جمعه، آبان ۰۷، ۱۴۰۰

خوش‌بینی ایران به "همراهی خوب" چین و روسیه در مذاکرات وین

 

خوش‌بینی ایران به "همراهی خوب" چین و روسیه در مذاکرات وین

علی باقری کنی می‌گوید "انتظار و پیش‌بینی" این است که روسیه و چین در مذاکرات وین با مواضع ایران همراهی کنند. مذاکره‌کنندگان جدید ایران از نتیجه شش دور قبلی مذاکرات راضی نیستند اما روسیه آن را محصول تلاش جمعی می‌داند.

دیدار علی باقری و انریکه مورا در تهران، ۱۴ اکتبر ۲۰۲۱

دیدار علی باقری و انریکه مورا در تهران، ۱۴ اکتبر ۲۰۲۱

معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی شامگاه پنج‌شنبه، ششم آبان (۲۸ اکتبر) برای دیدار و گفت‌وگو با همتای روسی خود، سرگئی ریابکوف وارد مسکو شد.

علی باقری کنی پیش از این برای فراهم کردن مقدمات از سرگیری مذاکرات احیای برجام در وین، با انریکه مورا، هماهنگ‌کننده مذاکرات و معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران و بروکسل رایزنی کرده بود.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا او می‌گوید بر اساس توافق‌های انجام شده قرار است نمایندگان ایران و  پنج کشور باقیمانده در توافق هسته‌ای پیش از شروع مجدد مذاکرات وین مذاکرات دوجانبه‌ای داشته باشند که دور اول آن روز جمعه با طرف روسی انجام می‌شود.

امیدواری ایران به حمایت روسیه و چین

از اواسط فروردین ماه شش دور مذاکره در وین انجام و ادامه آن به تشکیل دولت ابراهیم رئیسی و مشخص شدن تیم جدید مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی موکول شد.

در این مذاکرات نمایندگانی از ایالات متحده برای نخستین بار پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در اردیبهشت ۹۷ به طور غیر مستقیم مشارکت می‌کنند.

جمهوری اسلامی هدف نهایی مذاکرات وین را "لغو تحریم‌های ظالمانه" عنوان می‌کند و در این مسیر چشم امید به همراهی چین و روسیه دارد.

علی باقری کنی هنگام ورود به مسکو به ایرنا گفت: «از این به بعد هم انتظار و هم پیش‌بینی ما این هست که این دو کشور همراهی خوبی را با مواضع جمهوری اسلامی ایران در قالب گفت‌وگوهایی که در قالب گروه ۱+۴ داریم، داشته باشند.»

از سرگیری مذاکرات وین در ماه نوامبر

مذاکره‌کنندگان هسته‌ای دولت رئیسی پیش از این بارها اعلام کرده بودند که ادامه گفت‌وگوهای وین "به زودی" از سر گرفته می‌شود اما تاریخ دقیقی برای آن مشخص نمی‌کردند.

این تعلل با انتقاد کشورهای غربی روبرو شد و مخائیل اولیانوف، سرپرست مذاکره‌کنند‌گان روسیه نیز به تازگی به کنایه پرسیده بود که کسی می‌داند معنای "به زودی" در عمل چیست؟

 

باقری کنی پس از سفر به بروکسل در یک پیام توئیتری نوشت با انریکه مورا گفت‌وگوی جدی و سازنده‌ای "در مورد عناصر ضروری مذاکرات موفق" داشته و توافق شده مذاکرات وین پیش‌ از پایان ماه نوامبر از سر گرفته شود.

مذاکره‌کنندگان هسته‌ای ایران در دولت ابراهیم رئیسی از منتقدان سرسخت برجام به شمار می‌روند و نتایج به دست آمده در شش دور مذاکرات وین را زیر سوال می‌برند.

واکنش اولیانوف به سخنان امیرعبداللهیان

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه دولت رئیسی پنجم آبان از به بن‌بست رسیدن شش دوره مذاکرات وین سخن گفت و افزود: «ما نمی‌خواهیم از نقطه بن‌بست مذاکرات وین، وارد گفت‌وگوها شویم؛ ولی در عین حال فرمتی که در وین شکل گرفته را قبول داریم.»

میخائیل اولیانوف در واکنش به سخنان امیرعبداللهیان تاکید کرد پیش‌نویس‌های مورد توافق در مذاکرات وین تا ماه ژوئن،"محصول تلاش جمعی است و نمی‌توان آن را به سطل زباله انداخت".

نماینده روسیه در مقر سازمان‌های بین‌المللی در وین می‌گوید ایران می‌تواند در مواضع قبلی خود تجدید نظر کند اما باید توضیح بدهد که مشکل پیش‌نویس‌های تهیه شده در شش دور مذاکرات وین چیست.

چالش‌های اصلی تهران و واشنگتن

این دیپلمات ارشد روسی تا کنون چند بار گفته که در شش دور مذاکرات وین در مورد ۹۰ درصد مسائل توافق شده اما موضوع‌های باقیمانده حساس و چالش برانگیز هستند

این موضوع‌ها به طور عمده به اختلاف‌های جمهوری اسلامی و ایالات متحده، از جمله در مورد دامنه و نحوه برداشته شدن تحریم‌ها و گفت‌وگو بر سر فعالیت‌های منطقه‌ای و برنامه‌های موشکی ایران مربوط می‌شوند.

با این همه معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به استقبال آمریکا از شروع دور جدید مذاکرات وین به ایرنا گفته است:  «گفت‌وگوی‌های ما با کشورهای گروه ۱+۴ است.»

این در حالی است که به نتیجه رسیدن مذاکرات احیای برجام بدون مذاکره تهران و واشنگتن، چه مستقیم و چه با واسطه، امکان‌پذیر به نظر نمی‌رسد.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید می‌گوید جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا قصد دارد هشتم آبان با سران سه کشور اروپایی طرف توافق هسته‌ای (بریتانیا، فرانسه و المان) برای اتخاذ مواضع مشترک در مذاکرات وین رایزنی کند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر