فرزند جهاد سازندگی، جهاد دانشگاهی و نهادهای و تشکل‌های صنفی و علمی خواند و در واکنش به اعتراضات و انتقادها گفت: «با عمده نگرانی‌ها نظرات منتقدین احساس همدلی می‌کنم اگرچه در بسیاری از موارد به اعتبار اعتقادات و پیشینه‌ام خود را مصداق آنها نمی‌بینم ولی به صراحت می‌گویم اصولگرا و اصلاح‌طلب، استاد،‌ دانشجو و نماینده و مدیر در هر جا حق دارند حساس و منتقد باشند.»
او افزود که برای ایجاد تحول آمده است: «تلاش من برای ارتقای وضع موجود دانشگاه‌ها و جلب مشارکت خانواده بزرگ آموزش عالی با محوریت قانون، تفاهم همگانی و کاستن از نگاه امنیتی به آن است.»
غلامی وعده کرد که تشکل‌های دانشجویی را توسعه دهد و از ظرفیت‌های آنها برای کمک به اداره بهتر دانشگاه‌ها استفاده کند. توجه ویژه به نقش‌آفرینی زنان در فرایند توسعه اجتماعی از دیگر وعده‌ها در برنامه غلامی بود.
حسن روحانی، صبح یکشنبه در دفاع از منصور غلامی گفته بود که برای انتخاب وزیر علوم حوصله و تعامل کرد: «اما از معیارهایم کوتاه نیامدم. آزادی دانشگاه و امنیت دانشجویان با هیچکس معامله نکرده و نخواهم کرد.»
حمیده زرآبادی، نماینده مردم قزوین در مخالفت با غلامی و خطاب به روحانی گفت: « آقای رئیس جمهور آیا صدای دانشجویان دانشگاه‌های تهران، اصفهان، قزوین و استان‌های دیگر را شنیده‌اید؟ آیا دانشگاه امن نه امنیتی که می‌گویید اینگونه محقق می‌شود؟»
رضا اردکانیان در حالی با ۲۲۵ رای موافق به وزارت نیرو رسید که فراکسیون‌های امید و مستقلین ولایی او را پس از رایزنی و حضور در کمیسیون کشاورزی، فرد مناسبی برای مدیریت بحران آب ارزیابی کرده بودند.
اردکانیان مدرک دکترای خود در رشته مدیریت منابع آب را دو دهه پیش از دانشگاه مک‌مستر کانادا دریافت کرده و در وزارت نیرو پست‌های مختلفی تا سطح معاونت وزیر داشته است. او در پروژه‌ها و برنامه‌های مختلفی در حوزه مدیریت منابع آبی با نهادهای بین‌المللی و سازمان ملل متحد همکاری می‌کند.

صالحی: آمانو قصد ندارد از سایت‌های هسته‌ای ایران بازدید کند

صالحی: آمانو قصد ندارد از سایت‌های هسته‌ای ایران بازدید کند

علی اکبر صالحی گفت که آمانو تقاضایی برای بازدید از سایت‌های هسته‌ای ایران نداده است. آمانو در تهران با رئیس جمهور روحانی دیدار خواهد کرد. سرنوشت برجام مهمترین محور دیدار آمانو از ایران است.
علی اکبر صالحی پس از دیدار با یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به خبرنگاران گفت: «آقای آمانو به درخواست خودشان و با توجه به شرایط اهمیت برجام و مسائلی که اخیرا در آمریکا اتفاق افتاده است به ایران آمدند.»
مدیر سازمان انرژی اتمی ایران گفت: «ما نسبت به گزارش‌های آژانس و بازرسی‌های آژانس اظهار رضایت کردیم که آژانس تا امروز به طور مستقل ۸ بار درباره اجرای برجام و التزام ایران به تعهداتش گزارش داده است و ما امیدواریم با همین روش آژانس به کار خود ادامه دهد.»
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
به گزارش خبرگزاری دانشجویی (ایسنا) صالحی تصریح کرد: «آقای آمانو عزمش را جزم کرده تا درباره حل و فصل مشکلاتی که امروزه مطرح شده به سهم خود قدمی بردارد.»
سفر در مرحله‌ای حساس
یوکیو آمانو، سرپرست آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، شامگاه شنبه (۶ آبان / ۲۸ اکتبر) وارد تهران شد و مورد استقبال مقامات جمهوری اسلامی قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری‌ها دو موضوع در مرکز مذاکرات آمانو با سران ایران قرار دارد: گسترش روابط دوجانبه میان ایران و آژانس اتمی و همچنین سرنوشت توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های بزرگ (برجام)، با توجه به تردیدهایی که دولت ترامپ در آن ایجاد کرده است.
بیشتر بخوانید: آمانو: ایران در حال اجرای برجام است
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در این رابطه گفت که آژانس بارها همکاری کامل ایران با آژانس را تأیید کرده و این دیدار می‌تواند در راستای "تقویت دوباره برجام" باشد.
کمالوند در گفتگویی با تلویزیون صدا و سیمای ایران بار دیگر تأیید کرده است: «آژانس به همه سایت‌های مرتبط با برنامه‌های هسته‌ای ایران دسترسی دارد.» او در عین حال امکان بازرسی آژانس از تأسیسات نظامی اما غیرهسته‌ای ایران را به کلی منتفی دانسته است.
کمالوند افزوده است که ایران انتظار دارد که آژانس اتمی وظایفش در رابطه با فعالیت‌های هسته‌ای ایران را "به طور حرفه‌ای، مستقل و بدون پذیرش فشارهای سیاسی" به درستی انجام دهد.
بیشتر بخوانید: کمالوندی: بازرسی از مراکز نظامی در برجام نیست
در برابر، نهاد تحت ریاست آمانو از سوی امریکا زیر فشار است تا کنترل بیشتری بر فعالیت هسته‌ای ایران صورت گیرد.
روز جمعه  ۱۳ سناتور در نامه‌ای به نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل، از وضعیت کنونی بازرسی‌ها و عدم احراز "راستی‌آزمایی عملکرد ایران" ابراز نگرانی کردند و با استناد به توافق هسته‌ای گفتند که ایران طبق توافق‌نامه باید در "هر مکان و زمانی که لازم باشد" امکان بازرسی از تأسیسات نظامی خودش را فراهم کند.
بیشتر بخوانید: شماری از سناتورهای آمریکا خواهان نظارت دقیق‌تر بر تأسیسات ایران شدند
دو هفته پیش از آن، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، گفته بود که نمی‌تواند پایبندی ایران به برجام را تایید کند و از آژانس خواست نظارت دقیق‌تری بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران داشته باشد.
default

گزارش تصویری از روزی که برجام اجرایی و تحریم‌ها علیه ایران لغو شد

معمای سدهای گم‌شده‌ی ایران

معمای سدهای گم‌شده‌ی ایران


۶۴۷ سد یعنی بیش از نیمی از سدهای کشور فاقد داده‌های کامل درباره‌ی پيمانکار یا مشاور یا هر دو هستند
پایگاه داده باز ایران، پروژه نوآوری است برای جمع‌آوری داده‌های مربوط به ایران در یک جا و ارائه آن‌ها در قالب‌هایی که به راحتی قابل دسترس باشند. رادیو فردا با همکاری این نهاد مجموع مقالاتی را منتشر می‌کند.
سال‌هاست که ايران بودجه عظيمی را صرف سرمایه‌گذاری روی سدسازی می‌کند. بعضی از کارشناسان گفته‌اند که پس از سال ۱۳۵۷، سدها از حیث سرمايه‌گذاری پس از طرح‌های نفتی قرار داشته‌اند. در واقع، اکبر هاشمی رفسنجانی در دوره ریاست جمهوریش به طور متوسط هر ۴۵ روز يک سد را افتتاح می‌کرد که سبب شد عنوان «سردار سازندگی» را به او بدهند.
حالا ایران به مدت بیش از یک دهه است که به خاطر عواقب زیست‌محیطی برنامه‌های سدسازی‌اش آماج انتقاد قرار گرفته است. پژوهش‌های اخیر مثل گزارش «بهشت گمشده» منتشر شده در سال ۱۳۹۶ در اسمال‌مديا Small Media، بحران ادامه‌دار زيست‌محیطی ايران را بررسی می‌کند که در آن شماری از سازمان‌ها و دانشگاهيان به دریاچه‌ها و رودخانه‌های در حال خشک شدن، به عنوان نمونه‌هایی روشن از سوء مديریت آب طی این سال‌ها اشاره کرده‌اند.
برای تحقیق بيشتر در موضوع سوءمديریت آب، تيم اسمال مديا به کاوش در وب‌سايت شرکت مديریت منابع آب ايران که از سازمان‌های وزارت نيروست پرداخت تا مجموعه‌ داده‌های آن‌ را برای ۱۱۵۵ سد ايران به دست بیاورد. اما نتيجه‌ای که حاصل شد این بود که شماری از اطلاعات کلیدی در بسیار موارد مفقود بودند. در واقع، تنها ۱۰۰ سد در اين پایگاه داده‌ها مجموعه‌ی کاملی از اطلاعات را داشتند. ما با قاطعيت نمی‌توانيم تحليل کنيم که آيا این فقدان اطلاعات از اساس به خاطر فساد موجود در سیستم باشد اما می‌توانیم آن مواردی را که غايب‌اند، و فقدان شفافيتی را که حول ساخت و ساز سدها در ایران وجود دارد، برجسته کنيم.
این نکته به خصوص از اين جهت مهم است که ادعاهای گسترده‌ای وجود دارد مبنی بر اين‌که سپاه پاسداران جمهوری اسلامی از شرکت مهندسی خاتم الانبياء – يکی از چندين شرکت پوششی‌اش – استفاده کرده تا تحريم‌هایی را که سازمان ملل و اتحاديه‌ی اروپا علیه‌اش اعمال کرده بودند، دور بزند. علاوه بر اين، با توجه به ساخت و ساز سریع سدها در دوره‌ی اکبر هاشمی رفسنجانی (۱۳۶۸-۱۳۷۶)، دوره‌ی محمد خاتمی (۱۳۷۶-۱۳۸۴) و دوره‌ی محمود احمدی‌نژاد (۱۳۸۴-۱۳۹۲) که در اين دوره‌ها به طور ميانگین هر سال یک سد ساخته شده است. برای توجيه صرف هزینه‌‌ی انجام شده، شفافيت بيشتر درباره‌ی اين‌که چه کسی اين‌ سدها را ساخته و ساخت‌اش چه مدت طول کشیده و چگونگی ارزیابی‌های آنها، مهم است.
اما وقتی در سال ۱۳۹۲ حسن روحانی به رياست جمهوری رسيد، ساخت و ساز سد متوقف شد. با تعداد ميانگين راه‌اندازی ۳۵ سد در سال در دوره‌ی ۱۳۶۸ تا ۱۳۹۲، اين تغيير ناگهانی در سياست زیست‌محيطی نشانه تفاوتی آشکار با رهيافت اسلاف او به سدسازی است. اين توقف ناگهانی هم‌چنين نشان می‌دهد که ضرورتی برای سدسازی بی‌پايانی که در دو دهه‌ی قبل انجام می‌شد نيست. در واقع، صاحب‌نظران گفته‌اند که برای ايجاد تغيير مثبت در محيط زيست ایران باید بیش از ۵۰۰ سد را که در طی این دوره ساخته شده‌اند از کار خارج کرد. اين يعنی کنار گذاشتن يا متوقف کردن ساخت اکثریت ۸۷۳ سدی که پس از سال ۱۳۶۸ ساخت‌شان آغاز شده بود.
در نتيجه، روشن است که ساخت و ساز سریع سد، به طور کلی، بر آبراهه‌های ایران و محيط زیست آثار منفی گذاشته است. اما رسيدن به درکی کلی از سدهايی که ساخته شده‌اند فرايندی دشوار است. چنان‌که ذکرش رفت، به رغم کنکاش در مجموعه‌ی داده‌های «کامل» ۱۱۵۵ سدی که فعلاً در کشور موجودند يا هنوز در دست ساخت‌اند، این داده‌ها کامل نیست. در آن‌چه در زیر می‌آيد، مواردی را که مفقودند برجسته‌ کرده‌ايم.
چه کسی سدهای ايران را می‌سازد؟
علاوه بر مزايای بدیهی سدسازی برای سپاه پاسداران و وابستگان آن از حیث درآمدزایی، پرسش‌هایی درباره‌ی ماهيت نيمه‌نظامی سدها نيز طرح شده است. گفته شده است که سدسازی گسترده در ایران که اغلب اوقات به دست وابستگان سپاه پاسداران انجام می‌شود، به صورت مکانيزمی دفاعی رخ داده است تا اطمینان حاصل شود که کشور در صورت درگیری طولانی‌مدت نظامی کنترل فراوانی بر منابع آبی‌اش داشته باشد. نفوذ سپاه پاسداران بر منابع آبی کشور چيزی است که نشان دادن آن مهم است. اما، بيش از نیمی از سدهای موجود در مجموعه‌ی داده‌ها یا نام پیمانکار یا نام مشاور يا هر دو را ارایه نمی‌کنند که مانع از این می‌شود که بتوانیم عمیق‌تر در این باره تحقیق کنیم.
اطلاعات مربوط به شرکت‌های دخیل در سدسازی برای حفظ استانداردهای پاسخگويی و شفافیت ضروری هستند. اطلاعات باید در سه سطح در دسترس باشند: پيمانکار اجرايی (هيأت‌های منطقه‌ای آب که ساخت و ساز را سفارش می‌دهند)، پيمانکار و مشاور ساخت. بدون اطلاعات مربوط به پيمانکاران و مشاوران هيچ راهی نداریم که بدانيم قراردادها به چه سازمان‌هايی برای شروع اين طرح‌های عظيم ساخت و ساز داده شده است.
۶۴۷ سد یعنی بیش از نیمی از سدهای کشور فاقد داده‌های کامل درباره‌ی پيمانکار یا مشاور یا هر دو هستند.
۱۰۸ سد در مجموعه‌ داده‌ها تاریخ آغاز ندارند. از اين ۱۰۸ سد، ۶۹ سد نيز فاقد تاریخ اتمام هستند. اقتضای اين‌ها آشکار است و به اين معناست که امکان ندارند هر گونه تأخيری در اتمام آن‌ها را ردگيری کنيم و به این ترتیب هزینه‌های اضافی مربوط به ساخت سدها را نيز نمی‌توان مشخص کرد.
سدهای به تأخيرافتاده
هر چند هزينه‌های سدسازی را در مجموعه‌ داده‌ها نداریم، با توجه به این‌که کميسيون جهانی سدها در گزارش نهايی سال ۲۰۰۱‌ نتيجه گرفته است که ميانگين هزينه‌ی اضافی سدهای بزرگ ۵۶ درصد است، می‌توان فرض کرد که هر تأخيری در ساخت سد بسيار پرهزينه است. اين گزارش هم‌چنین اشاره می‌کند که تأخيرها اثر چندانی بر شرکت‌های ساخت و ساز ندارند چون پول‌شان را می‌گيرند و می‌روند ولی شهروندان کشور بار هزينه‌های اضافی را به دوش می‌کشند. در واقع، روز به روز اين نکته آشکارتر شده است که ساخت سدهای بزرگ خيلی اوقات، به نحوی باور نکردنی، از نظر اقتصادی به صرفه نیست و در بهترین حالت اثر خالص مثبت بسیار اندکی نسبت به هزينه‌های پرداخت شده، دوره‌ی ساخت و اثرات آن بر جوامع محلی دارد.
با تمام این‌ها، ما وارد رویه‌های ساخت و ساز ۷۰۷ سد بزرگ ايران شديم (هر سد که ارتفاعی بيش از ۱۵ متر دارد) که ساخت‌شان پس از سال ۱۳۶۸ آغاز شده است. زمان ميانگين ساخت این سدها پنج سال است ولی هنوز بيش از ۲۶۹ سد در دست احداث هستند يا اتمامشان بيش از پنج سال زمان برده است. در واقع، ۸۸ سد اتمامشان بيش از ۱۰ سال طول کشيده است و سدی در استان گيلان وجود دارد که ظاهراً پس از ۲۲ سال تنها ۵ درصد ساخت آن تمام شده است. تصاویر ماهواره‌ای عدم پیشرفت آن را نشان می‌دهند.
نتيجه‌گیری؛ پاسخگويی مهم است!
با توجه به اذعان گسترده به این‌که سدها اثری هولناک بر محيط زیست ایران گذاشته‌اند و نگرانی‌های گسترده در خصوص دخیل بودن فراوان سپاه پاسداران در سدسازی برای اهداف نظامی و کسب بودجه‌ی بیشتر، فقدان پاسخگويی حول سدسازی مايه‌ی نگرانی واقعی است. بدون دسترسی کامل به مجموعه‌ی داده‌های کامل، به دشواری می‌توان نهادهای محلی و دولت را در قبال هزينه‌های بالقوه ويرانگر اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محيطی سدسازی در کشور به پاسخگويی کشید.
این مقاله نه تنها ماهيت مبهم مديریت آب ایران را نشان می‌دهد بلکه نياز به داده‌های در دسترس عموم و به نوبه‌ی خود نیاز به پاسخگويی عمومی را برجسته می‌کند.
قصد اين مقاله این بود که بحث درباره‌ی ماهیت سدسازی را در ایران باز کند. ما از محققان دعوت می‌کنيم که نگاهی به مجموعه‌ی داده‌های کامل بیندازند تا درباره‌ی موضوع تحقیق بیشتر و گسترده‌تری انجام شود.
___________________________________
* این گزارش بر اساس داده‌های «پایگاه داده باز ایران Iran Open Data» نوشته شده‌است. پایگاه داده باز ایران داده‌های تمیز شده از بخش‌های مختلفی از جمله بهداشت، جمعیت، کشاوری و مانند این‌ها را ذخیره‌سازی می‌کند. رادیو فردا دخل و تصرفی در داده‌های منتشرشده نکرده‌است. انتشار گزارش‌ و لینک‌های بیرونی به‌معنی تائید یا رد محتوای آن‌ها از طرف رادیو فردا نیست و هدف از آن، اطلاع‌رسانی‌ست.
گزارش با استفاده از این داده‌ها نوشته شده است:
فهرست سدهای غیرمرزی ایران و اطلاعات مربوط به آن‌ها در سال ۱۳۹۶

تأکید جمهوری ننگین اسلامی ایران بر «بسته شدن همیشگی» پرونده بازرسی از مراکز نظامی

تأکید جمهوری ننگین اسلامی ایران بر «بسته شدن همیشگی» پرونده بازرسی از مراکز نظامی


همزمان با سفر یوکیا آمانو، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، و در واکنش به اظهارات او در مورد محدودیت آژانس در بازرسی‌ها، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد که پرونده بازرسی از مراکز نظامی «برای همیشه بسته شده است».
بهروز کمالوندی روز شنبه ششم آبان، در گفت‌وگو با خبرگزاری صداوسیما، گزارش خبرگزاری رویترز از سخنان مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را «خبرسازی» خواند، و تأکید کرد که نه تنها مراکز نظامی بلکه مراکز دیگری که در آنها فعالیت اتمی انجام نمی‌شود، «خودبه‌خود از موضع درخواست‌های آژانس» برای بازرسی خارج است.
خبرگزاری رویترز، روز چهارم مهرماه یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز چهارم مهر گفته بود که ابزار آژانس برای راستی‌آزمایی در زمینه بند «تی» توافق اتمی وین «محدود» است.
به گفته آقای آمانو، در سایر قسمت‌ها ایران متعهد شده که «اظهاریه‌هایی ارائه دهد، فعالیت‌هایش را تحت پادمان‌ها بیاورد یا دسترسی آژانس را تضمین کند» اما در زمینه بند «تی» چنین چیزی دیده نمی‌شود.
بند «تی»، بخشی از متمم اول برنامه جامع اقدام مشترک یا همان برجام در زمینه تعهدات هسته‌ای است، که به «فعالیت‌هایی که می‌تواند در طراحی و توسعه یک وسیله انفجاری هسته‌ای مشارکت کند» اشاره دارد.
اکنون سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفته است که «موضوع ورود به سایت‌های نظامی موضوعی انحرافی است تا بتوانند صداهای مخالفی در ایران ایجاد کنند و با مبنا قرار دادن همان صداهای مخالف، درخواستی را روی میز قرار دهند».
او اضافه کرده «باید بسیار مراقب باشیم که گرفتار اینگونه فضاسازی‌های رسانه‌ای نشویم چون اکنون در آژانس چیزی به نام بازرسی از سایت‌های نظامی مطرح نیست و هیچ‌گاه نیز نخواهد بود».
آقای کمالوندی جزئیات بیشتری درباره آنچه که «صدای مخالف» در داخل ایران خوانده، بیان نکرده است.
با وجود تأیید توافق اتمی وین از سوی رهبر جمهوری اسلامی، او و نزدیکانش همچنان از این توافق انتقاد می‌کنند و آن را «خسارات محض» و به نفع طرف غربی می‌خوانند.
در مقابل رئیس‌جمهور آمریکا و دولت او توافق هسته‌ای را توافقی که به نفع ایران تنظیم شده می‌دانند و از جمله نارضایتی‌های دونالد ترامپ در این باره متنفع شدن مالی ایران از قبال توافق هسته‌ای است.
آقای ترامپ همچنین توان محدود بازرسان آژانس برای نظارت بر سایت‌های ایران را نیز از معایب توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی می‌داند.
شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز ۲۵ آذر سال ۹۴ در جلسه ویژه‌ای پس از گزارش مدیرکل آژانس، پرونده ابعاد احتمالی نظامی پرونده اتمی موسوم به پی.ام.دی را بست.
منتقدان امروز برجام اما می‌گویند پرونده «پی‌ام‌دی» به دقت بررسی و بسته نشده و همچنان پرسش‌هایی باقی مانده، که دولت دونالد ترامپ باید پیگیر آن‌ها باشد.
از جمله اولی هاینونن، معاون سابق مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، پیش از این به رادیو فردا گفته بود: «پرونده پی‌ام‌دی به صورت واقعی بسته نشد. آن یک تصمیم سیاسی بود. شورای حکام هر چیزی که می‌خواهد می‌تواند اعلام کند. اما هنوز سؤال‌هایی وجود دارد که پاسخ داده نشده و برای بستن پرونده اقداماتی صورت گرفته که خلاف روند معمول آژانس بوده است».
سفر آمانو برای «تقویت برجام»
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما، همچنین سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران را «تلاشی برای تقویت برجام» خواند.
آقای کمالوندی نامه ۱۳ سناتور آمریکایی در آستانه این سفر را نیز «تلاش بیهوده» با هدف «فضاسازی در عرصه بین‌المللی» خواند و آن را «غیرقابل اعتنا دانست».
۱۳ سناتور جمهوریخواه در نامه‌ای به نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل خواستار بازرسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تأسیسات نظامی جمهوری اسلامی و همچنین تشدید راستی‌آزمایی اجرای تعهدات ایران در چارچوب توافق هسته‌ای با شش قدرت جهانی، برجام شده‌اند.
آنها همچنین نگرانی خود را از وضعیت کنونی بازرسی‌ها و راستی‌آزمایی برجام که توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حال اجراست، اعلام کرده‌اند.
آن طور که رسانه‌ها در ایران اعلام کرده‌اند یوکیا آمانو شنبه‌شب وارد تهران شد و در برنامه روز یکشنبه او دیدار و گفت‌وگو با علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی، و برخی دیگر از مقام‌های ایرانی پیش‌بینی شده است.
این سفر کمتر از دو هفته پس از آن انجام می‌شود که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا از تأیید پایبندی ایران به توافق هسته‌ای وین سر باز زد
علاوه بر متنفع شدن مالی ایران از برجام و توان محدود آژانس در بارزسی‌ها، موقتی بودن بخش‌هایی از توافق هسته‌ای، عدم جلوگیری توافق از آزمایش‌های موشکی، و پایبند نبودن ایران به روح برجام، از جمله نارضایتی‌های رئیس‌جمهور آمریکا از توافقی است که او آن را «بدترین توافق ممکن» و «مایه شرمساری آمریکا» می‌داند.
او همچنین تهدید کرده که در همکاری با کنگره و متحدان آمریکا موفق به اصلاح معایب توافق هسته‌ای نشود، به آن پایان خواهد داد.
با توجه به عدم تأیید پایبندی ایران از سوی دولت آمریکا، کنگره این کشور تا اواسط ماه دسامبر فرصت دارد تا در مورد احتمال بازگرداندن تحریم‌های ایران اظهار نظر کند؛ تصمیمی که می‌تواند آینده برجام را با خطر مواجه کند.

روحانی شیادوکلاش دروغگو: ایران به ساخت موشک ادامه می‌دهد

روحانی شیادوکلاش دروغگو: ایران به ساخت موشک ادامه می‌دهد


رییس‌جمهوری ایران می‌گوید:ما هر سلاحی از هر نوعی که نیاز داشته باشیم می‌سازیم و انبار می‌کنیم.

رییس‌جمهوری اسلامی ایران می‌گوید که موشک ساخته، می‌سازیم و خواهیم ساخت، زیرا با هیچ‌یک از قوانین بین‌المللی در تضاد نیست.
حسن روحانی که روز یکشنبه هفتم آبان برای معرفی وزیران جدید علوم و نیرو به مجلس شورای اسلامی رفته بود، در سخنانی گفت: «ما هر سلاحی از هر نوعی که نیاز داشته باشیم می‌سازیم و انبار می‌کنیم و هر زمان که لازم باشد برای دفاع از خود از آن استفاده کرده و تردیدی نمی‌کنیم».
وی در این زمینه به طور مشخص به ادامه تولید موشک از سوی ایران اشاره کرد که آزمایش‌های صورت گرفته با آن در ماه‌های گذشته انتقاد آمریکا و برخی از متحدان اروپایی‌اش را به دنبال داشته است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، رییس‌جمهوری ایران تاکید کرد:‌ «موشک ساخته، می‌سازیم و خواهیم ساخت، زیرا با هیچ‌یک از قوانین بین‌المللی یا قطعنامه ۲۲۳۱ در تضاد نیست».
قطعنامه ۲۲۳۱ که پس از امضای توافق تیرماه سال ۱۳۹۴ در وین بین ایران و شش قدرت جهانی برای حل‌وفصل برنامه اتمی جمهوری اسلامی، توسط شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد، تهران را از انجام هرگونه آزمایش موشکی دارای قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای منع کرده است.
ایران با تکیه بر همین موضوع مدعی است که «موشک‌های آزمایش‌شده برای حمل کلاهک‌های هسته‌ای طراحی نشده‌اند» و از این رو آزمایش‌های موشکی‌اش در تضاد با توافق اتمی نیست. اما مقام های آمریکایی و برخی دیگر از کشورها این موضوع را رد می کنند. از جمله نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد پیشتر با رد اظهارات مقام‌های ایرانی در مورد جنبه دفاعی برنامه موشکی این کشور، آزمایش های موشکی ایران را اقدامی «غیر قابل قبول» توصیف کرده بود.
اظهارات آقای روحانی چند روز پس از مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا بیان می‌شود که تحریم‌هایی را بر برنامه موشکی بالستیک ایران وضع کرد بدون اینکه توافق وین را نقض کند.
این تحریم‌ها دولت دونالد ترامپ را موظف می کند شرکت و موسساتی که در ایران یا خارج از این کشور با برنامه موشکی جمهوری اسلامی همکاری می‌کنند را شناسایی کرده و مورد تحریم قرار دهد.
رییس‌جمهوری ایران در بخش دیگری از سخنانش به آنچه که «تخلفات پیاپی آمریکا» خواند، انتقاد کرد و مدعی شد آمریکا گفته است که در برجام «به تعهد خود پایبند نیستم» و «استدلالش آن است که سر دولت قبلی کلاه رفته است».
این ادعا در حالی مطرح می‌شود که دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، در بیان راهبرد تازه واشینگتن در قبال ایران که روز ۲۲ مهرماه آن را اعلام کرد گفت که نمی‌تواند پایبندی ایران به توافق اتمی با قدرت‌های جهانی را تایید کند.
آقای روحانی با بیان اینکه «آمریکا به برخی از کشورهای شرق آسیا پیام می‌دهد که مذاکره کنند»، افزود: «مگر دیوانه‌اند که با این شرایط با آمریکا مذاکره کنند. آمریکا به مذاکره امضاء شده، به تایید شورای امنیت سازمان ملل رسیده بی‌اعتنا است. آمریکا با این شیوه باید آینده مذاکره و تعهدات خود را کنار بگذارد».
اشاره وی به بحران هسته‌ای و موشکی کره شمالی و مقابله‌جویی‌های آن با ایالات متحده آمریکا است.
جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، روز شنبه گفته بود که کشورش یک کره شمالی هسته‌ای را نخواهد پذیرفت.

دشمنان ایران و ایرانی ازدستگیری اعضای یک گروه مجازی به اتهام ایجاد «کمپین مراسم روز کوروش و بازگشت شاهزاده»

دشمنان ایران و ایرانی ازدستگیری اعضای یک گروه مجازی به اتهام ایجاد «کمپین مراسم روز کوروش و بازگشت شاهزاده»


در روزهای گذشته، گزارش‌هایی درباره تلاش نهادهای امنیتی برای جلوگیری از مراسم این روز در پاسارگاد در استان فارس منتشر شده است.
همزمان با روز کوروش، تعدادی از وب‌سایت‌ها و خبرگزاری‌های نزدیک به نهادهای امنیتی ایران خبر دادند که «وزارت اطلاعات اعضای یک گروه را به دلیل ایجاد کمپین مراسم روز کوروش و کمپین بازگشت شاهزاده در شبکه های مجازی»، دستگیر کرده است.
روز یکشنبه هفتم آبان در ایران، به طور غیررسمی «روز کوروش بزرگ» نامیده می‌شود و در روزهای گذشته گزارش‌هایی درباره تلاش نهادهای امنیتی برای جلوگیری از مراسم این روز در پاسارگاد در استان فارس منتشر شده است.
در همین حال، وب سایت« دیده بان»، از وب‌سایت‌های وابسته به نهادهای امنیتی ایران، روز یکشنبه اعلام کرد که وزارت اطلاعات اعضای یک گروه را که در فضای مجازی و با هدف بزرگداشت روز کوروش دعوت به برگزاری تجمع کرده بودند، دستگیر کرده است.
این وب‌سایت افراد دستگیر شده را متهم کرد که دراین روز قصد اقداماتی چون «آسیب به اموال عمومی» را داشته اند.
دیده بان همچنین عنوان شد که «منابع خارجی» این افراد را «هدایت» می کردند.
این وب سایت و خبرگزاری فارس همچنین فیلمی از اعتراف‌های اجباری تعدادی از افراد دستگیر شده را منتشر کرده اند.
دراین فیلم، این افراد اعلام کردند که در فضای مجازی «کمپین بازگشت شاهزاده» و کمپینی را درباره روز کوروش تشکیل داده اند.
این فیلم درحالی پخش شده است که درسال‌های گذشته، تعدادی زیادی از زندانیان سیاسی و عقیدتی اعلام کرده‌اند که تحت فشار و شکنجه مجبور به اعترافات اجباری شده‌اند. مقام‌های جمهوری اسلامی ایران به طور معمول،‌ شکنجه در زندان‌ها را رد می‌کنند اما گزارش‌های سازمان‌های حقوق بشری حاکی از اعمال شکنجه علیه زندانیان است.
سال گذشته تعدادی ازشرکت کنندگان در مراسم روز کوروش در آرامگاه او در پاسارگاد دستگیر شدند.
در این ارتباط، امامان جمعه استان فارس و رسانه‌های اصولگرا در روزهای گذشته شدیدا به مراسم بزرگداشت روز کوروش حمله کرده‌اند.
علیرضا سیاهپور، مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان فارس، روز جمعه پنجم آبان، اعلام کرده بود که جاده مرودشت - سورمق آباده در روزهای شنبه و یکشنبه، ششم و هفتم آبان، به دلیل «تعمیرات» مسدود است.
این جاده مسیر اصلی منتهی به آرامگاه کوروش و بخشی از بزرگراه شیراز – اصفهان است.
محوطه باستانی پاسارگاد در فاصله حدود ۱۳۵ كیلومتری شیراز و در فاصله سه كیلومتری جاده آسفالته شیراز به آباده قرار دارد.
روز چهارشنبه هفته گذشته نیز یکی از مخاطبان رادیو فردا با ارسال ویدیویی از پاسارگاد از قول مردم محلی عنوان کرده بود که «به علت نزدیک بودن هفتم آبان، روز کوروش، نهادهای امنیتی در حال میله زدن به دور پاسارگاد، مقبره کوروش هستند تا از تجمع مردم در این مکان جلوگیری کنند».
در روزهای گذشته همچنین در شبکه‌های اجتماعی فیلم هایی از اعزام ده‌ها خودروی ضد شورش نیروی انتظامی به منطقه پاسارگاد منتشر شده است.
سال گذشته گروهی از تجمع‌کنندگان در پاسارگاد، شعارهایی از جمله «ایران وطن ماست، کوروش پدر ماست» و همچنین شعارهایی علیه حکومت جمهوری اسلامی سر دادند.
بنا بر گزارش‌ها، از دیگر شعارهایی که تجمع‌کنندگان در این روز در پاسارگاد سر دادند شعار «شاهزاده، تولدت مبارک» بود که به روز نهم آبان، روز تولد شاهزاده رضا پهلوی، ولیعهد سابق ایران اشاره داشت.
او نیز در صفحه فیسبوک خود به این شعار واکنش نشان داده و نوشته بود این «بهترین هدیه تولدم در سال‌های گذشته بود».
گلنبشته بابلی موسوم به سالنامه «نبونید» هفتم آبان (۲۹ اکتبر) را روز گشودن بابل به دست کوروش بزرگ آورده است؛ روزی که بر پایه «استوانه کوروش»، «استوانه‌های نبونید» و داده‌های تاریخی دیگر، برچیدن برده‌داری و بیگاری، آزادی بردگان و بندگان و نگارش خود استوانه بابلی کوروش را در پی دارد که از آن به نام نخستین منشور حقوق بشر یاد می‌شود.

روحانی شیادودرغگوی کلاش در جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی علوم و نیرو: معامله‌ای نکردیم

روحانی شیادودرغگوی کلاش در جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی علوم و نیرو: معامله‌ای نکردیم


حسن روحانی در نشست روز یک‌شنبه مجلس ایران
جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی علوم، و نیرو صبح روز یک‌شنبه هفتم آبان در مجلس شورای اسلامی آغاز شد. یک روز پیش از نشست مجلس، ده‌ها تن از استادان دانشگاه شریف در نامه‌ای با وزیر پیشینهادی علوم مخالفت کردند و تجمعاتی نیز در همین زمینه در برخی دانشگاه‌های ایران صورت گرفت.
منصور غلامی، رئیس دانشگاه بوعلی سینای همدان، که دکترای علوم باغبانی از استرالیا دارد، وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری، و رضا اردکانیان، مدیر انستیتو مدیریت به‌هم‌پیوسته منابع زیست‌محیطی دانشگاه سازمان ملل، وزیر پیشنهادی نیرو هستند.
حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران در نشست مجلس شورای اسلامی شرکت کرده‌است.
علاوه بر دفاع رئیس‌جمهوری از وزرای پیشنهادی دو نماینده موافق و دو نماینده مخالف، و در نهایت وزیر یا رئیس‌جمهوری سخنرانی می‌کنند.
وزارت علوم و نیرو از زمانی آغاز به کار دوازدهمین دولت جمهوری اسلامی، به‌ ریاست حسن روحانی، توسط سرپرست اداره می‌شوند.
پیش از این محمود صادقی، یکی از نمایندگان شهر تهران گفته بود «بنابر اظهار مسئولان ذیربط، رییس‌جمهوری تاکنون بیش از ۱۰ گزینه برای وزارت علوم معرفی کرده که مورد تأیید رهبری قرار نگرفته‌اند».
در دولت نخست حسن روحانی نیز چند گزینه او برای وزارت علوم رد شده و نخستین وزیر نیز با استیضاح مجلس، برکنار شد. پس از برکناری رضا فرجی دانا، دو گزینه پیشنهادی دیگر نیز رای نیاوردند تا در نهایت محمد فرهادی اداره این وزارت‌خانه را در دست گرفت.
وزارت علوم در ایران همواره با «حساسیت‌هایی» از سوی رهبر جمهوری اسلامی همراه بوده و بنا بر گزارش‌ها رئیسان جمهوری نیز در تعیین این وزیر و شماری دیگر از وزیران، نظرات آیت‌الله علی خامنه‌ای را مورد توجه قرار داده‌اند.
↲​بیشتر بخوانید: آیا روحانی تغییر کرده‌است؟
حسن روحانی خود در نشست روز یک‌شنبه در مجلس گفته‌است «دانشگاه و وزیر علوم از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است... همه شما نمایندگان محترم می‌دانید که هماهنگی در برخی وزارتخانه‌ها، روند طولانی‌تری دارد».
آقای غلامی گزینه پیشنهادی فعلی در حالی به مجلس رفته که بیش از ۵۰ تن از استادان دانشگاه صنعتی شریف، که سهم مهمی در آموزش نخبگان دانشگاهی ایران دارد، در نامه‌ای به مجلس تلویحا خواستار آن شدند که نمایندگان به او رای ندهند. بنا بر گزارش‌ها روز شنبه تجمعاتی نیز در دانشگا‌ه‌های تهران و شماری دیگر از شهرها در مخالفت با منصور غلامی برگزار شده بود.
↲​بیشتر بخوانید
از سوی دیگر آقای روحانی گفته‌است «دولت از راه خود در زمینه احترام به علم و دانشگاه غیر امنیتی بودن دانشگاه، احترام به دانشجویان، احترام به آزادی اندیشه و بیان، ذره‌ای کوتاه نخواهد آمد». او همچنین گفته است «برای معرفی وزرا تعامل کردیم اما معامله نکردیم».
این اظهارات نیز در حالی بیان می‌شود که با وجود ترکیب نسبتا هم‌سو با دولت آقای روحانی در مجلس دهم، به نظر می‌رسد او ترجیح داده گزینه‌های مدنظرش را با رهبر جمهوری اسلامی هماهنگ کند؛ گزینه‌هایی که بنا بر گزارش‌ها با موافقت آیت‌الله خامنه‌ای روبه‌رو نشدند.
حسن روحانی در بخش دیگری از سخنرانی خود افزوده است که شرایط خود را با منصور غلامی در میان گذاشته «کما اینکه با افراد دیگری هم برای وزارت علوم صحبت شد، ولی نشد به مجلس معرفی شوند». روحانی می‌گوید نخستین شرط این بوده که «محیط دانشگاه از آن همه دانشجویان، احزاب، جناح‌ها و تفکرهای مختلف است».
علاوه بر وزیر پیشنهاد علوم، رضا اردکانیان، گزینه پیشنهادی برای وزارت نیرو، سابقه قائم‌مقامی در دوره وزارت حبیب‌الله بی‌طرف، در سال‌های ۷۷ تا۸۰ را در کارنامه خود دارد. آقای بی‌طرف گزینه نخست حسن روحانی برای این وزارت‌خانه در دولت دوازدهم بود، که رای اعتماد نگرفت.
دولت دوازدهم جمهوری اسلامی، از ۱۲ مرداد ماه، پس از پیروزی دوباره حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری، تشکیل شده‌است.