یکشنبه، آذر ۰۷، ۱۴۰۰

آغاز مذاکرات هسته‌ای از روز دوشنبه؛ باقری می‌گوید مردم ایران به برجام اعتماد ندارند

 

آغاز مذاکرات هسته‌ای از روز دوشنبه؛ باقری می‌گوید مردم ایران به برجام اعتماد ندارند


علی باقری کنی و هیات ایرانی در دیدار با میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین، برای «مشورت‌های غیررسمی» درباره موضع ایران

یک دیپلمات اروپایی روز یکشنبه هفتم آذر به خبرگزاری فرانسه گفت که دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران عصر روز دوشنبه در وین برگزار خواهد شد.

این گزارش می‌افزاید هیات آمریکایی به رهبری رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، نیز راهی وین شده است تا به‌صورت غیرمستقیم در این مذاکرات شرکت کند.

آخرین دور مذاکرات ایران و اعضای برجام شامل چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و آلمان ۳۱ خرداد انجام شد و ایران از آن زمان برای بازگشت به میز مذاکرات تعلل کرده بود.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در کمیسیون برجام، نیز با انتشار توئیتی از دیدار سه جانبه نمایندگان روسیه، ایران و چین در آستانه مذاکرات هسته‌ای برای انجام «مشورت‌های غیررسمی» خبر داد و آن را «مفید» خواند، «خصوصا برای درک موضع ایران در مذاکرات». ‎

 

#China, #Iran and #Russia held today trilateral informal consultations in preparation of the official resumption of the #ViennaTalks on November 29. The exchange of views was useful, first of all for better understanding of the updated negotiating position of #Tehran.




او روز شنبه هم گفته بود بیش از پنج ماه از آخرین دور مذاکرات می‌گذرد و این وقفه «بسیار طولانی» است.

آقای اولیانوف تصریح کرده بود مذاکرات نمی‌تواند تا ابد ادامه یابد و شتاب روند مذاکرات ضروری است.

علی باقری کنی نماینده ارشد ایران در مذاکرات هسته‌ای نیز روز شنبه وارد وین شد و روز یکشنبه در مقاله‌ای که روزنامه فایننشال تایمز از وی چاپ کرد، مدعی شد که «غرب باید تاوان دهد».

او در این مقاله گفته است: «مذاکرات» اصولا واژه درستی نیست، چرا که به ادعای وی، «غرب و مخصوصا آمریکا بدون وقفه در تلاش هستند» که از طریق آنچه «مذاکره» می‌نامند، «برنامه هسته‌ای ایران را محدود کرده و امتیازاتی فراتر از برنامه هسته‌ای از جمهوری اسلامی بگیرند».

ظاهرا اشاره معاون سیاسی وزیر خارجه ایران به درخواست برخی از مقام‌های آمریکایی، اروپایی، عربی و اسرائیلی برای پاسخگویی ایران در زمینه برنامه موشکی و نقش ایران در منطقه است که به گفته آن‌ها، «مخرب و برهم‌زننده ثبات در خاورمیانه است».

آقای باقری کنی در بخش دیگری از مقاله خود در فایننشال تایمز گفته است که از منظر ایران اما مذاکرات ماهیت دیگری دارد و باید در چهارچوب آن، حق ایران برای برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز، از جمله فناوری غنی‌سازی اورانیوم برای اهداف صنعتی به رسمیت شناخته شده و تحریم‌ها علیه ایران برداشته شود.

او در ادامه گفت: «تجربه به ما می‌گوید که غرب به دنبال توافق نیست و تنها می‌خواهد توافقی برای جلب افکار عمومی حاصل شود و سپس به‌طور مخفیانه از عمل به آن اجتناب کند».

مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران به سیاست «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ اشاره کرده و آمریکا را به «تلاش‌های بی‌وقفه» برای محروم کردن ایران از منافع اقتصادی برجام متهم کرده است.

آقای باقری کنی گفت: «از نظر ما، اشتباهات گذشته نباید تکرار شود. مردم ایران به برجام اعتماد ندارند. غرب باید برای نقض برجام تاوان بدهد، چرا که این یک معامله است و هر کسی آن را نقض کند باید تاوان و هزینه آن را پرداخت کند».

دولت جو بایدن که از ژانویه امسال جایگزین دولت ترامپ شده است، بارها اعلام کرده که در صورت بازگشت ایران به انجام تعهداتش در چارچوب برجام، آماده است که به این توافق بازگردد.

ایران از سال ۱۳۹۸ به صورت تدریجی از بسیاری از تعهداتش در برجام عدول کرده است.

هنوز دقیقا معلوم نیست ایران با چه شروط جدیدی راهی مذاکرات هسته‌ای شده است، اما حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران اخیرا اعلام کرده بود که مذاکرات نباید از جایی آغاز شود که متوقف شده بود؛ موضوعی که حتی روسیه نیز آن را رد کرده و خواهان ادامه مذاکرات از نقطه‌ای است که آخر خرداد امسال متوقف شده بود.

در این میان روزنامه بریتانیایی «گاردین» نیز گزارش داده است که دولت جدید ایران به‌دنبال ارائه شروط جدیدی از جمله درخواست غرامت از آمریکا به خاطر اعمال تحریم‌ها علیه ایران و گرفتن تضمین از واشینگتن برای عدم خروج دوباره این کشور از برجام در دولت‌های آتی است.

آمریکا قبلا اعلام کرده بود که دولت اختیار دادن چنین تضمینی را ندارد و کشورهای اروپایی عضو برجام نیز هشدار داده‌اند که عدم شروع مذاکرات از نقطه‌ای که متوقف شده است، منجر به شکست مذاکرات خواهد شد.

غرب نسبت به نیت واقعی ایران از مذاکرات اطمینان ندارد و رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نیز گفته است اگر ایران بخواهد از مذاکرات احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام به‌عنوان پوشش و بهانه‌ای برای تسریع برنامه هسته‌ای خود استفاده کند، ایالات متحده و متحدان آن نیز فشار بر تهران را تشدید خواهند کرد.

گزارش‌ها حاکی است که جمهوری اسلامی ایران یک هیات ۴۰ نفره به مذاکرات وین اعزام کرده است که پرشمار بودن این هیات، انتقادهایی را در شبکه‌های اجتماعی برانگیخته است.

 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر