سه‌شنبه، اردیبهشت ۰۶، ۱۴۰۱

احتمال بروز «بحران نان» در پی افزایش ناگهانی قیمت آرد

 

احتمال بروز «بحران نان» در پی افزایش ناگهانی قیمت آرد


اعلام نرخ جدید «آرد صنف و صنعت» به درخواست وزارت جهاد کشاورزی جمهوری اسلامی و تایید سازمان دولتی حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، موجی از نگرانی‌ها نسبت به بروز «بحران نان» و دیگر فرآورده‌های غذایی تهیه شده از آرد را به وجود آورده است.

پس از چند ماه زمزمه «افزایش نجومی قیمت آرد در ۱۴۰۱» سرانجام نهادهای متولی دولتی ایران امروز رسما نرخ هر کیلو آرد را ۱۶ هزار تومان اعلام کردند.

بر این اساس، هر کیلو آرد ۱۸ درصد سبوس‌گیری شده ۱۵ هزار و ۷۰۰ تومان، هر کیلو آرد ۲۱ درصد سبوس‌گیری شده ۱۶ هزار تومان و هر کیلو آرد ۲۷ درصد سبوس‌گیری شده ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شده‌ است.

نایب‌رئیس بنیاد ملی گندمکاران کمی پیشتر و در سوم اردیبهشت‌ماه نسبت به افزایش خرید قیمت گندم و تاثیر آن بر اصناف و صنایع وابسته هشدار داده بود.

آرد
آرد

روزنامه «همشهری» چاپ تهران اول اردیبهشت‌ماه در همین ارتباط به نقل از کارشناسان پیش‌بینی کرده بود که این نرخ جدید تعیین شده برای گندم به تا ۲ برابری شدن قیمت «ماکارونی» و ۴ برابر شدن قیمت «نان» می‌انجامد.

در این میان، روزنامه «کیهان» چاپ تهران که زیر نظر نماینده مستقیم آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی اداره می‌شود و از حامیان جدی دولت ابراهیم رئیسی است هم نسبت به این «افزایش ناگهانی قیمت آرد» واکنش نشان داده‌است.

این روزنامه در شماره روز سه‌شنبه خود با اشاره به این که بر اساس دستورالعملی که به کارخانجات ماکارونی‌سازی، کیک، کلوچه، نشاسته و رشته پزی ابلاغ شده، قیمت آرد تحویلی به این مجموعه‌ها «۵ برابر» می‌شود، از این تصمیم «ستاد اقتصادی دولت» ابراز نگرانی کرده است.

این درحالی است که در نیمه فروردین‌ماه محسن افشارچی، استاندار زنجان، از انجام مقدمات اجرای طرح آزمایشی «ارائه نان با کارت یارانه» خبر داد بود. او گفته بود که نانوایی‌ها «دیگر آرد یارانه‌ای دریافت نمی‌کنند»، بلکه «مردم با قیمت پایین نان خود را از نانوایی‌ها تهیه کرده و کارت می‌کشند و در ادامه، یارانه نان بر حسب میزان فروش به نانوایان پرداخت می‌شود.»

بر اساس آخرین گزارش رسمی اعلامی از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران در مردادماه سال گذشته درباره وضعیت فقر در سال ۹۹، از هر ۳ ایرانی یک نفر «زیر خط فقر» قرار دارد.

گزارش روز سه‌شنبه ۶ اردیبهشت این معاونت نیز حاکی از آن است که از مجموع حدود ۲۵ میلیون خانوار ایرانی «یارانه‌بگیر»، ۳۸ درصد فقیر، ۵۵ درصد متوسط و تنها ۷ درصد «برخوردار» هستند.

بر پایه پژوهش صورت گرفته از سوی مجموعه دولتی موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی در دوره سه ساله ۹۶ تا ۹۹ نیز جمعیت «زیر خط فقر» ایران «بیش از دو برابر» شده است.

در سال گذشته، «کمبود آرد» و «پخت سهمیه‌ای نان» موجب تشکیل صف‌های طولانی در چندین شهر ایران از جمله در استان‌های مختلف غربی، جنوبی و شرقی کشور شد.

براساس گزارش رسانه‌های ایران، در سال ۱۴۰۰ آرد «۳ ‌نرخی» بود و اصناف و صنایع این محصول را با قیمت‌های متفاوتی دریافت می‌کردند. نانوایی‌های یارانه‌ای، کیلویی ۶۶۵ تومان، نانوایی‌های فانتزی ۹۰۰ تومان و صنایع کیلویی ۲۷۰۰ تومان از دولت تحویل می‌گرفتند و این در شرایطی بود که هر کیلو گندم از کشاورزان با قیمت ۵ هزار تومان خریداری می‌شد.«نان» از اقلام مهم سبد روزانه خواربار بسیاری از خانواده‌های ایرانی است، به ویژه آن که در سالیان اخیر قیمت سایر اجناس این سبد همچون گوشت و برنج با جهش‌های بزرگی مواجه شده‌اند و بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده، میزان مصرف آنها تا ۵۰ درصد نسب به گذشته کاسته شده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر