مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در قطر آغاز شد
نخستین روز از دور تازه مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا برای احیای توافق هستهای تهران با قدرتهای جهانی با میانجیگری اتحادیه اروپا روز سهشنبه ۷ تیر در دوحه قطر آغاز شد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، در این روز تصویری از علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد ایران، با انریکه مورا، معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا که مسئولیت هماهنگی این مذاکرات را بر عهده دارد، منتشر کرد که در حال گفتوگوی دو نفره هستند.
ایران تاکید داشته که «هیچ مذاکره مستقیمی با آمریکا انجام نخواهد شد» و از این رو انریکه مورا پیامهای طرفین را به یکدیگر انتقال میدهد.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران، شامگاه سهشنبه در نشستی با کارکنان سفارت ایران در عشقآباد و خانواده آنها دربارهٔ مذاکراتی که در پایتخت قطر در جریان است گفت در صورت جدی بودن آمریکا، توافق در این مرحله در دسترس است.
لارا روزن، روزنامهنگار حوزه سیاست خارجی ایالات متحده که تحولات توافق هستهای را رصد میکند در توییتر نوشت که از یک مذاکرهکننده غربی پرسیده مذاکرات غیرمستقیم ایالات متحده و ایران در دوحه چگونه پیش میرود و او در پاسخ گفته است، «به کندی».
لیزه دیست، گزارشگر ارشد بینالمللی بیبیسی، نیز به نقل از یک مذاکرهکننده غربی نوشت که احتمالا این مذاکرات طول بکشد.
ساعاتی پیش از شروع این مذاکرات پیتر استانو، سخنگوی روابط خارجی اتحادیه اروپا، گفت که مذاکرات دوحه آغاز فرایندی برای شکستن بنبستی است که به توقف مذاکرات وین در ماه مارس انجامید.
روز قبل از آن نیز جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا گفته بود که توافق برای احیای برجام روی میز و قابل دسترسی است و این بستگی به تصمیم ایران دارد که آن را قبول یا رد کند. وی همچنین عنوان کرد که بازگشت همزمان تهران و واشینگتن به برجام در راستای منافع آمریکا و شرکای این کشور است.
با این حال حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، در اظهارات روز سهشنبه خود تاکید کرد که جمهوری اسلامی «از خطوط قرمز خود به هیچ وجه عبور نخواهد کرد».
وی بدون اشاره به جزییات گفت: «خطوط قرمزی که در مذاکرات ترسیم شده در سطح سیاستگذاری و تصمیمگیری در کشور مبتنی بر تامین حداکثری منافع ملی کشور است و این موضوعی است که نسلهای بعدی در مورد آن قضاوت خواهند کرد.»
ایران طی ماههای گذشته خواستار حذف نام سپاه پاسداران از لیست سازمانهای تروریستی آمریکا و تضمین دولت جو بایدن به عدم خروج دولتهای آتی ایالات متحده از برجام شده است. دولت جو بایدن میگوید صلاحیت دادن تضمین از طرف دولتهای آتی را ندارد.
این مدت تنشها بر سر پرونده هستهای ایران افزایش یافته که از جمله نشانههای آن صدور قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه تهران بهدلیل عدم همکاری با آژانس و واکنش ایران در غیرفعال کردن دوربینهای نظارتی آژانس بوده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر