چهارشنبه، شهریور ۲۴، ۱۳۹۵

برج میلاد تهران بر خط گسلی فعال

برج میلاد تهران بر خط گسلی فعال

معاون سازمان زمین‌شناسی ایران گفته است که یک گسل جدید در تهران شناسایی شده است که از کنار برج میلاد رد می‌شود و تقریباً در بخش مرکزی تهران است. این گسل‌ها به گفته او فعال هستند و خطر زلزله تهران را تهدید می‌کند.
به گزارش تسنیم، جلیل قلمقاش، معاون سازمان زمین‌شناسی ایران گفته است نقشه جدیدی از گسل‌های تهران در سازمان پژوهش‌های کاربردی زمین شناسی تهیه شده است که نشان می‌دهد این گسل‌ها فعال هستند. نقشه گسل‌های تهران پیش از این در سال ۶۴ بررسی و گزارش شده بود.
به گفته معاون سازمان زمین‌شناسی «تهران شهری است که از نظر زلزله همیشه در خطر» است و گسلی که از کنار برج میلاد می‌گذرد، از شرق تا غرب تهران را در بر می‌گیرد و از آن عبور می‌کند. جلیل قلمقاش درباره این گسل هم‌چنین گفته است که «جابه‌جایی آن بیش از گسل‌هایی است که از قدیم شناسایی شده و در تهران باید مراقب باشیم که همیشه خطر زلزله وجود دارد.»
بیشتر بخوانید: راهکارهایی برای "تاب‌آوری" تهران در برابر پیامدهای زلزله
۱۸۶ سال پیش تهران اخرین زلزله سخت را به خود دید. کارشناسان احتمال می‌دهند که امکان فعال شدن سه گسل "گسل مشا"، "گسل شمال تهران" و "گسل جنوب ری" بیشتر از بقیه گسل‌ها باشد. خطر زلزله در حالی این شهر را تهدید می‌کند که ساختمان‌های بساز و بفروش در پهنه شهر با کیفیتی بسیار نازل ساخته شده‌اند و احتمالا تاب مقاومت در برابر یک زلزله شدید را ندارند. از این رو تهران جزو یکی از خطرناک‌ترین شهرهای جهان محسوب می‌شود. در مورد خطراتی که ساخت برج میلاد برای تهران دارد نیز نظرات ضد و نقیض بسیاری تا به حال مطرح شده است. هنگامی‌که این برج ساخته شد، گفته شد که به هیچ عنوان روی گسل ساخته نشده است.
بیشتر بخوانید: آیا زلزله ورامین هشدار زلزله در تهران است؟
کلان‌شهر تهران، این بیستمین شهر پرتراکم جهان با تمرکز نیمی از فعالیت ‌های صنعتی ایران در آن، نه تنها بر خط گسل قرار دارد و کابوس زلزله آن را پیوسته تهدید می‌کند، بلکه زیرساخت‌های آن نیز بر زمینی سوار شده‌اند که تاب مقاومت ندارد. سایت تابناک در گزارشی با اشاره به ریزش زمین در آزادگان، خیابان مولوی و خیابان پیامبر در هفته‌های اخیر به نقل از اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران نوشته است که «با وضعیت موجود، هر نوع حفاری موجب ریزش در تهران می شود.»
بیشتر بخوانید: شهردار تهران: حادثه شهران می‌تواند تکرار شود
اقبال شاکری گفته است «کاهش سطح آب‌های زیرزمینی پایتخت موجب شده که روزانه شاهد نشست یک میلیمتری خاک در تهران باشیم.» عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران از سازمان های آب و فاضلاب، برق، گاز و مترو تهران خواسته است که به مسایل ناشی از نشست زمین در اجرای پروژه‌ها توجه کنند.
خبرگزاری ایرنا نیز به نقل از علی بیت‌اللهی، مدیر بخش زلزله ‌شناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات مسکن نوشته است که «خشکسالی ناشی از کاهش حجم بارش، میزان برداشت آب سفره‌های زیرزمینی "دشت تهران" را افزایش داده و فرونشست زمین در پایتخت و اطراف آن را تشدید کرده است.»
این مرکز افزایش میزان نشست زمین در تهران را به اندازه دو برابر ۵ سال گذشته تخمین زده است. علی بیت‌اللهی نشست زمین را «خطری فراتر از زلزله بزرگ» دانسته است که «تبعات آن با توجه به انفعال مسوولان در قبال مصرف بی‌رویه آب شرب، پایتخت را تهدید می‌کند.» به گفته کارشناسان تهران در میزان نشست زمین "رکود دار جهان" است.
کارشناسان محیط زیست و منابع آبی ایران بارها نسبت به مصرف بی‌رویه، غیر مدرن و ناكارآمد منابع آب زیرزمینی در بخش کشاورزی هشدار داده‌اند. مشکل فرونشست زمین در ایران به پایتخت خلاصه نمی‌شود. علی بیت‌اللهی آن را "مشکلی ملی" دانسته که به اغلب دشت های کشور آسیب‌های جدی وارد آورده است. او می‌گوید«علت فرونشست پهنه‌های کشور در دشت‌های اصفهان، قزوین، تبریز، رفسنجان و دیگر مناطق کشور» افت سطح ایست آبی است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر