رکورد جدید کرونا در ایران با وجود "توصیههای مدبرانه رهبر"
برای چهارمین بار طی یک هفته رکورد موارد روزانه ابتلا به کرونا در ایران شکست و به نزدیک هشت هزار و ۳۰۰ نفر رسید. موارد مرگ در میان بیماران مبتلا به کووید۱۹ نیز در ایران به شدت افزایش یافته است.
در همان روزهایی که وزیر بهداشت، سعید نمکی مشغول تمجید از "توصیه مدبرانه رهبر فرزانه انقلاب" برای برپایی قرارگاه اجرایی عملی کردن مصوبات ستاد ملی مدیریت کرونا و ستایش از "تصمیم خردمندانه رئیس جمهور محترم" برای انتصاب وزیر کشور به عنوان فرمانده آن است، سخنگوی این وزارتخانه از ادامه "روزهای سیاه" کرونا در ایران خبر میدهد.
ستاد ملی اوایل اسفند و اندکی پس از تائید رسمی شیوع کرونا در ایران تشکیل شد و در ماههای نخست کار خود را "مقابله" با کرونا عنوان میکرد و این عنوان در ماههای گذشته به "مدیریت" تغییر کرد.
در هفتههای گذشته و با شکسته شدن پی در پی رکورد تعداد مبتلایان جدید و فوتیهای کرونا، بیش از پیش مشخص شد که ستاد ملی که ریاست آن را حسن روحانی بر عهده داد نه در مقابله با بیماری کووید۱۹ موفق بوده نه در مدیریت شیوع کرونا.
سابقه "توصیههای مدبرانه"
"توصیههای مدبرانه" رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای نیز موضوع تازهای نیست و اگر دردی دوا میکرد نیاز به تکرار آن به شکلهای مختلف نبود.
خامنهای ۲۲ اسفند ۱۳۹۸ با صدور فرمانی محمد حسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را مامور تشکیل "قرارگاه بهداشتی و درمانی مقابله با کرونا" کرد.
ستاد ملی سه هفته پیشتر با ۱۵ عضو تشکیل شده بود که هشت عضو کابینه، باقری، رئیس سازمان صدا و سیما، فرمانده نیروی انتظامی، دادستان کل کشور و یکی از فقهای شورای نگهبان از اعضای آن بودند.
این ستاد همچنین یک کمیته علمی دارد که ۲۲ نفر عضو آن هستند. همان زمان تشکیلاتی نیز زیر عنوان "شورای پشتیبانی از تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کرونا" درست شد که درباره موجودیت و فعالیتش خبر زیادی منتشر نشده است.
بیتدبیری و ناکارآمدی
به عبارت دیگر اگر کارگزاران حکومت جمهوری اسلامی کارآمد بودند و توان مدیریت داشتند تشکیلات به اندازه کافی درست شده و ناکامی آنها نشان میدهد توصیههای خامنهای اگر "مدبرانه" هم بوده راه به جایی نبرده و این خطر وجود دارد که بعد از این هم راه به جایی نبرد.
سخنگوی وزارت بهداشت روز پنجشنبه هشتم آبان شرایط کشور در درگیری با کرونا را "سخت و طاقتفرسا" توصیف کرد. آمار روزهای گذشته حکایت از سختتر شدن وضعیت دارد.
به گفته سیما سادات لاری در ۲۴ ساعت گذشته و "بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی"، هشت هزار و ۲۹۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در ایران شناسایی شد و ۳۹۹ نفر از مبتلایان جان خود را از دست دادند.
آنچه بحران کرونا در ایران را نگرانکنندهتر میکند این واقعیت است که با شروع موج سوم پاندمی در هفتههای پایانی شهریور تا کنون بارها موارد ابتلا و مرگ رکوردهای جدیدی برجا گذاشته و همین مسئله چشمانداز بهبود اوضاع در کوتاه مدت را مبهم و تیره میکند.
رکوردهای پی در پی
در هفتههای گذشته تعداد موارد روزانه ابتلا و مرگ در ارتباط با کووید۱۹ چند بار از رکوردی به رکوردی جدید صعود کرده و این روند با اندکی نوسان ادامه داشته است.
در فاصله دوم تا هشتم آبان ماه شمار مبتلایان جدید سه بار و موارد مرگ دوبار رکورد زده است. بالاترین تعداد قربانیان تا کنون مربوط به روز گذشته با ثبت ۴۱۵ مورد فوتی در میان مبتلایان به کووید۱۹ بوده است.
نخستین دیدار حضوری علی خامنهای با کارگزاران حکومتی از زمان تائید شیوع کرونا در ایران، سوم آبان ۱۳۹۹
یکی از علتهای افزایش شمار مبتلایان میتواند بالا رفتن تعداد آزمایشهای تشخیص باشد که از حدود ۲۵ هزار مورد در روز به حدود ۳۵ هزار رسیده است.
در کشورهای پیشرفته اروپایی نیز در موج جدید شیوع کرونا تعداد مبتلایان به شدت افزایش یافته اما نسبت آن به شمار قربانیان قابل قیاس با ایران نیست.
نسبت مرگ به موارد ابتلا
به عنوان نمونه در آلمان که جمعیتی تقریبا اندازه ایران دارد و بیش از سه برابر آن آزمایش تشخیص انجام میشود تعداد مبتلایان ۲۴ ساعت گذشته در هشتم آبان ۱۶ هزار و ۷۷۴ مورد گزارش شده و تعداد قربانیان ۸۹ نفر.
تفاوت مهم دیگر "خستگی و فرسودگی" کادر درمانی در ایران و پر شدن تختهای مراقبتهای ویژه است که بسیاری از مسئولان نسبت به پیامدهای آن هشدار میدهند.
نادر توکلی، معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران بیستم مهرماه گفته بود ۱۷ درصد کادر درمانی در استان تهران به کرونا مبتلا شدهاند. این رقم در برخی استانها بسیار بیشتر گزارش شده است.
با توجه به وضعیت کادر درمانی درصورت ساخته شدن بیمارستانهای جدید یا افزایش ظرفیت بیمارستانهای موجود باز هم، و در صورت ادامه روند فعلی افزایش موارد ابتلا، رسیدگی و درمان مبتلایان به کووید۱۹ در ایران با چالشهای جدی روبرو خواهد بود.
سخنگوی وزارت بهداشت میگوید طی شبانه روز گذشته موارد جدید بستری بیماران مبتلا به کووید۱۹ بیش از ۲ هزار و ۹۰۰ مورد بوده و در حال حاضر فراتر از پنج هزار بیمار کرونایی در "وضعیت شدید ابتلا" قرار دارند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر