پنجشنبه، اسفند ۲۱، ۱۳۹۳

اعتراض عراق به اظهارات مشاور رئیس جمهور ایران

اعتراض عراق به اظهارات مشاور رئیس جمهور ایران

وزارت خارجه عراق با صدور بیانیه‌ای سخنان علی یونسی را محکوم کرده است. یونسی گفته بود که "در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست بلکه هویت، فرهنگ، مرکز و پایتخت ماست". وی بعدا گفت که منظورش بد درک شده است.
اظهارات اخیرعلی یونسی، دستیار و مشاور ویژه رئیس جمهور ایران در امور اقوام و اقلیت‌ها، در باره نفوذ و تاثیر جمهوری اسلامی بر کشورهای منطقه با واکنش منفی مقام‌های عراق روبرو شده است.
به نوشته العالم، سایت وابسته به شبکه عربی سیمای جمهوری اسلامی ایران، وزارت خارجه عراق در بیانیه‌ای با ابراز تعجب از سخنان علی یونسی آن را محکوم کرده است. در این بیانیه آمده است: «عراق کشوری دارای حاکمیت است که توسط خود عراقی‌ها اداره می شود و روابطی مثبت با کشورهای همسایه و از جمله ایران دارد و اجازه نمی‌دهد که در امور داخلی این کشور دخالت و یا به حاکمیت ملی آن تعرض شود.»
ابراهیم جعفری، وزیر خارجه عراق نیز در گفت‌وگو با روزنامه شرق‌الاوسط به سخنان یونسی اعتراض کرده و گفته است: «عراق دارای حاکمیت کامل است و به هیچ طرفی چه ایران و چه غیر از آن اجازه نداده و نخواهد داد که این حاکمیت را نقض یا در امور داخلی این کشور دخالت کند».
سخنانی بحث‌برانگیز
یونسی در سخنانی که روز ۱۷ اسفند درهمایشی با عنوان "ایران، ملیت، تاریخ و فرهنگ" ایراد کرد، از جمله گفت: «در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست بلکه هویت، فرهنگ، مرکز و پایتخت ماست و این مسأله هم برای امروز است و هم گذشته. چرا که جغرافیای ایران و عراق غیر قابل تجزیه است و فرهنگ ما غیرقابل تفکیک است. پس ما یا باید با هم بجنگیم و یا یکی شویم.»
قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس و شماری از فرماندهان سپاه حضوری پررنگ در درگیری‌ نیروهای عراقی و شیعی این کشور با داعش دارند قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس و شماری از فرماندهان سپاه حضوری پررنگ در درگیری‌ نیروهای عراقی و شیعی این کشور با داعش دارند
یونسی همچنین مرزهای کنونی در منطقه را مصنوعی توصیف کرد و افزود: « مرزها، مرزهایی مصنوعی است و هرچند برای ما قابل احترام است و ما چشمداشتی به این مرزها نداریم، اما واقعیت را باید قبول کنیم که فرهنگ، ادبیات، دین و تاریخ ایرانی وجود دارد و اتحادیه‌ای طبیعی در این منطقه وجود دار که از شمال شبه‌قاره هند تا شمال غرب خلیج فارس همه در این اتحادیه وجود دارند و روزی این اتحادیه شکل خواهد گرفت.»
اندکی پس از این سخنان، "هیئت علمای مسلمین عراق" هم با صدور بیانیه‌ای نسبت به "خطر های جاه طلبی ایران" به "امت اسلامی وعربی" هشدار داد. در این بیانیه، آمده است: «صحبت های آقای یونسی که گفته، امروز بغداد پایتخت ماست وآنجا مرکز فرهنگ وهویت ماست آنچنان که در گذشته بوده است اشاره به عهد امپراطوری فارسی ساسانی دارد که بر عراق سیطره داشت و مدائن پایتختش بود.»
یونسی البته بعدا در مصاحبه با العالم گفت که منظورش بد درک شده است. او تصریح کرد که ایران به هیچ وجه در صدد مخدوش شدن تمامیت ارضی، استقلال كشورها و به ویژه عراق و یا دخالت در امور دولت‌های منطقه نبوده است.
اصولگرایان هم معترض‌اند
به رغم این توضیحات، تحرکات نظامی بی‌سابقه ایران در عراق در مقابله با داعش و حضور مشاوران سپاه در مناطق سنی‌نشین عراق برخی کشورهای منطقه را نگران کرده است.
این تحرکات با تبلیغات رسانه‌ای و پخش وسیع عکس‌های مختلف سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس همراه است که در جبهه‌های نبرد عراق با داعش حضور دارد. به‌تازگی سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان سعودی، درباره "نقش فزاینده ایران در عراق" هشدار داد و جمهوری اسلامی ایران را متهم کرد که با ارسال کمک به عراق در جنگ علیه گروه دولت اسلامی (داعش) در صدد تسلط بر این کشور است.
یونسی در مصاحبه خود با العالم این گونه اظهارات را ناشی از ایران‌هراسی "کاذبی" توصیف کرده که به گفته او اسرائیل به آن دامن می‌زند.
اظهارات یونسی در همایش "ایران، ملیت، تاریخ و فرهنگ" تا حدودی با درک و دریافت‌های رایج در جمهوری اسلامی که نه بر عنصر ایرانیت و حوزه تمدن ایران بلکه بر اسلامیت و تامین هژمونی ایران بر کل جهان اسلام متمرکز است نیز، زاویه دارد. از همین رو سایت‌های اصول‌گرا و رسانه‌های نزدیک به سپاه نیز با آن از در مخالفت درآمدند.
خبرگزاری فارس در یادداشتی در این زمینه نوشت: «سخنان آقای یونسی در همایشی که اصلاً دلیل برگزاری، موضوع و عنوان آن سوال برانگیز و یادآور جنس حرف‌های اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر جنجالی رئیس‌جمهوری سابق است، حالا به بهانه‌ای برای تسویه‌حساب دستگاه تبلیغاتی دوحه و ریاض با محور مقاومت بدل شده است. به بهانه این سخنان نسنجیده اکنون مانور تبلیغاتی شدیدی علیه حرکت مردم یمن و نبرد نیروهای عراقی با داعش صورت می‌گیرد که نتیجه یک اظهار نظر نسنجیده است».

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر