توافق ایران و ترکیه بر سر حل بحران سوختی کامیونداران
رسانههای ایران توافق حاصله بین جمموری اسلامی و ترکیه در روز پنجشنبه (۲۵ دی / ۱۵ ژانویه) را "فصل نوین همکاریهای دو کشور همسایه" توصیف کردهاند.
خبرگزاری ایسنا گزارش داده است که این موافقتنامه در پایان مذاکرات فشرده محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران و نماینده ویژه رئیسجمهور در امور ترکیه و جودت یلماز، وزیر توسعه و نماینده ویژه ریاستجمهوری ترکیه در امور ایران امضا شده است.
این موافقتنامه از نخستین ساعت روز جمعه (۲۶ دی / ۱۶ ژانویه) به وقت تهران و ترکیه اجرایی شده است. طبق این موافقتنامه کامیونهای ایرانی که به مقصد ترکیه در حرکتاند، در عبور ترانزیت از قلمروی ترکیه بدون پرداخت عوارض وارد خاک ترکیه خواهند شد.
هزینه سوختی تریلیهای ترکیه نیز از این به بعد وقتی وارد ایران میشوند برای هر لیتر از ۱ یورو و ۶۰ سنت به ۳۰ سنت کاهش پیدا خواهد کرد.
جودت ییلماز، نماینده ویژه رئیسجمهور ترکیه در امور ایران اعلام کرد که توافق حاصله مشکلی را که سالها بحث بین دو کشور را در پی داشت، تا حد بسیار زیادی حل کرده است. به گفته ییلماز از این پس تریلیهای ترکیه ظرف دو روز خواهند توانست مرز ترکمنستان- ایران- ترکیه را طی کنند.
وی ابراز امیدواری کرد با حل شدن این موضوع سطح تبادلات تجاری سالانه ایران و ترکیه تا ۳۵ میلیارد دلار افزایش یابد. این مقام دولتی همچنین خبر داد که رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در روزهای آینده به ایران سفر خواهد کرد. پیشتر اردوغان پس از احراز مقام ریاست جمهوری از سیاست آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در قبال سوریه انتقاد کرده بود.
"ایران مجبور به پذیرش شرط ترکیه شد"
محمد صالح خاتم، تحلیلگر مسائل ترکیه از شهر استانبول که بر مشکلات کامیونداران ایرانی و ترک واقف است، به دویچه وله فارسی گفته است، فعلا درباره جزئیات توافقنامه اطلاعات بیشتری داده نمیشود، اما مقامات ترکیه از آن استقبال کردهاند.
وی افزوده است: «ایران مجبور به پذیرش شرط ترکیه شده، چرا که شرایطی که ایران برای کامیونهای ترک تعیین کرده بود، باعث رقابت ناعادلانه به نفع طرف ایرانی میشد. ترکیه بعد از پیش آمدن مسئله کامیونها به طور جدی به دنبال جایگزین کردن مسیر قفقاز- آسیای میانه از طریق دریای خزر بوده و حتی یکی از اهداف سفر کنونی الهام علییف به ترکیه مذاکره در زمینه فعال کردن مسیر کشتیرانی بین آذربایجان با بندر ترکمنباشی ترکمنستان برای انتقال کامیونهای باری بوده است.»
به گفتهی این کارشناس کشورهای منطقه از جمله افغانستان هم از "مسیر قفقاز- آسیای میانه" حمایت میکند و این مسیر از مسیر ایران اقتصادیتر است.
وی خاطرنشان ساخته است: «ایران تحرکات ترکیه در این زمینه را از نزدیک دنبال میکند و میداند در صورتی که مسیر جایگزین برای ترکیه پیدا شود، موقعیت و امتیاز ژئوپلیتیکی ایران از اهمیت خواهد افتاد. دقیقا به همین دلیل است که ایران فعلا شروط ترکیه را پذیرفته وگرنه این مسئله چندین سال بود که مورد اعتراض ترکیه قرار گرفته بود.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر