راه ناهموار تحقق وعدههای فرهنگی حسن روحانی
حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ از حمایت
کمنظیر اهل فرهنگ و هنرمندان برخوردار بود. شواهد و تجربه دولت یازدهم
نشان میدهد تحقق وعدههای فرهنگی روحانی اگر ناممکن نباشد ساده هم نیست.
در جریان مبارزات انتخاباتی دوازدهمین دوره ریاست جمهوری، حسن روحانی
اعتراف کرد که دولت یازدهم برای انجام برخی کارها بازوان توانایی نداشته و
با اشاره به نتیجه انتخابات سال ۹۲ گفت با رأی ۵۱ درصدی تحقق برخی
وعدههایش ممکن نیست.روحانی در انتخابات این دوره حدود ۵ میلیون و اندکی بیش از ۶ در صد بیشتر از انتخابات دوره یازدهم ریاست جمهوری رأی کسب کرد.
او میگوید حدود ۴ میلیون نفر به علت ازدحام و ناکارآمدی شیوه سنتی رأیگیری موفق به رأی دادن نشدند و حامیانش احتمال میدهند آرای روحانی میتوانست بیش از ۲۵ میلیون و فراتر از ۶۰ درصد کل آرا باشد.
آیا رئیس دولت دوازدهم با این پشتوانه قادر خواهد بود به شعارها و وعدههای انتخاباتیاش، بهویژه در حوزه پرچالش فرهنگ و هنر عمل کند؟
واقعیت این است که حکومتهای خودکامه وقتی با تنگناهای شدید اقتصادی، تهدیدهای نظامی، نارضایتیهای گسترده مردم و اعتراض و شورش شهروندان روبرو شوند و توانایی سرکوب معترضان را نداشته باشند برای بقای حکومت عقبنشینیهایی میکنند.
بیشتر بخوانید: درخواست از روحانی برای فعالیت مجدد انجمن صنفی روزنامهنگاران
نوشیدن جام زهر پذیرش آتشبس با عراق توسط نخستین رهبر جمهوری اسلامی، روحالله خمینی و تن دادن به مذاکره مستقیم با آمریکا و توقف فعالیتهای اتمی مناقشهبرانگیز توسط جانشین او علی خامنهای نمونههایی از این وضعیت در دوران جمهوری اسلامی هستند.
محمدرضا پهلوی نیز که خود را شاهشاهان میخواند زمانی که تظاهرات و اعتصابهای گسترده کشور را فلج کرده بود و ماشین سرکوب رژیم ناکارآمد مینمود با چهرهای محزون و صدایی لرزان مقابل دوربین تلویزیون قرار گرفت تا بگوید: «من نیز پیام انقلاب شما ملت ایران را شنیدم.»
وضعیت امروز جمهوری اسلامی با ماههای پایانی حکومت سلطنتی چندان قابل مقایسه نیست؛ خامنهای به رغم شکست سنگین ابراهیم رئیسی، نامزد مورد حمایت اقتدارگرایان و منصوب او در تولیت آستان قدس رضوی، انتخابات ۲۹ اردیبهشت را تائید نظام جمهوری اسلامی تفسیر میکند.
پیام انتخابات به تعبیر خامنهای
خامنهای مدعی است در این انتخابات: «همهی قشرها، همهی سلیقهها، همهی گرایشهای سیاسی در کنار هم به صحنه آمدند و دوشادوش یکدیگر به نظام جمهوری اسلامی رأی دادند.»
رهبر جمهوری اسلامی در پیامی که یک روز پس از انتخابات منتشر شد حتی از "نخبگان دانشگاهی و سیاسی و فرهنگی و هنری" هم به خاطر حضور در پای صندوقهای رأی تشکر کرد.
کمتر از دو هفته مانده به انتخابات ریاست جمهوری دو هزار نفر از این "نخبگان فرهنگی و هنری" با امضای نامهای با این امید از روحانی حمایت کردند که به آنچه در جمهوری اسلامی بر سر اهل فرهنگ و هنر میآید پایان دهد.
بیشتر بخوانید: روحانی: مهمترین بخش انتخابات "نه" مردم به فریبکاران بود
امضاءکنندگان نامه نوشتهاند به ایرانی میاندیشند: «که در آن نویسندگان، هنرمندان و اهالی قلم بدون هراس از محدودیتهای غیرقانونی، به آفرینش، خلق و نشر ادبیات و هنر خویش بنشینند و امید داشته باشند آنچنان که شایسته است قدر بینند و بر صدر نشینند و مطمئن باشند کار اهل فرهنگ به خودشان سپرده میشود.»
سپردن کار اهل فرهنگ به خودشان از شعارهای انتخاباتی حسن روحانی در سال ۹۲ نیز بوده است که اگر تحقق مییافت تکرار آن ضرورت نداشت.
اعتراف به ناتوانی وزارت ارشاد
در دوره اول ریاست جمهوری حسن روحانی نه تنها امور فرهنگی و هنری به فعالان این حوزه سپرده نشد که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در موارد زیادی مجبور به عقبنشینی در برابر نهادهای قدرتمند و گروههای "خودسر" شده است.
علی جنتی، نخستین وزیر ارشاد دولت یازدهم با این وعده کار خود را آغاز کرد که این وزارتخانه پای مجوزهایی که صادر میکند میایستد اما در عمل در برابر ایجاد محدودیت برای اکران فیلم، نمایش تاتر و فعالیت رسانههای مجوزدار ناتوان بود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر