جمعه، فروردین ۱۲، ۱۴۰۱

خودداری وزارت خارجه آمریکا از اظهار نظر درباره خبر «اختلاف با تهران بر سر پرونده قاسم سلیمانی»

 

خودداری وزارت خارجه آمریکا از اظهار نظر درباره خبر «اختلاف با تهران بر سر پرونده قاسم سلیمانی»


مقر اصلی وزارت خارجه آمریکا در واشینگتن

وزارت خارجه ایالات متحده از اظهار نظر پیرامون خبر اختلاف آن با تهران بر سر پرونده قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران، سر باز زد.

رادیو فردا روز چهارشنبه ۱۰ فروردین به نقل از یک منبع مطلع از مذاکرات احیای برجام در وین گزارش داده بود که یکی از شروط اصلی آمریکا برای خارج‌ کردن سپاه از فهرست تروریستی، تعهد حکومت جمهوری اسلامی به توقف پیگیری عملیاتی پرونده کشته‌ شدن قاسم سلیمانی است، و این موضوع به آخرین مانع در مذاکرات هسته‌ای تبدیل شده است.

در این زمینه رادیو فردا خواستار توضیح وزارت خارجه ایالات متحده شد، اما یکی از سخنگویان این وزارتخانه ضمن سکوت در مورد این موضوع، بر علنی نبودن مذاکرات واشینگتن با تهران تاکید کرد.

جمهوری اسلامی بر انتقام‌گیری از آن دسته مقامات آمریکایی که ادعا شده در کشته شدن قاسم سلیمانی نقش داشته‌اند، تأکید دارد.

در این زمینه اواخر اسفند ماه خبرگزاری آسوشیتدپرس بر اساس پاره‌ای اسناد گزارش داده بود دولت آمریکا برای محافظت ۲۴ ساعته از جان مایک پومپئو، وزیر خارجه سابق کشور، و برایان هوک، نماینده ویژه سابق آمریکا در امور ایران، ماهانه ۲ میلیون دلار هزینه می‌کند. این دو در راس کارزار سیاست «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی قرار داشتند و مقامات ایران تاکنون بارها از آنها به‌عنوان «عاملان» کشته شدن قاسم سلیمانی نام برده‌اند.

گزارش روز چهارشنبه رادیو فردا نیز عنوان می‌کرد که نهادهای امنیتی ایالات متحده اطلاعات دقیقی درباره برنامه‌ریزی تهران برای اقدام علیه برخی مقام‌های دولت سابق آمریکا دارند و از این رو واشینگتن در واکنش به درخواست تهران برای حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی این شرط را مطرح کرده‌ که جمهوری اسلامی برنامه‌های خود برای انتقام کشته شدن قاسم سلیمانی را متوقف کند.

اما یکی از سخنگوهای وزارت خارجه ایالات متحده به رادیو فردا گفت: «ما در منظر عموم مذاکره نمی‌کنیم و به ادعاهای خاص مبنی بر این که آماده لغو کدام بخش از تحریم‌ها در راستای بازگشت دوجانبه به برجام هستیم، پاسخی نخواهیم داد.»

بر اساس اظهارات مقامات درگیر در مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی، این مذاکرات به مراحل پایانی خود نزدیک شده، اما این میان برخی موضوعات باقی‌مانده فرجام کار را با ابهام مواجه کرده است.

به گفته جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ایران خواستار «تضمین‌هایی در مورد سپاه پاسداران» شده و همین امر مذاکرات احیای برجام را با مشکل مواجه کرده است.

رسانه‌های آمریکایی در روزهای اخیر در گزارش‌های متعددی نوشته‌ بودند که ناکامی در دستیابی به سازش با جمهوری اسلامی بر سر سپاه، ممکن است مذاکرات وین را دچار فروپاشی کند.

دولت دونالد ترامپ در سال ۱۳۹۸ سپاه پاسداران را به اتهام «تامین مالی و ترغیب تروریسم» در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد. دولت جو بایدن اما می‌گوید که وضعیت موجود «باعث امن‌تر شدن آمریکا نشده» و بلکه سپاه پاسداران طی این «تقویت هم شده است».

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، نیز روز چهارشنبه این تحلیل را تکرار کرد و گفت که از زمان خروج واشینگتن از برجام، قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی و کشته شدن قاسم سلیمانی، برنامه هسته‌ای ایران و حملات به اماکن آمریکایی و شرکای واشینگتن در منطقه به طور چشم‌گیری افزایش یافته است.

ند پرایس: راه‌حل مناسب، بازگشت به برجام است

به نوشته لارا روزن، خبرنگار آزاد، آقای پرایس در یک نشست خبری اظهار داشت: «از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ هیچ حمله قابل توجهی به نیروهای آمریکایی و اماکن دیپلماتیک ایالات متحده در عراق نشد.»

وی افزود: «این شرایط از سال ۲۰۱۸ تغییر کرد. به طوری که از ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ حملات گروه‌های مورد حمایت ایران ۴۰۰ درصد افزایش یافت. این‌ها پس از خروج از برجام، قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی و کشته شدن سلیمانی رخ داد.»

آقای پرایس در ادامه گفت: «تلاش‌ها برای مهار گروه‌های نیابتی ایران با آن استراتژی که ما به ارث بردیم، جواب نداده است. ما می‌خواهیم یک استراتژی داشته باشیم که جواب بدهد. و همچنان معتقدیم که بازگشت به برجام راه‌حل مناسبی است.»

با این حال سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در نشست خبری روز چهارشنبه خود اذعان داشت که برای دستیابی به توافق احیای برجام «هنوز چند مسئله مهم باقی مانده است»، اگرچه او نامی از این مسائل نبرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر