جمعه، خرداد ۱۰، ۱۳۹۸

اقدام نامانوس سرکنسول آمریکا برای جلوگیری از همکاری با ایران

اقدام نامانوس سرکنسول آمریکا برای جلوگیری از همکاری با ایران

تحریم‌های آمریکا علیه ایران روابط کلان آلمان و جمهوری اسلامی را فلج کرده است. تنها شرکت‌های متوسط با ایران در ارتباطند. اکنون سرکنسول آمریکا در هامبورگ به راه افتاده و با آنها در باره "مشکل" همکاری با ایران صحبت می‌کند.
گشایش نخستین مرکز تجارت آلمان در تهران (نوامبر ۲۰۱۷)
روز جمعه، ۱۰ خرداد (۳۱ مه) مجله اقتصادی آلمانی‌زبان "ویرتشافتز ووخه" (هفته اقتصاد) در باره تاثیر تحریم‌های آمریکا و فشارهای جانبی این کشور برای قطع ارتباطات بازرگانی ایران با آلمان مقاله‌ای منتشر کرد.
در این مقاله ابتدا فعالیت‌های یک بازرگان آلمانی با نام مستعار تشریح شده و اینکه این فرد ناخواسته میان "جبهه‌های تنش بین ایران و ایالات متحده" گرفتار آمده است.
در ادامه مقاله تاکید شده است که دونالد ترامپ در جریان این بحران، اقتصاد اروپا را "گروگان گرفته" و همواره موفقیت کسب می‌کند. در این راستا به شرکت‌های کلان آلمانی در ایران اشاره شده که فعالیت خود را تعلیق کرده‌اند و کارکنان خود را به آلمان بازگردانده‌اند.
"ویرتشافتز ووخه" می‌نویسد: «صادرات آلمان به ایران به ۱۰۰ میلیون یورو در ماه رسیده است، که نسبت به سال گذشته کاهشی ۵۰ درصدی به‌ شمار می‌رود.»
مجله آلمانی یادآور می‌شود که صادرات شرکت‌های آلمانی به ایران در سال ۲۰۰۸ حدود چهار میلیارد یورو بوده و در سال گذشته به دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو کاهش یافته بود.
فعالیت‌های "نیمه قانونی"
در حالی که شرکت‌های کلان فعالیت‌های خود در ایران را تعلیق کرد‌ه‌اند، شرکت‌های متوسط به همکاری با ایران ادامه می‌دهند و بخش قابل توجهی از آنان نسبت به تهدیدهای دولت ترامپ بی‌اعتناست.
"ویرتشافتز ووخه" درباره ارتباطات بازرگانی این شرکت‌ها با ایران می‌نویسد: «تجارتی مخفیانه، تجارتی که از راه‌های نیمه قانونی صورت می‌گیرد.»
داگمار فون بون‌اشتاین، مدیر اتاق بازرگانی خارجی ایران، شمار شرکت‌های آلمانی باقی‌مانده در ایران را ۶۰ واحد تخمین می‌زند.
فون بون اشتاین از بردن نام شرکت‌ها خودداری می‌کند و در پاسخ به اینکه تبادلات مالی چگونه انجام می‌شود می‌گوید: «شرکت‌ها برای این کار راهی پیدا کرده‌اند.»
مدیر اتاق بازرگانی خارجی ایران مایل نیست در این باره توضیحات بیشتری بدهد.
یادگار "دورانی خوش": زیگمار گابریل، وزیر اقتصاد آلمان در تهران (اکتبر ۲۰۱۶)
یک مهمان سرزده
میشاییل توکوس، مدیرعامل اتاق بازرگانی ایران و آلمان در تهران، درباره اینکه چرا شرکت‌های متوسط آلمانی با ترس و لرز در رابطه با ایران عمل می‌کنند توضیح می‌دهد که به‌تازگی سرکنسول ایالات متحده در هامبورگ به سراغ این شرکت‌ها رفته و با آنان در باره "مشکلات" معامله با ایران صحبت کرده است.
توکوس می‌گوید که بازرگانان آلمانی اقدام سرکنسول آمریکا را یک هشدار قلمداد کرده‌اند.
سخنگوی سفارت آمریکا در این رابطه تاکید کرده است که "سرزدن" به شرکت‌های آلمانی ادامه خواهد داشت، زیرا از این راه «ما سیاست تحریمی خودمان را برایشان توضیح می‌دهیم».
فعالیت یک ایرانی در شهر ویسبادن آلمان
"ویرتشافز ووخه" می‌نویسد: «به این ترتیب شرکت‌های متوسط راه‌های پرپیچ و خم را طی می‌کنند، راه‌هایی که اغلب در ویلایی در مرکز شهر ویسبادن آغاز می‌شوند.» جایی که یک ایرانی به نام داوود نظیری‌زاده دفتر مشاوره برای همکاری اقتصادی با ایران دایر کرده است.
در وبسایت نظیری‌زاده ، "فارغ‌التحصیل رشتۀ جامعه‌شناسی اقتصاد و مدیریت بین‌المللی از دانشگاه‌های هامبورگ، نیوکاسل و لندن" آمده است که او تجربیات تئوریک خود را در شرکت‌های مشاوره Roland Berger و Ernst & Young کسب کرده است.
در ادامه معرفی فعالیت‌های این ایرانی آمده است: «پروژه‌های متعدد اقتصادی و سیاسی، از جمله با هدف ارائه به سازمان‌های مردم‌نهاد (NGO) در این شرکت طراحی، برنامه‌ریزی و اجرایی گردیده‌اند. تمرکز ما عمدتاً بر صنعت خودرو، نفت، گاز و انرژی، فناوری‌های پزشکی و راه و ساختمان است.»
علاوه بر این تاکید شده است که این واسطه ۳۳ ساله «در زمینه‌های متعدد اجتماعی-مذهبی مانند مجموعۀ اسلامی شهر ویسبادن و همچنین فدراسیون شیعیان آلمان فعالیت مستمر دارد».
بر اساس مقاله "ویرتشافتز ووخه"، نظیری‌زاده از طریق بانک‌های کوچکی که با ایالات متحده همکاری کلان ندارند، مانند "بانک خاورمیانه" در مونیخ یا "ورن گولد بانک" یا "بانک سامان" تبادلات مالی خود را انجام می‌دهد.
نظیری‌زاده گفته است که بخشی از تبادلات ارزی از طریق یک صرافی در ترکیه انجام می‌شود. اما این اقدام هم مخارج قابل توجهی دارد و هم اینکه می‌تواند بازرگانان آلمانی را با اتهام "پولشویی" مواجه کند.

آژانس بین المللی انرژی اتمی فاسد: ایران همچنان به محدودیت‌های محوری برجام پایبند است

آژانس بین المللی انرژی اتمی فاسد: ایران همچنان به محدودیت‌های محوری برجام پایبند است


مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی (عکس از آرشیو)
آژانس بین المللی انرژی اتمی روز جمعه ۱۰ خرداد در گزارش فصلی خود اعلام کرد، غنی سازی اورانیوم و ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران همچنان درحد تعیین‌شده قرار دارد و این کشور به تعهدات خود در توافق هسته‌ای موسوم به برجام پایبند است.
آسوشیتدپرس می‌گوید، نسخه‌ای از این گزارش فصلی آژانس بین المللی انرژی اتمی که به کشورهای عضو ارسال شده را رویت کرده است که در آن تایید شده ایران همچنان به محدودیت‌های محوری در توافق برجام عمل کرده است.
به دنبال خروج آمریکا از برجام در سال گذشته، ایران اعلام کرده است که کماکان به این توافق پایبند خواهد بود. اما سه هفته پیش ایران رسما خروج از «برخی» تعهدات ذیل برجام را اعلام کرد و حسن روحانی نیز در نامه‌ای به سران پنج کشور عضو برجام اعلام کرده است که به دلیل «عمل نکردن طرف مقابل به تعهداتش» در برجام، برای ایران «راهی جز کاهش تعهداتش نیست».
آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش خود تصریح کرده است: ذخیره آب سنگین ایران تا پنجم خرداد ۱۲۵.۲ تن بوده است. میزان ذخیره آب سنگین در ماه فوریه ۱۲۴.۸ تن بود. بنابراین ذخیر آب سنگین ایران پایین تر از سقف مجاز تعیین شده در برجام یعنی ۱۳۰ تن آب سنگین است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین ذخایر اورانیوم غنی شده ایران را تا ۳۰ اردیبهشت ۱۷۴.۱ کیلوگرم ا اعلام کرده است.
طبق این گزارش، میزان ذخایر اورانیوم غنی شده ایران در بهمن ماه ۱۶۳.۸ کیلوگرم بود. سقف مجاز تعیین شده در برجام برای ذخایر اورانیوم غنی شده ۲۰۲.۸ کیلوگرم است.
در همین زمینه، بهروز کمالوندی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران ۲۶ اردیبهشت گفته بود که ایران دیگر خود را به شاخص‌های تعیین شده برای تولید اورانیوم غنی شده یعنی سقف ۳۰۰ کیلوگرم و ۱۳۰ تن آب سنگین در چارچوب بند ۲۶ برجام متعهد نمی‌داند.
آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان با ایران در سال ۱۳۹۴ در وین بر سر حل بحران هسته‌ای جمهوری اسلامی به توافق رسیدند. طبق برجام، ایران محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای خود را پذیرفت در مقابل تحریم‌های هسته‌ای علیه این کشور لغو شد.
دونالد ترامپ که منتقد توافق هسته‌ای با ایران است در ۱۸ اردیبهشت پارسال از برجام خارج شد و دلیل آن را «نقض روح این توافق»، فعالیت‌های موشکی بالستیک و نقش منفی تهران در خاورمیانه دانست.با خروج آمریکا از برجام، دونالد ترامپ حکم به بازگشت تحریم‌هایی داد که در چارچوب اجرایی شدن برجام به تعلیق درآمده بود.

اسماعیلی: درباره ارتباط میترا استاد با با نهادهای امنیتی قرائنی وجود ندارد

اسماعیلی: درباره ارتباط میترا استاد با با نهادهای امنیتی قرائنی وجود ندارد


غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه ایران
در حالی که برخی از چهره‌های اصلاح طلب مدعی « ارتباط» میترا استاد، همسر محمد علی نجفی، با سازمان اطلاعات سپاه پاسداران شده‌اند، سخنگوی قوه قضائیه ایران اعلام کرد که در اینباره «قرائنی وجود ندارد».
غلامحسین اسماعیلی، روز جمعه، ۱۰ خرداد، در مصاحبه با ایلنا گفت که درباره ارتباط میترا استاد با نهادهای امنیتی «قرائنی وجود ندارد».
وی تاکید کرد که قوه قضائیه در حال حاضر به پرونده قتل رسیدگی می‌کند و «به سایر زوایای پرونده در فرصت بعدی رسیدگی خواهد شد».
در روزهای گذشته برخی از چهره‌های اصلاح طلب از جمله جواد امام اعلام کرده‌اند که میترا استاد با سازمان اطلاعات سپاه پاسداران «ارتباط داشته» و به صورت «هدفمند» به آقای نجفی نزدیک شده است.
خود آقای نجفی نیز روز چهارشنبه در دادسرای امور جنایی تهران گفته بود: «یک نهاد تماس‌های مرا شنود می‌کرد و در اختیار همسرم قرار می‌داده است که در این خصوص شکایت کردم، اما این موضوع انگیزه قتل نبوده است».
دختر آقای نجفی نیز گفته که همسر دوم پدرش «با ارگان‌های خاصی رابطه داشت و از همین طریق به پدرم تسلط پیدا کرده بود و او را تحت فشار قرار می‌داد».
با این حال وزارت اطلاعات ایران اعلام کرده که میترا استاد«هیچ‌گونه ارتباط و همکاری» با این وزارتخانه نداشته است.
در سخنان اصلاح طلبان اما میترا استاد به ارتباط به سازمان اطلاعات سپاه پاسداران متهم شده بود. این نهاد هنوز به این اتهام واکنش نشان نداده است.
برخی از اصلاح‌طلبان مانند محمد نعیمی‌پور پیش از این فشار سازمان اطلاعات سپاه پاسداران را دلیل استعفای محمد علی نجفی از شهرداری تهران اعلام کرده بودند. مدتی بعد عکس‌های نجفی با میترا استاد همسر دومش منتشر شد و در گمانه‌زنی‌های مطرح در فضای مجازی «پرونده‌سازی‌های» مرتبط با این ازدواج دلایل استعفای آقای نجفی اعلام شد.
میترا استاد در آخرین مصاحبه خود در واکنش به انتقادها از این ازدواج به رسانه‌ها گفته بود: «عاشق شدیم و ازدواج کردیم؛ هر فردی می‌تواند عاشق شود و ازدواج کند، بنده عقدنامه دارم و حتی اگر صیغه هم بودم مشکلی نداشت».
محمدعلی نجفی، شهردار پیشین تهران، روز سه‌شنبه به اتهام قتل میترا استاد بازداشت و روانه زندان شد.
در همین حال خبرگزاری ایرنا خبر داد که روز جمعه صحنه قتل میترا استاد در برج آرمیتا در منطقه سعادت‌آباد تهران بازسازی شد.
محمد علی نجفی پیش در مصاحبه‌های خود پس از اعتراف به قتل همسرش اعلام کرده که خود نیز پیش از این خودکشی کرده است.
در همین حال بهروز شجاعی، از افراد نزدیک به اصلاح طلبان، اسکرین شات چت خود با محمدعلی نجفی پس از خودکشی او را منتشر کرده است.
براساس این تصویر آقای نجفی نوشته که «نقشه مسموم کردنم را داشتند». مقامات قوه قضائیه ایران به این گزارش واکنشی نشان نداده‌اند.
پرونده آقای نجفی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بازتاب گسترده ای داشته است.
وی در دولت‌های میرحسین موسوی و اکبر هاشمی رفسنجانی، وزیر علوم و آموزش و پرورش و در دولت اول محمد خاتمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه بود.

پرونده محمدعلی نجفی و اعتراض عارف به صداوسیما

پرونده محمدعلی نجفی و اعتراض عارف به صداوسیما

سخنگوی قوه قضاییه می‌گوید قرائنی از ارتباط میترا استاد با نهادهای امنیتی موجود نیست. رئیس فراکسیون امید نیز از بهانه پرونده محمدعلی نجفی برای تسویه‌ حساب‌های سیاسی و رفتارهای دوگانه تلویزیون انتقاد کرد.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه، می‌گوید شواهدی از ارتباط میترا استاد با نهادهای امنیتی وجود ندارد و اولویت این دستگاه روشن کردن پرونده قتل میترا استاد است.
اسماعیلی به خبرنگاران گفت رسیدگی به سایر زوایای پرونده بعدا انجام خواهد گرفت: «تاکید کرده‌ایم که به این پرونده هم با دقت رسیدگی شود و هم به لحاظ جریحه‌دار شدن احساسات مردم و جامعه و بازتابی که پیدا کرده، با سرعت هم رسیدگی شود.»
هم‌زمان، محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید مجلس، از رویه رسانه‌ها و صدا و سیما در جریان پرونده نجفی گلایه کرده و گفته است: «متاسفانه در هر اتفاقی گروهی دنبال اغراض سیاسی خود هستند و این مساله درست نیست و نباید از مسائل شخصی افراد برای تسویه حساب‌های شخصی استفاده کرد.»
خبرگزاری ایلنا به نقل از عارف نوشت: «این پرونده یک پرونده شخصی است و باید صدا و سیما اجازه می‌داد مانند سایر پروندهای شخصی روند طبیعی خود را طی کند و بعد اطلاع‌رسانی می‌کرد.»
رئیس فراکسیون امید در عین حال افزوده که اگر مجلس تذکری به صدا و سیما بدهد "دوباره آنها هم سخنی خواهند گفت و وضع بدتر می‌شود".
خبرنگاری که فشنگ می‌شمرد 
گزارش لحظه به لحظه رسانه‌ها، رویکرد پلیس و رفتار خبرنگار صدا و سیما در آگاهی شاهپور و به دست گرفتن آلت قتاله و شمارش فشنگ‌های اسلحه در برابر دوربین، هم‌چنان برای افکار عمومی مورد پرسش است.
سوالاتی از این دست که آلت قتل طبق چه موازینی در اختیار خبرنگار تلویزیون قرار می‌گیرد؟ چرا به پرونده‌های فساد پشت درهای بسته رسیدگی می‌شود اما ماجرای نجفی از همان روز نخست و پیش از پایان دادرسی در معرض چشم و گوش رسانه‌ها و مردم قرار می‌گیرد؟ نکته دیگر این که خبرنگار از کجا چنین تسلطی به کار با سلاح دارد؟
حدود اختیارات و وظایف پلیس نیز در این ماجرا مورد پرسش افکار عمومی است. بر اساس قانون آیین دادرسی، آلت قتاله و سایر ابزارهای مربوط به جرم باید ضبط شده و دور از دسترس افراد غیر مرتبط با پرونده قرار گیرند. گلوله‌ها باید با دقت آزمایش شوند تا محرز شود که شلیک در صحنه جرم با همین اسلحه صورت گرفته، وانگهی اثر انگشت‌‌‌های روی سلاح باید ثبت می‌شد. آیا پلیس با قانون ‌آیین دادرسی کیفری آشنا نیست؟
سرهنگ بابک نمک شناس، رئیس مرکز اطلاع‌رسانی فرماندهی انتظامی تهران، در توجیه این قبیل انتقادها گفته است: «آلت جرم زمانی در اختیار خبرنگار قرار گرفت که متهم صراحتاً به ارتکاب جنایت با اسلحه کشف‌ شده اعتراف می‌کند. یعنی بعد از آن است که سلاح خالی که خشابش از آن جدا بود را در اختیارش قرار می‌دهیم آن هم با نظارت بچه‌های آگاهی.»
آیا پخش تلویزیونی اعترافات متهم در تلویزیون، به صدور حکم بینندگان و اختلال در دادرسی  نمی‌انجامد؟ مسئول اطلاع‌رسانی ناجا با قطعیت به این سوال پاسخ منفی داده و گفته است: «به هزار و یک دلیل محرز بود که آقای نجفی قتل را انجام داده و ادله اصلی نیز اقرار متهم است.»
نقض محرمانه بودن تحقیقات
محمدرضا گیوکی، وکیل دادگستری و قاضی جنایی سابق، به خبرگزاری اعتماد گفته است: «این نحوه انعکاس را مغایر با پیشگیری از جرم می‌دانم. این قدر راحت اسلحه را در دست گرفتن و فشنگ‌هایش را شمردن اصلاً کار خبرنگار نیست. تحقیقات در این مرحله باید کاملاً محرمانه باشد و برملا کردنش هم از نظر پیشگیری از جرم کار غلطی است و هم این که یک درصد باید احتمال بدهیم که یک عامل دیگری در این قتل دخیل باشد.»
به اعتقاد این حقوقدان، نمایش عمومی پرونده‌ای که هنوز یک روز هم از شروعش نگذشته بود، می‌تواند در روند دادرسی ایجاد اختلال کند: «چون اذهان عمومی الان به این سمت سوق پیدا کرده که آقای نجفی یک شخص قاتل است و باید به اشد مجازات برسد این روند غیر عادلانه است. من نمی‌خواهم از آقای نجفی دفاع کنم، اما قبل از این که این موضوع رسیدگی شود به این شکل مطرح کردنش هم غیر قانونی است و هم غلط و نباید ماجرا این گونه پیش می‌رفت.»
رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی هم‌چنان به تحلیل رفتار پلیس و خبرنگار صداوسیما یا گمانه‌زنی بر سر ارتباط مقتول با نهادهای اطلاعاتی و بحث‌های سیاسی مشغولند و ماوقع در حالی به "تراژدی نجفی" موسوم شده که پیکر "میترا استاد"، زنی ۳۶ ساله و مادر پسری ۱۳ ساله، بی‌ سر و صدا در گورستان بهشت سکینه در کرج به خاک سپرده شد.

حمله تند مقام‌های جمهوری اسلامی به معامله قرن در راهپیمایی «روز قدس»

حمله تند مقام‌های جمهوری اسلامی به معامله قرن در راهپیمایی «روز قدس»


علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، در نماز جمعه «روز قدس» بشدت به طرح صلح آمریکا برای حل منازعه اسرائیل و فلسطینیان حمله کرد
همزمان با برگزاری راهپیمایی حکومتی «روز قدس» در ایران، مقام‌های جمهوری اسلامی بشدت به طرح صلح موسوم به «معامله قرن» حمله کردند و علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، از جرد کوشنر، تنظیم‌کننده این طرح صلح، به عنوان «جوانک بی‌تجربه» که «در حال خلق ماجراجویی در منطقه است» نام برد.
علی لاریجانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه «روز قدس» گفت: «انتخاب واژه معامله، جایی که پای شرف و عزت و غیرت یک امت در میان است، کاری فضاحت‌بار و نشانگر پوچ بودن فکر سیاسی آنهاست».
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، سال گذشته با اعلام اینکه منازعه اسرائیل و فلسطینیان دشوارترین مقوله جهانی ست، گفته بود اگر راهکاری برای این منازعه به دست آید «معامله قرن» خواهد بود.
آقای ترامپ داماد و مشاور ارشد خود، جرد کوشنر، را مأمور طراحی و پیگیری این طرح صلح کرده است.
رئیس مجلس ایران معامله قرن را یک «طرح مرموز و سربسته» خواند و با توصیف جرد کوشنر به عنوان «جوانک بی‌تجربه که در حال خلق ماجراجویی در منطقه است» گفت: «بسیاری از بزرگان منطقه ... در جلسات‌شان با ما حتی ابراز نگرانی می‌کنند که این جوانک به دنبال ایجاد جنگ در منطقه است». علی لاریجانی جزئیات بیشتری درباره این «بزرگان منطقه» ارائه نکرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در عین حال به سران کشورهای خلیج فارس تاخت و گفت عربستان، امارات و بحرین «در جهت تسلط اسرائیل و نابودی فلسطینی‌ها» عمل کردند و «هم مال و منال خود را در این راه دادند و هم آبرو و حیثیت خود را زیر طرح قلابی آمریکا لِه کردند».
بجز رئیس مجلس، سران دو قوه دیگر و همچنین سایر مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی، نیز در جریان راهپیمایی «روز قدس» بشدت به طرح صلح آمریکا تاختند.
آمریکا به تازگی تایید کرده که در جریان یک همایش بین‌المللی اقتصادی که چند هفته دیگر در منامه پایتخت بحرین برگزار خواهد شد، از بخش نخست و اقتصادی معامله قرن رونمایی خواهد کرد.
جرد کوشنر و تیم او برای آغاز رونمایی از طرح «معامله قرن» در روزهای گذشته به منطقه سفر کرده و با سران مراکش، اردن و اسرائیل دیدار و گفت‌وگو کرده‌اند.
برخی رسانه‌ها گمانه‌زنی کرده بودند ممکن است به دلیل تحولات سیاسی اسرائیل که برگزاری دوباره انتخابات را لازم کرده، ممکن است رونمایی از معامله قرن مدتی به تعویق بیفتد؛ با این حال سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تأکید کرده است نشست صلح خاورمیانه بر اساس برنامه قبلی و در موعد مقرر در بحرین برگزار خواهد شد.
به گفته مقام‌های آمریکا، بخش اقتصادی این طرح شامل امتیازات مالی به فلسطینیان و کشورهای عرب حامی این راهکار، در جریان همایش بحرین ارائه خواهد شد.
از سوی دیگر، جناح‌های مختلف فلسطینیان این طرح صلح را محکوم کرده‌اند.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، با توصیف معامله قرن به عنوان «معامله بی‌شرمی» گفته است که این طرح «به درک واصل خواهد شد».
گروه‌های فلسطینی هم‌سو با ایران نیز بشدت به طرح صلح معامله قرن تاخته و از جمهوری اسلامی تمجید کرده‌اند. از جمله یحیی سنوار، رهبر داخلی حماس در غزه، در تجمعی به مناسبت آخرین شب جمعه ماه رمضان گفت: «بدون حمایت ایران، مقاومت فلسطین به توانایی‌های امروز نمی‌رسید».
زیاد نخاله، دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین، نیز در همین همایش با سرزنش رهبران کشورهای عرب به خاطر حمایت‌شان از کنفرانس بحرین گفت: «اما مقاومت قوی است و معادله تغییر کرده؛ هر حمله به غزه با حمله هزاران راکت به تل‌آویو پاسخ داده می‌شود».
با این حال عربستان سعودی بر ادامه حمایت از فلسطینیان تاکید کرده و بحرین نیز گفته است کنفرانس منامه را در راستای ارتقای زندگی فلسطینیان میزبانی می‌کند.

پومپئو: مبادله کالاهای غیر تحریمی با ایران از طریق اینس‌تکس منعی ندارد

پومپئو: مبادله کالاهای غیر تحریمی با ایران از طریق اینس‌تکس منعی ندارد


هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، راست،مائک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا،سمت چپ در نشست مشترک خبری
مایک پومپئو ، وزیر امور خارجه آمریکا که برای اولین بار در سمت وزیر خارجه به آلمان سفر کرده، درباره ساز و کار مالی «اینس‌تکس» گفت که آمریکا با معاملات کالاهای غیر تحریمی و انسان‌دوستانه با ایران هیچ مشکلی ندارد.
وزیر امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری مشترک با همتای آلمانی خود در روز جمعه ۱۰ خردادماه این اظهارات را مطرح کرد.
یه گقته آقای پومپئو، مادامی که هدف اروپا و شرکتهای اروپایی از ایجاد سیستم مبادلات تجاری و مالی موسوم به «اینس‌تکس» تنها تجارت کالاهای غیرتحریمی و اقلام انساندوستانه است و آمریکا مشکلی با آن ندارد.
در همین حال هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، نیز گفت که «اینس‌تکس»یک مکانیسم مالی برای دسترسی ایران به دارو و دیگر موارد ضروری است و مشکلی ندارد.
از زمان خروج آمریکا از برجام، تجارت دوجانبه اروپا و ایران دچار تلاطم شده است. آمارهای رسمی کمیسیون اروپا نشان می‌دهد صادرات ایران به این اتحادیه در سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۹ حدود ۸۷.۵ درصد کاهش یافته و به ۲۱۷ میلیون یورو رسیده است.
صادرات اروپا به ایران نیز با افتی ۵۶ درصدی به حدود یک میلیارد یورو افت کرده است.
اروپا تمایل دارد تا تابستان سال جاری طرح «اینس‌تکس» را به اجرا بگذارد. یکی از اهداف آقای پومپئو در سفر به اروپا مذاکره این موضوع است.
قبلا برایان هوک، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران پنجشنبه در اورشلیم گفت اگر از «اینس‌تکس» به منظور آسان کردن مبادلات غیر مجاز با ایران استفاده شود، این کانال مالی نیز از سوی آمریکا تحریم خواهد شد.
ایران می‌گوید بدون «اینس‌تکس» منافع اقتصادی کشور از برجام محقق نمی‌شود و تهدید کرده است بصورت تدریجی از برجام خارج خواهد شد.
هایکو ماس وزیر خارجه آلمان نیز در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای آمریکایی خود اظهار داشت که آمریکا و آلمان هر دو اصرار دارند که ایران به سلاح هسته‌ای دست نیابد و موضع مشترک دو کشور راز سر به مهری نیست.
وی تاکید کرد که دو کشور هدف مشترکی را دنبال می‌کنند اما راهشان متفاوت است.
هایکو ماس همچنین گفت که دو کشور درباره اقدامات منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران نیز اهداف مشترکی دارند.
در همین حال آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، نیز گفت که جهان در شرایط بسیار ناآرامی به سر می‌برد و ما باید ایران را از دستیابی به سلاح اتمی بازداریم.
«لوایح فتف»
وزیر خارجه آمریکا همچنین می‌گوید، ایران بر اساس توافق سال ۲۰۱۶ با گروه ویژه اقدام مالی باید هر چه زودتر لوایح مرتبط با کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان یافته فراملی (پالرمو) و کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (سی اف تی) را تصویب و اجرا کند.
مایک پومپئو گفت ایران به تعهدات بین المللی خود در پیوستن به این لوایح عمل نکرده است.
وزیر خارجه آمریکا به دفعات گفته است بدون اجرایی شدن پالرمو و سی اف تی، پروژه «اینس‌تکس» راه به جایی نخواهد برد.
این گروه در سال ۲۰۱۶ ایران را از فهرست سیاه خود خارج کرد و به ایران فرصت داد که این مقررات را تصویب و اجرایی کند.
از حدود یک سال گذشته و با وجود اصرار دولت حسن روحانی لوایح مرتبط با گروه ویژه اقدام مالی در مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنان بلاتکلیف است.
وزیر خارجه آمریکا همچنین از آلمان به دلیل توقف پروازهای شرکت هواپیمایی ماهان تشکر کرد و گفت ایران از این هواپیماها برای انتقال سلاح و نظامیان به مناطق درگیر جنگ خاورمیانه استفاده و منافع اروپا، آمریکا و دیگران را در جهان با تهدید مواجه می کند.
وی همچنین از برنامه موشکی ایران انتقاد کرد و گفت برنامه موشک بالستیک ایران نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است و آمریکا در صدد مقابله با اقدامات مخرب ایران است.

بلومبرگ: روسیه درخواست ایران برای فروش سامانه ضدهوایی اس ۴۰۰ را رد کرد

بلومبرگ: روسیه درخواست ایران برای فروش سامانه ضدهوایی اس ۴۰۰ را رد کرد


سامانه موشکی زمین به هوای اس ۴۰۰
خبرگزاری بلومبرگ روز پنج‌شنبه، ۹ خردادماه، از قول منابعی گزارش داد که روسیه درخواست ایران برای فروش سامانه ضدهوایی پیشرفته «اس ۴۰۰» را رد کرده است.
این سامانه می‌تواند به اهداف هوایی در فاصله ۴۰۰ کیلومتری نیز حمله کند.
دو منبع آگاه، از جمله یک مقام ارشد روسی که نخواسته‌اند نامی از آنها برده شود، به بلومبرگ گفته‌اند ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، شخصا درخواست ایران را رد کرده است.
هفتم ماه مه، مصادف با ۱۷ اردیبهشت، محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران به مسکو سفر کرده بود.
بلومبرگ روز پنج‌شنبه نوشت که مقامات روسی از اظهار نظر درباره این موضوع خودداری کرده و مقامات ایران نیز به‌خاطر تعطیلات آخر هفته ایران در دسترس نبوده‌اند.
این گزارش می‌افزاید فروش سامانه ضدهوایی «اس ۴۰۰» در منطقه، حتی برای ترکیه، از اعضای ناتو و هم‌پیمانان آمریکا نیز مناقشه‌برانگیز است و خطر تنبیه و تحریم دولت آمریکا در میان است.
ترکیه قرارداد خرید این سامانه را با روسیه امضا کرده و قرار است به زودی دریافت کند، اما آمریکا تهدید کرده است ترکیه به عنوان عضوی از ناتو باید این معامله را فسخ کند، چون تسلیحات روسی با ناتو هماهنگ نیستند.
این گزارش می‌افزاید رد درخواست ایران برای فروش سامانه دفاعی «اس ۴۰۰» نشان‌دهنده تلاش روسیه برای ایجاد توازن قوا در منطقه خلیج فارس است که در یک طرف ایران و در طرف مقابل آمریکا و متحدان عرب وی، از جمله عربستان صف کشیده‌اند.
رد درخواست ایران از روسیه در حالی است که دونالد ترامپ، رئیس ‌جمهور آمریکا، اخیرا اجرای قرارداد فروش میلیاردها دلار تسلیحات به عربستان و امارات را تایید کرد.
این کشورها ایران را به حمله به چندین کشتی تجاری در آب‌های امارات متهم کرده‌اند، اما جمهوری اسلامی هرگونه دست داشتن در این حمله را رد کرده است.
بلومبرگ می‌نویسد اگرچه ایران و روسیه در کنار هم از دولت بشار اسد در سوریه حمایت می‌کنند، شواهد حاکی است روسیه در صدد کوچک‌تر کردن تدریجی جای‌ پای ایران در منطقه خاورمیانه است، چون می‌خواهد روابط خود با رقبای ایران مانند عربستان و اسرائیل را حفظ کند.
در همین زمینه روسلان پوخوف، رئیس مرکز تحلیل مسائل استراتژیک و تکنولوژی‌ در مسکو، به بلومبرگ گفت که اگر روسیه واقعا درخواست ایران برای فروش «اس ۴۰۰» را رد کرده باشد، بدین معنی است که پوتین در صدد راضی نگه داشتن رقبای منطقه‌ای ایران مانند اسرائیل و عربستان، همچنین حفظ مجالی برای مذاکره با آمریکا پیرامون مناقشات خود است.
او گفت: «اگر روسیه این سامانه را به ایران بدهد، چالشی مستقیم برای اسرائیل و عربستان خواهد بود و این موضوع بر ضد منافع خود روسیه است.»
روسیه در مردادماه ۹۵ یک سامانه دفاعی «اس ۳۰۰» را بر اساس قرارداد سال ۱۳۸۷ به ایران تحویل داد، اما تحویل این سلاح با تاخیرهای طولانی و مناقشاتی همراه بود، اما نهایتا بعد از برجام تحویل ایران شد.
روسیه همچنین نیروگاه اتمی بوشهر را بعد از ۱۱ سال تاخیر در شهریور ۱۳۹۰ راه‌اندازی کرد.
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار ۱۰ آبان ۱۳۹۶ با رئیس‌ جمهوری روسیه گفته بود که «آقای پوتین اهل تصمیم و عمل است».

اعزام پلیس به اردوگاه پناهجویان در جزیره مانوس در پی ادامه خودکشی‌ها

اعزام پلیس به اردوگاه پناهجویان در جزیره مانوس در پی ادامه خودکشی‌ها


نهادهای مدافع حقوق بشر بارها به شرایط نگهداری پناهجویانی که در اردوگاه جزیره مانوس نگهداری می‌شوند اعتراض کرده‌اند
با افزایش اقدام به خودکشی و خودزنی در اردوگاه پناهجویان در پاپوآ گینه نو، خبرگزاری فرانسه گزارش داد که مأموران «جوخه سیار» پلیس به اردوگاه مانوس اعزام شده‌اند.
خبرگزاری فرانسه با اشاره به این که «جوخه سیار» پلیس در جزیره مانوس به «بی‌رحمی» شهرت دارد، روز جمعه، ۱۰ خردادماه، از قول دیوید یاپو، فرمانده پلیس این جزیره، گزارش داد که این مأموران به مدت سه ماه در این اردوگاه مستقر می‌شوند.
فرمانده پلیس جزیره مانوس همچنین گفت که اعزام این نیروها یکی از تلاش‌ها برای کاستن از اقدام به خودکشی در اردوگاه پناهجویان است.
جزیره مانوس متعلق به پاپوآ گینه نو است، اما دولت استرالیا از سال ۲۰۱۳ به این سو آن را به بازداشتگاه پناهجویانی تبدیل کرده است که تلاش می‌کنند خود را با قایق به این کشور برسانند.
پناهجویان که زندگی در اردوگاه‌های این جزیره را «بی‌رحمانه» و «غیرانسانی» توصیف می‌کنند، در ماه‌های اخیر به پیروزی حزب کارگر در انتخابات استرالیا و بهبود شرایط پذیرش پناهندگان امید بسته بودند اما دو هفته پیش، انتخابات استرالیا نتایجی کاملا غیرمنتظره رقم زد و ائتلاف محافظه‌کاران به پیروزی رسید.
با معلوم شدن نتایج انتخابات استرالیا و نخست وزیری اسکات موریسون که خبرگزاری فرانسه وی را «معمار سیاست سخت‌گیرانه زندانی کردن در خارج از استرالیا» خوانده، موجی از اقدام به خودکشی در اردوگاه‌های پناهجویان آغاز شد.
مقام‌های رسمی پاپوآ گینه نو آمار دقیقی از اقدام به خودکشی‌ها ظرف دو هفته اخیر اعلام نکرده‌اند، اما فرمانده پلیس جزیره مانوس در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه، شمار کسانی را که در این مدت «به طور جدی» اقدام به خودکشی کرده‌اند حدود ۱۵ تن ذکر کرد.
با این حال به نوشته این خبرگزاری، شمار کسانی که این فرمانده پلیس اقدامات «غیرجدی» خودکشی توصیف کرد به طور روزانه در اردوگاه‌ها روی می‌دهد.
از سوی دیگر بهروز بوچانی، پناهجوی کرد ایرانی که در اردوگاه مانوس زندانی است، شامگاه پنج‌شنبه نوشت شمار این افراد به دست‌کم ۳۱ تن رسیده و تنها در روز پنج‌شنبه چهار تن اقدام به این کار کردند.
به گفته پلیس جزیره مانوس، اقدام به خودکشی‌ها عمدتا با اسلحه، دارو و دار زدن صورت گرفته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اعضای «جوخه سیار» که در گذشته به تجاوز و قتل متهم شده‌اند در گروهی حدود ۱۵ نفری و سراپا مسلح وارد این اردوگاه شدند و استقرار آنها در اردوگاه «می‌تواند به تنش‌ها در این جزیره بیفزاید».
نهادهای مدافع حقوق بشر بارها به شرایط نگهداری پناهجویان این اردوگاه اعتراض کرده و از رفتار «جوخه سیار» نیز به‌شدت انتقاد کرده‌اند.
دولت استرالیا از شش سال پیش سیاست‌های سختگیرانه‌ای علیه پناهجویانی که به سوی این کشور رهسپار می‌شوند به اجرا گذاشته است. با این حال سیاستمداران مدافع این طرح در استرالیا می‌گویند چنین اقداماتی در عمل مهاجران غیرقانونی را از سفر به استرالیا بازمی‌دارد و نهایتا از جان باختن تعدادی بیشتر جلوگیری می‌کند.
پناهجویانی که در راه استرالیا بازداشت می‌شوند به دو کشور پاپوآ گینه نو و نائورو، هر دو در آب‌های اقیانوس آرام، فرستاده می‌شوند و در اردوگاه‌های آنها نگهداری می‌شوند.

ترامپ: اگر ایران مذاکره بخواهد آماده‌ام

ترامپ: اگر ایران مذاکره بخواهد آماده‌ام

رئیس جمهور آمریکا گفت اقتصاد ایران از تحریم‌ها ضعیف شده و جمهوری اسلامی در صدد معامله است. او افزود اگر ایران قصد گفت‌وگو داشته باشد، او نیز آمادگی دارد. هم‌زمان برایان هوک از ادامه "فشارهای حداکثری" به تهران خبر داد.
روز پنجشنبه ۳۰ مه (۹ خرداد)، دونالد ترامپ در کاخ سفید به خبرنگاران گفت، تحریم‌های آمریکا باعث آسیب اقتصادی و تضعیف ایران شده و تهران در صدد معامله است.
یک روز پیش از سخنان ترامپ، رهبر جمهوری اسلامی اعلام کرد که مذاکره با آمریکا هیچ حاصلی جز ضرر ندارد. خامنه‌ای شامگاه چهارشنبه ۸ خرداد، مذاکره را تاکتیک آمریکا برای تکمیل راهبرد فشار به ایران خواند و تاکید کرد که جمهوری اسلامی مطلقا با آمریکا وارد مذاکره نمی‌شود. او گفت "موضوعات ناموسی و اساسی انقلاب" نمی‌توانند موضوع مذاکره باشند.
برایان هوک، مسئول "گروه ویژه اقدام ایران" در وزارت خارجه آمریکا نیز به خبرنگاران گفت ایالات متحده در صورت به خطر افتادن منافع‌اش از سوی ایران، با حمله نظامی واکنش نشان خواهد داد.
هوک اضافه کرد که اقدامات آمریکا در خلیج فارس بازدارندگی داشته و به کاهش رفتارهای پرخطر رژیم ایران منجر شده است.
او عنوان کرد که واشنگتن "فشار حداکثری" بر رژیم ایران را ادامه می‌دهد تا سیاست‌های متضاد تهران تغییر کنند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز قبلا گفته بود که کارزار فشار حداکثری به ایران جواب داده و تا زمان بازگشت ایران به میز مذاکره برای یک توافق جدید ادامه خواهد یافت.
ارتش آمریکا در تنش موجود با ایران، یک ناو هواپیمابر و چند بمب افکن‌ ب- ۵۲ به منطقه فرستاد تا نشانه‌‌های روشنی در پاسخ به تهدیدهای ایران داده باشد. همزمان با سخنان هوک، جان بولتون، مشاور عالی امنیت ملی کاخ سفید نیز اعلام کرد که پاسخ فوری و ورود عملی آمریکا موجب شد که از تهدیدهای ایران جلوگیری شود. بولتون گفت ایالات متحده سیاست تغییر رژیم در ایران را دنبال نمی‌کند.
برایان هوک در پاسخ به این سوال که آیا چین و هند می‌توانند کماکان نفت از ایران وارد کنند گفت: «دیگر هیچ معافیت و استثنایی برای هیچ کشوری در واردات نفت از ایران در کار نخواهد بود.» هوک افزود هر کشوری که تحریم‌های ایران را نقض کند، خودش موضوع تحریم خواهد بود.
نشست‌های اضطراری سران عرب
سخنان ترامپ، بولتون و هوک، در آستانه برگزاری نشست وزیران امور خارجه و مقامات ارشد کشورهای عربی و اسلامی در مکه و جده بیان شده‌اند. موضوع این نشست‌ها بررسی تنش‌ها و تحولات جاری در منطقه و چگونگی برخورد با "دخالت‌های ایران" است.
وزیر خارجه عربستان سعودی از  کشورهای اسلامی خواسته با حملات اخیر ایران با تمام قوا مقابله کنند. ابراهیم العساف گفت: «خرابکاری در چهار کشتی در بندر الفجیره امارات و حمله حوثی‌های مورد حمایت ایران با پهپاد به تاسیسات نفتی عربستان، مستلزم اقداماتی جدی در قبال عملیات تروریستی و تحرکات گروه‌های افراطی است.»
العساف افزود که شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب باید با تمام نیرو و توان در برابر این اقدامات بایستند.
خبرگزاری‌ها می‌نویسند هدف ریاض از این نشست‌ها، ترغیب شرکت‌کنندگان به سوق دادن ایران به انزواست.
تهران هر گونه دخالت در حملات یاد شده را رد کرده است.

هوک می‌گوید سیاست آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران تغییری نکرده است

هوک می‌گوید سیاست آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران تغییری نکرده است


برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران،
برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، پنجشنبه ۹ خرداد گفته است، رویکرد دولت دونالد ترامپ برای به صفر رساندن خرید نفت ایران هیچ تغییری نکرده است.
او تصریح کرد، پس از پایان معافیت از تحریم‌ها در ۱۲ اردیبهشت، هر کشوری که اقدام به خرید نفت ایران بکند، تحریم خواهد شد.
به گزارش رویترز، برایان هوک در بیانیه‌ای اعلام کرده است، حتی کشورهایی که نتوانسته‌اند به اندازه سقف خریدی که قبلاً بر سر آن مذاکره شده بود نفت بخرند، چنانچه اقدام به خرید نفت ایران بکنند با تحریم مواجه خواهند شد.
نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران تاکید کرده است: سیاست قاطع ما به صفر رساندن خرید نفت از ایران است.
پیشتر در همین روز روزنامه وال استریت جورنال گزارش داده بود برخی کشورها مانند هند و چین چنانچه میزان خرید نفت آنها به سقف تعیین شده از سوی آمریکا نرسیده، اجازه خواهند داشت تا رسیدن به این سقف از ایران نفت بخرند.
دولت آمریکا به دنبال خروج از توافق هسته ای قدرت های جهانی با ایران، برجام، تمامی تحریم های تعلیق شده علیه جمهوری اسلامی را بازگرداند. از ماه نوامبر (آبان) سال گذشته که آمریکا تحریم های نفتی خود را به اجرا گذاشت، واشینگتن به هشت کشور از جمله ترکیه، چین و هند معافیت شش ماهه‌ای داد تا واردات نفت از ایران را متوقف کنند.
آمریکا از روز ۱۲ اردیبهشت‌ماه سال جاری معافیت نفتی برای مشتریان نفتی ایران را متوقف کرد. آمریکا می‌گوید، هدفش از لغو معافیت از تحریم‌ها، به صفر رساندن صادرات نفت ایران است.
«سیاست ما تغییر نکرده»
در همین زمینه، مورگن اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز پنجشنبه گفته است، سیاست دولت ترامپ برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران تغییر نکرده است.
او اظهار داشت: معافیت‌ از تحریم‌های نفتی تمدید نخواهند شد و این کماکان سیاست ما است.
خانم اورتگاس اضافه کرده است: بسیاری می‌گفتند تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران کارساز نخواهند بود. اما آنها دارند نتیجه می‌دهند.
رویترز می‌گوید، ایران تا قبل از تحریم‌های آبان‌ پارسال آمریکا روزانه ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت داشت، اما این رقم در شش ماه دوران معافیت‌ها به یک میلیون بشکه افت کرد و در ماه مه به حدود ۴۰۰ هزار بشکه در روز سقوط کرده است.
با این حال، مقام های ایران می‌گویند، توقف کامل فروش نفت، «توهم آمریکاست که هرگز محقق نخواهد شد».

پومپئو: ایران برای بالا بردن قیمت نفت به نفتکش‌ها در خلیج فارس حمله کرد

پومپئو: ایران برای بالا بردن قیمت نفت به نفتکش‌ها در خلیج فارس حمله کرد


مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا
مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا پنجشنبه ۹ خرداد جمهوری اسلامی ایران را به دست داشتن در حمله علیه نفتکش‌ها در خلیج فارس متهم کرد و گفت، تهران این اقدام را برای افزایش بهای نفت در بازار جهانی انجام داد.
به گزارش رویترز، آقای پومپئو دقایقی قبل از آغاز سفر خود به اروپا و در پاسخ به پرسشی در خصوص نقش ایران در حمله به نفتکش‌ها در بندر اماراتی، اظهار داشت: این تلاش ایرانی‌ها برای بالا بردن قیمت نفت خام در سراسر دنیا بود.
وزیر امور خارجه آمریکا می‌گوید شواهد و مدارک دخالت ایران در حمله به نفتکش‌ها در خلیج فارس را که جان بولتون، مشاور امنیت کاخ سفید، درباره آنها صحبت کرد، دیده است.
جان بولتون پیشتر در همین روز گفته بود که اوایل هفته آینده شواهد دست داشتن ایران در «عملیات خرابکارانه» علیه چهار نفتکش متعلق به عربستان سعودی، امارات و نروژ در آب‌های امارات را تسلیم شورای امنیت سازمان ملل می‌کند.
سران و مقا‌م‌های بلندپایه کشورهای عضو «شورای همکاری خلیج فارس» در نشستی به درخواست عربستان سعودی شامگاه پنجشنبه در خصوص حمله به نفتکش‌ها و همچنین حملات پهپادی شبه‌نظامیان حوثی‌ در یمن به دو ایستگاه پمپاژ خط لوله نفتی عربستان مذاکره کردند.
ایران هرگونه دخالت در این حملات را رد می‌کند.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، هدف از این «حملات مشکوک» را «تنش‌زایی»در منطقه ذکر کرده و عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز اتهام دست داشتن جمهوری اسلامی در چنین حملاتی را «مضحک»خوانده است.
برایان هوک، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور ایران، هم در همین روز با اشاره به هشدار صریح واشینگتن درباره «پاسخ نظامی» به هر حمله‌ای علیه منافع آمریکا گفت ظاهرا تهران این پیام را درک کرده است.
آقای هوک اظهار داشت: «ما روشن کردیم که اگر منافع آمریکا از سوی ایران مورد حمله قرار بگیرد، با پاسخ نظامی روبه‌رو خواهد شد».

پادشاه عربستان: اقدامات ایران تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان است‎

پادشاه عربستان: اقدامات ایران تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان است‎


ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی (عکس از آرشیو)
ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان پنجشنبه نهم خرداد در افتتاحیه نشست اضطراری شورای همکاری خلیج فارس گفت، توسعه برنامه هسته‌ای و موشک بالستیک ایران تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان است.
به گزارش رویترز پادشاه عربستان همچنین گفت، ایران با به مخاطره انداختن حمل و نقل دریایی «معاهده‌های بین‌المللی» را آشکارا نقض کرده است.
نشست اضطراری «شورای همکاری خلیج فارس» با درخواست عربستان سعودی شامگاه پنجشنبه در مکه برگزار شد. این نشست در حالی برگزار می‌شود که تنش بین ایران و آمریکا طی هفته‌های اخیر تشدید شده است.
مقام‌های آمریکایی می‌گویند، سپاه پاسداران «به احتمال قریب به یقین» در حمله به چهار نفتکش‌ در امارات دست داشته است. در همین حال، حملات پهپادی شبه‌نظامیان حوثی‌ در یمن به دو ایستگاه پمپاژ خط لوله نفتی عربستان، واکنش تند ریاض علیه ایران را در پی داشته است.
وزیر خارجه عربستان سعودی هم روز گذشته خواستار پاسخ «قاطع» به عملیات خرابکاری علیه نفتکش‌ها در سواحل امارات متحده عربی و حمایت ایران از شبه نظامیان حوثی شد.
این در حالی است که وزیر خارجه ایران، هدف از این «حملات مشکوک» را «تنش‌زایی»در منطقه ذکر کرده و عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز اتهام دست داشتن جمهوری اسلامی در چنین حملاتی را «مضحک»خوانده است.
«مقابله با چالش‌ها»
ملک سلمان با اشاره به این که «ما برای مقابله با تمامی چالش‌هابا یکدیگر همکاری خواهیم کرد» اظهار داشت: «حکومت ایران در امور داخلی دیگرکشورها دخالت می‌کند، برنامه هسته‌ای خود را توسعه می‌دهد و آزادی حمل و نقل دریایی را به خطر می‌‌اندازد.»
پادشاه عربستان همچنین گفت، حکومت ایران چهاردهه است در منطقه دست به اقدامات مخرب می‌زند، و عدم اتخاذ موضع قاطع در مقابل «اقدامات خرابکارانه ایران» باعث شده «تا با وضعیتی که امروز شاهد آن هستیم، مواجه شویم.»
وی تاکید کرد که عربستان خواهان امنیت و ثبات منطقه و همچنین دور کردن سایه شوم جنگ از منطقه است و به همین دلیل همواره دست خود را برای صلح به سوی همه دراز می‌کند.
ملک سلمان در ادامه گفته است: جامعه جهانی باید با استفاده از تمامی ابزارها، از اقدامات ایران برای مداخله در امور داخلی دیگر کشورها، اعزام تروریست‌های منطقه‌ای و بین المللی، و تهدید علیه کشتیرانی در آب‌راه‌های بین المللی جلوگیری کند.
عربستان سعودی از پنجشنبه تا جمعه میزبان سه نشست مهم منطقه‌ای و بین المللی با حضور سران و مقام های کشورهای عرب و مسلمان است.
آسوشیتدپرس می‌گوید، پادشاه عربستان با دعوت از رهبران کشورهای عرب و مسلمان به مکه به نوعی قدرت خود را در مقابل جمهوری اسلامی به نمایش می‌گذارد.
در نشست اضطراری شورای همکاری خلیج فارس رهبران کویت و بحرین و همچنین مقامات بلندپایه امارات عمان و قطر حضور داشتند.
بلافاصله پس از این نشست اضطراری «اتحادیه عرب» برگزار شد. این اتحادیه ۲۲ عضو دارد و عضویت سوریه نیز تعلیق شده است.
قرار است نشست «سازمان همکاری اسلامی» هم روز جمعه در مکه برگزار شود.

محکومیت ایران در بیانیه پایانی دو نشست مکه؛ ایران اتهامات را بی‌اساس خواند

محکومیت ایران در بیانیه پایانی دو نشست مکه؛ ایران اتهامات را بی‌اساس خواند


نمایی عمومی از نشست سران شورای همکاری خلیج فارس
دو نشست اضطراری «شورای همکاری خلیج فارس» و «اتحادیه عرب» در بیانیه‌های پایانی خود اقدامات ایران در منطقه را «بی‌ثبات‌کننده» خواندند و به‌شدت آن را محکوم کردند؛ در مقابل عراق از برخی اظهارات این‌چنینی انتقاد کرده و ایران نیز اتهام‌های مطرح‌شده در این بیانیه‌ها را «بی‌اساس» خواند.
نشست‌های اضطراری این دو نهاد عربی و منطقه‌ای روز پنج‌شنبه، نهم خرداد، در مکه برگزار شد و نشست «سازمان همکاری اسلامی» که ایران نیز هیئتی به آن اعزام کرده قرار است روز جمعه در همان شهر برگزار شود.
بیانیه پایانی نشست سران اتحادیه عرب اقدامات ایران در منطقه را محکوم کرده و تمامی ده بند آن به موارد مرتبط با جمهوری اسلامی اختصاص یافته است.
در این بیانیه از جمله «مداخلات ایران در امور داخلی کشورهای منطقه»، «شلیک موشک‌های بالیستیک ساخت ایران به خاک عربستان»، «تداوم حمایت ایران از شورشیان حوثی»، «دخالت‌های ایران در امور داخلی بحرین» و «مداخله ایران در سوریه» محکوم شده و از کشورهای عضو خواسته شده است که همکاری و اتحاد خود «برای مقابله با مداخلات ایران در امور داخلی کشورها و بازگرداندن ثبات به منطقه» را افزایش دهند و به ممنوعیت پخش شبکه‌های تلویزیونی مورد حمایت مالی ایران از ماهواره‌های عربی ادامه دهند.
در بیانیه ۹ بندی نشست شورای همکاری خلیج فارس نیز چهار بند آخر به ایران اشاره شده و از جمهوری اسلامی خواسته شده که به میثاق‌های جهانی و حقوق بین‌الملل پایبند باشد، سیاست حسن هم‌جواری را رعایت کند، منطقه را به سوی جنگ نکشاند، کشتی‌رانی آزاد و انتقال دریایی نفت را تهدید نکند.
این شورا همچنین حمایت خود را از سیاست‌های آمریکا در منطقه اعلام کرده است.
سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان، در سخنرانی افتتاحیه این نشست بر همکاری بین اعضا برای «مقابله با تمامی چالش‌ها» تأکید کرده و اقدامات ایران نظیر «مداخله در امور داخلی دیگر کشورها»، «گسترش برنامه هسته‌ای» و «به خطر انداختن آزادی حمل و نقل دریایی» را محکوم کرده بود.
قطر نیز به نشست‌های مکه دعوت شده بود و با وجود بحران دیپلماتیک دوساله بین عربستان و متحدانش با قطر، نخست وزیر قطر در دو نشست روز پنج‌شنبه حضور داشت.
با این حال رئیس جمهور عراق در سخنانش در نشست اتحادیه عرب اظهاراتی متفاوت از دیگر سران ایراد کرد و گفت کشورش در همسایگی ایران قرار دارد و ازین رو نمی‌خواهد امنیت ایران به خطر بیفتد.
برهم صالح، رئیس جمهوری عراق، با اشاره به این که «ما ۱۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک و تاریخ و ارتباطی قدیمی با ایران داریم» گفت: «منطقه نیاز به ثباتی بر پایه امنیت مشترک دارد که تضمین‌کننده عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر و همچنین رد هرگونه خشونت و افراطی‌گری باشد.»
واکنش ایران
ساعاتی پس از انتشار بیانیه‌های پایانی دو نشست عربی و منطقه‌ای در مکه، ایران با انتقاد شدید از این بیانیه‌ها، مفاد آنها را رد کرد.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، از این که عربستان سعودی «از شرایط میزبانی»، «فرصت ماه مبارک رمضان» و «مکان مقدس مکه» به گفته او «سوء استفاده» کرده ابراز تأسف کرد.
به گزارش ایرنا، عباس موسوی «اتهامات بی‌اساس» در بیانیه‌های پایانی این نشست‌ها را رد و محکوم کرد و در عین حال گفت که جمهوری اسلامی «تلاش عربستان برای بسیج آرای کشورهای همسایه و عربی» را «ادامه فرایند بی‌سرانجامی» می‌داند که آمریکا و اسرائیل علیه ایران طی می‌کنند.
ایران و عربستان سعودی، دو رقیب منطقه‌ای، از دی‌ماه ۹۴ و در پی حمله به اماکن دیپلماتیک سعودی در تهران و مشهد روابط دیپلماتیک با یکدیگر ندارند و تنش بین این دو کشور بالا گرفته است.

پنجشنبه، خرداد ۰۹، ۱۳۹۸

بولتون: شواهد دست داشتن ایران در انفجار تانکر اماراتی را به شورای امنیت می‌دهیم

بولتون: شواهد دست داشتن ایران در انفجار تانکر اماراتی را به شورای امنیت می‌دهیم


بولتون می‌گوید واکنش سریع آمریکا و آرایش نظامی آن مانع عملی شدن تهدیدات ایران شده است.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز پنجشنبه ۹ خرداد گفت ایالات متحده اوایل هفته آینده شواهد مربوط به دست داشتن ایران در انفجار نفتکش اماراتی را تسلیم شورای امنیت سازمان ملل می‌کند.
جان بولتون که به بریتانیا سفر کرده است، اظهار داشت: ««تهدیدات ایران همچنان به قوت خود باقی‌ست اما واکنش سریع آمریکا و آرایش نظامی آن مانع عمی شدن این تهدیدات شده است».
امارات متحده عربی روز ۲۲ اردیبهشت اعلام کرد که چهار کشتی تجاری در نزدیکی آب‌های بندر فجیره این کشور هدف «عملیات خرابکارانه خطرناک» قرار گرفته‌اند که البته تلفات جانی برجای نگذاشته است.
آقای بولتون پیش از این روز چهارشنبه در ابوظبی، ایران را متهم کرد که «به احتمال قریب به یقین» خرابکاری در این کشتی‌ها را انجام داده‌ است.
این اظهارات با واکنش عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روبرو شد که آن را «مضحک» خواند.
آمریکا پیش از این حملات، با اشاره به افزایش تهدیدهای ایران در منطقه، خبر داد که ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن را همراه با چند فروند بمب‌افکن بی ۵۲ به خلیج فارس فرستاده است. کاخ سفید همچنین اعلام کرده که یک هزار و ۵۰۰ نیروی تازه به خاورمیانه اعزام می‌کند.
از زمان اعزام این ناو، انفجار در کشتی‌های تجاری و کاهش تعهدات ایران در برجام، تنش در منطقه بالا گرفته است و رهبران ایران و آمریکا جنگ لفظی شدیدی علیه یکدیگر آغاز کرده‌اند. با این حال دو طرف گفته‌اند که خواهان جنگ نیستند.
از سوی دیگر، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، بارها گفته که خواهان مذاکره با ایران برای دستیابی به توافق تازه‌ای است و واشینگتن بدنبال تغییر رژیم در ایران نیست.
جان بولتون نیز روز پنجشنبه این موضع رئیس‌جمهوری را مورد تاکید قرار داد و گفت که ایالات متحده سیاست تغییر حکومت ایران را دنبال نمی‌کند.
برایان هوک روز پنجشنبه با اشاره به هشدار صریح واشینگتن درباره «پاسخ نظامی» به هر حمله‌ای علیه منافع آمریکا گفت ظاهرا تهران این پیام را درک کرده است
برایان هوک روز پنجشنبه با اشاره به هشدار صریح واشینگتن درباره «پاسخ نظامی» به هر حمله‌ای علیه منافع آمریکا گفت ظاهرا تهران این پیام را درک کرده است
روز پنج‌شنبه برایان هوک، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور ایران، نیز با اشاره به هشدار صریح واشینگتن درباره «پاسخ نظامی» به هر حمله‌ای علیه منافع آمریکا گفت ظاهرا تهران این پیام را درک کرده است.
آقای هوک که همراه با جرد کوشنر، مشاور ارشد کاخ سفید در امور خاورمیانه، به اسرائیل سفر کرده است، اظهار داشت: «ما روشن کردیم که اگر منافع آمریکا از سوی ایران مورد حمله قرار بگیرد، با پاسخ نظامی روبه‌رو خواهد شد».
به گفته برایان هوک، جابه‌جایی‌های نظامی اخیر آمریکا در منطقه «به منظور ممانعت از تلاش‌های رژیم صورت گرفت» و در نهایت، «حملات زیادی که نگران بودیم علیه منافع آمریکا صورت بگیرد واقع نشد».
این مقام آمریکایی در ادامه گفت: «اقتصاد ایران از سال گذشته که واشینگتن از برجام خارج شد دچار رکود شده و هزینه‌های نظامی جمهوری اسلامی نیز در این مدت ۲۸ درصد کاهش یافته است».
آمریکا با خروج از توافق هسته‌ای شش قدرت جهانی با ایران، تحریم‌های گسترده‌ای را علیه تهران وضع کرده است.
اقتصاد ایران در این مدت با بحران‌های شدیدی روبرو بوده که مقامات ایرانی خود به آن اذعان داشته‌اند. در این حال قدرت‌های اروپایی با هدف حفظ توافق هسته‌ای سازوکاری را به نام «اینس‌تکس» برای تجارت با ایران طراحی کرده‌اند اما این سازوکار هنوز اجرایی نشده است.
برایان هوک در سخنان روز پنج‌شنبه خود با اشاره به اینس‌تکس هشدار داد که ایالات متحده هر اقدام قابل تحریم را مشمول تحریم قرار خواهد داد.
پیش از این وزیر دارایی فرانسه گفته بود که قدرت‌های اروپایی تحت فشار شدید ایالات متحده قرار دارند تا از طرح خود برای ایجاد کانال تجاری با ایران صرف‌نظر کنند.

جان بولتون: سیاست آمریکا تغییر رژیم ایران نیست

جان بولتون: سیاست آمریکا تغییر رژیم ایران نیست


بولتون می‌گوید واکنش سریع آمریکا و آرایش نظامی آن مانع تهدیدات ایران شده است
جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه ۹ خرداد اظهار داشت که ایالات متحده سیاست تغییر حکومت ایران را دنبال نمی‌کند.
آقای بولتون که به لندن سفر کرده است با اشاره به تنش‌های اخیر میان ایران و ایالات متحده به خبرنگاران گفت که «تهدیدات ایران» همچنان به قوت خود باقی‌ست اما واکنش سریع آمریکا و آرایش نظامی آن مانع این تهدیدات شده است.
کاخ سفید اعلام کرده که یک هزار و ۵۰۰ نیروی تازه به خاورمیانه اعزام می‌کند. از سوی دیگر، ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و چند فروند بمب‌افکن بی ۵۲ خود را نیز برای مقابله با آن‌چه «تهدیدات ایران» می‌خواند به منطقه فرستاده است. با این حال رهبران دو کشور گفته‌اند که دنبال جنگ نیستند.
در این میان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، هم تاکید داشته که واشینگتن در پی تغییر رژیم ایران نیست و تنها می‌خواهد مانع دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای شود.
برایان هوک روز پنجشنبه با اشاره به هشدار صریح واشینگتن درباره «پاسخ نظامی» به هر حمله‌ای علیه منافع آمریکا گفت ظاهرا تهران این پیام را درک کرده است
برایان هوک روز پنجشنبه با اشاره به هشدار صریح واشینگتن درباره «پاسخ نظامی» به هر حمله‌ای علیه منافع آمریکا گفت ظاهرا تهران این پیام را درک کرده است
روز پنج‌شنبه همچنین برایان هوک، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور ایران، با اشاره به هشدار صریح واشینگتن درباره «پاسخ نظامی» به هر حمله‌ای علیه منافع آمریکا گفت ظاهرا تهران این پیام را درک کرده است.
آقای هوک که همراه با جرد کوشنر، مشاور ارشد کاخ سفید در امور خاورمیانه، به اسرائیل سفر کرده است، اظهار داشت: «ما روشن کردیم که اگر منافع آمریکا از سوی ایران مورد حمله قرار بگیرد، با پاسخ نظامی روبه‌رو خواهد شد».
به گفته برایان هوک، جابه‌جایی‌های نظامی اخیر آمریکا در منطقه «به منظور ممانعت از تلاش‌های رژیم صورت گرفت» و در نهایت، «حملات زیادی که نگران بودیم علیه منافع آمریکا صورت بگیرد واقع نشد».
این مقام آمریکایی در ادامه گفت: «اقتصاد ایران از سال گذشته که واشینگتن از برجام خارج شد دچار رکود شده و هزینه‌های نظامی جمهوری اسلامی نیز در این مدت ۲۸ درصد کاهش یافته است».
آمریکا با خروج از توافق هسته‌ای شش قدرت جهانی با ایران، تحریم‌های گسترده‌ای را علیه تهران وضع کرده است.
اقتصاد ایران در این مدت با بحران‌های شدیدی روبرو بوده که مقامات ایرانی خود به آن اذعان داشته‌اند. در این حال قدرت‌های اروپایی با هدف حفظ توافق هسته‌ای سازوکاری را به نام «اینس‌تکس» برای تجارت با ایران طراحی کرده‌اند اما این سازوکار هنوز اجرایی نشده است.
برایان هوک در سخنان روز پنج‌شنبه خود با اشاره به اینس‌تکس هشدار داد که ایالات متحده هر اقدام قابل تحریم را مشمول تحریم قرار خواهد داد.
پیش از این وزیر دارایی فرانسه گفته بود که قدرت‌های اروپایی تحت فشار شدید ایالات متحده قرار دارند تا از طرح خود برای ایجاد کانال تجاری با ایران صرف‌نظر کنند.

آلمان می‌خواهد مأموریت خود در ائتلاف ضد داعش را تمدید کند

آلمان می‌خواهد مأموریت خود در ائتلاف ضد داعش را تمدید کند

به گزارش اشپیگل، دولت آلمان می‌خواهد کماکان به مشارکت خود در ائتلاف ضد داعش ادامه داده و این مأموریت را تمدید کند. طبق این گزارش، قرار است هواپیماهای تجسسی "تورنادو" به برقراری یک منطقه حفاظت‌شده در شمال سوریه کمک کنند.
هواپیمای تجسسی آلمانی تورنادو
تارنمای اینترنتی هفته‌نامه آلمانی اشپیگل امروز پنجشنبه نهم خرداد (۳۰ ماه مه) گزارش داد که برلین پیشنهاد تمدید مأموریت تاکنونی خود در رابطه با مشارکت ارتش آلمان در ائتلاف ضد داعش را با واشنگتن در میان گذاشته است. بدین ترتیب بر اساس این گزارش، نیروی هوایی آلمان می‌تواند از طریق هواپیماهای تورنادو کماکان به عملیات شناسایی خود ادامه داده و همچنین در سوخت‌رسانی به جنگنده‌های دیگر کشورها مشارکت کند.
این گزارش با اشاره به سفر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، به برلین که قرار است فردا جمعه انجام گیرد، می‌نویسد که موضوع پیشنهاد برلین به واشنگتن به قصد آمریکا برای تأسیس منطقه‌ای حفاظت‌شده در شمال سوریه بازمی‌گردد. کردهای مورد حمایت آمریکا بایستی در این منطقه هم از حملات ترکیه و هم در برابر عملیات ارتش رژیم بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، حفاظت شوند.
نیروهای دمکراتیک سوریه (SDF) در رأس ائتلاف مورد حمایت ایالات متحده برای مبارزه با گروه تروریستی "دولت اسلامی" (داعش سابق) قرار دارند.
به گزارش اشپیگل‌آنلاین، آمریکا برای نخستین بار در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در ماه فوریه گذشته خواستار مشارکت آلمان در برقراری این منطقه حفاظت‌شده برای مؤتلفان خود شد.
مأموریت آلمان در چارچوب ائتلاف ضد داعش رسما تا روز ۳۱ اکتبر سال جاری میلادی (۲۰۱۹) کماکان اعتبار دارد. شناسایی، سوخت‌رسانی هوایی، تبادل اطلاعاتی در رابطه با وضعیت منطقه و نیز ارتباط با مقر اصلی ائتلاف ضد داعش به عنوان وظایف آلمان در این مأموریت تعریف شده‌اند.
به نظر می‌رسد که از هم‌اکنون این برنامه‌های محرمانه مناقشه‌هایی را در دولت ائتلافی آلمان برانگیخته‌اند. رولف موتسه‌نیش، سخنگوی سیاست خارجی حزب سوسیال دمکرات آلمان، به اشپیگل‌آنلاین گفته است که این حزب سال گذشته میلادی توانسته است قصد خود مبنی بر پایان مأموریت تورنادوها در پاییز آینده را به کرسی بنشاند. به گفته او، از نظر حزب سوسیال دمکرات، که در کنار حزب دمکرات مسیحی دولت ائتلافی آلمان را تشکیل داده، تمدید این مأموریت موضوعیت ندارد.
در مقابل اما یورگن هارت، سخنگوی سیاست خارجی فراکسیون حزب دمکرات مسیحی آلمان، معتقد است که خواست دولت آمریکا بایستی "با حسن‌ نیت" بررسی شود. به گفته این نماینده حزب دمکرات مسیحی، مأموریت کنونی ارتش آلمان می‌تواند متناسب با چنین هدفی تغییر کرده و تمدید شود.
حدود ۸۰۰ سرباز آلمانی در عراق و اردن مستقر هستند. کابینه دولت آلمان روز ۱۰ مهرماه گذشته (دوم اکتبر) از پایان مأموریت هواپیماهای تجسسی تورنادو در عراق و سوریه خبر داده بود. گرچه دلیل این تصمیم رسما اعلام نشده بود، اما گفته می‌شد که این مأموریت با مخالفت سوسیال دمکرات‌ها روبه‌رو بوده است.

کودک همسری در همدان؛ ۱۶۰۰ ازدواج طی یک سال

کودک همسری در همدان؛ ۱۶۰۰ ازدواج طی یک سال

یک مقام دادگستری همدان از ازدواج ۱۵۹۶ دختر زیر ۱۵ سال با ۶۰ مورد طلاق در سال گذشته خبر می‌دهد و علت مرسوم شدن وصلت در این سن را اجبارها و عادات فرهنگی به ویژه نزد روستاییان عنوان می‌کند.
سعید گلستانی، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری همدان، می‌گوید دلیل رایج شدن ازدواج زیر ۱۵ ساله‌ها در همدان، ناشی از اعتقادات روستاییان است: «آنها معتقدند که پسرها با قرار گرفتن در سن رشد، برای یافتن کار محل زندگی خود را ترک می‌کنند و حضور آنها در محیط شهری باعث می‌شود تمایلی به ازدواج با دختر روستایی نداشته باشند.»
خبرگزاری ایرنا به نقل از گلستانی می‌نویسد: «مرسوم نیست که از روستاهای مجاور برای خواستگاری به دیگر روستاها بروند بنابراین دخترها از روی اجبار در سنین کم ازدواج می‌کنند زیرا اگر سن‌شان از ۱۵ سال بگذرد دیگر کسی به خواستگاری آنها نمی‌آید.»
این مقام دادگستری همدان یادآوری کرده که دختران ۱۵ ساله نمی‌توانند مسئولیت اداره زندگی را بر عهده بگیرند و تحت فشار روحی و روانی قرار خواهند گرفت: «یک دختر ۱۲ و ۱۳ ساله درک و فهم درستی از زندگی مشترک ندارد ولی از روی اجبار زندگی مشترک را تحمل می‌کند.»
سعید گلستانی هم‌زمان به آمار اندک طلاق و سازگاری بیشتر زوج‌های زیر ۱۵ سال اشاره کرده و گفته است: «سه هزار و ۸۰۰ ازدواج بین زوج‌های ۲۴ تا ۲۹ سال همدان صورت گرفته که ۸۰۰ مورد آن به طلاق ختم شده، در حالی که از ۱۶۰۰ ازدواج زیر ۱۵ سال تنها ۶۰ مورد به طلاق ختم شده است.»
او اذعان کرده که ۱۲ سالگی، سن بازی‌های کودکانه است نه سن شوهر و فرزندداری؛ اما افزوده که از نظر شرعی متناسب نبودن سن عروس و داماد اشکالی ندارد: «از منظر قانونی اگر دختر حکم رشد را از دادگاه بگیرد، محضر آنها را عقد می‌کند.»
به نقل از این مقام مسئول دادگستری همدان، حتی اگر دادگاه حکم "رشد" را تایید نکند، عقد با رضایت پدر انجام می‌شود تا سپس بعد از گذشت چند سال ازدواج ثبت شود.
خلاء قانون و کودک همسری
تابستان سال ۹۷ مرکز پژوهش‌های مجلس با استناد به آمارهای ثبت احوال گزارش داد که بیشتر دختران نابالغ، به همسری مردانی درآمده‌اند که دستکم ۱۰ سال از آنها بزرگتر بوده‌اند. این گزارش اذعان کرده بود که در سال ۱۳۹۵، سه دختر ۱۰ تا ۱۴ ساله به عقد مردانی ۷۰ ساله در آمده‌اند و ۱۳۸ مورد ازدواج‌‌ها با فاصله سنی ۲۵ تا ۲۹ سال صورت گرفته است. مرکز پژوهش‌ها این فاصله‌های سنی را غیرطبیعی و آسیب‌زا توصیف کرده بود.
گزارش یاد شده، طلاق، محرومیت از تحصیل، مرگ و میر ناشی از بارداری، عدم رضایت جنسی، خشونت خانگی، عدم رعایت حقوق کودکی، ناتوانی در امور زندگی، فقدان بلوغ فکری و اجتماعی این گونه ازدواج‌ها را از آسیب‌های کودک‌همسری برشمرده، اما تصریح کرده بود که وضعیت آن گونه بحرانی و حاد نیست که نیازی به تغییر کامل احکام شرعی و قانونی وجود داشته باشد.
در گزارش مبسوط دفتر مطالعات فرهنگی مرکز پژوهش‌های مجلس آمده بود که در فاصله سال‌های ۹۱ تا ۹۵ بین ۴/۹ تا ۵/۶ درصد ازدواج‌های دختران، در گروه سنی ۱۰ تا ۱۴ سال بوده و کانون این قبیل ازدواج‌ها، مناطق روستایی، عشایری و حاشیه شهرهاست.
کودک همسری معمولا نزد گروه‌های ساکن حاشیه‌ شهرهای بزرگ، مرزنشین‌ها و دهک‌های پایین اجتماعی و فقیر به چشم می‌خورد. برخی خانواده‌ها تنها برای پول، کم کردن یک سر عائله و تامین هزینه زندگی، دختران ۹ تا ۱۰ ساله را به ازدواج افرادی با سن بالا در می‌آورند.
طبق ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی، نکاح دختر قبل از رسیدن به سن ۱۳ سال و پسر قبل از رسیدن به ۱۵ سال به شرط اجازه پدر و رعایت مصلحت یا تشخیص دادگاه امکان پذیر است. کمیسیون قضایی مجلس در زمستان ۱۳۹۷ با اصلاح قانون فعلی و لایحه‌ای که فراکسیون زنان به مجلس برد، موافقت نکرد. این لایحه که به طرح "کودک همسری" موسوم شده، سن قانونی ازدواج را برای پسران ۱۸ و برای دختران ۱۶ سال تعیین کرده است.
بازماندگی از تحصیل، تهدید سلامت جسمی و جنسی برای دختران، ورود به بازار کار سیاه برای پسران، خطرات زایمان در سن پایین و سقط جنین از پیامدهای ازدواج کودکان برشمرده می‌شوند.
Bildergalerie Kinderheirat in Südasien

شهر مکه میزبان سه نشست؛ مقام‌های سعودی خواستار توقف «مداخله ایران» شدند

شهر مکه میزبان سه نشست؛ مقام‌های سعودی خواستار توقف «مداخله ایران» شدند


ابراهیم العساف، وزیر خارجه سعودی، (راست) در کنار یوسف العثیمین، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی
با افزایش تنش‌ در منطقه خلیج فارس، مقام‌های ارشد کشورهای عربی و اسلامی برای شرکت در سه نشست به شهر مکه رفته‌اند و مقام‌های عربستان سعودی خواستار مقابله این کشورها با «مداخلات ایران در منطقه» شده‌اند، اتهامی که ایران بلافاصله رد کرد.
دو نشست اضطراری «شورای همکاری خلیج فارس» و «اتحادیه عرب» قرار است شامگاه پنج‌شنبه، نهم خرداد، پس از افطار در شهر مکه برگزار شود و نشست «سازمان همکاری اسلامی» نیز روز جمعه در همین شهر برگزار خواهد شد.
در اقدامی بی‌سابقه در طول دو سال گذشته، قطر نیز به این نشست‌ها دعوت شده و بنابر گزارش‌ها، عبدالله آل ثانی، نخست وزیر قطر، رهسپار عربستان شده است.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، در میانه نگرانی‌ها از تشدید تنش در منطقه، عربستان سعودی در تلاش است که شرکت‌کنندگان در این سه نشست را به سوی انزوای بیشتر ایران سوق دهد.
ابراهیم العساف، وزیر خارجه سعودی، شامگاه چهارشنبه در جده و در جمع وزیران خارجه «سازمان همکاری اسلامی» گفت: «حمایت تهران از شورشیان حوثی یمن دلیلی است بر مداخلات ایران در امور دیگر کشورها... کشورهای اسلامی باید چنین چیزی را طرد کنند.»
این اظهارات با واکنش فوری یک مقام جمهوری اسلامی روبه‌رو شد. به گزارش تسنیم، رضا نجفی، مدیرکل صلح و امنیت بین‌المللی وزارت خارجه که ریاست هیئت اعزامی ایران به نشست مکه را برعهده دارد، با رد اتهام‌های مطرح‌شده از سوی وزیر خارجه سعودی گفت: تهران امیدوار است نشست سازمان همکاری اسلامی «موجب تقویت وحدت امت اسلامی گردد».
مقام‌های سعودی ایران را به دست داشتن در دو حمله جداگانه‌ای که در هفته‌های اخیر روی داد متهم کرده‌اند.
در یکی از این دو مورد که حدود سه هفته پیش روی داد چهار نفتکش در دریای عمان و نزدیکی بندر فجیره امارات هدف حمله قرار گرفتند.
مقام‌های آمریکا و عربستان گفته‌اند که این حملات «به احتمال زیاد» کار ایران بوده است.
با این حال محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، هدف از این «حملات مشکوک» را «تنش‌زایی» در منطقه ذکر کرده و عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه، نیز چنین اتهامی را «مضحک» خوانده است.
مقام‌های سعودی همچنین گفته‌اند که حمله پهپادی حوثی‌ها به تأسیسات نفتی در خاک عربستان به دستور جمهوری اسلامی بوده است.
سه نشستی که در روزهای پنج‌شنبه و جمعه در مکه، مقدس‌ترین شهر مسلمانان، برگزار می‌شود شامل شورای همکاری خلیج فارس، اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی است.
شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان، بحرین، امارات، قطر، عمان و کویت است؛ اتحادیه عرب ۲۲ عضو اصلی دارد و در سازمان همکاری اسلامی نیز ۵۷ کشور عضویت دارند.

دونالد ترامپ که دچارتوهم شده : ایران در پی توافق با آمریکا است‎

دونالد ترامپ که دچارتوهم شده : ایران در پی توافق با آمریکا است‎


کاخ سفید، پنجشنبه ۹ خرداد؛ دونالد ترامپ در برابر خبرنگاران
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز پنجشنبه ۹ خرداد گفت که ایران در پی توافق با ایالات متحده است. همزمان جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، نیز عنوان کرد که واشینگتن به دنبال تغییر حکومت ایران نیست.
آقای ترامپ که در کاخ سفید با خبرنگاران صحبت می‌کرد اظهار داشت که اگر ایران آماده گفت‌وگو باشد، آمریکا نیز آمادگی این کار را دارد.
وی تاکید کرد که در نتیجه تحریم‌های برقرار شده علیه ایران، این کشور «ضعیف‌ شده و خواهان گفت‌وگو است».
آقای ترامپ هنگام سخن گفتن در خصوص ضعیف شدن چین در پی برقراری تحریم‌های آمریکا علیه محصولات ساخت چین، افزود، ایران هم مانند چین ضعیف شده و «خواهان توافق است».
رئیس‌جمهوری آمریکا در این خصوص که «ایران در پی توافق با آمریکا است»، توضیح بیشتری نداد. آقای ترامپ در روزهای گذشته برای مذاکره با شینزو آبه نخست‌وزیر ژاپن سفری به این کشور داشت.
دولت ژاپن تایید کرده که آقای آبه بزودی به تهران سفر خواهد کرد. در این راستا گمانه‌زنی‌ها حاکی است که نخست‌وزیر ژاپن برای میانجی‌گری میان آمریکا و ایران به تهران می‌رود، چون توکیو پیشتر اعلام کرده بود که آماده میانجی‌گری میان تهران و واشینگتن است.
کیوان خسروی سخنگوی شورای عالی امنیت ملی در روزهای گذشته تایید کرد که سفرهای بسیاری از سوی مقامات شماری از کشورها برای رساندن پیام آمریکا به ایران صورت گرفته است.
آقای خسروی این را نیز افزوده بود که برخی از این سفرها رسانه‌ای شده در حالی که برخی از سفرها هنوز محرمانه مانده است.
این همه در حالی است که آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه دوباره تاکید کرد که حکومت تهران با آمریکا مذاکره نخواهد کرد و به ویژه مذاکره بر سر برخی موضوع‌ها را امری «ناموسی» می‌داند.
با وجود این، آقای خامنه‌ای به طور مشروح در سخنان خود توضیح داد که ایران «مطلقا» در تلاش برای دستیابی به سلاح کشتار جمعی، چه سلاح اتمی و چه سلاح شیمیایی نبوده و نیست.
علی خامنه‌ای گفت که از نظر «فقهی، دینی و شرعی» تولید سلاح‌های کشتار جمعی «حرام» است.
به نظر می‌رسد این بخش از گفتار رهبر جمهوری اسلامی ایران، پاسخ روشن او به اظهارات چند روز پیش دونالد ترامپ در جریان سفرش به توکیو بود.
آقای ترامپ در ژاپن گفته بود که ایران «با همین رهبران» نیز می‌تواند یک «کشور فوق‌العاده» باشد و آمریکا تنها می‌خواهد اطمینان یابد که ایران به بمب اتمی دسترسی نخواهد یافت.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز در توئیتی در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ، به وجود فتوای رهبر جمهوری اسلامی در خصوص «حرام» بودن ساخت بمب اتمی و سایر سلاح‌های کشتار جمعی اشاره کرده بود.
رئیس‌جمهوری آمریکا در حالی روز پنجشنبه از تقلای ایران برای رسیدن به توافق با آمریکا خبر داد که عربستان سران کشورهای عرب را به مکه دعوت کرده تا در خصوص «تهدیدات ناشی از ایران» موضعی مشترک بگیرند.
عربستان گفته است که تحرکات اخیر منطقه علیه منافع عربستان و امارات کار ایران بوده و باید به آن «واکنش قاطع» نشان داده شود.
جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا نیز روز چهارشنبه گفت شواهد نشان می‌دهد که ایران در پشت پرده خرابکاری‌های ماه گذشته در چهار کشتی در بندر فجیره در امارات بود.
آقای بولتون در سفر به امارات به ایران هشدار داد که این نوع حملات در خلیج فارس حتی توسط گروه‌های نیابتی ایران با «واکنش قاطع» روبرو خواهد شد.
با این حال مشاور امنیت ملی آمریکا روز پنجشنبه در سفر خود به لندن گفت که دولت آقای ترامپ بدنبال «تغییر رژیم» در ایران نیست.
به نوشته هاآرتص، سخنان آقای بولتون در خصوص عدم تلاش واشینگتن برای تغییر رژیم در ایران، واکنشی به گزارش‌های رسانه‌ای درباره مناسبات وی و دونالد ترامپ است.
نیویورک تایمز نیز روز چهارشنبه نوشته بود آقای ترامپ ظاهرا به شوخی گفته است اگر سیاست خارجی آمریکا در دست جان بولتون بود، آمریکا «تا حالا درگیر چهار جنگ شده بود».
ایران پیشتر اتهام دخالت در انفجارهای فجیره و حملات پهپادی نیروهای حوثی در یمن علیه خاک عربستان سعودی را رد کرده است.
برخی از مقامات ایران حتی مدعی شده‌اند که «تیم بی» شامل بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل، جان بولتون و بن سلمان و بن زاید ولیعهدهای سعودی و امارات می‌خواهند آمریکا را به جنگ با ایران بکشانند.

«انتشار عکس و مصاحبه فرزند میترا استاد کودک آزاری روانی است»

«انتشار عکس و مصاحبه فرزند میترا استاد کودک آزاری روانی است»

نایب رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان، دست به دست شدن عکس و مصاحبه فرزند مقتول حادثه سعادت‌آباد را محصول نگاه غیرحرفه‌ای در تولید خبر می‌داند؛ نگاهی که حق یک نوجوان در رنج‌آورترین شرایط را قربانی اهداف رسانه‌ای می‌کند.
هادی شریعتی، نایب رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان، از انتشار عکس و مصاحبه پسر میترا استاد در رسانه‌ها انتقاد کرد و گفت: «این کودک ۱۳ ساله بیش از هر چیز به حمایت‌های مددکاری و روان‌شناختی نیاز داشت.»
خبرگزاری ایسنا به نقل از هادی شریعتی نوشت: «وقتی صدا و سیما و در کنار آن برخی رسانه‌ها چنین حادثه تلخی را تبدیل به مسابقه‌ای هیجانی می‌کنند، شهروندان نیز به پیروی از آنها و تنها با استفاده از یک گوشی همراه وارد این رقابت در تولید اخبار شتاب‌زده می‌شوند. از طرف دیگر عدم آگاهی برخی خبرنگاران نیز باعث شده که در این حوادث اصول حقوقی و اخلاقی تهیه گزارش از کودکان رعایت نشود.»
این کنشگر حقوق کودکان توصیه کرده که فعالان حوزه رسانه "اصول تهیه گزارش مبتنی بر اخلاق در مورد کودکان" را که توسط یونیسف تدوین شده مطالعه کنند و در تهیه گزارش‌های خود به آن پایبند باشند. او هم‌چنین یادآور شده که مسئولان قضایی و انتظامی موظفند در کنار رسیدگی به جرم، حقوق متهم، بزه‌دیده و وابستگان آنها را نیز تامین و رعایت کنند.
هادی شریعتی شیوه رایج رسانه‌ها، صدا و سیما و فضای مجازی در نقض حریم خصوصی و حقوق اولیه کودک بزه‌کار یا بزه‌دیده را نکوهش کرده و افزوده است که می‌توان با استناد به ماده دوم قانون حمایت از کودکان و نوجوانان و ماده ۱۶ کنوانسیون حقوق کودک و ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای، انتشار عکس و مصاحبه با فرزند میترا استاد را به عنوان "کودک آزاری روانی" پیگیری قضایی کرد.
در تبصره یک ماده ۱۶ کنوانسیون حقوق کودک آمده است: «در امور خصوصی، خانوادگی یا مکاتبات هیج کودکی نمی‌توان خودسرانه یا غیرقانونی دخالت کرد یا هتک حرمت نمود.» تبصره دو تاکید می‌کند که کودک در برابر این گونه دخالت‌ها یا هتک حرمت‌ها مورد حمایت قانون قرار دارد.
طبق ماده دو قانون حمایت از کودکان و نوجوانان "هرنوع اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب شود به آنها صدمه جسمانی یا روانی یا اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنها را به مخاطره اندازد ممنوع است".
در ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای آمده است: «هرکس به وسیله سیستم‌های رایانه‌ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به نحوی که منجر به ضرر یا عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
در همان ساعات نخست برملا شدن قتل در ساختمان آرمیتا، روزنامه ایران، روزنامه رسمی دولت، مصاحبه‌ای همراه با عکس از  پسر ۱۳ ساله مقتول منتشر کرد و از قول او به شرح روابط مادرش و محمدعلی نجفی پرداخت. این مصاحبه بعدا از وبسایت روزنامه ایران و کانال تلگرامی آن حذف شد اما شبکه‌های اجتماعی و سایر رسانه‌ها تا توانستند تصویر و محتوای گزارش را بازنشر کردند. 

پلیس ایران درباره "قرار مصاحبه" با میترا استاد تحقیق می‌کند


پلیس ایران درباره "قرار مصاحبه" با میترا استاد تحقیق می‌کند

پلیس آگاهی به موضوع ادعای "قرار مصاحبه" میترا استاد در روز قتلش ورود می‌کند. وزارت اطلاعات هم هرگونه ارتباطی با خانم استاد را رد کرد. محمدعلی نجفی گفته بود "یک نهاد" تماس‌هایش را شنود می‌کرده و به همسر دومش می‌داده است.
رئیس پلیس آگاهی تهران اعلام کرده است که درباره "ادعای مطرح‌شده از سوی خبرنگار یکی از سایت‌های خبری در مورد قرار مصاحبه با میترا استاد در روز قتلش و ارتباط آن با جنایت رخ‌داده" تحقیق خواهد کرد. پیش‌تر وزارت اطلاعات ایران نیز هرگونه ارتباطی با میترا استاد را تکذیب کرده بود. خانم استاد، همسر دوم محمدعلی نجفی شهردار اسبق تهران، سه‌شنبه گذشته توسط آقای نجفی به قتل رسید.
علیرضا لطفی، رئیس پلیس آگاهی تهران، امروز پنجشنبه نهم خرداد (۳۰ ماه مه) در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا تأکید کرد: «صددرصد پلیس به این موضوع وارد خواهد شد و ما حتما با هماهنگی مقام قضائی از آن سایت خبری بابت ادعایی که مطرح کرده است، سوال می‌پرسیم و این مساله را بررسی خواهیم کرد.»
هم‌زمان با انتشار خبر قتل میترا استاد، یکی از خبرنگاران "انصاف‌نیوز" اعلام کرده بود که خانم استاد روز قبل از حادثه با او تماس گرفته و خود خواستار انجام مصاحبه با این رسانه در روز‌های آینده شده است. به گفته این سایت خبری، خانم استاد دوشنبه گذشته، یک روز پیش از به قتل رسیدن، در تماس تلفنی با خبرنگار این رسانه نکاتی را از وضعیت زندگی مشترک‌اش با محمدعلی نجفی مطرح کرده و گفته است که هدف‌اش از مصاحبه این است که "کمی از آبروی از دست رفته‌ام بازگردد."
خبرگزاری‌های ایران ظهر روز سه‌شنبه گذشته گزارش دادند که میترا استاد در آپارتمان خود در منطقه سعادت‌آباد تهران با شلیک پنج گلوله که دو گلوله آن به مقتول اصابت کرده، به قتل رسیده است.
پس از انتشار خبر قتل میترا استاد، خبرهای مختلف و گاه ضد و نقیضی از محمدعلی نجفی و میترا استاد و نیز انگیزه قتل منتشر شد. رئیس پلیس آگاهی تهران  در مورد اینگونه اخبار به ایسنا گفت: «شهروندان باید بدانند که اخبار صحیح در این مورد از سوی پلیس و دستگاه قضائی منتشر می‌شود بنابراین به اخبار بعضا کذبی که به نقل از منابع آگاه طرح شده یا واقعیت ندارد، توجه نکنند. قطعا اگر مواردی هم باشد که منجر به انتشار شایعات شود پلیس با آن برخورد خواهد کرد.»
پایگاه خبری و تحلیلی "انصاف‌نیوز" نیز امروز "روایت تکمیلی" از آخرین تماس میترا استاد با خبرنگار خود را منتشر کرده است. به گفته خبرنگار انصاف‌نیوز، خانم استاد در مجموع سه بار (بار اول پاییز ۱۳۹۷، بار دوم اواسط دی‌ماه ۹۷ و آخرین بار روز دوشنبه گذشته) با این سایت تماس گرفته است.
طبق این گزارش، میترا استاد در آخرین تماس تلفنی‌اش با خبرنگار انصاف‌نیوز "حرف‌هایی زد که خودش مایل بود رسانه‌ای شود". او گفته است: «می‌خواهم برای آبرویم کاری کنم، دکتر نجفی هم اگر می‌خواهد برای آبرویش خودش کاری کند». به گفته خبرنگار انصاف‌نیوز، او همچنین گفته است که «می‌خواهد حتما رسانه‌ای شود و حتی اگر شده خودش در رسانه‌های مجازی این کار را کند.»
تکذیب "ارتباط" میترا استاد با وزارت اطلاعات
دیروز چهارشنبه نیز دستیار ویژه وزیر اطلاعات ایران اعلام کرد که میترا استاد "هیچگونه ارتباط و همکاری" با این وزارتخانه نداشته است. این مقام اطلاعاتی همچنین گفت که «پخش این‌گونه ادعاهای کذب موجب تشویش افکار عمومی و قابل پیگیری قضائی است.»
محمدعلی نجفی دیروز چهارشنبه، زمانی که برای انجام بازپرسی در رابطه با قتل همسر دوم خود به دادسرای امور جنایی تهران رفته بود، اعلام کرد که "یک نهاد" تماس‌هایش را "شنود" مى‌کرده و آنها را در اختیار میترا استاد قرار مى‌داده که او نیز در این خصوص "شکایت" کرده است. شهردار پیشین تهران البته گفته بود که این موضوع "انگیزه قتل" نبوده است.
دختر محمدعلی نجفی نیز گفته است که همسر دوم پدرش "با ارگان‌های خاصی رابطه داشت و از همین طریق به پدرم تسلط پیدا کرده بود و او را تحت فشار قرار می‌داد". خبرگزاری برنا نیز پیش‌تر گزارش داده بود که نجفی بامداد چهارشنبه به هنگام ورود به دادسرای جنایی تهران در مسیر تحقیقات قضایی مدعی شده است که همسرش میترا استاد "صدای او را برای نهادهای امنیتی کشور ارسال می کرد."
نجفی همچنین گفته بود که پس از قتل میترا استاد ابتدا قصد خودکشی داشته، اما بعد تصمیم گرفته خود را معرفى کند. او دلیل حادثه‌ای که منجر به قتل همسر دومش شده را "اختلافات خانوادگی" عنوان کرده بود.
صدا و سیمای جمهوری اسلامی نیز شامگاه سه‌شنبه گذشته نخستین مصاحبه محمدعلی نجفی پس از قتل همسر دومش را منتشر کرده بود. نجفی در این مصاحبه مدعی شده بود که قصد قتل میترا استاد را نداشته و تنها می‌خواسته او را "بترساند."
مادر میترا استاد اما در گفت‌وگو با روزنامه دولتی "ایران" گفته بود: «من از خون دخترم نمی‌گذرم و برای قاتلش قصاص می‌خواهم.»
وکیل نجفی: قتل غیرعمد بوده است
دیروز چهارشنبه اعلام شد که محمود علیزاده طباطبایی وکالت محمدعلی نجفی در پرونده قتل همسر دومش را برعهده گرفته است و لاله عقبایی نیز او را در این امر همراهی می‌کند. علیزاده طباطبایی که از جمله وکالت پرونده‌های خانواده هاشمی رفسنجانی را نیز برعهده داشته، هم‌زمان اعلام کرد که "اتهام قتل عمد" به محمدعلی نجفی تفهیم شده است.
لاله عقبایی اما امروز پنجشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری برنا گفت: «مسئله بارز این است که ایشان [محمدعلی نجفی] قصد ارتکاب جرم و سونیتی برای ارتکاب این قتل نداشتند. پس از ارتکاب قتل نیز خودشان با پای خودشان به اداره آگاهی مراجعه کرده و خود را به ماموران معرفی کردند. همه این رفتارها نشانگرحسن‌نیت ایشان است.»
این وکیل دادگستری در رابطه با ادعای نجفی مبنی بر "ارتباطات خاص مقتول با افرادی خاص" تاکید کرده است: «در این خصوص همان سخنان آقای نجفی به نظر کافی است.»
نحوه رسیدگی به اتهام محمدعلی نجفی مبنی بر قتل میترا استاد و نیز نوع پوشش خبری آن توسط صدا و سیمای جمهوری اسلامی انتقادهای بسیاری را از جمله در میان حقوقدانان برانگیخت.
حضور نجفی با کت و شلوار و نوشیدن چای در اداره آگاهی، دست دادن رئیس پلیس آگاهی تهران با او، رفتن دوربین تلویزیون تا اتاق بازپرس و قرار گرفتن سلاحی که قتل با آن صورت گرفته در دست خبرنگار صدا و سیما آن‌هم زمانی که متهم در حال پاسخگویی به پرسش‌های افسر آگاهی است و نیز نمایش علنی چهره و هویت متهم در رسانه حکومتی، از جمله مواردی بودند که منتقدان از آنها به عنوان "بدعت" در روند حقوقی رسیدگی به این پرونده نام می‌برند.
اندکی پس از کناره‌گیری محمدعلی نجفی از مقام شهرداری تهران برای اولین بار در اسفند ماه سال ۱۳۹۶، عکس‌هایی از او و میترا استاد، همسر دومش که بسیار از او جوان‌تر بود، در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد و جنجال آفرید.
محمدعلی نجفی، از اعضای حزب کارگزاران سازندگی، در سه دهه گذشته مقام‌های مختلفی را در جمهوری اسلامی از جمله در سمت‌های وزیر علوم، وزیر آموزش و پرورش، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس سازمان میراث فرهنگی برعهده داشته و آخرین سمت او شهرداری تهران بود.