چهارشنبه، مهر ۱۰، ۱۳۹۲

حسن کلیدساز: می‌توانیم تنش با آمریکا را کاهش دهیم

مناسبات ایران و آمریکا

حسن کلیدساز: می‌توانیم تنش با آمریکا را کاهش دهیم

 

حسن روحانی‌ رئیس‌جمهور ایران می‌گوید که ایران خواهان تنش با هیچ‌ کشوری از جمله آمریکا نیست و معتقد است که می‌توان تنش موجود را کاهش داد. وی همچنین گفت که عمل‌کرد او در نیویورک حاصل تدبیر رهبر جمهوری اسلامی بوده است.
رئیس‌جمهور ایران روز چهارشنبه دهم مهر (دوم اکتبر) در حاشیه جلسه هیات دولت در گفت‌وگو با خبرنگاران از عملکرد سیاست خارجی دولت خود در هفته‌های گذشته دفاع کرد.
حسن روحانی درباره نتیجه عملکرد دولت‌اش در نیویورک گفت‌ که این عمل‌کرد در نیویورک موفق‌آمیز بوده و آن "حاصل کار و اراده و حضور مردم" و تدبیر رهبر جمهوری اسلامی بوده است. وی افزود، من "فقط پیام ایران را منتقل کردم".
روحانی همچنین در بخشی از سخنان‌اش، اسرائیل را مورد انتقاد شدید قرار داد و گفت: «ما می‌خواستیم فضا را برای اسرائیل سخت کنیم و این‌که افکار عمومی آمریکا را متوجه نادرست بودن ادعاهای رژیم صهیونیستی کنیم.»
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران -ایسنا- روحانی با بیان اینکه در جریان سفر به نیویورک در جلسات اول در ارتباط با بحث نابودی اسرائیل و هولوکاست، سوالاتی مطرح می‌شد، گفت: «ولی در جلسات آخر دیگر این سوالات مطرح نبود و مسائلی که در این زمینه در افکار عمومی وجود داشت روشن شده بود و کار اسرائیلی نیز سخت شده بود.»
بیشتر بخوانید: حملات شدید نتانیاهو به ایران و روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل
رئیس‌جمهور ایران همچنین با اشاره به اینکه اسرائیل در ایالات متحده آمریکا لابی قوی دارد، خواستار آن شد که با در میان گذاشتن نظرات ایران به افکار عمومی آمریکا جای خالی این لابی پر شود.
وی همچنین با بیان این‌که در جریان تبلیغات انتخاباتی نیز گفته بود که ایران خواهان افزایش تنش با هیچ کشوری از جمله آمریکا نیست، افزود: «معتقدیم که می‌توانیم این تنش‌ها را کاهش دهیم.»
"آمریکایی‌ها خواستار دیدار دوجانبه بودند"
حسن روحانی در بخش دیگری از سخنان‌اش به تشریح دلایل گفت‌وگوی تلفنی میان خود و باراک اوباما پرداخت که این روزها در ایران به موضوع اعتراض جریان‌های تندرو تبدیل شده است.
وی با طرح این ادعا ‌که مقامات آمریکایی اصرار داشتند که بین دو رییس‌جمهور ایران و آمریکا ملاقاتی صورت بگیرد، افزود: «از چند روز قبل از سفر به نیویورک پیام‌هایی را در این زمینه ارسال کردند. اولین پیام روز جمعه قبل از سفر ارسال شد و پیام‌های بعدی تا قبل از آغاز سفر ارسال شد.»
رئیس ‌جمهور ایران در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: «صحبت این بود که مثلا ملاقات چند دقیقه‌ای بین ما در یکی از راهروهای مجمع عمومی سازمان ملل و یا در حاشیه یکی از جلسات انجام شود، البته من موافق این نبودم و این موضوع نیز عملی نشد.»
روحانی با اشاره به واکنش‌ها به عدم دیدار دو رئیس‌جمهور در حاشیه نشست عمومی سازمان ملل افزود: «بعد از روز سه‌شنبه جوی در رسانه‌ها بخصوص رسانه‌های آمریکایی ایجاد شد مبنی بر این‌که ایران در این سفر آمریکا را تحقیر کرده است و یا این‌که روحانی دست رد به اوباما زده است و کاخ سفید تحقیر شد.»
 باراک اوباما در دیدرا با بنیامین نتانیاهو بار دیگر گفت که گزینه نظامی همچنان روی میز است
به گفته رئیس‌جمهور ایران وی از "این حرکت و روند رسانه‌ها" که به باور وی "بخشی از آن را مخالفین و صهیونیست‌ها دامن می‌زدند" خوشحال نبوده است.
وی با بیان مشکلاتی که پس از ۳۵ سال عدم رابطه میان ایران و آمریکا وجود دارد، تصریح کرد: «عده‌ای درصدد بودند که از این فضای گل‌آلود ماهی بگیرند و معتقد بودیم که اگر این موضوع ترمیم شود بلامانع است.»
رییس‌جمهور به شکل ضمنی تایید کرد که تماس‌ها از دو طرف صورت گرفته و در نهایت از کاخ سفید با سفیر ایران تلاس نهایی برقرار شده است: « دو طرف در تماس بودند و بحثی بود مبنی بر اینکه روز جمعه آقای اوباما با ما تماس بگیرد و گفت‌وگوی کوتاهی انجام شود و ما در لحظه بازگشت به تهران و خروج از هتل با این موضوع روبرو شدیم و آنها به موبایل سفیر ما زنگ زدند.»
به نظر می‌رسد که واکنش برخی گروه‌های تندرو در درون ایران موجب شده است که حسن روحانی بخش قابل توجهی از سخنان خود را به توضیحات جزئیات سفر و نحوه تعامل و تماس با مقامات آمریکایی اختصاص دهد.
راه دشوار تفاهم میان آمریکا و ایران
حسن روحانی با بیان اینکه مردم باید بدانند که مسائل سیاسی خارجی پیش‌رو راه همواری نیست، افزود: «ما راه دشواری پیش‌رو داریم و نمی‌شود مشکلات هشت ساله و یا ۱۰ ساله را در ۱۰ روز حل و فصل کرد. فراز و نشیب زیادی در دنیای سیاست وجود دارد.»
رئیس جمهور ایران همچنین افزد: «آقای اوباما در تماس تلفنی که داشتند، گفتند که ما مشکلات فراوانی در داخل آمریکا داریم و شما نیز همین‌طور و باید فکری کنیم که از مشکلات عبور کنیم.»
وی در بخش دیگری از سخنان‌اش از برخی سخنان مطرح شده در روزهای اخیر از سوی مقامات آمریکایی انتقاد کرد و گفت: «مقامات آمریکایی هر روز با یک لحن صحبت می‌کنند.»
روحانی اضافه کرد: «فکر می‌شد که با تحریم ملت ایران سر فرود می‌آورد و بالاتر از آن با فشار تحریم مردم از نظام جدا می‌شوند ولی با انتخابات شکوهمندی که در ۲۴ خرداد برگزار شد آنها مایوس شدند.»
امیدواری‌های زیادی نسبت به برقراری تماس میان ایران و ایالات متحده آمریکا به وجود آمده است. هوادارن دولت روحانی امیدوارند که این تحولات موجب شود تا تحریم‌های بین‌المللی کاهش یابد و شرایط اقتصادی ایران بهتر شود.
اما به نظر می‌رسد مقامات جمهوری اسلامی ایران از سخنان باراک اوباما در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل ناراضی هستند. اوباما در ان سخنان تاکید کرده بود که همچنان گزینه نظامی برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای محتمل است. پیش‌تر رئیس‌جمهرو آمریکا در نطق خود در مجمع عمومی سازمان ملل موضع آشتی‌جویانه تری در قبال ایران اتخاذ کرده بود.
پاسخ به منتقدان مذاکره با آمریکا

رییس‌جمهور ایران همچنین در پاسخ به منتقدان مذاکره با آمریکا و اشتباه تاکتیکی خواندن گفت‌وگوی تلفنی وی با بارک اوباما توسط فرمانده سپاه پاسداران گفت: «انتقاد از دولت آزاد است و افتخار ما این است که انتقادپذیر هستیم پس هر کس با هر لحنی می‌تواند انتقاد کند، البته ما دلمان می‌خواهد لحن مودبانه‌واخلاقی باشد و اعتراض در چارچوب قواعد بازی باشد.»
بیشتر بخوانید: فرمانده سپاه پاسداران: گفت‌وگو با اوباما اشتباه تاکتیکی بود
حسن روحانی با بیان اینکه دولت از این به بعد قدم‌های بلندتری بر خواهد داشت افزود: «این قدم کوچکی از دولت بود. بعضی‌ها ممکن است مخالف باشند و اعتراض کنند و این حق آنها است.»
وی اضافه کرد که از دو دستگاه مهم نظرسنجی خواسته است تا نظر مردم را در رابطه با سیاست دولت بپرسند و درصد مخالفان و موافقان مشخص شود.
رئیس‌جمهور ایران با شاراه به اینکه حتی اگر مخالفین راه این دولت یک درصد باشند آن یک درصد حق دارند و باید نقد کنند افزود: «اما همه باید یادمان باشد‌، در نقد منافع ملی را مد نظر داشته باشیم و نقدمان سازنده و اخلاقی باشد.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر